Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ
  • [03] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ"
  • [04] Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕ ΡΕΑΛ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ
  • [05] ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ
  • [06] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ
  • [08] ΤΟ ΕΛΚ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ
  • [09] ΑΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑΝ ΣΗΜΙΤΗ Ή ΕΝΑΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [10] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ - 35 ΝΕΚΡΟΙ
  • [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -
  • [12] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DAPHNE
  • [13] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ Λ. ΒΑΧΛΟΥΝΤ
  • [14] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Η 19ΧΡΟΝΗ ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΟΣ
  • [16] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ
  • [17] ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η SFOR ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [18] ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ
  • [20] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΜΑΡΤΥΡΑ ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • [21] TO ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [22] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

  • [01] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002 (13:57 UTC+2)

    Οι ελληνικές θέσεις που θα παρουσιαστούν στη σύνοδο της Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή στη Βαρκελώνη εξετάστηκαν σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Σε πολιτικό επίπεδο οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για το Μεσανατολικό. Όπως είπε μετά τη σημερινή σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για το θέμα, την οποία ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει εκτενώς στο Συμβούλιο Κορυφής. «Πιστεύουμε ότι αυτή η πρότασή μας θα έχει απήχηση και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω πορεία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μεσανατολικό και ελπίζουμε βεβαίως στην άρση του αδιεξόδου», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών.

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει την ευκαιρία, κατά το δείπνο της Παρασκευής, να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, που περιλαμβάνει και το θέμα του ευρωστρατού. Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να εξεταστεί και η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια.

    Κεντρικό θέμα στις εργασίες της συνόδου της Βαρκελώνης θα είναι η κοινωνική της πολιτική και η προώθηση μέτρων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Συγκεκριμένα θα εξεταστεί η πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου της Λισαβόνας μέχρι σήμερα και θα καθοριστεί η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο διάστημα. Παράλληλα θα συζητηθεί και η πορεία εναρμόνισης των δέκα υπό ένταξη κρατών στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική.

    Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη τόνισε ότι «ο νέος στόχος της Ευρώπης είναι η οικονομία να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, να γίνει πιο ανταγωνιστική αλλά και να ενισχυθεί η απασχόληση. Σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά, είπε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την προοπτική της διαρθρωτικής σύγκλισης που περιλαμβάνει την απελευθέρωση και τη διασύνδεση των αγορών, την προώθηση της απασχόλησης και την ανάληψη μιας σειράς συντονισμού των κυβερνητικών πολιτικών, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να διαμορφωθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ - ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ

    Σόφια, 13 Μαρτίου 2002 (14:04 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας Ν. Ρούμπου

    Με την νεοεκλεγείσα πρόεδρο του κόμματος «Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων» και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαήλοβα συναντήθηκε το πρωί στη Σόφια ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Της ευχήθηκε καλή επιτυχία για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια ακόμη γυναίκα εκλέγεται πρόεδρος ενός τόσο σημαντικού κόμματος το οποίο μέχρι τον περασμένο Ιούνιο ασκούσε και τη διακυβέρνηση της χώρας. Είπε ακόμα ότι θεωρεί στοιχείο ποιότητας στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία της Βουλγαρίας το γεγονός ότι το 1/3 των μελών του κοινοβουλίου είναι γυναίκες. Οι κ.κ. Πασχαλίδης και Μιχαήλοβα συζήτησαν για το ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και τη συνεργασία σε διασυνοριακά θέματα και η κ. Μιχαήλοβα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης την προσκάλεσε πρώτον στις 22 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη στο Συνέδριο με θέμα «Ασσύμετρες απειλές και σταθερότητα στα Βαλκάνια» που οργανώνουν τα υπουργεία Μακεδονίας Θράκης και Εθνικής Άμυνας και δεύτερον το Φθινόπωρο πάλι στη Θεσσαλονίκη στη συνάντηση εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από τις υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ε.Ε. στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.

    Ο κ. Πασχαλίδης είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που μετέχουν στο Κοινοβούλιο και απηύθυνε πρόσκληση σε μια διακοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων της Βουλής να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει καθορισθεί ακόμη.

    Με αυτές τις συναντήσεις ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στη Βουλγαρία στη διάρκεια της οποίας είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, τον υφυπουργό του ίδιου υπουργείου και τον υπουργό Αθλητισμού.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το κλίμα των συναντήσεων που είχε ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε : «Θεωρώ πως ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι κοινός, εργαζόμαστε όλοι για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Από την πλευρά μου δίνω ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία σ' αυτό που στην Ελλάδα τώρα τελευταία το προσεγγίζουμε ως διασυνοριακότητα».

    [03] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ"

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Την αντίθεση τους στα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του «ασθενούς φύλου» που μίλησαν σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και Γυναίκα», που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ.

    «Το ασφαλιστικό θίγει κύρια τις γυναίκες», επισήμανε το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος Χάρις Πηλίτση και δήλωσε αντίθετη με τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας, που, όπως είπε, βγάζουν ουσιαστικά τη γυναίκα στην επαιτεία.

    «Στα χρόνια εκείνα τα οποία η γυναίκα χρειάζεται τη στήριξη μέσα από μια ουσιαστική σύνταξη για να μπορέσει αξιοπρεπώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και επιβίωσης και υγείας, ουσιαστικά η γυναίκα θα είναι με απλωμένο το χέρι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «εμείς αρνιόμαστε όλα αυτά τα μέτρα, όπως και σαν Ομοσπονδία αρνιόμαστε αυτόν τον κατ' επίφαση διάλογο»

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι η κοινωνική πρόνοια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και η γυναίκα αναγκάζεται να την υποκαταστήσει δουλεύοντας διπλά και τριπλά ωράρια, με αποτέλεσμα πάρα πολλές φορές να μην μπορεί να συμπληρώσει ούτε καν το κατώτατο όριο σε ασφάλιστρα για να μπορέσει να βγει στη σύνταξη.

