Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 7,3% ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑ
  • [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΙΩΣΗ Ο Δ. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ CAR & MOTO-BOAT
  • [06] Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ
  • [07] ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ
  • [08] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ" ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ
  • [09] ΣΑΡΟΝ: ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
  • [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ 2 - 1
  • [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0
  • [16] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4 - 0
  • [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 - 2
  • [19] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΡΗΣ 2 - 1
  • [21] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [22] ΒΟΛΕΪ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 7,3% ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΙΝΕΙ Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (11:42 UTC+2)

    Η Ν.Δ. κερδίζει τη μάχη των προβλέψεων για το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενήργησε για το «Βήμα της Κυριακής», η εταιρία Κάπα Research, προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,3% στην πρόθεση ψήφου. Ωστόσο παρά το ότι στην παράσταση νίκης το 57,3% βλέπει νίκη της Ν.Δ., μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες πιστεύει ότι με κυβέρνηση Καραμανλή θα υπάρξει βελτίωση.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός κατά 0,9% του κ. Σημίτη και η Ν.Δ. προτιμάται από το 36,7% των ερωτηθέντων έναντι 29,4% του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΕΠ με 5,6%, το ΚΚΕ με 5,1%, ο ΣΥΝ με 3,1%, το ΔΗΚΚΙ με 1,9%, ενώ οι αναποφάσιστοι, τα άκυρα και τα λευκά συγκεντρώνουν το 14,4%. Ακόμη και το 25% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βλέπει επικράτηση της Ν.Δ.

    Μόνο ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες είναι αισιόδοξος για την πορεία της χώρας καθώς το 48,8% θεωρεί ότι η κατάσταση στη χώρα εξελίσσεται προς το χειρότερο, ενώ η απογοήτευση από την πορεία της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού εκτοξεύεται στο 65,9%. Δυσαρέσκεια όμως προκαλεί και η δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 59,6% των ερωτηθέντων και αυτό αφορά και το 28,3% των οπαδών της.

    Τέλος ως προς τις δημοτικότητες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος παραμένει ο πιο δημοφιλής Έλληνας με 92,5%. Ακολουθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η πρόεδρος του «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που υπερβαίνει τα ποσοστά των πολιτικών.

    [02] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (13:37 UTC+2)

    Δεν αποκλείει εξελίξεις πριν από τις βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ, υποστεί μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές, ( κερδίσει λιγότερες από 15 νομαρχίες) ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτηρίζει έντονα αρνητικό αλλά και αναστρέψιμο το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ και διευκρινίζει ότι την ευθύνη για την ύπαρξη του αρνητικού αυτού κλίματος φέρει το σύνολο της κυβέρνησης και όχι μόνο η ηγεσία. «Πληρώνουμε τις αδυναμίες που έχουμε σε επίπεδο πολιτικής εμπειρίας και ωριμότητας. Εχουμε αδυναμία να χειριστούμε κάποια πράγματα που ενώ είναι σωστά, τελικώς διαλέγουμε τον λάθος δρόμο για να τα προωθήσουμε, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το θέμα των ταυτοτήτων», λέει χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι αυτή την ώρα οι διαδοχολογίες πρέπει να πάνε στην άκρη. Δηλώνει ότι πιθανόν να είναι ένας εκ των διεκδικητών, στο μέλλον, της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι πάνω απ' όλα τον ενδιαφέρει η κοινή πορεία και η διατήρηση της ενότητας του κόμματος και πως στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί της όλης διαδικασίας ο νυν πρωθυπουργός, όπως αποφάσισε το τελευταίο συνέδριο.

    Αναφερόμενος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο υπουργός υποστηρίζει ότι «έχουμε ανάγκη πια ένα εκλογικό σύστημα το οποίο αναγκαστικά θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό της βούλησης του κόσμου, έτσι ώστε να έχουμε μια αναλογικότερη εκπροσώπηση».

    Τέλος αξιολογώντας την 20χρονη παραμονή στην εξουσία του ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι αυτό καταδεικνύει την αδυναμία της Ν.Δ. να εξελιχθεί στη διάρκεια αυτών των ετών που πέρασαν. «Για να γίνεις κυβέρνηση πρέπει να προτείνεις λύσεις, πολιτικές προτάσεις, όραμα και ιδεολογία που να ικανοποιούν την πλειοψηφία του κόσμου. Πιστεύω ότι η πρακτική της Ν.Δ. είναι να περιμένει να φθαρεί το ΠΑΣΟΚ, να πληρώσει το κόστος της μακράς κυβερνητικής του θητείας, για να μπορέσει και αυτή να ανέβει στην εξουσία», καταλήγει.

