Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
  • [02] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΜΕΛΗ
  • [03] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Ο Π. ΛΙΑΔΕΛΗΣ
  • [04] ΜΙΑ "ΑΝΑΣΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ 2.150 ΜΟΝΑΔΕΣ TΟ ΧΑΑ
  • [05] ΣΤΗ ΛEΣΒΟ Ο Κ. ΣΚΑΝΑΔΑΛΙΔΗΣ
  • [06] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ "ΛΑΜΠΡΟΥ" ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
  • [07] ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
  • [08] ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [09] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΚΑΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [10] ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
  • [11] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩ
  • [12] ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [13] ΦΙΛΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗ - ΠΑΟΚ ΑΠΟΨΕ
  • [14] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ
  • [15] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ
  • [16] ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ
  • [17] ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΧΑΑ
  • [18] ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ
  • [19] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ
  • [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [21] ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ INTERNET CAFE
  • [22] Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [23] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [01] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

    Πράγα, 14 Αυγούστου 2002 (12:18 UTC+2)

    Διαψεύδονται οι ελπίδες για υποχώρηση της κακοκαιρίας στην Τσεχία, καθώς οι καταιγίδες δεν δείχνουν να κοπάζουν και η στάθμη του νερού εξακολουθεί να ανεβαίνει κατά 15 εκατοστά την ώρα. Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους τις τελευταίες μέρες, ενώ 40.000 κάτοικοι της Πράγας πέρασαν τη χθεσινή νύχτα σε δημοτικά καταφύγια.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι αρχές ζήτησαν σήμερα εκκένωση και της εβραϊκής συνοικίας Γιοσεφοβ στην Πράγα, ενώ τα εθελοντικά συνεργεία που έχουν συσταθεί φτιάχνουν συνεχώς αναχώματα, προκειμένου να προστατευτούν τα κτίρια του ιστορικού κέντρου της πόλης, Μάλα Στράνα.

    Καταστροφικές ωστόσο είναι οι συνέπειες της θεομηνίας και στις νότιες επαρχίες της Τσεχίας, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους εννιά. Την ώρα που η στάθμη των ποταμών ανεβαίνει επικίνδυνα, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα κόβονται στη μέση και ολόκληρα χωριά και πόλεις καλύπτονται από νερά, οι αρχές, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών εκτιμούν ότι αυτές ανέρχονται σε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ανάλογα δραματική καταγράφεται η κατάσταση και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κακοκαιρία. Αναγκαστικές εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Γερμανία, όπου η Δρέσδη και το Μόναχο μαζί με εφτά περιοχές της Βαυαρίας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Στην Αυστρία, η στάθμη του Δούναβη έχει ξεπεράσει ήδη τα κανονικά επίπεδα και απειλεί να πλημμυρίσει τη Βιέννη, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους εφτά. Βελτιωμένη παρουσιάζεται ωστόσο η κατάσταση στο Σάλτσμπουργκ, όπου ανοίγουν σιγά σιγά τα οδικά δίκτυα και οι γέφυρες.

    [02] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (12:40 UTC+2)

    Ενημέρωση και από ραδιόφωνα θα έχουν από σήμερα οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη", που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ παραμένουν ανικανοποίητα, προς το παρόν τουλάχιστον, τα αιτήματά τους για τοποθέτηση τηλεοράσεων και καρτοτηλεφώνων.

    Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η κατασκευή των ειδικών κελιών στο νοσοκομείο των φυλακών, όπου πιθανόν να μεταφερθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζει ο δάσκαλος Κ. Τέλιος, ενώ δεν αποκλείεται να κρατηθεί εκεί και ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει να μεταφερθεί στα κελιά της ανδρικής πτέρυγας όπου κρατούνται και τα δύο αδέλφια του, Χριστόδουλος και Βασίλης.

    [03] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Ο Π. ΛΙΑΔΕΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2002 (21:41 UTC+2)

    Στην ομάδα μπάσκετ του Μακεδονικού εντάχθηκε ο καλαθοσφαιριστής Παναγιώτης Λιαδέλης.

    Σε ανακοίνωση της η ΚΑΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι ο Λιαδέλης θα βοηθήσει τα μέγιστα στην επίτευξη των στόχων της ομάδας.