    Η κ. Πηλίτση διαφώνησε με την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από τα 60 στα 65 χρόνια που προτείνει το υπουργείο Εργασίας και ζήτησε τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 50 χρόνια ή με τη συμπλήρωση 30 χρόνων δουλειάς.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι αποτελούν εμπαιγμό οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί, γιατί πάλι αυξάνεται το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στις γυναίκες, σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα.

    «Εάν ήθελε πραγματικά να αναγνωρίσει τη μητρότητα ως κοινωνικό λειτούργημα και να αντιμετωπίσει το δημογραφικό πρόβλημα έπρεπε και νέα μέτρα να παρθούν για τις γυναίκες που δουλεύουν και έχουν παιδιά και όχι να μας ανεβάζουν προς τα πάνω και στη συνέχεια να προσπαθούν να ψιλοκουτσουρέψουν από αυτό το πολύ παραπάνω για να μας πουν ότι μας κάνουνε και τη χάρη», κατέληξε.

    «Η γυναίκα έχει τα πρωτεία στην ανεργία, στη μερική απασχόληση, στη δουλειά στο σπίτι, στην απλήρωτη εργασία, στη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων και γι' αυτό πρέπει να έχει και τα πρωτεία στη διεκδίκηση κοινωνικής ασφάλισης με βάση τις ανάγκες της και της ανάγκες της οικογένειας της», σημείωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, υπεύθυνη για τη γραμματεία γυναικών Σοφία Καλαντίδου.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε ψευδεπίγραφες τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών. «Μας πάνε 5 χρόνια πάνω, ενώ οι γυναίκες σήμερα απαιτούμε στα 55 ή στα 30 χρόνια δουλειάς να βγαίνουμε στη σύνταξη. Στα 55 μας ή στα 30 χρόνια δουλειάς μας ήδη έχουμε πληρώσει πολλά στον ασφαλιστικό μας φορέα, ήδη έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και έχουμε επιφορτιστεί με τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων», σημείωσε.

    Η κ. Καλαντίδου εξέφρασε την άποψη ότι αίτημα αυτό δεν πρέπει να «παζαρευτεί» και πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ «είναι νυχτωμένη αλλού» όταν ξεκινάει τη διαπραγμάτευση για τη συνταξιοδότηση των γυναικών από τα 65 χρόνια.

    «Συχνά στον ιδιωτικό τομέα οι γυναίκες έχουν μειωμένη και ασυνεχή απασχόληση, με αποτέλεσμα το ασφαλιστικό σύστημα να τις «τιμωρεί» και να μην μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα παρότι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές», επισήμανε η πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ενωσης Γυναικών Ελλάδας Γιώτα Αβραμίδου.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει των τελευταίων αποδοχών λειτουργεί σε βάρος των γυναικών που απασχολούνται επί πολλά χρόνια σε μη σταθερές θέσεις εργασίας και με χαμηλές αποδοχές και γι' αυτό χρειάζεται να αναμορφωθεί ριζικά.

    [04] Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ: ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕ ΡΕΑΛ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Τι και αν έχασε ο ΠΑΟ από την Πόρτο. Η αισιοδοξία είναι στην ομάδα είναι μεγάλη. Αυτό τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί παίκτες και προπονητής της ομάδας κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" σήμερα το απόγευμα.

    "Μετά από αυτό το αποτέλεσμα θα έχουμε μεγάλη πίεση. Αυτή την στιγμή έχουμε διπλό στόχο. Τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. Ετσι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Τα πράγματα τώρα δυσκόλεψαν, αλλά θα προσπαθήσουμε'', τόνισε ο Ουρουγουανός τεχνικός Σέρχιο Μαρκαριάν και συνέχισε: "Χρειαζόμαστε λίγη ξεκούραση. Τώρα σκεφτόμαστε μόνο τη Ρεάλ. Είναι το πιο καθοριστικό παιχνίδι. Μπορούμε να κρατήσουμε ένα αποτέλεσμα αν το θέλουμε. Πιστεύω στην ομάδα μου"

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΟ, Αγγελου Φιλιππίδη. "Το παιχνίδι με την Ρεάλ είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Με συνδυασμό αποτελεσμάτων η ομάδα μου μένει έξω από την επόμενη φάση, όμως εμείς θα παλέψουμε για την πρόκριση".

    Μετά το σημερινό ρεπό που είχαν οι παίκτες του ΠΑΟ, από αύριο θα αρχίσει και πάλι η προετοιμασία της ομάδας για το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ηρακλή.

    [05] ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜ-Θ

    Κομοτηνή, 13 Μαρτίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Πτώση 43% σε σχέση με πέρσι παρουσιάζει η στάθμη του νερού στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετρήσεων του υπουργείου Γεωργίας.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης τόνισε την ανάγκη λογικής χρήσης του νερού.

    Η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων έχει εγκαίρως γνωστοποιηθεί και από τους υπευθύνους της Περιφέρειας, καθώς ήδη έχουν προενταχθεί έργα στο Γ' ΠΕΠ της τάξης των 43 δισ. δρχ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η υλοποίηση φραγμάτων για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού και η πραγματοποίηση έργων ύδρευσης.

    Ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση έργων ύψους 7,5 εκ. ευρώ για την καλύτερη διαχείριση του υδάτινου πλούτου της περιφέρειας.

    Ο υφυπουργός πρότεινε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να υλοποιηθούν μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν στην καλύτερη άρδευση της καλλιεργήσιμης γης.

    Εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Γεωργίας, με ένα κλαδί ελιάς, για να του δείξουν το μέγεθος της απόγνωσης στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι ελαιοπαραγωγοί λόγω της έντονης λειψυδρίας, που όπως υποστήριξαν στάθηκε αιτία να μικρύνει το μέγεθος του καρπού της ελιάς όσο αυτό του ρεβιθιού.

    [06] ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΑΕΚ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Ξάνθη, 13 Μαρτίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ισόπαλο χωρίς ισοπαλία τελείωσε ο πρώτος αγώνας κυπέλλου μεταξύ της Ξάνθης και της ΑΕΚ στην ακριτική πόλη. Ετσι οι δύο ομάδες άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς ενόψει του επαναληπτικού ημιτελικού του κυπέλλου Ελλάδας που θα γίνει στις 10 Απριλίου στο "Νίκος Γκούμας" της Νέας Φιλαδέλφειας.

