Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΡΥΣ:ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
  • [02] ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • [03] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [06] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 2 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΕΜΝΗ
  • [08] ΕΙΔΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [09] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΓΚΩΜΙΑΣΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΤΡΟ
  • [12] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
  • [13] ΤΖΕΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [14] ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: ΜΗΝΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
  • [15] ΠΑΕ ΑΡΗΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΛΙ
  • [16] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ
  • [17] 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
  • [18] Ο ΚΕΝΕΘ ΛΕΪΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
  • [19] ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
  • [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [21] ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ
  • [22] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [23] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ
  • [24] ΦΑΡΣΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [01] ΔΡΥΣ:ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (10:24 UTC+2)

    Θετική προσέγγιση χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών στην Αθήνα. Ο κ.Δρυς μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" σημείωσε πως το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσαρμογή των αγροτών στον ευρωπαϊκό κανονισμό.

    "Το ίδιο που κάνουμε εμείς, το ίδιο κάνουν και οι ισπανοί. Δεν κάνουμε εμείς έναν δικό μας κανονισμό και άλλον κανονισμό οι υπόλοιποι ευρωπαίοι. Γιατί δεν έχουν τα ίδια φαινόμενα οι ισπανοί; Διότι οι ισπανοί έχουν προσαρμοστεί πλήρως στους κανόνες. Διότι κάποιοι αγρότες ή εκπρόσωποι των αγροτών θέλουν να ανατρέψουν τον κανονισμό. Αυτό δεν μπορεί να γίνει", υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας.

    Παρατήρησε ακόμη πως δεν μπορούν να δοθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς αυτό θα συνιστούσε παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. "Εάν η ποσότητα βάμβακος ξεπεράσει το 1.146.000 τόνους μπορώ εγώ να δώσω επιστροφή που θα είναι 50 ή 51 δραχμές; Οι αγρότες μου ζητούν να δοθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό, όμως αυτό δεν γίνεται γιατί είναι παραβίαση του κοινοτικού κανονισμού".

    Επίσης ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως η τελική τιμή του βαμβακιού και το ύψος της επιστροφής θα ανακοινωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση της παραγωγής, ενώ τα πρώτα στοιχεία θα δοθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Οσο για τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από την κακοκαιρία ο κ.Δρυς υποστήριξε πως θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών: "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανακοίνωση του συνόλου των ζημιών, επομένως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο είναι το ακριβές ποσό των αποζημιώσεων".

    [02] ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (12:00 UTC+2)

    Επαναστατικές αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου της ενωμένης Ευρώπης δρομολογούνται από το Φθινόπωρο, με βάση το σχετικό κείμενο προτάσεων της Κομισιόν, το οποίο ουσιαστικά φέρνει "τα πάνω κάτω" στους τομείς της πώλησης ΙΧ και ανταλλακτικών, αλλά και στο μέτωπο των επισκευών.

    Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε εφαρμογή από το Φθινόπωρο του 2002, έχουν ως στόχο να εντείνουν τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων και να οδηγήσουν στη μείωση των τιμών των Ι.Χ, προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Ουσιαστικά καταργείται το ισχύον καθεστώς εξαίρεσης της αγοράς αυτοκινήτου από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

    Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει φρένο στις αποκλειστικότητες στις αντιπροσωπείες, ενώ καταργούνται τα σύνορα στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Κατά συνέπεια, η ίδια η αγορά θα κληθεί να αναπτύξει τις δικές της εσωτερικές ισορροπίες, προς όφελος του υγιούς ανταγωνισμού.

    Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θα δώσουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράζουν το αυτοκίνητο της προτίμησής τους από τον αντιπρόσωπο που θα τους προσφέρει την πιο συμφέρουσα λύση, είτε στη δική τους είτε και σε κάποια άλλη από τις 15 χώρες της ΕΕ. Εν ολίγοις, ανοίγει ο δρόμος για διασυνοριακές αγορές αυτοκινήτων.

    Με βάση τις νέες προτάσεις, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δίκτυο πωλήσεων των αυτοκινήτων τους με όποιο τρόπο επιθυμούν, αρκεί αυτός να ευθυγραμμίζεται με την ισχύουσα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Οι κατασκευάστριες εταιρίες θα χορηγούν το δικαίωμα διανομής αυτοκινήτων στους αντιπροσώπους που εκτιμούν ότι πληρούν τα σχετικά ποιοτικά κριτήρια.

