Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ
  • [02] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [03] ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ
  • [04] Ο ΣΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  • [05] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2008
  • [06] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΧΝΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΥ.
  • [07] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ
  • [08] O TAKΗΣ ΓΚΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [11] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ INTERAMERICAN ΜΕ ΤΗΝ EBRD
  • [13] ΗΠΑ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ
  • [14] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ
  • [18] ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • [19] ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΚΑΡΖΑΪ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [20] ΗΠΑ: 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ AIDS
  • [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
  • [22] ΣΑΡΑΝΤΑΟΧΤΑΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ"
  • [23] ΕΛΒΕ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 3ΜΗΝΟ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (00:14 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επικράτησαν στη σημερινή πρώτη συζήτηση στη Βουλή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για υποκρισία και έλλειψη πολιτικών θέσεων. Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς θέσεις ανάλογα με το φύσημα του αέρα.

    Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό ν/σ είναι προϊόν ενός διαλόγου και ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με ορίζοντα μία τριακονταετία.

    "Οι θέσεις μας είναι εναρμονισμένες με την κοινωνική ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ. Το νέο σύστημα που προωθείται με το ν/σ είναι ένα τριπλό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην πολιτεία και τους πολίτες ανάμεσα στους πολίτες της ίδιας γενιάς και ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές" τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    "Το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που δημιουργούμε στην Ελλάδα έχει καθολικό χαρακτήρα και η διαφορά μας με την ΝΔ είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας που προωθούμε δεν απαιτεί αποκλεισμούς, δεν ζητά ανθρωποθυσίες για να λειτουργήσει αλλά επιβάλλει την καθολική συμμετοχή ολόκληρου του ελληνικού λαού στο πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων".

    Ο Κώστας Σημίτης κατηγόρησε τη ΝΔ για ανευθυνότητα και λαϊκισμό διότι όχι μόνον όπως είπε δεν διατυπώνει προτάσεις και θέσεις αλλά δεν έχει ούτε έναν ευπρόσωπο αντίλογο. Σημείωσε μάλιστα ότι το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αφαίρεσε από το διαδίκτυο προτάσεις της επί του ασφαλιστικού ενώ δεν ανέπτυξε τις θέσεις της στις συναντήσεις της με τους κοινωνικούς φορείς.

    "Εσείς δεν αναφέρετε τίποτα για αύξηση των συντάξεων, για την τριμερή χρηματοδότηση για τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Κράτησε ως επτασφράγιστο μυστικό τις θέσεις της η ΝΔ επικαλούμενη τον κίνδυνο να τις αντιγράψουμε. Τι να αντιγράψουμε όμως εμείς; Η ΝΔ είτε δεν έχει θέσεις είτε οι θέσεις της είναι ανομολόγητες είτε οδηγούν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σημίτης.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να πει ξεκάθαρα ποιες είναι οι θέσεις του κόμματος του. ενώ κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες και θα κερδίσει τα μεγάλα στοιχήματα για μια ισχυρή Ελλάδα.

    Ο κ. Καραμανλής με τη σειρά του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μεταφέρει ασύστολα ψεύδη όταν ισχυρίζεται ότι το κόμμα του δεν έχει θέσεις, ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ ζητά την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990 -1993 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την τριμερή χρηματοδότηση.

    Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλλινωδίες, ενώ απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό τον ρώτησε. "Τι άλλαξε εδώ και 10 μήνες από τότε που άλλα υποστηρίζατε. Είναι θράσος να έρχεστε και να λέτε ότι άλλαξε τώρα ο ορίζοντας της λύσης μέσα σε 10 μήνες και το ερώτημα είναι. Πέρσι λέγατε ψέματα ή φέτος υπό το φόβο του κοινωνικού κόστους... Αυτό σας καθιστά επικίνδυνο".

    Σε άλλο σημείο ο κ. Καραμανλής σημείωσε: "Εμείς δεν αλλάζουμε θέσεις και απόψεις ανάλογα με το φύσημα του αέρα, δεν χαϊδεύουμε αυτιά".

    Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι το ν/σ αυτό είναι πρόχειρο και η κυβέρνηση κινείται σαν το ανεμούρι αποδεικνύοντας την αδυναμία της να συντονίσει, ενώ αποκαλύπτει ότι δεν έχει ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα ούτε ξέρει από πού έρχεται ή που πηγαίνει και δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα του τόπου.

