Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ 80 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ 17Ν
  • [02] ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ "17 Ν" ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
  • [03] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ
  • [04] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ
  • [05] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΩΝ 100 Μ. ΘΑΝΟΥ -
  • [06] ''ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ'': ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [07] Ο ΜΠΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [08] ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΧΡ.
  • [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΕΙΙΡΑ
  • [10] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ
  • [11] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΛ.
  • [12] ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ
  • [13] Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [14] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΝΤΑΦΙ-Ο ΜΠΡΑΙΑΝ
  • [16] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ
  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ
  • [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [19] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΧΟΥΣΕΙΝ ΣΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΛΑΟ
  • [20] ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [21] ΒΟΗΘΕΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ
  • [22] ΜΟΪΣΙΟΥ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ
  • [23] ΞΕΚΙΝΑ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
  • [24] ΤΕΛΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [01] ΓΙΑ 80 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (10:28 UTC+2)

    Για ογδόντα τουλάχιστον κακουργήματα, κατηγορείται ο φερόμενος ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, σύμφωνα με το πολυσέλιδο κατηγορητήριο που συντάχθηκε εναντίον του από τις δικαστικές αρχές. Μεταξύ των κατηγοριών που βαραίνουν τον Γιωτόπουλο, είναι τουλάχιστον εννέα δολοφονίες, 20 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 19 εκρήξεις, εννέα ληστείες, 13 διακεκριμένες κλοπές, επτά διακεκριμένες οπλοκατοχές, τρεις φθορές ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμός δάσους και βία κατά πολιτικού κόμματος.

    Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες για δολοφονίες εναντίον του αποκαλούμενου στους κύκλους της οργάνωσης με την κωδική ονομασία "Λάμπρος", χρονολογούνται από το 1985 με τη δολοφονία Μομφεράτου - Ρουσσέτη, καθώς προηγούμενες ανθρωποκτονίες που του αποδίδονται έχουν παραγραφεί.

    Το κατηγορητήριο στοιχειοθετείται με βάση τα όσα έχει ομολογήσει έως σήμερα ο Σάββας Ξηρός, ενώ το πιθανότερο είναι πως μετά την επικείμενη απολογία του Ξηρού ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις.

    Ο "Λάμπρος" της "17 Νοέμβρη", συγκεκριμένα κατηγορείται για συμμετοχή -δίχως να ορίζεται ποιός ήταν ο εκτελεστής- στις δολοφονίες του εκδότη της εφημερίδας Απογευματινής, Ν.Μομφεράτου, και του οδηγού του, Γ.Ρουσέτη, του βιομήχανου Αλέξανδρου Αθανασιάδη, του εισαγγελέα Κ.Ανδρουλιδάκη, αλλά και του βουλευτή Π.Μπακογιάννη.

    Ο Γιωτόπουλος εμφανίζεται επιπλέον ως συναυτουργός στην εισβολή στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα (14/8/1998), καθώς και στην έκρηξη το 1987 σε λεωφορείο που χρησιμοποιείτο από την αμερικανική βάση του Ελληνικού.

    Επίσης, κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού λοχία, Ρόμπερτ Τσαντ, στη ληστεία στο υποκατάστημα της ΕΤΕ Κ.Πετραλώνων, στην έκρηξη εναντίον λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή, στη δολοφονία του βιομηχάνου Δ.Αγγελόπουλου, στην έκρηξη εναντίον λεωφορείου της Πολιτικής Αεροπορίας στο Ρέντη, στην απόπειρα δολοφονίας του Τζ.Κάρρος, στη δολοφονία του Ουίλιαμ Νορντίν και στην απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή Γ.Πέτσου.

    Ακόμη, φέρεται να ήταν ο ιθύνων νους στην κλοπή Πολεμικού Υλικού από το Συκούριο, στην κλοπή μπαζούκας από το πολεμικό Μουσείο, στην απόπειρα δολοφονίας του επιχειρηματία Β.Βαρδινογιάννη, στο θανάσιμο τραυματισμό του Αμερικανού λοχία,Ρ.Στιούαρτ, στην εκτόξευση ρουκέτας κατά λεωφορείου των ΜΑΤ στα Εξάρχεια, στη συμπλοκή στα Σεπόλια, στην εκτόξευση ρουκετών κατά της εταιρίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στην απόπειρα δολοφονίας του Ι.Παλαιοκρασσα και τον θανάσιμο τραυματισμό του νεαρού Θ.Αξαρλιάν.

    Ως ηθικός αυτουργός εμφανίζεται και στη ληστεία στην ΕΤΕ Α.Πετραλώνων, στη ληστεία σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος στους Αμπελόκηπους, στη ληστεία του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στα Πατήσια, στη ληστεία των ΕΛΤΑ στο Αιγάλεω, στη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην Πατησίων, στη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι, στη ληστεία των ΕΛΤΑ Βύρωνα και στη ληστεία του υποκαταστήματος της ΕΤΕ στο Παγκράτι.

    Και, τέλος, ο "Λάμπρος" κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην εκτόξευση ρουκέτας εναντίον της οικίας του Γερμανού Πρέσβη στην Αθήνα, καθώς και στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου επιτραμένου Ν. Μπουλούκμπασι.

