Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ
  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
  • [04] ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ
  • [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ
  • [06] ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ
  • [07] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5Χ5
  • [10] Ζ. ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
  • [11] ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ
  • [12] Η UNMIK ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ
  • [13] Κ. ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΖΟΡΜΠΑ - Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ
  • [15] Κ. ΠΕΤΡΟΠΟΠΥΛΟΣ: Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
  • [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.
  • [17] ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
  • [18] ΝΔ: 'ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΩΣΕ' ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
  • [19] ΕΕ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [20] ΜΟΛΔΑΒΙΑ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΡΕΑΚΟΦ
  • [21] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [22] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [23] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
  • [24] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

  • [01] ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    Ιερουσαλήμ, 3 Απριλίου 2002 (13:33 UTC+2)

    Ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν στη Βηθλεέμ μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και των Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στο Ιερό Ναό Της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ, όπως αναφέρουν ισραηλινές πηγές.

    Στο μεταξύ χθες οι αρχηγοί των χριστιανικών δογμάτων της Ιερουσαλήμ συνεδρίασαν και αποφάσισαν να αποστείλουν διάβημα μέσω του Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζητώντας την παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στην περιοχή.

    Από την πλευρά του και ο Πατριάρχης της Καθολικής Εκκλησίας Μισέλ Σαμπά τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι που έχουν καταθέσει τα όπλα τους και έχουν καταφύγει στον Ιερό Ναό Της Θείας Γέννησης έχουν το δικαίωμα της ασυλίας, όπως θα το είχαν και οι ισραηλινοί αν ήταν στη ίδια θέση.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός που έχει παραταχθεί στις εισόδους της πόλης, εμπόδισε εκατοντάδες κληρικούς και εκπροσώπους Χριστιανικών εκκλησιών που θέλησαν να μπουν στην πόλη για να συμπαρασταθούν στους εγκλωβισμένους ανθρώπους που υποφέρουν.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2002 (17:06 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Είναι γνωστό ότι έχει ανοίξει κύκλος βίας στο Ισραήλ. Δεν υπάρχουν μόνο τα δακρυγόνα, υπάρχουν πυροβολισμοί και νεκροί. Πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και να απομακρυνθεί ο ισραηλινός στρατός. Η Ελλάδα καταδικάζει τον κύκλο της βίας και του αίματος" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκε η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της χώρας μας που βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πρωτόπαπας η ελληνική πλευρά πρωτοστατεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, παίρνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες διεξόδου από την κρίση. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται από χθες στην Αίγυπτο, όπου έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση, και σήμερα θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΓ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Κάιρο, 2 Απριλίου 2002 (22:45 UTC+2)

    Την κρίση στη Μέση Ανατολή συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αχμέντ Μαχέρ και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "όλοι επιθυμούμε ένα ασφαλές Ισραήλ", αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ασφάλεια της Παλαιστίνης. Τόνισε, δε, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να παρέμβουν στην κρίση στο Μεσανατολικό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μούσα επισήμανε ότι ο αραβικός κόσμος περιμένει από την ΕΕ, που έχει συμφέροντα στην περιοχή, μια αντίδραση ανάλογη με την ισχύ της, που να μην είναι προϊόν πίεσης.

    Σημειώνεται ότι αύριο το απόγευμα συνεδριάζουν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ισπανίας

    [04] ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΡΑΜΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Ιερουσαλήμ, 3 Απριλίου 2002 (14:21 UTC+2)

    Με πυροβολισμούς στον αέρα και δακρυγόνα Ισραηλινοί στρατιώτες σταμάτησαν τη φιλειρηνική πορεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είχε ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ με κατεύθυνση τη Ραμάλα και στην οποία συμμετείχαν και οι Ελληνες βουλευτές Γιώργος Κίρκος (ΠΑΣΟΚ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ), ο Μανώλης Γλέζος και άλλα στελέχη ελληνικών κομμάτων.

    "Παράσαμε τρία μπλόκα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά όταν φτάσαμε στο μεγάλο, σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από τη Ραμάλα, μας σταμάτησαν εκτοξεύοντας δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών", περιέγραψε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος. Κάποιοι από τους στρατιωτικούς πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό, ακολούθησε αναστάτωση και τελικά η πορεία διαλύθηκε σε αυτό το σημείο.

    Οπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Κίρκος, κανείς από τους βουλευτές και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής δεν έπαθε τίποτε. Αμέσως. Για το θέμα ενημερώθηκε αμέσως ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους εν λόγω βουλευτές.

