Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο "ΑΡΗΣ"
  • [02] ΠΛΑΣΤΗ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "17Ν" ΣΥΝΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
  • [03] ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΝΑΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "17Ν"
  • [04] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [05] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
  • [06] ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
  • [07] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [08] ΔΙΕΦΥΓΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ "ΕΔΩΣΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ" ΣΤΟΥΣ
  • [09] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ "17Ν"
  • [10] ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [11] H AKΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [12] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [13] ΑΝΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ "ΑΡΗΣ" ΤΗΣ "17Ν"
  • [14] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩ Ν ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [16] ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [18] ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
  • [20] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΑΝ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [21] Π. ΧΕΪΝ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ
  • [22] ΧΑΜΑΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ
  • [23] Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ
  • [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΑΜΠΝΤΑΛΑ
  • [25] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑΝΟ

  • [01] ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο "ΑΡΗΣ"

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (17:47 UTC+2)

    Στο σπίτι του στον Βύρωνα συνελήφθη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Σωτήρης Κονδύλης , που φέρεται να είναι ο "Αρης" της "17 Νοέμβρη".

    Ο "Αρης" τον οποίο κατανομάζει στην απολογία του ο Χριστόδουλος Ξηρός, φέρεται να πήρε μέρος στην κλοπή ρουκετών στο στρατόπεδο Συκουρίου, στην έκρηξη βόμβας σε αμερικανικό στόχο στη Γλυφάδα, το Νοέμβριο του 1991 και στην κλοπή των όπλων στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα.

    [02] ΠΛΑΣΤΗ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "17Ν" ΣΥΝΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (10:32 UTC+2)

    Στην εκδοχή της πλαστότητας συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αρχών για την προκήρυξη που φέρει την υπογραφή της «17 Νοέμβρη», λόγω της γλώσσας και το ύφους του κειμένου της πεντασέλιδης προκήρυξης που φέρει την υπογραφή «17 Νοέμβρη» και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μέσω της «Ελευθεροτυπίας».

    Ειδικότερα, η έλλειψη κάποιου διακριτικού χαρακτηριστικού που να παραπέμπει στα ιστορικά στοιχεία που αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν της οργάνωσης, όπως η σφραγίδα και η πρώτη γραφομηχανή, καθώς και η αμφιβόλου ακρίβειας και σκοπιμότητας αναφορές της, είναι τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την εκτίμηση των αρχών περί πλαστότητας της προκήρυξης.

    Ειδικότερα, οι αρχές αμφισβητούν τη γνησιότητα της προκήρυξης γιατί όπως επισήμως διευκρινίζει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν βρέθηκε πουθενά φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό των κινήσεων του Κωστή Περατικού, λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης της προκήρυξης. Το γεγονός ότι οι δύο γραφομηχανές της «17 Νοέμβρη» και ο υπολογιστής , βρίσκονται στα χέρια των αρχών, δικαιολογεί το να έχει γραφεί η νέα προκήρυξη σε ηλεκτρική γραφομηχανή, ωστόσο δεν δικαιολογείται το ότι έχει σφραγιστεί με παρόμοιο αλλά όχι το ίδιο πεντάκτινο κόκκινο αστέρι και τα αρχικά της οργάνωσης, με το οποίο είχαν σφραγιστεί οι προηγούμενες.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των αρχών είναι εμφανής η απόκλιση της προκήρυξης από παλιότερες θέσεις και πρακτικές της «17 Νοέμβρη». Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά, με την αναφορά στο θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, εκφράζονται μεταφυσικές ανησυχίες, « ο Αξαρλιάν ήταν και είναι η σκιά που θα μας ακολουθεί μέχρι να τον συναντήσουμε.. ήταν το μεγαλύτερο βάρος στις ψυχές μας». Ωστόσο οι αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν την προκήρυξη με παλιότερες, πέραν του ύφους.

    Τέλος, απαξιωτικό, φέρεται ότι ήταν και το σχόλιο του Σάββα Ξηρού, όταν ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της προκήρυξης από τον εισαγγελέα, Ι. Διώτη.

    [03] ΕΝΤΟΛΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΝΑΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (11:04 UTC+2)

    Εντολή για επίσπευση όλων των ανακριτικών διαδικασιών έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μετά την χθεσινή σύσκεψη που είχε με τους αρμόδιους εισαγγελείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των εγκληματικών πράξεων των κατηγορουμένων και να προσαχθούν σε δίκη πριν παρέλθει το συνταγματικά ανώτατο προβλεπόμενο όριο, της 18μηνης προφυλάκισης.

    Στο μεταξύ ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων που αφορούν τη δράση της οργάνωσης αλλά και ένταλμα σύλληψης για το Δημήτρη Κουφοντίνα και το Σάββα Ξηρό, εξέδωσε η εισαγγελία πρωτοδικών, οι οποίοι από χθες είναι πλέον επίσημα κατηγορούμενοι.

    Ο Σάββας Ξηρός, τον οποίο ενδέχεται να επισκεφθεί στον Ευαγγελισμό, ίσως και εντός της ημέρας ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος, προκειμένου να πάρει την απολογία του, πιθανολογείται ότι θα ζητήσει προθεσμία να απολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, οπότε ίσως να έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιτρέψουν οι γιατροί, να μεταβεί ο ίδιος στο εφετείο.

    Η ποινική δίωξη σε βάρος του Ξηρού και του Κουφοντίνα είναι κοινή και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις κατηγορίες, της συμμετοχής στην οργάνωση, προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλα αδικήματα. Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Σάββας Ξηρός συμμετείχε σε 85 συνολικά επιχειρήσεις της οργάνωσης, ενώ ο Κουφοντίνας περίπου σε100.

    [04] ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιεροσαλήμ, 31 Ιουλίου 2002 (16:19 UTC+2)

    Τουλάχιστον επτά νεκροί και πάνω από 80 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε καφετέρια του εβραϊκού Πανεπιστημίου στην Ιερουσαλήμ όταν Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της ήταν πράξη εκδίκησης για την αεροπορική επίθεση στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα που είχε ως αποτέλεσμα 14 άτομα να χάσουν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά και ο ηγέτης της οργάνωσης Σαλάχ Σεχάντα.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή από την πλευρά της καταδίκασε την επίθεση ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα προσπαθώντας να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στην καφετέρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της ανατολικής και δυτικής Ιερουσαλήμ και η οποία ήταν γεμάτη από φοιτητές καθώς είναι περίοδος εξετάσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την επίθεση το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε με σκοπό την υιοθέτηση μέτρων κατά των Παλαιστινίων καμικάζι.

