Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [02] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 4 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ
  • [03] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [04] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ
  • [06] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
  • [07] ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
  • [08] Ν.Δ.: Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
  • [09] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [10] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ
  • [11] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [12] Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [13] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [14] UNICEF: 33 ΕΚ. ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
  • [15] ΒΟΥΓΙΑΣ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΧΑΡΙΝ
  • [16] ΟΚΤΩ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ OLYMPIC CATERING
  • [17] ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο Γ. ΦΟΙΡΟΣ
  • [18] ΣΤΑ ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΟΙ ΚΕΜΠΑΤΖΕ ΚΑΙ ΜΟΥΡΑΤΙ
  • [19] Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [20] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
  • [22] Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ULEB
  • [23] Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΠΑΤΑΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
  • [24] Ο 32ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

  • [01] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΑ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Aθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (14:45 UTC+2)

    Την ταύτιση του γενετικού αποτυπώματος του αίματος που συλλέχθηκε από το χώρο της έκρηξης στο λιμάνι του Πειραιά στις 29 Ιουνίου με το γενετικό αποτύπωμα των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν στο χώρο όπου εκτοξεύτηκε η ρουκέτα κατά της οικίας του γερμανού πρέσβη στις 16 Μαϊου 1999 επιβεβαίωσε επίσημα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου.

    Ο κ. Οικονόμου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που απεικονίζουν μία ενδεικτική γενική άποψη των αντικειμένων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στους χώρους των δύο κρησφύγετων της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», στις οδούς Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια και Δαμάρεως 73 Παγκράτι. «Όλα τα υλικά που βρέθηκαν κατασχέθηκαν, μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας και ήδη άρχισε η εργαστηριακή εξονυχιστική εξέτασή τους» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και τόνισε πως η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ερευνών θα συνεχίζεται όταν είναι εφικτό και εφόσον δεν παραβλάπτεται η πορεία των ερευνών.

    Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη χθεσινοβραδινή έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Αιτωλικού 1 στον Πειραιά. Όπως είπε, η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος με βραδύκαυστο φυτίλι και δεν προκάλεσε τραυματισμό ατόμων ούτε μεγάλες υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της ενέργειας.

    Τέλος ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε τις τηλεφωνικές γραμμές 170 και 1964 στις οποίες μπορούν να επικοινωνούν για πληροφορίες οι πολίτες που αναγνώρισαν τον Ξηρό από τις φωτογραφίες που διανεμήθηκαν. Παράλληλα τόνισε πως αυτές και μόνο οι φωτογραφίες βοηθούν ιδιαίτερα τις προσπάθειες της αστυνομίας.

    [02] ΝΕΚΡΟΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 4 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ

    Λευκωσία, 10 Ιουλίου 2002 (08:51 UTC+2)

    Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος, Ευάγγελος Φλωράκης, ο διοικητής της Αεροπορίας, Βασίλειος Δεμέναγας, ο υπασπιστής, Νικόλαος Γεωργίου, και άλλα δύο άτομα σκοτώθηκαν τα ξημερώματα από πτώση ελικοπτέρου που σημειώθηκε στην Κύπρο. Νεκροί είναι επίσης οι δύο χειριστές του αεροσκάφους, Αθανασιάδης και Σιακαλλής.

    Το δυστύχημα συνέβη στις 4:45 το πρωί στην περιοχή του χωριού Κούκλια της Πάφου. Το ελικόπτερο τύπου Augusta κατευθυνόταν από τη Λευκωσία με προορισμό τη στρατιωτική βάση Ανδρέας Παπανδρέου και έπεσε στην κοίτη του ποταμού Διαρίζος και αμέσως ανεφλέγη.

    Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς και της αστυνομίας και η πυροσβεστική υπηρεσία. Ωστόσο ο θάνατος και των πέντε ήταν ακαριαίος. Τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος ερευνώνται.

    Ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και προγραμματίζει μαζί με τον υπουργό Αμυνας, να επισκεφτούν το σημείο όπου σημειώθηκε η τραγωδία.

    [03] ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (00:00 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η εμφάνιση από τηλεοπτικό σταθμό φωτογραφίας του τραυματία Σάββα Ξηρού στο κρεβάτι του Τζάνειου νοσοκομείου αμέσως μετά τη μεταφορά του από τον τόπο της έκρηξης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ατόπημα και απαράδεκτη πράξη που καταπατά κάθε έννοια δεοντολογίας.

    Στην υπόθεση παρενέβη και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση, επειδή το Λιμενικό Σώμα ήταν εντεταλμένο για τη φύλαξη του Σάββα Ξηρού τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο κατάλληλα διαμορφωμένο δωμάτιο του 10ου ορόφου του Ευαγγελισμού, το οποίο φρουρείται από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

    Στο μεταξύ ο δικηγόρος Γ. Αγιοστρατίτης δήλωσε ότι δεν προτίθεται να αναλάβει πλέον την υπεράσπιση του Σάββα Ξηρού. Οπως ο ίδιος είπε, θεωρεί ότι παραβιάζονται συνταγματικές ελευθερίες και δικαιώματα του Σάββα Ξηρού και ότι η κράτησή του στον Ευαγγελισμό είναι παράτυπη.

