Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΙ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ
  • [02] Μ. ΕΤΖΕΒΙΤ: ΠΡΟΩΡΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
  • [03] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ "ΟΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [05] ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [07] ΠΓΔΜ: ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ - ΚΙΤΣΕΒΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟ "ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ
  • [09] ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ
  • [10] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ
  • [11] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [12] ΠΝΙΓΗΚΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ
  • [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ VMRO-DPMNE
  • [14] Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΜΑΝΤΙΛΑ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΝ ΤΖΕΜ
  • [15] ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [16] ΔΥΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [17] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Γ.ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ
  • [18] ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΑΠΗΧΘΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • [19] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ
  • [20] ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ Ι. ΔΙΩΤΗ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ

  • [01] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΙ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ

    Άγκυρα, 14 Ιουλίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Στην αναβολή της επίσκεψης στην Τουρκία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόϊγκεν αναφέρονται δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

    Η «Τζουμχουριέρ» σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο Ένταση στην εξωτερική πολιτική, αναφέρει πως ο κ. Πρόντι ανέβαλε την επίσκεψή του στην Άγκυρα ανησυχώντας ότι δεν θα βρει συνομιλητή. Η «Ραντικάλ» προβάλλει την αναβολή της επίσκεψης του κ. Πρόντι με τον πρωτοσέλιδο τίτλο Η Δύση εγκατέλειψε την Κυβέρνηση, ενώ στο θέμα αναφέρεται και δημοσίευμα της «Τουρκίε» με τον πρωτοσέλιδο τίτλο Βαρύ το τίμημα από την πολιτική ασάφεια.

    Όλες δε οι εφημερίδες αναφέρονται και στη ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 18 Ιουλίου συνεδρίαση του "Συμβουλίου Ξένων Επενδύσεων" στην Τουρκία, στην οποία θα συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χόρστ Κόλερ, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζέιμς Γούλφενσον και εταιρείες επενδύσεων παγκόσμιας εμβέλειας.

    [02] Μ. ΕΤΖΕΒΙΤ: ΠΡΟΩΡΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Άγκυρα, 14 Ιουλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Πρόωρη χαρακτήρισε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία στις 3 Νοεμβρίου του 2002, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο "NTV". Παράλληλα δήλωσε πως ο ίδιος καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να πείσει τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρχηγό του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εγκαταλείψει τη σχετική του πρόταση για πρόωρες εκλογές.

    Ο Ετζεβίτ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πείσει τον Μπαχτσελί να αλλάξει γνώμη, εφόσον εξευρεθούν λύσεις στο θέμα της Ε.Ε. που θα ικανοποιήσουν και τα τρία κόμματα-εταίρους του Κυβερνητικού Συνασπισμού. Εξάλλου, χαρακτήρισε θετική την ανάκληση της παραίτησης του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για την Οικονομία, κ. Ντερβίς

    Για το ενδεχόμενο παραίτησής του από το πρωθυπουργικό αξίωμα, σημείωσε πως επιβάλλεται να παραμείνει επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την Κυβέρνηση.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε τον παραιτηθέντα πρόσφατα από το αξίωμά του και το DSP, τέως Υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, επειδή πρόβαλλε απαράδεκτους ισχυρισμούς για το DSP και υπογράμμισε ότι η συμπεριφορά αυτή του κ. Τζέμ ήταν γι' αυτόν απρόσμενη, καθώς και ότι δεν τον είχε προειδοποιήσει σχετικά με την απόφαση παραίτησής του. Αναφερόμενος στη νέα πολιτική κίνηση στην οποία θα ηγηθεί ο κ. Τζέμ, τόνισε ότι δεν έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για να λάβει μορφή κόμματος και ούτε έχει παρουσιαστεί στους Βουλευτές που τον ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. "Υποστηρίζω ότι δεν είναι εύκολο να ιδρυθεί κόμμα αρχών, χωρίς να υπάρχουν αρχές. Δεν γνωρίζω ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνούν ιδεολογικά οι παραιτηθέντες από το DSP. Θα έπρεπε να αναφέρουν συγκεκριμένο λόγο, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει. Δεν θεωρώ σοβαρή αυτή την πολιτική κίνηση" είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με την πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο, ο Ετζεβίτ επισήμανε στο «ΝΤV» ότι με την πρόταση αυτή ετέθησαν σε κίνδυνο οι μεταρρυθμίσεις για την Ε.Ε. και πρόσθεσε: "Εάν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου, τα κόμματα δεν θα πρέπει ούτε καν να διανοούνται την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και η Τουρκία θα χάσει πολύτιμο χρόνο».

