Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. ΠΟΥΡΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [02] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET
  • [03] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΤΑΡΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [04] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΟΡΑΤΣ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΗΕΑ
  • [06] Η ΑΕΚ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΟΥΡΑΛ ΜΕ 99-83
  • [07] ΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [09] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ
  • [10] ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ "ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑΣ ΑΛΕΠΟΥΣ"
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΙ
  • [13] ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: Η ΗΤΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΝΗΡΗ
  • [14] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • [01] Β. ΠΟΥΡΛΙΟΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΑΟΚ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (22:25 UTC+2)

    Το παιχνίδι τελείωσε. Τα φώτα έσβησαν και οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα της ομάδας. "Συγχαρητήρια στους συμπαίκτες μου για την σπουδαία νίκη που πέτυχαν και φυσικά την πρόκριση που πήραμε", τόνισε ο Βασίλης Τσάρτας και συνέχισε: "Δείξαμε σοβαρότητα και αποφασιστικότητα από την αρχή. Θέλαμε τη νίκη και την πήραμε. Μετά το 2-0 όλα κρίθηκαν. Ηρθε και το τρίτο τέρμα και πλέον για μας ήταν ένα παιχνίδι που έπρεπε να λήξει. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα και τα τελευταία χρόνια δείχνει το καλό της πρόσωπο. Ο κόσμος της είναι επίσης πολύ καλός και θέλω να ευχηθώ να συνεχίσει να είναι στο πλευρό της ομάδας. Καλή συνέχεια στον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα".

    Από την άλλη ο Βαγγέλης Πουρτιοτόπουλος από τον ΠΑΟΚ δήλωσε: Για μας τελείωσε άδοξα ο θεσμός του κυπέλλου. Δεν επαναλάβαμε δυστυχώς την περσινή επιτυχία. Δεν θέλω να σταθώ στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη και προκρίθηκε. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε τα επόμενα παιχνίδια μας. Στόχος μας τώρα είναι μόνο το πρωτάθλημα. Μας χωρίζουν μόνο δύο βαθμοί από την κορυφή και αυτό σημαίνει πολλά για μας".

    [02] ΠΤΩΣΗ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:25 UTC+2)

    Πτώση σημείωσε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Dow Jones έκλεισε στις 9.653,32 μονάδες, με πτώση 32,04 μονάδων (0,33%) και ο Νasdaq διαμορφώθηκε στις 1.812,92 μονάδες, με απώλειες 25,60 μονάδων (1,39%).

    [03] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΤΑΡΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:23 UTC+2)

    Η ήττα - αποκλεισμός του Αρη από το θεσμό του κυπέλλου εκτός από τα επεισόδια που έχουν δημιουργήσει στην ομάδα είχαν ως αποτέλεσμα και την απόλυση του προπονητή, Ρισάρ Ταρντί. Ετσι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος του αγώνα μεταξύ του Αρη και της Ξάνθης υπό την ηγεσία του μεγαλομετόχου και πρόεδρου της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ, Γιάννη Ζαχουδάνη, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Ρισάρ Ταρντί από την τεχνική ηγεσία του Αρη. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος για τον αντικαταστάτη του.

    [04] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΟΡΑΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:19 UTC+2)

    Το Μαρούσι για άλλη μια φορά φώναξε "παρών" στην Ευρώπη και στους "8" του κυπέλλου Korac. Και αυτό το πέτυχε χάρις τη νίκη του με 85-71 επί της Χέμοφαρμ.

    Οι Γιουγκοσλάβοι μπήκαν δυναμικά και ξεκίνησαν με ένα σερί 5-0. Πολύ γρήγορα οι παίκτες του Αμαρουσίου αντέδρασαν και έδειξαν το πραγματικό τους εαυτό. Ευτυχώς για την ομάδα της Αθήνας είχε σε πολύ καλή μέρα τον επιθετικό Τζίμι Ολιβερ. Και ενώ στο α' ημίχρονο έδειξε το Μαρούσι ότι μπορούσε να πάρει άνετα τη νίκη. Στην επανάληψη χαλάρωσε και έδωσε... πάτημα στους παίκτες του Χεμοφάρμ που κατάφεραν να ισορροπήσουν το παιχνίδι. Και οι αντίπαλοι το πέτυχαν αυτό στο τρίτο δεκάλεπτο. Όμως οι παίκτες του κ. Πετρόπουλου στο τελευταίο δεκάλεπτο άναψαν τις μηχανές και έφυγαν με... φουλ.

