Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 18/6 Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΣΕΕ
  • [02] ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [03] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ
  • [05] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [08] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [09] Ο Λ. ΤΖΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ
  • [10] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
  • [11] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
  • [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕΒΕΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [13] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [14] "ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ" Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΗΣΑΠ
  • [16] ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [17] ΟΤΕNET: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ SOUTHGATE COMMUNICATIONS HELLAS
  • [18] ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 30% ΤΗΣ ΔΕΠΑ
  • [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
  • [20] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [21] ΜΕΡΙΣΜΑ 1 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
  • [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [23] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [24] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΓΚΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΣΤΙΣ 18/6 Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (09:55 UTC+2)

    Κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών, αλλά και εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους της ΓΣΕΕ, δημιουργεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με στόχο την ψήφισή του μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.

    Η ΑΔΕΔΥ, αλλά και η συνδικαλιστική αντιπολίτευση της ΓΣΕΕ, εξήγγειλαν απεργία για τις 18 Ιουνίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο ασφαλιστικό τοπίο που διαμορφώνει το νομοσχέδιο και υποστηρίζοντας ότι περιορίζονται κεκτημένα δικαιώματα. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ ζήτησαν να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

    Για τη συζήτηση του νομοσχεδίου, υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν έξι συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή και τέσσερις στην Ολομέλεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως την ψηφοφορία.

    Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο, χωρίς να αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης για καμία κατηγορία ασφαλισμένων μισθωτών του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, αλλάζει ουσιαστικά τον χάρτη της ασφάλισης στην Ελλάδα.

    [02] ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Καμπέρα, 6 Ιουνίου 2002 (12:47 UTC+2)

    Αποστολή Δ. Ριμπά

    Κοινή βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου με τον . Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Αυστραλίας κ. Τζον Χάουαρντ στη Καμπέρα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το τέλος των συνομιλιών στους έλληνες δημοσιογράφους, που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε δημοσιογράφους Αυστραλιανών ΜΜΕ, οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από τις χρήσιμες συνομιλίες, που επιβεβαίωσαν τις πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θερμή και αυθόρμητη όπως είπε υποδοχή του έλληνα προέδρου στη Μελβούρνη διαβεβαιώνοντας ότι ανάλογη θα είναι και αυτή στο Σίδνεϋ, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το χρέος που οφείλει η Αυστραλία στην Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να επισκεφθεί για πρώτη φορά επίσημα της Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία και ότι ελπίζει μετά τις επαφές να υπάρξει η δυνατότητα να ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τις κοινωνικές ασφαλίσεις, καθώς και για την αμοιβαία συμφωνία για δικαστική αρωγή.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στην πολύ ευχάριστη επίσκεψη στη Αυστραλία που άρχισε από τη Μελβούρνη, κορυφώνεται στην Καμπέρα και θα ολοκληρωθεί στο Σίδνεϋ και ευχαρίστησε τον αυστραλό πρωθυπουργό για την υποδοχή που επιφύλαξε προσωπικά στο ίδιο και στην αποστολή που τον συνοδεύει.

    « Μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω όχι απλώς τυπικά , αλλά να εκφράσω τα θερμότατα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντι στην Αυστραλία και του λαού της, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανόπουλος. Η Ελλάς δεν ξέχασε ποτέ ούτε θα λησμονήσει τη συνεισφορά της Αυστραλίας στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στην Αυστραλία για αυτή τη θυσία».

    Παράλληλα ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι η Αυστραλία σήμερα είναι ένας από τους πλέων στενούς φιλικούς για την Ελλάδα χώρους δεδομένου του μεγάλου αριθμού ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι από πολλά χρόνια είναι εγκατεστημένοι εδώ και ως πιστοί αυστραλοί πολίτες εργάζονται για τη ευημερία της νέας πατρίδα και αποτελούν παράγοντα υπερηφάνειας για την Ελλάδα.

    Για την υπογραφή της συμφωνίας περί δικαστικής αρωγής ο κ.Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πλέων κανένα εμπόδιο από ελληνικής πλευράς και θα οριστικοποιηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Χάουαρντ στην Αθήνα. Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπήρχε σχετικά με τη συμμετοχή αυστραλιανών επιχειρήσεων στην κατασκευή μεγάλων ολυμπιακών έργων στην Ελλάδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι επίσης θα βρει τη λύση του με την προσεχή επίσκεψη.

    Μίλησε επίσης για τη επιθυμία των δύο πλευρών για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, ένα θέμα που εναπόκειται κυρίως στους επιχειρηματίες των δυο χωρών.

    [03] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΒΟΥΘΡΩΤΟ

    Τίρανα, 6 Ιουνίου 2002 (11:34 UTC+2)

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξε ο ελληνισμός και οι ορθόδοξοι κληρικοί της νοτίου Αλβανίας, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο ο οποίος στο πλαίσιο του 4ου οικολογικού εν πλω περιβαλλοντικού συνεδρίου που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επισκέφθηκε χθες τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, που αποτελεί και ένα μοναδικό βιότοπο.

