Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [03] ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
  • [04] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ - ΜΙΛΕΡ - ΜΑΝΤΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ
  • [05] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ
  • [06] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΙΠΕ ΤΟ "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [08] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-22/5/2002
  • [09] Η ΣΥΡΙΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ
  • [10] ΒΟΛΕΪ: ΤΗ ΔΕΥΤΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ - ΕΟΠΕ
  • [11] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ
  • [12] ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
  • [14] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΤΖΙΟΒΑΝΙ
  • [15] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΥΝΟΪΚΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ
  • [16] ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
  • [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ
  • [18] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [19] ΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΣΑΤ
  • [20] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [21] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ Ο ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
  • [22] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ
  • [23] ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ Μ.
  • [24] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

  • [01] ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (13:50 UTC+2)

    Μήνυμα συσπείρωσης και εγρήγορσης για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, αλλά και μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο και να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εκλογές, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Σημίτης μίλησε με έμφαση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα θέματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι "ήρθε η ώρα των αποφάσεων". Επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί το κείμενο της Άγκυρας για τον ευρωστρατό και υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου βαίνει καλώς, αλλά "χρειάζεται εγρήγορση, έντονη πολιτική παρουσία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στρατηγικό στόχο της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    "Αυτόματοι πιλότοι δεν υπάρχουν. Τίποτα απ' όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα στη διεθνή σκηνή ή στην Ευρώπη δεν μας τα χάρισαν. Όλα είναι καρποί προσπάθειας δουλειάς κι αγώνα. Χρειάζεται για αυτό συσπείρωση και αποφασιστικότητα, προκειμένου να πετύχουμε και αυτούς τους στόχους", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται σε κρίση αλλά, όπως είπε, "Σε κρίση βρίσκονται οι Κασσάνδρες. Σε κρίση και σε πανικό βρίσκονται όλοι εκείνοι, που δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ ενωμένο. Όλοι εκείνοι που δεν μας θέλουν δυνατούς.

    Επιτέθηκε κατά της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι "μιλά για καθεστώς και διαπλοκή το κόμμα, που αγκαλιάζει, εκφράζει, στηρίζει και στηρίζεται μαζικά από τους νοσταλγούς του παρελθόντος και του καθεστώτος. Μιλά για καθεστώς και διαπλοκή η μόνη Δεξιά στην Ευρώπη, που δεν τολμά να πει το όνομά της" και συμπλήρωσε "Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτήν η αντιπολίτευση".

    Όσον αφορά της επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για εκλογές με χαρακτήρα πολιτικό για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά δεν είναι δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι η ΝΔ υποτιμά την Αριστερά και νομίζει πως με δυο-τρεις φιλοφρονήσεις θα αποσπάσει την Αριστερή ψήφο για να ικανοποιήσει τα δικά της σχέδια. "Θα πάρει απάντηση γι' αυτό τον εμπαιγμό" τόνισε.

    Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    "Αυτή η δεκαετία είναι μια από τις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το ιστορικό χρέος μέσα σ' αυτή τη συγκυρία να σπρώξει την Ελλάδα μπροστά. Θα προχωρήσει μπροστά και θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές που προσφέρει η νέα της θέση στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Η νέα θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη επιταχύνει την μεγάλη προσπάθεια για τη σύγκλιση μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την εδραίωση της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας. Για όλες εκείνες τις αλλαγές και τα βήματα στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος, που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία στο ίδιο επίπεδο με τις ανεπτυγμένες κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Έρχεται η μέρα που η μεμψίμοιρη διαπίστωση ότι, έστω για κάποιους τομείς, η Ελλάδα είναι «μόνιμα πίσω» θα έχει ανατραπεί οριστικά. Έρχεται αυτή η μέρα γιατί κλείνουμε τις κάθε λογής ψαλίδες. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη μέρα να απομακρυνθεί. Όλοι έχουμε ρόλο κι όλοι έχουμε ευθύνη για να πετύχει το ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει το σχέδιο για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη στον κόσμο, σύγχρονη και ισότιμη στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για το 2001, οι Έλληνες είναι μέσα στο 14,5% του πληθυσμού της γης, με την υψηλότερη ευημερία.

    Όταν σήμερα συγκρίνουμε τις επιδόσεις της χώρας μας και το βιοτικό μας επίπεδο, το μέτρο σύγκρισής μας είναι οι 10-15 πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Και κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι ανεβαίνουμε όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Ο στόχος της σύγκλισης είναι μπροστά μας και θα τον πετύχουμε.

    Συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς την ανάπτυξη της οικονομίας. Έτσι δημιουργούμε ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της χώρας. Έτσι δημιουργούμε - και αυτό είναι το σημαντικότερο - επιπρόσθετους πόρους για να ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική. Στα χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στην υπόλοιπη αναπτυγμένη Ευρώπη και συνεχίζει να συγκλίνει. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων αυξάνεται σταθερά τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια. Οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία έφτασαν το 2000 να αποτελούν το 26% του ΑΕΠ και να είναι οι υψηλότερες από όλες της χώρες συνοχής της Ένωσης.

    Μειώνουμε την ανεργία. Μειώσαμε την ανεργία κατά 1,5% από το 2000. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε στο τέλος του 2002 μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας. Ο στόχος αυτός απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας. Η ανεργία είναι, σε συνθήκες ειρήνης, η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Ειδικότερα εδώ θέλω να επισημάνω τις ευθύνες των εργοδοτών και των επιχειρήσεων. Οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν πιο δυναμικές, να κατακτήσουν καλύτερες θέσεις στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά και να συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Αυτή είναι η οικονομική και κοινωνική τους αποστολή. Δεν πρέπει να το ξεχνάνε. Η Κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδέσει τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις με την απασχόληση. Αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε.

    Εκσυγχρονίζουμε παράλληλα τη δημόσια παιδεία. Χτίζουμε ένα σχολείο σύγχρονο και προοδευτικό. Ένα σχολείο που ανοίγεται στις σύγχρονες εξελίξεις, που ενσωματώνει τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και απαντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της εργαζόμενης οικογένειας. Οι θεσμοί που προωθούμε όπως το ολοήμερο σχολείο, η ενισχυτική διδασκαλία, η δυνατότητα πιστοποίησης της γνώσης ξένης γλώσσας από το δημόσιο σχολείο, η εισαγωγή της πληροφορικής και η δημιουργία σύγχρονων υποδομών, δημιουργούν νέες δυνατότητες για τους νέους και τις νέες μας. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την εργαζόμενη οικογένεια γιατί αυξάνουν τον κοινωνικό μισθό της.

    Η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ: Δημιουργούμε ένα «νέο κράτος». Δίνουμε μια καθαρή απάντηση στη γραφειοκρατία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα. Πριν 10 μήνες, το πρώτο Κέντρο το εγκαινιάσαμε στο Σύνταγμα. Στο τέλος Ιουλίου θα υπάρχουν 200 τέτοια Κέντρα σε όλη τη χώρα και 1000 ως το τέλος του 2003.

    Δίνουμε λύσεις για τις ουρές στο ΙΚΑ. Καταρχήν στις 26 μονάδες υγείας που έχουν ήδη εγκαταστήσει το ηλεκτρονικό σύστημα τηλεφωνικών ραντεβού, οι ουρές εξαφανίσθηκαν. Ως το τέλος του καλοκαιριού το σύστημα αυτό θα έχει επεκταθεί σε όλη την Αθήνα κι ως το τέλος του χρόνου θα έχει καλυφθεί ολόκληρη η χώρα. Στα Διοικητικά υποκαταστήματα, όλες οι αιτίες που προκαλούν καθυστερήσεις αντιμετωπίζονται από τα νέα συστήματα πληροφορικής, που σταδιακά εγκαθίστανται. Και για την έκδοση συντάξεων με τις νέες εφαρμογές πληροφορικής ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει μηδενισθεί ο αριθμός φακέλων σε καθυστέρηση.

    Για το ΟΓΑ ο σχεδιασμός μας είναι ως τις αρχές του 2003 να έχει μειωθεί η αναμονή για την έκδοση σύνταξης από τους 8-12 μήνες που είναι σήμερα, στους 3-4 μήνες. Και ως το τέλος του 2003 η αναμονή να έχει μηδενισθεί.

    προωθούμε παράλληλα τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Αλλάζουμε το χάρτη της υγείας στη χώρα μας με τις νέες υποδομές, τους Διοικητές Μάνατζερ, το νέο αποκεντρωμένο πρότυπο διοίκησης, την καθιέρωση του απογευματινού ιατρείου και μια σειρά πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια το 2000 και την ολοκληρώνουμε το 2006. Στην προσπάθεια για υψηλής ποιότητας δημόσια υγεία υπάρχουν συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Υπάρχουν εδραιωμένες αντιλήψεις που πρέπει να ανατρέψουμε. Υπάρχει και ο κ. Καραμανλής ο οποίος συμπεριφέρεται ως πλασιέ της απαξίωσης της δημόσιας υγείας. Το ίδιο κάνει η Δεξιά σε κάθε τομέα του κοινωνικού κράτους. Σταθερή επιδίωξή της είναι να απαξιώσει το κοινωνικό κράτος για να προετοιμάσει την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων. Στη μάχη αυτή επιστρατεύουν ένα σπασμένο παράθυρο, μία κατσαρίδα και πολύ τηλεοπτική σκηνοθεσία. Πίσω όμως από την εικόνα, ας μην ξεγελιόμαστε, κρύβεται η σταθερή επιδίωξη της Δεξιάς και των συμφερόντων που εκφράζει για την ανατροπή του κοινωνικού κράτους.

    Εμείς λέμε καθαρά:

    Ας πάψουν να «επενδύουν» διάφοροι τις τύχες τους σε σενάρια μιζέριας. Οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τα βήματα προόδου που έχουμε κάνει. Είμαστε υπερήφανοι για τη θέση που έχει σήμερα η χώρα μας στο κόσμο. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Το ζήτημα είναι πώς η Ισχυρή Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις για να γίνει πιο ισχυρή, για να προχωρήσει με σταθερό βήμα μπροστά.

    Δίπλα στους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους μας, ένα μεγάλο βήμα για την Ελλάδα και τον ελληνισμό αποτελεί η 28η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής, η Ολυμπιάδα του 2004. Πρόκειται για ένα γεγονός, που η σημασία του δεν μπορεί να υποταχθεί σε μικροκομματικά κριτήρια. Χρωστάμε την Ολυμπιάδα στη χώρα, στον εαυτό μας και στις επόμενες γενιές. Έχουμε κάνει μεγάλα άλματα για να είμαστε σήμερα εδώ και εγγυώμαι ότι θα ξεπεράσουμε και κάθε άλλο εμπόδιο. Πριν ένα μόλις χρόνο κάποιοι έλεγαν ότι η Ολυμπιάδα ίσως και να μη γίνει. Κι εμείς λέμε σήμερα ότι με την εργασία μας, με την πίστη μας, με το σχέδιό μας, η χώρα θα πετύχει.

    Ειδικά για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα, οι επόμενοι μήνες αναδεικνύονται μέσα από τη συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμοι για την πορεία μας στην Ένωση, αλλά και στη διεθνή σκηνή. Οδηγήσαμε τα εθνικά μας θέματα με σταθερή πορεία στην κατεύθυνση να υπάρξουν επιτέλους αποφάσεις. Παράδειγμα η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Εμείς την προτείναμε και εμείς την κατοχυρώσαμε στο Ελσίνκι. Και η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε σταθερά σε όλα τα Συμβούλια Κορυφής προτεραιότητά μας. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Μόνο ανιστόρητοι μπορούν να ισχυρίζονται σήμερα ότι η τελική αυτή φάση είναι προϊόν παραλείψεων ή λάθος χειρισμών. Τέτοιοι ισχυρισμοί θέλουν να συγκαλύψουν την απουσία τους όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπεκφεύγουν τις ευθύνες τους με τη θεωρία των αυτόματων πιλότων.

    Έχουμε μπροστά μας την εκκρεμότητα του Ευρωστρατού, την οριοθέτηση δηλαδή των σχέσεων συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, της σχέσης μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης με μη μέλη Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστή η αντίρρησή μας απέναντι στο λεγόμενο κείμενο της Άγκυρας. Θέλουμε αυτονομία της Ε.Ε. στη λήψη των αποφάσεων. Ισοτιμία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Όχι διακριτικές μεταχειρίσεις. Αμοιβαιότητα στις οποιεσδήποτε εγγυήσεις.

    Απέναντι στην άποψή μας υποστηρίζεται από εταίρους στην Ένωση και στο ΝΑΤΟ, σθεναρά και με επίταση, ότι οι ανησυχίες μας δεν ευσταθούν. Ότι ο ετεροβαρής χαρακτήρας του κειμένου της Άγκυρας, όπως εμείς υποστηρίζουμε, ουδέποτε δεν πρόκειται στην πράξη να λειτουργήσει ετεροβαρώς σε βάρος της Ένωσης ή και της Ελλάδας ακόμη.

    Διαφωνούμε πάνω σ' αυτό το ζήτημα και η διαφωνία εξακολουθεί να υπάρχει, χωρίς μέχρι στιγμής να διαφαίνεται κάποια λύση υπέρβασής της. Θα χρειασθεί να αγωνισθούμε και θ' αγωνισθούμε.

    Η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου βαίνει καλώς σύμφωνα με τις θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις της, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της, προκειμένου να είναι η Κύπρος στο πρώτο κύμα της ένταξης των δέκα. Ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιοι να επιχειρήσουν να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου με προηγούμενη επίλυση του καθεαυτού προβλήματος του Κυπριακού. Χρειάζεται εγρήγορση, έντονη πολιτική παρουσία, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον στρατηγικό στόχο της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου.

    Άμεσα συνδεδεμένο ζήτημα είναι οι τακτικίστικοι ελιγμοί της Τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αποβλέπουν είτε στην υιοθέτηση των απαράδεκτων θέσεων τους είτε στην εμπλοκή της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου στην Ένωση. Χρειάζεται κι εδώ εγρήγορση, προκειμένου να μην περάσει αυτή η στρατηγική.

    Η νέα δυναμική που δημιούργησε η πολιτική μας αλλάζει ουσιαστικά και το πλαίσιο τόσο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και του Κυπριακού. Υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία οι οποίες ξεβολεύονται σ' αυτό το νέο πλαίσιο. Υπάρχουν δυνάμεις που ταλαντεύονται ως προς τα αυτονόητα που περιέχουν οι δεσμεύσεις της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Όλο αυτό το ερχόμενο διάστημα χρειάζεται προσοχή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Θέλουμε η Τουρκία να κατανοήσει ότι η προσαρμογή στο Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο είναι συμφέρουσα για την ίδια, αλλά και για την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Η Ελλάδα παραμένει πάντοτε εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

    Το συνολικό συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται εγρήγορση κι αγώνας. Αυτόματοι πιλότοι δεν υπάρχουν. Τίποτα απ' όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα στη διεθνή σκηνή ή στην Ευρώπη δεν μας τα χάρισαν. Όλα είναι καρποί προσπάθειας δουλειάς κι αγώνα. Χρειάζεται γι' αυτό συσπείρωση και αποφασιστικότητα, προκειμένου να πετύχουμε κι αυτούς τους στόχους.

    Η δραστηριότητα και οι λειτουργίες της Κοινοβουλευτικής ομάδας αποτέλεσαν τον τελευταίο καιρό αντικείμενο πολλαπλών αναλύσεων. Κάποιοι θέλησαν ν' αποδείξουν και ν' αναδείξουν έλλειμμα συνοχής και συνεργασίας Κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κάποιοι μίλησαν για ενδεχόμενα «σενάρια». Η απάντησή μας είναι απόλυτη: Το ΠΑΣΟΚ και ο δημοκρατικός και προοδευτικός λαός, έχει αγωνιστεί αρκετά, ώστε να μην φοβάται «σενάρια».

    Θα διαψευσθούν και πάλι, όσοι ελπίζουν και προσδοκούν ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλουν σε αποσταθεροποίηση και σε ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις. Άλλο η κριτική κι άλλο η κρίση. Η κριτική και η αυτοκριτική μάς δυναμώνει.

