Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [02] ΑΥΡΙΟ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ "17Ν" ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ
  • [04] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΡΗ - ΑΕΚ
  • [06] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΜΕ
  • [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΑΕΚ 0 - 3
  • [09] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000
  • [10] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: «ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ»
  • [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ FIFA ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [12] ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΠΑΟ 71 - 81
  • [13] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 4 - 1
  • [15] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [16] ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [17] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ "ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ
  • [18] EΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
  • [19] Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • [20] ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙ ΟΠΛΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
  • [21] ΣΤΟ Α΄ ΠΕΣΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [22] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΗΠΑ-ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2002 (10:36 UTC+2)

    Ευθύνες στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή ρίχνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Σημειώνει ότι "και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έδειξαν τα όριά τους" και αποκαλύπτει ότι ζήτησε από τον Κόλιν Πάουελ "να παρέμβουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για να τερματιστεί η στρατιωτική σύγκρουση". Εκτιμά ότι η πολιτική Σαρόν οδηγείται σε αδιέξοδο και ότι "το Παλαιστινιακό δεν μπορεί να λυθεί με την εξόντωση του Αραφάτ ούτε όμως και με την τυφλή βία των ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων".

    Παρά το γεγονός ότι το εγχώριο πολιτικό κλίμα χρωματίζεται απ' τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ που τον φέρνουν φαβορί, ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις.

    Παραθέτοντας την εκτίμησή του για τις εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών λέει:

    "Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε τραγικές εξελίξεις και στην κορύφωση μιας σύγκρουσης που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η κατάσταση αυτή τράφηκε, όλη αυτή την περίοδο, από την πολιτική σύγκρουσης που επέλεξε ο κ. Σαρόν, από το αδιέξοδο των τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος αθώων πολιτών του Ισραήλ και από την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρ. Ενωσης, αλλά και του αραβικού κόσμου να επέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ολοι έχουμε τις ιστορικές μας ευθύνες για αυτή τη σύγχρονη τραγωδία που βιώνουν οι λαοί στη Μέση Ανατολή. Και είναι ακόμη απόλυτα δικαιολογημένη η διεθνής αντίδραση ενάντια στα εγκλήματα που γίνονται. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα αντανακλαστικά της αλληλεγγύης μας δεν έχουν αμβλυνθεί και αυτό είναι παρήγορο.

    Από την αρχή της σύγκρουσης, η αντίδραση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν άμεση και η θέση μας σαφής. Είναι θέση που απορρέει από τους μακρούς δεσμούς που έχουμε με τους λαούς της Μέσης Ανατολής, με τον παλαιστινιακό λαό, με το λαό του Ισραήλ. Καταδικάσαμε με τον πιο έντονο τρόπο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ και την πολιορκία του προέδρου Αραφάτ στη Ραμάλα, αποδοκιμάσαμε ταυτόχρονα τις τρομοκρατικές ενέργειες κατά αθώων ισραηλινών πολιτών και ζητήσαμε την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής του Αραφάτ.

    ΕΡ.: Υπάρχει η αίσθηση ότι η Ευρώπη αδρανεί και οι ΗΠΑ κωφεύουν στις οιμωγές των Παλαιστινίων.

    ΑΠ.: Στην κρίση αυτή η Ευρωπαϊκή Ενωση έδειξε και πάλι τα όρια της διεθνούς της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας. Είναι μια διαπίστωση που σχετίζεται με την "παθογένειά" της, την έλλειψη μιας πραγματικά κοινής εξωτερικής πολιτικής -τουλάχιστον στο θέμα της Μέσης Ανατολής- και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να δούμε, τώρα που συζητούμε τη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης. Τα όριά της έδειξε όμως και η αμερικανική πολιτική, που λόγω του στρατηγικού της βάρους θα μπορούσε πραγματικά να παρέμβει αποτελεσματικά και να ασκήσει τις αναγκαίες πιέσεις. Η νέα αμερικανική πρωτοβουλία ανοίγει ένα "παράθυρο ευκαιρίας", αρκεί να ενσωματώσει όλα τα θετικά στοιχεία άλλων πρωτοβουλιών, των Αράβων, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για την ειρήνευση στην περιοχή.

    ΕΡ.: Με τους Αμερικανούς συζητήσατε το θέμα;

    ΑΠ.: Συζήτησα την κατάσταση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών κ. Πάουελ και ζήτησα την παρέμβαση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να τερματισθεί η στρατιωτική σύγκρουση. Το πρόβλημα στη Μ. Ανατολή είναι πολιτικό και με πολιτικά μέσα πρέπει να λυθεί. Το πρόβλημα της ασφάλειας του Ισραήλ μόνο σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο μπορεί να επιλυθεί και συνδέεται με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Οι δύο λαοί μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά σε ασφαλή σύνορα και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της διεθνούς κοινότητας. Το Παλαιστινιακό δεν μπορεί να λυθεί με την εξόντωση του Αραφάτ και της Παλαιστινιακής Αρχής, και αυτό είναι το αδιέξοδο της πολιτικής Σαρόν, ούτε όμως με την τυφλή βία και τις πράξεις τρομοκρατίας ακραίων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    ΕΡ.: Το πολιτικό κατεστημένο στις ΗΠΑ θεωρεί την Ευρώπη "φτωχό συγγενή". Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη φουντώνει το κύμα αντιαμερικανισμού.

