Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ
  • [02] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
  • [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [04] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΧΡΟ
  • [05] ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ
  • [06] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
  • [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ
  • [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
  • [09] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [11] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΧΑΡΑΖΙ
  • [13] ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
  • [14] ΣΤ. ΠΡΩΙΟΣ: "ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ"
  • [15] ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [16] ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΛΟΓΩ ΧΑΑ
  • [17] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [18] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΟΡΟΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ Δ.ΟΧΘΗ
  • [19] ΑΦΙΞΗ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [20] Γ.ΦΙΣΕΡ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ
  • [21] ΝΕΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [22] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ
  • [23] ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΑΣ

  • [01] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είναι σε εξέλιξη στα Κάτω Πατήσια στη συμβολή των οδών Πάτμου και Καραβία. Η αστυνομία ερευνά το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί η γιάφκα της "17 Νοέμβρη".

    Η επιχείρηση άρχισε από το μεσημέρι σε δύο οικοδομικά τετράγωνα με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων, περιπολικών, πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων. Πάνοπλοι αστυνομικοί κάνουν έρευνες σε σπίτια, ενώ έχει αποκλειστεί η περιοχή.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανακάλυψαν αντιαρματικές ρουκέτες, μεγάλο αριθμό όπλων και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    [02] ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2002 (10:22 UTC+2)

    Αυστηρότεροι γίνονται οι έλεγχοι για την ποιότητα του πόσιμου νερού, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εφαρμοστεί από το 2003. Ειδικότερα σύμφωνα με την οδηγία προστίθενται εννέα καινούριες ουσίες που θα μετρώνται πλέον στους ελέγχους, προκειμένου να κρίνεται η καταλληλότητα πόσης του νερού.

    [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 2 Ιουλίου 2002 (23:28 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στα διυλιστήρια ΟΚΤΑ των Σκοπίων τα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια, ταυτόχρονα με τα εγκαίνια που έγιναν στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

    Στα εγκαίνια στα Σκόπια παρέστη από ελληνικής πλευράς ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος τόνισε ότι έγινε ένα βήμα προς τη διασύνδεση των περιφερειακών ενεργειακών δικτύων με τα κεντροευρωπαϊκά.

    Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην προσήλωση της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη της ΠΓΔΜ αλλά και στο ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο που σήμερα υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο του ελληνικού εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων αναμένεται να διατεθούν περίπου 74,87 εκατομμύρια ευρώ στη γείτονα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕΤ Βαλκανική και των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ Πέτρος Καραλής υποστήριξε ότι η λειτουργία του αγωγού αποτελεί σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο κ. Καραλής τόνισε ότι η επόμενη προτεραιότητα θα είναι η κατασκευή του αγωγού από τον ΟΚΤΑ στο Κοσσυφοπέδιο, ο βασικός σχεδιασμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε δεύτερη φάση βρίσκεται ο αγωγός από την ΠΓΔΜ στην Νοτιο-ανατολική Σερβία.

    Από σκοπιανής πλευράς στα εγκαίνια του αγωγού παρέστησαν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Λιούμπε Μπάλκοφσκι, ο υπουργός Υγείας Γκεόργκι Ορόφτσανετ και ο υπουργός Παιδείας κ. Νόσκοφσκι.

    Ο αγωγός έχει συνολικό μήκος 210 χλμ. (150 στην ΠΓΔΜ) και το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 110 εκατομμύρια δολάρια ενώ η δυναμικότητά του είναι 2,5 εκατομμύρια τόνοι ανά έτος.

    [04] ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΧΡΟ

    Παρίσι, 3 Ιουλίου 2002 (11:35 UTC+2)

    Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο το αναλυτικό στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2007 ή 2008 από τη Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο θα καταθέσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θρακης, Γεώργιος Πασχαλίδης.

    Στο μεταξύ, χτες παρουσιάστηκαν στο Παρίσι -για πρώτη φορά επισήμως- οι τρεις υποψηφιότητες για την ανάληψη της διοργάνωσης, από τη Θεσσαλονίκη, τη Σαραγόσα και την Τεργέστη. Η παρουσίαση, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά παρουσίασε πλήρη ενημερωτικό φάκελο, έγινε στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ).

    Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Γαλλία, εκπρόσωποι του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της HELEXPO πραγματοποίησαν επαφές με τη διοίκηση του ΒΙΕ, ώστε να προωθήσουν την ελληνική υποψηφιότητα.

