Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΤΤΙΚΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Κ.
  • [02] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] ΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [04] ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ
  • [05] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΜΑΛΒΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ
  • [06] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ
  • [08] ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ
  • [09] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΟΙ ΜVP ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
  • [10] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α.
  • [11] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
  • [12] ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ
  • [13] "ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ" ΤΑΡΝΤΕΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • [14] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ
  • [15] ΣΕΦΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ
  • [16] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΜΗΝ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [17] ΣΤΗΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Α. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
  • [18] ΝΕΚΡΟΙ 67 ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
  • [19] ΚΑΤΑ 53% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΛΘ ΑΕ
  • [20] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [21] ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2001 Η PAPERPACK
  • [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΕΚΑ
  • [23] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [24] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • [01] ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΑΤΤΙΚΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (14:29 UTC+2)

    Στο Γενικό Κρατικό νοσηλεύεται ο Δημήτριος Αϊβαζίδης, 38 ετών, ο δράστης του περιστατικού έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

    Οπως δήλωσε ο Αττικάρχης, υποστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος, ο δράστης οδηγώντας ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας του πρωθυπουργού στην οδό Αναγνωστοπούλου 10 στις 10:30 το πρωί.

    Στη συνέχεια κατέβηκε βιαστικά κρατώντας μια καραμπίνα στα χέρια του και απευθυνόμενος προς τον ένστολο σκοπό του είπε "μην αγγίξεις το όπλο σου γιατί θα σε σκοτώσω". Ο σκοπός οπισθοχώρησε και καλύφθηκε πίσω από ένα αυτοκίνητο και ο δράστης πυροβόλησε προς τη μεριά της εισόδου της πολυκατοκίας ρίχνοντας μια βολή και σπάζοντας τη τζαμαρία.

    Αμέσως μετά ο Αϊβαζίδης επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο που είχε παρατήσει στη μέση του δρόμου και κινήθηκε για να φύγει, αλλά είχαν αντιδράσει ήδη και ο σκοπός και οι άνδρες προστασίας του πρωθυπουργού, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον του με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν στο δεξί μηρό και στα δάχτυλά του.

    Ακολούθησε καταδίωξη στην Αθήνα και ο δράστης συνελήφθη τελικά στην περιοχή της Ακρόπολης.

    [02] ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (09:41 UTC+2)

    Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στην Κίνα.

    Ο κ. Σημίτης αναμένεται να περάσει το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του, στους Αγίους Θεοδώρους, όπου θα ασχοληθεί με τις εκκρεμότητες που καλείται να αντιμετωπίσει. Πρώτη αυτή του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου, για τον οποίο αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ταξίδι στην Κίνα, επαναλαμβάνοντας πως όταν βρίσκεται στο εξωτερικό δεν σχολιάζει θέματα της εσωτερικής πολιτικής. Επικαλέστηκε ωστόσο μια κινεζική παροιμία, σύμφωνα με την οποία κάποιος που ξέρει να μιλά, μιλά για τα θέματα και τα πράγματα της πόλης, ενώ κάποιος που δεν ξέρει να μιλά συζητά αποκλειστικά τα θέματα του σπιτιού του.

    Στην ατζέντα των θεμάτων του πρωθυπουργού βρίσκεται η επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Ισπανίας και προεδρεύοντος της Ευρωπαικής Ενωσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Σεβίλλη και της οργανωτικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ στις αρχές Ιουλίου, καθώς και η πορεία προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου.

    [03] ΠΡΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (14:15 UTC+2)

    Την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης Βαλκάνιων Δημοσιογράφων επισήμαναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι 70 και πλέον Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλες τις Βαλκανικές χώρες, που συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στις 7 και 8 Ιουνίου 2002, μετέχοντας στις εργασίες του 7ου Διαβαλκανικού Δημοσιογραφικού Συνεδρίου το οποίο διοργανώθηκε από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Στη διακήρυξη που εκδόθηκε με τη λήξη του συνεδρίου αναφέρονται τα εξής:

    «Στη νέα ψηφιακή εποχή που διανύουμε, εποχή της τεχνολογικής έκρηξης και της ανάπτυξης των πολυμέσων, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε οι δημοσιογράφοι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι μόνο να βελτιώνουν και να διευρύνουν τις γνώσεις και πληροφορίες για τους γείτονές τους, τέτοιες που θα τους επιτρέπουν να θέσουν τις υπηρεσίες τους, τις υπηρεσίες των ΜΜΕ στην υπόθεση του πλουραλισμού και της ενημέρωσης, της καταπολέμησης, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

    Οι σύνεδροι του 7ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου, αναθέτουν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τον Οργανισμό για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, τις εθνικές κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών, τις δημοσιογραφικές οργανώσεις και άλλους φορείς για την υλοποίηση αυτής της ιδέας».

    [04] ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ Γ΄ΚΠΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (10:54 UTC+2)

    Σε αγώνα δρόμου για την επιτάχυνση των έργων του Γ' ΚΠΣ, ιδίως στην ελληνική περιφέρεια, έχει αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι "τα έργα πρέπει να τελειώνουν", αλλά και κατόπιν των επιστολών του Επιτρόπου Μπαρνιέ για το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών πόρων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υφυπουργός, Χρήστος Πάχτας, αναχώρησε ήδη για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει κρίσιμη εφ' όλης της ύλης συζήτηση με τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ, αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική της Ε.Ε. Οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο και θα επικεντρωθούν στα διαδικαστικά θέματα του Γ' ΚΠΣ, εντάσσονται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιδίωξης για βελτίωση των σχέσεων με την Κομισιόν.

    Στη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες, όχι μόνο με τον κ.Μπαρνιέ, αλλά και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ.Πάχτας θα συζητήσει επίσης τις διαδικασίες ελέγχου των έργων του Γ' ΚΠΣ, επί των οποίων υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Κομισιόν.