    Συγκεκριμένα οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για σχέδιο απέλασης στη Λωρίδα της Γάζας συγγενών Παλαιστίνιων καμικάζι σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι γνώριζαν για την επίθεση και δεν έκαναν τίποτα ώστε να την αποτρέψουν.

    [05] ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 1 Αυγούστου 2002 (12:04 UTC+2)

    Έκτακτα μέτρα ενδέχεται να πάρει η τροχαία το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξοδο των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου, που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Στο μεταξύ αυξημένη θα είναι και η κίνηση στα λιμάνια της χώρας, καθώς από σήμερα και έως την Κυριακή έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσουν, μόνο από τον Πειραιά 135 πλοία.

    [06] ΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Aθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (21:02 UTC+2)

    Μόνος του, αλλά χωρίς να χάνει το κουράγιο του, «απόλαυσε» την πρωινή βόλτα στον προαύλιο χώρο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, ο φερόμενος ως ηγέτης της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Για μία ώρα βγήκε για να ξεμουδιάσει, ώστε να καθαριστεί και να αεριστεί το κελί του.

    Η συμπεριφορά του προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με τους οποίους έρχεται σε επαφή είναι άψογη και ευγενική. Τα μόνα που ζήτησε ήταν να του επιτραπεί να έχει τα βιβλία της αρεσκείας του και να μπορεί να βλέπει στα επισκεπτήρια τη σύντροφό του Μαρί Πεϊνό. Και τα δύο αιτήματά του έγιναν δεκτά από τη διεύθυνση των φυλακών.

    Οπως και οι άλλοι εννέα κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, δεν είχε ιδέα για την προκήρυξη που βρέθηκε χθες τα ξημερώματα κοντά στα γραφεία της «Ελευθεροτυπίας».

    Ο μόνος που μπορεί να ενημερώθηκε για το περιεχόμενό της ήταν ο Κωνσταντίνος Τέλιος. Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι τον επισκέφθηκε ο αδερφός του, ο οποίος πέρασε από κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για να διαβεί το κατώφλι της γυναικείας πτέρυγας, αλλά δεν θέλησε να πει λέξη βγαίνοντας από τις φυλακές. Οι κρατούμενοι για την υπόθεση της 17Ν έχουν διαφορετικό επισκεπτήριο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι μεν «8» (αδελφοί Ξηροί, Γεωργιάδης, Ψαραδέλλης, Τζωρτζάτος, Θ. Σερίφης, Καρατσώλης, Κωστάρης) Δευτέρα και Σάββατο, ενώ οι «3» (Γιωτόπουλος, Π. Σερίφης, Κ. Τέλιος) την Τετάρτη και το Σάββατο.

    Το μενού χθες περιελάμβανε ψάρι για τους «8», που φιλοξενούνται στις αντρικές πτέρυγες, ενώ οι «3» έφαγαν γεμιστά, όπως οι γυναίκες.

    Την ίδια στιγμή, οι ποινικοί κρατούμενοι ζητούσαν από τους συγγενείς τους να τους φέρουν την «Ε», η οποία λόγω της προκήρυξης εξαντλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τα περίπτερα περιμετρικά του Κορυδαλλού. Εξέφραζαν την ανησυχία τους πώς μετά τις πρόσφατες μεταγωγές συγκρατουμένων τους προς άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, έρχεται και η δική τους σειρά. Πολύ περισσότερο, αν συνεχιστούν οι μεταγωγές κατηγορουμένων για εμπλοκή στη 17Ν ή κατηγορηθούν και άλλα άτομα. Κατά τ' άλλα, συνεχιζόταν και η προετοιμασία των άλλων κελιών, από αλλοδαπούς εργάτες που δούλευαν σε πυρετώδεις ρυθμούς. Η ημέρα κύλησε ήσυχα, αφού δεν υπήρξαν μεταγωγές κρατουμένων από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προς τον Κορυδαλλό.Οι κατηγορούμενοι, με εξαίρεση τον Γιωτόπουλο, βγήκαν από τα κελιά τους σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων διαδοχικά για μια ώρα, το πρωί και το απόγευμα. Οι αδελφοί Ξηροί με τον Γεωργιάδη, Ψαραδέλλης - Τζωρτζάτος, Θ. Σερίφης - Καρατσώλης - Κωστάρης και οι Π. Σερίφης - Τέλιος.

    Υπήρξε βέβαια έντονη φημολογία σχετικά με την προκήρυξη και υφέρπουσα ανησυχία, εάν έπρεπε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τις φυλακές. Ενδεικτικό της ηρεμίας που επικρατούσε μέσα στο χώρο των φυλακών είναι ότι οι γυναίκες κρατούμενες δεν πήραν «μυρωδιά» ότι μεταφέρθηκαν από προχθές το απόγευμα οι Γιωτόπουλος, Π. Σερίφης και Τέλιος. «Αν δεν το μαθαίναμε από τις τηλεοράσεις, δεν υπήρχε περίπτωση να καταλάβουμε ότι βρίσκονται εδώ», έλεγαν σε συγγενείς τους. «Ούτε τους βλέπουμε ούτε τους ακούμε».

    Και τις δύο προηγούμενες ημέρες, οι κρατούμενοι πέρασαν από γιατρούς, ενώ υπήρχαν ορισμένες πληροφορίες ότι τους επισκέφθηκε και κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και έγινε και ευρεία σύσκεψη στις φυλακές, με συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

    Ο Ψαραδέλλης, που αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα στην καρδιά, παρακολουθείται από καρδιολόγο και έλαβε χαρτιά και βιβλία, όπως είχε ζητήσει, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του Κωνσταντίνου Τέλιου στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

    [07] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (20:58 UTC+2)

    Την έκθεση "Αγροτικός Αύγουστος 2002" θα εγκαινιάσει αύριο στις 8 μ.μ. ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στα Χανιά.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί προηγουμένως διαδοχικά με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Χανίων, με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΠΑΣΟΚ και θα επισκεφθεί το Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, τη Θερμοκοιτίδα και το Καλλιτεχνικό Χωριό.

