Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝ Ο Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
  • [02] ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [03] ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΣΕΑ
  • [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ- ΙΩΝΙΚΟΣ 2-0
  • [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [07] ΝΕΚΡΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [08] ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 71-63
  • [09] ΕΚΤΗ Η ΡΕΝΤΟΥΜΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [10] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΠΑΛΙ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [11] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ν.Δ. - ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • [12] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [13] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [14] Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ Τ.Ε. ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
  • [15] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [16] ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ TH ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ
  • [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ
  • [20] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [21] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
  • [22] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [23] O I. KΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

  • [01] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝ Ο Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

    Αθήνα, 1 Μαρτίου 2002 (23:50 UTC+2)

    Με αφορμή την παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΝ το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι κατά τις κρίσεις τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

    "Κάθε χρόνο οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται με βάση μία θεσμοθετημένη διαδικασία η οποία ορίζεται από το Σύνταγμα και τους Νόμους της χώρας, σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας. Οι κανόνες αυτοί ορίζουν ότι οι επιλογές των Αξιωματικών στις ανώτατες θέσεις στους τρεις κλάδους αποφασίζονται από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.) και υποβάλλονται για έγκριση στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    Οι διαδικασία αυτή τηρήθηκε και στις φετινές κρίσεις για το Στρατό Ξηράς, το Ναυτικό και την Αεροπορία. Οι κρίσεις ολοκληρώθηκαν και στους τρεις κλάδους", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Τονίζεται ακόμη ότι "ο αρχηγός ΓΕΝ, κ. Γ. Θεοδωρουλάκης συμμετείχε και προσυπέγραψε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, πριν υποβληθούν για έγκριση στον υπουργό. Ακολούθως, όμως, υπέβαλε την παραίτησή του, ισχυριζόμενος ότι διαφωνούσε με ορισμένες από αυτές". "Το Σύνταγμα και οι νόμοι μιας δημοκρατικής πολιτείας" προστίθεται στην ανακοίνωση "επιβάλλουν ένα πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Σε ό,τι αφορά την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, την τελική ευθύνη, σε μια δημοκρατία, έχει η κυβέρνηση".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αποδέχθηκε αμέσως την παραίτηση του κ. Γ. Θεοδωρουλάκη και πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ την τοποθέτηση του μέχρι σήμερα Αρχηγού του Στόλου, Αντιναυάρχου Αντώνιου Αντωνιάδη, στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ.

    [02] ΠΡΩΤΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (12:42 UTC+2)

    Μακράν πρώτοι στην κούρσα της διαδοχής των μεγάλων κομμάτων εμφανίζονται οι γόνοι δύο προέδρων: ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ντόρα Μπακογιάννη, βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με έρευνα της Μetron Αnalysis, για λογαριασμό της εφημερίδας «Ημερησία», ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με ποσοστό 43,2% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και με 35,5% στο σύνολο του εκλογικού σώματος στο ερώτημα «αν το ΠΑΣΟΚ χάσει τις εκλογές ποιος νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του».

    Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντούν "Ντόρα Μπακογιάννη" σε ποσοστό 36,7% ενώ την προτίμησή του στο πρόσωπό της εκδηλώνει και το 34,7% του συνόλου των ψηφοφόρων.

    Η διαφορά από τον δεύτερο κατά σειρά προτιμώμενο διάδοχο είναι για τον μεν Γ. Παπανδρέου 33,2% (από τον Ακη Τσοχατζόπουλο), για τη δε Ντόρα Μπακογιάννη 20,5% (από τον Γ. Σουφλιά). Και στις δύο περιπτώσεις ως τρίτη και μόνον λύση προτιμώνται οι σημερινοί αρχηγοί για ανανέωση της θητείας τους.

    Η έκπληξη πάντως έρχεται από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ οι οποίοι έχουν ως εναλλακτική λύση στην κ. Παπαρήγα τη Λιάνα Κανέλλη με ποσοστό 9,1%. Σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος για τον ΣΥΝ το 5% προκρίνει Μ. Δαμανάκη και το 23,3% επιζητεί την παραμονή του Ν. Κωνσταντόπουλου.

    Ισχυρό ρεύμα ταύτισης των δύο μεγάλων κομμάτων σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και πολιτικές τους αναφορές αναπτύσσεται στην κοινωνία, όπως προκύπτει από την έρευνα της Μetron Αnalysis για την «Ημερησία». Είναι χαρακτηριστικό πως ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (26,8%) δεν επιλέγει ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ στο ερώτημα «ποιο κόμμα βρίσκεται κοντά στους εργαζόμενους». Σημειώνεται ότι το ποσοστό είναι υψηλότερο μεταξύ εκείνων που θεωρούν ότι η Ν.Δ. είναι πιο κοντά στους εργαζόμενους (22,6%) ενώ για το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό είναι 18,7%.

    Μάλιστα, όταν το ερώτημα που τίθεται είναι «ποιο κόμμα εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντά σας», τότε η απάντηση «κανένα» φθάνει στο 33,2%! Την ίδια απάντηση σε ποσοστό 19% βρίσκουμε στο ερώτημα «ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στις ιδέες σας».

    Παρά, πάντως, τη σύγχυση των ιδεολογικών φυσιογνωμιών των δύο μεγάλων κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ακόμα τα εύσημα της προοδευτικότητας στη μάχη «προοδευτικών και συντηρητικών κομμάτων». Το 31,2% των ερωτώμενων χαρακτηρίζει «πιο προοδευτικό» κόμμα το ΠΑΣΟΚ, έναντι 28,5% της ΝΔ, 34,6% θεωρεί «πιο συντηρητικό κόμμα τη ΝΔ έναντι 19,7% του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο ερώτημα «ποιο κόμμα εκφράζει περισσότερο τα συμφέροντα των πλουσίων», το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει «επικίνδυνα» τη ΝΔ με ποσοστό 36,8% έναντι 39,2%.

    Ενδεικτικό στοιχείο των ιδεολογικών διαφοροποιήσεων στην κοινωνία (ή, μήπως, στα κόμματα;) είναι το 29,3%, που θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «πιο κοντά στις ιδέες του» έναντι 32,2% της ΝΔ αλλά και ενός ευδιάκριτου 19% που απαντάει «κανένα».