    Η εμφάνιση που πραγματοποίησαν οι δύο ομάδες ήταν μέτρια. Μάλιστα οι ευκαιρίες που ζέσταναν το παιχνίδι ήταν ελάχιστες. Απλά αρκέστηκαν σε ένα παιχνίδι κέντρου, με αποτέλεσμα οι δύο τερματοφύλακες να μην χρησιμοποιηθούν σχεδόν καθόλου. Το θέαμα όπως ήταν επόμενο δεν ικανοποίησε τους αρκετούς θεατές της Ξάνθης που απλά ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επαναληπτικό αγώνα, όπου και θα κρίνει ποια ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση του κυπέλου Ελλάδας.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Τσικίνης του συνδέσμου Μεσσηνίας. Κίτρινες κάρτες αντίκρισαν οι: Ζαπρόπουλος, Φερούζεμ, Κωνσταντινίδης, Βάλλας.

    ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Ουακίλι (70` Μπα), Λάιτνερ, Γκάγκερ (63` Ζωγραφάκης), Κορδονούρης, Βάλλας, Σφακιανάκης, Λαμπριάκος, Παπαδημητρίου (28` Δημητριάδης).

    ΑΕΚ: Ατματσίδης, Φερούζεμ, Γκαμάρα, Μαλαδένης, Νικολαίδης (79` Ιβιτς), Ζήκος, Γεωργέας, Κασάπης, Κωνσταντινίδης, Φόλια (54' Λάκης), Πέτκοφ (54` Ζαγοράκης).

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 13 Μαρτίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Το τουρκικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που ισχύει τα τελευταία 15 χρόνια σε τέσσερις κουρδικές επαρχίες.

    Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για τέσσερις ακόμη μήνες ξεκινώντας από τις 30 Μαρτίου στις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ, Χακάρι, Σιρνάκ και Τούντζελι.

    Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε αρχικά ανακοινωθεί στην νότια Τουρκία το 1987 τρία χρόνια αφότου το Εργατικό κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του για την ανεξαρτησία στην περιοχή.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Ρούστου Καζίμ Γιουτσελέν ισχυρίστηκε ότι παρά τις βεβαιώσεις από την πλευρά του ΡΚΚ ότι έχει αποσυρθεί από την Τουρκία υπάρχουν ακόμη περίπου 500 αντάρτες στο τουρκικό έδαφος.

    "Η τρομοκρατική οργάνωση είναι ακόμη παρούσα στην περιοχή. Η απειλή που θέτει δεν έχει περάσει" τόνισε.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι το μέτρο για το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης.

    Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ασκήσει έντονες πιέσεις στην Αγκυρα να άρει το εν λόγω μέτρο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρώπη, κάτι που υποσχέθηκε η Αγκυρα χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πότε θα απαλλαγεί από την εν λόγω κατάσταση.

    [08] ΤΟ ΕΛΚ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Στρασβούργο, 13 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Με διαφορά μόλις δύο ψήφων υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκθεση πρωτοβουλίας της ευρωβουλευτού Μαρία Ισκιέρδο Ρόχο (Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ισπανία) με θέμα: "Γυναίκες και φονταμενταλισμός".

    Η έκθεση απασχόλησε επί μακρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι, ενώ ο αρχικός σκοπός της ήταν να παρουσιάσει και να καταδικάσει τα φαινόμενα του φονταμενταλισμού και τις συνέπειές τους στη ζωή των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, η εισηγήτρια κατέληξε να παρουσιάσει μία αρνητική εικόνα του ρόλου που παίζει η θρησκεία σε όλες τις κοινωνίες εις βάρος των γυναικών περιλαμβανομένων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο μετέχουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές της Ν.Δ. απέρριψε το σύνολο της έκθεσης, ενώ υπερψήφισε τροπολογίες και παραγράφους που καταδικάζουν το φονταμενταλισμό και απαιτούν ενεργητικές πολιτικές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών.

    Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΕΛΚ για την Επιτροπή "Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα Ευκαιριών", αφού αναφέρθηκε στις εγκληματικές συνέπειες που έχει ο φονταμενταλισμός για τη ζωή των γυναικών και τη δημιουργία και ευημερία της κοινωνίας, καταδίκασε το πνεύμα της έκθεσης και εξήγησε τη θέση της πολιτικής της ομάδας.

    "Δεν δεχόμαστε ότι η θρησκεία και τα δικαιώματα του ανθρώπου βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα. Δεν δεχόμαστε ότι η τήρηση θρησκευτικών κανόνων, που αποτελεί εσωτερική υπόθεση του κάθε ανθρώπου - συνεπάγεται τη βία και την καταπίεση. Τα όπλα μας στον αγώνα κατά του φονταμενταλισμού δεν είναι να εναντιωθούμε στα θρησκευτικά συναισθήματα των πολιτών της Ε.Ε. και ολόκληρου του κόσμου, αλλά να χρησιμοποιήσουμε όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά μας μέσα για να εφαρμοστούν παντού οι αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να γίνει παντού κατανοητό και αποδεκτό ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών είναι υπεράνω των θρησκευτικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων", τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΛΚ.

    Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τόνισε ότι η πολιτική της ομάδας υποστηρίζει τη συμπερίληψη της διάστασης του φύλου σε όλες τις μορφές της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., στο εξωτερικό εμπόριο, την αναπτυξιακή βοήθεια, στις συμφωνίες με τρίτες χώρες, καθώς και μία ουσιαστικότερη και στενότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ γυναικείων οργανώσεων από την Ε.Ε. και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    [09] ΑΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑΝ ΣΗΜΙΤΗ Ή ΕΝΑΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Άγκυρα, 13 Μαρτίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Είναι ατυχία για την Τουρκία που δεν διαθέτει έναν Σημίτη ή έναν Καραμανλή, τονίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε δύο ταυτόχρονα τουρκικές εφημερίδες ο γνωστός αρθρογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία, δεν έχουν μεγάλα οράματα ή δεν είναι αρκετά τολμηροί.