    Τα δεκάλεπτα: 25-25, 45-39, 59-58, 85-71.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Κώστας Πετρόπουλος): Φαλέκας 3 (1), Κορωνιός 4, Μανωλόπουλος, Μπερκ 27, Μασλαρινός 11 (3), Παυλίδης, Κοχ 4 (1), Ολιβερ 31 (2), Κόνλον 5, Μαρμαρινός.

    ΧΕΜΟΦΑΡΜ (Ζέλικο Λούκατζιτς): Μπόγκαβατς 5, Σλιβαντσάνι 9, Στεφάνοβιτς 6 (1), Τσίρτς 1, Ντόγκο 20 (4), Βίντατσιτς 5 (1), Μίλισιτς 15 (1), Πόποβιτς, Βασίλιεβιτς 10 (2).

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΗΕΑ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:11 UTC+2)

    "Η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προσποιείται ότι δεν κατανοεί το λόγο της αυριανής απεργίας μας, διότι φυσικά δεν θέλει να αναγνωρίσει τη διαπλοκή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στον τομέα της Ενημέρωσης", επισημαίνει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΙΗΕΑ, στην οποία χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη η αυριανή απεργία των δημοσιογράφων.

    Στην ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι "για τις εργασιακές σχέσεις των δημοσιογράφων η ευθύνη ανήκει στους εργοδότες, μέσα από τις επιχειρήσεις των οποίων ασκούμε τη δημοσιογραφία. Ολο αυτό το καθεστώς κρίνεται σήμερα".

    "Η ΕΣΗΕΑ έκανε ήδη τις προτάσεις της και θα οργανώσει τις παρεμβάσεις της προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ενημέρωση των πολιτών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να τεθεί επιτέλους πάνω από τα κέρδη των εργοδοτών και τις σκοπιμότητες της πολιτικής εξουσίας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [06] Η ΑΕΚ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΟΥΡΑΛ ΜΕ 99-83

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:11 UTC+2)

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν απόψε οι παίκτες της ΑΕΚ. Ετσι πήραν πολύτιμη νίκη με 99-85 σε βάρος της Ουράλ Γκρέιτ και εξασφάλισαν την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση της Euroleague, ενώ διατηρούν ελπίδες ακόμη και για την πρώτη θέση.

    Πολύ καλή απόδοση είχαν ο Τζέι Αρ Χόλντεν ο Κρις Καρ που βοήθησαν από την αρχή να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να πάρουν το προβάδισμα που τους βοηθήσε για τη συνέχεια. Πρώτοι σκόρερς από την ΑΕΚ ήταν ο Χόλντεν και ο Ντικούδης που σημείωσαν από 19 πόντους, ενώ από την Ουράλ ήταν ο Αβλέεφ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο παιχνίδι με την ρωσική ομάδα αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Λιαδέλης που πήρε μεταγραφή πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 30-16, 53-41, 75-70, 99-83

    ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Χόλντεν 19, Ζήσης 11, Χατζής 7, Καρ 12, Κικίλιας, Κακιούζης 2, Ντικούδης 19, Μπετς 10.

    ΟΥΡΑΛ ΓΚΡΕΙΤ (Σεργκέι Μπέλοφ): Πανόφ 19, Καράσεφ 7, Μπάρτον 5, Μπούι 3, Λιαδέλης 17, Αβλέεφ 23, Νταϊνέκο, Μιχάιλοφ 11.

    [07] ΔΕΚΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:07 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας η δέκατη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Κατά τη σημερινή συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα και 30 λεπτά, η συζήτηση επικεντρώθηκε και πάλι στο θέμα της ασφάλειας, θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα και λόγω της μεταφοράς στα κατεχόμενα από την Τουρκία νέου εξοπλισμού και πολεμικού, γεγονός που προκαλεί και ανησυχίες και αντιδράσεις.

    [08] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:06 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα λειτουργήσουν ως καταλύτης στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως οι αποφάσεις του Ελσίνκι και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να αμφισβητηθεί η ωριμότητα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ούτε και κανένα περιθώριο για επανάληψη απειλών ή κινήσεων που θα την εμποδίσουν.

    Σε δηλώσεις του σε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο νησί, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το Κυπριακό είναι "αυτοτελές πρόβλημα εισβολής και κατοχής", που πρέπει να επιλυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε τη διαφωνία του με οποιαδήποτε λογική "συμψηφισμού ή συνεκτίμησης" του κυπριακού προβλήματος με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι η λογική του "πακέτου" και της συνεκτίμησης των δύο θεμάτων "δεν είναι ούτε η σωστή, ούτε η επιβεβλημένη, απεναντίας, είναι επικίνδυνη και απαράδεκτη".