    Το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας με θέμα "Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας και Νέας Οικονομίας", που θα πραγματοποιηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ερευνητικών ινστιτούτων της περιοχής, εκπροσώπων των τοπικών επιστημονικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του θα αναφερθεί στις νέες κατευθύνσεις της πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη δημιουργία των Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας.

    Μετά το τέλος της ημερίδας, ο υπουργός Ανάπτυξης θα δώσει συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί επιστημονικά εργαστήρια του Πολυτεχνείου, όπου θα ενημερωθεί από τους διευθυντές τους για τη λειτουργία τους. Στην επίσκεψή του στα Χανιά, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συνοδεύεται από τους Γενικούς Γραμματείς Ερευνας και Τεχνολογίας Δ. Δενιόζο και Τουρισμού Δ. Γεωργαράκη, τον Ειδικό Γραμματέα Ανταγωνιστικότητας Ν. Διακουλάκη, καθώς και τους προέδρους του ΕΟΜΜΕΧ Χ. Γκοσλιόπουλο και της Αγροτουριστικής Δ. Νταλλή.

    [08] ΔΙΕΦΥΓΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ "ΕΔΩΣΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ" ΣΤΟΥΣ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Ουάσιγκτον, 1 Αυγούστου 2002 (20:54 UTC+2)

    Διέφυγε τη σύλληψη ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ αλ Ατρίς, που κατηγορείται ότι προμήθευσε με πλαστές ταυτότητες ορισμένους από τους αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι αμερικανικές αρχές.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, η αμερικανική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Ατρίς στο Νιου Τζέρσεϊ και στις επιχειρήσεις του αλλά αυτός είχε ήδη εγκαταλείψει τις ΗΠΑ.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Αιγύπτιος είχε προμηθεύσει πολλά άτομα με πλαστά πιστοποιητικά, αλλά δεν βρήκαν καμία απόδειξη ότι γνώριζε τα σχέδια των αεροπειρατών.

    Ο Ατρίς διατηρούσε επιχείρηση για την πλαστοποίηση δημοσίων εγγράφων, τα οποία χορηγούσε προς κάθε «ενδιαφερόμενο» έναντι 800 δολαρίων το καθένα.

    Οι αμερικανικές Αρχές συνέλαβαν τρεις συνεργάτες του Αιγύπτιου με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της πλαστογράφησης κρατικών εγγράφων, ενώ ο ίδιος αντιμετωπίζει 28 κατηγορίες και θεωρείται φυγάς.

    [09] ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ "17Ν"

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (20:54 UTC+2)

    Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και τη διασφάλιση της νομιμότητας των ανακριτικών πράξεων, αλλά, παράλληλα, και την φροντίδα για την επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαιώνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευάγγελος Κρουσταλλάκης με δήλωσή του.

    Κατά τη σύσκεψη των προϊσταμένων των εισαγγελιών Εφετείου και Πρωτοδικείου, του κ. Ιωάννη Διώτη με τον κ. Κρουσταλλάκη, που πραγματοποιήθηκε χθες, διατυπώθηκε η αναγκαιότητα να επισπευσθούν όλες οι προανακριτικές και ανακριτικές πράξεις ώστε να αποφευχθούν παραγραφές αδικημάτων και να μην συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 18 μηνών της προφυλάκισης χωρίς να έχει διεξαχθεί η πρώτη δίκη.

    Ο κ. Κρουσταλλάκης έδωσε οδηγίες προς τους εισαγγελικούς λειτουργούς για την ανακριτική διαδικασία ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο επιτέλεσαν και επιτελούν το έργο τους. Στις δηλώσεις του ο κ. Κρουσταλλάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και ειδικότερα στο δικαίωμα της υπεράσπισης με δικηγόρο.

    Ακόμη αναφέρθηκε στο τεκμήριο της αθωότητας το οποίο αναγνωρίζεται σε κάθε κατηγορούμενο έως ότου το αρμόδιο δικαστήριο αποφανθεί για την ενοχή του.

    Και διαβεβαίωσε ότι «οι εισαγγελικές αρχές πέραν των προσπαθειών για την ανακάλυψη της αλήθειας εγγυώνται τον σεβασμό των πιο πάνω αρχών που αποτελούν κόσμημα του νομικού μας πολιτισμού».

    [10] ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (20:48 UTC+2)

    Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '70, ένας εκ της «παρισινής παροικίας» - των Ελλήνων που βρέθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας - συνάντησε στον δρόμο τον Αλέκο Γιωτόπουλο. Τα χρόνια που είχαν περάσει από την τελευταία τους συνάντηση δεν ήταν και τόσο πολλά.

    Οπότε, φυσικότατα, του λέει «γεια σου, Αλέκο, τι κάνεις;». Ο Γιωτόπουλος στράφηκε, κοίταξε για ένα δέκατο του δευτερολέπτου αυτόν που τον είχε χαιρετήσει και ψυχρότατα απάντησε: «Λάθος κάνετε, κύριε»...

    Τέτοια περιστατικά - και όχι μόνον ένα - ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Αστυνομίας πολύ καιρό πριν από την έκρηξη στον Πειραιά και τις ραγδαίες εξελίξεις που ακολούθησαν. Τα είχε συγκεντρώσει στο διάστημα που προσπαθούσε να εντοπίσει τον κ. Γιωτόπουλο, όταν τον χαρακτήριζε «εξαφανισμένο» και ήξερε μονάχα τη δράση του στη διάρκεια της δικτατορίας και το ταξίδι του από το Παρίσι στην Κούβα. Κάποιος άλλος, γνωστός κι αυτός από παλιά του αρχηγού της 17Ν, θυμάται πως τον είδε, χωρίς να του μιλήσει, στα μέσα της δεκαετίας του '80 στον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Και ένας τρίτος νομίζει πως τον είδε την πρώτη εποχή της μεταπολίτευσης, αλλά δεν του μίλησε.

    Κρατούσε αρχείο

    Όλα αυτά τα περιστατικά, ωστόσο, είχαν ίσως κάποια σημασία για την Αντιτρομοκρατική την εποχή που δε γνώριζε τίποτε για τα μεταχουντικά χρόνια του Αλέκου Γιωτόπουλου. Τώρα, με τον αρχηγό της 17Ν στη φυλακή και την οργάνωση σχεδόν πλήρως εξαρθρωμένη, η προσοχή της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στρέφεται προς μια άλλη κατεύθυνση, στο «να σπάσει το κέλυφος» που παρείχε όλα αυτά τα χρόνια προστασία και στήριξη στον Γιωτόπουλο. Και, μάλιστα, τέτοια κάλυψη που επί 27 χρόνια να πηγαινοέρχεται Παρίσι - Αθήνα χωρίς να διακινδυνεύσει ποτέ.

