Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [04] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] Ο Γ. ΔΡΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ
  • [06] ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
  • [07] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [08] Η ΠΑΕ ΠΑΟ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [09] ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
  • [11] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ
  • [12] OHE: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΕΤΩΝ ΤΟ 2050
  • [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ
  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [15] ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [16] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [17] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 14 ΕΤΩΝ ΣΕ 45ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ
  • [18] ΝΔ: Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
  • [19] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ
  • [20] ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
  • [21] 103 ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2003
  • [22] 50 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [23] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΕΠΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ
  • [24] ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

  • [01] ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

    Τελ-Αβίβ, 1 Απριλίου 2002 (10:37 UTC+2)

    Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριελ Σαρον στο ενδεχόμενο διεξαγωγής με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, διάσκεψης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, οι σχετικές φαίνεται να έχουν παγώσει, καθώς οι ΗΠΑ, κάλεσαν χωρίς αποτέλεσμα το Ισραήλ να αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχει ακόμη (οργανωμένα) αντιδράσει έναντι της διεξαγωγής των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων.

    Στο μεταξύ, η προέλαση των ισραηλινών αρμάτων μάχης, συνεχίστηκε νωρίς το πρωί σε τρεις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτ. Όχθης.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (15:09 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Είμαι ευγνώμων και ελπίζω η φωνή του κ. Σημίτη να ακουστεί στον υπόλοιπο κόσμο" ήταν η απάντηση του παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, στο μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

    Όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, το μήνυμα του κ. Σημίτη έφθασε με μεγάλη δυσκολία στον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας ζητεί την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει ο κύκλος του αίματος και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα συγκρότησης του δικού του κράτους, αλλά και οι κάτοικοι του Ισραήλ έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ασφάλεια" κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [03] ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (11:36 UTC+2)

    Στη φάση υλοποίησης περνούν τα προγράμματα τεχνολογίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος της «Αθήνα 2004» είναι με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Τεχνολογία που παρουσίασε, να αφήσει μετά το τέλος των αγώνων μια «σημαντική κληρονομιά» για τη χώρα.

    Τα νέα συστήματα που φέρνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το Συγκαναλικό Σύστημα Ραδιοεπικοινωνιών (ΤΕΤRΑ), η διαχείριση του ραδιοφάσματος και η ανάπτυξη της καλωδιακής τηλεόρασης, παράλληλα με τη δημιουργία σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ενός συστήματος «προσομοίωσης» των αγώνων, του λεγόμενου ΡLΑΤΟ, που θα αποτελέσει τη συνεισφορά της Αθήνα 2004, στην εφαρμογή καινοτόμου προτύπου για όλους τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ακόμη στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, εκτός από την ενίσχυση των δικτύων του ΟΤΕ, προβλέπεται και η εισαγωγή καινοτομιών, όπως η τεχνολογία VΡΝ, που αντικαθιστά παραδοσιακές τηλεπικοινωνιακές αρχιτεκτονικές, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες στους συνδεδεμένους χρήστες. Το «Ολυμπιακό Δίκτυο» είναι δίκτυο ευρείας περιοχής που συνδέει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως και άλλες εγκαταστάσεις Ολυμπιακών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Αττικής. Μετά το τέλος των αγώνων τέτοια δίκτυα θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν από φορείς του ελληνικού δημοσίου ή μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με αυξημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες και με προφανή μείωση του κόστους των επικοινωνιών.

