Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΞΗΡΟΥ
  • [02] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΙΦΗΣ
  • [03] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΞΗΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
  • [04] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΑΡΝΙΕ
  • [06] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ "17 Ν"
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ
  • [08] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [09] Η PLOTIN AIR ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ TAROM ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΕΔΥΕΘ: 28 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [11] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ
  • [12] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ 'PATRIOT" ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
  • [13] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [14] Ο ΛΑΜΠΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΤΑ ΦΑΚΕΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΤΗΣ "17 N"
  • [16] Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟλΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [17] Η ΧΑΜΑΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ
  • [18] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [19] ΣΤΗ ΜΑΤΖΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο ΡΙΟ
  • [20] ΑΠΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΡΕΚΟΡ Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ
  • [21] Ο ΛΙΛΙΤΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [22] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
  • [23] ΜΕΤΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΜΑΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΠΕΡΕΧΙΛ
  • [25] ΗΠΑ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

  • [01] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (16:37 UTC+2)

    Στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, στη γνωριμία του με τον «Λουκά» της «17 Νοέμβρη», δηλαδή τον Δημήτρη Κουφοντίνα και στις επιθέσεις που πραγματοποίησε κατά τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση αναφέρθηκε ο Χριστόδουλος Ξηρός κατά την απολογία του στην τέταρτη τακτική ανακρίτρια. Σύμφωνα με στοιχεία της «Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης», ο Χριστόδουλος Ξηρός δήλωσε στην ανακρίτρια πως στρατολογήθηκε στην οργάνωση στα τέλη του 1983 από τον Κουφοντίνα.

    Για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ανέφερε ότι είχε τα ψευδώνυμα «Λάμπρος» ή «ψηλός», είχε αρχηγικό ρόλο σε όλες τις ενέργειες στις οποίες συμμετείχε ενώ ήταν γνωστό σε όλα τα μέλη πως αυτός ήταν ο συντάκτης των προκηρύξεων και πρότεινε στα μέλη τον εκάστοτε στόχο. Εξάλλου ο Χριστόδουλος Ξηρός επισήμανε πως σε όλες τις επιθέσεις δεν γνώριζε τα ονόματα των στόχων αλλά τα μάθαινε εκ των υστέρων.

    Για το μέλος της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» με το όνομα «Νικήτας» σημείωσε ότι διατηρούσε κατάστημα κεραμικών στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στην Ομόνοια. Είπε ακόμη ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή του παρουσία γυναίκας μέλους της οργάνωσης. Εξάλλου ανέφερε ότι τα μέλη της οργάνωσης έκαναν δοκιμές των μηχανισμών και των ρουκετών που είχαν κλέψει από το Συκούριο σε κάποια ερημική τοποθεσία στη Βραβρώνα Αττικής ώστε να διαπιστώσουν αν λειτουργούσαν κανονικά. O Xριστόδουλος Ξηρός μιλά ακόμη για κάποιον "Μάρκο", δάσκαλο στο επάγγελμα, 40 χρόνων από τη Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα ο Χριστόδουλος Ξηρός δήλωσε ότι ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 21 χρόνων το 1979 και έμεινε σε κάποιο συγγενή του στη Νέα Σμύρνη. Υποστηρίζει ότι ανήκε στον πολιτικό χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και σε κάποια συγκέντρωση στα τέλη του 1983 στο Χημείο κάποιος γνωστός συνδικαλιστής μίλησε μαζί του για πρώτη φορά για πιθανότητα ένοπλης δράσης. Τους προηγούμενους μήνες λέει ότι είχε γνωριστεί και με κάποια άλλα άτομα από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, ορισμένα από τα οποία έχουν εμπλακεί σε δίκες.

    Ο γνωστός συνδικαλιστής, που αναφέρθηκε νωρίτερα, έφερε τον Χριστόδουλο Ξηρό σε επαφή με τον Δημήτρη Κουφοντίνα ο οποίος του συστήθηκε με το ψευδώνυμο «Λουκάς». Ο Χριστόδουλος Ξηρός δηλώνει πως έμαθε το πραγματικό όνομα του «Λουκά» μόνο μετά τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του στα μέσα ενημέρωσης. Ο Κουφοντίνας έφερε τον Χριστόδουλο Ξηρό σε επαφή με άτομο που παρουσιάστηκε με το όνομα «Κόμης», αλλά όπως ο ίδιος έμαθε αργότερα επρόκειτο για τον Γιάννη Σκανδάλη που προ ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Ο Ξηρός με τον «Κόμη» και τον «Λουκά» αποτέλεσαν μια ομάδα μέσα στην οποία ο ίδιος διδάχτηκε τους συνωμοτικούς κανόνες, τους τρόπους κλοπής αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, πινακίδων.

    Το 1984 ο «Κόμης» και ο «Λάμπρος» σύστησαν στον Χριστόδουλο Ξηρό άλλο ένα άτομο με το όνομα «Λάμπρος» ή «ψηλός» και ένα ακόμη άτομο με το ψευδώνυμο «Νικήτας». Έπειτα γνώρισε ακόμη ένα άτομο με το ψευδώνυμο «Αλέκος» ή «ταινίας». Για τον «Λάμπρο» ο Χριστόδουλος Ξηρός στην αρχή της κατάθεσής του είπε πως υπολογίζει να είναι ηλικίας 60 περίπου χρόνων και να έχει κανονική σωματική διάπλαση. Αργότερα ο Χριστόδουλος Ξηρός αναγνώρισε στο πρόσωπο του «Λάμπρου» τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Λίγο μετά τη γνωριμία του Χριστόδουλου Ξηρού με τον «Λάμπρο» και τον «Λουκά» οι τελευταίοι του πρότειναν να χτυπήσουν ανθρώπινο αμερικανικό στόχο, τον αμερικανό λοχία Ρόμπερτ Τζάντ, του οποίου το όνομα έμαθε αργότερα. Ο Ξηρός άρχισε τότε να παρακολουθεί τον Τζαντ.

    Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρεται στη δολοφονία του εκδότη της «Απογευματινής» Νικόλαου Μομφεράτου, το 1985 στο Κολωνάκι. Λέει χαρακτηριστικά πως του έγινε σχετική πρόταση την οποία αποδέχτηκε και διευκρινίζει ότι στην επίθεση αυτή έλαβε μέρος ο ίδιος, ως οδηγός μοτοσικλέτας μάρκας Honda και ο «Λουκάς» ως συνεπιβάτης. Ο «Νικήτας» ήταν οδηγός μιας άλλης μοτοσικλέτας στην οποία επέβαινε ο «Αλέκος». Ο «Λάμπρος» είχε το ρόλο για την ειδοποίηση όταν ο στόχος ξεκίνησε από το σπίτι. Ο «Λουκάς» τους εφοδίασε με οπλισμό. Όλοι τους καθόταν σε ένα ζαχαροπλαστείο και συστηματικά τους ειδοποιούσε ο «Λάμπρος» για την πορεία του στόχου.

