Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τ.ΜΙΛΕΡ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ
  • [02] Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] ME EMΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ Η 67η ΔΕΘ
  • [04] ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ
  • [05] ΑΝΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
  • [06] ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [07] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
  • [08] Ν. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ
  • [09] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΑΛ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΕΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ
  • [11] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΡΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
  • [12] ΑΝΩΦΕΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΛΕΕΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [13] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [14] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ATHENS 2002 REGATTA
  • [15] ΠΑΡΟΧΗ 109 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.
  • [16] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [17] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ
  • [18] Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ
  • [20] ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [21] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΑΔΗΝ ΝΕΩΝ
  • [22] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [23] ΠΕΤΥΧΕ Ο ΣΕΓΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΒΕΑ

  • [01] Τ.ΜΙΛΕΡ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Aθήνα, 29 Αυγούστου 2002 (12:59 UTC+2)

    Η Αμερική δεν θα ζητήσει να δικαστούν στις ΗΠΑ πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε δολοφονίες Αμερικανών πολιτών στην Ελλάδα, επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Μίλερ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Αμέσως μετά ο κ. Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται πλήρως με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι αποτελεσματικές οι δίκες όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Οπως εξήγησε, «στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στη δικαστική εξέλιξη των υποθέσεων της τρομοκρατίας».

    Με τον πρόεδρο της Ν.Δ. συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στην υπόθεση της τρομοκρατίας.

    [02] Π. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2002 (20:09 UTC+2)

    Νέα στοιχεία από την απολογία του κατηγορούμενου για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη» Πάτροκλου Τσελέντη είδαν το φως της δημοσιότητας.

    Στην απολογία του μιλάει για ηγετική ομάδα της «17 Νοέμβρη» στην οποία επισημαίνει ότι άνηκε και ο Αλέκος Γιωτόπουλος, ενώ δεν αναφέρει άλλα άτομα που άνηκαν σε αυτήν. Υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος ίδρυσε τη «17 Νοέμβρη» και αναφέρει ότι απέφευγε να ρωτήσει γιατί φοβόταν μήπως θεωρηθεί περίεργος, καθώς η μυστικότητα ήταν χαρακτηριστικό της οργάνωσης.

    Εξάλλου, στην απολογία του ο παραδέχεται τη συμμετοχή του στην οργάνωση, ενώ υποστηρίζει ότι έχει μετανιώσει για ότι έκανε.

    Επιπλέον, αναφέρει ότι η «17 Νοέμβρη» αποτελούνταν από ομάδες τριών έως τεσσάρων ατόμων, που μπορεί να γίνονταν και πέντε.

    Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνει ότι έκανε παρέα μαζί του στο πανεπιστήμιο και ότι και οι δύο φοιτούσαν στην ίδια σχολή, το Οικονομικό. Τονίζει, ωστόσο, ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας χανόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Οι συζητήσεις τους ήταν γύρω από την αλλαγή της κοινωνίας και, όπως επισημαίνει ο Τσελέντης, ο Κουφοντίνας τον έπεισε ότι έπρεπε να κάνουν μια ομάδα οι οποία θα έκανε κάποιες ενέργειες δυναμικές που θα ακούγονται στην Ελλάδα αλλά και ακόμη πιο πέρα. Ο Κουφοντίνας του είπε ότι υπάρχουν και κάποια άλλα άτομα που συμφωνούν με αυτές τις απόψεις και θα συμμετάσχουν στην ομάδα, ενώ ο ίδιος του γνώρισε και ένα άτομο με το όνομα "Πέτρος", ο οποίος ήταν ο Γιωτόπουλος.

    Ο Πάτροκλος Τσελέντης αναφέρει στην απολογία του ότι του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα χρήματα της οργάνωσης τα διαχειρίζονταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος πλήρωνε τους λογαριασμούς όταν έβγαιναν έξω και τα έξοδα μεταφοράς των μελών της «17 Νοέμβρη».

    Τέλος, αποκλείει να συμμετείχαν γυναίκες στην δεύτερη γενιά της «17 Νοέμβρη», στην οποία άνηκε και ο ίδιος, καθώς και την ύπαρξη πληροφοριοδοτών.

