Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [02] ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ-ΕΛΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ 17Ν
  • [03] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο "ΑΡΗΣ ΤΗΣ "17Ν"
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [05] ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΕΞ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΛΟΚΟΤ
  • [07] Ο ΧΙΛΜΙ ΟΖΚΙΟΚ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  • [08] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ 4Χ200μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [09] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • [10] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ
  • [11] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [12] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΤ. ΠΕΣΙΤΣ ΠΡΟΣ Φ. ΝΑΝΟ
  • [13] ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ "17 Ν"
  • [14] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • [15] Χ. ΠΑΧΤΑΣ:1,6 ΔΙΣ. ΓΙΑ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • [16] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΠΑΟΥΕΛ
  • [17] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [18] ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
  • [19] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΕ
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [22] ΣΤΙΣ 18/9 ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ LEADER AE ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [23] ΑΠΟ ΤΙΣ 19/8 Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 2001 ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS
  • [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΩ

  • [01] ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κω, 3 Αυγούστου 2002 (09:35 UTC+2)

    Απώλεια οπλισμού σε στρατιωτική μονάδα της Κω διαπιστώθηκε χτες βράδυ ενώ για το γεγονός ενημερώθηκε ο υπουργός ΄Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκλάπησαν μεταξύ άλλων μία δωδεκάδα 45άρια, δύο οπλοπολυβόλα και άγνωστος αριθμός G-3.

    Ο κ. Παπαντωνίου μετέβη στο στρατόπεδο, όπου διεξάγονται έρευνες από μονάδα και κλιμάκιο του Στρατού και της Αντιτρομοκρατικής, ενώ το Λιμενικό έχει μπλοκάρει όλα τα παραπλέοντα πλωτά μέσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί παραβίαση σε αποθήκη Εκτιμάται ότι η κλοπή έγινε με τη μέθοδο του ριφιφί από αποθήκη ιματισμού, ενώ δεν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός.

    [02] ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ-ΕΛΑΣ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (11:30 UTC+2)

    Φως στο παρασκήνιο της έρευνας που οδήγησε στην εξάρθρωση της 17ης Νοέμβρη ρίχνει η μυστική έκθεση Σκότλαντ Γιαρντ-ΕΛ.ΑΣ., η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα-Σαββατοκύριακο".

    Το επίσημο αυτό έγγραφο είναι το αυθεντικό ντοκουμέντο για το πώς κινήθηκαν οι διωκτικές αρχές από το καλοκαίρι του 2000, όταν ελήφθη η απόφαση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι "πρέπει να τελειώσουμε με την τρομοκρατία".

    Οπως προκύπτει από την έκθεση, τρεις από τους συλληφθέντες της τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκονταν υπό παρακολούθηση εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ τεχνική υποστήριξη στην Ελληνική Αστυνομία πρόσφεραν και οι Αμερικανοί, που μετακάλεσαν ειδικούς από το Αφγανιστάν.

    Στην απόρρητη ογκώδη έκθεση της Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία φέρει σε κάθε σελίδα την ένδειξη "secret" με κόκκινα γράμματα, περιλαμβάνεται εξαντλητική επισκόπηση της δραστηριότητας της οργάνωσης, αλλά και εισηγήσεις για τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των τρομοκρατικών υποθέσεων.

    Η έκθεση, από την οποία προκύπτει ότι το κλιμάκιο της Σκότλαντ ήρθε στην Ελλάδα την ίδια ημέρα που δολοφονήθηκε ο Βρετανός αξιωματούχος Στίβεν Σόντερς, καταγράφονται και οι νέες αστυνομικές μέθοδοι που υιοθετήθηκαν για την εξυχνίαση της δράσης της 17Ν. Από τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων έως το DNA, η έρευνα ρίχνει φως στις έρευνες που οδήγησαν στη σύλληψη των μελών της οργάνωσης ύστερα από 27 χρόνια.

    [03] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο "ΑΡΗΣ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (10:43 UTC+2)

    Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 41χρονος Σωτήρης Κονδύλης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Εις βάρος του Κονδύλη που συνελήφθη την Πέμπτη στο Βύρωνα για συμμετοχή στη "17Ν". ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα εφετών, Κ. Καρούτσο.