    Παράλληλα, μέσα την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη επί του ιδίου θέματος, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι περιφερειάρχες και οι γενικοί γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη συγκροτήθηκε ομάδα κρούσης, η οποία θα επισκεφτεί όλα τα μικρά νησιά της χώρας, προκειμένου να παράσχει τεχνική υποστήριξη στους τοπικούς φορείς, για την υλοποίηση προγραμμάτων του Γ' ΚΠΣ.

    [05] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗ ΜΑΛΒΙΝΑ ΚΑΡΑΛΗ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Συγγενείς, φίλοι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τη Μαλβίνα Κάραλη.

    Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας "έφυγε" τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ηταν 50 ετών.

    Σήμερα τα τρία της παιδιά, στενοί συγγενείς και αρκετοί συνάδελφοι τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία. Εκπρόσωποι του πολιτικού, του δημοσιογραφικού και του καλλιτεχνικού χώρου ήταν εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη της.

    [06] Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Η ΠΑΕ Πανιώνιος με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα κάνει γνωστό ότι δεν θέλει να αποκτήσει κάποιους ποδοσφαιριστές του Άρη που έκαναν προσφυγή.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Πανιώνιος αναφέρει: "Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του τύπου, τα οποία αναφέρονται σε ενδιαφέρον που υποτίθεται ότι έδειχνε η ΠΑΕ Πανιώνιος για ποδοσφαιριστές που έχουν καταθέσει προσφυγές εις βάρος της ΠΑΕ Αρης, ενημερώνουμε άπαντες εμπλεκόμενους με τα σχετικά δημοσιεύματα, τα εξής. Η ΠΑΕ Πανιώνιος δεν λειτούργησε ποτέ και ούτε θα λειτουργήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Εχει μάθει να είναι περήφανη, να διεκδικεί τίμια ό,τι προσδοκεί και δεν γνωρίζει τέτοιου είδους μεθόδους μιας και είναι πονεμένη από το παρελθόν. Για όσο η κατάσταση στην ΠΑΕ Αρης παραμένει ως έχει, η ΠΑΕ Πανιώνιος παραμένει αμέτοχη και εύχεται στην ΠΑΕ Αρης γρήγορα να ξεπεράσει το πρόβλημά της".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σίδνεϊ, 8 Ιουνίου 2002 (20:02 UTC+2)

    αποστολή Δ. Ριμπά

    Στο Overseas Passenger Terminal στο λιμάνι του Σίδνεϊ, εκεί όπου χιλιάδες Έλληνες πριν από πολλές δεκαετίες αντίκρισαν με απόγνωση για πρώτη φορά τον τόπο, που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα τους, διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της πόλης η ανοιχτή για την ομογένεια δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.

    Σε αυτή την τελευταία εκδήλωση στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστραλία παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας (ΝΝΟ) Μποπ Καρ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο ομογενής αρχηγός του Εθνικού Κόμματος Γ. Σουρής, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δ. Δόλλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΟ κ. Μ. Σταυρακάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Ξύδας, ο Γενικός Πρόξενος του Σίδνεϊ κ. Δαμιανάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανός και πλήθος ομογενών, που ήρθαν για να δουν από κοντά και να ακούσουν τα όσα έχει να τους πει ο Πρόεδρος της μητέρας Ελλάδας. Μεταξύ αυτών ο Συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας κ. Κ. Βερτζάγιας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ, καθώς και πολλών άλλων ομογενειακών εθνικοτοπικών οργανώσεων.

    Εκεί ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γκοφ Ουίτλαμ, θερμός φιλέλληνας και ένας από τους επιφανείς Αυστραλούς, που πρωτοστατούν στην εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός της ΝΝΟ Μποπ Καρ, όπως όλοι οι Αυστραλοί αξιωματούχοι, κυβερνητικοί και μη, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Στεφανόπουλος, εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ιδιαίτερο ρόλο και τη συνεισφορά της ελληνικής ομογένειας στην αυστραλιανή πολυπολιτισμική κοινωνία, στην οποία οι Έλληνες διακρίθηκαν ως άξιοι πολίτες της χώρας, διατηρώντας την πολιτιστική τους ταυτότητα. Μίλησε επίσης για τις άριστες σχέσεις των δύο κρατών και τη δυνατότητα διεύρυνσής τους.

    Στη συνέχεια οι χαιρετισμοί δύο μαθητριών από σχολεία της Αρχιεπισκοπής και της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνεϊ αντίστοιχα, φόρτισαν συγκινησιακά το κλίμα. Τα λόγια των δύο κοριτσιών, που έδωσαν το στίγμα των παιδιών, που μεγάλωσαν μακριά από την Ελλάδα, προκάλεσαν τη συγκίνηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος θυμήθηκε ένα στενό παιδικό του φίλο τον οποίο αποχωρίστηκε όταν οικογενειακώς αναχώρησε για τη μακρινή Αυστραλία.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υπουργός αναφέρθηκε με αγάπη στη μεγάλη Ελλάδα της Αυστραλίας, που οικοδομήθηκε στις ίδιες αξίες, αρχές και ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας, της συλλογικής και ατομικής αξιοπρέπειας και εθνικής υπερηφάνειας. Για αυτό, όπως είπε, ο αυστραλιανός λαός δέχτηκε τόσο ζεστά τους συμπατριώτες μας και έχτισαν μαζί τη μεγάλη Αυστραλία, γεγονός που μας κάνει όλους υπερήφανους.

    «Γυρίζουμε πίσω στην πατρίδα με περισσή αυτοπεποίθηση γιατί στα φοβισμένα πρόσωπα των πρώτων μεταναστών βλέπουμε την αισιοδοξία και την υπερηφάνεια. Ελλάδα και Ελληνισμός στο κατώφλι του 21ου αιώνα βαδίζουν με ισχυρή αυτοπεποίθηση για να χτίσουν τον πιο λαμπερό γαλαξία του Ελληνισμού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης.

