Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΑΘΗΝΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [02] ΟΛΛΑΝΔΙΑ:ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] ΓΙΑΝΝΕΝΑ:ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ
  • [06] ΚΑΙ Ο ΤΣΙΜΠΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [07] Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ
  • [08] ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
  • [09] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ
  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ
  • [11] ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΦΤΜΠΟΛ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
  • [13] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Τ.Α. ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
  • [14] ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [15] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ
  • [16] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  • [17] ΝΑ "ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η UNHCR
  • [18] ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [19] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [20] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΥΠΕΞ -
  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [22] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [23] ΑΡΘΡΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ
  • [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ

  • [01] Η ΑΘΗΝΑ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (14:28 UTC+2)

    "Οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαική Ενωση δεν συνδέονται ή δεν μπορούν να υπαγορεύονται από οποιαδήποτε τελεσίγραφα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται την πρόταση του Ισπανού πρωθυπουργού Χ.Μ. Αθνάρ να υιοθετηθεί το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό. Μάλιστα ο Αμερικανός αξιωματούχος προέτρεψε και τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης να το αποδεχθούν.

    Για το θέμα του ευρωστρατού και τις πιέσεις που ασκούνται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Χτες ο κ. Σημίτης ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί αυτό το κείμενο και είπε χαρακτηριστικά:"Είναι προιόν συνεργασίας εκτός οργάνων, διότι κάποιοι θεώρησαν ότι μπορούν να αναλάβουν αυτοί τη διαχείριση των συμφερόντων της Ευρωπαικής Ενωσης. Δεν γίνονται τα πράγματα έτσι".

    Ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι από τη Δευτέρα η Αθήνα έχει ενημερώσει την Ε.Ε. ότι δεν αποδέχεται το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό.

    Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς εφημερίδων των Σκοπίων, ότι η στάση της Ελλάδας εμποδίζει την ανάπτυξη ευρωπαικής ειρηνευτικής δύναμης στη FYROM, επειδή υπάρχουν ακόμη προβλήματα στις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

    [02] ΟΛΛΑΝΔΙΑ:ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Άμστερνταμ, 16 Μαϊου 2002 (12:46 UTC+2)

    Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών Γιαν Πέτερ Μπαλκένεντε θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κεντροδεξιό κόμμα του κατέλαβε 43 θέσεις στο κοινοβούλιο, μεταδίδει το BBC.

    Η εκλογική επιτυχία του ακροδεξιού κόμματος του Πιμ Φορτοϊν στην Ολλανδία - το οποίο ήρθε δεύτερο μετά το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών - έχει αλλάξει την παραδοσιακή ισορροπία ισχύος στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα, το κόμμα του Πιμ Φορτάιν κατέλαβε 26 από τις 150 θέσεις στο κοινοβούλιο και ενδέχεται μάλιστα να συμμετάσχει και στην κυβέρνηση συνασπισμού.

    Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Ολλανδού πρωθυπουργού Βιμ Κοκ, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια, υπέστη μεγάλη ήττα - όπως αναμενόταν.

    Ο ίδιος ο Κοκ αναγνώρισε το γεγονός ότι η ήττα του κόμματός του ήταν πολύ μεγάλη και δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι της Ολλανδίας έχουν πλέον διαφορετικές επιλογές.

    Ο 46χρονος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Γιαν Πέτερ Μπαλκένεντε, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    Ο ίδιος δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα του Πιμ Φορτοϊν. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν τη δυνατότητα να συνεργασθούν με το Εργατικό και το Φιλελεύθερο Κόμμα για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

    [03] ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΑΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 15 Μαϊου 2002 (23:26 UTC+2)

    Εληξε στις 10.32 απόψε το δείπνο που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναχώρησαν από την οικία του κ. Βλόσοβιτς, με τη δήλωση "είχαμε ένα ωραίο δείπνο και μια καλή συνάντηση".

    Εξερχόμενοι από την οικία του κ. Βλόσοβιτς, οι δύο ηγέτες έκαναν μεταξύ τους χειραψία καθώς και με τον κ. Ανάν. Πρώτος αναχώρησε ο κ. Ντενκτάς, ακολουθούμενος από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τελευταίο τον κ. Ανάν.

    Ερωτηθέντες, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ήταν "μια πολύ καλή συνάντηση", ο κ. Ντενκτάς είπε "ήταν πολύ καλό δείπνο" και ο κ. Ανάν είπε ότι "είχαμε ένα πολύ καλό δείπνο και καλές συζητήσεις".