    ΑΠ.: Οι σχέσεις μας ως Ε.Ε. με τις ΗΠΑ δεν είναι πάντα εύκολες. Η κριτική και οι διαφωνίες μας για επιλογές ή παραλείψεις της αμερικανικής πολιτικής δεν πρέπει να θεωρούνται από την αμερικανική πλευρά ως αντιαμερικανισμός, ούτε όμως και η σύμπλευση στην επίλυση διεθνών προβλημάτων ως φιλοαμερικανισμός, από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Πιστεύω ότι πρέπει να άρουμε αυτό το ιστορικό δίλημμα, που είναι υπαρκτό και έχει ρίζες και στις δύο πλευρές. Απαιτείται σήμερα ισότιμη συνεργασία.

    ΕΡ.: Μία από τις αντιδράσεις στη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης παγκοσμιοποίηση είναι ο μαχητικός ακτιβισμός.

    ΑΠ.: Θα ήταν πολιτική αφέλεια να ξορκίσει ή να δαιμονοποιήσει κανείς το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και να στηρίξει πάνω σε αυτή την αξιολόγηση, τον πολιτικό του λόγο και τη δράση του. Από την άλλη, το πολύχρωμο κίνημα της αντι-παγκοσμιοποίησης θέτει, πολλές φορές (ακόμα και με απλοϊκό τρόπο), σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων, η φτώχεια, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τις ανησυχίες τους τις συμμεριζόμαστε, τις προτάσεις τους πρέπει να τις μελετήσουμε. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να ανοίξουν έναν ευρύ διάλογο μαζί τους, να ανανεώσουν τον πολιτικό λόγο με τις ευαισθησίες και την αγωνία που κουβαλά το κίνημα αυτό. Η χρήση της βίας, στο περιθώριο των ευρωπαϊκών συμβουλίων, είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο που καταδικάζεται από όλους. Δυστυχώς, επισκιάζει τις φωνές πολλών που θέλουν να καταθέσουν με ειρηνικό τρόπο τις προτάσεις τους. Ετσι, αντί να γίνει ουσιαστικός διάλογος, μένουν οι εικόνες των σπασμένων μαγαζιών και αυτοκινήτων, καθώς και οι κλούβες με ματωμένους διαδηλωτές.

    ΕΡ.: Φαινόμενα που μπορεί να τα δούμε και στη Θεσσαλονίκη, όταν θα έχουμε την προεδρία της Ε.Ε...

    ΑΠ.: Εγώ καλώ όλα τα κινήματα που διαμαρτύρονται και προτείνουν εναλλακτικές προσεγγίσεις στα προβλήματα της εποχής μας σε μια γιορτή δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κατά την προεδρία μας. Τους καλώ σε διάλογο ουσιαστικό, στον οποίο είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε και να τον αναδείξουμε".

    [02] ΑΥΡΙΟ Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2002 (13:17 UTC+2)

    Τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου τη διετία που μεσολάβησε από τις βουλευτικές εκλογές στις 9 Απριλίου του 2000 θα κάνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αύριο Δευτέρα (8 Απριλίου) με τηλεοπτική συνέντευξη που θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο, στις 10.30 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.

    Η συνέντευξη θα φιλοξενηθεί στο στούντιο της ΕΡΤ και θα μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση και τους ιδιωτικούς τηλεποτικούς σταθμούς MEGA, ANTENA, ΣΤΑΡ και ALPHA. Ερωτήσεις στον πρωθυπουργό θα υποβάλουν οι δημοσιογράφοι Σταύρος Θεοδωράκης, Παύλος Τσίμας, Τέρενς Κουίκ, Μανώλης Καψής και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.

    Εκτός από το έργο της κυβέρνησης ο κ. Σημίτης αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τις επιθέσεις της Ν.Δ. εναντίον της κυβέρνησης και τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ "17Ν" ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2002 (10:42 UTC+2)

    Σημαντικά στοιχεία για τη δολοφονία Σόντερς προκύπτουν από τον εντοπισμό, την επεξεργασία και την αξιολόγηση κλήσεων που έγιναν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας,

    Δύο χρόνια "σιωπής" για τη "17 Nοέμβρη" συμπληρώνονται σε δύο μήνες από το τελευταίο χτύπημά της με θύμα τον Bρετανό ταξίαρχο Στίβεν Σόντερς, στις 8 Iουνίου 2000. Πρόκειται άραγε για αναγκαστική αναδίπλωση της "17 Nοέμβρη" που αισθάνεται περικυκλωμένη; Eίναι ίσως παγιδευμένη από "λάθη" που διέπραξε στο χτύπημα Σόντερς; ΄H μήπως ο στενός κλοιός των Aγγλων υποχρεώνει κάποια "ιστορικά" μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης σε "συμφωνία" που μπορεί και να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο...

    Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας "Kαθημερινήγ", σημαντικά στοιχεία για τη δολοφονία Σόντερς προκύπτουν από τον εντοπισμό, την επεξεργασία και την αξιολόγηση κλήσεων που έγιναν μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, λίγο πριν αλλά και μετά την εκτέλεση.

    Xρήστες κινητών

    Oι διωκτικές Aρχές και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν στα χέρια τους το πορτρέτο των χρηστών κινητών τηλεφώνων τους οποίους θεωρούν ύποπτους. Aλλους ως τους εκτελεστές της πρώτης γραμμής και άλλους ως τα μέλη της ομάδας υποστήριξης της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ενέργειας. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η επεξεργασία των σημαδεμένων κλήσεων έχει οδηγήσει και σε έναν ευρύτερο κύκλο διασυνδεμένων προσώπων με την "17 Nοέμβρη".

    Λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της 8ης Iουνίου 2000, οι Bρετανοί υπέδειξαν αρχικά και απαίτησαν επίμονα στη συνέχεια από την Aντιτρομοκρατική Yπηρεσία να ζητήσει και από τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Panafon, STET και Cosmote) τη σάρωση και αποτύπωση όλων των κλήσεων που έγιναν στον άξονα της Kηφισίας, από τις 7 περίπου το πρωί εκείνης της ημέρας. Για πρώτη φορά η έρευνα εστιάσθηκε στην παρακολούθηση, ειδικά, όσων διαδοχικών κλήσεων καταγράφηκαν για τη διαδρομή που ακολούθησε ο Στ. Σόντερς από το Kαστρί μέχρι το Ψυχικό, όπως αυτές μεταδίδονται από τους εγκατεστημένους σταθμούς-κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

    Σκοπός αυτού του χτενίσματος ήταν να διαπιστωθεί ο αριθμός των ύποπτων διαδοχικών κλήσεων, ώστε να εντοπισθεί η ομάδα που παρακολουθούσε και ήλεγχε τη διαδρομή είτε μεταδίδοντας πληροφορίες στους εκτελεστές είτε επικοινωνώντας με τους επιτελικούς της Oργάνωσης.

    Aπό τη διαλογή των κλήσεων αποκλείσθηκαν όσες θεωρήθηκαν κοινές και αθώες σε μια ώρα αιχμής και όσες δεν εμφάνιζαν κανένα χαρακτηριστικό στοιχείο συχνότητας των συνομιλιών σε σχέση με την ώρα και τη διαδρομή του θύματος. Oι υπόλοιπες κλήσεις πέρασαν από του βελονιού την τρύπα. H επεξεργασία των στοιχείων οδήγησε σε έναν αριθμό καρτοκινητών τηλεφώνων (a la carte, b free και Cosmocarta) πρόσφατα ενεργοποιημένων, των οποίων ερευνήθηκε αναλυτικά κάθε εισερχόμενη ή εξερχόμενη συνδιάλεξη προς κινητά ή σταθερά τηλέφωνα.

    Eντοπισμός προσώπων

    Eπίσης, αλυσιδωτά, οι έρευνες έφθασαν στους αποδέκτες των κλήσεων από τα ύποπτα κινητά, των οποίων αρχικά αναζητήθηκε το συνδρομητικό προφίλ και ο εντοπισμός των προσώπων στη συνέχεια. O κλοιός είχε σφίξει. Oι διωκτικές Aρχές εντόπισαν το ενδιαφέρον τους σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, λόγω των στοιχείων που προέκυψαν και αναζήτησαν και βρήκαν τον χρόνο αγοράς των καρτοκινητών, τα καταστήματα από τα οποία πουλήθηκαν αυτά και τις ημερομηνίες ενεργοποίησής τους. Σε όσες περιπτώσεις ήταν εφικτό, αναζητήθηκαν ακόμα και οι περιγραφές των αγοραστών ή οι καταγραφές τους από κάμερες στα δίκτυα λιανικής πώλησης.

    Kρίσιμο στοιχείο ίσως αποδειχθεί το γεγονός ότι ορισμένα ύποπτα τηλέφωνα συνέχισαν να λειτουργούν για κάποιο διάστημα μετά το χτύπημα και στη διάρκεια των ερευνών.

    Πέραν του εντοπισμού των κλήσεων, άγνωστο παραμένει αν έχει αποκαλυφθεί και το περιεχόμενο των επίμαχων συνομιλιών με τη χρησιμοποίηση του "Echelon" που δίδει και τη δυνατότητα ανάλυσης φωνής.

    Πρωτοφανής επιδρομή

    H επιδρομή της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ήταν πρωτοφανής, προηγήθηκε της εισαγγελικής εντολής για άρση του απορρήτου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν στη συνέχεια πιέσεις για τη μόνιμη εγκατάσταση ειδικών συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής του περιεχομένου των συνδιαλέξεων πλέον και όχι μόνο των κλήσεων. (Aραγε τα σύγχρονα συστήματα υποκλοπών του περιεχομένου συνδιαλέξεων μέσω κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη εγκατασταθεί;). Γιατί όμως ενώ υπάρχουν τα "πορτρέτα" των υπόπτων δεν έγιναν ακόμα συλλήψεις;

    Tο πρόβλημα των διωκτικών Aρχών βρίσκεται στο αν τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρώσει είναι νομικώς επαρκή για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες που δεν θα καταπέσουν ενώπιον των δικαστηρίων.

    Γι' αυτό και έχει συσταθεί Eπιτροπή Δικαστικών και έγκριτων νομικών που θα γνωμοδοτήσει επί του θέματος και των τηλεφωνικών ευρημάτων, τα οποία αυτήν τη φορά χαρακτηρίζονται "λογικά ενισχυμένες ενδείξεις ενοχής". Eν τω μεταξύ στην πιάτσα οργιάζουν φήμες για επικείμενο deal με κάποιους. "εκλεκτούς" του χώρου που κουρασμένοι αποφάσισαν να ανανήψουν.

    [04] Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Κυπελλούχος Ελλάδας στέφθηκε σήμερα ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν στο μεγάλο τελικό του φάιναλ φορ που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Μαρούσι με σκορ 74 - 66 και κατέκτησαν το πρώτο τους τρόπαιο μετά από το 1997.

