Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "17 Ν"
  • [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [04] ΚΛΙΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ
  • [07] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"
  • [09] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [10] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΕΡΓΗ
  • [11] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
  • [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [13] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΠΑ - EDISON GAS ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
  • [14] ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ
  • [16] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ "17Ν"
  • [17] Η ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ "17Ν"
  • [18] TA ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ "ΚΑΙΝΕ" ΤΟΝ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
  • [19] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
  • [20] ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [21] ΤΟ 2007 ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [22] ΘΑ ΑΠΕΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [24] Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΣΚΑΡ ΕΛΙ ΒΙΖΕΛ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] "ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "17 Ν"

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (13:15 UTC+2)

    "Αστειότητες" χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, την αποστολή και το περιεχόμενο της προκήρυξης που εστάλη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" σήμερα τα ξημερώματα από φερόμενο μέλος της "17 Ν", εξερχόμενος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα τη λαθρομετανάστευση.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και στη διάρκειά της ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί διυπουργικό όργανο υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

    [02] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Ουάσινγκτον, 31 Ιουλίου 2002 (14:49 UTC+2)

    Συγχαρητήρια προς τις ελληνικές αρχές για τις επιτυχίες τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια ειδικής τελετής στο Λευκό Οίκο στην οποία επέδωσε τα διαπιστευτήριά του ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Γεώργιος Σαββαΐδης.

    "Είμαστε ευχαριστημένοι με τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις στον αγώνα σας κατά της εγχώριας τρομοκρατικής ομάδας ''17 Ν'' και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας" δήλωσε ο κ.Μπους προσθέτοντας ότι θα είναι μία προσπάθεια δύσκολη και μακροχρόνια.

    [03] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (09:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο προβλέπει νέο όριο ηλικίας για τις προσλήψεις , περιορισμό των γραπτών εξετάσεων και πριμοδότηση εκτάκτων υπαλλήλων.

    Βάσει του νομοσχεδίου, το όριο ηλικίας για την πρόσληψη είναι το 55ο έτος, ενώ μειώνονται οι διαγωνισμοί και ενισχύεται η μοριοδότηση για την οποία θα λαμβάνονται υπόψη μεταπτυχιακοί τίτλοι, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, εμπειρία, εντοπιότητα και χρόνος ανεργίας. Επίσης, οι έκτακτοι υπάλληλοι που θα εργάζονται 24 μήνες σε δημόσια επιχείρηση θα μπορούν να μετάσχουν σε διαγωνισμό και θα μοριοδοτούνται κατά 40% για την εμπειρία τους. Από τις νέες θέσεις που θα προκηρύσσονται για τους εποχικούς υπαλλήλους, το μεγαλύτερο ποσοστό θα καλύπτεται από ανέργους και πολύτεκνους.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη τύπου, από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αιτημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα για προσλήψεις, προκύπτει ότι για το 2002 έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 46.000 αιτήματα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 8.000.

    [04] ΚΛΙΜΑ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

    Ιερουσαλήμ, 31 Ιουλίου 2002 (08:17 UTC+2)

    Το κλίμα βίας συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή, μετά και τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε εστιατόριο κέντρο της Ιερουσαλήμ, παρά το γεγονός ότι σε διπλωματικό επίπεδο προετοιμάζεται συνάντηση με τη συμμετοχή Παλαιστινίων αξιωματούχων, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον.

    Από την επίθεση αυτή, σκοτώθηκε ο δράστης, ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις Ισραηλινοί. Ωστόσο, σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν οι αρχές εντός του Ισραήλ για το ενδεχόμενο τυφλού τρομοκρατικού χτυπήματος, μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς την προηγούμενη εβδομάδα.

    [05] ΔΗΛΩΣΗ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Αρνήθηκε να σχολιάσει τη φερόμενη ως προκήρυξη της "17 Νοέμβρη", που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ωστόσο προέβη σε δήλωση μέσω της οποίας κάλεσε εμμέσως όσους δεν έχουν συλληφθεί να παραδοθούν.

    "Το πιο ενδεδειγμένο θα ήταν, στο βαθμό που υπάρχει συναίσθηση και συνειδητοποίηση της μεγάλης επιβάρυνσης και ζημίας που υπήρξε τα τελευταία 27 χρόνια για την Ελληνική κοινωνία και τον Ελληνικό λαό από τη δράση και τα έργα της συγκεκριμένης οργάνωσης, η αυθόρμητη προσφυγή στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να κρίνει αυτά τα οποία έγιναν, σε βάση κατοχυρωμένων αρχών δικαίου και συνταγματικών ελευθεριών και να επιφέρει μία οριστική νομιμοποίηση έναντι του παρελθόντος", υπογράμμισε, ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [06] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βάρος του καταζητούμενου από τις διωκτικές αρχές για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, άσκησε ο εισαγγελέας εφετών, Κυριάκος Καρούτσος.

    Η ποινική δίωξη περιλαμβάνει τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένης οπλοκατοχής, ληστείας κατά συρροή, έκρηξης κατά συρροή και διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής.

    Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [07] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ποινική δίωξη σε βάρος του Σάββα Ξηρού άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Κυριάκος Καρούτσος. Η δίωξη περιλαμβάνει σειρά βαρύτατων αδικημάτων, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία και ληστεία μετά φόνου.

    Ο κ. Καρούτσος πήγε σήμερα στον «Ευαγγελισμό» για να κοινοποιήσει στο Σάββα Ξηρό τις κατηγορίες για τις οποίες του ασκήθηκε ποινική δίωξη. Πιθανόν αύριο θα επισκεφθεί τον Σάββα Ξηρό ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος προκειμένου να του δώσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

    [08] ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Η επίσπευση των διαδικασιών της κύριας ανάκρισης για την «17 Νοέμβρη» αποφασίστηκε στη σύσκεψη των εμπλεκόμενων εισαγγελικών λειτουργών, που έγινε στον Αρειο Πάγο. Η επίσπευση αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων ή αποφυλάκισης των κατηγορουμένων ως μελών της οργάνωσης λόγω παρέλευσης του 18μηνου που ορίζεται από το νόμο για την προσωρινή κράτηση των υποδίκων.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουστακάλης, ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, που είναι υπεύθυνος της προανάκρισης, οι προϊστάμενοι της εισαγγελίας εφετών Αθηνών Πέτρος Βέρροιος και του πρωτοδικείου Σωτήρης Μπάγιας, καθώς και ο αρμόδιος για την τακτική ανάκριση, εισαγγελέας εφετών, Κυριάκος Καρούτσος.

    Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να τηρηθούν όλοι οι δικονομικοί κανόνες, που κατοχυρώνουν τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Κρουσταλλάκης εκφράζει την ικανοποίηση του για την τήρηση όλων των, προβλεπομένων από το νόμο διαδικασιών.

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κρουσταλάκη έχει ως εξής: «Στη συνάντηση που είχα σήμερα με τους εισαγγελείς Εφετών Π. Βέρροιο και Κυρ. Καρούτσο και τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Σωτ. Μπάγια και Ι. Διώτη, βρήκα την ευκαιρία να τους εκφράσω την ικανοποίησή μου για τον άψογο τρόπο με τον οποίο επιτελούν τα εισαγγελικά τους καθήκοντα, εξασφαλίζοντας έτσι τη νομιμότητα των ανακριτικών ενεργειών.Σε μια ευνομούμενη, δημοκρατική Πολιτεία ο όποιος κατηγορούμενος, για όσο σοβαρή και ειδεχθή πράξη, πρέπει να έχει κατοχύρωση των υπερασπιστικών του δικαιωμάτων και κυρίως να δικαιούται να έχει τη συμπαράσταση συνηγόρου -δικηγόρου.Ο θεσμός του συνηγόρου είναι κατάκτηση της Δημοκρατίας και το έργο του είναι ιερό. Επιπλέον, ο κατηγορούμενος δικαιούται το τεκμήριο της αθωότητας έως ότου το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί για την ενοχή του.Η εισαγγελική αρχή, πέραν των προσπαθειών για την ανακάλυψη της αληθείας, εγγυάται το σεβασμό των πιο πάνω αρχών που αποτελούν κόσμημα του νομικού μας πολιτισμού».

    [09] ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζον Νεγκροπόντε ανέλαβε επισήμως την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Νεγκροπόντε παρέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου από τον Βρετανό Τζέρεμι Γκρινστοκ.

    Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διαθέτει 15 μέλη, από τα οποία τα 10 εκλέγονται για δυο χρόνια ενώ πέντε είναι τα μόνιμα μέλη. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα.

    [10] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΕΡΓΗ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Βαθύτατη θλίψη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απώλεια του Σταύρου Απέργη εξέφρασε ο υ υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Σταύρου Απέργη, ενός από τα κορυφαία στελέχη της μεγάλης δημοσιογραφικής οικογένειας. Ενός δημοσιογράφου που δίδαξε και καθοδήγησε γενιές συναδέλφων του, που σε όλη την πορεία του ξεχώρισε για την αξιοπιστία του, το ήθος του, την παιδεία του και τις φιλολογικές του ανησυχίες'', τόνισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [11] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΕΡΓΗ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια και τους συνεργάτες στην «Ελευθεροτυπία» του δημοσιογράφου Σταύρου Απέργη, που "έφυγε" χτες σε ηλικία 63 ετών, απέστειλε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    «Ο Σταύρος Απέργης υπήρξε υπερασπιστής των αξιών της δημοσιογραφίας, της δημοκρατίας και της ζωής», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

    «Ευαίσθητος και δημιουργικός πολίτης, ανήσυχος πνευματικός άνθρωπος, αληθινός δάσκαλος και μαχητής στα δημοσιογραφικά μετερίζια, ανέμιζε το χαμόγελό του σημαία αισιοδοξίας και συνέπειας», προσθέτει.

    [12] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:54 UTC+2)

    Συνεργασία διάρκειας μιας ώρας είχε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, η συζήτηση αφορούσε κατά κύριο λόγο έργο της Βουλής, η οποία αύριο διακόπτει για το μήνα Αύγουστο. «Υπάρχει μια σειρά νομοθετημάτων που θα πρέπει το Σεπτέμβριο να προχωρήσουν, διότι μετά τον Οκτώβριο, όπως γνωρίζετε, έχουμε τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ως εκ τούτου βασικά νομοθετήματα πρέπει να προχωρήσουν», σημείωσε.

    [13] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΠΑ - EDISON GAS ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Στέρεες βάσεις για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με ιδιαίτερα αναβαθμισμένο το ρόλο της Θεσσαλονίκης δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

    Το μνημόνιο για την από κοινού υλοποίηση του σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, που προϋποθέτει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδας - Ιταλίας υπέγραψαν σήμερα οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison Gas.

    Το μνημόνιο αφορά στην ενεργό συμμετοχή της Edison Gas στο έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία στη Δυτική Ευρώπη μέσω Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας. Για το έργο αυτό ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και η Γαλλική Electricite de France (EdF) βασικός μέτοχος της Edison.

    Το μνημόνιο υπεγράφη παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Αριστείδη Βακιρλή και τον γενικό διευθυντή της Edison Gas, Dr Angelo Zaccari και προβλέπει:

    - Την από κοινού μεταξύ ΔΕΠΑ και Edison Gas πραγματοποίηση προκαταρκτικών μελετών για προσδιορισμό βασικών οικονομικών και τεχνικών παραμέτρων του έργου. Οι προμελέτες θα ολοκληρωθούν στις 31/12/2002

    - Εφόσον τα αποτελέσματα θεωρηθούν ικανοποιητικά τα δύο μέρη θα προχωρήσουν σε λεπτομερή μελέτη σκοπιμότητας. Η μελέτη σκοπιμότητας θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2003

    - Τα δύο μέρη θα αξιολογήσουν την δυνατότητα συνεργασίας σε έργα κοινού ενδιαφέροντος όπως το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

    - Τα δύο μέρη θα καλέσουν την Τουρκική BOTAS να μετάσχει στις κοινές δραστηριότητες.

    Επίσης τα δύο μέρη από κοινού θα αποφασίσουν για την συμμετοχή και εταίρων περιλαμβανομένων και παραγωγών Φυσικού Αερίου.

