Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΣΕΝΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΩΡΕΜΗΣ
  • [04] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
  • [05] ΕΣΗΕΑ: ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ
  • [07] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ
  • [08] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [09] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ
  • [10] ΟΝΕΙΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΡΗΣ
  • [11] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
  • [12] ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ
  • [14] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [15] ΔΡΥΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [17] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
  • [18] ΕΝΤΟΝΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [19] ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
  • [20] ΑΡΘΡΟ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [21] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [22] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ

  • [01] Ο ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΣΕΝΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Λονδίνο, 11 Μαρτίου 2002 (08:35 UTC+2)

    Η εξασφάλιση της υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των ΗΠΑ, βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσενι, σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στην κορυφή της ατζέντας του Αμερικανού αξιωματούχου, βρίσκονται επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βρετανία, θα συμμετέχει μαζί με τον πρωθυπουργό, Τονι Μπλερ, σε εκδήλωση, όπου και θα τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2002 (12:22 UTC+2)

    Τα ολόθερμα συγχαρητήριά της απέστειλε η μόνιμη Γραμματεία του βραβείου Ελληνοτουρκικής Φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί», στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ θεωρώντας ως μέγα επίτευγμα τις υποσχέσεις που απέσπασε από την αμερικανική ηγεσία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως αναφέρει η επιτροπή στο συγχαρητήριο μήνυμα της:

    «Παναγιότατε Οικουμενικέ Πατριάρχη, ολόθερμα, εγκάρδια συγχαρητήρια με βαθύτατο σεβασμό υποβαλλόμενα. Επίτευγμα μέγα, η υπόσχεση για τη Χάλκη στις ΗΠΑ και για την παρουσία της Ορθοδοξίας στην περιοχή. Θα μείνετε στην ιστορία ως ο μεγάλος Πατριάρχης του πραγματικού Ορθόδοξου Οικουμενισμού. Για τους Ειρηνοποιούς του «Βραβείου Ιπεκτσί» Έλληνες και Τούρκους πολίτες».

    [03] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΩΡΕΜΗΣ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 66 ετών ο πρώην Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Άγγελος Χωρέμης. Η επικήδειος δέηση θα γίνει την Τρίτη 12 Μαρτίου 2002 και ώρα 11:00 στον Ιερό Ναό "Ανάληψη Βριλησσίων", ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Κιάτο Κορινθίας.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την θλίψη του για την απώλεια του Άγγελου Χωρέμη, τονίζοντας ότι με τη δράση και το ήθος του τίμησε την επιστήμη και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

    Ο Άγγελος Χωρέμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής, απ' όπου πήρε δίπλωμα το 1962. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1974-1976. Διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπηρέτησε από το 1965 1992 στις Εφορείες Αρχαιοτήτων: Αρχαίας Ολυμπίας, Εύβοιας, Κέρκυρας, καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, ως Διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ως Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αρχείου Μνημείων.

    Είχε κάνει πολλές ανασκαφές στις περιοχές όπου υπηρέτησε και είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των ανασκαφών του στα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου (1969-1981), καθώς και άλλες μελέτες σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.

    Ήταν εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Μυθολογικού Λεξικού LIMC. Πήρε μέρος σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και έδωσε επιστημονικές διαλέξεις στο Institute of Archaeology του Λονδίνου και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης, καθώς και στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, Lecce και Scuola Normale Πίζας στην Ιταλία.

    [04] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2002 (20:59 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης, ο κ. Λαλιώτης και η κα Παπανδρέου ενέπαιξαν και συνεχίζουν να εμπαίζουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σχετικά με το θέμα της κατασκευής του Μετρό, αφού η κυρωθείσα το 1999 σύμβαση είναι πλέον ανενεργή από αδυναμία της αναδόχου κοινοπραξίας να εκτελέσει τους συμβατικούς όρους".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Ν.Δ. βουλευτής Ν. Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε εργολήπτες της Βόρειας Ελλάδας.