    Σε κρίση βρίσκονται οι Κασσάνδρες. Σε κρίση και σε πανικό βρίσκονται όλοι εκείνοι, που δεν θέλουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενωμένο. Όλοι εκείνοι που δεν μας θέλουν δυνατούς. Όλοι εκείνοι, που ποτέ δεν σταμάτησαν να διαβάλουν το ΠΑΣΟΚ και ποτέ δεν συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. νίκησε το καθεστώς κι εγκαθίδρυσε οριστικά τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

    Επιχειρούν να μας προσάψουν την ταμπέλα του «καθεστώτος».Σε μας που αγωνισθήκαμε κι αγωνιζόμαστε για την αλλαγή. Σε μας που έχουμε σημαία, προτεραιότητα, στρατηγική τη σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης και ζωής του ελληνικού λαού με τα αντίστοιχα στις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Για μια καλύτερη ζωή για τους πιο αδύναμους. Για μια καλύτερη προοπτική για τους πιο δυναμικούς, τους πιο ανταγωνιστικούς, τη νέα γενιά. Σε μας που αντλούμε τη δύναμή μας από τη λαϊκή εντολή.

    Μιλά για καθεστώς και διαπλοκή το κόμμα, που αγκαλιάζει, εκφράζει, στηρίζει και στηρίζεται μαζικά από τους νοσταλγούς του παρελθόντος και του καθεστώτος.

    Μιλά για καθεστώς και διαπλοκή η μόνη Δεξιά στην Ευρώπη, που δεν τολμά να πει το όνομά της.

    Δεν αξίζει στην Ελλάδα αυτή η αντιπολίτευση. Όμως τελευταία έχουμε δώσει κι εμείς με τη στάση μας αφορμές για να νομίζουν ότι «ήρθε η ώρα τους». Δεν έχουμε δώσει ισχυρές απαντήσεις όσο θα έπρεπε στην αλαζονεία και στον καιροσκοπισμό των εκπροσώπων του λαϊκισμού, του μηδενισμού, του χτες και της συντήρησης.

    Η λαϊκή κυριαρχία έστειλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση με 156 βουλευτές, με όλους εμάς. Αλλά, δεν είμαστε μόνοι μας. Κοντά μας, βρίσκονται 3 εκατομμύρια πολίτες αυτοί που μας οδήγησαν εδώ με την ψήφο τους.

    Είμαστε όλοι αποδέκτες των μηνυμάτων των πολιτών αυτών, αλλά και αντιπρόσωποι ολόκληρης της κοινωνίας και του συνόλου του ελληνικού λαού. Ενεργούμε με βάση το εθνικό συμφέρον και τις πολιτικές δεσμεύσεις μας έναντι του ελληνικού λαού. Πασχίζουμε όλοι για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κυβερνητικού έργου.

    Αυτά, είναι δεδομένα και τα δέχομαι για όλους μας. Αλλά δεν δέχομαι στο όνομα της κριτικής να δίνουμε λάθος εντυπώσεις «αδυναμίας» σε όσους βρίσκονται απέναντι, σε όσους επιχαίρουν. Δεν ταιριάζει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να έχει «βωβούς βουλευτές» στις επιθέσεις της Αντιπολίτευσης, στις επιθέσεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Αλλά δεν μας ταιριάζει και η αμετροέπεια και η γκρίνια κι αυτό δεν το θέλει κανείς μας και κυρίως δεν το θέλει ο ελληνικός λαός. Το θέλουν και το εύχονται μόνο οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

    Γι' αυτό πρέπει να αλλάξουμε τις καταστάσεις, που προκαλούν εντάσεις τις οποίες κανείς μας δεν θέλει αλλά και τις αρνητικές συμπεριφορές και τις στάσεις, που δεν τις θέλει ο λαός. Θα γίνω συγκεκριμένος:

    Για τη δημιουργική κριτική και τη διαρκή συμβολή στο κυβερνητικό έργο, σταθερός μας στόχος είναι η συνεπής και διαρκής λειτουργία των Κ.Τ.Ε. Στον Κ.Τ.Ε ο συστηματικός διάλογος ευνοεί και οδηγεί στη σύνθεση. Διασφαλίζει την ενιαία έκφραση και στάση.

    Δεν θα πρέπει να εισάγεται νομοσχέδιο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς προηγουμένως να έχει συζητηθεί στον αρμόδιο Κ.Τ.Ε. Κι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα.

    Η συζήτηση στον Κ.Τ.Ε είναι μια αυστηρή υποχρέωση των Υπουργών και ένα αναφαίρετο δικαίωμα όπως και μία υποχρέωση των βουλευτών. Η συζήτηση στον Κ.Τ.Ε. πραγματοποιείται, όχι γιατί τυπικά τούτο είναι απαραίτητο αλλά γιατί ουσιαστικά είναι αναγκαίο. Αναγκαίο γιατί εκεί γίνεται η σύνθεση των διαφόρων απόψεων. Εκεί εκφράζονται οι όποιες γνώμες. Εάν υπάρχουν διαφωνίες, που δεν επιλύονται στα πλαίσια του Κ.Τ.Ε, το θέμα έρχεται στον Υπουργό Επικρατείας, καθ' ύλην αρμόδιο για τις σχέσεις Κυβέρνησης Κοινοβουλευτικής ομάδας, στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που παρακολουθεί τη νομοθετική εργασία και που σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό επιλαμβάνονται της τελικής αντιμετώπισης. Αλλά και η προσωπική μου παρέμβαση να θεωρείται δεδομένη όπου και όταν χρειασθεί.

    Στο μόνιμο πρόγραμμα των Υπουργών χρειάζεται χρόνος επαφής και συνεργασίας με τους βουλευτές. Επαφή, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων με τους βουλευτές. Η συνεργασία των Υπουργών με τους βουλευτές είναι ουσιαστική πολιτική διαδικασία, όπου ο καθένας έχει το ρόλο του και τις ευθύνες του. Δεν θέλω να υπάρχουν υπουργοί, που κρατούν τους βουλευτές μακριά από το υπουργείο τους. Όπου αυτό γίνεται, πρέπει να σταματήσει. Κι αυτό είναι το δεύτερο που υπουργοί και βουλευτές πρέπει να τηρήσουν απαρέγκλιτα.

    Γιατί είναι αλήθεια ότι γεγονότα, που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, μπορούσαμε να τ' αποφύγουμε. Με καλλίτερη συνεργασία και με έγκαιρες παρεμβάσεις. Και βεβαίως με αρτιότερη προετοιμασία των νομοθετικών μας πρωτοβουλιών. Το νομοθετικό μας έργο οφείλει να είναι σαφές, συγκεκριμένο και λιτό και να μην επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες.

    Παράλληλα στους Κ.Τ.Ε., οφείλουν να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά δίμηνο) πολιτικές διαδικασίες όπου ο Υπουργός συζητά με τον οικείο Κ.Τ.Ε., την πολιτική της αρμοδιότητάς τους. Αυτές οι συζητήσεις αποτελούν για βουλευτές και υπουργούς το πλαίσιο διασφαλίζεται η συνεργασία τους. Αυτό είναι το τρίτο που πρέπει να τηρήσουμε.

    Η τέταρτη πρωτοβουλία αφορά τη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και Κινήματος για να αντιμετωπιστούν οι τοπικές ελλείψεις και τα προβλήματα ανά περιφέρεια. Οι βουλευτές βρίσκονται στο κέντρο της προσπάθειας αυτής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτό εντάσσεται και η δική μου σειρά επαφών και η συνεργασία με βουλευτές από την ίδια περιφέρεια.

    Τέλος η πρόσφατη ημερίδα της Κ.Ο. για το «Μέλλον της Ευρώπης» αποτελεί την αφετηρία μιας σειράς ημερίδων της Κ.Ο. σε πολιτικά θέματα κεντρικής σημασίας. Στόχος η ενημέρωση της Κ.Ο., η ανταλλαγή απόψεων και η σύνθεση ενιαίας πολιτικής σε μείζονα θέματα. Να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, με σχέδιο, σύστημα και σταθερότητα. Να σκύψουμε πάνω στα σύγχρονα ζητήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής. Είναι όσο ποτέ αναγκαίο.

    Έχουμε τις εκλογές για τα μέλη του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του απερχόμενου Προεδρείου και το γραμματέα του. Έκαναν σημαντική δουλειά και προσπάθησαν για το καλλίτερο.

    Το νέο προεδρείο, που θα εκλέξετε, αναλαμβάνει σημαντικές ευθύνες. Ν' αναβαθμίσει τις λειτουργίες της Κ.Ο. και να συμβάλλει στη ανάδειξη του ρόλου του βουλευτή στη βάση των τεσσάρων πρωτοβουλιών που ανέφερα. Στόχος μας η ζωντανή σχέση με τους πολίτες, την κοινωνία. Στόχος μας η διεύρυνση της πλειοψηφίας για την ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα με Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, την Ελλάδα της σύγκλισης.

    Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες. Δυσκολίες υπάρχουν γιατί η πρόκληση για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ιστορική. Πάμε για την τέταρτη νίκη. Η τέταρτη εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα. Γιατί ο νέος ιστορικός κύκλος που άνοιξε για την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος. Δεν είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται αυτόματα στο μέλλον βελτιώνοντας τις οικονομικές της επιδόσεις, αναβαθμίζοντας το διεθνή ρόλο και το κύρος της.

    Πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μια Ελλάδα που ανήκει σε όλους τους Έλληνες, που ακουμπά, αφουγκράζεται και δυναμώνει τους πιο αδύναμους, που δίνει ευκαιρίες κι ανοίγει νέους ορίζοντες ελπίδας, προόδου και δημιουργίας για όλους. Πρέπει εμείς να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα του 21ου μπορεί να διατηρήσει τη νέα εθνική της αυτοπεποίθηση, μπορεί να εδραιώσει τη θέση της μέσα σε ένα ιδιαίτερα σκληρό και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

    Απευθυνθείτε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, απ' όλες τις ηλικίες, απ' όλα τα επαγγέλματα κι απ' όλα τα κόμματα. Θέλουμε να διευρύνουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που πιστεύει κι εργάζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο, που εγγυάται τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και ταυτίζεται με το στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς. Απευθυνθείτε στη μεγάλη πλειοψηφία που θέλει να δει τη χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία της ψηλά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο ρόλος σας είναι σημαντικός, κρίσιμος, αποφασιστικός.

    Σε λίγους μήνες έχουμε τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι εκλογές με χαρακτήρα πολιτικό για τις τοπικές κοινωνίες, τις τοπικές προοπτικές ανάπτυξης, για τις εκεί νέες δυνατότητες, τις νέες ευκαιρίες. Και ποιο είναι το περιεχόμενο, ποιο είναι το διακύβευμά τους. Θέλουμε μια Τομή με το Χτες. Θέλουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαφάνειας, του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας που θα συμβάλλει ενεργά την τετραετία 2002-2006 στον στόχο της σύγκλισης.

    Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Νέας Δημοκρατίας στην τετραετία που τελειώνει, απέτυχε. Πώς προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία να ξεπεράσει αυτή την αποτυχία της; Με το να προσπαθεί να στρέψει την προσοχή σε άλλες κατευθύνσεις. Με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι.

    Με τα δήθεν «ανοίγματα στην Αριστερά». Με το να θέλει να παρουσιάσει μια στροφή που δεν υπάρχει και να σταματήσει κάθε συζήτηση για τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις, για το ρόλο και τη δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα χρόνια που έρχονται. Η Νέα Δημοκρατία υποτιμά την Αριστερά γιατί νομίζει πως με δυο-τρεις φιλοφρονήσεις θα αποσπάσει την αριστερή ψήφο για να ικανοποιήσει τα δικά της σχέδια. Θα πάρει απάντηση γι' αυτό τον εμπαιγμό.

    Ο κόσμος της Αριστεράς και το σύνολο των προοδευτικών πολιτών πέρα και πάνω από τα κόμματα, είδε τα αποτελέσματα της τετραετίας '98-2002 σε δήμους και νομαρχίες που κυριαρχούσε η Νέα Δημοκρατία. Δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί το παρελθόν και θα δώσει ένα τέλος στην Τοπική Στασιμότητα. Θα ψηφίσει κατά συνείδηση νέους, ικανούς, εργατικούς και προοδευτικούς υποψηφίους, που θα βάλουν τους δήμους και τις νομαρχίες στο χάρτη της ανάπτυξης. Θα ψηφίσει αλλαγή και πρόοδο, εκσυγχρονισμό και διαφάνεια. Κι όσο το βλέπουν αυτό στη Νέα Δημοκρατία, τόσο έρχονται σε πιο δύσκολη θέση. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά μόνο ως πελατειακός μηχανισμός νομής της τοπικής εξουσίας κι αυτή η αλήθεια σήμερα, μετά τέσσερα χρόνια, φαίνεται πιο καθαρά από ποτέ.

    Δεν έχουν πρόγραμμα, αρχές και θέσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως δεν έχουν πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις για κανένα ζήτημα. Το 1997 ο κ. Καραμανλής είχε δηλώσει ότι «θα καταργήσει τον Καποδίστρια». Το λεει και τώρα; Πιστεύει ακόμα το ίδιο; Έχουν περιοριστεί και παγιδευτεί στον καιροσκοπισμό, στην αντίδραση και στο μηδενισμό.

    Η κυβέρνηση, η Κ.Ο., το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε το χρέος, την ευθύνη και την υποχρέωση ν' ολοκληρώσουμε το έργο μας. Η νικηφόρα πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι νίκη του λαού, είναι νίκη της ισχυρής Ελλάδας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, ενώνει τους Έλληνες και οδηγεί την Ελλάδα στη σύγκλιση. Οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα: Ισχυρή, μέσα σε μια Ευρώπη πολιτικά ισχυρή. Μια Ελλάδα που κατακτά την ποιότητα ζωής των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στην περιοχή μας και συμβάλλει αποφασιστικά στην ειρηνική και δημιουργική συμβίωση των λαών σε μια τόσο εύθραυστη ζώνη για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (10:05 UTC+2)

    Στην Αθήνα αναμένεται το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας σχετικά με την πορεία του κυπριακού και την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στις 7 το απόγευμα ο κ.Κληρίδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ μισή ώρα αργότερα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συζητήσει την πορεία του κυπριακού με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Μετά τη συνάντηση οι κύριοι Σημίτης και Κληρίδης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

    Επίσης, σήμερα ο κ.Κληρίδης θα επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", ενώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αύριο το πρωί ο κ.Κληρίδης θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Κ.Ο.Ε.), τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    [03] ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (10:34 UTC+2)

    Μεμονωμένο σεισμικό γεγονός, με ανύπαρκτη μετασεισμική δραστηριότητα λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, χαρακτήρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash", τη σεισμική δόνηση, έντασης από 5,8 έως 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες στις 11:55 το βράδυ, με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Μήλου.

    "Δεν περιμένουμε μετασεισμούς" υπογράμμισε και ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, που επισήμανε, πως τα σεισμολογικά ινστιτούτα της χώρας πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

    [04] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ - ΜΙΛΕΡ - ΜΑΝΤΕΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (12:18 UTC+2)

    Του Νίκου Ρούμπου

    Στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια έδωσαν έμφαση ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και οι Πρέσβεις των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ και της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεμ στις ομιλίες τους στο Συνέδριο με θέμα «Σταθερότητα και ασύμμετρες απειλές στη Ν.Α. Ευρώπη» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Χάγιατ στη Θεσσαλονίκη.

    Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έκανε με δραματικό τρόπο ορατά και αισθητά σε όλο τον κόσμο τα αποτελέσματα μιας ασύμμετρης απειλής, είπε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης και πρόσθεσε πως όλοι αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται στο πεδίο εμβέλειας μιας ασύμμετρης απειλής που με γεωμετρική πρόοδο διαμόρφωνε μια αυτοκρατορία του φόβου. Σε κάθε περίπτωση, είπε, το θέμα που εξετάζουμε είναι ένα πρόβλημα έγκλημα χωρίς πατρίδα και άρα η αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι υπερεθνική και να βασίζεται σε συμπληρωματικές δράσεις της παγκόσμιας κοινότητας.

    Ο κ. Πασχαλίδης υποστήριξε πως η διεθνής σύμπραξη κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ είναι εκ των ων ουκ άνευ στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών που συνιστούν βασική δύναμη εντροπίας κάθε οργανωμένου κοινωνικού συστήματος.

    «Πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία με χώρο αναφοράς τα πολύπαθα Βαλκάνια, εκτιμώντας πως το οργανωμένο έγκλημα που παράγει ασύμμετρες απειλές, εμποδίζει, επιβραδύνει και πολλές φορές ακυρώνει την πορεία ανασυγκρότησης των χωρών της Ν.Α Ευρώπης, που βρίσκονται σε μια πορεία μετάβασης-ένταξης στις ευρωατλαντικές δομές», τόνισε.