    [03] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Την άποψη ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τη δημοσκόπηση της Κάπα Reasearch, που δίνει προβάδισμα στη ΝΔ.

    «Νομίζω ότι ο κ. Σημίτης, αν έχει υπόλοιπο αισθήματος ευθύνης απέναντι του λαού που επιτέλους δύο φορές τον ψήφισε, επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να το αποφασίσει πρέπει να επισπεύσει τις εκλογές, για να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να δώσει λύσει εκεί που αυτός δεν μπορεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    [04] ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΙΩΣΗ Ο Δ. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    «Επιδημία» χαρακτήρισε την ύποπτη ίωση από την οποία έχουν ήδη πεθάνει τρεις άνθρωποι, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος. «Να μην παίζουμε με τα λόγια. Εφόσον έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και αυξημένο αριθμό θανάτων, νομίζω ότι έχουμε επιδημία», τόνισε.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού μπορεί να είναι φορείς του ιού, ενώ εκτίμησε ότι μπορεί οι Ελλάδα να βρίσκεται στο στόχαστρο κύματος ιών. Ο κ. Τριχόπουλος επισήμανε ότι η μόνη προφύλαξη είναι η αυστηρή υγιεινή και καθαριότητα.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ CAR & MOTO-BOAT

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η λειτουργία της έκθεσης CAR & MOTO - BOAT, που

    αναπτύσσεται στα περίπτερα, 12, 13 και 15 της HELEXPO.

    Εντυπωσιακή ήταν και χθες η κίνηση η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα. Επισκέπτες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης και αφορούσε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οδική ασφάλεια, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και τις αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου από τον προσεχή Οκτώβριο.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Κουκιάδης, στην εισήγησή του τόνισε ότι η Ε.Ε. συστήνει προς όλους τους αρμόδιους φορείς των χωρών μελών, να δίνουν περισσότερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η πρόληψη των ατυχημάτων είναι εν γένει λιγότερο δαπανηρή σε σύγκριση με το οικονομικό κόστος των θανάτων και των ζημιών που προκαλούν τα ατυχήματα. Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια μία μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στις χώρες μέλη της Ε.Ε., η οποία σύμφωνα με εμπειρογνώμονες οφείλεται, στα ασφαλέστερα αυτοκίνητα, στην αυξημένη χρήση της ζώνης ασφαλείας, στη λιγότερη κατανάλωση των οινοπνευματωδών ποτών, στα μέτρα αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας και της μείωσης ταχύτητας.

    Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος, Ιωάννης Μαρνάς, στην εισήγησή του σημείωσε ότι η βασική αιτία των περισσότερων τροχαίων ατυχημάτων είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά, η οποία επηρεάζεται: από τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των οδών, από τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οχημάτων, από την επιτήρηση και αστυνόμευση του οδικού δικτύου και τέλος από την κυκλοφοριακή αγωγή και παιδεία που ο κάθε οδηγός απέκτησε διαχρονικά μέσα από την οικογένεια, το Σχολείο, το κοινωνικό περιβάλλον και μέσα από το σύστημα εκμάθησης των κανόνων κυκλοφορίας και απόκτησης της άδειας ικανότητας οδηγού.

    Ανέφερε δε ότι η βελτίωση της κυκλοφοριακής συμπεριφοράς θα μειώσει το έλλειμμα της οδικής ασφάλειας που είναι πλέον υπαρκτό και παραδεκτό. Η βελτίωση αυτή, όπως είπε, μπορεί να βασίζεται στη λήψη κατασταλτικών μέτρων και ενεργειών πρόληψης, ενημέρωσης και καθολικής ευαισθητοποίησης, καθώς και των απαραίτητων διοικητικών μέτρων.

    Τέλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εμπόρων Αυτοκινήτων Βορείου

    Ελλάδος, Αντώνης Σουβλέρης, αναφερόμενος στις αλλαγές στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετά τον Οκτώβριο του 2002, τόνισε ότι οι εθνικοί εισαγωγείς και τα δίκτυα των dealers θα παραμείνουν ως έχουν. Όσο για το αν θα βρούμε αυτοκίνητα στα σούπερ μάρκετ, υπογράμμισε πως στο παρελθόν δοκιμάστηκε αυτό στη χώρα μας από γνωστό σούπερ μάρκετ, αλλά δεν είχε στεφθεί από επιτυχία η προσπάθειά του. Κατέληξε λέγοντας πως όπως και να έχει ο νόμος που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο με όποιες τροποποιήσεις θα δίνει περιθώριο ενός έτους στις εταιρείες για να εναρμονιστούν πλήρως, άρα έχουμε αρκετό χρόνο έως το τέλος του 2003 για να δούμε τι τελικά θα ισχύσει.

    Στην έκθεση, συμμετέχουν 150 εκθέτες και σε παράλληλες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, πάνω από διακόσια οχήματα, αγωνιστικά, αντίκες, υπερπολυτελή,

    σπορ και ηχητικά διαμορφωμένα Demo cars.

    Οι σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου, συστήματα συναγερμού οχημάτων, αγωνιστικά, αντίκες, βελτιωτικά, αξεσουάρ οδήγησης, είδη μοτοσικλετιστή, ζάντες, ελαστικά, εξατμίσεις, αεροτομές, μεμβράνες, sport kit, turbo kit, εξοπλισμούς - μηχανήματα συνεργείων, ηλεκτρολογείων, ανοποιείων και βαφείων, λιπαντικά και ό,τι άλλο αφορά τους λάτρεις της μοτοσικλέτας και του αυτοκινήτου.

    Επίσης, παρουσιάζονται θαλάσσια σκάφη, κινητήρες, είδη αλιείας και ό,τι αφορά στα θαλάσσια σπορ. Στη φετινή έκθεση υπάρχει μεγαλύτερη από τις προηγούμενες χρονιές ποικιλία ανταλλακτικών και ειδών εξοπλισμού των συνεργείων.

    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον εξωτερικό περίγυρο των περιπτέρων

    όπου πραγματοποιείται η έκθεση, πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων, όπως

    επιδείξεις δεξιοτεχνίας οδήγησης. Ακόμη γίνονται μετρήσεις (διαγωνισμοί)

    ηχοσυστημάτων αυτοκινήτων όσον αφορά στη βέλτιστη ποιότητα και τη μέγιστη

    ένταση ήχου, κ.ά.

    Στο πλαίσιο της CAR & MOTO - BOAT πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Θερμαϊκό

    Κόλπο, και πανελλήνιος αγώνας φουσκωτών σκαφών.

    Για τους φίλους της μοτοσικλέτας παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα νέα μοντέλα, αφού είναι η μόνη έκθεση μοτοσικλετών που πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα.

    [06] Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Σικάγο, 21 Απριλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Η επίσημη αναγνώριση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου από το κράτος του Ισραήλ ήταν ένα θέμα για το οποίο η ομογένεια και ιδιαίτερα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δούλεψαν σκληρά και ουσιαστικά, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Ανδρέας Α. Άθενς.

    "Μέσω της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ενημερώθηκε για την ανάγκη επίσπευσης της αναγνώρισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, η οποία εκκρεμούσε από τον περασμένο Αύγουστο", δήλωσε ο κ. Άθενς.

    "Πολλά ήταν τα άτομα τα οποία δούλεψαν μαζί μου και με βοήθησαν στην προσπάθεια που έγινε" είπε ο κ. Άθενς. "Ο Άντυ Μανάτος, Πρόεδρος της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων στην Ουάσινγκτον, η ηγεσία του Ενωμένου Ελληνο - Αμερικάνικου Κογκρέσου, και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης."

    Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τον κ. Άθενς την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ " είχε ξεκινήσει την διαδικασία επίσημης αναγνώρισης, από το Κράτος του Ισραήλ". Η αναγνώριση ανακοινώθηκε την Δευτέρα.