    [03] ME EMΦΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΧΡΟ Η 67η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (13:44 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή 1.168 Ελλήνων και ξένων εκθετών, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία και με έμφαση στη μεγάλη πρόκληση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008, ανοίγει τις πύλες της στις 7 Σεπτεμβρίου η 67η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος των διοργανωτών είναι να προσελκύσουν στους χώρους της διοργάνωσης περί τους 300.000 επισκέπτες.

    Την έκθεση, η οποία φιλοδοξεί να αναδειχτεί και φέτος στο μεγάλο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, θα εγκαινιάσει στις 7 το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Πιο αναλυτικά, στην 67η ΔΕΘ συμμετέχουν 828 άμεσοι και 340 έμμεσοι εκθέτες (σύνολο 1.168, έναντι 1.210 πέρυσι), ενώ οι εκθετήριοι χώροι, στεγασμένοι και υπαίθριοι, καλύπτουν έκταση 44.100 τετραγωνικών μέτρων (από 42.800 το 2001). Στη διοργάνωση δίδουν το "παρών" με επίσημες κρατικές συμμμετοχές 20 χώρες, αριθμός ελαφρώς αυξημένος εν συγκρίσει με τις 17 της 66ης ΔΕΘ.

    Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές στην 67η ΔΕΘ είναι αυτές της Γαλλίας (με 63 εκθέτες, που καλύπτουν με τα προϊόντα τους έκταση 1.800 τ.μ στο περίπτερο 10, το οποίο θα εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό στις 8 Σεπτεμβρίου), της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας (92 εκθέτες, έναντι 45 πέρυσι), του Ιράκ, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ινδονησίας, της Νοτίου Αφρικής, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, της Ουκρανίας, του Πακιστάν, της Νιγηρίας, της Παλαιστίνης, της Σαουδικής Αραβίας, της Βραζιλίας και των Φιλιππινών.

    ΣΕ ΔΥΟ ΣΗΜΕΙΑ

    ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ

    Στο μεταξύ, όπως διευκρίνισε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της HELEXPO AE, Bασίλειος Κουρτέσης, ειδική θέση στην 67η ΔΕΘ, κατέχει το περίπτερο-αφιέρωμα στη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπροστά από το Παλαί Ντε Σπορ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σημασία και την ανταποδοτικότητα της έκθεσης για τη Θεσσαλονίκη.

    Ταυτόχρονα, διοργανώνεται μια διαδραστική διαδικασία επικοινωνίας, η EXPOGNOSIS. Mε τη βοήθεια 25 τερματικών σταθμών, περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες, θα μπορέσουν να λάβουν μέρος σε μια ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία και να πληροφορηθούν όλα όσα σχετίζονται με την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την ανάληψη της ΕΧΡΟ. Πέραν τούτων, στις 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο της ΕΧΡΟ στην 67η ΔΕΘ και η πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Διεκδίκησης της έκθεσης.

    Το δεύτερο ιδιαίτερο γνώρισμα της φετινής διοργάνωσης είναι η μεγάλη ειδική έκθεση, με τίτλο "Η Ελλάδα που αλλάζει", που διοργανώνει η ΔΕΘ ΑΕ, σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Την έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει στο Τελλόγλειο από τις 7 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2003, προσκλήθηκε να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί πρωτότυπο -και σε ορισμένες περιπτώσεις άγνωστο- φωτογραφικό υλικό, από τα αρχεία Σηπτέρη και Μουρέλου, όπως και φωτογραφίες εντελώς άγνωστες μέχρι σήμερα, του Fred Boissonnas. Επίσης, θα εκτεθούν περίπου 300 έργα ζωγράφων, από τη Συλλογή Τέλλογλου, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.

    ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

    ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Το πολιτικό ενδιαφέρον της Γενικής Εκθεσης του Σεπτεμβρίου, που αποτυπώνεται και στις καθιερωμένες εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού, κατά την τελετή των εγκαινίων της διοργάνωσης, επιβεβαιώνεται και φέτος, από την εκπροσώπηση σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη.

    Αξίζει να αναφερθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου στους χώρους της διοργάνωσης, στις 11 το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Κώστα Σημίτη στη μία το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, αλλά και το δείπνο προς τιμήν του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, στις 8 το βράδυ της 14ης Σεπτεμβρίου.