    Στο άρθρο του ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σημειώνει τα ακόλουθα:

    «Η Τουρκία είναι μεγάλη και ισχυρή χώρα. Έχει κάτι να πει για κάθε μια από τις διεθνείς εξελίξεις. Όμως δεν μπορεί να φθάσει στο σημείο που της αξίζει παρ' όλες τις προσπάθειες της. Σαν ένα αεροπλάνο που προσπαθεί να απογειωθεί, τροχοδρομεί συνεχώς μέχρι το τέλος του διαδρόμου και στο τέλος πάντα γυρίζει πίσω. Δεν καταφέρνει να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που τις ανοίγονται. Δεν καταφέρνει να κάνει τα βήματα τη στιγμή που πρέπει. Δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις με ένα συνολικό όραμα.

    Ο λόγος είναι ότι αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία δεν έχουν μεγάλα οράματα ή δεν είναι αρκετά τολμηροί.

    Η μικροσκοπική Ελλάδα, από την άλλη, κυβερνάται με καλύτερο τρόπο. Θέλω να σας δώσω δύο παραδείγματα.

    Όταν κοιτάμε το πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας βλέπουμε ότι ο Καραμανλής υπήρξε ο σημαντικότερος άνθρωπος που επηρέασε τη μοίρα αυτής της χώρας. Ο Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που έκλεισε τη συμφωνία για την Κύπρο με τον Μεντερές το 1960, σώζοντας τις δύο χώρες - έστω και παροδικά από το φάσμα ενός πολέμου. Ανάγκασε τον Μακάριο να υπογράψει τη συμφωνία. Μετά από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος πήρε την εκδίκησή του υπονομεύοντας αυτή τη συμφωνία και επιτυγχάνοντας να μετατρέψει την Κύπρο σε πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών.

    Η μεγαλύτερη υπηρεσία που ο Καραμανλής προσέφερε στη χώρα του ήταν το να εντάξει την Ελλάδα στην Ε.Ε. στη δεκαετία του 1970.

    Την θυμάμαι αυτή την περίοδο πολύ καλά. Το ελληνικό κοινό είχε εξεγερθεί. Η αντιπολίτευση φώναζε «Πρόκειται για ξεπούλημα!» Ο Καραμανλής κατηγορούνταν ότι προδίδει όλους τους Έλληνες, αλλά ο Καραμανλής παρέμεινε γαλήνιος. Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν με τον Καραμανλή να δίνει στους έλληνες γραφειοκράτες τις ακόλουθες οδηγίες: «Μην δημιουργείτε δυσκολίες. Μην χάνετε χρόνο με λεπτομέρειες.

    Κάντε την Ελλάδα μέλος της Ευρώπης το ταχύτερο δυνατό».

    Ο Καραμανλής ήταν άνθρωπος με όραμα. Έβλεπε τον δρόμο του. Ο μόνος τρόπος που η Ελλάδα θα μπορούσε να αποβάλλει τα συμπλέγματα της σχετικά με την Τουρκία, ήταν να την αναγκάσει να ενταχθεί στην Ευρώπη και να τη θέσει κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα. Επικρίθηκε σφοδρότατα. Όμως μετά απ' όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει παραδεκτό ότι είχε δίκιο. Και η Τουρκία τι έκανε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Το μήνυμα που ερχόταν από την Ευρώπη έλεγε : «Κάντε αίτηση για πλήρη ένταξη όπως η Ελλάδα. ΄Η θα σας εντάξουμε και τις δύο μαζί, ή πρώτα θα ενταχθεί η Ελλάδα και η Τουρκία θα ακολουθήσει όταν εκπληρώσει τις οικονομικές προϋποθέσεις».

    Το Πρωθυπουργικό τρίο Ντεμιρέλ- Ερμπακάν- Τουρκές αγνόησε αυτό το μήνυμα χωρίς να το πάρει στα σοβαρά. Οι Έλληνες είχαν την ικανότητα να κοιτούν στο μέλλον ενώ η Τουρκία βάλτωνε σε μικροπολιτικές διαμάχες. Ο Ντεμιρέλ είχε σκεφθεί ότι ο Ερμπακάν ποτέ δεν θα αποδεχόταν κάτι τέτοιο. Ανησυχούσε με τη πιθανότητα να διαλυθεί ο συνασπισμός. Αντί να σκεφθούν πως να αλλάξουν την εσωστρεφή οικονομία που διατηρείτο στην επιφάνεια με μια κρατικιστική προσέγγιση, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία αποφάσισαν ότι δεν θα μπορέσουμε να αντέξουμε στην ένταξη στην Ε.Ε.

    Ο Σημίτης ενήργησε ακόμη πιο γενναία

    Μετά τον Καραμανλή φύσηξε ο αέρας του Ανδρέα Παπανδρέου στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο μόνος στόχος του ήταν να παρουσιάζει την Τουρκία ως απειλή, δηλαδή να μάθει στον λαό του ότι θα πρέπει να φοβάται την Τουρκία. Μ' αυτή του την πρακτική κέρδιζε ψήφους. Το ελληνικό κοινό φοβόταν την Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια. Έφθασαν στο σημείο να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι η πηγή όλων των κακών. Αυτό δεν ήταν αλήθεια, όμως ο ελληνικός λαός το πίστευε.

    Μετά ήρθε ο Σημίτης στην εξουσία. Μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου επέφερε ριζικές αλλαγές στην πολιτική έναντι της Τουρκίας.

    Χρησιμοποιώντας την ευκαιρία που παρέσχε το συμβάν με τον Οτζαλάν στην Κένυα, τράβηξε την χώρα του έξω από το κουρδικό παιχνίδι. Έθεσε τέλος στη στάση της 'παροχής υποστήριξης στο παράνομο ΡΚΚ'. Στη συνέχεια του σεισμού έκανε προσπάθειες να επιτύχει προσέγγιση με την Τουρκία και να μετατρέψει το Αιγαίο σε λίμνη ειρήνης. Περιέκοψε τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αναγνώρισε επισήμως την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη και ήρε, σε μεγάλο βαθμό, τους περιορισμούς σε βάρος τους.