    Πριν εξέλθουν της οικίας του κ. Βλόσοβιτς, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι είπε ότι ο κ. Ανάν και οι δύο ηγέτες είχαν μιαν εκτενή συζήτηση και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προβεί σε δηλώσεις αύριο στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του από το νησί για το Ανατολικό Τιμόρ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [04] ΓΙΑΝΝΕΝΑ:ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΑΚΕΛΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Ιωάννινα, 16 Μαϊου 2002 (10:45 UTC+2)

    Τους φακέλους εφτά εξαφανισμένων γυναικών ανοίγει η αστυνομία Ιωαννίνων μετά την ομολογία του σιδηρουργού, Χρήστου Κολοβού, ότι στραγγάλισε την 11χρονη Μαρία Διδασκάλου, θυσιάζοντάς την για τη σωτηρία άλλων ζωών.

    Η αστυνομία θα ερευνήσει επίσης το κτήμα του δράστη στο χωριό Κωστακί Αρτας. Στο μεταξύ ο εισαγγελέας στον οποίο οδηγήθηκε ο Κολοβός του απήγγειλε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ως ιδιαιτέρως ειδεχθούς, ενώ αύριο ο δράστης θα απολογηθεί στον ανακριτή.

    Αποτρόπαιο και στυγερό χαρακτήρισε το έγκλημα και ο ιατροδικαστής Θόδωρος Βουγιουκλάκης, που δεν εντόπισε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης στην 11χρονη μαθήτρια.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (21:00 UTC+2)

    "Ο λαϊκισμός και η μικροψυχία πρέπει να έχουν όρια", τόνισε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στα σχόλια του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Ρουσόπουλου σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    "Κρίμα. Επιτέλους ας σκεφτεί η Ν.Δ. ότι ο λαϊκισμός, η μικροψυχία και η μιζέρια της πρέπει να έχουν όρια, ιδιαίτερα όταν αφορούν τα εθνικά μας θέματα", υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [06] ΚΑΙ Ο ΤΣΙΜΠΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2002 (20:57 UTC+2)

    Προσφυγών συνέχεια στον Αρη. Αυτή την φορά την σκυτάλη πήρε ο Μαρονικός Σαϊντ Τσίμπα που με αφορμή τις οικονομικές απολαβές που έχει να παίρνει από την ΠΑΕ ζητάει την ελευθερία του. Ο παίκτης μάλιστα εδώ και μέρες έχει δεχθεί επίσημη πρόταση από τον Ηρακλή και έτσι δεν είναι καθόλου απίθανο να αλλάξει ομάδα, αλλά όχι και πόλη. Ετσι το μόνο που απομένει είναι ο Γηραιός να του κάνει ικανοποιητική πρόταση.

    Ο παίκτης του Αρης ζητάει από την ΠΑΕ Αρης περίπου 145.000 Ευρώ. Ποσό που προέρχεται κυρίως από μισθούς των τελευταίων μηνών. «Αντιμετωπίζουμε όλα τα παιδιά μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Το μόνο που ζητάμε από τον κόσμο του Αρη είναι μια μεγάλη συγνώμη», τόνισε ο Μαροκινός άσος.

    [07] Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (20:54 UTC+2)

    «Αυτές οι εικόνες που είδαμε πριν λίγες ημέρες πριν το παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού αμαυρώνουν την εικόνα του ελληνικού μπάσκετ παγκοσμίως και ρεζιλεύουν τη χώρα μας», τόνισε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος και συνέχισε: «Χωρίς κανένα λόγο γινόμαστε ρεζίλι. Πρέπει να γίνει η θεσμική παρέμβαση που θα αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια. Εχουμε νόμους, αλλά η πολιτεία δυστυχώς αποστασιοποιείται από αυτούς».

    Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και για τους επιχειρηματίες προέδρους των ΚΑΕ που τους χαρακτήρισε υπαίτιους όλων όσων γίνονται. «Ολοι αυτοί που ήρθαν και βρίσκονται στον χώρο του μπάσκετ, ήρθαν την εποχή που το άθλημα τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τότε που το συγκεκριμένο άθλημα ήταν το πρώτο άθλημα στην Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται ένας επιχειρηματίας να χρησιμοποιεί τον αθλητισμό και γενικότερα το μπάσκετ ως όχημα για να πετύχει άλλους σκοπούς. Το άσχημο είναι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος γιατί χάνουμε ανθρώπους που παλιότερα έχουν βοηθήσει το άθλημα».

