Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ
  • [02] Ο "ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ" ΤΗΣ 17Ν
  • [03] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [04] ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΠΑ 18% ΣΤΙΣ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
  • [05] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Ο ΣΚΟΥΜΠΑΣ
  • [06] ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ KFOR ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΕ ΧΩΡΙΟ
  • [07] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [08] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ''
  • [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ
  • [11] ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ 9,3% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ HFD ΚΑΤΑ ΤΟ 2001
  • [13] ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ
  • [14] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑΣ
  • [15] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΝΩΠΑ ΚΑΙ
  • [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [17] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ
  • [18] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ
  • [19] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΚΥΠΡΟΣ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [21] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [22] ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [24] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΗΣ CPI

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (10:20 UTC+2)

    «Όποιος διαφωνεί, πάει σπίτι του», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και αφήνει αιχμές για όσους επιχείρησαν να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, με αφορμή την απουσία του από την Κυβερνητική Επιτροπή.

    «Υπήρξαν πολλοί και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εσωτερικής ρήξης, παραθεσμικής, μάλιστα, ρήξης -τονίζει. Αυτή δεν είναι η δική μου λογική».

    Στην ίδια συνέντευξή του ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου:

    -Απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι κάνει εξωτερική πολιτική με χαμόγελα. «Αν νομίζει κανείς ότι με γροθιές μπορούμε να κάνουμε διπλωματία, να μου το πουν», υπογραμμίζει με νόημα και δηλώνει: «Το ύφος πρέπει να μην το μπερδεύουμε με τις θέσεις. Αλλο το ύφος, άλλο οι θέσεις».

    -Υπενθυμίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί έχει εγκριθεί ομόφωνα σε όλα τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και δηλώνει ανοιχτός για συζήτηση στα θέματα τακτικής.

    -Τονίζει πως «πρέπει να ξεφύγουμε από την παθογένεια που έχουμε στο κόμμα να προσωποποιούμε τα πάντα και όλα να φαίνονται ως ένα κυνήγι εξουσίας».

    Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Γ.Α. Παπανδρέου, στην «Ημερησία», έχει ως εξής:

    Ας ξεκινήσουμε, κύριε υπουργέ, από θέματα... χαμηλής πολιτικής. Υφέρπει η φήμη της διαφωνίας σας με τον πρωθυπουργό στο θέμα του ευρωστρατού, εσείς διαψεύδετε και εμείς επιμένουμε. Υπόθεση: Εκδηλωνόταν μια ουσιώδης διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό. Τι θα έκανε ο Γ. Παπανδρέου; Θα πήγαινε στο γυμναστήριο ή στο σπίτι του;

    Εάν θεωρούσα ότι δεν μπορούσε να με εκφράσει αυτή η πολιτική, εάν πραγματικά ήταν μια διαφορετική σε βάθος πολιτική και παρά τις προσπάθειες, δεν ήμουν πεπεισμένος ή δεν μπορούσα να πείσω δεν θα είχε και ένα νόημα να παραμείνω στη θέση μου. Θα είχα πάει σπίτι μου. Αυτό επιβάλλει η στοιχειώδης αξιοπρέπεια.

    Ανθρώπινη και πολιτική. Είμαι απόλυτα ειλικρινής και θέλω να πιστεύω ότι αυτό έχω δείξει. Όταν έχω μια άποψη δεν έχω πρόβλημα να την πω. Μπορεί να πει και κανείς με διπλωματικό ή μη διπλωματικό τρόπο, αλλά εν πάση περιπτώσει, εγώ λέω τις απόψεις μου και αυτά που πιστεύω και οπωσδήποτε σέβομαι τους θεσμούς.

    Πιστεύω ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εσωτερικής ρήξης, παραθεσμικής μάλιστα ρήξης. Αυτή δεν είναι η δική μου λογική.

    Είμαστε τρία χρόνια μετά τη Συμφωνία του Ελσίνκι και υπάρχουν φωνές -θα τις έχετε ακούσει- που υποστηρίζουν πως «δεν πήραμε τίποτα από την Τουρκία»...

    Πρώτα απ’ όλα ήταν συνειδητή η απόφασή μας στο Ελσίνκι πως δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση Ελλάδας - Τουρκίας. Ηταν διαπραγμάτευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά που πήραμε, αν θέλετε αυτά που διασφαλίσαμε, ήταν διασφάλιση μιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν συνειδητή επιλογή.

    Θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη επιλογή. Να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία στο Ελσίνκι. Είπαμε όχι, είναι λάθος αυτή η τακτική, γιατί δεν ξέραμε πού μας πήγαινε και σε τι ατραπούς θα μπορούσε να μας οδηγήσει.

    Και τα οφέλη ήταν σημαντικά: Ενταξη της Κύπρου, επίλυση Κυπριακού, δηλαδή η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο θέμα. Αλλά και κάτι ακόμα που μακροπρόθεσμα ίσως αποδειχθεί σημαντικότερο και αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Καθορίσθηκε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι υποψήφιες χώρες και διευκρινίστηκαν οι σχέσεις τους έναντι των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και η επίλυση των προβλημάτων, μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτά κατοχυρώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συν μια σχέση υποστήριξης της Τουρκίας με παράλληλες υποχρεώσεις, οι οποίες διευρύνονται σε όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τα οποία βεβαίως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, οι θρησκευτικές ελευθερίες κ.ο.κ.

    Το Ελσίνκι «υπέδειξε» μια εσωτερική «επανάσταση», -πολιτική, οικονομική, κοινωνική- της Τουρκίας. Για την πραγματική και όχι την εικονική υποψηφιότητα της Τουρκίας. Τώρα, αν θα φτάσουμε να λύσουμε το Κυπριακό, σήμερα, αύριο ή μεθαύριο είναι άλλο ζήτημα. Νομίζω όμως ότι έχουμε βάλει ένα πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί μια νέα δυναμική, που αργά ή γρήγορα δεν μπορεί παρά να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Εκτός αν ανατραπούν πλήρως τα πράγματα.