    [04] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αγκυρα, 10 Ιουλίου 2002 (11:36 UTC+2)

    Yπό το βάρος των εξελίξεων που σημειώθηκαν στο Κόμμα Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP) με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις βουλευτών και υπουργών, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, για πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε η πολιτική κρίση στη χώρα εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αίτημα που επαναλαμβάνουν οι περισσότεροι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, τόνισε ωστόσο ότι δεν βλέπει το λόγο να παραιτηθεί.

    Ο Ετζεβίτ, σύμφωνα με την εφημερίδα, φέρεται να δήλωσε ότι "οι τρείς ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού ενδέχεται να ανακοινώσουν μιά ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, που δεν θα είναι τον Απρίλιο του 2004, αλλά νωρίτερα".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ως λάθος τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τόνισε ωστόσο ότι "αν οι παρούσες συνθήκες μας υποχρεώσουν να διεξάγουμε εκλογές, πρέπει να συμμορφωθούμε", γράφει η εφημερίδα.

    Σημειώνεται ότι μετά τις αθρόες παραιτήσεις βουλευτών και υπουργών από το DSP, το κόμμα του Μπουλέντ Ετζεβίτ, είναι πλέον η δεύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της Τουρκίας. Πρώτο κόμμα είναι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

    [05] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ

    Αγκυρα, 10 Ιουλίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ ανακοίνωσε πριν από λίγο την παραίτηση του από το αξίωμα του και από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, μετέδωσε το CNN-TURΚ. Οι εξελίξεις στην Τουρκία θα είναι ραγδαίες, αφού αναμένεται τώρα να ακολουθήσει νέο κύμα παραιτήσεων από τη Δημοκρατική Αριστερά.

    Στις φήμες για δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος αναφέρονται πολλά ΜΜΕ της Τουρκίας, με πρωταγωνιστές τον Τζεμ και τον υπουργό Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς.

    [06] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΥΡΙΟ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναχωρεί αύριο για το Βελιγράδι, όπου θα εγκαινιάσει, νωρίς το απόγευμα, δύο νέες Αίθουσες της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες είχαν καταστραφεί κατά την εξέγερση των Σέρβων το 2000. Οι Αίθουσες, που κατασκευάσθηκαν με δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ύψους 800 χιλιάδων δολαρίων, θα ονομασθούν "Δημοκρατία" και "Πολιτεία".

    Ο κ. Κακλαμάνης, κατά τη διήμερη παραμονή του στο Βελιγράδι, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα και Ντράγκισα Πέσιτς, τον Πρόεδρο της Βουλής των Δημοκρατιών Σρτζα Μπόζοβιτς και τον Πρόεδρο της Βουλής των Πολιτών Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς.

    [07] ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΟ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Ασκηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από δασική πυρκαγιά θα διεξαχθεί αύριο το πρωί με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης σε περιοχή κοντά στο ξενοδοχείο "Φιλίππειο".

    Στην άσκηση θα συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες, η διεύθυνση δασών, τα δασαρχεία, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και οι εντεταγμένες στην Πολιτική Προστασία Εθελοντικές Οργανώσεις.

    Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα γίνει η κινητοποίηση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των ΟΤΑ Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

    Στο τέλος της άσκησης θα γίνει αξιολόγηση από το Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

    [08] Ν.Δ.: Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:50 UTC+2)

    "Ωραία η εικονική πραγματικότητα όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός και βουλευτής Πειραιώς κ. Σημίτης", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Ν.Δ. βουλευτής Ν. Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Σημίτη σχετικά με τα οδικά έργα στον Πειραιά.

    "Μόνο που ύστερα από οχτώ χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ αργά να πείσει με λόγια. Ο,τι περιέγραψε πως θα γίνει έπρεπε ήδη να λειτουργεί", τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης και πρόσθεσε: "Υστερα από τόσο καιρό, θα ήταν αφελές να πιστεύει ο κ. Σημίτης ότι οι Πειραιώτες τον πίστεψαν".

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ. βουλευτής Β' Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι "θα ήταν πιο συνετό ο κ. Σημίτης να απολογηθεί για τις τεράστιες καθυστερήσεις στα έργα, την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το ναυάγιο της λιμενικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    "Ο κ. Σημίτης είναι έξι χρόνια πρωθυπουργός. Ο ίδιος και οι υπουργοί του κυβερνούν τον τόπο για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Οι Ελληνες πολίτες τους γνωρίζουν πλέον καλά. Ακόμη καλύτερα τους γνωρίζουν οι Πειραιώτες στους οποίους ο πρωθυπουργός στήριξε την πολιτική του σταδιοδρομία", σημείωσε.

