Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • [02] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
  • [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ
  • [04] 300.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • [06] ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Ο Η. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
  • [07] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
  • [08] ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ
  • [09] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [10] ΣΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004" Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤ.
  • [11] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΟΕ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ
  • [13] H Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  • [14] ΑΣΚΡΟΦΤ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [15] ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
  • [16] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [17] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [18] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
  • [19] ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΕΛΑΒΕ Η 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
  • [20] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [21] ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΔΕΗ Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ
  • [22] ΕΒΡΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [23] ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΜΕ 12,47% ΣΤΗ MAGNA TRUST ΑΕΕΧ
  • [24] Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [25] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΕ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [01] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (12:54 UTC+2)

    Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου ζήτησε και έλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός μετά την ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου σε συνέντευξή του ότι προτίθεται να αποσυρθεί από την πολιτική μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, ο Αλέκος Παπαδόπουλος δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο. Ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε την παραίτησή μου, την οποία και υπέβαλα. Τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη του με την ανάθεση τριών κορυφαίων υπουργείων: Οικονομικών αρχικά ως συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Πρόνοιας. Θα συνεχίσω να ασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Βουλής, καθώς και του στελέχους του ΠΑΣΟΚ».

    Σε ό,τι αφορά στον αντικαταστάτη του κ. Παπαδόπουλου στο υπουργείο Υγείας, τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν τα ονόματα των Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Κώστα Γείτονα, Στέφανου Μανίκα και του Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Εξάλλου ενδέχεται να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις θέσεις του υφυπουργού Μεταφορών Σπύρου Βούγια και του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Κουράκη που κάποια στιγμή θα πρέπει να παραιτηθούν λόγω της υποψηφιότητάς τους για τις δημοτικές εκλογές.

    [02] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Νέος υπουργός Υγείας τοποθετείται με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο καθηγητής, Κώστας Στεφανής, ακαδημαϊκός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο νέος υπουργός θα ορκιστεί αμέσως μετά την επιστροφή του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, από τη Νέα Ζηλανδία.

    [03] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (15:41 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Δεν έχουν υποβληθεί επισήμως συγκεκριμένες προτάσεις από την ισπανική προεδρία

    για το θέμα του ευρωστρατού, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος

    Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενόψει και της αυριανής επίσκεψης στην

    Αθήνα του προεδρεύοντα Ισπανού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι έχουν αναπτυχθεί πολλές πρωτοβουλίες από την

    ισπανική πλευρά αλλά όχι επίσημη πρόταση. "Είναι θετικό το γεγονός ότι αναπτύσσονται ιδέες και σκέψεις αλλά έχουμε πολύ δρόμο και δουλειά ακόμη για να υπάρξει συμφωνία", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [04] 300.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μυτιλήνη, 10 Ιουνίου 2002 (11:01 UTC+2)

    Περισσότεροι από 300.000 λαθρομετανάστες, κυρίως Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη και ετοιμάζονται να αποβιβαστούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Aegeantimes.gr, που έχει έδρα τη Μυτιλήνη.

    Ειδικότερα αναφέρεται ότι, βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών, περισσότεροι από 70.000 λαθρομετανάστες, προωθούνται ήδη τμηματικά στις περιοχές, Κουτσούκουγιού, απέναντι από τις Β.Α. ακτές της Λέσβου, Αϊβαλί, απέναντι από την Μυτιλήνη, Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο και Αλικαρνασός (Μποντρούμ), απέναντι από την Ρόδο, προκειμένου να αποβιβαστούν στην Ελλάδα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

    Ακόμη το άρθρο κάνει λόγο για κινήσεις των Τούρκων δουλεμπόρων που προδίδουν το σχέδιο μεταφοράς των λαθρομεταναστών, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπως η αγορά των μεταχειρισμένων ή εγκαταλελειμμένων πλοίων της Μαύρης Θάλασσας, (περισσότερα από 50), από διάφορους ιδιώτες και η μεταφορά τους σε λιμάνια της Β. Τουρκίας, αφού αγοράστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους έναντι 20 30 χιλιάδων δολαρίων το καθένα. Τα περισσότερα από αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν στα αμπάρια τους 150 με 800 λαθρομετανάστες και στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρές φορτηγίδες από την Ρουμανία, Ουρκανία και Βουλγαρία.

    Τέλος το άρθρο αναφέρει ότι η απόφαση των Τούρκων δουλεμπόρων να αυξήσουν, φέτος, τις μαζικές μεταφορές λαθρομεταναστών, με φορτηγά πλοία, στην Ελλάδα, οφείλεται στο μικρότερο κόστος της μεταφοράς αυτής συγκριτικά με τη μέχρι σήμερα πρώτη επιλογή τους, που ήταν η Ιταλία, καθώς και στο ότι η Ιταλία έχει σκληρύνει την στάση της απέναντι στα δουλεμπορικά πλοία, ενώ πρόσφατα προέβη σε αρκετές βίαιες απωθήσεις πλοίων που μετέφεραν λαθρομετανάστες. 

