Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [03] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΕΕ
  • [04] ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [06] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
  • [07] Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ ΚΑΙ Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [08] Η ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [09] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ
  • [10] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [11] "ΕΔΑΦΟΣ" ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΕ ΕΦΤΑ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  • [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΠΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ
  • [14] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ KE.Π.ΚΑ. ΓΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • [15] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΠΓΔΜ
  • [16] ΕΝΟΠΛΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [17] ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΑ
  • [18] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΕΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΜΑΪΟ
  • [19] ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,24 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ
  • [20] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • [21] ΕΚΤΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ
  • [22] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ
  • [23] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
  • [24] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (13:51 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή εργαζόμενων πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Πεδίον του Άρεως η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων για το ασφαλιστικό. Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή όπου οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους για το ασφαλιστικό. Τις ώρες της κινητοποίησης προκλήθηκε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.

    Την πρόσκληση για τη σημερινή κινητοποίηση απηύθυναν στους εργαζόμενους η ΑΔΕΔΥ και οι αντιπολιτευόμενες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και η ΠΑΣΚΕ θεωρούν ότι το νομοσχέδιο εμπεριέχει θετικά στοιχεία για τους εργαζόμενους και απείχαν από την κινητοποίηση.

    Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος που χαρακτήρισαν αντισυνδικαλιστικό το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε πετυχημένη την απεργία.

    Μετά το τέλος της κινητοποίησης ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους σε νέα συγκέντρωση στη Βουλή, την Πέμπτη το βράδυ, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στη Βουλή.

    [02] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 18 Ιουνίου 2002 (10:08 UTC+2)

    Περισσότερα από 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη που διέλυσε λεωφορείο το πρωί στην Ιερουσαλήμ ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 40.

    Οι αρχές κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας. Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως μαθητές και άνθρωποι που πήγαιναν στις δουλειές τους. «Το λεωφορείο κόπηκε κυριολεκτικά στα δύο από την έκρηξη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ Μικεη Λεβη.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη αλλά το Ισραήλ κατηγορεί τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. «Η παλαιστινιακή αρχή είναι εμποτισμένη με τρόμο», δήλωσε ο Ντεϊβιντ Μπάκερ, εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν.

    Ωστόσο, και η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαεμπ Ερεκάτ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό CNN ότι η Παλαιστινιακή Αρχή επαναλαμβάνει τη θέση της η οποία είναι κατηγορηματική και είναι κατά της δολοφονίας πολιτών είτε Ισραηλινών, είτε Παλαιστινίων.

    Η επίθεση σημειώθηκε μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι ένα νέο σχέδιο ειρήνευσης στην περιοχή αναμένεται να προωθηθεί. Το σχέδιο αναμένετο να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.

    Ν.Κ.

    [03] ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΕΕ

    Λουξεμβούργο, 18 Ιουνίου 2002 (09:40 UTC+2)

    Εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, των 15, η δέσμη μέτρων κατά της λαθρομετανάστευσης, που είχε ήδη συζητηθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

    Τρία είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας: Ολοκληρωμένη προσέγγιση, επιχειρησιακά μέτρα της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της και προληπτικά μέτρα από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών.

    Σε ότι αφορά τα επιχειρησιακά μέτρα της Ε.Ε., αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, η συστηματική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και ανάληψη κοινής δράσης για τον έλεγχο των συνόρων.

    Συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών δεν επήλθε σε ένα μόνο σημείο, καθώς Γαλλία, Σουηδία και Λουξεμβούργο δεν δέχτηκαν πρόταση της Ισπανικής προεδρίας για επιβολή, οικονομικών κυρίως κυρώσεων, κατά τρίτων χωρών σε περίπτωση που δεν συνεργαστούν, με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [04] ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τόκιο, 18 Ιουνίου 2002 (12:37 UTC+2)

    Δεν λέει να σταματήσει η Τουρκία. Αυτή την φορά κέρδισε με 1-0 την διοργανώτρια Ιαπωνία χάρις το γρήγορο γκολ που σημείωσε στο 12' ο Νταβαλά και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού. Το μοναδικό τέρμα που σημειώθηκε ήταν αποτέλεσμα της αδράνειας της άμυνας και του Ιάπωνα τερματοφύλακα.

