Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΤΕΡΜOΝΗ ΒΙΑ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;
  • [04] ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ Ε.Λ.Κ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [06] ΜΠΛΕΡ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [07] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
  • [08] ΣΧΟΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO
  • [09] ΖΟΥΝΗ, ΜΟΡΤΖΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΤΑΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ
  • [10] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [12] ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
  • [13] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  • [14] ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [15] "Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ" ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [16] ΣΥΛΛΗΨΗ 170 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [17] ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
  • [18] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ
  • [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [22] ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [23] EΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΑΦΑΤ ΠΡΟΣ ΤΟΝ
  • [24] Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

  • [01] ΑΤΕΡΜOΝΗ ΒΙΑ ΣΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Χάιφα, 10 Απριλίου 2002 (10:51 UTC+2)

    Η πρωινή βομβιστική επίθεση σε ισραηλινό λεωφορείο στην πόλη Χάιφα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός και αναδίπλωση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, σύμφωνα με την άποψη αναλυτών.

    Οι σχετικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ενέργειες αυτές ενισχύουν τη σκληροπυρηνική θέση του πρωθυπουργού Αριελ Σαρον για την αντιμετώπιση των βομβιστικών επιθέσεων με πολεμικά μέσα.

    Παράλληλα, δυσχεραίνουν και την αμερικανική διπλωματική πρωτοβουλία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό τον υπουργό των Εξωτερικών, Κολιν Παουελ, που σήμερα βρίσκεται στη Μαδρίτη, ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφτεί το Τελ-Αβιβ.

    Η άσκηση πολεμικής βίας συνεχίζεται και στις παλαιστινιακές περιοχές, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ισραηλινοί στρατιώτες δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν Παλαιστινίους ως ανθρώπινες ασπίδες κατά την εισβολή τους στις πόλεις και στους καταυλισμούς των προσφύγων.

    [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Το διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση θα ανοίξει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, σε πανηγυρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και το πόρισμα της Επιτροπής Γεωργακόπουλου, ενώ σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού, ώστε το φθινόπωρο να ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Τα μέτρα που θα αποφασιστούν θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    Βασικός στόχος της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως αναμένεται να επισημάνει ο κ. Χριστοδουλάκης κατά την παρουσίαση του πορίσματος του καθηγητή, Θεόδωρου Γεωργακόπουλου, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών, η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και η διαμόρφωση ενός συστήματος που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Παράλληλα, στους στόχους της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθείται, εντάσσονται η εξάλειψη της πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του συστήματος και η παύση της ψαλίδας που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού φορολογικού συστήματος και των αντίστοιχων συστημάτων των άλλων χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι βασικότερες αλλαγές που εισηγείται η Επιτροπή Γεωργακόπουλου, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, αφορούν την έμμεση φορολογία και την αναπροσαρμογή των αφορολογήτων ορίων για νομικά και φυσικά πρόσωπα στη βάση, όμως, του ισοδύναμου αποτελέσματος για να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών Φ. Π. Α. με κατάργηση του χαμηλού συντελεστή και επέκταση του φόρου και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

    Στο μεταξύ, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών, για τις μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο μέχρι 75 χιλιάδες ευρώ) προτείνεται ειδικό προαιρετικό σύστημα απόδοσης ΦΠΑ με προκαταβολές, βάσει φορολογικής υποχρέωσης παρελθόντος έτους, ενώ δεν θα είναι υποχρεωμένες να συντάσσουν και να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

    Αναφορικά με τα ακίνητα, ο ΦΠΑ επιβάλλεται στις παραδόσεις καινούργιων ακινήτων και υποκείμενοι στο φόρο είναι υποχρεωτικά μόνο οι κατ επάγγελμα κατασκευαστές ακινήτων. Φορολογητέα αξία θα είναι η αξία του συμβολαίου, η οποία όμως δεν θα μπορεί να είναι κατώτερη από την αγοραία άξία, όπως αυτή θα προσδιορίζεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια

    Παράλληλα, μέσω του πορίσματος της επιτροπής, προτείνονται η κατάργηση του εφάπαξ ειδικού τέλους ταξινόμησης κατά την αγορά Ι. Χ. και η μεταφορά της σχετικής επιβάρυνσης στη χρήση με αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της βενζίνης και των τελών κυκλοφορίας, η μείωση της επιβάρυνσης του πετρελαίου για βιομηχανική και εμπορική χρήση με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις σταδιακά στο 25%.

