Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [02] 373 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [04] ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [05] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ
  • [07] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΑΒΙΕΡ ΣΟΛΑΝΑ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
  • [10] ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
  • [11] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΚΟΨΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ
  • [12] ΣΤΟΝ ΟΕΚ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [13] ΑΣΧΗΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [14] ΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΘΥΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΛΠ
  • [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΟΥ ΜΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ - 7 ΝΕΚΡΟΙ
  • [16] ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ Ο Β.
  • [17] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΚΟΨΙΔΗ
  • [18] ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ
  • [20] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [21] ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΙΣΙΝΩΦ
  • [22] ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΟ
  • [24] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [25] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ E-MAIL ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΟΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ

    Aθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (13:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σωκράτης Κόκκαλης

    Ορίστηκε σήμερα ο τακτικός ανακριτής ο οποίος θα αναλάβει την έρευνα γύρω από την υπόθεση της δίωξης κατά του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος αφορούν σε κατασκοπεία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση. Εξάλλου ο κ. Κόκκαλης αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ενεργητική και παθητική δωροδοκία.

    Όπως έγινε γνωστό, την υπόθεση αναλαμβάνει ο ανακριτής Γιώργος Πουρνάρας.

    [02] 373 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 20 Φεβρουαρίου 2002 (17:08 UTC+2)

    Τουλάχιστον 373 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε τρένο που κινούνταν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νότια του Καΐρου. Στα βαγόνια επέβαιναν πολλές οικογένειες Αιγυπτίων που μετέβαιναν στο Αλ Αγιάτ για διακοπές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο αξιωματούχος της κοινωνικής πρόνοιας Αμιν Καραμ, δήλωσε ότι είναι ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα όλων των δεκαετιών στη χώρα και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τους 400 καθώς η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν μέσα στα καμένα βαγόνια.

    Ο διευθυντής του κρατικού Σιδηροδρομικού Οργανισμού της χώρας, Αχμεντ αλ Σερίφ ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί τόσο τραγικό δυστύχημα τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα και πρόσθεσε ότι στα 32 χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό δεν βρέθηκε ποτέ αντιμέτωπος με τέτοια τραγωδία.

    Η φωτιά εικάζεται ότι προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου στο κυλικείο της αμαξοστοιχίας και επεκτάθηκε σε επτά από τα έντεκα βαγόνια του τρένου. Ωστόσο ο Σερίφ είπε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα και στα τρένα της τρίτης θέσης δεν υπάρχει κυλικείο αλλά συχνά οι επιβάτες παίρνουν μαζί τους γκαζάκια παρά το γεγονός ότι οι κανονισμοί το απαγορεύουν.

    Το τρένο διήνυσε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων φλεγόμενο.

    Δέκα πυροσβεστικά οχήματα κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά αρκετή ώρα μετά την εκδήλωσή της και περίπου 30 ασθενοφόρα που έσπευσαν επί τόπου μετέφεραν σε νοσοκομεία 65 τραυματισμένους επιβάτες.

    Το κάθε βαγόνι είναι σχεδιασμένο για να χωράει 150 άτομα αλλά οι επιζήσαντες από τη τραγωδία τόνισαν ότι η αμαξοστοιχία ήταν τόσο γεμάτη που κάθονταν στο πάτωμα και οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 3000 άτομα ήταν στο τρένο.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, Αμπντελ Ουαχίντ είπε ότι 25 άτομα ερευνούν την υπόθεση και αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αμέλεια η τιμωρία θα είναι πολύ αυστηρή.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Ατεφ Ομπέιντ, που επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας είπε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων και να ανακουφίσει τον πόνο τους.

    Ο.Κ.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΤΖΟΓΟΥ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (12:51 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Πασχαλίδης

    Από τη Δευτέρα, αφού ολοκληρωθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Πέλλα, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης θα μιλήσει, για πρόσωπα και πράγματα, σχετικά με την εμπλοκή του ονόματος του σε υπόθεση παράνομου τζόγου.

    Αυτό είπε ο ίδιος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για την προετοιμασία της περιοδείας.

    Ο διάλογος του υπουργού με τους δημοσιογράφους έχεις ως εξής:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, εκτοξεύονται πολλές κατηγορίες εναντίον σας τις τελευταίες μέρες. Τι γίνεται τελικώς με αυτή την υπόθεση;

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Κράτησα και κρατώ την ψυχραιμία μου όλες αυτές τις μέρες. Ηθελα και θέλω η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ημαθία και την Πέλλα να πάει καλά και γι' αυτό το σκοπό συνεργαστήκαμε σήμερα με τον Πρωθυπουργό. Από Δευτέρα θα σας μιλήσω για πρόσωπα και πράγματα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε δηλαδή;

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να πω προς όσους προσπάθησαν να ανεβάσουν θεαματικότητες θυσιάζοντας την εικόνα μου, ότι δεν είμαι μια άψυχη εικόνα. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την τιμή και την αξιοπρέπειά του. Και θα το κάνω.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε οικονομικές σχέσεις με τον κ. Τεκτερίδη;

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Ποτέ. Δεν είχα ποτέ οικονομικές σχέσεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρωθυπουργός τι σας είπε στη συζήτηση που είχατε;

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Συνεργαστήκαμε για τα θέματα της Πέλλας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον γνωρίζατε τον κ. Τεκτερίδη;

    Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: Ποτέ δεν είπα ότι δεν γνωρίζω έναν εκδότη του νομού Πέλλας. Η επίμαχη φωτογραφία βγήκε στη διάρκεια μιας επίσκεψης στα γραφεία της τοπικής εφημερίδας. Δεν είχα ποτέ οικονομικές σχέσεις μαζί του.