    Ο κ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Βόρειας Ελλάδας και επισήμανε ότι υπάρχει έλλειψη θεσμικού πλαισίου για δυναμική έξοδο του ελληνικού κατασκευαστικού κλάδου στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    "Είναι επιτέλους καιρός να αποφασίσουμε ότι κανένα δημόσιο έργο, είτε εκτελείται από το κράτος, είτε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα δημοπρατείται, εάν δεν υπάρχει επικαιροποιημένη, πραγματική και ουσιαστική οριστική μελέτη, που θα ανατίθεται και θα εκπονείται στη βάση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι όλα τα δημόσια έργα θα κατασκευάζονται με υψηλή ποιότητα, εντός του προβλεπόμενου χρόνου και εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού", κατέληξε ο κ. Τσιτουρίδης.

    [05] ΕΣΗΕΑ: ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Για κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας της ελευθεροτυπίας από τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, και καλεί τους δημοσιογράφους να προασπίσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και του δικαιώματος του ελληνικού λαού στην έγκυρη, υπεύθυνη και ποιοτική ενημέρωση.

    Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε δύο πρόσφατες εξελίξεις: πρώτον τη μη δημοσίευση από τους ιδιοκτήτες των περισσότερων εφημερίδων ανακοίνωσης του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που απαντούσε σε ανακοίνωση της ΕΙΕΑ, της Πέμπτης 7 Μαρτίου, και δεύτερον την απαγόρευση δημοσίευσης άρθρων του προέδρου του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ από δύο ιδιοκτήτες, που είχαν γίνει δεκτά από διευθυντές κυριακάτικων εφημερίδων.

    "Οι ενέργειες αυτές αποτελούν κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ελευθεροτυπίας. Είναι εκδήλωση πανικού μπροστά στο ογκούμενο κύμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στην ενημέρωση, δείγμα αυταρχικής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς. Για τους ιδιοκτήτες η ελευθεροτυπία είναι μόνο μία διεκδίκηση έναντι της εξουσίας, αλλά είναι σκέτη υποκρισία όταν τους αφορά ή θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντά τους. Απόδειξη η κατάργηση της συντακτικής ελευθερίας στο εσωτερικό των εντύπων. Οταν καταργούνται αποφάσεις διευθυντών για το περιεχόμενο των εντύπων ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι ελευθερία επιλογών έχει ο απλός συντάκτης" τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΥΛΟ Β '

    Ρώμη, 11 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ιστορικής σημασίας συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' είχε σήμερα το μεσημέρι η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία βρίσκεται από την προηγούμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου σε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας καρδινάλιου Βάλτερ Κάσπερ.

    Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας στο ιδιαίτερο γραφείο του, όπου υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και εκκλησιών.

    Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων προσφώνησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' ευχαριστώντας τον για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία. Στην αντιφώνησή του ο Πάπας εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, που έστειλε τα μέλη της αντιπροσωπείας στη Ρώμη ως "αγγελιοφόρους ειρήνης" μετά την αδελφική συνάντηση που είχε μαζί του τον προηγούμενο Μάιο κατά το προσκύνημά του στον Αρειο Πάγο, στα ευλογημένα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

    Οπως επισήμανε, η αμοιβαία προσωπική γνωριμία, η ανταλλαγή σκέψεων και ένας ειλικρινής διάλογος για τα μέσα εδραίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών αποτελούν απαραίτητες και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την κοινή πρόοδο σε πνεύμα εκκλησιαστικής αδελφοσύνης, αλλά και για την έναρξη μιας συνεργασίας, η οποία θα επιτρέψει στους Καθολικούς και Ορθόδοξους να προσφέρουν από κοινού μία ζωντανή μαρτυρία της κοινής χριστιανικής τους παρακαταθήκης.