    [04] Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (11:40 UTC+2)

    Ο στόχος είναι μέσα στον Απρίλιο να υπάρξουν αποτελέσματα για την πορεία των έργων της Θεσσαλονίκης, τονίζει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, με αφορμή την αυριανή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην Αθήνα, στην οποία θα εξεταστεί η πορεία των έργων της Θεσσαλονίκης και μετά αναμένονται ανακοινώσεις για το Μετρό, την υποθαλάσσια και την EXPO.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση τεσσάρων φόρουμ διαλόγου με τους φορείς της Θεσσαλονίκης για την πόλη. Στις 23 Απριλίου θα γίνει το τελικό φόρουμ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος θα κάνει ανακοινώσεις για την αξιοποίηση των στρατοπέδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πασχαλίδης τονίζει ότι είναι ώριμο το αίτημα για την οργάνωση της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης και με δήλωση του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει:"Στις 23 Απριλίου ολοκληρώνουμε έναν κύκλο τοπικού κοινωνικού διαλόγου με τα 4 φόρουμ για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Καταλήγουμε σε έναν χρηστικό οδηγό για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη με ένα σύνολο προτάσεων και μέτρων με τίτλο "Συμμαχία για τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη". Πιστεύω πως οι συνθήκες, κοινωνικές και χωροταξικές, είναι ώριμες και πιέζουν για την οργάνωση της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης".

    Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα την ελληνική προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2003, και τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής και των παράλληλων εκδηλώσεων, σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει χαρακτηριστικά:"Οπως για την Ελλάδα η προεδρία είναι πολύ περισσότερο από τις 180 μέρες της προεδρίας, έτσι και για τη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ περισσότερο από το τριήμερο της Συνόδου".

    [05] Ο Γ. ΔΡΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (22:04 UTC+2)

    Ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς καταδίκασε τα επεισόδια που έγιναν χτες στο Κιλελέρ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Δρυς έκανε λόγο για πρωτοφανείς ενέργειες, στις οποίες πρωτοστάτησαν κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Δρυς ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία να βγάλει ανακοίνωση που θα καταδικάζει τα επεισόδια.

    [06] ΣΕ ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Λάρισα, 1 Απριλίου 2002 (21:59 UTC+2)

    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν από μεθαύριο οι αγρότες, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το μεσημέρι στη Λάρισα.

    Οι αγρότες, που διαμαρτύρονται για τη στάση του υπουργείου Γεωργίας στα θέματα του βαμβακιού και των αποζημιώσεων, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απροειδοποίητους αποκλεισμούς δρόμων και σιδηροδρομικών κόμβων.

    Εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ή με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

    Μετά την ολοκλήρωση του νέου κύκλου των κινητοποιήσεων η συντονιστική επιτροπή των αγροτών προγραμματίζει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    [07] AΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (21:19 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης κατέδειξε σήμερα το πώς εννοεί τη φύση και τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Κατά τον πρωθυπουργό, στην Ελλάδα σήμερα, τα πάντα πάνε καλά και κανείς δεν δικαιούται να ομιλεί. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως ''μη υπαρκτά'', ως ''δευτερεύοντα'' και ''επουσιώδη'' τα προβλήματα, στα οποία εστιάζει την κριτική και τον κοινοβουλευτικό έλεγχό της η αξιωματική αντιπολίτευση", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε όσα είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την περιφέρεια των Ιόνιων νήσων.

    "Κατά τον κ. Σημίτη, λοιπόν, είναι ανύπαρκτα τα προβλήματα: της ανεργίας, της διεύρυνσης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που μαστίζουν το δημόσιο βίο, της αποτελμάτωσης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, της δραματικής υποβάθμισης της υγείας και της παιδείας, της δημιουργίας προηγούμενων, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος

    "Ο κ. Σημίτης, για μια ακόμη φορά, απέδειξε ότι είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι πολίτες. Και επιβεβαίωσε ότι, μπροστά στην αδυναμία του να εγγυηθεί ένα καλύτερο αύριο για τον Ελληνικό Λαό, σκοπίμως επιχειρεί να τον διχάσει", κατέληξε.