    Επίσης, η επιτροπή Γεωργακόπουλου προτείνει μεταξύ άλλων, την αύξηση των αφορολογήτων ορίων στα 11.738 ευρώ ( 4 εκατ. δρχ.) για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από 2,8 εκατ. δρχ. που ισχύει το τρέχον έτος και την κατάργηση των δύο πρώτων κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας με παράλληλη αύξηση του κατώτατου συντελεστή στο 20%.

    Η νέα φορολογική κλίμακα θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την αύξηση του αφορολογήτου και να μεταφερθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις περισσότερο προς τις υψηλές εισοδηματικά τάξεις, ενώ αναφορικά με τους άλλους φορολογικούς συντελεστές, θα είναι 30% και 40%.

    [03] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ;

    Αγκυρα, 9 Απριλίου 2002 (18:58 UTC+2)

    Ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από την Άγκυρα, αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ετοιμάζεται να μεταβεί μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, ο κ. Παπανδρέου αναζήτησε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικώς τον κ. Τζεμ και τον ενημέρωσε σχετικά με την επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Κατά την επαφή τους οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν για το τι μπορούν να πράξουν από κοινού.

    Πρόταση του κ. Τζεμ για μετάβαση των δύο υπουργών μαζί στο Ισραήλ, υπό την προϋπόθεση να συναντηθούν και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, αντιμετωπίσθηκε θετικά από τον κ. Παπανδρέου.

    Οι δύο ΥΠΕΞ έθεσαν υπόψη της ισραηλινής πλευράς τις σκέψεις αυτές.

    Ο κ. Τζεμ έθεσε επίσης το θέμα και κατά τη σημερινή, πρωινή, επαφή του με τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

    Ο κ. Πέρες κατά την υποδοχή των Τούρκων κοινοβουλευτικών που τον επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί, απαντώντας στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον Αραφάτ, τόνισε: Ήδη οι κ.κ. Τζεμ και Παπανδρέου θα συναντηθούν μ' αυτόν την προσεχή εβδομάδα.

    [04] ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ Ε.Λ.Κ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2002 (10:24 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. Κρίστοφερ Πάτεν, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο και ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, συγκαταλέγονται στους ομιλητές του φόρουμ με θέμα "Σύμφωνο Σταθερότητας: Μια νέα προσέγγιση", που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως το Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" στη Θεσσαλονίκη.

    Το φόρουμ συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ενωση και η Νέα Δημοκρατία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και τα ευρωπαϊκά Ινστιτούτα Robert Schuman, Jarl Hjalmarson και Politische Akademie of OVP.

    Αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα συναντηθεί στις 7.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς" με τον Κρίστοφερ Πάτεν. Το εναρκτήριο δείπνο της ημερίδας, όπου θα μιλήσει ο κ.Πάτεν, θα πραγματοποιηθεί μια ώρα αργότερα.

    Την Παρασκευή το πρωί θα μιλήσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ενώ μεταξύ των απογευματινών ομιλητών συγκαταλέγονται ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Ερχαρντ Μπούσεκ, και ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Μλάντεν Ιβανιτς.

    Τέλος, στην πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    [05] Ο ΠΑΟΥΕΛ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Μαδρίτη, 10 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επέμεινε το απόγευμα ότι η ειρηνευτική του αποστολή στην Μέση Ανατολή που ξεκινάει από αύριο δεν απειλείται από την άρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στα αυτόνομα Παλαιστινιακά εδάφη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο κ. Πάουελ είπε σε συνέντευξη τύπου από τη Μαδρίτη ότι η αποστολή του στην περιοχή δεν κινδυνεύει στο ελάχιστο μετά από τις δηλώσεις του Σαρόν ότι οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών στην Δυτική Οχθη θα συνεχιστούν παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, μέχρι να νικηθούν οι Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σκοπεύει παρόλα αυτά να συναντηθεί με τον Σαρόν και τον ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ που παραμένει εγκλωβισμένος στο αρχηγείο του στη Ραμάλα από τις 29 Μαρτίου και επανέλαβε ότι ο Αραφάτ παραμένει ο ηγέτης των Παλαιστινίων και πρόσωπο κλειδί στις προσπάθειες για εκεχειρία.

