Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [02] ΑΝΑΛΥΤΗ DNA ΑΠΟΚΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [04] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [06] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-78
  • [07] EΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΟΜΒΕΣ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ
  • [08] ΙΧ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ - ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ
  • [09] B. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [10] O E. MEΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
  • [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 77 - 74
  • [12] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
  • [13] O Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ
  • [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3 - 1
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΕΚ 1 - 3
  • [17] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [18] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [19] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ
  • [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
  • [21] ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [22] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • [23] ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [24] ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Λονδίνο, 10 Φεβρουαρίου 2002 (11:13 UTC+2)

    Τη βεβαιότητά του ότι τα επίπεδα ασφαλείας στην Ολυμπιάδα του 2004 θα είναι ανάλογα ή και καλύτερα από εκείνα της χειμερινής Ολυμπιάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρέστη στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σολτ Λέικ Σίτι, εξήγησε ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το ταξίδι του είναι η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη θέσπιση του "θεσμού Ολυμπιακής Εκεχειρίας".

    "Εχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία μαζί με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την καθιέρωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου. "Θα θέλαμε ο θεσμός να εξαπλωθεί στην υφήλιο, δηλαδή να γίνει κτήμα της παγκόσμιας παράδοσης, ώστε κάθε φορά που γίνονται Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνεται σεβαστή η επιθυμία του ολυμπιακού κινήματος - με πρωτοπόρα την Ελλάδα - για την ολυμπιακή εκεχειρία".

    "Εχουμε συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό υπογραφών από πάρα πολλές προσωπικότητες, ξεκινώντας από τους υπουργούς Εξωτερικών πολλών χωρών - και μάλιστα τόσο από το Ισραήλ όσο και από την πλευρά των Παλαιστινίων. Με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας, αρκετών χωρών της Ευρώπης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτήθη στη συνέχεια πως αντιμετωπίζεται η πρόταση αυτή από την Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να μελετήσουν το θέμα εις βάθος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ύστερα από συζητήσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ και έπειτα από διαβουλεύσεις του κ. Ρογκ με τον πρόεδρο Μπους, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν στα Ηνωμένα Εθνη ένα ψήφισμα για την ολυμπιακή εκεχειρία, το οποίο συνυπέγραψαν πολλές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα.

    Δεδομένου του γεγονότος ότι τα μέτρα ασφαλείας στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι δρακόντεια και ότι έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ασφάλεια αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, μήπως αυτό αποτελεί μία πρόκληση για την Ελλάδα ήταν το επόμενο ερώτημα που ετέθη στον κ. Παπανδρέου.

    "Καταρχήν, έχει αποφασισθεί να διατεθούν περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεύτερον, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε το επίπεδο ασφάλειας του Σολτ Λέικ Σίτι ίσως και καλύτερο", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC.

    "Βεβαίως είναι πρόκληση, βεβαίως είναι μία δύσκολη επιχείρηση. Ομως, ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σολτ Λέικ Σίτι, άρα λοιπόν, μία υπερδύναμη, όπως η Αμερική γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχουν δυστυχώς οι αγώνες στον τομέα της ασφάλειας" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] ΑΝΑΛΥΤΗ DNA ΑΠΟΚΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (10:51 UTC+2)

    Νέο υπερσύγχρονο αναλυτή γενετικού υλικού (DNA) θα προμηθευτεί σύντομα η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας και ταυτοχρόνως προγραμματίζεται η αυτόνομη εγκατάστασή της σε νεόδμητο κτίριο.

    Το συνολικό κόστος της επένδυσης σε κτιριακή και τεχνολογική υποδομή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", υπολογίζεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ (10 δισ. δραχμές).

    Η σημασία των εγκληματολογικών υπηρεσιών θεωρείται κεφαλαιώδης για την αποτελεσματική λειτουργία των σύγχρονων αστυνομιών. Οπως είναι φυσικό μια χώρα όπως η Ελλάδα, που σε δύο χρόνια διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει ανοιχτό το ζήτημα της τρομοκρατίας, πρέπει να διαθέτει άρτια οργανωμένη και εξοπλισμένη εγκληματολογική υπηρεσία.