    Θα επιστρέψουμε, βέβαια, στο Κυπριακό. Τι απαντάτε σε όσους προειδοποιούν «να μην έχουμε αυταπάτες» και ότι με τα «χαμόγελα και τις καλές δημόσιες σχέσεις» με τον Τζεμ δεν λύνονται τα προβλήματα;

    Το Ελσίνκι ήταν χαμόγελα; Ηταν απλώς δημόσιες σχέσεις; Το ότι έχουμε λυτρώσει τα νησιά μας σε ένα μεγάλο βαθμό -γιατί ακόμα δεν έχει κυρωθεί στη Βουλή, αλλά ήδη είναι μια συνεργασία δύσκολη που έχει αρχίσει πάνω σε αυτό το θέμα- και πάρα πολλά νησιά θα είχαν χιλιάδες μετανάστες. Τώρα ήδη θα είχαμε άλλους 3 - 4 - 5 χιλιάδες λαθρομετανάστες στα Ελληνικά νησιά, αν δεν είχαν υπογράψει. Λέω τώρα ένα από τα παραδείγματα. Είναι χαμόγελα το ότι υπεγράφη Μνημόνιο για μεταφορά φυσικού αερίου από Ιράν ή από το Τουρκμενιστάν που θα έρθει, μέσω Αγκυρας, Κωνσταντινούπολης, Αλεξανδρούπολης, σε Ελλάδα και Ιταλία; Τώρα, από εκεί και πέρα, θέλετε αυτό να το κάνουμε χωρίς χαμόγελα; Αυτό είναι το πρόβλημα; Αν νομίζει κανείς ότι το ύφος είναι πιο αποτελεσματικό, αν νομίζει κανείς ότι με γροθιές ή με βλοσυρό ύφος μπορεί να κάνουμε διπλωματία, να μου το πουν.

    Μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές.

    Παράπονα, προβλήματα, διαφορές, μεγάλες διαφορές, ναι. Αλλά συναισθηματικά θέλουμε να δείξουμε ότι εμείς έχουμε στερεότυπα, ότι έχουμε προκαταλήψεις και δεν μπορούμε αυτά να τα ξεπεράσουμε; Αν είναι αυτή η πολιτική μας, να το κάνουμε. Θέλουμε να περάσουμε ένα τέτοιο μήνυμα στον τουρκικό λαό, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε τρίτους;

    Ας πάρουμε ενδεικτικά το θέμα του Ευρωστρατού. Είναι το ίδιο να έχεις δείξει καλές προθέσεις, ότι έχεις κάνει σοβαρές προσπάθειες και να λες «εδώ έχω πρόβλημα και θα επιμείνω στο πρόβλημα αυτό», και είναι το ίδιο αν εσύ απλώς είσαι κακομούτσουνος, δίνεις γροθιές παντού και απειλείς με την εικόνα του «κακού παιδιού»;

    Νομίζω, λοιπόν, ότι αδικεί αυτή η λογική την ελληνική εξωτερική πολιτική, διότι η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένα με όλους τους τρόπους ότι δεν είναι αυτή η οποία διεκδικεί ή εν πάση περιπτώσει έχει εχθρότητα. Αυτή είναι μία χώρα της ειρήνης, της συνεργασίας, του δικαίου, της ασφάλειας και αυτό πρέπει να περνάμε ακόμα και από το ύφος μας. Ας πάψουμε να συγχέουμε το ύφος με τις θέσεις.

    Αλλά οι πολιτικοί κατ' εξοχήν συνθηματολογούν.

    Ας πάψουμε, λοιπόν, να συνθηματολογούμε. Πιστεύω ότι εάν υπάρχει ένα αίσθημα κούρασης και αποξένωσης του κόσμου απ’ την πολιτική είναι γιατί οι πρωταγωνιστές της δίνουν την αίσθηση ηθοποιών που υποκαθιστούν την πολιτική σκηνή με το θεατρικό σκηνικό. Πυροδοτείται μία κουτσομπολίστικη νοοτροπία. Ποιος κάνει τι, ποιος μετακινείται, ποιος αλλάζει, ποιος παίζει ποιο ρόλο. Αυτή η «πολιτική» κάνει αμέτοχους τους πολίτες και τους εξωθεί από τη συμμετοχή στα κοινά στην πολυθρόνα της τηλεόρασης.

    Εγώ είμαι υπέρ του διαλόγου, αλλά πρέπει να ξεφύγουμε από την παθογένεια που έχουμε στο κόμμα, να προσωποποιούμε τα πάντα και όλα να φαίνονται ως ένα κυνήγι εξουσίας.

    Τονίζω ότι εγώ προσωπικά ούτε αυτόν τον ρόλο παίζω, ούτε θέλω να παίξω σ’ αυτή τη λογική και θα το τηρήσω σε όλη την πολιτική μου πορεία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα επικρατήσει και σαν λογική και μεταξύ μας μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

    Δεν υπάρχουν μάγοι για πολιτικές λύσεις στα προβλήματα

    Να σας ρωτήσω για μια παθογένεια στην ελληνική πολιτική σκηνή, τη διαδοχολογία.

    Ναι, θεωρώ ότι η διαδοχολογία αποτελεί εύκολη λύση για να μην αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στα ουσιαστικά προβλήματα, όπως και ευκολία είναι να μεταθέτουμε το πρόβλημα σε μαγικές λύσεις. Πιστεύω ότι το να λες ότι θα έρθει ο μάγος για μας λύσει τα προβλήματα όλα, είναι μία βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία.

