Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [03] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - ΜΠΟΥΣ
  • [04] ΟΤΕGlobe: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [05] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [06] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [07] ΕΠΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
  • [08] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ
  • [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [10] ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ ΣΤΑ
  • [11] ΕΚΑΤΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ
  • [12] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [13] ΑΛΒΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ
  • [15] ΣΚΟΠΙΑ - ΣΟΦΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ
  • [16] ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΟΛΕΪ ΗΡΑΚΛΗ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [17] Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ MVP ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [19] Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • [20] Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [21] ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ
  • [22] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [23] ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [24] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ
  • [25] AΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 4 Μαρτίου 2002 (11:38 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του, μετέβη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Γεωγραφίας του Τόκιο, όπου παρέθεσε προς τιμήν του δεξίωση το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ιαπωνίας.

    Καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας κ. Aizaua αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ρίζες της ελληνο-ιαπωνικής φιλίας, στους πολιτισμούς των δύο χωρών, στο θαυμασμό που ο ίδιος τρέφει προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς και φιλοσόφους, όπως τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Αναφέρθηκε, επίσης, στην προ έτους επίσκεψη στην Αθήνα του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας κ. Mori. Κατέληξε, λέγοντας, ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ακολούθως, σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε τα εξής:

    "Οι ρίζες της ελληνο-ιαπωνικής φιλίας είναι πολλές. Είναι οι πολιτισμοί των δύο χωρών. Είναι οι σχέσεις που υπήρξαν ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες.

    Θέλω, όμως, να αναφερθώ και σε κάτι άλλο που ίσως στη δική μας χώρα δεν είναι τόσο γνωστό. Πριν από αρκετά χρόνια, βρέθηκα σε ένα νησί της Ελλάδας, τη Λευκάδα, σε μια τελετή στην οποία συμμετείχε μια μεγάλη ομάδα Ιαπώνων. Όταν ρώτησα για ποιόν γίνεται η τελετή, μου απάντησαν ότι γινόταν για τον Λευκάδιο Χερν, ένα λογοτέχνη που είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ιαπωνία. Όπως μου είπαν, εδώ είναι γνωστός ως Λευκάδιο Κοϊζούμι. Ο Λευκάδιος Χερν ήταν ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στη Λευκάδα και γι` αυτό έγινε εκεί η γιορτή, η οποία γίνεται κάθε χρόνο. Είναι και αυτό μια ένδειξη ότι οι πολιτιστικές σχέσεις δένουν τους λαούς. Και οι δικοί μας λαοί, χάρη στην παράδοσή τους και τις οικονομικές σχέσεις, μπορούν να συμβάλουν στη συνεργασία και την ειρήνη του κόσμου.

    Η επίσκεψή μου αυτόν ακριβώς το σκοπό έχει: Μια καλύτερη συνεργασία και μια κοινή προσπάθεια. Γιατί, όπως έδειξαν και τα τρομοκρατικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, χρειάζεται ακόμη προσπάθεια για την εδραίωση της ειρήνης".

    ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Στις 14.00 τοπική ώρα Ιαπωνίας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Tamisuke Watanuki, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που υποδέχεται τον Ελληνα Πρωθυπουργό στο ιαπωνικό Κοινοβούλιο και έπλεξε το εγκώμιο της Ελλάδας ως λίκνου του πολιτισμού. Αναφέρθηκε, επίσης, σε προηγούμενη επίσκεψη στην Αθήνα ιαπωνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που είχε γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, καθώς και στην περυσινή επίσκεψη στην Ελλάδα του πρώην Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας κ. Mori. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του πως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη και καρποφόρα και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών δεσμών φιλίας που ενώνουν τις δύο χώρες, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών και χωρών.

    Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής, είπε τα εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την υποδοχή σας. Η παρουσία μου εδώ έχει σκοπό να προωθήσει τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Γιατί πιστεύουμε ότι στον κόσμο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες να συνεργαστούμε.

    Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και συναποφασίζει για τα θέματα της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μέλος της οικονομικής και νομισματικής ένωσης της Ευρώπης (ΟΝΕ). Είναι μια από τις 12 χώρες της ευρωζώνης και συναποφασίζει για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες που εισήγαγε τώρα το νέο νόμισμα, το ευρώ.

    Στο α΄ εξάμηνο του 2003 η Ελλάδα θα ασκήσει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα κατευθύνει όλες τις Επιτροπές: και αυτές που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική και αυτές που ασχολούνται με την οικονομική ανάπτυξη.

    Εμείς πιστεύουμε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας θα πρέπει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει πολλά κέντρα και όχι μονάχα δύο ή τρία. Οι χώρες της Ασίας πρέπει να αποτελέσουν επίσης ένα σημαντικό κέντρο οικονομικής εξέλιξης και έναν πόλο ειρήνης.

    Η Ελλάδα ως μέλος των Βαλκανίων θέλει να προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Το ίδιο ισχύει και για το χώρο της Μέσης Ανατολής.

    Στην περιοχή μας δυστυχώς υπάρχουν εστίες κρίσης.

    Συμμετέχουμε ενεργά ως Ελλάδα και ως Ε.Ε. στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι απαραίτητη και η λύση του προβλήματος Ισραήλ-Παλαιστινίων. Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα, θα συνεχίσει να υπάρχει βία στην περιοχή και ευρύτερα στον κόσμο.

    Πιστεύουμε, επίσης, ότι στα Βαλκάνια πρέπει να εξαλείψουμε τις όποιες εστίες κρίσης. Γι` αυτό χρειάζεται να στηριχτεί η προσπάθεια ανάπτυξης των Βαλκανίων. Η φτώχεια είναι η αιτία της κρίσης.

    Επίσης, πρέπει να ρυθμιστούν θέματα όπως το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η Ελλάδα έχει υποβάλει προτάσεις για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Υποστηρίζει ότι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο αποτελεί μέσο ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα.