    Από την πλευρά τους, οι αντιπρόσωποι θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω μιας έκθεσης, την οποία θα θέσουν σε λειτουργία σε μια προεπιλεγμένη περιοχή, αλλά, ταυτόχρονα, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και να διαφημίζουν τα προϊόντα τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

    Ακόμη όμως και αν δεν μπορούν να πωλούν αυτοκίνητα σε ορισμένες περιοχές μέσω της έκθεσής τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα μεταπωλούν μέσω του Διαδικτύου ή αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Παράλληλα οι αντιπρόσωποι διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν ελεύθερα αν στην έκθεσή τους επιθυμούν να πωλούν αυτοκίνητα περισσοτέρων του ενός κατασκευαστών.

    Σημαντικές αλλαγές προωθούνται και στις αγορές επισκευών και διάθεσης ανταλλακτικών. Με βάση το ισχύον καθεστώς, κάθε αντιπρόσωπος αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να επενδύει κεφάλαια, για να δημιουργήσει μονάδες επισκευών και συντήρησης. Από το Φθινόπωρο πάντως, οι αντιπρόσωποι θα μπορούν να αποφασίσουν από μόνοι τους εάν θα στήσουν συνεργεία επισκευών ή -αντί αυτού- θα αναθέσουν τη συντήρηση και τις επισκευές των αυτοκινήτων που πωλούν σε άλλο εξουσιοδοτημένο συνεργείο του δικτύου της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Οσον αφορά τα ανταλλακτικά, ο καταναλωτής θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να επιλέγει τα προϊόντα που τον συμφέρουν. Και αυτό γιατί, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα μπορούν να υποχρεώνουν τα συνεργεία να χρησιμοποιούν τα ανταλλακτικά δικής τους παραγωγής. Επομένως, οι ιδιοκτήτες συνεργείων θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ανταλλακτικά απευθείας από τους κατασκευαστές τους, σε τιμές χαμηλότερες από τα αντίστοιχα των αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Εν αναμονή των εξελίξεων, η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, σε σχέση με εκείνες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. Για παράδειγμα, ο Ελληνας καταναλωτής αγοράζει ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών σε τιμή χαμηλότερη από ό, τι ο μέσος Ευρωπαίος. Ωστόσο, ακριβότερα στοιχίζουν στην Ελλάδα τόσο τα ανταλλακτικά, όσο και το service των αυτοκινήτων.

    Η πρόταση της Κομισιόν έχει ήδη κατατεθεί σε αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα συνέλθει τον προσεχή Μάρτιο. Παράλληλα θα σταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή Κοινωνικών και Οικονομικών Θεμάτων. Αναμένεται να υιοθετηθεί επίσημα από την Κομισιόν το καλοκαίρι και αφού οριστικοποιηθεί θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2002.

    [03] ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (12:12 UTC+2)

    Το άνοιγμα όλων των «λογαριασμών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη, σπάζοντας το τραπεζικό απόρρητο και δίνοντας όλα τα στοιχεία των λογαριασμών αυτών, στην εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Σύμφωνα με σημερινό άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Μιλόσεβιτς και πέντε μέλη της οικογενείας του, είχαν λογαριασμούς υποκρυπτόμενοι πίσω από εταιρίες ή άγνωστα φυσικά πρόσωπα- που τώρα ανοίγουν υποχρεωτικά και παραδίνονται αποκαλυπτικά στοιχεία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Το άνοιγμα των λογαριασμών και τα στοιχεία που θα φτάσουν στην εισαγγελέα, Κάρλα ντελ Πόντε, όπως εκτιμούν αρμόδιες δικαστικές πηγές στη χώρα μας, «θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών κατά Μιλόσεβιτς και θα αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα για την έρευνα της Εισαγγελίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».

    Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με την αυτονόητη σημασία της και τις αυταπόδεκτες συνέπειές της για τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, δρομολογεί εξελίξεις στην ποινική διερεύνηση κατά Μιλόσεβιτς, καθώς το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πανίσχυρου Γιουγκοσλάβου ηγέτη αποκαλύπτει στοιχεία και κινήσεις που και σημασία έχουν και ποινικό ενδιαφέρον.

