Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
  • [02] Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [03] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ
  • [04] 32 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ
  • [05] ΠΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ
  • [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ
  • [08] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ"
  • [09] ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟ EMPIRE STATE BUILDING
  • [10] ΒΟΛΕΪ: ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [12] ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΘΑΛΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ
  • [13] ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
  • [14] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [15] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [16] ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ
  • [17] ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [18] ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
  • [19] ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΣΕΝΙ
  • [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [21] ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΕ BIG BROTHER ΚΑΙ BAR
  • [22] Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [23] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΓΥΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"
  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] Η ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (17:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    της Νατάσας Θωμά

    Με τη συγκατάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών από τα δύο μεγάλα κόμματα και με 253 ψήφους υπέρ, 10 κατά και με τρεις βουλευτές να δηλώνουν παρών και ένας να απέχει από τη ψηφοφορία επικυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή, η Συνθήκη της Νίκαιας.

    Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη Συνθήκη ενώ ο ΣΥΝ δήλωσε παρών.

    Στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης βρέθηκε και πάλι το θέμα του Ευρωστρατού ενώ σχολιάστηκε από αρκετούς βουλευτές και η χθεσινή οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την ΝΔ για καταστροφολογία και για προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού σχετικά με το θέμα του ευρωστρατού τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει συνέπεια στη στάση της και στους χειρισμούς της.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο έστω και αν αυτό θα σημάνει την απομόνωσή της.

    "Είμαστε συνεπέστατοι από την αρχή μέχρι τέλος στις αρχές μας. Αν η συνέπειά μας αυτή μας φέρει αντιμέτωπους με κάποια άλλα κράτη ακόμα και αν χρειαστεί να απομονωθούμε θα απομονωθούμε και θα θέσουμε και βέτο αν χρειαστεί. Μην το φοβόμαστε. Θα κρατήσουμε το θέμα ανοιχτό όσο χρειάζεται ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ για ολιγωρία της κυβέρνησης στο θέμα του ευρωστρατού τόνισε ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση το επιθυμεί μπορεί να της δώσει το τηλεγράφημα ειδικού χειρισμού που έχει συνταχθεί από έμπειρους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ το οποίο αναλύει όλες τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση από το 2000 σε ό,τι αφορά την ευρωάμυνα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η απόφαση για την Ευρωπαϊκή Άμυνα που πάρθηκε στο Λάακεν είναι οριστική και σύμφωνα με αυτή πρέπει μέχρι το 2003 να συγκροτηθεί ο ευρωστρατός από μία δύναμη 60.000 ατόμων που θα αποστέλλεται για ειρηνευτικές αποστολές και μόνο.

    "Βεβαίως εμείς θέλαμε να μπορεί να αμυνθεί τα σύνορα μας ο ευρωστρατός. Μέσα όμως από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν αποφασίσθηκε, ότι ο ευρωστρατός πρέπει να έχει άλλες αποστολές ειρηνευτικού χαρακτήρα. Πρέπει λοιπόν να μην παραπλανούμε τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί τα δικά μας σύνορα. Εμείς θα τα υπερασπιστούμε τα σύνορα μας όποτε και αν χρειαστεί" σημείωσε.

    Στη συνέχεια αφού κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία και στάση ηττοπάθειας χαρακτήρισε μέγα λάθος ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής δείχνει "να θεωρεί ότι είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα το θέμα της ευρωπαϊκής Άμυνας".

    "Η ευρωπαϊκή Άμυνα είναι θεσμικό και όχι πολιτικό θέμα. Μέσα σε αυτές τις αρχές κινούμαστε. Η συζήτηση που γίνεται δεν είναι εύκολη. Εμείς όμως προχωρούμε με συνέπεια στη πολιτική μας για μία Ευρωπαϊκή άμυνα που θα προωθήσει και την ευρωπαϊκή ασφάλεια". Ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος ειδικότερα στη Συνθήκη της Νίκαιας, τη χαρακτήρισε ως ένα βήμα που δεν είναι μεν μεγάλο αλλά είναι προς τα εμπρός και πρόσθεσε: "Σε αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό εγχείρημα που επιχειρείται τίποτα δεν προχωρά με γραμμικό τρόπο. Όλα είναι προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν συμφέροντα, συγκρούσεις, διαφορετικοί λαοί και συνισταμένες διαφορετικών συμφερόντων. Το θέμα είναι να γίνονται όλα μέσα από διαφανείς και δημοκρατικούς θεσμούς".

    Ο κ. Παπανδρέου απάντησε και στα όσα υποστήριξαν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και άλλοι βουλευτές του κόμματος για την σημαντική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος έβαλε την Ελλάδα στην ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ουδείς αμφιβάλει για την ιστορική σημασία αυτής της απόφασης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όμως οφείλετε να αναγνωρίσετε τη θέση του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος πάλεψε για θέσεις και αρχές και έθετε πριν 20 χρόνια τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε ότι πρέπει να είναι ενιαία Ευρώπη, μιλούσε για Δημοκρατική Ευρώπη κοντά στο πολίτη για κοινωνική συνοχή. Όλα αυτά που σήμερα συζητάει η ΕΕ".

    Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία τόνισε ότι ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει είναι και οι έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες που υπάρχουν όπως αυτές για την παγκοσμιοποίηση.

    Η Ελλάδα -όπως είπε- θα είναι ανοιχτή για ένα ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς για το μέλλον της Ευρώπης.

    "Είναι καλοδεχούμενοι εδώ να τους ακούσουμε και να ανοίξει έτσι ένας ουσιαστικός διάλογος με όλους τους φορείς για το μέλλον της Ευρώπης χωρίς πράξεις βίας".