    Στον κ. Καραμανλή απάντησε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις με τη μορφή του ν/σ και πρόσθεσε ότι αν η ΝΔ δεν έχει θέσεις ας μην υπονομεύει τις προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος.

    "Δεν μας απάντησε η ΝΔ για το ποσοστό αναπλήρωσης ή αν θέλει μικρότερη ή μεγαλύτερη χρηματοδότηση" σημείωσε ο κ. Ρέππας και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων της τα καταψήφισε στο παρελθόν ο ελληνικός λαός.

    [02] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ουάσιγκτον, 19 Ιουνίου 2002 (09:55 UTC+2)

    Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, με προσωρινά όρια, μέχρι το Σεπτέμβριο, με τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μόνιμων συνόρων να ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη τριετία, βρίσκονται το επίκεντρο του σχεδίου που θα προτείνει εντός των ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους.

    Στη διάρκεια ειδικής ομιλίας του για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει το σχέδιο του, που θα υιοθετηθεί κατά τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό το Φθινόπωρο, πιθανόν το Σεπτέμβριο.

    Ωστόσο, οι εξελίξεις συναρτώνται άμεσα με την πρόοδο στο ζήτημα αντιμετώπισης της βίας των επιθέσεων αυτοκτονίας, αλλά και αλλαγών εντός της Παλαιστινιακής Αρχής.

    [03] ΔΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ

    Πειραιάς, 19 Ιουνίου 2002 (09:46 UTC+2)

    Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν και σήμερα τα πλοία όλων των τύπων, καθώς συνεχίζεται η 48ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των επιβατών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στα νησιά με πλοία.

    Οι ναυτικοί διεκδικούν επικουρική ασφάλιση από 1% που είναι σήμερα σε 1,5%, το χρόνο, εφάπαξ παροχές και ειδικό ταμείο ανεργίας. Κλειστό παραμένει επίσης και το πορθμείο του Ρίου - Αντιρρίου.

    [04] Ο ΣΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (14:38 UTC+2)

    Την αντίθεσή του στην κύρωση του πρωτοκόλλου Ελλάδας - Τουρκίας για την επαναπροώθηση προσφύγων και στις αποφάσεις της ΕΕ κατά τη σύνοδο της Σεβίλλης για αυστηρότερα μέτρα κατά των μεταναστών εκφράζει ο Συνασπισμός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

    Ο Συνασπισμός χαιρετίζει τη μάχη χιλίαδων προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν στη χώρα μας και καταδικάζει τις διώξεις από τις χώρες τους εξαιτίας των ιδεών, των πολιτικών τους πεποιθήσεων και των συγκρούσεων, καθώς επίσης τους τρόπους έλευσής τους στις ανεπτυγμένες χώρες.

    "Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μην συναινέσει στη λήψη περαιτέρω σκληρών μέτρων κατά των μεταναστών και των προσφύγων στη διάσκεψη της Σεβίλλης. Αντ' αυτού πρέπει να αναλάβει δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες στη χώρα μας και στην Ε.Ε., ως χώρα- μέλος, ώστε η Σύμβαση περί προσφύγων του 1951 να παραμείνει σε απόλυτη ισχύ, να ισχύσει στην πράξη ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες, να γίνει αναλογικός καταμερισμός ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και βέβαια να μην επιτραπεί η Ευρώπη του ουμανιστικού πολιτισμού να γίνει Ευρώπη 'φρούριο'" επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

    [05] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 2008

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε (17:30) στα γραφεία της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας, η επίσημη τελετή παρουσίασης όλων των υποψηφιοτήτων για την ανάληψη της διοργάνωσης της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008.

    Την αντιπροσωπεία της ΕΠΟ αποτελούν ο πρόεδρος Βασίλης Γκαγκάτσης, ο β'

    αντιπρόεδρος Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο μάνατζερ Αλέξης Δέδες. Εκτός της κοινής υποψηφιότητας ΕΠΟ-ΠΟ Τουρκίας, υποψηφιότητα έχουν δηλώσει από κοινού η Σκωτία και η Ιρλανδία, η Φινλανδία με την Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία, η Αυστρία και η Ελβετία, η Κροατία και η Βοσνία/Ερζεγοβίνη και μόνες τους οι χώρες Ρωσία και Ουγγαρία.