    Αυτό, σημείωσε, ισχύει κυρίως στη σημερινή κοινωνία, όπου η εναρμόνιση μεταξύ των τρόπων ζωής και των αρχών του Ευαγγελίου φαίνεται να εξασθενεί.

    "Στο πλαίσιο των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ευρώπη και με βάση την ανάγκη ενός νέου ευαγγελισμού της, έφθασε η ώρα της συνεργασίας. Εχουμε καθήκον να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του κόσμου με τρόπο δυναμικό και θετικό και να αναζητούμε τη λύση τους. Εχουμε καθήκον να μεταδώσουμε τη χριστιανική παρακαταθήκη που κληρονομήσαμε. Καθίσταται λοιπόν ολοένα και πιο επείγον οι χριστιανοί να δώσουμε στην κοινωνία μία παραδειγματική εικόνα της κοινής συμπεριφοράς μας ριζωμένοι εν τη πίστει και να αναζητήσουμε από κοινού μία θεραπεία στα σοβαρά ηθικά προβλήματα που θέτουν οι επιστήμες και οι απόπειρες παραγκωνισμού ή ακόμη και άρνησης κάθε αναφοράς στην υπερβατική διάσταση του ανθρώπου.

    Αυτό επιβάλει να υπογραμμίσουμε, όπως κάναμε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και εγώ το περασμένο έτος, το καθήκον μας να κάνουμε καθετί που είναι στις δυνάμεις μας, ώστε η χριστιανική ψυχή της Ευρώπης και οι χριστιανικές ρίζες της να διατηρηθούν αναλλοίωτες", τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Ο Πάπας επισήμανε την ιδιαίτερη ευθύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διαφύλαξε την κληρονομία πίστεως και χριστιανικής ζωής και αποτελεί πλούσια πηγή απ΄ όπου η Εκκλησία της Δύσης άντλησε τη λειτουργία της, την πνευματικότητά της και το δίκαιό της.

    "Μέσα στην ευθύνη μας, που συνίσταται να τείνουμε προς τον οικουμενισμό της Αγιότητας, ο οποίος τελικά θα μας οδηγήσει με τη βοήθεια του Θεού προς την πλήρη κοινωνία που δεν σημαίνει ούτε αφομοίωση, ούτε συγχώνευση, αλλά συνάντηση στην αλήθεια και την αγάπη, οφείλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας και να εργασθούμε μαζί για να διατρανώσουμε με δύναμη τη φωνή του Ευαγγελίου μέσα στην Ευρώπη".

    Τέλος ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ευχαριστώντας για την επίσκεψη των μελών της αντιπροσωπείας, παρακάλεσε να μεταφέρουν τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του στον Αρχιεπίσκοπο, στα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σε όλους τους πιστούς χριστιανούς της Ελλάδος.

    Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αττικής επέδωσε στον Πάπα προσωπικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο οποίο τονίζονταν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

    "Είναι πραγματικά μία εύσημη ημέρα αυτή κατά την οποία οι Αγίες Αποστολικές μας Εκκλησίες, της Ρώμης και της Ελλάδος που συνδέονται μεταξύ τους με μεγάλους και σημαντικούς ιστορικούς δεσμούς συναντώνται για πρώτη φορά στην ιστορία, εδώ στο μαρτύριο του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Αγίου Πέτρου με σκοπό την αμοιβαία γνωριμία και τη συνεργασία. Χωρίς να αρνούμαστε τις δογματικές πραγματικότητες και διδασκαλίες που μας χωρίζουν και εμποδίζουν τη συμπροσευχή και την ευχαριστιακή διακοινωνία μας, εμείς παρ' όλα αυτά, είμαστε σε θέση να συνεργασθούμε σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτισμικό, εκπαιδευτικό, οικολογικό και βιοηθικό προς όφελος της ανθρωπότητας".

    Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας συναντήθηκε με τον Καρδινάλιο Ράτζιγκερ πρόεδρο της Επιτροπής της Αγίας Εδρας για τη Διδασκαλία της Πίστης, στον οποίο και επέδωσε μήνυμα του Αρχιεπισκόπου.