    Η ποινική δίωξη αφορά στη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κατά συναυτουργία, ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, ληστεία από κοινού και έκρηξη.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ ο Κονδύλης που χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα "Άρης" ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι το 1990, στη συμπλοκή των Σεπολίων το 1991, στην δολοφονία του Σιπαχίογλου το 1994 και στην εκτόξευση ρουκέτας εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το 1996. Ο αντιεισαγγελέας εφετών Πειραίως Αριστείδης Φραγκιαδάκης εξέδωσε χτες ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη είναι οι προβλεπόμενες από το σωφρονιστικό κώδικα και προσθέτει ότι κάποιες μικροελλείψεις στις εγκαταστάσεις και κάποια μικροπροβλήματα θα αντιμετωπιστούν εντός των επόμενων ημερών.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (10:28 UTC+2)

    Ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο παρατηρείται καθώς κορυφώνεται η έξοδος των Αθηναίων για διακοπές. Από τα διόδια της Ελευσίνας χτες πέρασαν 95.000 ΙΧ ενώ σήμερα έχει σχηματιστεί ουρά αυτοκινήτων. Η τροχαία έχει παραχωρήσει άλλη μία λωρίδα για τα αυτοκίνητα από το Δαφνί ως την Ελευσίνα και από την Κακιά Σκάλα στο ρεύμα προς την Κόρινθο. Μικρότερη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Λαμίας. Εκτακτα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για το οδικό δίκτυο γύρω από τη Θεσσαλονίκη.

    Αυξημένη ήταν η κίνηση το πρωί και στο λιμάνι του Πειραιά από όπου σήμερα αναμένεται να αποπλεύσουν 33 πλοία για Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Από προχτές έχουν αναχωρήσει 110.000 επιβάτες για τους προορισμούς αυτούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των αναχωρήσεων φέτος είναι αυξημένος κατά περίπου 10%. Κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι της Ραφήνας.

    [05] ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Βιέννη, 3 Αυγούστου 2002 (21:02 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε εκφράζει φόβους ότι ομάδες Αλβανών εξτρεμιστών θα καταφύγουν στη βία και θα εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα στις 15 Σεπτεμβρίου.

    "Δυστυχώς υπάρχουν ομάδες που θέλουν να αναστείλουν τη διαδικασία εκδημοκρατισμού και επιδιώκουν να μας βυθίσουν σε νέα κρίση", αναφέρει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Die Presse". Σύμφωνα με τον κ. Τσάσουλε οι συγκεκριμένες ομάδες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να συλλέξει το σύνολο του οπλισμού των Αλβανών εξτρεμιστών του αποκαλούμενου "Εθνικο - Απελευθερωτικού Στρατού".

    Οι ομάδες αυτές που αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, είναι τμήματα που αποσκίρτησαν από την ένοπλη οργάνωση των Αλβανών εξτρεμιστών που διαλύθηκε, σημειώνει. Είναι ολιγάριθμες, απομονωμένες ομάδες, παρ' όλα αυτά επικίνδυνες, προσθέτει.

    Ο κ. Τσάσουλε τονίζει ότι οι ομάδες αυτές συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων και υπογράμμισε ότι τα μέλη τους πρέπει να συλληφθούν, ενώ καλεί τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την είσοδο Αλβανών εξτρεμιστών από το Κοσσυφοπέδιο στην ΠΓΔΜ.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΛΟΚΟΤ

    Πρίστινα, 3 Αυγούστου 2002 (20:25 UTC+2)

    Στρατιώτες της KFOR κατέσχεσαν παράνομο οπλισμό και συνέλαβαν οκτώ άτομα στο χωριό Κλόκοτ του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι άνδρες της KFOR διεξήγαγαν έρευνες για τον εντοπισμό παράνομων όπλων μετά το μπαράζ εκρήξεων στο συγκεκριμένο χωριό την περασμένη Τετάρτη. Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία των συλληφθέντων, ούτε ο αριθμός των όπλων που κατασχέθηκαν.

    [07] Ο ΧΙΛΜΙ ΟΖΚΙΟΚ ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Αγκυρα, 3 Αυγούστου 2002 (20:09 UTC+2)

    Διαμορφώθηκε η νέα ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κατά τις εργασίες του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που άρχισαν πριν από τρεις μέρες.

