Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» Ο Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΑΡΑΔΕΛΗΣ
  • [04] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17Ν
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ WORLD CAMP ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [06] ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [07] ΟΙ 12αδες ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [08] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
  • [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
  • [10] ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ Η ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
  • [11] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΕΡΝΟΜΟΡΕΤΣ
  • [12] EUROSTAT: ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [13] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [14] Ο ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
  • [15] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
  • [17] ΚΑΙ Ο ΣΤ. ΔΗΜΟΤΣΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [18] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [19] ΡΑΤΣΑΝ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 26 ΚΑΙ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [20] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [21] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ
  • [22] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [24] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "17Ν"

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2002 (12:20 UTC+2)

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι θα χυθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή της τρομοκρατίας, ώστε να εμπεδοθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια του ελληνικού λαού και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη ριζική πάταξη του φαινομένου, με υπευθυνότητα και σεβασμό στο Σύνταγμα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε σημερινές δηλώσεις του με αφορμή τις νέες εξελίξεις στις έρευνες για την εξάρθρωση της "17 Ν".

    Ο κ.Σημίτης υποστήριξε ότι η τρομοκρατία ήταν στίγμα για τη μεταπολίτευση και πλήγμα στη Δημοκρατία και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ιδεολογία που να νομιμοποιεί το φόνο. Δήλωσε ότι στόχος είναι να καταστεί η Δημοκρατία ακόμη πιο ισχυρή και κάλεσε για μία ακόμη φορά κόμματα, ΜΜΕ και πολίτες να δείξουν σύνεση και υπεύθυνη στάση στις προσπάθειες εξάλειψης της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας ότι θα εκτεθούν όσοι αναπαράγουν και καλλιεργούν ανυπόστατες φήμες.

    Τέλος, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του στο στιγματισμό οποιουδήποτε κοινωνικού και πολιτικού χώρου και ιδιαίτερα της αριστεράς, λέγοντας ότι η βία στη χώρα μας έχει πολλές και διαφορετικές ρίζες. "Η νίκη στην τρομοκρατία θα είναι νίκη της Δημοκρατίας" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σημίτη έχει ως εξής:

    "Τη χώρα μας χαρακτήρισαν τα τελευταία 27 χρόνια αλλεπάλληλες, απεχθείς τρομοκρατικές πράξεις. Αυτό παρ' όλο που οι πράξεις αυτές ήταν αντίθετες με τη θέληση του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός καταδικάζει τη βία, την αυτοδικία, την αναίρεση του κράτους δικαίου. Ηρθε πια η ώρα οι ένοχοι να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους.

    Η τρομοκρατία άφησε πίσω πολλά αθώα θύματα και προκάλεσε πόνο σε πολλούς ανθρώπους. Πολλές οικογένειες βίωσαν τραγικά την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Υπέφεραν και αντιμετώπισαν τα γεγονότα με αξιοπρέπεια και πόνο. Συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες αυτές ιδιαίτερα σήμερα που οι αποκαλύψεις ξυπνούν και πάλι τραυματικές εμπειρίες.

    Μαζί όμως με τις οικογένειες των θυμάτων υπέφερε και η χώρα. Η Ελλάδα δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα στο κύρος της. Τα πυρά κατευθύνθηκαν και ενάντια στη Δημοκρατία. Η τρομοκρατία ήταν ένα στίγμα για τη μεταπολίτευση, ήταν μία βαριά σκιά πάνω στην καλύτερη Δημοκρατία που γνώρισε ο τόπος. Κάθε απόπειρα, κάθε επίθεση, κάθε δολοφονία ήταν μία βίαια πρόκληση, μία επίθεση χωρίς πρόσωπο ενάντια στη Δημοκρατία, στους θεσμούς της, τη δημοκρατική λαϊκή θέληση. Τη Δημοκρατία αυτή όλοι μας, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, αγωνιστήκαμε να εγκαθιδρύσουμε, να στερεώσουμε και να κρατήσουμε ισχυρή.

    Σήμερα η Δημοκρατία μας, πιο ισχυρή από ποτέ, απαντά σε αυτή τη βίαια πρόκληση χωρίς να καταφύγει στη βία για την καταστολή, απαντά με τη συνεπή και σταθερή εφαρμογή του νόμου. Η Δημοκρατία είναι αυτή που πατάσσει την τρομοκρατία. Εχει τη δύναμη, έχει τη θέληση, έχει τη δυνατότητα για να απαλλαγεί από το στίγμα της τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα άλλοθι για την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει καμία ιδεολογία που να νομιμοποιεί το φόνο. Καμία ιδεολογία δε νομιμοποιείται, όταν θέλει αυθαίρετα να επιβάλει στη Δημοκρατία, να ζει υπό τη σκιά του φόβου και της απειλής.

    Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ριζική πάταξη της τρομοκρατίας, σταθερά και αποφασιστικά. Κάναμε το πρώτο βήμα γιατί εργαστήκαμε με σχέδιο. Εργαστήκαμε για πολλά χρόνια για να θέσουμε τις βάσεις για αυτές τις σημερινές εξελίξεις τώρα. Δεν εργαστήκαμε με δογματικές προσεγγίσεις, δεν προχωρήσαμε με προκαταλήψεις, πιστεύοντας ότι πρέπει εκεί κάπου να είναι οι ένοχοι. Προχωρήσαμε με συστηματική εργασία, αναλύοντας τα στοιχεία με σύνεση, με χαμηλούς τόνους, με αποφασιστικότητα.

    Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές για τη μεγάλη προσπάθεια και τα σημαντικά αποτελέσματα που πέτυχαν τις τελευταίες εβδομάδες. Θέλω να συγχαρώ τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που είναι εδώ μαζί μας για τη συνεπή και συνεχή καθοδήγηση των διωκτικών αρχών. Η προσπάθεια αυτή, η προσπάθεια όλων μας συνεχίζεται με τους ίδιους ρυθμούς.

