Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝΙΣΕ Ο
  • [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [04] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [05] ΙΧΝΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
  • [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ
  • [08] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΩΝ "ΡΟΛΙΝΓΚ ΣΤΟΟΥΝΣ"
  • [09] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ FINA ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΕΣΙΤΣ
  • [11] Ο Ρ. ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [12] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-9/5/2002
  • [14] ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΧΩ FM
  • [15] ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [16] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
  • [17] Ο Π. ΜΑΪΚΟ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
  • [19] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ ΟΣΤΡΑΚΩΝ
  • [20] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [21] ΕΠΑΦΕΣ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [22] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [23] ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

  • [01] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2002 (09:44 UTC+2)

    Διήμερη επίσκεψη στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιεί από το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού μετά από 16 χρόνια στη γειτονική χώρα. Στόχος των επαφών του με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία είναι ένα νέο ξεκίνημα στη βαλκανική πολιτική της Ελλάδας.

    Στο Βελιγράδι ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Ντράγκισα Πέσιτς, τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους, τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς και τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς. Στο Βελιγράδι σήμερα θα μεταβεί και ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον κ.Σημίτη.

    Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη της Σερβίας, Παύλο, ενώ θα πάρει μέρος και στη συνάντηση Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων επιχειρηματιών, στο ξενοδοχείο "Hyatt" του Βελιγραδίου.

    Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιστρέψει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα.

    [02] ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝΙΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Λονδίνο, 8 Μαϊου 2002 (23:36 UTC+2)

    Μη αποδεκτό χαρακτήρισε το έγγραφο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σε ομιλία του στο "London School of Economics" με θέμα "Ελλάδα και Νέα Ευρωπαϊκή Ασφάλεια".

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι το κείμενο έχει συνταχτεί έξω από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι τυχόν υιοθέτηση των θέσεων του κειμένου αυτού, θα προκαλούσε παράλυση της Ευρωπαϊκής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς η Τουρκία θα μπορούσε να εγείρει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση αβάσιμες αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας.

    Ο κ. Παπαντωνίου έκανε αναφορά και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατήρησε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι προς όφελος και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί μια θετική εξέλιξη και για την Τουρκία και αυτό γιατί αφαιρείται ένα ακόμη εμπόδιο για την ευρωπαϊκή της πορεία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Αναφερόμενος στην κρίση στη Μέση Ανατολή τόνισε την αναγκαιότητα παρέμβασης της Διεθνούς Κοινότητας προκειμένου να παύσουν οι βιαιότητες και να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την οριστική λύση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι η λύση δεν μπορεί να είναι στρατιωτική, αλλά μπορεί και πρέπει να προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις.

    Ειδική αναφορά έκανε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσης, δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για ενσωμάτωσή τους στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλειας, καθώς επίσης και στις διαδικασίες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια θετική συμβολή για σταθερότητα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανάπτυξη αυτών των χωρών.

    Κλείνοντας ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε τις προοπτικές και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον τομέα της άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [03] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2002 (12:00 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σαξκομπουργκότσκι για ανεπίσημη επίσκεψη.

    Στις 8.30 το βράδυ θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Πασχαλίδη στο Κυβερνείο και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του ο υπουργός στον ίδιο χώρο. Αύριο το πρωί θα αναχωρήσει για την Ουρανούπολη Χαλκιδικής και από εκεί για τον Αγιον Ορος. Θα μεταβεί στη Δάφνη, στις Καρυές, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική διοίκηση και την Ιερά Επιστασία, και θα καταλύσει στην Ιερά Μονή Ζωγράφου μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Από τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσει για τη Βουλγαρία το μεσημέρι της Κυριακής.

    [04] ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2002 (20:29 UTC+2)

    Εφτασε σήμερα το απόγευμα (περίπου 6.30) στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, όπου αργότερα θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, στο κυβερνείο.

    Ο κ. Σαξκομπουργκότσκι έφτασε οδικώς από τον μεθωριακό σταθμό του Προμαχώνα και σύμφωνα με πληροφορίες συνοδεύεται από τον επικεφαλής της Lukoil Bulgaria, Βαλεντίν Ζλάτεφ, καθώς επίσης από τον επικεφαλής του γραφείου του Ράντι Ναϊντένοφ και τον αρμόδιο για εκκλησιαστικά ζητήματα Ιβάν Ζέλεφ.

    Αύριο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα αναχωρήσει με ιδιωτικό σκάφος και μικρή συνοδεία για το Αγιο Ορος, στο πλαίσιο ιδιωτικής επίσκεψης.

    [05] ΙΧΝΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Μαϊου 2002 (20:18 UTC+2)

    Ιχνη του θανατηφόρου βακίλου του άνθρακα βρέθηκαν σε 20 επιστολές της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, oι σπόροι του άνθρακα δεν εντοπίστηκαν στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας στην Ουάσινγκτον αλλά σε μία από τις εξωτερικές της εγκαταστάσεις.

    Εκπρόσωπος της αμερικανικής υπηρεσίας διευκρίνισε ότι η μικρή ποσότητα του άνθρακα ανιχνεύτηκε στη διάρκεια προκαταρκτικών ερευνών ρουτίνας των αμερικανικών αρχών, οι οποίες συνήθως είναι ανακριβείς.

    Ως εκ τούτου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, θα διενεργηθούν και περαιτέρω εξετάσεις.

    Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι 20 επιστολές περιέχουν άνθρακα θα είναι η δεύτερη φορά που η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ γίνεται στόχος των επικίνδυνων αυτών επιστολών, οι οποίες πέρυσι στοίχισαν τη ζωή πέντε ανθρώπων.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Η επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου.

    [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑΣΤΑΖΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

    Βουκουρέστι, 9 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να εξετάσει πιο προσεκτικά τα παράπονα των πολιτών που απευθύνονται στην κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα μελετάται η πιθανότητα απάντησης σε όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα που λαμβάνονται, τα οποία μόλις τους τελευταίους πέντε μήνες ξεπέρασαν τα 1.000 σε αριθμό.

    Οι περισσότεροι από τους πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίδοση των δημοσίων υπαλλήλων ενώ διαμαρτύρονται και για τα προβλήματα της γραφειοκρατίας.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση η ρουμανική κοινή γνώμη εκφράζεται επιφυλακτικά και τείνει να χάσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση και την προεδρία της χώρας.

    [08] ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΩΝ "ΡΟΛΙΝΓΚ ΣΤΟΟΥΝΣ"

    Νέα Υόρκη, 9 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Με αερόστατο προσγειώθηκαν στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης οι "Ρόλινγκ Στόουνς", την Τρίτη 7 Μαϊου, για να ανακοινώσουν το πρόγραμμα και τις ημερομηνίες της νέας παγκόσμιας περιοδείας τους, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί το 2003 με σταθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ευρώπη, την Αυστραλία, το Μεξικό και στην Ασία, όπου για πρώτη φορά θα δώσουν μια συναυλία και στην Κίνα.

    Χορηγός της περιοδείας αυτής είναι η εταιρεία "E Trade" του ομογενή Χρήστου Κοτσάκου, ο οποίος δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι είναι και παραμένει θαυμαστής του συγκροτήματος που ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα πριν από 40 χρόνια.

    Η ανακοίνωση του προγράμματος της περιοδείας έγινε στο πάρκο Βαν Κόρτλαντ του Μπρονξ. Ένα κίτρινο αερόστατο με το χαρακτηριστικό σήμα κατατεθέν του συγκροτήματος, την κόκκινη γλώσσα, προσγειώθηκε μεταφέροντας τον Μικ Τζάγκερ και την παρέα του, Κιθ Ρίτσαρντς, Τσάρλι Γουάτς και Ρόνι Γουντ.

    Οι θαυμαστές του συγκροτήματος είχαν κατακλύσει από νωρίς το πάρκο και εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο προσήλθαν για να καλύψουν την συνέντευξη Τύπου, η οπoία μεταδιδόταν ζωντανά από το Ιντερνέτ και μέσω δορυφόρου σε όλο τον κόσμο.

    Ο Τζάγκερ άνοιξε την συνέντευξη αλλά από κοντά στις ερωτήσεις απαντούσε και ο Κιθ Ρίτσαρντς. Ο Μικ δεν θέλησε ωστόσο να επιβεβαιώσει τις φήμες που θέλουν τα προηγούμενα μέλη του γκρούπ να συμμετέχουν σε ορισμένους σταθμούς της περιοδείας, η οποία θα αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβρη από την Βοστόνη, με την χορηγία του ομογενή Χρήστου Κοτσάκου.

    [09] Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ FINA ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ "ΑΘΗΝΑ 2004"

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2002 (19:59 UTC+2)

    Την πεποίθησή του ότι η Αθήνα θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες με τεράστια επιτυχία, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA), Κορνέλ Μαρκουλέσκου, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα, τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο αξιωματούχος της FINA, ενημερώθηκε παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου της ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρου Καπράλου, από το Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, το Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή και στελέχη της Διεύθυνσης Αθλημάτων, για την πρόοδο της προετοιμασίας που αφορά στην διοργάνωση του Ολυμπιακού τουρνουά του Υγρού Στίβου.

    Ο κ. Μαρκουλέσκου, ενημερώθηκε ειδικότερα για τους τομείς του αγωνιστικού προγράμματος, του doping, των μεταφραστικών υπηρεσιών, της φιλοξενίας και της προμήθειας αθλητικού υλικού.

    Για θέματα που αφορούν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις η ενημέρωση έγινε από τον Ian Hirst, Aναπληρωτή Διευθυντή του Αthens Οlympic Βroadcasting, ενώ στην πρόοδο των εργασιών κατασκευής και προσαρμογής των κολυμβητηρίων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, αναφέρθηκε ο υπεύθυνος έργων της ΓΓΑ, Γ. Πραγιάτης και η αρχιτέκτων Samantha Cotterel.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της FINA εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ενημερωτικής συνάντησης.

    "Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την συνεργασία που έχουμε τόσο με την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και με την Οργανωτική Επιτροπή και την υποστήριξή τους για την κατασκευή ειδικού σκέπαστρου στο ένα από τα κολυμβητήρια. Είμαστε ενθουσιασμένοι καθώς για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάθε ένα από τα τέσσερα αθλήματά μας (Κολύμβηση, Υδατοσφαίριση, Καταδύσεις, Συγχρονισμένη Κολύμβηση) θα έχει το δικό του στάδιο. Είμαι σίγουρος πως η Αθήνα θα διοργανώσει Αγώνες με τεράστια επιτυχία".

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΕΣΙΤΣ

    Βελιγράδι, 9 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    Ιδιαίτερης πολιτικής και οικονομικής σημασίας χαρακτηρίζεται από γιουγκοσλαβικής πλευράς η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Βελιγράδι. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα μετά από 16 χρόνια.

    Στη συνάντηση που είχε ο κ. Σημίτης με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Ντράγκισα Πέσιτς τονίστηκε η σημασία του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που περιλαμβάνει για τη Γιουγκοσλαβία επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 230 εκ. δολαρίων.

    «Δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη και ανάπτυξη στα Βαλκάνια, αν δεν συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια η Γιουγκοσλαβία και αν δεν εντάσσονται όλες οι χώρες των Βαλκανίων. Εχει τελειώσει μια περίοδος, η οποία χαρακτηριζόταν από ανωμαλία και αντιθέσεις και αρχίζει μια περίοδος στην οποία πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να αναπτύξουμε μια κοινή πορεία. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τη θέση της Γιουγκοσλαβίας ότι θα πρέπει βαθμιαία να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές», δήλωσε ο κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πέσιτς τόνισε τη στήριξη της χώρας μας την ενταξιακή πορεία της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και την προσπάθεια επανακαθορισμού των σχέσεων Σερβίας-Μαυροβουνίου.

    Ο κ. Σημίτης παρέδωσε στον Γιουγκοσλάβο ομόλογο του το σχέδιο συμφωνίας για την εφαρμογή του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων που προβλέπει επενδύσεις ύψους 230 εκ. δολαρίων για τη Γιουγκοσλαβία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα τα σχετικά κείμενα να έχουν υπογραφεί μέχρι τέλος Ιουνίου.

    Ο Ελληνας και ο Γιουγκοσλάβος πρωθυπουργός υπέγραψαν τρεις συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς των εναέριων και επίγειων μεταφορών.