    [06] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΧΝΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΟ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΥ. ΧΑΪΤΙΔΗΣ

    Σέρρες, 19 Ιουνίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σερρών ο βουλευτής Ν. Σερρών Ευγένιος Χαϊτίδης με αφορμή τα συχνά και τραγικά τροχαία δυστυχήματα στο Νομό, ζητώντας τη διερεύνηση και τον καταλογισμό ευθυνών για την πρόκλησή τους.

    Ο κ. Χαϊτίδης επισημαίνει ότι τα δυστυχήματα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε σοβαρές ελλείψεις του οδικού δικτύου του Νομού και ότι έχει τονιστεί κατ' επανάληψη η ανάγκη διαπλάτυνσης των δρόμων, κατασκευής των κατάλληλων οδικών ισόπεδων κόμβων, ηλεκτροφωτισμού και τοποθέτησης φωτεινής σήμανσης στους κόμβους των εθνικών και διεθνών αρτηριών που διασχίζουν το Νομό Σερρών.

    Σημειώνει ότι τόσο οι βουλευτές, όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών έχουν επισημάνει τα επικίνδυνα σημεία και έχουν υποδείξει τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποτροπή ατυχημάτων, χωρίς αποτέλεσμα τονίζοντας ότι "δεν εφαρμόζονται οι προδιαγραφές κατασκευής κόμβων και διασταυρώσεων που προβλέπονται από τους ισχύοντες κανονισμούς, ούτε τιμωρήθηκε ποτέ κανένας "αρμόδιος" για ολιγωρία ή εγκληματική αμέλεια".

    Ο κ. Χαϊτίδης ζητά από τον εισαγγελέα να επιληφθεί του προβλήματος, να ερευνήσει και να καταλογίσει ευθύνες και να επιβάλει την κατασκευή των απαραίτητων έργων και ρυθμίσεων για την ασφαλή κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο του Νομού.

    [07] Ο Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    Ανοιχτή έκκληση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να συναντηθεί με τους πανεπιστημιακούς, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε λόγω των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνασπισμού πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισημαίνει ότι λόγω της μη ικανοποίησης των δίκαιων, όπως τα χαρακτηρίζει, αιτημάτων των πανεπιστημιακών τα περισσότερα από τα πανεπιστήμια, έχουν αναστείλει την εκπαιδευτική τους λειτουργία. «Η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου έχει ουσιαστικά χαθεί, ενώ κινδυνεύει να χαθεί και η διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου και να μην αρχίσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2002-2003», προσθέτει.

    «Το βασικό αίτημα των πανεπιστημιακών για ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων που σχετίζονται με τη φύση του λειτουργήματός τους στο μισθό και τη σύνταξή τους, ενώ έχει επανειλημμένα γίνει διακηρυκτικά δεκτό και από την κυβέρνησή σας, παραπέμπεται προς συζήτηση για το 2003 και λύση για το 2004, δηλαδή στις καλένδες της προεκλογικής περιόδου, παρά το ότι το Γενικό Λογιστήριο προσδιορίζει ότι η άμεση ικανοποίησή του, ούτε τον προϋπολογισμό, ούτε την εισοδηματική σας πολιτική ανατρέπει», σημειώνει.

    «Την ίδια ώρα, ετοιμάζεστε να εξαγγείλετε ίδρυση και νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τμημάτων, αυξάνετε τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς όμως να ικανοποιείτε τα αιτήματα των Πανεπιστημίων για νέες οργανικές θέσεις μελών ΔΕΠ, διοικητικών υπαλλήλων, ακόμη και για την προκήρυξη υπαρχουσών κενών. Οι προϋπολογισμοί τους παραμένουν στάσιμοι, δεν κάνετε δεκτό το αίτημα για πανεπιστημιακούς αποκλειστικής απασχόλησης και καλείτε τους πανεπιστημιακούς να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα μέσω χαριστικών προγραμμάτων που θα τους διαθέσετε. Τα παιδευτικά κενά καλούνται να συμπληρώσουν στα περιφερειακά τουλάχιστον ΑΕΙ σύμφωνα και με χθεσινές προκηρύξεις στις εφημερίδες- «απασχολήσιμοι» ιδιωτικού δικαίου, με συμβάσεις έργου, χωρίς ασφάλιση και εξασφάλιση», τονίζει.

    «Θεωρούμε ότι ο αγώνας των πανεπιστημιακών πρωτίστως αφορά την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων και την αξιοπρέπεια των λειτουργών του, που δεν επιθυμούν να εργάζονται εκτός πανεπιστημίου. Ως πρόβλημα, επομένως, ουσίας αδικείται και περιφρονείται όταν αντιμετωπίζεται με διαδικαστική αντίληψη ή προσωπικές αντιδράσεις», καταλήγει.