    "Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της EDISON GAS, του μεγαλύτερου ιδιώτη διαχειριστή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ιταλία, με την ΔΕΠΑ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, αναβαθμίζει το ρόλο μας και βέβαια δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΠΑ να αναδειχθεί σε έναν βασικό φορέα στην ευρωπαϊκή αγορά διαχείρισης ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    "Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε, προωθούνται και συγκροτημένα σχέδια αναβάθμισης της ΔΕΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες διακήρυξη εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα στηρίξει τη λειτουργία της ΔΕΠΑ, έτσι ώστε να αποκτήσουμε το εργαλείο με το οποίο θα πετύχουμε να εφαρμόσουμε με επιτυχία, μέσα στα χρονικά όρια, αυτήν την πολιτική", επισήμανε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ακόμη ότι η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται η βάση που μετατρέπει την Ελλάδα σε σταθερό ενεργειακό κόμβο στον 21ο αιώνα της ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

    [14] ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 31 Ιουλίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Η ολομέλεια της Βουλής στην Τουρκία έδωσε τελικά το πράσινο φως για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην χώρα στις 3 Νοεμβρίου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η διεξαγωγή των εκλογών τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να βγάλει την χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο το οποίο κινδύνευσε όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές να οδηγήσει σε ματαίωση την οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά την σημερινή απόφαση οι εκλογές θα διαξαχθούν σε μια χρονική περίοδο όταν η Τουρκία θα επιδιώκει την θέσπιση ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χρονική στιγμή διεξαγωγής των εκλογών αναμένεται να συμπέσει επίσης με πιθανή αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ οπότε και η Ουάσινγκτον πιθανόν να ζητήσει την τουρκική υποστήριξη στην εκστρατεία για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    [15] ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:31 UTC+2)

    «Είναι ένας ρόζος στο... χέρι της 17 Νοέμβρη». Μ' αυτή την έκφραση χαρακτηρίζουν στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον οποίο υποστηρίζουν ότι «είναι ο πιο ζόρικος κρίκος στην αλυσίδα της 17Ν».

    Την ίδια στιγμή, άτομα τα οποία έχουν σημαντική εμπειρία από παράνομες οργανώσεις, οι οποίες έδρασαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ανατρέχουν στις έως σήμερα ομολογίες των μελών της 17 Νοέμβρη, για να εκτιμήσουν ότι « σύμφωνα με τη μέχρι τώρα δράση του, ο Δ. Κουφοντίνας αποδεικνύεται ότι είναι ένας δύσκολος αντίπαλος».

    «Είναι κοντός, λεπτός και αδύνατος, είναι άτομο χαμηλών τόνων», λένε στην εφημερίδα «Τα Νέα» άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Γαύδο, όπου περνούσε τα τελευταία καλοκαίρια. «Στην παρέα περνούσε απρόσωπα. Κι όταν γίνονταν οι συστάσεις, ο Δημήτρης ήταν σαν να μην υπήρχε. Χαμήλωνε το βλέμμα και έμοιαζε να ήταν... άυλος», προσθέτουν.

    Συγκροτημένος

    Ως έναν «υπερδραστήριο νεαρό, συνεσταλμένο αλλά και χαρούμενο, διαβασμένο και ταυτόχρονα με εξτρεμιστικές ιδέες για την ηλικία του» τον θυμούνται παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον γνώρισαν από τη διετή παραμονή του στην ΠΑΜΚ(1975-1977) της περιοχής του Γκύζη. Τον φέρνουν στη μνήμη τους μέσα από παρέες της εποχής όπου ο Δ. Κουφοντίνας συνοδευόταν από την αδερφή του: «Έρχονται τα Κουφοντινάκια...», έλεγαν τότε. Και έχουν να πουν ότι ως νεαρός ήταν «της δουλειάς, έκοβε το μυαλό του, υπήρξε συγκροτημένος και προβληματισμένος, θεωρούσε δεξιό τον Ανδρέα Παπανδρέου και παρουσίαζε επιδεξιότητα στη γραφή και στον λόγο σε αντίθεση με το μικροκαμωμένο παρουσιαστικό του».

    Μετά το 1977, οπότε και αποχώρησε από την ΠΑΜΚ, χάθηκαν τα ίχνη του από την περιοχή, αν και ορισμένες μαρτυρίες τον φέρουν να εμπλέκεται με μέλη οργάνωσης που κινούνταν στον ευρύτερο χώρο της μαοϊκής εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ο Δ. Κουφοντίνας, πάντως, επανεμφανίζεται αργότερα στα Εξάρχεια όπου την ίδια περίοδο (αρχές του '80) έδρασαν διάφορες κινήσεις πρωτοβουλίας από τον αντιεξουσιαστικό χώρο. «Τον θυμάμαι λίγο στη Νομική και αργότερα στην κατάληψη του Χημείου. Έδειχνε προβληματισμένος, χωρίς διάθεση για πολλές κουβέντες», λέει στέλεχος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

    «Δεν θα πέσει αμαχητί»

    Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και σήμερα αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους φοβούνται ότι ο 44χρονος πρώην φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής, μέλος της 17Ν, «δεν θα πέσει αμαχητί». Και εκφράζουν την άποψη πως ακόμη και στην περίπτωση που τον πιάσουν δεν πρόκειται να μιλήσει και ότι «θα επιδιώξει να διατηρήσει ανέπαφο τον κρίκο της οργάνωσης».

    Ένας όμως επιπλέον φόβος τους είναι μήπως δεν κατορθώσουν να συλλάβουν τον υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα ισχυρίζονται, αντίθετα με τις φήμες που κυκλοφορούν, πως δεν έχει συλληφθεί από ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες και ότι, κατά την άποψή τους, δεν είναι εκείνος που «έχει δώσει τα ονόματα των μελών της 17 Νοέμβρη», ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαππας και η ΕΥΠ κατηγορηματικά διέψευσαν δημοσιεύματα που έφεραν τον Δ. Κουφοντίνα να έχει κάποια σχέση με την Υπηρεσία.

    Η πορεία του Δ. Κουφοντίνα από το 1984-1985 μέχρι σήμερα, με τις συνεχείς αλλαγές του ονόματός του, τη χρησιμοποίηση πλαστών δελτίων ταυτότητας και επαγγελματικών εγγράφων αλλά και σε συνδυασμό με την πλήρη απομάκρυνση από τα μέλη της οικογενείας του, παραπέμπει σε ανάλογες διαδρομές που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια μέλη άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Δυτική Ευρώπη.

    Τροφοδότης

    Στις καταθέσεις τους, τα συλληφθέντα μέλη της 17Ν τον εμφανίζουν ως τον ουσιαστικό οργανωτικό και επιχειρησιακό εγκέφαλο. Αυτός, όπως λένε, κατέγραφε τον χώρο της κάθε ενέργειας, τους εξηγούσε το είδος της επίθεσης ( δολοφονία ή τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού), τους παρείχε το «πολεμικό υλικό» (όπλα, περούκες κ.λπ.) που του το... επέστρεφαν έπειτα από κάθε επίθεση, τους κανόνιζε διόδους διαφυγής και, σε τελική ανάλυση, τους χρηματοδοτούσε.