    Οι κ.κ. Σημίτης και Πέσιτς θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ Ελλήνων και Γιουγκοσλάβων επιχειρηματιών που γίνεται στο Βελιγράδι.

    Τον κ. Σημίτη συνοδεύουν στο Βελιγράδι εκπρόσωποι 50 σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, που συμμετέχουν στο ελληνογιουγκοσλαβικό φόρουμ.

    [11] Ο Ρ. ΜΕΪΝΤΑΝΙ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Τίρανα, 9 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Αρτα Ντάντε με αφορμή τη συμμετοχή τους στις εργασίες της Συνέλευσης του ΟΗΕ αφιερωμένη στα παιδιά, παρασημοφόρησε στη Νέα Υόρκη τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για τη συμβολή του στην προώθηση της αλβανο-αμερικανικής φιλίας και των οραμάτων του στην παγκόσμια πολιτική προς όφελος της ειρήνης.

    Προχθές ο κ. Μεϊντάνι επισκέφθηκε τη Νέα Ορλεάνη στη Λουϊζιάνα, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης.

    [12] ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 9 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές στην Ρουμανία καθώς οι ακτές στη Μαύρη Θάλασσα έχουν γεμίσει από δεκάδες νεκρά δελφίνια γεγονός που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό στην χώρα.

    Πρόσφατα οι λιμενικές αρχές της Κωστάντζας συνέλαβαν επτά Τούρκους ψαράδες χωρίς την απαραίτητη άδεια ψαρέματος οι οποίοι ευθύνονται για τα νεκρά δελφίνια τα οποία έπιασαν και εγκατέλειψαν στα δίκτυα τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες επιστημόνων περιβαντολλογικής προστασίας οι Τούρκοι ψαράδες ευθύνονται για την εξαφάνιση του 15% του συνόλου των δελφινιών στην Μαύρη Θάλασσα.

    Κατόπιν εντολής του υπουργού Μεταφορών Μίρον Μιτρέα οι λιμενικές αρχές της Κωστάντζας θα φροντίσουν να περισυλλέξουν το συντομότερο δυνατόν τα νεκρά δελφίνια.

    [13] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-9/5/2002

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    FORTHNET Α.Ε.

    Η εταιρία FORTHNET Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Σας ανακοινώνουμε σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 82/1996, ότι η εταιρία μας (είτε η ίδια είτε ως μέλος κοινοπραξιών) έχει την πρόθεση να συμμετάσχει στις διαδικασίες ανάληψης έργων ή προμηθειών που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 2328/1995. Συγκεκριμένα, η εταιρία μας προτίθεται να συμμετάσχει στον με αριθμό πρωτ. Λ30/Γ/7-2002 και αριθμό φακέλου Γ41Ε/2001 Δημόσιο Ανοικτό Διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά με αντικείμενο την 'Παροχή στο ΙΚΑ Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών μετάδοσης Δεδομένων, φωνής και εικόνας μέσω Ιδιωτικού Ιδεατού Δικτύου (ΙΚΑΝΕΤ) του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων με προϋπολογισμό έργου 13.200.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.), ο οποίος θα διενεργηθεί την 27/5/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:30. Οι μέτοχοι μας που είναι ανώνυμες εταιρίες και δεν έχουν προβεί στην ονομαστικοποίηση των μετοχών τους και τον μέχρι φυσικού προσώπου κατά την έννοια του ως άνω διατάγματος προσδιορισμό των μετόχων τους υπόκεινται στις προβλεπόμενες κυρώσεις του π.δ. 82/1996, που συνίστανται στη στέρηση των δικαιωμάτων παραστάσεως και ψήφου στη Γενική Συνέλευση της εταιρίας, καθώς και των κάθε είδους περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη μετοχική τους ιδιότητα. Τα δικαιώματα αυτά ανακτώνται μόνο εφόσον οι παραπάνω μέτοχοι ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους και παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον μέχρι φυσικού προσώπου προσδιορισμό των μετόχων τους που είναι ανώνυμες εταιρίες κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 1.»

    ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΕΡΜΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Αθήνα, 8 Μαϊου 2002. Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ο Ομιλος Εταιριών ΓΕΡΜΑΝΟΣ δηλώνει ότι καμία απολύτως αλλαγή δεν υπάρχει και δεν προγραμματίζεται στη διοίκηση του.»

    ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ

    Ο κ. Πολίτης Δημήτριος, βάσει του άρθρου 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Ε.Κ., με επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: Πολίτης Δημήτριος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής. Επωνυμία εταιρίας: ΑΤΕ ΓΝΩΜΩΝ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 1.231.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 9/5/2002 έως 9/5/2002. Μέλος του Χ.Α.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: PROTON ΧΑΕΠΕΥ.

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΚΑ Α.Ε.

    Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ με επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα κάτωθι: «Σε συνέχεια των από 2/4/2002 επιστολών μου με αριθμούς πρωτ. Χ.Α.Α./13.970, 13.969, και σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης της Ε.Κ. και την παρ. 5 της υπ' αριθμ. 10/2001 Εγκυκλίου της Ε.Κ., σας γνωστοποιώ ότι κατά το χρονικό διάστημα 3/4/2002 30/4/2002: α) υπό την ιδιότητα του Προέδρου Δ.Σ. της εταιρίας ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ προέβη σε αγορές 111.170 μετοχών έναντι 100.000 μετοχών όπως είχαν προαναγγελθεί, της ως άνω εταιρίας μέσω των εξής μελών του Χ.Α.Α.: ARTION ΑΧΕΠΕΥ, ΣΙΓΜΑ ΑΧΕ, MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, ΑΧΟΝ ΑΧΕ. β) η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ υπό την ιδιότητα του βασικού μετόχου, όπως ορίζεται από το άρθρο 8 παρ. 1δ της ανωτέρω απόφασης, της εταιρίας ΜΕΤΚΑ Α.Ε. προέβη σε αγορές 97.410 μετοχών της ως άνω εταιρίας, έναντι 100.000 μετοχών όπως είχε προαναγγελθεί, μέσω των εξής μελών του Χ.Α.Α.: ARTION ΑΧΕΠΕΥ, ΣΙΓΜΑ ΑΧΕ, MARFIN ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ, ΑΧΟΝ ΑΧΕ.»

    ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 26/4/2002 α) ενέκρινε όλες τις ετήσιες, απλές και ενοποιημένες, οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2001, ομού μετά των σχετικών εκθέσεων του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή, β) ενέκρινε την διάθεση κερδών χρήσεως 2001 και ειδικότερα αποφάσισε την αποκοπή του μερίσματος 0,015 ευρώ κατά μετοχή την 15/5/2002 και την έναρξη πληρωμής του στους μετόχους από 3/6/2002, γ) απάλλαξε τα μέλη του Δ.Σ. και τον Ορκωτό Ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημιώσεως για την χρήση 2001, δ) ενέκρινε γενομένη αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους του Δ.Σ., ε) ενέκρινε τις αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. της χρήσεως 2001 ενώ παράλληλα προενέκρινε τις αμοιβές και αποζημιώσεις τους για τη χρήση 2002, στ) εξέλεξε ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό Ορκωτό Ελεγκτή καιν καθόρισε τις αμοιβές τους για τον έλεγχο των απλών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2002, ζ) παρέσχε την άδεια στα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας και σε διευθυντικά στελέχη της εταιρίας να μετέχουν στο Δ.Σ. ή και στο μετοχικό κεφάλαιο ομοειδών εταιριών και μη εταιριών στις οποίες συμμετέχει η εταιρία, η) ενέκρινε την συμμετοχή της εταιρίας σε αυξήσεις κεφαλαίου εταιριών στο κεφάλαιο των οποίων μετέχει η εταιρία και θ) ανέλαβε, λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης απαρτίας των 2/3, την λήψη αποφάσεων επί του θέματος της εγκρίσεως προγράμματος διαθέσεως μετοχών στα μέλη του Δ.Σ., τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, τον Γενικό Διευθυντή και το προσωπικό της εταιρίας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την μορφή δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13 του Ν. 2190/20 επί των οποίων θεμάτων θα λάβει αποφάσεις η συγκληθησόμενη για τις 15/5/2002 πρώτη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. Επίσης η διοίκηση της εταιρίας έκανε τα ακόλουθα γνωστά στους μετόχους της εταιρίας: Το πρώτο τρίμηνο του έτους 2002 η εταιρία παρουσίασε αύξηση τζίρου και κερδών κατά 57% και 35% περίπου αντίστοιχα και σε επίπεδο ενοποιημένων αποτελεσμάτων αύξηση τζίρου και κερδών κατά 52% και 70% περίπου αντίστοιχα, έναντι του πρώτου τριμήνου του έτους 2001. Η εταιρία έχει περίπου 3.000 πελάτες στο πελατολόγιό της, οι δε εταιρίες ΝΤΙΟΝΙΚ OFFICE DEPOT Α.Ε. και ΕΥΡΩΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ στις οποίες η εταιρία συμμετέχει έχουν η μεν πρώτη περί τους 4.000 πελάτες η δε τελευταία περί τους 2.000 πελάτες. Η εταιρία, όπως και οι θυγατρικές της εταιρίες και όλες οι συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, δεν έχει άξια λόγου εξάρτηση από συγκεκριμένο ή συγκεκριμένους προμηθευτές ή πελάτες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η εταιρία έχει προχωρήσει σε επαρκή διαφοροποίηση των κατηγοριών των προϊόντων τα οποία αντιπροσωπεύει και εισάγει και εν γένει όλων των προϊόντων που εμπορεύεται και διακινεί σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρία -, η οποία καθημερινά αυξάνει, θωρακίζει την εταιρία στον μέγιστο δυνατό βαθμό από επισφάλειες και από τυχόν υφεσιακές καταστάσεις ως προς συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Επιβεβαιωτικό τούτων είναι το ότι ήδη σήμερα το ποσοστό του τζίρου που πραγματοποιεί η εταιρία είναι 14% σε δίκτυα φωνής και δεδομένων (πέρυσι 3%), 39% στα PC (πέρυσι 34%), στα παιχνίδια 29% (πέρυσι 37%) και σε διάφορα άλλα προϊόντα 18% (26% πέρυσι). Η εταιρία δεν είναι πλέον μία εταιρία κατά κύριο λόγο παιχνιδιών (αν και διατηρεί την ηγετική θέση της στην αγορά των παιχνιδιών για κονσόλες Playstation κλπ) αλλά είναι μία εταιρία η οποία δεν αφήνει ακάλυπτη καμία ευρύτερη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Η εταιρία είναι ήδη βασικός συνεργάτης (master dealer) της VIVODI TELECOM Α.Ε. που είναι ένας εκ των κυριότερων ιδιωτικών (εναλλακτικών) παροχέων υπηρεσιών της εναλλακτικής σταθερής τηλεφωνίας το μέγεθος της οποίας συνολικά στην Ελλάδα αναμένεται εντός των επομένων 3 ετών να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, ενώ εξ άλλου πιστοποιήθηκε πρόσφατα για τους υπολογιστές LEXUS κατά ISO 2001, πράγμα που επιτρέπει στην εταιρία να συμμετέχει και σε κάθε δημόσιο διαγωνισμό για αγορά υπολογιστών. Επί πλέον, η εταιρία θα δραστηριοποιηθεί σύντομα σε προϊόντα τεχνολογικής αιχμής όπως νέες τεχνολογίες DSL, hubs, switches, internet access gateways, firewalls, wireless lan, lan cards κλπ., συνεργαζόμενη με την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία δικτύων και συναφών υπηρεσιών στον κόσμο 3COM. Ακόμα η συνεργασία της εταιρίας με την SIEMENS, στα πλαίσια της οποίας η εταιρία είναι Value Added Distribution Partner της Siemens, όσον αφορά τα τηλεφωνικά κέντρα (PBX) κλπ., βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη και θα αρχίσει να αποδίδει σημαντικά έσοδα στην εταιρία από το 2002. Επίσης η εταιρία θα έχει σημαντικά έσοδα από την προσεχώς αναμενόμενη διάδοση και στην Ελλάδα του συστήματος κινητής τηλεφωνίας ΤΕΤΡΑ. Η εταιρία ας σημειωθεί ότι έχει την αποκλειστικότητα εισαγωγής συστήματος κατασίγασης κινητών τηλεφώνων (χρήσιμου κατ' εξοχήν σε θέατρα, κινηματογράφους, σταθμούς καυσίμων κλπ.), το οποίο άλλωστε πρόσφατα εγκατέστησε με απόλυτη επιτυχία στην Βουλή των Ελλήνων. Η εταιρία, παρά την πολύ αξιόλογη συνεχιζόμενη αύξηση του τζίρου της, και παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς ταχεία είσπραξη των απαιτήσεών της από τους πελάτες της (135 ημέρες το 2001 έναντι 224 ημερών το 2000), υψηλή ρευστότητα (η γενική ρευστότητα με βάση τον ισολογισμό 2001 είναι 1,58 και η άμεση ρευστότητα 1,19), χαμηλούς δείκτες δανειακής επιβαρύνσεως (η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε σε 0,96 το 2001 έναντι 1,7) και βέβαια παραμένει ανταγωνιστική στις τιμές και την ποιότητα, γεγονός που εξασφαλίζει το μέλλον της. Επίσης σημαντική εξέλιξη είναι ότι η εταιρία εντός του 2001 οργανώθηκε καλύτερα εσωτερικά, με εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και υπηρεσιών που κατέστρωσε και έθεσε με πλήρη επιτυχία σε εφαρμογή με τις δικές της μόνο δυνάμεις (in house), οργανωμένο τμήμα ενημέρωσης και εξυπηρέτησης μετόχων κλπ. ενώ παράλληλα, με την προσέλκυση ικανών νέων στελεχών με ζήλο, πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία στον χώρο των υψηλών τεχνολογιών, έχει πλέον άρτιο στελεχωμένη με ανώτερης και μεσαίας βαθμίδας στελέχη μη προσωποπαγή διοίκηση σε όλους τους επί μέρους τομείς της δραστηριότητάς της (business units). Η εταιρία έχει την βάσιμη πεποίθηση ότι σε τακτό χρόνο θα κατορθώσει να επιτύχει ικανοποιητικά για τους μετόχους της αποτελέσματα όχι μόνο από άποψη ποσοτικής βελτίωσης αλλά και σε απόλυτα μεγέθη.