    «Οι υπαρκτές ανισότητες στην κατανομή του πλούτου δεν νομιμοποίησαν, δεν νομιμοποιούν στο παρόν και στο μέλλον την πολιτική εκπροσώπηση των φτωχών από τους τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες στοχεύουν τον δημοκρατικό τρόπο σκέψης και ζωής. Άλλωστε τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2001 οδήγησαν στην αποκάλυψη σκοτεινών πλευρών του πλανήτη που δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να κυκλοφορούν, να ακούν μουσική, να πηγαίνουν σχολείο. Μαζί με την ανισοκατανομή του πλούτου αποκαλύφθηκε και το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που μεγαλώνει η κυριαρχία του φονταμενταλισμού. Οι δυνάμεις της τυφλής βίας δεν είναι η απάντηση στις δυνάμεις που κατανέμουν άδικα τον πλούτο και τη γνώση. Η απάντηση σε όλα αυτά θα έρθει μόνο μέσα από την πολιτική», είπε ο υπουργός.

    «Μελετώντας την ιστορία των Βαλκανίων βλέπουμε ότι οι αιτίες που δημιούργησαν τις χειρότερες τραγωδίες δεν ήταν τα εξωτερικά σύνορα αλλά τα εσωτερικά αόρατα σύνορα, οι μπάρες που υψώνουμε μέσα μας απέναντι σε όσους έχουν διαφορετική εθνότητα , διαφορετική πίστη, διαφορετική κουλτούρα. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα , αν δεν θέλουμε την αστάθεια που δημιουργούν οι διαμάχες γύρω από τις γραμμές των κρατικών συνόρων πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να γκρεμίσουμε τα τείχη της ξενοφοβίας, του ρατσισμού , των προκαταλήψεων, της αλαζονείας» τόνισε ο κ. Πασχαλίδης ενώ είπε πως «οι προσπάθειες που γίνονται σήμερα για τη δημιουργία ενός συνεκτικού οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου στα Βαλκάνια με ευρωπαϊκή προοπτική, αποτελεί μια ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα. Μια ευκαιρία να εργαστούμε για πράγματα που θα αλλάξουν την εικόνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα μελλοντικά ιστορικά βιβλία, δηλαδή τη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των πολιτών σ' ένα περιβάλλον δημοκρατίας, ισονομίας και ασφάλειας».

    «Υπάρχουν ακόμα ανοικτές πληγές στα Βαλκάνια , υπάρχουν εστίες έντασης. Είναι όμως θετικό ότι αυτή τη στιγμή όλες οι κυβερνήσεις φαίνονται διατεθειμένες να συνεργαστούν για μια ειρηνική επίλυση των διαφορών. Θα πετύχουμε τη σταθερότητα μακριά από τις λογικές της απόλυτης νίκης, της απόλυτης ήττας», ανέφερε.

    «Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη . Το μέλλον της Ευρώπης περνά από τα Βαλκάνια. Πρέπει τώρα στο ξεκίνημα του νέου αιώνα να κλείσουν και τα τελευταία δραματικά κεφάλαια στα πολύπαθα Βαλκάνια. Είναι καιρός τα Βαλκάνια μετά την υπερπαραγωγή ιστορικών γεγονότων να παράγουν ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους λαούς, για όλους τους πολίτες. Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα κοινό μέτωπο κατά του εξτρεμισμού, κατά της τρομοκρατίας. Χρειαζόμαστε ένα κοινό μέτωπο υπέρ της λογικής, υπέρ της συνεργασίας», κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

    Ο αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ είπε ότι είναι ενθαρρυντικό το στοιχείο μετά από μια δεκαετία πολέμων τείνει να επικρατήσει η ειρήνη στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Μένουν να γίνουν πολλά ακόμα είπε αλλά η εξέλιξη αυτή είναι ένα θετικό βήμα. Αναφερόμενος στη FYROM σημείωσε ότι έχει μειωθεί σημαντικά το φάσμα αναζωπύρωσης της κρίσης και η χώρα βαδίζει σε εκλογές το Φθινόπωρο. Σε όσους υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τα Βαλκάνια απάντησε με τη δήλωση του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους «Μαζί ήρθαμε στα Βαλκάνια και μαζί θα φύγουμε». Επεσήμανε ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσει προτεραιότητα στα ζητήματα των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να ανοίξουν μόνες τους μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, θέλουν τη συνεργασία όλων των χωρών και απόδειξη γι' αυτό αποτελούν τα παρακάτω στοιχεία: 161 χώρες έχουν εκδόσει εντολές αναστολής πληρωμών 120.000.000 δολαρίων (από αυτά τα 50.000.000 δολάρια αφορούν χώρες της Ευρώπης) που θεωρείται ότι θα κατευθύνονταν για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σε εκατόν πενήντα χώρες έχουν ληφθεί μέτρα για παράνομες χρηματοδοτήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων και σε 60 χώρες έχουν γίνει συλλήψεις μελών της Αλ Κάιντα, οι περισσότερες από αυτές σε χώρες της Ευρώπης. Το ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διοχετευτεί στο Αφγανιστάν με τη μορφή της οικονομικής βοήθειας.

    Ο κ. Μίλλερ είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη Ν.Α. Ευρώπη το οποίο συνδέεται ενδεχομένως και με την τρομοκρατία. Η Ν.Α. Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες. Ο ίδιος γνωρίζει ότι στη Βοσνία είχαν παραμείνει κάποιοι Μουτζαχεντίν και ριζοσπαστικά στοιχεία και οι συλλήψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα είναι μία πρόοδος. Υπογράμμισε ότι η διαφορά είναι που δίνει το προβάδισμα στο οργανωμένο έγκλημα και γι' αυτό χρειάζεται στενότερη συνεργασία για την καταπολέμησή της. Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη των Βαλκανικών χωρών.

    Ο πρέσβης της Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεμ είπε ότι οι στόχοι της χώρας του στη ΝΑ Ευρώπη είναι η μείωση της απειλής από το οργανωμένο έγκλημα και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Το οργανωμένο έγκλημα έχει επιπτώσεις οικονομικές και πολιτικές ενώ η διαφθορά ενισχύει τον πολιτικό εξτρεμισμό.

    Το 90% της ηρωίνης που φτάνει στη Βρετανία προέρχεται από την Ασία μέσω της Τουρκίας και των Βαλκανικών χωρών. Η μεγαλύτερη πηγή λαθρεμπορίου για την Βρετανία είναι τα Βαλκάνια κυρίως σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο όπλων. Η Μολδαβία είναι η βασική πηγή διακίνησης λευκής σαρκός ενώ και ομάδες Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο έχουν σχέση με τη διακίνηση γυναικών.

    Ο κ. Μάντεν σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τις αστυνομικές αρχές της ΝΑ Ευρώπης να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να αναπτυχθούν σταθερά πολιτικά και κοινωνικά περιβάλλοντα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε 460 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη θεσμών δικαιοσύνης στην ΝΑ Ευρώπη και 500.000 για βοήθεια σε υπηρεσίες πληροφοριών. Η Βρετανία θα διαθέσει 8.000.000 λίρες ως οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία θα λειτουργήσουν αυτόνομες αστυνομίες.

    [05] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (20:57 UTC+2)

    Σειρά μέτρων με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής του Κηφισού ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα αναβάθμισης της κοίτης του Κηφισού, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, μεταξύ των οποίων κατεδάφιση αυθαιρέτων κατά μήκους του Κηφισού και επιβολή αυστηρών προστίμων σε βιομηχανίες που ρυπαίνουν την περιοχή,

    Στην πρώτη φάση της παρέμβασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τις 15 Μαϊου έχουν ήδη γίνει έλεγχοι για υγρά απόβλητα και λύματα, έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα 11 βιομηχανίες. Σε όλες εντοπίστηκαν παραβάσεις και για τις 6 από αυτές, υπάρχουν ήδη αποφάσεις της υπουργού για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 926.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατεδάφισης ή αποκατάστασης αυθαιρέτων παρεμβάσεων από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής σε 64 περιπτώσεις.

    Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει αποφασισμένο να προχωρήσει σε άρση αδειών λειτουργίας μέσω της ανάκλησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε ότι η Νομαρχία έχει καθυστερήσει τις κατεδαφίσεις στις 64 περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και για το λόγο αυτό, την αρμοδιότητα των κατεδαφίσεων αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής.

    Οπως ανέφερε η υπουργός, μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος αναβάθμισης της κοίτης του Κηφισού, το οποίο θα συνοδευτεί και από αναπλάσεις κατά μήκος της λεωφόρου Κηφισού, προϋπολογισμού 2 εκατομ. 900 χιλιάδων ευρώ. Το οδικό έργο αποτελεί τμήμα του ολυμπιακού δακτυλίου.

    Παράλληλα δημιουργείται με Προεδρικό Διάταγμα φορέας προστασίας και διαχείρισης του Κηφισού.

    "Σε σύντομο σχετικά διάσημα θα έχει διαφορετική εικόνα. Από χώρος απόρριψης λυμάτων και μπαζών, σταδιακά θα εξελιχθεί, όπως προβλέπεται στο προεδρικό διάταγμα σε προστατευόμενος χώρος και χώρος αναβάθμισης της περιοχής", είπε.

    [06] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΕΙΠΕ ΤΟ "ΝΑΙ" ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (20:48 UTC+2)

    Εχοντας δεδομένη την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μακεδονικού να παραχωρήσει το γήπεδο τους στον Ηρακλή οι άνθρωποι του Γηραιού περιμένουν απλά την απάντηση του Α.Σ Αρη προκειμένου να αποφασίσουν ποιο στάδιο θα διαλέξουν για τις δύο επόμενες χρονιές.

    Σε περίπτωση που ο Ηρακλής διαλέξει το γήπεδο του Μακεδονικού τη Νέα Ευκαρπία ο πρόεδρος της ομάδας, Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι αποφασισμένος να επενδύσει αρκετά χρήματα ώστε να γίνει μια μικρή ανακατασκευή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να παρθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, όπου και θα ενημερώσουν την αρμόδια ποδοσφαιρική αρχή για το γήπεδο που θα χρησιμοποιήσουν ως έδρα.

    [07] ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛ ΑΚΣΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

    Νάμπλους, 22 Μαϊου 2002 (20:44 UTC+2)

    Τον Μαχμούντ Τίτι, που φέρεται να είναι ο αρχηγός της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ανέφεραν νοσοκομειακές παλαιστινιακές πηγές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο σε σπίτι στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης. Οι ισραηλινοί επιτέθηκαν σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπάλατα κοντά στην πόλη και δυο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για τον θάνατο του Τίτι.

    O.K.

    [08] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-22/5/2002

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (20:44 UTC+2)

    ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    ΤΡΑΠΕΖΑ EFG EUROBANK ERGASIAS Α.Ε.

    Από σήμερα 22 Μαϊου 2002: α) εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.Α. οι 750.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας, οι οποίες προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών στα μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό της Τράπεζας, β) αύξηση ονομαστικής αξίας μετοχής σε ευρώ 2,76 (από ευρώ 2,74). Την 22/5/2002, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Τράπεζας στο Χ.Α.Α. ανέρχεται σε 313.310.348 κοινές ονομαστικές μετοχές.

    LAVIPHARM Α.Ε.

    Από σήμερα 22 Μαϊου 2002, οι μετοχές της εταιρίας είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής 1,00 ευρώ (από 0,8804 ευρώ).

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ.

    Ανακοινώνεται από την Εταιρία ότι οι μετοχές που αντιστοιχούν στα κλασματικά δικαιώματα που προέκυψαν κατά την σχέση ανταλλαγής μετοχών λόγω της συγχώνευσης των εταιριών VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & NEXTNET AE, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, και ανερχόταν σε 597 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ονομαστικής αξίας 0.33 ευρώ η κάθε μία, επωλήθησαν μέσω του Χ.Α.Α. και το προϊόν της ανωτέρω πωλήσεως θα αποδοθεί στους δικαιούχους μετόχους. Δικαιούχοι είναι οι μέτοχοι της NEXTNET AE που ήταν εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών στις 18/2/2002 μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Χ.Α.Α., οι οποίοι και θα εισπράξουν τα ποσά που αναλογούν στα κλασματικά τους δικαιώματα. Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί με ταχυδρομική αποστολή δίγραμμης επιταγής. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι κ.κ Μέτοχοι να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Μετοχολογίου της Εταιρίας στα τηλέφωνα 010 6160330 και 010 6160061και στη διεύθυνση Λ. Κηφισίας 44, 15125 Μαρούσι.

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι, σύμφωνα με απόφαση της πρώτης Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως των Μετόχων της εταιρίας «Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών» (η Εταιρία) της 21ης Μαίου 2002, το υπόλοιπο του μερίσματος ανέρχεται σε 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Εταιρία έχει διανείμει προσωρινό μέρισμα 0,191 ευρώ (65 δραχμές) ανά μετοχή στους μετόχους της 14ης Δεκεμβρίου του 2000. Δικαιούχοι είναι όσοι ήταν κάτοχοι μετοχών της Εταιρίας μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χ.Α.Α. στις 21.5.2002. Κατά συνέπεια, από την Τετάρτη 22 Μαίου 2002, η μετοχή θα διαπραγματεύεται στο Χ.Α.Α. χωρίς το δικαίωμα στο υπόλοιπο μέρισμα. Η πληρωμή του υπολοίπου μερίσματος θα γίνει με αποστολή δίγραμμων επιταγών στις διευθύνσεις τις οποίες έχουν δηλώσει στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) οι δικαιούχοι. Η ημερομηνία έναρξης πληρωμής θα ανακοινωθεί με νεώτερη δημοσίευση της Εταιρίας. Για περισσότερες πληροφορίες οι Μέτοχοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το τμήμα εξυπηρετήσεως Μετόχων της Εταιρίας, στα τηλέφωνα (010) 3728.806 και (010) 3728808.

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Συμφώνα με το άρθρο 4 της απόφασης 5/204/14-11-2000 του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφορικά με τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης αποφάσεων και πράξεων εισηγμένων εταιρειών οι οποίες αφορούν συμμετοχή σε διαδικασίες συγχώνευσης, η εταιρεία ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. ανακοινώνει τα ακόλουθα: «Η εταιρεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι την 20-5-2002 εξαγόρασε το 100% των μετοχών της εταιρείας ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΜΕΛΙΔΗΣ Α.Ε. και διακριτικό τίτλο ΕΤΚΚΑ Α.Ε. και πρόκειται να αρχίσει άμεσα την διαδικασία συγχώνευσης με απορόφηση με απορροφούσα την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και απορροφουμένη την ΕΤΚΚΑ Α.Ε.. Η ανωτέρω συγχώνευση με απορρόφηση πραγματοποιείται για τους σκοπούς επανάκρισης του εργοληπτικού πτυχίου της ΜΕΕΠ σε 6ης Τάξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2940/2001.»

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί ότι όπως ανακοινώθηκε στους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 20/5/2002 και αναφέρεται στο Ετήσιο Δελτίο που διανεμήθηκε, ποσό 4,1 δις δρχ. των αντληθέντων κεφαλαίων από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα διατεθούν εντός της χρήσεως 2002. Η παραπάνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε με βάση την από 25/10/2000 απόφαση της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, εγκρίθηκε με την υπ' αριθμ. 206/6-12-2000 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πιστοποιήθηκε με την υπ' αριθμ. 23/29-12-2000 πράξη του Δ.Σ. της Τράπεζας.

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 14/5/2002, εξέλεξε νέο μέλος της Επιτροπής Ελέγχου το μέλος του Δ.Σ. κ. Ιωάννη Μούργελα στη θέση του παραιτηθέντος μέλους του Δ.Σ. κ. Κων/νου Κωτσή.

    Η ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Γ.Α.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, την 14/5/2002, έληξε η θητεία των, εκ των μελών του Δ.Σ. κ.κ. Ταμβακάκη Απόστολου, Ζαριφόπουλου Χαραλάμπους, Καλβοκορέση Υπατίου, Μαργαρίτη Γεωργίου και δεν ανανεώθηκε. Μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η εκλογή στις θέσεις των ανωτέρω των κ.κ. Θεοχαράκη Νικολάου, Νέζη Γεωργίου, Τσαμαδού Ελένη, Φουρλή Βασιλείου. Η σημερινή σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ έχει ως εξής: Πανταλάκης Θεόδωρος Πρόεδρος, Μαλλούχος Νικόλαος Α' Αντιπρόεδρος, Θεοχαράκης Νικόλαος Μέλος, Κούσελας Δημήτριος Μέλος, Λευθεριώτης Σπυρίδων Μέλος, Λιαρόπουλος Λυκούργος Μέλος, Νέζης Στέργιος Μέλος, Νεκτάριος Μιλτιάδης Μέλος, Νικήτας Γρηγόριος Μέλος, Τσαμαδού Ελένη Μέλος, Φουρλής Βασίλειος Μέλος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι με απόφαση του από 16/5/2002 Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας εξελέγη ως νέο μέλος του Δ.Σ. ο κ. Γρηγόριος Τιμαγένης του Ιωάννου, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους, Στάμου Ζούλα. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι η ακόλουθη: Αριστείδης Αλαφούζος Πρόεδρος, Γεώργιος Κουμάντος Αντιπρόεδρος, Θεμιστοκλής Αλαφούζος Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Κωνσταντινίδης Μέλος, Βασίλειος Διαμαντόπουλος Μέλος, Μάρθα Ζώη Δερτιλή Μέλος, Νικόλαος Ναούμης Μέλος, Χαράλαμπος Ρούσσος Μέλος, Θάλεια Καλαφάτη Μέλος, Γρηγόριος Τιιμαγένης Μέλος.

    ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

    Η εταιρία ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Συνεχίστηκε το πρόγραμμα παρουσιάσεων εισηγμένων εταιριών που διοργανώνει ο Σ.ΜΕ.Χ.Α. με την παρουσίαση της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ. Ο κ. Σταύρος Σκλαβάκης Οικονομικός Διευθυντής της εταιρίας, ανέπτυξε τις δραστηριότητες και τις προοπτικές της εταιρίας και παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία σε ακροατήριο από εκπροσώπους χρηματιστηριακών εταιριών (χρηματιστηριακούς εκπροσώπους και αναλυτές) που με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε την όλη παρουσίαση. Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων τροφίμων με μερίδιο αγοράς πάνω από 70% στα κατεψυγμένα ΛΑΧΑΝΙΚΑ και πάνω από 33% στην αγορά της κατεψυγμένης ΖΥΜΗΣ. Εχει πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή στον τομέα των λαχανικών με δύο εργοστάσια εγκατεστημένα δίπλα από την πηγή των πρώτων υλών (στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΙΝΔΟΣ και στη ΛΑΡΙΣΑ), με ένα εργοστάσιο στον κλάδο των ζυμών, και με ψυκτικούς θαλάμους που ξεπερνούν τα 100.000 m3. Διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία σε όλο το εύρος των λειτουργιών, ελέγχοντας όλο το κύκλωμα της παραγωγικής διαδικασίας (από τη σπορά έως το τελικό προϊόν). Εχει υψηλού επιπέδου σταθερή πελατεία και έχει τοποθετήσει τα προϊόντα της σε 6.000 σημεία πώλησης (στο 98% της αγοράς των κατεψυγμένων). Ο κ. Σκλαβάκης παρουσίασε επίσης τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το 2001. Το 2001 ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε κατά 10%, φθάνοντας τα 56,67 εκ. ευρώ έναντι 51,45 εκ. ευρώ το 2000, τα προ φόρων κέρδη επίσης αυξήθηκαν κατά 10% φθάνοντας τα 5,35 εκ. ευρώ έναντι 4,85 εκ. ευρώ το 2000. Τονίστηκε επίσης ότι η εταιρία διαθέτει υπό την κατοχή της το πλειοψηφικό πακέτο (90,5%) της ΑΛΕΣΙΣ ΑΒΕΕ ενισχύοντας τη θέση της στον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης. Για τη χρήση του 2001 η εταιρία θα διανείμει καθαρά μερίσματα αυξημένα σε σχέση με το 2000 κατά 44%, που θα ανέλθουν στο ποσό των 2,79 εκ. ευρώ έναντι 1,94 εκ. ευρώ το 2000. Αναφερόμενος στους στόχους της εταιρίας την επόμενη τριετία ο κ. Σκλαβάκης δήλωσε ότι είναι οι: - Διεύρυνση του μεριδίου αγοράς στην Ευρώπη και στο Βαλκανικό χώρο εκμεταλλευόμενη λόγω και της γεωγραφικής εγκατάστασής της των ευκαιριών που παρουσιάζονται στις αναπτυσσόμενες αυτές χώρες. Δημιουργία κατεψυγμένων προϊόντων νέας γενιάς που εξυπηρετούν τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής και που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία. Η ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ έχει ήδη ξεκινήσει το λανσάρισμα έντεκα νέων προϊόντων στην κατηγορία των ετοίμων γευμάτων. Διατήρηση της ηγετικής της θέσης στο χώρο των κατεψυγμένων τροφίμων με ενδυνάμωση των brand names της εταιρίας και με παράλληλη διεύρυνση της βάσης των πιστών καταναλωτών της. Εκμετάλλευση των νέων μεθόδων επικοινωνίας που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Θα συνεχίσει το τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων.»

    CPI Α.Ε.

    Η εταιρία CPI ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε αύξηση της κοινής τους επένδυσης στον χώρο της Δομημένης Καλωδίωσης και των υπηρεσιών Πιστοποίησης και Ασφάλειας Δικτύων προχώρησαν οι εταιρείες CPI A.E. και ο όμιλος ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ. Οι δύο εταιρείες αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 45% του μετοχικού κεφαλαίου της FIBER Systems & Networks η κάθε μία μέσω εξαγοράς μετοχών από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας. H αύξηση της συμμετοχής των δύο εταιρειών στο μετοχικό κεφάλαιο της Fiber (από 70% σε 90%) έγινε με την εξαγορά 11.500 μετοχών από την κάθε εταιρεία ονομαστικής αξίας εκάστης 2,94 Ευρώ και με αξία εξαγοράς εκάστης 3,83 Ευρώ, καταβάλλοντας η κάθε εταιρεία συνολικά το ποσό των 44.045 Ευρώ. Η FIBER Systems & Networks δραστηριοποιείται στην αγορά της Πληροφορικής προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε προηγμένα συστήματα πληροφορικής και δικτύων επικοινωνιών. Τα προϊόντα που προωθεί, εγκαθιστά και υποστηρίζει η εταιρεία αφορούν σε Συστήματα Υποδομής Κτιρίων και σε Ολοκληρωμένα Συστήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών ενώ οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν σε Οικονομοτεχνικές Μελέτες Υλοποίησης και Επίβλεψης Έργων Δομημένης Καλωδίωσης, Υπηρεσίες Εγκατάστασης και Ρύθμισης Συστημάτων, Υπηρεσίες Πιστοποίησης Ασφάλειας Δικτύων και Δομημένης Καλωδίωσης καθώς και Συμβόλαια Συντήρησης και Υποστήριξης Συστημάτων. H CPΙ, ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1990, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ, με το χαρακτηριστικό ΣΠΙ, δραστηριοποιείται στην αγορά της Πληροφορικής και ιδιαίτερα στις επιμέρους αγορές της Εκτύπωσης, της Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας, της Ασφάλειας Δεδομένων, του Mobile Business και της Δικτύωσης. Με προβλεπόμενο κύκλο εργασιών 20,5 εκατ. Ευρώ για το οικονομκό έτος 2001, που λήγει στις 30/6/2002 και κέρδη που θα πλησιάζουν τα 2 εκατ. Ευρώ η CPI κατέχει σήμερα σημαντική θέση στις αγορές που δραστηριοποιείται. Η ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1972 και δραστηριοποιείται στις αγορές των συστημάτων ασφάλειας, πυρασφάλειας, ελέγχου πρόσβασης καθώς και ενεργειακού ελέγχου κτιρίων μέσω Η/Υ κατέχοντας ηγετική θέση στις αγορές αυτές. Ο Όμιλος ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε (στον οποίο ανήκει η εταιρεία ACON ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ Ε.Π.Ε.) μετέχει στο Group εταιρειών ΕΡΜΗΣ SECURITY A.E., με σημαντικό ποσοστό συμμετοχής, είχε το 2001 κύκλο εργασιών που ξεπέρασε τα 13 δις. Δρχ. ενώ παρουσίασε κέρδη προ φόρων 1,4 δις.»

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Στις, 21/5/2002, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΕΧΑΕ. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της πρώτης εταιρικής χρήσεως (από 29.3.2000 έως 31.12.2001). Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την καταβολή συνολικού μερίσματος ευρώ 22.634.238,25. Κατά συνέπεια, θα διανεμηθεί υπόλοιπο μερίσματος ευρώ 0,18 ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι η Εταιρεία έχει διανείμει προσωρινό μέρισμα ευρώ 0,191 (δραχμές 65) ανά μετοχή στους μετόχους της 14ης Δεκεμβρίου του 2000. Οι Μέτοχοι της Εταιρείας ενέκριναν επίσης τις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. και εξέλεξαν τους τακτικούς και αναπληρωματικούς ελεγκτές της επόμενης χρήσεως. Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσε τη Συνέλευση για την αγορά ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα που θα στεγάσει τις υπηρεσίες των εταιρειών του Ομίλου ΕΧΑΕ. Η έκταση, που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών 108-110, έχει συνολική επιφάνεια 7.900,97 τετραγωνικά μέτρα και αγοράστηκε έναντι του ποσού των 17.400.000 ευρώ. Τέλος, η Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΑΕ το οποίο στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως: 1. Παναγιώτης Αλεξάκης, Πρόεδρος. 2. Απόστολος Ταμβακάκης, Αντιπρόεδρος. 3. Παναγιώτης Βλασιάδης, Μέλος. 4. Μαρίνος Γιαννόπουλος, Μέλος. 5. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Μέλος. 6. Νικόλαος Καραμούζης, Μέλος. 7. Γκίκας Μάναλης, Μέλος. 8. Αλέξιος Πιλάβιος, Μέλος. 9. Αναστάσιος Σταματόπουλος, Μέλος.»

    ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.

    Ο κ. Γεώργιος Θ. Περιστέρης, με επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας προαναγγέλλω, σύμφωνα με το άρθρο 8 της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ότι, στα πλαίσια της υποβληθείσας προαιρετικής Δημόσιας πρότασης Ανταλλαγής μετοχών της ΓΕΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. προς τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Ανώνυμος Τουριστική Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρία, όπως αυτή αναθεωρήθηκε με την από 16/5/2002 έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προτίθεμαι: α) να μεταβιβάσω εξωχρηματιστηριακά, μετοχές της εταιρίας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ μέχρι τον αριθμό των 500.000 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ΤΕΡΝΑ Α.Ε. ήτοι ποσοστό 2,62% του μετοχικού κεφαλαίου και β) να αποκτήσω, εξωχρηματιστηριακά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας πρότασης, μετοχές της εταιρίας ΕΡΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ μέχρι τον αριθμό των 800.000 κοινών ανωνύμων μετά ψήφου μετοχών ΕΡΜΗΣ Α.Ε. ήτοι ποσοστό 3,77% του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στο σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 12/4/2002 και την Αναθεώρηση της Δημόσιας Πρότασης, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 16/5/2002.

    Η ως άνω περιγραφόμενη συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί κατά την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία κατάθεσης από την ALPHA BANK, η οποία ενεργεί εν προκειμένω ως ειδικά εξουσιοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με το άρθρο 12 της υπ' αριθμό 1/195/19.7.2000 Απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο Κ.Α.Α.»

    ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Αύξηση κερδών 14% παρουσιάζουν τα ενοποιημένα αποτελέσματα του Ομίλου Σαράντη το πρώτο τρίμηνο του 2002, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001. Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων, το πρώτο τρίμηνο του 2002, έφτασαν τα 3,2 εκ. ευρώ, σε σχέση με 2,8 εκ. ευρώ το 2001 σε ενοποιημένη βάση. Οι πωλήσεις του Ομίλου έφτασαν τα 42 εκ. ευρώ, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2001. Ταυτόχρονα, τα κέρδη του Ομίλου σε επίπεδο προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσιάζουν αύξηση 51,6% σε σχέση με το 2001. Πιο συγκεκριμένα, το α' τρίμηνο του 2002 το EBITDA της Σαράντης έφτασε τα 7,9 εκ. ευρώ, σε σχέση με 5,2 εκ. ευρώ το 2001. Ανάλογη ήταν και η βελτίωση στο περιθώριο μικτού κέρδους, που έφτασε το 57,5% επί του καθαρού τζίρου του α' τριμήνου του 2002 σε σχέση με 51,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2001. Στο πιο πάνω αποτέλεσμα συνεισέφεραν η καλή πορεία των πωλήσεων των θυγατρικών του Ομίλου στην Α. Ευρώπη και της Estee Lauder Hellas, καθώς και η συγκράτηση των δαπανών λειτουργίας και διάθεσης του Ομίλου, που το πρώτο τρίμηνο του 2002 έφτασε τα 15,1 εκ. ευρώ, σε σχέση με το 2001 που ήταν 14,6 εκ. ευρώ (αύξηση 3,7%). Στα αποτελέσματα του α' τριμήνου του 2002 δεν συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία της Pack Plast, της οποίας η τελική πράξη εξαγοράς ολοκληρώθηκε στην Πολωνία τον Απρίλιο του 2002. Για το σύνολο του 2002 η Σαράντης στοχεύει σε αύξηση πωλήσεων 25%, σε σχέση με το 2001 ή τζίρο 235 εκ. ευρώ. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων, στόχος του Ομίλου είναι να φτάσει τα 22 εκ. ευρώ ή αύξηση 29% σε σχέση με το 2001. Στις πιο πάνω προβλέψεις συμπεριλαμβάνεται και η Pack Plast. Κλειδιά στην επίτευξη των πιο πάνω στόχων είναι η εξέλιξη στην εγχώρια ζήτηση, κυρίως στον τομέα των καλλυντικών, και η εφαρμογή του πλάνου εξυγίανσης της Pack Plast.»

    ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΕ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τις αποφάσεις που έλαβε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 21/5/2002: «Α/ Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2001. Αποφασίζει να επισυναφθούν στο Βιβλίο των Πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης αντίγραφα της έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου και των ετησίων οικονομικών καταστάσεων, εταιρικών και ενοποιημένων, της χρήσεως 2001. Β/ Αφού έλαβε γνώση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της χρήσεως 2001 και αφού τις ενέκρινε, η Γενική Συνέλευση εγκρίνει τα προτεινόμενα καθαρά κέρδη προ φόρων των Euro 88.654.377,57 μετά από αποσβέσεις Euro 21.984.360,97. Μετά από αφαίρεση εισοδήματος ύψους Euro 31.582.073,26, τα προς διάθεση κέρδη ανέρχονται σε Euro 57.072.304,31. Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει το σχηματισμό τακτικού αποθεματικού ποσού Euro 2.881.267,27 και τη διανομή καθαρού μερίσματος Euro 2,46 ανά μετοχή επί 21.578.040 κοινών μετοχών, για τη χρήση 2001, δηλαδή τη διανομή Euro 53.081.978,40 συνολικά. Η διανομή του μερίσματος αναλύεται ως εξής: α) πρώτο μέρισμα: Euro 0,6192 ανά μετοχή, συνολικό ποσό Euro 13.361.122,37, β) πρόσθετο μέρισμα: Euro 1,8408 ανά μετοχή, συνολικό ποσό Euro 39.720.856,03. Στα παραπάνω μερίσματα, κατά το μέρος που προέρχονται από καθαρά κέρδη της χρήσεως περιλαμβάνεται το σύνολο των αφορολογήτων ή ειδικώς φορολογηθέντων εσόδων. Η καταβολή του μερίσματος, απαλλαγμένου από παρακράτηση φόρου, θ΄ αρχίσει στις 20/6/2002. Δικαιούχοι για την είσπραξη του μερίσματος είναι οι Μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο Βιβλίο Μετόχων της Εταιρείας στις 21/5/2002. Η καταβολή του μερίσματος στους Μετόχους θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν αποσταλεί και την επιστροφή του συνημμένου σ΄ αυτές εντύπου. Από τις 22/5/2002 οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος. Γ/ Η Γενική Συνέλευση απαλλάσσει με ονομαστική κλήση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους Ορκωτούς Ελεγκτές από κάθε ευθύνη για τη χρήση 2001, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου 2190/20 και το άρθρο 31 του καταστατικού. Δ/ Η Γενική Συνέλευση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του καταστατικού, εκλέγει στα καθήκοντα των ελεγκτών την PRICEWATERHOUSECOOPERS Ανώνυμη Ελεγκτική Εταιρεία για τον έλεγχο της χρήσεως από 1ης Ιανουαρίου 2002 μέχρι 31ης Δεκεμβρίου 2002, και εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να εγκρίνει την αμοιβή της εταιρείας που θα καθορισθεί σύμφωνα με τον Νόμο. Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να προβαίνει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια απαραίτητη για τον έλεγχο της Εταιρείας και να προβαίνει σε τυχόν απαραίτητες προς τούτο περαιτέρω εξουσιοδοτήσεις. Ε/ Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει την ακόλουθη τροποποίηση της παραγράφου 1 του Άρθρου 22 του Καταστατικού: 1) Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτός από τις αμοιβές που παίρνουν σύμφωνα με το άρθρο 34 περίπτωση δ, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, έχουν δικαίωμα σε έξοδα παραστάσεως που ορίζονται σε οκτακόσια πενήντα (850) ευρώ το μήνα. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται με ειδική απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως. ΣΤ/ Σύμφωνα με το άρθρο 14 του Καταστατικού και τις αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο κατά τις συνεδριάσεις του των 5/6/1996, 18/10/1999, και 24/7/2000, οι θητείες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρονται πιο κάτω λήγουν στην παρούσα Γενική Συνέλευση: κ.κ. Ιάσων ΣΤΡΑΤΟΣ, Αναστάσιος ΑΒΕΡΩΦ, Αθανάσιος ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δημήτριος ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Aymar de LASTOURS και η εταιρεία ALUMINIUM PECHINEY. Ύστερα από μυστική ψηφοφορία, η Γενική Συνέλευση επανεκλέγει τους ακόλουθους Συμβούλους, των οποίων η θητεία έληξε, δηλαδή τους κ.κ. Ιάσονα ΣΤΡΑΤΟ, Αθανάσιο ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟ, Δημήτριο ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟ και ALUMINIUM PECHINEY. Η Γενική Συνέλευση, ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλέγει σε αντικατάσταση των κ.κ. Αναστασίου ΑΒΕΡΩΦ και Aymar de LASTOURS, τους κ.κ. Jacques GANI και Alain PASQUIER αντιστοίχως. Η Γενική Συνέλευση, έχοντας υπόψη της το άρθρο 23 του Κ.Ν. 2190/20 και το άρθρο 23 του Καταστατικού της Εταιρείας, αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια και την χορηγεί στους παραπάνω Συμβούλους να ενεργούν κατ΄ επάγγελμα, για δικό τους λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, πράξεις παραγωγής ή κατασκευής αλουμινίου ή αλουμίνας, την εμπορία αλουμινίου ή αλουμίνας, που παράγονται, καθώς και να μετέχουν ως ομόρρυθμοι εταίροι εταιρειών που επιδιώκουν ίδιους σκοπούς ή να συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια ανωνύμων εταιρειών που επιδιώκουν τον ίδιο ή παρόμοιο σκοπό με την Α.Ε. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ζ/ Η Γενική Συνέλευση εγκρίνει την ακόλουθη σύμβαση: Σύμβαση πώλησης ανόδων. Σύμβαση μεταξύ της ALUMINIUM PECHINEY και της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ για την πώληση, στην πρώτη συμβαλλόμενη από την δεύτερη συμβαλλόμενη, ελάχιστης ποσότητας 12.500 τόννων ψημένων ανόδων για το εργοστάσιό της στο Auzat, που θα τιμολογούνται σύμφωνα με τα INCOTERMS 2000 CIF λιμάνι του Fos, σε εφαρμογή ενός τύπου που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών με παραμέτρους την εξέλιξη των τιμών του κωκ, της πίσσας, του μαζούτ, των τιμών στην Ελλάδα, του κόστους αποσβέσεως της συγκεκριμένης επένδυσης, και από την εξέλιξη του πραγματικού κόστους μεταφοράς των ανόδων CIF λιμάνι του Fos, που θα αποφέρει στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ένα κέρδος Euro 800.000.»