    Προχωράμε στα επόμενα βήματα για να πετύχουμε το στόχο μας και θα τον πετύχουμε. Ο στόχος μας είναι να ρίξουμε άπλετο φως, σε κάθε σκιά, σε κάθε πτυχή του φαινομένου. Να καταστήσουμε έτσι τη Δημοκρατία μας ακόμη πιο ισχυρή. Ο στόχος μας είναι να κατοχυρώσουμε ακόμη περισσότερο την ασφάλεια του ελληνικού λαού και να αναδείξουμε έμπρακτα τη χώρα μας ως μία από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Ομως για να γίνει αυτό, για να ολοκληρωθεί και να κατοχυρωθεί αυτή η επιτυχία απαιτείται η συνεχής προσπάθεια και συμβολή όλων μας.

    Ζητώ και πάλι από τα κόμματα, από όλα τα ΜΜΕ, από όλους τους πολίτες να επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη σύνεση, ακόμη μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η τρομοκρατία δεν είναι θέατρο, είναι κίνδυνος που πρέπει να εξαλείψουμε οριστικά.Χρειάζεται από σήμερα και για το επόμενο διάστημα υπεύθυνη στάση από όλους. Δεν βοηθούν την προσπάθεια οι ανυπόστατες φήμες. Θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα, ευτυχώς οι λίγοι εκείνοι, που δείχνουν να καλλιεργούν, να αναπαράγουν, να επενδύουν σε αυτές τις ανυπόστατες φήμες. Ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρέσει οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της μεγάλης αυτής προσπάθειας στο βήμα της μικροπολιτικής, για χάρη εντυπωσιασμού. Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα.

    Ακόμη δεν βοηθά - και διαφωνώ κάθετα και κατηγορηματικά με το στιγματισμό οποιουδήποτε κοινωνικού και πολιτικού χώρου. Ο κοινωνικός χώρος της ευρύτερης αριστεράς έχει αγώνες, έχει περγαμηνές και έχει προσφορά στον τόπο. Αλλώστε ξέρουμε ότι στον τόπο μας η βία έχει πολλές και διαφορετικές ρίζες. Ο ελληνικός λαός είναι και θα είναι ενωμένος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας και την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας μας.

    Θα αποκαλύψουμε κάθε πτυχή αυτής της υπόθεσης. Θα χυθεί άπλετο φως, θα συνεχίσουμε και θα αποκαλύψουμε όλους τους υπεύθυνους και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Οι τρομοκράτες θα έχουν μία δίκαιη δίκη. Συνεχίζουμε με τον ίδιο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με πλήρη εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων του κράτους. Δεν έχει νόημα η νίκη απέναντι στην τρομοκρατία εάν συνοδευτεί από έκπτωση δικαιωμάτων, θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η νίκη απέναντι στην τρομοκρατία θα είναι νίκη της Δημοκρατίας, της ευνομούμενης πολιτείας. Θα είναι μία νίκη της Ελλάδας, μίας Ελλάδας που προχωρά στο μέλλον πιο ισχυρή και επιβεβαιώνει με τα βήματά της την πρόοδό της και σε αυτό τον τομέα, επιβεβαιώνει ότι αλλάζει σελίδα, ότι κατοχυρώνει τη θέση της ως μία σύγχρονη και ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα".

    [02] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» Ο Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2002 (17:21 UTC+2)

    Οποιαδήποτε συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» αρνήθηκε ο 58χρονος Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος το μεσημέρι μαζί με τους συλληφθέντες Βασίλειο Τζωρτζάτο και Θεολόγο Ψαραδέλη, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει η συμμετοχή του Γιωτόπουλου στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και μάλιστα με ηγετικό, καθοδηγητικό ρόλο.

    Ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε ακόμη ότι μέλη της «17 Νοέμβρη» αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Γιωτόπουλου τον αρχηγό και τον καθοδηγητή της οργάνωσης ενώ σε προκήρυξη που αφορούσε στη δολοφονία Περατικού και σε ιδιόχειρα σημειώματα βρέθηκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα και αναγνωρίστηκε από ειδικό γραφολόγο ο γραφικός του χαρακτήρας.

    Σε ό,τι αφορά στον Βασίλειο Τζωρτζάτο αποδεικνύεται πλέον η πολύ σημαντική του εμπλοκή στην εκτελεστική λειτουργία της οργάνωσης από το 1985 μέχρι το 1992. Ο Τζωρτζάτος βρισκόταν στο περιστατικό της οδού Λουίζης Ριανκούρ την 27η Μαρτίου 1992 στους Αμπελοκήπους ενώ μετείχε και στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

    Ο Θεολόγος Ψαραδέλης ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη της «17 Νοέμβρη» συμμετείχε στη ληστεία το 1986 ενώ προέκυψε και η συμμετοχή του και σε μία ακόμη ληστεία, το 1988.

    Ο κ. Οικονόμου έδωσε εξάλλου στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κώστα Γιωτόπουλου από το 1972 μέχρι σήμερα.

    Αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οδηγήθηκαν ο φερόμενος ως καθοδηγητής της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, του Δημητρίου και της Ζωής, που γεννήθηκε το 1944 στο Παρίσι, κάτοικος Βουτζά 40 στο Βύρωνα Αττικής και δύο άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» οι Βασίλειος Τζωρτζάτος του Παρασκευοδιονυσίου και της Στυλιανής που γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα, κάτοικος Κρήτης 7, Ζωγράφου Αττικής, ηλεκτρολόγος και ο Θεολόγος Ψαραδέλης του Ευστρατίου και της Ευαγγελίας που γεννήθηκε το 1943 στις Παϊδες Θηβών, κάτοικος Κεφαλληνίας 12 Χολαργός Αττικής, συνταξιούχος ΙΚΑ.