    Εκπρόσωπος του τουρκικής κυβέρνησης που ρωτήθηκε για το θέμα της επαναπροώθησης λαθρομεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία, τόνισε ότι οι δυο χώρες συνεργάζονται αρμονικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης, που τις αφορά και τις δυο.

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΟΜΟΨΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Aθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (14:11 UTC+2)

    Τη σημασία της συστράτευσης όλου του ελληνισμού για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του χθες σε ομογενείς στο Τορόντο του Καναδά. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα ακόμη τείχος του αίσχους που χωρίζει τη Λευκωσία και τόνισε ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

    Για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε πως κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει και θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία επισήμανε ότι η συνεργασία και η φιλία με την Άγκυρα δεν εξασφαλίζεται με μονομερείς υποχωρήσεις και κάλεσε τη γειτονική χώρα να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των διεθνών συνθηκών, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του αποκλεισμού της βίας και της απειλής χρήσης βίας.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την πορεία του Έλληνα, ο οποίος, όπως είπε, ταξίδεψε στις τέσσερις γωνιές της γης και κατάφερε να προκόψει, να δημιουργήσει αλλά και να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση της πατρίδας. Με αφορμή, εξάλλου, την παγκοσμιοποίηση ο κ. Καραμανλής απέναντι στην πιθανότητα διακοπής της ιστορικής διάρκειας του Ελληνισμού αντέταξε την προοπτική της ενδυνάμωσης της παρουσίας του στο παγκόσμιο στερέωμα.

    Για τη στάση του ελληνικού κράτους απέναντι στην προοπτική και την πορεία του Οικουμενικού Ελληνισμού, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν γρήγορα, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας με επιτυχία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης του ρόλου των ομογενειακών οργανώσεων, ενίσχυσης του ρόλου της Εκκλησίας, στήριξης του ομογενειακού Τύπου, ενεργοποίησης των Φιλελλήνων και προώθησης των ελληνικών γραμμάτων στα νέα παιδιά αλλά και στους ξένους.

    Ο κ. Καραμανλής συνέστησε στους Έλληνες της διασποράς να αποφύγουν την κομματικοποίηση και τους κάλεσε να πορευτούν όλοι μαζί με πνεύμα ομοψυχίας ώστε να ανοίξει ο δρόμος της επιτυχίας, της προκοπής και της ευημερίας, για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται.

    «Για εμάς, η μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε αν είμαστε η επόμενη κυβέρνηση στη χώρα μας, είναι οριστικά και αμετάκλητα να ενώσουμε όλους τους Έλληνες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι παρόλο που είναι θεμιτό και υγιές φαινόμενο να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες, οι διαφορές αυτές δεν μπορεί να είναι τροχοπέδη στην πορεία των Ελλήνων. «Ηρθε η ώρα να πούμε καθαρά σε όλες αυτές τις Κασσάνδρες ότι τους Έλληνες εμείς δεν τους βλέπουμε ούτε σαν αριστερούς-δεξιούς, σαν πράσινους, σαν κόκκινους, γαλάζιους, αλλά σαν Έλληνες μόνο. Σαν Έλληνες που θέλουν να προσφέρουν κάτι στην συνολική προσπάθεια» τόνισε.

    Σήμερα ο κ. Καραμανλής βρίσκεται στην Ουάσιγκτον.

    [06] ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ Ο Η. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σέρρες, 10 Ιουνίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Την πορεία εκτέλεσης έργων στο νομό Σερρών εξέτασε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, ενώ είχε συνάντηση και με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων του νομού.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα ο κ. Λιακόπουλος τόνισε ότι «έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επεμβάσεων που ξεπερνά τα πέντε δισεκατομμύρια δραχμές που θα διατεθούν από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg». Πρόσθεσε, δε, ότι την Τετάρτη θα έχει σύσκεψη εργασίας στη Σόφια με στόχο την ενεργοποίηση από την πλευρά της Βουλγαρίας του προγράμματος Phare.

    Mετά την επίσκεψή του στο έργο «Ανισόπεδος κόμβος Πετριτσίου-οδός προς Προμαχώνα» και την περιφερειακή οδό Σερρών, ο κ. Λιακόπουλος χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία των έργων στο νομό. "Γίνονται αρκετά μεγάλες παρεμβάσεις στον ανισόπεδο κόμβο Πετριτσίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2003. Αυτό που ζητούμε είναι να αυξήσουμε τις πιστώσεις στον κάθετο άξονα Προμαχώνα και σύνδεσης με την Εγνατία οδό, η οποία είναι απαραίτητη. Είμαι πάντως αισιόδοξος ότι ένα μεγάλο τμήμα του κάθετου άξονα θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια", είπε.

