Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΑΓΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
  • [02] ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
  • [04] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
  • [05] ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [06] ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ
  • [07] ΤΟ FBI ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ
  • [08] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΟΥΚΑ
  • [09] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 112 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [10] ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΤΥΝΙΔΑ
  • [11] ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [12] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ "ΜΑΡΜΑΡΑ";
  • [13] ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [14] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ
  • [15] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο Μ. ΜΑΡΤΙΤΣ
  • [16] ΤΥΝΙΔΑ: ΕΞΗΝΤΑ ΟΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ - ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ
  • [17] ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ
  • [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
  • [19] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [20] ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [21] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ "ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [23] ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [24] Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
  • [25] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

  • [01] ΤΡΑΓΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2002 (16:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ατύχημα σε αυτοκίνητο της συνοδείας του Μεσούτ Γκιλμάζ

    Βαρύς ήταν για άλλη μια χρονιά ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, στη διάρκεια των εορτών του Πάσχα. Σε 480 τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και χθες, δεύτερη ημέρα του Πάσχα, σκοτώθηκαν 59 άτομα και τραυματίστηκαν 632, εκ των οποίων 83 σοβαρά και 549 ελαφρά.

    [02] ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Kαστελόριζο, 7 Μαϊου 2002 (14:41 UTC+2)

    Την ανάγκη η Ελλάδα να ενισχύσει την αποτρεπτική της δύναμη ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια της χώρας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται. Ωστόσο επισήμανε ότι σε λίγα χρόνια όλα θα έχουν αλλάξει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε κανόνες στην Άγκυρα για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των προσλήψεων με το κριτήριο της εντοπιότητας ενώ μίλησε και για την παροχή κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού στο Καστελόριζο.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη και Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και με βουλευτές της περιοχής. Θέμα της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων του Καστελόριζου.

    [03] ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

    Ιερουσαλήμ, 7 Μαϊου 2002 (11:57 UTC+2)

    Ο κυβερνήτης της Βηθλεέμ, Μοχάμεντ αλ Μαντανί , ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι τη συμφωνία προώθησαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Με τον τρόπο αυτό τελειώνει το δράμα των 200 Παλαιστινίων που βρίσκονται μέσα στο Ναό επί ένα μήνα και πλέον.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκονται εντός του Ναού της Γεννήσεως προκειμένου να ενημερώσουν τους πολιορκημένους για τους όρους της συμφωνίας και τον τρόπο εφαρμογής της. Διπλωματικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι εντός της ημέρας θα γίνουν οι πρώτες απελευθερώσεις Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Μοχάμεντ αλ Μαντάνι στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συμφωνία προβλέπει την έκδοση στην Ιταλία 13 Παλαιστινίων, εκ των πλέον καταζητούμενων από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ άλλοι 26 θα μεταφερθούν σε φυλακή στη Γάζα. Ολοι οι άλλοι εκ των πολιορκουμένων θα αφεθούν ελεύθεροι.

    [04] ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαϊου 2002 (11:56 UTC+2)

    Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα δύο ομογενείς από τη Γεωργία και ένας Αρμένιος οι οποίοι κατηγορούνται ότι απήγαγαν και κρατούσαν όμηρο επί 27 ολόκληρες μέρες ένα εξάχρονο κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών Τύπου και Δημόσιας Τάξης οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη τήρησαν την υπόσχεση που έδωσαν και δεν δημοσιοποίησαν την υπόθεση γεγονός που έδωσε την ευχέρεια στις τοπικές αστυνομικές αρχές να την εξιχνιάσουν με επιτυχία και να συλλάβουν τους δράστες.

    Τις μεταμεσονύκτιες ώρες αστυνομικοί της ασφάλειας που παρακολουθούσαν τους τελευταίες μέρες τους τρεις απαγωγείς επενέβησαν και τους συνέλαβαν, ενώ στις 11 το πρωί σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, θα δώσει συνέντευξη τύπου και θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες για την υπόθεση.

    Η περιπέτεια που έζησε τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες η οικογένεια του επιχειρηματία ιδιοκτήτη καταστημάτων εκκλησιαστικών ειδών Χρυσόστομου Χαζάκη ξεκίνησε στις 11 Απριλίου όταν οι δύο ομογενείς και ο Αρμένιος συνεργάτης τους έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιο απαγωγής που είχαν οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια.