    Η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών, όπως λέγεται, υπάγεται απευθείας στο αρχηγείο της αστυνομίας. Περιλαμβάνει εργαστήρια πυροβόλων όπλων, ιχνών εργαλείων, γραφολογίας, πλαστογραφίας-παραχάραξης και κιβδηλείας, αναγνώρισης και ταυτοποίησης φωνής. Επίσης τμήμα χημικών για την ανάλυση εκρηκτικών υλών και άλλων ουσιών, εργαστήριο ανάλυσης DNA και τομείς δακτυλοσκοπίας, εξερευνήσεων, φωτογραφίας.

    Ολα αυτά τα εργαστήρια, εκτός από αυτό της ανάλυσης DNA που φιλοξενείται στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, στεγάζονται στον 13ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αμεσος στόχος είναι η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών να αναπτυχθεί σε νέο ειδικά διαρρυθμισμένο κτίριο πριν από τους Ολυμπιακούς του 2004.

    Ο ρόλος της υπηρεσίας αυτής θα είναι πρωταγωνιστικός για την ασφαλή διοργάνωση των αγώνων, αφού θα ελέγξει τις περίπου 350 χιλιάδες διαπιστεύσεις που θα εκδοθούν (αθλητές, συνοδοί, κριτές, εθελοντές, προσκεκλημένοι κ.λπ.).

    Τα ίχνη της "17 Νοέμβρη"

    Καταλυτικός θα είναι επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ρόλος των εργαστηρίων στην εξιχνίαση της "μεγάλης εκκρεμότητας" που έχει η αστυνομία, δηλαδή των τρομοκρατικών ενεργειών από τις οποίες υπάρχουν ευρήματα.

    Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, θα γίνει η προμήθεια ενός νέου υπερσύγχρονου αναλυτή DNA, αξίας περίπου 240 εκατ. δραχμών. Ο αναλυτής που λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια, δεν θεωρείται επαρκής για δύσκολες αναλύσεις. Ετσι πολλές φορές δείγματα βιολογικού υλικού αποστέλλονται σε αναλυτές του εξωτερικού (Γερμανία, Βρετανία) για διασταύρωση αποτελεσμάτων.

    Επίσης θα δημιουργηθεί εθνική βάση δεδομένων DNA για αυτόματες συγκρίσεις. Θα εγκατασταθεί και δεύτερο σύστημα αυτόματης αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το ήδη υπάρχον θα χρησιμοποιείται μόνο για την εξακρίβωση της ταυτότητας μας σε σχέση με τα αποθηκευμένα στο σύστημα αποτυπώματα.

    Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιείται για την αποθήκευση "λανθανόντων αποτυπωμάτων" που συλλέγουν οι υπηρεσίες σήμανσης από χώρους εγκληματικών ενεργειών ή από αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε εγκληματικές ενέργειες.

    Σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε λίγους μήνες η Ελ.ΑΣ. θα διαθέτει μία από τις τρεις αρτιότερες εγκληματολογικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, με την προσδοκία να γίνει και από τις πλέον αποτελεσματικές.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (12:39 UTC+2)

    Συνάντηση θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Α. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, την Τρίτη, στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπ. Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κωνσταντινούπολη.

    Θεωρείται πως θα αποφασιστεί η διαδικασία των ανιχνευτικών συναντήσεων μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών. Επίσης στην Κωνσταντινούπολη θα συναντηθούν οι υπ. Εξωτερικών Ελλάδος, Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας με θέμα την προώθηση της νατοϊκής υποψηφιότητας των δύο βαλκανικών χωρών.

    [04] ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 10 Φεβρουαρίου 2002 (11:03 UTC+2)

    Χιλιάδες άτομα, πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στο Βελιγράδι με αίτημα την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Γιουγκσολαβίας Σλομποντάν Μιλόσεβιτς ο οποίος κρατείται στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Χάγη.

    Την διαδήλωση οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Σερβίας του κ.Μιλόσεβιτς.

    Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου το οποίο ο ίδιος ο κ.Μιλόσεβιτς είχε χαρακτηρήσει "υποχείριο των δυνάμεων της Δύσης".

    Η δίκη του κ.Μιλόσεβτς με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αρχίζει στο δικαστήριο της Χάγης την Τρίτη.

    [05] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2002 (21:10 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός αν και δύσκολα κατάφερε να κερδίσει στο ΟΑΚΑ τον μαχητικό Ηρακλή, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην κορυφή καθώς αυτή την ώρα αντιμετωπίσει εκτός έδρας το Περιστέρι.

    Στο ματς της Θεσσαλονίκης, ο Ολυμπιακός κέρδισε τον Αρη. Αναλυτικά η βαθμολογία μέχρι τώρα για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (16η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 30

    2.ΑΕΚ 29

    3.Ηρακλής 28

    4.Ολυμπιακός 28

    5.Πανιώνιος 26

    6.Μαρούσι 24

    7.ΠΑΟΚ 22

    8.Περιστέρι 22

    9.Ηράκλειο 22

    10.Νήαρ Ηστ 21

    11.ΚΑΟΔ 21

    12.Αρης 21

    13.Ιωνικός Ν.Φ. 20

    14.Δάφνη 19

    *Περιστέρι και ΑΕΚ έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    *Ο Ολυμπιακός έχει ένα μηδενισμό

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (17η)

    Ιωνικός Ν.Φ. - Παναθηναϊκός

    ΑΕΚ - Πανιώνιος

    Αρης - Περιστέρι

    Ηράκλειο - Μαρούσι

    Ηρακλής - Νήαρ Ηστ

    Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ

    Δάφνη - ΚΑΟΔ

    [06] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73-78

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός του Λευτέρη Σούμποτιτς κατάφερε να φύγει νικητής από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, αφού επικράτησε επί του μαχητικού Αρη με σκορ 78-73 για τη 16η αγωνιστική, του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α 1 κατηγορίας των ανδρών.

    Οι ερυθρόλευκοι στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού επέβαλλαν το ρυθμό τους και βρέθηκαν να προηγούνται με 18-8. Παρά τις προσπάθειες των κιτρίνων να πλησιάσουν το σκορ, το ημίχρονο έληξε 43-30 υπέρ των φιλοξενουμένων.

    Στην επανάληψη όμως οι παίχτες του Αρη μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και σιγά - σιγά άρχισαν να πλησιάζουν στο σκορ τον Ολυμπιακό. Αν και έφτασαν κοντά, μείωσαν σε 71-76, δεν μπόρεσαν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά όμως χειροκροτήθηκαν θερμά, από τους περίπου 2.500 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο.

    Κορυφαίοι από τον Ολυμπιακό ήταν οι: Φόρεστ με 17 πόντους, και Φέμερλινγκ με 15, ενώ από τον Αρη εντυπωσιακή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γουίλιαμς με 15.

    [07] EΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΟΜΒΕΣ ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Μόνο υλικές ζημιές προκάλεσαν οι βόμβες μολότοφ που πέταξαν δύο άγνωστοι το πρωί στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης. Ο σκοπός του τμήματος και ο αστυνομικός φρουρός καταδίωξαν τους δράστες, χωρίς να καταφέρουν να τους συλλάβουν. Η έκρηξη των βομβών προκάλεσε πυρκαγιά.

    [08] ΙΧ ΕΠΕΣΕ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ - ΠΕΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ

    Bόλος, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Πάνω σε περίπτερο στην πλατεία του Αλμυρού Βόλου έπεσε με το αυτοκίνητο του ο Πέτρος Μιχαήλ, τραυματίζοντας πέντε παιδιά που έπαιζαν. Στον τόπο του ατυχήματος έσπευσε ασθενοφόρο που μετέφερε τα παιδιά στο νοσοκομείο Βόλου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Από το ατύχημα τραυματίστηκε και ο οδηγός, που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι γονείς των παιδιών ήταν μεθυσμένος. Ο οδηγός παραδέχτηκε ότι νωρίτερα είχε πιει κρασί.