    Ο Καρδινάλιος ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι δύο Εκκλησίες να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση κοινών φλεγόντων προβλημάτων που αφορούν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον.

    Νωρίτερα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τα μέλη του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την Οικογένεια, του οποίου προϊσταται ο καρδινάλιος Αλφόνσο Λόπεζ Τρουτζίλο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη των δύο Εκκλησιών στα θέματα που άπτονται της οικογένειας και της ζωής τα οποία προσφέρονται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη κοινών δράσεων.

    Συζητήθηκαν εκτενώς και ζητήματα βιοηθικής και έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις δραστηριότητες της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την οποία ο Καρδινάλιος Τρουτζίλο απηύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχει στην 4η Συνάντηση για τη Βιοηθική και για θέματα Οικογένειας που διοργανώνει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον προσεχή Ιανουάριο.

    [07] Ο ΜΠΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσιγκτον, 11 Μαρτίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι μετά την επιτυχή εκστρατεία στο Αφγανιστάν ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας περνάει στη δεύτερη φάση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να λάβει πολύ σοβαρά την απειλή της τρομοκρατίας.

    Οπως μετέδωσε το Αssociated Press, o κ. Μπους μιλώντας σε εκδήλωση για τους έξι μήνες μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είπε ότι «μπήκαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας για να απαγορευθεί οποιοδήποτε άσυλο στους τρομοκράτες που θα απειλούσαν τους πολίτες μας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του ενθαρρύνει και περιμένει από τις κυβερνήσεις του κόσμου να βοηθήσουν για την απομάκρυνση των τρομοκρατικών παρασίτων που απειλούν τις ίδιες τις χώρες τους και την ειρήνη στον κόσμο.

    Ο κ. Μπους ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ βοηθούν ενεργά τις κυβερνήσεις των Φιλιππίνων, της Γεωργίας και της Υεμένης να καταστείλουν τους μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, τονίζοντας ότι η Υεμένη ιδιαιτέρως είναι ευάλωτη.

    [08] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 11 Μαρτίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπε Μπόσκοφσκι αποφάσισε την άρση της υποχρεωτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας στην πόλη του Τετόβου.

    "Η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί και δεν θεωρούμε πλέον ότι η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη ώστε να συνεχιστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών.

    Σημειώνεται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας είχε επιβληθεί στο Τέτοβο τον περασμένο Μάρτιο ως αποτέλεσμα των συνεχών συγκρούσεων στην περιοχή μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών εθνικιστών.

    [09] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΙΧΑΪΛΟΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 11 Μαρτίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ντούσαν Μιχάιλοβιτς υπέβαλε την παραίτησή του διαμαρτυρόμενος ότι εμποδίστηκε η προσπάθειά του για μεταρρύθμιση της αστυνομίας και για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος όπως ανακοίνωσε βοηθός του.

    Ο κ. Μιχάιλοβιτς είχε ενημερώσει την περασμένη Παρασκευή στον πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς ωστόσο το θέμα αναμένεται να συζητηθεί από την κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην απόσυρση του αιτήματος της παραίτησης σε περίπτωση που ικανοποιηθούν τα αιτήματά του υπουργού.

    Ο κ. Μιχάιλοβιτς που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2001 επιθυμεί να δρα ελεύθερος χωρίς την παρέμβαση άλλων αξιωματούχων στη δουλειά του.

    Σε περίπτωση που ο κ. Μιχάιλοβιτς άρει την παραίτησή του, τότε αναμένεται να ζητήσει την ψήφιση από το κοινοβούλιο νόμων που αφορούν στα εσωτερικά ζητήματα, στην κρατική ασφάλεια και στους απόρρητους φακέλους το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, επισήμανε η ίδια πηγή.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει για το εν λόγω θέμα δηλώνοντας ότι ο κ. Μιχάιλοβιτς βρίσκεται σε άδεια.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχάιλοβιτς κατηγορήθηκε συχνά στη διάρκεια του καθεστώτος του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για αποτυχία αναδιοργάνωσης της αστυνομίας καθώς και για προσωπική ανάμειξη σε ζητήματα διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος.