    Οι διμερείς σχέσεις μας με την Ιαπωνία είναι πολύ καλές. Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν καλύτερες. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παρουσία ιαπωνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, στη Ν.Α. Ευρώπη.

    Πιστεύουμε, επίσης, ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες και την ανταλλαγή προϊόντων.

    Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επαναλάβω ότι είστε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και όπως μας επισκεφθήκατε την προηγούμενη φορά, επιθυμούμε να μας επισκεφθείτε και στο μέλλον. Όταν δύο λαοί γνωρίζονται μεταξύ τους καλύτερα, βοηθούν πιο αποτελεσματικά στη συνεργασία".

    [02] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2002 (10:33 UTC+2)

    Γραπτή πρόσκληση για την έναρξη διαλόγου σχετικά με την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού συστήματος απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας προς τις οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.

    Ο υπουργός καλεί σε συναντήσεις στις 10 αύριο το πρωί τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, στη 1μ.μ. τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και στις 6 το απόγευμα τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν οι προτάσεις της κυβέρνησης που θα τεθούν προς συζήτηση. Η ανακίνηση του Ασφαλιστικού το περασμένο καλοκαίρι είχε προκαλέσει πολιτική κρίση και το σχέδιο της κυβέρνησης είχε συναντήσει την ομόφωνη καταδίκη από το συνδικαλιστικό κίνημα. Τώρα όλες οι πλευρές επισημαίνουν πως πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ζήτημα ενώ αρκετοί συνδέουν την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού με τις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης.

    [03] ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ - ΜΠΟΥΣ

    Νέα Υόρκη, 4 Μαρτίου 2002 (11:17 UTC+2)

    Το ρόλο και τη δυναμική της Ορθοδοξίας στην καταστολή της τρομοκρατίας, καθώς και στην καλύτερη αλληλοκατανόηση των θρησκειών μεταξύ τους αναμένεται να συζητήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο Μπους την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 15.25 τοπική ώρα στο Λευκό Οίκο.

    Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα» αναμένεται ο Πατριάρχης να θέσει για μια ακόμα φορά το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και να προσκαλέσει τον αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί το Φανάρι.

    Στην τρίτη κατά σειρά στα τελευταία τέσσερα χρόνια επίσκεψή του στις ΗΠΑ από τις 4 έως τις Μαρτίου ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ το πρωί της 5ης Μαρτίου, αξιωματούχους της Ρωμαιοκαθολικής Ομολογίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ Δημήτριο και την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής, το Τάγμα των Αρχόντων, καθώς επίσης με τους καθηγητές και τους φοιτητές του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τίμιου Σταυρού στη Βοστόνη, που εορτάζει τα 65χρονα από την ίδρυσή της. .

    Στις 9 Μαρτίου ο Οικουμενικός θα επισκεφθεί και τον τόπο της τρομοκρατικής τραγωδίας στη Νέα Υόρκη όπου θα αναπέμψει επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των αδικοχαμένων θυμάτων. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων σε κεντρικό ξενοδοχείο της αμερικανικής μεγαλούπολης, κατά το οποίο θα τιμηθεί το πρώην Προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζορτζ και Μπάρμπαρα Μπους με το Αθηναγόρειο ανθρωπιστικό βραβείο.

    Την επομένη πριν την αναχώρηση του θα χοροστατήσει στην Πατριαρχική και πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

    Δ.Ρ.

    [04] ΟΤΕGlobe: ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (14:52 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της επενδυτικής στρατηγικής του ΟΤΕ για τα διεθνή δίκτυα, με όχημα τη θυγατρική του, ΟΤΕGlobe, η οποία πρόκειται να δημιουργήσει στην πόλη κύριο τηλεπικοινωνιακό κόμβο -τηλεφωνία, data, internet- για διεθνή κίνηση.

    Μάλιστα, η έδρα της εν λόγω θυγατρικής, η οποία πρόκειται να επενδύσει περί τα 200 εκατ. δολ στα διεθνή δίκτυα το 2002, δεν αποκλείεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Νικόλαος Μανασής, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του υφυπουργού Μεταφορών, Σπύρου Βούγια.

    ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ

    ΟΠΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

    Το ιδιαίτερα φιλόδοξο έργο της OTEGlobe περιλαμβάνει αφενός τη δημιουργία βαλκανικού δικτυακού άξονα οπτικών ινών, με διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, μέσω Κεντρικής Ευρώπης και Μεσογείου. Οπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕ Globe, Aναστάσιος Αγγέλογλου, η δημιουργία του άξονα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την πάροδο δύο ετών, λόγω κυρίως της ιδιόμορφης κατάστασης στα Βαλκάνια, όπου κυριαρχούν τα τηλεπικοινωνιακά μονοπώλια.

    Παράλληλα, σε έναν χρόνο από σήμερα, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του διεθνούς κέντρου τηλεφωνικής κίνησης της Θεσσαλονίκης και θα έχει προχωρήσει η εγκατάσταση του κόμβου της διεθνούς τηλεπικοινωνιακής πλατφόρμας, που υλοποιεί η OTEGlobe (εντός τριμήνου θα είναι έτοιμος και ο κύριος κόμβος DATA IP).

    Δια της υλοποίησης του παραπάνω επιχειρηματικού σχεδίου, ο όμιλος ΟΤΕ, μέσω της ΟΤΕGlobe, στοχεύει στην ενοποίηση της αγοράς και των υποδομών του, με σκοπό αφενός τη μείωση του κόστους τερματικού διεθνούς κίνησης από και μέσω Ελλάδας προς Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Επιπλέον, η εν λόγω επένδυση θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής, διευκολύνοντας όσες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, ενώ θα εξασφαλίσει πρόσβαση στα διεθνή δίκτυα σε υφιστάμενους και νέους carriers-πελάτες της OTEGlobe. Φυσικά, η λειτουργία των κόμβων θα δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων και θα εξασφαλίσει εναλλακτικό χερσαίο δρόμο, προς τη δυτική, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, πέραν των υποβρυχίων της Μεσογείου.

