Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-04-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ
  • [02] Ο ΤΕΩΣ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [05] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΑΠΟΕΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [07] ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [08] O ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΜΕ 88-80
  • [09] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [10] ΗΠΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΕ
  • [11] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ
  • [12] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ
  • [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ
  • [14] ΝΙΚΗ ΜΕ 81% ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΙΡΑΚ
  • [15] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
  • [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
  • [17] ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ
  • [18] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΧΑΛΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ 2004
  • [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [21] Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • [22] ΚΥΠΡΟΣ: ANAΛΗΘΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [23] ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ Ο ΠΑΟ
  • [24] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

  • [01] ΑΡΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2002 (10:53 UTC+2)

    Κανονικά θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας, καθώς επίσης τα φροντιστήρια και οι Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προχωρήσει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην άρση των προληπτικών μέτρων που είχε πάρει, ως συνέπεια της καταγραφής αυξημένων κρουσμάτων ιογενούς μυοπερικαρδίτιδας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Χθες, καταγράφηκαν δυο περιστατικά σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας, ένα στη Λάρισα και ένα στην Πάτρα, γεγονός που επιτρέπει στους ειδικούς επιστήμονες να μιλούν για ύφεση της επιδημικής έξαρσης των ιώσεων.

    Στο μεταξύ, πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και η ταυτότητα του ιού που είναι υπεύθυνος για την έξαρση των λοιμώξεων, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος ο ιός που προκάλεσε τους θανάτους από μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα ήταν εντεροϊός.

    Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με την οποία δεν συνιστάται κανένας περιορισμός σε ταξίδια και συναλλαγές από και προς την Ελλάδα.

    [02] Ο ΤΕΩΣ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (15:06 UTC+2)

    Ο τέως βασιλιάς μας χρωστάει και δεν του χρωστάμε δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέχτηκε ότι η Ελλάδα ενήργησε σωστά στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο τέως στο CNN ότι κακώς η ελληνική κυβέρνηση του στερεί το σπίτι και ότι ούτως η άλλως θα επιστρέψει στην Ελλάδα ο κ Βενιζέλος είπε πως η νομοθετική ρύθμιση του 1994 για το νομικό καθεστώς του τέως βασιλιά και της οικογένειάς του και το νομικό καθεστώς της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας ήταν μια πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ η οποία είχε αναληφθεί σε συνεννόηση με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πρόσθεσε δε ότι απομένει το ζήτημα της εύλογης αποζημίωσης που ενδεχομένως θα κληθεί να καταβάλλει η Ελλάδα για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία η οποία είναι πια αμετάκλητα δημόσια περιουσία.

    "Στα θέματα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας η αντιμετώπισή μας δεν μπορεί να είναι οικονομική ή δικονομική. Είναι μια αντιμετώπιση πολιτειακής ευθύνης και ιστορικής μνήμης. Αυτό λοιπόν είναι ξεκαθαρισμένο θέμα. Εξίσου σαφές είναι και το ζήτημα του νομικού καθεστώτος του τέως βασιλιά και της οικογένειάς του. Εάν θέλει να είναι Έλληνας πολίτης δεν έχει παρά να αποκτήσει επίθετο και να εγγραφεί στα δημοτολόγια όπως ακριβώς και κάθε άλλος Έλληνας πολίτης, ίσος ,υπεύθυνος και με όλα τα δικαιώματά του. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και μία σαφή και απερίφραστη δήλωση σεβασμού του πολιτεύματος και αποδοχής της αβασίλευτης προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο δέχτηκε ότι καλώς ενεργήσαμε , ότι σωστά έχουμε επιβάλλει αυτές τις προϋποθέσεις, σωστά έχουμε εξομοιώσει την τέως βασιλική οικογένεια με όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες και σωστά έχουμε ενεργήσει και στο θέμα της περιουσίας με μόνη εκκρεμότητα κάποια αποζημίωση. Θα δούμε πως πότε και εάν διότι εμείς πιστεύουμε ότι μας χρωστά και δεν του χρωστάμε ως ελληνικός λαός. Αλλά στα θέματα του καθεστώτος , του ονόματος, του σεβασμού του πολιτεύματος , του διαβατηρίου όχι απλώς είναι σαφέστατη η ρύθμιση αλλά είναι και ελεγμένη και εγκεκριμένη διεθνώς" είπε ο κ Βενιζέλος.

