Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΩ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [02] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [03] ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ
  • [05] ΣΤΟ WORLD CAMP ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [06] Ο ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ
  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΣΣΗΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ
  • [10] ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ
  • [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ"
  • [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ
  • [13] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΑΟΥΕΛ
  • [14] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [15] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [17] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΙΑΣ
  • [18] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΡΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ
  • [20] ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
  • [21] ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Η
  • [22] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [23] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 32 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
  • [24] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 10 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ

  • [01] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΔΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΩ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Κως, 8 Αυγούστου 2002 (12:41 UTC+2)

    Σοβαρές παραλείψεις στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας στο στρατόπεδο της Κω, που έγινε η κλοπή οπλισμού, διαπιστώνει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διενήργησε η ΑΣΔΕΝ.

    Το πόρισμα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κω, παρουσία του αρχηγού ΓΕΣ, στρατηγού Χαρβάλα.

    «Διαπιστώθηκαν σοβαρές παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, υπήρξε αμέλεια από υπευθύνους για τη φύλαξη του οπλισμού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή προς τον αρχηγό του ΓΕΣ να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους υπεύθυνους και μάλιστα να εξαντληθούν τα περιθώρια αυστηρότητας που παρέχει ο νόμος.

    Σε ερώτηση αν ζητήθηκαν παραιτήσεις στρατιωτικών, ο κ. Παπαντωνίου απάντησε ότι στο Στρατό δεν υπάρχουν παραιτήσεις, υπάρχουν ποινές, που θα επιβληθούν ανάλογα με τις ευθύνες που έχουν εντοπιστεί.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΣ είπε ότι «με βάση το πόρισμα ελήφθησαν τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και επιβλήθηκαν αυστηρές κυρώσεις στους υπεύθυνους προς πάσα κατεύθυνση ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης του καθενός".

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι οι έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεχίζονται και θα χρειασθεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν χωρίς να είναι σε θέση να τον προσδιορίσει.

    Υπογράμμισε ότι η έρευνα θα γίνει σε βάθος για να ριχτεί άπλετο φως και ο ίδιος έχει

    απόλυτη εμπιστοσύνη στις αστυνομικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του στρατού ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα φθάσουν στους ενόχους.

    Αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πολιτικό σχόλιο για την πορεία των ανακρίσεων και σημείωσε ότι θα ασκήσει την πολιτική του επιρροή για να φθάσει η έρευνα σε βάθος.

    Για ζητήματα «καραντίνας» και συνθηκών στο εν λόγω στρατόπεδο ο αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας, είπε ο κ. Παπαντωνίου, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ απευθυνόμενος στους γονείς των στρατιωτών σημείωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι τα παιδιά τους δεν βασανίζονται, αλλά οι ανακρίσεις πρέπει να γίνουν.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες του Στρατού και της Αστυνομίας είναι άψογη.

    Τόνισε ακόμη το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρόκειται να επηρεάσει κατά κανένα τρόπο το πρόγραμμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας που έχει εξαγγελθεί.

    Αναφερόμενος στην κλοπή χαρακτήρισε το συμβάν απαράδεκτο, που πλήττει την εικόνα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και πρόσθεσε: «Δεν έχει καμία σχέση με το υψηλό ηθικό, την άριστη ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς. Υπήρξε ένα μεμονωμένο περιστατικό και για το λόγο αυτό πρέπει η αμέλεια, οι παραλείψεις και τα σφάλματα να τιμωρηθούν παραδειγματικά, διότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρωματίσει και να σκιάσει την γενική εικόνα που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, για τις οποίες η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, εγώ αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός είμαστε και θα είμαστε υπερήφανοι.

    Τόσο ο υπουργός όσο και ο αρχηγός ΓΕΣ αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ Χαρβάλας είπε ότι μέχρι σήμερα διαλύθηκαν 52 σχηματισμοί, συγκροτήματα και μονάδες, με αντίστοιχο κλείσιμο στρατοπέδων και αναδιοργανώθηκαν 35 από τις υπάρχουσες. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης προβλέπεται να διαλυθούν 64 σχηματισμοί, συγκροτήματα και μονάδες με επίσης ανάλογο κλείσιμο στρατοπέδων και να αναδιοργανωθούν άλλες 103. Συνολικά με το πέρας της αναδιοργάνωσης προβλέπεται να διαλυθούν 148 σχηματισμοί, συγκροτήματα και μονάδες και να αναδιοργανωθούν 276 με ανάλογο κλείσιμο στρατοπέδων. Ο στόχος είναι η δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων ισχυρών, σύγχρονων και αξιόμαχων μονάδων, που θα είναι απόλυτα ασφαλείς.