    Πάντως, η επιτυχής παρουσία της ΟΤΕGlobe δεν αναλώνεται στις διεθνείς αγορές, αφού η εταιρία διαθέτει ήδη ισχυρή πελατειακή βάση στην Ελλάδα, την οποία αποτελούν οι μεγαλύτεροι όμιλοι επιχειρήσεων, δημόσιοι οργανισμοί και εταιρίες τηλεπικοινωνιών της χώρας.

    Από το πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, έχει κλείσει σημαντικές συμφωνίες, ύψους 164 εκατ. ευρώ, τις οποίες και υλοποιεί, έχοντας προσπορίσει στα ταμεία του Οργανισμού έσοδα συνολικού ύψους 591 εκατ. ευρώ από διεθνείς υπηρεσίες τηλεφωνίας και δικτυακών λύσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί εγκαίρως τα νέα δεδομένα στη διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών, ο όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένες εταιρίες, για το "στήσιμο" διεθνούς δικτύου χωρητικοτήτων. Μάλιστα, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να επιλέξει τον δικτυακό πάροχο για τις χωρητικότητες, καταλήγοντας στον επικρατέστερο, μεταξύ εννέα υποψηφίων.

    Α.Γ

    [05] ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πρίστινα, 4 Μαρτίου 2002 (13:35 UTC+2)

    Με 88 ψήφους υπέρ και 3 κατά το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου επικύρωσε το μεσημέρι την ανάδειξη στην προεδρία της επαρχίας του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και τον διορισμό στην πρωθυπουργία του Μπαϊράμ Ρετζέπι. Δεκαπέντε βουλευτές απείχαν την ψηφοφορίας.

    Το Κοινοβούλιο έδωσε επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στο δεκαμελές υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ υπουργοί από τα τρία αλβανικά κόμματα και δύο υπουργοί-εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων.

    Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νετζάντ Ντάτσι ανακοίνωσε ότι το Σώμα συνεδριάζει χωρίς τον βουλευτή Μάϊλο Χαϊνταράλι, του Δημοκρατικού Συνδέσμου του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος στις αρχές του έτους έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης.

    Ε.Π.

    [06] ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Τίρανα, 4 Μαρτίου 2002 (21:09 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    Στα Τίρανα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να συμμετάσχει στη Γ' Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στην αλβανική πρωτεύουσα.

    Τον κ. Κακλαμάνη υποδέχθηκε στο ξενοδοχείο "Τίρανα", όπου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Ναμίκ Ντόκλε.

    Το απόγευμα, ο κ. Κακλαμάνης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Παντελί Μάικο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

    Το βράδυ ο κ. Κακλαμάνης θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο κ. Ντόκλε προς τιμήν των Προέδρων των Κοινοβουλίων που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη.

    [07] ΕΠΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η ελληνική ομάδα που πήρε μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου στην πόλη Σρέμσκα Μιτροβίτσα της Γιουγκοσλαβίας. Η Ελλάδα κατέκτησε επτά μετάλλια, δύο σε ατομικό επίπεδο και πέντε σε ομαδικό.

    Την καλύτερη παρουσία είχαμε στα 8.000μ των νέων, όπου ο Παναγιώτης Οικονόμου πήρε την πρώτη θέση (24.43.76), ο Τάσος Φράγκος την δεύτερη (24.44.27), ενώ ο Γιάννης Κανελλόπουλος ήταν 8ος (25.27.93) και ο Θεοφάνης Σκουφιάς 15ος (26.02.95).Σε αυτή την κατηγορία πήραμε βέβαια και το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό με 11 βαθμούς ποινής, έναντι 26 της Γιουγκοσλαβίας και 29 της Ρουμανίας.

    Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και η ομάδα ανδρών της Ελλάδας στα 12.000μ με 15 βαθμούς ποινής, έναντι 25 της Ρουμανίας και της Γιουγκοσλαβίας. Σε ατομικό επίπεδο νικητής αναδείχθηκε ο Γιουγκοσλάβος Γκόρα Στοϊκοβιτς (34.19.68), ενώ οι Ελληνες πλασαρίστηκαν από την 4η έως την 7η θέση. Ο Λάμπρος Ζάραγκας ήταν 4ος με 34.29.62, ο Βασίλης Ζαμπέλης 5ος με 34.33.22, ο Θόδωρος Ζάχος 6ος με 34.44.58 και ο Παναγιώτης Χαραμής 7ος με 34.51.69.

    [08] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Βρυξέλες, 4 Μαρτίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ χαιρέτησε την εκλογή προέδρου και πρωθυπουργού στην επαρχία του Κοσόβου τονίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε προς αυτή την κατεύθυνση ο επικεφαλής της αποστολής της UNMIK στην περιοχή, Γερμανός Μίκαελ Στάινερ.

    "Η απόφαση του Κοινοβουλίου στην οποία συνέβαλε και ο διοικητής της UNMIK στην επαρχία Στάινερ δημιουργεί τη βάση για τους Κοσοβάρους να πετύχουν σε σημαντικά θέματα μέσω των προσωρινών οργάνων της αυτοδιοίκησης" τόνισε ο κ. Φίσερ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πολίτες της επαρχίας του Κοσόβου πιστεύουν ότι θα βρεθούν άμεσα λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και η βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας και η εδραίωση της ελευθερίας.

    Μήνυμα υποστήριξης στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου έστειλε και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, το δημόσιο σύστημα υγείας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    "Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να παράσχει την εμπειρία του για την ανοικοδόμηση της περιοχής με βάση την αρχή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας.