    Το πρωινό εκείνο ο επιχειρηματίας επιβίβασε την κόρη του στο αυτοκίνητο τζιπ για να τη μεταφέρει από το σπίτι του, που βρίσκεται στην Περαία Θεσσαλονίκης στο σχολείο. Όμως, σε μικρή απόσταση από τη μονοκατοικία του τον περίμεναν οι απαγωγείς οι οποίοι επέβαιναν και αυτοί σε αυτοκίνητο τζιπ προκάλεσαν εικονικό τροχαίο ατύχημα.

    Οι ένοπλοι κουκουλοφόροι έβγαλαν τον πατέρα από το αυτοκίνητο και αφού τον ξυλοκόπησαν επιχείρησαν να φύγουν από την περιοχή με το τζιπ του, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς είχε υποστεί υλικές ζημίες από τη σύγκρουση. Τελικά, με την απειλή των όπλων ακινητοποίησαν νεαρή οδηγό ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου που περνούσε την ώρα εκείνη από την περιοχή και στη συνέχεια επιβίβασαν το κοριτσάκι στο αυτοκίνητό της και εξαφανίστηκαν από την περιοχή.

    Τις επόμενες μέρες στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν με την οικογένεια του επιχειρηματία ζήτησαν να τους παραδώσει ως λύτρα το ποσό των 3.000.000 δολαρίων ΗΠΑ για να απελευθερώσουν τη μικρή. Οι απαγωγείς απειλούσαν καθημερινά τον επιχειρηματία ότι αν δεν τους έδινε τα χρήματα θα σκότωναν το παιδί, ενώ έκαναν γνωστό ότι σε περίπτωση που επενέβαινε η αστυνομία τότε δεν θα είχε την παραμικρή ελπίδα να πάρει πίσω το παιδί του.

    Με απόλυτη μυστικότητα αστυνομικοί της ασφάλειας παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα της οικογένειας και έδωσαν οδηγίες στον πατέρα με πιο τρόπο θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν επί 27 ολόκληρες μέρες με τους απαγωγείς. Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης - που γνώριζαν από την πρώτη κιόλας μέρα την υπόθεση - τήρησαν την υπόσχεσή τους και δεν δημοσιοποίησαν το παραμικρό τηρώντας έτσι τη υπόσχεση που είχαν δώσει στους αρμόδιους υπουργούς και στους εκπροσώπους της αστυνομίας.

    Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οι τρεις συλληφθέντες ανακρίνονται από αξιωματικούς της ασφάλειας που ερευνούν το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων ατόμων στην υπόθεση απαγωγής.

    Η ανήλικη για προληπτικούς λόγους διακομίστηκε στο Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης χωρίς όμως να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

    [05] ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Χάγη, 7 Μαϊου 2002 (12:05 UTC+2)

    Το υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας, σε έκτακτη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, αποφάσισε την αναστολή του προεκλογικού αγώνα και σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα αναβληθούν οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 15 Μαίου, ενώ την ίδια ώρα, σοκ έχει προκαλέσει στην Ολλανδία αλλά και σε άλλες χώρες η δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν.

    Ο Φόρτουιν πυροβολήθηκε χθες το απόγευμα εξ επαφής στο χώρο στάθμευσης ραδιοφωνικού σταθμού, στην πόλη Χίλβερσουμ, λίγο μετά από συνέντευξη του εκεί.

    Οι ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ότι έχει συλλάβει το δράστη της δολοφονίας, ο οποίος είναι λευκός, ολλανδικής εθνικότητας, ο οποίος όμως αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για το κίνητρο του εγκλήματος.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ χαρακτήρισε το χθεσινό συμβάν ως τραγωδία, απίστευτη για τα πολιτικά ήθη της χώρας.

    Ο Αντ Μέκλερτ, ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος δήλωσε ότι η επίθεση ήταν αποτρόπαιη.

    Αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτών του Φορτάϊν συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στην Χάγη για να εκφράσουν την οργή τους, και συγκρούσθηκαν μάλιστα με αστυνομικές δυνάμεις

    Ο πενηντατετράχρονος δολοφονηθείς ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας και αρθρογράφος μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εν μία νυκτί συντάραξε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του, ζητώντας την αλλαγή του πρώτου άρθρου στο ολλανδικό Σύνταγμα, που απαγορεύει τις διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες.

    Τότε διαγράφτηκε από το κόμμα Liveable Netherlands και ίδρυσε δικό του πολιτικό σχηματισμό, με τον οποίο απέσπασε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Ρότερνταμ.

