Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ
  • [02] ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ 17Ν
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [04] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [05] ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [06] ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΚΑΡΤΕΡ
  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΚ Ο ΑΡΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ
  • [09] ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  • [10] ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΞΑΝΘΗ
  • [11] Ο ΙΝΑΚΙ ΝΤΕ ΜΙΓΚΕΛ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗΝ ΡΟΓΚΛΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ:ΤΟΝ Α. ΦΩΤΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΟ
  • [14] ΠΑΟΚ: ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [15] ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΝΕΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [16] ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
  • [17] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [18] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [19] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΦΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [20] ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΎ ΤΥΠΟΥ
  • [22] ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
  • [23] HMEΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17 Ν
  • [24] SOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

  • [01] ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2002 (11:54 UTC+2)

    Με δύο πολυπληθείς αντιπροσωπείες επικεφαλής των οποίων θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου η Ελλάδα θα κάνει αισθητή την παρουσία της στη Διεθνή Διάσκεψη που αρχίζει τη Δευτέρα στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας μας στη Διάσκεψη αφού η Ελλάδα μετέχει στην τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εκπροσωπήσει ενιαία τους 15 στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της Διάσκεψης δεν είναι μόνο να βρεθεί λύση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τον πλανήτη μας αλλά θα συζητηθούν και τα προβλήματα όπως η μετανάστευση, η προσφυγιά και η φτώχεια.

    [02] ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ 17Ν

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2002 (14:17 UTC+2)

    Στοιχεία για τις πηγές χρηματοδότηση της «17 Νοέμβρη» κατά την 27χρονη δράση της, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, τρεις ήταν οι πηγές χρηματοδότης: ληστείες τραπεζών, εκβιασμοί οικονομικών παραγόντων και «συμβόλαια θανάτου» Αμερικανών.

    Πιο ειδικά, τις τελευταίες εβδομάδες εντείνονται οι έρευνες των αρχών για τη διαλεύκανση του θέματος, με έμφαση στη δράση κυκλωμάτων εκβιαστών που προσέγγιζαν γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες.

    Η εφημερίδα επικαλείται επαφές επώνυμων οικονομικών παραγόντων με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και συναντήσεις με κορυφαίο εισαγγελικό λειτουργό, ο οποίος διερευνά προσεχτικά το θέμα. Μάλιστα, επώνυμος επιχειρηματίας τροφοδότησε την κυβέρνηση με γραπτό τεκμήριο ιστορικής σημασίας, από το οποίο προκύπτει απόπειρα εκβιασμού εις βάρος της οικογένειάς του.

    Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, παραδέχονται ότι οι εκβιαζόμενοι προέρχονται από την «αφρόκρεμα των βιομηχάνων» και ότι πρόκειται για οικογένειες με παράδοση στο χώρο, ενώ ορισμένες εξ αυτών θρήνησαν και θύματα από τη 17Ν.

    Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι εκβιαστές προέρχονται από το χώρο της άκρας Δεξιάς. Στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο καταγράφονται και οι περισσότεροι από τους εκβιαζόμενους, που χαρακτηρίζονται ως «ιστορικά ονόματα από το χώρο της βιομηχανίας και του εφοπλισμού».

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης η πιο γνωστή είναι οι αιματηρές-ληστείες που απέφεραν συνολικά ενάμισι δισ. Δραχμές. Η τρίτη πηγή χρηματοδότησης είναι λιγότερο γνωστή και αφορά τη δεκαετία του '80. Εδώ η διαπλοκή δεν είναι με εγχώρια αλλά με ξένα πρόσωπα. Πηγές αναφέρουν πως από τις έρευνες για τα χτυπήματα της ομάδας του Κάρλος στην Ελλάδα προκύπτει ότι τη χρηματοδότησή τους είχε αναλάβει χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία ήταν τότε «σπόνσορας» της τρομοκρατίας.

    Μάλιστα, πληροφορίες μιλούν για Άραβα διπλωμάτη σε πρεσβεία της Αθήνας -σήμερα είναι υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας του- με ενεργό ρόλο στην υπόθεση.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2002 (11:21 UTC+2)

    Του απεσταλμένου μας Νίκου Γιώτη

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, Γιάννης Μαγκριώτης που πραγματοποιεί από χθες τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο έγινε το πρωί δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , Γλαύκο Κληρίδη.