    Οσο για την αισθητική της φωτογραφίας, για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει και τόσες εκπομπές αφιερώθηκαν, ζητώ από όσους ασχολούνται με τις φωτογραφίες να διαβάσουν το βιβλίο του Ρολάν Μπαρτ «Ο φωτεινός θάλαμος». Λέει πολλά για τη φωτογραφία, για την τύχη και για την πραγματικότητα.

    [04] ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Aθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (16:07 UTC+2)

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Η διοίκηση του Οργανισμού είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο.

    Στο μεταξύ, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει τετραήμερη απεργία για να καλύψει την απεργία των γιατρών.

    [05] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (10:48 UTC+2)

    Εντός του Μαϊου πρόκειται να υποβληθεί το σχέδιο που εκπονεί η ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την ελληνική προεδρία, ο προγραμματισμός της οποίας θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του έτους. Κατά τις σχετικές πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Αυγή», εκτιμάται ότι στις αρχές του 2003 στις προτεραιότητες της προεδρίας θα υπάγεται το θέμα της διεύρυνσης και ιδιαίτερα η υπογραφή των συνθηκών προχώρησης των νέων χωρών - εφόσον επί δανικής προεδρίας έχουν ολοκληρωθεί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επίσης αναμένεται να τεθεί προς υιοθέτηση ο νέος οδικός χάρτης της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς ακόμη θα συνεχίζεται ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία.

    Τον Μάρτιο του 2003 αναμένεται εξάλλου να ολοκληρωθεί το έργο της συνέλευσης και άρα τα συμπεράσματά της για το "μέλλον της Ευρώπης", εκτιμάται πως θα συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης. Με δεδομένο, επίσης, ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν θα ξεκινήσει προ του τέλους των γαλλικών και γερμανικών εκλογών (δηλαδή το φθινόπωρο), το πέρας της σχετικής διαδικασίας εκτιμάται πως θα συμπέσει με την ελληνική προεδρία - στη διάρκεια της οποίας επίσης θα γίνει η προετοιμασία της διαπραγμάτευσης με τον ΠΟΕ για τη νέα γεωργική συμφωνία. Ως προς τα βαλκανικά, η προεδρία θα ασχοληθεί με την εξέλιξη της συμφωνίας σταθεροποίησης και σύνδεσης της Αλβανίας με την Ένωση και τη Βοσνία, ενώ επίσης θα οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής Ένωσης -Ρωσίας στην Αγ. Πετρούπολη εντός του Μαϊου και θα αναπτύξει τον ενεργειακό διάλογο με την Ουκρανία και τη Ρωσία.

    Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (21-22/3), η ελληνική προεδρία θα εντάξει την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της Λισαβόνας καθώς και την αναθεώρηση των αποφάσεων του Λουξεμβούργου για την απασχόληση, ενώ προγραμματίζει (στον τομέα Δικαιοσύνης κι Εσωτερικών Υποθέσεων) την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τη θέσπιση κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση. Επί ελληνικής προεδρίας, άλλωστε, λήγει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Γενικού Στρατιωτικού Στόχου κι επιχειρησιακής ικανότητας (του ευρωστρατού), ενώ τέλος προγραμματίζεται πλήθος συμβουλίων - ECOFIN κατ' αρχάς (στο τμήμα ΕΥΡΩ του οποίου, η χώρα μας προεδρεύει από 1/7/2002) Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Ενέργειας - Βιομηχανίας.

    Επικεφαλής του πολιτικο-οργανωτικού σχεδιασμού της ελληνικής προεδρίας είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης και ο γ.γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ηλ. Πλασκοβίτης, ενώ κατά πληροφορίες το κόστος της προεδρίας κατά αρχική εκτίμηση θα ξεπεράσει τα 13 δισ. δρχ.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΗΜΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Ενημερωτική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ομογενή Ελληνίδα διοργανώνουν από κοινού το υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας -(Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης - ΥΠΕΣΔΔΑ) την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2002, ώρα 18.00 στην αίθουσα "Γιάννος Κρανιδιώτης" του υπουργείου Εξωτερικών, στην οδό Ακαδημίας 1.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την πρόταση της 4ης Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) να ανακηρυχθεί το 2002 σαν έτος της "Απόδημης Ελληνίδας".