    Στη φιλειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 8.000 Ισραηλινοί (κυρίως νέοι) και Παλαιστίνιοι οι οποίοι φώναζαν τα συνθήματα "όχι άλλο αίμα", "ειρήνη" κ.α.

    Μετά τη διάλυση της πορείας η ελληνική αποστολή αναχώρησε για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Βουλής.

    [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΞΥΛΟΚΟΠΗΣΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Κομοτηνή, 3 Απριλίου 2002 (22:01 UTC+2)

    Θύμα φραστικής επίθεσης και ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε από τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής Αναστάσιο Βαβατσικλή και τον γιο του ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας

    Ο κ. Λιούρτας καταγγέλλει ότι ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής και ο γιος του τον προπηλάκισαν μέσα στο δημαρχιακό μέγαρο, όταν πήγε να διαμαρτυρηθεί για την επέκταση της λαϊκής αγοράς σε κεντρικό δρόμο της πόλης. Οπως υποστηρίζει, οι πάγκοι των μικροπωλητών εμποδίζουν τους καταστηματάρχες να ξεφορτώνουν τα εμπορεύματα στα μαγαζιά τους. Ο κ. Λιούρτας ρώτησε τον αντιδήμαρχο αν έχει προσωπικά συμφέροντα από την επέκταση της λαϊκής αγοράς και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, εκείνη τη στιγμή ο κ. Βαβατσικλής του επιτέθηκε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαβατσικλής, που εκτελεί και χρέη δημάρχου, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι απλώς αμύνθηκε στις φραστικές επιθέσεις του κ Λιούρτα.

    Ο Κώστας Λιούρτας παραμένει για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο της πόλης. Οι δύο άντρες κατέθεσαν μηνύσεις ο ένας εις βάρος του άλλου και τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.

    [06] ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2002 (22:00 UTC+2)

    Eλαφρά κάκωση στον κνημοπερονιαίο σύνδεσμο υπέστη στη σημερινή προπόνηση της Ένωσης που έγινε στις Θρακομακεδόνες ο Χρήστος Μαλαδένης. Αύριο θα εξακριβωθεί η σοβαρότητα του τραύματός του. Επίσης λόγω τραυματισμών ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν ο Κάρλος Γκαμάρα, ο οποίος χθες δεν προπονήθηκε (ταλαιπωρήθηκε από γαστρεντερίτιδα, αναμένεται αύριο να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα) και οι Μίλεν Πέτκοφ, Γιώργος Πάσιος.

    Ο Ντέμης Νικολαϊδης έκανε και σήμερα προληπτικά θεραπεία και αύριο αναμένεται να ενσωματωθεί στο κανονικό πρόγραμμα της ομάδας και να τεθεί στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος. Ο Γιώργος Ξενίδης, ο οποίος χθες είχε άδεια, επέστρεψε στις προπονήσεις, ενώ ο Μιχάλης Καψής απουσίασε για υποχρεώσεις με την εθνική Ενόπλων.

    [07] Ο ΑΡΑΦΑΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ

    Αμμάν, 3 Απριλίου 2002 (21:44 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είπε ότι είναι καλά στην υγεία του και το ηθικό του είναι ακμαίο αλλά πρέπει να προσχωρήσει σύντομα στις συνηθισμένες εξετάσεις του για έλεγχο της υγείας του, δήλωσε ο Ιορδανός νευρολόγος, Ασραφ αλ Κούρδι, που τον παρακολουθεί.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο Αραφάτ είπε στον Ιορδανό γιατρό ότι το ηθικό του είναι ακμαίο και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι ικανοποιητική αλλά το ιατρικό του τσεκάπ έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες και πρέπει να υποβληθεί σύντομα σε εξετάσεις ρουτίνας.

    Ο Αλ Κούρδι μίλησε με τον Αραφάτ τηλεφωνικά την Κυριακή και δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι καλά και οι εξελίξεις στην Δυτική Οχθη δεν επηρέασαν το ηθικό του.

    Ο Αραφάτ από την περασμένη Παρασκευή είναι εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα και οι Ισραηλινοί τον πολιορκούν χωρίς να έχει πολλές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό.

    Ο.Κ.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπουλη, 3 Απριλίου 2002 (21:43 UTC+2)

    Oλοκληρώθηκε από την κοινοπραξία "Μηχανική Α.Ε.-Τ.Ε. Χ. Κωνσταντινίδης" η τρίτη φάση των εργασιών στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ (4 δισ. δρχ).