    [02] Τ. ΜΙΛΕΡ: ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2002 (10:47 UTC+2)

    "Είναι πολύ σοβαρη υπόθεση ο ΕΛΑ", τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" διατυπώνει την εκτίμηση ότι δεν τελειώσαμε ακόμα με την τρομοκρατία στην Ελλάδα.

    Οπως επισημαίνει η μία βασική προυπόθεση για το οριστικό τέλος της τρομοκρατίας είναι η σύλληψη όλων των μελών και συνεργατών της "17 Νοέμβρη" και η δεύτερη η σύλληψη των μελών και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως του ΕΛΑ. ταυτόχρονα σημειώνει ότι η ιστορία της τρομοκρατίας δεν εξαντλείται μόνο με τις συλλήψεις. "Πρέπει να υπάρξουν επίσης και καταδίκες μέσα από διαδικασίες φυσικά που δεν θα αφήνουν καμιά αμφιβολία για την πλήρη τήρηση και εφαρμογή των αρχών του δικαίου".

    Σχολιάζοντας την προκήρυξη με την υπογραφή "17 Ν" που δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία" υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως υπάρχουν ερωτηματικά, η ύπαρξη της και μόνο δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα ή ομάδες (μια ασήμαντη μειοψηφία) που βλέπουν με συμπάθεια τις δραστηριότητες της "17 Ν".

    Ο Αμερικανός πρέσβης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουμε εκπλήξεις με την εξέλιξη της υπόθεσης της τρομοκρατίας, ενώ σε ερώτηση για τη συμβολή των υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας απάντησε πως "αυτό που έχει σημασία είναι τα αποτελέματα. Και μπορεί να έχεις αποτέλεσμα μόνον όταν δεν σ΄ενδιαφέρει ποιος θα χρεωθεί την επιτυχία".

    [03] ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2002 (11:21 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Πολιτάκης, ο οποίος είναι ο συνιδρυτής του Βραβείου Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, σε επιστολή του στο "Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζει:

    "Οι σχέσεις μας με την Τουρκία ποτέ δεν ήταν καλύτερες", δήλωσε με έμφαση ο συγγραφέας - ιστορικός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος, επί 22 χρόνια, της Επιτροπής των Βραβείων Ιπεκτσί, κύριος Τάσος Αθανασιάδης. "Υπερβαίνει -από την άποψη αυτή- και αυτήν ακόμα την περίοδο Βενιζέλου - Ατατούρκ. Έχουμε φτάσει στο 'χείλος' (όχι του 'γκρεμού') αλλά της ειλικρινούς συνεργασίας".

    Υπάρχουν όμως (δυστυχώς) και οι "αντίρροπες δυνάμεις". Αντιδρούν κατά συνήθεια ή από κεκτημένη ταχύτητα ή από άλλα αίτια που αυτοί γνωρίζουν. Και "ανησυχούν".

    Μερικοί από τους "ανησυχούντες" εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αμφισβητούντες το "νέο Αμυντικό Δόγμα της Τουρκίας", όπως πρόσφατα διατυπώθηκε από το Αρχηγείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη νέα του μορφή, το τουρκικό Δόγμα δεν θεωρεί (όπως άλλοτε) ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις, κατά της Τουρκίας, απειλές.

    Και όπως σχολίασε ο πολύ καλός δημοσιογράφος Γιώργος Τσακίρης (αρμόδιος σε θέματα στρατιωτικά): "...Οι στρατηγοί δεν μπορούσαν να κρύψουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να είναι τελικά αληθής η νέα 'βίβλος' και να έχει αλλάξει το αμυντικό δόγμα της Τουρκίας. Γιατί, αν το νέο δόγμα δεν είναι 'πλαστό', τότε τι θα τις θέλουμε τις δεκάδες καρέκλες στρατηγών, υποστρατήγων και άλλων;"

    "Τι θα κάνουμε τώρα χωρίς τους... 'βαρβάρους';" αναρωτιέται, "καβαφικά", ο κ. Τσακίρης. Οι "βάρβαροι" ήταν, κι αυτοί, μια κάποια λύση...

    Συμπέρασμα: Δεν βραβεύθηκε "επί ματαίω", το 1997, με το ειρηνικό Βραβείο Ιπεκτσί ο κ. Τσακίρης".