    Την εκδήλωση που πραγματοποιείται με κοινή πρόσκληση του κ. Ιωάννη Μαγκριώτη, υφυπουργού Εξωτερικών και της κ. Έφης Μπέκου, Γενικής Γραμματέως Ισότητας - ΥΠΕΣΔΔΑ, θα πλαισιώσουν με την παρουσία τους οι κ.κ. Δημήτρης Δόλλης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέας Άθενς, Πρόεδρος ΣΑΕ, Άννα Κοντούλη, Πρόεδρος Δικτύου Απόδημων Ελληνίδων, ενώ έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, γυναίκες βουλευτές του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των γυναικείων τμημάτων των κομμάτων, εκπρόσωποι των γυναικείων οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

    [07] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΑΒΙΕΡ ΣΟΛΑΝΑ

    Βελιγράδι, 20 Φεβρουαρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα θα μεταβεί αύριο το απόγευμα στο Βελιγράδι όπου θα έχει συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Γιουγκοσλαβίας, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου για την αναδιάρθρωση της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας.

    Στη συνάντηση θα εξεταστεί κατά πόσον έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις που διεξάγονται με στόχο την αναζήτηση λύσης για τον επανακαθορισμό των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ

    Χάγη, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Κατέθεσε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ο τρίτος μάρτυρας κατηγορίας για το Κοσσυφοπέδιο στη δίκη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αφηγούμενος πως ο Γιουγκοσλαβικός στρατός έκαψε το χωριό του, σκοτώνοντας σχεδόν όλη την οικογένεια του και ξυλοκοπώντας τον μέχρι θανάτου.

    Ο Αγκίμ Ζεκίρι, 49 ετών αγρότης, πήρε το λόγο στην έβδομη μέρα της δίκης και περιέγραψε την εφιαλτική μέρα που έζησε το 1999 στο χωριό του Τσελίνα, όπου οι ιατροδικαστές ανακάλυψαν μετά το τέλος του πολέμου τις σορούς 69 ατόμων.

    Ο Ζεκίρι, Αλβανός από το Κοσσυφοπέδιο, είπε στη Χάγη ότι 16 από τα 18 μέλη της οικογένειας του, ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 62 ετών, δολοφονήθηκαν από Σέρβους στρατιώτες και ο ίδιος έμεινε παράλυτος μετά από άγρια χτυπήματα που δέχθηκε στο κεφάλι και στη πλάτη.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται ότι ξεκίνησε επιχείρηση εθνικής εκκαθάρισης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου που κατέληξε σε 900 δολοφονίες και σε 800.000 επαναπατρισμούς μέχρι να τερματιστεί από την νατοϊκές επιχειρήσεις το 1999.

    Ο Ζεκίρι με την πλάτη γυρισμένη προς το μέρος του Μιλόσεβιτς, περιέγραψε στο δικαστήριο την 24η Μαρτίου 1999, όταν είχαν αρχίσει οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί και άνδρες με στολές του σερβικού στρατού μπήκαν στο χωριό του στο Νότιο Κόσοβο και επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς και φρικαλεότητες, καίγοντας σπίτια, σκοτώνοντας τους κατοίκους και ξυλοκοπώντας τους άγρια.

    Ο μάρτυρας μιλώντας με σιγανή φωνή ανέφερε ότι οι στρατιώτες περικύκλωσαν το χωριό, μπήκαν σε αυτό και έκαψαν όλα τα σπίτια. Ο Ζεκίρι σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του στριφογύριζε στην καρέκλα του και απέφευγε να κοιτάξει τον Μιλόσεβιτς, ο οποίος άκουγε ανέκφραστος και κρατούσε σημειώσεις. Ο μάρτυρας είχε γυρισμένη την πλάτη του ακόμη και όταν ο κατηγορούμενος τον εξέτασε.

    Ο Αλβανός αγρότης συνέχισε να διηγείται ότι κάποια στιγμή αυτός και μερικά μέλη της οικογένειας του έφυγαν από το σπίτι τους και πήγαν σε μία γειτονική ρεματιά ενώ άφησαν πίσω τις γυναίκες και τα παιδιά και αργότερα ο θείος του και ο ξάδερφος του πήγαν να δουν τι απέγιναν.

    Ο Ζεκίρι είπε ότι δεν τους ξαναείδε από τότε και πρόσθεσε ότι αυτός και συγγενείς του μαζί με κάποιους χωρικούς παραδόθηκαν στους στρατιώτες που χώρισαν τις γυναίκες από τους άνδρες και μετά άρχισαν να τους ξυλοκοπούν.

    Ο μάρτυρας συνέχισε λέγοντας ότι μετά απελάθηκε στην Αλβανία και κατέληξε σε νοσοκομείο στη Γερμανία και όταν επέστρεψε στην Τσελίνα βρήκε όλα τα σπίτια καμένα και είχε μείνει παράλυτος.

    Ο Μιλόσεβιτς θα συνεχίσει αύριο την εξέταση του μάρτυρα, ο οποίος είναι ο τρίτος στη σειρά μετά από τον Αλβανό πολιτικό Μαχνούντ Μπακάλι και τον ερευνητή του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Κέβιν Κούρτις που κατέθεσαν μέχρι τώρα στο δικαστήριο.