    Η ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης ελήφθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών- δεν θα είχε υπάρξει ποτέ, αν η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, δεν είχε στα χέρια της κάποια στοιχεία και δεν ζητούσε εγγράφως τη συνδρομή της Ελλάδας για να έρθουν στο φως οι λογαριασμοί Μιλόσεβιτς που είχαν εντοπιστεί και σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

    Το έγγραφο της Ντελ Πόντε έφθασε στην Αθήνα στα μέσα Αυγούστου και ακριβέστερα στις 13 του μήνα. Η εισαγγελέας ζητούσε να συνδράμει η Ελλάδα τη διεθνή προσπάθεια του δικαστηρίου της να «δέσει» τις κατηγορίες κατά Μιλόσεβιτς παραπέμπεται ως εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας και για σωρεία παραβάσεων του νόμου του πολέμου- επιτρέποντας το άνοιγμα δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών.

    Οι λογαριασμοί που άνοιξαν είναι δεκάδες και ανήκαν σε εταιρίες αλλά και σε φυσικά πρόσωπα (άγνωστα στο ευρύ κοινό). Σε πέντε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας εντοπίστηκαν οι λογαριασμοί συμφερόντων Μιλόσεβιτς και δόθηκε η εντολή για άμεσο άνοιγμά τους.

    Οι τραπεζικές, όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση εντέλλονται να άρουν το τραπεζικό απόρρητο και να παραδώσουν «εδώ και τώρα», σε Ελληνα ανακριτή όλα τα στοιχεία για τα διακινούμενα ποσά και αναλυτικά την κίνησή τους.

    Ο Ελληνας ανακριτής είναι ο δικαστής που έχει το 11ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα- με τη σειρά του (αυτή η διαδικασία ακολουθείται) στέλνει τον φάκελο στα χέρια της Ντελ Πόντε.

    [04] ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (14:39 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Υπό διαμόρφωση βρίσκεται ακόμα το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Το πρωί, συνεδρίασαν από κοινού οι Κοινοβουλευτικοί Τομείς Εργασίας Εξωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος προσήλθε στη συνεδρίαση με σημειώσεις επί του θέματος, χωρίς να δώσει διαμορφωμένο προσχέδιο στους βουλευτές. Στόχος, όπως εξήγησε στους βουλευτές, ήταν να ακούσει τις σκέψεις και τις προτάσεις τους, ώστε, όσες κριθούν ενδιαφέρουσες να ενταχθούν στο νομοσχέδιο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγιναν αρκετές "ενδιαφέρουσες και χρήσιμες" προτάσεις όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο υφυπουργός.

    Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από γενικές κατευθύνσεις που αφορούν την κατασκευή έργων υποδομής και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, στα πλαίσια της ΕΕ, για τα κράτη που είναι συνδεδεμένα με την Κοινότητα. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική ιδιωτικών επενδύσεων στα Βαλκάνια και το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να γίνει χρήση του ελληνικού αναπτυξιακού νόμου.

    Στη κοινή συνεδρίαση δεν παρέστη ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Σύμφωνα με κύκλους τού στενού του περιβάλλοντος, ο κ. Ζαφειρόπουλος δεν ήθελε να συμμετάσχει αυτοβούλως, για να μη θεωρηθεί ότι αναζωπυρώνει τη γνωστή διαφωνία που υπήρξε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, και είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτησή του. Σημείο αιχμής ήταν το νομοσχέδιο που είχε συντάξει ο ίδιος για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και είχε απορρίψει ο κ. Παπανδρέου. Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι εάν προσκληθεί, θα εκφράσει τις απόψεις του.

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Επεισόδια σημειώθηκαν στο γήπεδο Χαριλάου μετά την λήξη του αγώνα κυπέλλου του Αρη με την Ξάνθη.

    Οι οπαδοί του Αρη, που έχασε με σκορ 1-2 και αποκλείστηκε, έσπασαν καθίσματα και τα εκσφενδόνισαν στον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν, βγήκαν από το γήπεδο και πολιόρκησαν το χώρο των αποδυτηρίων και τα γραφεία του γηπέδου, που βρίσκονται επί της οδού Παπαναστασίου, ενώ αποδοκίμασαν τον προπονητή του Αρη Ρισάρ Ταρντί και τους παίχτες της ομάδας.

    Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και μετά από αρκετές προσπάθειες κατόρθωσαν να απομακρύνουν τους οπαδούς του Αρη, αρκετοί από τους οποίους τραυματίστηκαν.

    [06] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 2 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Οικονομική ενίσχυση ύψους 2,13 δισ δρχ για τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 1999 ενέκρινε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Η απόφαση αφορά αγρότες των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Καβάλας, Ξάνθης, Ηρακλείου, Λάρισας, Μεσσηνίας, Λευκάδας, Χίου, Ευβοίας, Αρτας, Φθιώτιδας, Ρεθύμνης, Μαγνησίας, Αττικής, Αργολίδας, Θεσπρωτίας, Τρικάλων και Βοιωτίας.

    Οι καλλιεργητές, που πρέπει να έχουν ζημιά σε ποσοστό τουλάχιστον 30, θα συμπεριληφθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την περίοδο 2000-2006.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΕΜΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Λονδίνο, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τζακ Στρο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να μεταβεί στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη εβδομάδα με σκοπό τη διεξαγωγή συνομιλιών με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για την ανάληψη ειρηνευτικής αποστολής στην περιοχή.

    Ο ίδιος ανακοίνσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί και την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να συζητήσει τον ρόλο που θα αναλάβει στο μέλλον η Τουρκία στη Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης (ISAF) στο Αφγανιστάν.

    Συγκεκριμένα ο κ. Στρο θα μεταβεί στις 12 Φεβρουαρίου στην Τουρκία ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη στις 13 και 14 Φεβρουαρίου όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    "Η μεγάλη Βρετανία έχει καθήκον να σταματήσει το αδιέξοδο στην περιοχή" τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για ανάληψη ειρηνευτικής αποστολής.

    "Η επίσκεψη αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών από την πλευρά της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών" επισήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου.

    [08] ΕΙΔΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η λειτουργία ειδικών Κλιμακίων Ελέγχου για τα αλιευτικά προϊόντα, πέραν των άλλων ελέγχων, αποφασίστηκε από τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ και καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες για την ορθή εφαρμογή τόσο της Κοινοτικής, όσο και της Εθνικής Νομοθεσίας.

    Ο έλεγχος αφορά όλα τα νωπά αλιευτικά προϊόντα, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους (εισαγόμενα, ντόπια), που προορίζονται για κατανάλωση και περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τη σωστή κατάταξη του προϊόντος σε κατηγορίες νωπότητας, την εμπορική τους ονομασία (για να αποφεύγονται παραπλανήσεις), τη ζώνη όπου έχουν αλιευθεί, την τήρηση του ημερολογίου του πλοίου που τα ψάρεψε, τη σωστή διακίνηση, τα συνοδευτικά παραστικά για τη νομιμότητά τους κλπ.

    [09] Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΓΚΩΜΙΑΣΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βρυξέλες, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον εγκωμίασε τον ρόλο της Βουλγαρίας για τη δέσμευση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στη Συμμαχία τον επόμενο χρόνο.

    "Από την 11η Σεπτεμβρίου η Βουλγαρία έχει ενεργήσει ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ" σημείωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον ύστερα από συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ στις Βρυξέλες.

    Ωστόσο τόνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την ένταξη των υποψήφιων χωρών στην Συμμαχία πριν από τη διάσκεψη στην Πράγα το Νοέμβριο.

    "Όλες οι εννέα υποψήφιες χώρες είναι ισότιμες" τόνισε ο λόρδος Ρόμπερτσον αναφερόμενος στις Αλβανία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.

    Ο κ. Παρβάνοφ που ανέλαβε στις 22 Ιανουαρίου τα καθήκοντα στην προεδρία της χώρας έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Κατά της λειτουργίας κέντρων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Θεσσαλονίκης τάσσεται σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Όπως ανέφερε, οι κάτοικοι της Λεωφόρου Στρατού, της Σταυρούπολης, του σιδηροδρομικού σταθμού, των Λαδάδικων, του Διοικητηρίου και του ιστορικού κέντρου, «αδυνατούν να καταλάβουν τη σκοπιμότητα της εγκατάστασης των θεραπευτικών μονάδων ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, όταν είναι δεδομένο ότι η πράξη αυτή έχει αποτελέσει γενεσιουργό αιτία μεταλλαγής των πυκνοκατοικημένων αυτών περιοχών της Θεσσαλονίκης σε «γκέτο» τοξικομανών.

