Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ-ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΟΦΗ ΜΕ 2-1
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΒΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
  • [05] ΡΕΣΙΤΑΛ ΟΛΥΜΠΑΚΟΥ: ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΜΕ 6-0 ΤΟΝ ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑ ΜΕ ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ΤΟΥ
  • [06] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [07] ΘΑΝΑΤΟΣ 29ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [08] 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ο.Α. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [09] ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΝΤ. ΜΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΩΣ ΤΟ 2003
  • [10] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 38ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ
  • [11] ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ
  • [12] ΥΠΕΡ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
  • [13] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
  • [14] ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ.

  • [01] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2002 (13:43 UTC+2)

    Εκδηλώσεις χαράς και ξεφαντώματος για το βασιλιά Καρνάβαλο πλημμυρίζουν όλη την Ελλάδα, με κυρίαρχες τις αποκριάτικες παρελάσεις στην Πάτρα, την Ξάνθη, την Νάουσα, τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

    Η καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την έξοδο χιλιάδων εκδρομέων για την Αποκριά και τα Κούλουμα. Περισσότερα από 150.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αθηνών. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων και στα αεροδρόμια.

    Ωστόσο και αυτή η έξοδος δεν ήταν αναίμακτη, καθώς σε 128 τροχαία ατυχήματα 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 126 τραυματίστηκαν. Αύριο, κατά την επιστροφή των εκδρομέων, η Τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς.

    Στο μεταξύ, έως το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας θα είναι ανοιχτή η Βαρβάκειος Αγορά, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και οι φούρνοι για την προμήθεια της πατροπαράδοτης λαγάνας.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΗ-ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΟΦΗ ΜΕ 2-1

    Ηράκλειο, 17 Μαρτίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Χάρη σε ένα γκολ για "Όσκαρ" του Μπάρκογλου, ο Άρης πέρασε νικηφόρα από το Ηράκλειο επικρατώντας του τοπικού ΟΦΗ με 2:1 και διατήρησε τις ελπίδες του για έξοδο στην Ευρώπη.

    Η νίκη των "κιτρινόμαυρων" αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι αγωνιζόταν για ένα περίπου ημίχρονο με έναν παίκτη λιγότερο, ελέω αποβολής του Μάρκου στο 50ό λεπτό με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Οι Θεσσαλονικείς πήραν κεφάλι στο σκορ στο 36ο όταν ο Καζάντζης εκμεταλλεύτηκε ολέθριο λάθος του γκολκίπερ των Κρητικών Αριάν Μπεκιάι. Το σκορ αυτό δεν άλλαξε μέχρι τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Μετά την ανάπαυλα, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι και εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική τους υπεροχή στο 59ο με γκολ του Διγκόζη έπειτα από ασίστ του Σοάρες.

    Η ομάδα του Γιάννη Σαμάρα φάνηκε να μπορεί να ανατρέψει το σκορ, καθώς σε αυτήν την φάση του αγώνα διατηρούσε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Ωστόσο, ο Άρης δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 76ο κέρδισε ένα φαουλ, το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Μπάρκογλου, που με έναν κεραυνό από τα 35 μέτρα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ γράφοντας το τελικό 2:1.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΟΦΗ: Μπεκιάι, Μοσχογιάννης, Κολιτσιδάκης (56ο Ιορδανίδης), Κώτσιος, Δερμιτζάκης, Σταυρακάκης, Μπελεβώνης (46ο Σαπουντζής), Διγκόζης, Κιάσσος (85ο Τζανετής), Σοάρες, Γκόμεζ.

    Άρης: Κατεργιαννάκης, Σκέντζος, Λουμπούτης, Μορίς, Παπαδόπουλος, Μάρκος, Νούσιας, Χριστοδούλου (60ό Πρίλασνιγκ), Καζαντζής (78ο Επαλέ), Μπάρκογλου, Λιολίδης (53ο Θεοδωρίδης)

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΒΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 17 Μαρτίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Δυο επιθέσεις Παλαιστινίων σε βάρος Ισραηλινών σημειώθηκαν σήμερα, πυροδοτώντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, Παλαιστίνιος άνοιξε πυρ σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης Κφαρ Σάμπα, με αποτέλεσμα να χάσειτη ζωή της μια Ισραηλινή και να τραυματιστούν 15 άτομα, ενώ ο ιδίος σκοτώθηκε από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας.

    Λίγες ώρες αργότερα, στον εβραϊκό οικισμό Φρεντς Χιλ βόρεια της Ιερουσαλήμ, ένας Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος, με συνέπεια να σκοτωθεί ο ίδιος και να τραυματίσούν ελαφρά εννέα Ισραηλινούς.