    [08] Η ΠΑΕ ΠΑΟ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Πόλεμος... χαρακωμάτων μπορεί να θεωρηθούν οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και του ΠΑΟ. Ετσι με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ΠΑΕ ΠΑΟ σχετικά με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή της τηλεοπτικής εκπομπής και πήρε θέση η αντίστοιχη ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αναφέρει: "Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσπαθεί ασκόπως και αδίκως με την ανακοίνωσή της να εμπλέξει τον Παναθηναϊκό στα όσα αποκαλύφθηκαν σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θεωρεί ότι η εν λόγω ανακοίνωση πρέπει να αποδοθεί σε ανθρώπινο λάθος, το οποίο ωστόσο αιτιολογείται από τη δίκαιη αγανάκτηση και των ανθρώπων του ΠΑΟΚ για τα συμβαίνοντα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από τους αποκαλυφθέντες διάλογους του διαιτητή κ. Βούλγαρη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Πειραιά κ. Σπάθα, δεν προκύπτει η παραμικρή ανάμιξη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Προκύπτει αντιθέτως ότι ο κ. Σπάθας έδωσε σαφείς εντολές στον κ. Βούλγαρη να μη δείξει κίτρινες κάρτες σε συγκεκριμένους παίκτες του ΠΑΟΚ. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι η ως άνω εντολή δόθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

    Επίσης πληροφορούμε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ότι ο Λάμπρος Μάρης ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Αγγελος Φιλιππίδης, κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου (Ιούνιος 2000).

    Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έχουν κρίση και μνήμη. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν στα τελευταία παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει κάποιος αδικημένος, αυτός είναι ο Παναθηναϊκός. Όπως, επίσης, γνωρίζουν τί συνέβαινε στους αγώνες του ΠΑΟΚ με αντιπάλους τις ομάδες που τελούσαν υπό την προστασία του αποκαλυφθέντος κυκλώματος.

    Όπως η ιστορία των αγώνων ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού έχει αποδείξει, οι φίλαθλοι των δύο συλλόγων δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αυτό το κλίμα δεν αξίζει και δεν πρέπει να διαταραχθεί για κανέναν λόγο και για καμία ανακοίνωση".

    [09] ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Η κλήρωση διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας για τους αγώνες της Α' και της Β' Εθνικής Κατηγορίας (23η αγωνιστική), θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση διαιτητών και παρατηρητών διαιτησίας για τους αγώνες της Γ' Εθνικής Κατηγορίας (26η αγωνιστική) και της Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας (27η αγωνιστική).

    [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Οι καθυστερημένες οφειλές προς τους διαιτητές έγιναν αντικείμενο διαμαρτυρίας μέσω επίσημου εγγράφου του προέδρου της Ενωσης Διαιτησίας Γιώργου Μπίκα και του γραμματέα της, Γιώργου Γιαννόπουλου προς τον πρόεδρο του ΕΣΑΠΕ (ΕΠΑΕ) Αθανάσιο Κανελλόπουλο.

    Το συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο υπογράφουν οι δύο προαναφερόμενοι είναι το ακόλουθο:

    "Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

    Πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων και σε συνεννόηση μαζί μας εγγράφως (δικό σας έγγραφο με αριθμός πρωτοκόλλου 020/01/22.08.2001) μας είχατε υποσχεθεί ότι οι καθυστερημένες οφειλές προηγουμένων ετών προς τους διαιτητές εν ενεργεία και μη θα εξοφλούνταν το αργότερο μέχρι 15.12.2001.

    Δυστυχώς μέχρι σήμερα 29.03.2002 δεν έχετε τηρήσει την υπόσχεσή σας. Κύριε Πρόεδρε, Γνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα του ΕΣΑΠΕ, σας παρακαλούμε όμως να δώσετε προτεραιότητα για την άμεση εξόφληση των καθυστερημένων οφειλών σε διαιτητές και Παρατηρητές, διότι γινόμαστε δέκτες πολλών παραπόνων.

    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων".