    Νέος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων είναι ο μέχρι σήμερα αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Χιλμί Οζκιόκ, ο οποίος αντικαθιστά το στρατηγό Χουσεϊν Κιβρίκογλου στις 30 Αυγούστου.

    Νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού είναι ο μέχρι σήμερα αρχηγός της στρατιωτικής χωροφυλακής στρατηγός Ταχίρ Αϊτάτς Γιαλμάν, ενώ αρχηγός της στρατιωτικής χωροφυλακής αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υποδιοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Μεχμέτ Σενέρ Ερουιγκουρ.

    Παραμένουν στις θέσεις τους οι αρχηγοί του ναυτικού ναύαρχος Μπουλέντ Αλπκαγια και της αεροπορίας πτέραρχος Τζουμχούρ Ασπαρούκ.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την προαγωγή 31 ανώτατων αξιωματικών και 46 ανώτερων αξιωματικών, ενώ αποστρατεύτηκαν συνολικά 36 ανώτατοι αξιωματικοί. Τέλος, απομακρύνθηκαν από το στράτευμα για "πειθαρχικούς λόγους" 46 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

    [08] ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ 4Χ200μ. ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Βερολίνο, 3 Αυγούστου 2002 (20:01 UTC+2)

    Το πρώτο ελληνικό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης αποτελεί γεγονός.

    Η ελληνική ομάδα των ανδρών στα 4Χ200μ. ελεύθερο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο, το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της Ελλάδας στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

    Ο Θανάσης Οικονόμου, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιάννης Κοκκώδης και ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησαν την τρίτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος, με χρόνο 7.20.67, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Την πρώτη θέση πήρε η Ιταλία με 7.12.18, ενώ δεύτερη ήταν η Γερμανία με 7.17.59.

    [09] ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Αγκυρα, 3 Αυγούστου 2002 (19:52 UTC+2)

    Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα μια σειρά μεταρρυθμίσεων για πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της θανατικής ποινής και η αναγνώριση των πολιτισμικών δικαιωμάτων των Κούρδων, προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.

    Αλλες μεταρρυθμίσεις, που εγκρίθηκαν αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, τον περιορισμό των απαγορεύσεων για τις διαδηλώσεις και την εισαγωγή αυστηρών μέτρων για τη λαθρομετανάστευση. Επίσης, δίδονται περισσότερα δικαιώματα στις θρησκευτικές μη μουσουλμανικές αρχές.

    Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων εγκρίθηκε με ανάταση της χειρός κατά την τελική ψηφοφορία, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών.

    Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, (εκτός από την περίπτωση που η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση) ένα μέτρο που ευνοεί τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

    Επίσης, θα επιτρέπεται στο εξής η μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων στην κουρδική γλώσσα, καθώς και η διδασκαλία της κουρδικής με ιδιαίτερα μαθήματα.

    Ολες οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ.

    [10] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέι, 3 Αυγούστου 2002 (19:18 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-Μπιαν τάχθηκε σήμερα υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας.

    "Μόνο τα 23 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στο νησί μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της Ταϊβάν", τόνισε συμμετέχοντας σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησία της νήσου που εδρεύει στο Τόκιο. Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να αφαιρεθεί, πρόσθεσε

    Ο πρόεδρος της Ταϊβάν προέβη στη δήλωση αυτή μετά τη νέα απειλή της Κίνας αυτήν την εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να καταλάβει το νησί, με τη βία εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία και έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα καταφύγει στη βία, εάν η Ταϊπέι προχωρήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

    [11] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Σπιναγκάρ, 3 Αυγούστου 2002 (18:50 UTC+2)

    Τέσσερις Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στο Κασμίρ, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

    Οι Πακιστανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με το πυροβολικό τους χθες το βράδυ πέραν της Γραμμής Ελέγχου, εναντίον δύο θέσεων του ινδικού στρατού στον τομέα του Μασίλ. Υστερα από μια περίοδο ηρεμίας που διήρκεσε ένα μήνα, η ανταλλαγή πυρών επαναλήφθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ των ινδικών και των πακιστανικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί εκατέρωθεν της Γραμμής Ελέγχου.