    Εν τω μεταξύ, Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σήμερα μέχρι το κέντρο της Βηθλεέμ, όπου σε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος, μέλος των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα.

    Στη διάρκεια της νύχτας ο Ισραηλινός στρατός τραυμάτισε θανάσιμα τρεις ενόπλους Παλαιστίνίους μέλη της οργάνωση "Χαμάς" την ώρα που ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν βόμβα κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Νετζαρίμ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

    Οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να διαπραγματευτούν εκεχειρία αν οι Ισραηλινές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από τις αυτόνομες περιοχές.

    Υπό τη σκιά των εξελίξεων συναντάται ο αμερικανός απεσταλμένος Άντονι Ζίνι με τον Παλαιστήνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    [04] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Την κατηγορηματική θέση του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν θα συνδέσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005 με προσφυγή σε κάλπες, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε σενάρια για μικρά παιδιά τα περί "δεξιάς παρένθεσης" το 2004, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

    "Πάγια θέση μας είναι ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να συνδέεται με νέα προσφυγή στις κάλπες", τονίζει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής", ο κ. Σκανδαλίδης προσθέτοντας: "Όταν εμείς το προτείναμε στη συνταγματική αναθεώρηση, η ΝΔ το πολέμησε λυσσαλέα. Είναι αδιανόητος ο καιροσκοπισμός σε αυτά τα ζητήματα. Θέση μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση των ευρύτερων δυνατών εθνικών ή προοδευτικών συναινέσεων για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για "σενάρια για μικρά και ανιστόρητους μεγάλους" αναφερόμενος στα περί "δεξιών παρενθέσεων", και πρόσθεσε: "Για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ που απέδειξε ιστορικά ότι είναι εφτάψυχο, τέτοια λογική είναι εντελώς "ξενόφερτη".

    Περαιτέρω, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές του 2004 με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη.

    Αναφερόμενος στα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, είπε ότι "πάντα υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να συντάσσουν το δικαιότερο και αναλογικότερο σύστημα με την αποτελεσματική διακυβέρνηση". Χαρακτήρισε τον εκλογικός νόμο ως κλειδί που ανοίγει την πόρτα του νέου πολιτικού τοπίου, ενώ επισήμανε ότι "τα βήματα που προηγούνται, θα επιτρέψουν να τεθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στις πραγματικές της διαστάσεις

    [05] ΡΕΣΙΤΑΛ ΟΛΥΜΠΑΚΟΥ: ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΜΕ 6-0 ΤΟΝ ΕΘΝ. ΑΣΤΕΡΑ ΜΕ ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (17:53 UTC+2)

    Καταιγιστικός ο Ολυμπιακός συνέτριψε με 6:0 τον Εθνικό Αστέρα, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου, παραμένοντας με αυτήν την νίκη οδηγός στη κούρσα του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής.

    Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο Γκανέζος επιθετικός των πρωταθλητών Ελλάδας, Πίτερ Οφορίκουε, ο οποίος σε διάστημα έξι μόλις λεπτών (66ο-72ο) και ενώ είχε μπει νωρίτερα αλλαγή στον αγώνα, σημείωσε χατ-τρικ.

    Το χορό των γκολ για τους ερυθρόλευκους άνοιξε μόλις στο 7ο λεπτό ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, που κέρδισε ο Αλέκος Αλεξανδρής σε ανατροπή του Πάβλοβιτς (αποβλήθηκε με απ' ευθείας κόκκινη κάρτα). Το 2:0 πέτυχε ο Αλεξανδρής στο 38ο, έπειτα από ασίστ του Τζόλε, ενώ ο Βραζιλιάνος Ζιοβάνι αύξησε στο 58ο λεπτό τον δείκτη του σκορ σε 3:0.

    Από αυτό το σημείο και έπειτα ανέλαβε δράση ο Οφορίκουε, ο οποίος αντικατέστησε στο 57ο λεπτό τον τραυματία Αλεξανδρή. Ο Γκανέζος διεθνής ποδοσφαιριστής σημείωσε το τέταρτο γκολ της ομάδας του στο 66ο, ενώ δυο λεπτά αργότερα χρίστηκε εκ νέου σκόρερ. Το ρεσιτάλ του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε στο 72ο με το τρίτο προσωπικό τέρμα του Οφορίκουε, ο οποίος έγραψε το τελικό σκορ.

    Σημειώνεται ότι στο 21ο λεπτό ο τερματοφύλακας Γεωργίου των "ευθρολεύκων" τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον τρίτο γκολκίπερ της ομάδας, τον Γιάννου.

    Συνθέσεις των δυο ομάδων:

    Ολυμπιακός: Γεωργίου (21ο Γιάννου), Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Ανατολάκης, Βενετίδης, Καρεμπέ, Πατσατζόγλου, Ζέτεμπεργκ, Αλεξανδρής (55ο Οφορίκουε), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς.