    Κατά την 45λεπτη συνάντηση τους οι δύο άνδρες συζήτησαν, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα που αφορούν στη συνεργασία Ελλαδικών και Κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και θέματα των ελληνοποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση που κατοικούν στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαγκριώτης κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο επεσήμανε πως η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι μη αναστρέψιμη και πως «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. είναι μία συνάντηση της ιστορίας και ένα λυτρωτικό γεγονός».

    Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε πως περιμένει να συμβάλλει η Τουρκία σ' αυτήν, με αλλαγή της στάσης της και με σεβασμό προς τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Ο Έλληνας υφυπουργός υπογράμμισε πως συζήτησε με τον Κληρίδη και για τους ελληνοπόντιους από την πρώην Σ. Ένωση και για τα προγράμματα Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ένταξης τους και στεγαστικής τους αποκατάστασης.

    Από τις 10.30 το πρωί ο κ. Μαγκριώτης συναντάται με εκπροσώπους συλλόγων Ελλαδιτών.

    Το απόγευμα θα μεταβεί στην Πάφο όπου θα έχει συναντήσεις με τον δήμαρχο της πόλης, Φειδία Σαρίκα καθώς επίσης και με Ελλαδίτες της Πάφου.

    [04] Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ίμβρος, 24 Αυγούστου 2002 (11:26 UTC+2)

    Στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρθηκε χθες από την Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την ευχή του ότι η γείτονα χώρα θα ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υλοποιήσει τα μέτρα εκδημοκρατισμού που αποφάσισε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Μιλώντας στην εκκλησία της Παναγίας, στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις για τα εννιάμερα της Θεοτόκου, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει "περισσότερος εκδημοκρατισμός στην Τουρκία και να συμβαδίσει η πορεία της, με την πορεία των άλλων πολιτισμένων ευρωπαϊκών χωρών για να ζήσουν όλοι οι λαοί, όχι μόνο της Ελλάδας και της Τουρκίας, όχι μόνο των Βαλκανίων, αλλά και όλης της Ευρώπης σαν μια μεγάλη οικογένεια με μεγάλα ιδανικά ειρήνη, συνεργασία και δημιουργικότητα".

    "Θέλουμε να βρίσκουμε την Ίμβρο μας καλύτερη", συνέχισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης "όπως της αξίζει και όπως δείχνουν οι θετικές εξελίξεις για τη χώρα μας με την ευρωπαϊκή της πορεία και τον ευρωπαϊκό της πολιτισμό. Ευχόμαστε, να υλοποιηθούν τα ωραία αυτά πράγματα, τα οποία αποφασίστηκαν στην Αγκυρα από τη μεγάλη τουρκική εθνοσυνέλευση, να εφαρμοστούν στο ακέραιο και να πραγματοποιηθούν».

    [05] ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (20:40 UTC+2)

    Καθιστική διαμαρτυρία έκαναν το απόγευμα οι οπαδοί του ΠΑΟ στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λεωφόρους Αλεξάνδρας με αφορμή τον αποκλεισμό τους από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ.

    Όλα έγιναν περίπου στις 5μμ όταν 200 άτομα βρίσκονταν έξω από τη Θύρα 13, όπου υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για 15', φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ΠΑΟ και εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Κουράκη και του προέδρου του ΕΣΑΠΕ, Θανάση Κανελλόπουλου. Για όλο αυτό το διάστημα, οι αστυνομικοί είχαν κλείσει την κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της Λ. Αλεξάνδρας.

    [06] ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (19:53 UTC+2)

    Τη νίκη μέσα από τα χέρια του έχασε ο Απόλλων Καλαμαριάς στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β' εθνικής. Γνώρισε στις καθυστερήσεις την ήττα από την Χαλκηδόνα με 3-2, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 85' οι «Πόντιοι» προηγούνταν με 2-0.