    Η συγκεκριμένη φάση των εργασιών περιέλαβε την επέκταση με την ανάλογη θωράκιση του προσήνεμου μόλου σε μήκος 595 μέτρων καθώς και την κατασκευή νέου υπήνεμου μόλου μήκους 710 μέτρων. Παράλληλα κατασκευάστηκε προφυλακτήριος τοίχος στη στέψη του μόλου μήκους 224 μέτρων, ολοκληρώθηκε ο εγκιβωτισμός και η περιμετρική θωράκιση επιχώσεων συνολικού μήκους 1.260 μέτρων και έγιναν οι απαραίτητες εξυγιάνσεις και εκσκαφές του θαλάσσιου πυθμένα συνολικής ποσότητας 91.000 κ.μ.

    Η πρώτη και η δεύτερη φάση των εργασιών, συνολικού προϋπολογισμού 27,9 εκατ. ευρώ (9,5 δις δρχ), είχαν περατωθεί και παραδοθεί στα τέλη του 2000 και περιελάμβαναν νέο προβλήτα 250 x 520 μέτρων ανατολικά του υπήνεμου μόλου του παλαιού λιμένα της πόλης.

    Με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης εργασιών το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθίσταται έτοιμο και μπορεί να εξυπηρετεί δεξαμενόπλοια (tankers) και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) που σε συνδυασμό με τις υπό κατασκευή οδικές αρτηρίες της Εγνατίας Οδού και του πανευρωπαϊκού οδικού άξονα Βορρά-Νότου μπορεί να αποτελέσει στρατηγικής σημασίας περιφερειακό κέντρο για το διαμετακομιστικό εμπόριο και την μεταφορά ενέργειας.

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 5Χ5

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2002 (21:40 UTC+2)

    Στις 6-7/4 και 13-14/4 θα πραγματοποιηθεί από το Milco Cup το 4ο ραντεβού ποδοσφαίρου στα 5Χ5.Το συγκεκριμένο τουρνουά μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έρχεται και στη Θεσσαλονίκη. Ο υπεύθυνος του αγώνα Χουάν Ραμόν Ρότσα θα κηρύξει την έναρξη του τουρνουά, η επιτυχία του οποίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

    [10] Ζ. ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ: ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2002 (21:38 UTC+2)

    Με μοναδικό στόχο να πάρει το κύπελλο ο ΠΑΟ θα αντιμετωπίσει στον πρώτο ημιτελικό την ερχόμενη Παρασκευή τον αιώνιο αντίπαλό του, τον Ολυμπιακό. Αν και τις προηγούμενες χρονιές δεν κατάφερε να πάρει τον τίτλο, φέτος έχει βάλει σκοπό να υλοποιήσει τον στόχο του. Ο προπονητής της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι σχεδόν σίγουρος ότι φέτος η ομάδα του θα κάνει σωστά το χρέος της.

    "Η δική μας επιδίωξη είναι να κερδίσουμε. Τα δύο τελευταία χρόνια αν και δικαιούμασταν να πάρουμε τον τίτλο κάτι γίνονταν και δεν καταφέρναμε να τον κατακτήσουμε. Φέτος θέλω να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά κατά τη διάρκεια του φάιναλ φορ", τόνισε ο κ. Ομπράντοβιτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το φάιναλ φορ του κυπέλλου και συμπλήρωσε: "Στα μεγάλα παιχνίδια, όπως θα είναι αυτό με τον Ολυμπιακό τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες. Γνωρίζουμε καλά τον Ολυμπιακό, τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται και αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τους στόχους που αρχικά βάλαμε. Οι οπαδοί μας θα είναι δίπλα μας και θα μας βοηθήσουν ψυχολογικά. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το Μαρούσι ή τον Πανελλήνιο το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου είναι ο Ολυμπιακός ή η ομάδα μου".

    [11] ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: ΙΣΧΥΕΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2002 (21:33 UTC+2)

    «Η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για επέκταση των ρυθμίσεων του ν.2838/2000 και στους πριν από την 1/7/2000 συνταξιούχους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας ισχύει στο ακέραιο», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Αμυνας της ΝΔ, βουλευτής Αχαίας Σπήλιος Σπηλιόπουλος.

