Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ"
  • [02] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
  • [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.800 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [04] ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
  • [05] ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΔΟΔΙΑ ΠΑΟ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [07] ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [08] ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ
  • [09] M. XΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥ Μ.
  • [10] ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ CEDEFOP ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
  • [11] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΡΑΒΑΡΙΚ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ - ΣΩΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ
  • [14] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [15] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [16] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [17] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ
  • [18] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΝΕΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ
  • [19] ΑΥΡΙΟ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ EURO 2004
  • [20] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
  • [21] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ
  • [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ
  • [23] Ο ΣΑΡΟΝ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ
  • [24] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [25] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

  • [01] ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ"

    Κωνσταντινούπολη, 26 Μαρτίου 2002 (12:03 UTC+2)

    Τον υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σπύρο Βούγια, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Δήμητρα Σπηλιοπούλου και αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Ομίλου "Θεμελιοδομή", που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, δέχθηκε στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Ο Παναγιότατος, ευχαρίστησε θερμά για μία ακόμη φορά τις διοικήσεις του ΜΠΕ και της "Θεμελιοδομής" για το πρόγραμμα απευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης μέσω Ιντερνετ των λειτουργιών, των ακολουθιών και των άλλων δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που ξεκίνησε την Κυριακή, τονίζοντας ότι θεωρεί σημαντική τη συνεισφορά τους. "Όσους μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Εκκλησίας, τους θωρούμε συνεργάτες, συναγωνιστές", είπε ο Πατριάρχης.

    Ο Προκαθήμενος των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων όλου του κόσμου, αναφέρθηκε εκτενώς στο ευρύ και πολύπλευρο έργο το Οικουμενικού Πατριαρχείου και ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει για το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των Εκκλησιών, για την ειρηνική συμβίωση, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων.

    "Σήμερα, όλοι ομιλούν για τον διάλογο μεταξύ Θρησκειών και Πολιτισμών και για την αναγκαιότητά του, ιδιαιτέρως μετά την 11η Σεπτεμβρίου και το τρομερό τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά το Πατριαρχείο μας δεν περίμενε να συμβούν αυτά τα γεγονότα για να ομιλήσει και να δραστηριοποιηθεί για τον διαθρησκευτικό διάλογο που αποβλέπει να φέρει κοντύτερα τους πιστούς των διαφόρων θρησκειών και των διαφόρων Πολιτισμών. Τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει διάλογο με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, διοργανώνοντας πολλά συνέδρια προς τον σκοπό αυτό", είπε ο Παναγιότατος και κατέληξε λέγοντας:

    "Είμεθα ένθερμοι υποστηρικτές του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ των λαών και των θρησκειών. Γιατί πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσον που διαθέτει ο λογικός άνθρωπος για να πείσει τον συνάνθρωπό του ότι είναι σωστό αυτό που πιστεύει. Δεν μπορεί να επιβάλει τις απόψεις του ο πιστός της Εκκλησίας δια των όπλων, δια της βίας, αλλά μόνον δια της πειθούς, δια του διαλόγου".

    Στην αντιπροσωπεία, εκτός του κ. Βούγια και της κ. Σπηλιοπούλου, μετείχαν ο πρόεδρος του ΜΠΕ, Π. Παρασκευόπουλος, ο Γεν. Διευθυντής του ΜΠΕ Σ. Κουζινόπουλος και το μέλος του Δ.Σ., Κ. Τόλης. Επίσης, από τον όμιλο "Θεμλιοδομή", η πρόεδρος του Δ.Σ. Θεοδώρα Ταμπακούλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Κώστας Πατραμάνης, το μέλος του Δ.Σ. Ν. Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της τεχνικής εταιρίας "Νέστος", που ανήκει στον ίδιο όμιλο κ. Γιώργος Μεγκλής.

    Οι απευθείας μεταδόσεις από το Πατριαρχείο

    Η φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ακούγεται πλέον ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο, χάρη σε μία πρωτοβουλία τους Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που χρηματοδοτήθηκε από τον Όμιλο Θεμελιοδομή. Χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ, μπορούν πλέον μέσα από τη διεύθυνση www.mpa.gr να παρακολουθούν ζωντανά τις λειτουργίες από τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι αλλά και τα μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία θα μεταδίδονται μέσω του διαδικτύου οι σημαντικότερες εκδηλώσεις του Πατριαρχείου ενώ η υποδομή που δημιουργήθηκε στο Φανάρι παρέχει τη δυνατότητα της συμμετοχής του Πατριάρχη σε τηλεδιασκέψεις.

    Το κονσέρτο της πίστης και της ενότητας

    Το μήνυμα της πίστης και της ενότητας, μετέφερε το κοντσέρτο, που δόθηκε το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα τελετών του ομίλου ΕΝΚΑ, στην Κωνσταντινούπολη. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, περιελάμβανε έργα των J.S.Bach, W.A. Mozart, F. Mendelssohn-Bartoldy, Λ Παπασταύρου, M.De Falla, Brahms, P. Piazzolla, G. Kreisler και Κ. Λιγνου τα οποία ερμήνευσαν οι σολίστ Βασίλης Γαρουφαλίδης, Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί) και Βασίλης Τσαμπρόπουλος (πιάνο) ενώ την ορχήστρα διηύθυνε η Μαρία Μαραγκάκη.

    Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, μια από τις πιο λαμπρές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι αφιερωμένη στη μνήμη εκείνων που στο πέρασμα των αιώνων διακρίθηκαν για την υπεράσπιση της χριστιανικής πίστης ενάντια σε αιρέσεις, πολλές φορές με κόστος την ίδια τους την ζωή. Αυτές οι προσπάθειες ήταν πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια των εικονομαχιών . Μετά από χρόνια διαμάχης η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, που συγκλήθηκε από την αυτοκράτειρα Ειρήνη στη Νίκαια το 787, επιβεβαίωσε πως επιτρέπεται η δημιουργία και λατρεία εικονισμάτων. Σήμερα, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι μια μέρα παν-ορθόδοξου εορτασμού, που αποτελεί μαρτυρία της ενότητας της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και αυτών που την ακολουθούν σε όλο τον κόσμο.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο τέλος του κονσέρτου, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες αλλά και τους χορηγούς της συναυλίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο γνωστός τούρκος επιχειρηματίας Σαρίκ Τάρα, επισήμανε ότι το κοντσέρτο, αποτελεί μια ζωντανή έκφραση του μηνύματος της πίστης και της ενότητας μέσα από την παγκόσμια γλώσσας της μουσικής, που απευθύνεται σε όλους τους λαούς ανεξάρτητα από την πίστη και τον πολιτισμό τους.

    [02] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (09:47 UTC+2)

    Σε νέα πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με μισθολογικά, εργασιακά και θεσμικά αιτήματα.

    Η απεργία θα διαρκέσει από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιηθούν δημοσιογραφικές εκπομπές σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.

    Σε ανακοίνωση της η Διασωματιακή Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τονίζει πως εφόσον η εργοδοσία παραμένει αμετακίνητη στη θέση της, οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

    [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.800 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 26 Μαρτίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους και 2.000 τραυματίσθηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που πλήττουν το βόρειο Αφγανιστάν από χθες το βράδυ. Ο κύριος σεισμός ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η πόλη Ναχρίν, κοντά στο επίκεντρο της δόνησης στα όρη Χιντού Κους, έχει καταστραφεί. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών του Στρασβούργου ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 160 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα 600 πτώματα, αλλά εκτιμάται ότι νεκροί ξεπερνούν τους 1.800, οι αγνοούμενοι είναι περίπου 2.000 και οι τραυματίες 4.000, ενώ 1500 σπίτια καταστράφηκαν και 20.000 είναι οι άστεγοι.

    Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε ότι 1800 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, ενώ υποσχέθηκε ότι η διεθνής κοινότητα θα βοηθήσει να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση.

    Οι σεισμικές δονήσεις στην πόλη Ναχρίν έγιναν αισθητές μέχρι το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το επίκεντρο και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ. Από το Μαζάρ-ι-Σαρίφ αναχώρησαν συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΗΕ προς την πόλη Ναχρίν, μεταφέροντας σκηνές και κουβέρτες για τους σεισμόπληκτους.

    Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες μέσα στα ερείπια των σπιτιών αλλά το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι μετασεισμοί συγκλονίζουν την περιοχή στην οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη εξαιτίας της καταστροφής των δρόμων.

    Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία που ήταν προγραμματισμένο για αύριο. Ο κ. Καρζάι θα μεταβεί σύντομα στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός.

    Μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών από αξιωματούχους έδειξε ότι πρέπει να δοθούν στη ;χώρα 600.000 δολάρια ως άμεση βοήθεια.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Γιουσούφ Χασαν δήλωσε ότι πέντε χωριά καταστράφηκαν στην περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού στην οποία κατοικούν 82.000 άνθρωποι. Η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει βοήθεια στη Καμπούλ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Ο.Κ.

    [04] ΤΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (14:37 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Αισιόδοξος για πτώση του πληθωρισμού αλλά συγκρατημένος για το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ που θα παρουσιάσει -όπως είπε- μία σχετική επιβράδυνση αλλά θα είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την ΕΕ εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

    Παραδίδοντας σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής την νομισματική έκθεση του 2001- 2002 που εξετάζει και αξιολογεί τις νομισματικές εξελίξεις και τη πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι θα υπάρξει βαθμιαία οικονομική ανάκαμψη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην ΕΕ θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το 2% ενώ για την ελληνική οικονομία προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει μικρή υποχώρηση το 2002 και από τον Απρίλιο και μετά θα επιβραδυνθεί και εκτιμάται ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός θα διαμορφωθεί γύρω στο 3%.

    Ωστόσο για το ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ σημείωσε ότι θα υπάρξει περιορισμένη επιβράδυνση θα είναι όμως σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ.

    Ο Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την ευχή "να επιβεβαιωθούν από τα πράγματα οι αισιόδοξες προβλέψεις διότι -όπως είπε- μετά την ένταξη μας στην ΟΝΕ ο ελληνικός λαός αλλά και η Βουλή πρωτίστως που εκφράζει τους πόθους και του καημούς του περιμένουν να υπάρξει πραγματική σύγκλιση".

    "Πέρα από τα νούμερα και τους αριθμούς αυτό που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι να βλέπει να βελτιώνεται το βιοτικό του επίπεδο", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης. Ζήτησε όμως να υπάρξει κοινή προσπάθεια όλων των κοινωνικών εταίρων, πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων ώστε να μεγαλώνει η πίττα και να μοιράζεται σωστά για να έχουν διάθεση όλοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

    [05] ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΔΟΔΙΑ ΠΑΟ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (14:10 UTC+2)

    Τα επεισόδια που αμαύρωσαν το ντέρμπι της Αθήνας μεταξύ του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου προκάλεσαν σήμερα το πρωί τη νέα παρέμβαση του Προϊστάμενου της Εισαγγελείας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτήρη Μπάγια. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εισαγγελέας κ. Μπάγιας ζητά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, πάντα σε συνεργασία με τεχνικούς τηλεοπτικών συνεργείων που κατέγραψαν τον συγκεκριμένο αγώνα σε βίντεο να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα οι υπαίτιοι των βιαιοπραγιών κατά του διαιτητή και άλλων παραγόντων, ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία σε βάρος τους.

    [06] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Η ήττα έφερε γκρίνια... Ετσι τα περιθώρια για τον Αρη έχουν στενέψει ασφυκτικά και όλοι θεωρούν ότι τα εναπομείναντα παιχνίδια (δεν μένουν καιμ πολλά) θα πρέπει να τα κερδίσουν πάση θυσία αν θέλουν να βρεθούν μέσα στους στόχους τους. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όλα στην ομάδα όλα πηγαίνουν καλά. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού στις τάξεις του κίτρινου συλλόγου επικρατεί πλήρης προβληματισμός για το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Παράλληλα η άσχημη εμφάνιση των παικτών έχει δυσαρεστήσει τόσο τον προπονητή του συλλόγου Μπερντ Κράους, αλλά και τη διοίκηση η σκέφτεται να τιμωρήσει τους παίκτες της με βαρύ χρηματικό πρόστιμο

    Από την άλλη σήμερα ήταν ημέρα ξεκούρασης για τους ποδοσφαιριστές του Άρη, οι οποίοι θα επανέλθουν στις προπονήσεις αύριο το πρωί (10:00). Απών από τον προσεχή αγώνα με την Παναχαϊκή (31/3 και ώρα 16:00, Στάδιο της Παναχαϊκής) θα είναι ο τιμωρημένος Δημήτρης Μάρκος, ο οποίος θα εκτίσει τη δεύτερη και τελευταία αγωνιστική της ποινής του.

    K.Π.

    [07] ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Την έκπληξή τους για επιστολή του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία δεν γίνεται δεκτό το αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ να επισκεφτούν τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην υπηρεσία κρατητηρίων των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, εκφράζουν οι ενδιαφερόμενοι.

    Ο νόμιμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, Κριστιάν Ροντ, σε απαντητική επιστολή προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κρητικό και Στέλιο Παπαθεμελή, καθώς επίσης του Συνασπισμού, Παναγιώτη Λαφαζάνη και του ΚΚΕ, Αγγελου Τζέκη, αναφέρει ότι το αίτημά τους να επισκεφτούν τον κ. Μιλόσεβιτς - με σκοπό την ενημέρωση των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου σχετικά με τις κατηγορίες κατά του πρώην προέδρου, αλλά και με την κατάσταση της υγείας του - δεν μπορεί να γίνει δεκτό επειδή ο κρατούμενος δεν το έχει ζητήσει και επειδή δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι ώστε να τους δοθεί η άδεια.

    Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι Ελληνες βουλευτές, σε νεότερη απαντητική επιστολή τους με ημερομηνία 19 Μαρτίου, εκφράζουν έκπληξη όχι μόνο για την άρνηση άδειας επίσκεψης του κ. Μιλόσεβιτς από την υπηρεσία κρατητηρίων της Χάγης, αλλά και επειδή, όπως αναφέρουν, η αίτησή τους δεν υποβλήθηκε προς την συγκεκριμένη αρχή, αλλά προς τον Γιουγκοσλάβο πρώην ηγέτη.

    "Δεν σας κρύβουμε την έκπληξή μας από την ανωτέρω επιστολή σας, γιατί εμείς ακόμη δεν έχουμε υποβάλει τέτοια αίτηση προς εσάς, επειδή ακριβώς γνωρίζουμε την πρωτοφανή διαδικασία που έχει θεσπιστεί ειδικά για τον κ. Μιλόσεβιτς. Εκείνο που μέχρι στιγμής έχουμε κάνει είναι να στείλουμε σχετική επιστολή με όλα τα συνημμένα έγγραφα προς τον κ. Μιλόσεβιτς, με την οποία του γνωρίζουμε την πρόθεσή μας να τον επισκεφτούμε εφόσον και ο ίδιος συμφωνεί και στη συνέχεια θα στείλουμε την επιστολή προς τη διεύθυνση των φυλακών" αναφέρουν συγκεκριμένα.

    Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αντί να λάβουν απάντηση από τον κ. Μιλόσεβιτς, έλαβαν την επιστολή της υπηρεσίας, γεγονός από το οποίο προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το εάν παραθόθηκε στον κ. Μιλόσεβιτς η επιστολή που έστειλαν και ποια είναι η απάντησή του. Οπως υποστηρίζουν, εάν η επιστολή τους δεν έχει παραδοθεί στον παραλήπτη, τότε προκύπτει "μείζον ζήτημα ηθικής τάξεως για τον ΟΗΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία εκ της αποστολής του οφείλει να υπερασπίζεται.

    Οσο για το εάν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι ώστε να τους δοθεί η άδεια, οι βουλευτές τονίζουν ότι είναι ένα ζήτημα που κρίνεται αντικειμενικά και ότι οι ίδιοι πιστεύουν ότι συντρέχουν, και προσθέτουν ότι θα επιμείνουν στο αίτημά τους να συναντήσουν τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας.