    Περιγράφοντας τη δολοφονία του Αγγελόπουλου, της Χαλυβουργικής στο Κολωνάκι το 1986 ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει ότι εκτός από τον ίδιο συμμετείχαν ακόμη ο «Αλέκος», ο «Κόμης», ο «Λουκάς» και ο «Σταμάτης» ή «ταινίας». Ο «Κόμης» βρισκόταν απέναντι από το σπίτι του Αγγελόπουλου και όταν εκείνος βγήκε του έκανε την προσυνενοημμένη χειρονομία έτσι ώστε να ετοιμαστεί. Ο Χριστόδουλος Ξηρός βρισκόταν στο απέναντι πεζοδρόμιο, φορούσε μια καμπαρτίνα και στον ώμο του είχε κρεμασμένο ένα σακ βουαγιάζ όπου υπήρχε ένα χαρτόκουτο στο οποίο βρισκόταν ένα αυτόματο όπλο. Στο χαρτόκουτο είχε ανοίξει μια τρύπα, ώστε βάζοντας το χέρι του μέσα στο σακ βουαγιάζ να μπορεί να πιάσει τη σκανδάλη του όπλου και να πυροβολήσει. Όταν ο «Κόμης» του έκανε το προκαθορισμένο σήμα ο Χριστόδουλος Ξηρός πέρασε στο απέναντι πεζοδρόμιο και μπήκε σε μια είσοδο πολυκατοικίας. Στο απέναντι πεζοδρόμιο βρισκόταν και ο «Αλέκος». Όταν πλησίασε προς το μέρος του ο Αγγελόπουλος, ο «Αλέκος» του έκανε σήμα και τότε ο Χριστόδουλος Ξηρός βγήκε από την είσοδο της πολυκατοικίας, τον συνάντησε μπροστά του, τον πυροβόλησε και πέρασε στο απέναντι πεζοδρόμιο όπου τον περίμενε ο «Αλέκος» πάνω σε μια κλεμμένη μηχανή με την οποία εξαφανίστηκαν. Κατά την επιβίβασή του στη μοτοσικλέτα ένας ιδιώτης πήγε να τον πιάσει αλλά εκείνος τον απώθησε. Αργότερα εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα κοντά στο γαλλικό ινστιτούτο, επιβιβάστηκαν σε κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο, όπου τους περίμεναν ο «Λουκάς» και ο «Σταμάτης». Τον οπλισμό τον παρέδιδε πάντα στον «Λουκά» και το αυτοκίνητο εγκαταλείφθηκε κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    Για την απόπειρα δολοφονίας κατά του γιατρού Καψαλάκη όπου δεν μετείχε, ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει πως γνωρίζει ότι πήραν μέρος ο «Λουκάς» και ο «Σταμάτης» και η ενέργεια έγινε απλώς για να φοβίσουν τον Καψαλάκη.

    Εξάλλου ο Χριστόδουλος Ξηρός επισήμανε ότι συμμετείχε στην έκρηξη βόμβας εναντίον λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν αμερικανοί στρατιώτες στη Λεωφόρο Κηφισού στου Ρέντη, το 1987. Μαζί του εκεί για πρώτη φορά βρέθηκε ο Σάββας Ξηρός αλλά και ο «Λουκάς» και ο «Σταμάτης». Τη βόμβα την τοποθέτησαν τα δύο αδέλφια σε ένα σιδερένιο βαρέλι που το άφησαν στην αριστερή πλευρά του ρεύματος κυκλοφορίας προς τον Πειραιά. Μετά συνέδεσαν τη βόμβα με ένα καλώδιο που είχαν μαζί τους από το βράδυ της προηγούμενης μέρας, πέρασαν το ποτάμι και βγήκαν στο απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας. Ο ίδιος ο Χριστόδουλος Ξηρός πυροδότησε τη βόμβα και στη συνέχεια όλοι μαζί επιβιβάστηκαν σε ΙΧ φορτηγό και απομακρύνθηκαν από το σημείο προς την πλευρά του Ρέντη όπου το εγκατέλειψαν.

    Για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου εναντίον λεωφορείου με αμερικανούς στρατιώτες στο Καβούρι, το 1987, σημειώνει ότι ο ίδιος με τον «Λουκά» βρισκόταν σε στάση λεωφορείου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και περίμεναν να περάσει το συγκεκριμένο λεωφορείο με τους αμερικανούς. Όταν πέρασε, εκείνοι επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα που είχαν κλέψει από το Παγκράτι, προσπέρασαν το λεωφορείο και το προσέγγισαν στο σημείο όπου τα άλλα μέλη της ομάδας είχαν τοποθετήσει το παγιδευμένο με τα εκρηκτικά αυτοκίνητο. Μπήκαν σε ένα διπλανό γιαπί και την ώρα που περνούσε το λεωφορείο ο Χριστόδουλος Ξηρός πυροδότησε τα εκρηκτικά με τηλεχειρισμό, η χρήση του οποίου γινόταν τότε για πρώτη φορά.

    Στις αρχές του 1988 η ομάδα είχε αποφασίσει να χτυπήσει τον αμερικανό αξιωματούχο της DEA Τζορτζ Κάρος με τη συνήθη διαδικασία της παρατήρησης στη λεωφόρο Κηφισίας. Στην επίθεση αυτή έλαβαν μέρος ο αδελφός του Σάββας, ο «Σταμάτης» και ο «Αλέκος», οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το χτύπημα την ώρα που ο στόχος επέστρεφε στην οικία του. Τοποθέτησαν τον τηλεχειριζόμενο εκρηκτικό μηχανισμό σε σκουπιδοντενεκέ. Σημειώνεται ότι η τηλεχειριζόμενη βόμβα δεν ενεργοποιήθηκε γιατί οι τρομοκράτες δεν ήθελαν να χτυπήσουν και άλλα άτομα που βρισκόταν μαζί του.