    [03] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ "ΟΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΗΣ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στο πάγωμα των αυξήσεων στα Δημοτικά τέλη, την αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος για την εξάλειψη των φαινομένων κοινωνικής αδικίας, την διεκδίκηση νομοθετικής ρύθμισης για το διακανονισμό των δυσβάσταχτων προστίμων που έχουν επιβληθεί στους επιχειρηματίες της Αθήνας και την κάρτα εκπτώσεων στα είδη πρώτης ανάγκης για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να τεθούν κατά τη διάρκεια περιοδείας που θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Τρίτης στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας διακόσιοι υποψήφιοι Δημοτικοί και Διαμερισματικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Όμορφη Πόλη» για την Αθήνα.

    Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι υποψήφιοι θα συνομιλήσουν με τους πολίτες και θα διανείμουν το φυλλάδιο της Διακήρυξης της «Όμορφης Πόλης» και ειδικό φυλλάδιο με τις δεσμεύσεις του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για το δήμο, Χρήστου Παπουτσή.

    Στις περιοδείες θα πάρουν μέρος όλοι οι υποψήφιοι σύμβουλοι σε κάθε διαμέρισμα συνοδευόμενοι από τους υποψηφίους Δημοτικούς συμβούλους, κατανεμημένους ανά δημοτικό διαμέρισμα.

    [04] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 14 Ιουλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τέσσερα μικρά παιδιά και ένας ενήλικας έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό τροχαίο δυστύχημα σήμερα στη Ρουμανία.

    Το δυστύχημα συνέβη μεταξύ δύο χωριών στην περιοχή της Ουνεντοάρα, όταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παιδιά από την Πολωνία, βγήκε εκτός δρόμου και έπεσε πάνω σε τρία δέντρα. Τέσσερα παιδιά και ένας ενήλικας σκοτώθηκαν ακαριαία ενώ τριάντα άτομα τραυματίστηκαν, οκτώ από τα οποία σοβαρά.

    Στο λεωφορείο επέβαιναν 56 άτομα που κατευθυνόταν προς τη Βουλγαρία όπου τα παιδιά επρόκειτο να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές.

    Στην περιοχή του δυστυχήματος έσπευσαν δεκατέσσερα ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο.

    Τις συνθήκες του δυστυχήματος διερευνά η αστυνομία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το συμβάν αποδίδεται σε λάθος του οδηγού που πιθανότατα αποκοιμήθηκε κατά τη διαδρομή.

    Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Ντέβα, στη Δυτική Ρουμανία.

    [05] ΟΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

    Βουκουρέστι, 14 Ιουλίου 2002 (20:29 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ένας Ρουμάνος, έξι Μαροκινοί και ένας Τυνήσιος συνελήφθησαν από τις ιταλικές αρχές στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στο Μιλάνο και διερευνάται η συμμετοχή τους σε υπόθεση πλαστών εγγράφων, τα οποία σχετίζονται με την τρομοκρατία. Εικάζεται ότι ορισμένα από τα έγγραφα αυτά προορίζονταν για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση, τα οποία μάλιστα έχουν συνδέσμους με την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν «Αλ Κάιντα».

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόξενο της Ρουμανίας στο Μιλάνο, Ιον Μπενόνε Ντάντσι, ο Ρουμάνος που συνελήφθη δεν θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή σε τρομοκρατική δράση και ενδέχεται να κατηγορηθεί μόνο για έκδοση πλαστών εγγράφων.