    Η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς δυσκολεύτηκε κόντρα στο Μαρούσι, που πάλεψε με νύχια και με δόντια για την έκπληξη. Στο ημίχρονο οι δύο ομάδες ήταν ισόπαλες με σκορ 33 - 33. Στην επανάληψη όμως ο Ολυμπιακός κατάφερε να ανεβάσει την απόδοση του και να φτάσει στη νίκη.

    Το Κύπελλο σήκωσε ο αρχηγός των ερυθρολεύκων, Μίλαν Τόμιτς, ο οποίος έδωσε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού το έναυσμα για πανηγύρια. Ακολούθησε ο γύρος του θριάμβου από τον Λευτέρη Σούμποτιτς και τους παίκτες του.

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΡΗ - ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Εκτεταμένα επεισόδια σημάδεψαν τον αγώνα ποδοσφαίρου Αρη-ΑΕΚ στο γήπεδο Χαριλάου, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι φίλαθλοι του Αρη κατά την αποχώρηση τους έκαψαν αρκετά καθίσματα στις κερκίδες. Εξω από το γήπεδο σημειώθηκαν συμπλοκές μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, καθώς και μεταξύ αστυνομικών και οπαδών του Αρη.

    Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι διακόπηκε για 15 λεπτά και οι οπαδοί του Αρη πέταξαν καθίσματα στον αγωνιστικό χώρο.

    [06] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ

    Σέρρες, 7 Απριλίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις για την 61η επέτειο των μαχών στα οχυρά του Ρούπελ παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι το μήνυμα των εκδηλώσεων είναι ότι οι Ελληνες δεν λογαριάζουν με ποιο εχθρό έχουν να πολεμήσουν. «Οταν χρειαστεί να πολεμήσουν, πολεμάνε με ισχυρούς, πολεμάνε και με ισχυρότερους», υπογράμμισε και εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί αυτό το μήνυμα να εφαρμοστεί στην πράξη.

    [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Η ΑΕΚ ξέφυγε τρεις βαθμούς στη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό που στραβοπάτησε στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον Ακράτητο. Η Ενωση παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αφού πέρασε αλώβητη από το γήπεδο Χαριλάου κερδίζοντας 3 - 0 τον Αρη.

    Ο Παναθηναϊκός που έχει ένα παιχνίδι λιγότερο -αυτό κόντρα στον Ιωνικό- έχει την ευκαιρία να καλύψει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό, ενώ ο ΠΑΟΚ έχασε νέο έδαφος στην Κρήτη καθώς ηττήθηκε από τον ΟΦΗ.

    Για να ολοκληρωθεί η 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας απομένει το παιχνίδι Πανιώνιος - Ξάνθη. Αναλυτικά η βαθμολογία μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (23η αγωνιστική)

    1.ΑΕΚ 52

    2.Ολυμπιακός 49

    3.Παναθηναϊκός 43

    4.ΠΑΟΚ 42

    5.Ξάνθη 36

    6.Ηρακλής 32

    7.ΟΦΗ 30

    8.Αρης 28

    9.Πανιώνιος 27

    10.Αιγάλεω 23

    11.Ακράτητος 20

    12.Ιωνικός 19

    13.Εθνικός Αστέρας 17

    14.Παναχαϊκή 15

    *Παναθηναϊκός, Ιωνικός, Ξάνθη και Πανιώνιος έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (24η)

    Αρης - Πανιώνιος

    Ξάνθη - Εθνικός Αστέρας

    ΑΕΚ - Ηρακλής

    Αιγάλεω - Παναθηναϊκός

    Παναχαϊκή - Ολυμπιακός

    Ιωνικός - ΟΦΗ

    ΠΑΟΚ - Ακράτητος

    [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΑΕΚ 0 - 3

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι που έγινε σήμερα στο γήπεδο Χαριλάου, η ΑΕΚ κέρδισε τον Αρη με σκορ 3 - 0 για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Σε συνδυασμό με το στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στο ματς με τον Ακράτητο η Ενωση ξέφυγε στο βαθμολογικό πίνακα, με τρεις βαθμούς διαφορά.

    Η ΑΕΚ κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ χάρη στο γκολ που σημείωσε στο 27' λεπτό ο Ιλια Ιβιτς, πρώην παίκτης του Αρη μέχρι τον Ιανουάριο. Στο 33' οι φιλοξενούμενοι έκαναν το 2 - 0 χάρη σε απευθείας χτύπημα φάουλ του Βασίλη Τσάρτα.

    Στο σημείο αυτό ξεκίνησαν επεισόδια στο γήπεδο Χαριλάου από τους οπαδούς του Αρη με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά το παιχνίδι. Οι διαιτητές αποχώρησαν από το γήπεδο και επέστρεψαν περίπου μισή ώρα αργότερα για να συνεχιστεί και πάλι η αναμέτρηση.

    Με την επανέναρξη του παιχνιδιού οι γηπεδούχοι δημιούργησαν κάποιες καλές ευκαιρίες, όμως δεν μπόρεσαν να μειώσουν το σκορ. Στο 72' ο Ντέμης Νικολαίδης πέτυχε το τρίτο γκολ της Ενωσης και σφράγισε την επικράτηση. Μετά το 3 - 0 η ΑΕΚ παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, εξασφαλίζοντας παράλληλα έναν "αέρα" τριών βαθμών στην προσπάθεια που κάνει για κατάκτηση του τίτλου.