    Ο κ. Ψωμιάδης ρωτά τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας πως θα προστατευτούν οι πολίτες από την άλωση των περιοχών τους και γιατί τα θεραπευτικά προγράμματα της «Ιθάκης» μεταφέρθηκαν από την βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΣΤΡΟ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και το θέμα του ευρωστρατού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρό στη Βουλή των Κοινοτήτων ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βρετανία.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε γόνιμη και χρήσιμη τη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας η οποία, όπως ανέφερε, κάλυψε τόσο διεθνή, όσο και διμερούς ενδιαφέροντος θέματα.

    "Μιλήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Ποια μορφή, δηλαδή, θα έχει η μελλοντική και διευρυμένη Ευρώπη. Στηρίζουμε, βέβαια, τη διεύρυνση. Αυτό, όπως ήταν απολύτως φυσιολογικό, μας οδήγησε στο θέμα της Κύπρου. Όλοι θέλουμε μια πολιτική λύση, μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Πάντως αυτό δεν μπορεί επ' ουδενί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στον κ. Στρό την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας: ότι δεν νοείται διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν είναι στην πρώτη ομάδα των νέων κρατών μελών και η Κύπρος.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η συζήτηση επεκτάθηκε στο ζήτημα του Ευρωστρατού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι κατανοήθηκε η άποψη ότι δεν είναι δυνατό να εξομοιώνεται η Ελλάδα, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της. "Διότι, σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες πολίτες και δικαιούνται, αλλά και απαιτούν να αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς, όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες", σημείωσε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων ποιες ήταν οι αντιδράσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στις θέσεις της Ν.Δ. για το θέμα του ευρωστρατού, ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει κοινή άποψη, σε άλλα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια νέα φόρμουλα που θα μπορούσε να βρεθεί ή παραμένει το παλαιό σχέδιο, απάντησε ότι δεν ειπώθηκε τίποτα περί καινούργιας φόρμουλας. "Στο σημείο αυτό είχα την ευκαιρία και το έκανα με πολύ καθαρό τρόπο να διατυπώσω τις δικές μας απόψεις", υπογράμμισε.

    Κληθείς να κάνει απολογισμό της επίσκεψής του στη Βρετανία ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι και οι δύο στόχοι της επίσκεψης επιτεύχθησαν.

    "Ο πρώτος ήταν να ενημερώσω τους Βρετανούς επισήμους - τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης και τον υπουργό Εξωτερικών - για τις απόψεις μας γύρω από τα εθνικά μας ζητήματα. Ο δεύτερος ήταν να ενημερώσω και τους δύο αυτό, άλλωστε, ήταν το θέμα της ομιλίας μου και της συζήτησης που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για την Πρωτοβουλία που μας έχει ανατεθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια", κατέληξε.

    [12] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών άνοιξε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών. Οι αγρότες προχώρησαν σε κλείσιμο του δρόμου στις 5 το απόγευμα, είχαν πει ότι θα τον κρατήσουν κλειστό έως τις 8, ωστόσο άλλαξαν γνώμη και η κίνηση των οχημάτων γίνεται πλέον κανονικά. Κατά τα άλλα οι αγρότες περιμένουν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής σύσκεψης που είναι σε εξέλιξη στη Θέρμη και τις αποφάσεις που θα ληφθούν για να καθορίσουν τη στάση τους.

    Στο μπλόκο του Νέου Ρύσσιου δεν πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός του δρόμου. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών έχει μεταβεί στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη και αναμένει να ακούσει τις αποφάσεις της σύσκεψης και στο μπλόκο της περιοχής έχει παραμείνει ένας μικρός αριθμός αγροτών. Παρόλα αυτά τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στις δύο λωρίδες του δρόμου.