    [08] ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 Ο Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών που διεξήχθη 23-25/3/2002 στην πόλη Ντόχα του Κατάρ και στην οποία μετείχε με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της διεθνής ομοσπονδία άρσης βαρών (IWF) ο Γιάννης Σγουρός αποφασίστηκε να διορίσουν ως τεχνικό επιτετραμμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο κ. Σγουρός ενημέρωσε την εκτελεστική επιτροπή για την πρόοδο των εργασιών στο Στάδιο της Αρσης Βαρών στην Νίκαια, για θέματα που αφορούν στην διαμονή των διεθνών κριτών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Νίκαιας, καθώς και για όλα τα θέματα που αφορούν στην άρση βαρών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίσθηκαν μεταξύ άλλων, πως τα Test Event των Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2003 παράλληλα με τους διεθνείς αγώνες "Τόφαλος Κακούσης" ως Γκραν Πρι, αλλά και η καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

    [09] M. XΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΤΟΥ Μ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Ευθύνες στους αστυνομικούς για το περιστατικό του ξυλοδαρμού του διαιτητή του αγώνα ποδοσφαίρου Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, Μάκη Ευθυμιάδη, καταλόγισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    «Στο συγκεκριμένο περιστατικό υπάρχουν ευθύνες για την ολιγωρία των συγκεκριμένων αστυνομικών και θα αναζητηθούν ευθύνες και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις. Από εκεί και πέρα όμως θέλω να τονίσω ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα της βίας στα γήπεδα, το οποίο οφείλουμε να καταδικάσουμε όλοι, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι και η πολιτεία και οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν το ποδόσφαιρο. Και πιστεύω ότι πρέπει να υποχρεωθούν με συγκεκριμένη νομική ευθύνη να προστατεύσουν τον αθλητισμό και τη φήμη της χώρας μας», σημείωσε.

    [10] ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ CEDEFOP ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Δυσφορία για την απόφαση της Ολυμπιακής Αεροπορίας να περικοπούν 9 απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκφράζει το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), του μοναδικού εγκατεστημένου στην Ελλάδα με το σύνολο του προσωπικού του.

    Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Σταύρος Σταύρου, η κατάργηση των συγκεκριμένων πτήσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία του Cedefop που διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο με συμμετοχές από κράτη-μέλη της ΕΕ, όσο και στους ίδιους τους υπαλλήλους των οποίων οι οικογένειες ζουν εκτός των ελληνικών συνόρων.

    "Η ανυπαρξία πλέον κάθε απευθείας πτήσης π.χ. προς και από Βρυξέλλες συνιστά αφενός μεν αρνητικό συμβολισμό, αφετέρου δε και από πρακτική άποψη, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη βούλησης για την παροχή των ελάχιστων απαραίτητων υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Υπογραμμίζεται ότι οι προβληματισμοί αυτοί δεν περιορίζονται μόνο στο ίδιο το Cedefop, αλλά εκφράζονται ανοιχτά και από αξιωματούχους της ΕΕ", τονίζεται στη ανακοίνωση.

    Αναφέρεται ακόμη ότι το Τορίνο πόλη ίδιου μεγέθους με τη Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει ένα ανάλογο προς το Cedefop Ευρωπαϊκό Ιδρυμα, συνδέεται καθημερινά με τρεις απευθείας πτήσεις με τις Βρυξέλλες.

    "Οσον αφορά την Ο.Α. σημειώνεται ότι λόγω του πολύ μικρού αριθμού των εβδομαδιαίων πτήσεων προς Βρυξέλλες (μόλις δύο), αλλά κυρίως των ακατάλληλων ημερών και ωρών των δρομολογίων (Πέμπτη και Κυριακή στις 9.35), που ίσχυαν μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να εξυπηρετηθούν πελάτες που ταξίδευαν στις Βρυξέλλες για υπηρεσιακούς λόγους. Για αυτό και τυχόν αρνητικές οικονομικές αξιολογήσεις του εν λόγω δρομολογίου εκ μέρους της εταιρίας στερούνται σοβαρών επιχειρημάτων, διότι, όταν η ποσότητα και η ποιότητα της προσφοράς πτήσεων είναι ανεπαρκής, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να είναι και οικονομικά επωφελής", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι το Cedefop είχε αποστείλει στις αρχές Μαρτίου, επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις προς την Περιφερειακή Διοίκηση της Ο.Α., τις οποίες είχε κοινοποιήσει στον υπουργό και τον υφυπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή και Σπύρο Βούγια.

    [11] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Αυξημένες νεφώσεις θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού αύριο, αλλά και τις επόμενες μέρες (μέχρι και την Παρασκευή), στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το Σάββατο αναμένονται αραιές βροχοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

    Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία αύριο θα κυμανθεί από 6 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα από 8 έως 13 βαθμούς.

    Οι αυξημένες νεφώσεις θα είναι το χαρακτηριστικό του καιρού και στην Κύπρο. Στη Λευκωσία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 μέχρι 18 βαθμούς, ενώ μέχρι το Σάββατο οι νεφώσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά.

    Αραιές νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σε Βελιγράδι, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, ενώ στην Κωνσταντινούπολη αναμένονται βροχές. Αυξημένες θα είναι οι νεφώσεις σε Σεράγεβο, Σκόπια, Τίρανα και Σόφια.

    Οι θερμοκρασίες στις βαλκανικές πρωτεύουσες θα κυμανθούν από 1 - 11 βαθμούς στο Βελιγράδι, 4-9 στην Κωνσταντινούπολη, -3 μέχρι 3 βαθμούς στο Σεράγεβο, 1-14 στα Σκόπια, 1-8 στη Σόφια, 4-14 στα Τίρανα, -1 μέχρι 9 στο Ζάγκρεμπ και 2-13 στη Βουδαπέστη.

    [12] ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΡΑΒΑΡΙΚ Η ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η ΠΑΕ Ηρακλής με αφορμή την παρουσία του Αντρέι Κράβαρικ στα γραφεία της, ως προσκεκλημένος της στήλης "Man to Man", τίμησε στο πρόσωπο του αρχηγού της, την ομάδα βόλεϊ για τη 3η θέση που κατέλαβε στο φετινό Champions League και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ κ. Σπανουδάκης συνεχάρη σήμερα το Σλοβάκο άσο για την επιτυχή πορεία της ομάδας βόλεϊ, τονίζοντας του πόσο υπερήφανη έκανε όλη την οικογένεια του Ηρακλή. Ο κ. Σπανουδάκης χάρισε στον Κράβαρικ ένα ασημένιο κομπολόϊ με το λογότυπο του Ηρακλή, ενώ ο εκ των αρχηγών, Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ευχήθηκε στον Κράβαρικ και τους συμπαίκτες του κάθε επιτυχία στη συνέχεια του Πρωταθλήματος Ελλάδας, ενώ έδωσε στον διαγώνιο της ομάδας βόλεϊ μία συλλεκτική φανέλα της ομάδας ποδοσφαίρου.

    [13] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ - ΣΩΟΣ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ

    Βουκουρέστι, 26 Μαρτίου 2002 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Μαχητικό αεροσκάφος τύπου MIG-21 συνετρίβη σήμερα στην κεντρική Ρουμανία στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας ο πιλότος έκανε χρήση του αλεξίπτωτου και σώθηκε.

    Το περιστατικό συνέβη κοντά στην πόλη Κάμπια Τουρζι, περίπου 390 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου.

    Ο επικεφαλής της Αεροπορίας Κονσταντίν Γκεόργκε διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος.

    [14] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Τη λύπη του για τα θύματα του νέου καταστροφικού σεισμού στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας και υπουργό Γυναικείων Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σίμα Σιμάρ

    Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. «Θα χρειαστούν οι υπηρεσίες μας λίγο χρόνο, όχι πολύ, να αξιολογήσουν καταρχήν το πρόβλημα, τι μεγέθους είναι το πρόβλημα και βεβαίως να δούμε και τι ανάγκες υπάρχουνε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πιθανόν θα αποστείλει δυνάμεις της ΕΜΑΚ που θα συνδράμουν στον απεγκλωβισμό ατόμων από τα ερείπια.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, ενώ εξήρε την εξέχουσα, όπως είπε, προσωπικότητα της κ. Σιμάρ και τον αγώνα της για την ισότητα των δύο φύλλων.

    Η κ. Σιμάρ ευχαρίστησε την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα για τη βοήθεια προς τη χώρα της, ενώ ζήτησε ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας και της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν.

    [15] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ αναφέρθηκε στα επεισόδια βίας κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα ΠΑΟ - Ολυμπιακού, στις αποφάσεις του ΕΣΡ και στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου.

    Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχει ως εξής:

    "Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

    Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Μουσείο της Ακρόπολης, όπως σας είχα ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 14.00, θα δεχθεί την υφυπουργό Εξωτερικού Εμπορίου και Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας κ. Σάιμονς. Στις 19.00, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Στις 20.30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή και τον υφυπουργό Οικονομίας Χρήστο Πάχτα, για θέματα που συνδέονται με το Γ' ΚΠΣ.

    Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στις 11 η ώρα, θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συνήγορου του Πολίτη κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Λετονίας κ. Φαϊμπέργκα. Στις 14.00, θα γίνει σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στην ετήσια Σύνοδο Διαβαλκανικής Συνεργασίας, που θα γίνει την Πέμπτη (28/3) στα Τίρανα. Οπως γνωρίζετε, η Διάσκεψη αυτή γίνεται σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Μετέχουν όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά είχε αναληφθεί το 1997 και είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Και η φετινή διάσκεψη είναι πολύ σημαντική, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών σε μια σειρά χωρών της Βαλκανικής.

    Την Παρασκευή, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, εάν υπάρχουν. Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με θέμα την αμυντική στρατηγική της χώρας.

    Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα:

    Το πρώτο έχει να κάνει με τη διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σχετικά με τις δύο γνωστές εκπομπές για τις οποίες κατ` επανάληψη έχουμε συζητήσει. Θέλω να τονίσω ότι σε δηλώσεις μου την Παρασκευή, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΕΣΡ, είχα πει ότι η απόφαση του ΕΣΡ είναι θετική, με την έννοια ότι δίνει ένα τέλος σε ένα κλίμα όξυνσης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Τόνισα, όμως, παράλληλα ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να κάνουν την αυτορρύθμισή τους και να δώσουν ένα τέλος σε αυτή τη διαμάχη, αλλάζοντας τη σήμανση και την ώρα μετάδοσης των σχετικών εκπομπών. Εχουν περάσει από τότε τρεις ημέρες - που βεβαίως ήταν αργίες- και στο διάστημα αυτό δεν έγινε καμία κίνηση από την πλευρά των δύο τηλεοπτικών σταθμών. Θέλω να τους καλέσω και πάλι τώρα και πριν από την ολοκλήρωση της κυρωτικής διαδικασίας, να αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες και να κάνουν την αυτορρύθμισή τους, αλλάζοντας την ώρα μετάδοσης και σήμανσης των σχετικών εκπομπών. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι την Πέμπτη συνεδριάζει και πάλι το ΕΣΡ και είναι σαφές ότι εάν μέχρι τότε δεν έχουν σημειωθεί εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό -χωρίς να ξέρω τι θα κάνει η Ανεξάρτητη Αρχή- να προχωρήσει, σύμφωνα και με τις δηλώσεις μελών του, η σχετική κυρωτική διαδικασία.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Τι σημαίνει αυτό;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς -και τους καλώ σήμερα με θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη τους και να κάνουν την αυτορρύθμισή τους- είναι σαφές ότι το ΕΣΡ θα προχωρήσει στην κυρωτική διαδικασία, όπως έχει εξαγγείλει. Δεν γνωρίζω ποιες θα είναι οι αποφάσεις του, διότι όπως γνωρίζετε είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Το υπουργείο, αν υπάρξουν κυρώσεις, προτίθεται σε αυτή την περίπτωση να τις υπογράψει. Αυτό θέλω να το κάνω σαφές.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα γίνει και σε περίπτωση οποιωνδήποτε κυρώσεων;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν το ΕΣΡ αποφασίσει κυρώσεις -γιατί έχει πάρει ένα πλαίσιο αποφάσεων, για τις οποίες έχει προειδοποιήσει- το υπουργείο προτίθεται να τις επικυρώσει.

    ΜΙΧΑΗΛ: (Δεν ακούγεται)

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το υπουργείο έχει τον έλεγχο νομιμότητας. Είναι σαφές ότι όταν υπάρχει μια πρόθεση, η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Και περί της αντιφατικής, όπως είδαμε, συμπεριφοράς του Προέδρου του ΕΣΡ, εννοώ ως προς τις αποφάσεις@

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είχα να πω, το είπα. Ως γνωστόν, όλοι κρινόμαστε από την κοινή γνώμη. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει μια απόφαση αυτορρύθμισης. Αυτή είναι η σωστή ρύθμιση που πρέπει να γίνει. Μια γενναία απόφαση αυτορρύθμισης.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό, δηλαδή, είναι τελεσίγραφο. Αν μέχρι την Πέμπτη ή αλλιώς@

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο. Κάνω πολιτικές επισημάνσεις.

    Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό. Βεβαίως υπάρχουν και σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Ρέππα. Θέλω όμως και από την πλευρά μου να τονίσω ότι τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε και πάλι μάρτυρες μιας πολιτικής διγλωσσίας και υποκρισίας από τη Ν.Δ.. Από τη μια πλευρά στελέχη της Ν.Δ., όπως για παράδειγμα ο κ. Σουφλιάς, βγαίνουν σε διάφορους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και κατηγορούν την κυβέρνηση για μια δήθεν ανεπαρκή μεταρρύθμιση και από την άλλη, άλλα στελέχη της Ν.Δ., μεταξύ των οποίων και στελέχη της σε μαζικούς χώρους, αρνούνται τη συμμετοχή στο διάλογο, με το επιχείρημα ότι είναι μια μεταρρύθμιση καταστροφική για τους εργαζόμενους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε μια βαθιά υποκριτική στάση της Ν.Δ., έχουμε και πάλι τις γνωστές δύο γλώσσες, τις δύο συμπεριφορές, έτσι ώστε, όπως νομίζουν, με αυτό το κλίμα ασάφειας, αβεβαιότητας και σύγχυσης να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Η Ν.Δ. όμως δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Και εκείνο που θέλω να επισημάνω, είναι ότι κινήσεις μη αποδοχής και υπονόμευση του διαλόγου που διεξάγεται, είναι σε βάρος του Ελληνα εργαζόμενου, είναι σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Το Ασφαλιστικό δεν είναι ένα θέμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ ή την κυβέρνησή του, μόνο. Το Ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας, όλους τους Ελληνες πολίτες, όλη την ελληνική κοινωνία. Είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος και ο διάλογος αυτός δεν σημαίνει ότι κατ` ανάγκη θα καταλήξει σε πλήρη συμφωνία ή πλήρη διαφωνία. Υπάρχουν σημεία που διερευνάται η δυνατότητα συναίνεσης, υπάρχουν σημεία που έχει επέλθει συμφωνία, σημεία που παραμένουν εκκρεμή, σημεία που εκδηλώνονται και διαφωνίες. Ο διάλογος αυτός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει, διότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα του Ελληνα εργαζόμενου, του Ελληνα συνταξιούχου. Κάθε τι που παρεμποδίζει και υπονομεύει αυτό το διάλογο είναι σε βάρος της κοινωνίας. Και αυτό κάνουν με τη στάση τους τα συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ.. Αυτό επιδιώκουν και μάλιστα την ίδια στιγμή που χρησιμοποιούν τη διγλωσσία.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι δύο γλώσσες; Είπατε ότι ο κ. Σουφλιάς μιλάει για ανεπαρκή μεταρρύθμιση και οι συνδικαλιστές -γι` αυτούς λέτε- λένε ότι "δεν συζητάμε, δεν συνεχίζουμε το διάλογο, γιατί είναι ανεπαρκής". Ποια είναι η διπλή γλώσσα; Την ίδια γλώσσα μιλάνε και οι μεν και οι δε. Ο ένας δεν μετέχει στο διάλογο και ο άλλος κατηγορεί@

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Υποθέτω ότι έτσι έγινε η κατανομή των ρόλων από τη Ρηγίλλης. Αλλά δεν είναι έτσι, ούτε τα πράγματα, ούτε οι ισχυρισμοί. Ο μεν ένας ισχυρίστηκε ότι η μεταρρύθμιση δεν έχει βάθος και δεν παίρνουμε τολμηρά και σκληρά μέτρα, όπως πρέπει, ανάλογα με εκείνα της περιόδου '90-'93 (αυτό είπε ο κ. Σουφλιάς). Αλλά και στελέχη της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι τα μέτρα που παίρνονται είναι τολμηρά και σε βάρος των εργαζομένων, γι` αυτό το λόγο πρέπει να διακόψουν το διάλογο. Οι μεν, λοιπόν, μιλούν για ανεπαρκή και οι δε για πολύ σημαντικά και δυσμενή μέτρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι υπάρχει διγλωσσία, υποκρισία, προσπάθεια υπονόμευσης μιας βαθιάς μεταρρύθμισης που είναι προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό θέλουμε να το καταγγείλουμε ενώπιον του ελληνικού λαού.

    ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εάν συνεχιστεί αυτό και η ΓΣΕΕ, όπως διαφαίνεται δεν καταλήξει σε κοινή στάση, εννοώ ότι οι παρατάξεις δεν συμφωνήσουν, και δεν προσέλθει στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει κάποια άλλη χειρονομία; Δηλαδή να περιμένουμε κάτι άλλο από την πλευρά σας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έλεγα να περιμένουμε πρώτα τις τελικές αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Σεβόμαστε το διάλογο και μας ενδιαφέρει να προχωρήσει. Βασική επιδίωξή μας είναι η δημιουργία κλίματος συναίνεσης, συμφωνίας σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Εχουμε και τη δέουσα υπομονή και πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια της ελληνικής κοινωνίας, προς την οποίαν εξάλλου προσβλέπουμε, ο διάλογος αυτός θα προχωρήσει.

    ΜΙΧΑΗΛ: Λίγο ή πολύ όλοι είδαμε ή πληροφορηθήκαμε τα έκτροπα που έγιναν μετά το ντέρμπι στο ποδόσφαιρο. Θέλω να ρωτήσω, κατά πόσο η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει μέτρα όσον αφορά την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους. Διότι, οι καταγγελίες, πέραν των άλλων που συζητιούνται, είναι ότι αδράνησε η Αστυνομία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει ήδη παρέμβει. Γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού Γ. Κουράκη με τους εκπροσώπους των αρμόδιων ενώσεων. Υπάρχει και μια σειρά από άλλες κινήσεις που θα επακολουθήσουν. Αυτό που όλοι οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι τα ιδιαίτερα θλιβερά γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν καθόλου το ποδόσφαιρο. Ηταν πραγματικά μια ιδιαίτερα αρνητική, μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώτοι από όλους, οι πρόεδροι και οι υπεύθυνοι των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν το καλό παράδειγμα. Είναι εκείνοι που πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα για το "ευ αγωνίζεσθαι" και την καταδίκη, την αποφυγή, την πρόληψη οποιωνδήποτε απαράδεκτων φαινομένων βίας. Δεν είναι δυνατόν, είτε να πρωτοστατούν, είτε να συγκαλύπτουν τέτοια φαινόμενα και τέτοιες εκδηλώσεις. Θέλω να τονίσω ότι το πρωτάθλημα διοργανώνεται από την ΕΠΑΕ και οι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών ανώνυμων εταιριών έχουν την κύρια ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή του.

    ΜΙΧΑΗΛ: Προφανώς, οι ίδιοι κρίνουν και με τη στάση τους καταδεικνύουν και το πώς προσεγγίζουν το πρόβλημα, κατά μία ερμηνεία. Ωστόσο, υπάρχει η ευθύνη της Πολιτείας. Η Αστυνομία, για παράδειγμα, δεν είναι εκεί μόνο για να τους βλέπει να τσακώνονται για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, για το αν ο ένας αδικείται ή ο άλλος ευνοείται ή οτιδήποτε άλλο. Η Αστυνομία είναι για να διασφαλίζει την τάξη. Οταν, λοιπόν, οι καταγγελίες είναι ότι αδράνησε και όταν από την άλλη διατάσσεται ΕΔΕ για τις πιθανές ευθύνες αστυνομικών οργάνων, μερίδιο της ευθύνης της Πολιτείας, μέσω δια της Αστυνομίας, δεν υπάρχει;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο θέμα της ασφάλειας, το μόνο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι "γιατί δεν πήγε η Αστυνομία με τη λήξη του παιχνιδιού να προστατεύσει το διαιτητή". Εάν χρειάζεται γι` αυτό να αποδοθούν ευθύνες, να είστε βέβαιοι ότι θα γίνει. Κατά τα άλλα, υπήρχε επαρκής παρουσία της Αστυνομίας και εντός και εκτός του χώρου. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι η Αστυνομία που ευθύνεται για τις εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων και μάλιστα προέδρων των ΠΑΕ, ούτε για την προσπάθεια -που ήταν κυριολεκτικά απαράδεκτη- να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα γύρω από το πώς έκρινε ο κάθε πρόεδρος το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Το ζήτημα που υπάρχει και είναι ένα πραγματικά σημαντικό κοινωνικό θέμα, είναι η θλιβερή εικόνα που εμφανίστηκε, για την οποία έχουν ευθύνη οι ανώνυμες εταιρίες. Και έχουν ευθύνη, γιατί το ποδόσφαιρο είναι ένα λαϊκό άθλημα που απευθύνεται στον κάθε πολίτη, σε οικογένειες, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να παρουσιάζει αυτή την εικόνα που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες, η οποία διέσυρε τη χώρα μας στο εξωτερικό, όσον αφορά την αθλητική εικόνα της. Εάν υπάρχουν κάποιες, γιατί δεν μπήκε η Αστυνομία εγκαίρως με το σφύριγμα της λήξης, αυτό θα διερευνηθεί και όποιες ευθύνες υπάρχουν θα αποδοθούν. Αλλά, η κύρια πηγή του προβλήματος ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι υπεύθυνοι και οι πρόεδροι των ΠΑΕ το θέμα.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Οι ευθύνες της Αστυνομίας, όχι μόνο να διερευνηθούν για το χρονικό σημείο που μπήκαν και ανέλαβαν δράση, αλλά και γιατί έπαιρναν το μέρος τηλεοπτικά της μιας ή της άλλης ομάδας, δίνοντας μαρτυρίες στα κανάλια την ώρα ακριβώς του βρασμού των επεισοδίων.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σημειώνω την παρατήρησή σας, γιατί το είδα και εγώ. Εκείνο, όμως, που θέλω να πω είναι να ξεκινήσουμε από τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Αστυνομία μπορεί να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά της, αλλά όταν έχουν δημιουργηθεί εμπρηστικές καταστάσεις και όταν έχουμε να κάνουμε με πολλές χιλιάδες κόσμου, δημιουργούνται προβλήματα, όσο καλά και αν κάνει τη δουλειά η Αστυνομία. Δεν θα είχε δημιουργηθεί κανένα θέμα, εάν οι ίδιοι οι πρόεδροι και οι άλλοι οι υπεύθυνοι των ΠΑΕ -γιατί δεν ήταν μόνο πρόεδροι- δεν πρωτοστατούσαν ουσιαστικά, είτε με την έννοια του φυσικού, είτε με την έννοια του ηθικού αυτουργού, στη δημιουργία κλίματος βίας και επεισοδίων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Γιατί γενικεύετε; Λέτε οι πρόεδροι των ΠΑΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας πρόεδρος ήταν.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μίλησα για πρόεδρους και υπευθύνους, υπό την έννοια ότι υπήρξαν εκείνοι που πρωτοστάτησαν και εκείνοι που έριξαν "λάδι στη φωτιά". Είμαστε δίκαιοι προς όλες τις πλευρές. Βεβαίως, κάποιος συγκεκριμένος -ο κ. Φιλιππίδης, για να μιλήσω ανοικτά- επιχείρησε να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν επιεικώς απαράδεκτο. Ο κ. Φιλιππίδης έχει σοβαρή ευθύνη για τη δημιουργία κλίματος επεισοδίων και έχει και σοβαρή ευθύνη ως πρόεδρος μιας μεγάλης και ιστορικής ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, συμβόλου του αθλητισμού στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το προσέχει ιδιαίτερα. Και βέβαια να θυμηθεί ότι αρμόδια για τη διοργάνωση του πρωταθλήματος είναι η ΕΠΑΕ, στην οποία μετέχει και η εταιρία του.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Στο παρελθόν η ηγεσία της Αστυνομίας είχε ζητήσει να αποσύρει τη δύναμή της μιας και το πρωτάθλημα είναι επαγγελματικό και τα σωματεία να αναλάβουν την ασφάλεια των αγώνων με δική τους ιδιωτική αστυνομία. Πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό συμβαίνει σε πολλές από τις χώρες της Ευρώπης, όπου η παρουσία της Αστυνομίας είναι τυπική. Υπάρχουν ελάχιστοι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα να συλλάβουν πολίτη, εάν παρεκτραπεί και είναι μόνο για την τήρηση των ποινικών νόμων. Η τάξη τηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από την ασφάλεια που έχουν οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές εταιρίες. Αυτό θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. Φυσικά μέχρι να γίνει, θα επιτελεί η Αστυνομία και αυτό το ρόλο. Γι` αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Λαμβάνονται συνεχώς μέτρα. Πολλές φορές, όμως, δεν αρκούν για να εμποδίσουν τη δημιουργία επεισοδίων. Γιατί πολλά επεισόδια, όπως γνωρίζετε, δεν γίνονται κατά κανόνα στο γήπεδο. Πολλές φορές γίνονται σε χώρους που είναι πολύ μακριά από γήπεδα και δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να τα προλάβει κανείς. Το κύριο είναι η δημιουργία συνείδησης και νοοτροπίας και η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτό. Σας είπα ότι, ήδη, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες. Αλλά, θέλουμε και τη βοήθεια των ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ και όλων των ποδοσφαιρικών σωματείων για να υπάρξει μια τέτοια δημιουργία συνείδησης και νοοτροπίας. Για να έχουμε μια υγιή συνείδηση και νοοτροπία, δεν μπορεί να γίνονται υβριστικές δηλώσεις. Δεν μπορεί να πρωτοστατούν οι άνθρωποι, οι υπεύθυνοι των ΠΑΕ σε επεισόδια. Δεν μπορεί να προσπαθούν απαράδεκτα και αντιδεοντολογικά να πολιτικοποιήσουν καταστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει ποια πολιτικά φρονήματα έχει ο κ. Φιλιππίδης, αλλά δεν μπορεί να μιλά για ευθύνες του Πρωθυπουργού, για παράδειγμα, όταν αυτός πρώτος έχει τις δικές του ευθύνες.

