Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΛΛΑΪΚΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΛΕΠΕΝ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΟΣΠΕΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [04] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [05] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΕΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ
  • [06] ΗΠΑ: Ο ΜΟΥΖΑΟΥΙ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ
  • [07] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΤΖΟΟΥΝΣ
  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [10] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΤΕΡ ΜΕΓΚΙΕΣΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [12] Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
  • [14] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
  • [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [16] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
  • [19] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [20] ΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [21] ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ
  • [22] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Ν.Δ. ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΛΕΠΕΝ
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΥΡΙΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ
  • [24] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ
  • [25] O ΤΖΟΝΣΟΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

  • [01] ΠΑΛΛΑΪΚΟ "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΟΝ ΛΕΠΕΝ

    Παρίσι, 22 Απριλίου 2002 (10:41 UTC+2)

    Χιλιάδες Γάλλοι, κρατώντας στα χέρια το κατάμαυρο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Λιμπερασιόν", με ένα "Όχι", διαδήλωναν όλη τη νύχτα στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων Γαλλικών πόλεων, κατά του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, ζητώντας να φραχτεί ο δρόμος στη νεοφασιστική δεξιά και στο ρατσισμό που εκπροσωπεί ο ακροδεξιός υποψήφιος.

    Την ίδια ώρα, σημειώνονταν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα κόμματα, ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν δήλωνε ότι αποσύρεται από την πολιτική, ενώ με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας καλούσαν τους ψηφοφόρους στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών να ψηφίσουν τον Ζακ Σιράκ. Ηδη δε, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι στο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Σιράκ θα πετύχει ποσοστό πάνω από 80%, έναντι 20% του Λεπέν.

    "Οδυνη και ντροπή για το δημοκρατικό πολιτευμα" αποκαλούν το αποτελεσμα του πρώτου γύρου όχι μόνο οι σοσιαλιστές και γενικότερα η ευρύτερη αριστερά αλλά και τα συντηρητικά κομματα.

    Το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, προκάλεσε σοκ.

    Με μια αναπάντεχη στροφή το εκλογικό σώμα απέκλεισε από το δεύτερο γύρο το σοσιαλιστή πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν φέρνοντας στην τελική ευθεία τον ακροδεξιο Ζαν Μαρι Λεπέν.

    Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου τερμάτισε δεύτερος με μικρή μάλιστα διαφορά, της τάξεως των δύο ποσοσιαίων μονάδων, από το νικητή, νυν πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    "Ο γαλλικός λαός απέρριψε αυτούς που απέτυχαν να τον κυβερνησουν. Οι Γάλλοι εδειξαν ότι επιθυμούν μια μεγάλη αλλαγή", δηλωσε μετα τη διαμόρφωση του αποτελεσματος ο Ζαν Μαρι Λε Πέν

    Με μια λιτή δήλωση ο μεγάλος χαμένος Λιονελ Ζοσπέν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική αλλά κάλεσε ωστόσο τους σοσιαλιστές και την αριστερα να κατέβουν ενωμένοι στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

    "Παρά τη δεξιά δημαγωγία και την πολυδιάσπαση της αριστεράς που συνέτειναν στη διαμόρφωση ενός τετοιου αποτελεσματος, προσωπικά φέρω μεγάλο μέρος της ευθύνης. Προτίθεμαι να αποχωρησω συντομά από την ενεργό πολιτική", δηλωσε εμφανώς σοκαρισμένος ο Λιονέλ Ζοσπέν.

    "Ο Ζοσπέν πλήρωσε πολύ ακριβά την δεξιά στροφή του", επισημαίνει η Αρλετ Λαγκιγιέ", η αριστερή υποψήφια

    Βέβαιη, μετά από αυτά, θεωρείται η νικη του Ζακ Σιράκ στον επόμενο γύρο και βεβαίως η επανεκλογή του για μια ακόμη πεντετία.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΩΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΖΟΣΠΕΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (14:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ζακ Σιράκ

    Εγρήγορση απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος συνέστησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του με αφορμή το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

    Κατά τη συνάντησή του με αντιστασιακούς στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης που θα κάνει η κυβέρνηση στη Γυάρο, ο πρωθυπουργός απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία στην αδιαφορία και τη διάσπαση του προοδευτικού χώρου ενώ χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση του πρωθυπουργού και αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν να αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό. «Έκανε πολύ καλά που ανέλαβε τις ευθύνες του. Έδωσε με τη στάση του ένα πολύ ωραίο μήνυμα. Πρέπει να ξέρουν πώς δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν έχουν όλοι τις ίδιες απόψεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    «Η χούντα μοιάζει μακριά, πολλοί δεν τη θυμούνται πια. Οι κίνδυνοι όμως από τις ακροδεξιές τοποθετήσεις, οι κίνδυνοι από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι πάντα εδώ και θα πρέπει να έχουμε εγρήγορση απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους γιατί η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ο ακραίος λόγος οδηγούν σε κοινωνική καταπίεση, σε υστέρηση και σε χειραγώγηση. Πρέπει να θυμόμαστε να συμμετέχουμε στον αγώνα της μνήμης κατά της λήθης και γι΄αυτό ακριβώς αναδεικνύουμε το μνημείο της Γυάρου και θερμά ευχαριστώ αυτούς που προσπάθησαν γι΄ αυτό» πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης που μετείχε στη συνάντηση, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα της Γαλλίας, είπε πως δεν είναι καλό για έναν τόπο ιστορικό που έχει διδάξει πολιτική και ήταν πρωταγωνιστής. Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σχολίασε ότι το ποσοστό της ευρύτερης αριστεράς είναι 26,4% συνεπώς η πολυδιάσπαση είναι εκείνη που οδήγησε τον ακροδεξιό, Λεπέν στον δεύτερο γύρο. «Αυτό βεβαίως έχει να κάνει με την ιστορική διαδρομή και της ίδιας της αριστεράς στη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα ο ελληνικός λαός έχει τις δικές του εμπειρίες αλλά από την άλλη πλευρά η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι παγιωμένη. Δεν υπάρχουν νεοφασιστικές τάσεις εδώ» πρόσθεσε ο υπουργός.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Αγκυρα, 22 Απριλίου 2002 (14:51 UTC+2)

    Στη μεσολαβητική πρωτοβουλία Αθήνας και Αγκυρας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα "Kafe Siyaset" στο τηλεοπτικό δίκτυο "CNN Turk", τονίζοντας ότι η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας επίσκεψη του ιδίου και του Ελληνα ομόλόγου του Γιώργου Παπανδρέου στην περιοχή, αποτελεί και ένα μήνυμα ειρήνης στις αντιμαχόμενες πλευρές.