    "Το Κυπριακό είναι ένα αυτοτελές, διεθνές πρόβλημα. Πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στα πλαίσια εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτές έχουν ως πλαίσιο το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αυτονόητο ότι οι συνομιλίες δεν βάζουν σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης θέματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν συμφωνούμε σε καμιά λογική συμψηφισμού ή συνεκτίμησης, κυπριακού προβλήματος και συνομιλιών για ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμφισβητήτως διαμορφώνει ένα θετικότερο κλίμα στις ανοιχτές διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά η προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου και η προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος είναι το καλύτερο στοιχείο για να μην υπάρχει η ένταση και η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του είχε επαφές με τις ηγεσίες κυπριακών πολιτικών κομμάτων και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Επίσης είχε χωριστές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλλας με τους ηγέτες των Τουρκοκυπριακών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία Ελλάδα και Τουρκία να συμβάλουν στην προώθηση του διαλόγου Κληρίδη - Ντενκτάς σε αίτια κατάληξη.

    [09] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (23:02 UTC+2)

    Σκλήρυνση της στάσης τους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών που συνεδρίασαν στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, μετά από πολύωρες συζητήσεις. Οι εκπρόσωποι των αγροτών εξέφρασαν πλήρη διαφωνία με τις θέσεις της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας κατά τη χθεσινή σύσκεψη, για τα βασικά τους αιτήματα, δεν είναι ικανοποιητικές.

    Οι αγρότες θα προσδιορίσουν τη μορφή των περαιτέρω κινητοποιήσεών τους σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι συντονιστικές τους επιτροπές το Σάββατο, στις 12.00 το μεσημέρι, στα Τέμπη, ενώ μέχρι τότε οι αγρότες θα παραμείνουν στα μπλόκα, πραγματοποιώντας συμβολικούς αποκλεισμούς των δρόμων, όπως έκαναν τις τελευταίες δέκα μέρες.

    Δεν αποκλείεται - ανάλογα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Σάββατο - να πραγματοποιηθεί ενιαία κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, τη Δευτέρα, και στη συνέχεια ενίσχυση των μπλόκων στα κυριότερα κομβικά σημεία της χώρας, με πολύωρους και κλιμακωτούς αποκλεισμούς κεντρικών αρτηριών.

    Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τσακίρης, είπε χαρακτηριστικά ότι "το κάθε μπλόκο γνωρίζει τι σημαίνει σκλήρυνση της στάσης μας", ενώ ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, Θανάσης Νασίκας, κάλεσε τους αγρότες να ενισχύσουν τις θέσεις τους στα μπλόκα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "'Η όλα ή τίποτα, ρίξαμε πολύ νερό στο κρασί μας, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα".

    Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών της Θεσσαλίας, Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε ότι στη σημερινή σύσκεψη επιτεύχθηκε ενότητα, ωστόσο, απαιτείται ενίσχυση του αγώνα με νέες δυνάμεις και πρόσθεσε ότι ήδη κλιμάκια αγροτών βρίσκονται σε χωριά για να ενημερώσουν και να συγκεντρώσουν και άλλους συναδέλφους τους.

    Ο εκπρόσωπος των αγροτών Θεσσαλίας και ευρωβουλευτής, Γιάννης Πατάκης, δήλωσε ότι θα ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις και επανέλαβε ότι υπάρχει διχογνωμία εντός του υπουργείου Γεωργίας.

    ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Η συζήτηση των προτάσεων των αγροτών για την τελική απόφαση όσον αφορά τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και τη μορφή που θα έχουν, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ νωρίτερα προηγήθηκε ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας.

    Η ομοφωνία των αγροτών ως προς τη συνέχιση των μπλόκων θεωρήθηκε δεδομένη εξαρχής, αν και κατά τη συζήτηση των προτάσεων παρατηρήθηκαν μετριοπαθέστερες φωνές, κυρίως από τους αγρότες της Μακεδονίας. Ανάμεσα στις προτάσεις που διατυπώθηκαν ήταν το κλείσιμο των δρόμων για ένα 48ωρο σε όλη την Ελλάδα, η ενίσχυση των μπλόκων όχι μόνο σε κεντρικά σημεία, αλλά και σε άλλους κόμβους, η κάθοδος των μπλόκων στην Αθήνα και το κλείσιμο των δρόμων σταδιακά προς όλο και περισσότερες ώρες.

    Τελικά, ενώ οι συνομιλίες προσανατολίστηκαν στην κλιμάκωση του αγώνα και στην αναδιάταξη των μπλόκων των αγροτών, δεν ελήφθη οριστική απόφαση, αφήνοντας έτσι ανοιχτά τα ενδεχόμενα και για άλλες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν το Σάββατο στα Τέμπη.