    Με ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό της ΝΝΟ Μποπ Καρ, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και όλους τους εκπροσώπους των αυστραλιανών αρχών για τη φιλοξενία και τη φροντίδα τους για τους Έλληνες της Αυστραλίας, ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, τον άνθρωπο που είναι κάτι περισσότερο από δικός μας, όπως είπε, καθώς είχε την ευτυχία να τον γνωρίζει από παλαιότερα.

    «Τώρα έχω πολύ περισσότερες αφορμές να τον ευχαριστώ απ΄ ότι άλλοτε, για το τεράστιο έργο που επιτελεί σε αυτή τη χώρα, για το γεγονός ότι όχι απλώς είναι ο αρχηγός της ορθοδόξου πίστεως εδώ στην Αυστραλία, αλλά είναι και ο αρχηγός του Ελληνισμού συγχρόνως, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, απευθυνόμενος στο Αρχιεπίσκοπο. Θέλω να μη με παρεξηγήσετε Σεβασμιώτατε και ζητώ συγνώμη που σας επαινώ. Είμαι βέβαιος ότι θίγω τη μετριοφροσύνη σας, αλλά ζητώ την άδειά σας να πω μερικούς λόγους, που πρέπει να ειπωθούν.

    Είναι ο αρχηγός των δύο σπουδαίων ιδεών που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, της πίστεως και της εθνικότητας, της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος και ασκεί τα καθήκοντά του κατά ένα θαυμάσιο τρόπο».

    Στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του όλους τους ομογενείς λέγοντας πως δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια τα όσα οφείλουμε σε αυτούς τους τόσο εκλεκτούς και αγαπημένους Έλληνες.

    «Θέλω να πιστέψετε ότι στο πρόσωπο του καθενός από εσάς βλέπω όχι απλώς ένα φίλο, όχι απλώς ένα συμπατριώτη, αλλά έναν ξενιτεμένο αδελφό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανόπουλος, ενώ εξήρε την ομορφιά του Σίδνεϊ, που εγκαταλείπει με λύπη παίρνοντας μαζί του τις πιο τρυφερές και συγκινητικές αναμνήσεις.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να εκφράσει τη χαρά του, που διέκρινε στο πλήθος γνωστά πρόσωπα τα οποία είχε συναντήσει στη Θεσσαλονίκη, στις παγκόσμιες συνελεύσεις του ΣΑΕ, που από τη δική τους πλευρά αγωνίζονται για να συνδεθούνε ακόμα περισσότερο οι απόδημοι με εκείνους που μένουν στην Ελλάδα.

    Θυμίζεται ότι το ΣΑΕ Ωκεανίας δεν αναγνωρίζεται από την Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, ακόμα και μετά από την 4η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δίνοντας το μήνυμα ότι ελληνισμός και ορθοδοξία είναι αλληλένδετοι. Αυτή η άρνηση συνεργασίας δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα στην Αυστραλία, που μαζί με το εκκλησιαστικό λειτουργούν διχαστικά στους κόλπους της εδώ ομογένειας.

    Η τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Δημοκρατίας στην Αυστραλία ήταν γεμάτη από συγκινητικές στιγμές. Το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το γηροκομείο Βασιλειάδα της Αρχιεπισκοπής, όπου μαζί με τον κ. Στυλιανό εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα με 50 κλίνες. Στη συνέχεια επισκέφθηκε εκτός προγράμματος το Σαββατιανό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ στο Clemton Park. Τα παιδιά έδωσαν ραντεβού με τον Πρόεδρο στην Ελλάδα για το 2004 με το γνωστό τραγούδι της Μαρίζας Κωχ.

    Το μεσημέρι ο κ. Στεφανόπουλος περιηγήθηκε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, από όπου ξεκίνησε για την κρουαζιέρα στο γραφικό κόλπο του Σίδνεϊ, που διοργάνωσε προς τιμήν του ο ομογενής υπ. Αστυνομίας Μ. Κώστα. Το απόγευμα επισκέφθηκε ένα από τα μουσεία της πόλης.

    Αύριο το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος μαζί με την επίσημη αποστολή θα αναχωρήσει για τη Νέα Ζηλανδία, όπου μέχρι τις 11 Ιουνίου θα έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας και την ελληνική ομογένεια, η οποία για πρώτη φορά θα υποδεχτεί επίσημο πρόσωπο από την Ελλάδα.

    [08] ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Ακόμη φωνάζουν για την διαιτησία του Γκράχαμ Πολ και του βοηθού του Γενς Λάρσεν, του παιχνιδιού με την Κροατία, οι Ιταλοί. Ο αρχηγός της ιταλικής αποστολής στην Άπω Ανατολή, Ραφαέλε Ρανούτσι, θορυβημένος από την ακύρωση των δύο γκολ επισήμανε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

    Από την άλλη ο Ιταλός άσος Κριστιάν Βιέρι δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο ο διαιτητής ακύρωσε δύο τέρματα της Ιταλίας. «Αυτοί οι διαιτητές δεν ήταν Β' κατηγορίας. Πρέπει να διευθύνουν μόνο μικρές κατηγορίες. Δεν θέλω να σχολιάσω άλλο τη διαιτησία. Το θέμα είναι να μην πέσει το ηθικό μας. Τώρα, μπροστά μας υπάρχει ο αγώνας με το Μεξικό, τον οποίο πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε», ανέφερε ο κορυφαίος Ιταλός παίκτης Κριστιάν Βιέρι.

    Με τον διαιτητή τα είχε και ο Αλεσάντρο Νέστα. «Του ζήτησα τέσσερις φορές να διακόψει τον αγώνα και δεν έκανε τίποτα. Τι να πω περισσότερο», τόνισε.

    [09] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΟΙ ΜVP ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Ο άσος της Ν. Αφρικής, Κουϊντον Φόρτσουν αναδείχθηκε από την ΦΙΦΑ ως ο πολυτιμότερος παίκτης του παιχνιδιού Ν. Αφρικής- Σλοβενίας που έληξε με 1-0 υπέρ της πρώτης.