    [09] B. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    «Η κατάσταση στις φυλακές έχει φτάσει στο απροχώρητο. ’νθρωποι δολοφονούνται μέσα σ' αυτές και η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί ως θεατής. Περιορίζεται στο να κάνει πολιτικές αναλύσεις, και να δικαιολογείται μιλώντας για μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Αδυνατεί να κατασκευάσει, παρά τις δεσμεύσεις της, τις νέες φυλακές που είναι αναγκαίες. Όλα αυτά όμως, δεν είναι διοίκηση. Αυτό δεν είναι κράτος», δήλωσε ο υπεύθυνος της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

    Ο κ. Πολύδωρας κάλεσε την κυβέρνηση να προστατεύσει το ύψιστο δικαίωμα της ζωής των κρατουμένων και την κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση ακόμα και σε έναν περίκλειστο, ελεγχόμενο, φρουρούμενο χώρο.

    [10] O E. MEΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

    Πύργος, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο στο νομό Ηλείας.

    Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε όραμα, ούτε πρόγραμμα για την ύπαιθρο και τους αγρότες, οι οποίοι, όπως είπε, βρίσκονται στα όρια του αφανισμού και καλούνται πλέον να επιβιώσουν σε συνθήκες της δεκαετίας του '80. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, δεν επιλύονται, ούτε ικανοποιούνται από τις λεκτικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου, αλλά «θα παραμένουν σε εκκρεμότητα όσο η κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακά τρυκ να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών, με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό τους».

    Αναφερόμενος τέλος, στο θέμα της διαφθοράς έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες του πρωθυπουργού, ο οποίος «εμφανίζεται υποκριτικά όψιμος προστάτης του δημόσιου και πολιτικού βίου» και των κυβερνήσεών του.

    «ΠΑΣΟΚ και διαφθορά έλκονται όπως τα μέταλλα από το μαγνήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Κ.Ε., προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει και τη βούληση και την πολιτική τόλμη να σπάσει το απόστημα της σήψης.

    [11] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 77 - 74

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ενα πραγματικό ντέρμπι έγινε σήμερα στο ΟΑΚΑ για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Παναθηναϊκός πολύ δύσκολα κέρδισε με σκορ 77 - 74 τον Ηρακλή που πάλεψε σκληρά για την κατάκτηση του θετικού αποτελέσματος.

    Οι παίκτες του Γηραιού δεν φάνηκαν να φοβούνται τον αντίπαλο τους και έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο 22 - 22. Οι κυανόλευκοι εμφανίστηκαν ακόμη πιο δυνατοί στη συνέχεια του παιχνιδιού και στο ημίχρονο προηγούνταν επί του Παναθηναϊκού με πέντε πόντους (47 - 42).

    Στην επανάληψη όμως οι πράσινοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να καλύψουν τη διαφορά και να πάρουν ένα μικρό προβάδισμα. Στο 30' ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή με 62 - 61. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι μπόρεσαν να ξεφύγουν σε κάποιο σημείο με 8 πόντους (71 - 63) όμως ο Ηρακλής με έναν εντυπωσιακό Νίκο Χατζηβρέττα μείωσε σε 73 - 72. Στο τέλος όμως τα πέντε φάουλ των Χατζηβρέττα και Καράγκουτη αποδυνάμωσαν τον Γηραιό και ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη.

    Κορυφαίοι από τον Ηρακλή ήταν οι Χατζηβρέττας με 24 πόντους και Γιαννουζάκος με 12, ενώ από τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Μποντιρόγκα με 30 πόντους και Κουτλουάι με 17.