    Εναντίον τον Γιωτόπουλου, Τζωρτζάτου και Ψαραδέλη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στην 4η τακτική ανακρίτρια από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη το πρωί. Έπειτα μεταφέρθηκαν και πάλι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Τα στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος αρνήθηκε τις κατηγορίες πλην όμως από τα στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει η συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» και μάλιστα με ηγετικό, καθοδηγητικό ρόλο. Σε τετρασέλιδο κείμενο εκτυπωτή το οποίο φέρει χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις και αναφέρεται στην εκτέλεση του Κωστή Περατεικού καθώς και σε φύλλο χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκε μαζί με το προηγούμενο στο κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» επί της οδού Πάτμου 84, βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία ταυτίζονται με τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Στα ίδια έγγραφα οι χειρόγραφες καταγραφές, όπως προέκυψε από τη γραφολογική εξέτασή τους αποτελούν προϊόντα γραφής του ίδιου ατόμου και ταυτίζονται με τη χειρόγραφη γραφή που βρέθηκε σε φύλλο χαρτιού το οποίο κατασχέθηκε κατά τη σωματική έρευνα που έγινε στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και ανήκει στον ίδιο. Ο παραπάνω αναγνωρίστηκε επίσης από μέλη της «17 Νοέμβρη» που έχουν συλληφθεί και ομολόγησαν ότι είναι το άτομο με το κωδικό όνομα «Λάμπρος» και ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

    Η δράση του Βασίλειου Τζωρτζάτου

    Ο Βασίλειος Τζωρτζάτος ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη της «17 Νοέμβρη» ετέλεσε ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

    *Δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Νικολάου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, την 21.2.1985 στο Κολωνάκι.

    *Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου την 26.11.1985 με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Νικολάου Γεωργακόπουλου και τον τραυματισμό 14 αστυνομικών.

    *Δολοφονία του βιομήχανου Δημητρίου Αγγελόπουλου την 8.4.1986 στο Κολωνάκι

    *Απόπειρα δολοφονίας του ιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη την 4η Φεβρουαρίου 1987 στο Χαλάνδρι

    *Εκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε αμερικανούς αξιωματικούς την 24η Απριλίου 1987 στο Ρέντη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 13 ατόμων

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εναντίον λεωφορείου που μετέφερε αμερικανούς αξιωματικούς την 10η Αυγούστου 1987 στην περιοχή Βούλας Αττικής με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 10 ατόμων

    *Δολοφονία του βιομήχανου Αλέξανδρου Αθανασιάδη Μποδοσάκη την 1η Μαρτίου 1988 στη Λεωφόρο Κηφισίας στη Φιλοθέη

    *Απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τζαντ την 3η Απριλίου 1984 στον ’γιο Δημήτριο Αττικής

    *Εισβολή ενόπλων και κλοπή οπλισμού από το ΙΘ Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών την 14η Αυγούστου 1988 στο Βύρωνα

    *Απόπειρα δολοφονίας του εισαγγελέα Κωνσταντίνου Ανδρουλιδάκη την 10η Ιανουαρίου 1989 στην περιοχή Ζωγράφου,

    *Απόπειρα δολοφονίας με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κατά του βουλευτή Γεωργίου Πέτσου την 8η Μαϊου 1989 στο Ψυχικό Αττικής

    *Δολοφονία του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη την 26η Σεπτεμβρίου 1989 στο Κολωνάκι

    *Κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου την 24η Δεκεμβρίου 1989 στη Λάρισα

    *Κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο την 3η Φεβρουαρίου 1990 στην Αθήνα.

    *Εκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σε τσιμεντένια κολώνα της ΔΕΗ 15 Μαϊου 1990 στο 21ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στην Εκάλη

    *Εκτόξευση ρουκέτας κατά των γραφείων της εταιρείας Procter & Gable στη λεωφόρο Συγγρού στη Νέα Σμύρνη,

    *Εκτόξευση και έκρηξη δύο ρουκετών κατά των γραφείων της ΕΟΚ την 16η Δεκεμβρίου 1990 στην Αθήνα,

    *Εκτόξευση και έκρηξη ρουκέτας κατά των γραφείων της Τράπεζας American Express την 21η Ιανουαρίου 1991 στην οδό Πανεπιστημίου 31 στην Αθήνα,

    *Εκρηξη βόμβας στο ρυμουλκό «Καραπιπέρης» την 26η Απριλίου 1991 στη σκάλα Περάματος

    *Εκτόξευση δύο ρουκετών και έκρηξη της μίας εξ αυτών κατά της εταιρείας Χάλυψ την 16η Μαϊου 1991 στον Ασπρόπυργο

    *Απόπειρα δολοφονίας του τούρκου επιτετραμμένου Ντενίς Μπουλουκμπασί την 16η Ιουλίου 1991 στο Παλιό Ψυχικό

    *Εκτόξευση, έκρηξη μιας ρουκέτας και ρίψη μιας αμυντικής χειροβομβίδας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στις 2 Νοεμβρίου 1991 στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Ιωάννη Βάρη και τον τραυματισμό επτά ακόμη αστυνομικών,

    *Απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας κατά του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά την 14η Ιουλίου 1992 στην Αθήνα που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του διερχόμενου πεζού Αθανασίου Αξαρλιάν

    *Απόπειρα δολοφονίας κατά του βουλευτού Ελευθερίου Παπαδημητρίου την 21η Δεκεμβρίου 1992 στο Μαρούσι,

    *Περιστατικό της οδού Λουίζης Ριανκούρ την 27η Μαρτίου 1992 στους Αμπελοκήπους

    *Ληστεία στα ΕΛΤΑ της οδού Πατησίων 316 στην Αθήνα την 13η Ιουλίου 1988 και τραυματισμός του αρχιφύλακα Θεόδωρου Παπαπάνου

    *Ληστεία στα ΕΛΤΑ Αιγάλεω το 1988

    Η συμμετοχή του Θεολόγου Ψαραδέλη

    Ο Θεολόγος Ψαραδέλης ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη τη 17 Νοέμβρη συμμετείχε στη ληστεία στο υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Δροσοπούλου στα Πατήσια το 1986. Επίσης από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της προανάκρισης προκύπτει η συμμετοχή του στη ληστεία των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω, το 1988.

    [03] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ ΚΑΙ ΨΑΡΑΔΕΛΗΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2002 (09:47 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Θεολόγος Ψαραδέλης που συνελήφθησαν στις εξοχικές τους κατοικίες στη Χιλιαδού Εύβοιας και εκτιμάται ότι συμμετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βασίλης Τζωρτζάτος θεωρείται πως πήρε μέρος στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και παρακολουθούνταν από την αντιτρομοκρατική το διάστημα 1993 - 1994 ως ύποπτος, χωρίς όμως να στοιχειοθετηθεί κάτι εναντίον του.