    KLEEMANN HELLAS Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία KLEMANN HELLAS ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σε τρεις εκδηλώσεις του συνδέσμου Εισηγμένων Εταιρειών (ΣΕΙΣΕΤ) θα συμμετέχει η Kleemann Hellas, με στόχο την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της αλλά και των πλάνων ανάπτυξής της. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιήσει της εξής παρουσιάσεις: α) Στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών (αίθουσα Ballroom 3), το Σάββατο 25 Μαϊου, στις 6:00 μ.μ. στο πλαίσιο του Money Show. β) Στη Δημοτική Επιχείρηση Κοινοτικής Ανάπτυξης Σερρών, την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 4:00 μ.μ. γ) Στο ξενοδοχείο Εγνατία» της Καβάλας, την Κυριακή 9 Ιουνίου, στις 10:30 π.μ. Στόχος των εν λόγω εκδηλώσεων του ΣΕΙΣΕΤ είναι η ενημέρωση των επενδυτών για τις δραστηριότητες τόσο της Kleemann όσο και των άλλων εισηγμένων, καθώς και για την πορεία της μετοχής τους. Υπενθυμίζεται ότι η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Kleemann Hellas θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαϊου, στις 2:00 μ.μ.»

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με επιστολή της προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί, ότι συμμετέχει στο Επιχειρηματικό Σχήμα (Κοινοπραξία) με διακριτικό τίτλο «ALFA HELLENIC MARINNES», το οποίο υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, στο πλαίσιο του διενεργούμενου διαγωνισμού για την αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα ΦΛΟΙΣΒΟΥ. Στην παραπάνω Κοινοπραξία εκτός Τράπεζας συμμετέχουν οι εταιρείες: ALFA ALFA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΑΕ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΕ, OLYMPIC MARINES ΑΕ.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.

    Η εταιρία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Την 20η Μαΐου 2002, η INTRACOM υπέγραψε συμφωνία με την RAYTHEON MISSILE SYSTEMS για την παραγωγή ηλεκτρονικών μονάδων του πυραύλου MAVERICK. O MAVERICK είναι ένας σύγχρονος πύραυλος αέρος - εδάφους που χρησιμοποιείται από μαχητικά αεροσκάφη. Η σχετική σύμβαση είναι ύψους 3,91 εκατ. δολαρίων και προβλέπει την κατασκευή και τελικό έλεγχο των ηλεκτρονικών μονάδων στις εγκαταστάσεις της INTRACOM. Σημειώνεται ότι η υποδομή, η εμπειρία και οι τεχνικές δυνατότητες της INTRACOM δίνουν την δυνατότητα για την κατασκευή των εν λόγω συστημάτων στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα. Η σύμβαση θα ολοκληρωθεί εντός ενός έτους και επεκτείνει την καλή συνεργασία των δύο εταιρειών στο χώρο της Άμυνας. Η INTRACOM και η RAYTHEON ήδη συνεργάζονται επιτυχώς σε προγράμματα του Πολεμικής Αεροπορίας, όπως το πρόγραμμα παραγωγής του Αντιαεροπορικού Συστήματος Μεγάλου Βεληνεκούς (patriot), σε προγράμματα του Στρατού Ξηράς όπως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αντιαεροπορικού συστήματος HAWK και για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του πυραύλου Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM). Σημειώνεται ότι η εν λόγω προμήθεια προστίθεται στην ήδη πολύ σημαντική δραστηριότητα της INTRACOM στο χώρο των ηλεκτρονικών για πυραυλικά συστήματα. Η εταιρία, μέσω της συμμετοχής της σε πολυεθνικά προγράμματα ανάπτυξης νέων πυραυλικών συστημάτων (IRIS-T, ESSM), έχει αναπτύξει και κατασκευάζει κύρια ηλεκτρονικά υποσυστήματα όπως τηλεμετρίες, τροφοδοτικές διατάξεις και αυτόματους σταθμούς ελέγχου πεδίου. Τα εν λόγω προϊόντα ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και συμπεριλαμβάνονται στα πλέον εξελιγμένα συστήματα του είδους διεθνώς.»

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιήθηκε στις 22/5/2002 η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Α.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Ζαΐρης, αναλύοντας τις Οικονομικές Καταστάσεις της Εταιρίας, ανέφερε ότι τα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη της χρήσης 2001 ύψους Δρχ. 2,777 δις (8,150 εκ. Ευρώ) διατέθηκαν για τη μείωση της αρνητικής διαφοράς από αποτίμηση χρεογράφων, ως πρόβλεψη του Ν. 1969/1991 (άρθρο 10, παρ. 3), κατά ποσό Δρχ. 2,440 δις (7,162 εκ. Ευρώ) και κατά το υπόλοιπο Δρχ. 337 εκ. (0,99 εκ. Ευρώ) για φόρους. Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης (Ν. 2992/2002), σύμφωνα με την οποία, το σύνολο της ζημίας από την αποτίμηση των χρεογράφων των χρήσεων 2000 και 2001 απεικονίσθηκε αφαιρετικά στα Ίδια Κεφάλαια της Εταιρίας, με σκοπό την πλήρη διαφάνεια των Οικονομικών Καταστάσεων και ιδιαίτερα ενόψει υιοθέτησης των διεθνών λογιστικών προτύπων. Μετά από συζήτηση, εγκρίθηκαν οι Οικονομικές Καταστάσεις της χρήσης 2001 και τα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης. Το Ενεργητικό της Εταιρίας στις 21/5/2002 είναι 303 εκ. Ευρώ (Δρχ.103,3 δις) και η εσωτερική αξία ανά μετοχή 2,54 Ευρώ (Δρχ 865,5). Η μετοχή διαπραγματεύεται κατά 28,3% χαμηλότερα της εσωτερικής αξίας, η οποία σημειώνει μεταβολή 4,9% από την αρχή του χρόνου έναντι μεταβολής 7,2% του Γενικού Δείκτη και 5,6% του δείκτη Εταιριών Επενδύσεων. Ο συνδυασμός της απόδοσης του Ενεργητικού και του υψηλού discount, κάνουν τη μετοχή της Εταιρίας σταθερή επιλογή και των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Στο εσωτερικό, η βασική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 63,2%, ενώ μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σε ποσοστό 18,6% και 18,2% αντίστοιχα.» *Σημείωση: Οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων εταιριών σχετικά με Προαναγγελίες Συναλλαγών, δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια του περιεχομένου τους.

    *Β) ΕΚΧΩΡΗΣΗ / ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ Π.Δ. 51/92

    ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Ο κ. Σωκράτης Παναγιωτίδης, με την από 21/5/2002 επιστολή του προς το Χ.Α.Α. γνωστοποιεί μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ως εξής:

    Επωνυμία εισηγμένης εταιρίας: ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Υπόχρεος: Σωκράτης Παναγιωτίδης. Είδος κινητής αξίας: Μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Μεταβολή σημαντικού ποσοστού: Απευθείας. Ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου πριν την μεταβολή 4,789%, μετά την μεταβολή 5,345%. Αριθμός μετοχών με δικαίωμα ψήφου πριν την μεταβολή 940.940, μετά την μεταβολή 1.049.940. Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου πριν την μεταβολή 3,421%, μετά την μεταβολή 3,818%. Συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας ανά κατηγορία μετοχών: 27.502.778, κοινές ανώνυμες: 19.644.902, προνομιούχες ανώνυμες: 7.857.876. Ημ/νία μεταβολής ποσοστού του υπόχρεου ενημέρωσης του Χ.Α.Α.: 17/5/2002. Ημ/νία κατά την οποία ο υπόχρεος έλαβε γνώση μεταβολής ποσοστού: 17/5/2002. Ημ/νία υποβολής δήλωσης προς το Χ.Α.Α. μεταβολής ποσοστού από τον υπόχρεο: 20/5/2002.

    --------------------------------------------------------------------*Σημείωση: Οι ανωτέρω γνωστοποιήσεις δημοσιεύονται από το Χ.Α.Α. όπως ακριβώς λαμβάνονται από τις εταιρίες και τους μετόχους τους, οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την ακρίβεια και πληρότητα του περιεχομένου τους.

    Γ) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    (Οι εταιρίες που φέρουν αστερίσκο δημοσιεύουν την συνέλευσή τους για πρώτη ημέρα στο Δελτίο)

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. *

    Α' Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, στις 28/5/2002, ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00, στην Αθήνα, στην αίθουσα Ballroom I του Ξενοδοχείου Intercontinental (Λ. Συγγρού 89-93, Αθήνα), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσό ευρώ 27.413.830 και της σχηματισθείσας διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο κατά ποσό ευρώ 97.625.405,51 με ακύρωση 8.357.875 ιδίων ονομαστικών μετοχών, όπως ορίζει το άρθρο 16 παρ. 2 και 3 του ΚΝ 2190/1920. 2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση 8.357.875 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με τιμή διάθεσης ευρώ 8,36 ανά μετοχή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων προκειμένου η αύξηση να καλυφθεί από εταιρίες του Ομίλου ING. 3. Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού περί μετοχικού κεφαλαίου. 4. Πρόγραμμα διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς μετοχών με τιμή διάθεσης ευρώ 8,36 ανά μετοχή, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 9 του ΚΝ 2190/1920. 5. Διάφορα θέματα και ανακοινώσεις.

    ΑΤΤΙ ΚΑΤ Α.Τ.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 7/6/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30, στα γραφεία της εταιρίας στον 7ο όροφο του κτιρίου Γ1 του συγκροτήματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ επί της οδού Λ. Μεσογείων 109 111, 115 26 Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση του ισολογισμού και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της 21ης εταιρικής χρήσης που έληξε την 31/12/2002 με τις σχετικές εκθέσεις του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή και έγκριση του τρίτου Ενοποιημένου Ισολογισμού της εταιρικής χρήσης 2001 με τις σχετικές εκθέσεις του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Εγκριση διανομής κερδών χρήσης 2001. 4. Απαλλαγή του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2001. 5. Εκλογή Ορκωτού Ελεγκτή και αναπληρωτή αυτού για την χρήση 2002 και καθορισμός της αμοιβής τους. 6. Εγκριση αμοιβών μελών του Δ.Σ. 7. Καθορισμός ποσού μισθών μελών του Δ.Σ. συνδεομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας με την εταιρία κατά την χρονική περίοδο 1/7/2002 30/6/2003 και έγκριση καταβληθέντων σ' αυτούς μισθών. 8. Χορήγηση αδείας σε μέλη του Δ.Σ. και Δ/ντές της εταιρίας σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 23α του κ.ν. 2190/1920 να μετέχουν στα Δ.Σ. ή στην Διεύθυνση εταιριών και κοινοπραξιών που επιδιώκουν συναφείς με την εταιρία σκοπούς. 9. Εκλογή νέου Δ.Σ. 10. Μετατροπή της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου σε ευρώ και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας της μετοχής με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών για λόγους στρογγυλοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2842/2000. 11. Διάφορες ανακοινώσεις.

    Σ. ΣΙΓΑΛΑΣ Α.Τ.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 7/6/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:30, στα γραφεία της εταιρίας στον 7ο όροφο του κτιρίου Γ1 του συγκροτήματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ επί της οδού Λ. Μεσογείων 109 111, 115 26 Αθήνα, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση του ισολογισμού της εταιρικής χρήσης 2001 με τις σχετικές εκθέσεις του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 2. Υποβολή και έγκριση του Ενοποιημένου Ισολογισμού της εταιρικής χρήσης 2001 με τις σχετικές εκθέσεις του Δ.Σ. και του Ορκωτού Ελεγκτή. 3. Εγκριση διανομής κερδών χρήσης 2001. 4. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 2001. 5. Εγκριση αμοιβών των μελών του Δ.Σ. και προέγκριση αμοιβών για το 2002. 6. Εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2002.

    7. Χορήγηση αδείας σε μέλη του Δ.Σ. και Δ/ντές της εταιρίας σύμφωνα με τα άρθρα 23 και 23α του κ.ν. 2190/1920 να μετέχουν στα Δ.Σ. ή στην Διεύθυνση εταιριών και κοινοπραξιών που επιδιώκουν συναφείς με την εταιρία σκοπούς. 8. Εγκριση εκλογής νέων μελών Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών. 9. Μετατροπή της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου σε ευρώ και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας της μετοχής με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών για λόγους στρογγυλοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2842/2000. 10. Διάφορες ανακοινώσεις.

    LAMDA DEVELOPMENT Α.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 7/6/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Athens Plaza, Πλατεία Συντάγματος, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης, από 1ης Ιανουαρίου 2001 έως 31η Δεκεμβρίου 2001, καθώς και των Εκθέσεων του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών. 2. Έγκριση λογιστικής κατάστασης της περιόδου από 1ης Ιανουαρίου 2002 έως 31ης Μαρτίου 2002 και διανομή προμερίσματος της εταιρικής χρήσης 2002. 3. Απαλλαγή των μελών του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών για τα πεπραγμένα της εταιρικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2001 έως 31ης Δεκεμβρίου 2001. 4. Εκλογή Ορκωτών Ελεγκτών, τακτικού και αναπληρωματικού, για τον έλεγχο των Οικονομικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2002 έως 31ης Δεκεμβρίου 2002 και καθορισμός της αμοιβής τους. 5. Έγκριση των αμοιβών που καταβλήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. κατά τη διάρκεια της εταιρικής χρήσης από 1ης Ιανουαρίου 2001 έως 31ης Δεκεμβρίου 2001 και προέγκριση των αμοιβών των μελών του Δ.Σ. για την εταιρική χρήση από 1ης Ιανουαρίου 2002 έως 31ης Δεκεμβρίου 2002. 6. Έγκριση προγράμματος διάθεσης μετοχών στον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και το προσωπικό της εταιρείας καθώς και στο προσωπικό επιχειρήσεων συνδεδεμένων με την εταιρεία με τη μορφή δικαιώματος προαιρέσεως αγοράς των μετοχών αυτών.