    Εξάλλου, προς την ίδια κατεύθυνση, η HELEXPO προετοιμάζει ήδη τη λειτουργία μεγάλου θεματικού περιπτέρου για την ΕΧΡΟ, στο πλαίσιο της 67ης διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    [05] ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

    Σκόπια, 3 Ιουλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Νέες επενδύσεις της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό δίκτυο Ελλάδος - ΠΓΔΜ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού αργού πετρελαίου Θεσσαλονίκης Σκοπίων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των συνεργιών που αναπτύσσουν οι δύο χώρες, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε σε συνεργασία με την αντίστοιχη εταιρία ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ, ώστε η υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού Φλώρινας-Μπίτολα (Μοναστήρι), να αναβαθμιστεί μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2003 σε υψηλής τάσης δίκτυο 440 κιλοβόλτ.

    Ε.Σ.

    [06] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Οι διμερείς συμφωνίες με αραβικές χώρες και άλλες χώρες της περιοχής έχουν πολιτικό κέρδος, επειδή συνιστούν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου, αφότου υπέγραψε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί διμερή συμφωνία συνεργασίας στην εμπορική ναυτιλία.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι "για μας που διαθέτουμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στο παγκόσμιο, η υπογραφή διμερών συμφωνιών δίδει συγκριτικά πλεονεκτήματα στα υπό κυπριακή σημαία πλοία με χαμηλές φορολογίες".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Κύπρος και Ιράν υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί.

    Σε δηλώσεις του μετά από την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Κόσης ανέφερε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών, τη συνεργασία των αστυνομιών των δύο χωρών αναφορικά με το θέμα των ναρκωτικών, καθώς και την ανταλλαγή εμπειριών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

    Ο κ. Χαραζί χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία που υπεγράφη καθώς, όπως είπε, η εμπορία ναρκωτικών είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΙΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστας Θεμιστοκλέους, απέρριψε σήμερα ως "εντελώς αστήρικτες" κατηγορίες ότι η κυβέρνηση δεν ενήργησε σωστά και έγκαιρα σε ό,τι αφορά το θέμα της νέας κεραίας που οι Βρετανοί θα ανεγείρουν στο χώρο Ακρωτηρίου.

    Μιλώντας ύστερα από τη σημερινή μακρά σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη πως "η κυβέρνηση δεν άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει και το κουμπί για να ανάψει το κόκκινο φως", αφού οι Βρετανοί "ασκούν το δικαίωμα που έχουν σε αυτό το χώρο που με δικές μας υπογραφές είναι κυρίαρχος χώρος των Βρετανικών Βάσεων".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Η ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, έφεραν το Γενικό Δείκτη να κλείνει με μικρά κέρδη της τάξης του 0,17%, στις 92,52 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών της ημέρας ανήλθε στις 765 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων μετοχών κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 393,57 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 3 Ιουλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Δανός Πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντερς Φογκ Ρασμούσεν.

    Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του πρόγραμματος της Δανικής Προεδρίας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ρασμούσεν χαρακτήρισε τη διεύρυνση ως πρώτη προτεραιότητα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν τρία εμπόδια: η χρηματοδότηση της διεύρυνσης, το Κυπριακό και το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για επικύρωση της Συνθήκης της Νίκαιας.

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, υπογράμμισε ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ολοκληρώσει τα περισσότερα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (28 στα 31) και συνεπώς έχει δικαίωμα να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχει και το πρόβλημα της διαίρεσης της νήσου. "Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι καθορίσαμε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αποτελέσει πλεονέκτημα, αλλά όχι προϋπόθεση για την ένταξη", επισήμανε ο κ. Ρασμούσεν, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί "αφού λάβουμε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΝΤΕ ΣΟΤΟ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λάρνακα, 3 Ιουλίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Δεν υπάρχει έτοιμο πλαίσιο για τελική λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, πριν την αναχώρησή του το πρωί για τη Βιέννη, όπου απόψε θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για να τον ενημερώσει για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο τέταρτος γύρος των οποίων ολοκληρώθηκε χθες.

    Ο κ. ντε Σότο είπε πως αναμένει να λάβει οδηγίες από τον Κόφι Ανάν για το πώς θα προχωρήσει όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες στα μέσα Ιουλίου και υπογράμμισε την ανάγκη όπως ο ρόλος των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών "ενισχυθεί και εντατικοποιηθεί". Εξέφρασε ακόμη την άποψη πως είναι "απολύτως αναγκαίο να συνεχίσουμε με τις συνομιλίες".