    [08] ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2002 (20:53 UTC+2)

    Το θέμα πλέον είναι τυπικό και ο Παντελής Κωνσταντινίδης περιμένει απλά δύο εικοσιτετράωρα για να υπογράψει στον ΠΑΟ. Ο άσος ΠΑΟΚ αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασία με τους «πράσινους» για 3 +1 χρόνια. Το πρωί είχε συνάντηση με τον έκπτωτο πρόεδρο της ομάδας, Αγγελο Φιλιππίδη. Το συμβόλαιό του θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου, αφού μέχρι τότε θα δεσμεύεται από τον ΠΑΟΚ. Οι ετήσιες απολαβές του διεθνή άσου θα ανέρχονται στα 586.500 ευρώ το χρόνο.

    Ουσιαστικά μετά από τη συνάντηση με τον κ. Φιλιππίδη ολοκληρώθηκε η φημολογία που τον ήθελε να έχει συμφωνήσει με τον ΠΑΟ πριν από δύο περίπου μήνες.

    [09] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τεράστιο πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση της χώρας μας δημιουργεί η πορεία των συζητήσεων για τον Ευρωστρατό, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού.

    "Αποκαλύπτεται ότι οι χειρισμοί που έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση στο θέμα αυτό είναι απαράδεκτοι και εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα προς αυτά της χώρας και του λαού μας", υπογράμμισε.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων στην Αλβανία επισημαίνει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός.

    Τονίζει ότι τα ελληνικά σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν κλειστά εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων που πρέπει να δοθούν στην ελληνική κοινότητα και συγκεκριμένα αναφέρει ότι μένουν απλήρωτοι οι οδηγοί που μεταφέρουν σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας τους Ελληνες μαθητές και φοιτητές με αποτέλεσμα, πολλοί από αυτούς να πηγαίνουν μόνο σε αλβανικά σχολεία.

    Σημειώνει ακόμη ότι προβλήματα παρατηρήθηκαν και με τα ελληνικά βιβλία και ότι οι μαθητές ακόμη και μέχρι τις αρχές του έτους δεν είχαν λάβει τους 35 από τους 42 τίτλους σχολικών βιβλίων.

    Ο κ. Ορφανός ζητά να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς αν θα δοθούν τα ανάλογα κονδύλια για να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μετακίνηση των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών που διαμένουν στην Αλβανία και γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Επίσης ρωτά ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης της αποστολής των βιβλίων στα ελληνικά σχολεία της Αλβανίας και αν σήμερα που πλησιάζει το τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές έχουν λάβει τελικά όλα τα βιβλία.

    [11] ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΟΦΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ως την καλύτερη Ολυμπιακή κατασκευή που έγινε ποτέ για το άθλημα του Σόφτμπολ, χαρακτήρισαν το υπό ανέγερση Ολυμπιακό συγκρότημα του Ελληνικού, οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (ISF), που σήμερα επισκέφτηκαν τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ISF, Andy Loechner και η Επικεφαλής Ανάπτυξης, Cindy Bristow, ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή, την Διευθύντρια Αθλήματος, Άννυ Κωνσταντινίδη και στελέχη της Διεύθυνσης Αθλημάτων, για την πρόοδο της προετοιμασίας που αφορά στη διοργάνωση του Ολυμπιακού τουρνουά του Σόφτμπολ.

    Ενημερώθηκαν ειδικότερα για τους τομείς του αγωνιστικού προγράμματος, του αθλητικού εξοπλισμού, των μεταφραστικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών τροφοδοσίας, των test events και του doping.

    Για θέματα που αφορούν το Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού η ενημέρωση έγινε από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ για θέματα τηλεοπτικών μεταδόσεων οι αξιωματούχοι της ISF, ενημερώθηκαν από τον Stephen Fleming, Συντονιστή Παραγωγής, του Athens Olympic Broadcasting.

    Η Cindy Bristow εξέφρασε τον θαυμασμό της για το υπό κατασκευή Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού. «Το Στάδιο θα είναι υπέροχο. Το καλύτερο που φιλοξένησε ποτέ το άθλημα μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα είναι μια κληρονομιά για την Ελλάδα και μια φοβερή βοήθεια στην προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος στην χώρα».