    Η επόμενη επίθεση στην οποία ο Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε μέρος έγινε τον Ιούνιο του 1988. Επρόκειτο για την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κατά του αμερικανού πλοιάρχου Ουίλιαμ Νόρντιν στο Κεφαλάρι. Σε αυτή την επίθεση ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη βρισκόταν ο αδελφός του Σάββας, ο «Αλέκος» και ο «Σταμάτης» που ανέλαβαν την προετοιμασία και την τοποθέτηση του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου στο προεπιλεγμένο σημείο. Στη δεύτερη ομάδα μετείχε ο ίδιος ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο «Λουκάς» ο οποίος ταυτόχρονα με την τοποθέτηση του αυτοκινήτου μπήκε μαζί του σε διπλανό ακατοίκητο σπίτι. Τη στιγμή που περνούσε το αυτοκίνητο και πάλι ο Χριστόδουλος Ξηρός πυροδότησε τον μηχανισμό. Έπειτα διέφυγαν με κλεμμένη μοτοσικλέτα μέχρι τα Μελίσσια όπου την εγκατέλειψαν και επιβιβάστηκαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο.

    Για τη δολοφονία Μπακογιάννη αναφέρει ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε όμως από όσα είχε ακούσει, την ομάδα αποτελούσαν ο "Σταμάτης", ο Σάββας Ξηρός, ο "Λουκάς", ο "Χάρης" και ο "Λάμπρος".

    [02] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΘΩΜΑΣ ΣΕΡΙΦΗΣ

    Aθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (13:22 UTC+2)

    Τη συμμετοχή του στη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» παραδέχτηκε ο Θωμάς Σερίφης που συνελήφθη χθες στο Μόρφιο Θεσπρωτίας και οδηγήθηκε στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Αθήνα. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου, ο Σερίφης μετείχε στη κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου, στην κλοπή μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και σε μία ληστεία.

    Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι σήμερα οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο Θωμάς Σερίφης, του Βασιλείου και της Δήμητρας που γεννήθηκε το 1966 στη Γερμανία και κατοικεί στην οδό Πλάτωνος 57 στο Γαλάτσι, οδηγός στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας.

    Ο Θωμάς Σερίφης, μέλος της «17 Νοέμβρη», ομολόγησε ότι από κοινού με άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» ετέλεσε ή συμμετείχε στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

    *Έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού σε ακατοίκητη μονοκατοικία ιδιοκτησίας Γεωργίου Κατσιμίχα την 22η Φεβρουαρίου 1989 στα Βριλήσσια Αττικής,

    *Κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου την 24η Δεκεμβρίου 1989 στη Λάρισα,

    *Κλοπή εκτοξευτήρων αντιαρματικών βλημμάτων, τα γνωστά μπαζούκας, την 3η Φεβρουαρίου 1990 από το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

    *Ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας την 18η Ιουλίου 1990 στο Περιστέρι.

    Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως οι έρευνες συνεχίζονται και υπενθύμισε τις γραμμές 170 και 1964 στις οποίες οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν και να δίνουν πληροφορίες.

    [03] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΞΗΡΟΥ ΚΑΙ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (14:23 UTC+2)

    Το πράσινο φως έδωσε το μεσημέρι ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών για τη μεταφορά στον Κορυδαλλό του 44χρονου Χριστόδουλου Ξηρού, του 30χρονου Βασίλη Ξηρού και του 26χρονου Διονύση Γεωργιάδη. Και οι τρεις χθες κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

    Η μεταφορά τους από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε ειδικά διαμορφωμένα κελιά στις φυλακές Κορυδαλλού αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

    [04] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Aθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (13:29 UTC+2)

    Την βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας θα φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου για την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Σημίτης, στο πλαίσιο της τακτικής συνάντησής του με τον κ. Στεφανόπουλο, συζήτησε μαζί του για όλα τα θέματα της εσωτερικής και εξωτερικής επικαιρότητας, τις εξελίξεις στην Τουρκία, τα οικονομικά και το θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.

    «Θέλω να πω και πάλι με έμφαση ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας έχει δουλειά ακόμη και απαιτεί χρόνο. Η εξάρθρωση δεν είναι ένα θρίλερ που παίζεται για ένα Σάββατο βράδυ προς τέρψιν των θεατών, είναι μια προσπάθεια που στηρίζεται και απαιτεί πολλά στοιχεία και γι΄ αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και υπομονή. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στη συζήτηση που είχαν νωρίτερα, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, οι κ.κ. Σημίτης και Στεφανόπουλος αναφέρθηκαν στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε σημαντικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών των ελληνικών αρχών ενώ ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα κλείσει ένα από τα μεγάλα και βαριά κεφάλαια της μεταπολίτευσης και θα γίνει γνωστή όλη η εγκληματική δραστηριότητα της «17 Νοέμβρη».

    Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι έρευνες θα φτάσουν μέχρι τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης και υπογράμμισε πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΑΡΝΙΕ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (09:44 UTC+2)

    Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί από σήμερα στην Αθήνα, ο Επίτροπος M. Barnier, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του ο κ. Barnier στις 9.00 το πρωί θα συναντηθεί με την πρόεδρο του «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των Ολυμπιακών Εργων. Στη συνέχεια ο κ. Barnier, η κ. Αγγελοπούλου και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Πάχτας, θα επισκεφθούν τα έργα του Ολυμπιακού χωριού και του Διεθνούς Κέντρου Τύπου.

    Ο κ. Barnier θα συναντηθεί στις 11.40 με τον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, ενώ στις 12.15 θα πραγματοποιήσει εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με τη συνέλευση και το μέλλον της Ευρώπης και στις 13.15 θα παρακαθίσει σε γεύμα στην «Αίγλη Ζαππείου». Τέλος ο κ. Barnier θα συναντηθεί με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου στις 14.30 και μία ώρα αργότερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Το πρόγραμμα του επιτρόπου θα ολοκληρωθεί με τη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στις 16.00 στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    [06] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Γ. ΣΕΡΙΦΗΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ "17 Ν"

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Τον Γιάννη Σερίφη φέρεται να κατονομάζει στην απολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός ως τον άνθρωπο που τον στρατολόγησε στην "17 Νοέμβρη" στα τέλη του 1983.

    Ο Γιάννης Σερίφης είχε αθωωθεί για την εμπλοκή του στην τρομοκρατία, μετά το επεισόδιο στην AEG, κατά το οποίο σκοτώθηκε ο Χρ. Κασσίμης.