    Τα προβλήματα στη χώρα μας ή οι όποιες θετικές εξελίξεις -για να το βάλει κανείς και αλλιώς- λύνονται με κόπο, με συστηματική προσπάθεια, με συνεργασία όλων, με κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων. Και, βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται ο Α ή ο Β με τις δυνατότητες, τις ικανότητες που έχει ή οτιδήποτε άλλο, αλλά αυτά όμως δεν μπορεί να αναγάγονται στην ευκολία μιας λύσης, ή στην ευκολία της παραφιλολογίας. Θεωρώ δε, ότι είναι και ανεπίκαιρο το θέμα.

    Ανεπίκαιρο, ή Οργανωτική Συνδιάσκεψη θα το ανοίξει περισσότερο;

    Η συνδιάσκεψη έχει συγκεκριμένους στόχους. Τη λειτουργία του κόμματος. Δεν έχει σχέση με την παραφιλολογία. Εχει σχέση με τη λειτουργία του κόμματος. Ένα από τα θέματα είναι και ο τρόπος επιλογής και της ηγεσίας, γενικότερα, του Κινήματος.

    Αλλά δεν ανοίγει το θέμα για πολύ, ούτε η Διάσκεψη έχει αυτό τον στόχο. Δεν εκλέγει όργανα, δηλαδή θα πάρει κάποιες προγραμματικές αποφάσεις για τη λειτουργία του κόμματος και θα έλεγα και πολιτικές αποφάσεις. Διότι αυτές συνδυάζονται με το οργανωτικό σχήμα.

    Το οργανωτικό σχήμα δεν είναι ένα πράγμα εξωπραγματικό.

    Συσχετίζεται με απαιτήσεις του απλού πολίτη, ο οποίος βλέπει το κόμμα που πρέπει να βλέπει, που θέλει να βλέπει, το κόμμα θεσμικά με ένα ρόλο πολιτικό, να τον υπηρετεί, πάνω στα προβλήματα ή στα νέα δεδομένα που έχει μπροστά του. Να τον κινητοποιεί και να τον ενημερώνει και όλα αυτά είναι πως θα οργανώνεις ένα κόμμα που ουσιαστικά δημιουργήθηκε το ’74, μετά τη δικτατορία, με καταστάσεις αυταρχικές και με έλλειψη πληροφόρησης της κοινής γνώμης. Με την τεράστια πια υπερβολή στην πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα, το φέρνεις σε ένα τελείως διαφορετικό πρότυπο στη χώρα σου.

    Ζητάς τον κριτικά σκεπτόμενο πολίτη, τον ενεργό πολίτη και πώς του διασφαλίζεις αυτή τη συνέχεια του πολίτη στη σχέση του με την πολιτική λειτουργία.

    Θα περίμενα πιο μεγάλη συνέπεια από τη Ν.Δ.

    Το τελευταίο διάστημα έχετε γίνει στόχος επιθέσεων από συναδέλφους σας υπουργούς, οι οποίες και ερμηνεύονται ως προσπάθειες αποδόμησης του υπουργού Εξωτερικών δια της αποδόμησης της εξωτερικής πολιτικής.

    Αυτό είναι ερώτημα που δεν μπορώ να σας απαντήσω εγώ. Πρέπει να ρωτήσετε όσους κριτικά με αντιμετωπίζουν.

    Πώς θα κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής;

    Εχω την αίσθηση, επειδή έχω ζήσει και το Κοινοβούλιο αλλά και την ελληνική πολιτική ζωή ως νεότερος ακόμα από το ’74, ότι είμαστε σήμερα σε ένα σημείο που υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη σύγκλιση στα εθνικά θέματα, απ’ ό,τι υπήρχε ποτέ άλλοτε.

    Σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον, το πλαίσιο και τις αρχές.

    Από εκεί και πέρα, θα περίμενα να είναι πιο συνεπής η ίδια η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Διότι τη μια λέει το ένα και μετά λέει κάτι διαφορετικό. Ας πούμε για το Ελσίνκι. Εχω ακούσει όλες τις εκδοχές.

    Προσωπικά ο Καραμανλής από το «θα ακολουθήσουμε την ίδια εξωτερική πολιτική του Ελσίνκι και δεν θα πειράξουμε τίποτε», κατέληξε στο ότι «αν εκλεγούμε εμείς θα τα συζητήσουμε όλα». Φθάνει στο σημείο να κατηγορεί το Ελσίνκι ως ολέθριο, ως υποχώρηση κ.λπ.

    Θα περίμενα, λοιπόν, μια σοβαρότητα, μια συνέπεια από τη Νέα Δημοκρατία απέναντι σε αυτά τα θέματα. Αυτό περιμένω, αυτό προσδοκώ από την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά από τον αρχηγό της.

    [02] Ο "ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ" ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (11:03 UTC+2)

    Σε ένα πρόσωπο έχουν συγκεντρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες οι έρευνες ελληνικών και ξένων διωκτικών αρχών για τη 17 Ν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 60 ετών και άνω ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη. Στο πρόσωπο αυτό αποδίδεται τόσο η ηγεσία της 17 Ν όσο, πιθανότατα, και η συγγραφή των προκηρύξεων της οργάνωσης. Το πρόβλημα είναι ότι το πρόσωπο αυτό που θεωρείται ότι έχει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, είναι άφαντο όχι εδώ και μήνες, αλλά εδώ και μερικές δεκαετίες.

    Όπως ήδη είχε αναφέρει η εφημερίδα, οι διωκτικές αρχές ύστερα από συνεντεύξεις που πήραν από άτομα του χώρου πραγματοποίησαν εξαντλητική χαρτογράφηση των οργανώσεων παράνομης δράσης στην Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό κατά την περίοδο 1968 1972. Η καταγραφή των προσώπων που δρούσαν στο χώρο αυτό δεν ήταν απλή υπόθεση, καθώς πολλοί στις συνθήκες παρανομίας της εποχής χρησιμοποιούσαν «ψευδώνυμα» ώστε να είναι δύσκολη η ταύτισή τους με πρόσωπα. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, κατέληξαν στο πρόσωπο του «χαμένου αρχηγού».