    Για τον Θεολόγο Ψαραδέλη εξετάζεται η συμμετοχή του σε ληστείες και άλλες ενέργειες μικρότερης σημασίας.

    [04] ΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17Ν

    Ουάσινγκτον, 19 Ιουλίου 2002 (13:14 UTC+2)

    Tην ικανοποίησή του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ερευνών για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταδίδει το BBC.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ουάσινγκτον την έκδοση όσων ευθύνονται για τις δολοφονίες αμερικανών πολιτών.

    Ωστόσο, Μπάουτσερ χαρακτήρισε "πρώιμη" οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ WORLD CAMP ΤΟΥ ΣΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Τους νέους απόδημους Ελληνες απ΄ όλο τον κόσμο που φιλοξενούνται κατά την πρώτη περίοδο στην κατασκήνωση του ΣΑΕ "World Camp" στο Ποσείδι Χαλκιδικής συνάντησε σήμερα στο Αρχαιολογικό και στη συνέχεια στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών ξενάγησε τους νέους στους χώρους του μουσείου και συνομίλησε μαζί τους για τις εντυπώσεις τους από τα εκθέματα.

    "Είναι πολύ συγκινητικό για μένα να ξεναγώ στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης τους νέους και τις νέες της ομογένειάς μας, να τους μιλώ για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και το μεγάλο πολιτισμό των Μακεδόνων, αλλά και για το μέλλον αυτής της πόλης", δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης.

    [06] ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο για τη Φινλανδία η αποστολή της Εθνικής Ομάδας Γυναικών U-21, όπου θα συμμετάσχει στο διεθνές τουρνουά «Nordic Cup». Οι παίκτριες που συμπεριελήφθησαν στην αποστολή είναι: Μαρία Λαζάρου, Δήμητρα Παντελειάδου (ΠΑΟΚ), Ναταλία Χατζηγιαννίδου, Σοφία Φωστηροπούλου (Φιλυριακός), Αγγελική Λαγουμτζή, Ευτυχία Μιχαηλίδου, Αναστασία Παπαδοπούλου, Αθανασία Πουρίδου (Καβάλα '86), Ντίνα Κατσαϊτη, Βίκυ Σουπιάδου (ΑΕ Αίγινας), Αγγελική Τεφάνη, Μαρία Γιαννακοπούλου (Ήφαιστος Περιστερίου), Ειρήνη Παπαθανασίου (RVV Herculus), Καλλιόπη Στρατάκη (North Connecticut), Μαρία Γιατράκη (U Conn), Σοφία Σμιθ (Co University), Παρασκευή Μούγιου (New York Magic), Ναταλί Κλίσα (Towson University), ’σλεϊ Κόμπετ (Yale University), Κάθλιν Μπάρουθ (Denver University).

    Το πρόγραμμα των αγώνων: 22 Ιουλίου Ελλάδα - Δανία (ώρα 18:00), 24 ΙουλίουΦινλανδία - Ελλάδα (ώρα 18:00), 26 Ιουλίου Ελλάδα - ΗΠΑ (ώρα (18:00), 28 Ιουλίουαγώνες για θέσεις 7-8, 5-6, 3-4 και τελικός.

    [07] ΟΙ 12αδες ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ξάνθη , ενόψει των δύο αγώνων της Εθνικής ομάδας βόλεϊ των ανδρών με την Γιουγκοσλαβία, την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Ιουλίου (21.00, απ' ευθείας από την ΕΤ 1), στο κλειστό γήπεδο «Φίλιππος Αμοιρίδης», για την 4η αγωνιστική του Παγκοσμίου Λιγκ 2002.

    Στη συνέντευξη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Ξάνθης Νίκος Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ Γιώργος Μιχαηλίδης, καθώς και ο προπονητής της Εθνικής Στέλιος Προσαλίκας και ο αρχηγός της ομάδας Μάριος Γκιούρδας.

    Όσον αφορά στην δωδεκάδα που αναμένεται να παρατάξει ο Στέλιος Προσαλίκας στα δύο ματς με τη Γιουγκοσλαβία, είναι η ίδια που αγωνίστηκε ενάντια στη Γαλλία. Οι 12 παίκτες είναι: Γκιούρδας, Χατζηαντωνίου, Κυριαζής, Μποζίδης, Κουρνέτας, Δημητρακόπουλος, Τσακιρόπουλος, Πανταλέων, Ντράκοβιτς, Λάππας, Ρουμελιώτης, Μπάεφ.

    Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μιχάλης Στυλιανίδης για τους συγκεκριμένους αγώνες τόνισε: «Ελπίζουμε το γήπεδο την Κυριακή και τη Δευτέρα να είναι αρκετά δροσερό, καθώς αναμένονται δύο πολύ καυτοί αγώνες. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και ικανοποιημένος που οι δύο αυτοί αγώνες γίνονται στην πόλη μας και έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο γιατί οι Ξανθιώτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικά ματς, αλλά γιατί θα προβληθεί και η περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΟΠΕ που διάλεξε την Ξάνθη για την πραγματοποίηση αυτών των αγώνων και αισιοδοξώ ότι στο μέλλον θα φιλοξενήσουμε και άλλα τέτοια ματς. Θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής να έρθουν στο γήπεδο και να ενισχύσει την Εθνική μας ομάδα. Εύχομαι στην ομάδα μας καλή επιτυχία και ελπίζουμε να τη χειροκροτήσουμε και στα τελικά».