    [08] O TAKΗΣ ΓΚΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Και επίσημα παίκτης του Ηρακλή είναι ο Τάκης Γκώνιας. Ο 32χρονος μέσος επιστρέφει στο Καυτανζόγλειο και θα φορέσει και πάλι την φανέλα του Ηρακλή, μετά την συμφωνία που υπήλθε το απόγευμα με τη διοίκηση της ομάδας. Ο Γκώνιας θα ενταχθεί από την 1η Ιουλίου στο δυναμικό της ομάδας. Ο παίκτης στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό Κυριακίου, στο Λεβαδειακό, στον Ολυμπιακό, στον Ηρακλή το χρονικό διάστημα 1996-1998, τη Χιχόν, τον Πανηλειακό και τον Πανιώνιο. Το ντεμπούτο του στην Α' Εθνική πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 1990, στον αγώνα Λεβαδειακός - Εθνικός 0-0. Συνολικά έχει 166 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία και 19 γκολ, ενώ δύο φορές αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας.

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργο Σπανουδάκη είχε και σήμερα στα γραφεία της ομάδας ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όπου συζήτησαν τις επικείμενες μεταγραφικές κινήσεις, καθώς και τις τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας της ομάδας.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Στην αναβίωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους και στην επαναφορά της Ιερής Εκεχειρίας, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, προσερχόμενος στην εκδήλωση προς τιμή του Νέλσον Μαντέλα, όπου εκπροσώπησε τον Κώστα Καραμανλή.

    "Η νέα προσφορά του Ελληνισμού στην αναβίωση του Ολυμπιακού Ιδεώδους πρέπει και μπορεί να περιλαμβάνει την επαναφορά της Ιερής Εκεχειρίας. Στην κατεύθυνση αυτή όπως βεβαίως και στην προετοιμασία των καλύτερων Ολυμπιακών Αγώνων- όλοι οι Έλληνες ενώνουμε τις δυνάμεις και συντονίζουμε τις προσπάθειές μας. Ο Νέλσον Μαντέλα, που είναι σήμερα μαζί μας, είναι σύμβολο αγώνα, όχι μόνο στην πατρίδα του, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο, για την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα" δήλωσε ο κ. Σιούφας.

    [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΡΟΝΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Βρυξέλες, 19 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλες επισήμανε ότι ο "πόλεμος" κατά της λαθρομετανάστευσης που έχει κηρύξει η Ευρώπη δεν θα πρέπει να στραφεί εναντίον των νόμιμων μεταναστών αποξενώνοντάς τους από το κοινωνικό σώμα.

    Σε επιστολή που έστειλε στον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής υποστηρίζει τις προτάσεις για περαιτέρω συζήτηση του προβλήματος στη σύνοδο κορυφής στη Σεβίλλη την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Πρόσθεσε ότι ζητήματα που σχετίζονται με την λαθρομετανάστευση απασχολούν μεγάλο ποσοστό τω Ευρωπαίων πολιτών οι οποίο συνδέουν συχνά το πρόβλημα με την ασφάλειά τους.

    "Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε άλλα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την μετανάστευση ιδιαίτερα αυτό της εξασφάλισης της αρμονικής ένταξης στην κοινωνία των νόμιμων μεταναστών" πρόσθεσε.

    [11] ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουνίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Ληστείες στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη έκαναν τα δίδυμα αδέλφια Βασίλειος και Εμμανουήλ Μαγούλη, 27 ετών, που είναι κρατούμενοι στις δικαστικές φυλακές της Λάρισας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Βασίλειος Μαγούλης λήστεψε στις 13 Ιουνίου και ενώ βρίσκονταν σε πενθήμερη άδεια το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Λάρισα. Επίσης, σε συνεργασία με τον αδελφό του Εμμανουήλ, λήστεψε στις 9 Απριλίου τα υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας στη Σταυρούπολη και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και πήρε 35.465 ευρώ και το πιστόλι του φύλακα της τράπεζας.

    Στη συνέχεια τα δύο αδέλφια έκρυψαν τα χρήματα, τα κράνη τα όπλα και τις κουκούλες στο σπίτι του 24χρονου Σωτήρη Ευριδιάδη, στην οδό Θησέως 79 στους Αμπελόκηπους και επέτρεψαν στη φυλακή.