    Εν όψει της επίσκεψης Πάουελ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ααντολή Αντονι Ζίνι συναντήθηκε το απόγευμα με αξιωματούχους των Παλαιστινίων σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ.

    Ο.Κ.

    [06] ΜΠΛΕΡ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 10 Απριλίου 2002 (21:06 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι δεν έχει έρθει η ώρα ακόμη για τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και τόνισε ότι ο κόσμος θα είναι πολύ πιο ασφαλής αν ο Σαντάμ Χουσείν δεν είναι στην ηγεσία του Ιράκ.

    Ο Μπλερ απάντησε στην ερώτηση του ηγέτη των Συντηρητικών, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ αν υποσχέθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους ότι η Βρετανία θα στηρίξει αμερικανική επιχείρηση κατά της Βαγδάτης.

    Το θέμα του Ιράκ βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του βρετανού πρωθυπουργού και του αμερικανού προέδρου στην Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο.

    [07] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

    Λονδίνο, 10 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ομάδα βουλευτών του Εργατικού κόμματος στην Μεγάλη Βρετανία συστάθηκε προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την εισαγωγή του ευρώ στην χώρα.

    Η ομάδα με την ονομασία LATE αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ προκειμένου να καθυστερήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την υιοθέτηση ή όχι του νέου ευρωπαϊκού νομίσματος στην χώρα.

    Τα μέλη της ομάδας απειλούν ότι το Εργατικό κόμμα θα χάσει 111 από τους βουλευτές του αν η Μεγάλη Βρετανία αντικαταστήσει την λίρα με τον ευρώ.

    Οι ίδιοι προσπαθούν να κωλυσιεργήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το εν λόγω θέμα τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές στην χώρα.

    [08] ΣΧΟΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ALCO

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    "Ολες οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ορισμένα ποιοτικά δεδομένα, που πρέπει κανείς να τα αξιολογήσει, τη μεγάλη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας προς την κυβερνητική πολιτική και ταυτοχρόνως το μικρό βαθμό ικανοποίησης της ελληνικής κοινωνίας από τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί το δικομματικό πολιτικό σύστημα", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της ALCO.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων που δηλώνουν οι πολίτες ως προς την ψήφο τους, αυτή η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική κι αυτή η έλλειψη ικανοποίησης από τη λειτουργία του δικομματικού πολιτικού συστήματος δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε απλές αλλαγές φρουράς για την εφαρμογή των ίδιων πολιτικών και για τη διαιώνιση του ίδιου πολιτικού συστήματος.

    "Μας ενδιαφέρει αυτή η δυσαρέσκεια και η απουσία ικανοποίησης να οδηγήσουν σε αλλαγές πολιτικών και σε αλλαγές συσχετισμών", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι υπόθεση των σφυγμομετρήσεων, αλλά υπόθεση και των ίδιων των πολιτών και των κομμάτων.

    "Και εμάς, από την πλευρά του ΣΥΝ μας ενδιαφέρει αυτά τα ποιοτικά στοιχεία να τα ενσωματώσουμε στην πολιτική μας πρακτική. Γι αυτό και λέμε δύο είναι οι προτεραιότητες: Να αλλάξουν οι κυβερνητικές πολιτικές, να αλλάξει το δικομματικό πολιτικό σύστημα, να αλλάξουν δηλαδή οι συσχετισμοί", τόνισε.

    Ερωτηθείς πώς αισθάνεται ένας πολιτικός όταν είναι πρώτος σε δημοτικότητα, επισήμανε ότι έχουν σχετική αξία αυτές οι εκτιμήσεις, αλλά καλό είναι κανείς να κοιτάζει πίσω από αυτά, πίσω από τις εικόνες, να κοιτάζει την ουσία της πολιτικής.

    "Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε ότι έχουμε πολλά και δύσκολα να πράξουμε. ΄Εχουμε ποιοτικά δείγματα που μας λένε ότι είμαστε καλά, ότι μας στηρίζει ο κόσμος, ότι μεγαλώνουμε τη συσπείρωσή μας και ότι οι πολιτικές μας προτάσεις έτσι όπως προβάλλονται εκτιμώνται. Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι η εκτίμηση του κόσμου προς το πρόσωπό μου αντανακλά την εκτίμηση των πολιτικών θέσεων και των πολιτικών παρεμβάσεων του ΣΥΝ. Αρα λοιπόν η τόσο μεγάλη εκτίμηση των πολιτικών θέσεων του ΣΥΝ πρέπει να συνοδευτεί και με ενίσχυση της εκλογικής του βάσης", κατέληξε.