    [09] ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΛΩΝΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Η επιστροφή της ελληνικής αποστολής από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βιέννης έγινε με κάθε επισημότητα. Η Νίκη Ξάνθου που κατάφερε να κλέψει την παράσταση στους αγώνας λόγω του χρυσού που κατέκτησε έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Και για μια ακόμη φορά έδειξε ότι η Ελληνίδα αθλήτρια μπορεί να συνεχίσει να φέρνει επιδόσεις, μαζί με την Κατερίνα Θάνου που αποτελεί μια από τις πλέον σταθερές αθλήτριες.

    Η ίδια στις δηλώσεις που έκανε έπλεξε και το εγκώμιο του αρραβωνιαστικού της, του Δημήτρη Χατζόπουλο. "Τον ευχαριστώ για την υπομονή που μου έδειξε. Είναι δύσκολο ο άντρας σου να είναι και προπονητής σου", τόνισε η Ξάνθου και συνέχισε: "Ηθελα εδώ πολύ καιρό για ένα χρυσό. Είχα πολλά προβλήματα λόγω των τραυματισμών. Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου μόλις ανέβηκα στο βάθρο".

    Από την άλλη η Γεωργία Κοκλώνη επισήμανε: "Είμαι πολύ χαρούμενη γι' αυτό το μετάλλιο. Το ήξερα από τα προκριματικά ότι θα πάρω μετάλλιο, γιατί είχα δουλέψει σκληρά γι' αυτό. Τώρα στοχεύω στον ανοικτό στίβο".

    [10] ΣΤΟ ΑΣΕΠ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΎ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

    Αλεξανδρούπολη, 4 Μαρτίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Της Ο. Ορφανίδου

    Στο ΑΣΕΠ για έλεγχο έχει σταλεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ το σχέδιο της προκήρυξης για την πρόσληψη Νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Συγκεκριμένα η προκήρυξη αφορά 36 θέσεις του κλάδου ΤΕ Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών από τις οποίες 35 για το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και 1 για το Νοσοκομείο Καβάλας. Επίσης 2 θέσεις Μαιών από τις οποίες 1 για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 1 για το Νοσοκομείο Καβάλας, 15 θέσεις ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων (τεχνολόγων), από τις οποίες 14 για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 1 για το Νοσοκομείο Δράμας, 5 θέσεις ΔΕ Ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων (παρασκευαστών) για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 12 θέσεις ΔΕ Χειριστών Ιατρικών συσκευών για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και τέλος 15 θέσεις ΔΕ Αδελφών Νοσοκόμων από τις οποίες 14 για το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και 1 για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    [11] ΕΚΑΤΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ

    Ουάσινγκτον, 4 Μαρτίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Τουλάχιστον εκατό άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ένα απομακρυσμένο χωριό στο βορειοανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν από το σεισμό που έπληξε τη χώρα όπως ανέφερε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως μετέδωσε το Associated Pres, o σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε 100 σπίτια στο χωριό Ντακλι-Εζε παγιδεύοντας πολλά άτομα μέσα στα ερείπια των σπιτιών.

    Στην Καμπούλ τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Σημειώνεται ότι η σεισμική δόνηση έντασης 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο την οροσειρά Χιντουκούς και έγινε αισθητή σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ασία.

    [12] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

    1.Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΑΕΚ ποινή χρηματικού προστίμου 15.000 Ευρώ και στον παράγοντα και φίλαθλο Χρυσόστομο Ψωμιάδη ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για δύο (2) μήνες και χρηματικό πρόστιμο 3.000 Ευρώ, για παραβάσεις του άρθρου 30 του ΚΑΠ, στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας Supersport ΠΑΕ ΑΕΚ-ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

    2.Επιβάλλει στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ποινή χρηματικού προστίμου 1.174 Ευρώ για παραβάσεις του άρθρου 29 του ΚΑΠ, στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας Supersport ΠΑΕ Ολυμπιακός-ΠΑΕ Καλλιθέα.

    [13] ΑΛΒΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 4 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ενας Αλβανός νομικός από το Κοσσυφοπέδιο εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για να καταθέσει στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Ο Χασάν Προύτι, πρώην δικαστής στη Τζακόβιτσα αναφέρθηκε στα μέτρα καταστολής που εφάρμοσαν οι σερβικές δυνάμεις στην επαρχία το 1999 και παρουσίασε ανατριχιαστική φωτογραφία με σκηνές από στυγερά εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις στην επαρχία.

    Οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Τζακόβιτσα, είπε ο Χασάν Προύτι σκότωσαν πολίτες στα σπίτια τους και έβαλαν φωτιά στο κέντρο της πόλης, λίγες ώρες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου του 1999.

    "Ακουσα εγώ ο ίδιος τους αστυνομικούς να φωνάζουν "Φύγετε, αυτή δεν είναι η χώρα σας. Εδώ είναι Σερβία πηγαίνετε στην Αλβανία", είπε ο κ. Προύτι, ο δωδέκατος μάρτυρας που εμφανίζεται στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ανέφερε ακόμη ότι την επόμενη μέρα από την έναρξη των βομβαρδισμών η αστυνομία εκδίωξε πολλούς κατοίκους από τα σπίτια τους, πυρπόλησε σπίτια και σκότωσε 17 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έναν συγγενή του.

    Ο Αλβανός νομικός εξιστόρησε στο δικαστήριο πως έκρυψε την οικογένειά του στο σπίτι της αδερφής του προτού αποφασίσει να εγκαταλείψει το Κόσοβο μαζί με άλλους 500 πρόσφυγες. "Αποφάσισα να φύγω επειδή είδα με τα μάτια μου ανθρώπους να δολοφονούνται, είδα τρόμο και φλόγες και αποφάσισα να φύγω για να σώσω τα παιδιά μου", τόνισε. "Εβλεπα άρρωστους ανθρώπους, ηλικιωμένους, ήταν πραγματικά φριχτό θέαμα", σημείωσε.