    Με γραπτή δήλωσή του ο Γιάννης Σερίφης διαψεύδει τα περί στρατολόγησης από τον ίδιο του Χριστόδουλου Ξηρού και τονίζει ότι προσπαθούν να τον εμπλέξουν σκόπιμα στην υπόθεση.

    "Μετά από πολλές μέρες εμπλοκής του ονόματός μου στο τρομοκρατικό σενάριο, που εκτυλίσσεται το τελευταίο εικοσαήμερο, μαθαίνω από την τηλεόραση ότι ''υπήρξα ο στρατολόγος του Χριστόδουλου Ξηρού", τονίζει στη δήλωσή του.

    "Δεν είναι η πρώτη φορά στη σαραντάχρονη πολιτική ιστορία μου που οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και οι διάφοροι κατά καιρούς συνεργάτες τους, προσπαθούν να με σπιλώσουν και συκοφαντήσουν και μέσω εμού όλον τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο, που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα. Είναι προφανές από την ίδια μου τη δράση, ότι όχι μόνο δεν έχω καμία σχέση με όλες αυτές τις ομολογίες, αλλά ότι διαδίδονται σκόπιμα για να καλλιεργήσουν κλίμα σύγχυσης και φόβου, που εξυπηρετεί τις τρομολάγνες επιδιώξεις τους'', υπογραμμίζει.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΜΠΑΡΝΙΕ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν τα μεγάλα έργα που είναι ενταγμένα στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, αλλά και η πρόοδος των Ολυμπιακών Εργων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται με κοινοτικούς πόρους εξετάστηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου με τον Επίτροπο, αρμόδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έως το τέλος του χρόνου θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή το θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες και τον έλεγχο της ποιότητας των μεγάλων έργων, για το οποίο άλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί.

    "Συζητήσαμε επίσης για το Κτηματολόγιο και για το πρόγραμμα δράσης που αφορά τη βελτίωση του όλους συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων. Το πρόγραμμα δράσης το έχουμε στείλει ήδη στις Βρυξέλλες. Προβλέπουμε παρεμβάσεις στον τρόπο διενέργειας των μελετών και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες. Θα γίνει δηλαδή, αλλαγή του Νόμου 716. Πρόκειται για θέματα που αφορούν τις προδιαγραφές, την κοστολόγηση και την παρακολούθηση υλοποίησης των έργων", δήλωσε η κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω η ποιότητα παραγωγής των δημοσίων έργων.

    [08] ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Λονδίνο, 22 Ιουλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα να επεκτείνουν τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο καθεστώς της Ζιμπάμπουε και σε επιπλέον 52 συνεργάτες του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με στόχο τον τερματισμό της πολιτικής βίας στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, μεταξύ των 52 ατόμων είναι και η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, Γκρέις, όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Ζάνου-PDF και ορισμένοι επιχειρηματίες.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της ευρωβουλευτής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Γκλένις Κίνοκ, "έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε κι είναι επόμενως απαραίτητο να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα".

    Η Κοινότητα είχε απαγορεύσε τα ταξίδια των ηγετών της Ζιμπάμπουε στις χώρες της ΕΕ κι επίσης είχε "παγώσει" τα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν από τις εκλογές που έγιναν τον Μάρτιο.

    Οι 15 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν τα μέτρα μετά την απέλαση των παρατηρητών που είχε στείλει η διεθνής κοινότητα εν όψει των εκλογών.

    "Στόχος μας είναι η πολιτική ελίτ--ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Ζιμπάμπουε και οι οικογένειές τους", τόνισε η κ. Κίνοκ.

    Ωστόσο τον περασμένο μήνα ο ηγέτης της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επισκέφθηκε τη Ρώμη όπου γινόταν διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την πείνα--παρά την απαγόρευση που του είχε επιβληθεί.

    Πάντως, όπως επισημαίνουν ορισμένοι διπλωμάτες των 15, η αναστολή του προγράμματος βοηθείας δεν ήταν μεταξύ των κυρώσεων που συζητήθηκαν σήμερα γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα έπληττε όχι την ηγεσία της χώρας, αλλά τον απλό λαό.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ζιμπάμπουε, Τζον Νκόμο, σχολιάζοντας τις συζητήσεις που γίνονται για τη χώρα του, απάντησε πως κανείς στη Ζιμπάμπουε δε χρειάζεται να κάνει τα ψώνια του στην Ευρώπη. Υπάρχουν, είπε, κι άλλα μέρη του κόσμου εκτός από την Ευρώπη.

    [09] Η PLOTIN AIR ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ TAROM ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Η PLOTIN AIR, εταιρεία του ομίλου PLOTIN, ανέλαβε την αντιπροσώπευση του Ρουμανικού Εθνικού Αερομεταφορέα TAROM για όλη την Ελλάδα. Η αντιπροσώπευση (G.S.A.) αφορά τόσο την επιβατική κίνηση (passengers) όσο και τα εμπορεύματα (cargo).

    H TAROM συνδέει την Αθήνα με το Βουκουρέστι σε καθημερινή βάση (αναχώρηση από Αθήνα για Βουκουρέστι στις 7.30 το πρωί και επιστροφή από Βουκουρέστι για Αθήνα στις 19.00 με άφιξη στις 20.30), ενώ η Θεσσαλονίκη συνδέεται με το Βουκουρέστι καθημερινά εκτός από την Τρίτη και το Σάββατο. Η γραμμή της Αθήνας εξυπηρετείται με σύγχρονα αεροσκάφη τύπου 737-300/700, ενώ η Θεσσαλονίκη με ελικοφόρα ATR 42 νέας γενιάς.

    Στους άμεσους στόχους της PLOTIN AIR είναι η αύξηση της συχνότητας των πτήσεων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Θεσσαλονίκη, με δεδομένη την αύξηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας και της συνεχούς αυξανόμενης παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων στην Ρουμανία.

    Περαιτέρω στόχος είναι η αξιοποίηση της αεροπορικής σύνδεσης για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος Ρουμάνων παραθεριστών στην Ελλάδα, όπως και η ανάδειξη της Ρουμανίας σε ταξιδιωτικό προορισμό για Έλληνες εκδρομείς. Μέσω Βουκουρεστίου, η Αθήνα συνδέεται με Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη και Πεκίνο.