    ACTIVE ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την 16/4/2002: α) ορίστηκαν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας οι κ.κ. Ηλίας Μπογδάνος, Ιωάννης Βέργος και Αικατερίνη Μυριανθοπούλου με κύρια αρμοδιότητα την ευθύνη εκτέλεσης των αποφάσεων του Δ.Σ. της εταιρίας και τη διαρκή παρακολούθηση των εργασιών της, β) ορίστηκαν μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. οι κ.κ. Θεοδώρα Καζιάνη και Χρυσούλα Οικονόμου έχοντας την ευθύνη της εποπτείας των ως άνω εκτελεστικών μελών, καθώς και όλων εν γένει των εταιρικών ζητημάτων, ιδίως του εσωτερικού ελέγχου και του διορισμού και των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών. Ιδίως, η κα Χρυσούλα Οικονόμου ορίστηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, μη έχοντας σχέση εξάρτησης με την εταιρία, ήτοι επιχειρηματική, επαγγελματική ή άλλης φύσης, πλην μόνο της ιδιότητας αυτής του ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της εταιρίας, γ) ορίστηκε Τριμελές Ελεγκτική Επιτροπή αποτελούμενη από τα δύο μη Εκτελεστικά Μέλη του Δ.Σ., δηλαδή τις κ.κ. Θεοδώρα Καζιάνη και Χρυσούλα Οικονόμου και το Εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. κ. Ιωάννη Βέργο, η οποία θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και θα μεριμνά ώστε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την άσκηση εσωτερικού ελέγχου και ιδίως η πρόσβαση στο σύνολο των διαθεσίμων πληροφοριών της εταιρίας και η συνεπικουρία του εσωτερικού ελεγκτή από ειδικούς για την διερεύνηση ειδικών τεχνικών θεμάτων.

    UNIBRAIN Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι με την από 1/5/2002 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, νέος εσωτερικός ελεγκτής της εταιρίας ορίσθηκε ο κ. Ζήνων Ζαπακίδης του Χρήστου, λόγω παραιτήσεως της εσωτερικής ελέγκτριας κ. Γεωργίας Πάτσαρη και σε αντικατάσταση αυτής.

    BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε. με Δελτίο Τύπου της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε. συνέχισε την επιτυχημένη συνεργασία της με τα Ελληνικά Πετρέλαια υλοποιώντας τα ακόλουθα έργα: 1. Ηλεκτρονική Παρακολούθηση Εταιρικής Αλληλογραφίας: Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέθεσαν στην BYTE την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου συστήματος διαχείρισης εγγράφων και εταιρικής αλληλογραφίας με σκοπό την αναβάθμιση της οργάνωσης, της επικοινωνίας και διακίνησης πληροφορίας στην εταιρία. Το έργο συντέλεσε στην δημιουργία εσωτερικών καλά οργανωμένων διαδικασιών διεκπεραίωσης του έργου του προσωπικού, μηχανοργάνωσε την επικοινωνία και την εταιρική αλληλογραφία, επιτάχυνε την ενημέρωση της Διοίκησης και πολλαπλασίασε τον όγκο της διακινούμενης και αρχειοθετούμενης πληροφορίας, δημιουργώντας ένα 'ζωντανό' και άμεσα αξιοποιήσιμο εταιρικό αρχείο στα ΕΛΠΕ. 2. Σύγχρονο Σύστημα Διαχείρισης Δεδομένων: Η BYTE εγκατέστησε στα Ελληνικά Πετρέλαια ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δεδομένων IBM TIVOLI STORAGE MANAGER (TSM). Με την θέση σε λειτουργία του συστήματος διαχείρισης δεδομένων TSM, τα ΕΛΠΕ εξασφάλισαν την επιβιωσιμότητα των αρχείων και δεδομένων τους, γεγονός εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για μία βιομηχανία πετρελαίου. 3. Προσαρμογή στο Ευρώ: Η BYTE ανέλαβε και ολοκλήρωσε, την προσαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος των ΕΛΠΕ στο νόμισμα του ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό η BYTE συγκρότησε ειδική επταμελή ομάδα έργου που στελεχώθηκε από εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό με στόχο την εποπτεία και υλοποίηση της μετατροπής του μηχανογραφικού συστήματος των ΕΛΠΕ από δραχμικό σε ευρώ και την προσαρμογή στο νέο νόμισμα όλων των οικονομικών και εμπορικών εφαρμογών, με βάση τους νόμους και τις οικονομικές διατάξεις που έχουν ήδη θεσπισθεί. Επιπλέον ανέλαβε και την μετατροπή όλων των δεδομένων (μεγέθους 30GB περίπου) που περιέχουν δραχμικές αξίες σε ευρώ. Η μετάβαση στο ευρώ για τα Ελληνικά Πετρέλαια στέφθηκε με επιτυχία καθώς το έργο τέθηκε σε πραγματική λειτουργία στον συμβατικά προβλεπόμενο χρόνο, την 1/1/2002 χωρίς προβλήματα και για τους 120 τελικούς χρήστες. Η μακρόχρονη πείρα της BYTE στην ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού, στην ολοκλήρωση συστημάτων, στην ενοποίηση ετερογενών τεχνολογιών και τη δικτύωση, σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή και καινοτόμο δραστηριοποίησή της στα θέματα e-business και e-learning, την καθιστούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της Νέας Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Ελλάδα.»

    ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ A.E.

    Η εταιρία ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Το 2001 ήταν μία σημαντική χρονιά για τον Όμιλο ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε., καθώς μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., αλλά και την απορρόφησή της από την εταιρεία ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε., η οποία ολοκληρώνεται και τυπικά μέχρι το τέλος Ιουνίου 2002, έχουμε πλέον εισηγμένη στο ΧΑΑ μία εταιρεία που είναι αναμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά του παγωτού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης. Η ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής παγωτού (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία) και ηγετικά μερίδια αγοράς 43% στην Ελλάδα και άνω του 50% στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Το 2001 οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. έφθασαν τα 137,4 εκ.ευρώ (46,8 δις δρχ), ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν τα 22,4 εκ. ευρώ (7,6 δις δρχ). Απο τα ανωτέρω μεγέθη το 11,8% των πωλήσεων αφορά στον κλάδο των αλεύρων δηλαδή 16,1 εκ. ευρώ (5,5 δις δρχ.), ενώ στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων το ποσοστό συμμετοχής του κλάδου των αλεύρων είναι 5,8% δηλαδή 1,3 εκ. ευρώ (471 εκ. δρχ.). Οι πωλήσεις του Ομίλου Παγωτού για το 2001 ήταν αυξημένες κατά 16% φθάνοντας τα 121,3 εκ. ευρώ (41,3 δις δρχ) από 104 εκ. ευρώ (35,5 δις δρχ.) το 2000, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν τα 21,4 εκ.ευρώ (7,1 δις δρχ.), αυξημένα κατά 10% σε σχέση με το 2000. Για το 2002 η στρατηγική ανάπτυξη της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., περιλαμβάνει την ανάπτυξη των εξαγωγών σε χώρες όπου δεν έχει παραγωγή, αξιοποιώντας έτσι την παραγωγική της βάση, την διεύρυνση της γκάμας των προιόντων με σημαντική προστιθέμενη αξία και την εκμετάλλευση της πλατφόρμας της Ολυμπιακής χορηγίας έως και το 2004. Επίσης, προβλέπεται σημαντική βελτίωση στα ενοποιημένα αποτελέσματα της ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., καθώς οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 15% ενώ ανάλογη θα είναι και η αύξηση των κερδών προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Μέσα σε αυτή την στρατηγική δεν εντάσσεται η ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου των αλεύρων, καθώς μετά από σχεδόν δύο χρόνια παρουσίας και έρευνας της αγοράς o Όμιλος ΔΕΛΤΑ δεν θεωρεί ότι θα ήταν προς ώφελος των μετόχων η επέκτασή του σε αυτόν τον κλάδο. Για τον λόγο αυτό εγκρίθηκε η πώληση του κλάδου, δηλαδή το σύνολο των μετοχών της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε.. Η αποτίμηση των μετοχών της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. που έγινε από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή ανέρχεται στα 19,8 εκ.ευρώ (5,8 δις δρχ.), ένα ιδιαίτερα θετικό τίμημα το οποίο και δημιουργεί μία σημαντική υπεραξία για την εταιρεία ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. Η κίνηση αυτή ενδυναμώνει την κεφαλαιακή βάση της εταιρείας και αυξάνει την μετοχική της αξία. Επίσης, αποφασίσθηκαν: η αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας από ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ ΠΑΠΑΦΙΛΗ Α.Ε. σε ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ Α.Ε., η αλλαγή της έδρας από την Κόρινθο στον Ταύρο και η έκφραση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και της ονομαστικής αξίας των μετοχών σε ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών για λόγους στρογγυλοποίησης. Τέλος αποφασίσθηκε η διανομή μερίσματος για την χρήση του 2001, που θα είναι 0,02 ευρώ (6,88 δρχ) ανά μετοχή.»

    INFORMER A.E.

    Η εταιρία INFORMER A.E. με Δελτίο Τύπου της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την εγκατάσταση και προσαρμογή λογισμικού υποστήριξης ATMs στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ανέλαβε η INFORMER A.E. Συνεχίζεται έτσι η επιτυχημένη συνεργασία της INFORMER A.E. με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, μετά τη συμφωνία για τη μηχανογράφηση των Retail, Private και Corporate εργασιών της Τράπεζας με το τραπεζικό σύστημα TEMENOS GLOBUS που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2001 και βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης. Η Τράπεζα Αττικής ΑΕ λειτουργεί ως Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία. Ιδρύθηκε το 1925 και σήμερα διαθέτει 52 υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα. Η νέα συμφωνία υπεγράφη στις 22/2/2002 και το ύψος της ανέρχεται κατ' αρχήν σε 600.000 ευρώ. Αν και η συμφωνηθείσα διάρκεια του έργου είναι τέσσερις μήνες, η Τράπεζα αναμένεται να είναι έτοιμη να παράσχει τις νέες υπηρεσίες της πολύ νωρίτερα, σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης του κεντρικού συστήματος GLOBUS.»