    [12] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΝΤ. ΠΕΣΙΤΣ ΠΡΟΣ Φ. ΝΑΝΟ

    Τίρανα, 3 Αυγούστου 2002 (18:19 UTC+2)

    Τη βούληση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για ενίσχυση των σχέσεων με την Αλβανία μετέφερε σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Φατός Νάνο με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αλβανικής κυβέρνησης ο κ. Πέσιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας και η προσωπική συμβολή του κ. Νάνο στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών θα συμβάλουν στην πρόοδο και την ευημερία των δύο λαών, στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    [13] ΠΡΩΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ "17 Ν"

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (17:30 UTC+2)

    Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα επισκεπτηρίου για τους συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Τους προφυλακισμένους επισκέφθηκαν 12 με 3 το μεσημέρι του Σαββάτου οι συγγενείς τους για περίπου 15 λεπτά στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Οι συγγενείς πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο. Μίλησαν με τους κρατούμενους μέσω τηλεφώνου σε ειδική αίθουσα. Τους χώριζε αλεξίσφαιρο τζάμι.

    Πρώτοι έφθασαν στις φυλακές Κορυδαλλού για να επισκεφθούν τον Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό ο παπα-Τριαντάφυλλος Ξηρός η σύζυγός του Μοσχούλα και ο μικρός τους γιος Νίκος. Ο πατήρ Τριαντάφυλλος δήλωσε ότι τους "βρήκε πολύ φρέσκους", ότι είναι καλά στην υγεία τους και πως ο Βασίλης του ζήτησε βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, ένα ρολόι και έναν νυχοκόπτη.

    Η σύζυγος του Θεολόγου Ψαραδέλλη Νάντια εξέφρασε ανησυχία για την υγεία του συζύγου της και ζήτησε περισσότερο χρόνο να τον βλέπει. Είπε ότι η πίεση του συζύγου της έχει ανέβει από την ημέρα εγκλεισμού του, ότι το διαιτολόγιό του δεν είναι αυτό που απαιτείται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την καρδιά του και πως ο Θεολόγος δεν είναι ικανοποιημένος από το χρόνο που βγαίνει στον προαύλιο χώρο. Μαζί της ήταν και ο αδερφός του Ψαραδέλλη.

    Η Μαρί Τερέζ Πενό μετέφερε στη φυλακή ένα μικρό ραδιόφωνο, σοκολάτες, εφημερίδες, στυλό και βιβλία, από τα οποία τις επέτρεψαν να δώσει στον Γιωτόπουλο μόνο δύο βιβλία. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, την έκανε να δακρύσει.

    Το Διονύση Γεωργιάδη επισκέφθηκαν οι γονείς του. Ο πατέρας τους είπε ότι ο γιος του είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ότι δεν του λείπει τίποτα, είναι πολύ καλά το ηθικό του και έχει βιβλία και γραφική ύλη.

    Το Θωμά Σερίφη επισκέφθηκε η μητέρα του, τον Κωνσταντίνο Τέλιο ο αδελφός του, τον Νίκο Παπαναστασίου η μητέρα του. Συγγενείς επισκέφθηκαν τους Ηρακλή Κωστάρη, Κωνσταντίνο Καρατσώλη και Παύλο Σερίφη.

    Ο μόνος που δεν δέχθηκε επισκέψεις ήταν ο Πάτροκλος Τσελέντης, διότι δεν προσήλθε κανείς από τους συγγενείς του.

    [14] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (17:14 UTC+2)

    Για τον Σεπτέμβριο-έναντι του αρχικού σχεδιασμού για τον Ιούνιο- μετατέθηκε τελικά η δημοπράτηση των μεγάλων έργων πληροφορικής, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

    Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, έχει ενεργοποιηθεί το 50% του επιχειρησιακού προγράμματος, ωστόσο οι δαπάνες δεν ξεπερνούν το 2%. Οι εντάξεις των έργων αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού ύψους του προγράμματος και έχουν συμβολαιοποιηθεί δαπάνες που προσεγγίζουν το 8%.

    Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα Επιχειρείτε Ηλεκτρονικά, το οποίο αφορά στην εγκατάσταση πληροφοριακών προγραμμάτων σε 600 επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, το οποίο αφορά στη δικτύωση της δημόσιας διοίκησης.

    Πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένονται και οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά ΕΣΥ, καθώς και η δημοπράτηση του έργου Police On Line, το οποίο αφορά τα πληροφοριακά συστήματα της αστυνομίας.

    [15] Χ. ΠΑΧΤΑΣ:1,6 ΔΙΣ. ΓΙΑ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (16:46 UTC+2)

    Το μέλλον της υπαίθρου στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αρτα και στην οποία ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας.

    Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ. Πάχτας, περισσότερες από 125 περιοχές, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Ελλάδος εντάσσονται στο τομεακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, καθώς και στις Κοινοτικές Πρωτοβουλίες Leader και Interreg. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πάχτας, το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται σε 1,6 δισ. και αφορά την περίοδο 2000-2006.

    Επισημαίνεται ότι στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μισέλ Ροκάρ, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Ε.Κ, Πάτ Κόξ και οι επίτροποι της ΕΕ, ο αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική, Μισέλ Μπαρνιέ, ο αρμόδιος για τη Γεωργία, Φράνς Φίσλερ, η αρμόδια για τον πολιτισμό, Βίβιαν Ρέτινγκ και η αρμόδια για το περιβάλλον, Μάργκοτ Βάλστρομ.

    [16] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 3 Αυγούστου 2002 (16:28 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι το Ιράκ προσπαθεί να καθυστερήσει τις υποχρεώσεις του σχετικά με τον αφοπλισμό του προσκαλώντας τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη χώρα αντί να καταστρέψει τα ίδια τα όπλα, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Πάουελ μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στις Φιλιππίνες, επεσήμανε ότι το Ιράκ προσπαθούσε ανέκαθεν να βρει ένα πλάγιο τρόπο για να αποφύγει τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Εθνών να τερματίσει το πρόγραμμα εξοπλισμού του, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, καθώς ενισχύονται οι ψίθυροι για προσπάθεια ανατροπής του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πάουελ πραγματοποιεί περιοδεία σε οκτώ χώρες της Ασίας.

    Το θέμα δεν είναι οι επιθεωρήσεις, αλλά ο αφοπλισμός και να βεβαιωθούμε ότι δεν διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής και ότι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Καταλήγοντας ο κ. Πάουελ επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, ωστόσο επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους επιθυμεί την αλλαγή του καθεστώτος. "Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη να κάνουμε στρατιωτικές ενέργειες. Οπως είπαμε και προηγουμένως, ο πρόεδρος δεν έχει κάποιο σχέδιο στο γραφείο του", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [17] ΣΕΙΣΜΟΣ 6,4 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τόκιο, 3 Αυγούστου 2002 (16:25 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωί, στις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

    Θύματα ή ζημιές δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    [18] ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (16:24 UTC+2)

    Εντατικές έρευνες διεξάγονται από τις στρατιωτικές αρχές και τις αστυνομικές αρχές για την ανεύρεση του οπλισμού που εκλάπη χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα από μονάδα της Κω και για την εξακρίβωση των αιτιών και συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η κλοπή.

    Οι έρευνες γίνονται από τη μονάδα και κλιμάκιο του Στρατού, ως συντονιστικό όργανο των ερευνών και κλιμάκιο της Ασφάλειας.

    Οπως έγινε γνωστό, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος έχουν αποκλείσει όλες τις εξόδους από το νησί, για την περίπτωση που οι δράστες βρίσκονται ακόμα στην Κω.

    Το πολεμικό υλικό, σύμφωνα με πληροφορίες, εκλάπη από τη στρατιωτική μονάδα με τη μέθοδο του ριφιφί από αποθήκη ιματισμού, που είναι δίπλα στην αποθήκη με το πολεμικό υλικό. Δεν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός της. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκλάπησαν ένα κιβώτιο με 17 45άρια πιστόλια, τρία οπλοπολυβόλα ΗΚ-11 και τρία αυτόματα G-3, εκ των οποίων το ένα εντοπίστηκε στο στρατόπεδο. Η κλοπή διαπιστώθηκε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από τους αξιωματικούς φρουράς, στη διαδικασία καταμέτρησης υλικού. Αμέσως ενημερώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΣ.