    Οι Ιάπωνες από την άλλη προσπαθούσαν να αντιδράσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αν και σε πολλές φάσεις του παιχνιδιού πίεσαν ασφυκτικά την Τουρκία, αυτή στάθηκε τυχερή και κράτησε ανέπαφη την εστία της. Η επόμενη αντίπαλος της Τουρκίας είναι η έκπληξη του μουντιάλ, η Σενεγάλη.

    Η αναμέτρηση έγινε στο γήπεδο Μιγιάκι. Διαιτητής ήταν ο Πιερλουίτζι Κολίνα από την Ιταλία.

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Τρουσιέρ): Ναζαράκι, Ματσούντα, Ιναμότο (46' Ιτσικάβα - 84' Μορισίμα), Χ. Νακάτα, Νιχιζάουα, Αλεξ (46' Σουζούκι), Κ. Νακάτα, Μιαμότο, Ονο, Μιοτζίν, Τόντα.

    ΤΟΥΡΚΙΑ (Γκουνές): Ρουστού, Κορκμάζ, Ακιέλ, Αλπάι, Κερίμογλου, Σουκούρ, Μπαστούρκ (88' Μανσίζ), Σας (84' Ταιφούρ), Εργκούν, Ουνσάλ, Νταβαλά (74' Νιχάτ).

    [05] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του, Βέλιμιρ Ραντόγιεβιτς, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε συνεργασία για την παροχή τεχνογνωσίας στην εκπαίδευση Γιουγκοσλάβων αξιωματικών στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπαντωνίου διαπίστωσε καλό επίπεδο στις διμερείς σχέσεις και επιθυμία για συνεργασία και τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την εφαρμογή των συμφωνιών Ντέιτον και Οχρίδας για τη Βοσνία και την ΠΓΔΜ αντίστοιχα.

    [06] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

    Ουάσινγκτον, 18 Ιουνίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους πρόκειται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα την ειρηνευτική του πρόταση για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν διευκρινιστεί όλες οι λεπτομέρειες.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, η ειρηνευτική πρόταση Μπους θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε τμήμα της Δυτικής Όχθης με προσωρινά σύνορα και με περιορισμένη κυριαρχία.

    Η ανακοίνωση του σχεδίου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της αραβικής εφημερίδας al-Hayat η αμερικανική διοίκηση έχει ήδη ενημερώσει την Αίγυπτο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου καθώς και τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης για την Μέση Ανατολή.

    Το παλαιστινιακό κράτος θα έχει έδρα στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης και θα είναι ο κύριος φορέας των διαπραγματεύσεων με την ισραηλινή πλευρά.

    Επίσης, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον διάσκεψη για το Μεσανατολικό με την συμμετοχή κρατών όπως η Συρία και ο Λίβανος.

    [07] Σ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ ΚΑΙ Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (20:57 UTC+2)

    «Για εμάς το θέμα της ασφάλισης, το μεγάλο δικαίωμα ζωής για τους εργαζόμενους θα κριθεί από τον συνεχή και διαρκή αγώνα των εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίο του Αρεως.

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης χαρακτήρισε πετυχημένη την απεργία, προσθέτοντας ότι «οι εργαζόμενοι δεν παραπλανήθηκαν ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από όσους κηρύσσουν ότι το νομοσχέδιο είναι καλό»

    [08] Η ΕΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λουξεμβούργο, 18 Ιουνίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Την προειδοποίηση ότι μόνο με έντιμες και ελεύθερες εκλογές η ΠΓΔΜ μπορεί να επιβεβαιώσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, απηύθυναν στα Σκόπια οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες στο Λουξεμβούργο, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα "Ντνέβνικ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Σκόπια, Αλέν Λερουά, σε ομιλία του στη σύνοδο προειδοποίησε για τον κίνδυνο έντασης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τόνισε ότι μόνο εφόσον οι εκλογές διεξαχθούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οι χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να επικυρώσουν τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

    Ο Λερουά έκρινε απαραίτητη η στρατιωτική και πολιτική παρουσία της διεθνούς κοινότητας μέχρι τα τέλη του 2003, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της Οχρίδας, ενώ σχετικά με το θέμα των προσφύγων ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος, αφού από τους 170.000 πρόσφυγες μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει στις εστίες τους 155.000. Τέλος, εξέφρασε ανησυχία για την αμφισβήτηση των συνόρων από το Κοσσυφοπέδιο και για τη συγκέντρωση όπλων στην ΠΓΔΜ.