    [04] ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ

    Μόναχο, 7 Αυγούστου 2002 (23:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τασούλα Κελεσίδου

    Πρωταθλήτρια Ευρώπης στέφθηκε η Κατερίνα Θάνου, που κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. γυναικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου, με χρόνο 11.10

    «Πολλά χρόνια περίμενα αυτό το μετάλλιο. Είχα τρία χρυσά σε κλειστό όχι όμως σε ανοιχτό στίβο. Είχα μία ενόχληση στο πόδι μετά τον ημιτελικό, αλλά εντάξει. Το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι από το 1995 είμαι στις κορυφαίες. Το κίνητρο είναι η θέληση και η προσπάθεια. Πέτυχε η συνταγή. Έχουμε δύο δύσκολα χρόνια μέχρι το 2004. Τίποτα όμως δεν είναι απίθανο», δήλωσε η 27χρονη πρωταθλήτρια.

    Δεύτερη στο ίδιο αγώνισμα ήρθε η Βελγίδα Κιμ Γκεβέρ, με χρόνο 11.22 και Τρίτη η Ιταλίδα Μ. Λεβοράτο, με χρόνο 11.23.

    Η Γεωργία Κοκλώνη ήρθε πέμπτη στην πρώτη ημιτελική σειρά των 100 μέτρων και αποκλείστηκε από τον τελικό. Η ένσταση που κατέθεσε η ελληνική αποστολή, υποστηρίζοντας ότι δύο αθλήτριες που έτρεχαν στην ίδια σειρά θα έπρεπε να ακυρωθούν για άκυρη εκκίνηση, απορρίφθηκε από τους διοργανωτές.

    Ο Γιώργος Θεοδωρίδης έκανε δύο άκυρες εκκινήσεις και έμεινε εκτός του τελικού των 100μ, ενώ ο Αρης Γκαβέλας με χρόνο 10.36 έμεινε στην έβδομη θέση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Βρετανός Ντουέιν Τσέιμπερς με χρόνο 9.96 που αποτελεί ρεκόρ αγώνων, ενώ δεύτερος ήταν ο Νιγηριανός Φράνσις Ομπικουέλου, που έχει πολιτογραφηθεί Πορτογάλος, με 10.06 και τρίτος ο Βρετανός Ντάρεν Κάμπελ με 10.15.

    [05] ΣΤΟ WORLD CAMP ΣΤΟ ΠΟΣΕΙΔΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Ποσείδι, 8 Αυγούστου 2002 (21:02 UTC+2)

    Του απεσταλμένου μας

    Το World Camp στο Ποσείδι Χαλκιδικής επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες των Ελλήνων ομογενών που φιλοξενούνται σ' αυτό για ένα δεκαπενθήμερο.

    Ο κ. Μαγκριώτης, αφού συνεχάρη το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το World Camp των Ελλήνων της Διασποράς, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τη νέα γενιά της ομογένειας.

    "Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο χτίζουμε πολύ στέρεες γέφυρες με το μέλλον", είπε προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μετατραπεί αυτό το πρόγραμμα σε θεσμό, αλλά και να υπάρξει ποιοτική βελτίωσή του.

    Μιλώντας προς τους περίπου 300 Ελληνες ομογενείς που προέρχονται απ' όλες τις χώρες του κόσμου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών για τη στήριξη του Ελληνισμού της διασποράς, στα προγράμματα που εκπονούνται σε συνεργασία με το ΣΑΕ, αλλά και στις προοπτικές της Ελλάδας στον 21ο αιώνα με αιχμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στους οποίους κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν ως εθελοντές.

    Ο κ. Μαγκριώτης παρακολούθησε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο World Camp στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, παραδοσιακοί χοροί, καθώς και αθλητικοί αγώνες.

    Στ.Τ.

    [06] Ο ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ ΣΤΙΒΟΥ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2002 (20:52 UTC+2)

    Με αφορμή τις επιτυχίες των Ελλήνων Αθλητών στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Ευ. Μεϊμαράκης δήλωσε:

    "Οι Ελληνες αθλητές κάτω από δυσμενείς αγωνιστικές συνθήκες με τεράστια αποθέματα δυνάμεων απέδειξαν για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του ελληνικού κλασσικού αθλητισμού. Τους εύχομαι υγεία και πολλές ακόμη μεγάλες επιτυχίες στο μέλλον".