    Πρώτο ζητούμενο για την υφή που έχει αυτό το κέλυφος είναι ο λεγόμενος κοινωνικός περίγυρος του Γιωτόπουλου ή Μιχάλη Οικονόμου. Ήδη, υπάρχει μια μάλλον καθαρή εικόνα της ζωής που διήγε: Διαπιστώθηκε πως την εποχή της ΑΓΕΤ και της Καλτσεστρούτσι, ο Γιωτόπουλος αποδελτίωνε στον προσωπικό του ηλεκτρονικό υπολογιστή και για έναν ολόκληρο χρόνο όλα τα δημοσιεύματα που αξιοποίησε για τη συγγραφή προκήρυξης. Το στοιχείο αυτό όπως και η μεθοδική προετοιμασία κάθε χτυπήματος αν μη τι άλλο αποκαλύπτει πως ο αρχηγός της 17Ν και κάποια στελέχη της είχαν καθεστώς... πλήρους απασχόλησης στην οργάνωση. Εκτιμούν, λοιπόν, πως οι επαφές που είχε ο Γιωτόπουλος εντάσσονταν σε πολλές περιπτώσεις στα... επαγγελματικά του ενδιαφέροντα.

    Ένα στοιχείο που έχει ανακύψει από τις έρευνες και ενισχύει αυτή την υπόθεση είναι η σχέση του ζεύγους Γιωτόπουλου μέσω μιας φίλης της Μαρί - Τερέζ Πεινό με πρόσωπο ύποπτο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικοί Πυρήνες. Πρόκειται για ενεργό και άκρως επικίνδυνη, κατά την Αστυνομία, οργάνωση, «νέα δύναμη» στον χώρο της τρομοκρατίας, κι ενδεχομένως παράγωγο είτε του ΕΛΑ είτε της 17Ν είτε και των δύο.

    Έρευνες για τα ταξίδια

    Το παραπάνω στοιχείο οδηγεί την Αντιτρομοκρατική στην εκτίμηση ότι ενδεχομένως στον «κύκλο» ή στο «κέλυφος» του Γιωτόπουλου να ανήκουν άνθρωποι παρόμοιων αντιλήψεων και δραστηριοτήτων που τού παρείχαν βοήθεια. Αντιστοίχως, ερευνώνται όλα τα ταξίδια που μπορεί να έκανε ο Γιωτόπουλος και, κυρίως, εάν πήγε στη Γερμανία και την Ιταλία και τι επαφές είχε ενδεχομένως εκεί.

    Ταυτοχρόνως, οι έρευνες «δευτέρου επιπέδου» που έχουν ξεκινήσει για τα έργα και τις ημέρες του Γιωτόπουλου προ της συλλήψεως περιλαμβάνουν και κάποια σκοτεινά επί του παρόντος σημεία στην υπόθεση 17Ν. Ένα από αυτά είναι οι ενδεχόμενες σχέσεις που μπορεί να είχε η οργάνωση με παρακρατικά στοιχεία. Αλλωστε, και στη Γερμανία και στην Ιταλία διαπιστώθηκαν σε κάποια φάση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων μικρότερες ή μεγαλύτερες σχέσεις με κάποιες υπηρεσίες ή ακόμη και με ομόλογες οργανώσεις άλλων χωρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα επιβαρυντικό στοιχείο: Υπάρχουν ενδείξεις στην ΕΛ.ΑΣ. για προσωπική σχέση του διαφεύγοντος Κουφοντίνα με στέλεχος μυστικών υπηρεσιών με γνωστές εθνικιστικές απόψεις.

    Η δεύτερη διαπλοκή της 17Ν που διερευνάται είναι οι τυχόν σχέσεις της με κύκλωμα εκβιασμών στον χώρο των επιχειρηματιών. Εδώ, αφετηρία είναι το γεγονός ότι στο ημερολόγιο ενός θύματος της 17Ν βρέθηκε ότι ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του είχε πληρώσει σεβαστό ποσόν σε άτομο που του είχε υποσχεθεί να τον βγάλει από τη λίστα προγραφών της 17Ν! Από τις έως τώρα έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι ένας ακόμη επιχειρηματίας είχε δώσει χρήματα για να απαλλαγεί από τον φόβο της 17Ν. Το ερώτημα που διερευνάται είναι εάν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ εκβιαστών και τρομοκρατικής οργάνωσης.

    [11] H AKΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Aθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (20:42 UTC+2)

    Το πως οι αρχές έφτασαν στην άκρη του νήματος για τη σύλληψη του φερόμενου ως αρχηγού της "17Ν", Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, περιφράφει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "¨Τα Νέα".

    Μία πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και ένας αρχιφύλακας με «δυσμενή» μετάθεση στον Αστυνομικό Σταθμό των Λειψών, που εν αγνοία του ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σημαντικότερη υπόθεση της καριέρας του, ήταν τα κλειδιά για τη σύλληψη του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Οι διωκτικές αρχές γνώριζαν πολλά για τις κινήσεις τού «καθοδηγητή» και «συγγραφέα των προκηρύξεων της 17Ν» μέχρι μια χρονική περίοδο, αλλά όλες οι πληροφορίες κατέληγαν στο αδιέξοδο «εξαφανισμένος». Μέχρι που ο Σάββας Ξηρός άρχισε να μιλάει στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τον διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Στέλιο Σύρρο. Εκείνος είπε το όνομα «Μιχάλης Οικονόμου» και ανέφερε ότι είχε σχέση «με μικρό νησί, κοντά στη Λέρο». Ήταν η άκρη του νήματος που συνέδεσε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο με τον «Μιχάλη Οικονόμου».

    «Δεν ξέραμε με ποιον είχαμε να κάνουμε, ούτε βέβαια διανοήθηκα να ρωτήσω τον κ. Αρχηγό για ποιο λόγο θα έπρεπε να αναζητήσω τον Μιχάλη Οικονόμου», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρχιφύλακας-διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού των Λειψών. «Εγώ δεν τον ήξερα καν, γιατί βρίσκομαι στο νησί από πέρσι. Όμως, όταν μετέφερα την περιγραφή και τα στοιχεία στους άλλους τρεις συναδέλφους που βρισκόμαστε εδώ, ένας, παλαιότερος, έδειξε να τον ξέρει. Έτσι, ρωτήσαμε και φτάσαμε στο σπίτι του», συμπληρώνει.