    [02] ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ "17 Ν" ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (11:24 UTC+2)

    Οι διωκτικές αρχές έχουν στοιχεία που συνδέουν τον φερόμενο ως αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νoέμβρη", Αλ. Γιωτόπουλο με τον εμπρησμό στην Εκάλη, σε δασική έκταση γύρω από το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και σημαντικών οικονομικών παραγόντων, το 1990, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα "Αυγή",

    Ακόμη, οι αρχές φέρονται να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η "17 Νοέμβρη" είχε λίστα με πιθανούς "στόχους". Στην λίστα αυτή βρίσκονταν καταγεγραμμένοι ο εφοπλιστής Π. Λαιμός, αλλά και αστυνομικοί που αποτελούσαν συνοδεία για τον "συνήθη ύποπτο" Επ. Σκυφτούλη σε κάποια παλαιότερη δίκη του! Σημαντικό ακόμη στοιχείο που ερευνούν οι αρχές θεωρείται ότι είναι μια αρκετά μεγάλη λίστα ατόμων που φέρεται να έχουν δοσοληψίες, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, με μέλη της 17 Νοέμβρη.

    Πέρα από αυτές τις πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί "πρώτη προτεραιότητα" την σύλληψη του Δ. Κουφοντίνα. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής βρισκόταν στη Νάξο για τον εντοπισμό δύο ατόμων που μπορεί να είχαν παίξει κάποιο ρόλο στην βοήθεια του καταζητούμενου. Πάντως η φωτογραφία του Δ. Κουφοντίνα βρίσκεται πλέον σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες και θα μοιραστεί σε όλους τους αστυνομικούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι πλέον θα συμμετέχουν ενεργά στην καταδίωξη. Από τη σύσκεψη δε που έγινε χθες το πρωί προέκυψε ότι ο καταζητούμενος είναι ύψους 1,75 με κανονική σωματική διάπλαση και φέρει εμφανές παλαιό έγκαυμα εσωτερικά του δεξιού βραχίονα, καθώς και ευδιάκριτη δυσκαμψία στο χέρι, που τον υποχρεώνουν να φορά συνήθως μακρυμάνικα ενδύματα.

    Πάντως στην κυβέρνηση ανησυχούν για την ζημιά στο "καλό κλίμα" που είχε διαμορφωθεί μετά τη σύλληψη μελών της 17Ν, την οποία προξένησε η κλοπή όπλων από το στρατόπεδο της Κω.

    Όπως έγινε γνωστό υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα που υποστήριζε ότι η κλοπη έγινε από μέλη της 17Ν και, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια πληροφορία δεν μπορεί να αξιολογηθεί, η συζήτηση και μόνο που γίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα δημιουργεί μια σοβαρή επικοινωνιακή ζημιά για την κυβέρνηση.

    [03] ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΗΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 7 Αυγούστου 2002 (08:23 UTC+2)

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξέτασαν το σχέδιο ασφαλείας για τη Λωρίδα της Γάζας του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας. Τα πρώτα σχόλια πάντως, ήταν αρνητικά και οι Παλαιστίνιοι προσανατολίζονται στην απόρριψη της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την απλώς ως "παιχνίδι δημοσίων σχέσεων".

    "Το σχέδιο μελετήθηκε, αλλά καμία απόφαση δεν ελήφθη" ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, διευκρινίζοντας ότι "το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τον ενδελεχέστερο τρόπο και απαιτεί την σύγκληση κι άλλων συνόδων με την ισραηλινή πλευρά".

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο επέκρινε την στρατηγική των μερικών αποχωρήσεων και ζήτησε συνολική αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη. "Δεν είναι ούτε λογικό ούτε δυνατό να γίνει αποχώρηση από ένα μόνον μέρος, καθώς σε ένα άλλο θα συνεχίζονται οι καταστροφές" δήλωσε ο Ράμπο.

    Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας παρουσίασε ένα σχέδιο ασφάλειας στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας στην Ιερουσαλήμ με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, στρατηγό Αμντελραζάκ αλ-Γιάχια.

    Βάσει του σχεδίου του αυτού, με τίτλο "Κατ'αρχήν η Γάζα", το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του από τις περιοχές όπου η Παλαιστινιακή Αρχή θα αναλάβει τον έλεγχο και θα εμποδίσει τις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

    [04] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΙΒΟΥ

    Μόναχο, 6 Αυγούστου 2002 (23:41 UTC+2)

    Στους αυριανούς ημιτελικούς των 100μ. του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου στο Μόναχο πέρασαν η Κατερίνα Θάνου και η Γεωργία Κοκλώνη.

    Η Κατερίνα Θάνου στα προημιτελικά των 100μ., παρά τη δυνατή βροχή πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά με τον καλύτερο χρόνο, 11.07.

    Η Γεωργία Κοκλώνη, παρότι αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση στη 2η προκριματική σειρά με 11.51 και έτσι θα δώσει και αυτή το "παρών" αύριο, (19:25) στις κούρσες των ημιτελικών.