    Ο κ.Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας, κ.Αναστάσιο, περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού και κατέληξε σε βυζαντινή βασιλική του 6ου αιώνα και το βαπτιστήριο."Τα μνημεία αυτά, η πάροδος του χρόνου τα εσκέπασε με την άχλη της και την λήθη, αλλά τώρα ξαναζωντανεύουν οι μνήμες, καθώς υπάρχει θρησκευτική ελευθερία εν αντιθέσει προς το πρόσφατο παρελθόν και ευχόμεθα αυτοί οι χώροι οι ιστορικοί, οι αρχαιολογικοί, οι χριστιανικοί και φυσικώς τόσο ωραίοι να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν κατά τον καλύτερο τρόπο", είπε. "Η περιοχή του Βουθρωτού είναι πολύ ενδιαφέρουσα και από άποψη φυσικής ομορφιάς και από άποψη αρχαιοτήτων ιστορικής σημασίας", τόνισε ο κ.Βαρθολομαίος και πρόσθεσε ότι "ο χριστιανισμός σε αυτή την περιοχή έχει βαθιές ρίζες".

    Ο κ.Βαρθολομαίος έφθασε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.Αναστάσιος, η σύνοδος της εκκλησίας της Αλβανίας και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Δημήτριος Ηλιόπουλος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το Βουθρωτό, πριν την άφιξή του στο Δυρράχιο, όπου σήμερα κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου "Θρησκεία Επιστήμη και Περιβάλλον".

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (10:51 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή πέντε Ολυμπιονικών και 70 διευθυντικών στελεχών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης των βαλκανικών χωρών αρχίζουν αύριο τις 9 το πρωί οι εργασίες του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού του Συνεδρίου με θέμα: "Τα Βαλκανικά ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή. Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων". Το Συνέδριο συνδιοργανώνουν το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η "ΑΘΗΝΑ 2004"και οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούναύριο στο "Ολύμπιον" (πλατεία Αριστοτέλους) και το Σάββατο στο "Sun Beach" (Αγία Τριάδα).

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του, επέλεξε διπλό το θέμα του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού του Συνεδρίου, θεωρώντας ότι στην εποχή που διανύουμε, είναι διπλή η πρόκληση για τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους και τους λειτουργούς της ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η μία, είναι η πρόκληση της τεχνολογικής έκρηξης Η άλλη, είναι η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2004 στην Αθήνα. Αυτά τα δύο τα θέματα αυτά, βρίσκονται και στο πλαίσιο που έθεσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από το πρώτο του συνέδριο, το 1996: Τα ΜΜΕ στα Βαλκάνια, μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά ώστε να αναπτυχθούν στην περιοχή μας όχι μόνο η φιλία, η συνεννόηση και η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας, αλλά και η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου.

    Το πρόγραμμα του συνεδρίου μετά την επίσημη έναρξη και τους χαιρετισμούς των επισήμων περιλαμβάνει τις ενότητες :"Ο ημερήσιος τύπος στην εποχή του διαδικτύου" με ομιλητές διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων εφημερίδων των βαλκανικών χωρών ενώ η δεύτερη θα έχει τίτλο "Τα δημόσια πρακτορεία ειδήσεων μπροστά στην πρόκληση της ψηφιακής εποχής" και ομιλητές τους γενικούς διευθυντές των πρακτορείων ειδήσεων που μετέχουν στην ΑΒΝΑ (Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων). Οι απογευματινές εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν με την ενότητα "Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα" με ομιλητές διευθυντές ραδιοτηλεοπτικών δικτύων διαφόρων βαλκανικών χωρών. Οι εργασίες της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθούν με την ενότητα "Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 για τα ΜΜΕ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" στην οποία μεταξύ άλλων ομιλητές θα είναι τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Πέτρος Γαλακτόπουλος και Νίκη Μπακογιάννη, οι χρυσοί Ολυμπιονίκες Stefka Konstantinova, Naim Suleymanoglu και ο Ολυμπιονίκης Βίκτωρ Μήτρου. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου θα αρχίσουν με την ενότητα "Ο τύπος των βαλκανικών χωρών στην υπηρεσία του πλουραλισμού και της ειρήνης" και θα ολοκληρωθούν με την ενότητα "Η συμβολή των βαλκανικών ΜΜΕ στη διαβαλκανική συνεργασία"

    Υποστηρικτές του Συνεδρίου, είναι ο ΕΟΤ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, η Εγνατία Οδός ΑΕ και η ΟΤΕΝΕΤ.