    Στο πρώτο παιχνίδι η Χαλκηδόνα κατάφερε απίστευτη ανατροπή. Τα γκολ για τον Απόλλων Καλαμαριάς σημείωσαν οι Χατζηζήσης (61') και Δεμιρτζόγλου (69'), ενώ τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Μανουσάκης (85'), Ζαχαρόπουλος (86') και Δήμος (90'+).

    Στο άλλο παιχνίδι της αγωνιστικής ο Εθνικός Αστέρας και ο Πανσερραϊκός μοιράστηκαν τους βαθμούς και τις εντυπώσεις, έπειτα από το ισόπαλο 1-1. Τα γκολ σημείωσαν στο 23' ο Φράντσεν (1-0) και η ισοφάριση ήρθε στο 50' από τον Χρ. Σαββίδη. 

    Η 1η αγωνιστική ολοκληρώνεται αύριο με τα παιχνίδια: Κασσάνδρα- Πατραϊκός, Φωστήρας- Παναγιάλειος, Καλαμάτα- Πανηλειακός, Ατρόμητος- Αθηναϊκός, Κέρκυρα- Απόλλων Σμύρνης, Ολυμπιακός Βόλου- Καβάλα.

    [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΚΑΡΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (19:49 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Πέρι Κάρτερ, προκειμένου να ενσωματωθεί στην αποστολή του ΠΑΟΚ. Ο 33χρονος σέντερ θα ακολουθήσει κανονικά την προετοιμασία του Δικεφάλου, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα και ο κροάτης, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς.

    Οι προπονήσεις του ΠΑΟΚ θα συνεχιστούν στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατόπιν θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι όπου θα πάρει μέρος σε τουρνουά και θα δώσει αρκετά φιλικά παιχνίδια, ενώ θα ακολουθήσει το τουρνουά της Λάρισας.

    Στην απόκτηση του Αμερικανού Τόρεϊ Μπράγκς έχει στραφεί ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης περιμένει την απόφασή του μέσα στην εβδομάδα, ώστε να δει τι θα πράξει για να καλύψει το σχετικό κενό. Ωστόσο αυτό που απασχολεί τον τεχνικό του Δικεφάλου Μπάνε Πρέλεβιτς είναι η εξωγηπεδική του ζωή του παίκτη.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΚ Ο ΑΡΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (19:48 UTC+2)

    Μπορεί ο Αρης να βρίσκεται στο Μέτσοβο όπου πραγματοποιεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, όμως η διοίκηση των κιτρίνων καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, ώστε ο Μίλαν Μίνιτς να έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες που ζήτησε. Και μάλιστα στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται στη Θεσσαλονίκη ο Ράιαν Στακ, με τον οποίο ο Αρης θα ολοκληρώσει πιθανόν τις μεταγραφικές του κινήσεις. Ο τελευταίος θα περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μέτσοβο όπου οι κίτρινοι πραγματοποιούν εδώ και μέρες το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

    Από το πρωί στο Μέτσοβο βρίσκονται τα νέα αποκτήματα του Αρη, Γουίλι Σόλομον και Φεοντόρ Λικολίτοφ. Το ευχάριστο πλέον για τον κ. Μίνιτς είναι ότι μαζί του έχει όλους τους καλαθοσφαιριστές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προετοιμασία που θα γίνει θα έχει βάθος και θα είναι σημαντική για την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα.

    [09] ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (19:12 UTC+2)

    To οικονομικό πρόβλημα εξακολουθεί να ταλανίζει τους διοικούντες της ΚΑΕ Ηρακλής. Οι τελευταίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν λύσεις, αλλά μάταια. Ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν το πακέτο των μετοχών τρεις επιχειρηματίες της πόλης, τα ονόματα των οποίων ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Από την άλλη ο προπονητής του Ηρακλή Κώστας Πιλαφίδης, βλέποντας την οικονομική στενότητα, αλλά και το γεγονός ότι η ομάδα του έμεινε αρκετά πίσω στις μεταγραφικές κινήσεις πιέζει τη διοίκηση να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την παραμονή ορισμένων παικτών στην ομάδα. Το σημαντικότερο πλήγμα για τον Γηραιό θα είναι να φύγει από την ομάδα ο Νίκος Χατζηβρέττας που φαίνεται αποφασισμένος να ζητήσει τη λύση του συμβολαίου του σε περίπτωση που δεν βρεθεί οικονομική λύση. Οσον αφορά τον Γιώργο Καράγκουτη έχει ήδη καταθέσει προσφυγή και αναμένεται να συνεχίσει αλλού την καριέρα του.