    Ο Φόρτουιν είχε κάνει σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας το κλείσιμο των συνόρων της Ολλανδίας στους μετανάστες και είχε γίνει γνωστός για τις θέσεις του εναντίον του Ισλάμ.

    Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, δεν είχε κρύψει ποτέ το ότι ήταν ομοφυλόφιλος, πράγμα ασυνήθιστο για τη δημόσια εικόνα πολιτικού της Ακροδεξιάς.

    Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανέβαλλε την επίσκεψή του στη χώρα και δήλωσε ότι η κάλπη είναι ο μόνος χώρος που θα πρέπει να εκφράζεται η αντιπάθεια προς τους πολιτικούς.

    Ανάλογες δηλώσεις έγιναν από άλλους ευρωπαίους πολιτικούς, ενώ ακροδεξιά κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία τους.

    Το κόμμα του αναμενόταν να πάρει γύρω στο 15% στις ολλανδικές εκλογές που γίνονται σε εννέα μέρες.

    [06] ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΩΝ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2002 (21:06 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο για τη Λισσαβόνα η εθνική ομάδα χάντμπολ των νέων προκειμένου να πάρει μέρος σε διεθνές τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Πορτογαλλίας. Η εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία, τη Σουηδία και την Ελβετία.

    Στις 14 Μαίου, η εθνική ομάδα θα αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, όπου θα δώσουν φιλικούς αγώνες με την αντίστοιχη ομάδα της Ισπανίας και με την Αλγκομπέντας (ισπανική ομάδα β' κατηγορίας).

    Στις 22 Μαίου οι διεθνείς μας θα πάνε στο Σεράγιεβο, όπου θα αντιμετωπίσουν τα αντίστοιχα συγκροτήματα των Σκοπίων, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Λουξεμβούργου για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνουν από τις 8 έως τις 19 Μαίου στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Από τον όμιλο της εθνικής μας θα προκριθεί μόνο μια ομάδα.

    [07] ΤΟ FBI ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕ ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ

    Τέξας, 7 Μαϊου 2002 (21:00 UTC+2)

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, FBI ανακοίνωσε ότι ένας 22χρονος άνδρας με το όνομα Λουκ Τζον Χέλντερ είναι ο βασικός ύποπτος για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε γραμματοκιβώτια σε πολιτείες των ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το CNN, ο άνδρας έχει σκούρα μαλλιά και πράσινα μάτια οπλοφορεί και είναι επικίνδυνος σύμφωνα με το FBI και τελευταία φορά εθεάθη στο Τέξας να οδηγεί ένα γκρίζο ή μαύρο Honda Accord του 1992 με πινακίδες της Μινεσότα με τον αριθμό EZL 783.

    Σημειώνεται ότι έξι εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν σε γραμματοκιβώτια της Νεμπράσκα το Μεγάλο Σάββατο. Οι βόμβες δεν εξερράγησαν αλλά συνοδεύονταν, όπως και εκείνες που βρέθηκαν στην Αϊόβα και στο Ιλινόι, από μια επιστολή αντικυβερνητικού περιεχομένου.

    Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική ταχυδρομική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έξι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί εξερράγησαν σε γραμματοκιβώτια στην Αϊόβα και στο Ιλινόι, τραυματίζοντας έξι άτομα.

    Ο.Κ.

    [08] ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΚΑΙ ΔΟΥΚΑ

    Αθήνα, 7 Μαϊου 2002 (20:54 UTC+2)

    Πανελλήνιος και Δούκας ανοίγουν αύριο στις 5μμ, στις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου στην Κυψέλη τον χορό των τελικών του πρωταθλήματος χάντμπολ ανδρών. Τον τίτλο θα κατακτήσει η ομάδα που θα πετύχει τρεις νίκες. Σε περίπτωση που κάποιος αγώνας λήξει ισόπαλος θα ακολουθήσει παράταση (δύο ημίχρονα των πέντε λεπτών), ενώ αν και πάλι υπάρξει ισοπαλία θα ακολουθήσει δεύτερη παράταση και αν ξανά δεν αναδειχθεί νικητής, αυτός θα προκύψει μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι.

    Ο δεύτερος τελικός έχει οριστεί για την Κυριακή, στις 4μμ, στο κλειστό γυμναστήριο των Βρηλισσίων και ο τρίτος στον Πανελλήνιο, στις 15 Μαίου στις 5μμ.