    [12] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    «Η στυγνή δολοφονία κρατουμένου στις φυλακές Κορυδαλλού, είναι ένα ακόμη δείγμα της διάλυσης του κρατικού μηχανισμού γενικότερα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Αποτελεί, δυστυχώς, κοινή πεποίθηση πλέον ότι, με ευθύνη της κυβέρνησης, ο κρατικός μηχανισμός και ειδικότερα η διοικητική μηχανή, βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης και λόγω έλλειψης υποδομής και, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς. Το πρόβλημα, όμως, με τις φυλακές αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, διότι βρίσκεται στην καρδιά του συστήματος της απονομής της Δικαιοσύνης. Το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και εκτέλεσης των ποινών πάσχει. Οι φυλακές από χώρος σωφρονισμού έχουν καταντήσει θερμοκήπιο εγκλήματος και εγκληματιών», πρόσθεσε.

    «Η κυβέρνηση ας αναλάβει τις ευθύνες της. Ηδη, έχει παραδώσει τον κρατικό μηχανισμό βορά στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πλήττει το κράτος δικαίου, πλήττει τη νομιμότητα, πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος

    [13] O Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:08 UTC+2)

    «Σημερινά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή ως «ενοχλημένο» επειδή δήθεν η κα Μπακογιάννη καθυστερεί να λάβει τις αποφάσεις της για το δήμο της Αθήνας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Το θέμα των υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το χειρίζεται η Επιτροπή Εκλογών Αυτοδιοίκησης, υπό τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τζ. Τζαννετάκη. Οσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, η επιλογή της υποψηφιότητας και η ανακοίνωσή της σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος, είναι θέμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Η θέση αυτή έχει διατυπωθεί εδώ και πολύ καιρό», πρόσθεσε.

    [14] ΧΑΝΤΜΠΟΛ Α1: ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Σπουδαία νίκη επί του Φίλιππου πήρε σήμερα στη Βέροια ο Πανελλήνιος με σκορ 29 - 25 και παρέμεινε έτσι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μετά την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Στη 2η θέση της βαθμολογίας βρίσκεται ο Δούκας που επικράτησε επί του Αρχέλαου με 30 - 22.

    Επίσης, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής ο ΠΑΟΚ κέρδισε στη Θεσσαλονίκη τον Αθηναϊκό με 32 - 26.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3 - 1

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Οδυνηρή ήττα γνώρισε στη Νέα Σμύρνη ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν από τον Πανιώνιο με σκορ 3 - 1, για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Παράλληλα, χάθηκε πολύτιμο έδαφος στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα του Πειραιά να κατακτήσει την κορυφή.

    Ωστόσο το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Ολυμπιακό, που προηγήθηκε μόλις στο 2' λεπτό με τον Αλέκο Αλεξανδρή. Ομως ο Πανιώνιος εκμεταλλεύτηκε τα σοβαρά κενά στην άμυνα της ομάδας του Τάκη Λεμονή και κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης.

    Ο Πανιώνιος ισοφάρισε σε 1 - 1 στο 25' λεπτό με τον Ερμίν Σίλιακ. Μάλιστα, οι νεοσμυρνιώτες πήραν προβάδισμα στο 31' χάρη σε γκολ που πέτυχε ο Βλτσεκ με γυριστή κεφαλιά, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 42' έγραψε το 3 - 1 για τους γηπεδούχους.

    Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Πανιώνιο, σε συνδυασμό με τις νίκες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού φέρνουν τους ερυθρόλευκους στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η ομάδα του Πειραιά να πέσει στην 4η θέση σε περίπτωση νίκης του ΠΑΟΚ επί του Ηρακλή.

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΕΚ 1 - 3

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Η ΑΕΚ συνεχίζει να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο βαθμολογικό πίνακα. Η Ενωση κέρδισε σήμερα στον Κορυδαλλό το Αιγάλεω με σκορ 3 - 1, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου.

    Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ στο 35' λεπτό με τον Ντέμη Νικολαίδη, όμως το Αιγάλεω ισοφάρισε στο 41' σε 1 - 1 με τον Μεϊδάνη και αυτό ήταν το σκορ με το οποίο τελείωσε το πρώτο ημίχρονο.