    Η καλή απόδοση του Κροάτη Μίλαν Ράπαϊτς στάθηκε αποφασιστικός παράγοντας για τη νίκη της Κροατίας επί της Ιταλίας με 2-1. Παράλληλα η ΦΙΦΑ τον ανακήρυξε και ΜVP του συγκεκριμένου αγώνα.

    Τέλος, ο άσος της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάρλος αναδείχθηκε και αυτός κορυφαίος παίκτης από την ΦΙΦΑ στην συνάντηση Βραζιλία- Κίνα 4-0.

    [10] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛ.ΑΝ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Τη στάση του κόμματός του στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα ανακοινώσει αύριο ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Caravel.

    Ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει στο πλαίσιο ημερίδας που οργανώνει η ΠΟΛ.ΑΝ. με αντικείμενο την τοπική αυτοδιοίκηση, με τη συμμετοχή εκλεγμένων στελεχών του κόμματος από ολόκληρη την επικράτεια.

    [11] ΔΗΛΩΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Εντολή για τη διενέργεια επείγουσας έρευνας για τη διακρίβωση ευθυνών αστυνομικών κατά το σημερινό επεισόδιο με ένοπλο τοξικομανή έξω από την πρωθυπουργική κατοικία έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Σε δήλωσή του με αφορμή το περιστατικό εγκληματικής βίας, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τόνισε ότι μετά τη σύλληψη του δράστη, τα κίνητρα και οι όποιες επιδιώξεις του ερευνώνται, κατά την προανάκριση που ήδη διενεργείται.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι δόθηκε εντολή στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διενέργεια επείγουσας σχετικής έρευνας, για τη διακρίβωση και τον καταλογισμό ευθυνών αστυνομικών οργάνων, ιδίως αναφορικά με το χρόνο και τον τρόπο αντίδρασής τους, σε όλα τα στάδια της εγκληματικής συμπεριφοράς του δράστη.

    "Χρέος της Αστυνομίας είναι να παρέχει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες", υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοϊδης προσθέτοντας ότι η δημοκρατική αυτή πολιτική εφαρμόζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με καλύτερα, από χρόνο σε χρόνο αποτελέσματα.

    "Μεμονωμένα περιστατικά, αν και είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα, δεν αναιρούν την ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλλεται, ούτε τα αποτελέσματά της", τόνισε.

    [12] ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Αρης ώρα μηδέν Από τη μία οι 18 προσφυγές κατά της ομάδας και από την άλλη οι αντιδράσεις των οργανωμένων φιλάθλων φέρνουν σε πλήρη απόγνωση τον πρόεδρο και μεγαλομέτοχο της ομάδας, Γιάννη Ζαχουδάνη. Μάλιστα από τη στιγμή που ασκήθηκαν εναντίον του ποινικές διώξεις, ο κλοιός σφίγγει ακόμη περισσότερο. Ετσι σε περίπτωση που δεν παρουσιαστεί ο μεγαλομέτοχος της ομάδας το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του ανακριτή, θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

    Ο κ. Ζαχουδάνης (σύμφωνα με πληροφορίες) από ώρα σε ώρα πρόκειται να αναχωρήσει για το Παρίσι για να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες (όπως αναφέρει ο ίδιος) του τελικού συμβολαίου με εταιρεία που θέλει να γίνει χορηγός του Αρη. Σε περίπτωση που ο κ. Ζαχουδανης φύγει από την Ελλάδα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη την προσεχή Δευτέρα, αφού τον κάλεσε σε απολογία το πρωί της Τρίτης ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο πρόεδρος του συλλόγου δεν θα γυρίσει στη Θεσσαλονίκη και θα μείνει στο εξωτερικό για να αποφύγει τις κυρώσεις της δικαιοσύνης.

    Κ.Π.

    [13] "ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ" ΤΑΡΝΤΕΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (19:11 UTC+2)

    Ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης γνωρίζει ποιος θα είναι ο νέος προπονητής στην ομάδα. Ετσι και ενώ όλοι περιμένουν να αναλάβει τις επόμενες ημέρες την ομάδα ο Αγγελος Αναστασιάδης, στο προσκήνιο μπήκε και ο Ιταλός τεχνικός, Μάρκο Ταρντέλι.

    «Ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον ΠΑΟΚ, για να αναλάβω την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Όμως πάνω σε αυτό το τομέα δεν θέλω να πω περισσότερα», τονίζει ο υποψήφιος για την τεχνική ηγεσία κ. Ταρντέλι, θέλοντας να κρατήσει χαμηλό προφίλ στο συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα δεν θέλει να αποκαλύψει τις προθέσεις του και τα μελλοντικά του σχέδια, καθώς και τις επόμενες κινήσεις. «Σέβομαι όλες τις ομάδες που μου προτείνουν συνεργασία, ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί», ολοκληρώνει ο κ. Ταρντέλι.

    Βέβαια ακόμη ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν είπε την τελευταία λέξη, αφού πριν μια εβδομάδα φέρονταν ως ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

    [14] ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (19:02 UTC+2)

    Με ήττα ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους οι Σφυρή/Καραντάσιου στο 1ο Οπεν του Παγκοσμίου Σιρκουΐ μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στη Μαδρίτη. Το ελληνικό δίδυμο έχασε σήμερα, στον τρίτο αγώνα στο κυρίως ταμπλό, από τις Βραζιλιάνες, Αλεξάντρα /Μόνικα με 2-0 (17-21, 21-23) και έτσι δεν προκρίθηκε στην πρώτη δεκαεξάδα.

    Αλλά και οι Νικολαΐδου/ Κουτρουμανίδου ηττήθηκαν και στον τρίτο αγώνα τους στο κυρίως ταμπλό, από τις Αμερικάνες, Γουόλς /Μέι με 2-0 (21-9, 21-14).