    "Πριν ο πρωθυπουργός επιδοθεί σε μια ακατάσχετη συνθηματολογία και σε σωρεία υποσχέσεων, αναφερόμενος σε έργα που έχουν αποφασιστεί εδώ και δύο χρόνια, θα έπρεπε να μιλήσει για τα έργα και τις ημέρες των προσωπικών του επιλογών στον ΟΛΠ που τον μετέτρεψαν σε άντρο της αδιαφάνειας και της κακοδιαχείρισης. Να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να μιλάει για νέα λιμενική πολιτική η οποία θα βασίζεται στον εισηγμένο στο ΧΑΑ Οργανισμό, την στιγμή κατά την οποία η μετοχοποίηση του ΟΛΠ αναβάλλεται διαρκώς και όταν θα γίνει θα ωφελήσει μόνο τα τρύπια κρατικά ταμεία", ανέφερε.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο δεν γίνεται με λόγια και με ανύπαρκτες μάχες, γίνεται με σχέδιο, πρόγραμμα και αποφασιστικότητα που η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διαθέτει.

    "Αδιάσειστη απόδειξη αποτελούν όσα είπε ο πρωθυπουργός για την μεταφορά του ΥΕΝ στην Ακτή Βασιλειάδη. Εδώ και είκοσι χρόνια οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ τσακώνονται που θα μεταφερθεί το Υπουργείο. Αυτήν την επιλογή την επαναπροώθησε ο κ. Παπουτσής και αμέσως μετά την σταμάτησε ο κ. Ανωμερίτης με το αιτιολογικό ότι η θέση είναι ακατάλληλη.

    Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο ένας υπουργός ανατρέπει τα σχέδια του άλλου. Τώρα πλέον βλέπουμε ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σίριαλ της κυβερνητικής ασυνεννοησίας διαδραματίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός", κατέληξε.

    [09] ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

    Άγκυρα, 10 Ιουλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας μετά από πρόσφατες προειδοποιήσεις από τις αμερικανικές αρχές για το ενδεχόμενο βιολογικής ή χημικής επίθεσης στην χώρα.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, Τούρκος αξιωματούχος που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του γνωστοποίησε το παραπάνω ενδεχόμενο μετά από πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο ότι έχουν μεταφερθεί πρόσφατα παράνομα στην χώρα χημικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή της επίθεσης.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στόχοι της επίθεσης αναμένεται να αποτελέσουν η αμερικανική καθώς και η ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία.

    [10] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ. βουλευτής Αχαΐας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Κύπρο εξέφρασε τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των Κυπρίων και Ελλαδιτών Αξιωματικών, όπως επίσης και στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την απώλεια των άριστων αξιωματικών στο βωμό του καθήκοντος.

    [11] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ούτε και σήμερα δεν ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για τη συνέχιση της συνεργασίας του Τάσου Κατσαμπή και του Γιώργου Γεωργιάδη, αφού οι παίκτες δεν πληρώθηκαν τα οφειλόμενα. Ετσι εκ των πραγμάτων ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θα αναζητήσει αλλού την τύχη του, ειδικά μετά επίσημη πρόταση που του έχει κάνει ο Ηρακλής. Από την άλλη συνεχίζεται η προσπάθεια των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ να συγκεντρώσουν τα 47 εκατομμύρια που πρέπει να εισπράξει και παραμείνει στην Τούμπα.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης, δεν δείχνει να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της ομάδας, με αποτέλεσμα η κατάσταση στον Δικέφαλο να είναι τραγική. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αγγελος Αναστασιάδης προσπαθεί να βρει τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους θα πάει στην Ιταλία ώστε να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Ο έλληνας τεχνικός στις προπονήσεις που γίνονται στις εγκαταστάσεις της Νέας Ευκαρπίας έχει στη διάθεση του περισσότερους από 30 ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων και κάποιους ερασιτέχνες.

    Στον μεταγραφικό τομέα, μετά τον πολωνό Μάριους Κουκέλκα που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 1+1 ετών, συμφώνησε και ο Κόφι Αμπονσά. Και οι δύο παίκτες έχουν πάρει έναντι των οφειλόμενων από τα χρήματα που έστειλε χθες ο πρόεδρος της ομάδας, Γιώργος Μπατατούδης.

    [12] Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΠ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Το εξαιρετικής σπουδαιότητας για το μέλλον του αγροτικού τομέα της χώρας ζήτημα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Σιούφα.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπεύθυνος του Τομέα Γεωργίας Ευ. Μπασιάκος, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Αλ. Κοντός, ο Γραμματέας Αγροτικού Δημ. Μηλιάκος, και ο Διευθυντής της Γραμματείας Αγροτικού Γρ. Κωνσταντινίδης.

    Κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η διατυπωμένη θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να πραγματοποιηθεί με επανεξέταση της Δημοσιονομικής πτυχής των Κοινοτικών Πολιτικών.

    Επίσης τονίσθηκε, ότι η Νέα Δημοκρατία θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη του μείζονος αυτού θέματος, εξετάζοντας σε βάθος κάθε πρόταση με σκοπό την άμεση αντίδρασή της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε, αφ΄ ενός, να μην θιγούν περαιτέρω οι αγρότες του ευρωπαϊκού νότου στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Ελληνες και, αφ΄ ετέρου, να μην υπάρξουν αρνητικές συνέπειες από τις αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.

    [13] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσινγκτον, 10 Ιουλίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αμερικανικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα στο Πακιστάν όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι αξιωματούχοι που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επισήμαναν ότι κάποια μηχανική βλάβη είναι πιθανόν η αιτία της κατάρρευσης και όχι κάποια εχθρική επίθεση.

    Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Global Hawk ενώ στον τόπο του ατυχήματος έσπευσαν τα αμερικανικά στρατεύματα για να εξετάσουν από κοντά τα αίτια του δυστυχήματος.

    [14] UNICEF: 33 ΕΚ. ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Η UNICEF χαιρετίζει το θέμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η Φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών "Μείωση της Φτώχειας - Βελτίωση της Αναπαραγωγικής Υγείας". Τονίζει την πάγια θέση της ότι ο περιορισμός της φτώχειας και η εξασφάλιση καλών συνθηκών υγείας για τις υποψήφιες μητέρες, θα συμβάλει στην σταθεροποίηση του πληθυσμού και την ποιοτική βελτίωση των οικογενειών, ιδιαίτερα στα φτωχότερα μέρη του πλανήτη.

    Το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού το αποτελούν 2,1 δισεκατομμύρια παιδιά που είναι και το πιο ευάλωτο τμήμα του. Κάθε χρόνο γεννιούνται 132 εκατομμύρια παιδιά. Το 1 στα 4 (33 εκατομμύρια παιδιά) ζει σε απόλυτη φτώχεια, σε οικογένειες που το εισόδημά τους είναι μικρότερο από 1 δολάριο την ημέρα και μάλιστα στις αναπτυσσόμενες χώρες το 1 στα 3. Το 1 στα 12 παιδιά θα πεθάνει πριν τα 5 του χρόνια, κυρίως από αιτίες που μπορούν να προληφθούν.

    Παρά το θετικό γεγονός της επιβράδυνσης της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο ενώ η πιο ταχύρυθμη αύξηση εμφανίζεται στις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες (οι Λ.Αν.Χ. καθορίζονται από το Ετήσιο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (<900$ κατά κεφαλήν) -την ποιότητα ζωής (προσδόκιμο ζωής, θερμίδες κατά κεφαλήν, επίπεδα αλφαβητισμού, ποσοστά φοίτησης στο σχολείο) - την οικονομική ποικιλομορφία και διάρθρωση (π.χ. μερίδα βιομηχανίας στο ΑΕΠ, μερίδα εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία, ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας κ.ά.), στις οποίες ο πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα 50 χρόνια από τα 658 εκατομμύρια στο 1,8 δισεκατομμύρια. (Ο μέσος όρος αύξησης πληθυσμού στις Λ.Αν.Χ. είναι 2,5% διπλάσιος των υπολοίπων).

    Οι Λ.Αν.Χ. σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες, παρουσιάζουν υψηλότερη βρεφική θνησιμότητα, χαμηλότερη κάλυψη εμβολιασμών και πρόσβαση σε ασφαλές νερό, χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού, χαμηλότερο ποσοστό εγγραφών στα σχολεία και περισσότερα λιποβαρή παιδιά. Χαμηλός είναι και ο ρυθμός αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος των χωρών αυτών (0,4%) στη δεκαετία του 1990 συγκρινόμενος με των υπολοίπων (3,6%). Ένδεκα Λ.Αν.Χ. παρουσίασαν αντιστροφή στο προσδόκιμο επιβίωσης, κυρίως εξ αιτίας του AIDS.

    Επίσης η UNICEF μας θυμίζει ότι η γέννηση περισσοτέρων από 50 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο δεν καταγράφεται επίσημα -περισσότερο από το 40% όλων των γεννήσεων παγκοσμίως.

    Τα παιδιά αυτά δεν έχουν πιστοποιητικό γέννησης και, σε νομικούς όρους, δεν υπάρχουν.

    Το δικαίωμά τους σε ταυτότητα, όνομα και εθνικότητα καταπατείται και διακινδυνεύεται η πρόσβασή τους και στις πιο βασικές υπηρεσίες.