    Από την άλλη ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Προσαλίκας γνωρίζοντας την σπουδαιότητα των αγώνων δήλωσε: «Πιστεύω ότι η Εθνική ομάδα πρέπει να βγαίνει από το κέντρο. Η έξοδος στη Θεσσαλία ήταν ικανοποιητική και πιστεύω μετά την επιστροφή μας από την Ξάνθη τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο ικανοποιητικά. Η ΕΟΠΕ επέλεξε την Ξάνθη και είμαι χαρούμενος γι' αυτό για τρεις λόγους, για την ύπαρξη αυτού του καταπληκτικού γηπέδου, για την οργανωτική επιτυχία που είχε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου ανδρών του 2001 και γιατί η Εθνική ομάδα με την παρουσία της εδώ θα βοηθήσει την ανάπτυξη του βόλεϊ στην περιοχή, καθώς μπορεί σε λίγο διάστημα να φέρει παιδιά στα κλιμάκια και τις Προεθνικές ομάδες. Ο κόσμος της Ξάνθης θα έχει την τύχη να δει την Εθνική ομάδα σε καλή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση, ενώ θα παρακολουθήσει και την νούμερο ένα ομάδα του βόλεϊ τη Γιουγκοσλαβία. Όλα αυτά προμηνύουν αγώνες που θα πάνε πόντο πόντο. Θέλω να πιστεύω ότι και πάλι η Ξάνθη θα έχει οργανωτική επιτυχία και ελπίζω να τα ξαναπούμε το χρόνου».

    Τέλος ο αρχηγός της ομάδας, Μάριος Γκιούρδας επισήμανε: «Είναι οι πρώτοι αγώνες για το Παγκόσμιο Λιγκ που γίνονται στην Ξάνθη και μάλιστα είναι δύο παιχνίδια από τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαρτηθεί η πορεία μας στη συνέχεια του θεσμού. Ελπίζω ότι θα φύγουμε από εδώ χαρούμενοι. Πιστεύω ότι έστω και μια νίκη απέναντι στη Γιουγκοσλαβία παραμένουμε μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης στην τελική φάση. Δεν αντιμετωπίζουμε αγωνιστικό πρόβλημα και πιστεύουμε όλοι οι παίκτες ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους Γιουγκοσλάβους, που αυτή τη στιγμή είναι από τις ισχυρότερες ομάδες του παγκοσμίου βόλεϊ. Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε δύναμη από την παρουσία του κόσμου στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και οι φίλαθλοι που θα έρθουν στο «Φίλιππος Αμοιρίδης» να ενθουσιαστούν από το θέαμα».

    [08] ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Επιτακτική είναι η ανάγκη αναβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε από τις μειώσεις των αστικών δρομολογίων.

    "Την ώρα που το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται τόσο προς τα δυτικά όσο και προς τα ανατολικά και οι ανάγκες για ασφαλή, ανθρώπινη μεταφορά αυξάνονται, τα αστικά δρομολόγια μειώνονται και οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα αστικά μέσα μεταφοράς πληρώνουν ακριβό εισιτήριο και φόρους, χωρίς να εξυπηρετούνται" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούνται στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής των υπευθύνων της ΕΥΑΘ, προσθέτοντας ότι "είναι αδιανόητο, ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό νομός της χώρας να στερείται το πολύτιμο αγαθό".

    Καταλήγοντας, ο κ. Ψωμιάδης τόνισε ότι "είναι απαραίτητο να χαραχθεί μια πολιτική για το θέμα της επάρκειας του νερού, της ποιότητάς του αλλά και της τιμής του. Είναι ανήκουστο να πληρώνουμε τόσο ακριβά το νερό και να μην το έχουμε".

    [09] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΤΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Επίσκεψη στο υπό κατασκευή προπονητικό κέντρο των Εθνικών Ομάδων στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά πραγματοποίησαν σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Γκαγκάτσης και μέλη του ΔΣ (Κώστας Πολυχρονίου, Νίκος Σαργκάνης, Κούλης Αποστολίδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Γιάννης Γούναρης, Μπάμπης Σταυρόπουλος) της Ένωσης Βετεράνων Διεθνών.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ξενάγησε τους βετεράνους διεθνείς στις εγκαταστάσεις ενώ έγινε και παρουσίαση του όλου έργου από την πλευρά του εργολάβου.

    Στη συνέχεια ο κ. Γκαγκάτσης και η αντιπροσωπεία της ΕΒΔ συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στην προοπτική της συμμετοχής των βετεράνων διεθνών στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου και στην καλύτερη λειτουργία των Εθνικών Ομάδων. Η αντιπροσωπεία της ΕΒΔ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για την πρόοδο των εργασιών και τον εντυπωσιασμό της για την τελική μορφή που θα έχει το προπονητικό Κέντρο. Οι βετεράνοι διεθνείς υποσχέθηκαν ότι θα σταθούν στο πλευρό της ΕΠΟ στην προσπάθεια να αποκτήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο τη δική του ταυτότητα και να στεφθεί με επιτυχία η συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά και να ολοκληρώσουν τον κύκλο των συζητήσεων, εντός των επομένων ημερών.

    [10] ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ Η ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Στη Μελίνα του πολιτισμού και των οραμάτων, στη Μελίνα της Ευρώπης, στη δική μας Μελίνα Μερκούρη, αφιέρωσε φέτος το Δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης την Ημέρα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η οποία έχει ως θέμα το "Σεβασμό στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες". Αφιερωμένη, λοιπόν, στη Μελίνα είναι και η συναυλία που διοργανώνει το Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, με τη στήριξη του Ελληνικού Φεστιβάλ, την Τετάρτη 24 Ιουλίου στο Θέατρο του Λυκαβηττού με τον Κώστα Χατζή και τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Χατζή και του Ινδού βιρτουόζου στο σιτάρ Νίσα Καν.

    Η συναυλία της 24ης Ιουλίου - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - έρχεται να επισημάνει το σπουδαίο ρόλο που παίζει η κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων και η συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς για το χτίσιμο ενός ανθρώπινου αυριανού κόσμου. Ιδιαίτερη στιγμή της συναυλίας είναι η προβολή ενός σπάνιου βίντεο. Η μορφή της Μελίνας θα προβάλλει μέσα από τη γιγαντοοθόνη να τραγουδά το ηπειρώτικο τραγούδι "Μαχαίρι Μαυρομάτικο" σε μια εκτέλεση που δεν την έχουμε δει και ακούσει άλλη φορά, και να χαμογελά στον Μάνο Χατζιδάκι, καθώς εκείνος καθισμένος στο πιάνο τραγουδά τον "Κυρ Αντώνη".