    [03] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (10:30 UTC+2)

    Υπό την προεδρία του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Λαλιώτη, συνεδριάζει σήμερα στις 7 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, το επιτελικό όργανο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τους υποψήφιους που θα υποστηρίξει στον κεντρικό Δήμο και στη Νομαρχία.

    Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Πασχαλίδης, οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης, Νίκος Γκεσούλης, Σπύρος Βούγιας, οι βουλευτές από την Α΄και Β΄εκλογική περιφέρεια, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, οι γραμματείς των δύο Ν.Ε. Κώστας Μαμέλης, Στάθης Παντελίδης, και τα μέλη των γραμματειών των Ν.Ε. και της Περιφερειακής Επιτροπής.

    Αναμένεται να γίνει συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, που είχε παραγγείλει ο Κ. Λαλιώτης, για τη Θεσσαλονίκη, και θα εξετασθεί ποια πρόσωπα μπορούν να δώσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου.

    [04] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ ΕΚΔΡΟΜΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Θεσσεαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Στο πόδι βρίσκονται οι υπηρεσίες της Τροχαίας για το πρώτο κύμα της έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, που ξεκίνησε από χθες.

    Η Τροχαία προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας μέχρι την Κυριακή του Θωμά για να διευκολύνει την έξοδο και την επιστροφή των οδηγών . Επίσης για την αντιμετώπιση της αυξημένης επιβατικής κίνησης έχουν προγραμματιστεί έκτακτα δρομολόγια για τα νησιά, ενώ επιπλέον δρομολόγια έχουν προγραμματίσει η Ολυμπιακή, ο ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ.

    Στο μεταξύ, σε ισχύ είναι το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο θα διαρκέσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, ενώ σήμερα θα κλείσουν στις 4 το μεσημέρι. Εντατικοί είναι οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, για τις τιμές των προϊόντων και για την ποιότητά τους.

    [05] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Ο ΑΠΟΕΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Εξι χρόνια περίμενε ο ΑΠΟΕΛ να πάρει το πρωτάθλημα. Σήμερα αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 στο «Τσίρειο» στάδιο με την ΑΕΛ και στέφθηκε πρωταθλητής Κύπρου, ενώ η ΑΕΛ κέρδισε την έξοδό της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    [06] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Υπομονή μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη θα κάνουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ. Και αυτό γιατί ο Γιώργος Μπατατούδης υποσχέθηκε να τους πληρώσει. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένοι να κάνουν αποχή από τις προπονήσεις. Τη πρόθεσή τους αυτή την κατάλαβε ο μεγαλομέτοχος και σύμφωνα με πληροφορίες αυτός ήταν ο κύριος λόγος της σκληρής γλώσσας που χρησιμοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης αυτό που προβληματίζει τον ίδιο, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης είναι η απόφαση του Ντούσαν Μπάγεβιτς να μην ανακοινώσει ακόμη αν θα παραμείνει στο δικέφαλο την επόμενη περίοδο.

    Όλα αυτά αναμένεται να πάρουν ένα τέλος μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Ακόμη το θέμα παραμονής των τριών παικτών (Μπορμπόκη, Γεωργιάδη, Κωνσταντινίδη) θα απασχολήσει τον κ. Μπατατούδη. Ετσι δεν αποκλείεται να συναντηθεί εκ νέου με τους τρεις ποδοσφαιριστές τα συμβόλαια των οποίων λήγουν στις 30/6/2002. Η καταβολή ενός σημαντικού ποσού χρημάτων στους Γεωργιάδη και Μπορμπόκη το απόγευμα της Παρασκευής φανερώνει και τις προθέσεις του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οσο για την υπόθεση του Παντελή Κωνσταντινίδη, αυτή μάλλον παίρνει τον δρόμο του διαζυγίου, έπειτα από το έντονο φλερτ του παίκτη με τον ΠΑΟ.

    Ο κ. Μπατατούδης στην Ιταλία, δεν αποκλείεται να συμφωνήσει με τους ανθρώπους της Γιουβέντους για την απόκτηση τριών ποδοσφαιριστών που ήδη είναι στη λίστα του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Πρόκειται για τους Σκαρντίνα (20 ετών μέσοαμυντικός), Γκουσμάν (20 ετών επιθετικός) και Μπονφουά (19 ετών τερματοφύλακας).