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, απέστειλε στους Ελληνες πρωταθλητές Κατερίνα Θάνου, Κατερίνα Βόγγολη, Τασούλα Κελεσίδου και Αλέξανδρο Παπαδημητρίου που κατέκτησαν χθες μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στίβου του Μονάχου συγχαρητήρια τηλεγραφήματα.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος εύχεται στους Ελληνες πρωταθλητές "ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στους παγκόσμιους στίβους με καταλυτικό στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004".

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΣΣΗΡΟΥ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2002 (20:44 UTC+2)

    Τους Δήμους Ασσήρου και Κορώνειας επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας.

    Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Δήμαρχο Ασσήρου Θωμά Τσερτσενέ συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής, τα οποία αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, με αιχμή την κατασκευή του νέου δρόμου Ασσήρου - Λαγκαδά και του δρόμου Ασσήρου - Στρατοπέδου Ασσήρου - Κριθιάς.

    Ο κ. Τσερτσενές υπογράμμισε ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ στα όρια του δήμου δημιουργεί πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που υπέστη η περιοχή από την καταιγίδα της 31ης Ιουλίου.

    Το πρόβλημα στη λίμνη της Κορώνειας ήταν το βασικό θέμα που συζήτησε ο κ. Χατζησάββας με το Δήμαρχο Χαράλαμπο Παπαδόπουλο κατά την επίσκεψή του στο Δήμο. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, καθώς και στις ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες.

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Δημήτρης Σιούφας εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του στους Ελληνες αθλητές για τις επιτυχίες τους στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου.

    Με αφορμή την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου από την Κατερίνα Θάνου και την Κατερίνα Βόγγολη και του Χάλκινου Μεταλλίου από την Τασούλα Κελεσίδου και τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου δήλωσε:

    "Θέλω να συγχαρώ τους Ελληνες αθλητές για τα χρυσά και χάλκινα μετάλλια που έφεραν στον εαυτό τους, στον αθλητισμό και στη χώρα μας.

    Είμαστε περήφανοι και ευχόμαστε να συνεχίσουμε με τις ίδιες επιτυχίες και τώρα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου και αύριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα".

    [10] ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΚΩ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2002 (20:29 UTC+2)

    Με αυστηρές ποινές τιμωρήθηκαν από το ΓΕΣ όσοι στρατιωτικοί κρίθηκαν υπεύθυνοι για παραλείψεις στη φύλαξη του στρατοπέδου της Κω από το οποίο εκλάπη ο οπλισμός.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου εισηγήθηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την απόλυση του αντισυνταγματάρχη, διοικητή του 544 Τάγματος Εθνοφυλακής από το στράτευμα, ενώ ήδη του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 60 ημερών.

    Στον ταξίαρχο, στρατιωτικό διοικητή της Κω επιβλήθηκε 20ήμερη φυλάκιση και αφαίρεση της διοίκησης του νησιού, ενώ κινείται η διαδικασία για την αντικατάσταση του.

    Ποινή φυλάκισης 30 ημερών επιβλήθηκε στον αρχιλοχία αξιωματικό υπηρεσίας, ενώ στον δόκιμο αξιωματικό που ήταν υπεύθυνος για τις περιπολίες επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

    Τέλος, ποινές φυλάκισης 20 και 15 ημερών επιβλήθηκαν, αντίστοιχα, στον διοικητή του 80ου ΛΑΤΕΘ και στον διοικητή του 282ου Τάγματος Εθνοφυλακής.

    [11] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ"

    Βρυξέλλες, 8 Αυγούστου 2002 (20:14 UTC+2)

    Συνεχίζονται στο Δήμο Τετραφυλίας Aρτας οι εκδηλώσεις του "Ορεινού Αυγούστου", της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, που θα ολοκληρωθούν στις 10 Αυγούστου.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε συνδιάσκεψη για το μέλλον της υπαίθρου στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, στην οποία μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας, ο Λουτσιάνο Κάβερι, πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές Γιάννης Σακελλαρίου και Ιωάννης Κουκιάδης και ο Φράνκ Γκασκέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EURO MOUNTAIN, ενώ παρεμβάσεις έκαναν βουλευτές των Νομών Αρτας Πρέβεζας, καθώς και πολίτες.