    Στην Ε.Ε. άλλαξε την παλαιά ελληνική πολιτική που βασιζόταν στο σταμάτημα της Τουρκίας με κάθε κόστος. Υποστήριξε την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

    Στο Κυπριακό αποκάλυψε την υπαιτιότητα των πρώην ελληνικών κυβερνήσεων και των συνεργατών τους στο νησί. Ως κράτος εισήγαγε μια διαδικασία αυτοκριτικής. Σήμερα επίσης είναι ο Πρωθυπουργός που ασκεί πίεση στον Κληρίδη για την επίτευξη μιας λύσης.

    Όλα αυτά τα έκανε με έναν εξαιρετικά λογικό τρόπο, φροντίζοντας για τα συμφέροντα της χώρας του.

    Μπορείτε να έχετε όποια γνώμη θέλετε για τον έλληνα Πρωθυπουργό και μπορείτε να εξακολουθήστε να βλέπετε την Ελλάδα ως η χώρα που μισεί τους Τούρκους περισσότερο από κάθε άλλον. Όμως δεν μπορείτε με κανέναν τρόπο να αγνοήσετε τη φύση της προσέγγισης του Σημίτη, ενός ανθρώπου με όραμα. 

    Εμείς τι κάνουμε στο μεταξύ;

    Ενώ ο Σημίτης προσπαθεί για ένα νέο άνοιγμα μεταξύ των δύο χωρών, αυτοί που κυβερνούν την Τουρκία εξακολουθούν να σκέφτονται το παρελθόν.

    Θα πρέπει ειλικρινά να παραδεχθούμε ότι δεν μας κυβερνούν άνθρωποι που έχουν την διορατικότητα της κυβέρνησης Σημίτη. Στραγγαλίζουμε με μικροπροβλήματα έναν τεράστιο γίγαντα όπως η Τουρκία. Απ' αυτές ακριβώς τις οπτικές γωνίες, τις οποίες θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές, έχουν αρχίσει οι συνομιλίες για το Αιγαίο στην 'Άγκυρα.

    Θα πρέπει κανείς να αρχίσει αυτές τις συνομιλίες με τις πραγματικότητες της νέας χιλιετίας αντί για τις απολιθωμένες ιδέες, τους φόβους και τις καχυποψίες του παρελθόντος. Είναι κρίμα το ότι ενώ οι Έλληνες αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, εμείς ακόμη ενεργούμε με τις αξίες του παρελθόντος. Ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Ας λύσουμε τα προβλήματα του Αιγαίου και της Κύπρου», καταλήγει ο τούρκος αρθρογράφος.

    [10] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ - 35 ΝΕΚΡΟΙ

    Λίμα, 13 Μαρτίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Τουλάχιστον 35 άτομα μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν διέφυγε από την πορεία του, προσέκρουσε σε πρατήριο καυσίμων και τυλίχτηκε στις φλόγες σε μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες στο νότιο Περού.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, το δυστύχημα συνέβη 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Λίμα, κοντά στην πόλη Τσίντσα.

    Σύμφωνα με τις τελευατίες πληροφορίες ο οδηγός του λεωφορείου, ο συνοδηγός και τέσσερις επιβάτες είναι καλά στην υγεία τοτς ενώ βοήθησαν τους πυροσβέστες να μεταφέρουν 18 άτομα που υπέστησαν εγκαύματα σε νοσοκομείο της περιοχή.

    Ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε περίπου 50 άτομα πιθανόν αποκοιμήθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών της δυστυχήματος.

    Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν έμποροι ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων καθώς ο οδηγός δεν είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό των επιβατών.

    [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης των δημοσίων υπαλλήλων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους έως το 1993, καθώς και στο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης πρότεινε στην ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το προεδρείο της.

    Για όσους εργάζονται πριν το 1982 ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, ενώ δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα «μπόνους» που είχαν κάποιοι ασφαλισμένοι. Για τους ασφαλισμένους από το 1982 έως το 1992 ισχύει και πάλι η 35ετία, αλλά άντρες και γυναίκες θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 58 χρόνια. Μέχρι σήμερα οι άντρες έβγαιναν στα 60 και οι γυναίκες στα 58.

    Εξάλλου, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1993 πρέπει να συμπληρώσουν 37 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας, για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το γενικό όριο ηλικίας των 65 χρόνων παραμένει αμετάβλητο.

    Το ύψος της σύνταξης για τους ασφαλισμένους από 1/1/1983 και μετά φτάνει στο 70% του μισθού.

    Η σύνταξη στο δημόσιο στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία 5ετία και όχι τον τελευταίο μισθό, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το ποσοστό αναπλήρωσης αντί να υπολογίζεται με πεντηκοστά θα υπολογίζεται με τριακοστά πέμπτα και θα ανεβαίνει κατά τη σύνταξη τους.

    Η σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους θα υπολογίζεται με βάση το βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, αλλά και ένα μπόνους 60.000 δρχ που τους δίνει η νέα ρύθμιση.

    Ο υπουργός Εργασίας έκανε δεκτό το αίτημα της ΑΔΕΔΥ να υπάρχουν και στο δημόσιο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    «Εχουμε επιλέξει τη συναινετική στάση. Αυτή την υπεύθυνη προσέγγιση θα την περιφρουρήσουμε. Δεν θα σταματήσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, στις ανάγκες των ασφαλισμένων στα συμφέροντα τους, αλλά και στις ανάγκες των επόμενων γενιών», δήλωσε μετά τη συνάντηση του με την ΑΔΕΔΥ ο κ. Ρέππας.

    Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, ενώ έκανε λόγο για πολιτική που κινείται στα όρια της βιωσιμότητας.

    "Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι οριακές, χρήζουν μελέτης προκειμένου να δούμε ποιοι θίγονται και ποιοι ευνοούνται", πρόσθεσε.