    Η τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για θλιβερή εικόνα πρωθυπουργού που έρχεται στη Βουλή και λέει ανακρίβειες στο θέμα του ευρωστρατού.

    Ακόμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όταν η αντιπολίτευση ζητούσε ενημέρωση για τα τεκταινόμενα ο ΥΠΕΞ που θεωρητικώς έκανε αυτές τις παρεμβάσεις, που ο ίδιος ομολόγησε σήμερα, αρνείτο ότι υπήρχε κείμενο.

    Όπως είπε η κ Μπακογιάννη υπάρχει το απαράδεκτο αυτό που είναι και η βάση της συζήτησης που γίνεται και η προσπάθεια της Ελλάδας είναι να διορθώσει και να καλυτερεύσει κάποιες παραγράφους.

    "Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί ο πρωθυπουργός δεν λέει την αλήθεια.

    Λυπούμαι πάρα πολύ γιατί στη προσπάθειά του να καλύψει αυτή την αδυναμία της κυβέρνησής του προχώρησε σε όξυνση της αντιπαράθεσης που δεν τιμούν ούτε τον ίδιο ούτε οποιοδήποτε βουλευτή" σημείωσε.

    Για τη Συνθήκη της Νίκαιας τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητο ένα θετικό βήμα έστω και άτολμο και ατελές.

    Ωστόσο καυτηρίασε το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τους πόρους και για το ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για τη διεύρυνση.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ χαρακτήρισε τη χθεσινή συνεδρίαση ως θλιβερό θέαμα και το απέδωσε στην τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων να δημιουργούν καβγάδες για ανούσια και δευτερεύοντα ζητήματα για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους.

    Τέλος ζήτησε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα γιατί όπως είπε σήμερα γίνεται ακόμα πιο ορατό ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τους λαούς τους και τα δημοψηφίσματα απέδειξαν ότι οι λαοί ψηφίζουν όχι.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν και συμπίπτουν στη πολιτική αυτή και είναι αδιαμφισβήτητα προς το εθνικό συμφέρον για τη χώρα και συμπλήρωσε ότι τα πισωγυρίσματα κάνουν μόνο ζημιά.

    "Δεν είναι η ώρα να κάνουμε μνημόσυνα και να αναφερόμαστε στο παρελθόν. Η Ευρώπη έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Είναι μεγάλο εγχείρημα να φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη από πολλά έθνη" τόνισε μεταξύ άλλων.

    Συντάχθηκε επίσης με την κ Μπακογιάννη ότι υπάρχει η οικονομική διάσταση του προβλήματος με την διεύρυνση και ότι είναι ανάγκη να εξευρεθούν οι πόροι της χρηματοδότησης

    Ακόμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ''λέει κραυγαλέες αναλήθειες στο θέμα του ευρωστρατού όταν όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξε κυβερνητική ολιγωρία και καταλήξαμε σε ένα κείμενο παντελώς απαράδεκτο''.

    [02] Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (14:54 UTC+2)

    Η φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ακούγεται πλέον ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο, ξεκινώντας από την Κυριακή της Ορθοδοξίας, χάρη σε μία πρωτοβουλία τους Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που χρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο Θεμελιοδομή. Οπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξη τύπου, χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ μπορούν μέσα από τη διεύθυνση www.mpa.gr να παρακολουθούν ζωντανά τις κυριακάτικες λειτουργίες από τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι αλλά και τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία θα μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Πατριαρχείου ενώ η υποδομή που δημιουργήθηκε στο Φανάρι παρέχει τη δυνατότητα της συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη σε τηλεδιασκέψεις.

    Την συνέντευξη τύπου παρακολούθησε ζωντανά από το Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος σε μήνυμα του, απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό και ιδιαίτερες ευχαριστίες εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Όμιλο Θεμελιοδομή για την πρωτοβουλία που πήραν να προβάλουν και να μεταδίδουν με το διαδίκτυο τις διάφορες πρωτοβουλίες, λειτουργικές και άλλες, του Οικουμενικού Πατριαρχείου σ' όλο τον κόσμο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιότατος, "είναι μία χειρονομία, μία εκδήλωσις ευλαβείας, αγάπης και αφοσιώσεως προς την πρωτόφρονη μητέρα Εκκλησία την οποία βαθύτατα εκτιμούμε και κατ' αξίαν αναγνωρίζουμε και αξιολογούμε. Δεν πρόκειται περί μιας προβολής των δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την κοσμικήν έννοια αλλά περί μεταδόσεως του μηνύματός του σε ευρύτερα στρώματα πιστών και άλλων ενδιαφερομένων για τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, μεταδόσεως του μηνύματός του το οποίο είναι διαχρονικώς έγκυρον και πάντοτε ευπρόσδεκτον διότι απηχεί τα μηνύματα και τη διδασκαλία του Ευαγγελίου όπως αυτά ενσαρκώνονται και υλοποιούνται στην καθημερινή ζωή της Εκκλησίας και των πιστών της διότι είναι ένα μήνυμα αυτό του Οικουμενικού Πατριαρχείου που ενσαρκώνει και εκφράζει τις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ενότητος και αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο του κηρύγματος και του διαχρονικού μηνύματος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου δια μέσω των αιώνων".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, σημείωσε ότι η συνεργασία του ΜΠΕ με το Οικουμενικό Πατριαρχείου, ξεκίνησε από μία πρόταση που ο ίδιος υπέβαλε στον κ Βαρθολομαίο πριν από δύο μήνες κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι. "Αυτή την ιδέα, την υλοποιούμε τώρα, όχι μόνο γιατί είναι χρήσιμη για το Πατριαρχείου αλλά και γιατί τη θεωρούμε προσωπική μας υπόθεση" τόνισε ο κ Παρασκευόπουλος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία ο οικουμενικός λόγος του Πατριαρχείου αποκτά μία παγκόσμια διάσταση.

    Ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ, Σπύρος Κουζινόπουλος υπογράμμισε ότι η αρχική πρόταση που αφορούσε μόνο τη μετάδοση της λειτουργίας από Φανάρι εμπλουτίστηκε στη συνέχεια και έτσι η δυνατότητα αυτή θα δοθεί στη συνέχεια στη Εκκλησία της Ελλάδος και μελλοντικά και στα άλλα Πατριαρχεία, ώστε να υπάρχει ισχυρή η παρουσία της Ορθοδοξίας στο διαδίκτυο.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Θεμελιοδομή, Κώστας Πατραμάνης δήλωσε ότι ο Ομιλος υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή, την πρωτοβουλία του ΜΠΕ, παρέχοντας αφιλοκερδώς, τεχνική, επιστημονική και οικονομική υποστήριξη. "Παρέχουμε τη δυνατότητα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταδίδονται και να προβάλλονται, μέσω του διαδικτύου, οι πρωτοβουλίες εκείνες που εκπληρώνουν τα πνευματικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά του καθήκοντα και πέραν των 300 εκ. ορθοδόξων. Η πρωτοβουλίας μας αυτή δεν σταματά εδώ. Τώρα ανοίγεται ο δρόμος. Θα είμαστε παρόντες και στη συνέχεια για να ολοκληρωθεί το σύστημα, για να ενσωματώνονται σε αυτό νέες τεχνολογικές επιτεύξεις, για να αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες" πρόσθεσε ο κ Πατραμάνης. Παράλληλα ανέφερε ότι ο Ομιλος Θεμελιοδομή συνέβαλε με τη χορηγία του στην αποκατάσταση του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο και ότι σε συνεργασία με τουρκικές εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων ετοιμάζει σχέδιο για την αποκατάσταση κτιρίων σε δήμους της Τουρκίας που επλήγησαν από το σεισμό, το οποίο θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο.

    Ο πρωτοσύγκελος της ιεράς μητρόπολης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Τασιάς χαρακτήρισε αξιέπαινη την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτή θα μεταφέρεται ο πάντα επίκαιρος λόγος της εκκλησίας σε όλα τα έθνη. "Ξεκινά ένα έργο με οικουμενικές διαστάσεις και προοπτικές που καλύπτουν τις πανανθρώπινες αξίες" είπε.

    Τέλος ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 Δημήτρης Κατσαντώνης τόνισε ότι η ΕΤ3 θα υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα μεταβάλλει το πρόγραμμα του και θα μεταδώσει τη θεία λειτουργία από τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου σε απευθείας σύνδεση με το Φανάρι.

    [03] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (10:53 UTC+2)

    Επιστρέφει ο εφιάλτης των τρελών αγελάδων, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας του νομπελίστα της ιατρικής Στάνλεϊ Νασινερ, που βραβεύτηκε το 1997 με το νόμπελ ιατρικής για την εργασία του στα αίτια της νόσου, οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που ευθύνονται για τη νόσο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας αναπτύσσονται και στους μυικούς ιστούς και όχι μόνο στο νευρικό σύστημα και τους λεμφαδένες.

    Ηδη η Γαλλία και η Γερμανία ανταποκρίθηκαν άμεσα στις εκκλήσεις των επιστημόνων για περαιτέρω ελέγχους. Ωστόσο σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, υπεύθυνο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, Ορέστη Παπαδόπουλο, οι μέθοδοι ελέγχου που χρησιμοποιούνται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινδύνων και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποτέ μολυσματικότητα στο μυικό ιστό.

    [04] 32 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΑ

    Αλεξανδρούπολη, 20 Μαρτίου 2002 (11:09 UTC+2)

    Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τα τελευταία έξι χρόνια, και 16 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν για διάφορους λόγους μπήκαν σε ναρκοθετημένες περιοχές του νομού Εβρου.

    Τελευταία θύματα έπεσαν τα ξημερώματα οι δύο λαθρομετανάστες, τουρκικής υπηκοότητας, που πέρασαν σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο στην κοινότητα Καστανιών Εβρου και βρήκαν ακαριαίο θάνατο, ενώ ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

    Παρόμοια τραγωδία έγινε το Σεπτέμβριο του 1997 όταν ομάδα από 62 ιρακινούς μπήκε σε ναρκοπέδιο στην περιοχή της Βύσσας. Τρεις από αυτούς σκοτώθηκαν και έντεκα τραυματίστηκαν σοβαρά, εκ των οποίων οι δύο ακρωτηριάστηκαν.

    [05] ΠΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Μετά τις 8 το βράδυ αστυνομικοί των ΕΚΑΜ ύστερα από διαπραγματεύσεις κατάφεραν να πείσουν τον 43χρονο Γιώργο Χαλάτση να βρει από το σπίτι του στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου επί τρεις και πλέον ώρες απειλούσε ότι θα καεί ζωντανός.

    Ο 43χρονος που διαμαρτύρεται διεκδικώντας να του δοθεί άδεια μικροπωλητή, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

    Γ.Χ.

    [06] ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Η "εταιρική διακυβέρνηση και η μεθοδολογία αξιολόγησης του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης των εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο" ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, των εισηγμένων εταιριών, των χρηματιστηριακών εταιριών, καθώς και εκπροσώπων του ακαδημαϊκού χώρου.

    Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες εταιρίες και την κεφαλαιαγορά συνολικά, καθώς οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης συμβάλουν στη διαφάνεια, στην αξιοπιστία, αλλά και στην προσελκυστικότητα των εισηγμένων εταιριών από την πλευρά των Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

    Ο κ. Αλεξάκης τόνισε ότι το ΧΑΑ θα συνεχίσει την πολιτική προώθησης των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και της κοινωνικής ευθύνης στις εισηγμένες εταιρίες.

    Μετέφερε επίσης το μήνυμα του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρου Θωμαδάκη επισημαίνοντας ότι "το ενδιαφέρον της Ε.Κ. για τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης είναι γνωστό, καθώς από το 1999 έχει θεσπιστεί η "γαλάζια βίβλος" Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα.

    "Από τότε η ΕΚ θέσπισε τον κανονισμό συμπεριφοράς των εισηγμένων εταιριών που περιλαμβάνει σημαντικά ζητήματα προστασίας των μετόχων, καθώς και τον κανονισμό δημόσιας πρότασης αγοράς μετοχών εταιριών, ο οποίος θεσπίζει πολλαπλές συνθήκες διαφάνειας και προστασίας των μειοψηφιών στις εξαγοραζόμενες εταιρίες. Εκτός αυτού η ΕΚ έχει εργαστεί για να δημιουργήσει μία συναίνεση στο νομοσχέδιο, το οποίο τώρα θα κατατεθεί για την εταιρική διακυβέρνηση και το οποίο βασίστηκε στο αρχικό σχέδιο της Επιτροπής Ρόκκα", σημείωσε.

    Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζει θεμελιώδεις υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιριών, όπως την παρουσία ανεξάρτητων μελών στα Δ.Σ. και τη δημιουργία μηχανισμού εσωτερικού ελέγχου, αλλά και τη διαφάνεια για συναλλαγές μεταξύ εταιριών ενός ομίλου.

    Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε η μελέτη του Κέντρου Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την εταιρική διακυβέρνηση από τους καθηγητές Μανόλη Ξανθάκη, Λένα Τσιπούρη, το λέκτορα Χρήστο Αλεξάκη και τον ερευνητή Λουκά Σπανό.

    Τα συμπεράσματα της μελέτης συνοψίζονται στα εξής:

    - Η συστηματική αξιολόγηση του επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης είναι εφικτή στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο μεθοδολογίας, όσο και σε επίπεδο ενδιαφέροντος του μεγαλύτερου αριθμού των εισηγμένων εταιριών.

    - Οι εταιρίες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της δικής τους αποτίμησης με την άριστη βαθμολογία και το μέσο όρο. Ετσι, προέκυψε και ένα εργαλείο "επιπέδου αναφοράς".

    - Η ελληνική αγορά στο σύνολό της δείχνει σχετικά ικανοποιητικό βαθμό σεβασμού των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά τυχόν αλλαγές στη μεθοδολογία μπορούν να αλλάξουν κατά πολύ το συμπέρασμα αυτό.

    - Η υιοθέτηση μιας ενεργής πολιτικής συμμόρφωσης προς τις διεθνείς "καλές πρακτικές" έχει ξεκινήσει από κάποιες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά είναι απαραίτητο αργά ή γρήγορα να γίνει συνείδηση σε όλες. Ακόμα και αν κάποια επιμέρους σημεία είναι λίγο πρόωρα για την ελληνική αγορά ή διαφέρουν από τα παραδοσιακά διοικητικά μας μοντέλα οι ξένοι επενδυτές, αλλά και μάλλον αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων θεσμικών θα τα θεωρούν απαραίτητο στοιχείο. Ετσι, οι εταιρίες με χαμηλό δείκτη συμμόρφωσης κινδυνεύουν να παρουσιάσουν μειωμένη ζήτηση για τη μετοχή τους παρά την κερδοφορία τους.

    [07] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Βουκουρέστι, 20 Μαρτίου 2002 (20:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ρουστού Καζίμ Γιουτσελέν που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βουκουρέστι συνεχάρη τις ρουμανικές αρχές για την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την είσοδο σε ρουμανικό έδαφος σε κομβόι από Κούρδους.

    Οι ρουμανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στην χώρα των Κούρδων πολιτών που είχαν σκοπό την προώθηση της μητρικής τους γλώσσας στην εκπαίδευση.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι ο κ. Γιουτσελέν υπέγραψε συμφωνία με τον Ρουμάνο ομόλογό του Ιοάν Ρους για τον συντονισμό των προσπαθειών των δυο κρατών για την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Παράλληλα η τουρκική αντιπροσωπεία εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξή της στις προσπάθειες της Ρουμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της διάσκεψης στην Πράγα που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο.

    [08] Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ"

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Την εισβολή δικαστικών επιμελητών στον "Αδέσμευτο Τύπο" του Δημήτρη Ρίζου για να κατασχέσουν μηχανήματα και εξοπλισμό της εφημερίδας, μετά από εντολή αντιδίκου του εκδότη σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, καταγγέλει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

    Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι η έφοδος στα γραφεία της εφημερίδας στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εργασία 150 εργαζομένων.

    "Επανειλημμένα η ΕΣΗΕΑ έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα των αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων και έχει κάνει σχετικά διαβήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, έχοντας μάλιστα δώσει και σχέδια τροπολογιών ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά η εξόντωση των δημοσιογράφων. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση, ύστερα από το σημερινό θλιβερό γεγονός, να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου που βάζει θηλιά στον Τύπο και τα άλλα ΜΜΕ με τη βιομηχανία αγωγών" υποστηρίζεται.