    [09] ΖΟΥΝΗ, ΜΟΡΤΖΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΤΑΣ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Τρεις ανθρώπους της τέχνης, την Πέμη Ζούνη, τον Γιάννη Μόρτζο και τον Δημήτρη Πιατά, που θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του «Ομορφη Πόλη» παρουσίασε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο το γεγονός ότι οι τρεις ηθοποιοί, που όπως είπε ξεχωρίζουν για τις ιδέες και τη γνώμη τους, θα είναι υποψήφιοι με το συνδυασμό του και θα δώσουν μια ισχυρή δόση ποιότητας στο ψηφοδέλτιο του.

    Την εκτίμηση της στο πρόσωπο του κ. Παπουτσή, με τον οποίο τη συνδέει μια φιλία πολλών χρόνων, εξέφρασε η Πέμη Ζούνη. Τόνισε, δε, ότι η πολιτική τη φοβίζει, αλλά αγαπάει την Αθήνα και τα κοινά

    Ο Γιάννης Μόρτζος χαρακτήρισε τον κ. Παπουτσή ως τον ιδανικότερο δήμαρχο της Αθήνας και πρόσθεσε ότι πρέπει να μπει τάξη και ιεράρχηση στα προβλήματα που έχει ο δήμος, εν όψει και της Ολυμπιάδας.

    Ο Δημήτρης Πιατάς ευχαρίστησε τον κ. Παπουτσή γιατί του επέτρεψε να κρατήσει την προσωπική του αυτονομία και πολιτική τοποθέτηση, ενώ υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι του θεάτρου πρέπει να πάρουν πιο ενεργητική θέση στα κοινά.

    [10] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 10 Απριλίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε σήμερα να δώσει ένα έτος προθεσμία για να καταθέσουν οι μάρτυρες στη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πολλοί δεν θα εξεταστούν, καθώς από τα 350 πρόσωπα που έχουν κληθεί, κατέθεσαν ήδη μόνο 25.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, o δικαστής Ρίτσαρντ Μέι, που προεδρεύει στη δίκη δήλωσε ότι η υπόθεση είναι τεράστιας εμβέλειας και ιδιαίτερα σημαντική και είμαστε υπεύθυνοι για το χειρισμό της για αυτό αποφασίσαμε, για το συμφέρον της Δικαιοσύνης, να ορίσουμε μία ημερομηνία

    Η δίκη ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου 2002 και στις 10 Απριλίου του 2003 θα ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης και μετά ο Μιλόσεβιτς θα ξεκινήσει την απολογία του.

    Ο κατήγορος, Τζέφρι Νάις, πριν βγει η απόφαση σημείωσε ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθεί η πολιτική αγωγή σ' αυτό το χρονικό διάστημα για να καταθέσει αποδείξεις στο δικαστήριο.

    Ο.Κ.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Φορείς της Δράμας, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και του Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Softex, συναντήθηκαν το πρωί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στον οποίο διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο του εργοστασίου.

    Όπως υποστηρίζουν, μετά τη μεταβίβαση του εργοστασίου σε ιδιώτες πριν από 3 χρόνια, το εργοστάσιο θα κλείσει τον Ιούνιο και 450 οικογένειες θα μείνουν στο δρόμο.

    Οι εργαζόμενοι, που πήγαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέδωσαν ψήφισμα, ζητούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

    Η πολυεθνική κοινοπραξία μπορεί να προβεί σε πώληση της Softex οπότε και λήγει η συμβατική υποχρέωση που τις απαγόρευε να μεταβιβάσει μονάδες ή το σύνολο της εταιρίας.

    [12] ΙΔΡΥΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΟ Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Η ίδρυση Σωφρονιστικού Καταστήματος στο Νομό Γρεβενών θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο και τον υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λευτέρη Τζιόλα σε σύσκεψη με τους φορείς του Νομού που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ενημερώσει τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς του Νομού για τη διαδικασία επιλογής της θέσης των Δικαστικών Φυλακών, το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου, τους εγκεκριμένους πόρους που έχουν διασφαλιστεί για την υλοποίησή του, τον τρόπο κάλυψης των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, καθώς επίσης και τον τρόπο, με τον οποίο το συγκεκριμένο ίδρυμα θα ενταχθεί στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των Γρεβενών.