    Είναι ευάλωτα σε εκμετάλλευση και κακοποίηση και κατά κανόνα είναι παιδιά των φτωχών και περιθωριοποιημένων του κόσμου.

    Η UNICEF προωθεί την εγγραφή των παιδιών κατά τη γέννησή τους και όπως δηλώνει και η ίδια η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Carol Bellamy, ένα πιστοποιητικό γέννησης είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρτιά που μπορεί ποτέ να κατέχει κάποιος και το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί ταυτόχρονα με την μείωση της φτώχειας και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

    Μια τέτοια ημέρα αξίζει να αναλογιστούμε ότι ένα παιδί που γεννιέται στο βιομηχανικό κόσμο έχει προσδόκιμο ζωής τα 78 έτη ενώ σε 45 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου θα έχει μόλις 58, ενώ σε πολλές άλλες, κατά κύριο λόγο πληγείσες από το AIDS, (Μποτσουάνα, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ρουάντα, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε) το προσδόκιμο ζωής έχει πέσει κάτω από τα 43 χρόνια.

    [15] ΒΟΥΓΙΑΣ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΧΑΡΙΝ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:12 UTC+2)

    Για ανευθυνότητα και προχειρότητα κατηγόρησε το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας τονίζοντας ότι δημιούργησε θέμα διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων με συνοπτικές διαδικασίες στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας.

    "Για μία ακόμη φορά ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέθεσε την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξυπηρετήσει το κομματικό του καθήκον σε βάρος των συμφερόντων της πόλης. Μετά την Αθήνα δημιουργεί τώρα αντιπαλότητα και με μία ακόμη περιοχή της χώρας, ανοίγοντας μέτωπο με την Πάτρα χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων", τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του κ. Βούγια.

    "Ο κ. Παπαγεωργόπουλος δημιούργησε θέμα διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων καταθέτοντας μία πρόταση με συνοπτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο προφανώς της προεκλογικής του καμπάνιας. Με την προχειρότητα και την ανευθυνότητα που τον διακρίνει συνέταξε φάκελο διεκδίκησης που μοιάζει με κακής ποιότητας ταξιδιωτικό οδηγό, χωρίς καν να έρθει σε επαφή με μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέθεσε για ίδιον όφελος την πόλη αφού γνώριζε καλά ότι εδώ και έξι μήνες η Αχαΐα με την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία διεκδικούν τους Μεσογειακούς αγώνες του 2009, έχοντας προβεί εγκαίρως στις σχετικές διαδικασίες με ολοκληρωμένο φάκελο. Και όταν ήρθε η απόρριψη, κατά την προσφιλή του τακτική, επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση του διωγμένου και του αποκλεισμένου από την κυβερνητική παράταξη, έστω και αν η μεγίστη αποδοκιμασία της ανευθυνότητας προήλθε από την Φ. Πετραλιά, υπεύθυνη της Ολυμπιακής Προετοιμασίας του κόμματός του", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    "Ο κ. Παπαγεωργόπουλος επιδεικνύει ένα υποκριτικό ενδιαφέρον για την πόλη, αφού την ίδια ώρα στέκει εμπόδιο στην προσπάθεια για ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008. Είναι καιρός να πάψει να χρησιμοποιεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως ομήρους της αγωνίας του για το αποτέλεσμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [16] ΟΚΤΩ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ OLYMPIC CATERING

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Οκτώ εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της Olympic Catering.

    Πρόκειται για τη θυγατρική της Lufthansa LSG SkyShefs που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην παγκόσμια αγορά αεροτροφοδοσίας, τη Gate Gourmet International, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τροφοδοσίας στον κόσμο, τη Eurest Inflight, θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τροφοδοσίας στον κόσμο που είναι η Compass Group, την Everest, τη Γρηγόρης Μικρογεύματα, την Athens Club του ομίλου Ρέστη, τη Tsatas Group από τον Καναδά και Ομιλος Βερούκα ( Alpico AE (ψυγεία) και Bazaar AE που κατεβαίνουν με ενιαίο σχήμα).

    [17] ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Ο Γ. ΦΟΙΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Αρκετά συγκινημένος που επέστρεψε μετά από αρκετό καιρό στον Αρη ήταν ο νέος προπονητής της ομάδας, Γιώργος Φοιρός. Ο ίδιος δεν θέλησε να μιλήσει πολύ. Αλλωστε γνωστό είναι ότι θέλει να μιλάει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι μακριά από αυτούς.

    «Ευχαριστώ τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής, Αλκέτα Παναγούλια για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε», τόνισε ο κ. Φοιρός στις πρώτες δηλώσεις που έκανε το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου ως προπονητής του Αρη και συνέχισε: «Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο στο δύσκολο έργο που έχω. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, τα οποία όμως πρέπει να λυθούν το συντομότερο. Αυτό όμως δεν με φοβίζουν τα πολλά προβλήματα. Μια ζωή έμαθα να πολεμώ».