    Η Νέα Δημοκρατία πάντως φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το μειονέκτημα των «άπειρων στελεχών» καθώς στο ερώτημα «ποιο κόμμα έχει τα καλύτερα στελέχη» υπολείπεται του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό μόλις 1,7%. Το κυβερνών κόμμα πάντως φαίνεται ευκρινώς να χάνει το τρένο του μέλλοντος, καθώς 33,2% θεωρεί πως «καλύτερο μέλλον» έχει η ΝΔ, έναντι 25,6% για το ΠΑΣΟΚ. «Κόμματα χωρίς μέλλον» θεωρούνται το ΚΚΕ (1,5%), ο ΣΥΝ (1,4%) και το ΔΗΚΚΙ (0,7%). Αντιθέτως στο ΚΕΠ του κ. Αβραμόπουλου το 6,3% του δίνει «μελλοντικές» ελπίδες.

    [03] ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΟΠΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (12:57 UTC+2)

    Το όριο αντοχής της ελληνικής οικονομίας, σχετικά με το βάρος των αμυντικών δαπανών, με επίκεντρο την περικοπή κεφαλαίων 1 τρις δραχμών από το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Εξοπλισμών 2001-2005, είχε καθοριστική σημασία, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου στη λήψη αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

    Το αναφερόμενο κυβερνητικό όργανο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, δρομολόγησε εξελίξεις για την προμήθεια 170 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 A5, την προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS για τα μαχητικά F-16, την αγορά 12 ελαφρών μεταγωγικών αεροσκαφών C-27G (Spartan), αλλά και τη συμπλήρωση του υπάρχοντος στόλου των μεταγωγικών C-130, με δύο μεταχειρισμένα αεροσκάφη.

    Η αρχική πρόταση για την ανανέωση του αρματικού δυναμικού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, προέβλεπε την αγορά 246 αρμάτων μάχης του συγκεκριμένου τύπου, που αποτελεί επιτυχημένο διάδοχο του Leopard 1 και κατασκευάζεται από τη γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann, με έδρα το Μόναχο. Η παραγωγή του Leopard 2 ξεκίνησε αρχικά το 1979 ξεπερνώντας τις 3.000 μονάδες, ενώ σήμερα βρίσκεται σε υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας, της Σουηδίας, αλλά και της Ισπανίας, ενώ έχει υποστεί τεχνική αναβάθμιση με την εφαρμογή των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού Level I και Level II. Το αναφερόμενο άρμα διαθέτει σύγχρονα συστήματα στόχευσης και παρατήρησης, ενώ την πιο εξελιγμένη μορφή του, αποτελεί ο τύπος Leopard 2A6.

    Το σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας ASPIS αποτελεί προϊόν συμπαραγωγής των εταιριών Litton, Raytheon και Marconi Aerospace Defense Systems, ενώ απαρτίζεται από το σύστημα προειδοποίησης εντοπισμού ραντάρ AN/ALR-66(V)H1, το σύστημα DIAS, που είναι ενσωματωμένο στον παρεμβολέα AN/ALQ-187, αλλά και το διανομέα ηλεκτρονικών παρεμβολών AN/ALE-47. Το ASPIS είναι επίσης δυνατό να υποστηριχτεί και από σύγχρονες συσκευές τεχνολογίας λέιζερ ή ακόμη και πυραυλικά εκτοξευμένους παρεμβολείς.

    Το C-130J, είναι δικηνητήριο μεταγωγικό αεροσκάφος μεσαίας ακτίνας δράσης, με δυνατότητες τακτικής υποστήριξης του σύγχρονου πεδίου μάχης, ενώ έχει επιλεγεί από την ιταλική και την αμερικανική πολεμική αεροπορία. Κατασκευάζεται από την αμερικανική Lockheed Martin και την ιταλική Alenia Aerospazio.

    Το τετρακινητήριο μεταγωγικό C-130 έχει ήδη πολλά χρόνια υπηρεσίας στην ελληνική πολεμική αεροπορία, καλύπτοντας ανάγκες εκτέλεσης πολεμικών επιχειρήσεων, αεροπυροσβέσεων, αλλά και προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο. Ωστόσο, οι δυνατότητες του, είναι τεχνολογικά περιορισμένες σε σύγκριση με το διάδοχο του, το C-130J.

    Οι επιλογές οπλικών συστημάτων και η αξιοποίηση τους, στο πεδίο μάχης εξαρτώνται άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις, από τον ανθρώπινο παράγοντα, το στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και παραμέτρους του πεδίου μάχης, που δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν εκ των προτέρων.

    [04] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (21:09 UTC+2)

    Την παρέμβαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης προκάλεσαν οι καταγγελίες φοιτητριών ότι καθηγητής τις παρενοχλούσε σεξουαλικά και τις εκβίαζε με τη βαθμολογία.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Νικολάου μετά από έρευνα που έγινε χαρκτήρισε σοβαρές τις καταγγελίες και προέτρεψε τις φοιτήτριες να προχωρήσουν σε επώνυμες καταγγελίες έχοντας ηθικά και νομικά τη στήριξη της Συγκλήτου.

    Επισήμανε ότι είναι συμπεριφορά διδάσκοντα προς διδασκόμενους που δεν ταιριάζει με την ιδιότητα του ακαδημαϊκού δασκάλου, τόνισε ότι τα γεγονότα δεν τιμούν το Πανεπιστήμιο και ότι η Σύγκλητος θέλει να εξαλειφθούν άπαξ και δια παντός.

    Η υπόθεση φέρεται να ήταν γνωστή στον κόσμο του Πανεπιστημίου εδώ και μήνες. Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν ερευνήθηκαν από τη Σύγκλητο και κρίθηκαν σοβαρά.

    Σύμφωνα με όσα εξομολογήθηκαν οι φοιτήτριες χρησιμοποιώντας το μέσο του καλού βαθμού ή της κακής βαθμολόγησης κατέφευγε σε σεξουαλική καταπάτηση σε βάρος τους.

    Το θέμα ερευνάται από τη Σύγκλητο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι γνωστό το όνομα του καθηγητή. Αυτό που μένει είναι οι καταγγελίες να γίνουν επώνυμα, ώστε να διωχθεί ποινικά και πειθαρχικά.

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ- ΙΩΝΙΚΟΣ 2-0

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ραντεβού με τη νίκη και τους τρεις βαθμούς είχε ο ΠΑΟΚ που κέρδισε στο γήπεδο της Τούμπας με 2-0 τον Ιωνικό. Ο Δικέφαλος πήρε αυτό που ήθελε και μπήκε και πάλι στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ εθνικής κατηγορίας.

    Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 30' με τον Γεωργιάδη με πέναλτι, το οποίο κέρδισε ο Γιασεμάκης όταν ανατράπηκε από τον Στρακόσια. Το 2-0 έκανε ο Καφές στο 60` με δυνατό σουτ. Σημειώνεται ότι στη Τούμπα έκανε την εμφάνισή του και ο Κώστας Φρατζέσκος. Οχι όμως με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά του Ιωνικού. Μάλιστα όταν στο 66` πήρε τη θέση του Βιλανάκη, χειροκροτήθηκε θερμά από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.

    Το πρώτο ημίχρονο ήταν ένας επιθετικός μονόλογος του ΠΑΟΚ που έχανε τη μία ευκαρία μετά την άλλη. Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 10.000 φίλοι του ΠΑΟΚ. Ο διαιτητής του αγώνα κ. Κρεμαστιώτης έδειξε την κίτρινη κάρτα στους Στρακόσια, Ντελγκάδο και Βίλτσεφ.

    ΠΑΟΚ: Πουρλιοτόπουλος, Καφές (90` Κούτσης), Μπορμπόκης, Κατσαμπής, Κουλακιώτης, Οκκάς (61` Φρούσσος), Γεωργιάδης, Αμπονσά, Ουντέζε, Κωνσταντινίδης, Γιασεμάκης (Νάστος 83`)

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Στρακόσια, Χάουγκλαντ, Πάβλακ, Νολ, Αφάς, Βιλανάκης (66` Φρατζέσκος), Ντελγκάδο (57` Νταγκουνάκης), Μονταμπόρ (46` Βίλτσεφ), Οφρυδόπουλος, Μικές, Μακόρ.

    [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Άλλη μία νίκη πέτυχε ο Ιωνικός. Στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1, επιβλήθηκε του ΠΑΟΚ με 86-79 (ημ. 33-40).

    Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή προσπάθησε. Κατέβηκε στο γήπεδο αποφασισμένη για τη νίκη. Όμως η τύχη δεν της έκανε το χατίρι. Μάλιστα στην έναρξη αιφνιδίασε τους παίκτες του Ιωνικού και αμέσως πήρε μεγάλη διαφορά που σε ένα σημείο έφθασε ακόμη και τους 11 πόντους (17-6 στο 7:30). Όμως από αυτό το σημείο οι παίκτες του Ιωνικού ''ξύπνησαν'' από τον λήθαργό τους και ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους. Αλλαξαν τον τρόπο παιχνιδιού και πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Εχοντας σε πολύ καλή ημέρα τον Νικολαίδη και τον Μποσγανά ανέτρεψαν την σε βάρος τους διαφορά και πήραν ένα προβάδισμα το οποίο κράτησαν μέχρι και το τέλος

    Τα δεκάλεπτα: 13-19, 33-40, 65-56, 86-79

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Τζόουνς 22 (1), Γκαλιλέα 2, Νικολαϊδης 19 (3), Τσόπης 8, Σούλης 11, Κούρος 2, Μποζίκας 7 (2), Μποσγανάς 15 (3)

    ΠΑΟΚ: Νόλαν 21 (1), Κάρτερ 5, Μοράλες 3, Εντουαρντς 8 (2), Κόμματος 15 (2), Κολντεμπέλα 6 (1), Βασιλειάδης 5, Λημνιάτης 5, Σιγάλας 11 (3)

    [07] ΝΕΚΡΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 2 Μαρτίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε κεντρικό δρόμο της δυτικής Ιερουσαλήμ σε συνοικία ορθόδοξων Εβραίων προκαλώντας το θάνατο ενός παιδιού ενός έτους και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Η έκρηξη σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο την ώρα που οι πιστοί έβγαιναν από τις συναγωγές μετά το τέλος της προσευχής και για το λόγο αυτό εκφράζονται φόβοι μήπως υπάρχουν περισσότερα θύματα.

    Ισραηλινός στρατιωτικός ραδιοσταθμός, επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι η αστυνομία έχει εκκενώσει την περιοχή στην οποία σημειώθηκε η έκρηξη, στην συνοικία Μέα Σεαρίμ, όπου κατοικούν υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

    [08] ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 71-63

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Το Περιστέρι κέρδισε με 71-63 τον Πανιώνιο στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Ετσι μετά από αυτή τη νίκη η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη διατηρεί πολλές ελπίδες για να καταλάβει μια θέση στην εξάδα της βαθμολογίας.

    Από την άλλη ο Πανιώνιος έχασε και τον Γιώργο Διαμαντόπουλο που αποχώρησε με διάστρεμμα.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Τσαρταρής 13, Ντίνκινς 10 (1), Πανταζόπουλος 15 (3), Βόιτσικ 18, Παπαμακάριος 2, Κουλ 6, Πελεκάνος 3 (1), Αντερσεν 4

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Αγαδάκος 3, Τζόουνς 21, Μπατής 5 (1), Σίρλεϊ 8, Μάρκοβιτς 17 (1), Σκιαρά 8 (2), Γκαγκαουδάκης 1.

    [09] ΕΚΤΗ Η ΡΕΝΤΟΥΜΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Βιέννη, 2 Μαρτίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Η Φλώρα Ρεντούμη βρέθηκε διεκδίκησε ένα μετάλλιο στα 60μ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου της Βιέννης, όμως δεν το κατάφερε. Κατέλαβε τελικά την 6η θέση στον τελικό με χρόνο 8.02. Το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα κατέκτησε η Γκλόρι Αλόζι με 7.84, που έτρεξε με την Ισπανία αν και είναι νιγηριανής καταγωγής. Το ασημένιο μετάλλιο κέρδισε η Λίντα Φεργκά (Γαλλία) με 7.96 και το χάλκινο η Κίρστεν Μπολμ (Γερμανία) με 7.97.

    Στον ημιτελικό η ελληνίδα αθλήτρια είχε κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με 8.01 καταρρίπτοντας την προηγούμενη επίδοση που κατείχε η Βούλα Πατουλίδου που ήταν 8.08 και την είχε πετύχει στις 4 Μαρτίου 1990 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκώβης.

    [10] ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΠΑΛΙ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Αυτό που ήθελε η Καλαμαριά, το πέτυχε. Σημείωσε σπουδαία νίκη με 1-0 επί του Πανσερραϊκού στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής και έτσι έπιασε και πάλι την κορυφή. Στο άλλο παιχνίδι που έγινε σήμερα στο 0-0 έμειναν ο Πατραϊκός και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια: Προοδευτική- Αγιος Νικόλαος, Καλαμάτα- Πανηλειακός, Καλλιθέα- Παναιγιάλειος, Αθηναϊκός- Απόλλων, Ολυμπιακός Βόλου- Χαλκηδόνα.