    [11] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 1 Απριλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας αποφάσισε να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και να παραδώσει στις αρχές του Δικαστηρίου υπόπτους για εγκλήματα πολέμου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

    "Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε ομόφωνα στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο και να ζητήσει από όλα τα κρατικά όργανα να συνεργαστούν πλήρως", τόνισε ο κ. Σβιλάνοβιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εν λόγω απόφαση σημαίνει ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση σε σχετικά αρχεία χωρίς ωστόσο να πληγωθεί η εθνική αξιοπρέπεια ενώ θα συλληφθούν και θα μεταφερθούν στη Χάγη όσοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

    Εξάλλου ο κ. Σβιλάνοβιτς τόνισε ότι η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία που αποτελείται από την Σερβία και το Μαυροβούνιο αποτελεί μέλος των Ηνωμένων Εθνών και είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με το Δ.Π.Δ.

    Η απόφαση ελήφθη μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχαν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συνεργαστεί το Βελιγράδι με τη Χάγη ενώ σε διαφορετική περίπτωση επρόκειτο να "παγώσει" το ποσό των 40 εκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία.

    [12] OHE: ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΕΤΩΝ ΤΟ 2050

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Σύμφωνα με δημογραφικές έρευνες των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπου πενήντα χρόνια είναι πολύ πιθανόν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία τα άτομα ηλικίας πάνω από 60 θα είναι περισσότερα από τα παιδιά κάτω των δεκαπέντε. Ενώ τώρα ένας στους δέκα είναι από εξήντα και πάνω, το 2050 θα είναι ο ένας στους πέντε. Οι αριθμοί όσων θα είναι πάνω από ογδόντα (οι "πιο ηλικιωμένοι των ηλικιωμένων") αναμένεται ότι θα πενταπλασιαστούν. Τα παραπάνω επισημαίνει ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νίτιν Ντεσάι, σε άρθρο του με αφορμή την δεύτερη παγκόσμια σύνοδο για τη γήρανση που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη από τις 8 έως τις 12 Απριλίου.

    Αναλυτές των Ηνωμένων Εθνών εντοπίζουν και διατυπώνουν τις επιπτώσεις αυτών των τάσεων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, οικονομικές καταστάσεις και περιοχές. Συνολικά, στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές τα ηλικιωμένα άτομα είναι περισσότερα από τα νέα. Αν και ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει γεράσει σταδιακά τον τελευταίο αιώνα, η δημογραφική αλλαγή στις δομές των ηλικιών ακόμα θέτει προκλήσεις που έχουν σχέση με την αναμενόμενη μείωση στην αναλογία της εργαζόμενης ηλικίας με τις μη-εργαζόμενες μεγαλύτερες ηλικίες για συντάξεις, συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο ρυθμός γήρανσης είναι πιο γρήγορος. Ο πιο ηλικιωμένος πληθυσμός τους αναμένεται να τετραπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια. Αυτές οι χώρες θα αντιμετωπίσουν μεγάλη στενότητα πόρων ενόσω αντιμετωπίζουν τις παράλληλες προκλήσεις της ανάπτυξης και της γήρανσης του πληθυσμού. Είναι φανερό ότι στις πλουσιότερες αλλά και τις φτωχότερες χώρες, η δημογραφική επανάσταση θα έχει επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής και θα επηρεάσει κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί.

    Στη δεύτερη παγκόσμια σύνοδο για τη γήρανση, που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη από τις 8-12 Απριλίου, χώρες από όλον τον κόσμο θα υιοθετήσουν ένα διεθνές σχέδιο δράσης για το 2002, που θα προσφέρει καθοδήγηση σε αυτούς που χαράσσουν πολιτική για τις αλλαγές που είναι αναγκαίες ώστε να επέλθει μια "κοινωνία για όλες τις ηλικίες". Το σημείο εκκίνησης του σχεδίου είναι ότι η παγκόσμια τάση των ανθρώπων να ζουν περισσότερο είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, ένα που πρέπει να αντανακλάται στους τρόπους με τους οποίους χειριζόμαστε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας.