    Στους άνδρες ο Θεοδωρίδης και ο Γκαβέλας προκρίθηκαν στους αυριανούς ημιτελικούς των 100μ. ενώ αποκλείστηκε ο Σαρρής.

    Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό στίβο, Νίκη Ξάνθου, δεν κατάφερε να προκριθεί. Με επίδοση μόλις 6 μέτρων και 12 εκατοστών (και δύο άκυρες) αποκλείστηκε από τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Μονάχου. Αντίθετα, η Στέλλα Πιλάτου τα πήγε πολύ καλά και με άλμα στα 6.43 πέτυχε την 5η καλύτερη επίδοση των προκριματικών και αύριο (20.35) θα είναι μία από τις 12 αθλήτριες του τελικού.

    Με την καλύτερη επίδοση στους προκριματικούς του ακοντισμού προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου του Μονάχου η Μιρέλα Μανιάνι. Στην τρίτη βολή έστειλε το ακόντιό της στα 61 μέτρα και 9 εκατοστά. Στον τελικό της Πέμπτης (21:50) δίπλα στη Μανιάνι θα βρίσκεται και η Αγγελική Τσιολακούδη που πραγματοποίησε μια απόλυτα ικανοποιητική εμφάνιση και με βολή στα 58.51 (καλύτερο φετινό) πέρασε με την πέμπτη καλύτερη επίδοση, στον τελικό.

    Στον τελικό της σφυροβολίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος προκρίθηκε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου. Ο Ελληνας πρωταθλητής, κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ, έστειλε τη σφύρα να "καρφωθεί" στα 78 μέτρα και 39 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε την πρόκριση.

    Αντίθετα, ο Χρήστος Πολυχρονίου με βολή στα 71 μέτρα και 70 εκατοστά (η 27η στα προκριματικά), αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Ο Κώστας Ζαλαγκίτης, προκρίθηκε στον τελικό του τριπλούν. Ο Ελληνας πρωταθλητής στα προκριματικά είχε άλμα στα 16 μέτρα 57 εκατοστά στην τρίτη προσπάθειά του και πήρε το "εισιτήριο" με το ένατη καλύτερη επίδοση. Αντίθετα αποκλείστηκαν ο Χρήστος Μελέτογλου με δύο άκυρες προσπάθειες και μία στα 15 μέτρα 24 εκατοστά και ο Σταμάτης Λένης με τρεις άκυρες προσπάθειες.

    [05] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΩΝ 100 Μ. ΘΑΝΟΥ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ - ΓΚΑΒΕΛΑΣ

    Μόναχο, 7 Αυγούστου 2002 (21:08 UTC+2)

    Το "εισιτήριο" για τους τελικούς των 100 μέτρων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο εξασφάλισαν η Κατερίνα Θάνου, ο Γιώργος Θεοδωρίδης και ο Αρης Γκαβέλας.

    Η Κατερίνα Θάνου προκρίθηκε με εκπληκτική κούρσα κατακτώντας την πρώτη θέση στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 11.05.

    Αντίθετα, η Γωγώ Κοκλώνη δεν τα κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος, αφού κατετάγη 5η στην 1η ημιτελική σειρά με 11.44. Πάντως ο ΣΕΓΑΣ υπέβαλε ένσταση, υποστηρίζοντας ότι συναθλήτρια της Κοκλώνη έκανε αντικανονική εκκίνηση. Η ένσταση εκδικάζεται αυτήν την ώρα με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο μεγάλος τελικός των 100μ. γυναικών.

    Οι αντίπαλες της Θάνου στον τελικό, αν απορριφθεί η ένσταση, θα είναι οι Γκεβέρ (Βέλγιο), Αλόζιε (Ισπανία), Ογιεπιτάν (Μ. Βρετανία), Μπικάρ (Σλοβενία), Λεβοράτο (Ιταλία), Πάσκε (Γερμανία) και Σιντιμπέ (Γαλλία).

    Ο Γιώργος Θεοδωρίδης τερμάτισε 2ος στη δεύτερη ημιτελική σειρά των 100μ. με 10.24 και αναμένεται να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, ενώ ο Αρης Γκαβέλας, μετά από μια εκπληκτική προσπάθεια στα πρώτα 60 μέτρα, κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση στην πρώτη ημιτελική σειρά με 10.34.

    Οι αντίπαλοι των δύο πρωταθλητών μας στον τελικό θα είναι οι Τσέιμπερς (Μ. Βρετανία), Ντεμπέ (Γαλλία), Ποϊχόνεν (Φιλανδία), Ομπικουέλου (Πορτογαλία), Κάμπελ (Μ. Βρετανία) και Νέμεθ (Ουγγαρία).

    [06] ''ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ'': ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ

    Γαλαξίδι, 7 Αυγούστου 2002 (20:49 UTC+2)

    Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας ''Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες'' Α.Ε. στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό 62,3% και διαμορφώθηκαν στο ύψος των 4,243 εκ. ευρώ, έναντι 2,615 εκ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2001.

    Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο του 2002 έφθασαν στο ύψος των 263.264 ευρώ έναντι ζημιών ύψους 82.867 ευρώ του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.

    Η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής και στην ανάπτυξη του εμπορικού τμήματος της εταιρείας.

    Η φετινή κατάσταση στον κλάδο δημιουργεί ελπίδες για έξοδο από την κρίση που τον μαστίζει τα τρία τελευταία χρόνια. Οι τιμές των προϊόντων απέχουν ακόμη αρκετά από εκείνες του 1999, αλλά είναι οπωσδήποτε θετικό το γεγονός ότι έχουν φέτος διατηρηθεί σε σχετικά καλά επίπεδα και για μακρύ χρονικό διάστημα.

    [07] Ο ΜΠΟΥΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσνγκτον, 7 Αυγούστου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους υποσχέθηκε να επιδείξει την ανάλογη υπομονή και να συμβουλευτεί την αμερικανική Γερουσία καθώς και τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει την "απειλή" που θέτει το Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Μπους μιλώντας σε κολέγιο στο Μισισιπή κατηγόρησε για άλλη μια φορά το Ιράκ ότι υποθάλπει την τρομοκρατία και παράγει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποτελεί ύψιστη υποχρέωση στα παιδιά των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιμετωπιστούν οι απειλές.

    "Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας παράλληλα ότι θα κάνει χρήση όλων των εναλλακτικών λύσεων που έχει στη διάθεσή του: τη διπλωματία, τη διεθνή πίεση ίσως και την στρατιωτική πίεση.

    Οι επισημάνσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται σε μια χρονική στιγμή ενώ αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις στο ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης.

    [08] ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (20:47 UTC+2)

    Την άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών της Αθήνας προς το δήμο ζητά ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Χρήστος Παπουτσής.

    Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστα Σκανδαλίδη, ο κ.Παπουτσής προτείνει τη διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, που έχει επιβάλει ο δήμος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια κλπ) και στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αθήνας.

    Σχετικά με τα τέλη που αφορούν το 2% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων των παραπάνω επιχειρήσεων, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων προτείνει την καταβολή τους σε άτοκες μηνιαίες δόσεις.

    Ανάλογη ρύθμιση προτείνει και για τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων που αφορούν, εκτός από τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις, και τα καταστήματα των εμπόρων και των μικροπωλητών.

    Ο κ.Παπουτσής τονίζει επίσης την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για τη ρύθμιση των φορολογικών διαφορών μεταξύ του δήμου και των φορολογουμένων, για τις οποίες έχουν ασκηθεί από τους δημότες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και οι οποίες είναι σε εκκρεμότητα.

    [09] ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΕΙΙΡΑ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (20:29 UTC+2)

    Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών (Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.). Η Συλλογική αυτή Σύμβαση είναι η πρώτη που υπογράφεται στα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της δημοτικής και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας.

    Η Σύμβαση έχει ισχύ έως 31/12/2002, ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων και μεταξύ των άλλων προβλέπει:

    Την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου εσωτερικών - εξωτερικών συντακτών, όπως αντιστοιχεί στις πραγματικές συνθήκες άσκησης της δημοσιογραφικής εργασίας, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στον κλάδο.

    Τη διασφάλιση της πενθήμερης εργασίας και των υποχρεωτικών αργιών, καθώς και την καθιέρωση πρόσθετης αμοιβής για την εργασία του Σαββάτου και της Κυριακής.

    Την αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας των δημοσιογράφων που εργάζονται στους Ραδιοσταθμούς.

    Την κατοχύρωση της αποζημίωσης για απασχόληση εκτός έδρας, την εξασφάλιση πλήρους ασφαλιστικής αποζημίωσης, για την περίπτωση ατυχήματος σ' αυτές αλλά επίσης και την κατοχύρωση του δικαιώματος άρνησης για αποστολές σε επικίνδυνες περιοχές.

    Τη γνωστοποίηση στην ΕΣΗΕΑ των συμβάσεων που υπογράφονται από τους εργαζομένους με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, γεγονός που εξασφαλίζει τη διαφάνεια των όρων εργασίας και τη δυνατότητα παρέμβασης της Ενώσεως και την υποχρέωση της εργοδοτικής πλευράς να μην προβεί σε μαζικές απολύσεις.

    Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Σύμβαση αυτή, όπως και η Σύμβαση με την Ε.Ι.Η.Ε.Α., λήγουν στο τέλος του χρόνου και έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η υπογραφή των συμβάσεων με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σταθερό καθεστώς εργασίας πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η διεκδίκηση της υπογραφής ενιαίας σύμβασης ως προς τους όρους εργασίας και αμοιβής για τους δημοσιογράφους σε όλα τα Μ.Μ.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιομορφίες του κάθε μέσου.

    Αντίγραφα της νέας Συλλογικής Σύμβασης έχουν ήδη αποσταλεί στους εκπροσώπους της Ενώσεως στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να λάβουν γνώση οι εργαζόμενοι.