    [10] ΟΝΕΙΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Η ισοπαλία με τον ΠΑΟ χαροποίησε τον προπονητή του Αρη, Μπερντ Κράους που είδε την ομάδα του να μπαίνει σε τροχιά διεκδίκησης ενός εισιτηρίου που οδηγεί στην Ευρώπη. Ο βαθμός που αποκόμισαν οι παίκτες του, αλλά και η εκτός έδρας νίκη του Ηρακλή επί του Ερυθρού Αστέρα τους άνοιξε την όρεξη που πλέον βλέπουν τη νίκη στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ στην επόμενη αγωνιστική. Σε αυτό το παιχνίδι στη διάθεση του κ. Κράους θα είναι ο Πρίλασνικ και ο Κυζερίδης που εξέτισαν την ποινή τους, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Χαριστέα και του Τσίμπα, οι οποίοι ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα προετοιμασίας.

    Ο πρώην παίκτης του Αρη, αλλά προπονητής, Ντίνος Κούης ανέλαβε επικεφαλής των τμημάτων υποδομής, ενώ παράλληλα έγινε και τεχνικός σύμβουλος του προπονητή της ομάδας. Τη θέλησή του ν' αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Άρης εξεδήλωσε με δηλώσεις του ο Άρης Στεφανίδης.

    [11] ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

    Αμστερνταμ, 11 Μαρτίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Η ολλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο άγνωστος οπλοφόρος που εισέβαλε το πρωί στο ψηλότερο κτίριο του Αμστερνταμ τον πύργο Ρέμπραντ και κρατούσε 40 άτομα ομήρους αυτοκτόνησε. Όλα τέλειωσαν δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρον Βαν ντε Βεεν.

    Οπως μετέδωσε το Αssociated Press, o άγνωστος εισέβαλε το πρωί στον πύργο Ρέμπραντ, στο κέντρο του Αμστερνταμ, κατά μήκος του ποταμού Αμστελ. Περίπου 250 άτομα βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα του συμβάντος.

    Λίγο αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης στρέφεται κατά της ολλανδικής εταιρίας Philips, η έδρα της οποίας βρισκόταν στο συγκεκριμένο κτίριο.

    [12] ΣΒΙΛΑΝΟΒΙΤΣ: ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βαρσοβία, 11 Μαρτίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Την άποψη ότι η χώρα του θα συνεχίσει την πλήρη συνεργασία με Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς από την Πολωνία όπου βρίσκεται.

    "Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τον Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με τη Διεθνή Κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών" τόνισε ο κ. Σβιλάνοβιτς σε κοινή συνέντευξη τύπου στην Βαρσοβία με τον Πολωνό ομόλογό του Βλόντιμιρτς Τσιμόσεβιτς.

    Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί από το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο νόμος που θα διευκολύνει την έκδοση στη Χάγη υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

    "Όπως γνωρίζεται διεξάγεται πολιτικός διάλογος στη χώρα μου για το εν λόγω νόμο" τόνισε.

    [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Σόφια, 11 Μαρτίου 2002 (19:50 UTC+2)