    Στον μικρό τελικό θα κοντραριστούν αύριο, στις 9μμ, ο ΓΑΣ Κιλκίς ALUMIL και ο Φίλιππος FYLOXIL. Την 3η θέση θα καταλάβει η ομάδα που θα πετύχει δύο νίκες. Σε περίπτωση που η κάθε ομάδα πάρει από μια νίκη τότε θα ακολουθήσει τρίτος αγώνας στην έδρα της ομάδας που έχει την καλύτερη θέση στην τελική κατάταξη του βαθμολογικού πίνακα. Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει το Σάββατο, στις 8μμ, στη Βέροια. Αν χρειαστεί τρίτος αγώνας θα γίνει στις 15 Μαίου στο Κιλκίς.

    Στις 13 Μαίου, ο ΣΑΚΑ ΒΕΤΑ ΑΧΕ, θα αντιμετωπίσει τον Ιωνικό GRATSIAS, στις 7.30μμ, στο Μετς για τις θέσεις 5 και 6. Το δεύτερο παιχνίδι θα γίνει στις 15 Μαίου στον Ιωνικό. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι και για τον μικρό τελικό. Απαιτούνται δύο νίκες και αν χρειαστεί τρίτος αγώνας θα γίνει στην έδρα του ΣΑΚΑ.

    [09] ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 112 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 7 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Αεροσκάφος των κινέζικων αερογραμμών Νorthern Airlines, με 112 επιβαίνοντες συνετρίβη το απόγευμα κοντά στην πόλη Ντάλιαν στην βορειοανατολική Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στη περιοχή αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν επιζώντες. Το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς το αεροπλάνο χάθηκε στην Κίτρινη Θάλασσα, 12 μίλια από το αεροδρόμιο του λιμανιού Ντάλιαν.

    Το αεροσκάφος στο οποίο βρισκόταν 103 επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα συνετρίβη στην Ντάλιαν, 280 μίλια ανατολικά του Πεκίνου και είχε ξεκινήσει από την κινεζική πρωτεύουσα με προορισμό την πόλη αυτή.

    Ο.Κ.

    [10] ΣΤΟΥΣ 15 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΤΥΝΙΔΑ

    Τύνιδα, 7 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Ο αιγύπτιος πρέσβης στην Τύνιδα δήλωσε ότι οι νεκροί από την πτώση του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών αερογραμμών ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 15 ενώ σύμφωνα με τον ίδιο στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με πυκνή ομίχλη και βροχή.

    Στο αεροσκάφος τύπου Boeing 737 επέβαιναν συνολικά 64 άνθρωποι. Αλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι οι επιζώντες είναι 20.

    Το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο πριν συντριβεί, έξι χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Τυνήσιος αξιωματούχος ανέφερε ότι μέλος του πληρώματος τηλεφώνησε για να πει ότι το αεροσκάφος θα επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση. Σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα προσγείωσης και το αεροσκάφος, το οποίο ερχόταν από το Κάιρο, έκανε στροφή για να επιχειρήσει ξανά να προσγειωθεί.

    [11] ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΓΑΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", στην πρώτη σελίδα και με τον πεντάστηλο τίτλο Για ένα κουτί γάλα, μία νέα μητέρα, 21 ετών, στην πόλη Προύσα, αυτοκτόνησε με την γραβάτα του συζύγου της επειδή δεν είχε χρήματα να πάρει ένα κουτί γάλα, για το μωρό της που ήταν μόλις 30 ημερών.

    Στο μεταξύ, μεγάλο προβληματισμό, προκάλεσαν στην Τουρκία τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία INKADE, όσον αφορά τους μορφωμένους που έχουν μείνει άνεργοι.

    Η έρευνα απέδειξε ότι το 7% των διευθυντών και διευθυντικών στελεχών που έχασαν τη δουλειά τους έχει φύγει στο εξωτερικό, το 12% ετοιμάζεται να φύγει, ενώ το 30% περιμένει σειρά για να φύγει.

    Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, το 70% των 300 ατόμων που έλαβαν μέρος, λέει ότι δεν θα μπορέσει να βρει δουλειά φέτος, το 12% βρίσκεται ήδη υπό ψυχολογική θεραπεία, ενώ το 28% λέει "άδικα μορφώθηκα" .