    Στην επανάληψη όμως οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος πίεσαν τον αντίπαλο τους και κατάφεραν να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα στο 64'. Ο Βασίλης Τσάρτας ευστόχησε σε χτύπημα πέναλτι και έγραψε το 2 - 1. Το τρίτο και τελευταίο γκολ της ΑΕΚ το πέτυχε στο 76' ο Χρήστος Μαλαδένης.

    [17] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ ακολουθούν απολυταρχική και υπεραπλουστευτική πολιτική δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κρις Πάτεν, μεταδίδει το BBC.

    Μια ημέρα μετά την κριτική που άσκησε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν καλώντας τις ΗΠΑ να μην προσηλωθούν αποκλειστικά στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, ο κ Πάτεν καταδίκασε τον χαρακτηρισμό χωρών όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και το Ιράκ ως «’ξονα του Κακού».

    Ο χαρακτηρισμός αυτός που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βοηθά καθόλου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Κρις Πάτεν και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική πολιτική υποσκάπτει τις προσπάθειες προσέγγισης της ΕΕ με την Τεχεράνη.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2001 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Ιράν συζήτησαν με Ευρωπαίους ομολόγους τους προτάσεις για συμφωνίες εμπορικού και οικονομικού περιεχομένου.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κανέναν στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τζορτζ Μπους, συνεργάζονται για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

    [18] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Πρόοδο στα έργα που υποστηρίζουν τις μητροπολιτικές λειτουργίες της Θεσσαλονίκης διαπιστώνει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη «Μακεδονία». Ο υπουργός τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτουργεί, το έργο της ύδρευσης προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, η εξωτερική περιφερειακή της Εγνατίας επίσης, ενώ άρχισαν τα έργα στους ανισόπεδους κόμβους της ανατολικής περιφερειακής, τα έργα στο λιμάνι είναι ορατά και επιταχύνονται τα έργα στο αεροδρόμιο. Παράλληλα ο δρόμος προς Χαλκιδική παραδόθηκε στην κυκλοφορία και σύντομα παραδίδεται η γέφυρα Ποτίδαιας.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισημαίνει ότι η κριτική που γίνεται για καθυστερήσεις σε έργα όπως το Μετρό δεν θα πρέπει να ακυρώνει ένα συνολικό έργο καλλιεργώντας ένα κλίμα απαισιοδοξίας και ηττοπάθειας. «Η τριπλή πρόκληση (σύνοδος κορυφής του 2003, Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και EXPO 2007) είναι μια τριπλή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη να δει τα έργα υποδομών να επιταχύνονται με συγκεκριμένους ορίζοντες και μετρήσιμους στόχους» υπογραμμίζει.

    «Από την επιδίωξη να κάνουμε δύο -τρία σημαντικά έργα υποδομής, περνάμε σε ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και ανατολικά και δυτικά και κεντρικά. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ενός ταμείου συνοχής για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» τονίζει ο υπουργός και ζητά τη θεσμοθέτηση ενός περιοδικού κοινωνικού διαλόγου για το μητροπολιτικό ρόλο της Θεσσαλονίκης, πέρα και πάνω από κομματικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    [19] ΟΜΙΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

    Λιβαδειά, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Τη Λιβαδειά επισκέφθηκε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Βοιωτίας Ευάγγελο Μπασιάκο και Αριστείδη Τσιπλάκο.

    Μιλώντας σε τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σιούφας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το κατεστημένο της 20ετίας υποχωρεί» και η «κυβέρνηση έπαυσε να λειτουργεί ως ενιαίο σχήμα». «Τα υπουργεία μετατράπηκαν σε αυτόνομα Δουκάτα κολλητών. Ο πρωθυπουργός έχασε τον έλεγχο. Δεν μπορεί να συντονίσει την κυβέρνησή του. Δεν μπορεί να οδηγήσει το κόμμα του. Σας θυμίζω την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών και τις βολές του εναντίον του υπουργού Εξωτερικών», πρόσθεσε

    «Η απόφαση των συντονιστικών επιτροπών των αγροτών για την αναστολή των κινητοποιήσεών τους είναι πράξη ευθύνης. Τώρα οι ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση των μεγάλων και ανοικτών προβλημάτων των αγροτών, που δημιουργήθηκαν από τις δικές τους πολιτικές είναι πολύ μεγαλύτερες. Ας μη κρυφθούν, για μια ακόμη φορά, και ας μην εφησυχάσουν. Και τα προβλήματα του αγροτικού τομέα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει και θα εντείνει τον αγώνα της για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου», σημείωσε.