    [09] ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟ EMPIRE STATE BUILDING

    Νέα Υόρκη, 20 Μαρτίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Το Empire State, που είναι το ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη μετά από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διατίθεται προς πώληση έναντι του ποσού των 57,5 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μετέδωσε το BBC.

    Εκπρόσωπος του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα τις πληροφορίες ότι ο εργοδότης του και ο Γιαπωνέζος δισεκατομμυριούχος Χιντέκι Γιοκόι που είναι ιδιοκτήτες του κτιρίου έχουν καταλήξει σχεδόν σε συμφωνία για την πώληση του που θα ολοκληρωθεί τον άλλο μήνα.

    Η πώληση θα γίνει στην εταιρία Empire State Building Associates, που ανήκει στον ιδιοκτήτη ακινήτων Πήτερ Μάλκιν και έτσι η διοίκηση του κτιρίου θα είναι στα ίδια χέρια όπως και το 1961.

    Το κτίριο άνοιξε τις πόρτες του το 1931 και τότε ήταν το ψηλότερο στον κόσμο.

    O.K.

    [10] ΒΟΛΕΪ: ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Την επόμενη Τετάρτη αρχίζουν τα πλέι οφ και πλέι άουτ της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών στο βόλεϊ. Τα ζευγάρια που θα αγωνιστούν στην Α' φάση είναι: Ολυμπιακός-Ολυμπιάδα (1-8), Παναθηναϊκός-Άρης (2-7), Ηρακλής-Πανελλήνιος (3-6), Ορεστιάδα Εμπορική-ΠΑΟΚ (4-5). Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις έδρες των "αδυνάτων", ο δεύτερος και ο τρίτος (αν χρειαστεί) στο γήπεδο του ισχυρού.

    Στα πλέι άουτ, όπου λαμβάνονται υπ' όψη και τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου, θα αγωνιστούν: ΑΕ Νίκαια-Ιωνικός ΝΦ (2-0 νίκες η ομάδα της Νίκαιας), Ρέθυμνο-ΑΕΚ (2-0 νίκες η κρητική ομάδα).

    Οι ημερομηνίες των πλέι οφ είναι:

    ΑΝΔΡΕΣ: Αγώνες Play Off: Θέσεις 1-8: 27/3/02, 30/3/02, 31/3/02. Θέσεις 1-4 και 5-8 (αν χρειαστεί): 3/4/02, 6/4/02, 10/4/02, Θέσεις 1-2: 13/4/02, 15/4/02, 17/4/02, 20/4/02, 22/4/02. Θέσεις 3-4 (αν χρειαστεί) και 5-6 (αν χρειαστεί): 13/4/02, 14/4/02, 20/4/02. Αγώνες play out: Θέσεις 10-11, 9-12: 27/3/02, 30/3/02, 3/4/02 (στις 3 νίκες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της κανονικής περιόδου).

    Η τελική βαθμολογία της Α1 ανδρών: 1. Ολυμπιακός 57 (61-16), 2. Παναθηναϊκός 56 (61-23), 3. Ηρακλής 55 (61-22), 4. Ορεστιάδα 45 (54-34), 5. ΠΑΟΚ 42 (51-34), 6. Πανελλήνιος 33 (41-41), 7. Άρης 29 (39-43), 8. Ολυμπιάδα 24 (34-50), 9. ΑΕ Νίκαια 24 (32-47), 10. Ρέθυμνο 15 (23-57), 11. ΑΕΚ 8 (19-63), 12. Ιωνικός ΝΦ 8 (16-62).

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Σύσκεψη στην κεντρική αγορά του Ρέντη πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Θεοδώρου και τη συμμετοχή της διοίκησης της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, του ΕΦΕΤ και των κρεατεμπόρων, με αφορμή την έρευνα του Αμερικανού νομπελίστα γιατρού Στάνλεϊ Προύζινερ, για τη νόσο των τρελών αγελάδων, σύμφωνα με την οποία οι πρωτείνες της νόσου των τρελών αγελάδων δεν υπάρχουν μόνο στο νευρικό σύστημα των ζώων αλλά και στους μύες.

    Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ προανήγγειλε τη λήψη μέτρων μέσα σε τρεις μήνες για την αναβάθμιση της αγοράς του Ρέντη. Ο διευθυντής του ΕΦΕΤ, κ. Αποστολόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες με πειράματα που θα επαληθεύσουν ή θα διαψεύσουν τις θέσεις του νομπελίστα γιατρού.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών εκτίμησε πως το κόστος εκσυγχρονισμού των κρεοπωλείων στο Ρέντη θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια δραχμές.

    [12] ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΤΕΡΟΘΑΛΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ ΛΑΝΤΕΝ

    Παρίσι, 20 Μαρτίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Η γαλλική αστυνομία στην πόλη Ριβιέρα έκανε έρευνα στο σπίτι του ετεροθαλούς αδερφού του Σαουδάραβα Οσάμα μπιν Λάντεν σχετικά με υπόθεση για ξέπλυμα χρήματος, ανέφεραν εισαγγελικές πηγές.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, οι πηγές δεν ανέφεραν τα αποτελέσματα των ερευνών στο σπίτι του τραπεζίτη Γεσλαμ Μπιν Λαντιν.

    Οι έρευνες εντάσσονται στην υπόθεση που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2001 από τις εισαγγελικές αρχές του Παρισιού και έχει στόχο την εταιρία επενδύσεων του μπιν Λαντιν SICO.

    Ο ετεροθαλής αδερφός του Λάντεν αρνήθηκε ότι η εταιρία του χρηματοδότησε τον αγώνα της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν που η Ουάσιγκτον κατηγορεί για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και καταδίκασε τις επιθέσεις λέγοντας ότι δεν έχει καμία επαφή με τον Οσάμα εδώ και πολλά χρόνια.