    [04] ΜΙΑ "ΑΝΑΣΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ 2.150 ΜΟΝΑΔΕΣ TΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (16:43 UTC+2)

    Σε αντίθεση με την έντονα πτωτική τάση που επικρατεί από την αρχή των συνεδριάσεων στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΑ τερμάτισε σήμερα σε θετικό πεδίο.

    Παρότι η εκκίνηση στην ελληνική κεφαλαιαγορά ήταν αρνητική, ωστόσο κατά το μέσο της συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης άλλαξε «ρότα» και κατόρθωσε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ωθούμενος από την κατακόρυφη άνοδο του ογδοντάρη της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,79% και διαμορφώθηκε, στις 2.148,58 μονάδες, έχοντας συναντήσει ενδοσυνεδριακά το ναδίρ του στο επίπεδο των 2.121,65 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 76,9 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό του ΧΑΑ, οι 207 διέγραψαν ανοδική πορεία, έναντι 80 πτωτικών και 103 αμετάβλητων.

    Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και οι τρεις FTSE, με πρωταγωνιστή της ανόδου τον ογδοντάρη της μικρής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,49%, έναντι κερδών 0,90% για την μέση του MID 40. Ο εικοσάρης των επιλεγμένων blue chips, ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,88%, συνεπεία των κερδών που κατέγραψαν οι δείκτες των τηλεπικοινωνιών και τραπεζών, οι οποίοι σημείωσαν άνοδο κατά 0,70% και 0,75% αντίστοιχα.

    Ανοδικά κινήθηκαν και οι περισσότεροι εκ των 20 επιμέρους κλαδικών δεικτών, με εξαίρεση έναν, ο οποίος διέγραψε πτωτική τροχιά. Συγκεκριμένα, απώλειες της τάξης του 0,40% κατέγραψε ο δείκτης των βασικών μετάλλων.

    Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,16%, των διυλιστηρίων κατά 1,58%, της τηλεόρασης και ψυχαγωγίας κατά 1,46%, των ειδών λύσεων πληροφορικής κατά 1,27%, των τροφίμων και ποτών κατά 1,22%, των κατασκευαστικών κατά 1,21%, της κλωστοϋφαντουργίας κατά 1,16% και των ασφαλειών κατά 1,10%.

    Μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των βιομηχανιών, ο οποίος κατέγραψε άνοδο κατά 0,69%, της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας κατά 0,64%, των εκδόσεων και εκτυπώσεων κατά 0,61%, των επενδύσεων κατά 0,64%, του λιανικού εμπορίου κατά 0,49%, της παράλληλης αγοράς κατά 0,43%, της πληροφορικής κατά 0,44% και του χονδρικού εμπορίου κατά 0,71%. Τη μικρότερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,10%.

    E.A.

    [05] ΣΤΗ ΛEΣΒΟ Ο Κ. ΣΚΑΝΑΔΑΛΙΔΗΣ

    Μυτιλήνη, 14 Αυγούστου 2002 (16:26 UTC+2)

    Στη Λέσβο μεταβαίνει το απόγευμα, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος αύριο το βράδυ, μαζί με τον υπουργό Αιγαίου, Νίκο Σηφουνάκη, θα εγκαινιάσουν το Δημαρχείο Πέτρας.

    Επίσης, την Παρασκευή, το απόγευμα οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν το νέο κτίριο του Δημαρχείου της Αγιάσου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Σκανδαλίδης, θα έχει επαφές με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [06] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ "ΛΑΜΠΡΟΥ" ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (16:05 UTC+2)

    Νέα συμπληρωματική κατάθεση θα κληθεί να δώσει την Παρασκευή το μεσημέρι, ο φερόμενος ως αρχηγός της «17 Νοέμβρη», Αλέξανδορς Γιωτόπουλος, έπειτα από την απολογία του Σάββα Ξηρού την περασμένη Κυριακή, η οποία ήταν «καταπέλτης» για τον «Λάμπρο» της οργάνωσης-φάντασμα.

    Παρά τα κενά και τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο 40χρονος αγιογράφος σε σχέση με την προανακριτική του απολογία, σε εκείνο που εμμένει τόσο ανακριτικά όσο και προανακριτικά είναι ότι ο Γιωτόπουλος αποφάσιζε για τα χτυπήματα της «17 Νοέμβρη».

    Με βάση τα στοιχεία της απολογίας του Σάββα Ξηρού αλλά και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τη συμπληρωματική κατάθεση του Γιωτοπουλου, αναμένεται να ασκηθούν κι άλλες διώξεις σε βάρος του τελευταίου.