    Ο κ. Loechner στάθηκε στην άριστη συνεργασία της ISF με την Οργανωτική Επιτροπή. «Το επίπεδο των συνεργατών μας στην ΑΘΗΝΑ 2004 είναι εξαιρετικό, άριστο θα έλεγα. Η πρόοδος που συντελείται είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι το Σόφτμπολ θ' αγαπηθεί απ' όλους τους Έλληνες το 2004».

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2002 (20:28 UTC+2)

    Με την Πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη συναντήθηκε σήμερα στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της διοργάνωσης.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε εντυπωσιακό το σχεδιασμό που του ανέλυσε η κ. Αγγελοπούλου, υπογραμμίζοντας: «Είχα έλθει με αρκετούς προβληματισμούς και ερωτήματα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί πήρα απαντήσεις οι οποίες με κάνουν παραπάνω από αισιόδοξο ότι τα πράγματα θα πάνε άριστα».

    Αναφερόμενος στον εθελοντισμό ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης τόνισε, ότι «οι εθελοντές είναι εκείνοι που θα δώσουν την εικόνα προς τα έξω της παλλαϊκής συμμετοχής του ελληνικού λαού για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή».

    [13] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Τ.Α. ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ Ε.Ε.

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (20:27 UTC+2)

    Πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης για το διήμερο 20 και 21 Μαϊου συνδιοργανώνουν στο Ηράκλειο Κρήτης το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΔΔ) και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ενόψει της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (το πρώτο εξάμηνο του 2003).

    Την έναρξη της διημερίδας επιμόρφωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Αστόρια Καψής" στο Ηράκλειο θα κηρύξουν η αναπληρώτρια διευθύντρια της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αννα Αμπαριώτου και ο υπεύθυνος Σπουδών και Ερευνας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝ.ΕΠ.) του ΕΚΔΔ του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Το πρόγραμμα επιμόρφωσης που υλοποιείται στο Ηράκλειο Κρήτης είναι το τρίτο μιας σειράς αντίστοιχων δράσεων εκ των οποίων δύο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στην Πάτρα. Αντίστοιχη διημερίδα επιμόρφωσης θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 3-4 Ιουνίου και στη Θεσσαλονίκη 1-2 Ιουλίου.

    Τα προγράμματα αποσκοπούν στην ενημέρωση των στελεχών που θα συμμετάσχουν στους θεσμούς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις οποίες εκτιμάται ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ελληνική δημόσια διοίκηση.

    [14] ΜΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 16 Μαϊου 2002 (20:21 UTC+2)

    Περισσότερες από εκατό διαδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται στη Γερμανία από ακτιβιστές, πολέμιους της παγκοσμιοποίησης και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο.Μπους, την άλλη Τετάρτη.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, ομάδα ακτιβιστών που έχει υιοθετήσει την ονομασία «Αξονας του Κακού», όπως χαρακτηρίζει ο Μπους το Ιράκ, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, διοργανώνει τη μεγαλύτερη διαδήλωση στο Βερολίνο.

    Για την προστασία του Μπους στο Βερολίνο θα βρίσκεται σε επιφυλακή δύναμη 10.000 αστυνομικών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της Γερμανίας και το απόγευμα της Πέμπτης θα αναχωρήσει για τη Μόσχα.

    [15] ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (20:17 UTC+2)

    "Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο δεν μπορούσε να κινηθεί πέραν των ορίων που έχει χαράξει εδώ και πολλά χρόνια η ηγεσία των ΗΠΑ, η οποία θέλει μια Κύπρο με τη μορφή συνομοσπονδίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή και όχι για να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

    Ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι "το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη βία, βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την καλεί να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της στην Κύπρο και στο Αιγαίο, καλώντας σε κοινή σύσκεψη τους αρχηγούς όλων των κομμάτων".

    [16] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (19:35 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Η τακτική της ΝΔ απέναντι στην Αριστερά, αυτό το περίφημο θέμα του 'γαλάζιου σφυροδρέπανου' είναι άκρως υποκριτική" σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ερωτηθείς για την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, εναντίον της ΝΔ και της κ. Μπακογιάννη προσωπικά.