    Είπε επίσης πως θέλει να συζητήσει με τον κ. Ανάν για το πώς τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να ενθαρρύνουν τη διαδικασία όταν επαναρχίσει, σημειώνοντας πως έχει κάποιες ιδέες.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι έτοιμο το πλαίσιο για την τελική λύση του Κυπριακού, ο κ. ντε Σότο απάντησε: "Οχι, το περίγραμμα της τελικής λύσης δεν είναι έτοιμο."

    "Οπως γνωρίζετε ελπίζαμε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υπήρχε μια βασική αντίληψη για τα κύρια θέματα και πιστεύαμε ότι αυτό θα βοηθούσε πάρα πολύ στην προετοιμασία νομικών κειμένων που απομένει. Επομένως είμαστε απογοητευμένοι που δεν ήταν δυνατό να το κάνουμε αυτό", είπε ο Περουβιανός διπλωμάτης.

    Υπενθύμισε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο πως θεωρούσε ότι ήταν δυνατό να επιτευχθεί αυτό αλλά, όπως είπε, "γι' αυτό χρειαζόταν πολιτική βούληση και ένα κλίμα συμβιβασμού".

    Σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερη πολιτική βούληση και αυξημένο κλίμα συμβιβασμού κατά την επερχόμενη περίοδο, εάν η ευκαιρία που υπάρχει θα αδραχτεί, επεσήμανε ο κ. ντε Σότο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΧΑΡΑΖΙ

    Λευκωσία, 3 Ιουλίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Χαραζί, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Μετά τη 40λεπτη συνάντηση, στην οποία παρευρίσκοντο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Αργότερα Κύπρος και Ιράν θα υπογράψουν δύο συμφωνίες συνεργασίας, μια για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και άλλη για τη ναυτιλία.

    Ο Ιρανός Υπουργός αναχωρεί το βράδυ από το νησί.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Υπό αμφισβήτηση, βρίσκεται το αμερικανικό μοντέλο, καθώς το κύμα σκανδάλων που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής, έχει αρχίσει να δημιουργεί αναταραχές στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά και πτώση του δολαρίου, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά έπεσε χαμηλότερα από το ευρώ.

    Η κρίση όμως αυτή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», είναι πιθανό να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγορά ιδεών, όπου και το αμερικανικό μοντέλο φαίνεται να περνά από μικροσκόπιο και να αμφισβητείται.

    Η πτώση του σοβιετικού μοντέλου και η μεγάλη εξάπλωση των αμερικανικών εταιριών τη δεκαετία του 1990, διέδωσαν την άποψη ότι το αμερικανικό μοντέλο είναι πρότυπο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες. Οι Αμερικανοί, φρόντιζαν να δίνουν μαθήματα στην παγκόσμια αγορά σχετικά με τις πρακτικές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν για να επιτύχουν: Συγχωνεύσεις, κίνητρα σε στελέχη των εταιριών, υψηλά λογιστικά στάνταρ καθώς και σειρά άλλων μέτρων.

    Ωστόσο, σήμερα αυξάνονται οι κριτικές σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν οι αμερικανικές εταιρίες, καθώς αυξάνονται τα φαινόμενα απάτης και κακοδιαχείρισης σε κολοσσούς που έχουν ένας-ένας αρχίσει να καταρρέουν, όπως η "WorldCom" και η «Εnron»που γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης από τους Αμερικανούς αλλά και ξένους επενδυτές.

    Αν σταματήσει λοιπόν η εισροή ξένων κεφαλαίων στην αμερικανική αγορά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι ΗΠΑ βασίζονται σε ξένα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το εισοδηματικό τους έλλειμμα, ενώ η Ασία και η Ευρώπη στηρίζονται στις ΗΠΑ για την εξαγωγή των προϊόντων τους.

    Μακροπρόθεσμα, πιστεύεται ότι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αμερικανικό μοντέλο, θα έχει βαθύτερα αποτελέσματα. Οι εταιρίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με τους πολύπλοκους μηχανισμούς και κανόνες του αμερικανικού συστήματος ή θα εφαρμόσουν άλλους, ευρωπαϊκούς και απλούστερους;

    Είναι βέβαια νωρίς ακόμη για να πει κανείς αν το αμερικανικό μοντέλο θα παραγκωνιστεί, κάτω από το βάρος των ταλαντεύσεων και των επικρίσεων που σήμερα δέχεται. Ο κυριότερος λόγος, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί αναλυτές, είναι ότι ακόμη δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτικό και εξίσου αποτελεσματικό μοντέλο.