    [10] ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ "ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΕΝΙΑΣ ΑΛΕΠΟΥΣ"

    Σκόπια, 6 Φεβρουαρίου 2002 (22:56 UTC+2)

    Η παράταση της θητείας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών μελών της Συμμαχίας.

    Το επίσημο αίτημα της χώρας για παράταση της θητείας δεν έχει φτάσει στο ΝΑΤΟ, οπότε και δεν μπορεί να ληφθεί οριστική απόφαση. Ωστόσο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Συμμαχίας στο πρακτορείο ΜΙΑ, το ΝΑΤΟ ζήτησε από τους στρατιωτικούς συμβούλους να προετοιμάσουν μελέτη για το θέμα.

    Η αποστολή της «Κεχριμπαρένιας Αλεπούς» δεν αναμένεται να αλλάξει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα η διοίκηση θα περάσει από τη Γερμανία σε άλλη χώρα.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ την Παρασκευή, οπότε αναμένεται να του επιδοθεί το επίσημο αίτημα για παράταση της θητείας της «Κεχριμπαρένιας Αλεπούς».

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (22:41 UTC+2)

    Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει την αυριανή εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) και εκφράζει τη λύπη της γιατί, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι εκπρόσωποι των συντακτών υιοθετούν όλες τις κατηγορίες εναντίον του Τύπου από τους ανθρώπους της εξουσίας.

    Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΗΕΑ αναφέρει:

    "Οι αναγνώστες θα στερηθούν αύριο την εφημερίδα τους για λόγους που είτε δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί είτε δεν έχουν διασαφηνισθεί.

    Η γενική συνέλευση των μελών της Ενώσεώς μας συνεκλήθη σήμερα με μοναδικό θέμα να ορίσει εκπροσώπους για τη διαπραγμάτευση της Ετήσιας Συλλογικής Σύμβασης. Η Ενωση Συντακτών γνώριζε τα ανωτέρω από την 25η Ιανουαρίου, που ορίστηκε η ημερομηνία της συνελεύσεως.

    Λυπούμεθα για την αδικαιολόγητη αυτή απεργία και λυπούμεθα ιδιαιτέρως, διότι οι εκπρόσωποι των συντακτών των εφημερίδων για να τη δικαιολογήσουν, υιοθετούν στην ανακοίνωσή τους όλες τις κατηγορίες που εκπέμπουν κατά του Τύπου οι άνθρωποι της εξουσίας.

    Ο Τύπος, γραπτός και ηλεκτρονικός, είναι το μόνο μέσο που διαθέτει ο πολίτης για να γνωρίζει αυτά που κάνουν οι επαγγελματίες της πολιτικής εν ονόματί του. Οι τελευταίοι έχουν κάθε λόγο να τον αντιπαθούν και να το εκφράζουν. Η αντιπαράθεσή τους εν πολλοίς είναι απόδειξη ότι ο Τύπος λειτουργεί. Η υιοθέτηση όμως κατηγοριών από τους εκπροσώπους των ίδιων των δημοσιογράφων είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη και οπωσδήποτε παρακινδυνευμένη".

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΙ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (22:36 UTC+2)

    Να αναλάβουν την ευθύνη της λειτουργίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ζήτησε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου από τους προέδρους των ιδρυμάτων σε συνάντηση που είχε μαζί τους το απόγευμα για το ζήτημα της αποχής για τρίτη εβδομάδα του διδακτικού προσωπικού των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    Ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η πλειονότητα των αιτημάτων που έχουν θέσει οι διδάσκοντες έχουν γίνει αποδεκτά, εκτός από ένα, το οποίο, όπως είπε, είναι η απονομή του τίτλου του καθηγητή σε ανθρώπους που δεν έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα και αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό.

    "Οσα λέγονται και εξακολουθούσαν ως σήμερα να διαδίδονται είναι θέματα καθαρά επιλυμένα, όπως ακριβώς τα ζήτησαν οι συνδικαλιστές ΟΣΕΠ - ΤΕΙ. Ξεκαθαρίσαμε και στους προέδρους ότι κανείς δεν χάνει τη θέση του, ακόμη και μετά το 2008. Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου δεν πρόκειται κανείς να μετακινηθεί από τα Ιδρύματα, που παραμένει στην προσωποπαγή του θέση ισοβίως", τόνισε.

    Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η αποχή δημιουργεί πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα. Τα Ιδρύματα ανήκουν στο δημόσιο, είπε, και δεν μπορούν δημόσιοι λειτουργοί να ακυρώνουν τη λειτουργία τους.

    Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας και Θεσσαλονίκης έχει αποφασίσει να συνεχίσει επ αόριστον τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Οι αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις των καθηγητών θα ληφθούν στις Γενικές Συνελεύσεις τους, ωστόσο το ενδεχόμενο να παραταθεί η αποχή του διδακτικού προσωπικού στα ΤΕΙ επιτείνει την ανησυχία των σπουδαστών για την τύχη του εξαμήνου.

    Οι διδάσκοντες επιμένουν στο αίτημά τους να μην αλλάξει το ακαδημαϊκό τους καθεστώς, όπως προβλέπεται στο νέο νόμο.

    [13] ΝΤ. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: Η ΗΤΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΔΥΝΗΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 2002 (22:24 UTC+2)

    Ούτε και ο ίδιος ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ομάδα του αποκλείστηκε από τον θεσμό του κυπέλλου με τον πλέον οδυνηρό τόνο. "Το σκορ είναι πολύ βαρύ. Είναι πολύ οδυνηρό", τόνισε ο κ. Μπάγιεβιτς και συνέχισε: "Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν καλά. Δημιουργούσαμε καλές φάσεις και ήμασταν εμείς που ελέγχαμε το παιχνίδι. Μέχρι και το σημείο του τέρματος, όπου κόπηκαν τα φτερά μας και αποβλήθηκε ο Κουλακιώτης. Μας ενδιέφερε ο θεσμός, αλλά δεν καταφέραμε να προκριθούμε. Για μας το παιχνίδι ήταν δύσκολο. Από την στιγμή όμως που δεχθήκαμε και δεύτερο τέρμα, τότε όλα κρίθηκαν. Καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού είχαμε αντίπαλο και την κούραση. Όπως μάθαμε παλιότερα να κερδίζουμε έτσι και τώρα θα πρέπει να μάθουμε και να χάνουμε. Πρέπει οι παίκτες μου να ξεκουραστούν γιατί τους περιμένει δύσκολη συνέχεια. Μας ενδιαφέρει το επόμενοι παιχνίδι με τον Ηρακλή και θα πρέπει το συντομότερο να ξεπεράσουμε αυτή την ήττα. Στοχεύουμε πλέον στο πρωτάθλημα.

    [14] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2002 (22:23 UTC+2)

    Τις νέες εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου «Γεώργιος Μελισσηνός» στην Καισαριανή επισκέφθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης, που ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον πρόεδρο της ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας Νίκο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίηση του από τις εργασίες τόσο στο βοηθητικό γήπεδο, όσο και στο γήπεδο 5Χ5. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι το βοηθητικό γήπεδο θα είναι έτοιμο σε 10 μέρες. Πρόσθεσε, δε, ότι θα συζητήσει με τον κ. Κουράκη το έργο της ολοκλήρωσης της εξέδρας στη νέα συνάντηση που θα έχουν στις 25 Φεβρουαρίου, ενώ τον ευχαρίστησε για την μέχρι συμπαράσταση του.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κουράκης επισκέφθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της διοίκησης Νίκο Σπηλιωτόπουλο, παρουσία των δημάρχων των όμορων δήμων, για τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και θα χρησιμοποιηθούν για την Ολυμπιακή Αθλητική Δημοσιογραφία.

    Στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά θα φιλοξενηθούν, κυρίως, οι Ομοσπονδίες που θα φύγουν από το ΟΑΚΑ. Εχουν δημοπρατηθεί τρεις εργολαβίες: η επέκταση των ξενώνων (θα διατεθούν συνολικά 204 κλίνες), δύο μεγάλα κλειστά γυμναστήρια (ένα για τους αθλητές του στίβου και ένα για αυτούς των υπόλοιπων αθλημάτων) και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (στίβος με ταρτάν, στίβος ρίψεων, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου για την προετοιμασία των εθνικών ομάδων και γήπεδα αθλοπαιδιών). Επιπλέον, σε εξέλιξη είναι η εργολαβία για το γήπεδο του χόκει, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί και για την τοξοβολία.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των έργων και επισήμανε ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά θα είναι ένα μητροπολιτικό αθλητικό κέντρο που θα χρησιμοποιηθεί για μαζικά προγράμματα αθλητισμού.

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της ΕΠΣΑ να αναβάλλει τους αγώνες των πρωταθλημάτων της το Σαββατοκύριακο, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι πρόθεση του υφυπουργείου Αθλητισμού και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι να αστυνομεύονται οι αγώνες μεγάλης επικινδυνότητας των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 7 February 2002 - 19:13:30 UTC