    Ο υπουργός Τύπου συμπλήρωσε ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται τη σχέση με την Αριστερά ως μία σχέση συναλλαγής ή ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων στελεχών της. "Αυτό εμάς δεν μας αφορά. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σχέση με την Αριστερά ως σχέση κοινών αγώνων, οραμάτων και κοινών αξιών" είπε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι "το φλερτ της ΝΔ με την Αριστερά ατύχησε και τελείωσε πριν καν αρχίσει και πριν μετεξελιχθεί ούτε καν σε έρωτα".

    [17] ΝΑ "ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ" ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η UNHCR

    Καμπούλ, 16 Μαϊου 2002 (19:31 UTC+2)

    Η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε τα κράτη στα οποία έχουν διαφύγει Αφγανοί πρόσφυγες να μην επιδιώκουν την έκδοσή τους από την χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η παραπάνω επισήμανση απευθύνεται σε χώρες όπως η Αυστραλία όπου έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός προσφύγων από το Αφγανιστάν.

    Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Γιουσούφ Χασάν επισήμανε από την Καμπούλ ότι περίπου 600.000 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στις εστίες τους από τον περασμένο Μάρτιο κυρίως από το γειτονικό Πακιστάν από τους οποίους το 40% περίπου έχει βρει κατεστραμμένα τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    Επιπλέον 160.000 Αφγανοί που μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    "Γινόμαστε μάρτυρες ενός έθνους που βρίσκεται σε κίνηση", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της UNHCR.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι η ασφάλεια στο Αφγανιστάν δεν είναι η κατάλληλη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή μετά από 23 χρόνια πολέμου για μαζική επιστροφή των προσφύγων ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες υποδομής της χώρας οι οποίες ενδέχεται να καθυστερήσουν σε περίπτωση που ένα μεγάλο κύμα προσφύγων επιστρέψει στην χώρα.

    Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους επαναπατρισθέντες έχουν προορισμό την Καμπούλ όπου εδρεύει η διεθνής ειρηνευτικής δύναμη (ISAF) γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια στην περιοχή.

    [18] ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 16 Μαϊου 2002 (19:30 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση διέψυεσε τις φήμες περί παραίτησης του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για λόγους υγείας. Οι φήμες ενισχύθηκαν μετά από τη δημοσίευση σχολίων του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς σε site του Ιντερνετ.

    Ο Ντερβίς φέρεται να είπε στον Αμερικανό πρέσβη ότι ο Ετζεβίτ θα υποβάλλει την παραίτησή του το Σάββατο και θα προκηρύξει εκλογές για το Νοέμβριο.

    [19] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΛΑΝΤΕΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 16 Μαϊου 2002 (19:30 UTC+2)

    Την άποψη ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ είναι ζωντανοί εξέφρασε ο κυβερνήτης της επαρχίας Paktia στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Η περιοχή που συνορεύει με τα βουνά της Τόρα Μπόρα είχε γίνει το επίκεντρο των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Μάρτιο καθώς αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τόσο ο μουλάς Ομάρ όσο και ο Μπιν Λάντεν κρύβοντας εκεί.

    Ο κυβερνήτης Τάι Μοχάμεντ Βαρντάκ εξέφρασε την άποψη ότι ο επικεφαλής του δικτύου της Αλ Κάιντα και ο επικεφαλής των Ταλιμπάν διέφυγαν από τη περιοχή και μετέβησαν στο γειτονικό Πακιστάν.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι στην επαρχία δεν βρίσκονται πλέον μέλη της Αλ Κάιντα οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μεταβεί στο Πακιστάν από όπου ενδέχεται να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ωστόσο η κυβέρνηση στο Πακιστάν ισχυρίζεται ότι οι παραπάνω καταζητούμενοι δεν βρίσκονται σε έδαφός της καθώς διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην βρουν καταφύγιο στην χώρα.

    [20] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΥΠΕΞ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (19:29 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    "Πρέπει να συνεχίσουμε και να δώσουμε τις μάχες για να προχωρήσουν και να λυθούν τα εθνικά μας θέματα, έχοντας συνείδηση ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Χρειάζεται προσπάθεια και εγρήγορση για να έχουμε θετικά αποτελέσματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σήμίτης, κατά την εισήγησή του στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, που είχε ως αντικείμενο την εξωτερική πολιτική.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παλαιστινιακό, στο κυπριακό, στον ευρωστρατό, στα ελληνοτουρκικά, ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης της Ευρώπης και αναφέρθηκε στις 10 προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον εσωτερικό τομέα.