    Ο κ.Τζεμ ανέφερε ότι θα συναντηθούν με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιμον Περές και ενδεχομένως με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ενώ υπογράμμισε ότι η από κοινού επίσκεψη με τον κ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή εμπεριέχει και ορισμένα μηνύματα.

    Υπενθυμίζοντας ότι προηγούμενη απόπειρα εκπροσώπων της Ε.Ε. να συναντηθούν με τον Αραφάτ απέτυχε, τόνισε πως η πραγματοποίηση της επίσκεψης με τον κ. Παπανδρέου -ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών χώρας της Ε.Ε.- "σημαίνει κατά μια έννοια ότι η Τουρκία οδήγησε την Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή και όλος ο κόσμος θα αντιληφθεί πως η Ε.Ε. ενεργεί από κοινού με την Τουρκία στην υπόθεση αυτή".

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ταυτόχρονη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι οποίες στο παρελθόν υπήρξαν αντίπαλες και, παρ' όλο ότι υφίστανται ακόμη μεγάλα ζητήματα μεταξύ τους, πραγματοποιούν διάλογο, αποτελεί μήνυμα ειρήνης προς τις αντιμαχόμενες πλευρές.

    Επίσης, σημείωσε ότι με την επίσκεψη αυτή επιδιώκεται να καταδειχθεί ότι συνεχίζεται το "πνεύμα της Κωνσταντινούπολης", το οποίο έχει διαμορφωθεί στο πρόσφατο Κοινό Φόρουμ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και της Ε.Ε. στην Κωνσταντινούπολη και ότι η αντανάκλαση του "πνεύματος" αυτού θα έχει θετικότατες επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της Τουρκίας.

    Τέλος, σημείωσε ότι η επίσκεψη θα αποτελέσει ενίσχυση των προσπαθειών που ο επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Κολιν Πάουελ, καταβάλλει για την επίλυση του Μεσανατολικού.

    [04] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (17:23 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

    Ο κ. Πρωτόπαπας προσέθεσε ότι όλοι στην Ευρώπη είμαστε συγκλονισμένοι από την άνοδο της ακροδεξιάς που υιοθέτησε ρατσιστικά και ξενόφοβα συνθήματα και που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα φασίζουσα αντίληψη και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να λάβουν σωστή θέση.

    "Η απάντηση του δημοκρατικού κόσμου πρέπει να έχει τρία σημεία" σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας. Πρώτον, να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, εμπέδωση ενός αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη, δεύτερον, η αριστερά πρέπει να ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει σύγχρονο προγραμματικό λόγο και, τρίτον, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα ισοπεδωτικού λόγου που οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής και των θεσμών.

    [05] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΕΙ ΜΥΟΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (09:53 UTC+2)

    Εντονη ανησυχία, για το θέμα του ιού που προκαλεί μυοκαρδίτιδα και από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη 4 άνθρωποι, προκαλούν οι δηλώσεις του καθηγητή επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δημήτρη Τριχόπουλο, σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα επιτρέπουν να μιλήσουμε για επιδημία και πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος ιός πλήττει περισσότερο τους άντρες, τους νέους και τα νεογνά

    Ο καθηγητής επιδημιολογίας συνέστησε να ακολουθούμε πολύ προσεκτικά τους κανόνες υγιεινής, ενώ αν σε μία ίωση τα συμπτώματα διαρκούν για πολλές ημέρες θα πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό μας.

    Ωστόσο οι ειδικοί του κέντρου ελέγχου ειδικών λοιμώξεων, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αφού με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις δεν πρόκειται για επιδημία.

    Στο μεταξύ στην εντατική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου με μυοκαρδίτιδα μετά από ιογενή λοίμωξη, εξακολουθεί να νοσηλεύεται μια 33χρονη γυναίκα, ενώ εκτός κινδύνου είναι ο 17χρονος μαθητής από την Κέρκυρα που νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο.

    Απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων, που πραγματοποιούνται στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το αρμόδιο κέντρο ελέγχου ειδικών λοιμώξεων εμφανίζεται καθησυχαστικό.

    [06] ΗΠΑ: Ο ΜΟΥΖΑΟΥΙ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥ

    Βιρτζίνια, 22 Απριλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ο Ζακαρίας Μουζάουϊ, ο πρώτος ύποπτος που δικάζεται στις ΗΠΑ για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ότι απολύει τους δικηγόρους του.

    Ο μαροκινής καταγωγής Γάλλος είπε στο δικαστήριο ότι οι δικηγόροι που διορίστηκαν ενδιαφέρονται μόνο για το χρήμα και τη δόξα και τόνισε ότι δεν θα τους δώσει καμία πληροφορία αφού δεν είναι σε θέση να τον καταλάβουν.

    Ο κατηγορούμενος ζήτησε από την πρόεδρο να διορίσει μουσουλμάνο δικηγόρο, διαφορετικά θα αναλάβει ο ίδιος την υπεράσπιση.

    Η δικαστής ζήτησε τη συνδρομή ψυχιάτρου για να διαπιστωθεί αν ο Μουζάουϊ είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

    [07] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ του Υπουργείου Τύπου με το οποίο εισάγονται, μεταξύ άλλων, περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης.

    Συγκεκριμένα, ως βασικός μέτοχος θεωρείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο έχει άμεσα ή έμμεσα, ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου τουλάχιστο πέντε τοις εκατό του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου ή είναι κύριος δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν ως ποσοστό τουλάχιστο στο πέντε τοις εκατό του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στη γενική συνέλευση.