    Την γενική διεύθυνση της νέας αυτής δραστηριότητας του ομίλου PLOTIN ανέλαβε ο κ. Roger Gatt με εμπειρία στον χώρο, ενώ η έδρα της δραστηριότητας είναι τα κεντρικά γραφεία του ομίλου PLOTIN στην οδό Λαγουμιτζή 24, Καλλιθέα, Τ.Κ. 17671 Αθήνα τηλ. (010)9299786, 9299788 fax: (010) 9236982. Τα νέα γραφεία της PLOTIN στην Θεσσαλονίκη είναι στην οδό Τσιμισκή 85, ενώ στον αερολιμένα των Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, η PLOTIN AIR παρέχει όλο το φάσμα των υπηρεσιών στους επιβάτες της TAROM μέσω του γραφείου της στο επίπεδο των αφίξεων.

    Εκτός από την TAROM, η PLOTIN AIR έχει την εμπορική αντιπροσώπευση των Γερμανικών αεροπορικών εταιρειών CONDOR και AEROLLOYD.

    [10] ΕΔΥΕΘ: 28 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Κυπριακής τραγωδίας διοργανώνει το απόγευμα της Τετάρτης η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΥΕΘ υπογραμμίζει ότι "πέρασαν 28 χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, τότε που με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών ξεκίνησε ο νέος κύκλος μαρτυρίου για την Μεγαλόνησο και τον λαό μας".

    "Η εισβολή του Αττίλα, που ακολούθησε, και η κατοχή μέχρι και σήμερα του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας επιφέρανε μεγάλα δεινά για τις δύο κοινότητες του κυπριακού λαού Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν ξεριζωμένοι μακριά από τις εστίες τους, η Τουρκία και οι ηγέτες του ψευδοκράτους δεν δίνουν στοιχεία για την τύχη των 1672 αγνοουμένων, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται βάναυσα στα κατεχόμενα, τα τουρκικά στρατεύματα επεκτείνουν την ζώνη κατοχής με την προκλητική αδιαφορία του ΟΗΕ. Στον κάθε άνθρωπο καλής θέλησης είναι ξεκάθαρο ότι η υπόθεση της Κύπρου, πιασμένη στο δόκανο της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, οδηγείται στον οριστικό ενταφιασμό της", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    "Το Κυπριακό είναι καθαρά ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους ενός κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ, από τα τουρκικά στρατεύματα. Αυτός ο χαρακτήρας του προβλήματος αποδεικνύεται από τις έως τώρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τις συμφωνίες κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάςς. Σήμερα, αυτός ο ξεκάθαρος χαρακτήρας του Κυπριακού έχει εγκαταλειφθεί και αντιμετωπίζεται πλέον ως πρόβλημα που πρέπει να διευθετηθεί ανάμεσα στα «δύο μέρη», στις «δύο κοινότητες». Ετσι τα πράγματα οδηγούνται εκεί που θέλουν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και το οικονομικό και στρατιωτικοπολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας, δηλαδή στον οριστικό ενταφιασμό του Κυπριακού. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Κύπρος, με ή χωρίς ένταξη στην ΕΕ, οδεύει προς την θεσμική αποδοχή της διχοτόμησης και την ΝΑΤΟποίησή της, προετοιμάζονται όλες οι προϋποθέσεις για την «συνομοσπονδιακή λύση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η ΕΔΥΕΘ εκτιμά ότι "οι ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων είναι τεράστιες, προπαντός όμως αυτές της κυβέρνησης του Σημίτη, με τον υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γ. Παπανδρέου υπέγραψε το Ελσίνκι και κάθε μέρα και περισσότερο συναινεί στον οριστικό ενταφιασμό του Κυπριακού και στην διχοτόμηση και την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο".

    "Για το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης μία μόνο δίκαιη και βιώσιμη λύση υπάρχει, αυτή που θα εξασφαλίζει μία ανεξάρτητη, ομόσπονδη, αδέσμευτη και από-στρατιωτικοποιημένη Κύπρο, που θα εγγυάται ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Η λύση αυτή βρίσκεται στον συντονισμένο αγώνα του Κυπριακού λαού ενάντια στο σοβινισμό και τις ιμπεριαλιστικές επιβουλές, για την επαναπροσέγγιση και ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

    [11] ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ

    Τίρανα, 22 Ιουλίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν όταν σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής συγκρούστηκε με πλοίο που μετέφερε Αλβανούς λαθρομετανάστες.

    Το ατύχημα συνέβη κοντά στις νότιες ακτές της Αλβανίας όταν το ιταλικό σκάφος προσπάθησε να αναγκάσει το πλοίο που μετέφερε συνολικά 31 λαθρομετανάστες να γυρίσει πίσω.

    Σημειώνεται ότι οι λαθρομετανάστες είχαν προορισμό την Ιταλία.

    [12] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ 'PATRIOT" ΣΤΟΝ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τους πρώτους υπερσύγχρονους πυραύλους τύπου Patriot που κατασκευάζονται στη χώρα μας παρουσίασε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων στο Λαύριο.

    "Τα συστήματα Patriot ενισχύουν αποφασιστικά την αεράμυνα της Ελλάδας απέναντι σε κάθε επιβουλή, προσφέρουν το πιο αποτελεσματικό, το πιο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας. Είναι γνωστό ότι με δεδομένη την απειλή που αντιμετωπίζουμε, ο χώρος ο εναέριος είναι ο κρίσιμος χώρος για την άμυνα της χώρας", υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου.

    Επισήμανε ότι σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι υπερήφανες για την ικανότητα που διαθέτουν "να προασπίσουν αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια απέναντι σε κάθε επιβουλή". "Και σήμερα, εδώ, σε μια ελληνική εθνική αμυντική βιομηχανία πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι σε θέση να συμμετάσχει σε εξαιρετικά προηγμένες τεχνολογικές παραγωγές.

    Το πρόγραμμα συμπαραγωγής των πυραυλικών συστημάτων με τις εταιρίες Lockheed και Raytheon προβλέπει την κατασκευή 200.000 σε ένα χρόνο και το ύψος του συμβολαίου για την ΕΒΟ ανέρχεται στα 19 εκ. δολάρια.

    Η εμβέλεια ραντάρ του πυραύλου φθάνει τα 50 μίλια. Ο πύραυλος Patriot έχει μεγαλύτερη ταχύτητα και δυνατότητα ελιγμού απ΄ οποιοδήποτε μαχητικό αεροσκάφος. Μπορεί να ανιχνεύσει έως 50 στόχους ταυτόχρονα και να αναχαιτίσει έως 5 στόχους. Το πλήρες σύστημα θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στο πεδίο βολής της Κρήτης στις 25 Ιουλίου.