    Στο μεταξύ και δεύτερη αίτηση για κοινή έξοδο στο προαύλιο υπέβαλλε σήμερα ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο φερόμενος ως καθοδηγητής της «17 Νοέμβρη» βγαίνει μόνος του στο προαύλιο, όπως άλλωστε και οι Νίκος Παπαναστασίου και Παύλος Σερίφης, για τους οποίους τα μέτρα φρούρησης είναι αυστηρότερα από τους υπολοίπους κρατούμενους που κατηγορούνται για συμμετοχή στη ''17Ν''.

    Σημειώνεται επίσης ότι στους εν λόγω προφυλακισθέντες δεν επετράπη να προμηθευτούν ραδιόφωνα. Οι υπόλοιποι κρατούμενοι έχουν από σήμερα πρόσβαση και στην ενημέρωση από ραδιόφωνα που τους δόθηκαν.

    [07] ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ

    Γρεβενά, 14 Αυγούστου 2002 (15:56 UTC+2)

    Το απολίθωμα ενός τμήματος κρανίου ρινόκερου, τριών εκατομμυρίων χρόνων περίπου, βρέθηκε από ομάδα του τμήματος Παλαιοντολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Μηλιά Γρεβενών. Το τμήμα του ρινόκερου μετά την πρώτη συντήρηση μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του τμήματος Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ.

    Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή βρέθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια, οι δύο μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες μαμούθ στον κόσμο, μήκους 4 μέτρων και 25 εκατοστών.

    [08] ΣΤΗ ΣΑΜΑΡΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Γρεβενά, 14 Αυγούστου 2002 (15:52 UTC+2)

    Στη Σαμαρίνα Γρεβενών θα μεταβεί αύριο το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής.

    Μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, ο κ. Καραμανλής θα μεταβεί στη Σαμαρίνα, όπου την Παρασκευή θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και τον μεγάλο χορό που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

    [09] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΚΑΤΑ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Ισλαμαμπάντ, 14 Αυγούστου 2002 (15:50 UTC+2)

    Σφοδρές κατηγορίες κατά της δράσης των Ισλαμιστών ανταρτών στη χώρα εξαπέλυσε σήμερα ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Στρατηγός Μουσάραφ, στην ομιλία του για την επέτειο των 55 χρόνων ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο στρατηγός Μουσάραφ, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά Χριστιανών και ξένων και τόνισε ότι μια μειοψηφία ατόμων με λανθασμένη άποψη για τον Ισλαμισμό κρατά σε ομηρία ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας αθώους ανθρώπους και σπιλώνοντας διεθνώς την εικόνα του Πακιστάν. Ο στρατηγός Μουσάραφ δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την πάταξη της δράσης των Ισλαμιστών ανταρτών συνεχίζονται και ήδη οι οργανώσεις τους έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα. Επιπλέον, στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Πακιστάν ανακοίνωσε επίσημα ότι οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά στη χώρα τον προσεχή Οκτώβριο.

    Στο μεταξύ, σήμερα οι πακιστανικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν στην επαρχία Πουντζαμπ 16 άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων φέρονται να βρίσκονται μέλη των οργανώσεων Τζαις-ε Μοχαμπαντ και Λασκαρ-ε- Τζανγκβι. Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες οργανώσεις βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο χριστιανικό νοσοκομείο της πόλης Ταξίλα και στο χριστιανικό σχολείο στο Μουρεε, όπου έχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα.

    [10] ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

    Βόλος, 14 Αυγούστου 2002 (15:42 UTC+2)

    Σημαντικές ζημιές σε χιλιάδες μηλιές και αχλαδιές στο Ανατολικό και Κεντρικό Πήλιο προκάλεσε ανεμοθύελλα, που ξέσπασε προχθές.

    Άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών ανέλαβε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας (ΝΑΜ). Ο Νομάρχης Πάνος Σκοτινιώτης, τόνισε ότι η ΝΑΜ θα αξιώσει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

    [11] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (15:30 UTC+2)

    ΝΟΜΙΣΜΑ/ ΑΓΟΡΑ/ ΠΩΛΗΣΗ/ ΤIMH ΒΑΣΗΣ  

    ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ USD 1,0028 0,9732 0,9880

    ΓΙΕΝ ΙΑΠΩΝΙΑΣ JPY 118,29 114,79 116,54

    ΛΙΡΑ ΑΓΓΛΙΑΣ GBP 0,6506 0,6314 0,64100

    ΚΟΡΟΝΑ ΔΑΝΙΑΣ DKK 7,5391 7,3163 7,4277

    ΚΟΡΟΝΑ ΣΟΥΗΔΙΑΣ SEK 9,3979 9,1201 9,2590

    ΦΡΑΓΚΟ ΕΛΒΕΤΙΑΣ CHF 1,4864 1,4424 1,4644

    ΚΟΡΟΝΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΝΟΚ 7,5612 7,3378 7,4495

    ΛΙΡΑ ΚΥΠΡΟΥ CYP 0,5819 0,5647 0,57330

    ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ CAD 1,5667 1,5203 1,5435

    ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ AUD 1,8615 1,8065 1,8340

    [12] ΣΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ EXPO

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (15:26 UTC+2)

    Στις 22 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την ΕXPO, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός.

    Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ συντονιστής είναι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης.

    Για τις 26 του ίδιου μήνα, προγραμματίζεται η συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας που θα εκπροσωπεί τη Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης (ΣΕΔ).

    Τέλος, στις 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνέλθει επισήμως η ΣΕΔ, αποτελούμενη από 21 φορείς της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου.

    Ε.Α.

    [13] ΦΙΛΙΚΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΡΗ - ΠΑΟΚ ΑΠΟΨΕ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2002 (15:21 UTC+2)

    Πρόβα τζενεράλε ενόψει της έναρξης του ελληνικού πρωταθλήματος αποτελεί για τους συμπολίτες Άρη και ΠΑΟΚ το σημερινό φιλικό που θα διεξαχθεί στις 9 το βράδυ στο γήπεδο Χαριλάου.

    Οι προπονητές των δυο ομάδων θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική ετοιμότητα των παικτών τους. Πάντως, παρά το χαρακτήρα του ντέρμπι, που έχει ο αγώνας, οι φίλαθλοι των δυο ομάδων και περισσότερο του "Δικεφάλου", δεν φαίνεται να συγκινούνται ιδιαίτερα και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα λάμψουν δια της απουσίας τους.

    Ο τεχνικός των «κιτρίνων» Γιώργος Φοιρός δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Σαλαχεντίν Μπασίρ. Στα πλάνα του κ. Φοιρού για την κατάρτιση της αρχικής ενδεκάδας είναι ο Κνόπερ και όλα τα νέα αποκτήματα του Αρη.

    Από την πλευρά του, ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Άγγελος Αναστασιάδης, υπολογίζει σε όλους σχεδόν τους ξένους, που δεν είχε στη διάθεσή του με το Λεωνίδιο για το Κύπελλο Ελλάδος. Αμφίβολος είναι μόνο ο Πολωνός Κοζμίνσκι, ο οποίος πήρε διήμερη άδεια για να επισκεφθεί την πατρίδα του.

    [14] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ

    Ιερουσαλήμ, 14 Αυγούστου 2002 (15:18 UTC+2)

    Για τις 5 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η δίκη του Παλαιστίνιου βουλευτή, Μαρουάν Μπαργκούτι, μετά τις κατηγορίες για τη δολοφονία δεκάδων Ισραηλινών και συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις που του απήγγειλε σήμερα το ισραηλινό δικαστήριο.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο 43χρονος βουλευτής, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη έκανε σήμερα εντυπωσιακή εμφάνιση στο δικαστήριο του Τελ-Αβίβ, αρνούμενος το κατηγορητήριο και δηλώνοντας στα εβραϊκά ότι ο ίδιος έχει να παρουσιάσει μια λίστα με πενήντα τουλάχιστον κατηγορίες κατά της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη. «Η μόνη λύση για την ειρήνευση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη και δύο λαοί και να σταματήσει η κατοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπαργκουτι παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας ότι χρηματοδοτούσε και συμμετείχε σε επιθέσεις κατά Ισραηλινών, κάτι που ωστόσο διαψεύδουν οι δικηγόροι του, οι οποίοι τονίζουν ότι το δικαστήριο του Τελ- Αβίβ δεν είναι αρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση και δηλώνουν ότι ο πελάτης τους θα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος ο γενικός γραμματέας της Φατάχ και στενός συνεργάτης του Γιασερ Αραφάτ αντιμετωπίζει την πιθανότητα να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δικαστική υπόθεση κατά ηγετικού στελέχους των Παλαιστινίων, υπόθεση που αναμένεται να πάρει πολιτικές διαστάσεις, όπως εκτιμούν οι ξένοι αναλυτές.