    [15] ΣΕΦΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (18:57 UTC+2)

    Τι και αν ο Βίνφριντ Σέφερ έχει γεννηθεί στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Αλλά ούτε και τον εμποδίζει να πάρει θέση για ένα σημαντικό θέμα. Όπως η αντιμετώπιση των ομάδων της Αφρικής. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής του Καμερούν κατηγόρησε τη ΦΙΦΑ και την ιαπωνική οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου για έλλειψη σεβασμού προς τις αφρικανικές ομάδες. Αιτία στάθηκε η αλλαγή ώρας της προπόνησης στην ομάδα του για να την δώσει στην Γερμανία.

    «Εμείς ήμασταν τυπικά γηπεδούχοι και άρα θα έπρεπε να επιλέξουμε την ώρα που θέλουμε. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, δείχνοντας έτσι την έλλειψη σεβασμού τόσο από τη ΦΙΦΑ όσο και από τους διοργανωτές», επισήμανε ο κ. Βίνφριντ και συνέχισε: «Στο μέλλον πρέπει να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση».

    [16] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΣ ΜΗΝ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΑΛΛΟ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (18:55 UTC+2)

    Για κατάντημα και παράξενα φαινόμενα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στο σημερινό επεισόδιο με ένοπλο τοξικομανή έξω από την πρωθυπουργική κατοικία και ζήτησε τη διενέργεια εκλογών.

    "Εάν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο, μία υπηρεσία μπορούν να προσφέρουν στον τόπο, να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Ας μην σέρνεται άλλο ο τόπος μαζί με την κυβέρνηση Σημίτη. Δεν μπορεί να ταυτίζει το μέλλον του τόπου ο κ. Σημίτης με τη δική του πολιτική πορεία, με το δικό του αβέβαιο μέλλον μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τις διαμάχες μεταξύ αυτού και των δελφίνων του", υπογράμμισε σε δηλώσεις του από τη Λαμία.

    [17] ΣΤΗΝ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Α. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Στην τμηματική πώληση του εθνικού αερομεταφορέα φαίνεται ότι προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με πρώτες υποψήφιες την Olympic Catering και τη Galileo.

    Όπως αναφέρει ο Flash, εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο της τμηματικής πώλησης που θα ακολουθηθεί για την πώληση του εθνικού αερομεταφορέα, αναμένονται πιθανότατα και εντός της τρέχουσας εβδομάδος.

    Η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βερελή και βάσει του δημοσιεύματος, προτίθεται αφενός μεν να προκηρύξει διαγωνισμό για τη διάθεση ποσοστού της Olympic Catering, αφετέρου δε να προχωρήσει και στην πώληση της θυγατρικής Galileo Hellas (ανήκει 100% στην Ολυμπιακή Αεροπορία).

    Η Galileo αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό «χαρτί» της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς το 2001 εμφάνισε κέρδη της τάξεως του 1 δισ. δρχ. Η εταιρία, κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων κρατήσεων θέσεων (GDSs) στην περιοχή της, και μέχρι σήμερα έχει συνδέσει περισσότερα από 1.100 ταξιδιωτικά γραφεία με περισσότερα από 2.000 τερματικά. Με βάση το εν λόγω δημοσίευμα, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η αμερικανική Sedant, η οποία εξαγόρασε την Galileo International.

    Σε ό,τι αφορά την εισηγμένη στο ΧΑΑ, Olympic Catering, κατά την οικονομική χρήση 2001, εμφάνισε ζημιές ύψους 1,8 δισ. δρχ. και μείωση πωλήσεων (από 20,6 σε 16,767 δισεκατομμύρια δραχμές). Άσχημο ήταν και το πρώτο τρίμηνο του 2002 για την εταιρία, καθώς οι ζημιές ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

    E.A.

    [18] ΝΕΚΡΟΙ 67 ΑΦΓΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

    Ισλαμαμπάντ, 8 Ιουνίου 2002 (18:07 UTC+2)

    Λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οικογένειες προσφύγων που επέστρεφαν στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν έπεσε στον ποταμό Καμπούλ με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 67 Αφγανοί πρόσφυγες.

    Το δυστύχημα συνέβη χθες κοντά στην πόλη Σαρομπί, 15 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ. Σωστικά συνεργεία κάνουν έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό επιζώντων, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [19] ΚΑΤΑ 53% ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΡΟ ΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΟΛΘ ΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Ιουνίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο της τάξης το 53% κατέγραψαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2002 τα κέρδη προ φόρων της ΟΛΘ ΑΕ και διαμορφώθηκαν σε 540.793 ευρώ. Ανάλογη τροχιά διέγραψαν κατά το συγκεκριμένο διάστημα και τα έσοδα της εταιρίας από πωλήσεις υπηρεσιών, τα οποία ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

    Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, η διοίκηση της εταιρίας υπολογίζει ότι τα συνολικά της έσοδα θα προσεγγίσουν τα 41,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων εκτιμάται ότι προσεγγίσουν το επίπεδο των 5,7 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2001, τα κέρδη της εταιρίας ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ, (2,2 δισ. δρx.), ενώ το 2000 είχαν διαμορφωθεί σε 6,07 εκατ. ευρώ (2,06 δισ. δρx.).

    Στον αντίποδα, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας υποχώρησε σε ποσοστό 9,89%, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 37,87 εκατ. ευρώ (12,9 δισ. δρχ.), έναντι 42,03 εκατ. ευρώ (14,32 δισ. δρx) το 2000.

    Σε ό,τι αφορά την κίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά το 2001, διακινήθηκαν συνολικά 3.431 πλοία, έναντι 3.424 πλοίων το 2000 και πέρασαν 231.580 επιβάτες, ενώ αναφορικά με το εμπορικό λιμάνι, διακινήθηκαν 14.092.117 εμπορεύματα και αποθηκεύτηκαν 233.909 containers.