    Επ' αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών - Προμαχώνα είχαν αποφασίσει από τη 1 το μεσημέρι οι αγρότες του Νομού Σερρών. Ωστόσο από τις 6 το απόγευμα ο δρόμος άνοιξε σε μία κίνηση καλής θέλησης και προς τον κόσμο που περίμενε, καθώς η ουρά των οχημάτων είχε ξεπεράσει τα 2 χλμ. Οι αγρότες των Σερρών θα κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Ανοιχτή είναι και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων. Οι αγρότες παραμένουν με παρατεταγμένα τα τρακτέρ αριστερά και δεξιά της εθνικής οδού περιμένοντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης.

    Στη Λέσβο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών συνεδρίασε χθες το βράδυ και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την αδιάλλακτη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του υπουργού Γεωργίας. Σήμερα οι αγρότες δεν προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, αλλά αναμένουν την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης στη Θέρμη, για καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    [13] ΤΖΕΜ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ ΑΝ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Άγκυρα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Η Τουρκία πρότεινε να εργαστεί για την άρση των κυρώσεων εναντίον του Ιράκ σε περίπτωση που η Βαγδάτη επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων στο έδαφός της όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ισμαήλ Τζεμ.

    "Έχουμε πει στο Ιράκ ότι εάν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών θα ηγηθούμε πρωτοβουλίας για την βελτίωση και την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράκ" δήλωσε ο κ. Τζεμ σε ζωντανή τηλεοπτική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανάλογη πρωτοβουλία εκ μέρους της Τουρκίας θα ληφθεί από κοινού με τρεις γειτονικές του Ιράκ χώρες, την Συρία, το Ιράν και την Ιορδανία.

    Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ σε επιστολή που έστειλε την Δευτέρα στον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν κάλεσε τη χώρα να ανοίξει το έδαφός της στους επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας εναντίον του Ιράκ.

    "Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να πούμε στο Ιράκ για αυτό το θέμα. Ελπίζω το Ιράκ να λάβει θετικά βήματα έτσι ώστε να βοηθήσει τόσο τον εαυτό του όσο και εμάς" υπογράμμισε ο κ. Τζεμ.

    [14] ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: ΜΗΝΑΣ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Περισσότεροι από 250 τίτλοι για την ιστορία, τη φιλοσοφία, την επιστήμη, τις τέχνες αποτελούν τον καρπό της 27χρονης εκδοτικής δραστηριότητας του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της παιδείας,και στην πορεία συναντήθηκε με το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

    Αυτήν την περίοδο το ΜΙΕΤ καλεί τους βιβλιόφιλους να γνωρίσουν τις εκδόσεις του και να προμηθευτούν σε προσιτές τιμές τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας πνευματικής παραγωγής. Το βιβλιοπωλείο στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος (Βασ. Όλγας 108) περιμένει τους παλιούς και νέους φίλους των εκδόσεων του ΜΙΕΤ με μεγάλες εκπτώσεις (έως 40%), ειδικές προσφορές σε σειρές και όλες τις πληροφορίες για τους τίτλους και το εκδοτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος.

    Το εντυπωσιακό πανόραμα των εκδόσεων του ΜΙΕΤ παρουσιάζεται στον ογκώδη τόμο "Το βιβλίο των βιβλίων του ΜΙΕΤ: Κατάλογος των εκδόσεων, 1974-2000", που μόλις κυκλοφόρησε. Ο τόμος, αφιερωμένος στη μνήμη του Εμμανουήλ Χ. Κάσδαγλη, διευθυντή του ΜΙΕΤ (1966-1967, 1974-1998), παρουσιάζει αναλυτικά το σύνολο των βιβλίων που εξέδωσε το Ίδρυμα μέχρι τώρα. Εμμέσως όμως καταδεικνύει και το εύρος του γνωστικού πεδίου που καλύπτει όλη αυτή η εκδοτική δραστηριότητα, καθώς και τη διορατικότητα των προσώπων τα οποία επωμίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια το βάρος της επιλογής τίτλων, πλουτίζοντας την ελληνική βιβλιογραφία με τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας πνευματικής παραγωγής.

    Οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ παρουσιάζονται στον κατάλογο κατανεμημένες σε θεματικούς κύκλους: ανθρωπολογία, ανθρωπογεωγραφία, αρχαιολογία, βιβλιοθηκονομία, Βυζάντιο, Βυζαντινή και Νεοελληνική βιβλιοθήκη, γλωσσολογία, Δελτίο του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου, δίκαιο, ερευνητικά προγράμματα, ζωή και υγεία, ιστορία,ιστορία της επιστήμης, κείμενα για γλωσσική προσέγγιση, κλασική παιδεία, λαογραφία, νεοελληνική παιδεία, νεοελληνική προσωπογραφία, παλαιογραφία, παπυρολογία, πολιτική επιστήμη, σεμινάρια βιβλιολογίας, τέχνη, τουρκολογία, φιλοσοφία. Περιλαμβάνονται ακόμη οι εκδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και του Ιστορικού Αρχείου της.