    Σε αστυνομική έρευνα που έγινε στο σπίτι του Ευριδιάδη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ζευγάρια γάντια, δύο κράνη μοτοσικλετιστών, μία κουκούλα και δύο σακίδια πλάτης. Επίσης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία μοτοσικλέτα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε στις ληστείες.

    Σε βάρος των παραπάνω σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση και συμμορία, ληστεία, παράβαση του νόμου περί όπλων και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής, της διεύθυνσης ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ INTERAMERICAN ΜΕ ΤΗΝ EBRD

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Σε συμφωνία συνεργασίας - στους τομείς των ασφαλειών, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υγείας στη Ρουμανία - προχώρησαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο όμιλος της Interamerican.

    Το προσύμφωνο συνεργασίας θέτει ένα πλαίσιο για την Interamerican και την ΕBRD εντός του οποίου πρόκειται να επεξεργαστούν και να υλοποιήσουν επενδύσεις σε υφιστάμενες επιχειρήσεις και νέα έργα.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επενδύσεις αυτές θα εκμεταλλευθούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής και θα προωθήσουν τις έννοιες της ιδιωτικής ασφάλισης και της διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων για τους κατοίκους της Ρουμανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει επενδύσει πάνω από 310 εκατ. ευρώ σε μη τραπεζικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στις χώρες που δραστηριοποιείται.

    [13] ΗΠΑ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

    Ουάσινγκτον, 19 Ιουνίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Καμία αντίδραση δεν προέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ για ανακατάληψη των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκοι Άρι Φλέισερ επισήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι το Ισραήλ βρισκόμενο σε μια περίοδο ανάρρωσης από την πρόσφατη επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του.

    Ο κ. Φλέισερ εξέφρασε την ελπίδα του κ. Μπους το Ισραήλ να κατανοήσει ότι όποιες πράξεις λάβει θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης τονίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να γνωρίζει τις συνέπειες των ενεργειών της στο μέλλον.

    Αναφορικά με το ειρηνευτικό σχέδιο Μπους για την Μέση Ανατολή που επρόκειτο να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει αποκλιμάκωση της έντασης.

    "Ο πρόεδρος επιθυμεί να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του την κατάλληλη στιγμή" είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η τρομοκρατία και ο φόβος έχει επανέλθει στην περιοχή εκφράζοντας την άποψη ότι το βάρος εναπόκειται πλέον στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ προκειμένου να σταματήσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    [14] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 19 Ιουνίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μποστά σε άτομα που περίμεναν σε στάση λεωφορείου στην περιοχή Φρενς Ηιλ της Ιερουσαλή, λίγα μέτρα από τα γραφεία των αστυνομικών δυνάμεων του Ισραήλ.

    "Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί νεκροί", τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ Μικι Λεβι.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα για να βοηθήσουν τους τραυματίες που υπολογίζεται ότι ανέρχονται στους 25 μεταξύ των οποίων οχτώ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

    Το περιστατικό καταδίκασε η αμερικανική κυβέρνηση ενώ σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ επισήμανε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για την ανακοίνωση των προτάσεων Μπους για το Μεσανατολικό.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Αλεξάνδρεια, 19 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Επίσημη επίσκεψη στην εκκλησία της Γεωργίας θα πραγματοποιήσει από τις 22 έως τις 27 Ιουνίου ο πάπας και πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος, μετά από πρόσκληση του πατριάρχη Γεωργίας, Ηλία.

    Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας θα φθάσει στην Τυφλίδα, πρωτεύουσα της Γεωργίας, στις 22 Ιουνίου. Οι δύο προκαθήμενοι θα τελέσουν την Κυριακή της Πεντηκοστής, πατριαρχικό συλλείτουργο στον ιερό καθεδρικό ναό Σβετιτσκχόβελι της Τυφλίδας.

    Ο κ. Πέτρος κατά την παραμονή του στην Γεωργία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Επίσης θα επισκεφθεί τις πόλεις Μετσχέτη, παλαιά πρωτεύουσα της χώρας και Κακχέτι, τις ιερές μονές αγίου Γεωργίου Σάβναμπάντα και αγίας Νίνας Μπόντμπε τους ιερούς ναούς αγίας Σιών και αγίας Τριάδος στην Τυφλίδα και τα ιδρύματα

    Ανατολικών και Ελληνογεωργιανών Σπουδών του πανεπιστημίου της Τυφλίδος.