    Η επιχείρηση «Μιχάλης Οικονόμου», όμως, για την Αντιτρομοκρατική είχε αρχίσει αμέσως μετά την αναφορά του ονόματος από τον Σάββα Ξηρό, στους κ.κ. Ιωάννη Διώτη και Στέλιο Σύρρο. Η πληροφορία πήγε αμέσως στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Φώτη Νασιάκο. Το ενδιαφέρον των ερευνών επικεντρώθηκε στους Λειψούς, γιατί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε ήδη την πληροφορία ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε κάνει ταξίδια στο συγκεκριμένο νησί.

    Έτσι, ο κ. Νασιάκος, ζήτησε από τον αρχιφύλακα να ελέγξει αν βρισκόταν στους Λειψούς «καθηγητής με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, ηλικίας περίπου εξήντα ετών, με αυτοκίνητο που είχε ξένες πινακίδες». Ο αρχιφύλακας, όπως είπε στα «ΝΕΑ», μετέφερε τις πληροφορίες στους τρεις συναδέλφους του. «Ρώτησα αν ήξεραν ένα τέτοιο άτομο. Δεν ήξερα βέβαια ότι τον αναζητούσαν για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη και πολύ περισσότερο δεν μπορούσα να φανταστώ τον ρόλο του. Εμείς μάθαμε ποιος ήταν και ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα την επόμενη ημέρα, από τις εφημερίδες. Νόμιζα ότι είχαμε να κάνουμε με μια υπόθεση ναρκωτικών ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Ένας από τους συναδέλφους κάτι είχε ακούσει για έναν καθηγητή και έμαθε για το σπίτι του. Πήγε ο ίδιος στο σπίτι και είδε ότι ήταν ανοιχτό και ο ιδιοκτήτης του μέσα».

    Η επόμενη κίνηση ήταν να πάει ο διοικητής του Τμήματος στο πρακτορείο των «ιπτάμενων δελφινιών» για να διαπιστώσει αν ο «Μιχάλης Οικονόμου» είχε προγραμματίσει να αναχωρήσει. Προκειμένου να μην υποψιαστεί κανείς ότι κάτι συνέβαινε με τον «καθηγητή» ζήτησε από τον τουριστικό πράκτορα να του δείξει τη λίστα των επιβατών, λέγοντάς του ότι αναζητούσε ένα ζευγάρι Γερμανών. Όμως, έτσι είδε ότι ο «Μιχάλης Οικονόμου» επρόκειτο να φύγει εκείνο το ίδιο απόγευμα με το «δελφίνι» που ερχόταν από τη Λέρο.

    Συνδρομή από Λέρο

    Τα χρονικά περιθώρια για να στηθεί επιχείρηση σύλληψης από την Αθήνα ήταν εξαιρετικά στενά. Έτσι, ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος της Λέρου να μπουν στο «δελφίνι» για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στους Λειψούς στη σύλληψη του «Μιχάλη Οικονόμου». Έτσι, όταν έδεσε το πλοίο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος βρέθηκε ανάμεσα στους αστυνομικούς των δύο νησιών.

    «Δεν προέβαλε αντίσταση», λέει ο διοικητής του Αστυνομικού Σταθμού Λειψών. «Εμείς, δεν κάναμε κανέναν έλεγχο. Στην ουσία τον "φιλοξενήσαμε" στον Σταθμό μέχρι να φτάσει το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής με το ελικόπτερο και να τον παραλάβει. Δεν ήταν περισσότερο από δύο ώρες».

    [12] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΝΤΕΡΒΙΣ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Διαψεύδοντας τα σενάρια που τον ήθελαν να παραιτείται από το αξίωμά του για να ενταχθεί στο κόμμα «Νέα Τουρκία» που δημιούργησε πρόσφατα ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος επί οικονομικών θεμάτων, Κεμάλ Ντερβίς, τερματίζοντας την ιδιωτική επίσκεψη που πραγματοποίησε στο εξωτερικό επέστρεψε στη χώρα και δήλωσε ότι παραμένει στα καθήκοντά του.

    Ο κ. Ντερβίς επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το οικονομικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται και ότι γι' αυτό θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

    Στο μεταξύ, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Ιστεμιχάν Ταλάϋ, που είναι ιδρυτικό μέλος του νεοσυσταθέντος κόμματος της Νέας Τουρκίας (ΥΤΡ), δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι το ΥΤΡ δεν είναι αριστερό κόμμα και ότι δεν μπορεί να διατυπωθεί με ιδεολογικές έννοιες. Ο κ. Ταλάϋ τόνισε: "Το ΥΤΡ δεν είναι αριστερό κόμμα. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μία ισχυρή εξουσία με την υποστήριξη όλων των τομέων της κοινωνίας".

    [13] ΑΝΑΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΩΣ "ΑΡΗΣ" ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οδηγήθηκε και ανακρίνεται ο Σωτήρης Κονδύλης, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη "17 Νοέμβρη" με το κωδικό όνομα "Αρης".

    Ο Σωτήρης Κονδύλης 41 ετών συνελήφθη έπειτα από αιφνιδιαστική επιχείρηση των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο σπίτι του στο Βύρωνα. Θεωρείται ως ένα από τα βασικά στελέχη της εκτελεστικής ομάδας της οργάνωσης, της δεύτερης γενιάς.

    Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τις καταθέσεις των συλληφθέντων ο αποκαλούμενος "Αρης" φέρεται να έχει συμμετάσχει στην ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ μελών της "17 Νοέμβρη" και αστυνομικών στα Σεπόλια, στη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου (4/7/1994), στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπουλουκμπασί το 1991 και στη ληστεία Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι το 1990.

    Ο Σωτήρης Κονδύλης κατάγεται από τη Βαλαώρα Ευρυτανίας, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ήταν υποψήφιος της δημοτικής παράταξης του Βύρωνα "Αριστερή Παρέμβαση" στις δημοτικές εκλογές του '98.

    [14] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩ Ν ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2002 (20:40 UTC+2)

    Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Ετζεβίτ, αποφάσισε την αποστράτευση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Κιβρίκογλου, ο οποίος συμπλήρωσε την 4ετή θητεία του. Στη θέση του διορίσθηκε ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και στη θέση του Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων ο Στρατηγός της 2ης Στρατιάς Εντίπ Μπασέρ.