    Ο κ. Φοιρός διαβεβαίωσε ότι έχει πολύ διάθεση για δουλειά. «Θέλω να δουλέψω. Μαζί με τους συνεργάτες μου θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Η συνεργασία μας είναι άριστη. Το ίδιο άριστη είναι και η συνεργασία με τη διοίκηση».

    Το απόγευμα επίσης συμφώνησε με τον Αρη ο Πέτρος Πασσαλής. Ο ίδιος πάντως είναι ένας από τους ελάχιστους παίκτες του Αρη που δεν έχει κάνει προσφυγή και είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να παραμείνει στον κίτρινο σύλλογο. «Εύχομαι όλα να πάνε καλύτερα από πέρσι. Οι στόχοι που έχουμε βάλει αρχικά με τον τεχνική ηγεσία και τη διοίκηση να υλοποιηθούν το συντομότερο», τόνισε ο Πέτρος Πασσαλής. Επίσης ο Σπύρος Νούσιας συζήτησε με την διοίκηση, όμως η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να θεωρείται απίθανη.

    Τέλος ο Γιώργος Θεοδωρίδης πήγε στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου, αλλά και έφυγε άπρακτος έπειτα από συνάντηση που είχε με τα μέλη της διοίκησης.

    [18] ΣΤΑ ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΟΙ ΚΕΜΠΑΤΖΕ ΚΑΙ ΜΟΥΡΑΤΙ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία του Ηρακλή στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας, όπου εκεί πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασία του. Από σήμερα ενσωματώθηκαν και ο Λέβαν Κεμπάτζε και ο νεοαποκτηθείς ποδοσφαιριστής της ομάδας Εντουίν Μουράτι. Ο τελευταίος μάλιστα πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Αρχηγό της ΠΑΕ Ηρακλής, Λάκη Παπαϊωάννου, αναχώρησαν το μεσημέρι για τα Τρία Πέντε Πηγάδια, ώστε να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα μέλη της «κυανόλευκης» αποστολής.

    Το ευχάριστο για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ότι η διάθεση των παικτών του Γηραιού είναι μεγάλη, κάτι που σημαίνει ότι πληροί επακριβώς την επιθυμία και τους στόχους που αρχικά έχει θέσει η τεχνική ηγεσία πριν από την έναρξη της προετοιμασίας.

    [19] Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Ένα ακόμα πολύ σπουδαίο ζευγάρι θα δώσει το «παρών» στο τουρνουά του World Tour μπιτς βόλεϊ της Ρόδου γυναικών (24-28 Ιουλίου), που αναμένεται να συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι Αμερικάνες Γουόλς και Μέι βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φόρμα και θα έρθουν στην Ελλάδα γεμάτες όρεξη για μία ακόμα εφετινή επιτυχία.

    Το 2002 έχει ξεκινήσει ιδανικά για το δίδυμο από τις ΗΠΑ. Στα δύο πρώτα τουρνουά της χρονιάς κατέλαβαν την 1η θέση. Πρωτιά είχαν και το 2001 στο Εσπίνιο, ενώ την 2η θέση πήραν σεε άλλα δύο τουρνουά (Χονκ Κονγκ και Γκστάαντ).

    Η Μίστι Μέι είναι 24 ετών (30/7/1977) και έχει γεννηθεί στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια. Πρώτη της συμπαίκτρια ήταν η ΜακΠικ, με την οποία κατέλαβαν την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ αλλά και τρεις φορές την πρώτη θέση σε τουρνουά του World Tour το 2000.

    Με τη Γουόλς αποτελούν ζευγάρι από το 2001. Η Κέρι Γουόλς είναι ένα χρόνο μικρότερη (15/8/1978) και έχει γεννηθεί στο Σαρατόγκα. Πρώτη της συμμετοχή σε τουρνουά του World Tour ήταν το 2001 στο Κάλιαρι.

    [20] ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Η προώθηση ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης, ύψους 10 δισ. δρχ. για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας στην Αττική, με σκοπό παράλληλα την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ως μέρος της βασικής προετοιμασίας των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Ανάπτυξης.

    Στη σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου, διαπιστώθηκε ο ικανοποιητικός ρυθμός προόδου της πολιτικής εκσυγχρονισμού, ανανέωσης και δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αττική ενόψει των απαιτήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Σημειώνεται ότι σε σχέση με την Παραολυμπιάδα του 2004, στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη δραστηριοποιηθεί ένας ειδικός μηχανισμός στήριξης των θεμάτων προετοιμασίας τους, ο οποίος έχει ως στόχο την διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και σε άλλους χώρους και υποδομές τουριστικού χαρακτήρα, όπως επίσης την στήριξη, μέσω του ΕΠΑΝ, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

    Στη σύσκεψη αποφασίστηκε εξάλλου, η πραγματοποίηση συστηματικών επισκέψεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς και στελεχών της διοίκησης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με στόχο την ανάδειξη της ολοκληρωμένης λειτουργίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων Τουρισμού στην κατεύθυνση της στήριξης της διαδικασίας ανανέωσης, εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικών υποδομών σε όλη τη χώρα.