    [05] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο και στην οποία θα παραβρεθούν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Πέτρος Καπαγέρωφ, ο εθνικός προπονητής ανδρών Γιάννης Ιωαννίδης και ο εκπρόσωπος της χορηγού της Ομοσπονδίας, θα σημάνει την έναρξη του 16ου τουρνουά «Ακρόπολις». Σε αυτό θα πάρουν μέρος εκτός της εθνικής ομάδας και οι ομάδες της Ιταλίας, της Κροατίας και της Λιθουανίας. Το "Ακρόπολις" θα φιλοξενηθεί στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στις 14-16 Ιουνίου.

    Οι 24 διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για το συγκεκριμένο τουρνουά θα πάνε στα Ιωάννινα για να αντιμετωπίσουν την αντίστοιχη ομάδα των Ελπίδων. Αυτό θα γίνει την Κυριακή, δηλαδή την ίδια ημέρα του αγώνα, ενώ η πρώτη συγκέντρωση των διεθνών μας θα γίνει την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ και θα ακολουθήσουν δύο προπονήσεις το Σάββατο στον ίδιο γήπεδο.

    [06] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΡΑΤΣΙΝΟΒΟΥ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Πορεία διαμαρτυρίας στα Σκόπια θα πραγματοποιήσουν αύριο οι πρόσφυγες από το χωριό Αρατσίνοβο, 10 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το διωγμό τους από τις εστίες τους.

    Οι πρόσφυγες υποστηρίζουν ότι το κράτος δεν τους εγγυάται την ασφάλειά τους και ότι οι Αλβανοί συγχωριανοί τους εξακολουθούν να τους απειλούν και να μην τους δέχονται στο χωριό.

    Ε.Ρ.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Με εκπροσώπους των σχολικών φυλάκων που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης δεσμεύτηκε ότι θα έχει επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Παιδείας, Δημόσιας Τάξης) για να βρεθεί μια λύση στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών φυλάκων.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δήλωσε ότι πρέπει να γίνει θεσμικός ο χαρακτήρας της φύλαξης των σχολείων. Τόνισε, δε, ότι η φύλαξη των σχολείων θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την προφύλαξη των παιδιών που είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους όπως τα ναρκωτικά και τα τροχαία ατυχήματα.

    [08] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΓΚΑΡΑΖ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στην πόλη του Τετόβου, η οποία προκάλεσε μόνο υλικές ζημίες.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί μπροστά σε γκαράζ, που ανήκε σε Σλάβο κάτοικο. Πρόκειται για την τρίτη έκρηξη στην πόλη μέσα σε 7 ημέρες.

    [09] Ο Λ. ΤΖΙΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες προωθούν με συνέπεια το στρατηγικό στόχο της Λισσαβόνας για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, έλαβε το Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνήλθε στο Λουξεμβούργο στο οποίο την χώρα μας εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λευτέρης Τζιόλας.

    Ενα από τα κυριότερα θέματα, στο οποίο το Συμβούλιο κατέληξε ήταν η πολιτική συμφωνία στο πεδίο της κοινωνικής προστασίας των διακινουμένων εργαζομένων και της επέκτασης του κανονισμού 1408/71 στους υπηκόους τρίτων χωρών.

    Πρόκειται για μια παλιά πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χρονολογείται από το 1997 και καθορίζει το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών. Μέχρι αυτή τη στιγμή ο εν λόγω κανονισμός εφαρμόζεται στους κοινοτικούς υπηκόους και σε ορισμένες κατηγορίες υπηκόων τρίτων χωρών.

    Η πρόταση απέβλεπε στο να ανταποκριθεί στην απαίτηση για ίση μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην κοινότητα σε σχέση με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου, έχει ως στόχο να απλοποιήσει τους κανόνες, περιορίζοντας τον αριθμό των εθνικών και διεθνών νομικών μέσων που διέπουν τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης για αυτή την κατηγορία ατόμων, γεγονός που θα επιτρέψει την ελάφρυνση και των διοικητικών δαπανών.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την ειδική σύνοδο που έγινε στο Τάμπερε, τον Οκτώβριο του 1999, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των υπηκόων των τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην επικράτεια των κρατών μελών (δηλαδή ελεύθερη κυκλοφορία στις χώρες της Ε.Ε., δικαίωμα διαμονής, ασφαλιστική κάλυψη, δικαίωμα εξαγωγιμότητας των επιδομάτων ανεργίας κ.α. ).

    Το Συμβούλιο δήλωσε ότι μια πιο σθεναρή πολιτική σε θέματα κοινωνικής ένταξης θα πρέπει να έχει ως φιλοδοξία να παράσχει στα άτομα αυτά υποχρεώσεις και δικαιώματα συγκρίσιμα εκείνων που απολαύουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική αυτή, η οποία λόγω των σημερινών ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων από τις τρίτες χώρες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης, θα πρέπει επίσης να ευνοεί την κατάργηση των διακρίσεων στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή και να επιτρέπει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Τέλος το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσέγγιση του νομικού καθεστώτος των υπηκόων τρίτων χωρών προς εκείνο των υπηκόων των κρατών μελών.