    Ωστόσο, εκείνη η μοιραία έκρηξη έμελλε να αλλάξει την πορεία του Δ. Κουφοντίνα, το όνομα του οποίου πέρασε από την αφάνεια και την παρανομία στην επιφάνεια. Ο Βασίλης Ξηρός, στην κατάθεσή του, υποστήριξε ότι τον αδερφό του τον Σάββα τον «έφαγε ο Λουκάς». Η δήλωσή του αυτή ήρθε να προστεθεί στις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των αρχών για την υποβόσκουσα αντιπαράθεση ανάμεσα στις ομάδες των «Ξηρών» και των λεγόμενων «Θεσπρωτών» στους κόλπους της 17 Νοέμβρη και η οποία, κατά τη γνώμη της Αντιτρομοκρατικής, έχει να κάνει με τη διαφορετική επιλογή στόχων και την αλλαγή της τακτικής της οργάνωσης, που ακολούθησε «η οικογένεια Ξηρού» τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες εκτιμήσεις έφεραν τον Δ. Κουφοντίνα «να ακροβατεί αρχικά ανάμεσα στις δύο τάσεις» και στη συνέχεια «να επαναπροσδιορίζει τη στάση του και να τάσσεται με το πλευρό των Θεσπρωτών». Ωστόσο τα «σενάρια» αυτά αμφισβητήθηκαν τις επόμενες μέρες καθώς στην ομολογία του ο Σάββας Ξηρός είπε ότι στην έκρηξη του Πειραιά απευθύνθηκε προς τον Δ. Κουφοντίνα που τον συνόδευε, προτρέποντάς τον να απομακρυνθεί. «Λουκά φύγε...», του είπε.

    Πάντως οι Αρχές γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να ανακαλύψουν τον Δ. Κουφοντίνα και παίρνουν πολύ σοβαρά τα λόγια του Σάββα Ξηρού: «Ο Λουκάς έχει πολλά εναλλακτικά σενάρια διαφυγής. Διαθέτει και χρήματα, είναι δύσκολο να τον πιάσουν...».

    Πιο «σημαντικός» από τον Γιωτόπουλο

    Για τις διωκτικές αρχές ο ρόλος του Δ. Κουφοντίνα ίσως είναι ουσιαστικότερος από εκείνον του Αλέκου Γιωτόπουλου. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, επειδή ερχόταν σ' επαφή με όλες τις «αυτόνομες ομάδες της 17Ν», μετείχε στις περισσότερες από τις ενέργειες «ως πρωταγωνιστής» αλλά και γιατί «σε κάθε απρόοπτη κατάσταση (π.χ. περιπτώσεις Κ. Περατικού, ληστεία στον ΟΤΕ κ.λπ.) ήταν ο άνθρωπος που αναλάμβανε πρωτοβουλίες». Και ακόμη, σύμφωνα με τα ευρήματα στις δύο γιάφκες της 17Ν, όπως λένε οι αρχές, διαπιστώθηκε πλήθος βιβλιαρίων στο όνομα του Δ. Κουφοντίνα ενώ ο Σάββας Ξηρός ομολόγησε ότι «ο Λουκάς πρέπει να πήρε περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές από το διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι αμέσως μετά την έκρηξη του εμπρηστικού μηχανισμού το βράδυ της 29ης Ιουνίου».

    Στα πρότυπα μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών

    Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα μαρτυρίες, ο Δ. Κουφοντίνας αλλάζει συνεχώς, όλα αυτά τα χρόνια, κατοικίες, ονόματα και επαγγέλματα. «Αυτή είναι μία συνήθης πρακτική για οργανώσεις αυτού του είδους που έχουν δύο κατηγορίες μελών: τους παράνομους και τους νόμιμους», σημειώνουν αναλυτές τρομοκρατικών οργανώσεων της Δυτικής Ευρώπης. Η πορεία του Δ. Κουφοντίνα, από τα έως τώρα δεδομένα, ήταν προδιαγεγραμμένη καθώς όλα δείχνουν ότι ακολούθησε κατά γράμμα τους «παράνομους». Πολλά χρόνια νωρίτερα, κάτι ανάλογο είχαν κάνει και ορισμένα ηγετικά στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών όπως οι Ρενάτο Κούρτσιο, Μάριο Μορέτι, Αλμπέρτο Φρατσεσκίνι καθώς και η Ούλρικε Μάινχοφ της RΑF, «οι οποίοι χωρίς καν να διώκονται από τις αρχές αποφάσισαν να ακολουθήσουν την παρανομία και να μη συναντήσουν ποτέ μέλη των οικογενειών τους, ακόμη και τα παιδιά τους...». Έτσι και ο Κουφοντίνας, παρ' ότι παρουσιαζόταν ως καλός μελισσοκόμος, καθηγητής Μαθηματικών, σωστός οικογενειάρχης, είχε κόψει κάθε επαφή με όσους θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα, όπως εν δυνάμει ήταν η οικογένειά του.

    [16] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Περίπου 50 τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν εντοπίσει οι τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές σε ονόματα προσώπων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Οι λογαριασμοί αυτοί εντοπίστηκαν σε διάφορες τράπεζες και αφορούσαν σχετικά μικρά ποσά (κυρίως κάτω από 20 εκατ. δραχμές).