    [10] ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ ΘΕΛΕΙ Η ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (17:48 UTC+2)

    Με 19 παίκτες και με την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα επί του Ακράτητου, έφθασε στην Αθήνα η ομάδα της Ξάνθης. Ο προπονητής της ομάδας, Νίκος Καραγεωργίου δεν έχει στη διάθεσή του τον Στέλιο Σφακιανάκη, έπειτα από τον τραυματισμό που υπέστη στην προπόνηση της Πέμπτης.

    Οι παίκτες που θα είναι ετοιμοπόλεμοι είναι: Μπα, Βάλλας, Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Ζωγραφάκης, Κεχαγιάς, Κορδονούρης, Λαμπριάκος, Λάιτνερ, Λίπα, Ουακίλι, Παπαδημητρίου, Πέτρου, Πρίττας, Ραμπαριβόνι, Τεράο, Τσακωνάκης, Φρίζενμπίχλερ.

    [11] Ο ΙΝΑΚΙ ΝΤΕ ΜΙΓΚΕΛ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (17:36 UTC+2)

    Για τα επόμενα δυο χρόνια, ο Ινάκι Ντε Μιγκέλ θα είναι παίκτης του Ολυμπιακού αφού αργά χθες το βράδυ δέχθηκε την πρόταση των «ερυθρόλευκων» για αναπροσαρμογή στο συμβόλαιό του: «Αν και ξένος, ο Ινάκι έδειξε τη μεγάλη του αγάπη για την ομάδα. Με πήρε τηλέφωνο κι ενώ είχε καλή πρόταση για να επιστρέψει στην Ισπανία, μου είπε ότι θέλει να μείνει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Έδειξε μεγάλη κατανόηση και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο γιατί είναι ένας πολύ καλός παίκτης και πολύ καλό παιδί που δεν δημιουργεί ποτέ προβλήματα», τόνισε ο προπονητής του Ολυμπιακού Λευτέρης Σούμποτιτς.

    Μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Ντε Μιγκέλ επισήμανε: «Όλα είναι καλά. Από την αρχή ήθελα να μείνω και αυτό έγινε. Είμαι πολύ χαρούμενος. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε και με τη βοήθεια των φίλων μας, μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και την Ευρωλίγκα».

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΗΝ ΡΟΓΚΛΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (17:25 UTC+2)

    Οι «ερυθρόλευκοι» αναχώρησαν σήμερα για τη Ρόγκλα όπου και θα πραγματοποιήσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους, ως και τις 9 Σεπτεμβρίου που θα επιστρέψουν και πάλι επί ελληνικού εδάφους.

    Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρέθηκαν οι παλιοί, αλλά και οι νέοι παίκτες του Ολυμπιακού. Απουσίαζαν δικαιολογημένα ο Αλέξης Αμανατίδης και ο Μισάν Νιγκαγκμπάτσε που έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες και ο Ντε Μάρκο Τζόνσον, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην αποστολή την Τρίτη στη Σλοβενία. Ώρα λοιπόν για σκληρή δουλειά.

    «Τα δύσκολα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Τώρα ξεκινάνε αυτά που μου αρέσουν εμένα. Πιστεύω ότι αν η προετοιμασία είναι πετυχημένη και έχεις μαζί σου το 80% των παικτών, τότε έχεις κερδίσει τη μισή χρονιά. Τόσο τα νέα παιδιά, όσο και οι παλιοί έχουν καταλάβει ότι μας περιμένει σκληρή δουλειά και ένας δύσκολος χειμώνας. Αν όλα πάνε όπως τα θέλω, τότε είμαι πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια», ήταν τα πρώτα λόγια του Λευτέρη Σούμποτιτς, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα μετεγγραφικά αποκτήματα της ομάδας: «Θα τολμήσω να πω ότι φέραμε τους παίκτες που θέλαμε με τα σημερινά δεδομένα. Παίκτες πρωτοκλασάτους και άξιους να φορούν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τώρα εξαρτάται από αυτούς να το αποδείξουν. Το ρόστερ ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί. Χρειαζόμαστε 1 ή 2 παίκτες ακόμα. Τα ονόματα που ξέρετε υπάρχουν στο μυαλό μου, ίσως όμως γίνει μια ακόμα έκπληξη. Αυτό θα το ξέρουμε όταν ήμαστε σίγουροι για το πόσοι ξένοι και αν θα επιτραπούν τελικά οι κοινοτικοί Β' ζώνης στο νέο πρωτάθλημα».