    Το πρωί ο Μιλόσεβιτς διέκοψε την παρουσίαση του Κούρτις που έδειχνε δρόμους απέλασης των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο και ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι συμφώνησε ώστε να παραλειφθεί η κατάθεση του αξιωματούχου του ΟΗΕ.

    Ο.Κ.

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

    Βουκουρέστι, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάσε θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στην Μόσχα με σκοπό τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ρουμανίας - Ρωσίας.

    Στο πρόγραμμα του Ρουμάνου πρωθυπουργού συμπεριλαμβάνονται συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Κασιάνοφ και τον αντιπρόεδρο της Δούμας Β. Λούκιν, ενώ αναμένονται συναντήσεις και με Ρουμάνους και Ρώσους επιχειρηματίες.

    Οι δυο πλευρές θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, μια από τις οποίες αφορά την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.

    Η επίσκεψη του Ρουμάνου πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη χρονική περίοδο ύστερα από τις έντονες διαδηλώσεις στη Δημοκρατία της Μολδαβίας που πυροδότησε η αποφαση της κυβέρνησης για διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στα σχολεία.

    [10] ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Οι δράσεις του ΟΑΕΔ και ο σχεδιασμός των τριών θυγατρικών του εταιριών, αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Λευτέρη Τζιόλα και του διοικητή του Οργανισμού Γιάννη Νικολάου.

    Αντικείμενο ήταν ο προγραμματισμός δράσης του ΟΑΕΔ για το 2002 σε θέματα κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς και η επίλυση όλων των οργανωτικών και διαδικαστικών ζητημάτων για την λειτουργία των τριών θυγατρικών του Οργανισμού.

    Κατά την σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι τόσο ο σχεδιασμός του ΟΑΕΔ, όσο και των θυγατρικών του εταιριών, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν τα νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για ανέργους και να αναπτύξουν δράση οι θυγατρικές τους εταιρίες.

    Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τριών Ανωνύμων Εταιριών του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα οι: Ηλίας Κικίλιας Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ανθρώπινου Δυναμικού και Απασχόλησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, της εταιρίας Κατάρτισης και Βασίλης Ντερτιλής της εταιρίας Έρευνας- Μελέτης και Πληροφορικής.

    [11] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΚΟΨΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Τίρανα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Η εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αβανίας Εντλίρα Γκίκα δήλωσε ότι τα εννιά μέλη του Δικαστηρίου συζήτησαν αίτημα ομάδας 29 βουλευτών της αντιπολίτευσης για ερμηνεία των άρθρων 96 και 97 του Συντάγματος και αποφάσισαν να σταματήσει η διαδικασία της βουλής για την ψήφιση της νέας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Παντελί Μάικο. Οκτώ μέλη του Δικαστηρίου υπερψήφισαν το αίτημα και ένα μόνο το καταψήφισε.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει σύμφωνα με τον νόμο συγκεκριμένη προθεσμία για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Γκίκα ανέφερε ωστόσο ότι η συζήτηση στο Δικαστήριο για το θέμα θα γίνει το συντομότερο δυνατόν για να ληφθεί μία απόφαση.

    Ο Γραμματέας Δημοσίων σχέσεων του ΔΚ Σπάρτακ Γκιέλα δήλωσε στο ΜΠΕ ότι πρόκειται για μια σωστή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου γιατί σύμφωνα με τα άρθρα 96 και 97 ο πρωθυπουργός πρέπει να παρουσιαστεί δύο φορές στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη βουλή και όχι μόνο μια φορά όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση.

    Ο Γκιέλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στο ΣΚ για σωστή εφαρμογή του συντάγματος γεγονός που εμβαθύνει την πολιτική κρίση στην Αλβανία.

    Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας Θοδωρής Σολάκου δήλωσε ότι η μέχρι στιγμής διαδικασία είναι νόμιμη και δεν παραβιάστηκε το σύνταγμα και πρόσθεσε ότι στα δέκα τελευταία χρόνια στην Αλβανία έχει εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία .

    [12] ΣΤΟΝ ΟΕΚ Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Την ανάθεση στον ΟΕΚ της μελέτης της δημοπράτησης και της κατασκευής του κτιρίου του υπουργείου Εργασίας, από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που διαχειρίζεται το δάνειο της ΕΤΕ για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας.

    Το κτίριο πρόκειται να ανεγερθεί εντός της έκτασης της Διεθνούς Ζώνης και θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για ολυμπιακή χρήση. Η απόφαση ελήφθη στις 28-1-2002 και αφορά την κατασκευή τμήματος της Διεθνούς Ζώνης ως δημόσιου έργου, ώστε σε δεύτερη φάση μετά το 2004 να εγκατασταθεί δημόσιος φορέας, και την παραχώρηση του υπολοίπου τμήματος σε ιδιώτη επενδυτή.

    [13] ΑΣΧΗΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Άσχημες κρίνονται οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην Ρωσία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του γενικού εισαγγελέα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των εγκλημάτων που διαπράττονται είτε από ανήλικα άτομα είτε εις βάρος των παιδιών.