    Ωστόσο, αντίστοιχη έρευνα στο Χρηματιστήριο δεν έχει ακόμα εντοπίσει σχετικούς κωδικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη δεν έχει δοθεί εισαγγελική εντολή στο Αποθετήριο, ούτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στείλει εντολή στις χρηματιστηριακές εταιρείες να δώσουν στοιχεία για συγκεκριμένα ονόματα. Πηγές ανέφεραν ότι η πιο πρόσφατη εντολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή το υπουργείο Οικονομίας προς χρηματιστηριακές εταιρείες για γνωστοποίηση στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων εστάλη τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Σε αυτά τα ονόματα δεν περιλαμβάνονται αυτά που έχουν ανακοινωθεί ότι εμπλέκονται στη 17Ν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έστειλαν σε όλες τις τράπεζες μία λίστα με περίπου 20 ονόματα. Οι αρχές ζήτησαν από τις τράπεζες εάν έχουν λογαριασμούς τα ονόματα αυτά. Ζήτησαν και άλλα σχετικά στοιχεία, όπως ύψος καταθέσεων, κινήσεις λογαριασμών, ημερομηνία ανοίγματος κ.λπ. Η λίστα περιείχε τα ονόματα που ανακοινώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με την τρομοκρατία. Για μερικά μάλιστα ονόματα οι δικαστικές αρχές ζητούσαν στοιχεία (λογαριασμούς) και για συγγενείς και γνωστούς τους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τράπεζες ολοκλήρωσαν τις έρευνες και ήδη τα αποτελέσματα βρίσκονται στα χέρια των δικαστικών αρχών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ποσά που είχαν κατατεθεί ήταν μικρά και ότι το κάθε όνομα είχε 2 με 3 λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες. Αυτό έγινε, όπως εξηγούν, για να αποφύγουν ενδεχομένως τις υποψίες των τραπεζών, για παράδειγμα, σχετικά με ξέπλυμα χρήματος.

    Συνήθως, όταν γίνεται κατάθεση πάνω από 20 εκατ. δραχμές σε μετρητά, τότε ο υπάλληλος της τράπεζας την καταγράφει ως «ύποπτη» συναλλαγή και την αναφέρει στους αρμοδίους. Επίσης, ως «ύποπτη» συναλλαγή καταγράφεται και αυτή που γίνεται με μικρά νομίσματα (π.χ. 5 ευρώ) και της οποίας η αξία ξεπερνά τα 5 εκατ. δραχμές. Σε όλες τις περιπτώσεις, λένε οι πηγές, οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί κινούνταν κάτω από αυτά τα όρια.

    Επίσης, όσες τράπεζες έψαξαν μήπως τα ονόματα αυτά υπήρχαν ως πελάτες σε άλλες εταιρείες των ομίλων τους (π.χ. στη χρηματιστηριακή εταιρεία της τράπεζας), δεν εντόπισαν κωδικό.

    [17] Η ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:27 UTC+2)

    Η 17 Νοέμβρη, αντικατέστησε την παλιά γραφομηχανή που χρησιμοποιούσε στη δακτυλογράφηση προκηρύξεων έως το 1992 οπότε αυτή αντικαταστάθηκε από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Χρησιμοποιήθηκε και αργότερα μέχρι και το 1997 για να δακτυλογραφηθούν διαβιβαστικά σημειώματα προκηρύξεων και επιστολών.

    Σε αυτή την ηλεκτρονική γραφομηχανή δακτυλογραφήθηκαν τα κείμενα των προκηρύξεων έξι επιθέσεων με δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, πέντε επιθέσεις βομβιστικές ή με εκτόξευση ρουκετών και άλλες ανακοινώσεις καθώς και συνοδευτικά σημειώματα προκηρύξεων.

    Η ηλεκτρονική γραφομηχανή μάρκας ΑΕG Οlympia Carrera, που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου 84, μεταφέρθηκε στο εργαστήριο Γραφολογίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Από την εργαστηριακή εξέταση διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη γραφομηχανή δεν διαφοροποιείται από τη γραφομηχανή με την οποία η 17 Νοέμβρη έχει δακτυλογραφήσει προκηρύξεις για ανάληψη ευθύνης, ανακοινώσεις ή άλλα έγγραφα σε 21 περιπτώσεις.

    Πρόκειται για τα εξής κείμενα που αφορούν:

    Τις βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή της Εκάλης στις 15-5-1990. Την επιστολή «Προς τους Φιλιππινέζους». Την εκτόξευση ρουκέτας εναντίον των εγκαταστάσεων της εταιρείας Ρrocter & Gamble στις 15-5-1990. Την ανακοίνωση για τον Μιχάλη Ράπτη στις 14-9-1990. Τη διάψευση σχετικά με «μη γνήσια» προκήρυξη της οργάνωσης στις 18-10-1990.

    Κατά Βαρδινογιάννη

    Την απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη στις 20-11-1990 στη Νέα Ερυθραία. Την εκτόξευση ρουκετών εναντίον των γραφείων της ΕΟΚ στις 16-12-1990. Τις βομβιστικές επιθέσεις με αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό εναντίον αμερικανικών, αγγλικών και γαλλικών στόχων στις 25-1-1990. Τις τοποθετήσεις αυτοσχέδιων ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών σε τουριστικά λεωφορεία και στη δολοφονία του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ στις 12-3-1991. Την προκήρυξη με την οποία η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για έξι επιθέσεις με ρουκέτα και αυτοσχέδιο ωρολογιακό μηχανισμό που έγιναν τον Μάρτιο και τον Μάιο του 1991. Την απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου επιτετραμμένου Ντενίζ Μπουλούκμπασι στις 16-7-1991. Τη δολοφονία του Τούρκου διπλωματικού υπαλλήλου Τσετίν στις 7-10-1991. Την ανακοίνωση για τον Μιχάλη Ράπτη με ημερομηνία 24-10-1991.

    Την εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη στις 2-11-1991 που είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυφύλακα Ιωάννη Βάρη. Την ανακοίνωση για το φιάσκο στην οδό Λουίζης Ριανκούρ στις 27-3-1992. Την προκήρυξη για την απόπειρα δολοφονίας με ρουκέτα του υπουργού Ιωάννη Παλαιοκρασσά που είχε αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ο Θάνος Αξαρλιάν, και την ανακοίνωση που εστάλη στις 18-7-1992 για τον θανάσιμο τραυματισμό του Θάνου Αξαρλιάν.

    Με την ηλεκτρονική γραφομηχανή δακτυλογραφήθηκαν και άλλα κείμενα, όπως:

    Το διαβιβαστικό σημείωμα προκήρυξης-επιστολής προς την εφημερίδα «Το Ποντίκι», η οποία συνοδεύει εκτυπωμένο το «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ 92» που εστάλη στις 8-11-1992. Το διαβιβαστικό σημείωμα προκήρυξης για τη δολοφονία του διοικητή της ΕΤΕ Μιχάλη Βρανόπουλου στις 24-1-1994, και το διαβιβαστικό σημείωμα προκήρυξης για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωνσταντίνου Περατικού στις 28-5-1997.

    Η μελανοταινία

    Επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για την ηλεκτρονική γραφομηχανή προέκυψε από τις εξετάσεις των εξαρτημάτων της, όπως μελανοταινία και διορθωτικό.