    Ο ελληνοσλοβένος τεχνικός, μίλησε και για τους στόχους του φετινού Ολυμπιακού: «Όλοι ξέρουν ότι η ομάδα είναι καταδικασμένη να μάχεται για τους τίτλους. Εγώ μετά από οκτώ μήνες στον Ολυμπιακό έχω προσαρμοστεί και ξέρω τι θέλει ο κόσμος και τι θέλει ο πρόεδρος. Πιστεύω ότι ήμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα όλων όσων αγαπούν την ομάδα».

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ:ΤΟΝ Α. ΦΩΤΣΗ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (17:16 UTC+2)

    Πήρε φόρα ο ΠΑΟ στο μπάσκετ και κλείνει τον έναν παίκτη μετά τον άλλο. Σήμερα ανακοίνωσε την συμφωνία με τον Αντώνη Φώτση. Με μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ομάδας κάνει γνωστή την επικείμενη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Οι διαπραγματεύσεις με τον παίκτη κράτησαν αρκετό καιρό. Όμως είχαν αίσιο τέλος και έτσι ο Ελληνας παίκτης θα υπογράψει μέσα στις επόμενες ημέρες συμβόλαιο για ένα χρόνο. Οι αποδοχές του θα αγγίξουν τα 600.000 ευρώ, με την εφορία να την πληρώνει ο ΠΑΟ.

    Από την άλλη με την άφιξη της εθνικής ομάδας μπάσκετ από την Γερμανία, η διοίκηση της ΚΑΕ κατέθεσε πρόταση στον Τσαρτσαρή ο οποίος και την αποδέχθηκε παίρνοντας περίπου 320 εκατομμύρια για τρία χρόνια. Η κίνηση αυτή ικανοποίησε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που βλέπει τα σχέδιά του όσον αφορά την συμπλήρωση του ρόστερ να υλοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο.

    [14] ΠΑΟΚ: ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (17:00 UTC+2)

    Εκπληκτική ατμόσφαιρα αναμένεται να έχει αύριο η Τούμπα. Θα θυμίζει παλιό καλό καιρό Περισσότεροι από 25.000 οπαδοί της ομάδας θα δώσουν το παρόν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, καθώς κορυφώνεται η ζήτηση των εισιτηρίων, προκειμένου οι οπαδοί να δουν την αγαπημένη τους ομάδα στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟ.

    Από την άλλη το σύνθημα της νίκης έδωσε ο προπονητής της ομάδας, Αγγελος Αναστασιάδης. «Θέλουμε τη νίκη με τον ΠΑΟ για να ηρεμήσουν λίγο τα πράγματα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης που θεωρεί ο ίδιος ότι μπορεί η ομάδα του να ξεκινήσει νικηφόρα στην πρεμιέρα. Στον αγωνιστικό τομέα ο Κόφι Αμπονσά μπήκε κανονικά στο ρυθμό των προπονήσεων και αύριο θα είναι στη διάθεση του προπονητή του. Επίσης ήρθαν οι μπλέ κάρτες των Μαϊντάν, Κουκέλκα, Κοζμίνσκι, Φοφανά και Σκαρντίνα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο αυριανό παιχνίδι.

