Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΗ Η Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ
  • [02] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ
  • [03] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [04] Η ΦΕΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
  • [05] Ο ΚΑΒΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ
  • [06] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
  • [07] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ
  • [08] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΔΡΑΠΕΤΗ
  • [09] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [10] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
  • [11] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ
  • [12] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ
  • [13] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
  • [14] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
  • [15] ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΓΚΕΟΑΝΑ
  • [16] ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [17] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [18] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [19] ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
  • [20] ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [21] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [22] ΟΚΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΘΕΛΕΙ Η ΑΕΚ
  • [23] ΜΗΝΥΣΗ MIXAΪΛΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ "LE MONDE"
  • [24] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

  • [01] ΠΡΩΤΗ Η Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (10:07 UTC+2)

    Πρώτη τη Νέα Δημοκρατία, με διαφορά 8,8 ποσοστιαίων μονάδων και τον Κώστα Σημίτη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, εμφανίζει δημοσκόπηση της εταιρίας V-PRC τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στηνεφημερίδα "Τα Νέα".

    Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. παίρνει 36,2%, το ΠΑΣΟΚ 27,4%, το ΚΚΕ 4,8%, ο ΣΥΝ 2,8%, το ΚΕΠ 2,7% και το ΔΗΚΚΙ 2,2%. Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές) προηγείται η Ν.Δ. με 57,8% έναντι 22,7% του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Κώστας Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 36,1% έναντι 35,3% του Κώστα Καραμανλή.

    Στη σύγκριση μεταξύ υπουργών του ΠΑΣΟΚ και στελεχών της Ν.Δ. που υπολογίζεται ότι θα αναλάβουν τα αντίστοιχα υπουργεία, σε περίπτωση που το κόμμα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, προηγούνται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά, εκτός από δύο περιπτώσεις, στις οποίες ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου και ο Βύρων Πολύδωρας του υπουργού Δικαιοσύνης Φίλιππου Πετσάλνικου.

    [02] Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (11:00 UTC+2)

    Η δικαιοσύνη πρέπει να δείξει ότι κινείται πράγματι "τυφλά" και να ερευνήσει τις καταγγελίες για τις μετακινήσεις ετεροδημοτών από το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2000, επισήμανε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σχετικά με τη λιβεριανή εταιρία "MAYO" σχολίασε πως η Ν.Δ. έχει δώσει όλα τα στοιχεία με δική της πρωτοβουλία και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανοίξει και τα δικά του βιβλία. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η έρευνα για τη MAYO, ώστε να κλείσει το θέμα και να μην το επαναφέρει ο κ. Λαλιώτης, κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

    [03] ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (14:44 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ενόψει της αυριανής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του συνδέσμου.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός παρίσταται στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ ωστόσο αύριο δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη ώστε να παραστεί στην αυριανή υπογραφή της εταιρικής σχέσης Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

    Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ χαρακτήρισαν πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Σημίτη με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εξετάστηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το αναπτυξιακό αλλά και διάφορα θέματα που σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [04] Η ΦΕΤΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (10:56 UTC+2)

    Την ονομασία προέλευσης για τη φέτα, το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν θα προσπαθήσει, εκ νέου, να κατοχυρώσει η Ελλάδα στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας των "15".

    Παρά τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στα συμβούλια υπουργών Γεωργίας τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε επιτευχθεί η ομοφωνία που απαιτείται για να δοθεί η ονομασία προέλευσης, στη χώρα μας, καθώς τη διεκδικούν η Δανία και η Αγγλία.

    [05] Ο ΚΑΒΑΛΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (21:05 UTC+2)

    Ο Ζαν Μισέλ Καβαλί είναι ο νέος προπονητής του Ιωνικού, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον πρόεδρο της ομάδας, Νίκο Κανελλάκη. Ο νέος προπονητής υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ιωνικό. Λίγο μετά η ΠΑΕ ανακοίνωσε και την αποχώρηση 11 ποδοσφαιριστών από τον σύλλογο. Αυτοί είναι οι Ουρουγουανοί Κουρμπέλο και Ντελγκάδο, ο Πόλωνος Πάβλακ καθώς και οι Στρακόσια, Βενιαμίν, Νταγκουνάκης, Αθανασιάδης, Γιαννουλίδης, Φρατζέσκος, Βλάχος και Κακιούζης.