    [10] ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ένα ακόμη γερό αγωνιστικό τεστ για τους Έλληνες παλαιστές της ελληνορωμαϊκής, θα είναι η συμμετοχή τους στο διεθνούς φήμης τουρνουά PYTLASINSKI που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Πολωνία (φέτος στην πόλη Piotrkov Trib.).

    Στους φετινούς αγώνες που θα διεξαχθούν στις 10 και 11 Αυγούστου θα πάρουν μέρος παλαιστές από 20 και πλέον χώρες με ισχυρές ομάδες, αφού για πολλές θα είναι το τελικό αγωνιστικό τεστ ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

    Την ελληνική ομάδα που αναχωρεί σήμερα αποτελούν οι παλαιστές: Κιουρεγκιάν Αρτιόμ 55 κιλά, Θεοδοσιάδης Ευστάθιος - Γκίκας Χρήστος 60 κιλά, Αρκουδέας Κώστας - Μπούκης Γεώργιος 66 κιλά, Παναγιώτου Γεώργιος 76 κιλά, Αβράμης Δημήτρης 84 κιλά, Κουτσιούμπας Γεώργιος 96 κιλά και Κουτσιούμπας Ξενοφών 120 κιλά.

    [11] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΑΛ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Μόναχο, 7 Αυγούστου 2002 (20:14 UTC+2)

    Τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του σημείωσε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στη σφυροβολία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής, στην πέμπτη του προσπάθεια, έστειλε τη σφύρα του στα 80 μέτρα και 21 εκατοστά, επίδοση που του χάρισε την τρίτη θέση στο βάθρο, αφήνοντας ελπίδες ότι το άθλημα αυτό μπορεί να μας προσφέρει ένα μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Ο Παπαδημητρίου κατάφερε να προκριθεί στην οκτάδα με την όγδοη καλύτερη επίδοση (78.51μ.), ενώ ακόμη είχε τρεις προσπάθειες πάνω από τα 78 μέτρα και συγκεκριμένα 78.31μ. (2η), 78.61μ. (6η).

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ούγγρος Αντριαν Ανους με επίδοση 81.17, ενώ δεύτερος ήταν ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Πισκούνοφ με 80.39.

    [12] ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κως, 7 Αυγούστου 2002 (20:10 UTC+2)

    Στο συμπέρασμα ότι οι δράστες της κλοπής οπλισμού στην Κω προέρχονται από το εσωτερικό του στρατοπέδου και αξιοποίησαν τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας οδηγούνται οι αρχές.

    Στο μεταξύ, άγνωστος άντρας, με τηλεφώνημά του στις 2.30 τα ξημερώματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» συνέδεσε την κλοπή με την οργάνωση «17 Νοέμβρη». «Επαναλαμβάνουμε, τα όπλα τα πήραμε εμείς, 17 Νοέμβρη», ανέφερε ο άγνωστος και στη συνέχεια είπε κάτι σχετικά με μια προκήρυξη, αλλά η φράση δεν έγινε απολύτως αντιληπτή.

    Στην Κω έφτασε σήμερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας του στρατοδικείου Αθηνών Νικόλαος Μακρής, που θα αναλάβει την εποπτεία των ερευνών.

    Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο αστυνομικό τμήμα της Κω, οι ανακριτικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση έχουν στα χέρια τους αριθμό τηλεφώνου, που δεν παραπέμπει στον χρήστη. Η κλήση έγινε από καρτοκινητό τηλέφωνο ή από δορυφορικό τηλέφωνο, από την Ελλάδα, ενώ το τηλεφώνημα καταγράφηκε από το ειδικό σύστημα ελέγχου κλήσεων.

    Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι τα τρία τηλεφωνήματα που έγιναν, στο αστυνομικό τμήμα της Κω και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και συνέδεσαν την κλοπή των όπλων με τη «17 Νοέμβρη» είναι φάρσες.

    Το στρατόπεδο συνεχίζει να βρίσκεται σε «καραντίνα». Οι περίπου 160 στρατιώτες και μόνιμοι αξιωματικοί που υπηρετούν τη θητεία τους στη μονάδα δεν έχουν το δικαίωμα εξόδου, ενώ τους απαγορεύεται και η τηλεφωνική επικοινωνία με τα οικεία τους πρόσωπα.

    Οι αρχές παίρνουν αποτυπώματα, και από στρατιώτες και αξιωματικούς άλλων δύο διπλανών στρατοπέδων. Τα αποτυπώματα θα σταλούν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

    Οι άντρες του λιμενικού ελέγχουν εξονυχιστικά όσους θέλουν να ταξιδέψουν από την Κω με τα πλοία της γραμμής ενώ ερευνώνται και τα ιδιωτικά σκάφη.

    [13] Η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (19:50 UTC+2)

    Η Μηχανική Α.Ε. ανακηρύχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της Δ.Ε.Η. για την κατασκευή Σήραγγας Αποστράγγισης και Αποκατάστασης της Οδοποιίας στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό (ΥΗΣ) Μεσοχώρας Τρικάλων.

    Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου είναι ύψους 33,6 εκατ. ευρώ και αφορά στην αποστράγγιση του υποβάθρου της Μεσοχώρας με την κατασκευή αποστραγγιστικής στοάς, στην αποκατάσταση της οδοποιίας μήκους 1.500 μέτρων, στην κατασκευή οδικής σήραγγας μήκους 1.000 μέτρων και οδικής γέφυρας συνολικού ανοίγματος 110 μέτρων.

    Το χρονοδιάγραμμα περάτωσης του έργου είναι 24 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

    Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου δίνεται η δυνατότητα έναρξης λειτουργίας του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Μεσοχώρας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας, ισχύος 160 MW.

    Η Μηχανική Α.Ε. είχε και κατά το παρελθόν συμμετάσχει στην κατασκευή του ΥΗΣ Μεσοχώρας με τη δημιουργία σήραγγας προσαγωγής στον ΥΗΣ και την κατασκευή της οδικής σήραγγας Σκάλας Σκορλίγκα μήκους 1.100 μέτρων.

    [14] ΣΙΟΥΦΑΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΟΛΙΓΩΡΙΑΣ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (19:47 UTC+2)

    Για αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει τις βάσεις μιας δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σιούφας.

    "Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες από τότε που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κάλεσε τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς σε συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τουρισμού, για να ομολογήσει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών την πραγματικότητα. Ομως, ακόμη και τώρα, και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο τέλος της, οι συναρμόδιοι υπουργοί εξακολουθούν να αντιφάσκουν και προπάντων να περιορίζονται σε λόγια αντί να προχωρούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και τη διαμόρφωση συγκροτημένης τουριστικής στρατηγικής", επισήμανε ο κ. Σιούφας και πρόσθεσε:

    "Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει κρίση στον τουρισμό και ότι αυτή είναι κατασκεύασμα της Νέας Δημοκρατίας. Δύο Υπουργοί, δύο αντιλήψεις, μια ακόμη σύγκρουση ενδοκυβερνητική".

    "Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι η κρίση στον τουρισμό έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την εθνική Οικονομία και είναι το επακόλουθο της μακροχρόνιας κυβερνητικής ολιγωρίας.

    Αυτοί που κυβερνούν τη χώρα 20 χρόνια τώρα, έχουν αποτύχει παταγωδώς να βάλουν τις βάσεις μιας δυναμικής τουριστικής ανάπτυξης. Η ανυπαρξία στόχων, επιτελικού σχεδιασμού και στρατηγικής είναι πασιφανής", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σιούφας τόνισε ότι "οι συνέπειες είναι τραγικές, ιδιαίτερα για τις παραδοσιακά τουριστικές περιοχές, τους επαγγελματίες αλλά και για τους εργαζόμενους στο χώρο της τουριστικής βιομηχανίας", επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. έχει επανειλημμένα τονίσει την κρισιμότητα της κατάστασης, παρακολουθεί από κοντά το μείζον αυτό πρόβλημα, αλλά και έχει καταθέσει εγκαίρως τις ολοκληρωμένες προτάσεις της, που οδηγούν σε ρεαλιστικές λύσεις.

    Κάλεσε, τέλος, τον πρωθυπουργό, να συντονίσει τους υπουργούς του και να προετοιμάσει, από σήμερα κιόλας, τη χώρα για την επόμενη τουριστική περίοδο σημειώνοντας ότι οι εκκλήσεις για μειώσεις των τιμών δεν επαρκούν και δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

    "Χρειάζεται συστηματικός και διαρκής διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι οι επιλεκτικές προσκλήσεις από τους υπουργούς και μάλιστα κατόπιν εορτής", κατέληξε.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΝΤΑΦΙ-Ο ΜΠΡΑΙΑΝ

    Λονδίνο, 7 Αυγούστου 2002 (19:42 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι συναντάται αυτή την ώρα με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών Μάικ Ο' Μπραιαν εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Βρετανός υφυπουργός επιζητάει την υποστήριξη της Λιβύης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ενώ πρόκειται να εντείνει τις προσπάθειες ώστε η Λιβύη να μειώσει τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

    Νωρίτερα ο κ. Ο' Μπραιαν σε συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Λιβύης τους ζήτησε η χώρα να αποδεχθεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να αναλάβει την ευθύνη και να καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας το 1998 στο Λόκερμπι της Σκοτίας.

    Σε δηλώσεις του νωρίτερα απέφυγε να παρομοιάσει την Λιβύη με το Ιράκ καθώς όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος Καντάφι σε αντίθεση με τον Σαντάμ Χουσείν εφαρμόζει τον διεθνή νόμο κατά της τρομοκρατίας.

    [16] ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΩΝΑ

    Αθήνα, 7 Αυγούστου 2002 (19:36 UTC+2)

    Συνεχείς έλεγχοι στους χώρους εργασίας προκειμένου να αποφευχούν προβλήματα των εργαζομένων από θερμική καταπόνηση λόγω καύσωνα πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τους Επιθεωρητές Εργασίας.

    Οπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Χρόνης Πολυχρονίου ελάχιστες ήταν οι επιπτώσεις (διακοπές εργασιών) στη λειτουργία των εργοταξίων λόγω καύσωνα. Αυτό συνέβη επειδή κατά βάση η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας δεν ξεπέρασε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Οπου η θερμοκρασία ξεπέρασε το όριο των 38 βαθμών Κελσίου έγινε διακοπή εργασιών όπως για παράδειγμα στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου όπου στις 13.22 μ.μ. η θερμοκρασία έφθασε τους 38,2 βαθμούς Κελσίου.

    Αλλα εργοτάξια, όπως για παράδειγμα το Σιδηροδρομικό Κέντρο του Προαστικού στο Μενίδι διέκοψαν έγκαιρα τις εργασίες τους στις 12 το μεσημέρι πριν η θερμοκρασία ξεπεράσει το όριο, αφού προηγουμένως είχαν κάνει οργάνωση του χρόνου εργασίας.

    Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΠΑΝΟΜΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2002 (19:28 UTC+2)

    Το δήμο Επανομής επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λάκη Οικονομίδη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής, που αφορούν κυρίως ελλείψεις στις υποδομές.

    Ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στο θέμα της αποχέτευσης για το οποίο αναμένεται η απάντηση της ΕΥΑΘ μετά τη νέα πρόταση που κατέθεσε ο δήμος. Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

    Ο δήμαρχος Επανομής τόνισε ότι σε έκταση 1070 στρεμμάτων κτίζεται μια «νέα πόλη», η οποία έχει πολλαπλές ανάγκες σε υποδομές.

    Ο κ. Οικονομίδης και ο κ. Χατζησάββας συζήτησαν θέματα που αφορούν τα έργα ανάπλασης του λιμανιού της Επανομής, αλλά και τα σχέδια αξιοποίησης του βιότοπου της περιοχής «Τσαίρι», η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.

    Μετά τη συνάντησή του με τη δημοτική αρχή, ο κ. Χατζησάββας συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής.

    [18] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 7 Αυγούστου 2002 (19:18 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Εισαγγελία της χώρας έχουν συστήσει μια ειδική μονάδα που ασχολείται με το πρόβλημα της παράνομης μετάβασης και παραμονής στο εξωτερικό ομάδας Ρουμάνων πολιτών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα υπάρξει οργανωμένη προσπάθεια από κοινού από την αστυνομία και την Γενική Εισαγγελία της χώρας με σκοπό τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών.

    Σημειώνεται ότι το πρόβλημα απασχολεί ιδιαίτερα τις ρουμανικές αρχές καθώς υπάρχουν υποψίες για πιθανή επιβολή εκ νέου της βίζας στους Ρουμάνους που επιθυμούν να μεταβούν στο εξωτερικό.

    Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε μια μικρή ομάδα λαθρομεταναστών να καταπατήσει το δικαίωμα που έχουν κερδίσει οι Ρουμάνοι πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες μέλη της συνθήκης του Σένγκεν.

    [19] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΧΟΥΣΕΙΝ ΣΤΟΝ ΙΡΑΚΙΝΟ ΛΑΟ

    Βαγδάτη, 7 Αυγούστου 2002 (18:41 UTC+2)

    Τηλεοπτικό διάγγελμα στον ιρακινό λαό αναμένεται να απευθύνει ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν σε μια χρονική στιγμή που αυξάνουν τα δημοσιεύματα και τα σενάρια για πιθανή επίθεση των Αμερικανών στη Βαγδάτη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, το διάγγελμα του Σαντάμ θα απευθυνθεί αύριο το πρωί με την ευκαιρία της επετείου του τερματισμού του πολέμου με το Ιράν (1980 - 1988).

    Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του ιρακινού Κοινοβουλίου Σααντούν Χαμαντι επισήμανε ότι οι απειλές εναντίον της χώρας πρόκειται να αποτύχουν.

    "Ο λαός μας είναι ενωμένος, η πίστη μας είναι δυνατή, οι δυνάμεις μας έχουν κινητοποιηθεί' είπε χαρακτηριστικά.

    Το ιρακινό Κοινοβούλιο επανέλαβε την πρόσκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα στην αμερικανική Γερουσία να επισκεφθεί την χώρα, πρόσκληση που έχει ήδη απορριφθεί.

    Στους δρόμους της Βαγδάτης το ενδεχόμενο μιας επίθεσης αποτελεί κύριο αντικείμενο των συνομιλιών ενώ η επίθεση θεωρείται πλέον ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και είναι αναπόφευκτη.

    Εν τω μεταξύ η Βαγδάτη απεύθυνε νέα έκκληση στο Λονδίνο να μην στηρίξει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για διεξαγωγή πολέμου.

    "Κανένας δεν υποστηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από την Βρετανία" τόνισε ο Ιρακινός απεσταλμένος στο Λονδίνο Μουνταφαρ Αμιν προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους εάν η Βρετανία αρνηθεί να συνδράμει σε αυτά.

    Οι διεθνείς αντιδράσεις εναντίον μιας πιθανής επέμβασης συνεχώς αυξάνονται. Μετά τις προειδοποιήσεις του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι μια πιθανή επίθεση θα βλάψει τη διεθνή συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ χαρακτήρισε απαράδεκτο το παραπάνω ενδεχόμενο προσθέτοντας ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος.