    Ολα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα βάλουμε κάτω. Να γίνει κατανοητό ότι αυτή η μαύρη σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι η τελευταία. Να δημιουργήσουμε -αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες μας και διαμορφώνοντας νέες νοοτροπίες και συνειδήσεις- μια νέα κατάσταση με νέα δεδομένα στο χώρο του ποδοσφαίρου.

    ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας γι` αυτή την εικόνα που μεταδίδεται συνεχώς με το διαιτητή να είναι αιμόφυρτος στις τηλεοράσεις.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλώ όλους να σταματήσουν να ρίχνουν "λάδι στη φωτιά". Ηταν μια μαύρη σελίδα. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά πώς θα την ξεπεράσουμε, πώς θα διαμορφώσουμε μια νέα κατάσταση, μια νέα σελίδα, με νέα δεδομένα. Δεν βοηθά να συνεχίσουμε την αντιπαράθεση σε αυτά τα ζητήματα. Καταγράφηκαν οι εικόνες, ήταν ιδιαίτερα αρνητικές, ήταν μια θλιβερή κατάσταση.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπουργός Τύπου, μπορείτε να μου πείτε, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε, χθες, δηλώσεις μετά την παρέλαση; Για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κάνει δηλώσεις. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπήρξε κανένα θέμα. Το γιατί δεν έκανε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι δικό του θέμα.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον οδήγησαν προς τα κανάλια για να κάνει δηλώσεις και δεν έκανε! Εφυγε μόνος του!

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, κανείς δεν οδηγεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι τα κρατικά κανάλια αγνόησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επειδή είστε προϊστάμενος των κρατικών καναλιών, δεν ξέρω εάν γνωρίζετε, δεν πήγε κανένας κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τα κρατικά κανάλια και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έκανε δηλώσεις.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εάν αναφέρεστε σε δημοσιεύματα, ήταν και κρατικά και ιδιωτικά κανάλια εκεί. Δεν γνωρίζω εάν ήταν αυτός ο λόγος, ούτε μας έχει αναφερθεί τίποτα από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εσείς δεν το εξετάζετε αυτό καθόλου.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εξετάσω, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε δηλώσεις;

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το θεωρείτε σοβαρό το θέμα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να πει κάτι, να είστε βέβαιος ότι το λέει προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν θα του υποδείξουμε εμείς τι θα κάνει.

    ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον αγνοείτε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν αγνοεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ιδιαιτέρως η κυβέρνηση τιμά και σέβεται απόλυτα. Θα παρακαλούσα, σε αυτό το σημείο, να είστε πολύ προσεκτικός.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε κάτι περί των σημερινών δημοσιευμάτων, για τη διαμάχη της κας Μπεσμπέα με το κ. Αβραμόπουλο, για το θέμα της παρέλασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Κάποιοι, μάλιστα συνέδεσαν αυτή την αντιπαράθεση και με την τελική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην κάνει δηλώσεις.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακούσαμε σήμερα τις εξηγήσεις όλων των πλευρών. Χρειάζεται από τη Νομαρχία Αθηνών μια έγκριση για να συμμετάσχει κάποιος στην παρέλαση, η έγκριση αυτή δεν είχε δοθεί και γι αυτό το λόγο δεν συμμετείχε η Δημοτική Αστυνομία. Δεν υπάρχει άλλο θέμα.

    Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο από εσάς, από την κυβέρνηση, για τη συνέντευξη που έδωσε στον Κυριακάτικο Τύπο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε τονίσει, κατ επανάληψη, το σεβασμό μας στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό πρέπει και να το λέμε και να το εννοούμε. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι η Εκκλησία θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός κομματικού ή πολιτικού "παιχνιδιού" ή διαμάχης. Αυτό θα ήταν έξω από το ρόλο της.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω, σχετικά με τα ποδοσφαιρικά: Με την όξυνση που πήρε και με την απόδοση ευθυνών στον Πρωθυπουργό, που επιχειρήθηκε, υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, πολιτικό υπόστρωμα σε αυτή την αντιπαράθεση ή μπορεί να υπάρξει μια νέα αναζωπύρωση του πολέμου των διαπλεκομένων;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπήρξαν τέτοια ζητήματα. Νομίζω ότι ήταν ατυχείς οι δηλώσεις, μέσα στην πίεση που προφανώς είχε εκείνη τη στιγμή ο κ. Φιλιππίδης, λόγω του κλίματος έντασης και των επεισοδίων. Βεβαίως, ο κ. Φιλιππίδης και άλλοι παράγοντες έριξαν λάδι στη φωτιά. Παρακολουθήσαμε και άλλες δηλώσεις από την άλλη πλευρά. Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις και κάθε είδους υποκίνηση κλίματος αντιπαράθεσης πρέπει να αποφεύγονται.

    ΙΩΑΝΝΟΥ: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο κλίμα. Αλλά, βεβαίως, να μην προκαταλάβουμε μια συζήτηση που θα γίνει με όλους τους αρμόδιους, την ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ και δεν γνωρίζω τι σκέφτονται. Την κυβέρνηση, πάντως, δεν την έχει απασχολήσει τέτοια σκέψη. Ούτε, εξάλλου, είναι αρμόδια να διακόψει τη διοργάνωση πρωταθλημάτων Εάν, από κει και πέρα, οι διοργανωτές θέλουν να πάρουν τα όποια μέτρα, ας τα πουν και ας αποφασίσουν. Δεν είναι δικό μας θέμα.

    ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Φιλιππίδης κάλεσε σχετικά τον Πρωθυπουργό και του απόδωσε ευθύνες. Ο Πρωθυπουργός προτίθεται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του κ. Φιλιππίδη;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη απαντήσει. Εκείνο που θα περιμέναμε για λόγους στοιχειώδους συνέπειας και σοβαρότητας, θα ήταν να ανακληθεί το σχετικό απόσπασμα των δηλώσεων από τον ίδιο τον κ. Φιλιππίδη.

    ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Να συμμορφωθούν και οι διαιτητές στις υποδείξεις του Παπουτσή, που είπε ότι δεν του άρεσε η διαιτησία;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα το σχολιάσω.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει ενδεχόμενο διαλόγου ανάμεσα στην ελληνική και τουρκική πλευρά, υπό τον ICAO, για το θέμα των αεροδιαδρόμων;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρόκειται να συναντηθούν τον Ιούνιο ειδικοί τεχνικοί της ΥΠΑ με τους αρμόδιους της τουρκικής πλευράς, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού. Εκείνο που θα συζητήσουν είναι οι νέοι αεροδιάδρομοι, περίπου 10, οι οποίοι πρέπει να συμφωνηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως η αεροπλοΐα στο Αιγαίο. Είναι καθαρά θέματα ασφάλειας της αεροπλοΐας. Μην τα συγχέετε ούτε με τον ελληνο-τουρκικό διάλογο, ούτε με οποιαδήποτε πολιτική πράξη.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" είναι συγκεκριμένο, ποιοί αεροδιάδρομοι συζητούνται. Ακόμα και οι αεροδιάδρομοι που τους έχει θέσει σε αμφισβήτηση η Τουρκία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι κανείς δεν έχει θέσει υπό αμφισβήτηση αεροδιάδρομους. Το θέμα ήταν άλλο. Ηταν οι συχνότητες και τα σχέδια πτήσεων μέσα στο FIR. Ο αεροδιάδρομος δεν τέθηκε σε αμφισβήτηση. Από κει και πέρα, συζητούνται και νέοι αεροδιάδρομοι, διότι υπάρχει το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων. Και μόνο κάτω από το πρίσμα της ασφάλειας των πτήσεων θα γίνει ο σχετικός διάλογος. Εξάλλου, δεν γίνεται από πολιτικά πρόσωπα. Θα γίνει από τους ειδικούς των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας των δύο χωρών, που θα είναι στελέχη, ειδικά για θέματα ασφάλειας των πτήσεων και αεροδιαδρόμων και δεν έχουν καμία πολιτική ιδιότητα και εξουσιοδότηση.

    Σας ευχαριστώ".

    [16] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Με ανακοινώση που εξέδωσε σήμερα η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας εκτιμά ότι έχει συμβάλει τα μέγιστα στο υψηλό επίπεδο συναγωνισμού των Πρωταθλημάτων, εκφράζοντας απερίφραστα την εμπιστοσύνη της προς τους Έλληνες διαιτητές, Παράλληλα, όπως επισημαίνει, νιώθει την ανάγκη να κάνει τη συγκεκριμένη παρέμβαση, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: "Από την πάγια θέση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας δεν εξαιρείται ο Ιωακείμ Ευθυμιάδης, ο οποίος, με την αδέκαστη κρίση του, διεκπεραίωσε επιτυχώς όλους τους αγώνες στους οποίους κληρώθηκε και που είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας, καθώς επίσης τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

    Οι σκηνές πρωτοφανούς βιαιότητας σε βάρος ενός μέλους της διαιτητικής οικογένειας, επέφεραν καίριο πλήγμα στην εικόνα του, διαρκώς προοδεύοντος, ελληνικού ποδοσφαίρου και πιστεύουμε ότι έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων φιλάθλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης.

    Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θα συνεχίσει να επιτελεί το δύσκολο έργο που της έχει ανατεθεί και εκφράζει την ελπίδα να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον γεγονότα ανάλογα με αυτά που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή.

    Καλούμε δε όλους τους ενδιαφερόμενους να επιδείξουν την πρέπουσα σοβαρότητα και να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της έντασης, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν ομαλά τα τρέχοντα Πρωταθλήματα".

    [17] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Ποντγκόριτσα, 26 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς κάλεσε τη Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία για τη δημιουργία νέου κράτους Σερβίας και Μαυροβουνίου τονίζοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για την ανεξαρτησία των δύο ομόσπονδων δημοκρατιών σε τρία χρόνια.

    "Είναι μία μεταβατική συμφωνία που οδηγεί στην πλήρη ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και της Σερβίας", τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς μιλώντας στα μέλη του Κοινουβουλίου του Μαυροβουνίου.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία για τη δημιουργία νέας ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου, προσπάθησε να μετριάσει την κριτική που δέχθηκε επειδή εγκατέλειψε τις αποσχιστικές φιλοδοξίες του.

    Επίσης πρόβαλε το επιχείρημα ότι η νέα αυτή διευθέτηση θα εμποδίσει την κυριαρχία του Βελιγραδίου στο Μαυροβούνιο.

    "Για πρώτη φορά μετά από έναν αιώνα, το Μαυροβούνιο θα είναι διεθνώς αναγνωρισμένο με το όνομά του", τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς μιλώντας στα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου.

    "Δεν υπάρχει πλέον το όνομα Γιουγκοσλαβία και δεν υπάρχει δυνατότητα κατάχρησής του. Με τη συμφωνία αυτή, οι συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία τίθενται οριστικά υπό έλεγχο", υπογράμμισε.

    Με την τοποθέτηση του κ. Τζουκάνοβιτς άρχισε σήμερα η συζήτηση στη Βουλή του Μαυροβουνίου για την επικύρωση της συμφωνίας που υπογράφηκε στο Βελιγράδι στις 14 Μαρτίου και προβλέπει τη δημιουργία νέας ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου επισήμανε ότι η συμφωνία θα έχει ισχύ για τρία χρόνια και στη συνέχεια το Mαυροβούνιο μπορεί να επιλέξει την αποχώρηση από τη ένωση και τόνισε ότι προσφέρεται παράλληλα η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.

    "Με τη συμφωνία γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή και ταυτόχρονα παρέχονται εγγυήσεις στο Μαυροβούνιο, ώστε να αποφασίσει για το κρατικό - νομικό καθεστώς με δημοκρατικό τρόπο σε τρία χρόνια", πρόσθεσε.

    "Πάντοτε απευθύναμε έκκληση για αυτή τη θέση - για τη δυνατότητα να αναλάβουμε την ευθύνη για το μέλλον μας και την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου. Η συμφωνία για τις σχέσεις με τη Σερβία μας παρέχει αυτές τις εγγυήσεις", υπογράμμισε.

    Η πρόεδρος του Κοινοβουλίο Βέσνα Πέροβιτς μετά από αίτημα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία" διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί με την ομιλία του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

    Εξω από το κτίριο της Βουλής του Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα διεξήχθησαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν από το δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων "Αντίδραση" και δυσαρεστημένων εργατών εργοστασίου της πόλης Ντανίλοβγκραντ.

    Μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπογραφή και επικείμενη επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Στην άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 30 εργάτες του εργοστασίου παραγωγής σωμάτων κεντρικής θέρμανσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην "παράνομη", όπως την χαρακτήρισαν ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου και ζήτησαν την παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα.

    [18] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΝΕΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

    Βουκουρέστι, 26 Μαρτίου 2002 (20:31 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ολοκληρώθηκε η σύνοδος με την ονομασία "Άνοιξη των Νέων Συμμάχων" που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι με την συμμετοχή των αρχηγών κρατών δέκα υποψήφιων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών.

    Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενταχθούν σ' αυτή.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Συμμαχία γίνεται ολοένα και πιο δυνατή και είναι περισσότερο ικανή να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις με την ένταξη νέων μελών" αναφέρεται στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε από κοινού από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο.

    Οι πρωθυπουργοί των δέκα υποψήφιων χωρών (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, ΠΓΔΜ, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Κροατία) επιβεβαίωσαν την απόφαση που είχε ληφθεί στη διάσκεψη στην Σόφια τον Οκτώβριο του 2001 να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να δράσουν ως de facto μέλη της Συμμαχίας σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

    [19] ΑΥΡΙΟ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ EURO 2004

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Κατόπιν επιθυμίας της UEFA, η συνάντηση εκπροσώπων της ΕΠΟ και των Π.Ο. Ισπανίας, Ουκρανίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Αρμενίας, με αποκλειστικό περιεχόμενο τον καθορισμό του προγράμματος του 6ου προκριματικού ομίλου για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004, η οποία επρόκειτο να γίνει στις 8 και 9 Απριλίου, θα διεξαχθεί αύριο στη Νιόν.

    Σε περίπτωση που η προσπάθεια συμφωνίας των πέντε ομοσπονδιών αποβεί άκαρπη, τότε ο καθορισμός του προγράμματος θα προκύψει έπειτα από κλήρωση που θα διενεργηθεί

    στα γραφεία της UEFA την ερχόμενη Πέμπτη. Η ΕΠΟ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση των ομοσπονδιών από τον Γενικό Γραμματέα, Ιωάννη Οικονομίδη.

    [20] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 19 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΙ ΜΗΝΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

    Άγκυρα, 26 Μαρτίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη ενός Τούρκου καθηγητή που είχε συλληφθεί στο πλαίσιο παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας.

    Πρόκειται για τον Οζγκέν Ιμάμογλου 31 χρόνων ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση των ανηλίκων μαθητών του και για μετάδοση πορνογραφικών φωτογραφιών μέσω του διαδικτύου.

    Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι του καθηγητή αποκάλυψαν ότι ο τελευταίος διέθετε αρκετό πορνογραφικό υλικό των μαθητών του το οποίο μετέδιδε μέσω του διαδικτύου.

    Σε περίπτωση που ο Ιμάμογλου καταδικαστεί τότε θα του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 χρόνων και έξι μηνών.

    Σημειώνεται ότι ο Τούρκος καθηγητής συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας στην οποία συμμετέχουν 18 συνολικά χώρες μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.

    [21] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαρτίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Με σημερινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΟ επισημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγάζει βιαστικά συμπεράσματα για τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων της κυριακάτικης αναμέτρησης.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ως εξής: "Καλό θα ήταν προτού ο Υπουργός Τύπου της Κυβέρνησης, κ. Πρωτόπαππας, αποφανθεί για τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων της Κυριακής να γνωρίζει τη θέση που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο συνάδελφός του καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός Δ. Χρυσοχοϊδης".

    [22] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ" ΑΠΟ ΤΟΝ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (20:20 UTC+2)

    To πρόγραμμα «Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση» της γενικής γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι το πρόγραμμα συντονίζει συλλογικά ομάδες, θεματικές οι οποίες ασχολούνται με τη διακυβέρνηση, το e-government, τη βιομηχανική παραγωγή, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την υγεία και την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, τη βιοτεχνολογία τις μεταφορές την πληροφορική και τις επικοινωνίες. Στόχος του είναι να καταγραφούν οι εξελίξεις στην οικονομία, το περιβάλλον, το εμπόριο, την κοινωνία και την τεχνολογία και να προσανατολιστούν ανάλογα οι εθνικοί πόροι.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι η έρευνα και η τεχνολογία θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα του προσδιορισμού των όρων της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμική εξέλιξης, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προώθησης και αξιοποίησης της γνώσης, της τεχνολογίας και της επιστήμης, με βάση αφενός τη δημοκρατική και αφετέρου την ανθρωποκεντρική αντίληψη της ανάπτυξης.

    Ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Δ. Δενιόζος, υπογράμμισε ότι βασικό στοιχείο της επιτυχίας του προγράμματος θα είναι η συμμετοχή του κοινού, αρχής γενομένης από τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, των Συνδικάτων και των διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

    Το πρόγραμμα ανατέθηκε, μετά από διαγωνισμό σε consortium, αποτελούμενο από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και τις εταιρίες Logotech και Κ-ΝΕΤ. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του υπολογίζεται σε 2,5 χρόνια.

    [23] Ο ΣΑΡΟΝ ΜΕΤΑΝΙΩΣΕ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 26 Μαρτίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth δήλωσε ότι έχει μετανιώσει που υποσχέθηκε στις ΗΠΑ πως δεν θα προβεί σε ενέργειες που θα βλάψουν τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Σαρόν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε κάθε συνάντηση τους του ζητούσε να μην πειράξει τον Αραφάτ ή να τον εξορίσει από τα Παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε ότι ίσως η συγκατάθεση του ήταν σωστή κίνηση αρχικά αλλά μετά από τις συγκρούσεις από ένα σημείο και μετά ήταν λάθος. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός φαίνεται μετανιωμένος και δήλωσε ότι έπρεπε να πει στους Αμερικανούς ότι δεν δεσμεύεται.

    Ο υπουργός Πληροφόρησης των Παλαιστινίων χαρακτήρισε εγκληματικά και παράλογα τα σχόλια του Σαρόν.

    Το Ισραήλ εμμένει στην απόφαση απαγόρευσης εξόδου του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση ο Αραφάτ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει του όρους που απαιτούνται για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βηρυτό, που πραγματοποιείται αύριο αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να το πράξει..

    Το ενδεχόμενο είναι ακόμη ανοιχτό καθώς συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ αλλά είναι μάλλον απίθανο να επιτραπεί στον Αραφάτ να μεταβεί στη Βηρυτό.

    Συμβουλή προς τον Αραφάτ, να μην παραστεί στη σύνοδο των αραβικών κρατών απευθύνει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος τονίζει σε δήλωσή του ότι κι αν ακόμη το Ισραήλ επιτρέψει στον Παλαιστίνιο ηγέτη να φύγει από τη Ραμάλα, θα δημιουργήσει έπειτα καταστάσεις που θα του απαγορεύουν την επιστροφή.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που τα αραβικά κράτη δημοσιοποιούσαν μέσω του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων του Λιβάνου μια 21σέλιδη έκθεση στην οποία περιλαμβάνονται 52 όροι για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, μεταξύ των οποίων και η πρόταση για μηνιαία ενίσχυση των Παλαιστινίων με 55 εκατομμύρια δολάρια για χρονικό διάστημα έξι μηνών, εφόσον συνεχίζεται η βία από την πλευρά των Ισραηλινών. Επιπλέον, τα αραβικά κράτη επιμένουν στην ανακοίνωσή τους ότι για την επίτευξη ειρήνευσης οι Ισραηλινοί πρέπει να αποσυρθούν ολοκληρωτικά από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Δυο ακόμη Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εξερράγη, τη στιγμή που ισραηλινές αρχές ασφαλείας διέταξαν στον οδηγό να σταματήσει για έλεγχο, κοντά στο εμπορικό κέντρο Μαλχα στην Ιερουσαλήμ.

    Σύμφωνα με τις αρχές, το αυτοκίνητο ερχόταν από τα προάστια της Βηθλεέμ και είχε προορισμό τη βόρεια Ιερουσαλήμ. Η αστυνομία διέταξε να σταματήσει, για να προχωρήσει σε έλεγχο και το όχημα εξερράγη, σκοτώνοντας τους δύο επιβάτες του.

    [24] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (20:14 UTC+2)

    "Τα όσα περί 'διγλωσσίας' και 'υποκρισίας' ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αφορούν τη Νέα Δημοκρατία. Φωτογραφίζουν την κυβέρνηση Σημίτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχετικά με τις δηλώσεις Πρωτόπαπα για το ασφαλιστικό.

    Σύμφωνα με τον κ.Ρουσόπουλο, η κυβέρνηση απέσυρε τα "κυνικά της μέτρα" για το ασφαλιστικό μετά την αντίδραση της κοινωνίας και τώρα παρουσιάζει ως λύση μια σειρά από "εμβαλωματικές" ρυθμίσεις, αλλά αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. "Και στο μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού αποδεικνύει την ανευθυνότητά της, εφαρμόζοντας το δόγμα της μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον" τονίζει.

    Αντίθετα, αναφέρει η ΝΔ ήδη από τις 26/9/2001, κατέθεσε συγκεκριμένες, υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις για μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού.

    [25] Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Μαρτίου 2002 (20:12 UTC+2)

    "Ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας, ευθύνη όλων μας, είναι να προασπίσουμε το συμφέρον του Ελληνικού Λαού και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει λύσεις, που δεν θα δίνουν μια παράταση ζωής, που δεν θα μεταθέτουν το πρόβλημα στις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά μια βαθιά ανάσα για τις επόμενες δεκαετίες", επισήμαναν ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. βουλευτής Α' Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης και ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βουλευτής Β' Αθηνών, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα.

    Οι τομεάρχες της Ν.Δ. τόνισαν ότι η σημερινή συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει έναρξη διαλόγου μ' αυτήν.

    "Το ζητούμενο είναι ένα δίκαιο, αποδοτικό και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα. Πάνω απ΄ όλα, πρέπει να δώσουμε στον κάθε εργαζόμενο τη βεβαιότητα ότι δεν θα αδικηθεί, ότι οι κόποι της ζωής του δεν θα πάνε χαμένοι. Με αυτό το στόχο, από τον περασμένο Απρίλιο, συμμετέχουμε στο διάλογο και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις", υπογράμμισαν.

    "Όμως η Κυβέρνηση όχι μόνο είναι αναξιόπιστη, γιατί άλλα πρότεινε προ έτους και εντελώς διαφορετικά λέει τώρα, αλλά αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την τριμερή χρηματοδότηση, θεσμοθετημένη από τη Νέα Δημοκρατία.

    Δυστυχώς για άλλη μια φορά αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς και δίνει ακάλυπτες επιταγές στους ασφαλισμένους", δήλωσαν προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων που υποθηκεύει το μέλλον της Ασφάλισης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 26 March 2002 - 19:13:51 UTC