    «Η μη κατάθεση σχετικής τροπολογίας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, οφείλεται στο ότι, κατά το Σύνταγμα, για συνταξιοδοτικά θέματα, η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση, με ταυτόχρονη γνωμοδοτική παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου», πρόσθεσε.

    «Ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, όπως εξάλλου έχει κατ' επανάληψη συζητηθεί τόσο με τις ενώσεις αποστράτων, όσο και με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», κατέληξε.

    [12] Η UNMIK ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 3 Απριλίου 2002 (21:32 UTC+2)

    Υπέρ της θέσπισης θέσης υπουργού που θα βοηθήσει την επιστροφή των Σέρβων στις εστίες τους τάχθηκε ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο (UNMIK) Μίκαελ Στάινερ.

    "Προτείνω τη δημιουργία ειδικού συντονιστή για την επιστροφή των προσφύγων ο οποίος θα ανήκει στην κυβέρνηση και θα έχει τη βαθμίδα υπουργού", τόνισε ο κ. Στάινερ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στο Βελιγράδι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στα μέσα Φεβρουαρίου, προτείνοντας παράλληλα τη θέση να αναλάβει Σέρβος.

    Σημειώνεται ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου έχουν θέσει ως προϋπόθεση τη δημιουργία υπουργείου για τους Πρόσφυγες προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θεσπίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου στο Κόσοβο.

    Περίπου 200.000 χιλιάδες Σέρβοι που διέμεναν στο Κόσοβο εγκατέλειψαν τις εστίες τους και μετακινήθηκαν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο στη διάρκεια των συγκρούσεων με τους εθνικιστές Αλβανούς στην επαρχία.

    [13] Κ. ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ: ΤΟ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2002 (21:24 UTC+2)

    Με δεδομένο ότι η ομάδα του, το Μαρούσι είναι το αουτσάιντερ ο Κώστας Φλεβαράκης ανέφερε ότι οι παίκτες του θα παίξουν ελεύθερα και χωρίς άγχος. "Μια τέτοια διοργάνωση είναι γιορτή. Είναι για μας μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε τις δυνάμεις μας. Επίσης είναι και μεγάλη ευκαιρία το ελληνικό μπάσκετ να κερδίσει, μέσω του φάιναλ φορ", τόνισε ο κ. Φλεβαράκης και συνέχισε: "Θέλουμε να δείξουμε το καλύτερο μας αγωνιστικό πρόσωπο. Ένα παιχνίδι είναι και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το χτυπήσουμε. Ομως, δεν παύει να είμαστε το αουτσάιντερ. Εμείς μέχρι την Κυριακή θα σκεφτόμαστε το φάιναλ φορ. Μετά θα έχουμε μπροστά μας αρκετούς τελικούς στην Α2, οι οποίοι ουσιαστικά θα μας ανοίξουν τον δρόμο για την άνοδο".

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΖΟΡΜΠΑ - Β. ΠΟΛΥΔΩΡΑ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2002 (21:23 UTC+2)

    Τα θέματα του Συνηγόρου του Παιδιού και της πολιτικής για την παιδική και εφηβική ηλικία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συζήτησαν η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά και ο συντονιστής της ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.

    Η κ. Ζορμπά και ο κ. Πολύδωρας συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη η χώρα μας να εναρμονιστεί προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και ειδικότερα προς τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    [15] Κ. ΠΕΤΡΟΠΟΠΥΛΟΣ: Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2002 (21:19 UTC+2)

    Τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου στο μπάσκετ έχει ο Πανελλήνιος κόντρα στο Μαρούσι την ερχόμενη Παρασκευή. Αυτό τουλάχιστον δεν το έκρυψε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο τεχνικός των Ολυμπιονικών Κώστας Πετρόπουλος ο οποίος θεωρεί την ομάδα του ως το μεγάλο φαβορί.

    "Μπορεί να χαρακτηριζόμαστε το φαβορί, όμως για το Μαρούσι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι μία ευκαιρία για διάκριση. Θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι για ν' ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του θεσμού. Ο τεχνικός αναφέρθηκε και στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό σε περίπτωση που περάσει στον τελικό. "Αυτό το παιχνίδι για μας θα είναι όλη η χρονιά. Θέλουμε το κύπελλο Ελλάδας, αφού θέλουμε να γίνει η ευκαιρία μας για επανατοποθέτηση στόχων".

    [16] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΣΤΑΖΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ.