    Ο υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, που θα έρθει στην Ελλάδα για την αποτίμηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων που γίνονται στο νησί, ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί και θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό και στις συνομιλίες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "δε δεχόμαστε παράταση", προσθέτοντας ότι η φόρμουλα που εμπεριέχεται στην επιστολή Αθνάρ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Οσον αφορά τη φημολογούμενη διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για την εξωτερική πολιτική, ο κ.Πρωτόπαπας δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων, αντιθέτως υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. "Ο κ.Παπανδρέου απουσίασε από την κυβερνητική επιτροπή διότι επέστρεψε άρρωστος από το Ρέκιαβικ" είπε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός είχε σήμερα το πρωί μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, πριν από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η πλήρης ταύτιση των απόψεών τους όσον αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (19:10 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Επίθεση στη Ν.Δ. εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατηγορώντας την ότι καλιεργεί κλίμα ισοπέδωσης.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η Ν.Δ. δημιουργεί αρνητική εικόνα, διχαστικό κλίμα, ιδεολογικό υπόστρωμα για να αναπτυχθούν συντηρητικές, αρνητικές αντιλήψεις.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε, τέλος, ότι "πρέπει να απαντήσουμε στη Ν.Δ. με την πολιτική μας, να απαντήσουμε στο αρνητικό κλίμα που καλλιεργεί η Ν.Δ., αρνητικό για την ίδια τη χώρα και την πολιτική".

    [22] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (19:09 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Οι εκλογές θα γίνουν το 2004 με τη λήξη της εντολής που έλαβε αυτή η κυβέρνηση από τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ερωτηθείς εάν κάποια θέματα της εξωτερικής πολιτικής ή εθνικά θέματα οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Ο υπουργός Τύπου προσέθεσε ότι ο δρόμος στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε ρόδινος, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, "αλλά εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Και είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι, έχοντας αναπτύξει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας".

    [23] ΑΡΘΡΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (18:49 UTC+2)

    Αρθρο του δημοσιογράφου Jerome Monahan υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα δημοσίευσε στις 10 Μαΐου το περιοδικό Times Educational Supplement (TES) Teacher, που ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα των Times του Λονδίνου.

    Το τρισέλιδο αφιέρωμα έχει τίτλο: "Το μάθημα από τις πέτρες" και συνοδεύεται από φωτογραφίες των Γλυπτών, οι οποίες αποτελούν και το εξώφυλλο του περιοδικού.

    Στο άρθρο γίνεται αρχικά μια ιστορική αναδρομή για τον τρόπο με τον οποίο ο Λόρδος Eλγιν αφαίρεσε τα γλυπτά από τον Παρθενώνα με τη βοήθεια του Τζιοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι, ενώ μνημονεύονται και οι αντιδράσεις ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος της εποχής, όπως του Βρετανού καλλιτέχνη Έντουαρντ Ντόντγουελ και του Λόρδου Βύρωνα.

    "Ακόμα και σήμερα", σχολιάζει ο δημοσιογράφος, "οι πράξεις του Έλγιν τροφοδοτούν εκατέρωθεν επιχειρήματα και συζητήσεις για το πού ανήκουν τα Γλυπτά και θέτουν δύσκολα πολιτικά, ηθικά νομικά και καλλιτεχνικά ερωτήματα". Οι υποστηρικτές της επιστροφής, συνεχίζει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στην εκστρατεία "Παρθενώνας 2004" με επικεφαλής τον Βρετανό Βουλευτή Ρίτσαρντ Aλαν, πιστεύουν ότι τα Γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επανενωθούν με τα άλλα γλυπτά σε οπτική επαφή με το μνημείο που κάποτε κοσμούσαν. "Αυτό θα αποτελούσε θρίαμβο της καλής θέλησης και της λογικής", υπογραμμίζει ο Monahan.

    Παράλληλα, το άρθρο "απαντά" στις απόψεις που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και τονίζει ότι η εμπειρία δείχνει πως μουσεία που έχουν κάνει δεκτά παρόμοια αιτήματα επιστροφής ούτε νέα ανάλογα αιτήματα αντιμετώπισαν, ούτε είδαν τις συλλογές τους να διαλύονται.