    Η έρευνα συνεχίζεται στην Ιταλία με σκοπό τον εντοπισμό των ατόμων για τα οποία προορίζονταν τέτοια έγγραφα. Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τα άτομα αυτά είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι οι συλληφθέντες είναι εξαιρετικά έμπειροι στην πλαστογράφηση εγγράφων, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο από τρομοκράτες όσο και από δίκτυα παράνομης μεταφοράς μεταναστών.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 28 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο διοργανώνει στις 24 Ιουλίου στην πλατεία του Λευκού Πύργου στις 8 το απόγευμα, η Κυπριακή Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φιλανθρωπικών Σωματείων και μη κυβερνητικών Οργανώσεων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών υπογραμμίζεται ότι η παρελκυστική τακτική στην επίλυση του Κυπριακού επί 28 χρόνια δεν είναι ικανή να πορώσει τις ανθρώπινες συνειδήσεις και να φέρει τη λήθη. Παράλληλα καλείται ο λαός της Θεσσαλονίκης να διατρανώσει την πίστη του στις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης για την Κύπρο.

    «Η υποκρισία των δυνατών της παγκοσμιοποίησης στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συγχωρείται από την συνείδηση των λαών. Οι Αλβανοί του Κοσόβου για την προστασία των οποίων κινητοποιήθηκε η στρατιωτική μηχανή των ισχυρών, δεν έχουν μεγαλύτερη ανθρώπινη αξία από τους Ελληνοκυπρίους που διώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Η αρπακτική Τουρκία δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη σαν παραχαϊδεμένο παιδί των δυνατών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Το πρωί της 24ης Ιουλίου η Κυπριακή Εστία Βόρειας Ελλάδας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης με αντικείμενο τις νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [07] ΠΓΔΜ: ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ - ΚΙΤΣΕΒΟ ΕΚΑΝΕ ΤΟ "ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

    Σκόπια, 14 Ιουλίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Από τις περιοχές στις οποίες εκδηλώθηκαν πέρσι συγκρούσεις μεταξύ αλβανών ανταρτών και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ πέρασε χθες το «τρένο της ειρήνης», σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της επιχείρησης για την αποκατάσταση της τάξης σε όλη την επικράτεια με την επιστροφή των αστυνομικών δυνάμεων σε όλες τις περιοχές όπου είχε εκδηλωθεί ένταση. Η πρωτοβουλία για τη διαδρομή του «τρένου της ειρήνης» από το Κουμάνοβο μέχρι και το Κίτσεβο ανήκει στον υπουργό εσωτερικών Λιούμπε Μπόφσκοφσκι. Με το "τρένο της ειρήνης" ταξίδεψαν δημοσιογράφοι, πολιτικοί και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας.

    Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ, επρόκειτο για μια εκδήλωση με σκοπό να αποδειχτεί έμπρακτα πως έχει αποκατασταθεί η τάξη και η γαλήνη σε όλη την επικράτεια της ΠΓΔΜ.

    Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την επιστροφή των αστυνομικών δυνάμεων εφαρμόστηκε με τη συνεργασία των υπουργείων Άμυνας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, του στρατού, καθώς και εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ, της ΕΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη χώρα.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗ

    Σκόπια, 14 Ιουλίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μπεγλίτη, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

    Ο κ. Μπεγλίτης είχε αναφερθεί στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Σλόμποταν Τσάσουλε ο οποίος είχε μιλήσει για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ περί μη ανακίνησης του θέματος της ονομασίας μεταξύ των δύο χωρών, έως ότου συμπληρωθεί αριθμός αναγνωρίσεων της χώρας του με το συνταγματικό της όνομα, ο οποίος αντιστοιχεί στα 2/3 του αριθμού των μελών του ΟΗΕ. Παράλληλα ο κ. Μπεγλίτης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών και επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα του ονόματος για το οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Επιχειρώντας αναδίπλωση στο θέμα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του τονίζει χαρακτηριστικά πως απορρίπτονται οι ισχυρισμοί Μπεγλίτη «ότι δήθεν ο υπουργός Τσάσουλε δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το όνομα».

    Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η ΠΓΔΜ που έχει υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα, με συνέπεια τηρεί τις διατάξεις της συμφωνίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υπέρβαση των διαφορών σε σχέση με το όνομα». Παράλληλα σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες στα Ηνωμένα ΄Εθνη με τη διαμεσολάβηση εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τονίζεται πως η θέση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ παραμένει αναλλοίωτη υπέρ της αναγνώρισης της χώρας με το συνταγματικό της όνομα και της χρήσης, στις επικοινωνίες με την Ελλάδα, μιας ονομασίας που να μην είναι προσβλητική για τα Σκόπια.

    Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ακολουθούν μια ανοδική πορεία και εκφράζει την ελπίδα για ενίσχυση της βοήθειας της Αθήνας προς τα Σκόπια ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [09] ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΙΡΑΚ

    Παρίσι, 14 Ιουλίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ έγινε το πρωί κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης παρέλασης της 14ης Ιουλίου στα Ηλύσια Πεδία, για την εθνική επέτειο της κατάληψης της Βαστίλης. Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι, λίγα μόλις μέτρα από την εξέδρα των επισήμων.

    Όπως μεταδίδει το BBC, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένοπλος επέβαινε σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο και έβγαλε το τουφέκι από μια θήκη κιθάρας λίγο πριν οι αστυνομικοί σπεύσουν να τον συλλάβουν. Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, ο συλληφθείς ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και ομολόγησε πως ήθελε να δολοφονήσει τον Ζακ Σιράκ για να αλλάξει τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

    Σημειώνεται πως στη φετινή παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία μετείχε και ένα σώμα πυροσβεστών από τη Νέα Υόρκη, ως ένδειξη τιμής της Γαλλίας προς όσους βρήκαν το θάνατο στα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου την 11η Σεπτεμβρίου.

    [10] ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2002 (18:48 UTC+2)

    Το Ηράκλειο της Κρήτης θα επισκεφτεί αύριο ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, και θα μιλήσει στις 6 το απόγευμα σε εκδήλωση του συνδυασμού του υποψηφίου δημάρχου Ηρακλείου, Γρηγόρη Ροδακάκη.

    [11] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Aθήνα, 14 Ιουλίου 2002 (18:40 UTC+2)

    Ομαλά εξελίσσεται η υγεία του 40χρονου Σάββα Ξηρού, ο οποίος χθες υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση στο δεξί μάτι, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς». Όπως αναφέρει, γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύεται, δεν προκύπτει κάτι το ανησυχητικό από την κλινική κατάσταση του Ξηρού και τα εργαστηριακά ευρήματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

    Μετά την εξέλιξη αυτή οι γιατροί αναμένεται να επιτρέψουν τη συνέχιση της κατάθεσης του Σάββα Ξηρού στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ο οποίος εξετάζει τις εξελίξεις στην υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

    Τον Σάββα Ξηρό επισκέφθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ο πατέρας του, η μητέρα του, ο αδελφός του, η ισπανίδα φίλη του Αλίσια Ρομέρο Κορτές και η πρώην σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου.

    [12] ΠΝΙΓΗΚΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

    Ικαρία, 14 Ιουλίου 2002 (18:26 UTC+2)

    Νεκρή ανασύρθηκε το μεσημέρι μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ κολυμπούσε στην παραλία Λιβάδι Αρμενιστή στην Ικαρία. Πρόκειται για τη Δήμητρα Κολιστάσι, 70 ετών, η σορός της οποίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας.