    «Κλειδί» στην αναζήτηση του χαμένου αρχηγού της 17 Ν θεωρούν ότι είναι ένα ταξίδι στην Κούβα, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Στο ταξίδι αυτό στη νησί της Καραϊβικής συμμετείχαν περί τα δέκα άτομα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την πορεία των ερευνών, οι κουβανικές μυστικές υπηρεσίες εκπαίδευσαν τους Έλληνες επισκέπτες στα μυστικά της παράνομης δράσης και κυρίως στη μεθοδολογία του «αντάρτικου πόλεων», σύμφωνα με την ορολογία της εποχής. Οι επισκέπτες διδάχτηκαν έτσι από πρώτο χέρι το καθεστώς Κάστρο ενίσχυε τότε ανάλογα κινήματα στη Λατινική Αμερική- πώς να δραστηριοποιούνται χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και κυρίως πώς να εξασφαλίσουν «επιχειρησιακή αυτονομία».

    [03] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (10:04 UTC+2)

    Για την Κίνα αναχωρεί σήμερα το απόγευμα στις 7 ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από επιχειρηματίες.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Ζιανγκ Ζεμίν και τον Πρωθυπουργό Ζου Ρονζίνκ στο Σπίτι του Λαού. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν συμφωνίες διμερούς συνεργασίας και θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

    Tην Τρίτη ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών στο Πεκίνο και εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου κ. Λι Πένγκ στο Σπίτι του Λαού. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου θα μιλήσει με διδάσκοντες και διδασκόμενους. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την επαρχία Ξιάν και την Πέμπτη τη Σαγκάη όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με το φόρουμ Επιχειρηματιών Ελλάδας - Κίνας. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί επίσης τη ζώνη ανάπτυξης της Σαγκάης και το εργοστάσιο μαρμάρου του Ομίλου Λάτση.

    [04] ΠΡΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΠΑ 18% ΣΤΙΣ ΝΕΟΔΜΗΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (12:49 UTC+2)

    Επιβολή ΦΠΑ στις νεοανεγειρόμενες οικοδομές, φορολόγηση της χρήσης, αντί της αγοράς αυτοκινήτων, επέκταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 4% σε βασικά είδη διατροφής και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, προτείνουν οι ειδικές επιτροπές για τη φορολογική μεταχείριση.

    Οι επιτροπές παρέδωσαν χθες στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου τα πορίσματά τους, βάσει των οποίων θα συνταχθεί το τελικό πόρισμα, το οποίο θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ημερησία", οι ειδικές επιτροπές προτείνουν μεταξύ άλλων:

    -Εισαγωγή ΦΠΑ 18% στις νεόδμητες οικοδομές, αντί του φόρου μεταβίβασης. Για κοινωνικούς λόγους προτείνεται η υπαγωγή της πρώτης κατοικίας στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 8% ή η άμεση επιδότηση της αγοράς του ακινήτου από την πολιτεία λόγω των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίσει ο κατασκευαστής από την εφαρμογή διαφορετικού συντελεστή.

    -Φορολόγηση της χρήσης αντί της απόκτησης αυτοκινήτων, με αύξηση του φόρου στα καύσιμα και κατάργηση ή σταδιακή μείωση του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης. Επίσης προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων, με τετραετή ορίζοντα.

    -Επέκταση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 4% σε βασικά είδη διατροφής, παιδικές τροφές, είδη προσωπικής ανάγκης για άτομα με ειδικές ανάγκες, μακροχρόνια ασθενείς και βρέφη.

    -Επιβολή ΦΠΑ και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών (όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι) και διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 8% σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

    -Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου με μεγάλη τουριστική και εμπορική κίνηση και διατήρησή του σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές για λόγους οικονομικής στήριξης.

    -Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

    -Διάθεση στους ΟΤΑ της διαχείρισης ενός μικρού αριθμού φόρων, όπως του φόρου ακίνητης περιουσίας και του φόρου επιτηδεύματος .

    -Θέσπιση νέου ΚΒΣ.

    [05] ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ Ο ΣΚΟΥΜΠΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Ο Λάζαρος Σκούμπας του Θησέα πέτυχε σήμερα νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ταχύτητας στο παγκόσμιο κύπελλο πίστας ανδρών-γυναικών, που γίνεται στη Μόσχα. Ο Ελληνας αθλητής με επίδοση 10.335 έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο αγώνισμα, το οποίο κατείχε ο Γιώργος Χειμωνέτος από το 1995. Στο ίδιο αγώνισμα ο Θανάσης Μαντζουράνης πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ με χρόνο 10.573. Ατομικό ρεκόρ σημείωσε και η Κυριακή Κωνσταντινίδου στο ίδιο αγώνισμα με χρόνο 12.220.

    [06] ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ KFOR ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ

    Τέτοβο, 1 Ιουνίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος της γερμανικής δύναμης της KFOR συνετρίβη χθες στο χωριό Οτούσιστε της περιφέρειας του Τετόβου στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Τετόβου το αεροσκάφος κατέπεσε σε σπίτι οικογένειας Τούρκων χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς από τους ανθρώπους που ήταν μέσα. Από τη συντριβή καταστράφηκε η στέγη του σπιτιού.

    Εκπρόσωποι της επιχείρησης "Κεχριμπαρένια Αλεπού" της KFOR, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ διεξάγουν έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής. Στο σημείο της συντριβής κάνουν έρευνες και εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

    [07] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Την επιστροφή του Κώστα Φραντζέσκου στον ΠΑΟΚ ετοιμάζει ο νέος προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ''μίστερ φάουλ''. «Ναι θέλω να έρθω στον ΠΑΟΚ. Πάντα αυτή η ομάδα είναι στην ψυχή μου. Και επειδή δεν ξεχνάω τι είχα δηλώσει παλιότερα, θέλω να κλείσω την καριέρα μου σε αυτή την ομάδα», δήλωσε ο Φραντζέσκος.