    Η βαθμολογία: ΠΑΣ Γιάννινα 32, Καλαμαριά 32, Προοδευτική 30, Αθηναϊκός 30, Καλλιθέα 25, Ολυμπιακός Βόλου 24, Χαλκηδόνα 23, Πανσερραϊκός 23, Πατραϊκός 23, Πανηλειακός 22, Καλαμάτα 17, Απόλλων Αθηνών 17, Παναιγιάλειος 17, Αγιος Νικόλαος 8.

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και μείον ένα βαθμό.

    [11] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ν.Δ. - ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με την αριστερά αποσαφηνίζει ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στην "Αυγή" της Κυριακής.

    "Δεν κάνω κανένα άνοιγμα στην αριστερά με την έννοια του τακτικού ελιγμού, διότι έτσι θα την υποτιμούσα, ενώ εγώ τη σέβομαι και την τιμώ. Συνήθως βέβαια διαφωνώντας μαζί της, αλλά αναγνωρίζοντας την προσφορά της στην πρωτοπορία των ιδεών κοινωνικού χαρακτήρα", αναφέρει μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι δεν έχει νόημα να ζητήσει πρόωρες εκλογές, αφού δεν μπορεί να τις επιβάλει

    [12] ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ζητά ο πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών (ΚΕΠ) Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του, επισημαίνει ότι "οι εικόνες που ζούμε τις τελευταίες ημέρες κάθε άλλο παρά τιμούν τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό".

    Ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι το πολιτικό σύστημα έχει περιπέσει σε τέλμα και αδράνεια και τονίζει ότι "το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας σε συνδυασμό με το ομιχλώδες πολιτικό τοπίο και την αδυναμία του κομματικού συστήματος να ξεπεράσει τον κακό του εαυτό, θέτουν επιτακτικά την ανάγκη, η πρωτοβουλία να περιέρχεται στον ελληνικό λαό μέσα από εκλογές, τις οποίες η μεν κυβέρνηση τρέμει μήπως και χάσει, η δε αντιπολίτευση μήπως και τις κερδίσει".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΚΕΠ ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι "ο κ. Αβραμόπουλος, αλλά και όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί, όλα τα πολιτικά Κόμματα και όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα έχει συγκεκριμένες αναφορές για το πότε γίνονται οι εκλογές".

    "Την άνοιξη του 2000 υπήρξε σαφής λαϊκή ετυμηγορία. Ο ελληνικός λαός με την πλειοψηφία του έδωσε στον Κώστα Σημίτη και στο ΠΑΣΟΚ την εντολή να κυβερνήσουν για 4 χρόνια. Αυτή την εντολή θα κάνουμε πράξη και την άνοιξη του 2004 θα γίνουν οι εκλογές, όπου και πάλι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του, θα αναδείξει ποια είναι η πλειοψηφία και ποια θα είναι η κυβέρνηση του τόπου", υπογράμμισε.

    [13] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων να εγκρίνει τόσο τον διοικητικό, όσο τον οικονομικό απολογισμό της διοίκησης για το 2001, ολοκληρώθηκε , η πρώτη μέρα των εργασιών της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε, υπέρ του διοικητικού απολογισμού ψήφισαν 34 ΕΠΣ (ποσοστό άνω του 65%), κατά 17 ΕΠΣ ενώ μία (1) ΕΠΣ δήλωσε παρούσα. Αναλυτικά οι ΕΠΣ ψήφισαν ως εξής:

    ΥΠΕΡ: ΕΣΑΠΕ-ΕΠΑΕ, ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, ΕΠΣ Αρκαδίας, ΕΠΣ Αχαΐας, ΕΠΣ Γρεβενών, ΕΠΣ Δωδεκανήσου, ΕΠΣ Έβρου, ΕΠΣ Εύβοιας, ΕΠΣ Ημαθίας, ΕΠΣ Ηπείρου, ΕΠΣ Θεσπρωτίας, ΕΠΣ Θεσσαλίας, ΕΠΣ Θράκης, ΕΠΣ Καβάλας, ΕΠΣ Καρδίτσας, ΕΠΣ Καστοριάς, ΕΠΣ Κέρκυρας, ΕΠΣ Κεφαλληνίας-Ιθάκης, ΕΠΣ Κιλκίς, ΕΠΣ Κοζάνης, ΕΠΣ Λακωνίας, ΕΠΣ Λάρισας, ΕΠΣ Λασιθίου, ΕΠΣ Λέσβου, ΕΠΣ Μεσσηνίας, ΕΠΣ Ξάνθης, ΕΠΣ Πειραιά, ΕΠΣ Πιερίας, ΕΠΣ Ρεθύμνου, ΕΠΣ Σάμου, ΕΠΣ Σερρών, ΕΠΣ Τρικάλων, ΕΠΣ Φθιώτιδας, ΕΠΣ Χανίων.

    ΚΑΤΑ: ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Αργολίδας, ΕΠΣ Άρτας, ΕΠΣ Βοιωτίας, ΕΠΣ Δράμας, ΕΠΣ Ευρυτανίας, ΕΠΣ Ζακύνθου, ΕΠΣ Ηλείας, ΕΠΣ Ηρακλείου, ΕΠΣ Κορινθίας, ΕΠΣ Κυκλάδων, ΕΠΣ Μακεδονίας, ΕΠΣ Πέλλας, ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας, ΕΠΣ Φλώρινας, ΕΠΣ Φωκίδας, ΕΠΣ Χαλκιδικής.

    ΠΑΡΩΝ: ΕΠΣ Χίου.

    Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε, υπέρ του οικονομικού απολογισμού ψήφισαν 38 ΕΠΣ (ποσοστό 73%), κατά 13 ΕΠΣ ενώ μία (1) ΕΠΣ δήλωσε παρούσα. Αναλυτικά οι ΕΠΣ ψήφισαν ως εξής:

    ΥΠΕΡ: ΕΣΑΠΕ-ΕΠΑΕ, ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, ΕΠΣ Αρκαδίας, ΕΠΣ Αχαΐας, ΕΠΣ Βοιωτίας, ΕΠΣ Γρεβενών, ΕΠΣ Δωδεκανήσου, ΕΠΣ Έβρου, ΕΠΣ Εύβοιας, ΕΠΣ Ημαθίας, ΕΠΣ Ηπείρου, ΕΠΣ Θεσπρωτίας, ΕΠΣ Θεσσαλίας, ΕΠΣ Θράκης, ΕΠΣ Καβάλας, ΕΠΣ Καρδίτσας, ΕΠΣ Καστοριάς, ΕΠΣ Κέρκυρας, ΕΠΣ Κεφαλληνίας-Ιθάκης, ΕΠΣ Κιλκίς, ΕΠΣ Κοζάνης, ΕΠΣ Λακωνίας, ΕΠΣ Λάρισας, ΕΠΣ Λασιθίου, ΕΠΣ Λέσβου, ΕΠΣ Μεσσηνίας, ΕΠΣ Ξάνθης, ΕΠΣ Πειραιά, ΕΠΣ Πιερίας, ΕΠΣ Ρεθύμνου, ΕΠΣ Σάμου, ΕΠΣ Σερρών, ΕΠΣ Τρικάλων, ΕΠΣ Φθιώτιδας, ΕΠΣ Φλώρινας, ΕΠΣ Φωκίδας, ΕΠΣ Χανίων, ΕΠΣ Χίου.