    Ο Στρατηγός Οζκιόκ θα ασκήσει τα καθήκοντα του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι το 2006.

    [15] ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 1 Αυγούστου 2002 (20:38 UTC+2)

    Η εφημερίδα «Χουρριέτ» στην πρώτη της σελίδα και με τον τίτλο "Η ονομασία κωδικού: Β.020", αναφέρει ότι η Αγκυρα, που έχει πλέον διαγράψει τον Σαντάμ, έστειλε στις Η.Π.Α. με τον κωδικό αυτό και με την υπογραφή Ετζεβίτ τα εξής μηνύματα:

    -Από πλευράς στρατηγικών μας συμφερόντων και στα πλαίσια καλών σχέσεων με τη Δύση υπάρχει μεγάλο όφελος από το να προκύψει ένα δημοκρατικό Ιράκ στο μέτρο του δυνατού στα Νοτιανατολικά σύνορά μας.

    -Το Ιράκ θα πρέπει να διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα του. Κουρδικό κράτος στο Β. Ιράκ αποτελεί για μας αιτία επέμβασης. Όσον αφορά τους Τουρκομάνους, αυτοί θα πρέπει να έχουν ίσο καθεστώς πολιτών με αυτούς του Ιράκ.

    Λέγεται ότι αυτά διαβιβάσθηκαν στην Ουάσιγκτον και τονίζεται πως επισημαίνεται ακόμη ότι αναφέρθηκε πως το Ιράκ δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για την Τουρκία από στρατιωτικής πλευράς.

    Στο σχέδιο "ΚΚG 196-54/1457" με τον μυστικό κωδικό "Β.020" που εστάλη ως επείγον στο Γενικό Επιτελείο, στη ΜΙΤ, στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και στα αρμόδια Υπουργεία Επικρατείας, τονίζεται πως η Τουρκία, σε περίπτωση που απαιτηθεί, και στα πλαίσια των συμφερόντων της, δεν θα αποφύγει κάποια επέμβαση στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα «Μιλλιέτ» αναφέρει ότι εξασφάλισε το πρώτο συγκεκριμένο σχέδιο σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Η Τουρκία ολοκλήρωσε σιωπηλά όλες τις προετοιμασίες για την παρεμπόδιση της συγκέντρωσης προσφύγων στα σύνορα στην περίπτωση που οι Η.Π.Α. επιτεθούν στο Ιράκ.

    Βάσει του σχεδίου "Επιχείρηση Βροχή", καθορίσθηκαν 18 κέντρα συγκέντρωσης για 276.000 άτομα που αναμένεται να έρθουν στα σύνορα. Στην περίπτωση δε που η συγκέντρωση προσφύγων αυξηθεί, τότε οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στη Σεβάστεια.

    Σύμφωνα με το μυστικό έγγραφο με θέμα "Πιθανή Μαζική Κίνηση Πληθυσμού" , όσον αφορά την εφαρμογή του "Σχεδίου Επιχείρησης Βροχή" , η επιχείρηση θα εξελιχθεί ως εξής: Σε σημεία μακριά από τα σύνορα θα τεθούν σε λειτουργία "Περιοχές Συγκέντρωσης Πληθυσμού". Έξι από αυτές τις περιοχές θα ιδρυθούν μεταξύ 36ου και 37ου παραλλήλου, επτά μεταξύ 37ου παραλλήλου και συνόρων και πέντε στα σύνορα τρίτης προτεραιότητας εντός της Τουρκίας.

    Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται πως αν και ο Πρωθυπουργός Ετζεβίτ δήλωσε πως προς το παρόν οι Η.Π.Α. δε ζήτησαν κάτι το συγκεκριμένο από την Τουρκία σχετικά με την επιχείρηση στο Ιράκ, υπογράμμισε πως οι Η.Π.Α. επιθυμούν να μπει και η Τουρκία στο Ιράκ, αλλά εκείνη τόνισε ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο. Ο κ. Ετζεβίτ υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση των Η.Π.Α., δημιουργώντας διπλωματική κινητικότητα με τις γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, μπορεί να επιδιώκει ψυχολογικό πόλεμο.

    Η εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα, τονίζει πως αρμόδιοι του Τ/ΥΠΕΞ και του Γενικού Επιτελείου που μίλησαν με τον Αμερικανό Πρέσβη, Pearson, ζήτησαν ενημέρωση όσον αφορά τις επαφές των Η.Π.Α. με τις κουρδικές ομάδες και προειδοποίησαν να μην παραγκωνισθούν οι Τουρκομάνοι.

    Τέλος η εφημερίδα «Σαμπάχ» σε δημοσίευμα με τον τίτλο "Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση", αναφέρει ότι οι εξελίξεις που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον και η κινητικότητα που έχει ενταθεί καθώς και οι δηλώσεις από τις Η.Π.Α., δείχνουν πως είναι μετρημένες πλέον οι μέρες του Σαντάμ και ότι η επιχείρηση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή μετά το Νοέμβρη.

    Στο μεταξύ, ομάδα στρατηγών του Αμερικανικού Στρατού μετέβη στην Τουρκία και θα πραγματοποιήσει διάφορες επαφές. Εξ άλλου, η επίσκεψη του επικεφαλής της ΜΙΤ, κ. Ατάσαγκουν, στον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ζιγιάλ, έγινε αφορμή για φήμες ότι συζητήθηκε το θέμα της επιχείρησης στο Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι όπως σημειώνει η εφημερίδα «Τούρκιε», οι Η.Π.Α. τοποθετούν στο Ιντζιρλίκ πυραύλων Patriot έναντι των πυραύλων Scud και υπογραμμίζει ότι όσο ενισχύεται η πιθανότητα επέμβασης των Η.Π.Α. στο Ιράκ τόσο αυξάνεται η κινητικότητα στη βάση του Ιντζιρλίκ.

    Χθες πραγματοποιήθηκαν πτήσεις από πολεμικά και μεταγωγικά αεροσκάφη. Έγινε γνωστό ότι 15 Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ήρθαν στο Ιντζιρλίκ σχεδίασαν την εγκατάσταση πυραύλων Patriot έναντι των πυραύλων Scud που θα εκτοξεύσει ο Σαντάμ σε μία πιθανή επιχείρηση. Στο μεταξύ αυξήθηκαν τα μέτρα στη βάση αεριωθουμένων Ερχάτς της Μαλάτειας.