    [09] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση μετά τις απόψεις που διατύπωσε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ για δημιουργία νέου κράτους στο νησί, "πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για το ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για να υπερασπιστούμε τις αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος αλλά και την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπάντων την υπόσταση του κράτους", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς, κατά πόσον θεωρεί αργοπορημένη την αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Χάνεϊ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυβέρνηση, "φάνηκε πολύ χαλαρή και χλιαρή για πολύ χρονικό διάστημα".

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση "μπορεί να έχει ένα άλλοθι ότι θα ήθελε να δει το πραγματικό και το ολοκληρωμένο κείμενο", των δηλώσεων Χάνεϊ.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ, "δηλώνει ότι είναι στο τραπέζι το θέμα της απαίτησης του Ντενκτάς για αναγνώριση" του ψευδοκράτους και πως δεν μπορεί να προδιαγράψει το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Το ενδιαφέρον της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για άμεσες επενδύσεις στην Κροατία τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε στο Ζάγκρεμπ με στελέχη της κροατικής κυβέρνησης.

    Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Voikovich Hrvoje, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι τα ΕΛΠΕ ενδιαφέρθηκαν ήδη και ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καταθέτοντας σχετική πρόταση για την εξαγορά του 25% της κρατικής κροατικής εταιρίας ΙΝΑ, που δραστηριοποιείται στους τομείς έρευνας και εξόρυξης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διαθέτοντας δύο διυλιστήρια και δίκτυο 600 περίπου πρατηρίων.

    [11] "ΕΔΑΦΟΣ" ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΚΡΟΑΤΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Η άμεση προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας και Κροατίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα όσον αφορά την υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ για τη δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι το 2004, βρέθηκε στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συναντήσεων, που είχε σήμερα στο Ζάγκρεμπ ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος με στελέχη της κροατικής κυβέρνησης.

    Πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στον υπουργό Οικονομίας Voikovich Hrvoje, αποτελεί η συμβολή στην ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από την εποχή του εμφυλίου πολέμου υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Ερνεστίνοβο της Κροατίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Hrvoje ενημέρωσε ότι ήδη η Κροατία ξεκίνησε τα έργα ανοικοδόμησης του ηλεκτρικού δικτύου στο Ερνεστίνοβο και ζήτησε την ελληνική παρέμβαση στο επίπεδο της ΕΕ για τη στήριξη του κροατικού αιτήματος για περαιτέρω συμπληρωματική χρηματοδότηση του έργου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος αποδέχθηκε το αίτημα και δεσμεύτηκε για τη συγκεκριμένη υποστήριξη, προβλέποντας ότι το συγκεκριμένο ηλεκτρικό δίκτυο στην περιοχή του Ερνεστίνοβο ενδεχομένως να είναι έτοιμο και μέσα στο 2003.

    Ανοικοδόμηση του οδικού δικτύου της Κροατίας

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Δημοσίων Έργων V. Gurlin, με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την ανοικοδόμηση του οδικού δικτύου της Κροατίας. Ο Κροάτης υπουργός τόνισε ότι ο κύριος οδικός άξονας, παράλληλος στις ακτές της Αδριατικής, που κατασκευάζεται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο ενός δεκαετούς προγραμματισμού, με πρώτο τμήμα τον αυτοκινητόδρομο Ζάγκρεμπ - Σπλιτ, που θα είναι έτοιμο σε δυόμισι χρόνια περίπου, θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα ως φυσική συνέχεια της προβλεπόμενης από την ελληνική πλευρά για το επόμενο διάστημα κατασκευής της Ιονίας Οδού.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τον οδικό άξονα Ζάγκρεμπ - Βελιγράδι - Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και τον παραδοσιακό άξονα συγκοινωνίας και σύνδεσης της Ελλάδας, μέσω των χωρών της Πρώην Γιουγκοσλαβίας, με την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, εξυπηρετώντας τόσο τις μεταφορές και την οδική συγκοινωνία και επικοινωνία αλλά και τον τουρισμό.