    του απεσταλμένου μας Νίκου Ρούμπ

    Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση τριών νέων συνοριακών σταθμών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στους νομούς Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης μεταφέρει στη βουλγαρική κυβέρνηση ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο υπουργός πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία και το απόγευμα επισκέφθηκε την πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ και το εργοτάξιο της ελληνικής εταιρίας "Προοδευτική" που κατασκευάζει το δρόμο ο οποίος συνδέει τον Γκότσε Ντέλτσεφ με τα σύνορα στην περιοχή Εξοχή του νομού Δράμας.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισκέφτηκε και το κτίριο του βουλγαρικού τελωνείου μαζί με το δήμαρχο του Γκότσε Ντέλτσεφ, Βλαντιμίρ Μοσκόφ και σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε πως αυτό που ενδιαφέρει είναι ο συντονισμός για την επιτάχυνση των έργων. Για το σκοπό αυτό στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Κονταντίν Πασκάλιεφ θα προτείνει τη συγκρότηση μικτής ελληνοβουλγαρικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία μέχρι τις 31 Μαρτίου θα ετοιμάσει έκθεση για την πορεία των παραπάνω έργων.

    "Δεν θέλουμε δρόμους στο πουθενά, θέλουμε νέους δρόμους που θα συνδέουν τη Βουλγαρία με την Ελλάδα, δρόμους επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας" υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και πρόσθεσε πως θα παρακολουθεί στενά όλη αυτή τη διαδικασία.

    [14] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαρτίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των αγώνων του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ γυναικών που θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στο κλειστό Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο στις 17.00 ανοίγει η αυλαία της διοργάνωσης με την αναμέτρηση Γλυφάδα - Παναθηναϊκός, ενώ στις 19.00 θα κοντραριστούν για μια θέση στον τελικό ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Σπόρτινγκ. Την Κυριακή στις 17.00 θα διεξαχθεί ο "μικρός" τελικός του φάιναλ φορ και στις 19.00 ο μεγάλος τελικός που θα αναδείξει την Κυπελλούχο Ελλάδος.

    [15] ΔΡΥΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας διανύει μία από τις καθοριστικότερες περιόδους της, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς σε χαιρετισμό του στην ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ με θέμα "Νέα νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων - προβλήματα και προοπτικές", επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η σύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση και η οικοδόμηση ελεγχόμενου αγροδιατροφικού πλέγματος, υπό ενιαία εποπτεία.

    Σύμφωνα με τον κ.Δρυ η αγροτική οικονομία αποτελεί την ισχυρότερη παραγωγική βάση της Ελλάδας, ενώ η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και η βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων τον πλέον δυναμικό κλάδο του δευτερογενούς τομέα της οικονομίας. "Ανοίγεται ο νέος ορίζοντας των παγκοσμιοποιημένων αγορών και ταυτόχρονα η προοπτική της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής και της διεύρυνσης της ΕΕ" είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στη χώρα μας η αγροτική ανάπτυξη εντάσσεται σε μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Ωστόσο ο κ.Δρυς τόνισε ότι πρέπει να κατακτηθεί η διεθνής αξιοπιστία όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων, μπροστά στη διατροφική κρίση που εξελίσσεται σε μάστιγα της νέας εποχής. "Η αξιοπιστία της εθνικής μας απάντησης στην κρίση της διατροφικής αλυσίδας συναρτάται άμεσα με την αξιοπιστία της τήρησης των κανόνων για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων" είπε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο των τροφίμων που σήμερα μοιράζονται τα υπουργεία Γεωργίας, Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και ο ΕΦΕΤ, δημιουργεί επικαλύψεις και καθιστά δύσκολη την αντιμετώπιση της ανάγκης να αναληφθεί γρήγορη δράση σε περιπτώσεις προβλημάτων, ενώ πρότεινε την οικοδόμηση σταθερού και ελεγχόμενου αγροδιατροφικού πλέγματος.

    "Η σύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία συνολική πολιτική που λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους καιτ ις ισορροπίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και μπορεί να θέτει στόχους που έχουν αμφίδρομο αποτέλεσμα οφέλους για όλους τους κρίκους της "αλυσίδας τροφίμων" ανέφερε και πρόσθεσε ότι "ο έλεγχος των τροφίμων μπορεί να γίνει αποτελεσματικός μόνο όταν γίνεται υπό ενιαία εποπτεία.

    Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο ΕΦΕΤ αποτελεί δράση πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο, το οποίο είναι αποφασισμένο να λάβει όλες τις απαραίτητες λύσεις και να μελετήσει όλα τα προβλήματα.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ - ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 11 Μαρτίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα στα γραφεία του κόμματος ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής.

    Το πρωί ο κ. Παπουτσής θα επισκεφθεί τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Παναγή Καρέλα.

    [17] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Κομοτηνή, 11 Μαρτίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσει αύριο κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Γεωργίας Βαγγέλη Αργύρη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Γεωργίας και το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Αρη Παπαδόπουλο με στόχο τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των φαινομένων λειψυδρίας που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη φετινή θερινή περίοδο στην Περιφέρεια.

    Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Ροδόπη" στις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή των 5 Νομαρχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Αργύρης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    [18] ΕΝΤΟΝΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Μπουένος Αιρες, 11 Μαρτίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Έντονη είναι η κοινωνική δυσαρέσκεια στην Αργεντινή απέναντι στα πρόσωπα των πολιτικών της χώρας με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν συχνά εκδηλώσεις δυσαρέσκειας εκ μέρους του λαού της Αργεντινής.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press οι πολίτες της χώρας θεωρούν ότι οι πολιτικοί ευθύνονται ως επί το πλείστον για την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την χώρα και διατείνονται ότι οι πολιτικοί κωλυσιεργούν στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων ώστε να βγάλουν την χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

    "Ενώ η χώρα οδηγείται στο χάος οι πολιτικοί μας χτίζουν τις προσωπικές του περιουσίες" δήλωσε ένας δικηγόρος από την Αργεντινή ενώ πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από το κτήριο της Γερουσίας φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Πετάξτε τους όλους έξω".

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Εντουάρντο Ντουάλδε υποσχέθηκε να περιορίσει τις κυβερνητικές σπατάλες και να "σώσει" την κατεστραμμένη οικονομία, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έκανε σχεδόν τίποτα ώστε να κατευνάζει το εξαγριωμένο πλήθος το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει διαβρωθεί το κοινωνικό σύστημα της χώρας.

    Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι έντονες διαδηλώσεις στο κέντρο του Μπουένος Αιρες, ακόμη και η χρήση βίας απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γερουσιαστής Μίρτα Ρουμπίνι της οποίας το σπίτι καταστράφηκε όταν διαδηλωτές έβαλαν φωτιά.

    Η ίδια επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης εμπιστοσύνης εκ μέρους του λαού στους πολιτικούς θεσμούς αλλά και της ύπαρξης διαόγου σε ανάλογες περιστάσεις.

    [19] ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

    Μόσχα, 11 Μαρτίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Η Ρωσία και η Κίνα ζητούν διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση μυστικής έκθεσης που συνέταξε το αμερικανικό Πεντάγωνο και στην οποία επτά χώρες φέρονται ως πιθανοί στόχοι των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει εξηγήσεις μετά τις πληροφορίες σχετικά με αμερικανικά σχέδια για επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον ορισμένων χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ.

    Η κρατική τηλεόραση στην Κίνα επικαλούμενη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση είναι «βαθιά συγκλονισμένη» από την πληροφορία που δημοσιεύθηκε σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίον επτά χωρών.

    Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι μετά από συνάντηση του στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στο στόχαστρο καμία συγκεκριμένη χώρα για μια πυρηνική επίθεση και όσα ακούγονται είναι υπερβολές.