    Το σχέδιο καλύπτει μία ευρεία σειρά πιθανών μέτρων πολιτικής. Αρκετά από αυτά σχετίζονται με την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων τρίτης ηλικίας. Συμπεριλαμβάνουν την απαλοιφή όποιου μέτρου τους αποκλείει ή επιτρέπει διακρίσεις σε βάρος τους στις κοινωνίες όπου ζουν. Στο χώρο της εργασίας, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να αφορά πολιτικές που παρατείνουν τα κριτήρια καταλληλότητας για απασχόληση, προσαρμογές στον χώρο εργασίας όπως το μοίρασμα της εργασίας, ευλύγιστο ωράριο ή προγράμματα σταδιακής συνταξιοδότησης (ενόσω διατηρούνται τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης).

    Το σχέδιο επίσης επισημαίνει την ανάγκη στην ιατρική περίθαλψη, όχι μόνο των πιο ηλικιωμένων, αλλά σε όλη τη διάρκεια της ζωής, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι πιο υγιή άτομα τρίτης ηλικίας. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση των ατόμων που ασχολούνται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Θα χρειαστούν διευρυμένα εκπαιδευτικά προγράμματα γηριατρικής ώστε να αντιμετωπισθεί η δημογραφική επανάσταση, καθώς και βελτιωμένες τεχνολογίες σε αυτόν τον χώρο.

    Το σχέδιο δράσης θα υιοθετηθεί στην επερχόμενη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Μαδρίτη.

    [13] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΡΑΦΑΤ

    Άγκυρα, 1 Απριλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Η στάση του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Τουρκίας η οποία καταδίκασε την στρατηγική που ακολουθεί το Ισραήλ προειδοποιώντας ότι αυτή θα ναυαγήσει και θα οδηγήσει σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    "Ο Αραφάτ είναι ο πρόεδρος ενός κράτους που η Τουρκία αναγνωρίζει. Δεν δεχόμαστε και κατηγορηματικά καταδικάζουμε την στάση της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντί του" τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ προσθέτοντας ότι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιδεικνύει ανάλογη ασέβεια απέναντι σε έναν πρόεδρο και στον λαό που αυτός αντιπροσωπεύει".

    Ο κ. Τζεμ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές προσπάθειες προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση της βίας θα έχει αρνητικές συνέπειες αποσταθεροποιώντας την σταθερότητα όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κρατήσουν ίση απόσταση και από τις δυο πλευρές και να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για το σταμάτημα της τρομοκρατίας και την ανεύρεση ειρηνικής λύσης" τόνισε.

    Ο Τούρκος υπουργός έκανε έκκληση για άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που υιοθετήθηκε το Σάββατο και το οποίο καλεί το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα παλαιστινιακές περιοχές και ζητάει την τήρηση της εκεχειρίας και από τις δυο πλευρές.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 1 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Την άποψη ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την συνέχιση των διμερών σχέσεων της χώρας με την Κίνα εξέφρασε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Σολομόν Πασί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο.

    Ο κ. Πασί που έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα χθες είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Τανγκ Ζιαχουάν με τον οποίο συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας.

    Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν την πρόταση που έχει θέσει η βουλγαρική κυβέρνηση να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου την προεδρία θα ασκήσει η Βουλγαρία τον προσεχή Σεπτέμβριο, την διοργάνωση συνεδρίου την 11η Σεπτεμβρίου στη μνήμη των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Υόρκη.

    Ακολούθησαν συζητήσεις για θέματα διμερούς συνεργασίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο οποίο η Κίνα αποτελεί μόνιμο μέλος ενώ η Βουλγαρία μη μόνιμο για τη χρονική περίοδο 2002-2003.

    Ο κ. Πάσι προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί σύντομα την Βουλγαρία.