    Το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε στις Σέρρες με δημάρχους και το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ του νομού, καθώς και με εκπροσώπους των φορέων της πόλης. Ο κ. Λιακόπουλος δήλωσε ότι «στις προτεραιότητες της περιφέρειας για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η ολοκλήρωση του ΕΠΤΑ και των αθλητικών υποδομών στον νομό Σερρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

    [07] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Σεούλ, 10 Ιουνίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ένας Πολωνός, που έπεσε σήμερα από τις κερκίδες του σταδίου της Γεονγιού, όπου γινόταν η αναμέτρηση της ομάδας του με την Πορτογαλία. Ο άτυχος φίλαθλος μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της νοτιοκορεατικής πόλης. Ο υπεύθυνους Τύπου της FIFA, Μπόρχα Μπιλμπάο απλά επιβεβαίωσε το συμβάν χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του φιλάθλου που διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

    [08] ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Ουάσιγκτον, 10 Ιουνίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν την ώρα που τα ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν εκ νέου στην Ραμάλα με σκοπό τον αποκλεισμό του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εισβολή των ισραηλινών αρμάτων μάχης στη Ραμάλα λίγο πριν την συνάντηση Μπους - Σαρόν αποτελεί απόδειξη ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν περίμενε καμία αντίδραση από τον Αμερικανό πρόεδρο για το εν λόγω θέμα.

    Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δεν άσκησε καμία κριτική εναντίον της πολιτικής του Σαρόν τονίζοντας μόνο ότι η σημερινή πολιτική ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις μακρόχρονες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ τόνισε ότι γίνεται αντιληπτό ότι οι κινήσεις του Ισραήλ είναι μικρές σε διάρκεια και έχουν ως τελικό σκοπό την σύλληψη των τρομοκρατών.

    Σχετικά με τον ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής που προωθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης κατόπιν των έντονων πιέσεων που δέχεται απί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ο κ. Φλέισερ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει να δει περισσότερη δράση προσθέτοντας ότι "μόνο ο χρόνος μπορεί να αποδείξει αν πρόκειται για θετικό βήμα".

    Από την πλευρά του σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν ανέφερε: "Εάν δούμε καθοριστικές αλλαγές στις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας και στον τρόπο που αναχαιτίζουν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ τότε θα ξέρουμε ότι έχει επιτευχθεί κάτι πολύ σημαντικό".

    Ωστόσο ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπεντ Ραμπο επισήμανε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να υπονομεύσει την Παλαιστινιακή Αρχή προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του κ. Σαρόν στην Ουάσινγκτον φανερώνει ότι η αμερικανική διοίκηση υποστηρίζει την κατάληψη και τις επιχειρήσεις εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών.

    Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στη New York Times ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε ότι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους δεν μπορεί να ξεκινήσουν παρά μόνο όταν σταματήσει η βία εναντίον του Ισραήλ.

    "Το Ισραήλ πρέπει να νικήσει την τρομοκρατία. Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί βρισκόμενο υπό επίθεση" τόνισε.

    [09] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Δυτ. Θεσσαλίας ξεκινάει από σήμερα «εξόρμηση» στα δημοτικά σχολεία των Τρικάλων, της πόλης που θα φιλοξενήσει το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουνίου το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών - γυναικών. Στους μαθητές μοιράζεται διαφημιστικό υλικό του ΣΕΓΑΣ και ένα φυλλάδιο σχετικό με τους αγώνες..

    Επίσης από σήμερα λειτουργεί σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην οδό Ασκληπιού, video wall στο οποίο θα προβάλλονται οι μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού στίβου τη χρονιά που πέρασε (2001). Η πόλη ζει πλέον στο ρυθμό του πανελλήνίου πρωταθλήματος καθώς σε κεντρικά σημεία υπάρχουν αερο-πανό , ενώ οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν διαφημιστικά σποτάκια.

    Στα Τρίκαλα αναμένεται να δώσουν το παρόν οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες. Για τους περισσότερους από αυτούς είναι μάλιστα ο πρώτος αγώνας στον ανοικτό στίβο. Οι Πανελλήνιοι αγώνες, που έχουν τον αριθμό 88 για τους άνδρες και το Νο 67 για τις γυναίκες είναι η κορυφαία εσωτερική διοργάνωση το στίβου. Ειδικά φέτος αποτελεί το βασικό κριτήριο για την συγκρότηση της εθνικής ομάδας που θα πάρει μέρος στο ευρωπαικό κύπελλο «Μπρούνο Τζάουλι». Επίσης αποτελεί έναν από τους αγώνες πρόκρισης για το πανευρωπαικό πρωτάθλημα του Μονάχου.

    Το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, είναι αφιερωμένο στον «Νέστορα» του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού, τον Ηλία Μισαηλίδη.

    [10] ΣΤΗΝ "ΑΘΗΝΑ 2004" Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤ. ΝΤΙΠΑΡΝΤΜΕΝΤ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" επισκέφθηκε σήμερα ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φράνσις Τέιλορ, συνοδευόμενος από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ.

    Τον κ. Τέιλορ ενημέρωσε για την πορεία της διοργάνωσης, κυρίως σε θέματα ασφάλειας, ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Σπανουδάκης.