    Στο μεταξύ φρένο έβαλε προσωρινά το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ στις απελάσεις τριών συγγενών Παλαιστινίων, για τους οποίους οι ισραηλινές αρχές έχουν υποψίες ότι είναι στελέχη ακραίων οργανώσεων. Τη Δευτέρα είχε αποφασιστεί η απέλασή τους, μετά όμως από τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στην ισραηλινή κυβέρνηση 15 μέρες διορία για να αποδείξει την αναγκαιότητα των απελάσεων από τη Δυτική Όχθη.

    [15] ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2002 (15:04 UTC+2)

    Με στόχο την προστασία των καταναλωτών από τα κρούσματα αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές του νομού Χαλκιδικής, το ΚΕ.Π.ΚΑ.(Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) εφιστά την προσοχή μας στα εξής:

    · Ελέγχουμε πάντα την καθαριότητα του χώρου, στον οποίο πρόκειται να διανυκτερεύσουμε ή να γευματίσουμε.

    · Ζητάμε πάντοτε να μας δοθεί ο τιμοκατάλογος (καταλύματος, εστιατορίου, καφετέριας, χώρου διασκέδασης) πριν να παραγγείλουμε.

    · Ζητάμε πάντα την απόδειξη πληρωμής πριν πληρώσουμε.

    · Σε περίπτωση που ο καταστηματάρχης δείξει απροθυμία να ανταποκριθεί στις παραπάνω λογικές απαιτήσεις μας ή σε περίπτωση που οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές, φεύγουμε από τον συγκεκριμένο χώρο και εξυπηρετούμαστε από άλλη επιχείρηση.

    · Σε περίπτωση που το κατάλυμα στο οποίο διανυκτερεύουμε, δεν τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουμε συμφωνήσει, καταγγέλλουμε το γεγονός στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή και στο τέλος αρνούμαστε την πληρωμή του προσυμφωνηθέντος ποσού.

    Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν οποιοδήποτε περιστατικό αισχροκέρδειας στα τηλέφωνα: 0310233333, 0801 11 17200 (με αστική χρέωση).

    [16] ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (15:01 UTC+2)

    Για τις 10 Σεπτεμβρίου ορίστηκε να διεξαχθεί ο ανοικτός επαναληπτικός μειοδοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Αιγαίου και αφορά στην εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους ως τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου του 2002, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

    Στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί μειοδότης, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί την 17η Σεπτεμβρίου του 2002.

    Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για να καλυφθούν οι ακτοπλοϊκές γραμμές ενδοεπικοινωνίας των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, και των Νότιων Κυκλάδων.

    [17] ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (14:58 UTC+2)

    Σε θετικό πρόσημο γύρισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, μετά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην υψηλή και μέση κεφαλαιοποίηση, παρότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, υποχωρούν σε ποσοστό άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας.

    Στο πλαίσιο αυτό, στις 2 μετά το μεσημέρι, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραφε άνοδο κατά 0,17% και διαμορφωνόταν στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας, στις 2.135,26 μονάδες.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανέρχονταν σε 80,4 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, οι 117 διέγραφαν ανοδική πορεία, έναντι 144 πτωτικών και 128 αμετάβλητων.

    Ανοδικά κινούνταν και οι τρεις FTSE, με πρωταγωνιστή το δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης, Small Capo 80, ο οποίος ενισχυόταν σε ποσοστό 0,24%, έναντι κερδών 0,17% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips και 0,16% για τον σαραντάρη της μέσης.

    Κέρδη της τάξης του 0,67% σημείωνε ο δείκτης των τηλεπικοινωνιών, ενώ οριακά υποχωρούσε αυτός των τραπεζών, κατά 0,05%.

    Μικτή εικόνα εμφάνιζαν οι 20 επιμέρους κλαδικοί δείκτες, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν κατά σειρά οι δείκτες των ασφαλειών, ο οποίος ενισχυόταν κατά 1,37%, της τηλεόρασης και ψυχαγωγίας κατά 1,14% και των κατασκευαστικών κατά 1,06%.