    Επίσης εάν του εξασφαλίζει έναντι των άλλων μετόχων της εταιρίας προνομιακή θέση σχετικά με την εκλογή ή τον τρόπο άσκησης της διοίκησης ή τον πραγματικό έλεγχο της.

    Για τον υπολογισμό του ποσοστού μετοχικού κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των μετόχων που ανήκουν ή κατέχονται: Από παρένθετα πρόσωπα στα οποία εντάσσονται οι σύζυγοι και οι συγγενείς, από επιχειρήσεις που ελέγχονται από τον ίδιο τον μέτοχο ή συγγενικά του πρόσωπα μέχρι τετάρτου βαθμού που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν οικονομική αυτοτέλεια.

    Επίσης ως κατώτατο όριο για την υπαγωγή των συμβάσεων στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου προβλέπεται το ποσό των 250.000 Ευρώ.

    Για την αποφυγή των καταστρατηγήσεων ως προς την αξία των δημοσίων συμβάσεων προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει και στην περίπτωση κατάτμησης μίας σύμβασης σε περισσότερες συμβάσεις αξίας κατώτερης του ποσού των 250.000 ευρώ εφόσον οι συμβάσεις αυτές αποτελούν τμήμα, προσθήκη ή επέκταση του ιδίου ανατιθέμενου έργου, προμήθειας ή υπηρεσίας προς το δημόσιο.

    Στους παραβάτες επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρές ποινές στις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης που φθάνουν μέχρι και πρόστιμα 100% του κεφαλαίου ενώ σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της άδειας τους ή διακοπή της δραστηριότητας τους.

    Το ν/σ έχει τις υπογραφές οκτώ υπουργών και είναι: Οικονομίας Νικόλαου Χριστοδουλάκη, Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη, Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου, Περιβάλλοντος Βάσω Παπανδρέου, Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, Δικαιοσύνης Φίλιππα Πετσάλνικου, Μεταφορών Χρήστου Βερελή και Τύπου Χρήστου Πρωτόπαππα.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΤΖΟΟΥΝΣ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα Eλίζαμπεθ Τζόουνς συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κρίση στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και θέματα που αφορούν τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στην κα Τζόουνς τις πάγιες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον Ευρωστρατό.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, ο βουλευτής Επικρατείας, Πρέσβυς Π. Μολυβιάτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής Γ. Βαληνάκης.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΒΒΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Ενημερωτική ημερίδα για τις επιχειρησεις της βόρειας Ελλάδας που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια και για τον τρόπο της πρακτικής προσέγγισης και υλοποίησης των στόχων τους διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας σε συνεργασία με την εταιρία επιχειρηματικών συμβούλων Ernst & Young πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το επενδυτικό κλίμα στα Βαλκάνια, τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης επενδύσεων, καθώς επίσης για θέματα επενδύσεων, φορολογικών νομοθεσιών, το επιχειρηματικό και κοινωνικό κλίμα της κάθε βαλκανικής χώρας, το εργατικό δυναμικό.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της εξαγοράς επιχειρήσεων, για το οποίο παρουσιάστηκαν τέσσερα στάδια που συνοψίζονται στον εντοπισμό στόχου, την προετοιμασία εξαγοράς, τη δομή και τις διαπραγματεύσεις και στο στάδιο μετά την εξαγορά.

    Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, επεσήμανε ότι οι βαλκανικές χώρες, παρ' όλο που υστερούν σε ανάπτυξη διαθέτουν σημαντικές προοπτικές για την ένταξή τους στην ΕΕ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σημείωσε δε ότι παρατηρούνται έντονα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, ανάπτυξης και σταθερότητας, καθώς και πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τις πολυεθνικές της δύσης.

    Ο κ.Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι επικρατεί δυσπιστία στις χώρες της περιοχής, αλλά και στην Ελλάδα - κλίμα για το οποίο ευθύνονται οι κυβερνήσεις - και το οποίο δεν βοηθά στην προώθηση των συνεργασιών. Οπως είπε, αν λειτουργήσει και το υπόλοιπο τμήμα του Σχεδίου Ανασυγκρότησης (σε ποσοστό 80%) θα δημιουργηθεί ευνοϊκότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των επενδύσεων.

    Ανέφερε ακόμη ότι το σύνολο του επενδυμένου κεφαλαίου σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη στα 11 χρόνια της μετάβασής τους αντιστοιχεί σε 145 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που μπορεί να επενδυθεί από τις πολυεθνικές μίας μόνο χώρας, όπως της Γερμανίας, και μάλιστα μόνο σε μία χρονιά. "Η έλλειψη ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε όλες τις χώρες της ΚΑΕ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο ένα ποσοστό 2-5% επί του συνόλου των ξένων επενδυμένων κεφαλαίων σε ετήσια βάση τελικά καταλήγει στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη - στα Βαλκάνια το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξεως του 0,25% - 0,65%" είπε και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για την Ελλάδα, αν και πρέπει να γίνει κατανοητός ο επιχειρηματικό κίνδυνος της περιοχής.

    Ο πρόεδρος της Ernst & Young και πρώην πρόεδρος του ΧΑΑ, Μανώλης Ξανθάκης, ανέφερε ότι η εταιρία δραστηριοποιείται σε 9 χώρες όσον αφορά την περιοχή των Βαλκανίων (Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Μολδαβία) και επεσήμανε ότι τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη ανάλυση επιχειρήθηκε για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και τη Γιουγκοσλαβία.

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Σύμφωνα με την Ernst & Young η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική πορεία και να πετυχαίνει τους οικονομικούς της στόχους, παράλληλα με τις χρηματοδοτήσεις των διεθνών οργανισμών. Ο πληθωρισμός της βρίσκεται κάτω από το 20%, παρ' όλα αυτά εκτιμάται ότι βαδίζει σε "τεντωμένο σκοινί". Στον τομέα των επενδύσεων υπάρχει αξιόλογο ενδιαφέρον, ενώ από το δεύτερο μισό του '90 και έπειτα είναι σημαντική και η ελληνική παρουσία, κυρίως μικρών επιχειρήσεων. Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στον τραπεζικό κλάδο (μόνο μία τράπεζα να παραμένει σε κρατικό έλεγχο), όπως επίσης και στους υπόλοιπους κλάδους, εκτός από αυτούς της ενέργειας και του αλουμινίου, που φαίνεται όμως να δρομολογούνται. Το 90% των δανείων χορηγούνται με εγγυήσεις, ενώ επικρατεί γενικότερα η πολιτική συνεννόηση και σταθερότητα. Υπάρχει έλλειψη σε υποδομές.