    Τον πατριάρχη θα συνοδεύουν οι μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Κένυας Μακάριος, ο αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Κιαγιάς και ο πατριαρχικός διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος.

    [16] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 19 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Πολλοί νεκροί και δεκάδες τραυματίες υπολογίζεται ότι είναι ο απολογισμός της νέας βομβιστικής επίθεσης σε στάση λεωφορείων σε προάστιο βόρεια της Ιερουσαλήμ σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών.

    Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση Παλαιστίνιου καμικάζι, ενώ δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για το συμβάν.

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

    Σημειώνεται ότι μετά την βομβιστική επίθεση την Τρίτη σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ που είχε ως αποτέλεσμα 20 άτομα να χάσουν τη ζωή τους το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε την ανακατάλήψη των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών ως πράξη προστασίας των πολιτών του.

    Λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίσει τον εαυτό του.

    [17] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Για διαστρέβλωση της αλήθειας κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο κ. Πρωτόπαπας στη Ν.Δ. για τη στάση της στο ασφαλιστικό, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε: "Την ώρα που η ''γαλέρα'' της Κυβέρνησης βάζει νερά, την ώρα που ο καπετάνιος της αποδεικνύεται αδύναμος να αποτρέψει το ναυάγιο, την ώρα που το πλήρωμά της την εγκαταλείπει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιμένει να αναζητεί σωσίβιο στη διαστρέβλωση της αλήθειας. Αποδεικνύει έτσι ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται ".

    [18] ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Τυνησίας, της Ιορδανίας, του Μαρόκου και της Κύπρου είχε σήμερα η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ροδούλα Ζήση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οργάνωση της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου των υπουργών Περιβάλλοντος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8-10 Ιουλίου.

    Η κ. Ζήση ενημέρωσε τους πρεσβευτές για την προετοιμασία της Συνόδου αλλά και για το Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί πριν την υπουργική συνάντηση, και στο οποίο θα μετάσχουν οικονομικοί, παραγωγικοί και αναπτυξιακοί φορείς από τις χώρες της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

    Αντικείμενο των συζητήσεων στο Φόρουμ θα είναι ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στις τομεακές πολιτικές και η υφυπουργός ζήτησε από τους πρεσβευτές να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς των χωρών τους, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συμμετοχή σε αυτό.

    Παράλληλα, η κ. Ζήση ανέπτυξε τους στόχους της υπουργικής συνόδου, οι οποίοι σχετίζονται αφενός με τον απολογισμό λειτουργίας του "Βραχυπρόθεσμου και Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον" (SMAP), πέντε χρόνια μετά την πρώτη υπουργική σύνοδο στο Ελσίνκι και αφετέρου με την αναγκαιότητα χάραξης και συγκρότησης ενός πλαισίου στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο.

    Τα συμπεράσματα της υπουργικής συνάντησης θα κατατεθούν στη Σύνοδο του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που θα διαμορφωθούν στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο θα αποτελέσουν τη βάση για την προώθηση ευρύτερων πρωτοβουλιών αναπτυξιακής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

    [19] ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΚΑΡΖΑΪ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 19 Ιουνίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επισήμανε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του σε περίπτωση που δεν κατορθώσει να φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο Καρζάι στη διάρκεια της αφγανικής εθνοσυνέλευσης (Λόγια Τζίρκα) υποσχέθηκε να προωθήσει την ενότητα του έθνους και να οικοδομήσει μια χώρα που θα την χαρακτηρίζει η ευημερία.

    "Δεν θα δεχθώ μια άκαρπη κυβέρνηση", τόνισε.

    [20] ΗΠΑ: 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ AIDS

    Ουάσινγκτον, 19 Ιουνίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε την αποδέσμευση του ποσού των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του ιού του AIDS σε χώρες στην Αφρική.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, σε δηλώσεις του ο κ. Μπους τόνισε η παγκόσμια καταστροφή από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS κλονίζει την φαντασία και τη συνείδηση του κόσμου.

    Η κυβέρνηυση Μπους κάλεσε και άλλες ανεπτυγμένες χώρες να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ασθένειας κυρίως σε χώρες της Αφρικής όπου το ΑIDS αποτελεί την βασική αιτία εκατομμυρίων θανάτων κάθε χρόνο.