    [16] ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Γάζα, 1 Αυγούστου 2002 (20:32 UTC+2)

    Ένα στα δυο παιδιά στην Παλαιστίνη αντιμετωπίζει το χρόνιο πλέον πρόβλημα της κακής διατροφής το οποίο δυσχεραίνεται από την κατάληψη παλαιστινιακών εδαφών από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σύμφωνα με έρευνα ενός παλαιστινιακού στατιστικού γραφείου με την υποστήριξη της UNICEF, το 65% των παλαιστινιακών οικογενειών δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανεύρεση τροφής ενώ 85% των ερωτηθέντων κατηγόρησε τους ισραηλινούς για την κατάσταση λόγω των αποκλεισμών που έχουν επιβάλλει.

    Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε σε 5.228 οικογένειες Παλαιστινίων για διάρκεια τριών μηνών μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    [17] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Σκόπια, 1 Αυγούστου 2002 (20:30 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε είχε συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλεπίν.

    Στη διάρκεια των συνομιλιών στις οποίες παρευρέθηκε και ο πρεσβευτής της ΠΓΔΜ στη Γαλλία Τζορνταν Πλεβνες οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα για βελτίωσή τους στο μέλλον.

    Ο κ. Τσάσουλε ευχαρίστησε την Γαλλία για τον ρόλο που διαδραμάτισε για την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη ασφάλειας στην περιοχή.

    Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη υποστήριξης εκ μέρους της Γαλλίας στις προσπάθειες της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εν όψη μάλιστα της διάσκεψης στην Πράγα τον προσεχή Νοέμβριο.

    Από την πλευρά του ο κ. Βιλεπίν συνεχάρη την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύντομα το γαλλικό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει την συμφωνία Σταθεροποίησης και Συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [18] ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ

    Βαγδάτη, 1 Αυγούστου 2002 (20:27 UTC+2)

    Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ που πυροδότησε την έναρξη του πολέμου στον Κόλπο και οδήγησε στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από τον ΟΗΕ στην Βαγδάτη και στην διεθνή απομόνωση του Ιράκ.

    Σήμερα δώδεκα χρόνια μετά σύννεφα πολέμου κρέμονται απειλητικά πάνω από την Βαγδάτη καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέας αμερικανικής επίθεσης αφού η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να απομακρύνει από την εξουσία τον Σαντάμ Χουσέιν, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 23 χρόνια.

    Η εφημερίδα Μπάμπελ, που ανήκει στον γιο του Σαντάμ, Ουντάι γράφει σήμερα στο εκδοτικό της σημείωμα ότι «τα μάτια μας πρέπει να είναι ανοικτά, οι καρδιές μας γεμάτες πίστη και τα δάκτυλα μας στη σκανδάλη και αυτή η επίθεση θα αποτύχει όπως και οι προηγούμενες».

    Την παραμονή της επετείου από την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ (2 Αυγούστου 1990) τα ιρακινά ΜΜΕ δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε αυτό το θέμα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι η κυβέρνηση του είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να απομακρύνει τον Σαντάμ από την προεδρία του Ιράκ αλλά από την άλλη πλευρά ο αραβικός κόσμος σύσσωμος είναι αντίθετος με μία νέα επίθεση κατά της Βαγδάτης.

    Η Αίγυπτος, η Συρία και η Σαουδική Αραβία που στήριξαν τις ΗΠΑ το 1990 στον πόλεμο του Κόλπου τώρα επικρίνουν την πολιτική της Ουάσιγκτον για απομάκρυνση του Ιρακινού προέδρου. Ακόμη και το Κουβέιτ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αφήσει να χρησιμοποιηθούν τα εδάφη του για μία εισβολή.

    Ωστόσο ο Μπους δεν φαίνεται να ακούει αυτές τις αντιρρήσεις και μετά από την συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν όλα τα μέσα για ανατροπή του Σαντάμ.

    Ο.Κ.

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (20:17 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Μοίρα Πυροσβεστικών Αεροπλάνων στην Ελευσίνα πραγματοποίησε κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ.

    Κατά την επίσκεψη διαπιστώθηκε η άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Μονάδος και το κλιμάκιο της Ν.Δ. συνεχάρη τον διοικητή και το προσωπικό.

    Στο κλιμάκιο συμμετείχαν οι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, Θεόφιλος Βασιλείου, Ευάγγελος Πολύζος και Γεώργιος Γαρουφαλιάς

    [20] Γ. ΟΜΗΡΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΝΑΝ ΠΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 1 Αυγούστου 2002 (19:52 UTC+2)

    Ως "μια σημαντική εξέλιξη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνάντηση στο Παρίσι.

    "Εχουμε μια παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα ο οποίος επισκέφθηκε πριν από μερικούς μήνες την Κύπρο, συνεπώς αυτή η παρέμβαση είναι φανερό ότι θα περιέχει περισσότερα από ό,τι η προηγούμενη παρέμβαση", είπε ο κ. Ομήρου. "Αρα", σημείωσε, "θα πρέπει να υπάρξει μια μελέτη των εξελίξεων".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] Π. ΧΕΪΝ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ

    Λευκωσία, 1 Αυγούστου 2002 (19:49 UTC+2)

    Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι όπως ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην Ε.Ε., σημειώνει ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Πίτερ Χέιν, υπενθυμίζοντας όμως ταυτόχρονα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    Σε απαντητική του επιστολή, που απέστειλε αυτή την εβδομάδα προς τον Εργατικό βουλευτή και πρώην υπουργό Κρις Σμιθ, ο κ. Χέιν υπογραμμίζει ότι η βρετανική πολιτική έναντι του Κυπριακού δεν έχει αλλάξει.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΧΑΜΑΣ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΜΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 1 Αυγούστου 2002 (19:48 UTC+2)

    Η στρατιωτική πτέρυγα της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς αρνήθηκε ότι προκάλεσε εσκεμμένα τον θάνατο των Αμερικανών πολιτών στην βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο στην Ιερουσαλήμ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πέντε Αμερικανοί ένας εκ των οποίων έχει και γαλλική υπηκοότητα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια έκρηξης που σημειώθηκε σε καφετέρια του πανεπιστημίου.