    ΚΑΤΑ: ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Αργολίδας, ΕΠΣ Άρτας, ΕΠΣ Δράμας, ΕΠΣ Ευρυτανίας, ΕΠΣ Ζακύνθου, ΕΠΣ Ηλείας, ΕΠΣ Ηρακλείου, ΕΠΣ Κορινθίας, ΕΠΣ Κυκλάδων, ΕΠΣ Μακεδονίας, ΕΠΣ Πέλλας, ΕΠΣ Χαλκιδικής.

    ΠΑΡΩΝ: ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας.

    Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης σχολιάζοντας το αποτέλεσμα δήλωσε: "Ευχαριστώ προσωπικά αλλά και εκ μέρους των υπολοίπων συναδέλφων-μελών του διοικητικού συμβουλίου όλες τις Ενώσεις, τόσο εκείνες που υπερψήφισαν τον διοικητικό απολογισμό, όσο αυτές που ψήφισαν κατά, για το υψηλό επίπεδο που είχαν σε όλη τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης και τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις. Η σημερινή υπερψήφιση του διοικητικού απολογισμού είναι μια νίκη του ποδοσφαίρου. Είναι μια νίκη της αξιοπιστίας, της ίσης ευκαιρίας για όλους, της διαφάνειας.

    Σημασία δεν έχουν οι αριθμοί και το πόσοι ψήφισαν υπέρ ή κατά. Σημασία για όλους εμάς που συμμετέχουμε στη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει η ομοψυχία, η ενότητα, η κοινή πορεία, η συνεννόηση, η πρόοδος του αθλήματος, το οποίο όλοι υπηρετούμε. Είναι καιρός πλέον ν' αφήσουμε πίσω μας τα όσα μας χώριζαν ή μας ταλάνιζαν στο παρελθόν. Ενωμένοι ως μια γροθιά να βαδίσουμε μαζί μπροστά. Δεν υπάρχει τίποτα να μας χωρίζει. Όλα και κυρίως η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο.

    Σήμερα δικαιούμαστε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, καλύτερα οργανωμένοι και σαφείς προοπτικές για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Υπάρχουν πολλά να γίνουν από όλους μας. Γι αυτό και οδηγός μας είναι και θα είναι πάντα ο κυρίαρχος ρόλος της Ομοσπονδίας στο άθλημα σε όλες τις μορφές του, με τη συμμετοχή όλων".

    Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης θα συνεχιστούν αύριο στις 09:30 με τη συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων (τροποποιήσεις κανονισμών, εναρμόνιση καταστατικού ΕΠΟ με το αντίστοιχο της FIFA κλπ).

    [14] Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ Τ.Ε. ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Καλή χρονιά με μεγαλύτερες επιτυχίες στους έλληνες αθλητές, ευχήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Αρσης Βαρών, Δημήτρης Μαυροματίδης κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Επιτροπής. "Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όλους και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν άκρως πετυχημένη και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι προς το 2004. Θα μείνω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης που έγινε τον προηγούμενο χρόνο και το οποίο η εθνική μας ομάδας των εφήβων και νεανίδων κατέκτησε 7 συνολικά μετάλλια και το οποίο πέτυχε αγωνιστικά και οργανωτικά" ανέφερε ο κ. Μαυροματίδης.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΑΒ, Γιάννης Σγουρός επισήμανε: "Πρωτεργάτης της δουλειάς που γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα είναι ο κ. Μαυροματίδης. Εμείς έχουμε βάλει ως στόχο το 2004 και βαδίζουμε προς τα εκεί. Ελπίζω σύντομα να γίνει το σπίτι της Αρσης Βαρών στη Σταυρούπολη, ώστε και το πανέμορφο άθλημά μας να έχει το δικό του χώρο".

    Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι αθλητές που είχαν ευρωπαϊκές επιτυχίες. Αυτοί ήταν: Νικόλαος Κουρτίδης, Χάρις Καστρίτση, Ειρήνη Αρχοντίδου, Μαρία Παναγιωτίδου, Βασιλική Παναγιωτίδου, Ελένη Κουρτελίδου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Παύλος Λαζαρίδης, Διονύσιος Μπατμανίδης και Δημήτρης Παπαγερίδης. Το φλουρί της πίτας έπεσε στους δημοσιογράφους.

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε και το πρωτάθλημα κορασίδων και παίδων άρσης βαρών. Οι πρώτοι νικητές είναι:

    Κορασίδες: 48κ. Πιπιλιαρίδου (Σπάρτακος Θεσσαλονίκης 117,5, 53κ. Βαμβακίδου (Νέμεσις) 110, 58κ. Παπαδόπουλου (ΦΟΑ) 120, 63κ. Παπαδοπούλου (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 110, 69κ. Παναγιωτίδου (ΕΓΕ Θεσσαλονίκης) 142,4, +69κ. Παναγιώτογλου (Σπάρτακος Θ.) 140.

    Πάιδες: 45κ. Ακριτίδης (Ηρακλής Καβάλας) 137,5, 50κ. Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ) 157,5, 56κ. Λαζαρίδης (Ηρακλής Καβάλας) 182,5, 62κ. Λαζαρίδης (Μέγας Αλέξανδρος) 200.

    [15] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 2 Μαρτίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι σε αποθήκη καυσίμων της εταιρείας Makpetrol στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και αποφεύχθηκε εξάπλωση στα γειτονικά κτίρια.