    [07] ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Εδεσσα, 27 Απριλίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Τα εύκολα δύσκολα έκανε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων που κέρδισε στην Εδεσσα με 77-75 (ημ. 37-39) την ΠΓΔΜ στον δεύτερο αγώνα της για την ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ελληνική ομάδα με τη συμπαράσταση των φιλάθλων της σημείωσε τη δεύτερη νίκη της, μετά τον χθεσινό περίπατο επί της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού ομίλου.

    Πολύ καλή απόδοση από την ελληνική ομάδα είχε ο Καφετζής με 25 πόντους. Καλή απόδοση είχε και ο Βασιλειάδης.

    Αύριο στις 17:00 η εθνική μας θα αντιμετωπίσει το Ισραήλ.

    [08] O ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΜΕ 88-80

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Αυτό που ήθελε ο Ηρακλή, το πέτυχε. Η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη κέρδισε τον Πανιώνιο με 88-80 και εξασφάλισε μια θέση στην τετράδα των πλέι οφ. Παράλληλα πήρε και το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα για την επόμενη περιόδο. Στη Β΄ φάση (Θέσεις 1-4) ο «Γηραιός» θα αντιμετωπίσει την ΑΕΚ.

    Η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη ήταν αποφασισμένη για τη νίκη. Ετσι από την αρχή πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού και έδειξε τα δόντια της. Βρέθηκε να πηγαίνει στα αποδυτήρια με 49-40 υπέρ της, κάτι που έκανε τους παίκτες του Πανιώνιου να φορτωθούν με άγχος. Εχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων ο Ηρακλής πήγε στο τελευταίο δεκάλεπτο με αργές επιθέσεις και πήρε τη νίκη.

    Εύκολη αποστολή είχαν οι διαιτητές Καρούσης και Σχινάς.

    Τα δεκάλεπτα: 21-19, 49-40, 66-58, 88-80

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπλάκνεϊ 14, Παπαϊωακείμ 2, Γιαννουζάκος 18, Καράγκουτης 13, Διαμαντίδης 4, Μικ 10, Χατζηβρέττας 27

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Διαμαντόπουλος 21, Τζόουνς 8, Αγαδάκος 4, Μάρκοβιτς 18, Σάντος 8, Σίρλεϊ 9, Σκλάβος 2, Σκιαρά 11.

    [09] ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΑΔΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 27 Απριλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Κλιμακώνονται οι μάχες στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανάμεσα σε ομάδες τοπικών πολεμάρχων για τον έλεγχο της πόλης Γκαρντέζ.

    Αφγανός πολέμαρχος εξαπέλυσε ρουκέτες μέσα στην πόλη Γκαρντέζ, στο ανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από εκατό, δήλωσε ο Ταζ Μοχάμαντ Ουαρντάκ κυβερνήτης της επαρχίας Πακτία, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Γκαρντέζ.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ο αντίπαλός του Παντσάχ Χαν Ζαντράν, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας, που εκδιώχθηκε από τη θέση του τον περασμένο Φεβρουάριο, "εξαπέλυσε ρουκέτες στην Γκαρντέζ με σκοπό να την ανακαταλάβει. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 25 πολίτες και τραυματίστηκαν εκατό".

    Νωρίτερα σήμερα το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας επλήγη από πυραύλους χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [10] ΗΠΑ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ ΣΕ ΚΑΖΙΝΟ

    Λάνγκλιν, 27 Απριλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στο καζίνο στο Λάγκλιν της πολιτείας της Νεβάδα, των ΗΠΑ.

    Οπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία το τραγικό περιστατικό συνέβη στο καζίνο Harrah's, στο Λάγκλιν, κοντά στα σύνορα με την Αριζόνα.

    Στην περιοχή φιλοξενείται το ετήσιο River Run, μεγάλη συγκέντρωση ομάδων μοτοσυκλετιστών και για την εκδήλωση έχουν μεταβεί στην περιοχή περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες.

    Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο και ασθενοφόρα στα νοσοκομεία της Αριζόνας και του Λας Βέγκας.

    [11] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Υπέκυψε λίγη ώρα μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός ο ασθενής που ήταν μέσα στο ασθενοφόρο το οποίο συγκρούστηκε με τουριστικό λεωφορείο στη 1.30 το μεσημέρι στη συμβολή των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων.