    [09] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2000

    Σέρρες, 7 Απριλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Στη μέχρι τώρα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές του Απριλίου του 2000. «Το ΠΑΣΟΚ που πετυχαίνει τους προγραμματικούς στόχους έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί πως θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού το 2004» είπε ο κ. Πασχαλίδης, υπενθυμίζοντας ότι η επιτυχία του στόχου της ΟΝΕ έκρινε τις εκλογές του 2000.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, σε δηλώσεις του από τις Σέρρες, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την 61η επέτειο των μαχών στα οχυρά του Ρούπελ, σχολίασε πως είναι λάθος για ένα κυβερνητικό κόμμα να διασχίζει την τετραετία με το άγχος της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. «Ο ελληνικός λαός γνώρισε πολλά κόμματα που κέρδισαν και ξανακέρδισαν εκλογές. Γνώρισε όμως ελάχιστα κόμματα που κράτησαν χαρακτήρα εφαρμόζοντας προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να είναι μια χρήσιμη κυβέρνηση, να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και να κάνει την Ελλάδα πιο ανεπτυγμένη και πιο δίκαιη με ισχυρή παρουσία στα υπερεθνικά κέντρα που αποφασίζουν.

    «Τα κόμματα υπάρχουν για να παράγουν πολιτική και να εφαρμόζουν κυβερνητικά προγράμματα και όχι για να παίζουν εκλογικά παιχνίδια. Άρα ούτε οι δεξιές παρενθέσεις ούτε οι έξυπνες ή αξιοπρεπείς ήττες έχουν θέση στην ατζέντα της δημόσιας ή κομματικής συζήτησης» είπε ο υπουργός.

    [10] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: «ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ»

    Σέρρες, 7 Απριλίου 2002 (19:41 UTC+2)

    «Οι αξίες του πατριωτισμού παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την 61η επέτειο των μαχών στα οχυρά του Ρούπελ. Ο υπουργός επισήμανε ότι οι αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία έχουν ως συνέχεια τους αγώνες για τη σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα με κύρος και αυτοπεποίθηση στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.

    «Στα 10.000 μέτρα των υπόγειων στοών των οχυρών του Ρούπελ παραμένουν ζωντανά τα ίχνη των αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Αξίζει τον κόπο πολίτες από όλη την Ελλάδα, νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα να επισκεφτούν αυτούς τους ιερούς τόπους», είπε χαρακτηριστικά.

    [11] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ FIFA ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΟ με την οποία διαψεύδει εμπλοκή της στην απόφαση της FIFA να επικυρώσει την τιμωρία του Παναθηναϊκού για τα γεγονότα στο ντέρμπι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον Ολυμπιακό.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ αναφέρει: "1. Κάθε απόπειρα να εμπλακεί η ΕΠΟ ή στελέχη της στην εφαρμογή εκ μέρους της FIFA του άρθρου 59 του Καταστατικού της, με αφορμή τα γεγονότα στον αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν πείθει ούτε τους πλέον αδαείς".

    "2. Η ΕΠΟ υπερασπίστηκε, υπερασπίζεται και θα υπερασπίζεται στο διηνεκές, ενώπιον των θεσμικών οργάνων του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, όλες τις ελληνικές ομάδες, κάτι που είναι ευρέως γνωστό".

    "3. Ευχόμενη στον Παναθηναϊκό καλή επιτυχία στον κρίσιμο αγώνα της Τρίτης απέναντι στην Μπαρτσελόνα, διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα της να επανέλθει στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες, μετά τη λήξη του συγκεκριμένου αγώνα".

    [12] ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΠΑΟ 71 - 81

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Πανελλήνιο με σκορ 81 - 71 στον αδιάφορο μικρό τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ. Οι πράσινοι πήραν από την αρχή της αναμέτρησης τα ηνία του αγώνα, αποδεικνύοντας τη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων.

    Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν θέλησε να ξεκουράσει κανέναν από τους παίκτες του και χρησιμοποίησε την ίδια δεκάδα που αυτή που παρέταξε στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό. Στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός προηγούνταν 48 - 26. Μετά το 30' και ενώ το σκορ ήταν 70 - 47, οι παίκτες του τριφυλλιού χαλάρωσαν και έδωσαν την ευκαιρία στον Πανελλήνιο να μειώσει.

    Καλύτεροι από τον Παναθηναϊκό ήταν οι Παπαδόπουλος με 15 πόντους και Μίντλετον με 14, ενώ από τον Πανελλήνιο ξεχώρισε ο Καμαριώτης με 13 πόντους.

    [13] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 7 Απριλίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του κατά την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή είναι η συμφωνία εκεχειρίας.

    Δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να συναντήσει το Γιάσερ Αραφάτ - εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις, μεταδίδει το BBC.

    Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Πάουελ είπε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί το αίτημα της Ουάσιγκτον για απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις παλαιστινιακές περιοχές, αλλά ότι δεν έχει δοθεί ακόμη προθεσμία για κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Πάουελ τόνισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των Ισραηλινών να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αλλά υπογράμμισε ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία δύο κρατών.

    Μετά τη νέα έκκληση του προέδρου Μπους για άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη, ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του κ. Σαρόν αναφέρει ότι το Ισραήλ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, γεγονός που - όπως αναφέρει το ανακοινωθέν - παρατείνει τις επιχειρήσεις.

    Ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε περισσότερα από 30 άτομα στη Ναμπλούς, τα οποία χαρακτήρισε "Παλαιστίνιους τρομοκράτες".

    Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Σαούλ Μοφάζ, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί περίπου 200 Παλαιστίνιοι.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 4 - 1

    Ηράκλειο, 7 Απριλίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ συνέτριψε τον ΠΑΟΚ στο Ηράκλειο με σκορ 4 - 1, για την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ετσι, οι κρητικοί αναπτέρωσαν τις ελπίδες τους για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ αντίθετα για τον ΠΑΟΚ έσβησε οριστικά το όνειρο για κατάκτηση μιας θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Και οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δυνατά στο σημερινό παιχνίδι, με τον ΟΦΗ να ανοίγει το σκορ στο 14' λεπτό με δυνατό σουτ του Σταυρακάκη. Ο ΠΑΟΚ αντέδρασε, ανέβασε την απόδοση του και λίγο αργότερα κέρδισε πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Γιώργος Γεωργιάδης στο 22', που ήταν εύστοχος και έγραψε το 1 - 1.

    Ωστόσο οι γηπεδούχοι από κει και πέρα εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη του Δικεφάλου και πήραν εκ νέου προβάδισμα στο 28' με κεφαλιά του Σοάρες. Στο 71' ο Μοσχογιάννης εκμεταλλεύτηκε λάθος του τερματοφύλακα Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου και έκανε το 3 - 1, ενώ το τελικό σκορ το διαμόρφωσε στο 73' ο Ρονάλντ Γκόμες.

    [15] ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Άγκυρα, 7 Απριλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Στο θέμα του ευρωστρατού και στις τουρκικές θέσεις για το ζήτημα αυτό αναφέρονται δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων «Τζουμχουριέτ» και «Ραντικάλ». Συγκεκριμένα επισημαίνουν την αντίθεση που εξέφρασε η Άγκυρα στο ενδεχόμενο χρησιμοποίησης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γεγονός που, όπως αναφέρεται, θα αποτελούσε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την υλοποίηση του ευρωστρατού.

    Οι εφημερίδες τονίζουν ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ, με την αιτιολογία ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία για τη συγκρότηση του ευρωστρατού λόγω της ένστασης που διατύπωσε η Ελλάδα για το κείμενο σχετικά με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [16] ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Τρισέλιδη ανακοίνωση με την οποία απαιτείται η παραμονή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Τούμπα και μετά το καλοκαίρι εξέδωσε ο Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ "Μακεδόνες". Επίσης οι οργανωμένοι οπαδοί του Δικεφάλου επιρρίπτουν ευθύνες στη διοίκηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα των στημένων παιχνιδιών.

    Μεταξύ άλλων η μακροσκελής ανακοίνωση αναφέρει: "Το έγκλημα που συντελείται είναι προμελετημένο αλλά αυτή τη φορά έχουν γνώση οι φύλακες... Γίνεται φανερό πλέον ακόμη και στον πιο ανυποψίαστο και καλόπιστο φίλαθλο, πως διακαής πόθος του μεγαλομετόχου και της διοίκησης είναι να πλαστογραφήσουν την πραγματικότητα και να παρουσιάσουν ως αναπόφευκτες τυχόν παραχωρήσεις παικτών ή μη ανανεώσεις συμβολαίων και βέβαια τυχόν αποχώρηση του Μπάγεβιτς. Πέρυσι κρίθηκε απαραίτητη η παραχώρηση Βενετίδη και Ναλιτζή ώστε η ομάδα να μην αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και να καταστεί οικονομικά εύρωστη. Αν' αυτού και φέτος είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και μπροστά σε νέες παραχωρήσεις παικτών και μη ανανεώσεις συμβολαίων που έχει ζητήσει ο Μπάγεβιτς".

    "Δεν θα ανεχτούμε καμία βαρύγδουπη πώληση παίκτη ή μη ανανέωση συμβολαίων παικτών που την παραμονή τους ζητά ο Μπάγεβιτς. Διαφορετικά είναι σαν να του δείχνουμε την έξοδο από την ομάδα. Θεωρούμε πως σήμερα το μόνο και κύριο μέλημα της διοίκησης είναι η παραμονή του Μπάγεβιτς και του παρόντος έμψυχου δυναμικού καθώς και η ενίσχυση της ομάδας με παίκτες που θα υποδείξει ο προπονητής. Κάθε άλλη ενέργεια προς άλλη κατεύθυνση είναι εκ του πονηρού και οι κύριοι που θα την προσυπογράψουν ή και θα συναινέσουν με αυτή θα θεωρηθούν μια για πάντα εχθροί του ΠΑΟΚ και έτσι θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [17] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ "ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ...ΜΠΟΥΚΑ!!!"

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Με την προσέλευση δεκάδων μικρών παιδιών, αλλά και ενηλίκων που θέλησαν να μυηθούν στα μυστικά της αθέατης πλευράς του θεάτρου, ξεκίνησε σήμερα στο Βασιλικό Θέατρο-Σκηνή Μελίνα Μερκούρη, η λειτουργία του προγράμματος «Σας έχουμε στη μπούκα!!!», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σκοπός του προγράμματος είναι η ιδιαίτερη επαφή του κοινού και προπάντων των μαθητών με την τέχνη του θεάτρου γενικότερα και ειδικότερα με τη δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης, καθώς και με τη λειτουργία της σκηνής και των μηχανισμών της.

    Οι απόφοιτοι του τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου και Χριστίνα Χατζηβασιλείου ξενάγησαν τα παιδιά, αλλά και τους γονείς στους χώρους των παρασκηνίων και της σκηνής και έδειξαν στους συμμετέχοντες τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια πρόβα.