    7. Αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού. 8. Αγορά ιδίων μετοχών προς διανομή στο προσωπικό της εταιρείας και το προσωπικό επιχειρήσεων συνδεδεμένων με την εταιρεία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν.2190/20. 9. Επικύρωση εκλογής Μελών Δ.Σ. 10. Διάφορες ανακοινώσεις

    ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ Α.Ε.Β.Ε. *

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 7/6/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00, στην έδρα της εταιρίας, Εθνικής Αντιστάσεως & Τραχώνων 4, στον Άλιμο, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αγορά του 100% των μετοχών της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΕ». 2. Ανάκληση αποφάσεως αγοράς ιδίων μετοχών.

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Α.Ε. *

    Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 7/6/2002, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, στο Ξενοδοχείο «Πεντελικό», στο Κεφαλάρι Κηφισιάς Αττικής, οδός Δηληγιάννη 66, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και ανάγνωση των εκθέσεων του Δ.Σ. και των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών επί των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων (εταιρίας και ενοποιημένων) για τη χρήση 2001 και έγκριση αυτών. 2. Υποβολή και έγκριση των ετησίων οικονομικών καταστάσεων (εταιρίας και ενοποιημένων) για τη χρήση 2001. 3. Έγκριση διαθέσεως αποτελεσμάτων χρήσης 2001. 4. Απαλλαγή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. και των Ορκωτών Ελεγκτών για τη χρήση 2001. 5. Έγκριση ποσών καταβληθέντων σε μέλη του Δ.Σ. με σχέση μισθώσεως εργασίας και παροχής υπηρεσιών για τη χρήση 2001. 6. Έγκριση αμοιβών και άλλων παροχών σε μέλη του Δ.Σ. με σχέση μισθώσεως εργασίας και παροχή υπηρεσιών για τη χρήση 2002. 7. Εκλογή ορκωτών ελεγκτών για τη χρήση 2002. 8. Χορήγηση άδειας, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 του Ν. 2190/20 στα μέλη του Δ.Σ. και στους Διευθυντές της εταιρίας να μετέχουν σε Δ.Σ. ή και στη Διεύθυνση εταιριών που επιδιώκουν παρόμοιους σκοπούς. 9. Έγκριση προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης επί των μετοχών της εταιρίας σε πρόσωπα εκ των αναφερομένων στην παράγραφο 9 του άρθρου 13 του Ν. 2190/20, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 10. Έγκριση της πώλησης του 100% των μετοχών της εταιρίας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ ΑΕ». 11. Διάφορα θέματα - ανακοινώσεις εγκρίσεις και λήψη αποφάσεων επ' αυτών.

    [09] Η ΣΥΡΙΑ ΑΓΝΟΕΙ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Δαμασκός, 22 Μαϊου 2002 (20:39 UTC+2)

    Σιωπηρή παρέμεινε η ηγεσία της Συρίας μετά τις αμερικανικές κατηγορίες ότι η χώρα χρηματοδοτεί το δίκτυο των τρομοκρατών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σύμφωνα με την οποία η Συρία, η Κούβα, η Λιβύη, το Ιράν, το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα και το Σουδάν χρηματοδοτούν την τρομοκρατία.

    Η Συρία αποτελεί την μοναδική από τις παραπάνω χώρες με την οποία η Ουάσινγκτον διατηρεί διπλωματικούς δεσμούς παρά το γεγονός ότι η χώρα υποστηρίζει ομάδες όπως αυτή της Χεζμπολάχ, που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

    "Η θέση της Συρίας είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσουμε σημασία σε μια ανάλογη έκθεση" τόνισε καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο στη Δαμασκό σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Συρία δεν μπορεί να καταλάβει πώς είναι δυνατό οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά να διατηρούν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο και από την άλλη να υποστηρίζουν την τρομοκρατική πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Διπλωματικοί κύκλοι της Συρίας αναφέρουν ότι η χώρα έχει παράσχει πληροφορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του δικτύου των τρομοκρατών.

    Σημειώνεται ότι στην σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να επιλέξουν είτε να βοηθήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε να αντιμετωπίσουν τη διεθνή απομόνωση.

    [10] ΒΟΛΕΪ: ΤΗ ΔΕΥΤΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ - ΕΟΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    Την ερχόμενη Δευτέρα στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ομοσπονδίας συνάντηση της ΕΟΠΕ με τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς και τους προπονητές της Α1 ανδρών. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το θέμα των πρωταθλημάτων 2002-2003 και 2003-2004, καθώς και της προολυμπιακής ομάδας.

    Ωστόσο την Παρασκευή 31 Μαίου στις 16.00 θα γίνει ανάλογη συνάντηση και για τις γυναίκες, με την ΕΟΠΕ τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς, τα σωματεία και τους προπονητές των σωματείων. Θέμα συζήτησης τα πρωταθλήματα 2002-2003 και 2003-2004. Νωρίτερα την ίδια μέρα, θα γίνει συνάντηση και με τους περιφερειακούς συντονιστές και προπονητές για τα θέματα που αφορούν τα τοπικά πρωταθλήματα.

    [11] ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΑΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (20:35 UTC+2)

    Tο ανώτατο όριο του εφάπαξ βοηθήματος, που καταβάλλεται από το Ταμείο Συντάξεως Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων στους ασφαλισμένους υπαλλήλους του, αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 27.635 ευρώ, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    Η έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος αυτού, ανατρέχει δώδεκα (12) μήνες πριν από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Επίσης, με άλλες αποφάσεις οι παρεχόμενες από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρίας Ύδρευσης - Αποχέτευσης Πρωτεύουσας συντάξεις, στους συνταξιούχους, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα εμπίπτει στο μέχρι 31-12-2001 χρονικό διάστημα, αυξάνονται από 1-1-2002 ως εξής:

    Για το τμήμα σύνταξης έως και 400 ευρώ, ποσοστό αύξησης 3,5%, για το τμήμα σύνταξης από 400,01 έως 620 ευρώ, ποσοστό αύξησης 1,5%. Το κατώτατο καταβαλλόμενο όριο μηνιαίας σύνταξης στους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου συνταξιούχους του Ταμείου αυξάνεται στο ποσό των 108,95 ευρώ.

    Οι συντάξεις και τα κατώτατα όρια των συντάξεων των συνταξιούχων των Κλάδων Κύριας Ασφάλισης του ΤΑΝΠΥ, αυξάνονται από 1/1/2002, ως εξής:

    Για το τμήμα σύνταξης έως 400 ευρώ, κατά ποσοστό 3,5%, για το τμήμα σύνταξης από 400,01 έως 620 ευρώ, κατά ποσοστό 1,5%, για το τμήμα σύνταξης από 620,01 έως 910 ευρώ κατά ποσοστό 0,75%, για το τμήμα σύνταξης από 910,01 ευρώ και άνω δεν θα δοθεί αύξηση. Στα ποσοστά αυτά περιλαμβάνεται και το διορθωτικό ποσοστό έτους 2001.

    Τα προαναφερόμενα ποσοστά αυξήσεων, στα οποία περιλαμβάνεται και το διορθωτικό ποσοστό έτους 2001, υπολογίζονται επί του ποσού των συντάξεων, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 2001.

    Οι συντάξεις που καταβάλλει το ΤΣΑΥ αυξάνονται, από 1-1-2002, κατά ποσοστό 3,5%. Τα ποσοστά προσαύξησης των συντάξεων των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ, που συνταξιοδοτήθηκαν από την ίδρυση του Ταμείου μέχρι και την 31-12-1981, που προβλέπονται από τις διατάξεις της περίπτωσης ββ της παρ.3 του άρθρου 18 του Ν. 1976/1991, αυξάνονται από 1-1-2002 κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώνονται στο 25%.

    Οι καταβαλλόμενες από το Ταμείο Επικουρικής Ασφαλίσεως και Κοινής Διανομής Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων συντάξεις στους συνταξιούχους του, αυξάνονται από 1-1-2002, ως εξής:

    Για το τμήμα σύνταξης έως 400 ευρώ, ποσοστό αύξησης 3,5%, για το τμήμα σύνταξης 400,01 έως 620 ευρώ, ποσοστό αύξησης 1,5%, για το τμήμα σύνταξης 620,01 έως 910 ευρώ, ποσοστό αύξησης 0,75%, για το τμήμα σύνταξης από 910,01 ευρώ και άνω, δε θα δοθεί αύξηση. Στα ανωτέρω ποσοστά περιλαμβάνεται και το διορθωτικό ποσοστό έτους 2001.

    Τα μερίδια συντάξεων αυξάνονται κατά τον ίδιο τρόπο και κατά την αναλογία του ποσοστού αύξησης της πλήρους σύνταξης.

    [12] ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (20:32 UTC+2)

    Για την Ουγγαρία αναχωρεί αύριο η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών (16.40, ΟΑ με προορισμό τη Βουδαπέστη), όπου θα συμμετάσχει στο τουρνουά Σαβάρια Καπ, με αντιπάλους τις Σλοβακία, Ισπανία και Ουγγαρία.

    Οι ομoσπονδιακοί προπονητές Τάκης Φλώρος και Θανάσης Στράντζαλης επέλεξαν για το φιλικό τουρνουά τις Χατζηνίκου, Δρούγκα, Παρασκάκη, Σαπαρέφσκα, Δίρβα, Χατζηνικολάου, Μπράγια, Γκαραγκούνη Μαρία, Φραγκιαδάκη, Γκούζου, Καφετζάκη και Βλάχου.

    Η Παπάζογλου αποκλείσθηκε από την αποστολή, καθώς τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση. Το πρόγραμμα των αγώνων:

    Παρακευή 24/5 16.00 Ισπανία - Ελλάς

    Σάββατο 25/5 16.00 Ελλάς - Σλοβακία

    Κυριακή 26/5 15.00 Ουγγαρία - Ελλάς

    Αρχηγός αποστολής θα είναι ο μάνατζερ της Εθνικής Άκης Γρηγορακάκης, ενώ θα ταξιδεύσουν και οι Τζούλια Βερτά (φυσικοθεραπεύτρια), Γιάννης Γεωργιάδης (στατιστικολόγος).

    Τα επόμενα φιλικά που θα δώσει η Εθνική, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα είναι στις 1-3 Ιουνίου, στην Αθήνα, με αντίπαλο την Τουρκία.

    [13] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (20:24 UTC+2)

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του στρατιώτη που έπαθε σοβαρότατα εγκαύματα από τροχαίο σε στρατόπεδο και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

    Τον Κώστα Παπαθεοχάρη, ο οποίος δίνει καθημερινά για περίπου ένα μήνα μάχη για τη ζωή επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Η οικογένεια του ευχαρίστησε τον κ. Παπαντωνίου, ο οποίος έχει δείξει προσωπικό ενδιαφέρον για την υγεία του στρατιώτη.

    "Αν αυτή τη στιγμή το παιδί μου ζει, ζει από αυτούς τους ανθρώπους. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου ολόψυχα και η οικογένειά μου και όλος ο λαός ο Καρδιτσιώτικος. Και είμαι υπερήφανος και λέω ότι γιατροί, υπουργοί τέτοιοι σαν τον κ. Παπαντωνίου δεν υπάρχουν. Είμαι υπερήφανος γιατί και εγώ υπηρέτησα την πατρίδα. Θέλω, ότι ενδιαφέρον δείχνουν στο παιδάκι μου, να δείχνουν και σε όλα τα παιδάκια που υπηρετούν την πατρίδα", τόνισε ο πατέρας του στρατιώτη.

    Με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας ήρθε ειδικό μηχάνημα βιοψίας από τις ΗΠΑ. Επίσης ο στρατιώτης εξετάστηκε από Γάλλο συνταγματάρχη, ειδικό επί εγκαυμάτων.

    "Το παιδί έχει πάει καταπληκτικά μέχρι σήμερα, διαψεύδοντας άλλες προβλέψεις. Βέβαια η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και πρέπει να έχουμε υπομονή, να αναμείνουμε το τέλος της προσπάθειας που καταβάλλει το ιατρικό επιτελείο του Νοσοκομείου "Παπανικολάου" με τη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Δεν είμαι γιατρός, δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρω αυτό που μου είπαν οι γιατροί και να εκφράσω τη βαθύτατη ελπίδα μου να πάει καλά αυτό το παιδί. Πραγματικά το αξίζει, το ίδιο πάνω από όλα, αλλά και η θαυμάσια αυτή οικογένεια που έχει", δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Ο 19χρονος τραυματίστηκε σε στρατόπεδο στον Τίρναβο, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συνάδελφός του προσέκρουσε σε δένδρο και πήρε φωτιά. Ο συνάδελφός του σκοτώθηκε, ενώ ο Κώστας Παπαθεοχάρης νοσηλεύεται από την πρώτη στιγμή σε κρίσιμη κατάσταση.

    [14] ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Ο ΤΖΙΟΒΑΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Και τυπικά παίκτης του Ολυμπιακού είναι από σήμερα ο Τζιοβάνι. Ο άσος του Ολυμπιακού υπέγραψε σήμερα το συμβόλαιο συνεργασίας του με την ομάδα του μεγάλου λιμανιού. «Θέλω κάθε χρόνο και ένα πρωτάθλημα», τόνισε ο Βραζιλιάνος άσος αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη και την υπογραφή του συμβολαίου του και συνέχισε: «Ο κόσμος της ομάδας μου είναι πολύ καλός και με εντυπωσίασε αρκετά. Θέλω να μιλήσω με έργα και όχι με λόγια».

    [15] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΥΝΟΪΚΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    "Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες δυνατότητες αξιοποίησης επενδύσεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ουδέποτε άλλοτε η θέση της Ελλάδος -κρίσιμο στοιχείο για την επιλογή επενδύσεων - ήταν τόσο ισχυρή, τόσο ευνοϊκή ως βασικός παράγοντας σταθερότητας, συνεργασίας, ειρήνης, με τους γύρω λαούς της περιοχής", τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) με "2002... Προκλήσεις για Επένδυση''.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι γνωστό ότι επηρεάζουν καθοριστικά τη δυνατότητα παραγωγικότερης ανάπτυξης σε μια οικονομία, την ποσότητα της οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από το ύψος των επενδύσεων και τη δυνατότητα ύπαρξης ποιότητας στην ανάπτυξη. Ωστόσο τόνισε ότι για να διαμορφωθούν αυτά τα αποτελέσματα, έχει σημασία να υπάρξει το κατάλληλο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον σε μια χώρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται, μπαίνοντας στον 21ο αιώνα και με αφορμή και το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα από την 1/1/2002, σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο κινείται με πολύ μεγάλη επιτυχία.

    "Yπάρχει, ένα ερώτημα: γιατί από τη μια πλευρά η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην Ελλάδα προχωρούν και από την άλλη ο πληθυσμός δεν αισθάνεται πολλές φορές ότι υπάρχει πρόοδος στην ουσία;", τόνισε υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την αντιπολίτευση, η οποία πολλές φορές ασκεί κριτική αυτής της μορφής, αλλά υπάρχει και ένα αίσθημα του κόσμου.

    "Εχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε στη φάση που περνάμε ότι είναι αναγκαία, παράλληλα με την επιτυχή υλοποίηση όλων των προγραμμάτων μας για ανασυγκρότηση της οικονομίας, η δημιουργία προϋποθέσεων για να δημιουργήσουμε μια οικονομία εύρωστη, η οποία θα αξιοποιήσει το καινούργιο αυτό περιβάλλον, το ευνοϊκό που υπάρχει, αξιοποιώντας το θεσμικό περιβάλλον. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το νέο αναπτυξιακό νόμο, την επίλυση του ασφαλιστικού ζητήματος διαμορφώνονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις και σε θεσμικό επίπεδο, για να μπορέσουμε να κινηθούμε", είπε.

    "Ενώ έχουμε πετύχει πολύ μεγάλα αποτελέσματα, ώστε να κερδηθεί η υπόθεση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο νέο διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον, εντούτοις μετά και την ένταξή μας στην ΟΝΕ, δεν επιτρέπεται να "επαναπαυτούμε σε δάφνες". Απεναντίας, σε αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, με δεδομένη την ικανότητα αξιοποίησης επενδύσεων, προτάσεων, πρέπει να δοθεί η μάχη για την ανταγωνιστικότητα στην πράξη, στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας", τόνισε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία απέκτησε κατάλληλο μακροοικονομικό περιβάλλον, τώρα όμως πρέπει να επινοήσει πολιτικές και στρατηγικές, για να κερδίσει νέες διεθνείς αγορές, γεγονός που θα της επιτρέψει να ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και να προσεγγίσει περισσότερο τις ανεπτυγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά.