    Επιπλέον, βάσει του υπάρχοντος προγράμματος, τις εγκαταστάσεις της 66ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης θα περιηγηθούν επίσης η γενική γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Το "παρών" αναμένεται να δώσουν επίσης οι υπουργοί Οικονομίας-Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, Μεταφορών, Χρήστος Βερελής, Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος και Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος θα εγκαιιάσει και το περίπτερο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στις 7 Σεπτεμβρίου._

    [04] ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (08:37 UTC+2)

    Εντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπει από σήμερα και για τις επόμενες μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι αλλά και πιθανότατα χαλαζόπτωση θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού έως την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 23 - 25 βαθμούς Κελσίου.

    Από το πρωί σήμερα καταιγίδες πλήττουν το βόρειο Αιγαίο, ενώ τις επόμενες ώρες θα επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η Ηπειρος, η Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και η Μακεδονία. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, ενώ κατά τη διάρκεια των καταιγίδων θα υπάρχουν και ενισχυμένοι βοριάδες.

    Στην Αθήνα σήμερα αναμένεται προοδευτική αύξηση των νεφώσεων και προς το βράδυ βροχή. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 - 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται από το μεσημέρι να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

    [05] ΑΝΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Λονδίνο, 29 Αυγούστου 2002 (10:52 UTC+2)

    H διαφθορά «ανθεί» στα 2/3 των χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, με μεγαλύτερα θύματα τις αναπτυσσόμενες χώρες στη Λατινική Aμερική, την Aφρική και το πρώην σοβιετικό μπλοκ. Tο αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Transparency International (TI), για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο, στην οποία το 70% από τις 102 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των «αδιάφθορων», βαθμολογείται με βαθμούς κάτω της βάσης του 5 με άριστα το 10.

    Iδιαιτέρως χαμηλή είναι η βαθμολογία της Eλλάδας και μάλιστα η θέση της επιδεινώνεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Bάσει του Δείκτη Aντίληψης Διαφθοράς (CPI), η Eλλάδα κατατάσσεται φέτος στην 44η θέση -στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της EE και της Bόρειας Aμερικής- από 42η που ήταν πέρσι και 35η το 2000. H Iταλία αναβαθμίστηκε και ανήλθε στην 31η θέση, ενώ η Tουρκία «βούλιαξε» στην 64η θέση.

    H κατάταξη, πάντως, αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης ως προς τη... διαφάνεια των κριτηρίων τα οποία χρησιμοποιούνται ή -τέλος πάντων- της ερμηνείας τους. Xαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Eλλάδα, βαθμολογείται με 4,2 μονάδες, ενώ υψηλότερα βρίσκονται χώρες όπως η Oυρουγουάη, η Λευκορωσία, η Tυνησία και η Nότια Kορέα.

    Tον τίτλο της πλέον «αδιάφθορης» χώρας ανά την υφήλιο κατέλαβε για τρίτη συνεχή χρονιά η Φιλανδία (9,7), ενώ ακολούθησαν η Δανία, η Nέα Zηλανδία, η Iσλανδία, η Σιγκαπούρη και η Σουηδία, όλες με βαθμούς άνω του 9. Για μία ακόμα φορά οι σκανδιναβικές χώρες βρέθηκαν πρώτες στην κλίμακα των «πιο καθαρών», κυρίως λόγω της ελευθερίας που προσφέρουν οι νόμοι περί πληροφόρησης σε αυτές τις χώρες, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της μη-κυβερνητικής οργάνωσης, Πίτερ Aϊγκεν. Oι HΠA και η Bρετανία βρίσκονται στις ίδιες θέσεις (16η και 10η αντίστοιχα), ενώ και η Γερμανία παρέμεινε στη 18η θέση, καθώς τα σκάνδαλα χρηματοδότησης των Σοσιαλδημοκρατών δεν επέτρεψαν στη χώρα να επιδείξει διαφάνεια και να βελτιώσει την κατάταξή της. Oι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που για μία ακόμα φορά πλήττονται από κρούσματα διαφθοράς: «H αξιοπιστία των δημοκρατικών καθεστώτων πλήττεται από φαινόμενα δωροδοκίας και κακής διαχείρισης από την πλευρά της πολιτικής ελίτ», τονίζει ο Aϊγκεν και επισημαίνει ότι η διαφθορά «καλπάζει» στην Iνδονησία, την Kένυα, την Aγκόλα, τη Mαδαγασκάρη, την Παραγουάη, τη Nιγηρία και το Mπαγκλαντές. Παρόμοιο είναι το τοπίο και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: H Σλοβενία αύξησε τη βαθμολογία της από 5,2 στις 6 μονάδες, ενώ βελτίωση σημείωσε και η Pωσία, η οποία ωστόσο μαζί με το Oυζμπεκιστάν, τη Γεωργία, την Oυκρανία, το Kαζακστάν και τη Mολδαβία βαθμολογούνται με βαθμούς χαμηλότερους του 3.