    [13] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Λάρισα, 10 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Εληξε ο εξαήμερος αποκλεισμός της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από τους αγρότες της Θεσσαλίας.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί που μέχρι χτες είχαν κλείσει την εθνική οδό με τα τρακτέρ τους σε έξι κομβικά σημεία, από τον Αλμυρό Βόλου έως λίγο πριν από τα Τέμπη αποχώρησαν από τα μπλόκα με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουν μετά το τέλος των εργασιών τους, καθώς θεωρούν ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις από τον υπουργό Γεωργίας.

    [14] ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Στη μηχανοργάνωση όλων των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ανακοίνωσε σε ημερίδα στο υπουργείο Μεταφορών, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών, Σπύρου Βούγια, δικαστών και εισαγγελέων.

    Ο κ. Πετσάλνικος παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του υπουργείου για τη μηχανοργάνωση όλων των δικαστικών υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει ένας υπολογιστής για κάθε δικαστή, να μην υπάρχουν στα χαρτιά οι δικογραφίες που κατακλύζουν τις υπηρεσίες των δικαστηρίων και να καταργηθεί η χειρόγραφη διαδικασία και οι φάκελοι.

    Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τα 70 δισ. δραχμές και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2006. Οπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος θα επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο αλλά και η προστασία των δικτύων που διαχειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

    [15] "Κ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ" ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    «Κωνσταντίνος Παπαναστασίου» ονομάστηκε από το Δ.Σ. της ΟΧΕ, το 4ο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου γυναικών που θα γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο στην Άρτα. Η Ομοσπονδία αποφάσισε σε όλους τους αγώνες του Πρωταθλήματος να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τον Κώστα Παπαναστασίου.

    Το πρόγραμμα των παιχνιδιών στην Άρτα είναι:

    15.00: Άρτα - Παναθλητικός.17.00:Μακεδονικός - Νέα Ιωνία. Κυριακή:12.00: Tελικός. Όλους τους αγώνες θα μεταδώσει απ' ευθείας ο Alpha Digital. Αύριο στις 7.00 μ.μ. στο παλιό δημαρχείο της Άρτας θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από την οργανωτική επιτροπή των αγώνων στην οποία θα δώσουν το παρών εκπρόσωποι των συλλόγων κι από μία αθλήτρια.

    [16] ΣΥΛΛΗΨΗ 170 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 10 Απριλίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 170 λαθρομετανάστες στις ακτές της Καλαμπρια, νότια της Ιταλίας.

    Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι πιθανόν λαθρομετανάστες από την Σρι Λάνκα και την Ινδία που ζητούν άσυλο στην χώρα.

    Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε χθες όταν ένα πλοίο που μετέφερε λαθρομετανάστες από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές έφτασε κοντά στην Σικελία.

    Σημειώνεται ότι οι ιταλικές αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 1.000 μετανάστες από τις αρχές του 2002.

    [17] ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Μια ακόμη αγωνιστική επιτυχία σημείωσε η Κασσάνδρα, η οποία ήρθε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στη κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής και φυσικά στην άνοδό της στην Β' Εθνική. Κέρδισε στο πλαίσιο της 26ης αγωνιστικής εκτός τον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης με 1-0. Η Κέρκυρα από την άλλη που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας γνώρισε την ήττα με 2-0 από τον Κιλκισιακό στο Πολύκαστρο.

    Τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής είναι:

    Απόλλων Κρύας Βρύσης - Κασσάνδρα 0-1

    Παναιτωλικός - Καβάλα 1-4

    Τρίκαλα - Φωστήρας 1-2

    Πανελευσινιακός - Χανιά 1-1

    Κιλκισιακός - Κέρκυρα 2-0

    Ατρόμητος Αθηνών - Λάρισα 2-0

    Ναυπακτιακός - Εθνικός 2-1

    Λεωνίδιο - Μαρκό 1-0.

    Η βαθμολογία: Κασσάνδρα 59, Κέρκυρα 53, Ατρόμητος 49, Καβάλα 45, Φωστήρας 44, Λάρισα 39, Μαρκό 38, Κιλκισιακός 38, Εθνικός 35, Χανιά 34, Ναυπακτιακός 26, Λεωνίδιο 25, Πανελευσινιακός 22, Τρίκαλα 21, Παναιτωλικός 16, Απόλλων Κρύας Βρύσης 8.