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η αλλαγή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το πάγωμα σε όλα σχεδόν τα οικονομικά σχέδια, όπως στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις (2000 και μετά), ενώ το χρηματιστήριο κινείται πτωτικά. Υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα των καπνών και των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ). Καλύτερη είναι η κατάσταση στον τραπεζικό και ενεργειακό τομέα. Το εργατικό δυναμικό είναι φθηνό και κατέχει σημαντικές γνώσεις σε θέματα λογισμικού.

    ΠΓΔΜ

    Υπάρχει υψηλό κατακεφαλήν εισόδημα και χαμηλός πληθωρισμός (κάτω από το 4%), ενώ οι επενδύσεις έχουν προχωρήσει στη β' φάση, αφού έχουν ήδη διεισδύσει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, των τσιμέντων και των καπνών. Η παρουσία του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανισμών βοηθούν το κλίμα ανάπτυξης, όπως επίσης και οι επικείμενες συμφωνίες κατάργησης των δασμών με τα υπόλοιπα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και την Τουρκία. Η γεωγραφική θέση της χώρας συμβάλει στην εξέλιξή της, ενώ το εργατικό δυναμικό είναι φθηνό, αλλά παρατηρούνται προβλήματα στην παραγωγικότητα και στην τεχνογνωσία. Η ελληνική παρουσία είναι σημαντική (ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, Βερόπουλος, Κρι-Κρι, Μιχαηλίδης, ΔΕΛΤΑ κ.α.).

    ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Τα πολιτικά προβλήματα της μετα-Μιλόσεβιτς εποχής, όπως η έκδοση των εγκληματιών πολέμου και οι σχέσεις με το Μαυροβούνιο, εμποδίζουν την έκδοση δανείων και χρηματοοικονομικής βοήθειας, αλλά φαίνεται προς στιγμή ότι αντιμετωπίζονται. Η Γιουγκοσλαβία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες χώρες, ως προς τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίοι έχουν γνώσεις και όρεξη για δουλειά. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι δυναμικές και προχωρούν γρήγορα (κλάδος τσιμέντων), ενώ θα συνεχίσει να υπάρχει προοπτική για την ελληνική και ξένη παρουσία (ΑΛΟΥΜΙΛ - Σόρος).

    Κατά την παρουσίαση των στοιχείων αυτών επισημάνθηκε ότι σε όλες τις χώρες, τα τελευταία 10 χρόνια δημιουργήθηκε μία σημαντική σε μέγεθος τάξη ιδιωτών που έχει ανάγκη από τεχνογνωσία και κεφάλαια.

    [10] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΤΕΡ ΜΕΓΚΙΕΣΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Απριλίου 2002 (20:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η ρουμανική κυβέρνηση χαιρέτησε την νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού στις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία και πρόσθεσε ότι ο λαός έδειξε ότι ψήφισε για τις ευρωπαϊκές αξίες και για την ένταξη της χώρας στις Ευρωατλαντικές δομές.

    Η ρουμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών και τα προγράμματα στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη το 1996.

    Το κεντροαριστερό κόμμα συγκεντρώνει 198 από τις 386 έδρες της Βουλής. Ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει 188 έδρες.

    Ο Πέτερ Μέγκιεσι είναι αποφασισμένος να είναι πρωθυπουργός και των δέκα εκατομμυρίων Ούγγρων όπως είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ενώ ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιλογή των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

    Οι Ρουμάνοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές στην Ουγγαρία αφού το 7% των πολιτών στη χώρα είναι Ούγγροι.

    Ο νέος πρωθυπουργός μάλιστα έχει ρουμανικές ρίζες αφού οι γονείς του κατάγονται από την Τρανσυλβανία στην κεντρική Ρουμανία.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    "Αυτό που συνέβη χθες στη Γαλλία προκαλεί ένα πολιτικό, πολιτισμικό και ιδεολογικό σοκ. Όχι μόνο στις δυνάμεις της λεγόμενης ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις οποίες ανήκει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε όλες τις δημοκρατικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

    "Πρέπει να ξανασυζητήσουμε γι' αυτό που λέγεται πολιτική, γι' αυτό που λέγεται δημοκρατία, γι' αυτό που λέγεται κράτος δικαίου και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι' αυτό που λέγεται κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, ουσιαστικά, για όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις των δύο τελευταίων αιώνων. Δεν είναι δυνατόν να τεθούν εν αμφιβόλω αυτές οι κατακτήσεις που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό", υπογράμμισε.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε το πρόβλημα δεν είναι αν θα υπάρξουν αναλογίες στην Ελλάδα, σε σχέση μ' αυτά που συνέβησαν στη Γαλλία, ούτε εάν το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτό ή το άλλο ποσοστό.

    "Το ζήτημα είναι πώς αντιδρούμε ως Ευρωπαίοι πολίτες", υπογράμμισε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία δεν πρόκειται να συμβούν στην Ελλάδα.

    "Η Ελλάδα κινείται με πιο προστατευτικό για τη δημοκρατία τρόπο απ' ό,τι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό είναι ένα πλεονέκτημά μας που οφείλεται σε όλα τα πολιτικά κόμματα, οφείλεται φυσικά και στο ΠΑΣΟΚ που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης τα τελευταία πολλά χρόνια", τόνισε.

    Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο κύμα εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια διάθεση συνεχούς ομφαλοσκόπησης και πολλές φορές και μια ηττοπαθής προσέγγιση των πραγμάτων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    "Γι' αυτό, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις, μπροστά σε προβλήματα, η μέθοδος είναι μία. Το έχω πει κατ' επανάληψη και το ξαναλέω: Φυγή προς τα εμπρός. Ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, πολιτικοποίηση των θεμάτων, ανάληψη πρωτοβουλιών που να σημαίνουν κάτι πρακτικά για τον Ελληνα πολίτη. Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε μια συζήτηση δωματίου. Δεν είναι μουσική δωματίου αυτή που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα που εκπέμπει έναν πλούσιο ήχο, ο οποίος αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα", σημείωσε.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι άλλο πράγμα το ύφος της μουσικής και άλλο πράγμα το τι γράφει η παρτιτούρα. "Η δική μας παρτιτούρα είναι μια παρτιτούρα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας, πραγματικής σύγκλισης, γιατί αυτός είναι ο μεγάλος στόχος των επομένων δύο ετών", επισήμανε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει έλλειψη ασφάλειας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αν είναι ένα από τα αίτια της ήττας της αριστεράς στη Γαλλία τόνισε ότι "η εγκληματικότητα και άρα το αίσθημα ασφάλειας του καθημερινού πολίτη στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει χαμηλή εγκληματικότητα, υψηλό αίσθημα ασφάλειας".

    Σημείωσε όμως ότι όταν η Αριστερά και γενικότερα οι προοδευτικές δυνάμεις διολισθαίνουν σε μια ρητορική, η οποία είναι βαθύτατα συντηρητική, τότε αναδεικνύουν τον αυθεντικό εκφραστή των αντιλήψεων αυτών που δυστυχώς απεδείχθη ότι στη Γαλλία ήταν η ακροδεξιά του κ. Λεπέν. "Γι' αυτό ο καθένας πρέπει να προστατεύει την αυθεντικότητα της πολιτικής φυσιογνωμίας του, του ιδεολογικού λόγου του και της κοινωνικής ευαισθησίας του", κατέληξε.

    [12] Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ

    Βουκουρέστι, 22 Απριλίου 2002 (20:15 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλη Ρουμανία, Κορνέλιου Βαντίμ Τούντορ συνεχάρη τον ηγέτη της ακροδεξιάς στη Γαλλία Ζαν Μαρί Λεπέν για την επιτυχία του να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Σε επιστολή του προς τον Λεπέν ο κ. Τούντορ συγχαίρει τον ακροδεξιό πολιτικό και του εύχεται να βρει μία στρατηγική που να του δώσει τη νίκη στον δεύτερο γύρο στις 5 Μαίου.

    Ο Τούντορ γράφει χαρακτηριστικά στην επιστολή «αγαπητέ Ζαν Μαρί σας συγχαίρω για την επιτυχία σας που αποδεικνύει ότι ο αγώνας σας δεν ήταν μάταιος και ο γαλλικός λαός σας αντάμειψε».

    Ο Ρουμάνος πολιτικός συνεχίζει «δεν είμαστε ούτε εξτρεμιστές, ούτε ξενοφοβικοί, ούτε αντισημιτικοί αλλά είμαστε οι εκπρόσωποι της εθνικής αξιοπρέπειας που παλεύουμε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που καταδυναστεύει τους λαούς».

    Ο Τούντορ γράφει ακόμη ότι θα πάει στο Παρίσι για να στηρίξει τον Λεπέν.

    Από την άλλη πλευρά το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στη Ρουμανία, οι Δημοκρατικοί, οι Φιλελεύθεροι και η Δημοκρατική Ενωση των Ούγγρων ανακοίνωσαν ότι έχουν σοκαριστεί από την πρόκριση του Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση ορισμένων Ολυμπιακών Εργων στα όρια Δήμων της παραλιακής ζώνης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για την πορεία των έργων της Ολυμπιάδας του 2004.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους Δήμους Καλλιθέας, Φαλήρου και Αλίμου λέγοντας ότι είναι αδιανόητο έργα, όπως το τραμ, η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου και το πάρκο του Ελληνικού να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης, επειδή κάποιοι Δήμαρχοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μια μικρή ομάδα θιγομένων συμφερόντων.

    Η κυβέρνηση, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ζητά από τους Δήμους να μην υποθάλπουν αντιδράσεις υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και να βοηθήσουν με υπευθυνότητα στην ολοκλήρωση των έργων.

    Στη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής ζητήθηκε επίσης το πρόγραμμα ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών. Οπως αποφασίστηκε ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί από την Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", ενώ ο ΕΟΤ θα εκδίδει τα πιστοποιητικά των 25.000 κατοικιών.

    Στην ίδια συνεδρίαση εξετάστηκαν και επιμέρους διατάξεις του νέου Ολυμπιακού νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διευθετηθούν λειτουργικά θέματα της Ολυμπιάδας, όπως, μεταξύ άλλων, τα κίνητρα για τις μισθώσεις των κατοικιών και θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

    Για το θέμα της φιλοξενίας ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι θα υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού, Ανάπτυξης -ειδικότερα του ΕΟΤ- και της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", προκειμένου να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φιλοξενίας των επισκεπτών, σε τρόπο ώστε, μετά από διαγωνισμό που θα διενεργήσει ο "Αθήνα 2004", κάποιοι φορείς να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας τη διαδικασία ενοικίασης των διαμερισμάτων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι υπέβαλε μία ολοκληρωμένη πρόταση λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και τις απόψεις της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία υιοθετήθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή και πρόσθεσε:

    "Πρώτον, χρειαζόμαστε μια νομοθετική ρύθμιση που να διαμορφώνει ένα σαφές, ασφαλές νομικό πλαίσιο. Ασφαλές για τους ιδιοκτήτες, για τους διαχειριστές του συστήματος και για τους επισκέπτες.

    Δεύτερον, η Οργανωτική Επιτροπή θα επεξεργασθεί τη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις κοινοπραξίες που θα διαχειρισθούν με ανοικτό τρόπο όλο αυτό το σύστημα,

    Τρίτον, όλα αυτά θα γίνουν με ποιοτικό έλεγχο, με έλεγχο των τιμών, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας και με σεβασμό στις ανάγκες και τις ιδιομορφίες της τουριστικής αγοράς και όχι απλά και μόνο της αγοράς ακινήτων, η οποία έχει άλλη λογική".

    Διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μετά το Πάσχα έως τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει ζητήματα μισθώσεως κατοικιών, Παραολυμπιακών Αγώνων, προσβασιμότητας, λειτουργίας της πόλης.

    Το άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στη διάρκεια των οποίων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, η Ελλάδα θα υποδεχθεί 4.000 αθλητές από 125 χώρες, δύο χιλιάδες συνοδούς ομάδων, εννιακόσιους πενήντα διαιτητές - κριτές των Αγώνων, τρεις χιλιάδες εκπροσώπους των ΜΜΕ και δυόμισι χιλιάδες επίσημους προσκεκλημένους.

    Ο κ. Χυτήρης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός των Παραολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται στο ποσόν των 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, το 38% αναλαμβάνει η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", το 37% αναλαμβάνει η κυβέρνηση και το υπόλοιπο 25% θα καλυφθεί από έσοδα και ιδιώτες χορηγούς.

    "Το θέμα των Παραολυμπιακών είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει το πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας και μιας χώρας. Γι` αυτό θα πρέπει να επιδειχθεί πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, κυρίως όσον αφορά την προσβασιμότητα των αθλητών και των συνοδών τους σε όλους τους χώρους", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και τον εξανθρωπισμό όλης της χώρας μας, να διαμορφωθούν υποδομές, αλλά και νοοτροπίες κοινωνικές που είναι αναγκαίες για την ισότιμη αντιμετώπιση των ατόμων με αναπηρίες, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των εμποδιζομένων ατόμων.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση των συμπερασμάτων από την τελευταία επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ και υπενθύμισε τις θετικές δηλώσεις του κ. Οσβαλντ.

    "Δεν επαναπαυόμαστε. Είμαστε σε ένα καλό σημείο, αλλά παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στην πιο μικρή παρατήρηση που έχει γίνει από τη Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Εχουμε μια σειρά από ζητήματα τα οποία παρακολουθούμε καθημερινά. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο από πλευράς μεθόδου και αποτελεσματικότητας", κατέληξε.

    [14] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    Aθήνα, 22 Απριλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    "Η Εκκλησία αγωνίζεται για τη διατήρηση της παράδοσής μας και γι΄αυτό φωνάζει για το θέμα των ταυτοτήτων" δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο οποίος το μεσημέρι εγκαινίασε στη Στοά του Βιβλίου έκθεση θεολογικού βιβλίου με θέμα "Πατέρες και σύγχρονοι διάλογοι της Ορθοδοξίας". Επανερχόμενος στο ζήτημα των ταυτοτήτων ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι έχει μεγάλη σημασία για την πολιτική ηγεσία να μην έρχεται σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα.

    Ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη για την επαναφορά της διδασκαλίας των πατερικών κειμένων στα σχολεία. Εξάλλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 85% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία και το 64% επιθυμεί να διδάσκεται υποχρεωτικά το μάθημα των θρησκευτικών σε αυτά. Ο κ. Χριστόδουλος αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει ποτέ πολιτικός που θα προχωρήσει στην κατάργηση της προσευχής και πρόσθεσε ότι ρόλος των πολιτικών είναι να συμπορεύονται με το λαό, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για βασικά θέματα, όπως είπε.

    Αναφερόμενος στον διαθρησκειακό διάλογο, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε ή φοβήθηκε το διάλογο ενώ επισήμανε ότι οι θεολογικοί διάλογοι με τους ετερόδοξους διεξάγονται κατόπιν πανορθόδοξης συμφωνίας. "Είναι αδιανόητο για μια Εκκλησία όπως η Εκκλησία της Ελλάδος να υψώνει τείχη απομονωτισμού και να παύει να διαλέγεται με άλλους ανθρώπους" είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι ο διάλογος αυτός θα πρέπει να διεξάγεται με αγάπη, αλήθεια και να προϋποθέτει την έγκαιρη ενημέρωση του πιστού λαού.

    [15] ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΑΜΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Περισσότερα από 300 λεωφορεία, με ικανότητα μεταφοράς 10-15 αμαξίδια ανά διαδρομή, αλλά και ταξί, ειδικά διαμορφωμένων για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, θα αποκτήσει η ελληνική πρωτεύουσα με την ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ταυτόχρονα, όλα τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Προαστιακός Σιδηρόδρομος, τραμ, Μετρό) θα είναι απολύτως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και ιδίως σε όσους κινούνται με αμαξίδια.

    Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της τριήμερης συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) με τους εκπροσώπους της ΑΘΗΝΑ 2004, που άρχισε σήμερα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως επεσήμαναν στελέχη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής τόσο η προσβασιμότητα των μεταφορικών μέσων της Αθήνας, όσο και γενικότερα η προσβασιμότητα στην πόλη και τις εγκαταστάσεις, θα αποτελέσουν τη σημαντικότερη κληρονομιά που θα αφήσουν στη χώρα μας οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

    Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Ιωάννης Σπανουδάκης επισήμανε ότι βασικός στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του κοινού για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, εντάσσεται και η έναρξη από τον προσεχή Σεπτέμβριο, ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Τα στελέχη της IPC αποφάσισαν να μην επισκεφθούν αύριο το πρωί, όπως είχε προγραμματιστεί, Ολυμπιακά έργα, αλλά να εξετάσει με τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 λεπτομερώς τα ειδικά πρόσθετα έργα που θα γίνουν σε όλες τις αθλητικές και μη εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη το μεσημέρι, στις 13.30, στην Αίθουσα Τύπου της ΑΘΗΝΑ 2004 θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα του ελέγχου προόδου της προετοιμασίας για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [16] ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Εντατικούς ελέγχους σε αποθήκες και σε καταστήματα ψιλικών ειδών θα διενεργήσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό και την κατάσχεση κροτίδων και αθυρμάτων που άρχισαν να πωλούνται και φέτος παράνομα κυρίως σε παιδιά εν όψει του Πάσχα.

    Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Ε. Ζαχαρής παρήγγειλε σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση τη διενέργεια επείγουσας

    προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί από ποιους γίνεται παράνομη διακίνηση από κροτίδες και "δυναμιτάκια" και να κατασχεθούν άμεσα όλες οι ποσότητες.