    [13] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

    Λάγος, 22 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Νιγηρία όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο oδηγός αποκοιμήθηκε και έχασε τον έλεγχο. Το λεωφορείο είχε αναχωρήσει από το Λάγος και κατευθυνόταν προς την πόλη Αμπουτζά.

    [14] Ο ΛΑΜΠΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 22 Ιουλίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Μίρολιουμπ Λάμπους ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Σερβίας που θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου 2002.

    Ο Λάμπους είπε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Σερβίας και πιστεύει βαθιά ότι θα την κερδίσει.

    Ο Λάμπους θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό DOS μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον Οκτώβριο του 2000.

    [15] ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΤΑ ΦΑΚΕΛΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΤΗΣ "17 N"

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (19:22 UTC+2)

    Ενώ το κουβάρι της "17 Νοέμβρη" αρχίζει να ξετυλίγεται, επτά φάκελοι δολοφονιών και μιας απόπειρας δολοφονίας παραμένουν ανοιχτοί στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Κανείς από τους κατηγορουμένους που έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στον εισαγγελέα δεν φέρεται από την αστυνομία να έχει ομολογήσει τη συμμετοχή του σε αυτές τις σκοτεινές ακόμη υποθέσεις.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομολογία για τη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς στις 23 Δεκεμβρίου του 1975 στο Ψυχικό. Με τη δολοφονία του Γουέλς η "17 Νοέμβρη" ξεκινά επίσημα τη δράση της.

    Επίσης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομολογία για τη δολοφονία του απότακτου αξιωματικού της αστυνομίας και βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλιου στο Παλαιό Φάληρο στις 14 Δεκεμβρίου1976, για τη δολοφονία του υποδιευθυντή των ΜΑΤ Παντελή Πέτρου και του αστυφύλακα οδηγού του Σωτήρη Σταμούλη στο Παγκράτι στις 16 Ιανουαρίου 1980.

    Οι συλληφθέντες δεν έχουν ομολογήσει τη δολοφονία του Τούρκου αναπληρωτή ακολούθου τύπου Τσετίν Γκιοργκιού στις 7 Οκτωβρίου 1991 στο Παγκράτι. Χωρίς δράστη είναι και η δολοφονία του πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24 Ιανουαρίου 1994 στην οδό Σόλωνος στο Κολωνάκι, όπου τραυματίστηκε και ο οδηγός του, καθώς και η δολοφονία του συμβούλου της τουρκικής Πρεσβείας Ομέρ Σιπαχίογλου στις 4 Ιουλίου του 1994 στο Παλαιό Φάληρο.

    Ανοιχτή παραμένει και η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα στις 18 Ιανουαρίου το 1989 στο Μαρούσι. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πυροβολείται και τραυματίζεται στα πόδια έξω από το σπίτι του στο Πολύδροσο.

    Οι αστυνομικές αρχές θεωρούν ότι οι εγκληματικές ενέργειες που διαπράχθηκαν από το 1991 - 1994 δείχνουν τους Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αναζητείται από τις 15 Ιουλίου και Σάββα Ξηρό.

    Εκτός από τις δολοφονίας και τη μία απόπειρα, ανοιχτά παραμένουν 11 χτυπήματα με ρουκέτες και βομβιστικές επιθέσεις, για τις οποίες την ευθύνη έχει αναλάβει με προκηρύξεις η "17 Νοέμβρη".

    [16] Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟλΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Για υπερβάσεις στα Ταμεία του κράτους κάνει λόγο ο Συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης επισημαίνοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

    "Η Νέα Δημοκρατία συνιστά στον κ. Σημίτη εκτός από τις επιθεωρήσεις που έκανε στα σιδηροδρομικά έργα, να κάνει και μία επιθεώρηση στα Ταμεία του κράτους για να διαπιστώσει ο ίδιος το πρωτοφανές ύψος των υπερβάσεων και τις τραγικές καθυστερήσεις", τονίζει σε δήλωσή του.

    Ο κ. Κακλαμάνης καλεί τον πρωθυπουργό "να αναζητήσει τα στοιχεία και για το έργο που επιθεώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κρατικός Προϋπολογισμός χρηματοδοτούν από το 1993 χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά τις υπερβάσεις του αρχικού προϋπολογισμού και τις καθυστερήσεις". "Θα καταλάβει τότε και ο ίδιος με ποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ "επιτυγχάνει, βήμα με βήμα, τη σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης" (εκτός εάν το έχει προ πολλού καταλάβει οπότε το θέμα παίρνει άλλες διαστάσεις)", αναφέρει.

    "Η αλήθεια είναι ότι οι "ημέτεροι" του ελλειμματικού ΟΣΕ, ο οποίος "κατόρθωσε" να εξυπηρετεί μόνο το 2% των χερσαίων μεταφορών στη χώρα μας, και της πολυδάπανης ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. (πόσο κοστίζει αλήθεια η ΕΡΓΟΣΕ στον Ελληνικό λαό;), υποθήκευσαν το μέλλον των ελληνικών σιδηροδρόμων υπογράφοντας και εκτελώντας συμβάσεις με τις οποίες διπλασιάστηκε το κόστος των έργων χωρίς κανένα από αυτά να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις συμβατικές του υποχρεώσεις", υπογραμμίζει.

    "Η Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζει στον κ. Σημίτη ότι το 88% της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να ήταν, ήδη από το 2000, ηλεκτροκίνητη, διπλής τροχιάς. Γι' αυτό το στόχο είχε δεσμευθεί η κυβέρνησή του και είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ενέκρινε το Β' Κ.Π.Σ. και τα σχετικά προγράμματα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ", τονίζει και σημειώνει:

    "Στο κείμενο του Γ' Κ.Π.Σ. που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε στα τέλη του 2000, επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι μόνο το 12% του δικτύου είναι διπλής τροχιάς, ενώ κανένα τμήμα του κυρίως κορμού δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί. Η αλήθεια είναι ότι για να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι του Β' Κ.Π.Σ., απαιτούνται επιπλέον 3,5 δις ευρώ. Σήμερα πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την αλόγιστη επιβάρυνση του κρατικού Προϋπολογισμού από τις υπερβάσεις και τη ζημιά που υπέστη η Εθνική Οικονομία από τις αδικαιολόγητες αυτές καθυστερήσεις".