    [15] ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το φάιναλ φορ του κυπέλλου γυναικών στο χάντμπολ που θα γίνει στις 13 και 14 Αυγούστου στην Αρτα με συνδιοργανωτές τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, το δήμο Αρτας και την ΟΧΕ. Στη κλήρωση που έγινε σήμερα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Χάντμπολ αναδείχθηκαν τα ζευγάρια των ημιτελικών. Ετσι η Αναγέννηση Αρτας θα παίξει με τον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης και ο ΠΑΟ θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Νέα Ιωνία.

    "Φιλοδοξούμε ότι θα πετύχουμε την καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού. Θα φιλοξενήσουμε με αγάπη όλες τις ομάδες. Πιστεύουμε ότι οι αθλήτριες θα δώσουν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους, έχοντας πάντα στο βλέμμα μας στο 2004. Θέλουμε αγκαλιάσουμε το γυναικείο χάντμπολ", τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Βασίλης Κρανιώτης.

    [16] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία 50 ομογενών, Ελλήνων της Ν. Αφρικής, μαζί με μέλη της χορωδίας του Soweto, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας κ.κ. Σεραφείμ.

    Στους ομογενείς απηύθυνε χαιρετισμό ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Σπύρος Καπράλος

    ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των Αγώνων και στο ρόλο τους στη συμφιλίωση

    των λαών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαρίστησε επίσης τους ομογενείς για τη βοήθεια που παρέχουν και τη συμπαράστασή τους

    στον Εθελοντισμό.

    Στη συνέχεια, οι ομογενείς ενημερώθηκαν για τα επί μέρους προγράμματα που αφορούν στη διοργάνωση και στη διεξαγωγή των Αγώνων. Τη γενική εικόνα παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων κ. Διονύσης Γάγγας, το πρόγραμμα Εθελοντισμού και Ολυμπιακής Παιδείας της ΑΘΗΝΑ 2004 παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής Εθελοντισμού κ. Κωνσταντίνος Μπόγδανος ενώ η Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού κ. Δήμητρα Ήγκαν αναφέρθηκε στη διοργάνωση των επαφών με την Ομογένεια τις οποίες αναπτύσσει η Οργανωτική Επιτροπή.

    Ο Μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόριας κ.κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 για τη παρουσίαση της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τόνισε ότι η Ομογένεια βρίσκεται στο πλευρό της ΑΘΗΝΑ 2004.

    Οι ομογενείς συνοδεύονταν από μέλη του προγράμματος "Οικουμενικός Ελληνισμός", μέσω του οποίου οργανώθηκε και η αποστολή της αντιπροσωπείας τους στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    [17] ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 14 ΕΤΩΝ ΣΕ 45ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ποινή κάθειρξης 14 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης σε 45χρονο, ο οποίος κατηγορείται ότι χτύπησε τον πατέρα του με αποτέλεσμα τρεις μέρες

    αργότερα να χάσει τη ζωή του.

    Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το Μάϊο του 1995 στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης όταν ο 45χρονος δράστης Θωμάς Φωτίου ήρθε στα χέρια με τον πατέρα του

    Κωνσταντίνο, ηλικίας 65 χρόνων, ύστερα από διαφωνία για ασήμαντη αφορμή. Ο 45χρονος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χτύπησε τον πατέρα του και τον άφησε αναίσθητο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ύστερα από 3 μέρες, ενώ ο δράστης στη συνέχεια διέφυγε στο εξωτερικό.

    Στην απόλογία του ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας του ήταν μεθυσμένος και ότι γλίστρησε και έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μείωσε σήμερα την πρωτόδικη ποινή, που είχε επιβληθεί πρωτόδικα, κατά δύο έτη.

    Γ.Χ.

    [18] ΝΔ: Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    "Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Παπανδρέου ήρθε σήμερα, για μία ακόμη φορά, να επιβεβαιώσει τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε ο προκάτοχός της κ. Λαλιώτης" δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, σχολιάζοντας σημερινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού για την πορεία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου.