    Η δικαστική παρέμβαση έγινε με αφορμή καταγγελία του συλλόγου "Το χαμόγελο του Παιδιού" στην οποία αναφέρεται ότι η ανεξέλεγκτη πώληση κροτίδων και παιδικών αθυρμάτων από διάφορους επιτήδειους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στα παιδιά. Τα μέλη του συλλόγου με την επιστολή τους - που κοινοποίησαν ακόμα και στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Σημίτη - ζητούν την άμεση παρέμβαση των δικαστικών αρχών προκειμένου να

    προφυλαχτούν οι ανήλικοι.

    Να σημειωθεί, ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή διατίθενται παράνομα κυρίως από ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών τεράστιες ποσότητες παιδικών αθυρμάτων, κροτίδων και

    βεγγαλικών. Επίσης, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια το "έθιμο" της κατασκευής ακόμα και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που πυροδοτούνται το βράδυ της Ανάστασης έξω από εκκλησίες με την ανοχή των τοπικών

    αστυνομικών αρχών.

    Γ.Χ.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία στην Ευρώπη χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

    "Με εξέπληξε. Είναι μεγάλη δοκιμασία για τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ευρώπη. Αναδεικνύει τους μεγάλους κινδύνους, που εμείς στην Ελλάδα τους γνωρίζουμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, της διάσπασης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Αναδεικνύει την ανάγκη ενότητας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων", υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ωστόσο ότι "αυτό το "καμπανάκι" αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη, για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής πλατφόρμας, προσανατολισμένης σε ένα νέο όραμα για μια δίκαιη κοινωνία, για έναν πολίτη, ο οποίος θα λειτουργεί ελεύθερα σε μία δημοκρατική πολιτεία, για μία νέα Ευρώπη, μέσα στην οποία θα βρει τη θέση της και η νέα ισχυρή Ελλάδα που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε".

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Η χρηματοδότηση και ο έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών ενόψει της αυριανής έναρξης στη Βουλή της συζήτησης του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα απασχόλησαν τη συνεδρίαση των Συντονιστικών του κόμματος υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Θόδωρος Ρουσόπουλος η Νέα Δημοκρατία εδώ και πολύ καιρό, από τη συζήτηση του νέου Συντάγματος, έχει τοποθετηθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το πολιτικό χρήμα.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η Ν.Δ. κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή θα επιμείνει σε τρία θέματα, σε αυτό το βασικού μετόχου, στον τηλεοπτικό χρόνο που αγοράζουν τα κόμματα και στον έλεγχο των δαπανών των κομμάτων.

    Για το θέμα του βασικού μετόχου, είπε ότι η Ν.Δ. θεωρεί πως αποτελεί την κερκόπορτα της διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στον τηλεοπτικό χρόνο που αγοράζουν τα κόμματα υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είχε προτείνει στην κυβέρνηση να δίδεται δωρεάν τηλεοπτικός χρόνος στα κόμματα και να μην επιτρέπεται, σε κανένα πολιτικό κόμμα να αγοράσει περαιτέρω χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχει ισότητα ευκαιριών προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

    Οσον αφορά τον έλεγχο των δαπανών σημείωσε ότι η Ν.Δ. θεωρεί πως πρέπει να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Τόνισε τέλος ότι σε αυτά τα τρία βασικά ζητήματα, εδράζεται πολιτικά η παράθεση ιδεών της Ν.Δ. και η αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα.

    [19] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΕΪ ΟΦ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Ο Κορομηλάς και ο Βορεάδης θα διαιτητεύσουν το αυριανό παιχνίδι του Ηρακλή με τον Πανιώνιο, ενώ στο ματς του Αρη διαιτητές θα είναι ο Δέλας και ο Πολίτης.

    Αναλυτικά οι διαιτητές που κληρώθηκαν να διαιτητεύσουν τα παιχνίδια είναι:

    Ηρακλής - Πανιώνιος Κορομηλάς, Βορεάδης

    Άρης - Ιωνικός Δέλας, Πολίτης

    Ηράκλειο - Νήαρ Ηστ Καρούσης, Ηλιόπουλος

    Πέμπτη 24/4

    Πανιώνιος - Ηρακλής Παπαδημητρίου, Τανατζής

    Ιωνικός - Άρης Χατζής, Μαχαιριανάκης

    Νήαρ Ηστ - Ηράκλειο Αρβανιτίδης, Μπήτης

    Σάββατο 27/04 (αν χρειαστεί)

    Ηρακλής - Πανιώνιος Καρούσης, Σχινάς

    Άρης - Ιωνικός Τανατζής, Ηλιόπουλος

    Ηράκλειο - Νήαρ Ηστ Τζάμος, Καρακατσούνης.

    [20] ΩΡΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Μία μόλις αγωνιστική πριν το τέλος του πρωταθλήματος της Α' εθνικής, ο Αρης βγήκε εκτός στόχων... Απομένει μόνο ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην τελευταία αγωνιστική, όπου σε αυτό θα κληθεί να παίξει για την ιστορία του.

    Η ώρα, πάντως, της απόδοσης ευθυνών έφτασε και ίσως μερίδιο αυτής έχει και ο προπονητής, Μπερντ Κράους. Οι άσχημες εμφανίσεις των κιτρίνων ουσιαστικά επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα δεν άξιζε την έξοδό της στην Ευρώπη. Ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Κράους θα κληθεί να καταθέσει την έκθεσή του για την μέχρι τώρα πορεία του Αρη, καθώς και προτάσεις για να πάει καλύτερα στο μέλλον. Ισως μέσα σε αυτήν την έκθεση να αναφερθεί και στα πολλά οικονομικά προβλήματα.

    Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Γιάννης Ζαχουδάνης, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον Κράους και τους παίκτες που δεν κατάφεραν να βγάλουν την ομάδα στην Ευρώπη. Ετσι δεν αποκλείεται να «πέσουν» κεφάλια

    Κ.Π.