    Από την άλλη θετικός να συνεχίσει την καριέρα του στον Δικέφαλο είναι ο Λεωνίδας Βόκολος, ο οποίος είναι αποφασισμένος να μετακομίσει από τη Λεωφόρο στην Τούμπα. Ο κ. Αναστασιάδης πιστεύει στις δυνατότητες του παίκτη και τον θέλει στην ομάδα. Ωστόσο ο ΠΑΟ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα τον παραχωρήσει ή όχι. Ο Βόκολος δεν είναι ελεύθερος και η παραχώρησή του στον ΠΑΟΚ θα στοιχίσει τον κ. Μπατατούδη περίπου 300.000 Ευρώ, αλλά προέχει σε αυτή τη φάση να κρατήσει τους ήδη υπάρχοντες παίκτες.

    Κ.Π.

    [08] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ''

    Τιφλίδα, 1 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Μήνυμα προς την εφημερίδα «Ελληνική Διασπορά» απέστειλε ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρτνάτζε για τα δεκάχρονα της έκδοσής της.

    Ο κ. Σεβαρτνάτζε συγχαίρει τον διευθυντή και εκδότη της εφημερίδα Βαντίμ Αναστασιάδη και τους συντάκτες της «Ελληνικής Διασποράς», την εφημερίδα των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων που ζουν στη Γεωργία επισημαίνοντας τον τιμητικό και υπεύθυνο ρόλο της ως χρονικογράφο της αδελφοσύνης, της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ του γεωργιανού και ελληνικού λαού.

    «Την ελληνική διασπορά στη Γεωργία δικαίως την αποκαλούν γέφυρα που ενώνει τους δύο ομόθρησκους λαούς που ανήκουν στον ίδιο πολιτισμό, έχουν όμοιες ιστορικές μοίρες και έχουν αμοιβαία παραδοσιακά αισθήματα εμπιστοσύνης, συμπάθειας και σεβασμού.

    Έχουμε κάθε λόγο να πούμε ότι η εφημερίδα «Ελληνική Διασπορά» είναι σταθερό

    στήριγμα αυτής της γέφυρας, και με αφοσίωση εκτελεί το χρέος και τον προορισμό της», τονίζει μεταξύ των άλλων στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Γεωργίας.

    Η ομογενειακή εφημερίδα «Ελληνική Διασπορά», η οποία έχει τιμηθεί πολλές φορές με διάφορα βραβεία, είναι όργανο της ελληνικής κοινότητας της Γεωργίας και αποδίδει προσοχή σε διάφορες πλευρές της ζωής του ελληνικού πληθυσμού της χώρας, καθώς επίσης στην ιστορία και στις παραδόσεις των ελληνογεωργιανών σχέσεων.

    Καταλήγοντας ο Γεωργιανός πρόεδρος επισημαίνει ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο η εφημερίδα συμβάλλει στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Γεωργίας και της Ελλάδας, εμπνέει στους αναγνώστες της το συναίσθημα του σεβασμού και της ευχαριστίας προς το γεωργιανό λαό, τη Γεωργία σαν τη χώρα που έγινε πατρίδα για πολλές χιλιάδες Ελλήνων.

    Δ.Ρ.

    [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

    Σίδνεϊ, 1 Ιουνίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Με το βραβείο Emeritus της Επιτροπής Λογοτεχνίας του Συμβουλίου Καλών Τεχνών τιμήθηκε χθες ο ελληνικής καταγωγής ποιητής Δημήτρης Τσαλουμάς στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Συγγραφέων Σίδνεϊ.

    Με το σημαντικό αυτό βραβείο, που συνοδεύεται από το ποσό των 40.000 δολαρίων Αυστραλίας, ο κ. Τσαλουμάς τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του και την πεντηκονταετή προσφορά του στα Γράμματα.

    Ο Δημήτρης Τσαλουμάς γεννήθηκε στη Λέρο το 1921, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1952, όπου σπούδασε αγγλική φιλολογία και δίδαξε σε γυμνάσια της Μελβούρνης μέχρι το 1982.

    Στην αυστραλιανή λογοτεχνία ο Δ. Τσαλουμάς εμφανίζεται για πρώτη φορά με τη συλλογή The Observatory από τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου της Κουηνσλάνδης σε μετάφραση του Philip Groundy. Η συλλογή αποσπά το 1ο κρατικό βραβείο του καλύτερου λογοτεχνικού βιβλίου της χρονιάς. Έκτοτε κυκλοφόρησαν 16 συλλογές εκ των οποίων οι οκτώ στην αγγλική. Όλες οι συλλογές συγκεντρώθηκαν στα ’παντα, που παρουσιάσθηκε στη χθεσινή εκδήλωση για την βράβευσή του, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Ε. Δαμιανάκης και πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων.

    Δ.Ρ.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

    Αλεξάνδρεια, 1 Ιουνίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τανζανίας Benzamin William Mkapa συναντήθηκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από το

    Μητροπολίτη Νταρ Ες Σαλαάμ κ. Προτέριο, την συνοδεία του, τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος κ. Φερεντίνο και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της χώρας και τους επιτελείς του.

    Κατά την εθιμοτυπική αυτή συνάντηση, ο Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την υποδοχή, μίλησε για την ιστορία του Αλεξανδρινού Θρόνου και την σύγχρονη ιεραποστολική πορεία του Πατριαρχείου και έκανε εκτενή αναφορά στο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Τανζανία υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη κ. Προτερίου. Τέλος, ευχήθηκε στον Πρόεδρο ταχεία πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα της Θεοτόκου.