    [11] ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΑΝΟΕ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ως την καλύτερη πίστα Κανόε Σλάλομ στον κόσμο, χαρακτήρισαν την υπό κατασκευή Ολυμπιακή εγκατάσταση στο Ελληνικό, οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κανόε (ICF) που επισκέφτηκαν σήμερα τα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004.

    Ο Πρόεδρος της ICF, Ulrich Feldhoff, ο Γενικός Γραμματέας, Jose Perurena Lopez και οι Τεχνικοί Επιτετραμμένοι, Peter Horster (Σλάλομ) και John Leukemans (Σπριντ), ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων, Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Αγώνων, Γιάννη Γιαννουρή, την Διευθύντρια Αθλητικού Σχεδιασμού, Ελένη Μιχοπούλου, την Διευθύντρια Υπηρεσιών Αθλημάτων, Anita Spring, τον Διευθυντή Αθλήματος, Φώτη Τσάλτα και στελέχη της Διεύθυνσης Αθλημάτων, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην διοργάνωση του Ολυμπιακού τουρνουά του Κανόε. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε - Καγιάκ, Χρήστος Σμυρλής και ο Γενικός Γραμματέας, Αντώνης Νικολόπουλος.

    Οι αξιωματούχοι της ICF, ενημερώθηκαν επίσης, από ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για την πρόοδο στην κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό όπου θα διεξαχθεί το άθλημα του Σλάλομ, αλλά και του Σχινιά όπου θα διεξαχθεί το άθλημα του Σπριντ.

    Ο Πρόεδρος της ICF, Ulrich Feldhoff, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πίστα Κανόε Σλάλομ, που κατασκευάζεται στο Ελληνικό.

    «Είμαστε εντυπωσιασμένοι από την πίστα που κατασκευάζεται στην περιοχή του Ελληνικού. Μόλις ολοκληρωθεί θα είναι μακράν η καλύτερη στον κόσμο για το Σλάλομ. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και μία άριστη ενημέρωση από τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής. Όλες οι ερωτήσεις μας βρήκαν απάντηση και αναχωρούμε απόλυτα ικανοποιημένοι».

    [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οξύτατη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Θόδωρου Ρουσόπουλου στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα, ο οποίος με αφορμή το περιστατικό έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, τόνισε ότι στελέχη της Ν.Δ. επιχείρησαν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας και φόβου.

    "Γνωρίζαμε ότι η λέξη ευθιξία απουσιάζει από το πολιτικό λεξιλόγιο της κυβέρνησης Σημίτη.Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Πρωτόπαπα το επιβεβαιώνουν. Οπως, επίσης, καταδεικνύουν ότι η ανευθυνότητα, η υποκρισία και ο παραλογισμός της κυβέρνησης δεν έχουν όρια", απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Αντί να συναισθανθούν, επιτέλους, τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, επιμένουν να στρουθοκαμηλίζουν, μιλώντας για μια ακόμη φορά "για τυχαίο και μεμονωμένο περιστατικό".

    Όπως, ακριβώς, "τυχαία και μεμονωμένα" περιστατικά ήταν:

    Το φιάσκο της οδού Νιόβης με θύμα την Αμ. Γκινάκη.

    Η λεωφοροπειρατία με θύμα τον Γ. Κουλούρη.

    Η απόδραση του Πάσσαρη, που στοίχισε τη ζωή των αστυνομικών Θ. Δρακόπουλου και Δ. Αλεβιζόπουλου.

    Το φιάσκο στο Νέο Κόσμο και η διαφυγή του Πάσσαρη στη Ρουμανία.

    Οι συνεχείς αποδράσεις κρατουμένων από τις φυλακές", επισήμανε.

    "Θα συνιστούσαμε στον κ. Πρωτόπαπα, αντί κατά την πάγια πρακτική του, να κατηγορεί την αντιπολίτευση, να διαβάσει τις δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματός του, που μιλούν για ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναζητηθούν ψηλά. Προφανώς, όμως, για τον κ. Πρωτόπαπα, αυτά είναι ψιλά γράμματα", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ.

    [13] H Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα το Πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας οργάνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, στο Αθλητικό Κέντρο του Δάσους Χαϊδαρίου. Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ο Γεώργιος Σεφέρης στην ομιλία του, στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, μεταξύ άλλων είπε ".Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια". Ένα κομμάτι από την τεράστια αυτή παράδοσή μας είναι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Για την άρτια οργάνωση και επιτυχία αυτών των αγώνων, αυτής της παγκόσμιας γιορτής του αθλητισμού, του πολιτισμού και της ειρήνης, εργαζόμαστε με συνέπεια, πρόγραμμα, και ενθουσιασμό.

    Θέλουμε όμως στη γιορτή αυτή να συμμετέχουν όλοι και για το λόγο αυτό προσπαθούμε να σας ενημερώσουμε και να σας ευαισθητοποιήσουμε.

    Ιδιαίτερα τη νέα γενιά που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και διοργάνωση των Αγώνων.