    Τη μικρότερη άνοδο διέγραφαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας στο +0,10% και της παράλληλης αγοράς στο +0,14%.

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι δείκτες της διαχείρισης ακίνητης περιούσιας, στο 0,86%, των βασικών μετάλλων στο 0,76% και των διυλιστηρίων στο 0,60%.

    Ε.Α.

    [18] ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Τίρανα, 14 Αυγούστου 2002 (14:52 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Στο αίτημα του Αλβανού πρωθυπουργού Νάνο προς το Συνταγματικό Δικαστήριο να κάνει την ερμηνεία του Συντάγματος και του νόμου «για την οργάνωση και την λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου» αναφέρονται όλες οι σημερινές αλβανικές εφημερίδες.

    Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Άλντριν Νταλίπι, δήλωσε ότι «ο νόμος για τη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ασυμβίβαστος με το Σύνταγμα της Αλβανίας. Στο άρθρο 14 του εν λόγω νόμου δεν ξεκαθαρίζεται ο τρόπος αποπομπής του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ στο Σύνταγμα καθορίζεται ξεκάθαρα ότι η εκλογή και η αποπομπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου γίνεται με τα 2/3 των ψήφων της Βουλής».

    Η εφημερίδα «Σέκουλι» σχολιάζει ότι «με το σχετικό αίτημά του ο πρωθυπουργός Νάνο αρχίζει πράγματι τις διαδικασίες για την αποπομπή του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μουσταφά Κερτσούκου. Απ' ότι φαίνεται ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πραγματοποιήσει την αποπομπή του Κερτσούκου όχι με τα 2/3 των ψήφων, αλλά με απλή πλειοψηφία.

    Από την πλευρά της η εφημερίδα «Αλμπάνια» γράφει ότι «μετά από την αποπομπή του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και μετά από το χθεσινό αίτημα του πρωθυπουργού, το οποίο αποσκοπεί στην αποπομπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για παζαρέματα μεταξύ του Νάνο και του προέδρου του Δ.Κ. Μπερίσα. Σύμφωνα με τα παζαρέματα αυτά», καταλήγει η εφημερίδα, «ο Νάνο θα ελέγξει την κρατική μυστική υπηρεσία ενώ ο Μπερίσα το Ελεγκτικό Συνέδριο».

    Τέλος, η «Κόχα Γιον» σχολιάζει ότι «από χθες ο πρόεδρος του Ελεγτικού Συνεδρίου βρίσκεται με το σχοινί στο λαιμό και τώρα η αποπομπή του είναι υπόθεση ημερών».

    [19] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2002 (13:57 UTC+2)

    Από την Παρασκευή επανέρχεται το διακεκομμένο ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, το οποίο και θα ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης.

    Ειδικότερα, τα εμπορικά καταστήματα, θα ανοίγουν κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, στις 9 το πρωί και θα κλείνουν στις 3 το μεσημέρι.

    Κατά τις υπόλοιπες ημέρες, τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, θα κλείνουν μία ώρα νωρίτερα το μεσημέρι και ανοίγοντας ξανά στις 5:30 το απόγευμα, θα λειτουργούν ως τις 9 το βράδυ.

    [20] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Βουκουρέστι, 14 Αυγούστου 2002 (13:55 UTC+2)

    Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τις τελευταίες μέρες τη νότια Ρουμανία είναι το κύριο θέμα με το οποίο ασχολούνται στα πρωτοσέλιδά τους οι περισσότερες ρουμανικές εφημερίδες σήμερα.

    Με τον τίτλο «Οι χωρικοί στο χωριό Φακαενι είναι τρομοκρατημένοι ακόμη από τον εφιάλτη που τους χτύπησε» η "Evenimentul zilei" δίνει ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις ζημίες που προκάλεσε η κακοκαιρία της περασμένης Κυριακής, η οποία προκάλεσε τον θάνατο τριών ατόμων, τον τραυματισμό είκοσι και την καταστροφή τουλάχιστον 300 σπιτιών.

    Η «Adevarul» αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τον τίτλο «Μετά τη ζέστη, τις καταιγίδες και τη φτώχια, ένας μαύρος ανεμοστρόβιλος «έσβησε» το χωριό Φακαένι».