    "Βεβαίως, είναι πολύ εύκολο να ομολογεί σήμερα η κ. Παπανδρέου ότι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης, διδάσκονται από τα λάθη τους. Το πρόβλημα, όμως, είναι πως τα λάθη τους τα πληρώνει - και μάλιστα πολύ ακριβά - ο ελληνικός λαός" είπε ο κ. Τσιτουρίδης και κάλεσε την κ. Παπανδρέου να καταστήσει κοινωνό της αυτοκριτικής της και τον κ. Λαλιώτη, ο οποίος "επιτέθηκε" σε όσους του επεσήμαναν τα λάθη που σήμερα ομολογεί η υπουργός.

    [19] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

    Σαράγιεβο, 1 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ένας πρώην αξιωματικός του στρατού των Σερβοβοσνίων συνελήφθη χθες το βράδυ κοντά στην πόλη Μπράτουνατς στο ανατολικό τμήμα της Βοσνίας πιθανόν κατόπιν σχετικού αιτήματος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Πρόκειται για τον Μομιρ Νίκολιτς την σύλληψη του οποίου επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Μπράτουνατς, Μάνε Τζουριτς.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 18 άτομα με πολιτικά ρούχα και με τρία οχήματα έφτασαν αργά χθες το βράδυ έξω από το σπίτι του Νίκολιτς ζητώντας του να βγει έξω και τον συνέλαβαν αμέσως.

    Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας επισήμανε ότι η σύλληψη του Νίκολιτς έγινε προφανώς από μέλη διεθνών οργανισμών ενώ από την πλευρά της η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (SFOR) στη Βοσνία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

    Σημειώνεται ότι ο Νίκολιτς υπήρξε βοηθός του διοικητή του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας στην πόλη Μπράτουνατς στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και κατηγορείται για συμμετοχή στα γεγονότα εναντίον των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα.

    [20] ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί αντιπρόσωπος εταιρίας αυτοκινήτων που πριν από δύο χρόνια κατάφερε να εξαπατήσει στη Θεσσαλονίκη δεκάδες ομογενείς, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά από προκαταβολές για αγορές αυτοκινήτων.

    Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόσωπο της εταιρίας "Βιαμάρ ΑΕ" Μαρκέλο Ζαμάνη ο οποίος το Φεβρουάριο του 2000, όταν αποκαλύφθηκε η κομπίνα, διέφυγε στο εξωτερικό και από τότε αναζητείται καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο Ζαμάνης παραπέμπεται να δικαστεί με την κατηγορία ότι εξαπάτησε 85 παλιννοστούντες ομογενείς, από τους οποίους απέσπασε συνολικά το ποσό των 240 εκ. δραχμών.

    Όπως αναφέρεται σε βούλευμα, που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόσωπος της εταιρίας αυτοκινήτων λειτουργούσε κατάστημα, στη συμβολή των οδών Λ. Στρατού και Καυταντζόγλου και από το Νοέμβριο του 1999 μέχρι το Φεβρουάριο του 2000 εισέπραξε από τους ομογενείς τις προκαταβολές, αλλά

    δεν τους παρέδωσε τα αυτοκίνητα. Τις παράνομες δραστηριότητές του δεν τις γνώριζαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους πελάτες - θύματά του είχαν συνάψει ακόμα και δάνεια με τράπεζες για να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα.

    Γ.Χ.

    [21] 103 ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2003

    Αθήνα, 1 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Εκατόν τρία γραφεία κτηματολογίου θα λειτουργούν εντός του 2003 στη χώρα, υπό την ευθύνη των υποθηκοφυλακείων που θα χορηγούν τους προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με την υπουργό τα υποθηκοφυλακεία θα εξασφαλίζουν την ορθότητα των εγγραφών, ενώ θα απλουστεύεται και η διαδικασία της κτηματογράφησης. Στις οργανωτικές αλλαγές για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται: η ένταξη των επιλεγόμενων προς ένταξη στο κτηματολόγιο περιοχών, σύμφωνα με τη νέα διοικητική δομή της χώρας, δηλαδή τους Καποδιστριακούς Δήμους, ενώ ως βάση για την κτηματογράφηση, θα καθοριστεί η περιοχή αρμοδιότητας ενός ή περισσοτέρων υποθηκοφυλακείων.