    Τα αντίστοιχα νούμερα για τη χρήση του 2000, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην Ναυτεμπορική, ήταν 248.429 επιβάτες, 15.271.546 εμπορεύματα και 229.745 containers.

    Στους βασικούς στόχους της διοίκησης της επιχείρησης, εντάσσονται η βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.

    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Για την επόμενη τριετία, η διοίκηση της εταιρίας θα επενδύσει συνολικά 22,47 εκατ. ευρώ. Τα πάγια κυριότητας του ΟΛΘ ΑΕ, αφορούν στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, που θα διατεθούν 11,2 εκατ. ευρώ και ποσό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ αναμένεται να διατεθεί για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πρόγραμμα διαχείρισης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και P MIS.

    Τα πάγια κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου, αφορούν στην κατασκευή ανοικτού υπόστεγου στην 6η προβλήτα και αποθήκης αποσυσκευασίας εμπορευματοκιβωτίων αξίας 4,6 εκατ. ευρώ, στην αναβάθμιση υπαίθρου περιβάλλοντος του χώρου της προβλήτας, προϋπολογισμού 1,46 εκατ. Ευρώ και στην αναβάθμιση λιμενικών έργων και οδοποιίας, ύψους 2,75 εκατ. ευρώ.

    Αναφορικά με το επενδυτικό έργο του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αφορά την επέκταση της 6ης προβλήτας, προβλέπει την κατασκευή κρηπιδώματος 530 μ. χερσαίας ζώνης 50 μ. και των βάθρων κύλισης των γερανογεφυρών, προϋπολογισμού 15,34 εκατ. ευρών.

    [20] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Νέα Υόρκη, 8 Ιουνίου 2002 (17:58 UTC+2)

    Σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης μίλησε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επταήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα εθνικά μας ζητήματα, στο πρόβλημα της διεθνούς τρομοκρατίας και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων της ομογένειας.

    "Τα εθνικά μας ζητήματα βρίσκονται, σήμερα, σε μια αποφασιστικής σημασίας καμπή. Γιατί στο επόμενο διάστημα θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, που θα μας συνοδεύουν για τις επόμενες δεκαετίες. Αποφάσεις που θα καθορίσουν τη θέση και το ρόλο της πατρίδας μας στην Ευρώπη και τον κόσμο", επισήμανε και απηύθυνε μήνυμα ομοψυχίας για την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων.

    "Ζούμε ώρες ευθύνης και εθνικής επαγρύπνησης. Εμείς, η παράταξη που πάντα έβαζε και πάντα βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και των Ελλήνων, στηρίζουμε τις εθνικές θέσεις και υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της Χώρας. Χάρη σ' εμάς, στη δική μας υπεύθυνη στάση, η ομοψυχία των Ελλήνων στα μείζονα εθνικά μας ζητήματα είναι σήμερα δεδομένη", τόνισε.

    "Είμαστε εδώ για να δυναμώσουμε τη φωνή και τις θέσεις της Ελλάδας. Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη στις υποθέσεις που αφορούν όλους τους Έλληνες. Για την υπεράσπιση των εθνικών θέσεων. Για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Για την Κύπρο, που δικαιούται επιτέλους να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, χωρίς κανείς να την εκβιάζει", υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία τόνισε ότι "επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας και στηρίζουμε τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γειτονικής μας χώρας". Επισήμανε ωστόσο ότι προέχει για την Τουρκία να συμπεριφέρεται και εκείνη ως ευρωπαϊκή χώρα, ως χώρα δηλαδή που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δεν απειλεί και δεν χρησιμοποιεί βία.

    "Με απλά λόγια: θέλουμε καλές σχέσεις, όχι όμως σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Θέλουμε την εξομάλυνση, όχι όμως στην λογική των μονομερών υποχωρήσεων. Αλλά στην λογική της αμοιβαιότητας, του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και του Διεθνούς Δικαίου", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και όλους τους συμμάχους, όπως υπογράμμισε, για το σκοπό αυτό.

    "Η τρομοκρατία δεν έχει καμιά δικαιολογία, ούτε θρησκευτική, ούτε εθνική, ούτε ιδεολογική. Στρέφεται κατά της ανθρωπότητας και της ελευθερίας. Στρέφεται κατά του πολιτισμού. Είναι χρέος όλων μας να ξεριζώσουμε οριστικά το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Και θα το κάνουμε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και όλους τους άλλους συμμάχους και εταίρους μας", είπε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας και με τη συμπαράσταση της ομογένειας θα διοργανώσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ.

    "Η ιστορική συγκυρία είναι, σήμερα, μοναδική για την πατρίδα μας. Εχουμε, και θα έχουμε, για τα επόμενα χρόνια στη διάθεσή μας τεράστιους πόρους για να πετύχουμε ένα δυναμικό άλμα φυγής προς το αύριο. Εχουμε τη μοναδική ιστορική ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το 2004 η Ελλάδα θα γίνει το κέντρο του κόσμου. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τον πολιτισμό και τις ομορφιές της Πατρίδας μας. Είναι ευκαιρία να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, ότι οι Ελληνες μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά. Είναι, ταυτόχρονα, η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες της Ομογένειας. Ο Ελληνισμός της Αμερικής μπορεί να δώσει πολλά στην κοινή προσπάθεια. Ξέρουμε, ότι χιλιάδες ομογενείς είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν. Εκατομμύρια Ελληνες σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν την κοινή επιτυχία", είπε.