    Ο.Κ.

    [13] ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Για την ορθόδοξη Εκκλησία στο παγκόσμιο περιβάλλον, τη συμβολή της στα εθνικά θέματα και τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στο πλαίσιο σχετικής διάλεξης που έδωσε στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

    Ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Εκκλησία διαχρονικά στην οριοθέτηση της ταυτότητας του Εθνους, υπογραμμίζοντας την ηρωική και καθοριστική συμβολή του κλήρου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας μας.

    Οπως τόνισε η σχέση και η συνάφεια ανάμεσα στην Εκκλησία και το Εθνος έχει ωφελήσει σε μέγιστο βαθμό το λαό μας, χωρίς σε καμία περίπτωση να έχει βλάψει τον οικουμενικό χαρακτήρα που κηρύσσει την αγάπη πέρα από τα σύνορα και αγκαλιάζει όλους τους εμπερίστατους αδελφούς, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος.

    Η συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας ήταν και είναι αγαστή, επισήμανε, παρά το ότι υπήρξαν περίοδοι έντασης κατά τη διάρκεια των οποίων η Εκκλησία θεώρησε ότι έπρεπε να αντισταθεί. Αυτή η συμπόρευση, είπε, εξασφάλισε στον Ελληνα τη διάρκειά του και λειτούργησε υπέρ του Ελληνισμού που διεσώθη δια του Χριστιανισμού.

    Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία είναι ένα από τα σύμβολα που χρειάζεται ο λαός μας, ένα σύμβολο που κανείς δεν πετροβολά και δεν απαρνιέται, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που γίνεται το παν για να στερηθεί αυτός ο λαός τα πνευματικά του ερείσματα. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ουσιαστική της επιβίωση, που δεν μπορεί να επιτευχθεί αν η πίστη κλονίζεται και αν οι αρχές και οι αξίες διαβρώνονται.

    "Σε μία περίοδο γεμάτη προκλήσεις, στην οποία κανένα κράτος της Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένο να εγκαταλείψει την ιδιαίτερη ταυτότητά του, η Εκκλησία θα προασπίζει αυτή την ταυτότητα, καθώς δεν είναι έγκλημα να μιλά κανείς για την πατρίδα, τη θρησκεία και τη γλώσσα του", κατέληξε.

    [14] ΧΥΤΗΡΗΣ: ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Aθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στην Ολυμπιάδα του 2004 ώστε οι Αγώνες να διεξαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έδωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τη σημερινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Όπως είπε ο κ. Χυτήρης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων. Τόνισε ότι υπάρχουν, βέβαια, πάντα κάποιες εκκρεμότητες και κάποια προβλήματα, όμως, σε γενικές γραμμές όλα τα Ολυμπιακά Έργα υλοποιούνται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

    Ο υφυπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση έγινε μια λεπτομερής αναφορά στα ολυμπιακά έργα τα οποία εκτελούνται. Αυτή η ενημέρωση θα γίνει στις 3, 4 και 5 Απριλίου στη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ υπό τον κ. Οσβαλντ που αναμένεται στην Αθήνα εκείνες τις μέρες. Πρόκειται για μια επίσημη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα παρακολουθήσει επί τόπου την πορεία των έργων.

    Ο κ. Χυτήρης υπενθύμισε ότι στις 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, ενώπιον της οποίας θα απευθυνθεί ο Αυστραλός κ. Νάιτ, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αναφερόμενος στα θέματα της φιλοξενίας ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι όσον αφορά την Ολυμπιακή οικογένεια, το θέμα έχει λήξει και έχει γίνει μάλιστα επισήμως σχετική αναφορά προς τη ΔΟΕ. Όσον αφορά τους τουρίστες, δηλαδή τους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο υφυπουργός Τύπου είπε πως υπολογίζονται σε 80.000 με 150.000. Αυτοί θα διευκολυνθούν στην παραμονή τους με δωμάτια ή διαμερίσματα τα οποία πρόκειται να δηλωθούν σε έναν ενιαίο φορέα που θα δημιουργηθεί. Θα προηγηθεί επιθεώρηση των δωματίων ή των διαμερισμάτων από τον ενιαίο φορέα, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους για ενοικίασή τους για βραχύ χρονικό διάστημα προς τους ξένους επισκέπτες. Προς το σκοπό αυτό θα καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα παρέχονται κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αυτών. Παράλληλα μελετάται η αναβάθμιση ορισμένων ξενοδοχείων Γ΄ κατηγορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα του προαστιακού σιδηροδρόμου, ο κ. Χυτήρης είπε ότι το έργο δρομολογείται και θα υλοποιηθεί κατά τα συμφωνηθέντα, δηλαδή, θα καλύπτει την απόσταση από το Μενίδι μέχρι το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος. Σχετικά με το τραμ ανέφερε ότι έχουν ήδη εγκατασταθεί δύο εργοτάξια, ένα στο Ζάππειο και το δεύτερο στο αμαξοστάσιο. Σε όλα δε τα ολυμπιακά έργα υπάρχουν εργοτάξια.

    Ο κ. Χυτήρης εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως μετά την προετοιμασία που έχει γίνει, η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, θα μείνει ικανοποιημένη ως προς την πορεία των έργων και της εν γένει ολυμπιακής προετοιμασίας.