    Περίπου 300.000 παιδιά στη Ρωσία ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε αεροδρόμια και υπόγεια κτηρίων όπως επισήμανε ο κ. Ουστινοφ μιλώντας σε συνεδρίαση του ρωσικού κοινοβουλίου με θέμα τα άστεγα και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά κάνοντας λόγο για ανάγκη ύπαρξης επιπλέον συνεργασίας για το εν λόγω θέμα.

    Υπογράμμισε μάλιστα ότι τα περισσότερα εγκλήματα και παραπτώματα διαπράττονται από εφήβους υπό την επιρροή αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα εναντίον της διάδοσης των ναρκωτικών σε ανήλικα άτομα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελικής αρχής, ο αριθμός των άστεγων παιδιών στη Ρωσία υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, τουλάχιστον διπλάσιος.

    Ειδικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι μόνο στην ρωσική πρωτεύουσα ο αριθμός των άστεγων παιδιών ανέρχεται σε 40.000 εκ των οποίων πολλά είναι τα παιδιά που οδηγούνται στο έγκλημα προκειμένου να επιβιώσουν.

    Τα παιδιά γινονται εύκολη λεία των εγκληματικών συμμοριών που τα εξωθούν στη διάπραξη εγκλημάτων ενώ τα ίδια γίνονται συχνά θύματα εκμετάλλευσης και οδηγούνται στην πορνεία.

    Εξάλλου τα τελευταία πέντε χρόνια οι ρωσικές αρχές κατέγραψαν 190 περιπτώσεις γονέων που πούλησαν τα παιδιά τους.

    Τα άστεγα παιδιά στη Ρωσία αποτέλεσαν μείζων θέμα της πολιτικής ατζέντας του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος ζήτησε την λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένου ότι αυτό λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

    [14] ΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΘΥΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΛΠ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ανέτοιμες, αλλά πρόθυμες εμφανίζονται οι εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρίες όσον αφορά την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ), σύμφωνα με έρευνα του Χρηματιστηρίου Αξιών και της SOL Ernst & Young, την οποία παρουσίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 167 εταιρίες, εκ των οποίων 34 από τη βόρεια Ελλάδα, η πλειοψηφία των εταιριών αποδεικνύονται απροετοίμαστες στην άμεση εφαρμογή των ΔΛΠ, αφού μόλις το 20% του συνόλου των εισηγμένων στο ΧΑΑ θεωρεί ότι είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή τους, ενώ οι υπόλοιπες δηλώνουν ότι θα χρειαστούν 2 - 3 χρόνια για να καταστούν έτοιμες.

    Επιπλέον, το 60% των εταιριών που ρωτήθηκαν, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ικανός χρόνος για τη μετάβαση από τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ) στα ΔΛΠ, ενώ το 40% θεωρεί ότι η μετάβαση πρέπει να γίνει άμεσα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εταιριών, τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στην εφαρμογή των ΔΛΠ είναι η έλλειψη τεχνικών γνώσεων και η αλλαγή της οικονομικής τους εικόνας.

    Θετική είναι η εικόνα που αφορά τη σύγκριση των ελληνικών εταιριών με ξένες, καθώς η πλειοψηφία των εταιριών εκτιμά ότι η σύγκριση των οικονομικών τυς μεγεθών με τις ανταγωνίστριες εταιρίες της ΕΕ θα έχει θετική επίδραση. Ενα μικρό ποσοστό πιστεύει ότι θα έχει ουδέτερη επίδραση, ενώ καμία από τις εταιρίες δεν πιστεύει πως θα υπάρξει αρνητική επίδραση.

    Ο γενικός διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μάργαρης, επεσήμανε ότι οι ελληνικές εταιρίες συγκρίνονται με ομοειδείς άλλων χωρών και για αυτό πρέπει να πείθουν, αλλάζοντας τη νοοτροπία της οικογενειακής επιχείρησης και εφαρμόζοντας πρότυπα. Οπως δήλωσε, οι εταιρίες οφείλουν να παρέχουν πληροφόρηση για το management και τους ισολογισμούς τους και όχι μόνο για τα οικονομικά τους στοιχεία. "Η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων" αποτελεί αναγκαιότητα" είπε και πρόσθεσε ότι "είναι ανάγκη να μιλάμε την ίδια γλώσσα όπως ήταν ανάγκη η κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της SOL Ernst & Young, Αναστάσιος Ρουσόπουλος, εκτίμησε ότι λύση στα προβλήματα εφαρμογής του ΔΛΠ είναι ο συνδιασμός μελέτης κειμένων για το ΔΛΠ αλλά και η βοήθεια από εξωτερικούς συμβούλους. Επεσήμανε δε ότι τα σημαντικότερα προβλήματα για τις εταιρίες φαίνεται ότι είναι η έλλειψη τεχνικών γνώσεων και η αλλαγή της οικονομικής τους εικόνας μετά την εφαρμογή του ΔΛΠ.