    Δεν έχει γίνει ακόμη αποτίμηση των ζημιών, αλλά όπως έγινε γνωστό, από την πυρκαγιά καταστράφηκαν σημαντικές ποσότητες βενζίνης και άλλων πετρελαϊκών παραγώγων

    [16] ΜΠΟΣΚΟΦΣΚΙ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ TH ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Σκόπια, 2 Μαρτίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σκότωσε επτά "τρομοκράτες" σε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε το πρωί στο χωριό της περιφέρειας των Σκοπίων Ραστάνι

    Οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για "υποψίες" ότι τουλάχιστον κάποιοι από τους φονευθέντες ήταν από το Πακιστάν και σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων και πρεσβειών ξένων δυνάμεων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι μίλησε για "ομάδα τρομοκρατών" που είχε στήσει ενέδρα σε αστυνομική περίπολο. Επιβεβαίωσε ότι ήταν ξένοι υπήκοοι πιθανώς από το Πακιστάν και ότι στόχος τους ήταν να ανατινάξουν δημόσια κτίρια και να χτυπήσουν ξένες πρεσβείες.

    Πηγές από την υπηρεσία πληροφοριών ανέφεραν ότι η ομάδα των ενόπλων εισήλθε στη χώρα πριν από 15 μέρες και η αστυνομία παρακολουθούσε τις κινήσεις τους. Πριν από 10 μέρες, πρόσθεσε ο κ. Μπόσκοφσκι, συνελήφθησαν μέλη της ομάδας και τότε επιβεβαιώθηκε ότι προετοιμάζουν τρομοκρατικές ενέργειες στα Σκόπια.

    Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι μετά τη σύλληψη, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας προσπάθησαν να φύγουν από τα Σκόπια. Η αστυνομία ενίσχυσε τους ελέγχους σε περιοχές από τις οποίες θα επιχειρούσαν να περάσουν κατά την απομάκρυνσή τους. Ετσι το πρωί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομική περίπολο στο χωριό Ραστάνι, 15χλμ βόρεια των Σκοπίων.

    Το περιστατικό συνέβη στις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδος, όταν επτά ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικής περιπόλου. Η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και σκότωσε τους επτά επιτιθέμενους χωρίς να τραυματιστεί κανένας αστυνομικός. Το πρώτο ανακοινωθέν μιλούσε για "ξένους πολίτες".

    Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι κάποιοι από τους ένοπλους ήταν Πακιστανοί και ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και Αλβανοί εθνικιστές.

    Η αστυνομία της ΠΓΔΜ βρισκόταν από καιρό σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο έξαρσης της βίας, καθώς υπήρξε έντονη φημολογία ότι παρά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που εξασφάλισαν περισσότερα δικαιώματα για την αλβανική μειονότητα οι αλβανικές ανταρτικές ομάδες προετοιμάζονται για επιθέσεις.

    [17] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (19:27 UTC+2)

    "Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να υβρίζει, να ψεύδεται να προκαλεί. Δεν θα τον παρακολουθήσουμε στον ολισθηρό του κατήφορο", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του κ. Λαλιώτη.

    "Θα ήταν προτιμότερο, τόσο ο ίδιος, όσο και αυτοί που κρύβονται πίσω του, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να διοχετεύσουν το πάθος τους στον αγώνα για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που 20 χρόνια τώρα φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [18] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (18:35 UTC+2)

    Με εμφανή τα σημάδια της ταλαιπωρίας στο πρόσωπό τους μεταφέρθηκαν στη Χίο οι 28 λαθρομετανάστες, οι οποίοι νωρίς το πρωί κινδύνεψαν να πνιγούν, όταν το σκάφος που τους μετέφερε από την Τουρκία έμπαζε νερά. Το ταχύπλοο σκάφος έπλεε 5 μίλια βόρεια των Ψαρρών και εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

    Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν 2 ελικόπτερα, σκάφος του Λιμενικού Σώματος και δύο αλιευτικά. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και οι δύο Ελληνες δουλέμποροι, οι οποίοι συνελήφθησαν. Ο ένας από τους δύο δουλέμπορους, ήταν γνώριμος στις λιμενικές αρχές της Χίου, καθώς πριν από 1,5 χρόνο είχε συλληφθεί και πάλι για τον ίδιο λόγο. Πρόκειται για τον 50χρονο Βασίλειο Καρατζιά. Το δεύτερο μέρος του πληρώματος είναι ο 35χρονος Κωνσταντίνος Φαφούτης. Και οι δύο αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στο αυτόφωρο.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες των λαθρομεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Πακιστανοί ταξίδευαν δύο μερόνυχτα και είχαν ξεκινήσει από την Κωνσταντινούπολη πληρώνοντας 400 δολάρια το άτομο. Προορισμό είχαν την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερη τύχη.

    Εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού επισκέφθηκαν τους λαθρομετανάστες στο Λιμεναρχείο Χίου και τους πρόσφεραν είδη ρουχισμού. Οι λαθρομετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Χίου για προληπτικές εξετάσεις.

    [19] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (18:31 UTC+2)

    Με σημαντικές ανακοινώσεις για ορισμένα από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη Καρδιολογία, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του διήμερου διεθνούς Συνεδρίου ΄΄New Trends in Cardiology Thessaloniki 2002΄΄.

    Στο Συνέδριο, που οργανώθηκε από την Α΄ Καρδιολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΧΕΠΑ, την Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής, συμμετείχαν με ομιλίες 57 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

    Επανάσταση στις έρευνες για την ανάπτυξη νέων, εναλλακτικών τεχνικών για την αποφυγή της επαναστένωσης των στεφανιαίων αγγείων, φέρνουν τα stents που απελευθερώνουν κυτταροστατικά ή κυτταροτοξικά φάρμακα. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών τα drug eluting stents έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στις αυτόχθονες όσο και στις επαναστενωτικές βλάβες των αγγείων, όπως ανακοίνωσε ο Γεώργιος Σιάνος, επεμβατικός καρδιολόγος στο Κέντρο Θώρακος του Rotterdam.

    Αναφερόμενος στις εναλλακτικές τεχνικές μίλησε για τη δοκιμή και απόρριψη των ραδιενεργών stents, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της ενδοστεφανιαίας βραχυθεραπείας στην αντιμετώπιση των επαναστενώσεων στο stent, όπως και για πρώτες ενδείξεις αποτελεσματικότητας της θεραπείας των στεφανιαίων αγγείων με υπερήχους.

    O ενβιομηχανικός και καθηγητής του Πολυτεχνείου της Λωζάνης Ν. Στεργιόπουλος παρουσίασε ένα μηχανικό τρόπο αντιμετώπισης της επαναστένωσης των στεφανιαίων αγγείων με τη χρήση ειδικού stent, το οποίο στο κέντρο του έχει μία ράβδο που εκτρέπει το αίμα προς τα τοιχώματα του αγγείου με αποτέλεσμα η αυξημένη τριβή να μειώνει τα περιθώρια επαναστένωσης. Η μέθοδος βρίσκεται στο στάδιο της προκλινικής δοκιμής.