    [14] ΣΤ. ΠΡΩΙΟΣ: "ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΗΠΑ"

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουλίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Η μεγάλη Ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ», σε άρθρο της στις 3 Ιουλίου 2002, που το υπογράφει ο υπεύθυνος για τα Ομογενειακά Θέματα κ. Σταύρος Μαρμαρινός, αναφέρεται στην προσφορά του Αντιπροέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, Σωτήρη Πρώιου και τονίζει:

    «Ο κ. Σωτήριος Πρώιος, που επανεξελέγη Ύπατος Αντιπρόεδρος της μεγάλης Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, είναι γνωστός για τη σοβαρότητα και την τετράγωνη λογική με την οποία προσεγγίζει τα διάφορα θέματα, όχι μόνο της οργάνωσης αυτής, αλλά και της ευρύτερης ομογένειας.

    Στο φετινό συνέδριο της Παμμακεδονικής, που τελείωσε στο Κλίαργουότερ Μπιτς της ηλιόλουστης Φλόριδας, εξέθεσε πάρα πολύ καλά τις δραστηριότητες κατά τη λήξασα θητεία του. Ήταν φανερή και η ικανοποίηση και η αισιοδοξία του για το μέλλον της οργάνωσης. Έτσι, είπε μεταξύ άλλων, ότι η Παμμακεδονική συνεχίζει ακούραστα τον αγώνα της για το καλό της Μακεδονίας και της πατρίδος μας. «Η οργάνωσή μας αγκαλιάζει και είναι ανοικτή προς όλους τους συμπατριώτες μας που θέλουν με δημιουργικότητα και ομόνοια, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα εθνικά μας θέματα», τόνισε μεταξύ άλλων.

    Η ικανοποίηση και η καλώς εννοούμενη υπερηφάνεια του, ήταν φανερή όταν υπογράμμισε ότι η βοήθεια που τελικά πρόσφερε η οργάνωση για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από πλευράς Παμμακεδονικής, έπαιξε σημαντικό ρόλο ο ίδιος προσωπικά στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης για τη συγκέντρωση χρημάτων. Και είπε επί λέξει στους συνέδρους:

    «Η Παμμακεδονική Ένωση, αποφάσισε να συμμετάσχει και αυτή στο μεγάλο έρανο για την ενίσχυση των συγγενών των θυμάτων, υποσχόμενη το ποσό των 5.000 δολαρίων. Κινητοποιήθηκαν όμως όλοι οι σύλλογοι και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Με την ενίσχυση των συλλόγων αυτών, η συμμετοχή της κρατεάς Παμμακεδονικής, έφτασε σχεδόν στα 22.000 δολάρια».

    Σε άλλο σημείο, το άρθρο του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρεται στις συναντήσεις αντιπροσωπείας της Παμμακεδονικής, στην οποία επικεφαλής ήταν ο Αντιπρόεδρός της κ. Πρώιος, με αξιωματούχους του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και τις εξομολογήσεις του κ. Γκουστάβο Ντελγκάντο, ότι είχε την ευκαιρία να διδαχθεί πολλά από την αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής και καταλήγει:

    «Το μήνυμα του κ. Πρώιου στο συνέδριο, ήταν: Ενότητα και αγώνας. Ναι, αυτές οι λέξεις περιέχουν τα πάντα».

    [15] ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Νέα Υόρκη, 3 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, θα επιτρέπεται εφεξής η κρατική επιχορήγηση των μαθητών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ιδιωτικών σχολείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που λειτουργούν σε εκκλησίες. Την απόφαση χαιρέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τη χαρακτήρισε ως ορόσημο για την Παιδεία στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της νέας Υόρκης, η απόφαση ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις για τα ομογενειακά σχολεία, καθώς αν τροποποιηθούν οι κατά τόπους νόμοι, οικογένειες οι οποίες δεν αντέχουν σήμερα το κόστος, θα μπορούν να ενισχύονται από την Πολιτεία για να στείλουν τα παιδιά τους στα ομογενειακά σχολεία.

    Η απόφαση του Δικαστηρίου αίρει τα συνταγματικά εμπόδια για κάτι τέτοιο, αλλά για να γίνει πραγματικότητα η επιδότηση των διδάκτρων από τις Πολιτείες, θα πρέπει να αλλάξουν οι κατά τόπους νόμοι, γεγονός που πιστεύεται ότι θα δημιουργήσει έντονες αντιπαραθέσεις σε προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

    [16] ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΛΟΓΩ ΧΑΑ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2002 (18:29 UTC+2)

    Στο ποσό των 78,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η υστέρηση εσόδων από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο α' εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, το Δημόσιο εισέπραξε από τη Σοφοκλέους στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου μόλις 38,92 εκατατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 42% λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001, όταν είχαν φθάσει τα 66,71 εκατ. ευρώ, λόγω του χαμηλού όγκου των συναλλαγών.