    [12] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ν.Α. ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ DAPHNE

    Εδεσσα, 13 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας στη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας μέσα στην οικογένεια αποφάσισε ο Νομάρχης Πέλλας Μιχάλης Καραμάνης μετά από σχετικό αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία λειτουργεί τη Στέγη Μητέρας (ξενώνας για άγαμες μητέρες και κακοποιημένες γυναίκες με τα παιδιά τους, όπου προσφέρεται στήριξη για την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των φιλοξενούμενων γυναικών) αναμένεται να υποβάλει πρόταση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DAPHNE με σκοπό την επιχορήγηση του προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας μέσα στην οικογένεια.

    Ο Νομάρχης Πέλλας αναγνωρίζοντας το φαινόμενο της σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών και των νέων ως ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα, που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και στη χώρα μας, αποφάσισε τη συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση της πρότασης, εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [13] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΠΑΧΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ Λ. ΒΑΧΛΟΥΝΤ

    Σκόπια, 13 Μαρτίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Συγγενείς των 12 απαχθέντων από την περιοχή του Τετόβου, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας επί σχεδόν τρεις μήνες έχουν καταλάβει αίθουσα της Βουλής της ΠΓΔΜ και συγγενείς αγνοουμένων συναντήθηκαν σήμερα στα Σκόπια με το νέο επικεφαλής της επιτροπής για τους αγνοούμενους που συστάθηκε από την Ε.Ε., Σουηδό διπλωμάτη Λαρς Βαχλούντ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Ντράγκαν Ισάεβσκι, ένας από τους συγγενείς των απαχθέντων, δήλωσε ότι ο κ. Βαχλούντ τους ενημέρωσε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ορισμένα άτομα έχουν πληροφορίες για την τύχη των απαχθέντων.

    Ο Σουηδός διπλωμάτης δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και ότι από την Παρασκευή θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Τόνισε ακόμη ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Αλί Αχμέτι και άλλους πρώην επικεφαλής του πρώην "Εθνικο - Απελευθερωτικού Στρατού".

    Οι συγγενείς των απαχθέντων συναντήθηκαν επίσης με τον Α' Γραμματέα της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια Βαλερί Τιχόνοφ και του επέδωσαν λίστα με τα ονόματα των απαχθέντων.

    Ο κ. Τιχόνοφ είπε ότι ο Πρέσβης της Ρωσίας στην ΠΓΔΜ Αγκαρόν Νικολάεβιτς Ασατούρ θα επιδιώξει άμεση επίλυση του προβλήματος.

    [14] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν ένστολοι αξιωματικοί της αστυνομίας, από υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, με αίτημα αυξήσεις των αποδοχών τους.

    Οι διαδηλωτές - μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας - ανήρτησαν στα κιγκλιδώματα έξω από το υπουργείο πανό και στη συνέχεια επέδωσαν στον γενικό γραμματέα Γιώργο Λυσαρίδη ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    Γ.Χ.

    [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Η 19ΧΡΟΝΗ ΠΑΤΡΟΚΤΟΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Την Παρασκευή θα απολογηθεί στον Ε΄τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης η 19χρονη σπουδάστρια των ΤΕΙ, Ναταλία Κεχαγιόγλου, που σκότωσε τον πατέρα της επειδή - όπως

    υποστηρίζει - τη βίαζε εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια.

    Η νεαρή, μέσω του συνηγόρου της, ζήτησε και πήρε 48ωρη αναβολή και μέχρι τότε θα κρατείται στην ασφάλεια. Ο εισαγγελέας σήμερα το πρωί άσκησε δίωξη σε βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία.

    Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να γίνει η αναπαράσταση του εγκλήματος στο γραφείο της πολυκατοικίας, στην οδό Αριστοτέλους 12.

    Γ.Χ.

    [16] ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 13 Μαρτίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Αμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ζητούν οι περίπου 500 εργαζόμενοι σε εργολαβίες και εκτελέσεις έργων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Σήμερα, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου που δόθηκε στο αμφιθέατρο της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, οι εργαζόμενοι απηύθυναν έκκληση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίησή τους.

    "Ολοι αναγνωρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο, χωρίς να έχει δοθεί λύση", τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε Εργολήπτες και σε Εκτελέσεις Εργων του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Κατράνης, ο οποίος σημείωσε ότι η συμμετοχή των μελών του Σωματείου στην απεργία είναι σχεδόν καθολική.

    "Ζητάμε να μπει φραγμός σε αυτό το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας των εργαζομένων. Πρέπει να υπάρξει κοινή νομοθετική ρύθμιση από τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που "λιμνάζουν" μέχρι και 15 χρόνια".

    Στην κινητοποίηση συμπαραστάθηκαν με δίωρη στάση εργασίας οι μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ. Ο πρόεδρός τους Αναστάσιος Μπαγιάτης τόνισε ότι "ο αγώνας των συναδέλφων είναι δίκαιος και καταδεικνύει μία κατάσταση εργασιακής ανισότητας που υπάρχει σε βάρος τους".

    "Από τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος, οι συνάδελφοι πρέπει να προσληφθούν και να αμείβονται ανάλογα", πρόσθεσε.

    Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Μιχάλης Παπαδόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους εργαζομένους είπε ότι στέκεται στο πλευρό τους, εδώ και χρόνια, καθώς τα αιτήματά τους είναι δίκαια και πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να δώσει την απαιτούμενη λύση.

    "Κουράστηκα να μιλώ γι αυτά τα θέματα με τα υπουργεία στέλνοντας συνεχή υπομνήματα. Τώρα πια δύο αισθήματα μας διακατέχουν: κόπωση και αγανάκτηση", είπε/

    Υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πανεπιστημίου και χάρη στις υπηρεσίες τους μπορεί να λειτουργεί εύρυθμα το ΑΠΘ. Μάλιστα ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις το ΑΠΘ αναγκάζεται να προχωρεί σε τέτοιου είδους συνεργασίες, οι οποίες πολλές φορές γίνονται με διαδικασίες που δεν είναι ολοκληρωτικά σύννομες.

    Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και ως πρώτη ενέργεια είναι η δίωρη στάση εργασίας στις 20 Μαρτίου και η επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του ΑΠΘ, η οποία θα συνεδριάζει εκείνη τη μέρα.

    [17] ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η SFOR ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγιεβο, 13 Μαρτίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) εντόπισε άγνωστη μέχρι στιγμής ποσότητα πυρομαχικών στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας στη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας.

    "Έχουμε ανακαλύψει πυρομαχικά αλλά προς το παρόν δεν έχουν περαιτέρω πληροφορίες" επισήμανε η Αντζελα Τζόνσον, εκπρόσωπος της SFOR.

    Η επιχείρησε πραγματοποιήθηκε στην πόλη Κοπατσι, 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σεράγιεβο ενώ σύμφωνα με επισημάνσεις εκπροσώπων της ΝΑΤΟϊκής δύναμης η επιχείρηση αποτελούσε μέρος των τακτικών ελέγχων που διεξάγονται για τον εντοπισμό παράνομων όπλων με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας στο εσωτερικό της Βοσνίας.

    [18] ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 13 Μαρτίου 2002 (19:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Εθνική Συνδικαλιστική Ένωση (BNS) της Ρουμανία ανακοίνωσε ότι πρόκειτια να καταθέσει αγωγή εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Ντουμίτρου Κόστιν τα μέλη της Ένωσης θεωρούν υπεύθυνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την φτώχεια που επικρατεί στην ρουμανική κοινωνία.

    Το BNS ελπίζει να υποχρεώσει νομικά το Δ.Ν.Τ. να ακυρώσει την συμφωνία που έχει υπογραφεί με την Ρουμανία και να αποκαταστήσει τις ζημιές από την νομισματική πολιτική που ακολουθήθηκε.

    [19] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 14 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 13 Μαρτίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ποινή 14 ετών κάθειρξης επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ρουμανίας Γκεόργκε Χομποστεάνου και στον επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας (Securitate) στη διάρκεια τους κομμουνιστικού καθεστώτος, Τούντορ Ποστελνίτσου με την κατηγορία του φόνου τριών νέων το 1981.

    Οι δυο άντρες κατηγορούνται ότι σκότωσαν τους τρεις νέους που είχαν κάνει πειρατεία σε λεωφορείο στη δυτική Ρουμανία τον Αύγουστο του 1981 ζητώντας χρηματικό ποσό και την έκδοση διαβατηρίων με σκοπό να μπορέσουν να διαφύγουν από την χώρα.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αρνηθεί να διαπραγματευτούν διατάζοντας την εισβολή των ειδικών δυνάμεων. Αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και 12 να τραυματιστούν σοβαρά ενώ οι λεωφορειοπειρατές συνελήφθησαν.

    Λίγες ημέρες αργότερα ένας από τους λεωφορειοπειρατές βρέθηκε κρεμασμένος στο δωμάτιο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν ενώ οι άλλοι δυο δέχτηκαν τα πυρά της αστυνομίας σε μια απόπειρα απόδρασης που επιχείρησαν σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών δυνάμεων.

    Επιπλέον επιβλήθηκε η ποινή 12-13 χρόνων φυλάκισης σε τέσσερις ακόμη αξιωματούχους για το ίδιο περιστατικό.

    Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν μόλις το μισό της ποινής που τους έχει επιβληθεί όπως ορίζει νόμος που θεσπίτηκε το 1988.

    [20] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΜΑΡΤΥΡΑ ΓΙΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ

    Χάγη, 13 Μαρτίου 2002 (18:19 UTC+2)

    Συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Μιλόσεβιτς κατηγόρησε για ψευδομαρτυρία έναν Αλβανό σιδηροδρομικό υπάλληλο, ο οποίος κατέθεσε χθες και συνέχισε και σήμερα το πρωί την κατάθεσή του.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας εξετάζοντας το μάρτυρα Μπαϊράμ Μπουκαλίου, 44 ετών από το Κοσσυφοπέδιο ισχυρίστηκε ότι ψεύδεται στο δικαστήριο, έχει πέσει σε αντιφάσεις και προσπάθησε να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του, πριν τον σταματήσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι.

    Ο Μιλόσεβιτς είπε προς τον μάρτυρα ότι όταν κάποιος δεν λέει την αλήθεια πρέπει να θυμάται ακριβώς τι έχει πει και τον ρώτησε αν ξέρει αυτή τη ρήση.

    Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει το ρητό, αλλά "σίγουρα εσύ ξέρεις" είπε στον Μιλόσεβιτς και επανέλαβε όσα είχε πει χθες στην κατάθεση του.

    Ο Μπακαλίου αναφέρθηκε στους περιορισμούς που τέθηκαν στους Αλβανούς που εργαζόταν ως σιδηροδρομικοί υπάλληλοι το 1990 και είπε ότι πολλές φορές στερούνταν το 15% από το μισθό τους και δεν τους το κατέβαλαν.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγόρησε τον Μπακαλίου ότι είναι αναμειγμένος σε ατύχημα με τρένο που έγινε το 1987, αλλά ο μάρτυρας απάντησε ότι ήταν ένα συνηθισμένο ατύχημα.

    Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος κατηγόρησε την οικογένεια του Μπακαλίου και είπε ότι ο πατέρας του έκανε φυλακή και ο ανιψιός του είναι μπλεγμένος με λαθρεμπόριο τσιγάρων.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι παρενέβη και ζήτησε από τον Μιλόσεβιτς να μην συνεχίσει τις προσπάθειες αμαύρωσης του μάρτυρα που δεν οδηγούν πουθενά και του είπε να συνεχίσει την εξέταση του Μπακαλίου.

    Ο.Κ.