    Βουκουρέστι, 3 Απριλίου 2002 (21:15 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Διαφορετικές απόψεις αναφορικά με τον ρόλο και την σημασία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF) εκφράζουν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε και ο πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου.

    Μια ημέρα μετά την κριτική που άσκησε ο κ. Ιλιέσκου στον διεθνή οργανισμό κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για την φτώχεια στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ρουμανία ο κ. Ναστάζε εξέφρασε σε δηλώσεις του σήμερα την ικανοποίησή του για το Δ.Ν.Τ και για τις σχέσεις του με την ρουμανική κυβέρνηση.

    "Προσωπικά πιστεύω ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί θετική επιρροή στην οικονομία της Ρουμανίας" τόνισε αρνούμενος να σχολιάσει τις απόψεις του κ. Ιλιέσκου.

    [17] ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2002 (21:08 UTC+2)

    Σοβαρές παρατυπίες στην παραγωγή βαμβακιού έφεραν στο φως οι έλεγχοι του υπουργείου Γεωργίας και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε στους 14 κυριότερους νομούς καλλιέργειας του προϊόντος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, σε σύνολο 135.639 στρεμμάτων βαμβακιού που ελέγχθηκαν, στο 32% (42.137,8 στρέμματα) είχε καλλιεργηθεί βαμβάκι που δεν είχε δηλωθεί στον ΟΣΔΕ. Επίσης, το 11% (14.520,8 στρέμματα) είχε δηλωθεί ως άλλη καλλιέργεια, αλλά καλλιεργήθηκε βαμβάκι.

    Το υπουργείο Γεωργίας ολοκληρώνει τη διαδικασία για την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων για άλλες καλλιέργειες, την απένταξη των συγκεκριμένων παραγωγών για 5 χρόνια από το σύστημα ΟΣΔΕ και τη παραπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη. Τα ονόματα των παραγωγών που παρανόμησαν θα καταχωρηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Γεωργίας.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης δήλωσε ότι η πολιτεία έχει χρέος να ελέγχει και να διασφαλίζει το εισόδημα όλων των βαμβακοπαραγωγών. «Δεν μπορούν ορισμένοι να καταστρατηγούν την κοινωνική συνοχή του αγροτικού χώρου με πράξεις και μηχανισμούς «υφαρπαγής επιδοτήσεων». Πρέπει όλοι να αλλάξουμε νοοτροπία. Δεν μπορεί να υπάρξει γεωργία στη χώρα μας που να στηρίζεται στο κυνήγι των επιδοτήσεων με κάθε μέσο, αδιαφορώντας για την ανταγωνιστικότητα του τομέα και των προϊόντων», πρόσθεσε.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι «σήμερα δεν επιτρέπεται υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, στο βωμό μιας στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης προς την κυβέρνηση, να μένουν απαθείς στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού χώρου»,

    [18] ΝΔ: 'ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΣΩΣΕ' ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Οι σημερινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στοχεύουν στην παράταση του βίου της κυβέρνησης και στην μετατροπή της εκλογικής συντριβής σε αξιοπρεπή ήττα, υποστήριξε ο συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

    "Το 'δώσε και σώσε' είναι το καινούργιο σύνθημα της Χαριλάου Τρικούπη. Δώσε υποσχέσεις, σώσε τα προσχήματα. Δώσε ειδικά ομόλογα, δώσε αύξηση του δημόσιου χρέους, αρκεί να κοροϊδέψουμε τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές", δήλωσε.

    [19] ΕΕ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Βρυξέλλες, 3 Απριλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπλοκή του Μετρό Θεσσαλονίκης επαναβεβαιώνει ο Επίτροπος, Φριτς Μπόλκεσταϊν, σε απάντησή του προς τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Αντώνη Τρακατέλλη, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχει υποβληθεί ακόμη καμία αίτηση για συγχρηματοδότηση του έργου από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στην ανάδοχο εταιρία για τη μη έγκριση του χρηματοδοτικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Σύμφωνα με τον κ.Τρακετέλλη ο κ.Σημίτης και η κυβέρνησή του επιχειρούν να αμβλύνουν την οργή για τον δεκαετή εμπαιγμό της πόλης και των πολιτών της και να "αγοράσουν πολιτικό χρόνο" ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ανακυκλώνοντας τις υποσχέσεις τους.