    Από την άλλη ανανεώθηκαν τα συμβόλαια του Χρήστου Μικέ (δύο χρόνια) και του Λιβεριανού Ολιβερ Μακόρ. Παράλληλα ο κ. Κανελλάκης στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινώσει τα νέα αποκτήματα που μέχρι στιγμής αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά.

    [06] ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (21:03 UTC+2)

    Σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία κατέρχονται αύριο τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που διαμαρτύρονται για το σχέδιο νόμου για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα ακολουθήσουν τετράωρες στάσεις εργασίας (11πμ έως 3μμ) στις 29 και 30 Μαίου.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, στο σχέδιο νόμου υπάρχουν λίγες μόνο βελτιώσεις σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά κύριο λόγο σε ήσσονος σημασίας θέματα ενώ αντιθέτως παραμένει το άρθρο 25 που επιτρέπει το δανεισμό και την ανταλλαγή αρχαίων μνημείων με χώρες του εξωτερικού.

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι «νεωτερισμό του σχεδίου νόμου αποτελεί η προσθήκη διάταξης, σύμφωνα με την οποία για την απλή κήρυξη ενός αρχαιολογικού χώρου, δηλαδή την ανακοίνωση προς τους πολίτες ότι σε συγκεκριμένη έκταση ελέγχεται το υπέδαφος για την ύπαρξη αρχαιοτήτων, απαιτείται πλέον η γνώμη των υπουργών, στις αρμοδιότητες των οποίων είναι οι χρήσεις του υπό κήρυξη χώρου».

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με το Σύλλογο, με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου -και παρά τις εξαγγελίες για αποκέντρωση της δημόσιας διοίκησης- επιστρέφουν στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟ και συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του υπουργού Πολιτισμού αρμοδιότητες, που έχουν αποκεντρωθεί ήδη από το 1980, και τις οποίες διαχειρίστηκαν επιτυχώς επί 20ετία οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση του νομοσχεδίου, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    [07] ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤτΕ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    "Με τις σημερινές επιλογές της η κυβέρνηση αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την καθεστωτική της νοοτροπία", δήλωσε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

    "Οι επιλογές που έγιναν δεν ανταποκρίνονται, ούτε κατ΄ ελάχιστον, στην ανάγκη για μια πολιτικά ανεξάρτητη Διοίκηση στην Τράπεζα της Ελλάδος", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [08] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΔΡΑΠΕΤΗ

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2002 (20:53 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη Αραντ στη δυτική Ρουμανία καθώς διεξάγονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός δραπέτη των φυλακών.

    Πρόκειται για τον εγκληματία Heinrich Szim ο οποίος κατάφερε να ξεγελάσει τους φρουρούς και να δραπετεύσει από τις φυλακές στις 4 το πρωί τοπική ώρα.

    Οι αρχές ελέγχουν όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα σε διαφορετικά σημεία της πόλης στην προσπάθεια εντοπισμού του. Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός χρόνου που κατάφερε να δραπετεύσει.

    [09] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (20:53 UTC+2)

    Διαστρέβλωση της ιστορίας χαρακτήρισε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, οπότε αναγνωρίσθηκε και η Εθνική Αντίσταση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι συνιστά πολιτική μικροψυχία της κυβέρνησης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας ανέφερε σήμερα στην αίθουσα σύνταξης ότι "είναι λογικό ο πρωθυπουργός να αναφέρεται σε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατία, την Εθνική Αντίσταση, τη συμπεριφορά κομμάτων, απέναντι στον ελληνικό λαό". Τόνισε ακόμη ότι "η δημοκρατία στον τόπο μας ολοκληρώθηκε το 1981, μετά τη μεγαλειώδη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Τότε αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση και έσπασαν τα στεγανά που κρατούσαν διχασμένο τον ελληνικό λαό. Αυτό δεν μπορεί να το ξεχνάμε. Δεν μπορεί να μην έχουμε ιστορική μνήμη. Τότε ανατράπηκε ένα καθεστώς στην Ελλάδα, το καθεστώς της δεξιάς, της Ν.Δ. -αυτό ήταν το καθεστώς- με την ψήφο του ελληνικού λαού. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί προσπάθεια διχασμού. Αντίθετα, μάλιστα, ενώθηκαν οι Ελληνες. Και πρέπει να θυμόμαστε ποιά παράταξη ένωσε τους Ελληνες".