    Πρόκειται για τον Αντώνη Καραΐσκο 23 χρόνων παραπληγικό, ο οποίος μεταφερόταν με το ασθενοφόρο από ιδιωτικό θεραπευτήριο στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

    Το δυστύχημα συνέβη, όταν το ασθενοφόρο με αναμένο το φάρο και τη σειρήνα πέρασε με κόκκινο το φανάρι της Βασιλίσσης Σοφίας, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το τουριστικό λεωφορείο, που ξεκινούσε εκείνη τη στιγμή από το φανάρι της Μεσογείων με πράσινο.

    Μετά τη σύγκρουση, το ασθενοφόρο ανατράπηκε και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να απεγκλωβιστεί από τα συντρίμμια ο 23χρονος ασθενής.

    Ελαφρότερα τραυματίστηκαν και είναι εκτός κινδύνου στον Ερυθρό Σταυρό η αδελφή του Καραΐσκου που τον συνόδευε, ο οδηγός του ασθενοφόρου Γιάννης Μάρκου και ο γιατρός Γρηγόρης Στουραΐτης.

    [12] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΕΠΕΝ

    Παρίσι, 27 Απριλίου 2002 (18:32 UTC+2)

    Χιλιάδες άτομα βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού σήμερα, καλώντας τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τον ακροδεξιό υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας, Ζαν Μαρί Λεπέν, στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαϊου.

    Η πορεία στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες 30 πόλεις έγινε τη στιγμή που νέα δημοσκόπηση φέρνει τον Ζακ Σιράκ να κερδίζει συγκεντρώνοντας το 81% των ψήφων.

    Περίπου 10.000 μαθητές, συνδικαλιστές και ακτιβιστές κατά του ρατσισμού συμμετείχαν στην πορεία.

    Στο Παρίσι τέθηκαν σε επιφυλακή 2.000 αστυνομικοί, αν και η παρουσία τους ήταν διακριτική, αφού το κλίμα της διαδήλωσης ήταν περισσότερο εορταστικό, με τις μουσικές μπάντες να ξεχωρίζουν ανάμεσα στο πλήθος.

    [13] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2002 (18:29 UTC+2)

    Τις γνωστές θέσεις του για την επιστροφή του στην Ελλάδα και τη λεγόμενη βασιλική περιουσία επανέλαβε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN και στο δημοσιογράφο Λάρι Κινγκ ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

    Αμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου στις δηλώσεις του τέως βασιλιά, οι οποίοι τόνισαν ότι δεν υφίσταται θέμα περιουσίας.

    Το θέμα έχει κλείσει, δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης.

    "Ψεύδεται ο τέως βασιλιάς. Το θέμα με το Μονοδένδρι, το Τατόι και το Μον Ρεπό έχει κλείσει. Είναι πια περιουσία του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.

    "Η όλη συζήτηση γίνεται αυτή τη στιγμή μόνο για χρήματα. Για αποζημίωση. Γι αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού", επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του τέως βασιλιά τόνισε:

    "Είναι νομίζω δείγμα κακής συμπεριφοράς, η συμπεριφορά του κ. Γλύξμπουργκ. Είναι ο μόνος πρώην μονάρχης στην Ευρώπη ο οποίος απ΄όσο ξέρω συμπεριφέρεται με αυτόν τον απερίγραπτο τρόπο και συνεχίζει να αμφισβητεί μια απόφαση του Ελληνικού λαού που έχει κυριαρχικό χαρακτήρα".

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε το 1974, είναι σαφής και το θέμα έχει κλείσει.

    "Οσο ταχύτερα ο κ. Γλυξμπουργκ αντιληφθεί την πραγματικότητα αυτή τόσο καλύτερα θα κάνει πιστεύω και στον εαυτό του, αλλά και σε όλους εμάς, που δεν έχουμε καμιά διάθεση να ασχολούμαστε με ένα θέμα που ανήκει στο παρελθόν", υπογράμμισε.

    [14] ΝΙΚΗ ΜΕ 81% ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 27 Απριλίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Συντριπτική νίκη αναμένεται να πετύχει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ζακ Σιράκ, επί του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, στις 5 Μαϊου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας CSA, που δημοσίευσε σήμερα η "Λε Παριζιάν", ενώ εκτιμάται ότι το 30% των ψηφοφόρων θα προτιμήσει το λευκό ή το άκυρο.

    Στη δημοσκόπηση ο Σιράκ προηγείται με ποσοστό 81% και ο Λεπέν φαίνεται να συγκεντρώνει το 19% των ψήφων.