    Ο Επίτροπος υποστηρίζει ότι η υλοποίηση των σχεδίων εκχώρησης δημοσίων έργων στα κράτη μέλη δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, η οποία επιπροσθέτως δεν φέρει ευθύνη για τη συμπεριφορά των τραπεζών, του αποδέκτη της εκχώρησης, του αντίστοιχου κράτους μέλους κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό της χρηματοδότησής τους, ούτε για την ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία των εν λόγω διαπραγματεύσεων.

    Σε ότι αφορά τη συγχρηματοδότηση του προαναφερθέντος έργου με βάση τα Διαρθρωτικά Ταμεία, κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 2000 - 2006, η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι δεν έχει ακόμη λάβει αίτηση από τις ελληνικές αρχές.

    Επίσης διευκρινίζει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και οι εμπορικές τράπεζες απαίτησαν από τον αποδέκτη της εκχώρησης ορισμένες τροποποιήσεις στην οικονομική συμμετοχή των μετόχων του πριν από την έγκριση του σχεδίου χρηματοδότησης του εν λόγω έργου. Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, οι τροποποιήσεις αυτές δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί από τους μετόχους του αποδέκτη της εκχώρησης.

    Τέλος, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου προγραμματισμού 1994 - 99, η Επιτροπή ενέκρινε για το σχέδιο αυτό κονδύλιο ύψους 5,8 εκατομμυρίων, επισημαίνοντας ότι η συγχρηματοδότηση αυτή αναφερόταν κυρίως σε προπαρασκευαστικές εργασίες αναγκαίες πριν από κάθε κατασκευαστικό έργο, όπως οι γεωτεχνικές και αρχαιολογικές μελέτες του χώρου καθώς και μελέτες αναφερόμενες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

    [20] ΜΟΛΔΑΒΙΑ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΡΕΑΚΟΦ

    Κισινιώφ, 3 Απριλίου 2002 (21:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Νέα στοιχεία έχουν προκύψει για τον εντοπισμό του στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης Βλαντ Κουμπρεάκοφ ο οποίος εξαφανίστηκε κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες στις 21 Μαρτίου.

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων μελετάει τώρα το ενδεχόμενο απαγωγής του Κουμπρεάκοφ και της μετάβασής του στο εξωτερικό ενώ οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν την παροχή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 37.000 δολαρίων σε όποιον δώσει χρήσιμες πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Κουμπρεάκοφ.

    Εν τω μεταξύ το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας σε ειδική συνεδρίαση αποφάσισε να άρει τη βουλευτική ασυλία του Κουμπρεάκοφ και άλλων δυο στελεχών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, των Ιουριε Ροσκα και Στεφαν Σεκαρεάνου, που θεωρούνται ως υποκινητές των διαδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο Κισινιώφ ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Βορονίν και τη διενέργεια εκλογών στη Δημοκρατία.

    Σημειώνεται ότι και σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Μολδαβίας.

    [21] ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Παρίσι, 3 Απριλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Στους 17 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία καθώς συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες 500 υπογραφές, που τους δίνουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου

    Επικρατέστεροι για την προεδρία παραμένουν ο νυν πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Λιονέλ Ζοσπέν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και ο ακροδεξιός πολιτικός, Ζαν-Μαρί Λεπέν.

    [22] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Στα φαινόμενα του συλλογικού κοινωνικού άλγους, των κηρυγμένων ή ακήρυκτων πολέμων, της φτώχειας, της προσφυγιάς, του ανθρώπινου πόνου, των φυλετικών διακρίσεων, των εθνικισμών και της επίδειξης αλαζονείας δυνάμεων αναφέρθηκε, με αφορμή την έκρηξη των εντάσεων σε διάφορα σημεία του κόσμου, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Α.Π.Θ. Βασίλειος Γιούλτσης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε ο Όμιλος Φίλων του Αγίου Όρους «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Γιούλτσης απέδωσε τα φαινόμενα αυτά σε μια σειρά θεσμικών αδιεξόδων των σύγχρονων κοινωνιών που επεκτείνονται σε όλα τα μεγέθη της κοινωνικής ζωής και προκαλούν κρίσεις σε τομείς όπως η πολιτική, η οικονομία, η δικαιοσύνη, η άμυνα έναντι των εξωτερικών απειλών. Παρόμοια αδιέξοδα εμφανίζονται και σε άλλους θεσμούς που αναφέρονται στην πνευματική προστασία, τον προσανατολισμό στην υπερβατική αρχή, τη μέριμνα για την ηθικοποίηση καιολοκλήρωση της προσωπικότητας, τη συναισθηματική ενίσχυση, την καλλιέργεια της αγωγής και την κοινωνική περίθαλψη.