    Ο κ. Ρουσόπουλος στη δήλωσή του επισήμανε ότι "η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησαν το 1974 τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Με την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, την οριστική επίλυση του πολιτειακού και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για το στέριωμα του δημοκρατικού πολιτεύματος".

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. έκανε λόγο για καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς που επιχειρεί να διχάσει σκόπιμα τους Έλληνες, πλήττοντας την ποιότητα της Δημοκρατίας και την προοπτική της χώρας.

    Απαντώντας στον κ. Ρουσόπουλο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: "Δυστυχώς για τη Νέα Δημοκρατία, οι Ελληνες έχουν πολιτική μνήμη. Και, για περισσότερο από είκοσι χρόνια, αναγνωρίζουν το ποιος πολιτικός και ποια παράταξη ένωσαν την Κοινωνία μας."

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ρουσόπουλος, ανταπαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, δήλωσε: "Ευτυχώς για την Ελλάδα ο λαός μας έχει και μνήμη και κρίση. Μπορεί να διακρίνει ποιοι είναι αυτοί που ενώνουν τους Ελληνες και ποιοι είναι εκείνοι που επιχειρούν συστηματικά και σκόπιμα να τους διχάσουν".

    [10] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

    Σκόπια, 27 Μαϊου 2002 (20:42 UTC+2)

    Διεθνές Συνέδριο για την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας διεξάγεται στα Σκόπια, την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος για άλλη μία φορά επιβεβαίωσε ότι σταθερός προσανατολισμός της χώρας του είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, κληθείς να σχολιάσει τα μεθοριακά επεισόδια, ο κ. Τράικοφσκι σημείωσε: "Προκλήσεις υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον, όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες και λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος".

    [11] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΑΚΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ο αμυντικός άσος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κουλακιώτης κατέθεσε το μεσημέρι προσφυγή κατά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για οφειλές του συλλόγου. Το συμβόλαιο του παίκτη λήγει το καλοκαίρι και έτσι ουσιαστικά μένει ελεύθερος να διαλέξει όποια ομάδα επιθυμεί ή όποια του κάνει καλύτερη προσφορά.

    Αύριο εξάλλου θα εκδικαστεί η υπόθεση των τριών Κύπριων (Οκκά, Εγκωμίτη και Γιασεμή). Η συγκεκριμένη υπόθεση διχάζει αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου αφού αρκετοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί για διάφορους λόγους. Τελος αναπροσαρμογή του συμβολαίου του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ζητάει ο Τάσος Κατσιαμπής.

    [12] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

    Λιουμπλιάνα, 27 Μαϊου 2002 (20:36 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Ντρνόβσεκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει όγκο στους πνεύμονες, τονίζοντας ωστόσο ότι η ασθένεια δεν θα τον επηρεάσει στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Σε συνέντευξη τύπου στην κρατική τηλεόραση της Σλοβενίας είπε ότι πρόκειται για σπάνιο τύπο όγκου και ότι οι κλασσικές θεραπείες δεν θα είναι αποτελεσματικές. Δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη όγκο, ανέφερε όμως ότι οι γιατροί τον βεβαίωσαν πως αναπτύσσεται.

    Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, 52 ετών, είπε ότι θα συνεχίσει να εξασκεί κανονικά τα καθήκοντά του.

    Ο Γιάνεζ Ντρνόβσεκ τον Ιούλιο του 1999 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου από τα νεφρά.