    Ο Προύτι επικαλούμενος μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, είπε ότι το βράδυ της 1ης Απριλίου του 1999 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι σε ένα υπόγειο από Σέρβους αστυνομικούς. Πρόσθεσε ότι την επόμενη μέρα περίπου 500 Αλβανοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Τζακόβιτσα και ξεκίνησαν όλοι μαζί με προορισμό τα αλβανικά σύνορα.Οπως είπε, έξω από την πόλη οι αστυνομικοί τους έκαναν έλεγχο, τους πήραν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και όταν έφθασαν στη συνοριακή διάβαση στρατιώτες τους αφαίρεσαν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητά τους.

    Στη διάρκεια της αντεξέτασης του μάρτυρα ο Μιλόσεβιτς ρωτούσε επίμονα τον Προύτι αν γνώριζε τίποτα για τα βίαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου". Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνώριζε πως ο "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" σε τρομοκρατικές επιθέσεις σκότωσε 196 Αλβανούς την περίοδο 1988 - 1999 καθώς και ότι την ίδια περίοδο εκδιώχθηκαν πολλές σερβικές οικογένειες από την περιοχή της Τζακόβιτσα.

    Είπε ακόμη ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για τις δολοφονίες Σέρβων αστυνομικών το 1998 και τους πρώτους μήνες του 1999, ούτε για δολοφονίες Αλβανών πολιτών. Οπως είπε το μόνο που ήξερε ήταν ότι "ορισμένοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν και ότι τα πτώματά τους βρέθηκαν στα περίχωρα της Τζακόβιτσα.

    Τόνισε ακόμη ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στη διάρκεια των βομβαρδισμών δεν έπληξαν κανένα σπίτι στη Τζακόβιτσα και ότι δεν ήξερε τίποτα για οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και μελών του ΑΣΚ στη Τζακόβιτσα. Στο σημείο αυτό ο Μιλόσεβιτς είπε ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο συγγενής του Προύτι σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής αστυνομικών και μελών του ΑΣΚ. Ο μάρτυρας είπε ότι η κόρη του συγγενή του είδε πως σκότωσαν τον πατέρα της Σέρβοι αστυνομικοί, αλλά ο ίδιος δεν είδε αστυνομικούς να πυροβολούν εναντίον πολιτών.

    Ο Μιλόσεβιτς δέχθηκε τις επιπλήξεις του προέδρου του Δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι επειδή λοχομάχησε με το μάρτυρα. "Πρέπει να προχωρήσουμε κ. Μιλόσεβιτς. Να ολοκληρώσετε μέσα σε πέντε λεπτά", είπε κ. Μέι.

    "Δεν υπάρχει λόγος να αντιδικείτε με τον μάρτυρα. Εχετε αντίθετη άποψη και θα μας την εκθέσετε όταν έρθει η σειρά σας", πρόσθεσε.

    Ο Μιλόσεβιτς απάντησε: "Δυστυχώς ειπώθηκαν τόσα ψεύδη και χρειάζομαι χρόνο για να τα αντικρούσω".

    Ο "φίλος του Δικαστηρίου" Μίσα Βλαντιμίροφ ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από το μάρτυρα σε σχέση με τη δολοφονία του συγγενή του. Ο μάρτυρας επανέλαβε ότι δεν είδε ο ίδιος τη δολοφονία και περιέγραψε πως βρήκε το πτώμα του και κάλεσε την αστυνομία.

    Στη συνέχεια κατέθεσε ένας δάσκαλος από το χωριό Ζέγκρα στα νότια του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος, όπως είπε, αναγκάστηκε να καταφύγει στη γειτονική ΠΓΔΜ στην προσπάθειά του να γλιτώσει μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες από τη βία των Σέρβων.

    "Ωθούμενοι από τη φτώχεια, την έλειψη τροφίμων και νερού ακούγοντας τα πυροβόλα όπλα αποφασίσαμε να φύγουμε προς την ΠΓΔΜ", είπε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έκανε λόγο για αντιστροφή των γεγονότων τονίζοντας ότι οι μάρτυρες κατηγορούν άδικα τις σερβικές δυνάμεις.

    [14] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Συνεδρίασε σήμερα το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας υπό την προεδρία του Προϊσταμένου του Επιτελείου Αντιστρατήγου Ιωάννη Πανηγυράκη και με την συμμετοχή τεσσάρων Υποστρατήγων και έκρινε τους Αστυνομικούς Υποδιευθυντές ως ακολούθως:

    Προήγαγε για πλήρωση κενών θέσεων στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή, τους: Ζούμπο Ευστάθιο, Τσεργή Κωνσταντίνο, Φούρα Δημήτριο, Κουρτάκη Νικόλαο, Μουμτζή Δημήτριο, Γιαννίκο Παναγιώτη, Παφίλη Δημήτριο, Κουτρουμάνη Αθανάσιο, Σέγκο Αθανάσιο, Παναγιωτακόπουλο Λάμπρο, Ντομάζη Κωνσταντίνο, Παπαβασιλείου Αντώνιο, Κονιάρο Χρίστο, Δημόπουλο Γεώργιο, Δουτσίνη Ιωάννη, Καραμπότση Χαράλαμπο, Θεοχάρη Παναγιώτη, Πανταζόπουλο Ιωάννη, Αραμπατζή Γεώργιο, Μπλανή Νικόλαο, Μίχο Στέργιο, Κουλούρη Γεώργιο, Μπαρούτα Βασίλειο, Αλεξίου Αθανάσιο, Κοντό Λουκά, Ραφαηλίδη Στέφανο, Εγγλέζο Στυλιανό, Ξερουδάκη Χρήστο, Κόκιο Βασίλειο, Φουτσή Ηλία, Δερμενούδη Νικόλαο, Νυχτή Δημήτριο, Χαλυβόπουλο Ηλία, Παπανικολάου Δημήτριο, Καρμή Σωτήριο, Καλαϊτζή Βασίλειο, Κωνσταντόπουλο Νικόλαο, Τσιφούτη Πασχάλη, Μπουλούκο Δημήτριο, Σπανό Στρατή, Φωτόπουλο Ιωάννη, Οικονόμου Δημήτριο, Μαρίνη Παναγιώτη, Ζωγράφο Νικόλαο και Φαρμάκη Αθανάσιο.