    [13] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ VMRO-DPMNE

    Σκόπια, 14 Ιουλίου 2002 (18:25 UTC+2)

    Συμμάχους αναζητεί το κυβερνών κόμμα στην ΠΓΔΜ, VMRO DPMNE ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα διενεργηθούν στη χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του «Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, Αλληλεγγύη και Κοινωνία των Πολιτών» που διενεργήθηκε στις αρχές Ιουλίου, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, συγκέντρωσε ποσοστό προτίμησης 36,7%, ενώ το κυβερνών VMRO-DPMNE και τα κόμματα που το υποστηρίζουν 15,6%.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του VMRO DPMNE, στην Οχρίδα, αποφασίστηκε το κόμμα να προχωρήσει σε συνεργασία με το Φιλελεύθερο Κόμμα στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Βλάτκο Τζιόρτσεφ η Εκτελεστική Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί ώστε να προβεί σε όσες συνεργασίες με άλλα κόμματα κριθούν αναγκαίες στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    Παράλληλα στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσουν οι επιτροπές του κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο. Εξάλλου κορυφαία στελέχη του VMRO-DPMNE εξουσιοδοτήθηκαν ώστε να καθορίσουν τις λίστες των υποψηφίων για τις εκλογές και να τις υποβάλλουν στις αρμόδιες επιτροπές για έγκριση.

    [14] Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΜΑΝΤΙΛΑ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΝ ΤΖΕΜ

    Άγκυρα, 14 Ιουλίου 2002 (18:19 UTC+2)

    Να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και αυτών που θέλουν την Τουρκία να μετεξελίσσεται σε ισλαμικό κράτος θα επιχειρήσει μεταξύ άλλων το νέο κόμμα του πρώην πλέον υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Ισμαήλ Τζεμ.

    Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Sabah» (Σαμπάχ), o Ισμαήλ Τζεμ τονίζει ότι το κόμμα του, το οποίο δεν έχει ακόμη «βαφτίσει», θα αναζητήσει τη στήριξη της «σύγχρονης πλειοψηφίας» της χώρας, αλλά θα δείξει παράλληλα ανοχή σε εκείνες τις γυναίκες που επιλέγουν να φορούν την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα.

    Στην αυστηρά κοσμική Τουρκία, η ισλαμική μαντίλα έχει απαγορευθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα πανεπιστήμια, γεγονός που έχει διχάσει την τουρκική κοινωνία.

    «Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους ανθρώπους αυτούς που φορούν μαντίλα. Γιατί θα έπρεπε να έχω; []Δεν μας ενδιαφέρουν οι μαντίλες, αλλά οι σύγχρονες νοοτροπίες», λέει χαρακτηριστικά ο Ισμαήλ Τζεμ.

    Σ.Π.

    [15] ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2002 (18:12 UTC+2)

    Για τη Γερμανία αναχώρησε σήμερα το απόγευμα η ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού προκειμένου να πραγματοποιήσει εκεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων, Τάκης Λεμονής, με δηλώσεις του λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής υποστήριξε πως επιδίωξη των παικτών του είναι η κατάκτηση του έβδομου σερί πρωταθλήματος.

    Οσον αφορά τις μεταγραφές ο Λεμονής είπε πως πιθανότατα ο Ολυμπιακός δεν θα προχωρήσει στην απόκτηση άλλων ποδοσφαιριστών, ενώ σχετικά με το θέμα του Γρηγόρη Γεωργάτου ξεκαθάρισε πως δική του ήταν η απόφαση για τη μη επιστροφή του στο λιμάνι. "Δεν μπορείς έναν παίκτη σαν τον Γεωργάτο να τον κρατάς στον πάγκο", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ένα από τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα του Ολυμπιακού, ο Φάνης Κατεργιαννάκης, φάνηκε να έχει μπει για τα καλά στο κλίμα του πρωταθλητή: "Στον Ολυμπιακό απαγορεύονται οι ισοπαλίες. Θα πρέπει να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια".

    [16] ΔΥΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2002 (17:42 UTC+2)

    Δύο νέοι ποδοσφαιριστές έδωσαν σήμερα το παρών στην προπόνηση του Ηρακλή. Οι καμερουνέζοι, Κιμπόνσου και Ενγκουιμπάτ, βρέθηκαν στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας προκειμένου να δοκιμαστούν από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

    Σε περίπτωση που μείνει ικανοποιημένος ο σέρβος τεχνικός του Γηραιού από τις εμφανίσεις τους, τότε οι δύο καμερουνέζοι θα υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας.