    [15] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Πρόσκληση προς τις τράπεζες να αναζητήσουν νέες φόρμες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, πέρα από τις παραδοσιακές που υφίστανται σήμερα απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για τη μεταβίβαση του 57,8% της ΕΤΒΑ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι μέσα από τις νέες μορφές συνεργασίας θα επιτευχθεί ολοκληρωμένη ενδογενής ανάπτυξη, που απαιτείται, όπως είπε, και στο πλαίσιο της απαραίτητης προσαρμογής στη νέα ενιαία χρηματοπιστωτική και ασφαλιστική αγορά, που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης αφού αναφέρθηκε στη μακρόχρονη παρουσία της ΕΤΒΑ, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα του ρόλου των εργαζομένων στην επιτυχή έκβαση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού εγχειρήματος, τονίζοντας ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου σχήματος.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ανακοίνωσε ότι αναμένονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι της αμερικανικής κοινοπραξίας που αγόρασε τη HDW, προκειμένου να ενημερώσουν την ελληνική πλευρά για την πορεία της εξαγοράς των ναυπηγείων.

    [16] ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Βουκουρέστι, 20 Μαρτίου 2002 (20:30 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι 250 Κούρδοι εγκατέλειψαν χθες το βράδυ το συνοριακό σημείο Νάντλακ μετά την απόφαση των ρουμανικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδό τους σε ρουμανικό έδαφος και επέστρεψαν στο συνοριακό σημείο της Ουγγαρίας Νάγκιλακ ενώ τρεις ώρες αργότερα κάτω από αυστηρή αστυνομική επιτήρηση κατευθύνθηκαν στα σύνορα με την Αυστρία.

    Σημειώνεται ότι Κούρδοι με διαφορετικές ευρωπαϊκές υπηκοότητες ξεκίνησαν στις 16 Μαρτίου με λεωφορεία, ευρωπαϊκή περιοδεία από τις Βρυξέλλες με τελικό προορισμό τα σύνορα Βουλγαρίας - Τουρκίας.

    Σκοπός τους είναι η προώθηση της μητρικής τους γλώσσας ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης.

    "Θέλουμε τα παιδιά μας να διδάσκονται την κουρδική γλώσσα. Επιθυμούμε τη δημιουργία ελεύθερου Τύπου στην κουρδική γλώσσα" επισήμανε ο Ντεμίρ Τούρνα επικεφαλής του κομβόι.

    Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των Κούρδων επρόκειτο να μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να γνωστοποιήσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αιτήματα του κουρδικού πληθυσμού.

    [17] ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 20 Μαρτίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Το ποσοστό της ανεργίας στη Βουλγαρία μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το Φεβρουάριο και ανέρχεται πλέον σε 17,9%.

    Τον περασμένο μήνα πάνω από 680.000 άνεργοι καταγράφηκαν στην υπηρεσία απασχόλησης, σχεδόν 4.000 άτομα λιγότερα σε σχέση με τον αριθμό των ανέργων που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο.

    Σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης του ποσοστού της ανεργίας στη Βουλγαρία η υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων Λιντια Τσουλεβα επισήμανε ότι τα προσόντα που διαθέτουν οι άνεργοι της χώρας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    [18] ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΧΩΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Αναστάτωση στις αστυνομικές αρχές και σε κατοίκους στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης προκάλεσε 43χρονος μικροπωλητής, ο οποίος κλείστηκε στο σπίτι του και απειλεί ότι θα καεί ζωντανός επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται να του χορηγήσουν άδεια για τις λαϊκές αγορές.

    Πρόκειται για τον 43χρονο Γιώργο Χαλάτση ο οποίος πριν από δύο βδομάδες μπήκε στο δημαρχείο Εχεδώρου και απειλούσε και πάλι ότι θα βάλει φωτιά με βενζίνη, αλλά τελικά ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς αποχώρησε.

    Τις απογευματινές ώρες σήμερα ο 43χρονος έβαλε φωτιά σε ξύλινες παλέτες και στη συνέχεια ταμπουρώθηκε στο σπίτι του απειλώντας μάλιστα ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του θα βάλει φωτιά σε φιάλες αερίου.

    Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί των ΕΚΑΜ, πυροσβέστες και κάτοικοι του χωριού προκειμένου να τον πείσουν να βγει από το σπίτι.

    Γ.Χ.

    [19] ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΣΕΝΙ

    Άγκυρα, 20 Μαρτίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέφρασε την ανακούφισή του ύστερα από τις διαβεβαιώσεις που του μετέφερε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Ντικ Τσένι ότι η Ουάσινγκτον δεν προγραμματίζει άμεση στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

    Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε ζωντανά από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΝTV ο κ. Ετζεβίτ επισήμανε ότι οι διαβεβαιώσεις από την αμερικανική πλευρά δεν σημαίνουν ότι εγκαταλείφθηκε πλήρως το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ προσθέτοντας ότι είναι πιθανή η ανάληψη δράσης τους προσεχείς μήνες.

    Αναφερόμενος στα λόγια του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτές αποτελούν μια καλή προειδοποίηση προς το Ιράκ προκειμένου να συμμορφωθεί και να επαναθεωρήσει την στάση που διατηρεί μέχρι σήμερα απαγορεύοντας την είσοδο στην χώρα των παρατηρητών του ΟΗΕ.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον λέγοντας ότι "εάν το Ιράκ ανοίξει τις πόρτες στους επιθεωρητές όπλων τότε αναμένεται οι Ηνωμένες Πολιτείες να λάβουν μια πιο θετική στάση".

    Σχολιάζοντας τα σχέδια της Ουάσινγκτον ο κ. Ετζεβίτ τόνισε την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής καθώς και την επιθυμία ανατροπής του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τελική απόφαση για το πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς καθώς ενδεχόμενη ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην τουρκική οικονομία και τον τομέα του τουρισμού.