    [07] ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Κάιρο, 21 Απριλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Μετά την Αλεξάνδρεια και το Γιοχάνεσμπουργκ η περιφέρεια ΣΑΕ Ασίας Αφρικής απέκτησε άλλο ένα γραφείο στο Κάιρο, το οποίο στεγάστηκε σε χώρο που παραχώρησε, διαμόρφωσε και στελέχωσε η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

    Στις εκδηλώσεις που οργάνωσε στις 18 του μηνός ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καϊρου, κ. Χρήστος Καβαλής και η Διαχειριστική Επιτροπή, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ. Χαρ. Κατσιμπρής, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στ. Ταμβάκης, ο Αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Επιχειρηματιών ΣΑΕ, κ. Στ. Αργυρίου, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ, κ. Δ. Κάβουρας και ο Συντονιστής του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής, κ. Ν. Κατσιμπρής.

    Ακολούθησε δείπνο στο οποίο παραβρέθηκαν οι θρησκευτικές και διπλωματικές μας αρχές στο Κάιρο, και το μεγαλύτερο μέρος της παροικίας του Καΐρου.

    Ο κ. Ταμβάκης εξήρε την πρωτοβουλία της Κοινότητας Καΐρου, τονίζοντας "το παράδειγμά σας, μας δείχνει ότι όλα αυτά τα χρόνια αν μη τη άλλο, καταφέραμε μέσω του ΣΑΕ να εγκαθιδρύσουμε στις συνειδήσεις των αποδήμων, τον ρόλο μας, για το καλό του ελληνισμού της Διασποράς και να αναπτύξουμε μία αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα σε ένα οργανισμό παγκόσμιας εμβέλειας και των ελληνικών κοινοτήτων, την βάση και πηγή των Αποδήμων."

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, Χρ. Καβαλής τόνισε την συνεισφορά της κοινότητας σε αυτό το ευγενές εγχείρημα του Οικουμενικού Ελληνισμού, που στόχο έχει την δικτύωση και κεφαλοποίηση των δυνάμεων του Απόδημου Ελληνισμού .

    Η κίνηση της Κοινότητας Καΐρου κρίνεται ως αξιέπαινη καθώς είναι από τις ελάχιστες φορές που μία ομογενειακή οργάνωση προσφέρει και στελεχώνει Γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    [08] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ" ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, θα συζητήσουν στην αυριανή τους συνεδρίαση υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή, οι συντονιστές της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στα γραφεία του κόμματος.

    Εισηγήσεις θα αναπτύξουν ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, ο συντονιστής ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Βύρων Πολύδωρας, ο συντονιστής ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων Μανώλης Κεφαλογιάννης, και το μέλος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών Δημήτρης Κωστόπουλος.

    [09] ΣΑΡΟΝ: ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Ιερουσαλήμ, 21 Απριλίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος «αυτής της φάσης» των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ συγχρόνως ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα στη δυτική Όχθη.

    «Πιστεύω ότι καταφέραμε πολλά», δήλωσε ο Αριέλ Σαρόν σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ισραήλ και πρόσθεσε: «ωστόσο, ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, αλλά τώρα με διαφορετική μέθοδο».

    Ο Σαρόν δεν διευκρίνισε περισσότερο τι εννοούσε αλλά πρόσφατες δηλώσεις του κάνουν λόγο για τη δημιουργία μίας αποστρατικοποιημένης ζώνης που θα κάνει πολύ δύσκολο για τους Παλαιστινίους από τη Δυτική Όχθη να προσεγγίσουν τις πόλεις των Ισραηλινών.

    Παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εσωτερικών Κόλιν Πάουελ να άρει τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ, οι Ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν την πολιορκία τόσο του αρχηγείου, όσο και του Ναού της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι παραμένει σε πολλά σημεία της Τζενίν ενώ οι Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για «εικονική αποχώρηση».

    Ν.Κ.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Στα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των ομιλητών στη χθεσινή πρώτη μέρα του 4ου διεθνούς συνεδρίου του Ιδρύματος Μεσογειακής Συνεργασίας, με τίτλο «Πολίτες - Βιώσιμη Ανάπτυξη - Περιβάλλον».

    Αναφερόμενη στη Μέση Ανατολή, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Βάσω Παπανδρέου, επέκρινε ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ενωση για απουσία αυτόνομης πολιτικής πρότασης και αδυναμία προώθησης προτάσεων που θα οδηγούσαν στην ειρήνη στην περιοχή.