    "Χρειαζόμαστε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Χρειάζονται επιτυχημένες μακροοικονομικές και μικροοικονομικές στρατηγικές. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, συγκεκριμένους τρόπους για να φέρουμε τις επενδύσεις", είπε προσθέτοντας ότι ούτε με ευχολόγια, ούτε με διαφημίσεις μπορεί να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

    Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να στραφεί σήμερα στους όρους διαμόρφωσης της παραγωγικότητάς της. "Το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μας βοηθάει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζει δηλαδή αυτή την πολιτική, όμως, εμείς πρέπει όχι μόνο να προσθέσουμε εγχώριους πόρους, αλλά και να κατευθύνουμε τα χρήματα στις ενδεδειγμένες δράσεις, σε επενδύσεις, που θα μας δώσουν το μεγαλύτερο δυνατό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. άρα πρέπει να ενισχύσουμε αποφασιστικά την παραγωγικότητα του συστήματος μας με σχέδιο, στρατηγική και όραμα", σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι η στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

    Από την πλευρά της προσφοράς:

    -εκπαιδευτική προσπάθεια για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

    -ενδυνάμωση της προσφοράς άλλων αγορών μέσω παροχής υπηρεσιών στις επιχειρήσεις,

    -δημιουργία δικτύων προμηθευτών, υποδομών, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

    -προώθηση περιβαλλοντικής βιομηχανίας στο πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης.

    Από την πλευρά της ζήτησης:

    -δράσεις για τεχνική στήριξη των επιχειρήσεων,

    -ενθάρρυνση δημιουργίας νέων και προσέλκυση άμεσων επενδύσεων,

    -διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες,

    -συμβουλευτικές υπηρεσίες και νέες οργανωτικές μεθόδους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία, στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς της τεχνογνωσίας και έρευνας με καθοριστικό ρόλο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

    "Στη δική μας στρατηγική κεντρικό άξονα αποτελεί η δημιουργία περιφερειακών πόλων καινοτομίας στις περιφέρειες της χώρας. Λειτουργικές, συνεργατικές διασυνδέσεις ομάδων επιχειρήσεων σε σύζευξη με ερευνητικά κέντρα και πολιτιστικά ιδρύματα, διαδικασίες που προωθούν διάχυση καινοτομίας και τεχνολογίας", υπογράμμισε και έκανε αναφορά στο δίκτυο Τεχνολογικών Πάρκων, που περιλαμβάνει Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή.

    "Εκείνο που έχει σημασία όμως για εμάς είναι να αποκτήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία σε εθνικό επίπεδο, τα οποία στερηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία όμως είναι απαραίτητα και γι' αυτό αυτή η νέα οικονομική πολιτική δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί αν δεν αποκτήσει και το σύνολο των απαραίτητων εργαλείων: τα συμβούλια Εθνικής Ανταγωνιστικότητας, τις υποδομές στήριξης, όπως τα Κέντρα Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σε επίπεδο περιφερειών και νομών, όπως είναι τα Κέντρα Υποδοχής Επενδύσεων και τα απαραίτητα Ινστιτούτα Οικονομίας Επιχειρήσεων, Υπηρεσίες Στατιστικής Ανάλυσης και Διάθεσης Δεδομένων, τα οποία άμεσα μπορούν να τροφοδοτούν συνεχώς την αγορά, να υπάρχει διαφάνεια", είπε.

    Επιπλέον τόνισε ότι στους στρατηγικούς στόχους εντάσσεται η εφαρμογή της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, η ανταγωνιστικότητα, η σύνδεση με τα διευρωπαϊκά δίκτυα τεχνολογίας, μεταφορών, ενέργειας και επικοινωνίας.

    "Μέσα στη δεκαετία του 2010, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί επηρεάζοντας καθοριστικά την ευρωπαϊκή εξέλιξη, τον χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης σε σχέση με την Ευρασία, που θα αποτελέσει τελικά το ευρύτερο γεωπολιτικό υπόβαθρο σ΄ αυτό τον νέο πολυπολικό κόσμο που κτίζεται και μέσα στον οποίο η Ελλάδα έχει υποχρέωση να επιβιώσει, να διεκδικήσει, την ηγετική της θέση, τον ρόλο της και την συμβολή της", υπογράμμισε.

    "Αναδεικνύεται, λοιπόν, πόσο δύσκολο είναι σ΄ αυτή την καινούργια εποχή, με αυτά τα νέα δεδομένα, να κινηθεί το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. Διότι πρέπει να λάβει όλα αυτά τα πράγματα υπ' όψιν του, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα, που υπάρχουν στη χώρα, για να προσελκύσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Προϋπόθεση είναι ότι το ίδιο το Κέντρο Επενδύσεων, συνειδητοποιεί τα πραγματικά δεδομένα. Βεβαίως είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά για πρώτη φορά υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες αξιοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι υψηλότερες από κάθε άλλη φορά, ιστορικά", είπε.

    "Ως κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί, σταθερά στη δεκαετία, να κρατήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παράλληλα να αναδείξουμε την κατεύθυνση βελτίωσης της παραγωγικότητας ως στρατηγικό σημείο της κοινωνίας μας, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της ασφάλισης και της ασφάλειας συνολικά του λαού. Διεκδικούμε να υπάρξει παράλληλα με την οικονομική διεύρυνση, μια ασφάλεια, η οποία περιλαμβάνει την ασφάλεια στη σύνταξη, στην υγεία, για τα ατυχήματα, το περιβάλλον, την ασφάλεια στην απασχόληση. Επιπλέον διεκδικούμε εκείνη την εξέλιξη της οικονομίας, που προσανατολίζεται σταθερά να τιμήσει την πολιτιστική της παράδοση και τα αποθέματα της και προπαντός να εξασφαλίσει το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές", κατέληξε.

    [16] ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Λονδίνο, 22 Μαϊου 2002 (20:08 UTC+2)

    Τα επόμενα 30 χρόνια οι επεμβάσεις του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον θα αλλάξουν δραματικά την εικόνα του πλανήτη μας όπως αναφέρεται σε έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Προστασία του Περιβάλλοντος (UNEP).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, τις επόμενες δεκαετίες πάνω από το 70% της επιφάνειας της Γης θα έχει αλλοιωθεί από τις επεμβάσεις του ανθρώπου.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα και επέμβαση στη φύση απειλεί με εξαφάνιση πολλά είδη θηλαστικών.

    Παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος επιτακτική κρίνεται η ανάγκη ενημέρωσης και ανάληψης δράσης καθώς, σύμφωνα με την έκθεση, οι επιλογές του σήμερα θα καθορίσουν τη μορφή του πλανήτη που θα γνωρίσουν οι απόγονοί μας στο μέλλον.

    Σε δηλώσεις του ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος του ΟΗΕ Κλάους Τόπφερ τόνισε ότι χρειάζεται συγκεκριμένη δράση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σιδερένια θέληση προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποτελεί μόνο ευθύνη των πολιτικών. "Όλοι μας είμαστε μέτοχοι σε αυτή την επιχείρηση" πρόσθεσε.

    [17] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Ουάσινγκτον, 22 Μαϊου 2002 (20:05 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στη Βόρεια Αφρική ότι ενδέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η αμερικανική πρεσβεία στο Κουβείτ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τονίζεται ότι οι περίπου 8.000 Αμερικανοί που διαμένουν στην χώρα μπορεί να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στόχοι μπορεί να αποτελέσουν τουριστικά μέρη όπου συχνάζουν Αμερικανοί πολίτες στον Περσικό Κόλπο, την Σαουδική Αραβία και τη Βόρεια Αφρική.

    Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικές και διπλωματικές αποστολές στο Κουβέιτ βρίσκονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και για τον λόγο αυτό εκφράζονται φόβοι ότι στόχος των τρομοκρατών θα αποτελέσουν αυτή την φορά απλοί πολίτες.

    [18] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Νιουκατέλ, 22 Μαϊου 2002 (20:00 UTC+2)

    Τρία άτομα τραυματίστηκαν, δύο από αυτά σοβαρά όταν άγνωστος άνοιξε πυρ σε καφετέρια σιδηροδρομικού σταθμού της Ελβετίας.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας εισέβαλε στην καφετέρια του σταθμού της πόλης Νιουκατέλ στα δυτικά της χώρας και άνοιξε πυρ εναντίον ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Ενα τρίτο άτομο τραυματίστηκε από τον εξωστρακισμό σφαίρας.

    Ενας άνδρας συνελήφθη και ανακρίνεται.

    Ο.Κ.

    [19] ΤΟΝ Γ. ΚΟΥΡΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    Για τις κακές συνθήκες, κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Αθλητικοί Συντάκτες στα ελληνικά γήπεδα, ενημέρωσε τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ και του ζήτησε να μεριμνήσει η ΓΓΑ για την κατασκευή νέων δημοσιογραφικών θεωρείων, εκεί που δεν επαρκούν, και για την βελτίωση των υπαρχόντων. Επίσης, τέθηκε στον υφυπουργό το φαινόμενο της αυθαίρετης κατάληψης, με ευθύνη των διοικήσεων των σταδίων και των ΠΑΕ από φορείς και πρόσωπα, των χώρων εργασίας που κατασκευάστηκαν για τους Αθλητικούς Συντάκτες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η αντιπροσωπεία του ΠΣΑΤ, την οποία αποτελούσαν οι οι Ι. Θεοδωρακόπουλος (πρόεδρος), Κ. Μυλωνάς (Β΄ αντιπρόεδρος), Π. Σαμαράς (Ταμίας), Δ. Δοντάς (έφορος), Μ. Τσίλκος (Κοσμήτορας), Ν. Γιαννόπουλος (Αν. Ταμίας) και Γ. Καστρινάκης (Μέλος Δ.Σ.) για την άμεση προτεραιότητα βελτίωσης των εγκαταστάσεων στα γήπεδα των νεοφώτιστων στην Α΄ εθνική ομάδων, καθώς και των γηπέδων που θα καλύψουν στη νέα περίοδο αυξημένες ανάγκες, μετά το κλείσιμο κάποιων σταδίων για ανακαίνιση, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες και υποσχέθηκε να προσκαλέσει τον ΠΣΑΤ σε κοινή συνάντηση με την ΕΠΑΕ. Ακόμη, οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΤ έθεσαν το θέμα της βίας στα γήπεδα, το οποίο αγγίζει άμεσα τους Αθλητικούς Συντάκτες. Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι θα περιμένει προτάσεις αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ειδικό κεφάλαιο κατά της βίας.

            

    [20] Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βουκουρέστι, 22 Μαϊου 2002 (19:57 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ αλλά διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις για την ένταξη των Βαλτικών χωρών στην Συμμαχία ανακοίνωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Βουκουρέστι, Αλεξάντερ Τολκάτσι, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής του κόμματος των Φιλελευθέρων Βαλέριου Στόιτσα.

    Ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε ότι η ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

    [21] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ Ο ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τέλος στα σενάρια που θέλουν τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργο Σπανουδάκη να αποχωρεί από την ομάδα έδωσε ο ίδιος με ανακοίνωση που εξέδωσε στο επίσημο site της ομάδας.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολλά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ αναφέρονται στις σχέσεις μου με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής και τη μεταξύ μας συνεργασία, θα ήθελα να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η σχέση μου με τον κ. Μυτιληναίο δεν έχει διαφοροποιηθεί σε κανένα επίπεδο. Σεβόμαστε αμοιβαία τόσο την προσωπική μας σχέση όσο και την επαγγελματική. Δεν ταιριάζει στο ήθος και το ύφος μου να δημοσιοποιώ τις μεταξύ μας συζητήσεις. Δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μου να σχολιάζω δημόσια συνεργάτες μου στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ή στην ομάδα. Δεν έχω προβεί σε καμία δήλωση σχετικά με την παραμονή μου ή όχι στον Ηρακλή, όπως εμφανίζει μερίδα του Τύπου με δήθεν δηλώσεις μου. Παραμένω Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, λειτουργώ με γνώμονα το συμφέρον του μεγαλομετόχου και της ομάδας και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να προσφέρω το καλύτερο δυνατό».

    [22] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΔΕΞΙΑ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (19:53 UTC+2)

    "Είναι σαφές ότι οι Έλληνες αξίζουν πολλά. Το γνωρίζουν άλλωστε. Για αυτό και ψηφίζουν το ΠΑΣΟΚ και τον Κώστα Σημίτη" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στα σχόλια του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Πρωτόπαπας σημείωσε ότι "οι έννοιες 'αλλαγή και πρόοδος, 'εκσυγχρονισμός και διαφάνεια' ήταν, είναι και θα είναι πάντα ασύμβατες με την πολιτική της Δεξιάς".

    [23] ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ;

    Βερολίνο, 22 Μαϊου 2002 (19:50 UTC+2)

    Μαχητές Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα έχουν περάσει λαθραία στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και έχουν προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία αναφέρει σε δημοσίευμα της γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη επιστολή από την Interpol στην γερμανική αστυνομία.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι η Interpol έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με την οποία 30 περίπου μαχητές Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα έχουν περάσει παράνομα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία και η Αυστρία ενώ σχεδιάζουν να μεταβούν στην Μεγάλη Βρετανία ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τον σχεδιασμό πιθανόν τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Inetrpol έχει δώσει στις γερμανικές αστυνομικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες τα ονόματα των υπόπτων, δεν αναφέρεται ωστόσο εάν οι βρετανικές αρχές και άλλες χώρες έχουν προειδοποιηθεί για το παραπάνω ενδεχόμενο.

    Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία σημείωσε ωστόσο ότι οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενες απειλές εναντίον αμερικανικών και εβραϊκών συμφερόντων.

    [24] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 22 Μαϊου 2002 (19:47 UTC+2)

    Στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στην αναχώρηση των Παλαιστινίων από την Κύπρο, καθώς επίσης στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία και στην έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Σισμίκ" στο Αιγαίο, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Ολόκληρη η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Γεια σας. Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Στην ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι "θα διαψευστούν και πάλι όσοι ελπίζουν και προσδοκούν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμβάλουν σε αποσταθεροποίηση και σε ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις". Οτι "άλλο η κριτική και άλλο η κρίση, η κριτική και η αυτοκριτική μας". Διαισθάνεται κάτι ο Πρωθυπουργός, έχει κάποια πληροφόρηση και κάνει αυτή την παρατήρηση; Γιατί κάνει αυτή την παρατήρηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι όλοι έχετε διαβάσει τέτοιες αναλύσεις...

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, η απάντηση ήταν μόνο στις αναλύσεις και τα σχόλια του Τύπου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή δημιουργήθηκε μια εικόνα που αδικεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι πρέπει να παρέμβει με τον τρόπο που παρενέβη. Μην ξεχνάτε ότι η Κ.Ο. είναι το πιο σημαντικό όργανο του κόμματος, διότι στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των βουλευτών μας και είναι λογικό να θέλουμε αυτό που ισχύει, δηλαδή την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, τη δύναμή της, την αποφασιστικότητά της και την προώθηση του έργου μας, το οποίο πρέπει να αναδεικνύουμε. Θέλουμε να αναδεικνύουμε αυτή τη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας.

    ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να ρωτήσω για το θέμα των Παλαιστινίων. Γνωρίζουμε ότι ήρθαν πριν από μία ώρα οι δύο Παλαιστίνιοι. Πού θα απευθυνθούμε για να πληροφορηθούμε πού θα πάνε; Γνωρίζετε σε ποιό ξενοδοχείο είναι, τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θέλω -γιατί πρέπει να κρατήσουμε το ρόλο της συζήτησής μας εδώ- να υπεισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες. Αναφερόμαστε εδώ, κυρίως στο πολιτικό μέρος. Οι δύο Παλαιστίνιοι έχουν έρθει και είναι στο ξενοδοχείο "Καρέας", αλλά λεπτομέρειες γύρω από το θέμα θα δοθούν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως πρέπει. Εκείνο που έχω να πω -όπως σας τόνισα και χθες- είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ελλάδα στη βάση της συμφωνίας που έγινε στην Ε.Ε. Θα φιλοξενηθούν από τη χώρα μας. Είναι ελεύθεροι, δεν είναι υπό περιορισμό. Βεβαίως, προστατεύονται και το καταλαβαίνετε πολύ καλά αυτό. Πρέπει να συνεννοούνται, για τη δική τους προστασία, με τις αρχές. Υπάρχει και η στενή συνεργασία με τις εδώ παλαιστινιακές αρχές για τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν ή τις λεπτομέρειες για τις οποίες θα ενημερωθείτε αρμοδίως.

    ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Σε ποιά περιοχή είναι το ξενοδοχείο και αν η πρόσβαση είναι ανοικτή στα ΜΜΕ.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ κάνουμε πολιτική συζήτηση. Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, θα ενημερωθείτε αρμοδίως. Θέλω να σας τονίσω ότι ακόμη και για την είσοδό τους στη χώρα, υπήρξε ειδική συνεννόηση των αρμόδιων αρχών με τις παλαιστινιακές αρχές και πιο συγκεκριμένα με την εδώ πρεσβεία της Παλαιστίνης. Επομένως, με συμφωνία, έγινε η είσοδος. Με απόλυτη συμφωνία, έγινε και για τη δική τους προστασία.

    ΤΑΚΗΣ: Σε ένα άλλο απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού, που προκάλεσε αίσθηση, εκείνο που είπε ότι τη Ν.Δ. τη στηρίζουν οι νοσταλγοί του παρελθόντος και του καθεστώτος. Επειδή αυτές οι φράσεις είναι λίγο φορτισμένες, όταν αναφέρονται στο παρελθόν, μήπως ξέρετε σε τι ακριβώς αναφερόταν;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν τη Ν.Δ. Δυνάμεις οι οποίες αναπολούν και το παρελθόν -το ιδιαίτερα αρνητικό παρελθόν για την Ελλάδα- και το καθεστώς που κάποτε η παράταξη της Δεξιάς είχε εγκαταστήσει στον τόπο μας. Αναφέρθηκα και εγώ, χθες, σε ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις, διότι η Ν.Δ. είναι ταυτισμένη με τη διαπλοκή.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός απαντά στις αναλύσεις των δημοσιογράφων, όταν αναφέρεται σε αποσταθεροποίηση και ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις ή έχει κάτι υπόψη του, ότι υπάρχουν εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, τα οποία σχεδιάζουν μια συνταγματική εκτροπή;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν άκουσα κάτι τέτοιο στη σημερινή ομιλία.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ρωτώ, εάν έχει υπόψη του μόνο τις αναλύσεις των δημοσιογράφων ή έχει κάτι άλλο.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ` αρχάς, υπάρχει η ομιλία του Πρωθυπουργού, την οποία γνωρίζετε. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κάποια πράγματα που δημοσιεύθηκαν, τα σχολίασε και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε εκεί. Βεβαίως, ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώσει τις κρίσεις του.

    ΚΟΥΤΑΝΤΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης στην κριτική που ασκεί η χθεσινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι η γνωστή συνηθισμένη έκθεση που συντάσσεται εδώ και πολλά χρόνια από τις αμερικανικές αρχές. Εκείνο που αξίζει τον κόπο να παρατηρήσει κανείς με τη φετινή έκθεση, είναι ότι η πρόοδος που έχουμε κάνει είναι μεγάλη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Και μάλιστα, έχει αναγνωριστεί και από εκείνους που μας κατηγορούσαν και μας έκαναν κριτική στο παρελθόν.

    ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θέλω να επιστρέψω στο θέμα των Παλαιστινίων: Ο κ. Κασουλίδης σήμερα είπε ότι, αφού και όταν απορροφηθούν οι Παλαιστίνιοι αυτοί, στις έξι χώρες, τίθεται θέμα για το αν μια από αυτές τις έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα δεχθεί να πάρει τον 13ο που έχει μείνει στην Κύπρο. Ηθελα να ρωτήσω, εάν υπάρχει πρόθεση από ελληνικής πλευράς, ενδεχομένως, εάν είναι ανοικτή να δεχθεί αυτόν τον 13ο που έχει μείνει στην Κύπρο.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι γίνεται, γίνεται με απόφαση των "15", ό,τι αλλάζει, θα αλλάζει μόνο με αποφάσεις των "15".

    ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Το αποκλείετε, δηλαδή;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απάντησα πολύ συγκεκριμένα. Ο,τι αλλάζει, θα αλλάζει με αποφάσεις των "15". Εάν υπάρξει νέα απόφαση των "15", θα ενημερωθείτε. Δεν θα γίνεται, δηλαδή, κίνηση μόνο από τη δική μας πλευρά, μεμονωμένη.

    ΟΡΚΙΝ: Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να επιτρέψετε στις οικογένειες των δύο Παλαιστινίων να έρθουν στην Ελλάδα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι η παραμονή τους είναι προσωρινή και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής απόφασης, την οποία έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Εάν με ρωτήσετε τι σημαίνει χρονικά το "προσωρινή", δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Και το καταλαβαίνετε πολύ καλά, γιατί είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την επίλυση της κρίσης στην Παλαιστίνη. Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε ακριβώς και με ποιο τρόπο θα υπάρξει επίλυση.

    ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε και κάτι άλλο, ότι δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ να έχει βωβούς βουλευτές. Το ερώτημα είναι, εάν αυτοί οι βουλευτές δεν έχουν το χάρισμα του λέγειν ή συνειδητά δεν απαντούν στις επικρίσεις των υπολοίπων.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μία προσεκτική ανάγνωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού, θα απαντήσει στο ερώτημά σας.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Χθες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο, για το βασικό μέτοχο, κατήγγειλαν ότι το σχέδιο νόμου αφήνει παντελώς ανεξέλεγκτη την ανάμειξη και δράση των off shore εταιρειών στα ΜΜΕ. Ηθελα να σας ρωτήσω, εάν κατά τη δική σας εκτίμηση, το υπάρχον σχέδιο νόμου είναι πιο αυστηρό στο πλαίσιό του από το νόμο Βενιζέλου, ο οποίος -αν θυμάμαι καλά- απαγόρευε παντελώς στους επιχειρηματίες που είχαν σχέση με τα ΜΜΕ, να μετέχουν σε off shore εταιρείες.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρχε ουδεμία απαγόρευση στο νόμο 2328. Η απαγόρευση, δεν είχε σχέση μόνο με τις off shore εταιρείες, αλλά γενικότερα με τη συμμετοχή επιχειρηματία που έχει ΜΜΕ σε εταιρεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Εφόσον, λοιπόν, δεν μπορεί να μετέχει και στις δύο, άρα δεν μπορεί να μετέχει και σε off shore. Δεν ήταν ονομαστικά για τις off shore εταιρείες. Αυτό το αναφέρω, διότι, ό,τι γίνεται με τις off shore πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εφόσον, λοιπόν, για την ελληνική νομοθεσία δεν μπορούσε ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μετέχει σε εταιρεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο, άρα δεν μπορούσε και ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ να μετέχει και σε off shore εταιρεία που συναλλάσσεται με το Δημόσιο. Δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό. Η διαφορά είναι, όπως ξέρετε, πως οι τυχόν επιθυμούντες να συμμετέχουν ή να ιδρύουν off shore εταιρείες, δεν το δηλώνουν. Το πραγματικό πρόβλημα με τις off shore είναι ότι δεν φαίνεται ο ιδιοκτήτης. Δεν μπορείς εσύ, δηλαδή, να αποδείξεις εύκολα ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της off shore εταιρείας, είναι ο "χ" ή ο "ψ",. Αυτό που πρέπει να κάνεις για να προστατευθείς έχει δύο πλευρές: Η πρώτη είναι η ενίσχυση, κατά το δυνατόν, της ευρωπαϊκής -και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής και της ελληνικής- νομοθεσίας για τις off shore εταιρείες, για τον έλεγχο τους. Εχουμε κάνει ιδιαίτερα διαβήματα και προσπάθειες στην Ε.Ε. και θα τις συνεχίσουμε για να ελεγχθούν οι off shore εταιρείες. Και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας -σας έχω ήδη αναφέρει- ο κ. Χριστοδουλάκης προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τις off shore εταιρείες. Δεύτερον, υπάρχουν περιπτώσεις off shore εταιρειών, οι οποίες εμφανίστηκαν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, στην προκήρυξη για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δεν μπορείς να απαγορεύσεις να εμφανιστεί κάποια off shore εταιρεία. Τί κάναμε όμως; Ζητήσαμε από τις off shore να μας φέρουν τα στοιχεία τους, τα πάντα: Επενδύσεις με μετοχές, κεφάλαια και βέβαια πρόσωπα, που αποτελούν τις off shore εταιρείες. Μετά από πολλές προσπάθειες εξαναγκάστηκαν να δώσουν τα σχετικά στοιχεία. Διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έκανε το ΕΣΡ, ότι τα πρόσωπα που εμφανιζόντουσαν δεν είχαν τη δυνατότητα να δικαιολογήσουν το "πόθεν έσχες" για μια τόσο μεγάλη επένδυση. Επομένως, απερρίφθη η αίτηση. Να, λοιπόν, πώς έγινε ο έλεγχος και πώς αυτός απέδωσε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τότε πώς εξηγείται ότι ο φάκελος του τηλεοπτικού σταθμού @T.V.MAGIC@ παραμένει όλον αυτό το καιρό στο υπουργείο Τύπου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή το ρωτάτε για τρίτη συνεχή ημέρα, θα ήθελα να προσέξετε τη προχθεσινή και χθεσινή απάντησή μου. Σας λέω ότι ο έλεγχος διεξάγεται από το ΕΣΡ. Επομένως, τώρα που θα διοριστεί το καινούργιο ΕΣΡ και θα ανοίξει τους φακέλους των καναλιών περιφερειακής εμβέλειας για την Αττική, θα ζητήσει όλα τα στοιχεία και του συγκεκριμένου καναλιού και των άλλων καναλιών, βεβαίως. Διότι εσείς μπορεί να ενδιαφέρεστε για ένα, αλλά πρέπει να σας πω ότι πρόβλημα θα υπάρξει για αρκετά κανάλια. Εμείς δεν τα "βάζουμε" με ένα κανάλι, δημιουργούμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που τα αφορά όλα. Γιατί όλα ανεξαιρέτως πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με το νόμο. Επομένως, είναι σαφές ότι σε αυτή την περίπτωση θα γίνει ενδελεχής έλεγχος από το ΕΣΡ και με πλήρη δική μας κάλυψη και βοήθεια, σε ό,τι χρειαστεί. Και στις άδειες περιφερειακής εμβέλειας στα κανάλια. Εάν διαπιστωθεί η ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων -λέω εάν διαπιστωθεί, διότι δεν θέλω να προτρέχω και να βιάζομαι- να είστε βέβαιοι ότι δεν θα πάρουν άδεια. Επομένως, επειδή θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, να σας θυμίσω ότι όποιος δεν πάρει άδεια μετά το τέλος του διαγωνισμού, κλείνει.

    ΠΕΓΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζετε την εταιρεία και πώς έφθασε επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου για να λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός σε παιχνίδι με λοταρία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω αυτά τα πράγματα που εκφεύγουν της σοβαρότητας. Πάρα πολλοί -και αναφέρομαι σε αυτές τις εταιρείες- κάνουν κινήσεις που κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζονται από στοιχειώδη σοβαρότητα. Βεβαίως, εάν υπονοείτε ότι υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων, θέλω να σας θυμίσω ότι υπάρχουν σχετικές διατάξεις και γίνονται προσπάθειες να ελεγχθούν οι εταιρείες αυτές. Πρέπει εκείνοι που δημιουργούν, με οποιονδήποτε τρόπο, λίστες που αφορούν ονόματα, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά δεδομένα πολιτών, να έχουν υπόψη τους ότι αυτό απαγορεύεται αυστηρά και ότι πρόθεση των Ανεξάρτητων Αρχών είναι να βάλουν τάξη σε όλο αυτό το πεδίο.

    ΚΑΠΠΟΣ: Να επιστρέψω στην έκθεση του State Department. Για την ελληνική κυβέρνηση. Είναι δεκτοί οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εκ μέρους του State Department για την ελληνική Δικαιοσύνη; Μπορεί το State Department να αναγορεύεται σε ανώτατο κυρωτικό δικαστήριο για αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο κομμάτι αυτό που αναφέρεται στην ελληνική Δικαιοσύνη, θέλω να πω ότι -όπως έχουμε δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις- η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και κανείς δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στο έργο της.

    ΚΑΠΠΟΣ: Σκοπεύει να αντιδράσει επίσημα απέναντι σε αυτές τις αναφορές η ελληνική κυβέρνηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχουμε εκφράσει, ήδη, προς όλες τις πλευρές τις απόψεις μας για την ελληνική Δικαιοσύνη. Το επαναλαμβάνω και σήμερα.

    ΚΑΠΠΟΣ: Στην Κύπρο είναι γνωστό ότι υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο. Υπάρχουν προβλέψεις για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ο Κύπριος Πρόεδρος, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα, πριν αναχωρήσει από τη Λάρνακα σήμερα το πρωί, δεν απέκλεισε και αυτός το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Είπε επί λέξει, πώς "δεν αποκλείουμε το χείριστο και ο καλός νοικοκύρης παίρνει όλα τα μέτρα". Ηθελα να ρωτήσω, εάν και η ελληνική κυβέρνηση αντίστοιχα θεωρεί τον εαυτό της "καλό νοικοκύρη" και εάν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την έξοδο του "SISMIC" στο Αιγαίο το οποίο, απ ό,τι μεταδίδεται και δεν έχει διαψευσθεί έως τώρα, κατευθύνεται προς την υφαλοκρηπίδα ανάμεσα την Κύπρο και στην Τουρκία.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι πολύ καλός νοικοκύρης και ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Εάν διαβάσετε προσεκτικά τη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, θα δείτε ότι τα εθνικά θέματα τα χειρίζεται με σοβαρότητα, ακρίβεια, υπευθυνότητα και με θετικό τρόπο. Ενημερώνει τον ελληνικό λαό και φυσικά ενημέρωση θα δοθεί και στα πολιτικά κόμματα στις μεθαυριανές συναντήσεις του.

    Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την πορεία του τουρκικού σκάφους. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή. Σε όλα τα εθνικά ζητήματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να δίνουμε τις μάχες, στα πεδία που εμείς επιλέγουμε, χωρίς να κάνουμε αδικαιολόγητες κινήσεις.

    ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι δεν υπήρξε έστω η συνήθης "νότα" από τους παράκτιους σταθμούς της Σμύρνης, ότι βγαίνει για την έρευνα;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα ότι παρακολουθούμε από πολύ κοντά το σκάφος, με όλες τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες συνεργάζονται απόλυτα μεταξύ τους. Από κει και πέρα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα μέχρι αυτή τη στιγμή. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι όλα τα γνωρίζουμε, για όλα βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Εμείς επιλέγουμε, όμως, με ποιόν τρόπο εκδηλώνουμε τις αντιδράσεις μας. Γνωρίζετε ότι η στρατηγική μας είναι να μη διαχέονται οι αντιδράσεις μας σε δευτερεύοντα ζητήματα, που πιθανόν μεταφέρουν αλλού το πρόβλημα, αλλά να συνεχίζονται και να εντείνονται πάνω στους μεγάλους εθνικούς στόχους, όπου εκεί θα κερδίσουμε τις μάχες.

    ΚΑΠΠΟΣ: Ανησυχεί η Αθήνα από την πιθανή εξαγωγή κρίσης προς δυσμάς ή προς το νότο, εννοώ προς Ελλάδα και Κύπρο, εξαιτίας του γεγονότος ότι το πρόβλημα της υγείας του Μπουλέντ Ετζεβίτ στην Τουρκία έχει προκαλέσει διάφορες αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στα εσωτερικά της γειτονικής χώρας.

    ΚΑΠΠΟΣ: Μίλησα για τα εσωτερικά σε σχέση με τα εξωτερικά. Ημουν σαφής.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό προϋποθέτει ότι θα ερμηνεύσουμε τα εσωτερικά θέματά της, το οποίο δεν προτίθεμαι να κάνω. Από εκεί και πέρα, να είστε βέβαιος ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και κάθε φορά γνωρίζει με ποιον τρόπο θα παρέμβει προς τη Διεθνή Κοινότητα για να υπερασπίσει τα θέματά της. Παρακολουθεί πολύ καλά τις εξελίξεις.

    ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ: Επανέρχομαι στο θέμα των Παλαιστινίων. Ηθελα να ρωτήσω, εάν τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία τους, θα συνεχιστούν και αν τα ΜΜΕ δεν θα έχουν πρόσβαση στο ξενοδοχείο που φυλάσσονται αυτή τη στιγμή.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτά θα τα πληροφορηθείτε από τις αρμόδιες αρχές. Εδώ, θα παρακαλούσα να μένουμε στις πολιτικές διαστάσεις των θεμάτων".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 22 May 2002 - 18:13:50 UTC