    Τόνισε, όμως, προς τον κ. Gurlin ότι πρώτιστο πλέον ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει και η κατασκευή του νέου κροατικού παραλιακού οδικού άξονα.

    Τουριστική συνεργασία

    Την άμεση προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα συμφώνησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και ο Κροάτης υπουργός Τουρισμού Pave Zupan Ruscovic. Πρώτο βήμα, η ενεργοποίηση της μικτής ελληνο-κροατικής επιτροπής για την τουριστική συνεργασία σε επίπεδο υπουργών.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Τσοχατζόπουλος, μετά τη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον -από ελληνικές εταιρίες- για την κατασκευή ή και την εξαγορά και αναβάθμιση τουριστικών υποδομών και εγκαταστάσεων ξενοδοχείων κλπ. στις Δαλματικές Ακτές.

    "Στόχος της τουριστικής πολιτικής μας", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, "είναι ένα μέρος του μεγάλου τουριστικού ρεύματος, που πηγαίνει στις Δαλματικές Ακτές κάθε χρόνο και αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία στην επόμενη δεκαετία να συνδυάσει το ενδιαφέρον του, βρίσκοντας και τις κατάλληλες διευκολύνσεις, υποδομές και προσβάσεις, για να προωθείται και προς τις παραλίες της Δυτικής Ελλάδας".

    Ο Α. Τσοχατζόπουλος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κροατία με συνάντηση που είχε με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Vesna Kurelec.   

    [12] ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΕ ΕΦΤΑ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ενημερωτικές ημερίδες διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τις ΤΕΔΚ των εφτά νομών (Πιερίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών, Ημαθίας) με στόχο την ενημέρωση των υπευθύνων Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ και των αναπληρωτών τους για τα νέα τους καθήκοντα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου νόμου "περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας" από τους ΟΤΑ.

    Στις ημερίδες που θα γίνουν σε κάθε έναν από τους εφτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ο διευθυντής δασών και οι δασάρχες, οι διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών, ο επόπτης πλημμυρών της ΔΕΚΕ και ο αρμόδιος προϊστάμενος αποχιονισμού της ΔΕΣΕ.

    Ε.Ρ.

    [13] ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΠΤΑ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ

    Ριάντ, 18 Ιουνίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν επτά μέλη της οργάνωσης Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν που σχεδιάζαν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις έγιναν πριν από αρκετούς μήνες.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις με τη χρήση εκρηκτικών και πυραύλων κατά στρατηγικών στόχων της χώρας.

    [14] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ KE.Π.ΚΑ. ΓΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Τις επικίνδυνες συνέπειες από την έκθεση στον ήλιο επισημαίνει με ανακοίνωση του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.), τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη χρήσης αντηλιακού, αλλά και παρέχοντας συμβουλές για τη σωστή χρήση του.

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. τονίζει ότι τα μωρά και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση στον ήλιο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα, στο παιδί ή στον έφηβο, αυξάνουν το ποσοστό της εμφάνισης μελανώματος, που είναι μια συνηθισμένη και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

    Η σημασία του αντηλιακού

    Η φθορά της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο, γίνεται σταδιακά ανεξάρτητα από το αν προκαλείται ηλιακό έγκαυμα. Εκτός από τον καρκίνο του δέρματος και τα εγκαύματα, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις, όπως η πρόκληση ρυτίδων, η πρόωρη γήρανση και η "τραχιά" εμφάνιση του δέρματος. Μελέτες επίσης δείχνουν πως η διαρκής έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

    Τα ηλιακά εγκαύματα σχετίζονται με τα μικρότερα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναι γνωστά και ως ακτίνες UVB. Τα μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας, γνωστά και ως UVA μπορούν να διαπεράσουν το δέρμα και να βλάψουν τους συνδετικούς ιστούς σε μεγαλύτερα επίπεδα, ακόμη και όταν η επιφάνεια του δέρματος είναι δροσερή. Είναι σημαντική η μείωση της έκθεσής μας στις ακτίνες UVA και UVB.