    Επιπλέον, συζητήθηκε και διαμορφώθηκε το πλαίσιο των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επαναδιαμόρφωση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με στόχο να καλυφθούν όλοι οι νόμιμοι δικαιούχοι.

    Τέλος, εξετάστηκε και διαπιστώθηκε η ωρίμανση στην εξέλιξη μιας σειράς σημαντικών διαγωνισμών τουριστικών υποδομών με σκοπό την αξιοποίησή τους (όπως οι τρεις μαρίνες κλπ.). Ειδικότερα, σχετικά με την προώθηση του διαγωνισμού για το νέο Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας στο Ελληνικό, διαπιστώθηκε η συμμετοχή, με την κατάθεση αντίστοιχων προσφορών, πέντε κοινοπραξιών.

    [21] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Η Εθνική Παίδων του μπάσκετ αναχωρεί αύριο για την Γαλλία, όπου θα συμμετάσχει στο τουρνουά Φιλίας (12-14/7), μαζί με την οικοδέσποινα, την Ιταλία και την Ισπανία. Ακολούθως θα ταξιδέψει για την Ισπανία, όπου θα πάρει μέρος σε διεθνές τουρνουά (16-22/7). Σε ό,τι αφορά τους Νέους Ανδρες, αναχωρούν επίσης αύριο για την Ιταλία, ώστε να πάρουν μέρος σε διεθνές τουρνουά (12-14/7), ενώ μετά θα ταξιδέψουν για τη Γαλλία και το Παρίσι, όπου θα δώσουν σειρά φιλικών αγώνων.

    [22] Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ULEB

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τσάμπιονς Καπ, η ULEB έστειλε έγγραφο στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, που έφερε την υπογραφή του Εδουάρδο Πορτέλα και όπου αναγράφονταν τα εξής: «Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η συνέλευση της ULEB συμφώνησε να δημιουργήσει το ULEB Cup, μια διοργάνωση που απευθύνεται σε συλλόγους που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα. Σας στέλνουμε μαζί με αυτό το γράμμα και τη συμφωνία της συνέλευσης που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερο το σχέδιο. Στην παρούσα φάση κάνουμε τις εγγραφές των ομάδων. Μόλις τις ολοκλήρωσουμε, θα σας ενημερώσουμε για τις ομάδες που επιλέξαμε από τη χώρα σας για αυτή τη διοργάνωση. Θα σας ενημερώνουμε για οτιδήποτε συμβαίνει και αφορά τo ULEB Cup και ενδεχομένως επηρεάζει τους συλλόγους της ομοσπονδίας σας. Επίσης, θα σας στείλουμε τους κανονισμούς, μόλις το έγγραφο πάρει την οριστική του μορφή. Επίσης, θέλω να εκφράσω τη διάθεσή μας να ακούσουμε και να μελετήσουμε τις όποιες προτάσεις ή σχόλια έχετε επ' αυτού του ζητήματος και που χωρίς αμφιβολία θα βοηθήσουν στο να βελτιώσουμε τη διοργάνωσή μας.

    Η απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας ήταν άμεση και κοινοποιήθηκε προς όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες. «Κατάπληξη μάς προκάλεσε η επιστολή που λάβαμε από μια οργάνωση που δεν είναι αναγνωρισμένη από κανέναν επίσημο αθλητικό φορέα, όπως ΔΟΕ-FIBA κλπ και ειδικότερα το περιεχόμενό της, το οποίο αποτελεί πρόκληση για τους θεσμικούς φορείς του αθλήματος. Για τους πιο πάνω λόγους και για πολλούς άλλους, μια ελάχιστη απάντηση είναι να επιστρέψουμε το έγγραφο αυτό, ως απαράδεκτο».

    [23] Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΠΑΤΑΛΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

    Αθήνα, 10 Ιουλίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Ο περιορισμός των σπαταλών κοινοτικών πόρων, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση της γεωργίας στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν τους κατευθυντήριους άξονες των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που ενέκρινε η Κομισιόν.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, oι προτάσεις που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν την αποσύνδεση του επιπέδου παραγωγής από τις επιδοτήσεις και την αύξηση των κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη και θα υποβληθούν τη Δευτέρα στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ.

    Ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φ. Φίσλερ, επεξεργάστηκε τις προτάσεις για την αναμόρφωση της ΚΑΠ, κεντρικό σημείο των οποίων είναι η κατάργηση της παροχής των αγροτικών επιδοτήσεων με βάση το μέγεθος της αγροτικής παραγωγής.