    Στα επόμενα 5 10 χρόνια θα γνωρίζουμε τον μηχανισμό γένεσης της μυοκαρδιοπάθειας, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι η μοριακή γενετική θα δώσει τη λύση στη θεραπεία των συγγενών καρδιοπαθειών, τόνισε ο W.J.McKenna καθηγητής της Μοριακής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του St' George's Hospital του Λονδίνου. Σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα γονίδια που προκαλούν την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τα γονίδια που προκαλούν τη διατατική.

    Η βαλβιδοπλαστική για την αντιμετώπιση της στένωσης της μητροειδούς βαλβίδας κερδίζει συνεχώς έδαφος και σήμερα, στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται για το 40% των περιπτώσεων. Από τους ασθενείς που υποβάλλονται σε βαλβιδοπλαστική με μπαλονάκι, το 60% δεν έχει ενοχλήσεις για μία 10ετία. Τα προτερήματα της βαλδιβοπλαστικής, προσέθεσε ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Bichat Claude Bernard A.Vahanian, είναι, ότι πρόκειται για μέθοδο μη χειρουργική, χαμηλού κινδύνου, με καλά αποτελέσματα και μικρό χρόνο νοσηλείας.

    Tα νέα αντιαιμοπεταλικά φάρμακα, η κλοπιδογρέλη και οι αναστολείς Gp IIb/IIIa , επηρεάζουν τη λειτουργία του αιμοπεταλίου κατά τρόπο που να παρεμποδίζεται η δημιουργία θρομβώσεων και κατ΄ επέκταση η πρόκληση οξέων ισχαιμικών συνδρόμων, εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και περιφερικών αρτηριοπαθήσεων. Tα σύγχρονα φάρμακα παρέχουν σημαντική βοήθεια στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ανωτέρω παθήσεων, τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ H. Buller. Η αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, δεν εφαρμόζεται στο δυνατό βαθμό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για άτομα με παράγοντες κινδύνου που προκαλούν έμφραγμα του μυοκαρδίου (διαβητικούς, καπνιστές, υπερτασικούς, υπερλιπιδαιμικούς κ.αλ.) επεσήμανε ο Δ. Μιχαηλίδης, επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Royal Free Hampstead NHS Trust.

    Η κατάλυση είναι η νέα μέθοδος που με επιτυχία χρησιμοποιείται για την θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στη χρήση υψίσυχνου ρεύματος, εξασφαλίζει τη θεραπεία της νόσου και απαλλάσσει τον ασθενή από τη λήψη φαρμάκων, τόνισε ο Β.Luderitz, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Ο καρδιολόγος W.Davies παρουσίασε την τεχνική χαρτογράφησης εξ' αποστάσεως της ηλεκτρικής δραστηριότητας της αριστερής κοιλίας, η οποία και είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην περίπτωση εφαρμογής της μεθόδου της κατάλυσης.

    Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, που μέχρι προσφάτως δεν ήταν γνωστά, αποκαλύπτουν με αξιοπιστία το καρδιακό πρόβλημα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτές της κοιλιακής ταχυκαρδίας και του συνδρόμου Brugada. Στις περιπτώσεις αυτές, υποστήριξε ο Eπ. καθηγητής Καρδιολογίας Ν. Varma, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, αποδεικνύεται αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος, συνδυαζόμενο με άλλες μεθόδους και στη βάση των πληροφοριών που υπάρχουν στο ιστορικό του ασθενούς.

    [20] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (17:37 UTC+2)

    Για "υποκριτική πολιτική" και "διπλή στάση", κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης.

    Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι "ο κ. Καραμανλής ακολουθεί μια υποκριτική πολιτική κι έχει μια διπλή στάση" και υπογράμμισε ότι "η διαφάνεια πρέπει να είναι μια αρχή που την πιστεύουμε όλοι, θα πρέπει να είναι μια διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη πίστη, γιατί είναι το οξυγόνο μιας σύγχρονης, ανοιχτής και δημοκρατικής κοινωνίας".

    "Ο κ. Καραμανλής και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχουν επιλεκτική και εκλεκτική αναφορά στη διαφάνεια, στην πίστη τους, στην ευαισθησία τους, στις αρχές για τη διαφάνεια", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Aλλοτε δεν θυμούνται τίποτα. Αλλοτε σιωπούν και σφυρίζουν αδιάφορα. Θυμίζω την υπόθεση της Λιβεριανής εταιρείας, όπου έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ροή μαύρου και αδήλωτου χρήματος προς τα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας. Αλλοτε βγάζουν κορώνες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και άλλοτε παριστάνουν τους υποβολείς και τους προστάτες της ελληνικής Δικαιοσύνης".

    Ο κ. Λαλιώτης κάλεσε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας "να ξεκαθαρίσει τη στάση της και τη θέση της, να μην μιλάει δυο γλώσσες και να μην χρησιμοποιεί δύο σταθμά και δύο μέτρα για τη διαφάνεια, αναλόγως με την εποχή, αναλόγως με την περίπτωση, αναλόγως με την υπόθεση".

    Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της, να προχωρήσει με ανεξαρτησία σε όλες τις υποθέσεις, να διαλευκανθούν τα πάντα.

    [21] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 2 Μαρτίου 2002 (17:36 UTC+2)

    Στην προσπάθεια συμφερόντων που είχαν αναπτυχθεί τις προηγούμενες δεκαετίες με τη βοήθεια του κράτους και τώρα θέλουν ασθενέστερες κυβερνήσεις για να προωθούν τους στόχους τους αποδίδει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου το σημερινό πολιτικό κλίμα.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Επενδυτής" ο κ. Παπαντωνίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "επιχειρηματικά συμφέροντα, που είχαν αναπτυχθεί για πολλές δεκαετίες, χάρη στην επιδότηση του κράτους και μία σειρά από προνομιακές σχέσεις με το δημόσιο τώρα πρέπει πλέον να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις μεταξύ τους και να κερδίσουν στην κούρσα του ανταγωνισμού πολλές φορές απέναντι και σε μεγάλες σημαντικές διεθνείς πολυεθνικές επιχειρήσεις". "Αυτό έχει δημιουργήσει μία μεγάλη ανησυχία στους κύκλους αυτούς και τώρα βλέπουμε ότι διάφοροι όμιλοι συγκρούονται μεταξύ τους σε έναν αγώνα που θυμίζει σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκαθάρισμα λογαριασμών για τα μερίδια της αγοράς", επισημαίνει.