    [06] ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Βερολίνο, 29 Αυγούστου 2002 (20:44 UTC+2)

    Στη Γερμανία οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον ενός 28χρονου Μαροκινού φοιτητή, που κατηγορείται ότι είχε ανάμιξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Όπως μετέδωσε το BBC, σύμφωνα με τα στοιχεία που τον βαρύνουν ο 28χρονος Μαροκινός, Mουνίρ Ελ Μοτασαντέκ, ήταν μέλος μιας ομάδας της οργάνωσης Αλ Κάϊντα με έδρα την πόλη του Αμβούργου, στη βόρεια Γερμανία.

    Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Κάϊ Νέμχ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πυρήνας αυτός της Αλ-Κάϊντα προσχεδίαζε και συμμετείχε σε προπαρασκευαστικές πράξεις ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση των αεροπειρατιών της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Νεμχ διάβασε το κατηγορητήριο κατά του Μοτασαντέκ, που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση και τη συνεργεία στις δολοφονίες πάνω από τριών χιλιάδων ατόμων.

    Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές ο τρομοκρατικός πυρήνας του Αμβούργου διέθετε περισσότερα από τρία μέλη, που διέμεναν στην πόλη από το 1992 μέχρι το 1999.

    Ανάμεσά τους και ο Μαροκινός ύποπτος, που κατηγορείται ότι βοήθησε τους αεροπειρατές των αεροπλάνων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στην Πενσιλβάνια.

    Οι αρχές τον κατηγορούν ότι γνώριζε προσωπικά τους αεροπειρατές και μάλιστα ότι διαχειριζόταν έναν τραπεζικό λογαριασμό ενός από αυτούς.

    Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Μοτασαντέκ διέμενε σε ένα διαμέρισμα πολύ κοντά στο σπίτι του αεροπειρατή Μαρουάν Αλ Σεχί, και στον ηγέτη των καμικάζι της 11ης Σεπτεμβρίου, Μοχάμεντ Άτα.

    Παράλληλα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η υπογραφή του βρέθηκε στη διαθήκη του αεροπειρατή Μοχάμεντ Ατα.

    Ο κ. Νεμχ είπε ότι η ομάδα αυτή σχεδίαζε να χτυπήσει στόχους στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας αεροπλάνα, από το 1999.

    Ένας από τους αεροπειρατές είχε εκμυστηρευθεί τότε σε βιβλιοθηκάριο ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το γερμανό εισαγγελέα.

    «Θα υπάρξουν χιλιάδες νεκροί και όλοι θα με έχετε στο μυαλό σας» ήταν τα λόγια του αεροπειρατή σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

    Το Αμβούργο έχει γίνει το επίκεντρο των γερμανικών ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς πιστεύεται ότι οι αεροπειρατές είχαν εγγραφεί στο πανεπιστήμιο της πόλης.

    Ο 28χρονος Μαροκινός είναι ο πρώτος που αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Γερμανία, και δηλώνει αθώος.

    Ο Μοτασαντέκ συνελήφθη τον Νοέμβριο, καθώς είχε θεωρηθεί ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατικό δίκτυο.

    [07] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΦΥΡΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (20:40 UTC+2)

    Με ήττα ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους η Εφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ, που διεξάγεται στη Βασιλεία της Ελβετίας. Το κορυφαίο ελληνικό δίδυμο, που ταξίδευσε στην ελβετική πόλη, με στόχο την υπεράσπιση του χρυσού μεταλλίου που είχαν κατακτήσει ένα χρόνο πριν, έχασαν από τις Τσέχες Τεκνετζάνοβα -Τομπιάσοβα με 2-0 σετ.

    Οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες θα αντιμετωπίσουν το απόγευμα τις Ελβετίδες Γκιντζμπέργκερ - Σκρίβαν.