    «Το σύστημα εξουσίας έχει παραλύσει κάτω από το βάρος μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν πια να κυβερνήσουν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση ικανή και έτοιμη να δώσει λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα. Δεν μας φτάνει απλή πλειοψηφία. Θέλουμε τη στήριξη όλης της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Πλησιάζει η ώρα της Νέας Δημοκρατίας. Πλησιάζει η ώρα του Καραμανλή. Πλησιάζει η ώρα ν' αλλάξουμε σελίδα σ' αυτόν τον τόπο. Να κοιτάξουμε τον άνθρωπο δίπλα μας. Να τραβήξουμε μπροστά», κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    [20] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΕ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Βουκουρέστι, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:37 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περιοδεία σε χώρες της Ασίας πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου, ο οποίος αναχώρησε σήμερα από τη χώρα του. Στη διάρκεια της περιοδείας του που θα ολοκληρωθεί στις 21 Φεβρουαρίου ο Ρουμάνος πρόεδρος θα επισκεφτεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Σιγκαπούρη.

    Αύριο συναντάται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τον πρόεδρο της χώρας σεΐχη Ζαγιεντ μπιν Σουλταν Ναγιαν.

    Οι επαφές του Ιλιέσκου έχουν ως στόχο την ισχυροποίηση των δεσμών με τις άλλες ασιατικές χώρες και έχουν κυρίως οικονομικό χαρακτήρα.

    [21] ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Aθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    «Κανένας λαός, καμία χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς ενημέρωση» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας το μεσημέρι στην 37η ετήσια γιορτή της Ένωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. «Ο τόπος και ο λαός μας έχει ανάγκη για όσο γίνεται πιο αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση, όπως ορίζει το Σύνταγμα» υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.

    «Ιδιαίτερα σήμερα, που η κατολίσθηση είναι πλέον εμφανής όσον αφορά στα ηλεκτρονικά μέσα, είναι αναγκαίο, τα ίδια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σεβαστούν το ρόλο τους που είναι η εκπομπή προγραμμάτων λόγου και τέχνης, υψηλής ποιότητας, ώστε να εξυπηρετείται ο κοινωνικός τους σκοπός και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Αυτά επί λέξει ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας μας» είπε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν είναι σεβαστός ο καταστατικός χάρτης της χώρας από όλους μας, από όλες τις εξουσίες: και τις συντεταγμένες αλλά και την λεγόμενη τέταρτη εξουσία, που προκύπτει μέσα από την ίδια τη δυναμική της κοινωνίας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την άρση του απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών βουλευτών, τάχθηκε «υπέρ της πλήρους διαφάνειας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «όσοι οφείλουν να δηλώνουν το «πόθεν έσχες» να δηλώνουν πραγματικά το «πόθεν». Πιστεύω ότι και η αλλαγή που θα γίνει στη σχετική νομοθεσία θα είναι ακριβώς αυτή. Κάθε χρόνο να δηλώνει ο υπόχρεος πολιτικός, δικαστής, στέλεχος δημόσιας διοίκησης, δημοσιογράφος ή ιδιοκτήτης μέσων όποια αλλαγή έχει στην περιουσιακή κατάστασή του και να αιτιολογεί την προέλευση των νέων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μην υπάρχει αυτή η σκιά , που όλο και περισσότερο απλώνεται παντού και ισχύει εδώ ότι «με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα διευκολύνεται και με την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων, ώστε να διαπιστώνεται τι έχει κανείς και τι όχι».