    [12] ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥ ΣΤΟ "ΜΑΡΜΑΡΑ";

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Ο Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας της Τουρκίας, κ. Ονάλ, επέκρινε τις συζητήσεις που γίνονται εάν η έφοδος που έγινε προ ημερών στο ξενοδοχείο "Μάρμαρα" της Κωνσταντινούπολης, ήταν ή όχι τρομοκρατική ενέργεια και τόνισε: "Ο άνθρωπος, κρατώντας όπλο, πραγματοποιεί έφοδο σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, παίρνει ομήρους και δημιουργεί ολόκληρο θέμα. Και εμείς συζητάμε ακόμη εάν πρόκειται ή όχι για τρομοκρατική ενέργεια".

    Ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης, κ. Τσακίρ, είχε δηλώσει ότι η έφοδος αυτή ήταν μια προσωπική ενέργεια ενός ατόμου και δεν θα πρέπει να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική.

    [13] ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (20:15 UTC+2)

    Μετά της φήμες που κυκλοφόρησαν λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, αναπτύχθηκαν και διάφορα σενάρια σχετικά με την Πρωθυπουργία.

    Σύμφωνα με κάποιο σενάριο, ο Πρωθυπουργός Ετζεβίτ θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και στη θέση του θα αναλάβει ο κ. Μπαχτσελί ή ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Ιζγκί, ή κάποιος άλλος. Τα σενάρια αυτά διαψεύσθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Ιζγκί, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού είναι πολύ καλή και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Στο μεταξύ ο κ. Ετζεβίτ, που πέρασε τη χθεσινή μέρα στο σπίτι του, δεν θα μεταβεί στην Πρωθυπουργία ούτε σήμερα. Από την άλλη, αναβλήθηκε, για αργότερα, η επίσκεψη που θα πραγματοποιούσε στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας εντός της εβδομάδας.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας Star, Φατίχ Τσεκιργκέ, κυκλοφόρησε και άλλο σενάριο υπό την ονομασία "Σενάριο Τρόικα", σύμφωνα με το οποίο ο Πρωθυπουργός Ετζεβίτ για την προσεχή περίοδο 1,5 έτους θα πρέπει να δημιουργήσει μία τριμερή διοίκηση που θα αποτελείται από τους Χουσαμεττίν Οζκάν, Ισμαήλ Τζεμ και Κεμάλ Ντερβίς.

    Επικεφαλής σε αυτή την τριμερή διοίκηση μπορεί να είναι ο κ. Οζκάν. Η περίοδος αυτή θα είναι η περίοδος κατά την οποία η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ετοιμασθεί για τις εκλογές. Στο τέλος της περιόδου αυτής ο κ. Ετζεβίτ προβαίνοντας σε δήλωση θα μπορούσε να γνωστοποιήσει ότι ο νέος αρχηγός του κόμματος DSP θα εκλεγεί στο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

    Ο κ. Τσεκιργκέ γράφει ότι ίσως ο Πρωθυπουργός να θιγεί από τα γραφόμενά του, αλλά σήμερα, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί γύρω του ένα "τεχνητό ντεκόρ θεάτρου" και ενώ ακόμη και ένας νέος άνθρωπος μετά από μία τέτοια αρρώστια θα έπρεπε να αναπαυθεί τουλάχιστον για 10 μέρες, ο κ. Ετζεβίτ λόγω των πιέσεων του κύκλου του που του είπε "Βγείτε αμέσως από το νοσοκομείο διότι σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα μπει σε κρίση", εμφανίσθηκε μπροστά στον Τύπο, μέσα σε μία μέρα. Όμως, ο οποιοσδήποτε άνθρωπος σε μία τέτοια περίπτωση θα αναπαύονταν τουλάχιστον για μία εβδομάδα στο σπίτι του ή θα έμενε μερικές μέρες στο νοσοκομείο. "Οι ηθοποιοί του τεχνητού θεάτρου" γύρω του ρισκάρουν την υγεία του Ετζεβίτ για τη δική τους θέση. Η Τουρκία με αυξανόμενο ρυθμό παρασύρεται σε ένα θέατρο το οποίο δεν θα ήθελε να παρακολουθήσει κανείς.

    [14] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ

    Μόσχα, 7 Μαϊου 2002 (20:14 UTC+2)

    Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της νότιας Σιβηρίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 11 επιβαίνοντες, σύμφωνα με αξιωματικούς του στρατού.

    Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με το ελικόπτερο Mi-8 σήμερα το πρωί, καθώς προσέγγιζε την πόλη Γκόρνο - Αλτάισκ, στην περιοχή Αλτάι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αμυνας.

    Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα των τριών μελών του πληρώματος και των οκτώ επιβαινόντων από τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν σε υψόμετρο 6.000 ποδιών, σε καλυμένο από χιόνι ορεινό όγκο.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    [15] ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ Ο Μ. ΜΑΡΤΙΤΣ

    Βελιγράδι, 7 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας Μίλαν Μάρτιτς, ο οποίος κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου είναι έτοιμος να μεταβεί οικειοθελώς στην ολλανδική πρωτεύουσα έως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

    Ο Μίλαν Μάρτιτς κατηγορείται από το Δικαστήριο της Χάγης για το βομβαρδισμό της κροατικής πρωτεύουσας, Ζάγκρεμπ το Μάιο του 1995 στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους επτά πολίτες και δεκάδες τραυματίστηκαν.

    "Αναμένεται να μεταβούμε στη Χάγη έως το τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Μάρτιτς είναι έτοιμος για το ταξίδι", είπε ο δικηγόρος του Στράχινια Καστράτοβιτς.

    Τη μετάβαση του Μάρτιτς στη Χάγη εντός της εβδομάδας επιβεβαίωσαν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες ανέφεραν ότι αναμένεται τις επόμενες μέρες η ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών και η έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Ο Μίλαν Μάρτιτς διετέλεσε πρόεδρος της πρώην Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, και ηγήθηκε της εξέγερσης των Σέρβων της Κροατίας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991.

    Ηταν στενός συνεργάτης του Μιλόσεβιτς, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Σερβίας. Πρόσφατα ο Μάρτιτς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καταθέσει εναντίον του Μιλόσεβιτς.

    Ο Μάρτιτς, όπως και άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου που παραδόθηκαν εκουσίως στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα λάβουν τις εγγυήσεις των ομοσπονδιακών και των σερβικών αρχών, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι έως την ημερομηνία της δίκης τους.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει επιδώσει στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έναν κατάλογο 24 Σέρβων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν στη δεκαετία του 1990 στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο.

    [16] ΤΥΝΙΔΑ: ΕΞΗΝΤΑ ΟΙ ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ - ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ

    Τύνιδα, 7 Μαϊου 2002 (20:00 UTC+2)

    Εξήντα άτομα, 55 επιβάτες και πέντε πλήρωμα επέβαιναν στο αεροσκάφος τύπου Boeing 737-500 των Αιγυπτιακών αερογραμμών που κατέπεσε έξι χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Τύνιδας στη περιοχή Νάχλι.

    Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία υπάρχουν ορισμένοι επιζώντες που μεταφέρθηκαν στα κοντινά νοσοκομεία από τα ασθενοφόρα που έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος.

    O.K.

    [17] ΚΟΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Kάιρο, 7 Μαϊου 2002 (19:58 UTC+2)

    Κοινή σύσκεψη αντιπροσωπειών του Ευρωκοινοβουλίου και του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, με θέμα την ειρήνη, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μέση Ανατολή, θα πραγματοποιηθεί από αύριο και μέχρι τις 10 Μαίου στο Κάιρο.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Δημητρακόπουλος, που θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, στη σύσκεψη θα τεθεί επί τάπητος η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι η σύσκεψη γίνεται μετά από πρωτοβουλία του πρόεδρου της αιγυπτιακής βουλής Φάθι Σορούρ, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σταθεροποιητικό και μεσολαβητικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η άρση του αποκλεισμού του Γιάσερ Αραφάτ, αλλά σημείωσε ότι για να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Τόνισε, δε, ότι βάση των διαπραγματεύσεων πρέπει να αποτελέσει η κατάσταση που επικρατούσε πριν ξεκινήσουν οι ισραηλινές επιχειρήσεις.

    [18] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (19:56 UTC+2)

    Ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος MHP και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που μετέβη στο Μπακού μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Χαϊντάρ Αλίγιεφ, δήλωσε πως είναι ευτυχής για το ότι "επισκέπτεται τη γνήσια πατρίδα" και για το ότι "θα συναντηθεί με καρδιακούς φίλους".

    Οπαδοί του κόμματος, κατά την αναχώρηση του κ. Μπαχτσελί, είχαν αναρτήσει στο αεροδρόμιο πανώ που έγραφε "Ο Θεός να προστατεύει τον Τούρκο".

    Ο κ. Μπαχτσελί έγινε δεκτός στο Μπακού με εκδηλώσεις αγάπης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον Τύπο. Πρώτα συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό της χώρας. Αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής και παραβρέθηκε στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο χωρών.