    [15] Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2002 (18:10 UTC+2)

    Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου τέθηκε επίσημα σήμερα ο προσκοπισμός.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη στην ειδική τελετή ανακήρυξης των νέων Προσκόπων του Εθνους που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Κολεγίου της Αγίας Παρασκευής.

    Η καινούρια γενιά εθελοντών αποφασισμένων να συμβάλουν με κάθε τρόπο στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, ολοκλήρωσε την εκπαιδευτική της πορεία μέσα στην προσκοπική κίνηση και με τη σημερινή τελετή περνά στο Σώμα των Προσκόπων το οποίο είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οι 210 νέοι, που ονομάστηκαν Πρόσκοποι του Εθνους παρέλαβαν από τον κ. Στεφανόπουλο το γαλάζιο μαντίλι με το μαίανδρο.

    "Αξίζει ο προσκοπισμός. Είναι ένας τρόπος ζωής για τους νέους, καμιά φορά και για τους μεγάλους. Αξίζει κανείς να είναι πρόσκοπος και να το θυμάται σε όλη του τη ζωή. Αξίζει κανείς να συνεχίζει να είναι πρόσκοπος και όταν πάψει να είναι, υπό την έννοια, όταν πάψει να φορεί την τιμημένη στολή του προσκόπου και να μην ανήκει πια σε μία συγκεκριμένη ομάδα.

    [16] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 27 Απριλίου 2002 (18:05 UTC+2)

    Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με χρόνια προβλήματα που καθημερινά διογκώνονται, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και αγροτών στο Δημαρχείο Ορχομενού, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό Βοιωτίας.

    Ειδικότερα, επισήμανε ότι τα ελληνικά προϊόντα χάνουν παραδοσιακές ξένες αγορές και εκτοπίζονται από την εσωτερική αγορά, το γεωργικό ισοζύγιο διευρύνεται συνεχώς, το αγροτικό εισόδημα, από το '93 έως σήμερα, μειώθηκε κατά 23%, το κόστος παραγωγής αυξάνεται, ενώ οι τιμές βασικών προϊόντων μειώνονται, τα αγροτικά χρέη έχουν διογκωθεί, καθώς, πέραν των άλλων, επιβαρύνονται με τα ληστρικά επιτόκια και τα πανωτόκια της Αγροτικής Τράπεζας και ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώνεται.

    Σημείωσε ότι στα παραπάνω προβλήματα τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί νέα, η μεγάλη καθυστέρηση και αβεβαιότητα, ως προς το χρόνο καταβολής και το ύψος των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές, οι περικοπές και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων στο λάδι, το σκληρό σιτάρι, τη βιομηχανική ντομάτα, τα γνωστά προβλήματα στο βαμβάκι, λόγω του καταστροφικού Κανονισμού, που αποδέχθηκε τον Απρίλη του 2001 η Κυβέρνηση τονίζοντας ότι για πρώτη φορά, οι βαμβακοπαραγωγοί δεν θα εισπράξουν ό,τι δικαιούνται για την παραγωγή που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι τα βασικά αίτια για τη σημερινή κατάσταση είναι:

    - Η ανυπαρξία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής με άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους ελέγχους.

    - Η αδυναμία του Υπουργείου Γεωργίας να εφαρμόσει ένα σύστημα ταχείας απόδοσης των γεωργικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους.

    - Η διάλυση των υπηρεσιών στήριξης του αγρότη και η υποβάθμιση του ΕΛΓΑ.

    - Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έδωσε όπως έπρεπε τις αναγκαίες μάχες στην Ε.Ε για τη στήριξη των προϊόντων μας. Ο κ. Σημίτης δεν πήγε ούτε μία φορά στις Βρυξέλλες. Δεν ακολούθησε το παράδειγμα συναδέλφων του πρωθυπουργών που έδωσαν προσωπικές μάχες για να υπερασπισθούν τα συμφέροντα των αγροτών τους, για να στηρίξουν τα προϊόντα των χωρών τους.

    - Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών κοινοτικών προγραμμάτων για νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης, έργα υποδομής.

    - Η εγκατάλειψη καίριας σημασίας έργων υποδομής.