    Κλιμάκιο αξιωματικών από την Αθήνα, καθώς και η διοίκηση της μονάδας συνεχίζουν την καταμέτρηση για να διαπιστωθούν οι ποσότητες που έχουν κλαπεί.

    Το προσωπικό έχει τεθεί σε περιορισμό, ενώ ομάδες της Αστυνομίας και της Στρατονομίας χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή για την ανεύρεση του οπλισμού και των δραστών. Στις πέντε το πρωί έφτασε στο νησί ο στρατηγός διοικητής της ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Ελληνικών Νήσων) επικεφαλής κλιμακίου.

    Για την κλοπή ενημέρωσε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας που μόλις είχε φτάσει στο νησί για διακοπές, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Αντωνακόπουλος. Αμέσως μετά ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Η εφημερίδα "Εθνος", σε έκτακτη έκδοσή της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το θέμα και ζήτησε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

    [19] ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΔΟΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΕ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (15:49 UTC+2)

    Εντός της επόμενης εβδομάδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη καθοριστική συνάντηση της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) με τον πλειοδότη, για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ).

    Κατά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της ΑΤΕ και της κοινοπραξίας «Γερμανός»- «Folli-Follie»-Π. Γερμανός-οικογένεια Κουτσολιούτσου», που από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι ο πλειοδότης του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στόχος των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τύπου, είναι η βελτίωση του τιμήματος.

    Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που προσφέρει η πλειοδοτούσα κοινοπραξία είναι 6,7 ευρώ ανά μετοχή για το 40% της εταιρίας, δηλαδή 141,170 εκατ., ενώ στα βιβλία της ΑΤΕ η αξία των ΚΑΕ είναι 10 ευρώ ανά μετοχή.

    Η τιμή της μετοχής των ΚΑΕ, έκλεισε την Πέμτη στα 6,12 ευρώ, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το προσφερόμενο τίμημα της πλειοδοτούσας, ενώ επίσης δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση για τον πωλητή, η τιμή που προσέφερε η ισπανική Αldeasa στα 4,12 ευρώ ανά μετοχή.

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2002 (15:47 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει των επερχόμενων συναντήσεων στο Παρίσι, η αισιοδοξία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο για σπάσιμο του αδιεξόδου στις συνομιλίες, η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπορικών τραπεζών και της συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων και η χθεσινή δολοφονία του Γενικού Γραμματέα του Κοινοτικού Συμβουλίου Κοιλανίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Και Γερμανοί εκθέτουν την Κύπρο λόγω Τάσσου" γράφει ότι η γερμανική εφημερίδα "Die Tage Szeitung" σε χθεσινό δημοσίευμά της προβάλλει ισχυρισμούς αναφορικά με πιθανές δραστηριότητες του Προέδρου του ΔΗΚΟ σε σχέση με το καθεστώς Μιλόσεβιτς. Αλλού γράφει ότι 45χρονος από την Παλώδια συνελήφθη χθες το βράδυ ως ύποπτος για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έζωσαν από προχθές το μεσημέρι δέκα κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού.

    "Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Εν ψυχρώ φόνος για το τίποτα" γράφει ότι η Αστυνομία εκτιμά ότι "λόγοι αντεκδίκησης κρύβονται πίσω από το φόνο του 38χρονου Δημήτρη Δημητρίου" στο Κοιλάνι, ενώ οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν και ανακρίνουν 25χρονο συγχωριανό του θύματος, ο οποίος φέρεται την περασμένη βδομάδα να είχε απειλήσει τον Δημητρίου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι κατά τη χθεσινή τελευταία συνάντηση του πέμπτου γύρου των απευθείας συνομιλιών, η ε/κ πλευρά απάντησε λεπτομερώς στις τ/κ θέσεις για το εδαφικό. Η εφημερίδα γράφει ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε 15σέλιδο κείμενο με τα σχόλιά της επί του θέματος.