    Παράλληλα προβλήθηκαν και βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, τον Επίτροπο της Κοινότητας Μισέλ Μπαρνιέ και τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργο Δημητρακόπουλο.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφού συνεχάρη τους οργανωτές του "Ορεινού Αυγούστου", δεν παρέλειψε να εκφράσει την βεβαιότητά του για τους άριστους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διοργανώσει η χώρα μας το 2004.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Γεωργίας τόνισε τη σημαντικότητα της υπαίθρου για τη χώρα μας και την αναγκαιότητα μιας ξεχωριστής πολιτικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Διευκρίνισε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης από την κλασική οικονομία που βασίζεται σε αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων σε μια νέα οικονομική πραγματικότητα, που υπό κατάλληλες συνθήκες επιτρέπει γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για αυτό για πρώτη φορά η Κ.Α.Π. μεταφέρει δαπάνες στον τομέα της στήριξης διαρθρωτικών αλλαγών για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου που αποτελεί και προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής δεδομένου ότι το υπουργείο σχεδίασε και πραγματοποιεί 40 προγράμματα ανάπτυξης των γεωργικών χώρων και άλλα 40 τοπικά προγράμματα συνολικής αξίας 1,5 δισ. Ολα αυτά, όπως επισήμανε, συγκροτούν τη δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμης και ανταγωνιστικής υπαίθρου.

    Ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, αφού εξήρε τη σημαντικότητα και την ποικίλη προσφορά του ορεινού χώρου στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκε στην πολιτική βούληση της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθούν αναπτυξιακά οι ορεινοί όγκοι με έμφαση όχι μόνο στη γεωργική παραγωγή αλλά στη συνολική ανάπτυξη προωθητικών δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν και στην ανάπτυξη της χώρας.

    Η παρέμβαση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ι. Σακελλαρίου είχε ως κέντρο αναφοράς την αναγκαιότητα της συγκρότησης του λεγόμενου ευρωστρατού που θα μπορεί να δρα ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ με αμυντικούς καθαρά προσανατολισμούς και πάντα σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε εξάλλου ότι για να ολοκληρωθεί η πολιτική της ασφάλειας στην Ευρώπη θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς της πρόληψης και της επίλυσης κρίσεων.

    Στις αλλαγές στον τομέα της αγροτικής οικονομίας επικέντρωσε την τοποθέτηση του ο ευρωβουλευτής κ. Κουκιάδης που επισήμανε την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης των στόχων της Κ.Α.Π. με στόχο τη διαμόρφωση μιας πολιτικής κοινωνικής ανάπτυξης.

    Τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού οργανισμού Εuromontana Φρανκ Γκασκέλ αφού ανέπτυξε το ρόλο και τη δραστηριότητα του οργανισμού τόνισε την αναγκαιότητα μιας αγροτικής ανάπτυξης με στόχο την παραμονή των αγροτικών πληθυσμών στις περιοχές τους κάτι που ευνοεί τόσο η παγκοσμιοποίηση όσο και οι σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφοριών.

    [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΑΝΤΑΜ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

    Βαγδάτη, 8 Αυγούστου 2002 (20:11 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν κάλεσε τον άλλοτε "εχθρό" Ιράν να ξεχάσει το παρελθόν και να αρχίσει να οικοδομεί φιλικές σχέσεις με τη Βαγδάτη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Ιρακινός πρόεδρος μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων της κυβέρνησης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 14 χρόνων από τη λήξη του πολέμου με το Ιράν (1980 - 1988) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για όσα συνέβησαν στο παρελθόν τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει πλέον μίσος και εχθρότητα μεταξύ των δυο κρατών.

    "Υπάρχει μια έντονη επιθυμία συνεργασίας με το Ιράν και για αυτό τον λόγο συμβουλεύουμε τον ιρανικό λαό να ξεχάσει τον πόλεμο και να αρχίσει να οικοδομεί φιλικές σχέσεις για τα συμφέροντα των γειτονικών κρατών " είπε χαρακτηριστικά ο Ιρακινός πρόεδρος.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αλι Σαμκχανι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα επισήμανε ότι η χώρα αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οποιασδήποτε επέμβασης στο έδαφός της καθώς εκφράζονται φόβοι ότι πιθανή επέμβαση στο Ιράκ θα αποτελέσει προηγούμενο για την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και σε άλλα γειτονικά κράτη.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει συμπεριλάβει το Ιράν και το Ιράκ στον λεγόμενο "άξονα του κακού" που υποθάλπει την τρομοκρατία και κατασκευάζουν όπλα μαζικής καταστροφής.

    [13] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΠΑΟΥΕΛ

    Ουάσιγκτον, 8 Αυγούστου 2002 (19:55 UTC+2)

    Οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για συνομιλίες υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ, τις πρώτες εδώ και μήνες μετά την κατάρρευση, κατά τα φαινόμενα, των συνομιλιών που είχαν ως στόχο την σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις παλαιστινιακές περιοχές, μετέδωσε το ΒΒC.