    Οταν τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου είχε υποψίες για την πιθανότητα μετάστασης στους πνεύμονες, είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα. Ωστόσο, το Δεκέμβριο άλλαξε γνώμη και δήλωσε ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία, έως ότου το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του.

    [13] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

    Σόφια, 27 Μαϊου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας Μπόζινταρ Φίνκοφ θα μεταβεί στο Ισραήλ στις 26 με 29 Μαίου κατόπιν πρόσκλησης του Ισραηλινού ομολόγου του με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα υγείας την περίοδο 2002-2006.

    Η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών και τη διεύρυνσή της σε θέματα όπως οι εγχειρίσεις καρδιάς, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

    Τα υπουργεία Υγείας των δυο χωρών αναμένεται να ανταλλάξουν πληροφορίες σε θέματα καίριας σημασίας ενώ θα γίνουν ανταλλαγές ειδικευμένων ιατρών για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    Ο Βούλγαρος υπουργός αναμένεται να μελετήσει το σύστημα υγείας που ισχύσει στο Ισραήλ προκειμένου να εφαρμόσει παρόμοιο πρόγραμμα στη Βουλγαρία.

    [14] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Τελ Αβιβ, 27 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον είκοσι τραυματίστηκαν από την επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι σε εμπορικό κέντρο στο προάστιο Πετάχ Τίκβα του Τελ Αβιβ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχθηκε σε εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα και είκοσι να τραυματιστούν ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Ο Ααρόν Φράνκο, διοικητής της τοπικής αστυνομίας είπε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους και το πτώμα που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης είναι προφανώς του καμικάζι.

    O.Κ.

    [15] ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΓΚΕΟΑΝΑ

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2002 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μιρτσέα Γκεοάνα συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Άμυνας Γκεόργε Μαγιόρ.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Ισλαμαμπάντ ο κ. Γκεοάνα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ ενώ στην Καμπούλ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Χαμίντ Καρζάι.

    Οι κκ Γκεοάνα και Μαγιόρ θα επισκεφθούν στη διάρκεια της παραμονής τους στην Καμπούλ τους Ρουμάνους στρατιώτες που συμμετέχουν στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που εδρεύει στην περιοχή (ISAF).

    [16] ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (20:26 UTC+2)

    Με συμμετοχή 30 αθλητών από 15 σωματεία της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης οι διασυλλογικοί αγώνες πυγμαχίας στις κατηγορίες παμπαίδων, πανκορασίδων, παίδων και γυναικών.

    Οι πρώτοι νικητές είναι:

    Γυναίκες

    57κ.: Βιννιέρη (Αιόλου) - Παπαδοπούλου (Άρη) διακοπή στον 1ο γύρο

    71κ.: Τσαϊρέλη (Άρκων) - Μακαβού (Άρκων) 4-1

    Επίδειξη Παμπαίδων:

    48κ.: Σαββίδης (ΠΟΕΘ) - Ιωαννίδης (Μαχ.Περάμου)

    Αγώνες Παίδων:

    54κ: Τσιούπρος (Μύλων) - Θεοφίλωφ (ΠΟΕΘ) διακοπή στον 1ο γύρο

    54κ: Τριανταφυλλίδης (Π. Μελάς) - Κιτσόπουλος (Μύλων) διακοπή στον 2ο γύρο

    63,5κ.: Γεωργιάδης (ΠΟΕΘ) - Αποστολίδης (Γρεβενά) διακοπή στον 1ο γύρο

    63,5κ.: Μωσυνιάν (ΠΑΟΚ) - Δραμπίδης (Μ. Παγγαίου) διακοπή στον 1ο γύρο

    63,5κ: Τζίτζιος (Μ .Περάμου) - Κιλινκαρίδής (Μ. Παγγαίου) διακοπή στον 2ο γύρο

    63,5κ: Αμέτ (Κομοτηνή) - Γαδιτσάκης (Μύλων) διακοπή στον 1ο γύρο

    67κ: Γρηγοριάδης (Αίολος) - Τσούτσας (Μύλων) διακοπή στον 1ο γύρο

    71κ.: Ραντσίδης (Κοζάνη) - Τσικρικώμης (Μ. Περάμου) διακοπή στον 3ο γύρο

    81κ: Χουσεϊνογλου (Συκεών) - Τερσενίδης (Άρη) διακοπή στον 1ο γύρο

    +81κ: Χαϊδάρογλου (Συκεών) - Γιδάρης (Απόλλων) διακοπή στον 1ο γύρο.