    Τόνισε, δε, ότι το μέλλον του κόσμου δεν βρίσκεται στον πόλεμο και στην τρομοκρατία, αλλά σε μια μορφή ανάπτυξης η οποία έχει στο κέντρο της την οικονομική δραστηριότητα με περιβαλλοντική ισορροπία και ορθολογική χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος, Κάρολος Παπούλιας επισήμανε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια δύσκολη στιγμή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. «Προϋπόθεση για την ειρήνη αποτελεί η επιστροφή των αντιμαχόμενων πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ως ισότιμων εταίρων, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, με ταυτόχρονη τη διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, χαρακτήρισε την πολεμική επιχείρηση των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη «εγκληματική», τονίζοντας ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να προσφέρει ειρηνική λύση.

    Περαιτέρω, όρισε τη βιώσιμη ανάπτυξη ως τη συνισταμένη της οικονομικής, της κοινωνικής, πολιτισμικής και περιβαλλοντολογικής ανάπτυξης. «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ανάπτυξη που δίνει έμφαση μόνο στην οικονομία της αγοράς οδηγεί στη διαίρεση και στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλης Κατσικέας, υπενθύμισε στατιστικά στοιχεία του 3ου διεθνούς συνεδρίου που προσδιορίζουν το πρόβλημα της ανάπτυξης σήμερα. Όπως ανέφερε στις χώρες του ΟΟΣΑ 6,5 δις δολάρια δαπανώνται για την παιδεία, τη στιγμή που για τσιγάρα και ποτά δαπανώνται 155 δις, για ναρκωτικά 400 δις και για όπλα 800 δις.

    Ο κ. Κατσικέας χαρακτήρισε την αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα χρήσιμη αλλά ανεπαρκή, γιατί ανέρχεται στο 0,1% του προϋπολογισμού της, τη στιγμή που η αντίστοιχη βοήθεια στη Σουηδία είναι 1%.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός πέρασε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ και έγινε το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Ενωση βρίσκεται στη 2η θέση, ενώ ο Παναθηναϊκός περιμένει ένα θαύμα προκειμένου να βγει αυτός στο Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη έχουν ήδη εξασφαλίσει την έξοδο τους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ σκληρή μάχη για το τελευταίο εισιτήριο που οδηγεί στην Ευρώπη θα δώσουν Ηρακλής, Πανιώνιος και ΟΦΗ.

    Αναλυτικά η βαθμολογία μετά την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (25η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 55

    2.ΑΕΚ 55

    3.Παναθηναϊκός 49*

    4.ΠΑΟΚ 48

    5.Ξάνθη 39

    6.Ηρακλής 35

    7.Πανιώνιος 34

    8.ΟΦΗ 33

    9.Αρης 29

    10.Αιγάλεω 23

    11.Ακράτητος 23

    12.Ιωνικός 22*

    13.Εθνικός Αστέρας 17

    14.Παναχαϊκή 15

    *Παναθηναϊκός και Ιωνικός έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο.

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (26η)

    Ηρακλής - Πανιώνιος

    Εθνικός Αστέρας - Παναθηναϊκός

    Αρης - Ολυμπιακός

    ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

    Ξάνθη - ΟΦΗ

    Αιγάλεω - Ακράτητος

    Ιωνικός - Παναχαϊκή

    [12] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Εκδήλωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό οργανώνουν αύριο στις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα το ΔΗΚΚΙ, ο Πολιτικός Όμιλος για τη Δημοκρατία και την Πατρίδα, η εφημερίδα «Χριστιανική» και το περιοδικό «Άρδην».

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόξενος της παλαιστινιακής αρχής στην Αθήνα Ισμάτ Σάμπρι, ο καθηγητής της Παντείου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής οι εκδότες των δύο εντύπων Γιώργος Καραμπελιάς και Μανώλης Μηλιαράκης, καθώς και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ Γιώργος Παπασίμος. Θα ακολουθήσει συναυλία.

    [13] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΦΗ - ΑΙΓΑΛΕΩ 2 - 1

    Ηράκλειο, 21 Απριλίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι -που σημαδεύτηκε από τρεις αποβολές- ο ΟΦΗ κέρδισε στο Ηράκλειο το Αιγάλεω με σκορ 2 - 1, για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Μετά τη σημερινή νίκη οι κρητικοί διατηρούν τις ελπίδες τους για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Ο ΟΦΗ κατάφερε να ανοίξει πολύ νωρίς στο σκορ. Μόλις στο 3' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κιάσου. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν και έγραψαν το 2 - 0 στο 22' με τον Σοάρες, σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε και το ημίχρονο.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 61' ο Χλωρός μείωσε σε 2 - 1 για το Αιγάλεω. Ωστόσο λίγο πριν τη λήξη του το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τρεις αποβολές. Στο 85' αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη κάρτα οι Αγγος και Μπίκιτς, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να μείνουν με εννέα ποδοσφαιριστές, ενώ στο 89' ο διαιτητής απέβαλε και τον προπονητή του Αιγάλεω, Χατζάρα.