    [18] ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν οι υπουργοί Βιομηχανίας που συμμετείχαν στην 4η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη σε παράγραφο που προστέθηκε στο κείμενο της τελικής απόφασης μετά από ομόφωνη αποδοχή σχετικής πρότασης του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Στη συγκεκριμένη παράγραφο τονίζεται: "Οι υπουργοί σημειώνουν με μεγάλη ανησυχία την κλιμακούμενη βία στη Μέση Ανατολή και επαναλαμβάνουν ότι μία σταθερή και συνολική ειρήνη, με σεβασμό στις υπάρχουσες δεσμεύσεις θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί το πρόσφορο πλαίσιο και περιβάλλον για την ανάπτυξη της Ευρωμεσογειακής βιομηχανικής συνεργασίας και να προωθηθεί περαιτέρω η ευημερία και η αμοιβαία κατανόηση στην περιοχή".

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 4ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης υπουργών Βιομηχανίας των χωρών μελών της Ε.Ε. και των κρατών της Μεσογείου με θέμα "Καινοτομία και Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα στην Ευρωμεσογειακή περιοχή, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να συζητείται η βιομηχανική συνεργασία, με σκοπό την ανάπτυξη όλων των χωρών της Μεσογείου, χωρίς να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η συνεργασία μεταξύ των λαών.

    "Μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε σαφές ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πολεμική επιχείρηση, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή της Παλαιστίνης. Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, ζητούμε και εμείς, μαζί με τις χώρες της Μεσογείου, να υπάρξει ένα τέλος στον πόλεμο και στη σύγκρουση, να υπάρξει διάλογος, ώστε να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα", υπογράμμισε.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Τις βάσεις για ακόμη καλύτερη συνεργασία της ΕΠΑΕ με το «Αθήνα 2004» έβαλαν σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος και η πρόεδρος του οργανισμού Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, μετά την συνάντηση που είχαν. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα προώθησης της Ολυμπιακής ιδέας και ειδικότερα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, καθώς και θέματα εθελοντισμού.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, κ. Κανελλόπουλος, δήλωσε: «Η συνάντηση ήταν άκρως εποικοδομητική. Η πρόεδρος του ΑΘΗΝΑ 2004 βρήκε αρκετά ενδιαφέρουσες τις απόψεις και τις θέσεις της διοργανώτριας και πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα τεθούν συγκεκριμένες βάσεις συνεργασίας. Από την μεριά μας είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να στεφθούν με επιτυχία οι Αγώνες του 2004 και για να βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο του ΑΘΗΝΑ 2004''. 

    [20] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΕΦΥΛΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Απριλίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Επέστρεψε ο ΠΑΟ στην Αθήνα... Και η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι οπαδοί του ήταν ανάλογη αυτής του νικητή. Γιατί στις συνειδήσεις των περισσοτέρων ο ΠΑΟ δικαιούνταν την πρόκριση. Φυσικά τα συναισθήματα όλων ήταν ανάμεικτα, αφού οι πράσινοι έδειξαν ότι μπορούσαν να πάρουν το εισιτήριο για τους τέσσερις στο θεσμό του Τσάμπιονς Λιγκ.

    "Αγωνιστήκαμε όπως έπρεπε. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν φοβηθήκαμε την Μπαρτσελόνα. Οι ποδοσφαιριστές μου έπαιξαν με ψυχή και έκαναν το καλό τους παιχνίδι", τόνισε κατά την άφιξή του ο προπονητής του ΠΑΟ, Σέρχιο Μαρκαριάν και συνέχισε: "Στα τελευταία λεπτά είχαμε ευκαιρίες να πετύχουμε κάποιο γκολ. Ομως ήμασταν άτυχοι. Αλλά αυτά έχει το ποδόσφαιρο".

    "Ο ΠΑΟ στο Τσάμπιονς Λιγκ έκανε πολύ καλή εμφάνιση. Στα 16 παιχνίδια έκανε 9 νίκες και πιστεύω ότι ήταν η πιο επιτυχημένη πορεία ελληνικής ομάδας", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος, Αγγελος Φιλιππίδης. "Χάσαμε την πρόκριση από λεπτομέρειες. Ημασταν άτυχοι", συμπλήρωσε ο κ. Φιλιππίδης.

    Ο γιατρός της ομάδας, Νίκο Τζουρούδης που τραυματίστηκε χθες παρέμεινε στη Βαρκελώνη.