    Τη γενιά που ως εθελοντές, εργαζόμενοι, θεατές θα ζήσουν από κοντά τη μαγεία της επιστροφής των Αγώνων στην πατρίδα τους.

    Τη γενιά που θα μπορεί να λέει, ήμουν και εγώ εκεί.

    Γι' αυτό σχεδιάσαμε το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία» που η εφαρμογή του - σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου - αποτελεί πρωτοπορία στην ιστορία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας αποσκοπεί στην αγωγή των νέων σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, ενώ λαμβάνει υπόψη του στοιχεία του σύγχρονου κόσμου όπως η πολυπολιτισμικότητα, το περιβάλλον, η βία και το ντόπινγκ.

    2000 εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής έχουν επιμορφωθεί ειδικά για το πρόγραμμα αυτό.

    Όλοι τους αποτελούν κοινωνοί για τη χαρά της προσπάθειας και της συμμετοχής των μαθητών στις δραστηριότητες του προγράμματος, που εφαρμόζεται σε 6.500 σχολεία στην Ελλάδα και σε 1000 σχολεία της Κύπρου.

    Και μας δίνει ιδιαίτερη χαρά που το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Παιδείας έχει αναδειχθεί σε καθημερινή γιορτή για όλα αυτά τα σχολεία.

    Συγχαρητήρια λοιπόν για τη συμμετοχή σας γιατί, όπως είχε πει και ο Pierre de Coubertin, το σπουδαιότερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη αλλά η συμμετοχή».

    [14] ΑΣΚΡΟΦΤ: ΑΠΕΤΡΑΠΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 10 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές αρχές κατόρθωσαν να αποτρέψουν επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη χρήση "βρώμικης" βόμβας δηλαδή μιας βόμβας με ραδιενεργά στοιχεία, συλλαμβάνοντας ένα μέλος της Αλ Κάιντα.

    "Έχουμε συλλάβει έναν γνωστό τρομοκράτη που σχεδίαζε επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Αμερικανός υπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμα από την Μόσχα που μεταδόθηκε ζωντανά στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Άσκροφτ πρόκειται για τον Αμπντουλάχ αλ Μουτζαχιρ γνωστό και ως Χοσέ Παντίγια ο οποίος συνελήφθη στις 8 Μαίου στο αεροδρόμιο του Σικάγου προερχόμενος από το Πακιστάν.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει απτές αποδείξεις ότι ο συλληφθείς συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Σημειώνεται ότι η λεγόμενη "βρώμικη βόμβα" μπορεί να προκαλέσει το θάνατο μεγάλου αριθμού ατόμων στην περιοχή όπου θα εκραγεί μέσω της μετάδοσης τοξικών ουσιών.

    [15] ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Βόλος, 10 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Το νέο σωφρονιστικό κατάστημα Κασσαβέτειας Βόλου θεμελίωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Είναι ένα από τα 17 νέα καταστήματα που κατασκευάζονται σε όλη τη χώρα στο πλάισιο αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των φυλακών.

    Οι νέες φυλακές κατασκευάζονται σε έκταση 170 στρεμμάτων, με συνολικό κόστος 14,6 εκατομμύρια ευρώ και έχουν δυνατότητα στέγασης 280 ατόμων. Η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2004.

    [16] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Μόσχα, 10 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Η ενίσχυση της συνεργασίας των αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας για την πάταξη της διενθούς τρομοκρατίας αποτέλεσε το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ με Ρώσους αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Μόσχα.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Ο κ. Ασκροφτ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας χαρακτηρίζοντάς την ως έναν πολύ καλό συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η αμερικανική διοίκηση αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλει η Ρωσία για την πάταξη της τρομοκρατίας στην Τσετσενία.

    "Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί ότι η τρομοκρατία αποτελεί διεθνής απειλή που εκδηλώνεται σε πολλά μέρη και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο" τόνισε ο κ. Ασκροφτ.

    [17] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Νέο γύρο συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ ξεκινούν αύριο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι πρέσβεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ηλίας Γούναρης και Βάνια Τόσεφσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Μακ Φαξ", επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

    Οι συνομιλίες διεξάγονται με βάση την προσωρινή συμφωνία που υπογράφηκε το 1995 και η οποία θα λήξει τον Οκτώβριο του 2002.

    [18] ΠΓΔΜ: ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Σκόπια, 10 Ιουνίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Το κεντρικό προεδρείο του DPA, ενισχύθηκε σήμερα με δύο ακόμη μέλη, πρώην διοικητές του ΟΝΑ.

    Σε συνεδρίασή του στο Τέτοβο ανακοινώθηκε ότι ο Νταούτ Ρετζέπι, γνωστός ως διοικητής Λέκα, και ο Ρούζι Ματόσι, έγιναν μέλη του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.

    Στο μεταξύ από το PDP ανακοινώθηκε η διαγραφή του μέχρι σήμερα γενικού γραμματέα του κόμματος, Μοχάμετ Χαλίλι, ο οποίος αμφισβητούσε την εκλογή του Αμπντουραχμάν Αλίτι ως προέδρου του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαλίλι πρόκειται να προσχωρήσει στο κόμμα "Ενωση για την ένταξη" που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός των Αλβανών ανταρτών, Αλί Αχμέτι.