    Λίγο μετά τον τερματισμό των συνομιλιών των δύο πλευρών, Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα μάχης εισέβαλαν στη Γάζα με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας Παλαιστίνιος και να τραυματισθούν τέσσερις άλλοι.

    Κι ενώ συνεχίζεται η βία, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Αραφάτ, είχε συνομιλίες στη Ραμάλα με την κεντρική επιτροπή του κινήματος του, της Φατάχ, σχετικά με το σχέδιο που προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές και ως αντάλλαγμα θα ετίθετο τέρμα στις επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Χθες, το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως είχε συμφωνήσει κατ' αρχήν με το σχέδιο αυτό, αλλά οι συνομιλίες που έγιναν αργότερα με Ισραηλινούς αξιωματούχους δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

    Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ πως άλλαξε την αρχική πρόταση και επέβαλε νέους όρους.

    Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία πρόκειται να έχει συνομιλίες το βράδυ στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

    [14] Ο ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Ουάσινγκτον, 8 Αυγούστου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Κολομβία στη διάρκεια της ορκωμοσίας του νέου προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο κ. Μπους τόνισε ότι οι υπαίτιοι προσπαθούν να "σκοτώσουν" τις ελπίδες του κολομβιανού λαού για ένα ελεύθερο, δημοκρατικό και ανεπτυγμένο κράτος.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται στο πλευρό του λαού της Κολομβίας στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου να παρουσιάσει τους δολοφόνους ενώπιον της δικαιοσύνης" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φιλιπ Ρικερ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια να διασκορπίσει τον φόβο και την καταστροφή στους κατοίκους της χώρας σε μια περίοδο δημοκρατικής αλλαγής.

    Σημειώνεται ότι 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στο κέντρο της Μπογκοτά λίγα λεπτά πριν ο νέος πρόεδρος διαμηνύσει ότι θα εξαρθρώσει το δίκτυο των αριστερών ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (FARC).

    [15] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΙΒΟ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2002 (19:38 UTC+2)

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων από την Κατερίνα Θάνου και την Κατερίνα Βόγγολη και την κατάκτηση χάλκινων μεταλλίων από την Τασούλα Κελεσίδου και τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου.

    "Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη διάκριση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Χαρίσατε στην Ελλάδα μία σπουδαία νίκη και μας κάνατε όλους υπερήφανους. Ευχές για νέες επιτυχίες στο μέλλον", επισημαίνει στο τηλεγράφημά του ο κ. Λαλιώτης.

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2002 (19:37 UTC+2)

    Εθιμοτυπική επίσκεψη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το πρωί τουρκική αντιπροσωπεία του σχολείου "Μουσταφά Ρεσίτ Πασά" του Δήμου Καρσίγιακα της Σμύρνης.

    Η αποστολή συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κέντρου Μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας Μαρία Τούρτα, η οποία προσκάλεσε τα μέλη της αντιπροσωπείας να συμμετέχουν και επίσημα στις εκδηλώσεις τους Κέντρου, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

    Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (ΚΕΠΟΘΕ) Βασίλης Βαρδής, παρέθεσε γεύμα στα μέλη της αποστολής. Τα μέλης της αποστολής περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα και στα μουσεία της Θεσσαλονίκης και αργά το απόγευμα αναχώρησαν για την Ιταλία, όπου θα λάβουν μέρος σε Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Κατά την αναχώρησή τους δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία και υποσχέθηκαν να μεταφέρουν την αγάπη των Ελλήνων στην πατρίδα τους.

    [17] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 8 Αυγούστου 2002 (19:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Ρουμανία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την οποία παρέχεται η σύμφωνη γνώμη της χώρας για την παροχή ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

    Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τη διεύρυνση Ζαν Κριστόφ Φιλορί εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια χώρα όπως η Ρουμανία που επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να εναρμονίσει την στάση της με τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ένα τέτοιο σοβαρό θέμα.

    Από την πλευρά του Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι η εν λόγω συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Ρουμανίας είναι ωστόσο σαφές ότι δεν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις καθώς τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης.

    Την ανησυχία τους εκφράζουν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεδομένου ότι και άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα δεχθούν αμερικανικές πιέσεις ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρουμανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ρουμανία "απογοήτευσε" τις Βρυξέλλες καθώς έχει αποδείξει την συμπάθειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και με την απόφαση που έλαβε να άρει την απαγόρευση για τις διεθνείς υιοθεσίες.