    Ο κ. Τζιόλας επεσήμανε οτι " μια τέτοια επέκταση δεν εντάσσεται μόνο στις πολιτικές δεσμεύσεις της κοινότητας και των κρατών μελών (για την ενίσχυση του χώρου της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης), αλλά και στο πρόγραμμα δράσης στο τομέα των δεξιοτήτων και της κινητικότητας, όπου επισημαίνεται η αλληλεπίδραση των πολιτικών της μετανάστευσης και της απασχόλησης καθώς και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η χώρα μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία ".

    Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με την παραπάνω θετική εξέλιξη υπογράμμισε ότι "η σημαντική αυτή πολιτική απόφαση, αποτέλεσμα και της δικής μας δραστήριας συμμετοχής και παρέμβασης, αποτελεί ένα αξιόλογο βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενσωμάτωση και ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στις κοινωνίες των κρατών μελών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα".

    "Αποτελεί μια σταθερή πολιτική απάντηση των υπουργών Εργασίας απέναντι στον ρατσισμό και την ξενοφοβία, και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την ακροδεξιά πρόκληση σε Γαλλία, Ολλανδία και αλλού. Η επιβεβαίωση με πολιτικό και νομοθετικό τρόπο μιας στρατηγικής για μια Ευρωπαϊκή ένωση της αλληλεγγύης, της συνοχής και του πλουραλισμού έχει στις σημερινές συνθήκες ιδιαίτερη άξια", υπογράμμισε.

    [10] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ δεν συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της χώρας, Μπόρις Τράικοφσκι, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι διαφορές για την ψήφιση των εκλογικών νόμων που προβλέπει η συμφωνία της Οχρίδας και να συνεχίζεται η παράλυση της λειτουργίας της Βουλής.

    Οι Σοσιαλδημοκράτες δε δέχονται την έκδοση του δίγλωσσου ψηφοδελτίου σε όλη την επικράτεια και επιμένουν ότι τα μέλη των εκλογικών επιτροπών των διάφορων περιφερειών θα πρέπει να εκλέγονται από την κεντρική εκλογική επιτροπή με τα δύο τρίτα των ψήφων.

    Τη διευθέτηση της υπόθεσης ανέλαβαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια, Αλέν Λερουά, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Λόρεν Μπάτλερ, και ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Κρέγκ Τζένες, οι οποίοι χθες συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών χωρίς επιτυχία, ενώ σήμερα θα συναντηθούν με εκπροσώπους των δύο αλβανικών κομμάτων DPA και PDP.

    Ε.Ρ.

    [11] ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

    Ηράκλειο, 6 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Eρευνητική μονάδα που θα ασχολείται με το άγνωστο στην Ελλάδα αντικείμενο του αθλητικού τουρισμού ιδρύθηκε στο ΤΕΙ Κρήτης. Πρόκειται για την Ερευνητική Μονάδα Ελλάδος του «Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικού Τουρισμού και στόχος της είναι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού ως πεδίο ερευνητικής, ακαδημαϊκής, επαγγελματικής και επιχειρηματικής ενασχόλησης.

    Επίσης, στόχος της είναι η ενασχόληση με πάσης φύσης ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που εμπίπτουν στο γνωστικό πεδίο του αθλητικού τουρισμού και που μπορεί όμως να σχετίζονται και με παρεμφερή γνωστικά αντικείμενα, η ανάπτυξη και διεξαγωγή έργων και μελετών συμβουλευτικού χαρακτήρα, η εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης σε επίπεδο προπτυχιακό καθώς και μεταπτυχιακό, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Η ερευνητική μονάδα θα εκτελεί προγράμματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και άπτονται του γνωστικού αντικειμένου του αθλητικού τουρισμού. Τέτοια προγράμματα μπορεί να αφορούν και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης, η ανάληψη τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικού Τουρισμού και τις άλλες του ερευνητικές μονάδες.

    Ο πυρήνας της Ερευνητικής Μονάδα Ελλάδος του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητικού Τουρισμού αποτελείται από 11 άτομα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικού Τουρισμού.

    [12] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕΒΕΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Βουκουρέστι, 6 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι δυνατότητες του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν έχουν πλήρως χρησιμοποιηθεί επισήμανε σήμερα από το Βουκουρέστι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Άντριαν Σέβεριν.

    Ο ίδιος τόνισε ότι οι σημαντικότερες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές δεν έχεουν ακόμη σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

    Τόνισε μάλιστα ότι σκοπός του συνεδρίου είναι η ανεύρεση λύσεων για μια καλύτερη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Σημείωσε μάλιστα ότι πραγματικό κίνδυνο στην περιοχή αποτελούν τα λεγόμενα "ψευδο-κράτη" που μετατρέπονται συχνά σε κέντρα του οργανωμένου εγκλήματος προσφέροντας καταφύγιο στους τρομοκράτες.

    [13] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Σκόπια, 6 Ιουνίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων δεν θεωρεί δεσμευτική τη συμφωνία της 17ης Μαϊου που σύναψε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, όπως αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της.