    Ο Πρόεδρος της Τανζανίας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας τόσο για την ευλογία της παρουσίας του όσο και για την τοποθέτηση του νέου Μητροπολίτου και

    αναφέρθηκε στα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας που είναι η φτώχεια

    και το AIDS.

    Ακολούθως, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και τέλος, παρακάλεσε τον Πατριάρχη να εύχεται για την ειρήνη και την πρόοδο της χώρας.

    Στη συνέχεια, Πατριάρχης Αλεξανδρείας πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο

    Δημαρχείο της πόλης. Ο Δήμαρχος Kleist Sykes, υποδέχτηκε θερμά τον Πατριάρχη και στην συνάντηση που ακολούθησε ο Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή αλλά και για την συμπαράσταση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελληνική Κοινότητα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πνεύμα καλής συνεργασίας και συμπαράστασης θα συνεχιστεί και προς τον νέο Μητροπολίτη. Τέλος, τον συνεχάρη για την άριστη εικόνα της πόλεως και του προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου.

    Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Φερεντίνος.

    [11] ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει στον Αρη. Ακόμη περισσότερο αν θα πληρώσει ο πρόεδρος της ομάδας, Γιάννης Ζαχουδάνης, παρά τις πολλές διαβεβαιώσεις που έδωσε. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δεν έχει εξασφαλίσει χρήματα και ό,τι λέει είναι για να πάρει απλά μια παράταση χρόνου.

    Φήμες ωστόσο αναφέρουν ότι ο Γιάννης Ζαχουδάνης λόγω της αδυναμίας του να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό για να πληρώσει τα οφειλόμενα σκέφτεται να προβεί σε πωλήσεις παικτών, όπως του Φάνη Κατεργιαννάκη και του Νασίφ Μορίς.

    Από την άλλη ο Αρης φέρεται να έχει κάνει κρούση στον Λουτσιάνο Ντε Σόουζα. Ωστόσο ο Μπερντ Κράους είναι αυτός που θα δώσει την τελική απάντηση αν τον θέλει ή όχι στην ομάδα.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ 9,3% ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΗΣ HFD ΚΑΤΑ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Αυξημένα κατά 9,3% εμφανίστηκαν τα έσοδα της Hellas Flying Dolphins κατά την οικονομική χρήση του 2001 και ανήλθαν σε 148,1 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 10,7% ενισχύθηκαν τα λειτουργικά έξοδα των πλοίων της, προσεγγίζοντας τα 136,4 εκατ. ευρώ.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν τα έξοδα διάθεσης και διοίκησης και ανήλθαν συνολικά σε 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και αυξημένα νομικά έξοδα που αφορούν στις υπάρχουσες εκκρεμοδικίες. Η λειτουργική ζημία προ χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε στα 10,7 εκατ. ευρώ.

    Ο μακροπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου ανήλθε σε 71 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας σε ποσοστό 10,6%, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ, έναντι 253 εκατ. ευρώ ιδίων κεφαλαίων, αποτυπώνοντας μία σxέση ξένων προς ίδια κεφάλαια 0,4 προς 1.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το περασμένο έτος διενεργήθηκαν αποσβέσεις στις αξίες των πλοίων ύψους 173 εκατ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν σωρευτικά τις μη διενεργηθείσες αποσβέσεις σε προηγούμενα έτη, ενώ παράλληλα αποτιμήθηκε στις τρέχουσες αξίες το χαρτοφυλάκιο μετοχών της εταιρίας και οι ζημίες 42,2 εκατ. ευρώ που προέκυψαν, μείωσαν ισόποσα τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας.

    [13] ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Πρόταση ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων έγινε στον προπονητή του τριφυλλιού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ισπανικής Παμέσα Βαλένθια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo de Portivo» ο Ομπράντοβιτς δείχνει να δίνει προτεραιότητα στον ΠΑΟ.

    [14] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

    Μπλεντ, 1 Ιουνίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Στίπε Μέσιτς υπέγραψαν σήμερα κοινή δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.

    Οι δύο πρόεδροι δεσμεύονται να προωθήσουν την περαιτέρω εξομάλυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη δήλωση επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες πρέπει να διευκολύνουν την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και προϊόντων σε ευθυγράμμιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και στο πλαίσιο αυτό καταργείται το καθεστώς βίζας εισόδου για τους πολίτες τους.

    Στην κοινή δήλωση γίνεται ειδική μνεία στην ανάγκη άρσης των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων, καθώς και στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων με δημοκρατικό τρόπο.

    [15] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΝΩΠΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Στην Ελλάδα γίνονται συνεχείς και σχολαστικοί έλεγχοι σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων για όλα τα προϊόντα που οδηγούνται στην κατανάλωση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας σε όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν υπερβάσεις, έλαβαν αμέσως όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη συμμόρφωση των καλλιεργητών.

    Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας με αφορμή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε νωπά και μεταποιημένα προϊόντα, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

    "Κατ' αρχήν, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση δείχνουν ότι στην Ελλάδα γίνονται συνεχείς και σχολαστικοί έλεγχοι σε ό,τι αφορά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων για όλα τα προϊόντα που οδηγούνται στην κατανάλωση.

    Η έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται σε αποτελέσματα ελέγχων τα οποία έχουν γίνει από τα ίδια τα Κράτη - μέλη και πρόκειται για το ετήσιο monitoring το οποίο στην προκειμένη περίπτωση αφορά σε ελέγχους οι οποίοι διενεργήθηκαν σε παραγόμενα προϊόντα κατά το έτος 2000".

    "Ειδικότερα όσον αφορά τα στοιχεία της έκθεσης, στην Ελλάδα, τα δείγματα που υπερβαίνουν ελαφρώς τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπολειμμάτων υπολογίζονται στο 6% του συνόλου των δειγμάτων όταν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

    Ειδικά στα μεταποιημένα προϊόντα, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα δείγματα που παρουσιάζουν υπερβάσεις αναφέρονται κυρίως σε προϊόντα εισαγόμενα από τρίτες χώρες και γι' αυτό έκτοτε οι έλεγχοι των φορτίων που προέρχονται απ΄ αυτές τις χώρες είναι καθολικοί", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας.