    "Η Νέα Δημοκρατία έχει, εδώ και χρόνια, καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την στήριξη του αγροτικού τομέα. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη σήμερα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να εφαρμόσουμε μία νέα επιθετική αγροτική πολιτική. Σε ό,τι αφορά την περιοχή σας άμεση προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση και η πλήρης λειτουργία των έργων αυτών. Παράλληλα, όμως - και είναι δέσμευσή μας - απαιτούνται:

    - Μετασχηματισμός του Υπουργείου Γεωργίας σε Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να γίνει κέντρο επιτελικού σχεδιασμού, με πλήρως αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί σύμβουλοι να βρίσκονται δίπλα στον αγρότη και όχι στα γραφεία των Αθηνών. Η δημιουργία ειδικού Οργανισμού Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων. Να δώσουμε έμφαση στην τυποποίηση και τη μεταποίηση, καθώς και στην παραγωγή προϊόντων με ονομασία προέλευσης.

    - Η ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι κίνδυνοι, και να καταβάλλονται άμεσα οι σχετικές αποζημιώσεις και έντοκα για κάθε καθυστέρηση. Οι αποζημιώσεις, μετά την παρέλευση τριμήνου, θα καταβάλλονται έντοκα στους δικαιούχους.

    - Έμφαση στα έργα υποδομής, όπως τα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά, τα φράγματα και οι ταμιευτήρες νερού.

    - Μέτρα για τη συμπίεση του κόστους της αγροτική παραγωγής. Ανάμεσα στ' άλλα, μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα από το 18% στο 8%.

    - Εξασφάλιση των όρων για τη σωστή προετοιμασία, ενόψει της ένταξης στην Ε.Ε υποψηφίων χωρών, που διαθέτουν γεωργική παραγωγή", υπογράμμισε.

    "Για να εξασφαλισθεί το μέλλον της ελληνικής γεωργίας χρειάζεται κατοχύρωση των παραπάνω. Αν δεν εφαρμοστούν όλα αυτά είναι πολύ πιθανό, σε λίγα χρόνια, να έχουμε μία ερημωμένη περιφέρεια. Για μας ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρή περιφέρεια. Αυτός είναι ο στόχος μας. Και για να κάνουμε αυτόν τον στόχο πραγματικότητα θα παλέψουμε όλοι μαζί", επισήμανε.

    [17] ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (17:54 UTC+2)

    Καλλιέργειες, κατοικίες και καταστήματα πλημμύρισαν χθες στο Δήμο Πέλλας από τη δυνατή νεροποντή, ενώ υπήρξε κίνδυνος να προκληθούν καταστροφές και στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.

    Στην περιοχή έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής και άντλησαν τα νερά.

    Το βράδυ επισκέφθηκαν την περιοχή ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης έκανε λόγο για ένα ακραίο τοπικό φαινόμενο που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και τους μακεδονικούς τάφους, ευτυχώς χωρίς ιδαίτερες συνέπειες.

    Ο υπουργός τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω αντιπλημμυρική προστασία του χώρου, ένα έργο που είναι ενταγμένο στο γενικότερο σχεδιασμό της ενοποίησης - ανάδειξης της Πελλαίας χώρας και στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, τα καταστήματα και τους αγρούς που πλημμύρισαν, τόνισε ότι συνεργεία εκτιμητών θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές για μία άμεση αξιολόγηση των ζημιών.

    [18] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΧΑΛΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ 2004

    Λευκωσία, 27 Απριλίου 2002 (17:29 UTC+2)

    "Η συνεισφορά της Κύπρου στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στέλνει το αισιόδοξο μήνυμα ότι παρά την κατοχή και τις αιμορραγούσες πληγές της τραγωδίας του 1974, ο λαός μας σε πείσμα των κακουχιών και των δυσκολιών, κρατιέται και θα συνεχίσει να κρατιέται στον τόπο του αγωνιζόμενος για δικαίωση, δημιουργώντας με αισιοδοξία το μέλλον του", τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη ναυπήγηση του πλοίου "Κερύνεια".

    Κατά τον αγιασμό για τη ναυπήγηση του πλοίου, που θα μεταφέρει το χαλκό για την κατασκευή των χάλκινων μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σήμερα το απόγευμα στην περιοχή Καρνάγιο στη Λεμεσό, ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε ότι "αυτή την αισιοδοξία θα φορτώσουμε, μαζί με τον κυπριακό χαλκό, στα αμπάρια του πλοίου της Κερύνειας για να φτάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 27 Απριλίου 2002 (17:27 UTC+2)

    Με την Κοινή τους Δήλωση, οι Πρόεδροι των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβενίας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν σήμερα τη διήμερη 8η Συνάντησή τους στην Πάφο, διακηρύσσουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών.