    Η εφημερίδα ZIUA επικεντρώνεται στις δυνατές βροχές που έπληξαν τη Ρουμανία, καθώς και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και αναφέρεται στην τραγική περιπέτεια μιας οικογένειας παραθεριστών στη βραχώδη κοιλάδα Ολτ, η οποία αποκλείστηκε όταν ισχυρές καταιγίδες χτύπησαν την περιοχή.

    Σε τελείως διαφορετικό κλίμα κινείται τέλος η εφημερίδα «Ziarul financiar», η οποία ασχολείται με την προσφορά 11 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων, για εξαγορά της μεγαλύτερης ρουμανικής εταιρίας γαλακτοκομικών, της Napolct Cluj-Napoca, από τη δανική Friesland.

    [21] ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ INTERNET CAFE

    Αθήνα, 14 Αυγούστου 2002 (13:52 UTC+2)

    Ειδική άδεια λειτουργίας, θα πρέπει να προμηθευτούν ως τις 30 Οκτωβρίου οι ιδιοκτήτες των Internet Cafι, όπως ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Από το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί πλήθος ελέγχων από τις αστυνομικές αρχές, τις λιμενικές στα πλοία, καθώς και το ΣΔΟΕ., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση εγκατάστασης και χρήσης σε δημόσιους χώρους μηχανημάτων διενέργειας ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η απαγόρευση της εγκατάστασης στα καταστήματα και χρήσης μηχανημάτων με ηλεκτρονικά παιχνίδια ισχύει ήδη από 30 Ιουλίου και οι παραβάτες που θα εντοπιστούν, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις θα τιμωρούνται με πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράνομο μηχάνημα.

    Το ειδικό τέλος που θα πρέπει να καταβάλλεται από το 2003 για κάθε τραπέζι ειδικά διασκευασμένο για τη διενέργεια ψυχαγωγικών παιχνιδιών με παιχνιόχαρτα, θα ανέρχεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργείου, σε 30 ευρώ για δήμους και κοινότητες μέχρι 2000 κατοίκους, σε 200 ευρώ για δήμους και κοινότητες μέχρι 2000 κατοίκους που έχουν περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικές ή αρχαιολογικές ή με ιαματικές πηγές, σε 300 ευρώ για δήμους και κοινότητες με πληθυσμό από 2001 μέχρι 10.000 κατοίκους, σε 400 ευρώ για πληθυσμό μέχρι 50.000 κατοίκους, σε 700 ευρώ για δήμους και μεγαλύτερο πληθυσμό και σε 100 ευρώ για εντευκτήρια συλλόγων, σωματείων και ομίλων.

    [22] Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 2002 (13:46 UTC+2)

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και εφέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Ημαθία.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος θα παραστεί για δεύτερη φορά στις εκδηλώσεις, μετά την ανακήρυξή του πέρσι ως ισόβιου επίτιμου προέδρου του ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ενώ στο ιστορικό μοναστήρι θα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, εκπροσωπώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης και τον πρωθυπουργό ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μισού αιώνα από την ανέγερση της μονής της Παναγίας Σουμελά.

    [23] ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Τίρανα, 14 Αυγούστου 2002 (13:37 UTC+2)

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των αλβανικών εφημερίδων σήμερα έχουν ως εξής:

    «Κόχα Γιον»: «Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Άρτα Νάντε διόρισε έναν μετανάστη ως σύμβουλο Τύπου της αλβανικής πρεσβείας στη Ρώμη».

    «Γκαζέτα Σκιπτάρε»: «Απίστευτο αλλά αληθινό: Δύο πολίτες από την Βόρεια Κορέα μπήκαν στην αλβανική πρεσβεία στο Πεκίνο».

    «Σέκουλι»: «Υπουργός Άμυνας Μάικο: «Να απολυθούν 550 αξιωματικοί του στρατού».

    «Αλμπάνια»: «Παζαρέματα: Ο Νάνο να ελέγχει την κρατική μυστική υπηρεσία και ο Μπερίσα το Ελεγκτικό Συνέδριο».

    «Ζέρι ι Ποπουλιτ»: «Ο πρωθυπουργός Νάνο απευθύνεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το θέμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

    «Ριλίντια Ντεμοκρατίκε»: «Υπόθεση ημερών η αποπομπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

    «Ρεπούμπλικα»: «Ο πρωθυπουργός Νάνο προετοιμάζει την αποπομπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

    «Κοριέρι»: «Φάτος Νάνο: Αρχίζει η διαδικασία για την αποπομπή του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 14 August 2002 - 18:13:39 UTC