    Στην ετικέτα των αντηλιακών υπάρχει ο δείκτης προστασίας, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor). Όσο πιο ψηλός είναι αυτός ο δείκτης, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία που προσφέρεται. Τα αντηλιακά εμποδίζουν τη διείσδυση των επικίνδυνων ακτινών, αλλά κανένα δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη προφύλαξη. Ακόμη και αυτά με τον μεγαλύτερο δείκτη, επιτρέπουν μία μικρή έκθεση στις ακτίνες UVA και UVB.

    Επίσης, το ΚΕ.Π.ΚΑ. συνιστά στους λουόμενους να χρησιμοποιούν αδιάβροχα αντηλιακά, να χρησιμοποιούν αρκετή ποσότητα σε τακτά χρονικά διαστήματα και χρήση του μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο.

    Τα αντηλιακά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επικίνδυνων αποτελεσμάτων της έκθεσης στον ήλιο, αλλά πρέπει να συνδυάζονται με την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο και την κατάλληλη ένδυση. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι πιο δυνατή από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αντανάκλαση του ηλίου στη θάλασσα αυξάνει της έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.

    Παιδιά και ήλιος

    Τα παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι από τις πιο ευπαθείς ομάδες στην επίδραση των υπεριωδών ακτινών. Συνιστάται μεταξύ άλλων να ντύνονται με ρούχα ελαφριά, που να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο μέρος του σώματός τους. Επίσης, οφείλουν να φορούν γυαλιά ηλίου, τα οποία να έχουν κατάλληλο σχήμα για το πρόσωπό τους. Όσον αφορά τα μωρά που είναι μικρότερα των έξι μηνών, δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο.

    [15] ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Συνεδριάζει σήμερα στα Σκόπια η Επιτροπή για τη διευθέτηση της περιουσίας της πρώην Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας.

    Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων πιθανώς να αποκτήσει τα κτίρια των πρεσβειών της Αθήνας, της Κοπεγχάγης, της Καμπέρα και των Βρυξελλών, δηλαδή τις πρώην γιουγκοσλαβικές πρεσβείες στις αντίστοιχες χώρες. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι των χωρών της πρώην Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας.

    [16] ΕΝΟΠΛΟΙ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 18 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ομάδα ενόπλων από το Κοσσυφοπέδιο εισήλθε χθες στην ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο Σαρ Πλανίνα της περιφέρειας του Τετόβου, όπως μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

    Το υπουργείο Εσωτερικών και το γενικό επιτελείο στρατού εξέδωσαν ανακοινώσεις, σχετικά με το περιστατικό, εκτιμώντας ότι σκοπός των ενόπλων είναι ο εκφοβισμός του σλαβικού πληθυσμού ώστε να μην επιστρέψει στις εστίες του.

    [17] ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (18:44 UTC+2)

    Τρίωρα εκπαιδευτικά σεμινάρια προς τους επενδυτές διοργανώνει στην Αθήνα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

    Στα σεμινάρια αυτά θα δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να ενημερωθούν για θέματα, μεταξύ των οποίων, τα κριτήρια διαμόρφωσης χαρτοφυλακίου, τις διαδικασίες διενέργειας των εταιρικών πράξεων, τις μεθόδους διενέργειας συναλλαγών στο ΟΑΣΗΣ επί μετοχών και ομολόγων και τις υποχρεώσεις παροχής ενημέρωσης από τις εισηγμένες εταιρίες και τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων τους.

    Επίσης, οι επενδυτές θα ενημερωθούν για τις υποχρεώσεις των ΑΧΕ και ΑΕΛΔΕ προς τους πελάτες τους, τις προϋποθέσεις εισαγωγής εταιριών στο ΧΑΑ και τις ευθύνες των αναδόχων, το margin account (περιθώριο ασφάλισης) και το short selling (ανοικτές πωλήσεις), τον ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή και τις τελευταίες εξελίξεις στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κεφαλαιαγορά.

    Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Σοφοκλέους 10. Η συμμετοχή των επενδυτών στα σεμινάρια είναι δωρεάν.

    [18] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 12.000 ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΚΕΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΜΑΪΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2002 (18:43 UTC+2)

    Περισσότερα από 12.000 άτομα εξυπηρετήθηκαν κατά το μήνα Μάιο από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Θεσσαλονίκη.