    "Δεν έχουμε ως στόχο Αμερικανούς πολίτες" είπε χαρακτηριστικά ο Αμπντέλ Αζιζ αλ Ραντίσι, ηγετικός στέλεχος της οργάνωσης ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες σχετικά με την υπηκοότητα των φοιτητών που βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο.

    [23] Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 1 Αυγούστου 2002 (19:47 UTC+2)

    Συνήλθε σήμερα το διαγραμματειακό όργανο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εκτίμησε την πορεία προς τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές στο Λεκανοπέδιο. Από την ανάλυση της γενικότερης κατάστασης προέκυψε, ότι η πορεία των συνδυασμών που στηρίζονται από τη Ν.Δ. σε όλους τους Δήμους, την Αθήνα και τον Πειραιά, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και ότι όλα τα μηνύματα προδικάζουν, όχι μόνο τη διατήρηση των δυνάμεων που στηρίζονται από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τη σημαντικότατη αύξησή τους.

    Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Ν.Δ. στη διάρκεια της συνεδρίασης "αναλύθηκε, επίσης, η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κυβερνητικό χώρο, όπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στο Λεκανοπέδιο, είναι τεράστια και σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα". "Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση της επιρροής του κυβερνητικού κόμματος στο Λεκανοπέδιο", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση "επισημάνθηκε η δυστοκία του ΠΑΣΟΚ για την ανεύρεση υποψηφίων για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Η δυστοκία αυτή διαφαίνεται από τις συνεχείς αρνήσεις και την απροθυμία, ακόμη και στελεχών του, να είναι υποψήφιοι. Το πρόβλημα εντείνεται και από τη διαπιστωμένη αδυναμία να πετύχουν τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο προσώπων με ευρύτερη κοινωνική αποδοχή".

    "Αντίστοιχα, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΝΔ και απαρτίζεται από δύο καταξιωμένα στελέχη, την κα Τσανάκη και τον κ. Βεζυργιάνη, με απόλυτα επιτυχημένη πορεία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και από ένα πρόσωπο ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής, τον κ. Τζανετάκο, είναι ένα ψηφοδέλτιο σύνθεσης, που συσπειρώνει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε μια πορεία νίκης", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, το διαγραμματειακό ασχολήθηκε με το πρόγραμμα δράσης του κόμματος για την επόμενη περίοδο, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν θεματικές περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη τη χώρα για ζητήματα που απασχολούν τους Νομούς και τους πολίτες.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευ. Μεϊμαράκης επεσήμανε: "για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας επικοινωνιακής επίθεσης. Εμείς θα σταθούμε όρθιοι, απέναντι σ' αυτήν την επικοινωνιακή επίθεση του ΠΑΣΟΚ, που στοχεύει να δημιουργήσει κλίμα απαισιοδοξίας, σφυρηλατώντας ακόμη περισσότερο την αλληλεγγύη μας και την ενότητά μας και εντείνοντας συνεχώς τους ρυθμούς της δουλειάς μας, χωρίς διακοπή.

    Στο διαγραμματειακό συμμετείχαν οι κ. Α. Μοσχονάς, Λ. Ζαγορίτης, Σ. Τσίφτης, Δ. Κοντός, Π. Γιαννόπουλος και Α. Αβούρη.

    [24] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΑΜΠΝΤΑΛΑ

    Ουάσινγκτον, 1 Αυγούστου 2002 (19:46 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη οργή του για τον θάνατο πέντε Αμερικανών πολιτών στη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης στο Ισραήλ στο πλαίσιο των συνομιλιών που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Μπους τόνισε ότι είναι εξοργισμένος από το γεγονός ότι αθώα άτομα χάνουν τη ζωή τους δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει εκ νέου ότι παρά τα τελευταία γεγονότα πιστεύει ακόμη ότι η ειρήνη στην περιοχή είναι δυνατή.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίσει τον εαυτό του τονίζοντας ότι θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει δέσμευση για την ειρήνη στην περιοχή.

    Στις συζητήσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο, οι δυο άντρες συμφώνησαν στην συνέχιση των προσπαθειών για τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους το οποίο θα συνυπάρξει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

    Ωστόσο παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις αναφορικά με τα σχέδια της Ουάσινγκτον για επίθεση στο Ιράκ το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντάξει στον λεγόμενο "άξονα του κακού" και δηλώνει έτοιμη να επέμβει προκειμένου να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν.

    Ο κ. Μπους τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ερευνούν όλες τις δυνατές λύσεις για την απομάκρυνση του Σαντάμ από την ιρακινή εξουσία.

    Από την πλευρά του ο Ιορδανός βασιλιάς σε δηλώσεις του μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή των συνομιλιών χαρακτήρισε "ολέθριο λάθος" πιθανή επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμπντάλα ο κ. Μπους έχοντας πλάι του τον Ιορδανό βασιλιά είπε χαρακτηριστικά ότι "θα μάθει ότι δεν έχω αλλάξει άποψη".

    Πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ Χουσείν αποτελεί απειλή για το κράτος και το λαό του ενώ διαμήνυσε ότι η πολιτική της κυβέρνησής του είναι η αλλαγή του καθεστώτος στη Βαγδάτη.

    [25] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 1 Αυγούστου 2002 (19:38 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Δυο ώρες μετά την ορκωμοσία στην πρώτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο ζήτησε από τους υπουργούς να παρουσιάσουν εντός του Αυγούστου τα προγράμματα των υπουργείων τους και να καθορίζουν τις προτεραιότητες τους.

    Ο κ. Νάνο δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του, η οποία θα παραμείνει μέχρι το 2005 θα είναι η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν αρχίσει στους τομείς της δικαιοσύνης, της παιδείας, της υγείας και του στρατού. Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές.

    Ο κ. Νάνο τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα που θα εξασφαλιστούν από τις μεταρρυθμίσεις στον οικονομικό τομέα θα πείσουν τον αλβανικό λαό να ξαναψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2005.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλφρεντ Μοισίου ζήτησε από την κυβέρνηση σοβαρή δέσμευση στην υλοποίηση του προγράμματος της τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα όλων των αλβανικών κυβερνήσεων στα δώδεκα τελευταία χρόνια δεν ήταν η έλλειψη προγραμμάτων αλλά η έλλειψη ευθύνης για την πραγματοποίηση τους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 1 August 2002 - 18:13:46 UTC