    ΕΛΒΙΕΜΕΚ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρεία εκρηκτικών ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ πέτυχε τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με τον μεγάλο ιταλικό οίκο παραγωγής και εμπορίας εκρηκτικών PRAVISANI SpA. Την 26/4/2002 υπεγράφη μεταξύ των δύο εταιρειών καταστατικό σύστασης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΑΕ ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ. Στη νέα εταιρεία συμμετέχουν οι ΕΛΒΙΕΜΕΚ AE και PRAVISANI SpA σε ποσοστό 50% έκαστη, η οποία έχει ως σκοπό την εμπορία και διακίνηση εκρηκτικών υλών, την αντιπροσώπευση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό συναφών βιομηχανικών και εμπορικών οίκων, την παροχή υπηρεσιών μελέτης, καθώς και την εφαρμογή και προώθηση νέων τεχνολογιών στον τομέα των εκρηκτικών. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να χρησιμοποιήσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του ιταλικού οίκου στην προώθηση νέων προϊόντων ασφαλέστερων και φιλικότερων προς το περιβάλλον, δημιουργώντας ένα δίκτυο πωλήσεων σε όλη τη χώρα. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ορίστηκε σε εξακόσιες χιλιάδες (600.000) ευρώ, διαιρούμενο σε διακόσιες χιλιάδες (200.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας τριών (3) ευρώ η κάθε μία. Το μάνατζμεντ της νέας εταιρείας θα ασκείται από την ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους κ.κ. Αντώνη Δαρμή, Σταύρο Λιναρδάκη, Στυλιανό Παπαδόπουλο, Mariano Pravisani και Giovanni Facchinetti.»

    ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 8/5/2002, αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους Euro 30.000.000, τριετούς διάρκειας. Θα εκδοθούν 3.000 ομολογίες, ονομαστικής αξίας και τιμής έκδοσης Euro 10.000 ανά ομολογία. Κάθε μία (1) ομολογία είναι μετατρέψιμη σε 5.850 κοινές ανώνυμες μετοχές. Η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και την διάθεση του ομολογιακού δανείου εξ ολοκλήρου στην μητρική εταιρία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ.

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι η Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 8/5/2002, ενέκρινε την έκδοση Ομολογιακού Δανείου, Euro 35.000.000, τριετούς διάρκειας, εγγυημένου από την EFG EUROBANK ERGASIAS ΑΕ. Οι νέες Ομολογίες, ονομαστικής αξίας και τιμής έκδοσης Euro 10.000 ανά Ομολογία θα διατεθούν με ιδιωτική τοποθέτηση. Το ανωτέρω Ομολογιακό Δάνειο παρέχει στους ομολογιούχους το δικαίωμα να ανταλλάξουν τις Ομολογίες τους με μετοχές της εταιρίας ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΑΕ.

    ΓΕΚ Α.Ε. ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης σημαντικών γεγονότων, οι εταιρίες ΓΕΚ ΑΕ και ΤΕΡΝΑ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. ενημερώνουν για τα παρακάτω: «Υπεγράφη στις 8/5/2002 ανάμεσα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την κοινοπραξία των εταιριών ΤΕΡΝΑ ΑΕ ΓΕΚ ΑΕ η σύμβαση ανάθεσης του έργου της κατασκευής της ολυμπιακής εγκατάστασης Beach Volley και της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 86,2 εκατ. ευρώ (29,4 δις. δρχ.) και περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, έργων υποδομής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στον Φαληρικό Όρμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο είναι το τέταρτο ολυμπιακό έργο που αναλαμβάνουν οι εταιρίες του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς ο όμιλος συμμετέχει ήδη στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, του νέου Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας και του Τραμ. Αρχικά ο υπό διαμόρφωση χώρος του Φαληρικού Όρμου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση των αγώνων Beach Volley κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στη συνέχεια θα αποτελέσει θαλάσσιο και αθλητικό πάρκο. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν στην περιοχή εκτός από τις εγκαταστάσεις Beach Volley, Ανοικτό Θέατρο, Ναυταθλητικό Κέντρο, και Ζώνη Αναψυχής και Εσπλανάδας. Ο τομέας του Beach Volley και του ανοικτού θεάτρου περιλαμβάνει το κυρίως γήπεδο χωρητικότητας 10.000 θέσεων (μετά τους Αγώνες οι θέσεις θα μειωθούν σε 4.000), ένα δευτερεύον γήπεδο, κτίριο στέγασης βοηθητικών και υποστηρικτικών λειτουργιών, καθώς και κτίριο το οποίο θα λειτουργεί ως ζώνη εσωτερικής αλέας και περιπάτου. Στο Ναυταθλητικό Κέντρο θα δημιουργηθεί σύγχρονη ναυταθλητική λιμενική εγκατάσταση με διάφορα κτίρια, ενώ η κεντρική Ζώνη Αναψυχής και Εσπλανάδας θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με την πόλη του Φαλήρου. Στα έργα υποδομής που θα εκτελεστούν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έργα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (διαμόρφωση πρόσθετων παράλληλων οδών, διαπλατύνσεις, υψομετρικές παραλλαγές, γέφυρες κλπ) στον ανισόπεδο κόμβο Δέλτα Φαλήρου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχετεύσεων ομβρίων, έργα αναμόρφωσης και σταθεροποίησης του θαλάσσιου μετώπου μήκους 1050 μέτρων και της παραλίας άμμου, οι χωματουργικές εργασίες για το Οικολογικό Πάρκο και τέλος πλήθος φυτοτεχνικών επεμβάσεων.»

    LOGICDIS Α.Ε.

    Η εταιρία LOGICDIS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρεία LogicDIS S.A., εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.Α., παρουσίασε στις 9/5/2002 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το προφίλ και τις προοπτικές του ομίλου, σε σχέση με τις εξελίξεις στον κλάδο Πληροφορικής και της Οικονομίας γενικότερα. Την παρουσίαση έκαναν από κοινού οι κ.κ. Γεώργιος Πέτρου, Πρόεδρος και Ιωάννης Κυριακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της LogicDIS, οι οποίοι αναφέρθηκαν στους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Ομίλου για τα επόμενα έτη, δηλαδή: την διατήρηση της ηγετικής θέσης στα ERP συστήματα, την δραστική βελτίωση των μεριδίων στα πληροφοριακά συστήματα για μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, την δυναμική διείσδυση στον δημόσιο & ευρύτερο δημόσιο τομέα, το consolidation των θυγατρικών και την επέκταση σε ξένες αγορές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την LogicDIS, μετά από την πρόσφατη ανακοίνωση για την συγχώνευση με την θυγατρική της εταιρεία Knowledge και την εταιρεία Information Dynamics, ιδιαίτερα στην διεκδίκηση κονδυλίων από το Γ' Κ.Π.Σ. και τον δημόσιο τομέα γενικότερα. Η νέα LogicDIS που θα προκύψει μετά την συγχώνευση θα έχει αύξηση σε σχέση με την παλαιά κατά 60% όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και 66% όσον αφορά τα κέρδη προ φόρων. Σημειώνεται ότι με την συγχώνευση διευρύνεται σημαντικά η παρουσία της LogicDIS σε σημαντικούς τομείς, όπως: τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου & ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα συστήματα CRM, οι λύσεις e-business κ.τ.λ. Παράλληλα, εντάσσονται στο πελατολόγιο της LogicDIS πολλοί μεγάλοι πελάτες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, όπως ενδεικτικά: Vodafone, Cosmote, Telestet, Forthnet, Γενικό Επιτελείο Στρατού, Ελληνικά Ταχυδρομεία, κ.τ.λ. Όσον αφορά το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2002, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η μητρική LogicDIS θα παρουσιάσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 2-4% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2001 ενώ οι λειτουργικές δαπάνες θα είναι μειωμένες κατά 10% περίπου με αποτέλεσμα η αύξηση κερδών προ φόρων να κυμανθεί μεταξύ 12-14%. Αντίστοιχα για τον όμιλο αναμένεται οριακή μείωση του κύκλου εργασιών μεταξύ 4-5% που θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση κερδών. Τα παραπάνω είναι απόλυτα συμβατά με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της LogicDIS σύμφωνα με τις οποίες η ουσιαστική ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών, ιδιαίτερα σε επίπεδο ομίλου, θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του 2002. Επισημαίνεται πως για την εταιρική χρήση 2002 η εταιρεία αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου κατά 25% (55% οργανική ανάπτυξη και 45% από εξαγορές) ενώ τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 70% σε σχέση με πέρσι. Στα πλαίσια της παρουσίασης ανακοινώθηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο της LogicDIS θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 2.125.698 Ευρώ (0,03 Ευρώ ανά μετοχή) που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 75% σε σχέση με πέρσι.»

    ALPHA TRUST ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ε.Χ.

    Η εταιρία ALPHA TRUST ΩΡΙΩΝ ΑΕΕΧ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στις 20/05/02 και ώρα 14:00 μ.μ. συνέρχεται στα γραφεία της Εταιρίας Λ. Αμαλίας 36, η Β΄ και τελευταία επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, με θέματα ημερήσιας διάταξης: α) την παράταση του χρόνου διάρκειας της Εταιρίας, β) την ονομαστικοποίηση των μετοχών της και γ) την αύξηση του κεφαλαίου της, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και ταυτόχρονη μείωσή του με συμψηφισμό του συνόλου των Ζημιών Χρήσης εις νέο στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ζημίες της χρήσης 2001. Με τη λήψη αυτής της απόφασης επιτυγχάνεται, αφ' ενός να μη παρεμποδίζεται στο εξής η διανομή μερίσματος, στην περίπτωση κερδοφόρων χρήσεων και αφ' ετέρου να δίνεται άμεσα με τον Ισολογισμό η πραγματική εικόνα της Εταιρίας, εν όψει μάλιστα της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Προκειμένου να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση, οι μέτοχοι παρακαλούνται να προβούν, μέσω του χειριστή τους, σε δέσμευση των μετοχών τους, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 15/05/02 και προσκομίσουν στα γραφεία της Εταιρίας, τη σχετική βεβαίωση και τυχόν άλλα νομιμοποιητικά έγγραφά τους.»

    ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΚΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η εταιρία PC SYSTEMS στο πλαίσιο της δυναμικής συμμετοχής της στον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ με την Βουλή των Ελλήνων. Το συγκεκριμένο έργο αφορά την παροχή μηχανογραφικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των πολιτικών γραφείων των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, η PC SYSTEMS ανέλαβε την προμήθεια Η/Υ, εκτυπωτών και εφαρμογών λογισμικού διασυνδεδεμένα στο Internet. Επιπλέον, η εταιρία ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των συστημάτων καθώς και την εκπαίδευση των χρηστών. Η επιλογή της PC SYSTEMS έγινε μετά από διεθνή διαγωνισμό που διενεργήθηκε στις 8 Απριλίου 2002. Η παράδοση των συστημάτων θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (25 ημέρες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης). Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο έργο που αναλαμβάνει μετά από διαγωνισμό η PC SYSTEMS για τη Βουλή των Ελλήνων. Το πρώτο έργο ύψους περίπου 600 εκατ. δρχ, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις αρχές του 2001, αφορούσε την προμήθεια 400 φορητών Η/Υ, εκτυπωτών και εφαρμογών λογισμικού στους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, η εταιρία ανέλαβε και την υποστήριξη, συντήρηση και εκπαίδευση των βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή της PC SYSTEMS σε έργα υποδομής μεσαίας και μεγάλης κλίμακας που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Δημόσιο Τομέα καθημερινώς ενισχύεται. Σήμερα η εταιρία με άρτια καταρτισμένους ειδικούς σύμβουλους έχει υλοποιήσει με επιτυχία ποιοτικά έργα που αφορούν την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής στο Δημόσιο Τομέα, ευρύτερο Δημόσιο, ΔΕΚΟ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα, περίπου το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας που το 2001 ανήλθε σε 59 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί σε έργα του Δημοσίου.»

    RAINBOW COMPUTER Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 (παρ. 1ε) της απόφασης 5/204/14.11.2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία RAINBOW COMPUTER A.E., με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί ότι στις 30/04/2002 υπέβαλλε την παραίτησή του και αποχώρησε από την εταιρία ο κος Mηλιδώνης Bασίλειος, Oικονομικός Διευθυντής. Tη θέση του Oικονομικού Διευθυντή της εταιρίας ανέλαβε από 1/5/2002 ο κος Zήβας Nικόλαος, ο οποίος κατείχε στην εταιρία την θέση του Προϊσταμένου Λογιστηρίου για περισσότερο από 10 χρόνια.

    Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε. ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΒΕΤΕ

    Οι Ανώνυμες Εταιρίες: 1. Με την επωνυμία ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, που εδρεύει στην Μεταμόρφωση Αττικής και ΑΡ. ΜΑΕ 7867/06/Β/86/109, και 2. Με την επωνυμία Π.ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, που εδρεύει στην Μεταμόρφωση Αττικής και ΑΡ. ΜΑΕ 3759/06/Β/86/6 ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ότι την 17/4/2002 υπογράφτηκε, από τα Διοικητικά τους Συμβούλια, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρ. 2 του άρθρου 69 του ΚΝ 2190/1920 όπως ισχύει ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ των εταιριών τους, με απορρόφηση της πρώτης Ανώνυμης Εταιρίας, από τη δεύτερη Ανώνυμη Εταιρία. Το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης αυτό υποβλήθηκε στις διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 7β του ΚΝ 2190/1920, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρ. 3 του άρθρου 69 του ιδίου πιο πάνω κωδ. Νόμου. Μετά την ολοκλήρωση των διατυπώσεων δημοσιότητας και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρ. 1 του άρθρου 70, με τη παρούσα ανακοινώνουμε σε περίληψη τους όρους του από 17/4/2002 Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης, που έχουν ως εξής: Α. Η συγχώνευση των δύο εταιριών, με απορρόφηση της πρώτης Ανώνυμης Εταιρίας, από τη δεύτερη Ανώνυμη Εταιρία, θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 69-77 του ΚΝ 2190/1920 και σε συνδυασμό και με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993 και με Ισολογισμό μετασχηματισμού της Απορροφούμενης ΑΕ 31/3/2002, που θα ελεγχθεί από Ορκωτό Ελεγκτή. Β. Με τη συγχώνευση το Μετοχικό Κεφάλαιο της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας, που στις 31/3/2002 ανέρχεται σε 19.387.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 19.387.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ ανά μετοχή, θα έχει ως εξής: α) Θα αλλάξει η ονομαστική αξία κάθε μετοχής και από 1 ευρώ ανά μετοχή που είναι σήμερα, θα γίνει 1,06 ευρώ ανά μετοχή. β) Θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο κατά 3.265.783 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί: 1) σε ποσό 3.194.122 ευρώ που αντιστοιχεί στο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, κατά την 31/3/2002, τις Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, που ανέρχεται συνολικά σε 8.181.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 8.181.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ της κάθε μίας, μειωμένου όμως κατά 4.986.878 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 4.986.878 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, που κατέχει σήμερα η Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία και οι οποίες, σύμφωνα με το ΚΝ 2190/1920 όπως ισχύει, και το Ν. 2166/1993, όπως ισχύει, θα πρέπει να ακυρωθούν και να μη ληφθούν υπόψη, στις σχέσεις ανταλλαγής των μετοχών, και το οποίο μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να εισφερθεί στην Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 2166/1993, όπως ισχύει και 2) σε ποσό 71.661 ευρώ που προέρχεται από το λογαριασμό υπόλοιπο κερδών προηγουμένων χρήσεων της απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας, το οποίο ποσό θα κεφαλαιοποιηθεί για λόγους στρογγυλοποίησης. Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης το Μετοχικό Κεφάλαιο της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας, θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 22.652.783 ευρώ, διαιρούμενο σε 21.370.550 νέες ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1.06 ευρώ της κάθε μίας μετοχής. Γ. Οι 21.370.550 ονομαστικές μετοχές που θα διαιρείται το Μετοχικό Κεφάλαιο της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας, μετά τη νόμιμη ολοκλήρωση της συγχώνευσης και τις οποίες θα πρέπει να εκδώσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, στα πλαίσια των οριζομένων στη παρ. 4 του άρθρου 2 του Ν. 2166/1993, καθώς και σε ειδική Έκθεση αποτίμησης των δύο συγχωνευομένων Ανωνύμων Εταιριών, που συνέταξε για το λόγο αυτό, κοινά ορισθείς ανεγνωρισμένος Ελεγκτικός οίκος (KPMG ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΟΡΚΩΤΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΕ), συμφωνείται να κατανεμηθούν στους μετόχους των δύο συγχωνευομένων Ανωνύμων Εταιριών, με τις εξής σχέσεις ανταλλαγής: α) Οι μέτοχοι της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, θα δίνουν 1 κατεχόμενη παλαιά μετοχή αυτής και θα παίρνουν 0,621 νέες μετοχές της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας. Δηλαδή συνολικά θα πάρουν 1.983.550 νέες ονομαστικές μετοχές της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας. β) Οι μέτοχοι της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας, θα δίνουν 1 παλαιά κατεχόμενη μετοχή αυτής και θα παίρνουν 1 νέα μετοχή αυτής. Δηλαδή συνολικά θα πάρουν 19.387.000 νέες ονομαστικές μετοχές αυτής. Δ. Η Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία υποχρεούται από την ημέρα ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνουν οι ηλεκτρονικές καταχωρήσεις άϋλων τίτλων (όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία) για το σύνολο των νέων μετοχών της. Δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας, οι παραπάνω νέες μετοχές, που θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στους μετόχους των δύο συγχωνευομένων Ανωνύμων Εταιριών, θα έχουν από τη 1/1/2002. Ε. Από 1/4/2002 και εφεξής, όλες οι πράξεις της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, θεωρούνται από λογιστικής άποψης, ότι γίνονται, για λογαριασμό της Απορροφούσης Ανώνυμης Εταιρίας. Από την ίδια ημερομηνία θεωρούνται ότι επέρχονται για την Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία και τα οικονομικά αποτελέσματα της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, που θα προκύψουν από την πιο πάνω ημερομηνία, μέχρι την ημερομηνία της νόμιμης ολοκλήρωσης της συγχώνευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 74 και 75 του ΚΝ 2190/1920 και στο Νόμο 2166/1993 όπως ισχύουν. ΣΤ. Δεν υπάρχουν μέτοχοι της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, που να έχουν ειδικά δικαιώματα και κάτοχοι άλλων τίτλων, πλην μετοχών. Ζ. Με τη τελείωση της συγχώνευσης, το σύνολο του Ενεργητικού και Παθητικού της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, που εμφανίζεται στον Ισολογισμό μετασχηματισμού 31/3/2002 αυτής και βεβαιώνεται από τον ορισθέντα Ορκωτό Ελεγκτή, μεταβιβάζεται κατά πλήρη νομή, κατοχή και κυριότητα και κατ' εφαρμογή των διατάξεων του ΚΝ 2190/1920 και του Ν. 2166/1993, όπως ισχύουν σήμερα, στην Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία, η οποία υποκαθιστά αυτοδίκαια και χωρίς καμία άλλη διατύπωση σύμφωνα με το νόμο, σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας και η μεταβίβαση αυτή εξομειώνεται με καθολική διαδοχή, οι δε δίκες της Απορροφούμενης Ανώνυμης Εταιρίας, θα συνεχίζονται από την Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία, χωρίς καμία άλλη διατύπωση, μη επερχόμενης βίαιης διακοπής αυτών με τη συγχώνευση. Η Απορροφούμενη Ανώνυμη Εταιρία παύει να υπάρχει, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκκαθάρισή της, οι δε μετοχές της δεν παρέχουν κανένα άλλο δικαίωμα στους κατόχους αυτής παρά μόνο το δικαίωμα της ανταλλαγής τους, με μετοχές που θα εκδώσει η Απορροφούσα Ανώνυμη Εταιρία, κατά τα εκτιθέμενα πιο πάνω. Η. Για την έγκριση και υλοποίηση της συγχώνευσης, επειδή οι συγχωνευόμενες Ανώνυμες Εταιρίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ, θα απαιτηθεί και η άδεια των Αρμοδίων Οργάνων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα πλαίσια των ορισμένων στην Χρηματιστηριακή Νομοθεσία, όπως τροποποιηθείσα ισχύει σήμερα.

    Γ) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    (Οι εταιρίες που φέρουν αστερίσκο δημοσιεύουν την συνέλευσή τους για πρώτη ημέρα στο Δελτίο)

    ΕΛΑΪΣ Α.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 17/5/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, στα γραφεία της εταιρίας στο Νέο Φάληρο Πειραιώς, οδός Αθηνών 74 (είσοδος από οδό Κανελλοπούλου), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Εγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της εταιρίας, για τη χρήση 2001 και των εκθέσεων του Δ.Σ. και των ελεγκτών. 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2001. 3. Επικύρωση εκλογής μέλους του Δ.Σ. και καθορισμός ιδιοτήτων μελών αυτού. 4. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών ελεγκτών για τη χρήση του έτους 2002 και έγκριση της αμοιβής τους. 5. Εγκριση των ποσών για αμοιβές και αποζημιώσεις που χορηγήθηκαν ή θα χορηγηθούν στα μέλη του Δ.Σ. 6. Καθορισμός των δικαιούχων μερίσματος για τη χρήση 2001 και της ημερομηνίας έναρξης πληρωμής του. 7. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με κεφαλαιοποίηση της υπεραξίας των ακινήτων (Νόμος 2065/92), έκφραση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών μόνο σε ευρώ και τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, στις 20/5/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00, στο Ξενοδοχείο DIVANI PALACE ACROPOLIS (Παρθενώνος 19 25, Αθήνα), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    Υποβολή και έγκριση των εκθέσεων του Δ.Σ. και των ελεγκτών για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για την εταιρική χρήση 2001 (1/1/2001 μέχρι 31/12/2001). 2. Υποβολή και έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για την εταιρική χρήση 2001 (1/1/2001 μέχρι 31/12/2001). 3. Υποβολή και έγκριση των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων των εταιριών του Ομίλου της ΑΤΕ που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό τομέα και της έκθεσης των ελεγκτών για την εταιρική χρήση 2001 (1/1/2001 μέχρι 31/12/2001). 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις και τη διαχείριση της εταιρικής χρήσης 2001 (1/1/2001 μέχρι 31/12/2001). 5. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τις Οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας και τις ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου των εταιριών της για τη χρήση 2002. 6. Εγκριση αμοιβών και πάγιων εξόδων του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και των μελών του Δ.Σ., για την εταιρική χρήση 2001 και προσδιορισμός αυτών για τη χρήση 2002. 7. Εγκριση αποζημιώσεων προέδρου και μελών Επιτροπής Ελέγχου. 8. Επικύρωση αποφάσεων Δ.Σ. για την εκλογή νέων μελών του Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων, σύμφωνα με το άρθρο 25 του καταστατικού. 9. Επικύρωση απόφασης Δ.Σ. για τη στρατηγική της ΑΤΕ αναφορικά με τις αγροτοβιομηχανίες μετοχικού ενδιαφέροντός της. 10. Χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 κ.ν. 2190/20 και το άρθρο 30 του καταστατικού, στα μέλη του Δ.Σ. και στελέχη της Τράπεζας για συμμετοχή τους σε Δ.Σ. ή σε εταιρίες στις οποίες συμμετέχει η ΑΤΕ ή επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς. 11. Μετατροπή της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μόνο σε ευρώ σύμφωνα με το ν. 2842/2000 με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με κεφαλαιοποίηση μέρους αποθεματικών και αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της. Τροποποίηση του άρθρου 6 του Καταστατικού της Τράπεζας συνεπεία της πιο πάνω μετατροπής. 12. Αναδιατυπώσεις των άρθρων 7, 24, 29 και 34 του καταστατικού της Τράπεζας για λόγους σαφήνειας και κωδικοποίησης του καταστατικού. 13. Ανακοίνωση στοιχείων για αγορά ιδίων μετοχών σύμφωνα με την 23/20.4.01 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. 14. Εγκριση αγοράς ιδίων μετοχών μέσω του Χ.Α.Α. 15. Διάφορες ανακοινώσεις και λοιπά θέματα.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Α.Ε.Ε.Χ.