    Εκφράζουν επίσης ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν, του Δεκεμβρίου 2001, στην οποία αναφέρεται ότι δέκα υποψήφιες χώρες αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του 2002.

    Στο κείμενο της Κοινής Δήλωσης που υιοθετήθηκε από τους Προέδρους σήμερα λίγο πριν από το μεσημέρι, χαιρετίζεται η απόφαση του Λάκεν, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία επικύρωσης θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε οι υποψήφιες χώρες, οι οποίες θα έχουν εγκριθεί για ένταξη, να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές του 2004 για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τάσσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για την τουρκική αδιαλλαξία που δεν επιτρέπει την πρόοδο και κατάληξη σε λύση στο Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβενίας, Αλόιζ Πέτερλε αναφέρθηκε στο θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των υποψηφίων χωρών και ιδιαίτερα των έξι της Ομάδας του Λουξεμβούργου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 27 Απριλίου 2002 (17:21 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι αξίζει να τηρηθεί ο Ιούνιος ως χρονοδιάγραμμα για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προτείνουν λύση στο Κυπριακό, αλλά η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους δύο ηγέτες.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου, όπως είπε, θα έχει "διαβουλεύσεις ρουτίνας" με Ευρωπαίους αξιωματούχους για την Κύπρο, ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε τις επαφές του στην Κύπρο, την Αθήνα και την Αγκυρα ως "πολύ χρήσιμες".

    Εξέφρασε ικανοποίηση, αφού όπως είπε, είναι τώρα καλύτερα ενημερωμένος για τις απευθείας συνομιλίες, γεγονός που θα συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης, ενόψει της εξέτασης του θέματος τόσο από την αμερικανική κυβέρνηση, όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] Η ΚΥΠΡΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Λευκωσία, 27 Απριλίου 2002 (17:19 UTC+2)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε η 78η χώρα που υπέγραψε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε Μορφής Διάκρισης Εναντίον των Γυναικών.

    Χθες, ο Επιτετραμμένος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Γιώργος Κασουλίδης κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών το όργανο επικύρωσης του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου, το οποίο έχει κυρωθεί από 29 χώρες.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΚΥΠΡΟΣ: ANAΛΗΘΕΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 27 Απριλίου 2002 (17:09 UTC+2)

    Απάντηση στους αβάσιμους ισχυρισμούς που περιέχονται σε επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, με την ευκαιρία της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της διεθνούς ευθύνης παροχής υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης (ΔΕΠΥΕΔ) έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση, με επιστολή του Επιτετραμμένου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στον ΟΗΕ Γιώργου Κασουλίδη, προς τον Κόφι Ανάν.

    Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, επισημαίνεται ότι ο κ. Ντενκτάς προβαίνει σε αναληθείς ισχυρισμούς, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του αδιάλλακτες θέσεις για την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης υπενθύμισε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι με τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984) έχει ανακηρύξει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα παράνομη, καλώντας όλα τα κράτη να σεβαστούν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας ότι κανένα κράτος, εκτός από την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Απριλίου 2002 (17:06 UTC+2)

    Οι υπεύθυνοι της ULEB ειδοποίησαν σήμερα την ΚΑΕ ΠΑΟ να παραλάβει τα 1.200 εισιτήρια που δικαιούται για το φάιναλ φορ της Μπολόνια.

    «Ειδοποιηθήκαμε ότι το θέμα έληξε. Θα πάρουμε τα 1.200 εισιτήρια και θα δώσουμε το παρών στην Μπολόνια», δήλωσε ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

    [24] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Αχμενταμπάντ, 27 Απριλίου 2002 (17:04 UTC+2)

    Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδίας άνοιξαν πυρ κατά ινδουιστών και μουσουλμάνων που συγκρούονταν μεταξύ τους στην επαρχία Γκουτζαράτ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα πέντε.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη Μπαροντά μετά από αναληθείς φήμες ότι μουσουλμάνοι επιτέθηκαν σε ναό ινδουιστών. Πιστοί από τις δύο θρησκευτικές κοινότητες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες μεταξύ τους, μέχρις ότου τα πυρά των αστυνομικών σταμάτησαν τις συγκρούσεις.

    Περιστατικά βίας σημειώνονται στην περιοχή από το Φεβρουάριο ανάμεσα στους πιστούς των δύο θρησκειών και μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 800 άνθρωποι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 27 April 2002 - 18:13:48 UTC