    Από την εξέταση των εξαρτημάτων που βρέθηκαν στην ηλεκτρονική γραφομηχανή διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνταξη προκηρύξεων ή τμημάτων αυτών:

    * Σε τμήμα της ανακοίνωσης για τον Μιχάλη Ράπτη * Σε τμήμα της διάψευσης σχετικά με «μη γνήσια» προκήρυξη * Στην προκήρυξη για την απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη * Στην απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Ιωάννη Παλαιοκρασσά * Στην ανακοίνωση με ημερομηνία 18-7-1992 για τον θανάσιμο τραυματισμό του Θάνου Αξαρλιάν.

    ΟΠΛΑ

    Χρησιμοποιήθηκαν σε ληστείες και στη δολοφονία του Μομφερράτου

    Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων προέκυψε ότι ένα ημιαυτόματο πιστόλι, ένα επαναληπτικό όπλο (καραμπίνα) με κομμένα την κάννη και το κοντάκιό του και δύο υποπολυβόλα ΜΡ5 Α3 έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια δολοφονικής επίθεσης και για τη διάπραξη ένοπλων ληστειών.

    Ειδικότερα: Το ημιαυτόματο πιστόλι με ενδείξεις «ΗΕGΕ WΑFFΕΝ», αντίγραφο πιστολιού Walther ΡΡ, διαμετρήματος 7,65 mm, χρησιμοποιήθηκε ως βοηθητικό όπλο στη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφερράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη που έγινε στο Κολωνάκι στις 21 Φεβρουαρίου 1985. Οι τρομοκράτες και από αυτό το όπλο είχαν φροντίσει να απαλείψουν τον αύξοντα αριθμό της σειράς του ώστε να μη φαίνεται η προέλευσή του. Ένας κάλυκας φυσιγγίου που είχε βρεθεί τότε στον χώρο της δολοφονικής επίθεσης εξετάσθηκε εργαστηριακά και αποδείχθηκε ότι είχε πυροδοτηθεί από το συγκεκριμένο ημιαυτόματο πιστόλι.

    Να σημειωθεί ότι στη δολοφονική ενέδρα των τρομοκρατών τα δύο θύματα επλήγησαν με τα δύο ιστορικά 45άρια πιστόλια της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το ένα από αυτά βρέθηκε στην μπανιέρα του κρησφύγετου της οδού Δαμάρεως. Το λειόκαννο, επαναληπτικό όπλο (καραμπίνα) «Remington 870 Εxpress» διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε σε ένοπλη ληστεία σε χρηματαποστολή της Wackenhut στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό οι τρομοκράτες είχαν κόψει την κάννη και το κοντάκιό του.

    Η ένοπλη ληστεία είχε γίνει στις 19 Ιουλίου 2000 στη Θεσσαλονίκη και οι δράστες άρπαξαν δύο σάκους με 35.000.000 δρχ.

    Για την ένοπλη αυτή ληστεία δεν έχει γίνει αναφορά στις προανακριτικές καταθέσεις των συλληφθέντων και αποκαλύφθηκε από την εξέταση της καραμπίνας. Το επαναληπτικό όπλο που έφερε τον αριθμό σειράς του ήταν ανάμεσα στα ευρήματα της οδού Πάτμου. Με τα δύο υποπολυβόλα ΜΡ5 Α3, που κατά πάσα πιθανότητα έκλεψαν κατά την εισβολή τους στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα παραμονές Δεκαπενταύγουστου του 1988, οι τρομοκράτες διέπραξαν δύο ληστείες στην Αθήνα.

    Το ένα από τα υποπολυβόλα ΜΡ5 Α3 διαμετρήματος 9 mm Ρarabellum που βρέθηκε χωρίς τον γεμιστήρα του στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου διαπιστώθηκε ότι έχει χρησιμοποιηθεί στην ένοπλη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Παγκράτι στις 17 Δεκεμβρίου 1998. Το άλλο υποπολυβόλο διαμετρήματος 9 mm Ρarabellum που βρέθηκε στο κρησφύγετο με τον γεμιστήρα του διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία των ΕΛ.ΤΑ. στο Αιγάλεω στις 16 Δεκεμβρίου 1991.

    [18] TA ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ "ΚΑΙΝΕ" ΤΟΝ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:25 UTC+2)

    Νέο κύκλο ερευνών για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο αρχίζει τώρα η ΕΛ.ΑΣ. Στόχος, ο εντοπισμός συνεργατών του που ενδεχομένως συμμετείχαν στη 17 Νοέμβρη κατά την πρώτη περίοδο ή γνώριζαν για τη δραστηριότητά του.

    Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», από την επεξεργασία των ευρημάτων στις δύο γιάφκες έχουν προκύψει νέα στοιχεία που ενοχοποιούν τον Γιωτόπουλο, ενώ ένα ιδιόχειρο σημείωμα, του οποίου ο γραφικός χαρακτήρας δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, προκαλεί προβληματισμό καθώς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρχε και άλλο μέλος της 17Ν, το οποίο δεν είναι γνωστό. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες στον κύκλο Γιωτόπουλου, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι ιδιαίτερα προσεκτικό καθώς δεν θα ήθελε να κατηγορηθεί ότι θέτει υπό διωγμόν ένα τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου, ωστόσο, επιμένουν - με βάση και την εικόνα που έχουν αποκτήσει για τις κινήσεις του Γιωτόπουλου - ότι ορισμένα πρόσωπα του κύκλου του δεν μπορεί παρά να γνώριζαν τη διπλή ζωή τού «Μιχάλη Οικονόμου» - όπως ήταν το όνομα που χρησιμοποιούσε ο Γιωτόπουλος.

    «ΤΑ ΝΕΑ» αποκαλύπτουν τα τέσσερα πειστήρια, με τα οποία η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) «δένει» τον Αλέκο Γιωτόπουλο με τη 17Ν. Πρόκειται για ευρήματα, τα οποία από τις εργαστηριακές αναλύσεις (γραφολογική και δακτυλοσκοπική εξέταση) προέκυψε ότι φέρουν τη σφραγίδα του 58χρονου ηγετικού στελέχους της οργάνωσης.