    Ωστόσο, νικηφόρα ξεκίνησαν οι Θάλεια Κουτρουμανίδου και Κατερίνα Νικολαϊδου που το πρωϊ νίκησαν με 2-1 τις Σουηδέζες Γκράνστρομ - Λιούνγκουϊστ και αυτή την ώρα αντιμετωπίζουν τις Ιταλίδες Περότα - Γκατέλι.

    [08] Ν. ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ: ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (20:37 UTC+2)

    Δυσκολότερη αποστολή από αυτήν του Ολυμπιακού έχει η ΑΕΚ. Στον 3ο όμιλο όπου μετέχει θα βρεθεί απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, την Ρόμα και την Γκενκ. Λίγο μετά το τέλος της διαδικασίας, ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς δήλωσε: «Τι να πούμε για την Ρεάλ και την Ρόμα. Τα λόγια είναι περιττά. Και οι δύο ομάδες είναι πολύ καλές, αλλά εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Δεν πρέπει να μας τρομάζει η κλήρωση. Η Γκενκ είναι η πιο αδύναμη ομάδα, αλλά έχουν καλούς παίκτες και παρουσιάζει πολύ καλό σύνολο. Και ο Ολυμπιακός κληρώθηκε σε δύσκολο όμιλο, αλλά ούτε εμείς, ούτε αυτοί, πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια και να πούμε ότι είμαστε τελειωμένοι».

    [09] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Ουάσινγκτον, 29 Αυγούστου 2002 (20:26 UTC+2)

    Το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μεγάλα χρηματικά ποσά παρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης των ενεργειών της οργάνωσης αναφέρεται σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για το εν λόγω θέμα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στην 43σέλιδη έκθεση του Οργανισμού αναφέρεται ότι η οργάνωση εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε γιγαντιαίους χρηματικούς λογαριασμούς σε πολλά μέρη του κόσμου, γεγονός που της επιτρέπει να διεξάγει τρομοκρατικά χτυπήματα όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο.

    Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν παγώσει το ποσό των 112 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν σε υποστηρικτές του δικτύου, ωστόσο τους τελευταίους οχτώ μήνες το αντίστοιχο χρηματικό ποσό ήταν της τάξεως των 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΕΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (20:12 UTC+2)

    Η κλήρωση που έγινε σήμερα στο Μονακό βρήκε τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει στο 6ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Λεβερκούζεν και την Μακάμπι Χάϊφα. Αντίπαλοι πολύ δυνατοί για την ελληνική ομάδα.

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης δήλωσε: «Η Μάντσεστερ και η Λεβερκούζεν είναι δύο από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Ολες οι ομάδες που μετέχουν στο θεσμό είναι καλές. Οσο για την Μακάμπι Χάιφα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πέρσι έκανε πολύ καλή εμφάνιση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πρέπει να δούμε αν θα παίξουμε στην Κύπρο. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε».

    [11] ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΡΑΒΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

    Ντιτρόιτ, 29 Αυγούστου 2002 (20:06 UTC+2)

    Οι αμερικανικές αρχές στο Ντιτρόιτ άσκησαν δίωξη εναντίον πέντε αράβων με την κατηγορία της συμμετοχής σε μια ομάδα που σχεδίαζε επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και εναντίον αμερικανικών στόχων στο εξωτερικό.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πρόκειται για τους Καρίμ Κουμπρίτι, Αχμέτ Χανάν, Γιουσέφ Χμίμσα, Φαρούκ Αλί Χαιμούντ και τον Αμντάλα.

    Η ομάδα στην οποία ανήκαν έχει την ονομασία Σαλαφίγια, ονομασία που προέρχεται από την έκφραση αλ Σαλάφ αλ Σαλίχ που σημαίνει σεβάσμιοι πρόγονοι.

    Οι δυο από τους συλληφθέντες είναι μαροκινής καταγωγής ενώ ένας άλλος κατάγεται από την Αλγερία.

    Οι τέσσερις που έχουν ήδη συλληφθεί αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνομωσίας με σκοπό την παροχή υλικής υποστήριξης στους τρομοκράτες.

    Αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για απάτη με πλαστές βίζες και άλλα έγγραφα.