    E.Ρ.

    [19] ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΑΝΕΛΑΒΕ Η 01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Το ρόλο συντονιστή στο έργο LAURA «Adaptive Zones for Interregional Electronic Commerce based on the concepts of Request-Based Virtual Organizations and sector-specific Service Level Agreements», προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, ανέλαβε η 01 Πληροφορική ΑΕ, στα πλαίσια του προγράμματος IST της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη περιφερειακών και δια-περιφερειακών ζωνών ηλεκτρονικού εμπορίου, με έμφαση στην διασύνδεση των υπό ένταξη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Οι ζώνες ηλεκτρονικού εμπορίου βασίζονται στην καινοτόμο ιδέα των Request-Based Virtual Organizations (RBVO) και σε Service Level Agreements (SLAs) μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς.

    Στα πλαίσια του έργου θα δημιουργηθεί ένα μοντέλο για διαπεριφερειακό ηλεκτρονικό εμπόριο και θα αναπτυχθεί ένα πιλοτικό σύστημα που θα αξιολογηθεί σε 4 χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία). Σε κάθε μια από τις επιλεγμένες περιοχές των χωρών που συμμετέχουν, θα καταρτιστούν «Κέντρα Υποστήριξης», τόσο για το περιφερειακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και για τις ηλεκτρονικές εμπορικές δραστηριότητές τους.

    [20] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Για προαποφασισμένη κυβερνητική επιλογή έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

    "Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν αποτελεί αντικείμενο εθνικής κοινωνικής συμφωνίας και δεν είναι αποτέλεσμα ουσιαστικού κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. Είναι το αποτύπωμα αποτύπωμα προαποφασισμένης κυβερνητικής πολιτικής που αν συναντά την αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών φορέων που ήδη έχουν εξαγγείλει πανελλαδική πανεργατική και πανδημοσιουπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση", τόνισε.

    Σημείωσε ότι ότι "το νομοσχέδιο βρίσκεται πίσω από τις απαιτήσεις του νέου Συντάγματος που η κυβέρνηση ψήφισε και το καταπατά ένα έτος μετά την ψήφισή του" και ότι "αποτελεί οπισθοδρόμηση, δημοκρατικό ολίσθημα και αποκαλυπτικό των προθέσεων για ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο όλων των εξελίξεων και των παραμέτρων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης".

    Επιπλέον τόνισε ότι "αποκαλύπτει την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση στο πιο κρίσιμο κοινωνικό θέμα".

    "Είναι νομοσχέδιο κινούμενη άμμος, που προωθείται με τη νοοτροπία των λευκών επιταγών για τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων και των ασφαλισμένων", είπε.

    "Είναι ένα νομοσχέδιο νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, ανασφάλειας, μείωσης των συντάξεων, κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χειροτέρευσης των όρων συνταξιοδότησης", επισήμανε.

    Εκανε λόγο για "αυταρχικό, διοικητικό και λογιστικό μόρφωμα που απευθύνεται περισσότερο στην Κομισιόν και τους διεθνείς δανειστές της χώρας, που απαιτούν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και τη μείωση του δημοσίου χρέους", υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΝ θα το καταψηφίσει και θα υπερασπιστεί τις βασικές αρχές μιας δίδυμης μεταρρύθμισης ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, που θα οδηγεί στην ενίσχυση του δημόσιου, καθολικού, υποχρεωτικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επιτέθηκε κατά της Ν.Δ. τονίζοντας ότι "είτε υπερασπίζεται τις αντικοινωνικές παρεμβάσεις της για το ασφαλιστικό την περίοδο 1990-1993, είτε ασκεί κριτική στις κυβερνητικές προτάσεις ζητώντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, είτε προσπαθεί δια του θορύβου να αποκρύψει τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις της για το ασφαλιστικό με το γελοίο πολιτικά επιχείρημα, ότι φοβάται μη τις της κλέψει το ΠΑΣΟΚ".

    [21] ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΑΙ ΔΕΗ Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Το Δικαστικό Μέγαρο και την περιφερειακή διεύθυνση της ΔΕΗ επισκέφτηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας.

    Κατά την επίσκεψή του στο Δικαστικό Μέγαρο περιηγήθηκε στους χώρους εργασίας και στα ακροατήρια και συζήτησε σε εγκάρδιο κλίμα με δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους εργασιακά θέματα που τους απασχολούν.

    Ο κ.Βούγιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ι. Παπαδόπουλο και με μέλη του, με τους οποίους συζήτησε για τη συνεργασία της δημοτικής αρχής και του Δικηγορικού Συλλόγου, θέματα ασφάλειας των πολιτών κ.α. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η δυνατότητα σύστασης φορέα Δημοτικής Νομικής Υποστήριξης, στελεχωμένου από νέους δικηγόρους, το οποίο θα παρέχει δωρεάν νομικές συμβουλές σε ειδικές κατηγορίες πολιτών (ομογενείς, οικονομικοί μετανάστες, κακοποιημένες γυναίκες, ανήλικοι).