    Εθνικός Αστέρας: Τόλιος, Τσαλίκης, Κοντόπουλος, Μπασινάς, Παύλοβιτς, Χουζούρης, Ετουσέι, Πάντοβιτς (50ό Νικηφόρος), Παπαδημητρίου, Τριανταφύλλου, Ξάνθης.

    [06] ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2002 (16:56 UTC+2)

    Δυο άτομα συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχων, για κατοχή μικροποσότητας χασίς.

    Πρόκειται για τον Γιώργο Λαμπριανίδη, 24 ετών και τον Αλβανό υπήκοο Ylli Colaku, 22 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

    [07] ΘΑΝΑΤΟΣ 29ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαρτίου 2002 (16:39 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο σε τροχαίο βρήκε σήμερα το πρωί ο 29χρονος Κωνσταντίνος Μαρίτσας, κάτοικος εν ζωή Νέας Μηχανιώνας, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε.

    Το δυστύχημα συνέβη στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης - Νέας Μηχανιώνας, ενώ ελαφρά τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης Κωνσταντίνος Γάλης.

    [08] 3ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ο.Α. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (15:57 UTC+2)

    Τρίωρη στάση εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία αντιδρώντας στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

    Σε όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη μέρα συνιστάται να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρίας: 0109666666, 0801-11-4444.

    [09] ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΝΤ. ΜΑΝΤΕΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΩΣ ΤΟ 2003

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (15:42 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι θα υπάρξουν συλλήψεις τρομοκρατών ως το 2003 εξέφρασε ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των ερευνών για την εξάρθρωση της 17 Ν.

    Μιλώντας στην εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", ο κ. Μάντεν τονίζει ότι όταν υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα θα πραγματοποιηθούν συλλήψεις και προσθέτει ότι "δεν ασκούμε πίεση να υπάρξει βιασύνη".

    "Ελπίζω ότι θα έχουμε αποτελέσματα ως το 2003", είπε ο Βρετανός πρέσβης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες για την πραγματοποίηση "φιλικών ανακρίσεων" υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες από Βρετανούς αξιωματικούς. Υπογράμμισε δε τη σημασία της συγκέντρωσης των απαραίτητων στοιχείων, που να καταδικάζουν τους δολοφόνους του Στίβεν Σόντερς.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Έ" της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Καρλ Χαϊντς Κούνα, ο οποίος αποτέλεσε στόχο της 17 Ν, επισημαίνει ότι μόνο ένα τυχαίο γεγονός θα οδηγήσει στα ίχνη της οργάνωσης, ενώ δε συμμερίζεται την άποψη περί ανικανότητας των διωκτικών αρχών όσον αφορά την υπόθεση της 17Ν.

    Χαρακτηρίζει τη 17Ν εθνικιστική τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διότι δεν θα επιχειρήσει να παρενοχλήσει την κορυφαία αθλητική διοργάνωση που πραγματοποιεί η Ελλάδα.

    [10] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 38ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (14:32 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν ο 38χρονος αστυνομικός Εμμανουήλ Κάντζος και η 41χρονη Σταυρούλα Παραβάντη, ιδιοκτήτρια καφετέριας, οι οποίοι συνελήφθησαν από την αστυνομία, στην παλτεία Αμερικής, για χορήγηση έναντι αμοιβής αδειών παραμονής και εργασίας σε αλλοδαπούς.

    Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα που πιστοποιούσαν την παράνομη δραστηριότητά τους.

    [11] ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Π. ΚΑΜΜΕΝΟΥ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (14:24 UTC+2)

    Αγορές και πωλήσεις μετοχών σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από όσα διέθετε ο χρηματιστηριακός του λογαριασμούς φαίνεται να έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Στο Καρφί", που δημοσιεύει τις χρηματιστηριακές του συναλλαγές το έτος 2000. Ο κ. Καμμένος, ο οποίος στη δήλωση "πόθεν έσχες" ανέφερε χρηματιστηριακές συναλλαγές ύψους 9,5 δισ. δρχ., διαβεβαίωνε ότι δεν επένδυε "αέρα".

    [12] ΥΠΕΡ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (13:18 UTC+2)

    "Ναι" στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στις κυβερνήσεις συνεργασίες, λέει ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει ακόμη και μόνο του τις εκλογές του 2004, με αρχηγό τον Κώτσα Σημίτη, ενώ εξαπολύει κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας

    Σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο κ. Ευθυμίου υποστηρίζει ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και να γίνει αντιπροσωπευτικότερος και αναλογικότερος. "Η συζήτηση αυτή πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία διαλόγου για την προγραμματική σύγκλιση, στην προοπτική της κυβερνητικής συνεργασίας", τονίζει ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι "αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να περιοριστεί στο επίπεδο των ηγεσιών, πρέπει να αφορά και την κοινωνία".