    Ο συνέταιρος της Ernst & Young, Γιαννάκης Θεοκλήτου, υποστήριξε ότι τα οφέλη από την εφαρμογή του ΔΛΠ είναι αρκετά και σημαντικά, όπως ο ισότιμος συναγωνισμός, η διαφάνεια στα στοιχεία των εταιριών και η δυνατότητα σύγκρισης. Ανέφερε ακόμη ότι από την εφαρμογή του θα επηρεαστούν γύρω στις 7.000 εισηγμένες εταιρίες εντός της ΕΕ, και πολλές εκτός της Ευρώπης (θυγατρικές), ανάμεσα τους και κολοσσοί.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα αναβαθμισμένο και κοινά αποδεκτό πλαίσιο κατάρτισης και παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων, έχει εκδώσει σχέδιο οδηγίας με βάση την οποία οι εισηγμένες εταιρίες των κρατών μελών θα πρέπει από την αρχή του 2005 να καταρτίζουν τις ενοποιημένες οικονομικές τους καταστάσεις με βάση τα ΔΛΠ. Στην Ελλάδα, αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί το 2003, σύμφωνα με νομοσχέδιο στις 11 Φεβρουαρίου.

    Το μέτρο αναμένεται να συνεισφέρει στην αναβάθμιση του ΧΑΑ και να προσελκύσει νέους επενδυτές, κυρίως από το εξωτερικό.

    [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΟΥ ΜΕ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ - 7 ΝΕΚΡΟΙ

    Βουκουρέστι, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Τουλάχιστον επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και οχτώ τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το τρένο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα στην ανατολική Ρουμανία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αυτόπτων μαρτύρων ο οδηγός του οχήματος αγνόησε τα σήματα που προειδοποιούσαν ότι το τρένο πλησίαζε την σιδηροδρομική διασταύρωση, στην πόλη Tecuci.

    Ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν τραυματίστηκε ενώ σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι έσβησε η μηχανή του αυτοκινήτου του ακριβώς μόλις διέσχιζε τις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Οι τραυματισμένοι μεταξύ των οποίων πολλοί καθηγητές μεταφέρθηκαν αμέσως σε νοσοκομείο της περιοχής ενώ στο τόπο του ατυχήματος μετέβη επιτροπή ειδικών.

    [16] ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Το νέο μηχανουργείο επισκευής και συντήρησης οχημάτων και ηλεκτομηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου Θεσσαλονίκης θα θεμελιώσει αύριο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στο χώρο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο δήμαχος της πόλης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Το νέο μηχανουργείο, προϋπολογισμού 1,2 δις δραχμές είναι από τα πιο σύγχρονα του είδους, με άριστες προδιαγραφές, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες εργασίας. Η μεταφορά του δε από τη περιοχή «Δόξας» (περιοχή Καυτατζογλείο) όπου βρίσκεται σήμερα, θα ανακουφίσει την περιοχή, αφού στη θέση του θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής.

    [17] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΚΟΨΙΔΗ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Για "προειλημμένη απόφαση να περάσει σε πολεμική επίθεση εναντίον του ΚΚΕ", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του κόμματος με αφορμή την αποχώρηση του Μάκη Κοψίδη.

    "Η ενέργεια του Μάκη Κοψίδη να αποστείλει σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2002, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιστολή που είχε ήδη επιδώσει μόλις το προηγούμενο βράδυ στα γραφεία της Κ.Ε., με την οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους αποχωρεί από το κόμμα και στη συνέχεια να δώσει τις ανάλογες συνεντεύξεις, δείχνει ότι υπήρξε προειλημμένη απόφαση να περάσει σε πολεμική επίθεση εναντίον του ΚΚΕ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    "Το ότι δεν κινήθηκε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, από τις όποιες ανησυχίες είχε, φαίνεται και από το γεγονός ότι διάνθισε την επιστολή του με ψευδή γεγονότα και στοιχεία με τυποποιημένα εδώ και πολλά χρόνια επιχειρήματα, που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται σε βάρος του ΚΚΕ. Προβάλλει παραποιημένες αποφάσεις του κόμματος που ο ίδιος τις γνωρίζει πολύ καλά, τις υπερψήφισε επανειλημμένα στα κομματικά σώματα και στην ΚΕ. Η δημόσια επιστολή του δεν στοχεύει στη διόρθωση ή βελτίωση της πολιτικής του κόμματος, όπως ισχυρίζεται, αλλά στο να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του ΚΚΕ, σε μία περίοδο που ξεδιπλώνεται καθολικότερη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, σε προεκλογική ουσιαστικά φάση, και ενώ γίνονται πιο έντονα τα σημάδια σήψης και παρακμής στο πολιτικό σύστημα", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται ότι το πρώην, πλέον, στέλεχος "κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΚΕ είχε επανειλημμένα τοποθετηθεί θετικά πάνω στην πολιτική του κόμματος και μάλιστα με ενεργητικό τρόπο είχε συμβάλει στη στήριξή της" και καταλήγει: "Η στάση του Μάκη Κοψίδη δεν είναι αγωνιστική, όχι γιατί πήρε σε ένα τόσο μικρό διάστημα την απόφαση της αποχώρησης, όσο για τον συγκεκριμένο τρόπο και την πρακτική που ακολούθησε".