    [15] ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΝΕΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2002 (16:58 UTC+2)

    Μέχρι και λίγα λεπτά πριν την έναρξη του πρωταθλήματος θα συνεχίζονται οι εργασίες στο γήπεδο του Μακεδονικού εν όψει του παιχνιδιού της Κυριακής με τον ΟΦΗ. Φυσικά οι περισσότερες εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις των υπευθύνων, αλλά και των απλών οπαδών που επισκέφθηκαν το νέο γήπεδο του Ηρακλή είναι ένα πανέμορφο γήπεδο, που εκτός από μια καυτή έδρα θα αποτελέσει και έδρα για τις ευρωπαϊκές προκλήσεις.

    Στον αγωνιστικό τομέα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ενώ εκτός αποστολής είναι ο επίσης τραυματίας Μπαχράμης. Ο Φοφόνκα Εντερσον είναι πανέτοιμος για την αναμέτρηση της Κυριακής, καθώς και ο Ρετζίλιο Βρέντε, η κάρτα του οποίου έφθασε στα γραφεία της ΠΑΕ. Ωστόσο ο προπονητής των κυανόλευκων δεν θα έχει στη διάθεση του για την αναμέτρηση με τους κρητικούς τους Παναγιώτη Δρούγα και Αντώνη Νατσούρα που είναι τιμωρημένοι με κάρτες από την περσινή σεζόν.

    [16] ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2002 (15:57 UTC+2)

    Εκκληση προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να σταματήσει τις εργασίες εγκατάστασης στο υγροβιότοπο Ακρωτηρίου της κατασκοπευτικής υπερκεραίας, απηύθυνε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Ανακοίνωση του Κινήματος, αναφέρει ότι ο κ. Περδίκης, με επιστολή που απέστειλε στον κ. Μπλερ, μέσω της Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο, τον ενημερώνει για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούν τα έργα αποκατάστασης της κεραίας στον παγκόσμιας σημασίας υγροβιότοπο, αλλά και τη σοβαρή πιθανότητα να προκληθούν προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2002 (15:57 UTC+2)

    Αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής ο Υπουργός Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Κώστας Θεμιστοκλέους για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 26 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου και στην οποία θα λάβουν μέρος 60.000 άτομα, μεταξύ των οποίων 110 αρχηγοί κρατών, επιστήμονες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε τη Διάσκεψη, που φέρει τον τίτλο "Ανθρωπος, Περιβάλλον και Ευημερία", ως τη σημαντικότερη για το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης μετά τη Διάσκεψη για το Περιβάλλον στο Ρίο της Βραζιλίας ακριβώς πριν από δέκα χρόνια και είπε ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη, ενταγμένη στην ομάδα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κρατών μελών και υποψηφίων χωρών).

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη, όπως αυτά καθορίστηκαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κοφι Ανάν, είναι η πρόοδος σε πέντε τομείς- κλειδιά: στην προστασία και διαχείριση των νερών, τη γεωργική ανάπτυξη, την προστασία των φυσικών πόρων, τη βιολογική ποικιλομορφία και την ενέργεια.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΠΑ - ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2002 (15:56 UTC+2)

    Κοινό ψήφισμα για την επανένωση της Κύπρου και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενέκριναν πρόσφατα η Βουλή και η Γερουσία της πολιτείας Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ψήφισμα καλεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους όπως εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για επανένωση της Κύπρου μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΦΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2002 (15:56 UTC+2)

    Η Αγκυρα είναι "παγιδευμένη σε ένα μεγάλο βαθμό στην υπόθεση της Κύπρου", δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, προσθέτοντας ότι "τα τελευταία χρόνια έχει αντιστραφεί η σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δεκέμβριο η συμμετοχή της Κύπρου στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι πραγματικότητα.

    "Η Τουρκία είναι αυτή που θα ωφεληθεί περισσότερο από τον καθένα, αν απαγκιστρωθεί από αυτή τη λανθασμένη στρατηγική που τηρούσε μέχρι τώρα στην Κύπρο," δήλωσε ο Ελληνας ΥΦΕΞ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] ΑΛΒΑΡΟ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Λευκωσία, 24 Αυγούστου 2002 (15:56 UTC+2)

    Επιστρέφει νωρίς σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών την προσεχή Τρίτη.