    Αναφερόμενος στην πρόταση συνεργασίας του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, για κυβερνητικές συνεργασίας ο κ. Ευθυμίου επισημαίνει ότι "όσες δυνάμεις βρίσκονται από την πλευρά των πολιτικών συνοχής, έχουν ουσιώδεις συγγένειες και συνεπώς πρέπει να βρούμε τους τρόπους συνεργασίας, ακόμη και της κυβερνητικής συνεργασίας.

    Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθησή του ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές του 2004, με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη, και θα τις κερδίσει και μόνο του. "Οι πολιτικές για τη χώρα, επειδή πρέπει να είναι μεγάλου βάθους, απαιτούν το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη νίκη να είναι μαζί και με άλλους", σημειώνει ο κ. Ευθυμίου. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, δηλώνει ότι είναι αρχηγός μακράς πνοής, που εγγυάται για την Ελλάδα μια πορεία προς την πραγματική σύγκλιση και τη σταθερή αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας.

    Καταγγέλλει, τέλος, τη Νέα Δημοκρατίας ότι ενώ μονότονα αναμασά το τρίπτυχο "διαφθορά-σκάνδαλα-καθεστώς", απέχει συνειδητά από όλες τις διαδικασίες διαφάνειας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, γιατί θέλει να ψαρεύει στα θολά νερά και γιατί θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές".

    [13] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΨΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ

    Λήμνος, 17 Μαρτίου 2002 (12:43 UTC+2)

    Αίσιο τέλος είχε τελικά η περιπέτεια δυο ψαράδων, οι οποίοι αγνοούνταν από χθες στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Ακρωτηρίου Καλόγηροι της Λήμνου, όταν το αλιευτικό σκάφος "Καπετάν Κώστας", στο οποίο επέβαιναν, έμεινε ακυβέρνητο, έπειτα από εμπλοκή των διχτύων τους στην προπέλα.

    Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Μουτζούρη, 82 ετών και το γιο του Ευάγγελο, 51 ετών, οι οποίοι παρελήφθησαν από Σούπερ Πούμα σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων δυτικώς της Μύρινας.

    [14] ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 17 Μαρτίου 2002 (12:21 UTC+2)

    Νομοσχέδιο για την "οργάνωση του ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας" το οποίο αλλάζει ριζικά το τοπίο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλειας, υλοποιεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής". Στόχος της κυβέρνησης με την υλοποίηση του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η απαλλαγή όλων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, με πρώτο το ΙΚΑ, από την ευθύνη και το κόστος οργάνωσης και διαχείρισης των κλάδων υγείας, αλλά και τον έλεγχο της σπατάλης των πόρων στα ταμεία, όπου εμφανίζονται πολλές "μαύρες τρύπες".

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αφαιρείται από τα Ταμεία η αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και θα έχουν πλέον ως μόνη ευθύνη τις συντάξεις. Αρμόδιος για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των Ελλήνων θα είναι ένας νέος Οργανισμός Υγείας μαζί με το ΕΣΥ, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν προσωπικό γιατρό

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι 10.594.000 ασφαλισμένοι θα αποκτήσουν προσωπικό γιατρό και πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη όχι πια μέσω των Ταμείων, όπου καταβάλλουν τις εισφορές και παίρνουν τα βιβλιάρια Υγείας, αλλά μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ).

    Ο νέος Οργανισμός θα διαχειρίζεται ετησίως το ποσό των 5,15 δισ. ευρώ, ενώ θα υπαχθούν σε αυτόν οι κλάδοι υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα μεταφερθούν το σύνολο των γιατρών του ΙΚΑ, οι αγροτικοί γιατροί και το ιατρικό προσωπικό των υπόλοιπων ταμείων και τα πολυϊατρεία θα γίνουν περιφερειακές μονάδες του ΕΣΥ.

    Το σημαντικότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο αφορά την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση του νέου μοντέλου "υγείας και περίθαλψης", το οποίο στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις αρχές οργάνωσης του βρετανικού συστήματος υγείας. Εκτός από τους πόρους ύψους 5,1 δισ. ευρώ, που καταβάλλουν σήμερα οι ασφαλισμένοι και το κράτος για να καλύψει το έλλειμμά του που ανήλθε το 2002 σε 1,2 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απαιτηθούν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για να προσληφθούν χιλιάδες γιατροί που θα αμείβονται ικανοποιητικά και θα αναλάβουν το έργο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης για το σύνολο του πληθυσμού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 17 March 2002 - 19:13:42 UTC