    Τα χρήματα θα διατεθούν σε προγράμματα μείωσης των περιπτώσεων μετάδοσης της ασθένειας από τη μητέρα στα παιδιά ενώ το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 12 αφρικανικές χώρες.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα επόμενα 12 χρόνια πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά θα μείνουν ορφανά λόγω της τεράστιας διάδοσης της ασθένειας.

    [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Mε αφορμή την απεργία των ναυτικών και τις επιπτώσεις στην ακτοπλοϊα και τον τουρισμό της χώρας στην περίοδο της αιχμής που διανύουμε, ο Συντονιστής ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ. Γ. Σαλαγκούδης συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπεύθυνους των Τομέων Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη και Τουρισμού Α. Λιάσκο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Σαλαγκούδης τόνισε ότι εξέτασε με τους υπεύθυνους των Τομέων Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από την απεργία των ναυτικών. Επισήμανε ότι πλήττεται καίρια η ακτοπλοϊα, ο τουρισμός και κατ' επέκταση η οικονομία της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο, όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα όπως συμπεραίνουν οι υπεύθυνοι των Τομέων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι πριν από δύο βδομάδες ο κ. Ανωμερίτης και ο κ. Ρέππας συμφώνησαν να αυξήσουν τις συντάξεις των ναυτικών στο 70% του βασικού μισθού, ενώ "σήμερα ο κ. Χριστοδουλάκης, χωρίς δικαιολογία, υπαναχωρεί από την αρχική δέσμευση και, για μια ακόμη φορά, εμπαίζει αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας".

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. κάλεσε τον πρωθυπουργό "να συντονίσει την κυβέρνησή του" και τον κ. Χριστοδουλάκη "να μην συμπεριφέρεται επιπόλαια απέναντι στην Ελληνική Ναυτιλία την οποία, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του, ο ίδιος ανακάλυψε με 20 χρόνια καθυστέρηση".

    Ο κ. Λιάσκος υπογράμμισε ότι "η απεργία των Ναυτικών μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, πλήττει καίρια τον κλάδο του Τουρισμού, σε μια περίοδο που το τραγικό έλλειμμα κυβερνητικής πολιτικής στον συγκεκριμένο τομέα, έχει φέρει σε απόγνωση τους τουριστικούς επιχειρηματίες". "Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της απεργίας θα έχουμε μια σημαντική κάμψη του εισαγόμενου τουρισμού", είπε και ζήτησε από την κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα.

    "Καλούμε την Κυβέρνηση, ενόψει του γεγονότος ότι ο τουρισμός στη χώρα μας έχει ήδη υποστεί μεγάλα και ισχυρά πλήγματα από το έλλειμμα της πολιτικής της, να σπεύσει να λύσει το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, προκειμένου να ανακουφιστούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες της χώρας και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα και μακροπρόθεσμα ο Τουρισμός μας", τόνισε.

    [22] ΣΑΡΑΝΤΑΟΧΤΑΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ"

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Σαρανταοχτάωρη απεργία στην εφημερίδα «Επενδυτής», κήρυξε η ΕΣΗΕΑ διεκδικώντας, για άλλη μια φορά, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών, την εξόφληση αναδρομικών οφειλών, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων καθώς και την απόδοση των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Η απεργία στην εβδομαδιαία εφημερίδα του ομίλου Ανδρουλιδάκη, θα ξεκινήσει αύριο στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο στις 6 το απόγευμα όπως αποφάσισε την Δευτέρα η Γ.Σ. των δημοσιογράφων του «Επενδυτή».

    [23] ΕΛΒΕ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΣΤΟ 3ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Αύξηση 204% παρουσίασαν τα καθαρά πρo φόρων κέρδη τριμήνου της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων τα οποία διαμορφώθηκαν στα 808 χιλ. ευρώ έναντι 396 χιλ.. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι νέες δραστηριότητες του Ομίλου. Όσον αφορά τις νέες αυτές δραστηριότητες που διαμορφώνουν μία ενδιαφέρουσα και νέα φυσιογνωμία για τον όμιλο αναφέρονται: η συμμετοχή κατά 24% της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων στα πολυκαταστήματα βρεφικών ειδών Λητώ που μαζί με τη συμμετοχή του Ronald Barkshire, αντιπρόεδρου της ΕΛΒΕ στα Λητώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51%, η συμμετοχή κατά 5% στη Δυναμική Ζωής.