    [17] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (20:16 UTC+2)

    Σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά στον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό των Ελληνόπουλων τρίτης και τέταρτης γενιάς που ζουν στη γερμανία το ελληνογερμανικό σεμινάριο με τίτλο «Βελτίωση της επαγγελματικής εξειδίκευσης των Ελλήνων στη Γερμανία», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

    «Το σεμινάριο αυτό θα ξεκαθαρίσει τις δυνατότητες πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ένταξης των Ελλήνων και κυρίως των νέων, στις διαμορφούμενες κοινωνίες του ευρωπαϊκού χώρου», τόνισε ο γραμματέας του ΣΑΕ Γιώργος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο μονόδρομος που ακολουθούσαν κάποτε οι Ελληνες μετανάστες της πρώτης γενιάς στη Γερμανία και περιλάμβανε το πανεπιστήμιο αμέσως μετά το λύκειο έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικός, γιατί η μεγάλη ανεργία παρουσιάζεται τόσο στους απόφοιτους πανεπιστημίου που δεν έχουν εξειδίκευση όσο και στο ανειδίκευτο προσωπικό.

    «Βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια αναστροφής αυτής της λογικής και προώθησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της εξειδίκευσης και της δια βίου εκπαίδευσης για την ένταξη του εργαζόμενου στην εργασιακή ζωή, άρα και στην κοινωνία με όρους σοβαρούς», σημείωσε.

    Τέλος, επισήμαινε ότι η εκπαίδευση των Ελλήνων στο εξωτερικό πρέπει να μην «γκετοποιεί» τα ελληνόπουλα, αλλά να τους δίνει εφόδια για να ενταχθούν στις μοντέρνες κοινωνίες και να έχουν γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, σε περίπτωση που επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

    [18] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (20:14 UTC+2)

    Τις απόψεις του για τα εθνικά θέματα και για τον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ εξέφρασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ.Τσοβόλας υποστήριξε ότι είναι λάθος η πολιτική του διαλόγου με την Τουρκία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στην υπονόμευση των διεθνών συμβάσεων Λωζάνης, Μοντρέ, Παρισίων και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας και θα δώσει στην Τουρκία την ευκαιρία να οδηγήσει τη χώρα μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

    Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για το Κυπριακό και τον ευρωστρατό και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο, αν δεν γίνει δεκτή η Κύπρος στην Ε.Ε. "Χρειάζεται συσπείρωση του Ελληνισμού, του κυπριακού και ελληνικού λαού και χάραξη μιας κοινής εθνικής στρατηγικής. Γι' αυτό και απαιτείται σύσκεψη όλων των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να το δεχθεί ο κ. πρωθυπουργός αντί να κάνει αποκλεισμούς του ΔΗΚΚΙ ή άλλων πολιτικών αρχηγών, γιατί η εθνική ομοψυχία δεν διασφαλίζεται με αποκλεισμούς" είπε και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΚΙ θα συμβάλει στην εθνική ομοψυχία.

    Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των εκλογικών καταλόγων, ώστε να μην υπάρχουν διπλοεγγεγραμμένοι, και ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ελέγξει και θα παρακολουθήσει την έγκαιρη τήρηση και υλοποίηση αρχών για να μην υπάρχουν προβλήματα κατά τη διεξαγωγή των εκλογών.