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 20/5/2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Esperia Palace Hotel, Σταδίου 22, Αθήνα, αίθουσα Ολυμπία, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσεως 2001. Εκθέσεις του Δ.Σ. και του Ελεγκτή. 2. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και του ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2001. 3. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού ελεγκτή για τη χρήση 2002 και καθορισμός της αμοιβής τους. 4. Παροχή άδειας σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του κ.ν. 2190/20 σε μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας να μετέχουν σε Δ.Σ. ή στη διεύθυνση εταιριών του ομίλου της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias ΑΕ που επιδιώκουν όμοιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

    [14] ΜΕΓΑΛΗ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΧΩ FM

    Μελβούρνη, 9 Μαϊου 2002 (19:53 UTC+2)

    "Μεγάλη τιμητική διάκριση, τόσο για τον ΗΧΩ - FM όσο και για τα ομογενειακά MME της Αυστραλίας γενικότερα, αποτελεί η βράβευση του σταθμού μας με το 1ο βραβείο για το ομογενειακό μέσο της χρονιάς 2001, από το υπουργείο Τύπου της Ελλάδας".

    Αυτό δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής του σταθμού Σπύρος Ξυπόλητος επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά ένας Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός από τους Αντίποδες κερδίζει μια τόσο σημαντική διάκριση. " Τώρα "οπλισμένος" με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της πατρίδας ο ΗΧΩ- FM θα συνεχίσει το έργο του πιο δυναμικά κρατώντας αναμμένη την φλόγα του ελληνισμού στην μακρινή Αυστραλία", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    Το Βραβείο για το Ομογενειακό μέσο της χρονιάς 2001 απονέμεται εξ ίσου στον ΗΧΩ- FM, με έδρα τη Μελβούρνη, στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "ΑRGO TV" από την Γερμανία και στην εφημερίδα "Ελληνική Διασπορά" από την Γεωργία.

    Δ.Ρ.

    [15] ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 9 Μαϊου 2002 (19:52 UTC+2)

    Σε επιστράτευση εφέδρων προχωρά από το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός, καθώς η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν έδωσε το πράσινο φως για επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιου καμικάζι τα ξημερώματα της Τετάρτης σε κλαμπ της πόλης Ρισόν Λεζιόν, νότια του Τελ Αβίβ, όπου σκοτώθηκαν 16 άτομα.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, άγνωστος αριθμός εφέδρων, έλαβαν εντολή για επιχειρησιακή ετοιμότητα.

    [16] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ

    Αθήνα, 9 Μαϊου 2002 (19:52 UTC+2)

    Στο θέμα της παραχώρησης ασύλου στους 13 Παλαιστίνιους που βρίσκονται έγκλειστοι στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση σώματος συνοριοφυλάκων, καθώς και στα χθεσινοβραδινά επεισόδια στα Σπάτα αναφέρθηκε σήμερα στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ολόκληρη η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Γεια σας και Χρόνια Πολλά.

    ΦΙΛΗΣ: Για το καινούργιο ντεκόρ της αίθουσας θα μας πείτε κάτι;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι παράσταση των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Είναι η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Τριπτόλεμος. Η Δήμητρα, όπως βλέπετε, παραδίδει στον Τριπτόλεμο το στάχυ, το οποίο συμβολίζει τη σπορά, τη γονιμότητα και τη ζωή. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράσταση.

    ΦΙΛΗΣ: Σήμερα είναι η ευρωπαϊκή ημέρα, η εορτή της Ευρώπης και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είδαμε προχθές μια πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αστυνομίας, για τη φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε. Θέλω να ρωτήσω ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης γι αυτή την πρωτοβουλία και εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα της μετανάστευσης, που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις στον αιώνα που ζούμε, αλλά και δημιουργεί και αντιδράσεις στην Ευρώπη, θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να αντιμετωπίζεται με προτάσεις αστυνομικής επιτήρησης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η σημερινή Ευρώπη είναι πολυπολιτισμική. Αυτό πρέπει να το αποδεχθούμε όλοι. Θα έλεγα ότι η καλύτερη απάντησή σε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε τελευταία και μας συντάραξαν -και αναφέρομαι στην εμφάνιση και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που ίσως εκφραστεί και σε άλλες εκλογές- βρίσκεται στις θέσεις μας για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία. Αυτή, λοιπόν, η ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερες κοινές πολιτικές, όσον αφορά την απασχόληση και την κοινωνική προστασία, για μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, είναι η καλύτερη απάντηση και σε τέτοια φαινόμενα. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει και παρανομία ή ανοχή παρανόμων καταστάσεων. Η Ευρώπη ξέρει να αγκαλίζει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Εχει αποδείξει ότι ξέρει να αποδέχεται και ανθρώπους που είτε είναι πρόσφυγες, είτε οικονομικοί μετανάστες και αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Σε όλα αυτά, όμως, πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Δεν μπορεί να γίνονται χωρίς κανόνες. Ούτε να υπάρχει αδήλωτη εργασία, για παράδειγμα. Ούτε μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε μια γκρίζα ζώνη, εκτός από τα όρια των κοινωνιών. Με αυτή την έννοια, πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες -η Ελλάδα είναι μια από αυτές τις χώρες- ανέλαβαν την ευθύνη και προχώρησαν σε νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι ζούσαν στους κόλπους τους. Πιστεύω ότι ως χώρα πρωτοστατήσαμε σε τέτοιες ενέργειες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έχουμε μια πολιτική ανοικτών συνόρων. Δεν μιλάμε για αστυνόμευση, που ωστόσο ορισμένες φορές και αυτή χρειάζεται. Για παράδειγμα, το Σώμα Συνοριακών Φρουρών, που έχει η Ελλάδα, έλυσε προβλήματα και δημιούργησε αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών. Με την ίδια λογική, μπορούμε να συζητήσουμε για το θέμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Δεν είναι κλειστά σύνορα, αλλά δεν είναι και ανοικτά. Υπάρχουν κανόνες, με βάση τους οποίους πρέπει να προχωρούμε. Με αποδοχή αυτών των κανόνων, που οδηγούν σε ενιαίες κοινωνίες, κοινωνίες που ξέρουν να συνδυάζουν διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, φυλές, γλώσσες και να αποδέχονται αυτές τις ιδιαιτερότητες να ζήσουμε.

    ΦΙΛΗΣ: Θα είναι η ευρωαστυνομία, αυτό το σώμα που εξαγγέλθηκε προχθές, μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας έχουν καθοριστεί ήδη. Γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτές. Από κει και πέρα, έαν έρθουν προτάσεις ή εάν και όταν γίνουν συζητήσεις γύρω από το θέμα των συνόρων της Ε.Ε., τότε θα διατυπωθούν και οι συγκεκριμένες απόψεις. Σας αναφέρω τις γενικές κατευθύνσεις μας. Σαφώς για την Ευρώπη υπάρχει ένα θέμα μετανάστευσης και πρέπει να δούμε πώς ενσωματώνονται στις κοινωνίες οι μετανάστες που ζουν ήδη στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ισχύει και για όλα τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν ακολουθούν μια πολιτική ανοικτών συνόρων. Πρέπει να δούμε τους κανόνες, τα όρια, τους τρόπους φύλαξης, να δούμε ποιους αφορά, για ποιους ισχύει. Μη ξεχνάτε, ότι σε τελική ανάλυση, όλοι ευελπιστούμε να αλλάξουν τα σύνορα της Ε.Ε. μέσα στο 2003, διότι επίκειται η διεύρυνση που είναι σημαντική. Ελπίζουμε, επιδιώκουμε και ζητάμε πρώτη χώρα στη σειρά ένταξης να είναι η Κύπρος.

    ΦΙΛΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση για την ευρωπαϊκή αστυνομία των συνόρων;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι υπάρχει μια σειρά τέτοιων προτάσεων. Από κει και πέρα θα δούμε με ποιό τρόπο θα εφαρμοστούν. Σε ό,τι προχωρά την έννοια της Ομοσπονδιακής Ευρώπης, δεν είμαστε αρνητικοί. Αλλά, μην προεξοφλήσουμε κάτι, εάν δεν προσδιορίσουμε τους κανόνες και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν. Οταν έρθει η ώρα θα γίνει η κατάλληλη συζήτηση. Δεν πρόκειται να καταστείλουμε ή να εμποδίσουμε κάτι. Δεν ακολουθούμε μια πολιτική ανοικτών συνόρων στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα αυτό το έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Διότι μια πολιτική ανοικτών συνόρων πρακτικά θα παραβίασε και τους ίδιους τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας της Ε.Ε. και των κοινωνιών της.

    ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν καταγγελίες, που έχει αποδεχθεί η κυβέρνηση, για βασανισμούς από λιμενικά όργανα μεταναστών, όπως, επίσης και καταγγελίες ότι λιμενικοί έριξαν στη θάλασσα μετανάστες. Αυτές οι καταγγελίες δεν έχουν προχωρήσει σε διερεύνηση. Μια μη κυβερνητική οργάνωση "το παρατηρητήριο του Ελσίνκι" ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει για να υπάρξει δικαστική εκκαθάριση αυτών των καταγγελιών. Τί πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι γνωστές οι σχετικές καταγγελίες, θα τις εξετάσουμε και θα ενημερωθείτε αφού διερευνηθούν.

    ΜΙΧΑΣ: Την περασμένη εβδομάδα η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" δημοσίευσε ένα τμήμα της έκθεσης των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη σφαγή στη Σεμπρένιτσα που αφορά την Ελλάδα. Στην έκθεση αναφέρονται δύο επισημάνσεις για το ρόλο της Ελλάδας: Οτι, την περίοδο 1994-95, ελληνικά ελαφρά όπλα και πυρομαχικά έφθαναν στο Μπλάντιτς και ότι Ελληνες πολίτες έλαβαν μέρος στις σφαγές και σήκωσαν την ελληνική σημαία. Με δεδομένη τη βαρύτητα της έκθεσης, η οποία όπως ξέρετε οδήγησε στην παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης, σκέφτεστε να συστήσετε μια επιτροπή για να διερευνήσει αυτά τα θέματα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διερευνούμε ήδη αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει κάτι που να αφορά κρατικές Αρχές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω γι αυτό. Απο κει και πέρα, διερευνούμε τις σχετικές εκθέσεις και όταν είμαστε έτοιμοι θα σας απαντήσω.

    ΜΙΧΑΣ: Η μεταφορά όπλων...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχουν όπλα από τις κρατικές Αρχές.

    ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από το Δικαστήριο της Χάγης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω ενημερωθεί για κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής. Προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των σχετικών εκθέσεων. Θα σας ενημερώσω σχετικά εάν έχουμε κάτι νεότερο.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπήρξε διαμαρτυρία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για καθυστέρηση υποβολής προσχεδίου για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων; Γιατί προχθές υπήρξε κάποιο θέμα. Τελικά εστάλη το σχέδιο, χθες το βράδυ;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, όπως γνωρίζετε, έχει γίνει ήδη νόμος του κράτους και η υλοποίησή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Σχετικές αναφορές έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Ρουμανία, στις συναντήσεις του τόσο με τη ρουμανική κυβέρνηση, όσο και με το Βούλγαρο Πρόεδρο. Το ίδιο ενήμεροι θα είναι και οι Γιουγκοσλάβοι. Στο παρελθόν και πριν την ψήφιση του νόμου είχαν υποβληθεί σχετικά ερωτήματα από τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών και από τη Γιουγκοσλαβία. Τώρα, όμως το Σχέδιο έχει γίνει νόμος του κράτους και προωθείται με γοργούς ρυθμούς.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Είχε ζητηθεί ενημέρωση από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση; Δόθηκε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, όταν είχε ζητηθεί, είχε δοθεί. Είχε ζητηθεί ενημέρωση για την πορεία του σχετικού Σχεδίου. Είναι λογικό, όταν υπάρχει ένα Σχέδιο Ανασυγκρότησης με επιμέρους δράσεις, να ενδιαφέρονται. Δεν είναι κάτι περίεργο. Από την εμπειρία που έχω από τις συναντήσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο έχει προχωρήσει το Σχέδιο, αλλά έχουν καθοριστεί και οι πρώτες δράσεις, δηλαδή, τα πρώτα σχέδια που θα προχωρήσουν.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε δηλαδή δυσαρέσκεια;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καμία δυσαρέσκεια. Και από τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους υπήρξε αποδοχή του σχετικού Σχεδίου. Οι ερωτήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν εξέφρασαν ακριβώς τη θέληση, την ανάγκη να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες έναν κύκλο επαφών με υπουργούς και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να μας πείτε τί περιμένει ο Πρωθυπουργός να προκύψει από αυτό τον κύκλο των επαφών; Και εάν θα δει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού με κορυφαία στελέχη. Είναι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με υπουργούς, με μέλη της κυβέρνησης, που είναι και κορυφαία στελέχη του Κινήματος. Τέτοιες συναντήσεις γίνονται και θα γίνονται συνεχώς. Κάθε εβδομάδα σας ενημερώνω για τις συνεργασίες του Πρωθυπουργού με υπουργούς ή το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο συναντήσεις που έγιναν χθες, η πρώτη με τον Γ. Παπανδρέου είχε ως αντικείμενο την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά και το θέμα του ευρωστρατού και η δεύτερη, με τον κ. Βενιζέλο, το τεράστιο θέμα της προβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, με δεδομένο ότι οι υπουργοί είναι και κορυφαία στελέχη του Κινήματος, είναι λογικό να γίνεται και συζήτηση γύρω από την πολιτική επικαιρότητα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη ερμηνεία, γιατί σημασία έχουν όλες οι επαφές σε αυτά τα ζητήματα.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών στον Πρωθυπουργό για την κριτική που του είχαν ασκήσει μέλη του Ε.Γ. στο όργανο, σχετικά με το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να γίνεται συζήτηση, είτε εδώ είτε σε κάποιον άλλο χώρο, γύρω από συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης. Στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της κυβέρνησης γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές και σοβαρές συζητήσεις, για μια σειρά θεμάτων. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να μένουν πάντα μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού.

    ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στη Ρόδο το Πάσχα ο Πρωθυπουργός έκανε μια δήλωση που πήρε έκταση. Είπε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου πιθανόν να δεχθεί πιέσεις και να περάσει μεγάλες δυσκολίες. Το ερώτημα είναι το εξής: Ο Πρωθυπουργός εννοούσε αυτές τις συνηθισμένες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας ή εννοούσε και πιέσεις, όσον αφορά τον ευρωστρατό και την επίλυση του Κυπριακού;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μη τα συνδέουμε όλα μαζί, γιατί κάνουμε λάθη. Είναι τρία χωριστά θέμα. Εχουμε το θέμα του ευρωστρατού ανοικτό. Εχω πει ότι το θέμα του ευρωστρατού αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Και όχι σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Εχουμε μια αντίληψη διαφορετική από αυτή που έχουν κάποιοι άλλοι. Αλλά, ακριβώς αυτή την αντίληψή μας θα την παλέψουμε. Εχουμε τονίσει ότι δεν θα δεχθούμε το λεγόμενο κείμενο της Αγκυρας όπως έχει. Είναι, επίσης, γνωστό ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Ανάν σύντομα θα βρίσκεται στην Κύπρο. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του και εκφράζουμε συγκρατημένη αισιοδοξία γύρω από την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Είναι σαφές ότι η παρουσία του Κόφι Ανάν στις συνομιλίες δημιουργεί μια αίσθηση ότι πραγματικά μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα, όπως όλοι προσδοκούμε. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Γλ. Κληρίδη. Οσον αφορά την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ένα τρίτο θέμα, που είναι σε καλό δρόμο, τουλάχιστον σε σχέση με τους κανονισμούς της Ε.Ε., από δηλώσεις αρμοδίων κοινοτικών παραγόντων και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη, του κ. Πρόντι και του αρμοδίου Επιτρόπου κ. Φερχόιγκεν. Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στη Ρόδο και στη Σύμη κυρίως, επισήμανε ότι πιθανόν, κατά τη διάρκεια της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. να εκδηλωθούν κάποιες αντιδράσεις, κυρίως από την τουρκική πλευρά ή από κάποιους άλλους που πιθανόν θα ήθελαν να εγείρουν ενστάσεις. Αυτό που ήθελε να τονίσει ο Πρωθυπουργός είναι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. ει δυνατόν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα, σ` ότι αφορά τη θέλησή μας να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. Είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και ένα από τα πρώτα ζητήματα που μας απασχολούν για την Ελληνική Προεδρία.

    ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Απλά ήθελα να πω ότι πιθανό να υπάρχουν, την ώρα της κρίσεως που η Κύπρος θα πρέπει να μπει στην Ε.Ε., πιέσεις, όσον αφορά τον ευρωστρατό ή ακόμα και στο θέμα της Κύπρου. Δηλαδή, ναι στην Ε.Ε. υποχώρηση στο θέμα του ευρωστρατού. Αυτό εννοούσα.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οπως προσέξατε διαχώρισα αυτά τα ζητήματα πολύ προσεκτικά. Οσον αφορά, σε αυτό που είπατε, για τυχόν προβλήματα σας απαντώ ότι "έχουσι γνώσιν οι φύλακες"

    ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Πότε πιστεύετε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης της αναλογικής τηλεόρασης, η οποία έληγε στις 30 Απρίλη και έχετε δώσει μία παράταση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πραγματικά αναγκαστήκαμε να βγάλουμε την καταληκτική ημερομηνία, με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το διαγωνισμό της αναλογικής τηλεόρασης, διότι δεν ήταν εντάξει οι φάκελοι των προσφορών. Υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα εφαρμογής της νομοθεσίας σχεδόν σε όλους τους φακέλους, οι οποίοι υποβλήθηκαν στο Υπουργείο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που οι υπηρεσίες μας αναγκάστηκαν να ζητούν συνεχώς συμπληρωματικά στοιχεία ακόμη και στον έλεγχο πληρότητας, στον πρώτο έλεγχο που γίνεται, καταλαβαίνετε ότι χρειάστηκε να υπάρξει μια χρονική παράταση, πράγμα το οποίο οι ίδιοι οι προσφέροντες το καταλαβαίνουν και το κατανοούν. Διότι οι ίδιοι ξέρουν τις ελλείψεις που είχαν οι φάκελοί τους. Σιγά-σιγά συγκεντρώνονται τα χαρτιά. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε απόλυτα τη νομιμότητα. Γι αυτό χρειάστηκε να υπάρχει μία παράταση στην καταληκτική ημερομηνία. Από πλευράς Υπουργείου, κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα. Ελπίζω ότι, πολύ σύντομα, θα δοθούν όλες οι απαντήσεις που έχουμε ζητήσει και θα διαβιβαστούν οι φάκελοι στο ΕΣΡ για τη βαθμολόγηση. Διότι η βαθμολόγηση δεν γίνεται από το Υπουργείο, όπως γνωρίζετε, αλλά από το ΕΣΡ.

    ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Περίπου, πότε το προσδιορίζετε;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ταχύτερο δυνατόν. Μόλις είμαστε σε θέση να έχουμε τα χαρτιά στα χέρια μας. Υποθέτω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διαβιβασθούν οι φάκελοι στο ΕΣΡ.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Παραμένει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γκαλίπ Γκαλίπ, ο οποίος δήλωσε στη Σαμψούντα ότι εκπαιδεύουμε Πόντιους, με σκοπό να κάνουν σαμποτάζ σε τουρκικό έδαφος;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διάβασα τα σχετικά δημοσιεύματα. Επικοινωνήσαμε με το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμά Σφυρίου, ο οποίος θα καλέσει τον κ. Γκαλίπ, προκειμένου να δώσει σχετικές εξηγήσεις. Μέχρι τότε, θα έλεγα, να περιμένουμε, διότι υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα, αλλά -πιστεύω- είναι σωστό ο κ. Γκαλίπ να δώσει σχετικές εξηγήσεις.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οπως είδατε κι εσείς, χθες είχαμε εκτεταμένες ζημιές στο αεροδρόμιο των Σπάτων από φιλάθλους του Ολυμπιακού. Το ερώτημά μου είναι, ποιός θα πληρώσει τις ζημιές, ο Ελληνας φορολογούμενος ή ο κ. Κόκκαλης; Και πώς σχολιάζετε την εκτίμηση της Αστυνομίας ότι η εισβολή στο αεροδρόμιο ήταν προμελετημένη; Αναρωτιέμαι αν είναι "πρελούντιο" άσκησης ιδιωτικού στρατού, όπως πάμε...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί. Βεβαίως, το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο λαϊκό άθλημα. Εκείνο που ήθελα να παρατηρήσω είναι πως όλες οι εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτό το άθλημα, πρέπει να είναι εκδηλώσεις γιορτής και ότι δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται με φαινόμενα ακροτήτων ή βίας, τα οποία όλοι καταδικάζουμε. Η πραγματικότητα λέει, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχαν κάποιοι, λίγοι -εγώ θα τους χαρακτηρίσω ανεγκέφαλους- χούλιγκαν, οι οποίοι έκριναν σκόπιμο, να παραβιάσουν κάθε μέτρο ασφαλείας στο αεροδρόμιο, θέτοντας πιθανόν σε κίνδυνο και τις δικές τους ζωές και να μπουν στην πίστα, την ώρα που προσγειωνόταν το αεροπλάνο. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Πρώτα απ` όλα, διότι καταστράφηκαν τα διαχωριστικά συρματοπλέγματα, τα οποία οι ίδιοι παραβίασαν. Και δεύτερον, διότι φανταστείτε την ώρα που προσγειωνόταν το αεροπλάνο, αν εκείνοι βρίσκονταν στο χώρο προσγείωσης. Θα μπορούσε να είχαν συμβεί ατυχήματα, να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τις δικές τους ζωές. Ηταν λοιπόν φυσικό, να υπάρξει παρέμβαση, η οποία έγινε με τη μέγιστη δυνατή προσοχή από την πλευρά της Αστυνομίας. Μιλώ για λίγους ανεγκέφαλους χούλιγκαν, τους οποίους όλοι πρέπει να καταδικάσουν. Και πιστεύω ότι και επισήμως ο Ολυμπιακός θα κάνει το ίδιο.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ποιός θα πληρώσει όμως τις ζημιές; Εγώ και οι συνάδελφοι; Ο Ελληνας φορολογούμενος;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα γίνει ό,τι συμβαίνει συνήθως σ@ αυτές τις περιπτώσεις. Καταλαβαίνουμε όλοι το πρόβλημα που υπάρχει. Θα γίνουν διώξεις, έχουν συλληφθεί και κάποιοι. Ο κάθε πολίτης είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δεν έχουν συμβεί αυτά σε οργανωμένους χώρους.

    ΚΟΥΙΝ: Σε γενικές γραμμές, πώς πηγαίνουν οι συνομιλίες με τον κ. Σολάνα και με τους Ισπανούς; Εχει υπάρξει, σ' αυτό το θέμα τουλάχιστον, κάποια πρόοδος;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια πρόοδο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πολυπολιτισμική Ευρώπη - που αναφέρατε - και η ελληνική Κυβέρνηση, κατά απαίτηση του Ισραήλ και των Αμερικάνων δεν δίνει πολιτικό άσυλο στους Παλαιστίνιους, που βρίσκονται στο Ναό της Γέννησης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση. Από χθες, το έχουμε ξεκαθαρίσει με τον πιο απόλυτο τρόπο. Ουδέποτε ζητήθηκε επισήμως κάτι τέτοιο. Δική μας πρόθεση ήταν να τους διευκολύνουμε, αλλά δε νομίζω ότι έχει τεθεί θέμα -εμείς τουλάχιστον αυτή την άποψη έχουμε- να έρθουν κάποιοι άνθρωποι από την Παλαιστίνη εδώ. Και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χορηγεί, δηλαδή, η ελληνική Κυβέρνηση πολιτικό άσυλο σ` αυτούς;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Δεν έχουμε εκφράσει συμφωνία ποτέ σε κάτι τέτοιο. Δεν έχει ζητηθεί κιόλας. Αλλά πέραν αυτού η θέση μας είναι διαφορετική. Είναι σαφές ότι είναι διαφορετική. Μπορούμε απλώς να διευκολύνουμε τη μεταφορά τους. Τίποτα περισσότερο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μου εξηγήσετε αν ζητηθεί πολιτικό άσυλο, για ποιό λόγο δεν θα δοθεί;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, για να μας ζητήσει κάποιος πολιτικό άσυλο πρέπει να είναι στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε. Δεν μπορεί να μας ζητήσει πολιτικό άσυλο από άλλη χώρα. Θέλω να σας το θυμίσω αυτό.

    ΦΙΛΗΣ: Το λογοπαίγνιο είναι καλό, αλλά υπάρχει μια πολιτική ουσία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι λογοπαίγνιο κ. Φίλη.