    Παράλληλα, τονίζει ότι διαθέτει αυτοκέφαλο καθεστώς και ότι το επίσημο όνομα της Εκκλησίας - "Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας" - δεν είναι δυνατό να αλλάξει.

    Στην ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία διότι δεν αποκαταστάθηκε η ειρήνη σε όλη την επικράτεια και δεν λύθηκε το πρόβλημα των απαχθέντων από τους Αλβανούς τρομοκράτες.

    Ε.Ρ.

    [14] "ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ" Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:37 UTC+2)

    "Αθήνα αύριο" είναι η ονομασία του συνδυασμού της Ντόρας Μπακογιάννη, όπως τον παρουσίασε σήμερα η ίδια, ενώ σύμβολο αποτελεί ένα κλαδί ελιάς.

    Η κ. Μπακογιάννη δεσμεύτηκε για συλλογική δουλειά στο δήμο της Αθήνας και έδωσε προτεραιότητα στα προβλήματα της πρωτεύουσας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως είπε, οι Αγώνες αποτελούν πρόκληση και για αυτό δεν πρέπει να είναι το τέλος μίας πορείας, αλλά η αφετηρία μίας νέας εποχής, ενώ τόνισε ότι η Αθήνα χρειάζεται αλλαγές.

    Οσον αφορά τους προσωπικούς της στόχους δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τους πολίτες της Αθήνας, ενώ επανέλαβε ότι η πρότασή της για το δήμο είναι ενωτική, πάνω από κόμματα και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

    Ε.Ρ.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΗΣΑΠ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο των ΗΣΑΠ Γιάννη Μανιάτη συναντήθηκε ο υποψήφιος του ΚΚΕ για το δήμο Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής.

    Ο κ. Χαλβατζής ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζόμενων, με επίκεντρο το ασφαλιστικό αλλά και για το επενδυτικό πρόγραμμα του οργανισμού, ύψους 130 δις δρχ.

    Ο κ. Χαλβατζής επισήμανε την ανάγκη να πειστούν οι Αθηναίοι να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και τις εταιρίες ελαστικών για να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πρωτεύουσας.

    «Η ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι το μοναδικό αντίδοτο για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της Αθήνας», ανέφερε.

    [16] ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Προχωρά με ταχύ ρυθμό η ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος επενδύσεων του Ομίλου εταιριών Μηχανική στην Ουκρανία, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ. Ήδη ολοκληρώθηκε το κτίριο καταστημάτων και γραφείων στην «Πλατεία Ελλήνων» της Οδησσού συνολικής επιφάνειας 9.954 τ.μ. αποτελούμενο από 77 διαμερίσματα και 16 καταστήματα.

    Από το σύνολο των διαθέσιμων χώρων έχουν ήδη πωληθεί 45 διαμερίσματα και 11 καταστήματα, ενώ έχουν ενοικιαστεί 20 διαμερίσματα και 5 καταστήματα και αποφέρουν σημαντικά σταθερά έσοδα για την εταιρα.

    Με γοργό ρυθμό ύστερα από μια περίοδο στασιμότητας λόγω της οικονομικής κρίσης των ετών 1997-2000 στην Ουκρανία προχωρά και η κατασκευή του Εμπορικού Κέντρου, στην ίδια πλατεία, το οποίο θα ονομάζεται «Εμπορικό Κέντρο των Ελλήνων».

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στην πόλη της Οδησσού, συνολικής δομήσιμης επιφάνειας 20.000 τ.μ., σε ιδιόκτητο οικόπεδο επιφάνειας 5.000 τ.μ. Το "Εμπορικό Κέντρο των Ελλήνων" περιλαμβάνει υπόγειο γκαράζ, καταστήματα, εστιατόρια και γραφειακούς χώρους.

    Έχει ήδη κατασκευαστεί ο διαφραγματικός τοίχος των υπογείων και ο σκελετός μέχρι την πλάκα του 1ου ορόφου. Προβλέπεται περαίωση όλου του σκελετού μέχρι 30.10.2002 και όλου του έργου μέχρι 30.10.2003.

    Εν όψει των πολύ καλών προοπτικών στην περιοχή η Μηχανική προγραμματίζει το δεύτερο επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ουκρανία στην Οδησσό και στο Κίεβο ύψους 50 εκατ.ευρώ.

    [17] ΟΤΕNET: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ SOUTHGATE COMMUNICATIONS HELLAS

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόκτησης του ελέγχου της εταιρίας Southgate Communications Hellas Α.Ε από την OTEnet. Σε συνέχεια συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του 2001, η ΟΤΕnet απέκτησε το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Southgate Communications Hellas A.E, ενώ η Sanyo Hellas Συμμετοχική Α.Ε.Β.Ε συμμετέχει με ποσοστό 20%.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΤΕnet, Γ. Ιωαννίδης, δήλωσε: "Η εξαγορά αυτή ενισχύει την ήδη ηγετική θέση της OTEnet στην αγορά του Διαδικτύου και των υπηρεσιών IP και θα συμβάλλει στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων".