    [21] ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ

    Λονδίνο, 22 Απριλίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα βρετανού, υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

    Η προσφυγή του Πήτερ Τάτσελ απορρίφθηκε από τον δικαστή Νίκολας Ιβανς με το αιτιολογικό ότι δεν νομιμοποιείται να εκδώσει τέτοιο ένταλμα χωρίς την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ο Τάτσελ υποστήριζε ότι ο Κίσινγκερ είχε δώσει εντολές για εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη, όταν ήταν σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον (1969-1973) και υπουργός Εξωτερικών από το 1973 ως το 1977, επί κυβερνήσεων του προέδρου Νίξον και του διαδόχου του Τζέραλντ Φορντ.

    [22] ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η Ν.Δ. ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΛΕΠΕΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2002 (19:24 UTC+2)

    Την αντίθεσή του σε πολιτικές εκφράσεις τύπου Λεπέν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια συνεδρίασης των συντονιστών του κόμματος στην οποία εξετάστηκε το θέμα του πολιτικού χρήματος.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι από το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών φαίνεται η χρεωκοπία των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να δώσουν όραμα.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, ανέφερε ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία προκύπτει ως συμπέρασμα ότι οι πολίτες στην Ευρώπη αποδοκιμάζουν τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, που δεν δείχνουν ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα και δεν μπορούν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

    Τόνισε ωστόσο ότι οι λύσεις δεν βρίσκονται στα άκρα, ούτε στις ακρότητες, αλλά στο μεσαίο χώρο, σ' ένα χώρο τον οποίο εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της Ν.Δ. σε φαινόμενα τύπου Λεπέν.

    Επισήμανε τέλος ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια, τα οποία κάνουν τους πολίτες να στρέφονται τόσο έντονα σε τέτοιους ψήφους διαμαρτυρίας.

    Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι αν και είναι ακόμη νωρίς, μπορεί να βγει ένα πρώτο συμπέρασμα: οι σοσιαλιστές σ' όλη την Ευρώπη υποχωρούν.

    "Πιστεύω πως αυτό γίνεται, λόγω του ότι έχουν σύγχυση στη φυσιογνωμία τους και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα σύγχρονα προβλήματα. Και πιστεύω ότι αναδεικνύεται πως μία αξιόπιστη κεντροδεξιά είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύσεις", σημείωσε.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΥΡΙΟ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Τέλος τα ψέματα στην ΚΑΕ Ηρακλής. Αύριο η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη θα υποδεχθεί τον Πανιώνιο, στο πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ. «Τις εμφανίσεις που κάναμε μέχρι τώρα στις τελευταίες αγωνιστικές οφείλουμε να τις ξεχάσουμε. Ο Πανιώνιος είμαι βέβαιος ότι θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που παρουσίασε μέχρι στιγμής», τόνισε στους παίκτες του ο κ. Πιλαφίδης.

    Το ευχάριστο για τον τεχνικό της ομάδας είναι ότι θα έχει στη διάθεσή του τον Νίκο Χατζηβρέττα, αλλά και τον κόσμο που έλειπε από την τελευταία αναμέτρηση, λόγω του παιχνιδιού βόλεϊ που είχε την ίδια ώρα. «Θα έχουμε και πάλι τον κόσμο μας, ο οποίος θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε τους στόχους που αρχικά έχουμε θέσει. Ο κόσμος από την πλευρά του πρέπει με την παρουσία του να δώσει την ώθηση που χρειάζεται ώστε η ομάδα να περάσει αλώβητη», αναφέρει ο τεχνικός του Γηραιού, που πιστεύει ότι η ομάδα του δεν θα δυσκολευτεί να κάνει τις δύο νίκες και να πάρει την πρόκρισή του στην επόμενη φάση των πλέι οφ.

    [24] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ Η ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

    Τζέρμπα, 22 Απριλίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι δήλωσε ότι η Γερμανία και η Τυνησία είναι «εκατό τις εκατό βέβαιες» ότι η έκρηξη του βυτιοφόρου, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 γερμανοί τουρίστες έξω από συναγωγή σε νησί της νότιας Τυνησίας στις αρχές Απριλίου, ήταν τρομοκρατική επίθεση.

    Ενδεκα Γερμανοί, πέντε Τυνήσιοι και ένας Γάλλος σκοτώθηκαν όταν βυτιοφόρο που μετέφερε φυσικό αέριο εξερράγη κοντά σε συναγωγή, στο νησί Τζέρμπα. Γερμανοί υπουργοί έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την έκρηξη με τον δίκτυο Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [25] O ΤΖΟΝΣΟΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2002 (19:11 UTC+2)

    Ο Μπακ Τζόνσον είναι από το απόγευμα ο νέος παίκτης του ΠΑΟ. Συμφώνησε με τη διοίκηση της ομάδας και παρά τα 38 χρόνια του θα δώσει το παρών στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκα. Το νέο απόκτημα του ΠΑΟ πήρε τη θέση του Γιαννούλη, έπειτα από την υπόθεση του ντόπινγκ. Ο Αμερικανός είχε μείνει ελεύθερος από τη Δάφνη.

    Ο ΠΑΟ λοιπόν, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει από την Ευρωλίγκα ενισχύθηκε με τον Τζόνσον ο οποίος θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟ στις 3 Μαίου κόντρα στην Μακαμπί Τελ Αβίβ.

    Ο Τζόνσον γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1964 έχει ύψος 2 μέτρα και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αλαμπάμα στο οποίο έπαιξε από το 1982 έως το 1986. Το καλοκαίρι του 1986 έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ από τους Χιούστον Ρόκετς τη φανέλα των οποίων φόρεσε για έξι σεζόν με καλύτερη αυτή του 1989-90 όταν και είχε 14,3 πόντους μέσο όρο. Τη σεζόν 1995-96 έρχεται στην Ελλάδα για λογαριασμό του Απόλλωνα Πατρών και εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του (22 πόντοι και 8 ριμπάουντ μέσο όρο). Οι εμφανίσεις του στην Ελλάδα είχαν επιβραβευτεί με νέα μεταγραφή στο Ισραήλ, στην προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟ στο φάιναλ-φορ, τη θρυλική Μακαμπί Τελ Αβίβ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 April 2002 - 18:15:13 UTC