    «Η προϊστορία της 17Ν»

    Τα τέσσερα πειστήρια που «καίνε» τον Αλέκο Γιωτόπουλο βρέθηκαν στη γιάφκα της οδού Πάτμου 84, στα Κάτω Πατήσια, «το Μουσείο της 17Ν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «από το οποίο μαθαίνουμε την ιστορία και κυρίως την προϊστορία της οργάνωσης».

    1ο Πειστήριο. Σε προκήρυξη της 17Ν, που συντάχθηκε μετά τη δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού στον Πειραιά, στις 28 Μαΐου 1997, βρέθηκαν ιδιόχειρες σημειώσεις, οι οποίες - από τη γραφολογική εξέταση που διενήργησε ο Τομέας Εξέτασης Εγγράφων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) - διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στον Αλέκο Γιωτόπουλο. Πρόκειται για διορθωτικές και συμπληρωματικές παρατηρήσεις που έκανε ο «Λάμπρος» στο πρωτόλειο κείμενο της προκήρυξης, το οποίο γράφτηκε με κομπιούτερ σε τρεις διαδοχικές φάσεις, σε διάστημα δύο ετών! Στην προκήρυξη αυτή βρέθηκαν επίσης αποτυπώματα του Αλέκου Γιωτόπουλου.

    «Αυτό δείχνει ποιος είχε την τελική ευθύνη των προκηρύξεων της οργάνωσης», υπογράμμισε μιλώντας στα «ΝΕΑ» στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. «Είτε τα πρώτα κείμενα τα έγραφε άλλο πρόσωπο είτε όχι, την τελική υπογραφή την έβαζε ο Γιωτόπουλος». Με την προκήρυξη αυτή η 17 Νοέμβρη ανέλαβε την ευθύνη της εκτέλεσης του εφοπλιστή Κώστα Περατικού αλλά και μιας προγενέστερης επίθεσης, την ανέλαβε με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου: την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία, στις 15 Φεβρουαρίου 1996. Το κείμενο αυτό συντάχθηκε με ηλεκτρονική γραφομηχανή και αποτέλεσε το τέταρτο τμήμα της ίδιας προκήρυξης.

    2ο Πειστήριο. Σε τυποποιημένο εγχειρίδιο με οδηγίες συνωμοτικού περιεχομένου, που έφερε τον τίτλο «Αθήνα 1971», υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα του Αλέκου Γιωτόπουλου και, κυρίως, ιδιόχειρες σημειώσεις του. Πρόκειται για παρατηρήσεις του «Λάμπρου» που αφορούν τη σημασία των οδηγιών και υποσημειώσεις με τις οποίες τονίζει ή όχι κάποια επιμέρους κεφάλαια.

    Το εγχειρίδιο

    Το εγχειρίδιο αυτό εκτιμάται ότι μετέφερε στο Παρίσι πρόσωπο του περιβάλλοντος Γιωτόπουλου, το οποίο μελέτησε και σχολίασε ο «αρχηγός». Μέσα από τη θεωρία που εμπεριέχεται στο επαναστατικό εγχειρίδιο, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής είδαν την πιστή μεταφορά στην πράξη από τον Αλέκο Γιωτόπουλο. Και σε αυτό το έντυπο που βρέθηκε στη γιάφκα της οδού Πάτμου, εκτός από τη γραφολογική, και η δακτυλοσκοπική εξέταση «έδειξε» τον Γιωτόπουλο.

    3ο Πειστήριο. Στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου, όπου είχαν αποθηκευτεί τα όπλα, οι γραφομηχανές και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, βρέθηκαν πολυάριθμες σημειώσεις των μελών της 17Ν που αφορούσαν κάθε τομέα δράσης της οργάνωσης. Μεταξύ αυτών, βρέθηκε και ένα σημείωμα με οδηγίες για κανόνες ασφαλούς και αποδοτικής παρακολούθησης, ο γραφικός χαρακτήρας του οποίου ταυτίστηκε με αυτόν του Αλέκου Γιωτόπουλου.

    Για τους «τσιλιαδόρους»

    Πρόκειται για σημείωμα ιδιαιτέρως αναλυτικό, το οποίο έπρεπε να εμπεδώσει κάθε νέο μέλος της οργάνωσης που αναλάμβανε δράση ως «τσιλιαδόρος» και «παρατηρητής». Και σε αυτό το σημείωμα ο Αλέκος Γιωτόπουλος άφησε τα αποτυπώματά του. «Η γιάφκα της οδού Πάτμου είναι το Μουσείο της 17Ν», σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, «το οποίο θα μας βοηθήσει να βρούμε την ιστορία της και κυρίως την προϊστορία της».

    4ο Πειστήριο. Στην οδό Πάτμου οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισαν επίσης και έναν ταξιδιωτικό χάρτη, ο οποίος απ' ό,τι αποδείχθηκε ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για τις έρευνές τους. Η προσοχή τους εστιάστηκε στις ιδιόχειρες σημειώσεις, με τις οποίες είχαν «διανθιστεί» ορισμένες περιοχές του χάρτη. Παρ' ότι οι υπογραμμίσεις και οι επισημάνσεις δεν αφορούσαν ταξίδια τρομοκρατικού ενδιαφέροντος, συντάκτης αποδείχθηκε, μία ακόμη φορά, ο Αλέκος Γιωτόπουλος. Το ίδιο διαπιστώθηκε και για τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στον χάρτη.

    Στο μικροσκόπιο και άλλα ιδιόχειρα σημειώματα

    Οι ειδικοί επιστήμονες των εργαστηρίων της Αστυνομίας έχουν ρίξει το βάρος των ερευνών τους και στην «ταυτοποίηση» ενός άγνωστου γραφικού χαρακτήρα που βρέθηκε σε διάφορα κείμενα της οδού Πάτμου. Από τις πρώτες έρευνες εκτιμάται ότι αφορά κείμενα τα οποία συντάχθηκαν τα πρώτα χρόνια της δράσης της 17Ν, γεγονός το οποίο αποκτά γι' αυτούς ιδιαίτερη σημασία. «Αν μπορέσουμε να βρούμε τον συντάκτη των κειμένων αυτών, ίσως βρούμε και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της 17Ν, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε», σχολίασε στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    [19] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

    Λονδίνο, 31 Ιουλίου 2002 (19:20 UTC+2)

    Νέα πτώση σημείωσε η αξία του εθνικού νομίσματος της Ουρουγουάης, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες δεν λειτουργούν και αναζητούν τρόπους για να σταματήσουν το μαζικό κύμα αναλήψεων από τους καταθέτες, μετέδωσε το ΒΒC.