    Από αυτούς 1.582 ανέθεσαν στο Κέντρο την προώθηση και ολοκλήρωση των υποθέσεών τους, 4.006 ζήτησαν την επικύρωση 3.957 πράξεων γνησίου υπογραφής, 10.431 πράξεων ακριβών αντιγράφων και έκδοση φορολογικών ενημερωτήτων, ενώ χορηγήθηκαν χαρτόσημα - παράβολα αξίας περίπου 9.298 ευρώ. Επίσης, 350 άτομα ζήτησαν την παρέμβαση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών για την απεμπλοκή των υποθέσεών τους ή έκαναν παράπονα για δημόσιες υπηρεσίες, 7.368 ζήτησαν γενική πληροφόρηση επί του τρόπου χειρισμού των υποθέσεών τους, οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στις διαδικασίες των υπηρεσιών που παρέχει το ΚΕΠΟ.

    Το Κέντρο δέχθηκε επίσης 1.812 τηλεφωνήματα πολιτών για ενημέρωσή τους επί γενικών θεμάτων, ενώ 212 άτομα προσήλθαν στο Κέντρο και παρέλαβαν έντυπα, παράβολα και τεύχη των προκηρύξεων γραπτού διαγωνισμού και κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ. Από το Μάιο το Κέντρο ενέταξε άλλες τρεις διαδικασίες που αφορούν τη βαθμολογική αντιστοίχηση από το ΔΙΚΑΤΣΑ, την αίτηση καθορισμού ιθαγένειας και βεβαίωση για τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας.

    Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ηλίας Λιακόπουλος, δήλωσε ότι στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ο θεσμός των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών να επεκταθεί σε τρεις νομαρχίες και 36 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ηδη, στελέχη του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης 100 υπαλλήλων των νομαρχιών και των δήμων και κοινοτήτων των Περιφερειών Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, οι οποίοι και θα στελεχώσουν τα νέα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

    Ε.Ρ.

    [19] ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΜΕΡΙΣΜΑ 0,24 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Γενική Τροφίμων ΑΕ (Μπαρμπα - Στάθης). Δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι κατέχουν μετοχές της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του ΧΑΑ την 5/7/2002. Από 8/7/2002 οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος.

    Επίσης η γενική συνέλευση αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση υπεραξίας ακινήτων εξ' αναπροσαρμογής και άλλων αποθεματικών, από 30.611.9387,84 ευρώ σε 31.075.755,08 ευρώ, με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 2,64 ευρώ σε 2,68 ευρώ ανά μετοχή.

    [20] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Απογοήτευση εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου για το γεγονός ότι προφανώς η Βρετανία παραμένει στις θέσεις για δημιουργία "νέου κράτους" και για δήθεν δύο λαούς στην Κύπρο, όπως τις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λονδίνου στο Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκφραση τέτοιων θέσεων και τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προτίθεται να αποδεχθεί μια προσέγγιση του δώσε-δώσε σε μια προσπάθεια καλοπιάσματος της τουρκικής πλευράς.

    "Θέλω να εκφράσω την απογοήτευσή μου από το γεγονός ότι φαίνεται πως η Βρετανία και μετά το διάβημα παραμένει σε αυτές τις θέσεις, οι οποίες σε μερικά σημεία που εντοπίστηκαν, είναι απαράδεκτες", δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Βρετανού Υπατου Αρμοστή Λιν Πάρκερ ότι δεν προσθέτει αλλά ούτε και αφαιρεί οτιδήποτε από τα όσα είπε ο Λόρδος Xάνεϊ σε συνέντευξη στο CNN Turk.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΕΚΤΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ

    Τόκιο, 18 Ιουνίου 2002 (18:08 UTC+2)

    Εκτός παγκοσμίου κυπέλλου και η Ιταλία. Μια ακόμη μεγάλη έκπληξη με θύμα την γειτονική μας χώρα και θύτη την Νότια Κορέα που χάρη στο "χρυσό γκολ" του Γιουνγκ Χβαν Αν στο 117' πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης για την επόμενη φάση του θεσμού.

    Οι Ιταλοί κατάφεραν να προηγηθούν στο 18' με τον Βιέρι. Και εκεί που όλοι έλεγαν ότι η Ιταλία θα περάσει στην επόμενη φάση, ένα τέρμα του Κι Χιέον Σέολ στο 87΄ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση.