    Στη συναυλία ο Κώστας Χατζής, με την κιθάρα και την αισθαντική φωνή του θα ξετυλίξει το νήμα της ιστορίας των Rom και θα ταξιδέψει τους θεατές στις όμορφες μουσικές τους.

    Η μουσική καταργεί τα σύνορα, φέρνει κοντά διαφορετικές παραδόσεις και κουλτούρες. Ετσι, στο Θέατρο του Λυκαβηττού μαζί με τον Κώστα και τον Αλέξανδρο Χατζή ο Νίσα Καν έρχεται από τη μακρινή Ινδία να μεταφέρει το κοινό στους ήχους της πατρίδας του.

    [11] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΕΡΝΟΜΟΡΕΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Από το πρώτο τεστ του ΠΑΟΚ απόψε (21:30) με αντίπαλο τη βουλγάρικη Τσερνομόρετς, ο προπονητής του Δικεφάλου, Αγγελος Αναστασιάδης δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Γιώτη Εγκωμίτη, Γιασεμάκη Γιασεμή και Στέφανο Βοσκαρίδη, καθώς και τον Καμίλ Σούσκο που υπέστη εξάρθρωση ωμοπλάτης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

    Οσον αφορά τον τελευταίο ο κ. Αναστασιάδης φοβούμενος να μην υπάρξει συνέχεια των τραυματισμών του, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης σκέφτεται μέχρι και την λύση του συμβολαίου. Ετσι υπάρχει και το ενδεχόμενο αντικατάστασης του 28χρονου τερματοφύλακα σε περίπτωση που είναι σοβαρός ο τραυματισμός. Λέγεται επίσης να κληθεί ένας από τους Κυριάκο Τοχούρογλου και Αποστόλη Παπαδόπουλο που έμειναν στη Θεσσαλονίκη να πάνε στην Ιταλία όπου θα ακολουθήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Τέλος καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα του Σάιντ Τσίμπα.

    [12] EUROSTAT: ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Βρυξέλλες, 19 Ιουλίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Οι νέοι στην Ελλάδα "προτιμούν" τη μερική απασχόληση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία που ανακοίνωσε η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat. Πιο αναλυτικά, η μερική απασχόληση αφορά στο 39,7% των γυναικών και το 44,6% των ανδρών ηλικίας 15-19 ετών, το 23,5% των γυναικών και το 19,3% των ανδρών ηλικίας 20-29 ετών, το 12% των γυναικών και το 9% των ανδρών ηλικίας 30-49 ετών και το 11,7% των γυναικών και το 6,8% των ανδρών ηλικίας 50-64 ετών.

    Στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το καθεστώς της μερικής απασχόλησης κατέχει σημαντική θέση στην Ισπανία (34,6% των γυναικών και 30,7% των ανδρών), την Πορτογαλία (22,7% των γυναικών και 18,4% των ανδρών) και τη Φιλανδία (20,9% των γυναικών και 14,5% των ανδρών)

    Το 11,5% των ανδρών με μισθό και τo 15,6% των γυναικών στην Ελλάδα εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, έναντι 12,5% και 14,5% αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πάνω από το 70% των εργαζομένων που απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ισπανία δηλώνουν ότι επέλεξαν αυτή τη μορφή εργασίας λόγω της αδυναμίας ανεύρεσης πλήρους απασχόλησης.

    [13] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Αναχώρησε ο Αρης για την Γερμανία, προκειμένου στο αθλητικό κέντρο Γκίλντε να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του. Ο προπονητής του κίτρινου συλλόγου Γιώργος Φοιρός ανακοίνωσε την αποστολή που θα ακολουθήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας (19-31/7).

    Οι είκοσι τρεις ποδοσφαιριστές είναι οι εξής: Δέλλιος, Λαμπάκης, Πέτκαρης, Παπαδόπουλος Νίκος, Κυζερίδης, Σκέντζος, Κολτσίδας, Καζαντζής, Επαλέ, Μόρις, Καραλιόπουλος, Μαλλούς, Πασσαλής, Κούσας, Κατσιαρός, Καμπάνταης, Θεοδωρίδης, Νιρέν Ντεμπά, Νικολαϊδης Γιώργος, Παντελίδης, Πανόπουλος, Παπαδόπουλος Αβραάμ, Τσάτσος Σωτήρης.

    Στο επιτελείο της ομάδας είναι οι Γιώργος Παντζιαράς (προπονητής τερματοφυλάκων), Νίκος Καρύδας (προπονητής φυσικής κατάστασης), Ανέστης Μιμιλίδης (φυσιοθεραπευτής), Τάσος Παυλίδης και Θεόδωρος Γρηγοριάδης (μασέρ), Ηλίας Καπαγιαννίδης και Γιάννης Καλαφάτης (φροντιστές). Αρχηγός της αποστολής θα είναι το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Αρης Νίκος Γραβάνης.

    [14] Ο ΦΟΙΒΟΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Το νέο B-Roll που ετοίμασε η ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 και διαθέτει σε τηλεοπτικούς σταθμούς, προβάλλει τον Φοίβο και την Αθηνά σε νέες πόζες. Τους δείχνει να δραστηριοποιούνται στα διάφορα Ολυμπιακά αθλήματα μ' έναν έξυπνο και ευρηματικό τρόπο, προβάλλοντας έτσι τους αγώνες του 2004 που θα γίνουν στην Αθήνα. Τριάντα πέντε Ολυμπιακά αγωνίσματα παρουσιάζονται από τα δύο διάσημα πλέον παιδιά που κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου.

    «Είμαστε πολύ τυχεροί,» δηλώνει η Θεοδώρα Μάντζαρη, διευθύντρια της διεύθυνσης «Εικόνα και ταυτότητα», «που ο Φοίβος και η Αθηνά είναι οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσουν παράγοντα επιτυχίας για τους Αγώνες με τις επιδόσεις τους, όχι μόνο στα στάδια, αλλά και στο Ολυμπιακό κατάστημα».