    Επίσης, θα προβλέπεται ο καθορισμός της ακριβούς κλίμακας και του τρόπου είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους, για την έκδοση των πρώτων πιστοποιητικών. Η καταγραφή και συγκέντρωση των υφιστάμενων χαρτογραφικών υποβάθρων καθώς και η συμβολή της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα και να λειτουργούν 40 κτηματολογικά γραφεία.

    [22] 50 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Κωνσταντινούπολη, 1 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Σε 50 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές μετά τον θάνατο μίας ακόμη κρατούμενης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία (IHD).

    Πρόκειται για την Μέριεμ Αλτουν, 26 ετών, η οποία πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης σήμερα μετά από πολύμηνη απεργία πείνας.

    Όπως επισήμανε εκπρόσωπος της οργάνωσης η Αλτουν είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση με την κατηγορία ότι ανήκε στην αριστερή οργάνωση Λαϊκό Απελευθερωτικό Επαναστατικό Μέτωπο DHKP-C, το οποίο εκτιμάται ότι υποκίνησε και την απεργία πείνας στις φυλακές.

    Σημειώνεται ότι οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται από τον Οκτώβριο του 2000 για τις φυλακές νέου τύπου που προτείνει η τουρκική κυβέρνηση και υποστηρίζουν ότι αυξάνουν την απομόνωση των κρατουμένων και ευνοούν τα βασανιστήρια.

    Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παλιό σύστημα των φυλακών με μεγάλες αίθουσες που κοιμόντουσαν πολλοί κρατούμενοι γιατί αυτό το σύστημα ενίσχυε τις εξεγέρσεις.

    Ο.Κ.

    [23] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΕΠΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Την έλλειψη ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου και υπερεθνικού πολιτικού συστήματος στο θεσμικό σύστημα της ΕΕ κατέδειξε ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Πέτρος Στάγκος, μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού (ΕΚΕΠΠ) στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», στο χώρο της ΔΕΘ.

    Ο κ. Στάγκος επισήμανε ότι η θέσπιση ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου και υπερεθνικού πολιτικού συστήματος θα σηματοδοτήσει την εμπλοκή των λαών της ΕΕ σε μια διαδικασία συνύπαρξης και επικοινωνίας.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 τα εθνικά συντάγματα λειτουργούσαν ως ανάχωμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το κράτος θεωρούνταν ο μοναδικός θεσμός κατάλληλος για παραγωγή πολιτικής.

    Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αναστράφηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του '90 γιατί η νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσομοίωσε το δίκαιο της ΕΕ με την εσωτερική έννομη τάξη. Ο κ. Στάγκος ανέφερε ως παραδείγματα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πολιτών και τη θέσπιση του ελέγχου της συνταγματικότητας των κοινοτικών πράξεων και της διάκρισης των εξουσιών στο θεσμικό σύστημα της ΕΕ.

    Η ομιλία του κ. Στάγκου εγκαινίασε τον τρίτο ενημερωτικό κύκλο για θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης που διοργανώνει το ΕΚΕΠΠ. Ο κύκλος αυτός απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως εκ τούτου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα εκπαίδευσης και ευρωπαϊκών θεσμών.

    [24] ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Στο Τορίνο ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς! Ο καταξιωμένος τεχνικός του Δικεφάλου αναχώρησε το απόγευμα μαζί με τον Λορέντζο Ντελσάντι για το Τορίνο της Ιταλίας με σκοπό να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις της "Μεγάλης Κυρίας" αλλά να έχει και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με το τεχνικό της Μαρτσέλο Λίπι.

    Η επιστροφή του "Ντούσκο" αναμένεται εκτός απρόοπτου να γίνει αύριο το βράδυ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 1 April 2002 - 19:13:47 UTC