    Για τα ανοίγματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην αριστερά, ο κ.Τσοβόλας επεσήμανε ότι με φράσεις και συνθήματα δεν χαρακτηρίζονται ως κεντροαριστερά τα κόμματα. "Δεν μπορεί αυτή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για Κεντροαριστερά, γιατί με ευθύνη της και όχι ευθύνη των στελεχών και μελών της έχει μετεξελίξει το ΠΑΣΟΚ σε ένα νεοφιλελεύθερο, αντιλαϊκό και εθνικά επικίνδυνο κόμμα" είπε.

    [19] ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (20:10 UTC+2)

    Νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ανέλαβε ο Νίκος Γκαργκάνας, διαδεχόμενος τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ ο κ. Θωμόπουλος παραμένει υποδιοικητής.

    Ο κ. Γκαργκάνας, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι σήμερα και αναπληρωτής Διοικητής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ και σπούδασε οικονομικά στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (London School of Economics). Εργάσθηκε ως οικονομολόγος, επικεφαλής ομάδας ερευνητών στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, έλαβε υποτροφία του ΟΟΣΑ και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London).

    Εργάστηκε ως οικονομολόγος στο Βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στο Λονδίνο, ενώ από την επιστροφή του στην Ελλάδα και έπειτα είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Το 1996 διορίστηκε για πρώτη φορά υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ από το 1998 διορίστηκε εκ νέου υποδιοικητής και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος με εξαετή θητεία. Από το 1985 ως το τέλος του 1987 διετέλεσε Οικονομικός Σύμβουλος του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

    Εχει συγγράψει βιβλία και άρθρα, κυρίως σε θέματα μακροοικονομικής ανάλυσης, οικονομετρικών υποδειγμάτων, διεθνούς εμπορίου, νομισματικής πολιτικής και ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.

    [20] ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 27 Μαϊου 2002 (20:02 UTC+2)

    Στην ανάγκη διατήρησης της παράδοσης, των αξιών και των ιδανικών μας, στο θέμα των ταυτοτήτων, αλλά και στις δημοσκοπήσεις, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, που πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο Προσκυνηματικό Ιερό Ναό στο Νέο Προκόπι Ευβοίας.

    "Δεν ανταλλάσσουμε με τίποτα αυτό το θησαυρό, δεν τον αφήνουμε απροστάτευτο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόδουλος, ο οποίος αναφερόμενος ημέρα της Αλωσης της Πόλης, 29η Μαϊου, επισήμανε ότι "η Βασιλεύουσα έπεσε εξαιτίας μιας κερκόπορτας".

    Κάλεσε δε όλους "να φυλάττουμε τις κερκόπορτες, το θησαυρό που έχουμε στην καρδιά μας, καθώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι, που είναι έτοιμοι να εισχωρήσουν μέσα από αυτές".

    "Ομως ο λαός αντιστέκεται. Δεν είναι μόνο οι υπογραφές εκατομμυρίων Ελλήνων για τη διατήρηση της ταυτότητας και της ιδιοπροσωπίας μας. Ταυτόχρονα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέοι άνθρωποι εμπιστεύονται τον Θεό, την Εκκλησία μας και τους άλλους θεσμούς του Εθνους", υπογράμμισε.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου και χοροστατούντων των Μητροπολιτών Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Καρυστίας Σεραφείμ, Σερρών Μαξίμου, Καστορίας Σεραφείμ, πρώην Κυθήρων Ιάκωβο, του Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου και των Επισκόπων Θερμοπυλών Ιωάννου και Σαλώνων Θεολόγου.

    Παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Ο Δήμαρχος Κηρέως Πρ. Ενωτιάδης υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης, τόνισε ότι η εορτή του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου είναι εορτή των προσφύγων.

    Από την πλευρά του κ. Χριστόδουλος εξέφρασε το θαυμασμό του για το πλήθος των νέων ανθρώπων, οι οποίοι πεζοπορώντας κάλυψαν απόσταση 50 χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν το Ιερό Σκήνωμα του Οσίου.

    Κατά το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε προς όλους τους αδελφούς μας.

    Η Πανήγυρις του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου κορυφώθηκε σήμερα με την τέλεση Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

    [21] ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Πρίστινα, 27 Μαϊου 2002 (20:01 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε την Παρασκευή το τριετές κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών στην επαρχία, στην ενσωμάτωση όλων των κοινοτήτων, στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας και στην αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης.