    [14] ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Το όνομα του υποψηφίου δημάρχου της Δημοτικής Κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» για το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθηγητή της Ιατρικής στο Α.Π.Θ., Τάσου Κουράκη, θα ανακοινώσει αύριο στις 12 το μεσημέρι η Δημοτική Κίνηση.

    Αμέσως μετά ο κ. Κουράκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του προγράμματός του.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 0

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας, ο Ακράτητος κέρδισε στο γήπεδο των Λιοσίων τον Ιωνικό με σκορ 2 - 0.

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 1 - 0 στο 36' με γκολ του Βελέντζα, ενώ διαμόρφωσαν το 2 - 0 στο 85' με τον Ηλιόπουλο. Ο Ακράτητος μάλιστα μια αγωνιστική πριν τη λήξη του πρωταθλήματος πανηγυρίζει την παραμονή του στην Α' εθνική.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Άγκυρα, 21 Απριλίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Στην αντίδραση του πρωθυπουργού της Κίνας Ζου Ρονγκζί για τις διαδηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία σχετικά με την απόσχιση της επαρχίας Σινκιάνγκ αναφέρεται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Σημειώνεται ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ενόχλησή του στον τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα.

    Από την πλευρά του ο Ετζεβίτ διαβεβαίωσε τον κινέζο πρωθυπουργό ότι στο εξής δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις μπροστά στις διπλωματικές αποστολές της Κίνας στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι η επίσημη τουρκική πολιτική είναι υπέρ της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.

    [17] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 4 - 0

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Ο Πανιώνιος συνέτριψε σήμερα στη Νέα Σμύρνη τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 4 - 0, για την 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και διατηρεί ελπίδες για έξοδο στην Ευρώπη.

    Οι κυανέρυθροι, σαφώς ανώτεροι από τον αντίπαλο τους που κινδυνεύει με υποβιβασμό, άνοιξαν το σκορ στο 11' λεπτό με τον Μουζαουί. Το 2 - 0 για τον Πανιώνιο έγινε στο 65' με τον Γκώνια, ενώ στο 85' και πάλι ο Μουζαουί έγραψε το 3 - 0. Το τελικό σκορ για τους γηπεδούχους το διαμόρφωσε στις καθυστερήσεις ο νεαρός Καραγιάννης.

    [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 3 - 2

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Ο Παντελής Καφές λύτρωσε τον ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε σήμερα στο γήπεδο της Τούμπας την Παναχαϊκή με σκορ 3 - 2, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, χάρη σε ένα γκολ που σημείωσε ο Καφές δύο λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης.

    Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και παρουσίασαν ένα πολύ καλό πρόσωπο στο α' ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μάλιστα στο 38' λεπτό με 1 - 0 με σκόρερ τον Σλάτζαν Σπάσιτς, ενώ ζευγάρωσαν τα τέρματα τους στο 41' με τον Τάσο Κατσαμπή.

    Στην επανάληψη έπεσε ο ρυθμός των γηπεδούχων, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Παναχαϊκή. Οι πατρινοί ήθελαν πάση θυσία ένα θετικό αποτέλεσμα για να γλιτώσουν τον υποβιβασμό. Η Παναχαϊκή μείωσε στο 74' σε 2 - 1 με τον Κομπαγιάσι, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Γκίτσης έκανε το 2 - 2 και πάγωσε την Τούμπα.

    Ομως στο 88' ο Παντελής Καφές, που πέρασε ως αλλαγή, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα και χάρισε στον ΠΑΟΚ τη νίκη με σκορ 3 - 2.

    [19] Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Η Ελλάδα διαθέτει όλες τις θεσμικές δυνατότητες για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις της Ενωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του ύπατου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, στην εφημερίδα «Το Βήμα».

    Ο κ. Σολάνα επισήμανε στη συνέντευξη ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες Κληρίδη-Ντεκτάς, θα ενταχθεί μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα στην ΕΕ.