    Ο αριθμός των θεατών δεν μπορεί να ξεπερνά κάθε φορά τα 40 - 50 άτομα. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι περίπου 60 λεπτά και περιλαμβάνει 35 λεπτά ξενάγησης στη σκηνή και στα παρασκήνια και 25 λεπτά παράστασης. Οι συμμετέχοντες καταφθάνουν και οδηγούνται απευθείας στη σκηνή από όπου αντικρίζουν την πλατεία και τα άδεια καθίσματα. Στη συνέχεια ξεναγούνται στους χώρους της σκηνής και των παρασκηνίων όπου ενημερώνονται για τους διάφορους αθέατους στο κοινό μηχανισμούς, καθώς και για τους συντελεστές της παράστασης. Η ξενάγηση διακόπτεται από μια ηθοποιό που τους ζητά να κατέβουν στη σκηνή, προκειμένου να ξεκινήσει πρόβα για κάποιον υποτιθέμενο ρόλο σε ένα έργο. Όταν το κοινό τακτοποιηθεί στη θέση του η πρόβα ξεκινά. Στη διάρκειά της όμως συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα γεγονότα, όπως λανθασμένοι χειρισμοί ως προς τις αλλαγές των σκηνικών, τις εισόδους και τις εξόδους των φροντιστηριακών αντικειμένων, το κλείσιμο και το άνοιγμα της αυλαίας, τους φωτισμούς, τα ηχητικά εφέ κ.τ.λ. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτονται στο κοινό οι θεατρικοί μηχανισμοί, ενώ η θεατρική ορολογία γίνεται αντιληπτή με εναλλακτικούς τρόπους και χωρίς να κουράζει.

    Το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 10.30π.μ. για τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης και κάθε Κυριακή στις 11π.μ. για μεμονωμένους θεατές και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής του ΚΘΒΕ η είσοδος για τους μαθητές είναι ελεύθερη.

    [18] EΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

    Άγκυρα, 7 Απριλίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Ευθύνες στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς για την επίλυση του Κυπριακού επιχείρησε να επιρρίψει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου Κιαμράν Ινάν, σε συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ολλανδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Όβεν.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο Ολλανδός αξιωματούχος ζήτησε από τον κ. Ινάν να εκτιμήσει τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ο ηγέτης του ελληνοκυπριακού τομέα κ. Κληρίδης, έχοντας υπόψη τις εγγυήσεις που του έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της νοτίας Κύπρου, θεωρεί ως καλύτερη λύση του Κυπριακού το ανεπίλυτο του ζητήματος».

    [19] Η ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Βουκουρέστι, 7 Απριλίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Της Ιωάννας Ράντου

    Ήρεμος και με μεγάλο ενδιαφέρον για μελέτη είναι ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης που κρατείται στις φυλακές της Ρουμανίας σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δικηγόρος του, Τζούλια Ιλιέσκου,

    Η κ. Ιλιέσκου πρωτοάκουσε για τον Πάσσαρη τυχαία, παρακολουθώντας τις ειδήσεις. Όταν έβλεπε τις σκηνές της σύλληψής του, ούτε που της πέρασε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι αυτή στη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης, του φερόμενου ως «νούμερο ένα δημοσίου κινδύνου για την Ελλάδα».

    Δεν ήταν εύκολο για την Τζούλια Ιλιέσκου να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπόθεση, ιδιαίτερα με όσα μετέδιδαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο 27χρονος Έλληνας που σκότωσε αστυνομικό και κατηγορείται στη Ρουμανία για φόνο, δεν μπορούσε παρά να είναι πολύ επικίνδυνος.

    Όταν τον είδε για πρώτη φορά ο Πάσσαρης ήταν ήρεμος, σαν κάποιον που καταλάβαινε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το μόνο που θύμιζε το βίαιο παρελθόν του ήταν οι βωμολοχίες και οι κατάρες που απηύθυνε «σε όλους και σε κανέναν».

    Ο Έλληνας κατηγορούμενος αρνείται οποιαδήποτε επίσκεψη, όπως και οποιαδήποτε επαφή με την οικογένειά του και με γνωστούς του. Η μόνη επαφή που έχει με τον έξω κόσμο είναι μέσω της δικηγόρου του από την οποία ζητά να του πηγαίνει εφημερίδες και βιβλία. Επιθυμεί, όπως λέει η δικηγόρος του, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας και έχει ζητήσει βιβλία του Φρόιντ και Ελλήνων συγγραφέων.

    Οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δυο τρεις μήνες. Ο Πάσσαρης αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να εκτίσει ποινή από 15 με 25 χρόνια αλλά πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να καταδικαστεί και σε ισόβια κάθειρξη.

    Σύντομα θα υποβληθεί σε τεστ DNA, οι γιατροί θα εξετάσουν δείγμα από τα μαλλιά, τα νύχια, το δέρμα του κτλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου Εισαγγελίας.

    Όπως δήλωσε η δικηγόρος του Πάσσαρη, οι φρουροί και οι αστυνομικοί του συμπεριφέρονται άψογα αλλά ο 27χρονος είναι σχεδόν μόνιμα με χειροπέδες. Ο Πάσσαρης κρατείται όπως όλοι οι υπόλοιποι και μοιράζεται με άλλους το κελί του στο Penal Research Department της Ρουμανίας. Η συμπεριφορά του ωστόσο, δεν παρουσιάζει προβλήματα ενώ έχει αρχίσει να μαθαίνει και μερικά ρουμάνικα. Λέξεις όπως το «καλημέρα», «τι κάνεις;» έχουν εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του.