    [15] ΠΑΕ ΑΡΗΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΛΙ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στη διοίκηση της ΠΑΕ Αρης, ότι ο Κένεντι Ναγκόλι κατέθεσε προσφυγή για το ποσό των 72 εκατομμυρίων. Ο άσος των "κίτρινων" προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση αφού δεν πληρώθηκε τα δεδουλευμένα. Ουσιαστικά έπραξε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντέδρασε πριν λίγες ημέρες ο Νίκος Κυζερίδης, η υπόθεση του οποίου ευτυχώς για τον Αρη είχε αίσιο τέλος.

    [16] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε παραδέχθηκε ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Ρουμανία έχει ξεκινήσει με λανθασμένο τρόπο και έχει μετατραπεί σε κυνήγι εναντίον μελών άλλων πολιτικών κομμάτων.

    Μιλώντας στην εκτελεστική συνεδρίαση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ο κ. Ναστάσε τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα διαχωρισμού της διαφθοράς και πρόσθεσε ότι υπάρχει μόνο η διαφθορά στο σύνολο της Ρουμανίας.

    Ο κ. Ναστάσε εξέφρασε την άποψη ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να αρχίσει από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και ζήτησε τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης μεταξύ του PSD και των άλλων κομμάτων.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να παρακολουθούν τον τύπο και να μην επιτίθενται εναντίον του.

    [17] 50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Λονδίνο, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Tην 50η επέτειο από την άνοδό της στον θρόνο της Βρετανίας γιορτάζει σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η βασίλισσα εγκαινίασε το Αντικαρκινικό Κέντρο ΜακΜίλαν στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ στο Νόρφολκ. Μέχρι πέρυσι, η Ελισάβετ συνήθιζε να περνά την επέτειο αυτή στην κατοικία της, στο Σάντρινγκαμ του Νόρφολκ. Φέτος όμως προτίμησε να εγκαινιάσει το αντικαρκινικό κέντρο εκεί που πέθανε νικημένος από την επάρατη νόσο ο πατέρας της, βασιλιάς Γεώργιος.

    [18] Ο ΚΕΝΕΘ ΛΕΪΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Ουάσιγκτον, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Enron, Κένεθ Λέι θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα σε δύο ερευνητικές επιτροπές του Κογκρέσου, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν την κατάρρευση της αμερικανικής ενεργειακής εταιρίας, τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Ο Λέι θα παρουσιασθεί στις 14 Φεβρουαρίου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο δικηγόρος του, Ερλ Ζίλμπερτ δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθεί και ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας.

    Ο Λέι είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να καταθέσει στο Κογκρέσο, επικαλούμενος «εχθρικό» κλίμα στις επιτροπές.

    [19] ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Μαύρη επέτειος για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η σημερινή. Γιατί στις 6 Φεβρουαρίου 1958, δηλαδή πριν από 44 χρόνια σημειώθηκε αεροπορική τραγωδία στο Μόναχο με θύματα και μέλη της αποστολής της αγγλικής ομάδας.

    Η αποστολή της επέστρεφε στη Βρετανία από το Βελιγράδι. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε πάρει πολύτιμη ισοπαλία 3-3 από τον Ερυθρού Αστέρα και το εισιτήριο της πρόκρισης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το αεροσκάφος δεν κατάφερε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μονάχου και έπεσε πάνω σε κοντινό κτίριο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ ποδοσφαιριστές, οκτώ δημοσιογράφοι και τρία μέλη του πληρώματος.

    [20] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Ρώμη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    H κοινή γνώμη της Ιταλίας έχει θορυβηθεί μετά την αποκάλυψη ότι εντοπίστηκε κρούσμα της ανθρώπινης μορφής της νόσου των τρελών αγελάδων στη χώρα. Μια γυναίκα 25 ετών που κατοικεί στη Σικελία διαγνώσθηκε ότι πάσχει από τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Η ασθενής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Λονδίνου και η κατάστασή της επιδεινώνεται, καθώς παρουσιάζει δυσκολίες στην ομιλία και στο περπάτημα, αλλά δεν γνωρίζει από τι πάσχει.

    Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι το πρώτο διαγνωσμένο κρούσμα που εντοπίζεται στην Ιταλία από την ίδρυση το 1993 του εθνικού αρχείου του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας.

    Ο υπουργός Υγείας Τζιρόλαμο Σίρκια δήλωσε ότι πιθανόν η φοιτήτρια να προσβλήθηκε από τον ιό πριν απο 10 χρόνια και τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα κρέατα στην Ιταλία είναι απόλυτα ασφαλή και γίνονται συνεχείς έλεγχοι.

    Πάντως, στην Ιταλία εντοπίστηκαν πάνω από 50 αγελάδες με τη νόσο. Η ανακοίνωση του κρούσματος προκάλεσε προβλήματα και από σήμερα στα κρεοπωλεία άρχισαν να μην αγοράζουν βοδινό κρέας.

    Πίσω από το κρούσμα αυτό ενδέχεται να κρύβεται η Μαφία, καθώς στη Σικελία λειτουργούν παράνομα σφαγεία που τροφοδοτούν με μεγάλες ποσότητες τα κρεοπωλεία του νησιού. Όλα αυτά τα σφαγεία, σύμφωνα με καταγγελίες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ανήκουν σε οικογένειες της Μαφίας.

    [21] ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος ενημέρωσαν το μεσημέρι τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιφέρειας. Ο κ. Σημίτης τους διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για την επίσπευση των λύσεων, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς. Οι βουλευτές Πελοποννήσου εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα ανταμειφθεί για το έργο που έχει επιτελέσει.

    Ο βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Κοτσώνης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η πρωτοβουλία που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός για την επίλυση των προβλημάτων της Πελοποννήσου θα φέρει καλά αποτελέσματα για την περιοχή.

    [22] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ναμπλούς, 6 Φεβρουαρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο ισραηλινός στρατός ακινητοποίησε σε παλαιστινιακό τομέα, βόρεια της Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη, φορτηγό που μετέφερε ρουκέτες τύπου Qassam 1 - βεληνεκούς περίπου 1,5 χλμ. ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

    Η αστυνομία ανέφερε ότι εκτός από τις ρουκέτες, στο φορτηγό βρέθηκε επίσης σημαντική ποσότητα όπλων, τα οποία ήταν κρυμμένα κάτω από φορτίο λαχανικών.

    [23] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε και ο φερόμενος ως συνεργός του 40χρονου δάσκαλου σε δημοτικό σχολείο της Νέας Περάμου Αττικής Νικόλαου Μπαπασάκη, ξυλουργός Λεωνίδας Γκίνης. Οι Γκίνης και Μπαπασάκης κατηγορούνται ότι διέπραξαν τέσσερις ληστείες για να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

    Ο κατηγορούμενος ανέλαβε την ευθύνη για τη διάπραξη των ληστειών, απαλλάσσοντας από αυτή την κατηγορία τον δάσκαλο. Όπως δήλωσε έπραξε τις τέσσερις ληστείες υπό την επήρεια ηρωίνης.

    Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η ομολογία του 40χρονου δάσκαλου, που προφυλακίστηκε χτες, ότι την ώρα που έκανε μάθημα έπαιρνε χάπια, που τον βοηθούσαν να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

    [24] ΦΑΡΣΕΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Πρίλεπ, 6 Φεβρουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Φάρσα τελικά αποδείχθηκαν τα δυο τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο Πρωτοδικείο και το κτήριο του τοπικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού στην πόλη Πρίλεπ της κεντρικής ΠΓΔΜ.

    Οι τοπικές αστυνομικές αρχές καθώς και μια ειδική ομάδα από το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων διεξήγαγαν έρευνα στα κτήρια, χωρίς ωστόσο να βρουν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

    Οι εργαζόμενοι που είχαν απομακρυνθεί από τα δυο κτήρια κατόπιν εντολής των αστυνομικών δυνάμεων, επέστρεψαν τελικά στην εργασία τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 6 February 2002 - 19:14:23 UTC