    Τον προηγούμενο μήνα, η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ και ο φόρος που εισέπραξε το δημόσιο διαμορφώθηκε σε 7,23 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2001 τα χρηματιστηριακά έσοδα παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 27,56%. Ο προϋπολoγισμός προβλέπει έσοδα της τάξης των 234,77 εκατ. ευρώ, από αυτή την πηγή, στόχος που θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί.

    [17] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΧΑΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 3 Ιουλίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Ουσιαστικές αλλαγές εκτιμάται ότι θα φέρει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των λογιστικών ελέγχων των εισηγμένων επιχειρήσεων στο ΧΑΑ, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο έχει αποσταλεί στους φορείς της αγοράς για διατύπωση παρατηρήσεων και θα δοθεί στη δημοσιότητα τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση ορκωτού λογιστή κάθε τέσσερα χρόνια και ελεγκτικής εταιρείας μετά από οκτώ χρόνια προκειμένου να μην δημιουργούνται "στενές σχέσεις" μεταξύ ελεγκτών και επιχειρήσεων.

    Επίσης, θα προβλέπει την απαγόρευση παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελεγκτή από την ίδια εταιρεία συγχρόνως, ή πριν περάσουν τρία τουλάχιστον χρόνια από την απασχόληση με μία από τις δύο ιδιότητες και απελευθέρωση του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή ώστε να εισέλθουν νέα μέλη στο " κλειστό" σήμερα επάγγελμα.

    Περαιτέρω, ο κ. Χριστοδουλάκης, υπογράμμισε ότι αν και δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα λογιστικής απάτης στην Ελλάδα, "η Πολιτεία έχει χρέος να μεριμνά ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν που βρίσκονται".

    "Με το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, την υιοθέτηση των διεθνών λογιστικών προτύπων από την 1η Ιανουαρίου του 2003 και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των λογιστικών ελέγχων, η Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα των αλλαγών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [18] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΟΡΟΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ Δ.ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 3 Ιουλίου 2002 (18:24 UTC+2)

    Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο, που προβλέπει την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «ήσυχες περιοχές» της Δυτικής Οχθης τις πρωινές ώρες και την παροχή άδειας σε 5.000 Παλαιστινίους να εισέρχονται στο Ισραήλ για να εργασθούν.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για την αμερικανική πολιτική που προβλέπει αντικατάσταση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, ύστερα από έκκληση της οργάνωσης Φατάχ.

    Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ και κάλεσαν τον Κόφι Ανάν να καταδικάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους και να δηλώσει ότι σέβεται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποφασίζουν οι ίδιοι για την ηγεσία τους.

    [19] ΑΦΙΞΗ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 3 Ιουλίου 2002 (18:19 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Χουσεϊν Κιβρίκογλου έφθασε το απόγευμα στα Τίρανα στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης του.

    Ο κ. Κιβρίκογλου επικεφαλής στρατιωτικής αντιπροσωπείας έγινε δεκτός από τον αρχηγό του ΓΕΣ της Αλβανίας Πελούμπ Καζίμι.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος θα συναντηθεί σήμερα με τον υπουργό Αμυνας Λουάν Ράμα και αύριο με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μειντάνι και τον πρωθυπουργό Παντελί Μάικο.

    Ο.Κ.

    [20] Γ.ΦΙΣΕΡ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Άγκυρα, 3 Ιουλίου 2002 (18:15 UTC+2)

    Την άποψη ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξαρτάται από την ίδια την Άγκυρα εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ απευθυνόμενος στον τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ με τον οποίο παρακάθησε χθες σε γεύμα εργασίας στο Βερολίνο.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο κ. Φίσερ εξέφρασε την υποστήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως τόνισε πως «όπως συμβαίνει για κάθε υποψήφια χώρα, έτσι και για την Τουρκία ισχύουν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Όσο γρηγορότερα εκπληρώσει η Τουρκία τα κριτήρια αυτά, τόσο γρηγορότερα θα υλοποιηθεί και η ένταξη» είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