    Τον κ. Μπαχτσελί συνόδευσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Τσακμάκογλου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ντουρμούς και ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος επί θεμάτων των Τουρκικών Δημοκρατιών, Ρεσάτ Ντογρού.

    [19] ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (19:51 UTC+2)

    Σε τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από τη Σαμψούντα, αναφέρεται ότι οι μουσουλμάνοι Έλληνες βουλευτές, Γκαλίπ Γκαλίπ και Μουσταφά Μουσταφά, μετέβησαν στη Σαμψούντα συνοδευόμενοι από 34μελή επιτροπή "με σκοπό να γνωρισθούν και να αναπτύξουν το διάλογό τους με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στη Μαύρη Θάλασσα".

    Όπως αναφέρεται στο ίδιο τηλεγράφημα, ο κ. Γκαλίπ Γκαλίπ που απάντησε και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε, υπογράμμισε πως η Ελλάδα εδώ και καιρό υποστηρίζει τις δραστηριότητες εναντίον της Τουρκίας και τόνισε: "Οι Έλληνες που έρχονται στη Μαύρη Θάλασσα εντοπίζουν ειδικά τα παιδιά φτωχών οικογενειών και προσπαθούν να τα προσελκύσουν παρουσιάζοντας σ' αυτά διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες και υποσχόμενοι καλύτερη παιδεία. Δηλαδή η Ελλάδα προβαίνει σε ιεραποστολικές δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο θέμα αυτό. Συνεχίζονται εδώ και πολύ καιρό αυτού του είδους οι δραστηριότητες της Ελλάδας για τον Πόντο".

    Ο Γκαλίπ Γκαλίπ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πρόβαλε τον απίθανο ισχυρισμό πως ο θάνατος του Σαντίκ Αχμέτ, που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το 1995, είναι "ύποπτος" και πρόσθεσε: "Έχουμε τη γνώμη ότι ο Σαντίκ Αχμέτ δολοφονήθηκε, αλλά δεν έχουμε αποδείξεις. Δεν θα πρέπει να ξεπερασθεί απλά αυτό το τροχαίο. Σκεπτόμαστε ότι έγιναν σχέδια για να τον βγάλουν από τη μέση".

    Ο Γκαλίπ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως σε οποιαδήποτε ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ορισμένοι κύκλοι τους βάζουν στόχο και πρόσθεσε: "Στο ελληνικό Κοινοβούλιο των 300 βουλευτών, υπάρχουν 2 Τούρκοι βουλευτές. Το να ασκεί καθήκοντα Τούρκος βουλευτής στην Ελλάδα δεν μοιάζει με το να είναι κανείς βουλευτής στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Εμείς κάνουμε αγώνα χωρίς να απηυδήσουμε και να πτοηθούμε. Η Ελλάδα μας θεωρεί σαν ένα εν δυνάμει κίνδυνο".

    [20] ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Παρίσι, 7 Μαϊου 2002 (19:48 UTC+2)

    Λίστα με ονόματα ατόμων που αποτελούν στόχους της οργάνωσης των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ βρήκε η γαλλική αστυνομία σε διαμέρισμα της πόλης Λα Ροσέλ όπου έμενε στέλεχος της οργάνωσης. Ο Χαβιέρ Αμπαούνθα, ο οποίος θεωρείται το νούμερο τρία στην ιεραρχία της ΕΤΑ, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία και η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο διαμέρισμα την Κυριακή. Μαζί με τον Αμπαούνθα συνελήφθησαν και ανακρίνονται τέσσερα άτομα.

    [21] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ "ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (19:47 UTC+2)

    Σάλο, προκάλεσε στην Τουρκία η ενέργεια της "Οργάνωσης Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα", που άπλωσε σε σταθμό των Παρισίων χάρτη στον οποίο έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες από δικτάτορες και πάνω στην Τουρκία τοποθέτησε τη φωτογραφία του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κιβρίκογλου. Η ενέργεια αυτή, χαρακτηρίσθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ως 'αδιαντροπιά'.

    "Μετά την είδηση αυτή, που κυκλοφόρησε χθες, χιλιάδες άτομα τηλεφώνησαν στα ΜΜΕ, διατυπώνοντας την αντίδρασή τους. Η Πρεσβεία της Τουρκίας στο Παρίσι έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Οργάνωσης, Robert Menard", έγραψε η εφημερίδα "Χουρριέτ".

    Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, κ. Γκιούρτουνα, έστειλε μήνυμα στο Δήμαρχο τον Παρισίων, κ. Delanoe, ζητώντας να βγει η φωτογραφία του Στρατηγού Κιβρίκογλου από τον χάρτη που έχει απλώσει η "Οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" στο σταθμό Saint Lazare, στο Παρίσι.

    Ο κ. Γκιούρτουνα ήρθε σε επαφή και με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Γαλλίας, στον οποίο είπε: "Το γεγονός αυτό έθιξε το γόητρό μας. Πρόκειται για αδικία στο Στρατηγό Κιβρίκογλου η οποία δεν του αξίζει. Θίγεται το εθνικό μας γόητρο".

    Ο κ. Γκιούρτουνα δήλωσε πως στην περίπτωση που δεν βγάλουν τη φωτογραφία του Στρατηγού Κιβρίκογλου από το χάρτη, θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τις γαλλικές εταιρείες.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2002 (19:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Εξωτερικής Πολιτικής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα συναντηθούν στις 13 Μαίου στην παραδουνάβια πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας για να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη για την πορεία ένταξης των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.

    Οι δυο χώρες ελπίζουν ότι θα λάβουν πρόσκληση για τη σύνοδο της Πράγας του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο ώστε να πετύχουν την ένταξη τους στη Συμμαχία.

    [23] ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αγκυρα, 7 Μαϊου 2002 (19:44 UTC+2)

    Η Αγκυρα εντείνει τις εργασίες της για να μπορέσει να εξασφαλίσει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ".

    Η Επιτροπή της Ε.Ε. θα καθορίσει τα όσα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων όπως η θανατική ποινή και οι εκπομπές και η Παιδεία στη μητρική γλώσσα.

    Η επιτροπή που θα συσταθεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, και από τη Γενική Γραμματεία της Ε.Ε., αναμένεται να συγκληθεί σήμερα. Έγινε γνωστό πως η επιτροπή που προβλέφθηκε να συσταθεί κατά την ενημέρωση που έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ, την περασμένη εβδομάδα, στους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, θα αρχίσει σήμερα τις εργασίες της.

    Η επιτροπή θα συνέλθει υπό την προεδρία του υφυπουργού Εξωτερικών, Ουγούρ Ζιγιάλ και του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε., Πρέσβη Βολκάν Βουράλ. Η εν λόγω επιτροπή θα καθορίσει τα όσα θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος του έτους και θα ενημερώσει σχετικά την Κυβέρνηση με ενημερωτικό σημείωμα.

    [24] Ο ΤΟΥΝΤΟΡ ΖΗΤΗΣΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2002 (19:41 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι γερουσιαστές που ανήκουν στο ακροδεξιό κόμμα Μεγάλη Ρουμανία ζήτησαν ειδική προστασία για τον αρχηγό τους Βαντίμ Τούντορ εξαιτίας της παράνοιας που επικρατεί στη Ευρώπη κατά των ακροδεξιών πολιτικών. Οι Γερουσιαστές αναφέρθηκαν στην χθεσινή δολοφονία του ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φόρτουιν στην Ολλανδία.

    Οι Γερουσιαστές τόνισαν ότι δεν μπορεί ο γιος του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάσε να έχει τέσσερις σωματοφύλακες και ο Τούντορ να παλεύει για το δικαίωμα του αυτό.

    Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο της Ρουμανίας απέρριψε το αίτημα του Τούντορ για προστασία από ειδικούς πράκτορες και για αυτό το κόμμα του ανακοίνωσε ότι αν συμβεί κάτι στον Τούντορ θα ευθύνονται ο πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου και το Συμβούλιο.

    [25] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΛΑ

    Βουκουρέστι, 7 Μαϊου 2002 (19:39 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το υπουργείο Τουρισμού της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι οι δηλώσεις του πρίγκιπα Καρόλου για το πάρκο του Δράκουλα είναι απλά εικασίες.

    Το υπουργείο ανέφερε ότι ο διάδοχος του Βρετανικού Θρόνου δεν μπορεί να προέβη σε δηλώσεις για να μην γίνει το πάρκο χωρίς να έχει συζητήσει για το θέμα με τις ρουμανικές αρχές.

    Ο Κάρολος δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Ρουμανία ότι το πάρκο θα αλλοιώσει την εικόνα της Σιγκισοάρα και θα είναι μία απώλεια για όλη την Ευρώπη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 7 May 2002 - 18:13:48 UTC