    [18] ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΟΥ 30% ΤΗΣ ΔΕΠΑ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Το «πράσινο φως» για την εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΗ έδωσε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ.

    Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη σύμβαση της εταιρίας με το Ελληνικό Δημόσιο που παρέχει το δικαίωμα στην επιχείρηση ηλεκτρισμού να προβεί στην εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ.

    Περαιτέρω, οι μέτοχοι ενέκριναν τη μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας από δραχμές σε ευρώ και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού. Μετά την τροποποίηση η ονομαστική αξία της μετοχής της εταιρίας ανέρχεται σε 2,93 ευρώ.

    Τέλος, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 3 που αφορά το "Σκοπό" της εταιρίας, στο οποίο προστέθηκε η δραστηριότητα "Παροχή υπηρεσιών σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης Έργων" και την επικύρωση εκλογής μέλους Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος μέλους.

    [19] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Πρόταση για τη διαμόρφωση δικτύου ενδοαστικού πρασίνου και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και διαχείριση των πράσινων-χώρων της Θεσσαλονίκης, παρουσίασε σήμερα η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, καλώντας παράλληλα τους Δημοτικούς και Νομαρχιακούς Συνδυασμούς της πόλης να πάρουν επίσημα θέση απέναντι στο περιεχόμενό της.

    Όπως τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πρασίνου και ελεύθερων χώρων σε όλη την Ευρώπη, με περίπου 1,6 τ.μ. ανά κάτοικο, την ώρα που το αντίστοιχο ποσό στη Σόφια είναι 20 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Στο δε Βερολίνο και το Λονδίνο το 25% της συνολικής έκτασής τους περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους και πράσινο.

    Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι δεν γίνεται σωστή διαχείρηση για τους εναπομείναντες χώρους πρασίνου στην πόλη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους. «Οι πράσινοι χώροι αντιμετωπίζονται με εχθρότητα και δεν θεωρούνται ως στοιχείο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η πόλη αναπτύσσεται τόσο σε έκταση όσο και σε πυκνότητα σε βάρος του πρασίνου των δασών και της υπαίθρου», ανέφερε ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    Επισημαίνει δε την ανάγκη επαναδιεκδίκησης του «πράσινου τόξου» από το Γαλλικό ποταμό έως την κοιλάδα του Ανθεμούντα ως ζωτική επαφή με τα περιαστικά φυσικά οικοσυστήματα και το Χορτιάτη.

    Τα επιμέρους κεφάλαια της πρότασης εστιάζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης και τους συνδετήριους χώρους τους: Κέντρο της πόλης, Τριανδρία-ΥΦΑΝΕΤ, Κρυονέρι-Περιφερειακή Τάφρος, Ελαιόρεμα, Αλλατίνι, Καραμνπουρνάκι-πρώην στρατόπεδο Κόδρα, χείμαρρος Ασβεστοχωρίου-Δενδροποτάμου και παρακείμενα στρατόπεδα, πρώην Λοξού-Λάκκου. Περιλαμβάνει ακόμη την ένταξη των πολιτιστικών μνημείων της πόλης, με ανάδειξη του περιβάλοντος χώρου τους.

    Υπόγεια νερά

    Όπως ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος, υπάρχουν πολλά σημεία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου τα υπόγεια νερά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, δίνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο εν μέρει λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η πόλη. Τέτοια σημεία, είναι για παράδειγμα, το πάρκο της Νέας Ελβετίας, αλλά και στο κέντρο της πόλης, στην περιοχή όπου βρίσκεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Ιός "χτύπησε" το Σεϊχ Σου

    Ένας ιός που έχει ως αποτέλεσμα την ξήρανση των δένδρων, έκανε την εμφάνισή του στο δάσος του Σεϊχ Σου. Το στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης, Ιωάννης Τζιώλας, είπε ότι επιστήμονες του Τμήματος Δασοπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεξάγουν έρευνες προκειμένου να "εντοπίσουν" τον ιό.

    Παράλληλα, ο κ. Τζιώλας, επισήμανε ότι για την κατασκευή των ανισόπεδων κόμβων κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού θα καταστραφούν συνολικά περί τα 3.000 στρέμματα δενδροφυτευμένων εκτάσεων.

    [20] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 6 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παράνομα και εκτός προϋπολογισμού εξασφάλιζε εξοπλισμό και πόρους για το Γιουγκοσλαβικό Στρατό και την αστυνομία, την περίοδο 1994 - 2000, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με την έκθεση λειτουργούσε ειδικός οικονομικός μηχανισμός, τον οποίο οργάνωσαν οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και ο πρώην αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Νίκολα Σαϊνοβιτς, καθώς και ο πρώην διευθυντής των τελωνείων Μιχάλι Κέρτες, η Μπόρκα Βούτσιτς, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Beobanka και άλλοι.