    Ο Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιώργος Μπόλος χαρακτηρίζει ανεπανάληπτη την μέχρι σήμερα επιτυχία του Φοίβου και της Αθηνάς. «Είμαι σίγουρος ότι θα τινάξουν τις πωλήσεις σε νέα ύψη,» δηλώνει αναφερόμενος στις νέες περιπέτειες των δύο μασκότ που θα αξιοποιηθούν αναλόγως από τους αναδόχους.

    [15] ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Σειρά δράσεων προς το Δίκτυο των Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης οι οποίες έγιναν ομόφωνα αποδεκτές πρότεινε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Στις δράσεις αυτές προβλέπεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας το δικτύου των Αιρετών με το αντίστοιχο δίκτυο επιχειρηματιών του ΣΑΕ αλλά και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η συνεργασία των Ελλήνων αποδήμων επιχειρηματιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση του εξωτερικού.

    Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση από πλευράς του δικτύου της προσπάθειας της Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης της ΕΧΡΟ το 2008, η ενίσχυση της πρωτοβουλίας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και η συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη αδελφοποιήσεων πόλεων στα πλαίσια της Ευρώπης, υπό τη σκέπη του δικτύου αλλά και για την αξιοποίηση των σχέσεων αυτών.

    Περαιτέρω σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προβλέπεται η προώθηση του κινήματος εθελοντισμού ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και η καταγραφή των αποδήμων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων φιλοξενίας που οργανώνουν το υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου περισσότεροι νέοι να συμμετάσχουν σε αυτά.

    «Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ευρώπης, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στις χώρες διαμονής τους αλλά ελληνικής καταγωγής, έχουν πολλά να προσφέρουν στην Ελλάδα και τον ελληνισμό. Αλλωστε και μόνο η πετυχημένη κοινωνική και πολιτική τους εξέλιξη αποτελεί ανυπολόγιστη προσφορά για τον τόπο καταγωγής τους», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Μαγκριώτης.

    [16] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου διοργάνωσε την πρώτη μέρα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στον αθλητισμό, ύστερα από πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ και μέλους της ΔΟΕ, Ισσα Χαγιατού.

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της ΦΙΦΑ για τον Ρατσισμό στο Ποδόσφαιρο που είχε λάβει χώρα πέρσι στο Μπουένος ’ϊρες της Αργεντινής, ο Ισσα Χαγιατού είχε επαναλάβει την ετήσια έκκληση κατά του ρατσισμού και κάθε είδους διακρίσεων στο ποδόσφαιρο.

    Φέτος, γιορτάζοντας τη πρώτη επίσημη παγκόσμια μέρα εναντίον του ρατσισμού, η ΦΙΦΑ επανέλαβε τα πορίσματα καθώς και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στο Μπουένος ’ϊρες. Στη συνέχεια, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως οργανισμούς, ομοσπονδίες και αθλητικές ομάδες από όλο τον κόσμο, να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν τις εν λόγω αποφάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται.

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζόζεφ Μπλάτερ ζήτησε προσωπικά την υποστήριξη όλων στην προσπάθεια της Ομοσπονδίας να καταπολεμήσει τον ρατσισμό στον αθλητισμό.

    [17] ΚΑΙ Ο ΣΤ. ΔΗΜΟΤΣΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΙΤΙΝΓΚ ΣΤΙΒΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:20 UTC+2)

    ’λλο ένα μεγάλο όνομα στο διεθνές μίτινγκ της Θεσσαλονίκης που θα γίνει στο γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς στις 24 Ιουλίου. Πρόκειται για τον Στέλιο Δημότσιο που θα αποτελέσει το βασικό τεστ ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στο Μόναχο από τις 6 εώς τις 11 Αυγούστου. Οι φετινές του επιδόσεις κυμαίνονται στα 400μ. περίπου στα 46.10.

    Το μίτινγκ της Θεσσαλονίκης αποτελεί για τον Δημότσιο μια πρόκληση για να σημείωσε χρόνο κάτω από τα 46.00, προκειμένου να πάει στην Γερμανία και να διεκδικήσει την είσοδό του στον τελικό των 400μ. Μάλιστα, αν δεν καταφέρει να σημειώσει μία τέτοια επίδοση στην Καλαμαριά, τότε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θεωρεί, ότι θα καταρρίψει για μία ακόμη φορά το ατομικό του ρεκόρ την φετινή χρονιά.

    [18] ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 19 Ιουλίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Αρνητικό εξακολουθεί να είναι το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, μετά και το χθεσινό κλείσιμο του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας.

    Από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης επικρατούν πτωτικές τάσεις, καθώς τα νέα από το χώρο της οικονομίας δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ότι το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διευρύνθηκε απρόσμενα το Μάιο στο επίπεδο ρεκόρ των 37,6 δισ. δολ. ενίσχυσε την ανησυχία του επενδυτικού κοινού.

    Εξάλλου, αποθαρρυντικές είναι και οι εκτιμήσεις των εταιριών Sun Microsystems και Microsoft σχετικά με τις προοπτικές της κερδοφορίας τους, γεγονός που συμβάλλει στην επιδείνωση του ήδη δυσμενούς κλίματος.

    Στις 18:25 ώρα Ελλάδας ο Dow Jones είχε διαμορφωθεί στις 8.194,54 μονάδες μειωμένος κατά 2,56% και ο Nasdaq στις 1.341,11 μονάδες καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,17%.

    [19] ΡΑΤΣΑΝ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΙΣ 26 ΚΑΙ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ζάγκρεμπ, 19 Ιουλίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβιτσα Ράτσαν επισήμανε ότι σε έκτακτη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί πιθανόν στις 26 και 27 Ιουλίου η Βουλή της χώρας θα συζητήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Ο ίδιος επισήμανε ότι στις 26 Ιουλίου το κοινό της Κροατίας θα ενημερωθεί για τα μέλη της νέας κυβέρνησης μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ζλάτκο Τόμτσιτς.