    Οι Κορεάτες ήταν περισσότερο αποφασιστικοί και αξιοποίησαν το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησαν, λόγω της αποβολής του Τότι στο 103`, και κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη με 2-1 χάρη στο τέρμα του Αν.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Μπάιρον Μορένο από τον Ισημερινό. Κίτρινες

    κάρτες αντίκρισαν οι Κόκο, Τάε-Γιουνγκ Κιμ, Τομάσι, Ζανέτι, Τσονγκ Γκουγκ Σονγκ, Τσουν Σου Λι, Ζιν Σουλ Τσόι, ενώ κόκκινη κάρτα (δύο κίτρινες) αντίκρισε ο Τότι.

    Ν. ΚΟΡΕΑ: 1-Βουν Γιάε Λι, 4-Ζιν Σουλ Τσόι, 7-Τάε Γιουνγκ Κιμ (63` 18-Σουν Χονγκ Χβανγκ), 20-Μιουνγκ Μπο Χονγκ (83` 16-Ντου Ρι Τσα), 5-Ναμ Ιλ Κιμ (68` 14-Τσουν Σου Λι), 6-Σανγκ Τσουλ Γιου, 10-Γιουνγκ Πίο Λι, 21-Ζι Σουνγκ Παρκ, 22-Τσονγκ Γκουγκ Σονγκ, 19-Γιουνγκ Χβαν Αν, 9-Κι Χιέον Σέολ.

    ΙΤΑΛΙΑ: 1-Μπουφόν, 4-Κόκο, 3-Μαλντίνι, 15-Ιουλιάνο, 2-Πανούτσι, 9-Ζαμπρότα (72` 16-Ντι Λίβιο), 17-Τομάσι, 6-Ζανέτι, 10-Τότι, 7-Ντελ Πιέρο (61` 8-Γκατούσο), 21-Βιέρι.

    [22] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΝΕΪ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (18:02 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας όταν ρωτήθηκε για τα όσα είπε ο σερ Ντειβιντ Χάνεϊ, ενώ επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να προχωρήσει στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

    [23] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΗ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2002 (17:56 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Το πόρισμα που δημοσιεύεται σήμερα για το περσινό δυστύχημα του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στο Σούνιο δεν είναι επίσημο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε προηγούμενη έρευνα που είχε κάνει η επιτροπή που είχε συσταθεί, αλλά εδώ και ένα χρόνο έχει συγκροτηθεί η ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων, υπό τον κ. Τσολάκη, η οποία και έχει αναλάβει και το έργο διαμόρφωσης της έκθεσης για το περσινό δυστύχημα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων αυτή τη στιγμή διαμορφώνει την τελική έκθεσή της σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία που της έχουν δοθεί από την προηγούμενη επιτροπή και εν συνεχεία προβλέπεται με βάση τις κοινοτικές οδηγίες η δυνατότητα στην ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να πει και αυτή τις απόψεις της και ακολούθως θα διαμορφωθεί το τελικό πόρισμα, το οποίο θα δοθεί και στις αρμόδιες αρχές. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

    Αναφερόμενος στο προχθεσινό δυστύχημα της Ανάφης ανέφερε ότι από χθες έχει ξεκινήσει αντίστοιχος έλεγχος, ο οποίος θα είναι ταχύς και ενδελεχής ενώ εκτιμάται να περατωθεί στο μισό της προβλεπόμενης προθεσμίας, δηλαδή περίπου στο τέλος του προσεχούς τριμήνου.

    [24] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2002 (17:41 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φωνές που ακούγονται στην Τουρκία, όλο και πιο συχνά και πιο δυνατά και που συνδέουν την ενταξιακή πορεία της χώρας με το Κυπριακό, θα κερδίσουν έδαφος και θα οδηγήσουν την Αγκυρα στη λογική της ειρήνης και της συμφιλίωσης.

    Τη θέση αυτή διατύπωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου όταν κλήθηκε να παραθέσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το πώς αναμένεται να αντιδράσει η τουρκική πλευρά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, που προχωρά απρόσκοπτα.

    "Παρά τις αρνητικές φωνές στην Τουρκία ακούγονται πιο συχνά και πιο δυνατά φωνές μέσα από το κομματικό σύστημα της χώρας, οι οποίες συνδέουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό," είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 18 June 2002 - 18:14:51 UTC