    «Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον μόνο νόμιμο εκφραστή του συνόλου του κυπριακού κράτους. Στη βάση αυτή της διεθνούς αναγνώρισης, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδέχτηκε την ένταξη της Κύπρου, εξέδωσε τη θετική της γνωμοδότηση, αποφάσισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αποσύνδεσε την ένταξη από την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τη διεθνή νομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Μπεγλίτης.

    «Αποτελεί συλλογική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών-μελών ότι με την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί, ως σύνολο de jure στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου θα καλύπτει, de facto, το ελεύθερο τμήμα της, εφόσον, εν τω μεταξύ, δεν έχει επιλυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Στην κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της», πρόσθεσε.

    Τέλος, σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι απόλυτα δεσμευτικό για όλους και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούνται προϋποθέσεις για παρερμηνείες ή να αποστέλλονται εσφαλμένα μηνύματα».

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΡΗΣ 2 - 1

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Ο Ηρακλής έκανε το καθοριστικό βήμα για έξοδο στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα το όνειρο για το UEFA έσβησε οριστικά για τον Αρη. Ο Γηραιός κέρδισε σήμερα στο Καυτανζόγλειο στάδιο τους κιτρινόμαυρους με σκορ 2 - 1, στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ μόλις στο 11' λεπτό με τον Φοφόνκα Εντερσον, μετά από πάσα του Εμπενίζερ Χάγκαν. Στη συνέχεια οι παίκτες του Αρη προσπάθησαν να πιέσουν και είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν στο 40' με τον Σαίντ Τσίμπα. Το σουτ όμως του μαροκινού το απέκρουσε ο Κώστας Χαλκιάς.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 57' ο βραζιλιάνος, Φοφόνκα Εντερσον, βρήκε και πάλι το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και έγραψε το 2 - 0. Ωστόσο ο Αρης ανέβασε την απόδοση του και κατάφερε στο 72' να μειώσει σε 2 - 1 με ψηλοκρεμαστό σουτ του Γιώργου Μπάρκογλου, που μπήκε ως αλλαγή δύο λεπτά πριν σκοράρει.

    Στα αξιοσημείωτα πάντως η μικρή προσέλευση των φιλάθλων και των δύο ομάδων. Στο Καυτανζόγλειο στάδιο βρέθηκαν περίπου 5.000 φίλαθλοι.

    [21] ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 21 Απριλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Λίγες νεφώσεις προβλέπονται για αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές νεφώσεις θα έχει η Αθήνα όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 μέχρι 19 βαθμούς. Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικής βροχής το απόγευμα στα ορεινά θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη, όπου η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί μεταξύ 11 και 18 βαθμών. Λίγες νεφώσεις θα εκδηλωθούν και στη Λευκωσία που θα έχει θερμοκρασία από 14 μέχρι 21 βαθμούς.

    Βροχή θα έχει αύριο το Ζάγκρεμπ όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις θα εκδηλωθούν στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 8 μέχρι 19 βαθμούς, στην Κωνσταντινούπολη από 6 μέχρι 13, στο Σεράγεβο από 7 μέχρι 17, στα Σκόπια από 11 μέχρι 19, στη Σόφια από 8 μέχρι 17 και στα Τίρανα από 11 μέχρι 20.

    [22] ΒΟΛΕΪ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

    Αθήνα, 21 Απριλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός και ο Ηρακλής θα αναμετρηθούν αύριο το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας, στον πέμπτο και τελευταίο τελικό, όπου θα αναδειχτεί ο πρωταθλητής στην Α1 κατηγορία του βόλεϊ ανδρών.

    Οι δύο ομάδες είναι μέχρι στιγμής ισόπαλες 2 - 2 στις νίκες και όποια καταφέρει να κερδίσει αύριο θα κατακτήσει το τρόπαιο. Στον Ολυμπιακό αισιοδοξούν πως θα εκμεταλλευτούν την έδρα τους και θα πάρουν το πρωτάθλημα. Από την άλλη στον Ηρακλή πιστεύουν στις δυνατότητες τους και αισιοδοξούν πως θα σπάσουν το αβαντάζ του αντιπάλου και θα πανηγυρίσουν μια σπουδαία νίκη.

    Σημειώνεται πως αύριο η αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 21 April 2002 - 18:13:48 UTC