    [18] ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΣΕΧΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΠΟ έλαβε τις εξής αποφάσεις:

    1. Να διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων ο φιλικός αγώνας της Εθνικής Ομάδας Ανδρών με την αντίστοιχη της Τσεχίας, που έχει προγραμματιστεί για 17.04.2002.

    2. Ενέκρινε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της περιόδου 01.01-31.12.2001, ο οποίος θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, η οποία θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 02-03.03.2002.

    3. Να προτείνει στη Γενική Συνέλευση:

    -Την αύξηση των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ σε 21 από 17 που είναι σήμερα.

    -Την αύξηση των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ σε επτά (7) από πέντε (5) που είναι σήμερα. Στην προτεινόμενη νέα Ε.Γ. της ΕΠΟ θα μετέχουν ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, οι α', β' και γ' αντιπρόεδροι, ο ταμίας και ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

    -Σε περίπτωση κωλύματος του προέδρου της ΕΠΑΕ και α' αντιπροέδρου της ΕΠΟ να τον αντικαθιστά νόμιμα ο ορισμένος άπαξ από τον ίδιο αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ.

    -Τη συμμετοχή στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΟ του προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών.

    -Την εισαγωγή προς ψήφιση το σύνολο των προτάσεων που έχουν καταθέσει στο ΔΣ της ΕΠΟ οι Ενώσεις μέλη της καθώς και η ΚΕΔ/ΕΠΟ.

    4. Τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΠΟ στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 01.03.2002, με μοναδικό θέμα την επιλογή της εταιρίας αθλητικών ειδών που θα προμηθεύσει με το απαιτούμενο υλικό τις Εθνικές Ομάδες.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με τα Προεδρεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

    Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) έθεσαν στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το θέμα του εξωλογιστικού υπολογισμού του ΦΠΑ για την τριετία 1999 2001 και αναφέρθηκαν στην αντιμετώπισή τους από τις φορολογικές αρχές.

    Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων Γ. Αλογοσκούφης, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου Γ. Σαλαγκούδης και οι υπεύθυνοι των Τομέων Εθνικής Οικονομίας Ν. Νικολόπουλος, Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας και Ανάπτυξης Αθ. Νάκος.

    Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων και, ειδικά, στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

    "Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος των αδιεξόδων που έχει συσσωρεύσει η πολιτική της, επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να εισπράξει πρόσθετα έσοδα. Στρέφεται, για μια ακόμη φορά κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγνοώντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές, σ' όλον τον κόσμο, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, αποτελούν την ατμομηχανή της ανάπτυξης", υπογράμμισε.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει αμέσως τις σχετικές εγκυκλίους, να τροποποιήσει τον νόμο 2753/79 και να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις από το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή επισημαίνοντας ότι "οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας και όχι την επιχειρούμενη κάθε τόσο άδικη φορολογική τους αφαίμαξη".

    [20] Η ΕΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Μαδρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τα τελευταία γεγονότα στη Μέση Ανατολή που οδήγησαν στο θάνατο 34 άτομα κυρίως Παλαιστινίους σε διάστημα μόλις δυο ημερών.

    Σε ανακοίνωσή της η ισπανική προεδρεία της ΕΕ κάλεσε το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να υιοθετήσουν μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή και ζήτησε να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης "για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν σε δηλώσεις του επισήμανε ότι δεν θα οδηγήσει την χώρα του σε πόλεμο παρά τη συνέχιση των πράξεων βίας στην περιοχή.

    Η ΕΕ επανέλαβε την θέση της ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αρχίσει τις συνομιλίες με τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ τον οποίο κάλεσε να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τις τρομοκρατικές πράξεις.

    "Η προεδρεία της ΕΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει τη νέα έκρηξη τρομοκρατίας και βίας στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων μεταξύ των οποίων και άμαχοι, γυναίκες και παιδιά" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η ΕΕ εξέφρασε μάλιστα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων τονίζοντας την πρόθεσή της να συνεισφέρει με όλες της τις δυνάμεις για την επίλυση της κρίσης.

    [21] ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΚΙΣΙΝΩΦ

    Κισινιώφ, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Περίπου 20.000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο του Κισινιώφ εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε πρόσφατο νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιβάλλεται η διδασκαλία της Ρωσικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οι διαδηλωτές που ήταν στην πλειοψηφία νέοι και κυρίως μαθητές ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου Βλαντίμιρ Βορονιν.

    Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Βασίλε Ταρλεφ επισήμανε ότι θα ζητήσει ποινική δίωξη εναντίον των βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που διοργάνωσαν τη διαδήλωση καθώς και μια σειρά παρόμοιων άλλων διαδηλώσεων από την αρχή του χρόνου, όταν "πέρασε" ο εν λόγω νόμος.

    "Οι διοργανωτές αυτών των παράνομων διαδηλώσεων είναι υπεύθυνοι για την επιρροή στους ανηλίκους με σκοπό την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις", τόνισε ο κ. Ταρλεφ.

    Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και εναντίον της Ρωσίας, πραγματοποίησαν πορεία έξω από το κυβερνητικό κτήριο, το κοινοβούλιο και την Ρωσική πρεσβεία έξω από την οποία βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις διαδηλώσεις τονίζοντας ότι οι διοργανωτές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κινδυνεύουν να δημιουργήσουν κρίση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [22] ΠΙΘΑΝΗ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Για πιθανή ανάμιξη των ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κάνει λόγο η Μπρέντα Πίρσον, ερευνήτρια του United States Institute of Peace.

    "Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην το τοποθετούμε ως κύριο θέμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας. Η Ελλάδα είναι ένας συνομιλητής, ο οποίος δεν αποδέχεται παραχώρηση και συμβιβασμό. Το σημαντικό τώρα είναι τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο γι αυτό το θέμα", τόνισε σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι A1 των Σκοπίων.

    Η Μπρέντα Πίρσον εργάστηκε ως επικεφαλής αναλύτρια της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (ICG) για την ΠΓΔΜ από το 1997 ώς το καλοκαίρι του 2001.

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΕΟ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Ν.Δ. βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης και οι βουλευτές Νικόλαος Λέγκας και Αθανάσιος Κατσιγιάννης εδέχθησαν, κατόπιν αιτήματός του, το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων στο Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (Τ.Ε.Ο.) .

    Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέπτυξαν τα προβλήματα που δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες στο Τ.Ε.Ο. και που έχουν ως άμεση συνέπεια, πέραν των άλλων, την απώλεια σημαντικών εσόδων για το δημόσιο.

    Μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Σάββας Τσιτουρίδης, Νικόλαος Λέγκας και Αθανάσιος Κατσιγιάννης επισκέφθηκαν την έδρα του Τ.Ε.Ο. και ενημερώθηκαν από αντιπροσωπεία εργαζομένων συμβασιούχων. Η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους για την συμπαράσταση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα αιτήματά τους.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Τσιτουρίδης τόνισε ότι το Τ.Ε.Ο πρέπει επιτέλους να επιτελέσει την αποστολή του και για να γίνει αυτό έχει ανάγκη από έμπειρο προσωπικό που επί πολλά χρόνια εργάστηκε σ' αυτό καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    [24] ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σιούφα και με τη συμμετοχή των βουλευτών μελών του κλιμακίου του κόμματος, που θα επισκεφθεί, από τις 21 έως 23 Φεβρουαρίου τις Βρυξέλλες.

    Σκοπός της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία του ταξιδιού, ώστε να προκύψουν όσο το δυνατόν θετικότερα αποτελέσματα από τις επαφές των βουλευτών με Επιτρόπους και στελέχη της Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το κλιμάκιο αποτελούν οι βουλευτές Γιώργος Αλογοσκούφης, Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων, Νίκος Νικολόπουλος, Υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Οικονομίας, Αδάμ Ρεγκούζας, Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, Θεόδωρος Σκρέκας, Αναπλ. Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών, Σάββας Τσιτουρίδης, Υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Τρυφωνίδης, Αν. Υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ, Νικόλαος Λέγκας, Υπεύθυνος Κτηματολογίου, Αθανάσιος Νάκος, Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, Αναπλ. Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης.

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν, μεταξύ των άλλων, συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ισπανίδα Επίτροπο Λογιόλα Παλάθιο, αρμόδια για θέματα Μεταφορών, Ενέργειας, Σχέσεων με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με Επιτροπή Περιφερειών και τους Επιτρόπους Π. Λαμί αρμόδιο για θέματα Εμπορίου Εξωτερικών, Οικονομικών Σχέσεων, τον Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και την Ελληνίδα Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου.

    [25] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ E-MAIL ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 20 Φεβρουαρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για σειρά υποκλοπών από την πλευρά της τουρκικής αποστολής στις Βρυξέλες σε εμπιστευτικά e-mail.

    Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Τούρκου πρωθυπουργού που επέλεξε την ανωνυμία του το τηλεφώνημα διαμαρτυρίας του κ. Πρόντι ήταν αναμενόμενο χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο της συζήτησης των δυο αντρών.

    Το τηλεφώνημα του κ. Πρόντι έγινε μια ημέρα ύστερα από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν ο οποίος ζήτησε από την Τουρκία να βελτιώσει την ασφάλεια στη διπλωματική της αποστολή στις Βρυξέλες.

    Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές ξέσπασε πριν από δυο εβδομάδες όταν ο επικεφαλής του τουρκικού Εργατικού κόμματος, Ντογού Περιντσέκ δήλωσε ότι είχε στη διάθεσή του ηλεκτρονικά μηνύματα που εστάλησαν στις Βρυξέλες από τον απεσταλμένο της ΕΕ στην Αγκυρα Κάρεν Φογκ, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πως έλαβε τα εν λόγω μηνύματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Περιντσέκ τα μηνύματα αποδεικνύουν ότι ο κ. Φογκ ήταν κατάσκοπος και εργαζόταν κατά των τουρκικών συμφερόντων.

    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι έχει παραπέμψει το θέμα στη δικαιοσύνη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 February 2002 - 19:14:06 UTC