    Λόγω συμπληρώσεως των γενικών τυπικών προς προαγωγή προσόντων τους ειδικών καθηκόντων-ψυχολόγους: Βυνάκο Γεώργιο και Βαλλιμήτη Γεώργιο.

    Επίσης προήγαγε στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή γενικών καθηκόντων Υπηρεσίας Γραφείου, Τόλια Παναγιώτη.

    Προήχθησαν στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή εκτός οργανικών θέσεων, ενόψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, λόγω συμπληρώσεως 35ετούς πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας στο Σώμα, οι κατωτέρω Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Γενικών Καθηκόντων: Καραβιώτης Παναγιώτης και Μαυρούλης Δημήτριος.

    Προήχθη στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή εκτός οργανικών θέσεων, ενόψει αυτεπάγγελτης αποστρατείας, λόγώ καταλήψεώς του από όριο ηλικίας βαθμού του, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γενικών Καθηκόντων Πιταροκοίλης Ιωάννης του Μιχαήλ.

    Τέθηκαν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, με το βαθμό που κατέχουν οι κατωτέρω Αστυνομικοί Υποδιευθυντές Γενικών Καθηκόντων, επειδή κρίθηκαν στον κατεχόμενο βαθμό, ως παραμένοντεςς στον ίδιο βαθμό δύο φορές, οι Μουτεβελής Ιωάννης και Μαγκαφάς Γεώργιος.

    Τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία, με το βαθμό που κατέχει, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γενικών Καθηκόντων Πανίδης Κωνσταντίνος, επειδή κρίθηκε καθ' όλη τη σταδιοδρομία του ως Αξιωματικός, τρεις φορές παραμένων στον ίδιο βαθμό.

    [15] ΣΚΟΠΙΑ - ΣΟΦΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Σόφια, 4 Μαρτίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας Σλόμπονταν Τσάσουλε και Σολομόν Πασί υπέγραψαν τελικά σήμερα στην Σόφια επιστολή με την οποία ζητούν οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής Σκόπια - Σόφια.

    Η επιστολή θα αποσταλεί στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Βόλφενσον, σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες και στον συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπουσεκ.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είμαστε μέρος της ηπείρου. Αυτό το σχέδιο είναι σημαντικό για ολόκληρη της Ευρώπη" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε.

    Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών επανέλαβαν τη δέσμευση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή των Βαλκανίων ενώ συμφώνησαν για διεύρυνση της υπάρχουσας συνεργασίας.

    Ο κ. Τσάσουλε συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξη της Βουλγαρίας στην εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της ΠΓΔΜ καθώς και το απαραβίαστο των συνόρων στα Βαλκάνια.

    [16] ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΟΛΕΪ ΗΡΑΚΛΗ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Εξήντα μέρες αποκλεισμό επέβαλε η Πειθαρχική Επιτροπή Διαιτησίας στους διαιτητές και τη γραμματεία του αγώνα Ηρακλής-Ολυμπιακός (19/01/02), Βασίλη Αντωνούλη, Σταύρο Ιωάννου και Νικολέτα Χιρπιλίδου, για παράβαση κανονισμών παιδιάς. Επίσης, η ΠΕΔ επέβαλε 105 ημέρες αποκλεισμό στους διαιτητές Δευτερίγο και Κοκοτσάκη για αδικαιολόγητη μη αποδοχή του ορισμού τους στα ματς Πανερυθραϊκός-Κτησιφών (Α2 ανδρών, 26/01/02) και Κένταυρος-ΓΣ Πετρούπολης (Β' Εθν. Γυναικών, 14/01/02) αντίστοιχα.

    [17] Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ MVP ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο πασαδόρος του Παναθηναϊκού Άκης Σιδηρόπουλος (29 ετών, 1.94μ.) αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 21ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο βόλεϊ. Στον αγώνα του Σαββάτου ο Σιδηρόπουλος συνέβαλε σημαντικά και οδήγησε την ομάδα του σε νίκη επί του Ηρακλή με 3-1, κέρδισε 4 πόντους, με 4 μπλοκ, ενώ είχε και 9 άμυνες.

    Οι κορυφαίοι της 21ης αγωνιστικής ανά κατηγορία είναι: Πόντοι: Γιούρι Φιλίποφ (ΑΕΚ) 26.5, επίθεση: Ερνάντο Γκόμεζ (Ολυμπιακός) 82%, υποδοχή: Χρύσανθος Κυριαζής (Ολυμπιακός) 91%, μπλοκ: Σωτήρης Πανταλέων (Παναθηναϊκός) 5, άσοι: Κλέιτον Στάνλεϊ (ΠΑΟΚ), Πλάμεν Κονσταντίνοφ (Ηρακλής) 4, άμυνες: Δημήτρης Βλασακίδης (Ορεστιάδα) 17.