    Ο κύκλος εργασιών της ΕΛΒΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 5,930 εκατ. ευρώ έναντι 5,983 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και παρά την οριακή κάμψη, η σημαντική βελτίωση του κόστους πωληθέντων οδήγησε στην προαναφερόμενη μεγάλη άνοδο της κερδοφορίας. Οι εκτιμήσεις του ομίλου, για την τρέχουσα χρήση αφορούν τζίρο 27 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ το 2001 όπου όμως η χρήση ήταν 18μηνη. Εάν το μέγεθος αυτό αναχθεί σε 12μηνη χρήση τότε ο τζίρος το 2001 θα ήταν διαμορφωμένος σε 16 εκατ. ευρώ. Όπως ήδη καταγράφηκε ο Όμιλος της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων μέσω και των πρόσφατων εξαγορών που πραγματοποίησε αναπτύσσει νέα πεδία δράσης ενώ ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα.

    [24] ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιουνίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Σύμφωνο συνεργασίας, για την υλοποίηση του έργου "δημιουργίας αγοράς κεφαλαίου στη Σερβία", υπεγράφη σήμερα στο Βελιγράδι, μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών Βελιγραδίου. Η συμφωνία εντάσσεται στο μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, και το έργο στο οποίο αναφέρεται προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και το Χρηματιστήριο Αξιών Βελιγραδίου (ΧΑΒ) έχουν ξεκινήσει τη συνεργασία τους από το τέλος του 2000 με μια σειρά από ενέργειες όπως η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στα χρηματιστήρια, η οργάνωση ημερίδας στο Βελιγράδι, η παροχή εκπαίδευσης από το ΧΑΑ σε στελέχη και Μέλη του ΧΑΒ, η εκπόνηση Πλάνου Έργου για την Ανάπτυξη της Σερβικής Αγοράς Κεφαλαίων, ανάμεσα σε άλλα.

    Ως συνέχεια των παραπάνω βημάτων, τον Δεκέμβριο του 2001 υπογράφηκε σχετική διακρατική συμφωνία που εντάσσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναπτυξιακής Βοήθειας και Συνεργασίας της Ελλάδας και αφορά την υλοποίηση του έργου "Δημιουργία Αγοράς Κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βελιγραδίου". Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με 1,8 εκατ. ευρώ.

    Στο πλαίσιο του έργου "Δημιουργία Αγοράς στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βελιγραδίου" θα υλοποιηθούν τα παρακάτω: Εγκατάσταση του συστήματος συναλλαγών ΟΑΣΗΣ του ΧΑΑ και άλλων περιφερειακών - υποστηρικτικών συστημάτων στο ΧΑΒ για τη διεξαγωγή των συναλλαγών στην αγορά της Σερβίας και παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στο ΧΑΒ για την κατάρτιση Θεσμικού και Κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς κεφαλαίων στη Σερβία.

    Η υλοποίηση του έργου θα γίνει από το ΧΑΑ και την ΑΣΥΚ ΑΕ (Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς ΑΕ), μέλος του ομίλου της ΕΧΑΕ, που υποστηρίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά σε θέματα Πληροφοριακής Τεχνολογίας και Χρηματοοικονομικών θεμάτων.

    Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου και με δεδομένο ότι οι δύο αγορές, Ελλάδας και Σερβίας, θα διαθέτουν κοινά πληροφοριακά συστήματα υποστήριξης των συναλλαγών καθώς και συμβατό κανονιστικό πλαίσιο θα έχει τα παρακάτω αποτελέσματα: Πολύ στενή συνεργασία ή ακόμα και ομογενοποίηση των αγορών Ελλάδας και Σερβίας, δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων των συντελεστών της ελληνικής αγοράς όπως χρηματιστηριακές εταιρίες και ανάδοχοι, στη Σερβία.

    Επίσης στόχος του ΧΑΑ είναι η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με το ΧΑΒ και με τη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση - ενοποίηση των βαλκανικών αγορών.

    Στην υπογραφή της συμφωνίας που έγινε σήμερα και αφορά την υλοποίηση του έργου παρέστησαν από τη σερβική πλευρά, ο Bozidar Delic, Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατίας της Σερβίας και άλλοι αξιωματούχοι της Σερβίας και από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών Παν. Αλεξάκης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Μιχαήλ Σπινέλλης και ο Σύμβουλος Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 19 June 2002 - 18:13:40 UTC