    Τονίζει ωστόσο ότι και κοινωνικές ομάδες φαίνεται πως δυσκολεύονται να αποδεχθούν διάφορες μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για την καινούρια ανταγωνιστική εποχή και αναφέρει ως παράδειγμα τα μπλόκα των αγροτών. Επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν και παράγοντες που θα ήθελαν ασθενέστερες κυβερνήσεις σε σχέση με τις ισχυρές κυβερνήσεις που είχε ο τόπος στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογραμμίζει ότι ήρθε η ώρα για το πολιτικό σύστημα να ορθώσει και πάλι το ανάστημά του και τονίζει ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σ' ένα μεγάλο κύκλο πολιτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων μέσα από τις οποίες θα προσπαθήσει να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει το πολιτικό σύστημα

    Μεταξύ αυτών των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Παπαντωνίου υπενθυμίζει την πρότασή του για ένα "γερμανικό" εκλογικό σύστημα, και προτείνει τη λήψη μέτρων υπέρ της διαφάνειας του πολιτικού χρήματος και της αντιμετώπισης της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.

    Για το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, τονίζει: "Εφόσον δεν θα υπάρξει θέμα ανατροπής του πρωθυπουργού και εφόσον ο ίδιος θέλει να παραμείνει και να διεκδικήσει τη νίκη στις εκλογές του 2004, θεωρώ δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με τη σημερινή ηγεσία. Αυτό είναι και το καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ, διότι ο κύκλος του Κ. Σημίτη είναι προφανές ότι δεν έχει κλείσει ακόμα". Έχει πολλά να προσφέρει, προσθέτει ο κ. Παπαντωνίου.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δηλώνει ότι "η Τουρκία θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα έντασης. Θα χρειαστεί πολύ μεγάλη σταθερότητα στις δικές μας θέσεις ώστε ο διάλογος να μην οδηγήσει σε προβλήματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση για το πως διεξάγεται μια μεγάλη εθνική διαπραγμάτευση και της μεγάλης προσοχής που πρέπει να επιδεικνύουμε με αντικειμενικές διαγνώσεις των κινδύνων που ενυπάρχουν σε μία τέτοια διαπραγμάτευση".

    [22] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2002 (16:55 UTC+2)

    Όλα τα βασικά θέματα που απασχολούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ανάγνωση και έγκριση των πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου, ο οικονομικός απολογισμός και ισολογισμός και προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

    Αίσθηση προκάλεσε κατά την προσέλευσή του στο ξενοδοχείο η δήλωση που έκανε ο πρώην ΓΓΑ και αρχηγός του αντιπολιτευτικού διοικητικού σχηματισμού της ΕΠΟ, Γιώργος Λυσσαρίδης. "Σήμερα απολογούνται οι δυο τελευταίες διοικήσεις. Δηλαδή του κ. Γκαγκάτση και του κ. Αλεξανδρίδη", επισήμανε και συνέχισε: "Εμείς από την πλευρά μας διατηρούμε σταθερές τις θέσεις μας και δεν συμπλέουμε με τον κ. Μητρόπουλο. Πρέπει να γίνουν εκλογές για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου".

    Από την άλλη ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ, Διονύσης Ψωμιάδης δήλωσε: "Εμείς κάνουμε καλόπιστη κριτική. Εγιναν πολλά λάθη και αυτά επισημαίνουμε. Πρέπει να συνεργαστούν οι υγιείς δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου για να πετύχουμε κάτι καλό".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης τόνισε: "Το ποδόσφαιρο όπως παντού, έτσι και στην Ελλάδα έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων. Βρίσκεται σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις των φιλάθλων. Η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας πρέπει να δείξει καλή θέληση για να διώξει όλα τα κακώς κείμενα. Σήμερα σε θεσμικό επίπεδο η θέση της Ομοσπονδίας είναι περισσότερο ισχυρή από ποτέ, οι εθνικές ομάδες παρουσιάζονται ικανοποιητικά, στο μέτωπο της διεκδίκησης μαζί με την Π.Ο. Τουρκίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2008 οι εξελίξεις είναι σημαντικές, συνεχίστηκε η οργανωμένη αναβάθμιση των λειτουργιών της Ομοσπονδίας, ενώ ξεκίνησε επαφές για την εμπορική αξιοποίηση του αθλήματος".

    Κατόπιν έγινε ψηφοφορία για την έγκριση του διοικητικού απολογισμού, όπου επί 52 Ενώσεων, ενέκριναν το σημερινό διοικητικό έργο οι 34 και καταψήφισαν οι 17.

    [23] O I. KΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Κούλαμ, 2 Μαρτίου 2002 (16:42 UTC+2)

    Το περί Κύπρου απόσπασμα του τελικού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που άρχισε σήμερα στην περιοχή Κούλαμ στη Βρισβάνη της Αυστραλίας, θα λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το γεγονός ότι διεξάγονται συνομιλίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ενώ για τις μέχρι τώρα επαφές του στο περιθώριο της Διάσκεψης με ομολόγους του ο υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση.

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του Alexander Downer, ο οποίος απεδέχθη πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Κύπρο, συζητήθηκε το Κυπριακό, η έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο του ειδικού αντιπροσώπου της Αυστραλίας για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ καθώς και θέματα που αφορούν την κυπριακή ομογένεια και την παράνομη μετανάστευση.

    Στα πλαίσια των επαφών του, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις και με άλλους ομολόγους του ή αρχηγούς κρατών, όπως τον Πρόεδρο της Κένυας, τον Πρωθυπουργό της Μάλτας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ναμίμπια, οι οποίοι, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "ζητούσαν ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

    Ο κ.Κασουλίδης επεσήμανε τη σημασία της προσήλωσης στο Πρωτόκολλο του Κυότο σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιώτικα κράτη και για το οποίο η Κοινοπολιτεία καλείται να πάρει θέση, τονίζοντας παράλληλα και την ανάγκη τεχνικής υποστήριξης των μικρών κρατών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), καθώς και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει η Κοινοπολιτεία για τις κακές φορολογικές πρακτικές.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης μιλώντας στη Διϋπουργική Συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα των μικρών κρατών, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το θέμα της φορολογίας με το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, και χαιρέτισε ταυτόχρονα την πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εξετάσει όλα τα διεθνή κέντρα επιχειρήσεων.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 March 2002 - 19:13:45 UTC