    Το Δικαστήριο της Χάγης έκανε έλεγχο στα έγγραφα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας και του Στρατού που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο το πρώτο εξάμηνο του 1999. Τα όσα αναφέρονται στην έκθεση αποτελούν ταυτόχρονα και αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος 5 κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Πηγή των πόρων για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η ομοσπονδιακή τελωνειακή αρχή, η οποία από το 1994 έως το 2000 συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με την έκθεση, έδωσε εντολή οι πόροι αυτοί να διατεθούν για τη χρηματοδότηση ομοσπονδιακών και σερβικών φορέων. Ο στρατός και η αστυνομία έλαβαν τα ποσά απευθείας από την τελωνειακή αρχή, αλλά και μέσω της θυγατρικής της "Beobanka" στην Κύπρο και εικονικών εταιριών που ιδρύθηκαν εκεί.

    Η έκθεση του Δικαστηρίου της Χάγης αποτελείται από 55 σελίδες. Αγνωστο παραμένει ποιες είναι οι πηγές από τη Γιουγκοσλαβία που συνέβαλαν στη συλλογή των στοιχείων. Σύμφωνα με ΜΜΕ του Βελιγραδίου, οι ανακριτές του Δικαστηρίου της Χάγης ενδέχεται να είχαν πρόσβαση στα πορίσματα της έρευνας που διενήργησε η εισαγγελία του Βελιγραδίου σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι στην επέκταση του οικονομικού αυτού μηχανισμού και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο συνέβαλαν οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Γιουγκοσλαβία το 1991 η διεθνής κοινότητα και είχαν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη δυνατότητα της Σερβίας και της Γιουγκοσλαβίας να αγοράζουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό με το συνήθη τρόπο. Στην έκθεση παρατίθενται δηλώσεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τις οποίες ότι τα έξοδα αυτά έπρεπε να είναι "κρατικό μυστικό" και να μην ενταχθούν στον προϋπολογισμό, καθώς και άλλων πρώην αξιωματούχων.

    [21] ΜΕΡΙΣΜΑ 1 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 6 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Μέρισμα ύψους ενός (1) ευρώ ενέκρινε η ετήσια τακτική και καταστατική γενική συνέλευση των Μετόχων της Παπαστράτος ΑΒΕΣ κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης της 6/6/2002. Δικαιούχοι είσπραξης μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι μετοχών εταιρίας στη λήξη συνεδρίασης του Χ.Α.Α. της 6/6/2002 σύμφωνα με την εκκαθάριση του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών. Οι μετοχές της εταιρίας από 7/6/2002 θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για μέρισμα χρήσης 2001.

    Κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Χρήστος Κομνηνός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του 2001. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 37.3 ευρώ (12.7 δισ. δρχ.) παρουσιάζοντας αύξηση 40.8% σε σχέση με το 2000. Επίσης τα καθαρά κέρδη προ φόρων (συμπεριλαμβανομένης και της ζημιάς από την Ουκρανία) ήταν 36.6 εκ. ευρώ (12.5 δισ. δρχ.) παρουσιάζοντας αύξηση 21.9% σε σχέση με το 2000. Υπενθυμίζεται ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις του 2001 ανήλθαν σε 221,7 εκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 10,5%.

    Επίσης, η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε εκτός των άλλων την ονομαστικοποίηση των μετοχών της εταιρίας, την αγορά ιδίων μετοχών και το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών στα στελέχη με τη μορφή δικαιώματος προαιρετικής αγοράς μετοχών (stock options).

    [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Σημαντικές αποφάσεις πήρε σήμερα κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ. Ετσι η ΕΠΟ υιοθέτησε το σχέδιο-πρόταση της Επιτροπής Κυπέλλου για την διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδος (αγωνιστική περίοδος 2002-2003) η οποία έχει ως εξής: 1) Το Κύπελλο διεξάγεται σε εφτά φάσεις, 2) Στην πρώτη φάση μετέχουν οι 36 ομάδες της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας. Θα διεξαχθούν (μετά από δημόσια κλήρωση) 18 διπλοί (εντός και εκτός έδρας) αγώνες. Στην επόμενη φάση θα προκριθούν οι 18 νικητές, 3) Στη δεύτερη φάση θα πάρουν μέρος οι 18 νικήτριες (της πρώτης φάσης) ομάδες. Θα διεξαχθούν 9 διπλοί αγώνες. Οι 9 νικητές θα προκριθούν στην επόμενη φάση, 4) Στην τρίτη φάση θα μετέχουν οι 9 ομάδες που θα προκριθούν από τη 2η φάση και οι 16 ομάδες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας (συνολικά 25 ομάδες). Μετά από δημόσια κλήρωση θα εξαιρεθούν 7 ομάδες. Οι υπόλοιπες 18 θα αγωνισθούν μεταξύ τους σε 9 διπλούς αγώνες. Οι 9 νικητές μαζί με τις 7 ομάδες που εξαιρέθηκαν θα προκριθούν στην επόμενη φάση, 5) Στην τέταρτη φάση θα πάρουν μέρος οι 16 ομάδες και θα διεξαχθούν 8 διπλοί αγώνες, 6) Στην πέμπτη φάση θα διεξαχθούν 4 διπλοί αγώνες. Θα προκριθούν στην επόμενη φάση 4 ομάδες, 7) Στην έκτη φάση θα διεξαχθούν 2 διπλοί αγώνες. Θα προκριθούν στην επόμενη φάση 2 ομάδες, 8) Η έβδομη φάση περιλαμβάνει τον τελικό αγώνα.