    Μέχρι σήμερα το σύστημα των επιδοτήσεων βασίζονταν στον αριθμό των αγροτικών ζώων η στην έκταση της καλλιεργήσιμης γης. Ο κ. Φίσλερ πρότεινε την αντικατάσταση του σημερινού συστήματος με μία επιδότηση που θα είμαι ανάλογη με το εισόδημα του αγρότη και η οποία θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Η Κοινή Αγροτική Πολιτική απορροφά πάνω από το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού και αντιπροσώπευε πέρυσι περί τα 43 δισ. ευρώ.

    Η Βρετανίδα υπουργός Γεωργίας Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε πως οι προτάσεις είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν προχωρούν πολύ σε ό,τι αφορά την μείωση των εξόδων.

    Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις προτάσεις, που "ανοίγουν το δρόμο για μια νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική", διατήρησε όμως τις επιφυλάξεις της για ορισμένα σημεία, όπως για τις απευθείας επιδοτήσεις προς τους αγρότες.

    Στη Γαλλία οι αγρότες προειδοποιούν ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας σε μία δεκαετία αν διακοπούν οι επιχορηγήσεις. Ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των αγροτών στη Γαλλία Ζαν Μισέλ Λεμεταγιέ δήλωσε ότι οι μισοί αγρότες της χώρας θα αναγκαστούν να σταματήσουν αν διακοπούν οι επιδοτήσεις.

    Οι υποστηρικτές των προτάσεων τονίζουν ότι είναι αναγκαίες οι αλλαγές γιατί μόνο έτσι θα γίνει ομαλά η ένταξη νέων χωρών μελών στην ΕΕ.

    [24] Ο 32ος ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου για τον κολυμβητικό διάπλου Τορωναίου έδωσε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο πολιτιστικός σύλλογος «Σίθων», που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου.

    Πρόκειται για τον πιο ξακουστό κολυμβητικό διάπλου στην Ελλάδα θα ξεκινήσει από την Καλλιθέα Χαλκιδικής στις 20 του μήνα και θα τερματίσει στη Νικήτη. Οι κολυμβητές δεν χρησιμοποιούν απολύτως κανένα βοηθητικό μέσο, ενώ καθένας τους συνοδεύεται από ένα καΐκι.

    «Η μοναδικότητα της εκδήλωσης είναι ότι δεν υπάρχουν νικητές. Όλοι όσοι τερματίζουν στεφανώνονται με τον κότινο ελιάς», αναφέρει ο πρόεδρος νέων Σιθωνίας, Δημήτρης Δημητρός. Ο ίδιος δεν ξεχνάει να αναφερθεί στην πολύχρονη ιστορία του συλλόγου «Σίθων», όταν πριν από 31 χρόνια (Ιούλιο του 1971) μια παρέα Νικητιανών με κίνητρο την αγάπη για τη θάλασσα ξεκίνησε να κάνει πραγματικότητα την τρέλα τους. Να περάσουν δηλαδή από τη Νικήτη της Σιθωνίας στην Κασσάνδρα, κολυμπώντας τον Τορωναίο κόλπο. Αυτό έμελλε να ήταν και η αρχή της προσπάθειας που συνεχίζεται για 32 συνεχόμενα χρόνια. «Από τότε δεν άλλαξε τίποτε. Όλα είναι ίδια. Δηλαδή η αγάπη για την θάλασσα και η θέρμη του κόσμου. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι στον διάπλου παίρνουν μέρος και κολυμβητές από όλο τον κόσμο, αλλά ότι έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και έρχεται πολύς κόσμος», αναφέρει ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζιάτζος.

    Φέτος στο διάπλου έχουν δηλώσει συμμετοχή κολυμβητές από τη Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Ινδία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, ΦΥΡΟΜ, Γερμανία και Βραζιλία. «Ο 32ος διεθνής κολυμβητικός διάπλους είναι πλέον γεγονός. Ολοι οι κολυμβητές δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Ολοι όσοι παίρνουν μέρος και τερματίζουν είναι νικητές», αναφέρει ο περσινός νικητής του διάπλου, Λάκης Παρασκευόπουλος και συνέχισε: «Εύχομαι φέτος ο Θεός Ποσειδώνας να είναι με το μέρος μας και να μην αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα όπως πέρσι. Είναι τα καλύτερα συναισθήματα που νιώθεις όταν αντιμετωπίζεις. Η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και κουραζόμαστε πολύ. Όμως στο τέλος όταν βλέπεις την ακτή παίρνεις δύναμη και σφίγγεις τα δόντια σου για να τερματίσεις. Πάντως όταν τερματίζεις νιώθεις πολύ διαφορετικά. Είναι σαν να έχεις κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 10 July 2002 - 18:13:47 UTC