    Η εφημερίδα "Times" του Λος Αντζελες δημοσίευσε το Σάββατο έκθεση του Πενταγώνου που ζητούσε να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα, τα οποία να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληγούν στόχοι σε επτά χώρες: το Ιράκ, τη Βόρειο Κορέα, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Κίνα και τη Ρωσία

    [20] ΑΡΘΡΟ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 11 Μαρτίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Το εβδομαδιαίο περιοδικό ΝΙΝ του Βελιγραδίου, με τίτλο "Στείρος λεγκαλισμός: αποφυγή των υποχρεώσεων ή ..." δημοσιεύει άρθρο του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας κ. Βόισλαβ Κοστούνιτσα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα ακόλουθα:

    "Ζητούν από εμάς η συνεργασία με τη Χάγη να περιοριστεί αποκλειστικά στην έκδοση κατηγορουμένων και στην παράδοση όλου του υλικού που αυτό το Δικαστήριο ζητά, ενώ παράλληλα ξεχνιέται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια περαιτέρω αποσταθεροποίηση τόσο των σχέσεων Σερβίας-Μαυροβουνίου όσο και μια αποσταθεροποίηση των κρατών και των περιοχών συνολικά.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης υπογραμμίζει ότι ένα δημοκρατικό νομικό σύστημα είναι μια από τις κύριες προϋποθέσεις για την αποδοχή μιας χώρας ως μέλος του.

    Ο σεβασμός του Συντάγματος και των νόμων και ο νομικός καθορισμός της λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας αποτελούν θεμέλιο ενός δημοκρατικού νομικού συστήματος.

    Όταν για παράδειγμα λέμε ότι, λόγω του Συντάγματος μας και των νόμων μας είναι απαραίτητο να εξευρεθούν έγκυρες νομικές βάσεις για υιοθέτηση ενός νόμου για τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, μπορεί κάποιος να ακούσει, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια τέτοια νομική λύση, ότι κάτι τέτοιο είναι στείρος λεγκαλισμός ή προσπάθεια αποφυγής της συνεργασίας".

    [21] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 11 Μαρτίου 2002 (18:29 UTC+2)

    Η εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων, σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι Έλληνες ανοίγουν χρηματιστηριακό γραφείο στα Σκοπιανό Χρηματιστήριο», αναφέρει ότι, μια ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει χρηματιστηριακό γραφείο με σκοπό την διαπραγμάτευση μετοχών εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Σκοπιανό Χρηματιστήριο. Η ελληνική εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 75.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα εγχώρια χρηματιστηριακά γραφεία ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως ένδειξη μεγιστοποίησης του ενδιαφέροντος από την πλευρά ελληνικών εταιρειών να αγοράσουν μετοχές εταιρειών της ΠΓΔΜ, και καταλήγουν σημειώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα συνδέσει αποτελεσματικότερα τα χρηματιστήρια των δύο χωρών.

    [22] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΛΙΟΥΜΠΟΤΕΝ

    Σκόπια, 11 Μαρτίου 2002 (18:28 UTC+2)

    Το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ συνεχίζουν τις έρευνές τους στην περιοχή του Λιούμποτεν. Το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του περασμένου Αυγούστου, σκοτώθηκαν στο Λιούμποτεν 16 άτομα, 6 από τα οποία αλλοδαποί.

    Ο τοπικός πληθυσμός αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς. Η εφημερίδα Ντνέβνικ, αναφέρει ότι πηγές από υπηρεσίες ασφαλείας ισχυρίζονται ότι η υπόθεση «Λιούμποτεν» κατασκευάστηκε προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο υπουργό Εσωτερικών Μπόσκοβσκι να διαλύσει την μονάδα ειδικών δυνάμεων «Λιοντάρια».

    Δυτικοί διπλωμάτες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τον Μπόσκοβσκι έπειτα από τη δήλωσή του περί κατοχής από την αστυνομία 10000 σελίδων αποδεικτικού υλικού δραστηριοτήτων των μουτζαχεντίν στην Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο

    Σημειώνεται ότι η εκταφή των πτωμάτων των ατόμων που σκοτώθηκαν στο Λιούμποτεν τον Αύγουστο, θα αρχίσει στις 25 Μαρτίου, προκειμένου να εξετασθούν από ιατροδικαστές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 March 2002 - 19:13:51 UTC