    "Όπως ρητά αναφέρεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που προσδιορίστηκαν στα δείγματα που ξεπέρασαν τα επιτρεπτά όρια, είναι σε τέτοιο επίπεδο που δεν προκαλούν κανένα κίνδυνο εάν καταναλωθούν.

    Παρ' όλα αυτά όμως, επειδή η υπέρβαση οφείλεται σε μη σωστή χρήση των φυτοφαρμάκων από τους παραγωγούς, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας σε όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν υπερβάσεις, έλαβαν αμέσως όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη συμμόρφωση των καλλιεργητών", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [16] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 1 Ιουνίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε καλή πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε η πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης Ντόρις Πακ, η οποία πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην περιφέρεια του Τετόβου.

    Η κ. Πακ επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε τη μονή του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Λέσοκ, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τις συγκρούσεις της περασμένης χρονιάς και χαρακτήρισε τις καταστροφές εγκληματική πράξη που πρέπει να καταδικαστεί και από τους Αλβανούς.

    Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής συναντήθηκε επίσης με συγγενείς απαχθέντων Σλάβων, οι οποίοι την ενημέρωσαν για την κατάσταση στην περιοχή.

    "Ελπίζω να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των Σλάβων της περιοχής", είπε τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των 12 απαχθέντων.

    Νωρίτερα στα Σκόπια η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Στόγιαν Αντοφ και τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

    Ο κ. Αντοφ ενημέρωσε την κ. Πακ για τις προετοιμασίες ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 15 Σεπτεμβρίου και επισήμανε ότι στη νέα Βουλή θα πρέπει έχουν έδρες και οι μικρότερες εθνικές ομάδες, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

    Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ η κ. Πακ δήλωσε ότι ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μίκαελ Στάινερ απόλυτα δικαιολογημένα ακύρωσε το ψήφισμα της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου με το οποίο αμφισβητούνταν η συμφωνία ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβίας για τα σύνορα.

    [17] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Εντελώς αρνητικές χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος κατά την άφιξή του χθες στα κατεχόμενα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Αγκυρας στη λύση "δύο κρατών".

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντησή του με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο και συνάντησε ως Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ μαζί με τον Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Βασιλείου, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά "στέλνει το μήνυμα ότι λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει βάσει του μοντέλου των δύο κρατών με την ευθύνη να βαραίνει την τουρκική πλευρά 100%".

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξεδόθη μετά την συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, είπε ότι "το λεκτικό της απόφασης του ΣΕΑ είναι διαφορετικό από ανάλογες ανακοινώσεις". Ο κ. Παπαπέτρου, σημείωσε ότι στην ανακοίνωση, "υπάρχει αποφυγή της αναφοράς σε δύο κυρίαρχα κράτη και σε θέματα που δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία των συνομιλιών".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Β. ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Οι πολιτικοί ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και οργανωμένων φορέων, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του καλλιτεχνικού κόσμου, φίλοι και συναγωνιστές του, αλλά και απλοί πολίτες τίμησαν χθες βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας τον αγωνιστή, τον πολιτικό και τον άνθρωπο Βάσο Λυσσαρίδη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δίωρης περίπου εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών για να τιμήσει τον Επίτιμο Πρόεδρό του Βάσο Λυσσαρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφέρθηκε στις "πολύτιμες υπηρεσίες" που προσέφερε το τιμώμενο πρόσωπο "στην Κύπρο και το λαό της" και τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχε μαζί του και για τη συμβολή της ΕΔΕΚ και του ιδίου του τότε Προέδρου της στο κυβερνητικό έργο.

    Στην εκδήλωση διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη, του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και αρχηγών πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας.

    Αναφερόμενη στην προσωπικότητα, τους αγώνες, το έργο και τη συνεισφορά του κ. Λυσσαρίδη τόσο στον Ελληνισμό της Κύπρου, όσο και στους αγώνες του Ελληνισμού γενικότερα για διεκδίκηση των δικαίων του και για τη δημοκρατία και κοινωνική ευημερία και πρόοδο, η ηγεσία της Ελλάδας εξέφρασε την εκτίμησή της "προς τον εξέχοντα πολιτικό, μαχητή και πατριώτη, που έγραψε και συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στη δημόσια ζωή της Κύπρου".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΤΖΕΜ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Απαισιόδοξος για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό φέρεται να είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, που προβάλλει την χθεσινή άφιξή του στα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Τύμπου είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη για τη διαδικασία των συνομιλιών και σημείωσε η παρουσία του στα κατεχόμενα την επομένη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ήταν "συμπτωματική".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΚΥΠΡΟΣ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2002 (18:36 UTC+2)

    Η "ρίζα του κακού" στη Μέση Ανατολή βρίσκεται "στο γεγονός ότι το κράτος του Ισραήλ υπό την διακυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν και των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, υπαναχώρησε από τις συμφωνίες του Οσλο και την όλη ειρηνευτική διαδικασία και αρνείται ουσιαστικά στον Παλαιστινιακό λαό το δικαίωμα να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στη δική του γη".

    Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κηρύσσοντας την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό που διοργανώνουν από κοινού σήμερα και αύριο στη Λάρνακα το Παγκόσμιο και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να παρέμβει αποφασιστικά για να τερματιστεί η ισραηλινή επιδρομή" και έστειλε μήνυμα "συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ηρωικό και μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Κανταχάρ, 1 Ιουνίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Βόμβα εξεράγη έξω από τα γραφεία του κυβερνήτη του Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή υλικές ζημίες, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στα γραφεία την ώρα της έκρηξης, ενώ κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Ο εκπρόσωπος άφησε σαφείς αιχμές κατά των Ταλιμπάν, καθώς το Κανταχάρ υπήρξε προπύργιο των μαχητών της Αλ Κάιντα πριν αυτοί απομακρυνθούν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Παράλληλα, συνέδεσε την έκρηξη με τις εκλογές εκπροσώπων της Loya Jirga (Mεγάλη Εθνοσυνέλευση) οι οποίοι στην Καμπούλ εντός του μήνα θα εκλέξουν τη μεταβατική διοίκηση που θα διαδεχτεί την κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Χαμίντ Καρζάι.

    Ε.Ρ.

    [22] ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΘΡΑΚΗ - ΑΙΓΑΙΟ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σαμοθράκη, 1 Ιουνίου 2002 (18:07 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Το διπλασιασμό του προϋπολογισμού του προγράμματος "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" για το 2002-3 αποφάσισε η μικτή Επιτροπή του προγράμματος που συνεδρίασε το πρωί στην Σαμοθράκη. Συγκεκριμένα το ποσό θα φθάσει το 1,3 εκατ. ευρώ (450 εκατ. δρχ.).

    "Η Σαμοθράκη μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο παράδειγμα ανάπτυξης με στόχο τη δημογραφική ανασυγκρότησή της, την ενίσχυση της Ναυτιλιακής επικοινωνίας με βάση την αγροτική τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξή της".

    Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Πασχαλίδης.

    "Στη διάρκεια του σχεδίου ανάπτυξης 1994-'99" είπε ο κ. Πασχαλίδης, "έγιναν στη Σαμοθράκη παρεμβάσεις προϋπολογισμού 3 δισ. δρχ. ενώ στο σχέδιο ανάπτυξης 2000-2006 προβλέπονται παρεμβάσεις κατ' αρχήν ύψους 5 δισ. δρχ.".

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος" είπε: "Είναι ένα πρόγραμμα που βοηθάει τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, επιτρέποντας στους πολίτες που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές, όπως η Θράκη και το Αιγαίο, ή σε μια νησιώτικη υποψήφια χώρα προς ένταξη, όπως η Κύπρος, να αισθάνονται ότι συμμετέχουν ενεργά στην μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια". Πρόσθεσε ότι "μέσα από την ανάδειξη πολιτιστικών οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών το πρόγραμμα συμβάλλει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού, συνεκτικού χώρου".

    Απ' την πλευρά του ο υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα, υποστήριξε ότι είναι ένα μεγάλο όραμα, ενώ κάνοντας λόγο για την Κύπρο τόνισε ότι "το ταλαιπωρημένο αυτό νησί οδηγείται εκεί που ανήκει".

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Τάκης Κληρίδης από την πλευρά του σημείωσε: "Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε με αγάπη και ενθουσιασμό από ολόκληρο τον παραμεθόριο Ελληνισμό και ενεργοποίησε πληθώρα δημιουργικών δυνάμεων σε Πανεπιστήμια, σχολεία, κοινότητες και πολιτιστικούς συλλόγους". Πρόσθεσε ότι "είναι πεποίθησή μου ότι οι μέχρι σήμερα εμπειρίες στις εφαρμογές του προγράμματος είναι απολύτως θετικές και οι προοπτικές που διαγράφονται ακόμη πιο ελπιδοφόρες. Με το πρόγραμμα αυτό έχουμε αναμφίβολα ανοίξει νέους ορίζοντες προς την κατεύθυνση της διαφώτισης και διεθνούς προβολής του παραμεθόριου Ελληνισμού".

    Τέλος ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι το γεγονός πως και η Κύπρος βρίσκεται σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν πλέον περιφέρειές της, προσδίδει μια νέα διάσταση στο πρόγραμμα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και μέσα στα πλαίσια της κοινής ευρωπαϊκής τους πορείας.

    Η επίσκεψη των υπουργών Μακεδονίας-Θράκης Γ. Πασχαλίδη, Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, Οικονομικών Κύπρου Τ. Κληρίδη και της μικτής επιτροπής του προγράμματος, θα ολοκληρωθεί αύριο με ξενάγηση στο νησί.

    [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Βαγδάτη, 1 Ιουνίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Η άρση του αμερικανικού εμπάργκο και όχι μόνο η επιστροφή των επιθεωρητών όπλων ζήτησε το Ιράκ να συζητηθεί στον τρίτο γύρο συνομιλιών με τον ΟΗΕ, που θα διεξαχθεί στη Βιέννη τον επόμενο μήνα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ναχί Σαμπρί, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου συνομιλίων, αλλά επεσήμανε ότι στην ατζέντα υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. "Πρώτα από όλα θέλουμε να δούμε έναν καθαρό δρόμο που θα οδηγήσει στην άρση των κυρώσεων κατά του λαού μας" είπε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε ότι θα συζητηθούν επίσης η κυριαρχία, η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

    Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εγκατέλειψαν τη χώρα το 1998.

    [24] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΗΣ CPI

    Αθήνα, 1 Ιουνίου 2002 (17:48 UTC+2)

    Ενισχυμένος εμφανίστηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Cpi κατά το πρώτο 9μηνο της οικονομικής χρήσης που ξεκίνησε κατά την 1η Ιουλίου και ανήλθε σε 14,7 εκατ. ευρώ, από 13,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης οικονομικής περιόδου.

    Στον αντίποδα, τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας υποχώρησαν σε ποσοστό 26% κατά το συγκεκριμένο διάστημα και ανήλθαν σε 1,4 εκατ. ευρώ από 1,9 εκατ. ευρώ.

    Σε ενοποιημένη βάση τα έσοδα από πωλήσεις έφθασαν τα 16,9 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη τα 1,88 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 1 June 2002 - 18:14:27 UTC