    Τη Δευτέρα ο κ. ντε Σότο αναμένεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με κύριο θέμα συζήτησης τις διευθετήσεις για τη συνάντηση της 6ης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι απευθείας συνομιλίες αναμένεται να επαναρχίσουν την Τρίτη το απόγευμα για συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΎ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 24 Αυγούστου 2002 (15:49 UTC+2)

    του Κλέρχου Λιάτη

    Η χθεσινή ληστεία στην εμπορική τράπεζα της Αυλώνας από την οποία εκλάπησαν 102 εκατομμύρια λεκ είναι το θέμα που κυριαρχεί στον αλβανικό Τύπο σήμερα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι ληστές κατάφεραν μέσα σε λίγα λεπτά να αποσπάσουν το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και να διαφύγουν τραυματίζοντας σοβαρά έναν αστυνομικό. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Λουάν Ράμα απέδωσε τη ληστεία σε αυτούς που επλήγησαν από την πρόσφατη επιτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας, κατά την οποία συνελήφθησαν 12 ιδιοκτήτες σκαφών.

    Στη δολοφονία του 38χρονου Αλβανού πολίτη που πήγε στην ΠΓΔΜ για αγορές και τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά Σκοπιανών στρατιωτών, μετά την διέλευση του από τα σύνορα, αναφέρονται αρκετές αλβανικές εφημερίδες.

    Κόχα Γιον: «Οι ιδιοκτήτες σκαφών έκλεψαν 100 εκατομμύρια λεκ στην εμπορική τράπεζα στην Αυλώνα», «Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στην Κακαβιά».

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: «Οι ιδιοκτήτες σκαφών πήραν 100 εκατομμύρια λεκ από την τράπεζα στην Αυλώνα».

    Σέκουλι: «Η κλοπή της εμπορικής τράπεζας στην Αυλώνα έγινε μέσα σε τέσσερα λεπτά».

    Αλμπάνια: «Υπουργός Δημόσιας Τάξης: Κατασχέθηκαν όλα τα σκάφη στην Αυλώνα»

    Ζέρι ι πόπουλιτ: «100 εκατομμύρια λίρες κλάπηκαν από την τράπεζα στην Αυλώνα», «μόνον οι Μακεδόνες μας σκοτώνουν στα σύνορα»

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε: «Θεαματική κλοπή στην εμπορική τράπεζα στην Αυλώνα»

    Ρεπούμπλικα: «Επεισόδιο στα νοτιοανατολικά σύνορα , οι Μακεδόνες στρατιώτες σκότωσαν τον Αλβανό βοσκό»

    Κοριέρι: «Πώς έγινε η κλοπή στην εμπορική τράπεζα στην Αυλώνα», «Επεισόδιο στα σύνορα, όπου οι Μακεδόνες στρατιώτες σκότωσαν έναν Αλβανό»

    [22] ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

    Γιοχάνεσπουργκ, 24 Αυγούστου 2002 (15:08 UTC+2)

    Πρακτικές και εφαρμόσιμες ιδέες ζήτησε από τους ηγέτες του κόσμου ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τχαμπο Μπεκι, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται σήμερα στο Γιοχάνεσμπουργκ στο πλαίσιο των εργασιών για την παγκόσμια Διάσκεψη για την Αειφόρο Ανάπτυξη που αρχίζει τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 4 Σεπτεμβρίου.

    Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι δέκα χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια σύνοδο που έγινε στην Βραζιλία, το πρόβλημα της φτώχιας δεν έχει πάψει να μαστίζει λαούς, τόνισε ότι χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.

    Περισσότεροι από 40.000 απεσταλμένοι και 100 ηγέτες κρατών αναμένεται να καταφτάσουν στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Δευτέρα.

    Ανάμεσα σε αυτούς όμως, δεν θα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, στη θέση του οποίου θα δώσει το «παρών» ο Κόλιν Πάουελ. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφεύγει τη Σύνοδο, λόγω των αντιπαραθέσεων που μπορεί να προκαλέσει η στάση του στο ζήτημα του πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο αρνήθηκε πέρυσι να επικυρώσει.

    Από την παγκόσμια Διάσκεψη θα είναι απόντες και ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός, λόγω του γάμου της κόρης του την 5η Σεπτεμβρίου αλλά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είναι προσκεκλημένος στη γαμήλια τελετή.