    Ο "Πολίτης" στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Ο Αναστασιάδης καρφώνει Κόση" και γράφει ότι "νέος κύκλος αντιπαράθεσης φαίνεται να ανοίγει ενόψει προεδρικών εκλογών" μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με αφορμή πληροφορίες που φέρουν τον τελευταίο να εργάζεται προς την κατεύθυνση στήριξης της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι η Γαλλία, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει χωρίς ενδοιασμούς την εν εξελίξει διαδικασία υπό την αιγίδα των ΗΕ για την ταχεία επίτευξη μιας πολιτικής συνολικής δίκαιης διευθέτησης του Κυπριακού.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Παραλύουν οι Τράπεζες" ότι αμείλικτη προβλέπεται να είναι η σύγκρουση μεταξύ της ΕΤΥΚ και του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών, εξαιτίας της μη υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης στον τραπεζικό τομέα. Ο Σύνδεσμος αποφάσισε χθες όπως την προσεχή Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή όλα τα καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας παραμείνουν κλειστά για το κοινό. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε προχθές ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Του προσφέρουν τελικά κυριαρχία" γράφει ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον παρουσιάζονται με τη στάση τους να ενθαρρύνουν την τουρκική πλευρά να επιμείνει στο ζήτημα της αναγνώρισης της τ/κ "κυριαρχίας". Γράφει ακόμη ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ "επιμένει στη φόρμουλα της 'παρθενογένεσης', σύμφωνα με την οποία η νέα Κύπρος δεν πρέπει να είναι διάδοχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως στόχος της πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ για τις συναντήσεις του Παρισιού είναι "να διαρρήξει, εάν είναι δυνατόν, το αδιέξοδο".

    Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Τον έβαλαν στη θέση του" γράφει ότι "με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ απέρριψαν τις αιχμές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη δυνατότητα πρόσβασης και εμπιστοσύνης του Προέδρου του ΔΗΚΟ ανάμεσα στους Τ/Κ". Αλλού γράφει ότι οδηγία του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και η πιθανότητα μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο, δυνατό να έχουν συνέπειες σε αυτούς που σκέφτονται να αγοράσουν περιουσία στα κατεχόμενα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Οι δύο μεγάλες τράπεζες θα κλείσουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα" ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου προειδοποίησαν χθες ότι θα κλείσουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως, εξαιτίας νέας αντιπαράθεσης με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων. Αλλού γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς είπε ότι είναι αισιόδοξος πως το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί, παρά τον αργό ρυθμό στις συνομιλίες μέχρι τώρα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μαύρη τρύπα 240 εκατομμυρίων" γράφει ότι "παραοικονομία που ξεπερνά τα όρια του παροξυσμού, καταγράφει ο χάρτης του κυπριακού κονωνικο-οικονομικού γίγνεσθαι", η οποία "αγγίζει το 20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στο 1.2 δισεκατομμύρια λίρες". Αλλού γράφει ότι παρά τις έντονες φήμες, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει κανονικά τόσο το νόμο για το επίδομα τέκνων με εισοδηματικά κριτήρια όσο και το νόμο για επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές".

    Η επίσης οικονομική εφημερίδα "Xpress" υπό τον τίτλο "Γη έναντι 60 εκατομμυρίων αναζητούν δύο πολυεθνικές επενδυτικές" γράφει ότι "κατόπτευση εδάφους κάνουν στην κυπριακή αγορά ακινήτων, δύο ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες με ειδίκευση στα ακίνητα και δηλώνουν έτοιμες να επενδύσουν συνολικά 60 εκατομμύρια λίρες". Αλλού γράφει ότι "η μέση τιμή πώλησης των πακέτων διακοπών τον περασμένο μήνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά 100 λίρες μειωμένη", σημειώνοντας όμως ότι "παρ' όλα αυτά όμως η μείωση των κρατήσεων για την υπόλοιπη θερινή περίοδο διατηρείται στο -31%".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (15:40 UTC+2)

    Στο 4,10% καθορίζεται από μεθαύριο το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) του δολαρίου, στον λογαριασμό χορηγήσεων ALPHA 605 σε συνάλλαγμα της τράπεζας ALPHA BANK.