    Ακόμη, ο υποψήφιος δήμαρχος συναντήθηκε με τους προέδρους Εφετών και Πρωτοδικών κ.κ. Λαγουμίδη και Τσαλαπόρτα, και με τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών κ.κ. Κουβά και Ζαχαρή, με τους οποίους συζήτησε θέματα απονομής της δικαιοσύνης.

    Κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΗ ο κ.Βούγιας συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή, Θ. Παπανικολάου και ενημερώθηκε για τα επιχειρησιακά σχέδια της εταιρίας, καθώς και για τη δυνατότητα της ΔΕΗ για παροχή αξιόπιστης και φθηνής ενέργειας στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τους εργαζόμενους.

    Το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, κατά την οποία συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία και η παροχή υποστήριξης από τον βουλευτή, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου.

    [22] ΕΒΡΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 10 Ιουνίου 2002 (19:56 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Την ανάγκη ύπαρξης ενός Επιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο θα εμπλέκεται και ο στρατός και το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Νομάρχης Έβρου Γιώργος Ντόλιος. "Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι τωρινό για το Νομό" είπε ο κ. Ντόλιος, "όμως το τελευταίο διάστημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Έτσι η Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης και με τις δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις καταθέτει προτάσεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανέστευσης".

    "Η λαθρομετανάστευση" σημείωσε ο κ. Ντόλιος "είναι ζήτημα που αφορά τη χώρα μας αλλά και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαιτείται η ύπαρξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο θα εμπλέκετααι ο στρατός, το οποίο θα είναι ήπιο, αλλά θα αποτελεί ένα "ηχηρό" μήνυμα στα κυκλώματα των διακινητών και των λαθρομεταναστών". Όπως επισήμανε, υπάρχει απόφαση του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας - Θράκης, σύμφωνα με την οποία απελευθερώνονταν Ιρακινοί και Αφγανοί λόγω της δυσκολίας συνεννόησης και συνεργασίας με αυτές τις δύο χώρες, κάτι που όμως δημιούργησε προβλήματα. Με αυτά τα δεδομένα όμως, δημιουργήθηκε η αίσθηση σε πολλούς λαθρομετανάστες ότι αυτό θα είναι ένα καθεστώς που θα επαναλαμβάνεται. Έτσι, παρουσιάζεται ένα κύμα εισόδου λαθρομεταναστών στην περιοχή, οι οποίοι παραδίδονται στις αρχές. Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται.

    "Δεν μπορεί η φύλαξή τους να είναι πολυήμερη καθώς οι Αστυνομικές Διευθύνσεις έχουν τη δυνατότητα για ολιγοήμερη φύλαξη", επεσήμανε ο κ. Ντόλιος και πρόσθεσε: "Ειδάλλως ένα μέρος των ανδρών της συνοριοφυλακής απασχολείται με τη φύλαξη των κρατουμένων και όχι τη φύλαξη των συνόρων. Το κύκλωμα των διακινητών και των λαθρομεταναστών πλέον είναι οργανωμένο. Με την είσοδο στη χώρα μας δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία, έρχονται χωρίς χαρτιά, σκόπιμα πολλές φορές. Προβλήματα δημιουργεί και η Τουρκία η οποία δυσχεραίνει την προώθηση των λαθρομεταναστών. Είναι η χώρα από την οποία διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό λαθρομεταναστών είναι υποχρεωμένη να δέχεται την επαναπροώθησή τους εφόσον διαπιστωθεί ότι προέρχονται από εκεί".

    Ο κ. Ντόλιος θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος για μακροχρόνια φύλαξή τους, μέχρι να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες απέλασής τους, σε άλλη περιοχή της χώρας εκτός Θράκης, να επισπεύδονται οι διαδικασίες απέλασής τους και να καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσης των χώρων κράτησής τους.

    Άθλιες συνθήκες

    "Η συνεχής είσοδος των λαθρομετανστών στον Έβρο έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. Τα κρατητήρια των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων του νομού είναι ασφυκτικά γεμάτα και όσοι περισσεύουν κρατούνται σε αποθήκες ακατάλληλες, κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίοι χώροι υγιεινής", σημείωσε ο κ. Ντόλιος και πρόσθεσε: "Μέσα στις προτάσεις της Νομαρχίας Έβρου προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση 50 εκατ. δρχ. προς την Νομαρχία προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι. Το ποσόν αυτό εξασφαλίστηκε και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις βελτίωσης των χώρων κράτησης και η δημιουργία δύο νέων χώρων στα Βρυσσικά και στον Πέπλο".