    Ν.Κ.

    [23] HMEΡΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17 Ν

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2002 (14:48 UTC+2)

    Τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού πέρασαν σήμερα οι συγγενείς των 14 κρατουμένων που κατηγορούνται ως μέλη της 17Ν.

    Πρώτοι έφτασαν στις φυλακές οι γονείς των Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, συνοδευόμενοι από το γιο τους Αυγουστίνου. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πατέρας Τριαντάφυλλος, είπε ότι οι γιοι του είναι πολύ καλά στην υγεία τους και πρόσθεσε ότι είναι ευχαριστημένοι από τις συνθήκες κράτησης. Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς καταστηματάρχη ότι είδε τη σύντροφο του Σάββα Ξηρού Αλίσια Ρομέρο Κορτές και την πρώην σύζυγό του Αγγελική Σωτηροπούλου, μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, είπε: «Είναι όλα ψέματα. Δεν έχουν πατήσει το πόδι τους καμία φορά σε αυτό το μέρος».

    Τον Παύλο Σερίφη, επισκέφθηκε η σύζυγός του μαζί με το παιδί του, ενώ η γυναίκα του Θεολόγου Ψαραδέλλη εξερχόμενη των φυλακών είπε ότι ο σύζυγός της είναι καλά στην υγεία του. Δεν επανέλαβε κάποια από τα αιτήματα του συζύγου της για καλύτερο συσσίτιο και καλύτερες συνθήκες κράτησης.

    Τελευταία εισήλθε στις φυλακές η Γαλλίδα σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Πενό.

    [24] SOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Αθήνα, 24 Αυγούστου 2002 (14:41 UTC+2)

    S.O.S εκπέμπει η Τράπεζα της Ελλάδος, ύστερα από τη διαπίστωση ότι δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες, έχουν δανειστεί περισσότερο από όσο αντέχει η τσέπη τους, με αποτέλεσμα να καθυστερούν σημαντικά στις δόσεις αποπληρωμής των χρεών τους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου, πάνω από ένας στους είκοσι δανειολήπτες προσωπικών δανείων (ύψους 1 εκατ. δρχ.), καθυστερούν στην αποπληρωμή των δόσεων.

    Πρόκειται για πάνω από 50.000 δανειολήπτες τέτοιων δανείων, σε σύνολο 800.000, παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις, ενώ αν συμπεριληφθούν και όσοι δεν καταβάλλουν εγκαίρως τις δόσεις των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά (ως και 8 εκατ. δρχ.), ο συνολικός αριθμός των οφειλετών προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Σε όλα αυτά, δεν υπολογίζονται τα καθυστερούμενα χρέη των νοικοκυριών από αγορές με πιστωτικές κάρτες.

    Στο πλαίσιο αυτό και προς αποφυγήν δραματικότερων εκτάσεων, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος σχεδιάζει συνάντηση με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, εντός του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Οικονομία», οπότε και θα τους συστήσει να περιορίσουν τους ρυθμούς χορήγησης καταναλωτικών και προσωπικών δανείων. Στη συνάντηση με τους τραπεζίτες, η διοίκηση της ΤτΕ, αναμένεται α θέσει επί τάπητος και το θέμα των πανωτοκίων.

    2 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ

    ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

    Ο πρώτος λόγος που εντείνει την ανησυχία της διοίκησης της ΤτΕ, για τους ρυθμούς αύξησης των χρεών, είναι η κατακόρυφη άνοδος των χρεών των ελληνικών νοικοκυριών από καταναλωτικά δάνεια και άλλες μορφές καταναλωτικής πίστης. Τα χρέη αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεπερνούσαν τον Απρίλιο τα 2,8 τρισ. δρχ., παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 36%.

    Ο δεύτερος λόγος ανησυχίας, έγκειται στις αρνητικές επιπτώσεις που εκτιμάται ότι θα δεχθούν η ελληνική οικονομία και το εισόδημα των καταναλωτών, λόγω της αρνητικής οικονομικής διεθνούς κρίσης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 August 2002 - 18:13:36 UTC