    Ο δημοσιογράφος θέτει στη συνέχεια ορισμένα ιστορικά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα "πλήρωσε ο Eλγιν για τα Μάρμαρα;", "τα μετέφερε στη Βρετανία προς όφελος του έθνους;" και "ενήργησε πράγματι με σκοπό να τα προστατεύσει, όταν αντιλήφθηκε ότι κινδύνευαν να καταστραφούν από τους Τούρκους;"

    Στο δημοσίευμα αναφέρονται επίσης και οι ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της διεκδίκησης των Γλυπτών, όπως η κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης "ενός μουσείου παγκοσμίου επιπέδου", η καταβολή των εξόδων μεταφοράς, η παραίτηση από την αξίωση της επιστροφής των νομικών τίτλων ιδιοκτησίας από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, καθώς και η πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών με τη μορφή μακροχρόνιου δανεισμού.

    "Το μόνο που ζητούν είναι η επανένωση των Γλυπτών και η έκθεσή τους με τρόπο που να τονίζει την αξία και το μήνυμά τους: στο φυσικό φως", καταλήγει ο Jerome Monahan.

    [24] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ"

    Θεσσαλονίκη, 16 Μαϊου 2002 (18:38 UTC+2)

    Παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του αντιδήμαρχου Καθαριότητας Ευάγγελου Δημητρίου και 1.000 μαθητών πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ομορφη και καθαρή Θεσσαλονίκη - Ευθύνη όλων μας». Το πρόγραμμα οργανώθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς από την αντιδημαρχία Καθαριότητας και τα γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του δήμου Θεσσαλονίκης είναι ότι βρίσκεται κοντά στη νέα γενιά και έχει ευαισθητοποιήσει τις μικρές ηλικίες σε θέματα καθαριότητας.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, "ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στον τομέα της καθαριότητας, έχει δαπανήσει τεράστια κονδύλια για να έχουμε τον καλύτερο μηχανολογικό εξοπλισμό, έχει αλλάξει τον τρόπο συλλογής των απορριμμάτων και οι υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμμάτων εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο".

    Και κατέληξε: «Η προσπάθεια αυτή του δήμου Θεσσαλονίκης πρέπει να έχει τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή όλων των συνδημοτών μας και ιδιαίτερα των παιδιών».

    Ο κ. Δημητρίου με τη σειρά του αναφέρθηκε στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τις νέες ηλικίες, μέσα από τα σχολεία, σε θέματα καθαριότητας και περιβαλλοντικής συνείδησης.

    Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετείχαν 2.500 παιδιά από σχολεία της Θεσσαλονίκης, πολλά από τα οποία συμμετείχαν στη σημερινή «παράσταση» της πλατείας Αριστοτέλους

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων και ηλικιών, ερεύνησαν το πρόβλημα των σκουπιδιών στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά και στην πόλη και αλληλογράφησαν με μαθητές άλλων πόλεων στην Ελλάδα και επικοινώνησαν μέσω Internet με πόλεις του εξωτερικού.

    Συνέταξαν ερωτηματολόγια και πήραν συνεντεύξεις από τους γείτονες, τους περαστικούς, τους καταστηματάρχες σχετικά με τη στάση και τη συμπεριφορά τους σε θέματα καθαριότητας.

    Μαγνητοφώνησαν τις συνεντεύξεις, έκαναν παρατηρήσεις, φωτογράφησαν εικόνες της πραγματικότητας του προβλήματος, υιοθέτησαν πάρκα και οικοδομικά τετράγωνα, εμπνεύσθηκαν και ζωγράφισαν σχετικά θέματα, έγραψαν και έπαιξαν θεατρικά δρώμενα.

    Επισκέφθηκαν το χώρο ταφής απορριμμάτων (χωματερή) στους Ταγαράδες, είχαν τακτική επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας στον οποίο έθεταν τα αιτήματα τους, άλλα έκαναν και προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Στην σημερινή συγκέντρωση, οι μαθητές παρουσίασαν όλη τη δραστηριότητά τους με παραστάσεις, τραγούδια, θεατρικά δρώμενα και ζωγράφισαν σε κάδους απορριμμάτων, ενώ παράλληλα ακούγονταν μαγνητοφωνημένα μηνύματα για την καθαριότητα.

    Στο τέλος της εκδήλωσης στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» τα παιδιά παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη με θέμα «Βρωμούληδες και Καθαρούληδες».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 16 May 2002 - 18:14:17 UTC