    [18] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 8 Αυγούστου 2002 (19:00 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία όπου επτά επαρχίες έχουν πλημμυρίσει λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

    Συγκεκριμένα στην επαρχία Γκορζ δυτικά της χώρας ένας ηλικιωμένος άντρας και ένα αγοράκι παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν σήμερα το πρωί.

    Περίπου 200 σπίτια έχουν καταστραφεί στις επαρχίες Κωστάντζα, Κλουζ, Γκορζ, Ολτ, Μεχεντιντι, Πραχοβα και Τελεορμαν σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    [19] ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΡΜΟΝΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ

    Λονδίνο, 8 Αυγούστου 2002 (18:59 UTC+2)

    Η συνεργασία επιστημόνων από τη Βρετανία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ φαίνεται πως οδήγησε στην ανακάλυψη του μυστικού του αποτελεσματικού αδυνατίσματος.

    Πρόκειται για μια φυσική ορμόνη η παρουσία της οποίας στον οργανισμό προκαλεί ανορεξία.

    Όπως μετέδωσε το ΒΒC, oι εθελοντές που έλαβαν μέρος στο πείραμα και δέχτηκαν την ορμόνη με το όνομα ΡYY3-36, είχαν κατά 1/3 μειωμένη την όρεξη τους.

    "Η ανακάλυψη αυτή θα έχει μεγάλη απήχηση στις Δυτικές χώρες στις οποίες η παχυσαρκία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με αποτέλεσμα την επιδείνωση της δημόσιας υγείας" είπε ο Στίβεν Μπλουμ, επικεφαλής της βρετανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Imperial College του Λονδίνου.

    Η ορμόνη PYY3-36 παράγεται στο γαστροεντερικό σύστημα στην διάρκεια κάθε γεύματος και δίνει εντολές στον εγκέφαλο για το πότε πρέπει να σταματήσει η λήψη τροφής.

    Σε ορισμένα άτομα, ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν συντελείται με αποτέλεσμα να τρώνε ακατάσχετα.

    Μόνο στην Βρετανία, όπου ο ένας στους πέντε ενήλικες είναι υπέρβαρος, πάνω από 30.000 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο προκαλούνται από παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία.

    [20] ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

    Βουκουρέστι, 8 Αυγούστου 2002 (18:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας των Ρίχτερ ενδέχεται να σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στην Ρουμανία σύμφωνα με τις προβλέψεις του επικεφαλής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της χώρας χωρίς ωστόσο να προκληθούν μεγάλες καταστροφές.

    Ο κ. Γκεόργκε Μαρμουρεάνου πρόσθεσε ωστόσο ότι μετά το 2006 θα γίνει καταστρεπτικός σεισμός με επίκεντρο την περιοχή Βραντσέα την πιο ενεργά σεισμική περιοχή της χώρας όπου είχε πραγματοποιηθεί σεισμός τον Μάρτιο του 1977 με αποτέλεσμα 1.500 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 8 σεισμικές δονήσεις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον κ. Μαρμουρεάνου οι μετρήσεις που γίνονται αποδεικνύουν ανοδική τάση στην κλίμακα Ρίχτερ γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι σύντομα αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός.

    [21] ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2002 (18:19 UTC+2)

    Eκκληση στους πολίτες να τηλεφωνούν στα νούμερα 170 και 1964 της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και να δίνουν οποιαδήποτε πληροφορία για τον καταζητούμενο ως μέλος της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα, απηύθυνε με γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ. ΑΣ Λευτέρης Οικονόμου.

    «Ο Δημήτριος Κουφοντίνας έχει ύψος 1,75m, είναι κανονικής σωματικής διάπλασης και σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο χρονικό διάστημα κυκλοφορούσε ξυρισμένος. Φέρει εμφανές παλαιό έγκαυμα στο εσωτερικό του δεξιού του βραχίονα, ο οποίος παρουσιάζει ευδιάκριτη δυσκαμψία. Φορά συνήθως μακρυμάνικα ενδύματα. Οδηγεί μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο. Παρουσιάζονταν με στοιχεία Δημήτριος Σωτηρόπουλος, Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ενδεχομένως, δε και με άλλα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

    Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, μπορούν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες, πληροφορίες για άτομα που προσομοιάζουν στα χαρακτηριστικά του Δημήτρη Κουφοντίνα και μπορεί να είναι σχετικές με:

    -Ενοικίαση κατοικίας από τις αρχές Ιουλίου του 2002 και κυρίως από μεμονωμένο ενοικιαστή ή για περιπτώσεις που άλλο άτομο ενοικίασε την κατοικία και άλλο διαμένει.