    Το ΕΔΕ, με μέγιστο περιθώριο προσαυξήσεως τις 4,5 εκατοστιαίες μονάδες, για το γιεν Ιαπωνίας (JPY) διαμορφώνεται στο 2,35%, για το Φράγκο Ελβετίας (CHF) στο 3,05% και για τη λίρα Αγγλίας (GBP) διαμορφώνεται στο 6,15%

    [22] ΣΤΙΣ 18/9 ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ LEADER AE ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (15:40 UTC+2)

    Κατά το διάστημα από τις 18 ως και τις 20 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή της εταιρίας τροφίμων Leader AE, για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρίας, θα εκδοθούν 1.207.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, εκ των οποίων οι 1.150.000 θα διατεθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω της δημόσιας εγγραφής και οι υπόλοιπες 57.000 κοινές ονομαστικές μετοχές θα διατεθούν στο προσωπικό και σε συνεργάτες της επιχείρησης.

    Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που αναμένεται να αντλήσει η επιχείρηση από την κεφαλαιαγορά, θα κατευθυνθούν για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεών της, την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, καθώς επίσης και για την συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρίας Αιτωλική ΕΠΕ.

    Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της Leader AE, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε κατά την περυσινή χρήση σε 33,6 εκατομμύρια. ευρώ και τα καθαρά προ φόρων κέρδη της 1,49 εκατομμύρια ευρώ.

    [23] ΑΠΟ ΤΙΣ 19/8 Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ 2001 ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ SYSTEMS

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (15:38 UTC+2)

    Με την ταχυδρομική αποστολή δίγραμμων επιταγών, εκδόσεως της εταιρίας και σε διαταγή των δικαιούχων μετόχων ισόποσων με τα μερίσματα που δικαιούται κάθε μέτοχος, αποφασίστηκε να γίνει η πληρωμή του μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή, που αποφάσισε να διανείμει για τη χρήση του 2001 η εταιρία Boγιατζόγλου Systems Α.Ε.

    Οι επιταγές θα είναι πληρωτέες από όλα τα καταστήματα της Τράπεζας EFG Eurobank Ergasias κατά το χρονικό διάστημα από την 19 Αυγούστου 2002 έως και την 2 Δεκεμβρίου 2002.

    Μαζί με την επιταγή θα αποστέλλεται συνημμένα σε κάθε μέτοχο και η σχετική βεβαίωση πληρωμής του μερίσματος της χρήσεως, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην Ναυτεμπορική.

    Σε περίπτωση που κάποιος μέτοχος δεν λάβει το μέρισμα που δικαιούται κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η πληρωμή του μερίσματος θα γίνεται μόνον από το ταμείο της εταιρίας στην έδρα της.

    Οι δικαιούχοι μέτοχοι, καθώς και τα ποσά των μερισμάτων που δικαιούται κάθε μέτοχος, προκύπτουν από την κατάσταση που παρέδωσε στην εταιρία το ΚΑΑ με ημερομηνία 28 Ιουνίου του 2002 κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ.

    [24] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΩ

    Αθήνα, 3 Αυγούστου 2002 (15:37 UTC+2)

    Αναφερόμενος στην κλοπή οπλισμού από στρατόπεδο της Κω, o υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε ότι διεξάγεται στο πλαίσιο του στρατεύματος, εξονυχιστική έρευνα σε βάθος, προκειμένου να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

    "Τέτοια μεμονωμένα περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν και από τη διαλεύκανση των σχετικών υποθέσεων έχει αποδειχθεί ότι οι κλοπές είχαν γίνει με σκοπό την εμπορία του υλικού'', υπογράμμισε ο κ. Χυτήρης.

    Ερωτηθείς αν η υπόθεση συνδέεται με τη ''17 Νοέμβρη'' τόνισε ότι "δεν πρέπει να είμαστε τρομολάγνοι και να μην συνδέουμε τα πάντα με την τρομοκρατία". "Τα περισσότερα μέλη της ''17 Νοέμβρη'' βρίσκονται στον Κορυδαλλό, όσοι και όποιοι είναι εκτός θα έχουν την ίδια τύχη'', επισήμανε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 3 August 2002 - 18:13:45 UTC