    [17] Η ΧΑΜΑΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

    Γάζα, 22 Ιουλίου 2002 (18:45 UTC+2)

    Ο ιδρυτής και πνευματικός ηγέτης της Παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Σείχ Αχμέντ Γιασίν δήλωσε ότι η οργάνωση του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ αν οι Ισραηλινοί αποχωρήσουν από τις πόλεις της Δυτικής Οχθης και σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο "Ρόυτερς", ο Γιασίν κάλεσε τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τη βία, τις δολοφονίες, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους αλλά δεν διευκρίνισε αν ο τερματισμός των επιθέσεων αφορά μόνο το έδαφος του Ισραήλ ή και τους εβραϊκούς οικισμούς.

    Σε συμβιβαστική λύση για το θέμα των απελάσεων των συγγενών εξτρεμιστών φαίνεται ότι καταλήγουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι. Οι 16 που κινδύνευαν να απελαθούν από τη Δυτική Οχθη σταμάτησαν τις νομικές διαδικασίες μετά την υπόσχεση που έλαβαν από το Ισραήλ ότι θα τους δοθεί το δικαίωμα της προσφυγής.

    [18] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 22 Ιουλίου 2002 (18:21 UTC+2)

    Το Εργατικό Κόμμα, σύμφωνα με αναφορά που μεταδόθηκε από το BBC, αντιμετωπίζει χρέη της τάξεως των 6 εκατομμυρίων στερλινών, δηλαδή περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.

    Το έγγραφο του εσωτερικού προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Εργατικού Κόμματος στις προσεχείς εκλογές στο κοινοβούλιο της Σκωτίας αλλά και στη Συνέλευση της Ουαλίας.

    Ωστόσο, εκπρόσωποι του κόμματος υποστηρίζουν ότι θα πολεμήσουν σε αυτές τις εκλογές με επαρκείς πόρους.

    Τον περασμένο μήνα, η απόφαση του κόμματος να δεχθεί δωρεά ύψους 100,000 στερλινών, δηλαδή περίπου 160,000 ευρώ, από περιοδικό ενηλίκων, προκάλεσε διαμαρτυρίες ακόμα και από βουλευτές του.

    Τότε ο Ρόμπιν Κουκ, είχε δηλώσει πως αν το εκλογικό σώμα θέλει υγιές κοινοβούλιο και ανεξάρτητα πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να είναι έτοιμο να δεχθεί το γεγονός ότι αυτά θα χρηματοδοτούνται από πολλές πηγές.

    [19] ΣΤΗ ΜΑΤΖΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο ΡΙΟ

    Λονδίνο, 22 Ιουλίου 2002 (18:19 UTC+2)

    Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -μετά απο εβδομάδες διαπραγματεύσεων - συμφώνησε με τη Λίτντς την αγορά του διεθνούς αμυντικού Ρίο Φέρντιναντ.

    Ο Φέρντιναντ θα κοστίσει γύρω στα 45 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για τη πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού παίκτη στο κόσμο, και τη πιο ακριβή στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

    Η Λίντς ζητούσε γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ για να πουλήσει τον 23χρονο αμυντικό, αλλά τελικά αποδέχθηκε τη χαμηλότερη προσφορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Η ομάδα του Μάντσεστερ προσπαθούσε για πολλούς μήνες να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή που για πολλούς θεωρήθηκε η μεγάλη αποκάλυψη του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου στην άπω ανατολή.

    Με την απόκτηση του Φέρντιναντ, οι "κόκκινοι διάβολοι" σπάνε το δικό τους μεταγραφικό ρεκόρ που μέχρι σήμερα ήταν αυτό του Αργεντίνου διεθνούς μέσου Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν, τον οποίο απέκτησαν πέρυσι από την ιταλική Λάτζιο έναντι 41 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

    [20] ΑΠΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΡΕΚΟΡ Ο ΣΟΥΜΑΧΕΡ

    Λονδίνο, 22 Ιουλίου 2002 (18:18 UTC+2)

    Ο Μίχαελ Σουμάχερ στέφεται για πέμπτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, παρά την ένσταση που υπέβαλε η McLaren για επικίνδυνο προσπέρασμα του Γερμανού πιλότου.

    Συγκεκριμένα, την ένσταση είχε υποβάλει το αφεντικό της McLaren, Ρον Ντένις, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Μίχαελ Σουμάχερ, πέντε γύρους πριν από το τέλος, προσπέρασε τον Κίμι Ραϊκόνεν, ενώ κυμάτιζαν κίτρινες σημαίες που προειδοποιούν για κίνδυνο.

    Ύστερα από σύντομη έρευνα, οι αθλητικοί έφοροι απεφάνθησαν ότι η νίκη του Σουμάχερ ήταν δίκαιη.

    Ο οδηγός της Φεράρι είχε τιμωρηθεί και νωρίτερα στον αγώνα όταν πάτησε την λευκή γραμμή για να βγει μπροστά από τον Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, ο οποίος προπορευόταν για 24 γύρους.

    Ο τεχνικός διευθυντής της Φεράρι, Ρος Μπράουν, είπε ότι ο Σουμάχερ είναι ο "απόλυτος οδηγός της Φόρμουλα 1".

    Ο Μίχαελ Σουμάχερ πανηγυρίζει πλέον τον πέμπτο τίτλο του, ισοφαρίζωντας έτσι το ρεκόρ σε τίτλους του Χουάν Μανουέλ Φάτζιο. Είναι η πρώτη φορά που ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα κρίνεται τόσο νωρίς, καθώς απομένουν έξι ακόμα αγώνες.

    Την δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέλαβε ο Κίμι Ραϊκόνεν και την τρίτη ο Ντέιβιντ Κούλθαρντ -και οι δύο οδηγοί της McLaren.

    [21] Ο ΛΙΛΙΤΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 22 Ιουλίου 2002 (18:18 UTC+2)

    Περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλειά του στο μέλλον ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς μιλώντας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη όπου διεξάγεται η δίκη του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, μιλώντας ενώπιον των δικαστικών αρχών ο κ. Λίλιτς χαρακτήρισε ανεπαρκής την κίνηση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται σε πρώην συνεργάτες του Μιλόσεβιτς να αποκαλύψουν κρατικά μυστικά στη διάρκεια της κατάθεσής τους στο Δ.Π.Δ.

    Ο ίδιος δέχθηκε να καταθέσει μόνο σε περίπτωση που οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας τον απαλλάξουν από την κατηγορία της αποκάλυψης κρατικών μυστικών και δεν τιμωρηθεί για κάτι τέτοιο στη διάρκεια της κατάθεσής του στη δίκη.