    Η Τζούλια Ιλιέσκου επικοινωνεί συχνά και με τον Έλληνα δικηγόρο του Πάσσαρη, που ζητά να μάθει λεπτομέρειες για την εξέλιξη της υπόθεσης.

    Σύμφωνα με τη δικηγόρο, μόλις ολοκληρωθεί η υπόθεση στο Βουκουρέστι υπάρχει το ενδεχόμενο ο Πάσσαρης να μεταφερθεί προσωρινά στην Ελλάδα για ανάκριση και στη συνέχεια να επιστρέψει στη Ρουμανία προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

    [20] ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙ ΟΠΛΩΝ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Αγκυρα, 7 Απριλίου 2002 (19:05 UTC+2)

    Σε αλλαγή προϊόντων προσανατολίζεται μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές βιομηχανίες, η "MKE" (Βιομηχανία Μηχανημάτων και Χημικών Υλών), η οποία διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σαμπάχ", υπό τον τίτλο "Δεν τα καταφέραμε με τα όπλα ας κατασκευάσουμε τηγάνια", η "ΜΚΕ", η οποία κατασκευάζει όπλα για τον στρατό και την αστυνομία, λόγω της μεγάλης μείωσης των παραγγελιών που της ανατίθενται, θα προσανατολιστεί στην κατασκευή μαγειρικών σκευών.

    [21] ΣΤΟ Α΄ ΠΕΣΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπο Σοφιανό και τους τρεις προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΠΕ.Σ.Υ.) Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Νίκο Παπακυριαζή, Κώστα Καλλέργη και Στράτο Χασάπη, συναντήθηκε χθες στα γραφεία του Α΄ ΠΕ.Σ.Υ. Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεργασία των τριών ΠΕ.Σ.Υ. της Βόρειας Ελλάδας με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την υποστήριξη των Κέντρων Υγείας που ήδη λειτουργούν από το ΣΑΕ σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

    Τα Κέντρα Υγείας αυτά εδώ και τρία περίπου χρόνια προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ομογενείς που διαμένουν στις χώρες αυτές. Στα πρώτα δύο χρόνια μάλιστα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 750.000 πολίτες εκ των οποίων οι 250.000 είναι ελληνικής καταγωγής.

    Επισημαίνεται ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Άντριου Άθενς θα θεμελιώσουν στις 26 Απριλίου στη Μαριούπολη το νέο και μεγαλύτερο πολυιατρείο που θα είναι έτοιμο σε περίπου οκτώ μήνες.

    [22] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 7 Απριλίου 2002 (18:57 UTC+2)

    Μια άλλη εκδοχή για την οργάνωση της ένοπλης επίθεσης κατά της λέσχης του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο κέντρο του Τετόβου, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών Χαλίλι Ιλιάζ με δηλώσεις του στην εκπομπή της «Ντόιτσε Βέλλε» στην αλβανική γλώσσα.

    Ο Ιλιάζ υποστήριξε πως την επίθεση διοργάνωσαν κύκλοι της σκοπιανής αστυνομίας με σκοπό, όπως είπε, «να οδηγήσουν τους αλβανούς σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο».

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας στόχος της επίθεσης ήταν η δολοφονία του αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, Μέντουχ Τάτσι, αλλά και άλλων κομματικών στελεχών. Ως βασικός ύποπτος για την οργάνωση της επίθεσης φέρεται επιθεωρητής της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, αλβανικής εθνικότητας.

    [23] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Στραβοπάτησαν οι πρωτοπόροι της Β' εθνικής στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Καλλιθέα συνέτριψε την Προοδευτική με σκορ 4 - 0, ο ΠΑΣ Γιάννινα έχασε στην Κρήτη από τον ουραγό Αγιο Νικόλαο 1 - 0, ενώ και ο Απόλλων Καλαμαριάς ηττήθηκε με το ίδιο σκορ εκτός έδρας από την Καλαμάτα.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια, Χαλκηδόνα και Απόλλων Αθηνών αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1 - 1, ο Ολυμπιακός Βόλου κέρδισε με σκορ 1 - 0 τον Παναιγιάλειο, ενώ ο Αθηναϊκός επιβλήθηκε με το ίδιο σκορ επί του Πανσερραϊκού. Απομένει η αναμέτρηση Πατραϊκός - Πανηλειακός για να ολοκληρωθεί η 23η αγωνιστική.

    Αναλυτικά η βαθμολογία της Β' εθνικής έτσι όπως έχει εξελιχτεί μέχρι τώρα:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (23η αγωνιστική)

    1.Προοδευτική 43

    2.ΠΑΣ Γιάννινα 41

    3.Απ.Καλαμαριάς 40

    4.Καλλιθέα 38

    5.Αθηναϊκός 36

    6.Πανσερραϊκός 32

    7.Ολυμπιακός Βόλου 32

    8.Χαλκηδόνα 31

    9.Πανηλειακός 29

    10.Πατραϊκός 27

    11.Απόλλων Αθηνών 27

    12.Καλαμάτα 25

    13.Παναιγιάλειος 18

    14.Αγιος Νικόλαος 14

    *Πατραϊκός και Πανηλειακός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

    *Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει ένα μηδενισμό και -1 βαθμό

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (24η)

    Χαλκηδόνα - Αγιος Νικόλαος

    ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός Βόλου

    Απόλλων Αθηνών - Πατραϊκός

    Παναιγιάλειος - Αθηναϊκός

    Πανηλειακός - Καλλιθέα

    Πανσερραϊκός - Καλαμάτα

    Απ.Καλαμαριάς - Προοδευτική


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 7 April 2002 - 18:13:50 UTC