    Το πρόγραμμα ενέκριναν περισσότερα από 30 μέλη στο νομοθετικό σώμα των 120 μελών.

    Ο σερβικός συνασπισμός "Επιστροφή" αρνήθηκε να υιοθετήσει το έγγραφο, λέγοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΟΗΕ και το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει ένα βασικό αίτημα που είναι η προστασία των γιουγκοσλαβικών συμφερόντων στο Κοσσυφοπέδιο και η παροχή εγγυήσεων για την ασφαλή διαβίωση των Σέρβων.

    Η Επιστροφή δεν προέβη επίσης στην υπόδειξη των υποψήφιων μελών της για το υπουργικό συμβούλιο.

    [22] ΟΚΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΘΕΛΕΙ Η ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    "Φλερτάρει" με τον Οκκά και τον Γεωργιάδη η ΑΕΚ. Οι δύο παίκτες του Δικέφαλου μπήκαν το Σαββατοκύριακο στο στόχαστρο της ΑΕΚ, ειδικά μετά την πρόσληψη του Ντούσαν Μπάγιεβιτς στην Ενωση. Οι πιέσεις που ασκούνται από την ΑΕΚ για τη απόκτηση των Γεωργιάδη, Οκκά είναι μεγάλες. Ομως σε αυτές δεν συμφωνεί ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας, Γιώργος Μπατατούδης που θέλει να τους κρατήσει στη νέα ομάδα που θέλει να κάνει με τον νέο προπονητή. Ωστόσο ο πρόεδρος της Ενωσης Μάκης Ψωμιάδης, συναντήθηκε με τον μάνατζερ των παικτών, ώστε να τον πείσει για να υπογράψουν οι δύο παίκτες στην αθηναϊκή ομάδα.

    Από την άλλη το θέμα έχει μπει στα αζήτητα την στιγμή που προέχει η εξεύρεση προπονητή στον ΠΑΟΚ. Και αυτός δεν θα είναι άλλος από τον Άγγελο Αναστασιάδη που τα εχει βρει με τον Δικέφαλο. Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται γίνει μέχρι αύριο το μεσημέρι, αφού οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα περισσότερα και το θέμα είναι ήδη τελειωμένο.

    [23] ΜΗΝΥΣΗ MIXAΪΛΕΣΚΟΥ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ "LE MONDE"

    Βουκουρέστι, 27 Μαϊου 2002 (19:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Μήνυση κατά δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde" πρόκειται να υποβάλλει ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σέρμπαν Μιχαιλέσκου.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Mediafax ο κ. Μιχαιλέσκου τόνισε ότι ο δημοσιογράφος της "Le Monde" σε άρθρο για τη διαφθορά στη ρουμανική κοινωνία που δημοσιεύθηκε στις 23 Μαίου επισήμανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ρουμανίας εμπλέκονται σε ανάλογες περιπτώσεις κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο όνομά του.

    Ανέφερε μάλιστα ότι το άρθρο δίνει μια κακή εικόνα για τον ίδιο αλλά και τα μέλη της ρουμανικής κυβέρνησης ενώ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τη νομική οδό εναντίον του Γάλλου δημοσιογράφου.

    Τόνισε μάλιστα ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του προσθέτοντας ότι θα ζητήσει την καταβολή χρηματικού ποσού για την ηθική βλάβη που του προξένησε.

    [24] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Τελ Αβιβ, 27 Μαϊου 2002 (19:50 UTC+2)

    Εκρηξη βόμβας συγκλόνισε το απόγευμα εμπορικό κέντρο στο ανατολικό προάστιο Πέταχ Τίκβαχ, του Τελ Αβιβ τραυματίζοντας δεκάδες άτομα ανέφεραν οι αρχές του Ισραήλ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων Γιερουχαμ Μαντόλα είπε ότι οι τραυματίες φθάνουν τους πενήντα αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα τραύματα τους.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 27 May 2002 - 18:13:51 UTC