    -Συνεχή διαμονή ατόμου, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε σπίτι που ήταν ακατοίκητο ή κατοικούνταν περιστασιακά.

    -Ασυνήθιστες επισκέψεις σε κατοικίες ατόμων που μεταφέρουν μικροδέματα με τρόφιμα, ρουχισμό και άλλα είδη.

    -Συγκατοίκηση αγνώστου ατόμου με κάτοικο διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, η οποία παρατηρείται από τον Ιούλιο και μετά.

    -Αδικαιολόγητη παρουσία ατόμου σε εξοχικές κατοικίες, αγροικίες και κάθε είδους καταλύματα, όπως καλύβες, σπηλιές ή άλλα, ιδιαίτερα δε σε περιοχές που χρησιμοποιούνται από μελισσοκόμους για την τοποθέτηση κυψελών.

    -Μετακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως με ΤΑΧΙ, ατόμου που παρουσιάζει περίεργη συμπεριφορά ή άλλες ύποπτες ενδείξεις.

    -Ασυνήθιστη ροή παραγγελιών σε κατάστημα φαγητού για κατ' οίκον παράδοση από τον Ιούλιο και μετά και κυρίως για παραγγελίες που συνδυάζονται με νέες διευθύνσεις για τα δεδομένα του καταστήματος και άλλες ύποπτες ενδείξεις.

    [22] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 8 Αυγούστου 2002 (18:07 UTC+2)

    Δεκατρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων στο Αφγανιστάν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας με μέλη της Αλ Κάιντα που απέδρασαν από τις φυλακές όπου κρατούνταν.

    Όπως μετέδωσε τα πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι 12 Πακιστανοί και ένα άτομο από την Κιργισία κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από τις φυλακές όπου βρίσκονταν υπό κράτηση στην Καμπούλ.

    Αφγανοί στρατιώτες κατάφεραν να τους εντοπίσουν εννέα μίλια νότια της αφγανικής πρωτεύουσας όπου στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν δυο αφγανοί στρατιώτες, τραυματίστηκε ένας ακόμη ενώ οι δραπέτες ξέφυγαν κλέβοντας τα όπλα των στρατιωτών.

    Στη συνέχεια τα μέλη της Αλ Κάιντα μετέβησαν σε κοντινό χωριό όπου συνάντησαν μεγαλύτερη αντίσταση κατάφεραν όμως να ξεφύγουν ξανά και μετέβησαν σε ορεινή περιοχή κοντά στο χωριό.

    Εκεί εισέβαλλαν σε ένα φορτηγό και με την απειλή των όπλων ανάγκασαν τον οδηγό να τους μεταφέρει στην επαρχία Λογκχαρ.

    Ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλλαν στη περιοχή με σκοπό την σύλληψή τους πολλοί όμως σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων ενώ άλλοι τρεις αυτοπυρπολήθηκαν ώστε να αποφύγουν την σύλληψη.

    [23] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 32 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ

    Κατμαντού, 8 Αυγούστου 2002 (17:30 UTC+2)

    Τουλάχιστον 32 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν στο Νεπάλ όταν οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση εδάφους σκεπάζοντας κυριολεκτικά από λάσπη πέντε χωριά στην επαρχία Taplejung ανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, στην περιοχή μετέβησαν σωστικά συνεργεία με σκοπό την παροχή των πρώτων βοηθειών και τροφίμων στους τραυματίες όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

    Ο ίδιος τόνισε ότι τα χωριά είναι απομονωμένα και δεν υπάρχει ούτε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κατοίκους.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων των έντονων καιρικών φαινομένων στο Νεπάλ έχει ανέλθει στους 364 τον τελευταίο μήνα.

    [24] ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 10 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΟ ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ

    Σαν Χουάν, 8 Αυγούστου 2002 (17:11 UTC+2)

    Νεκροί είναι τελικά οι 10 επιβάτες του αμερικανικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C - 130 που συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στο Πουέρτο Ρίκο. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού από το Μαιάμι, Αρκ Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν επιζώντες και οι δέκα επιβάτες είναι νεκροί.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, το αεροσκάφος αναχώρησε από ναυτική βάση του Πουέρτο Ρίκο και συνετρίβη στο Caguas κοντά στο Σαν Χουάν στη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής.

    Η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο της τραγωδίας υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ορεινής τοποθεσίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 August 2002 - 18:13:44 UTC