    Συγκεκριμένα ο κ. Λίλιτς επισήμανε ότι δεν έχει λάβει προσωπικά γραπτή βεβαίωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας και τον πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα σύμφωνα με την οποία να του αναγνωρίζεται το δικαίωμα αποκάλυψης κρατικών μυστικών στη διάρκεια της κατάθεσής του στο Δικαστήριο.

    Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κίνησή του θα πρέπει να εκληφθεί ως προσπάθεια προστασίας του εαυτού του από τις εισαγγελικές αρχές όταν επιστρέψει πίσω στη Γιουγκοσλαβία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λίλιτς βρισκόταν στην προεδρία της Γιουγκοσλαβικής Συνομοσπονδίας την περίοδο 1993-1997 οπότε και ανέλαβε την εξουσία ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    [22] ΑΝΕΛΑΒΕ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

    Χάγη, 22 Ιουλίου 2002 (18:17 UTC+2)

    Στην Ολλανδία ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας.

    Στους κόλπους της νέας κυβέρνησης συμμετέχει και το κόμμα του Πιμ Φορτάιν, του ακροδεξιού πολιτικού που σκοτώθηκε λίγο πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν το Μάιο.

    Το κόμμα του Πιμ Φορτάιν εξασφάλισε μία σημαντική θέση στο υπουργικό συμβούλιο της Ολλανδίας, αναλαμβάνοντας το νεοϊδρυθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα του Πιμ Φορτάιν έγινε γνωστό για τις αντιμεταναστευτικές του θέσεις.

    Η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη αναφέρει ότι εκφράζονται φόβοι στην Ολλανδία πως η νέα κυβέρνηση κλίνει υπερβολικά προς τα δεξιά, έχοντας εξαγγείλει περικοπές στις κοινωνικές παροχές, λιγότερες φοροαπαλλαγές και αυστηρά μέτρα στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής.

    Ανησυχίες όμως εκφράζονται και για το εάν θα παραμείνει για καιρό στην εξουσία, διότι οι περισσότεροι από τους μισούς υπουργούς της είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, ενώ μόνο τρεις από αυτούς έχουν εμπειρία σε υπουργικές θέσεις.

    Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη, ήδη κάποιοι στην Ολλανδία βάζουν στοιχήματα για το πόσο θα κρατήσει.

    [23] ΜΕΤΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Τελ Αβίβ, 22 Ιουλίου 2002 (18:16 UTC+2)

    Οι συγγενείς των ακραίων Παλαιστινίων αποφάσισαν να μην προσφύγουν τελικά στη δικαιοσύνη κατά της προσπάθειας τoυ Ισραήλ να τους απελάσει από τη Δυτική Όχθη, μετά την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών ότι θα έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να ασκήσουν έφεση κατά των απελάσεων.

    Το Ισραήλ αποφάσισε να δίνει 12ωρη προειδοποίηση για κάθε απέλαση.

    Οι 16 συγγενείς των ακραίων Παλαιστινίων είχαν επιχειρηματολογήσει ότι ήταν παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οποιαδήποτε προσπάθεια των ισραηλινών αρχών να τους απελάσει.

    Την Κυριακή, ο γενικός εισαγγελεύς του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία ανέφερε ότι θα ήταν νόμιμη η απέλαση μόνο σε περίπτωση συγγενών που είχαν "άμεση ανάμιξη" σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

    Αντιδράσεις

    Τα σχέδια των Ισραηλινών για τις απελάσεις είχαν επικριθεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

    Ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, έκανε σαφή την αντίθεσή του στις προτάσεις για τις απελάσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε πως συλλογικές κυρώσεις αυτού του τύπου δεν είναι ούτε νόμιμες ούτε αποδεκτές, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν επίσης τα σχέδια για τις απελάσεις.

    Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα μέτρα αυτά ήταν δικαιολογημένα γιατί θα παρεμποδίζονταν έτσι το κύκλωμα υποστήριξης, όπως είπαν, των βομβιστών και θα απέτρεπαν νέες επιθέσεις στο μέλλον.

    Οι 21 Παλαιστίνιοι που κρατούνται είναι συγγενείς δύο Παλαιστινίων οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισραήλ, οργάνωσαν τις επιθέσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 Ισραηλινοί.

    [24] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΜΑΡΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΠΕΡΕΧΙΛ

    Μαδρίτη, 22 Ιουλίου 2002 (18:15 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου συναντώνται σήμερα στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ, για την οριστικοποίηση της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο για τη διαμφισβητούμενη νησίδα Περεχίλ.

    Η συμφωνία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Οι Ισπανοί στρατιώτες που είχαν αποβιβαστεί στη νησίδα την Τετάρτη απεχώρησαν μετά τη συμφωνία των δύο χωρών ότι η νησίδα, που οι Ισπανοί αποκαλούν Περεχίλ και οι Μαροκινοί Λεϊλά, θα παραμείνει ακατοίκητη.

    Η σημερινή είναι η πρώτη άμεση επαφή που έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου από τις 11 Ιουλίου, όταν 12 Μαροκινοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στη νησίδα και ύψωσαν τη σημαία της χώρας τους.

    Στη σημερινή συνάντηση, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν το μελλοντικό καθεστώς της νησίδας.

    Το Μαρόκο θα ήθελε να συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως το ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας, η παράνομη μετανάστευση και επίσης το μέλλον άλλων θυλάκων, την κυριαρχία των οποίων έχει η Ισπανία--της Σεούτα και της Μελίλα.

    Η Ισπανία, όμως, έχει κάνει σαφές πως συζητεί τα πάντα πλην των θυλάκων.

    Προτεραιότητα των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών είναι η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και η επιστροφή του πρέσβη του Μαρόκου στη Μαδρίτη και της Ισπανίας στο Ραμπάτ.

    Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρέσβη του τον περασμένο Οκτώβριο και η Ισπανία την περασμένη εβδομάδα.

    [25] ΗΠΑ: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 22 Ιουλίου 2002 (18:02 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν την απαγόρευση των ταξιδιών στην Ινδία που είχαν επιβάλλει τον περασμένο μήνα λόγω των φόβων για ενδεχόμενη σύρραξη της χώρας με το γειτονικό Πακιστάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί αναφέρει ότι η ένταση μεταξύ των δυο πυρηνικών αντιπάλων έχει εξασθενίσει το τελευταίο διάστημα ενώ δεν απέκλεισε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης στο μέλλον της έντασης στην περιοχή.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το προσωπικό στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές και τα μέλη των οικογενειών τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην χώρα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 22 July 2002 - 18:13:50 UTC