    Τέλος, κ. Ντόλιος καταφέρθηκε ενάντια σε δηλώσεις πολιτικών προσώπων που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες, όπως είπε, δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. "Έχει δυσκολέψει η διαδικασία της νόμιμης επαναπροώθησης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Είναι ανεπίτρεπτο να βγαίνουν δημόσια πρόσωπα και να μιλούν για μη νόμιμες επαναπροωθήσεις όταν κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ. Θα είναι καλύτερα πριν τοποθετηθούν δημόσια να ενημερώνονται από τους αρμόδιους".

    [23] ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΜΕ 12,47% ΣΤΗ MAGNA TRUST ΑΕΕΧ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Στην αγορά 272.000 μετοχών της μη εισηγμένης MAGNA TRUST AEEX προχώρησε η Τράπεζα Αττικής. Με την αγορά αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα απέκτησε το 12,477% του χαρτοφυλακίου της μη εισηγμένης εταιρίας.

    [24] Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 10 Ιουνίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Aντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας, συναντήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με Αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιουχικών Οργανώσεων, με θέμα το ασφαλιστικό.

    Οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημείωσαν ότι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η ουσιαστική χρηματοδότηση του συστήματος, έχει αποσπασματικές διατάξεις που υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων και για αυτό η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τόνισε μετά τη συνάντηση ότι το σχέδιο νόμου για την ασφάλιση, που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν δίδει καμμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

    "Δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα. Δεν υπάρχει ουσιαστική χρηματοδότηση και υποθηκεύει το μέλλον. Το μέλλον των νέων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αναλυτικά η τοποθέτησή μας θα γίνει στη Βουλή", επισήμανε.

    Από την πλευρά του ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε: "Αποδείχθηκε σήμερα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού είναι μια φενάκη".

    "Στην ουσία, το πρόβλημα μετατίθεται στις μελλοντικές γενιές και στις μελλοντικές κυβερνήσεις. Και φάνηκε αυτό ξεκάθαρα στη συζήτηση που είχαμε με τη ΓΣΕΕ", τόνισε.

    Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς είπε ότι στη διάρκειας της μακράς σύσκεψης, εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις που, ως γνωστόν επικρατούν στη ΓΣΕΕ.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "το νομοσχέδιο, με τις αποσπασματικές του διατάξεις δεν λύνει το πρόβλημα του ασφαλιστικού, απλώς, το κουκουλώνει".

    "Εμείς θα το καταψηφίσουμε και δεν θα πάμε σε διαγωνισμό παροχών χωρίς αντίκρισμα, όπως είναι αυτό το νομοσχέδιο", τόνισε.

    Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές κατέθεσαν τις θέσεις των παρατάξεών τους, όπου καταγράφηκε και πάλι η διάσταση απόψεων που υπάρχει στη ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό.

    "Να υπάρξει δέσμευση από τη μεριά της Ν.Δ. ότι τουλάχιστον ως μίνιμουμ θα δεχθεί αυτό το πλαίσιο χρηματοδότησης που θέτει η κυβέρνηση και ότι αν έρθει και γίνει κυβέρνηση, τότε θα υποστηρίξει το σύστημα οικονομικά, ώστε να μην έχει προβλήματα και να έχει πλεονασματική λειτουργία. Δεν δεσμεύθηκαν γιατί θεωρούν ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη", δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    "Εξηγήσαμε στη Ν.Δ. τα αιτήματα της απεργιακής μας κινητοποίησης στις 18 του μηνός. Καταθέσαμε τη διαφωνία μας στην πρόταση της κυβέρνησης", σημείωσε ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης.

    [25] ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΕ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την εξαγορά τράπεζας στην Αλβανία βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της ΕΤΕ, Θεόδωρος Καρατζάς.

    Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε και ο υποδιοικητής της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης είναι πρώιμο να ανακοινωθεί οτιδήποτε, καθώς η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

    Πάντως, βέβαιο παραμένει το ενδιαφέρον της Εθνικής για ενίσχυση της παρουσίας της στα Βαλκάνια, όπου ήδη η πολύ σημαντική επένδυση που έχει κάνει η Τράπεζα, κοντά μισό δισ. δολάρια, για ίδρυση καταστημάτων και εξαγορά τοπικών τραπεζών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία είναι, μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού στην ελληνική επικράτεια.

    Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της ΕΤΕ με την Alpha Bank μετά το οριστικό "διαζύγιό" τους, ο κ. Καρατζάς επισήμανε ότι οι σχέσεις είναι ανταγωνιστικές, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για δύο "παίκτες" που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ενώ σχετικά με την ανάπτυξη της τράπεζας και το πως αυτή θα προέλθει, τόνισε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Σύντομα, πρόσθεσε, οι πολλαπλές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναμένεται να αποδώσουν καρπούς.

    Στο πνεύμα αυτό "εντάσσονται" και οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων της ΕΤΕ για συμμετοχή του διεθνούς δικτύου στην κερδοφορία του Ομίλου (το τρέχον έτος) σε ποσοστό που ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 20%, έναντι του 14,6% το 2001.

    Ε.Σ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 June 2002 - 18:13:41 UTC