    Οσον αφορά τον Μάρτσιν Μίετσελ οι διαπραγματεύσεις της ΠΑΕ Ηρακλής με τη Λέγκια συνεχίζονται. Ωστόσο πρόβλημα στην απόκτηση του επιθετικού ποδοσφαιριστή αποτελούν οι υπερβολικές απαιτήσεις των πολωνών.

    Στο μεταξύ, καμία εξέλιξη δεν παρουσιάστηκε στο θέμα του αμερικανού, Γκρέγκ Μπέρχαλντερ, που παραμένει στην Αγγλία σε μια προσπάθεια να λύσει το συμβόλαιό του με την Κρίσταλ Πάλλας και να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται από την περυσινή σεζόν.

    [17] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο Γ.ΔΡΥΜΩΝΑΚΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2002 (17:41 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Γιάννης Δρυμωνάκος στα 200 μέτρα πεταλούδα, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κολύμβησης εφήβων - νεανίδων, που διεξάγεται στο Λιντς της Αυστρίας. Ο έλληνας πρωταθλητής του Ηλυσιακού πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και με χρόνο 1.59:25 κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

    Ηταν το δεύτερο μετάλλιο του Γιάννη Δρυμωνάκου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς είχε προηγηθεί το χάλκινο στα 400 μέτρα μικτής ομαδικής.

    [18] ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΑΠΗΧΘΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2002 (17:07 UTC+2)

    Ένας ελληνοκύπριος οικοδόμος απήχθη, σύμφωνα με την Κυπριακή αστυνομία, από κατοχικές δυνάμεις και την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο στην Αμμόχωστο. Πρόκειται για τον 25χρονο Βάσο Ηλία, ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής πέρασε μέσω του χωριού Πέργαμος στις κατεχόμενες περιοχές και συγκεκριμένα στο χωριό Στύλλος της Αμμοχώστου.

    Την υπόθεση, καθώς και τις συνθήκες απαγωγής του 25χρονου εξετάζει η αστυνομία Ξυλοτύμπου σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη. 

    [19] ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2002 (16:48 UTC+2)

    Αίθριος καιρός προβλέπεται για αύριο σε όλη τη χώρα και μόνο τις απογευματινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 19 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο από 23 μέχρι 37 και στο Αιγαίο από 24 μέχρι 34 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη όπου η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί μεταξύ 24 και 38 βαθμών Κελσίου.

    Σε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επισημαίνεται ότι σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται την Τρίτη ενώ την Τετάρτη ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή πτώση.

    [20] ΝΕΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ Ι. ΔΙΩΤΗ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2002 (16:44 UTC+2)

    Νέα κατάθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα που εξετάζει το θέμα της τρομοκρατίας, Ιωάννη Διώτη, αναμένεται να δώσει ο 40χρονος Σάββας Ξηρός, ο οποίος χθες υποβλήθηκε σε επιτυχή επέμβαση στο δεξί μάτι, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

    Το πρωί ομάδα γιατρών από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο μετέβη στον «Ευαγγελισμό», εξέτασε το Σάββα Ξηρό και χαρακτήρισε ομαλή τη μετεγχειρητική του πορεία. Μόλις οι γιατροί δώσουν το «πράσινο φως» θα συνεχίσει την κατάθεσή του στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, ο οποίος βρίσκεται από τις 10.30 το πρωί στον «Ευαγγελισμό». Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η αστυνομία αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης.

    Στο μεταξύ, άφαντος παραμένει, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 44χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας, σύντροφος της πρώην συζύγου του Ξηρού, Αγγελικής Σωτηροπούλου, ο οποίος φέρεται να είχε νοικιάσει το κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» που εντοπίστηκε στην οδό Δαμάρεως στο Παγκράτι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 July 2002 - 18:13:43 UTC