    "Είναι ανάγκη όλοι οι Έλληνες - όπου κι αν ζούμε, όποια παράταξη κι αν υποστηρίζουμε - να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να προετοιμαστούμε και να κάνουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγιναν ποτέ. Όλοι να είμαστε παρόντες. Η υπόθεση αυτή είναι εθνική. Μας αφορά όλους. Και ανήκει σε όλους", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήρε το σημαντικό ρόλο της Αρχιεπισκοπής που χρόνια τώρα, όπως τόνισε, αποτελεί τον πιο ισχυρό συνεκτικό κρίκο του Ελληνισμού. "Επιτέλους θα πρέπει να αναγνωρίζουμε χωρίς φόβο και πάθος τη συμβολή της Ορθοδοξίας. Να θυμόμαστε πάντα ότι στους πιο δύσκολους καιρούς η Εκκλησία υπήρξε τροφοδότης του Ελληνισμού. Αυτά που πάντα μας κράτησαν ενωμένους είναι η γλώσσα μας, ο Πολιτισμός μας, η Παιδεία μας και η πίστη μας", σημείωσε.

    Επισήμανε τέλος ότι πιστεύει βαθιά, στις αστείρευτες δυνάμεις του Ελληνισμού, στη δημιουργικότητα, στην επινοητικότητα, στην προσαρμοστικότητά του.

    "Η μεγαλύτερη προσφορά που μπορούμε να κάνουμε είναι επιτέλους να ενώσουμε τους Ελληνες. Εμείς δεν χωρίζουμε τους Έλληνες σε ''δικούς μας'' και τους ''άλλους'', σε αριστερούς και δεξιούς, σε πράσινους, κόκκινους και γαλάζιους. Εμείς λέμε: Ποτέ πια διχασμός. Εμείς λέμε: Ποτέ πια διχόνοια. Όλοι μαζί πάμε μπροστά για μία καλύτερη Ελλάδα", κατέληξε.

    [21] ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΝΕΙΜΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2001 Η PAPERPACK

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (17:55 UTC+2)

    Λόγω των μειωμένων κερδών που εμφάνισε κατά την οικονομική χρήση του 2001 η εισηγμένη PaperPack Τσουκαρίδης ΑΒΕΕ, η διοίκησή της αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2000, η διοίκηση της βιομηχανίας κατασκευής κυματοειδούς χαρτιού και χαρτονιού και εμπορευματοκιβωτίων από χαρτί και χαρτόνι.

    είχε διανείμει μερίσματα ύψους 55,4 εκατ. δρχ. με καθαρά προ φόρων κέρδη ελαφρά μεγαλύτερα αυτών του 2001, αλλά με μηδενικές ζημίες από πώληση συμμετοχών και χρεογράφων, έναντι 164 εκατ. δρχ. του 2001 και με μηδενική επίσης εκταμίευση για αγορά ιδίων μετοχών έναντι 312 εκατ. δρχ. του 2001.

    Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις της εταιρίας κατά το 2001, ενισχύθηκαν σε ποσοστό 7% και ανήλθαν στα 4.608 εκατ. δρχ., από 4.310 εκατ. δρχ., ενώ του ομίλου σημείωσαν άνοδο της τάξης του 7,2% και διαμορφώθηκαν σε 6.174 εκατ. από 5.757 εκατ. δρχ. το 2000.

    Στον αντίποδα, τα μικτά αποτελέσματα υποχώρησαν σε ποσοστό 0,77%, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 203 εκατ,. από 211 εκατ. δρχ. το 2000 μειωμένα κατά 3,8% περίπου. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη μειώθηκαν κατά 14% και διαμορφώθηκαν στα 391,5 εκατ. από 456 εκατ. δρχ. το 2000.

    Πάντως, η άμεση ρευστότητα κινήθηκε κατά το 2001 στο 1,65 περίπου, η δανειακή επιβάρυνση είναι σε μέσα επίπεδα (56%) και η σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια στο οριακό 0,76/1 περίπου.

    ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2002

    Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους,

    ανήλθε σε 3,578 εκατ. ευρώ, έναντι των 3,494 εκατ.. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2001 και σε ενοποιημένη βάση ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 4,74 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 4,475 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας, άγγιξε το 24% το τζίρου της.

    Όσον αφορά στα καθαρά προ φόρων ανήλθαν στα 157 χιλ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο 2001 ήταν 5,8 xιλ. ευρώ. Σε ενοποιημένη βάση τα καθαρά προ φόρων κέρδη μετά την αναλογία μετοχών μειοψηφίας, ανήλθαν στα 219 xιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 287%. Σε ενοποιημένη βάση το EBITDA διαμορφώθηκε στα 878 xιλ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

    [22] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΕΚΑ

    Αθήνα, 8 Ιουνίου 2002 (17:54 UTC+2)

    Συνεδρίασε το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής με αιχμή το ζήτημα του ευρωστρατού, τις πολιτικές εξελίξεις και τη στάση της Κίνησης στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Κίνησης Νίκος Μπίστης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της κεντροαεριστεράς.

    "Ο λαός εμπιστεύθηκε τον Κώστα Σημίτη και είναι έτοιμος, παρά τα περί αντιθέτου γραφόμενα και καταγραφόμενα στις δημοσκοπήσεις, να τον εμπιστευθεί και πάλι ως εκφραστή του μεγάλου ρεύματος του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας. Οχι, ως διαχειριστή συνεχών κρίσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Το ρεύμα του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού είναι κατά πολύ ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί δε να καταστεί και πάλι πλειοψηφικό, μόνο εάν συμπεριλάβει οργανικά το χώρο της δημοκρατικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου", τόνισε.

    [23] ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Μαδρίτη, 8 Ιουνίου 2002 (17:53 UTC+2)

    "Στις νέες ρυθμίσεις του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων με στόχο τη στενότερη συνεργασία της με την Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας, αλλά και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής της", αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων "τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με την άμεση ή έμμεση σύμπραξή τους στη νομοθετική ή εξελεγκτική διαδικασία της Ένωσης, όσο και στο εθνικό πλαίσιο, με τη στενή παρακολούθηση των ευρωπαϊκών διεργασιών και την άσκηση ανάλογης επιρροής στις Κυβερνήσεις τους".

    Όπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, "η αναβάθμιση της συμμετοχής των Εθνικών Κοινοβουλίων στην ενοποιητική διαδικασία αποβλέπει στη διεύρυνση της νομιμοποιητικής βάσης της Ένωσης και συνεπώς στη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, ενώ συμβάλλει επίσης στν αμεσότερη ενημέρωση και εμπλοκή του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων, καθώς και την ενίσχυση της διαφάνειας στις κοινοτικές διαδικασίες".

    Όσον αφορά στο ρόλο των Κοινοβουλίων μέσα στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες "τις προτάσεις για την προώθηση ενός νέου εξελεγκτικού ρόλου των Εθνικών Κοινοβουλίων, σε τομείς όπως η εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια, ενώ αντέτεινε στην πρόταση δημιουργίας ενός δεύτερου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Γερουσίας), γιατί αυτό θα περιπλέξει την ήδη πολυσύνθετη νομοθετική διαδικασία, τον κατά περίπτωση προκαταρκτικό έλεγχο των Κοινοβουλίων ως προς την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας παρά τις πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής ενός τέτοιου ελέγχου". Παράλληλα, συμφώνησε με την ιδέα να μονιμοποιηθεί η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης ως όργανο αναθεώρησης των συνθηκών.

    Ο κ. Κακλαμάνης πρόσθεσε ότι "απαραίτητη είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας των Εθνικών Κοινοβουλίων με τα βασικά όργανα της Ε.Ε.", ενώ ως κρίσιμο στοιχείο στην αναβάθμιση των Κοινοβουλίων έθεσε "την ενεργότερη εμπλοκή τους στις εσωτερικές διεργασίες διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής κάθε χώρας". Στο σημείο αυτό, παρατήρησε ότι "σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι Επιτροπές Εξωτερικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι οποίες μπορούν να αναλάβουν και το εξελεγκτικό και συμβουλευτικό έργο του δεύτερου και τρίτου πυλώνα".

    [24] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Μαδρίτη, 8 Ιουνίου 2002 (17:39 UTC+2)

    Το πρόβλημα του λεγόμενου "εγγράφου της Άγκυρας" έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, στην απογευματινή παρέμβασή του στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε.

    Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι οι πολίτες της Ευρώπης δυσφορούν όχι μόνο για το δημοκρατικό έλλειμμα αλλά και για τη νηπιώδη μορφή στην οποία βρίσκεται ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε., ώστε να μην μπορεί να εκφραστεί καν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και να αρθρώσει πειστικό λόγο ακόμα και σε θέματα αμέσου ενδιαφέροντος και συμφερόντων της, όπως η κρίση στο παλαιστινιακό και ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης, όπου έτυχε απαράδεκτης μεταχείρισης η παρέμβαση της Ισπανικής Προεδρίας και του κ. Σολάνα από την Κυβέρνηση Σαρόν.

    Χαρακτηριστική είναι, υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης, η περίπτωση της απόφασης των Συμβουλίων Κορυφής της Κολωνίας και της Νίκαιας, για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης (Ευρωστρατού), ως πυρήνα ενός μελλοντικού Ευρωπαϊκού Αμυντικού Στρατού, που υπονομεύεται και ταυτόχρονα υπονομεύεται η αυτονομία και το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμών της με το περίφημο "έγγραφο της Άγκυρας".

    Πρόκειται για ένα κείμενο που έγινε χωρίς καμία εξουσιοδότηση της Ε.Ε. από τις Κυβερνήσεις της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

    Στο κείμενο αυτό, αξιώνεται, κατά τρόπο προσβλητικό για την Ε.Ε. και τους λαούς της, οποιαδήποτε δράση αυτής της Ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης να υπόκειται στο βέτο οποιασδήποτε χώρας του ΝΑΤΟ, ακόμα και αν αυτή δεν είναι μέλος της Ε.Ε., ακόμα κι αν η δύναμη αυτή δεν χρησιμοποιεί τις υποδομές του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Κακλαμάνης διατύπωσε την ελπίδα ότι η Ισπανική Προεδρία θα προωθήσει μία λύση του προβλήματος, έτσι που το περίφημο αυτό έγγραφο να αντικατασταθεί με μια απόφαση που να συμβιβάζεται με το σεβασμό της αυτονομίας των αρχών της Ε.Ε.

    Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Πρόεδρος της Βουλής με την Πρόεδρο της Ισπανικής Βουλής Λουίζα Φερνάντα Ρούνη στην οποία εξέθεσε λεπτομερώς τις θέσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το απαράδεκτο του κειμένου της Άγκυρας και ζήτησε τη δική της παρέμβαση ώστε η προσπάθεια της Ισπανικής Προεδρίας -ο Πρωθυπουργός κ. Αθνάρ θα μεταβεί την Τρίτη 11 Ιουνίου στην Αθήνα γι' αυτόν τον σκοπό- να είναι αποτελεσματική και να μην χρεωθεί η Ισπανική Προεδρία μία προσπάθεια που αναιρεί τις ομόφωνες αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής της Κολωνίας και της Νίκαιας για την ίδρυση του ευρωστρατού, εξαρτώντας την εφαρμογή τους από το βέτο της οποιασδήποτε εξωευρωπαϊκής χώρας του ΝΑΤΟ, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούνται υποδομές του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπει το περίφημο "έγγραφο της Άγκυρας" σε βάρος του κύρους της αυτονομίας και της προοπτικής της Ε.Ε. και των θεσμών της.

    Η κα Ρούντι διαβεβαίωσε τον κ. Κακλαμάνη ότι θα συναντήσει πριν την αναχώρησή του τον κ. Αθνάρ, τον οποίο θα ενημερώσει για την ομόφωνη αυτή θέση της Ελληνικής Βουλής, καθώς επίσης ότι η πρόθεση της Ισπανικής Προεδρίας και του κ. Αθνάρ είναι η εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης στο πρόβλημα αυτό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 June 2002 - 18:13:58 UTC