    [18] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου σε σύντομη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την εκδήλωση παρουσίασης του νέου κτιρίου της Οργανωτικής Επιτροπής, δήλωσε: "Καταρχήν επιτρέψτε μου να επαναλάβω ορισμένα πράγματα που ήδη γνωρίζετε. Εδώ στην ΑΘΗΝΑ 2004 -που εφαρμόζουμε το πιο σύνθετο και το πιο δύσκολο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει αναλάβει ποτέ η χώρα μας- έχουμε έλεγχο προληπτικό, κατασταλτικό. Έχουμε τα καλύτερα στελέχη, τους πιο έγκριτους δικαστές, οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά πώς γίνεται η δουλειά στο 2004. Μιλάμε για ανθρώπους σαν τον κ. Θέμελη, τον κ. Παρασκευόπουλο, τον κ. Κουτρουμπή, σαν τον κ. Κοκολάκη, τον κ. Ροντογιάννη, που έχουν την ευθύνη του προληπτικού και κατασταλτικού ελέγχου.

    Ακολουθούμε κατά λέξη όχι απλώς το πνεύμα, αλλά και το γράμμα του νόμου, την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού.

    Και βεβαίως έχουμε πει και θα ξαναπούμε χρειαζόμαστε τους καλύτερους για να φέρουμε σε πέρας το σπουδαίο έργο της προετοιμασίας.

    Το πρόβλημά μας ξέρετε ποιο είναι; Αν θα βρούμε αυτό το έμψυχο δυναμικό στην ελληνική αγορά. Ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι θα αφήσουν τη δουλειά τους, θα έρθουν, και, το ξέρουμε όλοι μας, ότι την επόμενη μέρα του 2004 θα ψάχνουν να βρουν άλλη δουλειά.

    Χρειαζόμαστε λοιπόν τους καλύτερους και οι μισθοί δεν ξεπερνούν το 70 και το 75% του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτά λοιπόν είναι ήδη γνωστά. Και ότι γίνεται έλεγχος συνεχής, και ότι εδώ πέρα δεν παίζουμε, δουλεύουμε.

    Αυτό βεβαίως που δεν ήταν γνωστό σε μένα είναι πως όταν δίνουμε στην Επιθεώρηση Εργασίας κάποια στοιχεία, όπως όλον αυτό τον πίνακα, ότι αυτά μπορούν να βγούν προς τα έξω.

    Δεν έχει συμβεί σε κανένα Οργανισμό να γίνεται τέτοια εκμετάλλευση των ανθρώπων που δουλεύουν σ΄αυτόν.

    Δε μας ενδιαφέρει αν δίνονται με ακρίβεια τα ονόματά τους, αλλά θέλω να είμαι κατηγορηματική ότι κάτι τέτοιο δε θα το ανεχτούμε. Και δηλώνω κατηγορηματικά: Εμείς στην υπόθεση του 2004 εργαζόμαστε με σεβασμό, με ιδιαίτερη ευαισθησία και με αίσθηση ευθύνης.

    Εδώ δεν έχουμε ωράριο, δούλεψες οκτώ ώρες και φεύγεις , εδώ δουλεύουν άνθρωποι δέκα ώρες, δουλεύουν Σαββατοκύριακο, δουλεύουν διακοπές. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους προστατέψουμε. Τους χρειαζόμαστε, και τους χρειάζονται όλοι στην Ελλάδα που ενδιαφέρονται για το 2004.

    Ας μας αφήσουν λοιπόν να δουλέψουμε και να σταματήσουν τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αυτό, εμένα προσωπικά -που αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη, έχω την πολιτική ευθύνη για τον Οργανισμό- με έχει προβληματίσει πάρα πολύ. Οι Ολυμπιακοί κύκλοι γεννήθηκαν στη χώρα μας. Και έχουμε υποχρέωση όλοι μας να τους προστατέψουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά δηλώνω ότι θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί από εδώ και πέρα. Θέλουμε δίκαιη κριτική. Κάνουμε μία μοναδική ενημέρωση σε όλη την κοινωνία, βήμα - βήμα, για όλη μας την προσπάθεια, και δεν έχουμε τίποτα το κρυφό. Σας βεβαιώ, λοιπόν, ότι αυτά τα μισθολογικά στοιχεία έχουν κατατεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας. Και οι συμβεβλημένοι δημοσιογράφοι και όλοι. Δεν είναι τίποτα κρυφό. Αλλά αυτό τον τρόπο, το να δείχνεις μ' αυτό το δάκτυλο και να δημιουργείς θέμα εκεί που δεν υπάρχει, τον θεωρούμε απαράδεκτο", σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου.

    [19] Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: ΕΞΩΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Για εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν την καριέρα υψηλόβαθμων αξιωματικών έκανε λόγο ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση αποχαιρετισμού του υπαρχηγού του όπλου, ενώ ο απερχόμενος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Θεωδορουλάκης, αποκάλυψε ότι η αιτία της παραίτησής του δεν έχει σχέση με την παραμονή ή όχι στη θέση του υποναύαρχου, Ιωσήφ Μανουσογιαννάκη.

    Ο κ. Θεωδορουλάκης υποστήριξε ότι προσπάθησε με κάθε τρόπο να δώσει λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με τις κρίσεις στο πολεμικό ναυτικό. Ο κ. Μανουσογιαννάκης στην ομιλία του απέφυγε οποιοδήποτε υπαινιγμό και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι εργάστηκε στο ναυτικό.

    [20] Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος στο δεύτερο γύρο των εκλογών που ολοκληρώθηκαν σήμερα συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων 52,88%, δηλαδή 1.811 ψήφους, έναντι 1,614 ψήφων που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του, Δημήτρης Γαρούφας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 47,12%. Οι εγγεγραμμένοι στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν 4.929, από τους οποίους ψήφισαν 3.833. Βρέθηκαν 408 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια και 3.425 έγκυρα.