    [20] ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 7 Αυγούστου 2002 (18:38 UTC+2)

    Η Ρουμανία σημείωσε σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, ανέφερε η συνοριοφυλακή της χώρας. Τα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορα ανάγκασαν τους μετανάστες να χρησιμοποιήσουν άλλες διαδρομές προς τη Δυτική Ευρώπη, και μάλιστα μέσω της Βουλγαρίας και της Κροατίας, είπε η αστυνομία.

    [21] ΒΟΗΘΕΙΑ 3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΚΡΟΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ

    Ζάγκρεμπ, 7 Αυγούστου 2002 (18:37 UTC+2)

    Το υπουργικό συμβούλιο της Κροατίας ενέκρινε μια διάταξη για τη χορήγηση ποσού 3,42 εκατομμυρίων ευρώ για οικονομική βοήθεια στους Κροάτες που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε). Περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ θα υποστηρίξουν σχέδια με στόχο τη βελτίωση του συστήματος δημόσιας υγείας, 710.000 ευρώ θα διοχετευτούν σε προγράμματα στην εκπαίδευση και τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν σε προγράμματα επιστημονικά, πολιτιστικά και των μέσων ενημέρωσης.

    [22] ΜΟΪΣΙΟΥ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ

    Τίρανα, 7 Αυγούστου 2002 (18:37 UTC+2)

    Ο αλβανός πρόεδρος Άλφρεντ Μοϊσίου δήλωσε ότι η ένταξη της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές είναι "μια μη αναστρέψιμη διαδικασία." Εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ για τις μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία και στον αλβανικό αμυντικό τομέα καθώς και για το ρόλο της KFOR στη σταθεροποίηση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Μοϊσίου είπε ότι το κοινοβούλιο στα Τίρανα υιοθέτησε μόλις τη στρατιωτική Στρατηγική των Ενόπλων Δυνάμεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού στρατού.

    [23] ΞΕΚΙΝΑ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

    Σαράγιεβο, 7 Αυγούστου 2002 (18:36 UTC+2)

    Η Επιτροπή των Εκλογών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τη Δευτέρα (5 Αυγούστου). Οι γενικές εκλογές στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν οριστεί να λάβουν χώρα στις 5 Οκτωβρίου. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Λίντια Κόρατς, ζήτησε από όλα τα πολιτικά κόμματα να πραγματοποιήσουν τους προεκλογικούς τους αγώνες με τρόπο φιλειρηνικό και δημοκρατικό. Η Κόρατς ζήτησε επίσης από τα μέσα ενημέρωσης να επιδείξουν επαγγελματισμό και αντικειμενικότητα κατά την κάλυψη του προεκλογικού αγώνα.

    Πενήντα δύο πολιτικά κόμματα έχουν εγγραφεί για τις εκλογές, οι τέταρτες γενικές εκλογές που διενεργούνται από τα ειρηνευτικά σύμφωνα του Ντέιτον και οι πρώτες που διοργανώνονται και διενεργούνται από τις αρχές της Β-Ε.

    [24] ΤΕΛΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 7 Αυγούστου 2002 (18:35 UTC+2)

    Τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ κατέθεσαν τις λίστες των υποψηφίων τους για τις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Η διορία έληξε την περασμένη Δευτέρα . Όπως ήταν αναμενόμενο, το κυβερνών VMRO-DPMNE, υπό την ηγεσία του Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, θα συμμετάσχει στις εκλογές τις 15ης Σεπτεμβρίου στα πλαίσια ενός συνασπισμού με το Φιλελεύθερο Κόμμα (LP) του Στόγιαν Άντοφ. Στα Σκόπια, που είναι πάντοτε η πιο αμφισβητούμενη εκλογική περιφέρεια, κανείς δε θα αντιμετωπίσει άμεσο ανταγωνισμό από τον κύριο αντίπαλο του συνασπισμού, τη Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία της ΠΓΔΜ (SDSM) του Μπράνκο Κρβενκόφσκι.

    Η SDSM θα ηγηθεί του συνασπισμού των δέκα κομμάτων "Μαζί για τη Μακεδονία." Εκτός από το συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) του Αρμπέν Τζαφέρι με το μικρότερο Δημοκρατικό Κόμμα του Μεβλιάν Ταϊρί που θα συμμετάσχει σε μια εκλογική περιφέρεια μόνο, όλα τα αλβανόφωνα κόμματα θα συμμετάσχουν μεμονωμένα στις εκλογές. Η εκλογική περιφέρεια 6 (Τέτοβο, Γκοστιβάρ), η οποία κατοικείται κυρίως από Αλβανόφωνους, υπόσχεται να αποτελέσει το δεύτερο πιο ενδιαφέροντα τόπο της εκλογικής αναμέτρησης. Εκεί, ο Τζαφέρι θα αναμετρηθεί με το Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας του Αμπντουραχμάν Αλίτι και του αρχηγού του πρώην Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού Αλί Αχμέτι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 7 August 2002 - 18:13:45 UTC