    [21] TO ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002 (18:16 UTC+2)

    Άρχισε το απόγευμα η Γενική Συνέλευση του ΟΤΕ, στη διάρκεια της οποίας, κατατέθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

    Όπως αναμενόταν, ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκεται και το όνομα του κ. Λευτέρη Αντωνακόπουλου, προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΟΤΕ. Το Δημόσιο ως κύριος μέτοχος πρότεινε τα εξής έξι μέλη: Αντωνακόπουλο Λευτέρη, Σκαρπέλη Γεώργιο, Μανασή Νίκο, Αργυρόπουλο Γεώργιο, Πολυζωγόπουλο Χρήστο και Παπακωνσταντίνου Γεώργιο.

    Από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας που είναι επίσης μέτοχος προτάθηκαν οι: Ταμβακάκης Φαίδων, Γεωργακόπουλος Μιχάλης, Πανάς Σταύρος.

    Ακόμη προτάθηκαν από διάφορους άλλους θεσμικούς επενδυτές οι: Μανδηλαρά Λάνα, Ταμβακάκης Απόστολος, Βενιάμης Θεόδωρος, Σπανός Χρήστος, Γεωργάκας Ιάκωβος, Αγγέλου Λάζαρος, Φίλης Παναγιώτης.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ του ΟΤΕ είναι 15μελές, άρα από τα παραπάνω ονόματα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μόνο ένα θα λείπει μετά την ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Λευτέρης Αντωνακόπουλος θα προταθεί, από τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, το Ελληνικό Δημόσιο, για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Ν. Μανασής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, αποχωρεί από τη θέση αυτή μετά από δική του απόφαση. Ο κ. Μανασής εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη θέση του στον Οργανισμό κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης που είχε με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών κ. Χ. Βερελή, όπου και παρέδωσε την παραίτησή του.

    Ο βασικός μέτοχος, το Δημόσιο, που κατέχει το 42% του Οργανισμού, θα προτείνει εκτός από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και τη βασική λίστα υποψηφίων, έχοντας λάβει υπόψη του τις απόψεις των μεγάλων θεσμικών επενδυτών που είναι τοποθετημένοι στον ΟΤΕ.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομίας και Μεταφορών - Επικοινωνιών θα έχουν τις τελικές συναντήσεις, προκειμένου να διευκρινίσουν ποιοι θα είναι οι βασικοί εκπρόσωποι των θεσμικών, των τραπεζών αλλά και των επιχειρηματιών που δεν δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

    Σημειώνεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του βασικού μετόχου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ υποψήφια ονόματα ήταν και οι κ.κ. Γιώργος Σκαρπέλης (αντιπρόεδρος του ΟΤΕ) και Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος (διευθύνων σύμβουλος της CΟSΜΟΤΕ).

    Ο κ. Μανασής, παρά το γεγονός ότι δεν θα είναι πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, θα συμμετέχει στο διοικητικό του συμβούλιο του ΟΤΕ και θα έχει και τη θέση του προέδρου της CΟSΜΟΤΕ.

    Η επιλογή του κ. Αντωνακόπουλου, χθες αργά το απόγευμα, σχολιαζόταν θετικά από πολλούς παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι διευκρίνιζαν ότι η επιλογή του αναμένεται να δώσει ώθηση τόσο στον ίδιο τον Οργανισμό όσο και στη μετοχή του.Τρία ήταν τα βασικά σημεία της αισιοδοξίας των παραγόντων της αγοράς για την επιλογή του κ. Αντωνακόπουλου στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ:

    Πρόκειται για άνθρωπο με εξαιρετικές ικανότητες στο corporation government και παράλληλα με σημαντικές εμπειρίες στο εξωτερικό.

    Για πολλά χρόνια είχε έδρα του το εξωτερικό και κατά συνέπεια είναι άτομο «άνευ σχέσεων διαπλοκής», καθώς δεν έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

    Επίσης δεν έχει σχέσεις κομματικής εξάρτησης από κανένα πολιτικό κόμμα. Για τον λόγο αυτό οι παράγοντες της αγοράς υποστήριζαν χθες ότι πρόκειται για μία επιλογή που έγινε με κριτήριο τον ίδιο τον Οργανισμό.

    Σημειώνεται ότι για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου στον ΟΤΕ δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία από τους μετόχους κατά τη γενική συνέλευση. Όπως προβλέπεται στο καταστατικό του Οργανισμού θα εκλεγούν 15 μέλη χωρίς περιορισμούς για το ποιους μετόχους θα εκπροσωπούν, ενώ δεν θα υπάρχει εκπρόσωπος των εργαζομένων.

    Μετά την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου ο ΟΤΕ θα επαναπροσδιορίσει την πολιτική του στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό της χώρας, καθώς εκκρεμούν μία σειρά αποφάσεων για νέες επενδύσεις στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον. Για τις υφιστάμενες επενδύσεις σε Σερβία, Ρουμανία, Αρμενία, Βουλγαρία και Σκόπια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως αυτά της χρηματοδότησής τους και τυχόν μεταβολών του ποσοστού που κατέχει σήμερα ο ΟΤΕ.

    [22] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

    Αθήνα, 13 Μαρτίου 2002 (18:10 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Λισσαβόνας , δηλαδή θέματα που έχουν σχέση με την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική προστασία, τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη θα συζητηθούν στην άτυπη Σύνοδο της Κορυφής της Βαρκελώνης ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόπωπος Χρ. Πρωτόπαπας.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Παρασκευή το βράδυ, θα συζητηθούν και ορισμένα θέματα διεθνούς και βεβαίως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως αυτό του ESDP, δηλαδή του λεγόμενου ευρωστρατού. Επίσης θα συζητηθεί το επίκαιρο και ζωτικό θέμα της κρίσης του Μεσανατολικού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι ο κ. Σημίτης παρέλαβε δυο επιστολές από τον προεδρεύοντα Χ. Αθνάρ, όπου στην πρώτη με ημερομηνία 21/2 υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης διευθέτησης της εκκρεμότητας που αφορά την ευρωπαική δύναμη ταχείας επέμβασης ενώ στην δεύτερη που παρέλαβε χθες αναφέρεται η ημερήσια διάταξη της Συνόδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 13 March 2002 - 19:13:48 UTC