    [21] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 10 Απριλίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ θα μεταβεί αύριο στα Σκόπια κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι.

    Οι επικείμενες συνομιλίες θα αφορούν τις διμερείς σχέσεις ΠΓΔΜ-Αυστρίας καθώς και τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας των δυο χωρών σε πολλούς τομείς.

    Ο Αυστριακός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί και με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Στόγιαν Άντοφ καθώς και με άλλους πολιτικούς αξιωματούχους.

    [22] ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σκόπια, 10 Απριλίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Στην Καρδιοχειρουργική κλινική των Σκοπίων, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, θα περιέλθει, σύμφωνα με την εφημερίδα "Βεστ", ο ιατρικός εξοπλισμός που είχε δωρίσει πριν δυο χρόνια η Ελλάδα στο Δημόσιο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης και ο οποίος το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιόταν για την κάλυψη των αναγκών πτέρυγας του νοσοκομείου που ιδιωτικοποιήθηκε.

    Ο ιατρικός εξοπλισμός (ένας ψηφιακός καρδιαγγειογράφος και ένας υπερηχοκαρδιογράφος) βρισκόταν στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Σκοπίων, όσο αυτό υπάγετο στο Δημόσιο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της πόλης. Μετά την αυτονόμηση και την ιδιωτικοποίησή του υπήρξε αίτημα από την ελληνική πλευρά να σταματήσει η χρήση των μηχανημάτων από το ιδιωτικό κέντρο. Παράλληλα οι αρμόδιες αρχές των Σκοπίων ζήτησαν από τον επικεφαλής του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ζαν Μίτρεβ, έως το τέλος της εβδομάδας να παραδώσει τα μηχανήματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα διευθετήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υφυπουργού Υγείας στην ΠΓΔΜ. Συμφωνήθηκε τα μηχανήματα να περιέλθουν στην Καρδιοχειρουργική Κλινική των Σκοπίων που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.

    [23] EΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΡΑΦΑΤ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Αθήνα, 10 Απριλίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Για την Ιερουσαλήμ αναχωρεί σήμερα το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση του στο πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    . Τον κ. Χριστόδουλο θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος,Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Επίσης, ο επίσκοπος Σαλώνων και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεολόγος, ο πρωτοσύγγελλος της Αρχιεπισκοπής π. Θωμάς Συνοδινός, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου π. Επιφάνειος Οικονόμου και ο διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας Κωνσταντίνος Πυλαρινός.

    Εξάλλου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ απέστειλε, μέσω της ελληνικής πρεσβείας το Ισραήλ, επιστολή στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Ο κ. Αραφάτ ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για την κατάσταση την οποία ζει ο παλαιστινιακός λαός στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε το σεβασμό του προς το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου και δήλωσε ότι γνωρίζει και εκτιμά τη θέση που έλαβε ο κ. Χριστόδουλος για το σταμάτημα του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές.

    Τέλος, επισήμανε ότι επιθυμεί την ειρήνη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους για να μπορεί να ελέγχει την κατάσταση στην περιοχή.

    [24] Ο ΟΣΑΜΑ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Λονδίνο, 10 Απριλίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός, ασφαλής και καλά στην υγεία του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Λονδίνο, η οργάνωση και στην οποία αναφέρει ότι ο Λάντεν είναι περιστοιχισμένος από τους συντρόφους του.

    Η αραβική εφημερίδα αλ Χαγιάτ, που εκδίδεται στο Λονδίνο και δημοσιεύει την ανακοίνωση της Αλ Κάιντα προσδιορίζει πως το κείμενο που έλαβε έχει ημερομηνία την 26η Μαρτίου και τίτλο «Επιστολή της Aλ Κάιντα στους Μουσουλμάνους και στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης». Σε αυτό, η οργάνωση τονίζει πως ο Λάντεν είναι ασφαλής, χαίρει άκρας υγείας και προετοιμάζει τα επόμενα στάδια της μάχης του.

    Οι μαχητές της οργάνωσης αναφέρουν ότι σκότωσαν 15 Αμερικανούς και 220 Αφγανούς στο Μαζάρ ι Σαρίφ, περισσότερους από 250 Αφγανούς στο Κανταχάρ, 210 από διάφορες ξένες εθνικότητες και 300 Αφγανούς στο Σάχι Κοτ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 April 2002 - 18:13:58 UTC