    Επίσης ο τελικός Κυπέλλου της περιόδου 2002-2003 θα διεξαχθεί στις 24 Μαίου 2003.Οι αγώνες της εθνικής Ελπίδων με τις αντίστοιχες της Ισπανίας που θα γίνουν στις 6/9/02 και της Αρμενίας στις 15/10/02 θα διεξαχθούν στο στάδιο «Ν. Γκούμας» με ώρες έναρξης 20.00 και 19.00 αντιστοίχως.

    Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Νέων Α΄ και Β΄ Εθνικής Κατηγορίας παραμένει στην ευθύνη της ΕΠΟ και το όριο ηλικίας ανέρχεται από τα 18 στα 20 έτη.

    Το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Παίδων θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και στην Ημαθία και Πιερία.

    Ο 7ος προκριματικός όμιλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Παίδων θα γίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα από 4-10/10/02.

    Ο 3ος προκριματικός όμιλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νεανίδων θα διεξαχθεί στην Φθιώτιδα.

    [23] ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται για αύριο σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με λίγες νεφώσεις στα βόρεια.

    Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 μέχρι 35 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 18 και 33 βαθμών Κελσίου. Ηλιοφάνεια θα έχει αύριο η Λευκωσία, όπου η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί από 19 μέχρι 30 βαθμούς.

    Λίγες νεφώσεις θα εκδηλωθούν αύριο στις περισσότερες πρωτεύουσες των βαλκανικών κρατών με εξαίρεση το Ζάγκρεμπ όπου θα εκδηλωθεί καταιγίδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Βελιγράδι από 15 μέχρι 28 βαθμούς, στο Ζάγκρεμπ από 14 μέχρι 22, στην Κωνσταντινούπολη από 19 μέχρι 28, στο Σεράγεβο από 12 μέχρι 24, στα Σκόπια από 14 μέχρι 28, στη Σόφια από 13 μέχρι 26 και στα Τίρανα από 16 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.

    [24] ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ Η ΓΚΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Εξαιρετικά περιορισμένη παραμένει η γκάμα των προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στην Τουρκία, καθώς το 73,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αποτελείται μόνο από οκτώ κατηγορίες προϊόντων. Οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να βασίζονται σε δύο προϊόντα: βαμβάκι και καύσιμα ορυκτέλαια, που αθροιστικά αποτελούν το 60,8% των συνολικών εξαγωγών στην Τουρκία, μερίδιο μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2000, που έφτανε το 67,08%.

    Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη για το ελληνοτουρκικό εμπόριο το 2001, οι εξαγωγές βαμβακιού μειώθηκαν το προηγούμενο έτος σε σχέση με το 2000 κατά 26,6% περίπου. Σημαντική μείωση κατά 60% παρουσίασε και η δεύτερη σημαντικότερη κατηγορία προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα προς την Τουρκία, τα καύσιμα ορυκτέλαια.

    Η κυριότερη εξαγώγιμη κατηγορία προϊόντων της Τουρκίας προς την Ελλάδα είναι τα προϊόντα μετάλλου και συγκεκριμένα ο σίδηρος, ο χάλυβας, ράβδοι αυτών και σύρμα.

    Τα επτά κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Τουρκία προς την Ελλάδα αποτελούν μόνο το 35,2% του συνόλου. Το υπόλοιπο 64,8% αποτελείται από άλλα προϊόντα με πολύ μικρές συμμετοχές στις εξαγωγές τους, ενώ πολλά από αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά στο 2001 στον εξαγωγικό τους κατάλογο.

    Τα προϊόντα αυτά εμφανίζονται προς το παρόν σε αμελητέες εξαγωγικές ποσότητες, εντούτοις υπάρχουν πολλά περιθώρια στο μέλλον για μεγαλύτερη είσοδό τους στην ελληνική αγορά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική εξαγωγική δομή προϊόντων που παραμένει συνεχώς η ίδια και βασίζεται κατά 60% μόνο στα δύο προϊόντα, το βαμβάκι και τα καύσιμα, των οποίων ο βαθμός «εισόδου» τους στην τουρκική αγορά κάθε χρόνο εξαρτάται μάλλον από συγκυριακές παρά από σταθερές αιτίες.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 6 June 2002 - 18:13:56 UTC