    Ωστόσο απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

    [20] ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Τη διολίσθηση της σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών συνέχισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί, περαιτέρω, από το σημείο των 90 μονάδων.

    Ο Γενικός Δείκτης, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων που εκδηλώθηκαν στο σύνολο των μετοχικών τίτλων, κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,11%, υποχωρώντας στις 88,58 μονάδες, τιμή που είναι η νέα πιο χαμηλή από το Δεκέμβριο του 1998.

    Σε σχετικά υψηλά επίπεδα ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 786 χιλιάδες λίρες, ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που προέκυψε για τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας, 421 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20, σημείωσε πτώση της τάξης του 1,18%, κλείνοντας στις 377,45 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Νέα Υόρκη, 19 Ιουλίου 2002 (18:23 UTC+2)

    ’ρχισαν στη Νέα Υόρκη εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η μεγάλη Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ, που πραγματοποιεί την εβδομάδα αυτή το ετήσιο συνέδριό της στη Νέα Υόρκη, αφιέρωσε την Πέμπτη μια σύνοδο της αρμόδιας για Διεθνείς και Κυπριακές Υποθέσεις Επιτροπής της, στην εξέταση της πορείας των συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς στη Λευκωσία και της προοπτικής για λύση του Κυπριακού.

    Όπως μεταδίδει ο Γιώργος Μπίστης, από την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», την επιτροπή της ΑΧΕΠΑ ενημέρωσε η Πρέσβης της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία θα μιλήσει επίσης και στο επίσημο δείπνο της ίδιας Οργάνωσης, την Παρασκευή το βράδύ, πάλι με θέμα την επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Το Σάββατο εξ άλλου θα γίνει στο περίφημο Central Park της μεγαλούπολης συναυλία της Κυπριακής κοινότητας με συμμετοχή δύο ελλήνων τραγουδιστών, του Διονύση Σαββόπουλου και του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ενώ την Κυριακή στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Νέας Υόρκης θα τελεσθούν μνημόσυνα για τα θύματα της εισβολής.

    Σε συνέντευξή της στην Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής» η Πρέσβης κυρία Κοζάκου-Μαρκουλλή υπενθύμισε την «τραγωδία που επέφερε η εισβολή με την προσφυγοποίηση, τους αγνοούμενους κλπ» και παρατήρησε: «Είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία και για εκείνους που προσφυγοποιήθηκαν αλλά και για όλους τους Κυπρίους γιατί από το 1974 η Κύπρος έπαψε να έχει εκείνη την ομορφιά που είχε πριν με τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η διαίρεση, η τεχνητή διαίρεση, του νησιού είναι κάτι το εντελώς αφύσικο. Πέρα λοιπόν από την οδύνη και τον πόνο που επέφερε η εισβολή υπάρχει και αυτό το συναίσθημα της διαίρεσης των δύο κοινοτήτων που είναι τόσο αφύσικο μιας και οι δύο κοινότητες έζησαν ειρηνικά για τουλάχιστον τέσσαρες αιώνες».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, η Κύπρια Πρέσβης είπε ότι «δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν είδαμε την πρόοδο που αναμέναμε, δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα από την άλλη πλευρά». Αλλά ή κυρία Κοζάκου-Μαρκουλλή εξέφρασε την ελπίδα ότι η προοπτική η Κύπρος να ενταχθεί σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα ώστε οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία «να δουν πραγματικά τα συμφέροντά τους από την επανένωση της Κύπρου, τη λύση του Κυπριακού και την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [22] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 19 Ιουλίου 2002 (18:22 UTC+2)

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν ικανοποίηση για τις συνομιλίες που είχαν στο Λευκό Οίκο με το πρόεδρο Μπούς, με θέμα την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Οι 3 υπουργοί υπέβαλαν στον πρόεδρο Μπούς σχέδιο Παλαιστινιακών πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Μαχέρ, δήλωσε πως όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές επιθυμούν την δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Το σχέδιο που υπέβαλαν οι τρεις υπουργοί εξωτερικών προβλέπει την κατάρτιση νέου Παλαιστινιακού συντάγματος, και την εκλογή νέου κοινοβουλίου και πρωθυπουργού. Στο Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ θα δοθεί το κυρίως εθιμοτυπικό αξίωμα του προέδρου.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 19 Ιουλίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι ένα ευρύ φάσμα θεμάτων θα καλυφθεί στη διάρκεια των συνομιλιών του στα τέλη της άλλης εβδομάδας στην Ινδία και το Πακιστάν. Σε χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, ο κ. Πάουελ δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η Ινδία έχουν καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την βελτίωση των σχέσεων τους και οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία 10 χρόνια. Ο κ. Πάουελ τόνισε παράλληλα ότι και το Πακιστάν αποτελεί σύμμαχο κλειδί των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στο μεταξύ αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η απόφαση του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο είναι κρίσιμης σημασίας για την μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη χώρα.

    [24] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "17Ν"

    Λονδίνο, 19 Ιουλίου 2002 (18:17 UTC+2)

    Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζιζέλ Ντέιβις, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, είπε ότι οι συλλήψεις και οι απαγγελίες κατηγοριών εναντίον των υπόπτων για την 17 Νοέμβρη, είναι "βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση" και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις προδιαγραφές ασφαλείας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Είχαν γίνει πολλές συζητήσεις για το εν λόγω θέμα καθώς τα ίχνη της οργάνωσης παρέμεναν ανεξιχνίαστα για πάρα πολλά χρόνια. Οι συλλήψεις και οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί έχουν ήδη θετικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζεται στο εξωτερικό.»

    Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα ανακτάται και πάλι, είπε η Ζιζέλ Ντέιβις.

    Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να υπάρχουν αποτελέσματα στο θέμα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, είπε η Ζιζέλ Ντέιβις, ωστόσο, δεν είχαν ασκηθεί πιέσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση -όπως και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα- ήθελε να κάνει προόδους στο εν λόγω θέμα.

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκτιμά ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζιζέλ Ντέιβις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 20 July 2002 - 13:12:19 UTC