    Η διερεύνηση των αιτίων τέτοιων κρίσεων απασχολεί ιδιαίτερα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες τις Θρησκείες, την Ηθική και κυρίως την Κοινωνιολογία του Πολιτισμού που ενδιαφέρονται να διεισδύσουν στη θρησκευτική εμπειρία για να καταδείξου τι τελικά έχει φθαρεί στην εποχή μας. Παράλληλα επιδιώκουν να επισημάνουν τις δυνατότητες της κοινωνικότητας των ανθρώπων να δημιουργήσει πύλες διαφυγής και διεξόδων από τα προβλήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιούλτση, στην προοπτική αυτή η Ορθόδοξη παράδοση εστιάζει την προσοχή της στην έννοια του «προσώπου», που εκφράζει την έξοδο του «εγώ» από την ατομικότητα και προωθεί τη συνάντησή του με τον «άλλον» στην κατεύθυνση της κοινωνικότητας. Η συνάντηση αυτή του «εγώ» με τον «άλλον» είναι η απαρχή της προοπτικής της ειρήνης και της ενότητας ενώ διάσταση μεταξύ τους είναι η αιτία της κυριαρχίας των παθών, του ατομικού και του κοινωνικού εκφυλισμού.

    Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Α.Π.Θ. αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά πεδίων όπου μπορεί να βρει εφαρμογή η συνάντηση του «εγώ» με τον «άλλον», όπως στον τερματισμό της βίας, στην επιστημονική γνώση με σκοπό την έξοδο από τα επιστημονικά ηθικά προβλήματα, στη διατήρηση των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των λαών, στις προσπάθειες για διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, στις εκδηλώσεις θρησκευτικού φανατισμού και φονταμενταλισμού, στο δημογραφικό πρόβλημα κ.α.

    [23] ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Ισλαμαμπάντ, 3 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος που θα κρίνει αν ο ηγέτης της χώρας Περβέζ Μουσαράφ, θα παραμείνει στην προεδρία για άλλα πέντε χρόνια.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, στη διάρκεια της σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή των κυβερνητών των περιφερειών και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ο Μουσαράφ κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να νομιμοποιήσει την εξουσία του μέσω δημοψηφίσματος.

    Ο λαός του Πακιστάν θα αποφασίσει αν επιθυμεί την παραμονή του Μουσαράφ στην προεδρία για άλλα πέντε χρόνια, μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

    Σημειώνεται ότι ο στρατηγός Μουσαράφ ανέτρεψε με πραξικόπημα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ τον Οκτώβριο του 1999, κατηγορώντας τον για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

    [24] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Βελιγράδι, 3 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς κάλεσε το σερβικό Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την συμφωνία για τη δημιουργία της Ένωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο λογική λύση για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις των δυο Δημοκρατιών.

    "Με αυτή την λύση θέτουμε τέλος σε μια επικίνδυνη κρίση και ανοίγουμε θετικές προοπτικές για την Σερβία και το Μαυροβούνιο" τόνισε μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της σερβικής Βουλής για το εν λόγω θέμα.

    Επισήμανε δε την ύπαρξη ορισμένων ελλείψεων στην υπάρχουσα συμφωνία χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως μια πολύ κακή λύση το ενδεχόμενο της διάσπασης των δύο δημοκρατιών.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι το μέλλον της χώρας θα διασφαλιστεί μόνο την ημέρα που αυτή θα στραφεί προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Βλάνταν Μπάτιτς ήταν αντίθετος με τη συμφωνία για την Ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου ισχυριζόμενος ότι το νέο κράτος δεν θα μπορεί να γίνει σεβαστό και δεν θα διαθέτει την επαρκή αξιοπιστία έναντι της διεθνούς Κοινότητας. Τόνισε μάλιστα ότι μια ανεξάρτητη Σερβία έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί πολύ πιο γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή του να ψηφίσει κατά της υπάρχουσας συμφωνίας.

    Ωστόσο παρά τις διαφωνίες ακόμη και στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας (DOS) πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπέρ της συμφωνίας θα ψηφίσουν οι περισσότεροι βουλευτές.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την Ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου που υπογράφτηκε στις 14 Μαρτίου πρέπει να επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια της Σερβίας και του Μαυροβουνίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 April 2002 - 19:14:10 UTC