    ΦΙΛΗΣ: Πριν λίγο καιρό ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Τζεμ, στη γνωστή αμφιλεγόμενη κοινή επίσκεψή τους ...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αμφιλεγόμενη κατ` εσάς, βεβαίως.

    ΦΙΛΗΣ: Κατά τον κ. Βενιζέλο, απ` ό,τι ξέρω και από άλλα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά μην κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα εδώ. Είχε πει ο κ. Παπανδρέου δημόσια και απαντώντας σ` αυτή την κριτική συντρόφων του ότι υπήρχαν, εκτός των άλλων και εθνικά συμφέροντα που έπρεπε να προασπίσει με την επίσκεψή του αυτή, υπονοώντας τα προσκυνήματα που είναι υπό τη δικαιοδοσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα. Αυτά τα εθνικά συμφέροντα σήμερα, όταν μάλιστα το θέμα εμπλέκεται με τα προσκυνήματα, με το Ναό της Γέννησης, δεν ισχύουν λίγες μέρες μετά, ώστε η "ισχυρή Ελλάδα" να πράξει αυτό που έκανε "η αδύναμη Κύπρος" χθες, δια του κ. Κασουλίδη; Να πει ότι προτίθεται, αν υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, να δεχθεί στην Ελλάδα τους καταδιωγμένους Παλαιστινίους;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα πρέπει να σας θυμίσω ότι έβαλε τον όρο της διεθνούς συμφωνίας. Αυτό είναι το πρώτο.

    ΦΙΛΗΣ: Το βάζετε εσείς αυτό; Αναλαμβάνετε μία τέτοια πρωτοβουλία;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ελληνική Κυβέρνηση ακολούθησε μία διαφορετική, σ` αυτό το σημείο, στάση με τις χθεσινές δηλώσεις και νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα σωστή. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο: Θέλω να σας θυμίσω ότι η επίσκεψη εκείνη είχε πολύ μεγάλη προβολή -κι αυτό εξυπηρέτησε την Ελλάδα και τα συμφέροντά της- απ` όλα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και ιδιαίτερα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολύ μεγάλων χωρών, που παίζουν έναν ρόλο παγκοσμίως. Η προβολή της πρωτοβουλίας αυτής, οι δυνατότητες να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας, να αναδειχθεί ο ειρηνευτικός και μεσολαβητικός ρόλος της ελληνικής Κυβέρνησης, βοηθά σημαντικά το κύρος της χώρας ενόψει και της κρίσιμης φάσης, στην οποία βρίσκεται μια σειρά εθνικών θεμάτων. Μας βοηθά πάρα πολύ και πρέπει να το καταλάβουμε κάποια στιγμή αυτό. Μη μετράμε όλες τις κινήσεις με τη "μεζούρα". Είναι λάθος στα εθνικά θέματα αυτό. Στα εθνικά θέματα κάθε πρωτοβουλία, που ενισχύει το διεθνές κύρος της χώρας, ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή, με κάποιον τρόπο, θα έχει θετικά αποτελέσματα. Από κει και πέρα, θέλω να τονίσω ότι έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες για το Ναό της Γέννησης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βρεθήκαμε στο παρά ένα, ίσως, κάποιας συμφωνίας. Εγινε η τρομοκρατική επίθεση, η οποία δυστυχώς δημιούργησε την εικόνα μιας νέας κρίσης. Κι αυτό οφείλουμε όλοι να το επισημάνουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, θα είμαστε παρόντες και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δυνάμεις μας, για να συμβάλουμε στην επίλυση της κρίσης. Θα ήταν λάθος οποιαδήποτε κίνηση, που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αναστροφή ή μια διαφοροποίηση της κατάστασης στην κατεύθυνση που έχουμε πάρει.

    ΦΙΛΗΣ: Σκέφτεστε, μήπως, κοινή πρωτοβουλία με την Τουρκία για το θέμα αυτό;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα εξεταστεί η πρότασή σας κ. Φίλη!

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Αν άκουσα καλά ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι υπό ορισμένους όρους η Ελλάδα θα αποδεχόταν τους 13 Παλαιστινίους, τους προερχόμενους από το Ναό της Γέννησης. Αυτή η άποψη δεν ισχύει πλέον;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρώτον, ο κ. Μαγκριώτης δεν το είπε ακριβώς έτσι. Πρέπει να αποδίδουμε σωστά το νόημα των όσων είπε.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: "Υπό όρους", είπε.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το είπε ακριβώς έτσι. Δεύτερον, υπήρξαν χθες οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Υπήρξε χθες και αναλυτική ενημέρωση, η οποία σας δόθηκε από τον κ. Μπεγλίτη, στην οποία σας παραπέμπω.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο για το Πατριαρχείο στα Ιεροσόλυμα; Είναι σε κίνδυνο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Θέλω, όμως, να σας θυμίσω ότι, από την περασμένη μας συνάντηση, υπήρξε μια ανακοίνωση των Ισραηλινών, η οποία μας πληροφόρησε ότι δεν υπήρξε θέμα κυρίως από τη δική τους πλευρά, αλλά από κάποιες ενστάσεις που έγιναν από μερίδα της τοπικής ιεραρχίας. Και δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν αυτές τις προσφυγές , ώστε να βρεθεί τελικά λύση σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές. Ελπίζω αυτό να γίνει πολύ γρήγορα. Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει".

    [17] Ο Π. ΜΑΪΚΟ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τίρανα, 9 Μαϊου 2002 (19:51 UTC+2)

    Την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί αύριο ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο και θα έχει συνομιλίες με το ΓΓ της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επαφών της ηγεσίας του ΝΑΤΟ με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Η εφημερίδα "Κόχα Γιον" αναφέρει ότι η Αλβανία έχει ελάχιστες ελπίδες για σύντομη ένταξη λόγω των γνωστών της προβλημάτων. Ισως, ο κ. Μάικο, καταλήγει το δημοσίευμα, προσπαθήσει να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους των Βρυξελλών.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2002 (19:50 UTC+2)

    Συνεδριάζει αύριο στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας υπό την προεδρία του ΓΓ Ηλία Λιακόπουλου και τη συμμετοχή των Νομαρχών Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπων της ΤΕΔΚ Κεντρικής Μακεδονίας και εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών φορέων.

    Η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", θα αρχίσει στις 10 το πρωί με θέματα ημερήσιας διάταξης: αποτελέσματα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 1994 - 1999, πορεία υλοποίησης ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2000 - 2006, απασχόληση, υγεία, πολιτισμός, δημόσια δάση και υποδομές έρευνας.

    Στη συνεδρίαση έχουν προσκληθεί να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι Γενικοί Γραμματείς των αντίστοιχων υπουργείων, οι βουλευτές των Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμαρχοι και πρόεδροι των κοινοτήτων και οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Συμβουλίων.

    [19] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΛΙΕΙΑ ΟΣΤΡΑΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαϊου 2002 (19:49 UTC+2)

    Πενήντα κιλά όστρακα - δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία - ψάρεψαν παράνομα στο Θερμαϊκό κόλπο και σκόπευαν να τα διακινήσουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης τρία άτομα (ένας Ελληνας και δύο Αλβανοί) που συνελήφθησαν από το λιμεναρχείο.

    Πρόκειται για τον Αντώνη Γεωργιάδη 28 ετών και τους 27χρονους Κόλα Κόστα και Κόχα Μπαρτούλ οι οποίοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης οι δύο Αλβανοί ψάρεψαν με βάρκα 50 κιλά κυδώνια από τη θαλάσσια περιοχή "Παλιομάνα" ενώ ο 28χρονος τα μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο.

    Να σημειωθεί ότι από τις 19 Φεβρουαρίου 2002 απαγορεύτηκε, με απόφαση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας η αλιεία οστράκων στο Θερμαϊκό κόλπο μετά τον εντοπισμό τοξικού φυτοπλαγκτόν.

    Γ.Χ.

    [20] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 9 Μαϊου 2002 (19:48 UTC+2)

    Στην περιφέρεια του Τετόβου και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο Σαρ Πλανίνα διεξάγονται σήμερα έρευνες από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες συνέβη το χθεσινό ατύχημα, όταν όχημα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιταλός στρατιώτης και να τραυματιστούν δύο Γερμανοί.

    [21] ΕΠΑΦΕΣ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 9 Μαϊου 2002 (19:46 UTC+2)

    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που επισκέπτεται το Αφγανιστάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι ότι η Διεθνής Δύναμη Ασφαλείας στη χώρα (ISAF) πρέπει να μείνει και μετά τον Ιούνιο, αλλά εντός των ορίων της Καμπούλ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, ο Σρέντερ τόνισε πως η ISAF θα πρέπει να παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά τον Ιούνιο και απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασής της πέραν της πρωτεύουσας Καμπούλ και της αύξησης των Γερμανών στρατιωτών που μετέχουν σε αυτή.

    Ο κ. Σρέντερ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει τη χορήγηση προς το Αφγανιστάν της οικονομικής βοήθειας ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Καρζάι τόνισε πως η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης θα πρέπει να εξαρτηθεί από το βαθμό της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν και από την ετοιμότητα των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

    Ο κ. Σρέντερ συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΟΗΕ και με τον τέως μονάρχη της χώρας, Ζάχερ Σάαχ.

    [22] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 9 Μαϊου 2002 (19:44 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ με τους εκπροσώπους της ΕΕ και των ΗΠΑ, που έχει στόχο την επίσπευση της εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας και την ψήφιση των υπολοίπων 17 νόμων που προβλέπει η συμφωνία πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Την πρωτοβουλία της συνάντησης είχαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Αλέν Λερουά, και ο εκπρόσωπος του αμερικανού υπουργείου Εξωτερικών για τη ΝΑ Ευρώπη, Τζέιμς Χολμς. Οι μέχρι τώρα συναντήσεις των κομμάτων γινόταν υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος έφτασε εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη και ανέβαλε το ταξίδι του στη Σλοβενία, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη, στην οποία παίρνουν μέρος δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα.

    Από το VMRO - DPMNE συμμετέχει ο Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι και ο αντιπρόεδορς Μάρινα Γκιόρτσεφ, από την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο αντιπρόεδρος Νίκολα Πόποφ, από το DPA ο Αρμπεν Τζαφέρι και ο αντιπροόεδρος Μέντουχ Τάτσι, ενώ από το PDP δύο ηγετικά στελέχη ο Μοχάμετ Χαλίλι και ο Μπιλιάλι Βεϊσέλι. Επίσης, συμμετέχουν και ο υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφσκι και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιτζέτ Μεμέτι, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στις δημόσιες υπηρεσίες και άλλοι νόμοι σχετικά με την απογραφή του πληθυσμού, την έκδοση νέων ταυτοτήτων κ.α.

    Όπως έγινε γνωστό η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών θα ζητήσει να εξεταστούν και οι νέοι νόμοι για τη διεξαγωγή των εκλογών διότι αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας της Οχρίδας.

    [23] ΣΤΟΥΣ 32 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ

    Κασπίσκ, 9 Μαϊου 2002 (19:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην πόλη Κασπίσκ, στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, κοντά στην Κασπία θάλασσα.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, η έκρηξη σημειώθηκε στη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, το 1945. Ανάμεσα στα θύματα ήταν βετεράνοι, 12 παιδιά και μέλη στρατιωτικής μπάντας.

    Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας λένε ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μέσα στους θάμνους, δίπλα στο δρόμο, και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που παρευρισκόταν σε παρέλαση στη Μόσχα, είπε στην ομιλία του πως η διεθνής τρομοκρατία αποτελεί απειλή ανάλογη με αυτή του ναζισμού.

    Αργότερα έδωσε εντολή στον αρχηγό της ρωσικής Υπηρεσίας Ασφαλείας να μεταβεί στο Νταγκεστάν για να ηγηθεί των ερευνών.

    Η ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν συνορεύει με την Τσετσενία και έχει αποτελέσει το θέατρο αρκετών βίαιων επεισοδίων σχετικών με τον πόλεμο εκεί.

    Στο Κασπίσκ στρατοπεδεύει μεγάλη δύναμη του ρωσικού στρατού και πριν πεντέμισι χρόνια αποτέλεσε στόχο βομβιστικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 68 στρατιώτες και μέλη των οικογενειών τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 May 2002 - 18:13:48 UTC