    [22] Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

    Λάρισα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του από τη Λάρισα, όπου παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των πέντε νέων διοικητών μάνατζερ των θεσσαλικών νοσοκομείων.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των πανεπιστημιακών γιατρών επισημαίνοντας ότι οι νέες διατάξεις για την απασχόλησή τους στα νοσοκομεία θα ισχύσουν ενώ υπογράμμισε ότι «τα νοσοκομεία δουλεύουν πάρα πολύ καλά και δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα».

    Εξάλλου ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η ανάγκη για αποτελεσματική διοίκηση στο σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία είναι μονόδρομος και απαιτείται μεγάλη και επίπονη προσπάθεια για να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές στους τομείς της ποιότητας της οργάνωσης και του ελέγχου.

    [23] ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΛΤ ΛΕΪΚ ΣΙΤΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Σόλτ Λεϊκ Σίτι, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Το Κέντρο Ασφάλειας των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα επισκέφθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για τον τρόπο λειτουργίας του και για τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ασφαλείας υπάρχει ήδη Έλληνας ανώτερος αξιωματικός εγκαταστημένος εδώ και πολύ καιρό ενώ αρκετοί Έλληνες εμπειρογνώμονες έχουν επισκεφθεί το Σολτ Λέικ Σίτυ για να αντλήσουν τεχνογνωσία και εμπειρία.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επαφή του με τον διοικητή του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφαλείας, Ντέιβιντ Νταμπς «Και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο θέμα της ασφάλειας παρά το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με την μικρότερη εγκληματικότητα στην Ευρώπη και δεν έχουν τις δυσάρεστες εμπειρίες άλλων χωρών από μεγάλα μαζικά τρομοκρατικά κτυπήματα», πρόσθεσε.

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΥΠΠΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Επίσης, ο υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε ελληνικό περίπτερο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στο οποίο προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσιάζει την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ενημερώνει το κοινό για τους στόχους της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση στο Σολτ Λέικ Σίτι για την ολυμπιακή προετοιμασία και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Πρόσθεσε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση συζητά με το Τορίνο και το Πεκίνο, που θα διοργανώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 και του 2008, τη συνέχιση του θεσμού της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλτ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα είναι επιτυχείς.

    «Με την ελληνική πλευρά έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Βέβαια, δεν συμφωνούμε πάντα και καμμιά φορά δεν μας αρέσει όταν κάποια έργα καθυστερούν, αλλά στο τέλος πιστέυω ότι ο κοινός στόχος θα επιτευχθεί, και αυτός είναι να έχουμε θαυμάσιους αγώνες στην Αθήνα. Στο κάτω κάτω, όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι που πλέει προς την ίδια κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Όσβαλντ.

    AΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

    Ο κ. Βενιζέλος έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος «Προμηθέας» του γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή, το οποίο το υπουργείο Πολιτισμού δώρισε στο Σολτ Λέικ Σίτι.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Σολτ Λέικ, Κάρλτον Κρίστενσεν, ο προέδρος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας της πολιτείας της Γιούτα Νίκος Μπάπης, ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Νίκος Έξαρχος, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Χρήστος Αηδόνης, η βουλευτής της ΝΔ, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο Ελληνας γενικός πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, Δημήτρης Τουλούπας.

    Το μπρούτζινο άγαλμα του Προμηθέα το τρίτο κατά σειρά γλυπτό που δωρίζει το ΥΠΠΟ σε ολυμπιακή πόλη μετά την Ατλάντα και το Σίδνεϊ- στολίζει κεντρική πλατεία του Σολτ Λέικ Σίτι και σύντομα θα τοποθετηθεί στο δημαρχείο της πόλης.

    [24] ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Μια πυρκαγιά αντιλήφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τον πρωινό περίπατό του στην περιοχή όπου βρίσκεται το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους.

    Ένας αγρότης έκαιγε ξερά χόρτα αλλά η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχό του. Ο κ. Σημίτης ειδοποίησε την πυροσβεστική υπηρεσία, άνδρες της οποίας μετέβησαν άμεσα στην περιοχή και κατάφεραν να τη σβήσουν. Ο αγρότης συνελήφθη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 February 2002 - 19:13:51 UTC