    Στον πρώτο γύρο των εκλογών αναμετρήθηκαν 12 συνδυασμοί, αλλά στο δεύτερο γύρο αντιμέτωποι ήταν μόνο οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Γαρούφας, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της ΝΔ, ωστόσο κανένας από τους δύο δεν είχε λάβει επίσημα το χρίσμα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νίκη του κ. Παπαδόπουλου χαρακτηρίζεται ενωτική, αφού έλαβε την υποστήριξη δικηγόρων από όλες τις παρατάξεις.

    [21] ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Τα τέσσερα βασικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για το 2002 παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία, το ποσοστό ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2001 κινείται στο επίπεδο του 10% σε σχέση με το 10,7% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου χρόνου και το 10,2% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

    Το πρώτο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Ρέππας αφορά την δημιουργία 15.000 νέων θέσεων εργασίας για άτομα ηλικίας 18 έως 60 ετών.

    Οι θέσεις που θα δημιουργηθούν με αυτό το πρόγραμμα επιδοτούνται για μια περίοδο 12 μηνών, με 5.000 δρχ ημερησίως ανά εργαζόμενο. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 66.030.814 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Η κάθε επιχείρηση η οποία θα ενταχθεί σ' αυτό το πρόγραμμα έχει την υποχρέωση είναι να διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της, δηλαδή όσους θα προσληφθούν με αυτό το πρόγραμμα και όσους ήδη απασχολούνται για 6 επιπλέον μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους, νεαρά παραβατικά άτομα απευθύνεται το δεύτερο πρόγραμμα που αφορά στην επιχορήγηση 2.500 θέσεων εργασίας και 700 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, για τη δημιουργία ατομικών ή εταιρικών επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 43.500.000 ευρώ,

    Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην κατάρτιση ανέργων προκειμένου να προσληφθούν σε κατασκευαστικές εταιρίες. Θα απορροφήσει 3.000 ανέργους και το κόστος του είναι 14,1 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι εταιρίες υποχρεούνται να κρατήσουν το 1/3 των ατόμων που θα προσλάβουν μέσω του προγράμματος για ένα διάστημα 4 με 6 μηνών

    Τέλος, το 4ο πρόγραμμα αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση 11.000 ελεύθερων επαγγελματιών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αυτού ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια ευρώ. Θα καλυφθεί κατά 50% από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και κατά το υπόλοιπο 50% από ιδιωτική συμμετοχή, δηλαδή από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο κ. Ρέππα τόνισε ότι «επιτέλους ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, στην χώρα μας» .

    « Πιστεύω ότι το πρόβλημα αυτό, επειδή μας απασχολεί όλους, όλοι μαζί θα δώσουμε την μάχη για να λύσουμε το πρόβλημα, και όλοι μαζί θα είμαστε νικητές στο τέλος αυτής της μάχης.», πρόσθεσε.

    [22] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Διημερίδα με θέμα "Γυναίκα το 2002: Πορεία προς το Μέλλον" θα πραγματοποιηθεί από το δήμο Θεσσαλονίκης στις 8 και 9 Μαρτίου στο πανεπιστήμιο "Μακεδονία", με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Κατά τη διημερίδα θα βραβευτούν σύλλογοι και φορείς για την προσφορά τους.

    [23] ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 4 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ενα δεύτερο στρατιωτικό ελικόπτερο των ΗΠΑ δέχθηκε πυρά στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης, δήλωσε πηγή του Πενταγώνου.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, το δεύτερο ελικόπτερο δέχθηκε πυρά από το έδαφος, στη διάρκεια των οποίων υπήρξε η απώλεια. Αναγκάστηκε να κάνει προσγείωση ανάγκης κι έπειτα κατάφερε να σηκωθεί ξανά στον αέρα και να απομακρυνθεί από το πεδίο της μάχης.

    Νωρίτερα, ένα MH-47 Chinook είχε καταπέσει από πυρά μαχητών της Αλ Κάιντα στα ορεινά του ανατολικού Αφγανιστάν. Έξι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δέκα έχουν τραυματιστεί.

    [24] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Ξάνθη, 4 Μαρτίου 2002 (20:09 UTC+2)

    H δημιουργία συνθηκών οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης μεταξύ οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της Ελλάδας και της Βουλγαρίας συζητήθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η νομαρχία Ξάνθης για τη διασυνοριακή συνεργασία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg III.

    Στην ημερίδα που συμμετείχε 15μελής αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία τέθηκε ως προυπόθεση για την επίτευξη του στόχου η κατασκευή του κάθετου προς την Εγνατία οδικού άξονα που να συνδέει την Ξάνθη με το Σμόλιεν. Οπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, δεν έχει νόημα κανένα διασυνοριακό πρόγραμμα που έχει στόχο να άρει τα εμπόδια που συνεπάγονται τα εθνικά σύνορα, εάν δεν μπορούν να επικοινωνήσουν οι όμορες χώρες.

    Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι άξονες των προγραμμάτων που προβλέπουν τη δημιουργία του κάθετου άξονα, και περιλαμβάνουν δράσεις για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τους ανθρώπινους πόρους, την προώθηση της απασχόλησης, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

    Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της ημερίδας στον υπουργό Εξωτερικών.

    [25] AΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΝ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Aθήνα, 4 Μαρτίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Στις αλλαγές που γίνονται στις ένοπλες δυνάμεις αναφέρθηκε σήμερα ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου υπαρχηγού του ναυτικού που καταλαμβάνει τη θέση του αποστρατευθέντα υποναύαρχου Σήφη Μανουσογιαννάκη.

    Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχου Γιώργου Θεοδωρουλάκη, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι λυπάται που ήρθαν έτσι τα πράγματα αλλά στις ανώτατες βαθμίδες και άλλοι παράγοντες ρυθμίζουν την ιεραρχία και την εξέλιξη των στρατιωτικών.

    Στην τελετή παρέστη και ο κ. Θεοδωρουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην αποστρατεία του συνεργάτη του, Σήφη Μανουσογιαννάκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 4 March 2002 - 19:13:59 UTC