    [20] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:21 UTC+2)

    "Ο κ. Πρωτόπαπας, κοινολογώντας την αμηχανία της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την εξέλιξη της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, για μία ακόμη φορά παρεκτρέπεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    "Χρειάζεται, πράγματι, περίσσευμα θράσους, αυτοί που κυβερνούν είκοσι ολόκληρα χρόνια να κατηγορούν την Αντιπολίτευση για αλαζονεία και καθεστωτισμό", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Ως προς τις αναφορές του για το ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προφανώς κρίνοντας εξ' ιδίων τα αλλότρια, παρασύρεται σε παραδοξολογίες. Κι αυτό γιατί είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, προσβλέπει σε κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη λύση, ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να μην αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια ένα πλήρες αδιέξοδο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης", επισήμανε.

    "Αντιθέτως, είναι η κυβέρνηση Σημίτη αυτή που, ενώ πριν από ένα χρόνο, ξεσήκωσε την ελληνική κοινωνία με τα κυνικά μέτρα που ανακοίνωσε, σήμερα, ανήμπορη να ξεφύγει από τη μετριότητα και τη μιζέρια, επιχειρεί να μπαλώσει το πρόβλημα και να το μεταθέσει στην επόμενη κυβέρνηση", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "για μία ακόμη φορά αποδεικνύει την ατολμία και την ανευθυνότητά της, επιλέγοντας τη "μη λύση" σ' ένα μείζον ζήτημα, που αφορά όλους τους Έλληνες, το σήμερα και το αύριο της ελληνικής κοινωνίας".

    [21] ΠΕΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΕ BIG BROTHER ΚΑΙ BAR

    Αθήνα, 20 Μαρτίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Προκαταρκτική έρευνα στα παιχνίδια "Big Brother" και "Bar" που προβάλλουν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί Antenna και Mega, θα πραγματοποιήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνη Στεργιόπουλου.

    Αφορμή για την διενέργεια της έρευνας στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου για άσεμνες σκηνές των παικτών, οι οποίες προκαλούν τη δημόσια αιδώ. Την προκαταρτική έρευνα θα διενεργήσει η διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθανάσιου Ψαράκη.

    [22] Η ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Η εθνική Κροατίας θα είναι η τέταρτη ομάδα που θα συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις", το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 -16 Ιουνίου στην Αθήνα. Η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ελλάδα θα είναι οι άλλες τρεις ομάδες που θα παίξουν στο συγκεκριμένο τουρνουά, ενώ έχει προγραμματισθεί μεμονωμένος φιλικός αγώνας της ελληνικής ομάδας με τους Λιθουανούς στις 17 Ιουνίου, εκτός λεκανοπεδίου Αττικής.

    [23] ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΙΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ "ΓΥΡΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Μετά τη ματαίωση των αγώνων στίβου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τη διακοπή της σειράς αγώνων με την επωνυμία "Γύροι των πόλεων". Η ομοσπονδία οδηγήθηκε στη λύση αυτή μετά την αναβολή κάποιων αγώνων λόγω κακοκαιρίας ή την ματαίωση κάποιων άλλων λόγω μικρής συμμετοχής.

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ), τη ΓΣΕΕ, το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ) και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης» (CEDEFOP), διοργανώνει ειδική συνάντηση ημερίδα, με θέμα «Διασύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας Ανάπτυξη πιλοτικής δράσης για την κάλυψη των αναγκών σε ειδικότητες του κλάδου της πληροφορικής», το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 09.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ευρώπη» του Cedefop (Ευρώπης 123, Θέρμη Θεσσαλονίκης).

    Aφετηρία της ημερίδας αποτελεί η «Μελέτη προσανατολισμού των παρεμβάσεων σε σχέση με την απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών στο Νομό Θεσσαλονίκης», η οποία εκπονήθηκε από το ΣΒΒΕ, το ΙΝ.Ε και το ΜΑΚ.ΙΝ.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και τις εταιρίες Ευρωσύμβουλοι Α.Ε., Δημιουργική Ο.Ε. και ACTION Α.Ε. και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Στόχος της ημερίδας είναι η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την κάλυψη του κενού που έχει εντοπιστεί σε θέματα σύνδεσης της αγοράς εργασίας με τους μηχανισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη ειδικοτήτων στον κλάδο της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Το νόημα της εκδήλωσης αυτής είναι να τονιστεί η ανάγκη δημιουργίας δράσεων και δομών υποστήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.

    Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας την οποία πρότεινε ο ΣΒΒΕ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό την υλοποίηση μίας κατάλληλης δέσμης ενεργειών που ξεκινά άμεσα και ελπίζεται να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το πρώτο εξάμηνο του 2003.

    Τα συμπεράσματα από την ημερίδα, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και την αφετηρία μιας ειδικής δράσης για την υλοποίηση τους, με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος σε τοπικό επίπεδο. Τα (έστω και προσωρινά) αποτελέσματά του θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και σε σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, πιθανόν και στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Ανάπτυξης, Παιδείας και Εργασίας.

    Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί μία σύντομη παρουσίαση της μελέτης, ως αφετηρία της ευρύτερης πρωτοβουλίας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο ενότητες κατά τις οποίες αρχικά θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης της περιοχής (Α.Π.Θ., Παν. Μακεδονίας, Α.Τ.Ε.Ι., Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης - Ο.Ε.Ε.Κ. και Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού - Ο.Α.Ε.Δ.), ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις και οι προτάσεις φορέων όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος - Σ.Ε.Π.Β.Ε., το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής Ι.Π.ΤΗΛ., και η Society of Logistics Engineers S.O.L.E..


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 20 March 2002 - 19:13:53 UTC