    Οι Ουρουγουανοί, οι οποίοι έσπευσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ) για αναλήψεις, βρήκαν τα μηχανήματα απενεργοποιημένα.

    Το τραπεζικό σύστημα της Ουρουγουάης βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν χάσει το ένα τρίτο των καταθέσεων τους.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ουρουγουάης αισιοδοξεί σε νέα διεθνή οικονομική βοήθεια

    Η δε αξία του ουρουγουανού πέσο, του εθνικού νομίσματος της χώρας, έχει χάσει κατά το ήμισυ την αξία του.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Ουρουγουάης, Αλεχάντρο Ατσουγάρι, υποστηρίζει ότι η τραπεζική κρίση είναι απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική Αργεντινή.

    Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι η κύβερνηση βρίσκεται σε πορεία συμφωνίας με διεθνείς υπηρεσίες για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουρουγουάη.

    [20] ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΕΦΕΤΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Στον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, οδηγήθηκε το απόγευμα ο Νικόλαος Παπαναστασίου, ο οποίος κατηγορείται ότι ετέλεσε ή συμμετείχε σε εγκληματικές πράξεις της "17 Νοέμβρη".

    Ο φερόμενος ως μέλος της "17 Νοέμβρη", γνωστός και με την κωδική ονομασία "Νικήτας" είχε οδηγηθεί στο Εφετείο και στις 29 Ιουλίου, οπότε ζήτησε και έλαβε νέα προθεσμία για να απολογηθεί.

    Ο Παπαναστασίου φέρεται να εμμένει στην αρχική του στάση υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση.

    Οπως έχει γίνει γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., ο Νικόλαος Παπαναστασίου κατηγορείται ότι ετέλεσε ή συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ στον Αγιο Δημήτριο (3/4/1984), στη ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζα στα Κάτω Πετράλωνα και τη δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη (24/12/1984) και στη δολοφονία του εκδότη της Απογευματινής Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη στο Κολωνάκι (21/2/1985).

    Ο συνήγορος του Παναγιώτης Ρουμελιώτης από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι ο πελάτης του δεν έχει καμία σχέση με την "17 Νοέμβρη", κάτι που επανέλαβε προσερχόμενος στο εφετείο.

    [21] ΤΟ 2007 ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 31 Ιουλίου 2002 (19:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το έτος 2007 υπέδειξε Γερμανός αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών ως το έτος ένταξης της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδηθούν.

    Ο Γερμανός αξιωματούχος Ρεινχαρντ Σβεπε μιλώντας σε συνέδριο στο Βουκουρέστι με θέμα "Το μέλλον της ΕΕ και η Ρουμανία" επισήμανε ότι η χώρα θα ενταχθεί σίγουρα στην Ένωση προειδοποίησε ωστόσο ότι η ενταξιακή πορεία απαιτεί χρόνο και πολλές θυσίες

    Κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα θα έχει την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια από το εσωτερικό της ΕΕ και την Γερμανία με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις ενώ πρόσθεσε ότι είναι μεγάλες οι δυνατότητες της χώρας για αντιμετώπιση των μελλοντικών δυσκολιών.

    [22] ΘΑ ΑΠΕΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Βουκουρέστι, 31 Ιουλίου 2002 (19:11 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε να μην γίνονται πλέον δεκτοί στην χώρα όσοι ξένοι πολίτες κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ή έγκλημα κατά της ειρήνης.

    Η κυβερνητική απόφαση θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη έγκρισή της από το ρουμανικό Κοινοβούλιο και τον πρόεδρο Ίον Ιλιέσκου.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου οι παραβάτες του νέου νόμου θα απελάσσονται από την χώρα και θα επιστρέφουν στην χώρα προέλευσής τους.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δυο πρώην φρουροί σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων των ναζί που διέθεταν ρουμανική καταγωγή απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ρουμανία.

    [23] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 31 Ιουλίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Για θέματα της αρμοδιότητας του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν το πρωί.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η υλοποίηση των διακλαδικών στρατηγείων προχωρεί πάρα πολύ ικανοποιητικά. Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Απαιτούνται από τις περιστάσεις τέτοια υψηλά επίπεδα ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ενημέρωσε με τον πρωθυπουργό για την προώθηση των προγραμμάτων αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων και ενίσχυσης των απόρων στρατευμένων, καθώς και για τα θέματα της ανάθεσης σε τρίτους της σίτισης και Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι στρατιώτες από το φθινόπωρο.

    «Επίσης, ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για μια σειρά από θέματα που συνδέονται με την οικονομική λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, το νέο προϋπολογισμό, τις προσπάθειες εξοικονόμησης δαπανών, οι οποίες προωθούνται στο υπουργείο, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να έχει τη βεβαιότητα ότι σημαντικότατοι πόροι που διαθέτει από το υστέρημά του για την ασφάλειά του διατίθενται σωστά και αποδοτικά», υπογράμμισε.

    Τέλος, σημείωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό την πρόοδο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και για τον ευρωστρατό και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας (ESDP), ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαντωνίου αρνήθηκε να σχολιάσει τη φερόμενη ως προκήρυξη της «17 Νοέμβρη» που δημοσιεύει η «Ελευθεροτυπία».

    [24] Ο ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΣΚΑΡ ΕΛΙ ΒΙΖΕΛ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 31 Ιουλίου 2002 (18:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάσε συναντήθηκε με το ρουμανικής καταγωγής βραβευμένο με Όσκαρ Ελί Βίζελ. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες που ενέτειναν πρόσφατα οι ρουμανικές αρχές για την καταπολέμηση κάθε ρατσιστικού, ναζιστικού και παρεμφερούς κινήματος. Ο Βίζελ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Ίον Ιλιέσκου, τον υπουργό αμύνης Ιόαν Μιρτσέα Πάσκου και εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας της Ρουμανίας.

    Ο Βίζελ γεννήθηκε στο Σιγκετούλ, το οποίο διέθετε μια εβραϊκή πλειοψηφία τότε. Το Μάρτιο του 1944 εκείνος και ολόκληρη η οικογένειά του μεταφέρθηκαν στο ’ουσβιτς. Τη Δευτέρα, έλαβε μέρος στα εγκαίνια ενός μουσείου αφιερωμένου στα θύματα του Ολοκαυτώματος στο Σιγκετούλ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 31 July 2002 - 18:13:41 UTC