    Από την πλευρά του ο Ισμαήλ Τζεμ επισήμανε ότι η χώρα του δεν περιμένει να γίνει κάποια εξαίρεση για το θέμα της χορήγησης ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε πως στόχος της Τουρκίας είναι η εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [21] ΝΕΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σκόπια, 3 Ιουλίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και του Έλληνα υπουργού Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια επίσημη εκδήλωση, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, κ. Αντοφ, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, και από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος των ΕΛΛΠΕ, Γ. Μωραίτης, και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Αθ. Καραχάλιος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, ανοίγει ένας νέος ενεργειακός διάδρομος στα Βαλκάνια, που συνδέει τις δύο χώρες, τροφοδοτεί το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, στα Σκόπια, και ανοίγει την προοπτική να ξεκινήσει η κατασκευή δύο επιπλέον αγωγών έτοιμων προϊόντων από τα Σκόπια προς τη Νις της Γιουγκοσλαβίας, έτσι ώστε να μπορέσουν τα προϊόντα από το αναβαθμισμένο διυλιστήριο των Σκοπίων να μεταφέρονται προς άλλες περιοχές.

    "Αυτό που έχει σημασία και θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι αυτός ο ενεργειακός διάδρομος προβλέπεται να συμπληρωθεί με αγωγό φυσικού αερίου, που σχεδιάζουμε ήδη και που θα εξασφαλίζει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες της περιοχής της Κασπίας, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, προς την "καρδιά" της Ευρώπης", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Όπως είπε, "για την υλοποίηση αυτού του σκοπού έχει υπογραφεί ήδη σχετική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διασύνδεση των δύο συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου. Προβλέπουμε την έναρξη κατασκευής αυτού του τμήματος διασύνδεσης των δύο αγωγών εντός του έτους".

    Επίσης, ο υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική εταιρία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ σχεδιάζει και ερευνά τη δυνατότητα έναρξης της κατασκευής του αντίστοιχου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη, στην ίδια χάραξη που κινήθηκε ο αγωγός του πετρελαίου μεταξύ Θεσσαλονίκης-Σκοπίων.

    [22] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Ιουλίου 2002 (17:53 UTC+2)

    Τις περιοχές της Πιερίας που επλήγησαν πρόσφατα από χαλαζόπτωση επισκέφθηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Σιούφα. Στο κλιμάκιο μετείχαν ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας, Α. Κοντός, οι Βουλευτές Πιερίας Γ. Κωνσταντόπουλος και Ευ. Πολύζος και ο Γραμματέας Αγροτικού Δ. Μηλιάκος.

    Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσαν ότι οι καταστροφές είναι ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης και μάλιστα σε προϊόντα, όπως ο καπνός, που είναι μονοκαλλιέργειες και αποτελούν τη μοναδική πηγή εισοδήματος των κατοίκων.

    Σε επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε με τους πληγέντες αγρότες, τονίστηκε πως η Νέα Δημοκρατία θα πιέσει - και εντός και εκτός Κοινοβουλίου - με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και, μάλιστα, με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο και να καταβληθούν σύντομα οι αποζημιώσεις, που να καλύπτουν το σύνολο του απολεσθέντος εισοδήματος των πληγέντων αγροτών.

    Tα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν ότι σε αντίθετη περίπτωση και αν ακολουθηθεί η μέχρι τώρα καταστροφική τακτική της Κυβέρνησης Σημίτη, δηλαδή της μη αντικειμενικής εκτίμησης και της μειωμένης και με μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων, είναι βέβαιο ότι οι πληγέντες αγρότες της Πιερίας θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και σε κοινωνική εξαθλίωση.

    [23] ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΑΣ

    Aθήνα, 3 Ιουλίου 2002 (17:48 UTC+2)

    Σε κλίμα εγκαρδιότητας διεξήχθη στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, η συνάντηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ).

    Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού ανέλυσε την κομματική δομή της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης στενών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην σπουδαιότητα του γεγονότος ότι οι δύο χώρες έχουν αναλάβει τη διοργάνωση δύο συνεχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τα μέλη του ΚΚΚ, αναφέρθηκαν στον ελληνικό πολιτισμό και δήλωσαν ότι επιθυμούν την ενίσχυση των επαφών του κόμματός τους με τα ελληνικά κόμματα και τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας παράλληλα ότι διαφαίνεται αύξηση της δυναμικής της ΝΔ.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία απηύθυνε πρόσκληση στη Νέα Δημοκρατία να επισκεφθούν στελέχη της την Κίνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 3 July 2002 - 18:13:39 UTC