    [12] ΑΝΩΦΕΛΗ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΛΕΕΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ

    Δαμασκός, 29 Αυγούστου 2002 (19:55 UTC+2)

    Το Ιράκ χαρακτήρισε ανώφελη την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη καθώς η «παράλογη και εγκληματική» αμερικανική διοίκηση έχει σκοπό να επιτεθεί με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σε δηλώσεις του ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταχα Γιασίν Ραμανατάν επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια κίνηση καλής θέλησης από το Ιράκ ούτε για ύπαρξη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την «επιστροφή των κατασκόπων» εφόσον η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να επιτεθεί στη Βαγδάτη.

    Ο Ιρακινός αξιωματούχος χαρακτήρισε παράλογη και εγκληματική την αμερικανική κυβέρνηση ενώ κάλεσε τα αραβικά κράτη να αντιταχθούν στα σχέδια των ΗΠΑ για επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    [13] ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Βουκουρέστι, 29 Αυγούστου 2002 (19:54 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της επίσκεψης του προέδρου της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου στη Ρωσία.

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μάλλον την περίοδο 23 28 Σεπτεμβρίου ωστόσο οι τελικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα όταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ επιστρέψει στη Μόσχα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών.

    [14] ΘΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΟΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ATHENS 2002 REGATTA

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:51 UTC+2)

    Αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο της Ολυμπιακής προετοιμασίας σε όλους τους τομείς με ιδιαίτερη έμφαση στις εμπειρίες που αντλήθηκαν από την διοργάνωση της ATHENS 2002 REGATTA έκανε η πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ.

    Η παρουσίαση απέσπασε θετικότατα σχόλια τόσο από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Δρ. Ζακ Ρόγκ, όσο και από τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Ντένις Όσβαλντ οι οποίοι συνεχάρησαν την Οργανωτική Επιτροπή διότι έχει καλύψει πλήρως το χαμένο έδαφος των προηγουμένων ετών. Παράλληλα εξήραν το έργο που έγινε στο πλαίσιο της διοργάνωσης της ATHENS 2002 REGATTA. Χαρακτηριστικά ο Ντένις Όσβαλντ είπε: «Θέλω να σας συγχαρώ για την οργάνωση της REGATTA. Ήταν μια σημαντική επιτυχία που αύξησε τόσο τη δική σας αυτοπεποίθηση όσο και την εμπιστοσύνη των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών για την δουλειά σας και την ικανότητά σας».

    Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση του ημερήσιου αγωνιστικού προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο απέσπασε θετικά σχόλια, ενώ εγκρίθηκαν η φόρμα της κάρτας διαπίστευσης και τα εικονογράμματα των αγωνισμάτων.

    Η Οργανωτική Επιτροπή παρέδωσε ακόμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ το πρόγραμμα εισιτηρίων για τους αγώνες του 2004, το οποίο θα τύχει της μελέτης και των παρατηρήσεων της ΔΟΕ και θα τεθεί προς τελική έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στα τέλη Νοεμβρίου αφού προηγουμένως όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ Ζακ Ρόγκ συνδυαστεί με τη γενικότερη στρατηγική επικοινωνίας και προβολής της ΔΟΕ.

    Εξερχόμενη της αίθουσας που φέρει το όνομα του Βαρώνου Ντε Κουμπερτέν- όπου γίνονται οι συνεδριάσεις της Ε.Ε της ΔΟΕ - η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 δήλωσε :

    «Σήμερα, η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ την πρόοδο της προετοιμασίας για τους Αγώνες του 2004. Καθώς απομένουν λιγότερα από δύο χρόνια πριν από την τελετή έναρξης, το γεγονός ότι έχουμε περάσει από το σχεδιασμό στη δράση, αποτέλεσε τον άξονα της παρουσίασής μας.

    Για να επιδείξουμε την πρόοδο που επιτεύχθηκε από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, χρησιμοποιήσαμε στοιχεία σχετικά με συγκεκριμένα έργα και προγράμματά μας.

    Προχωρεί κανονικά, για παράδειγμα, η κατασκευή 17 αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ η κατασκευή πέντε εγκαταστάσεων βρίσκεται μπροστά από τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα.

    Το Ολυμπιακό Χωριό εισέρχεται στη φάση της αποπεράτωσης.

    Το Πρόγραμμα Φιλοξενίας έχει ήδη καλύψει τις ανάγκες της Ολυμπιακής Οικογένειας. Με την υπογραφή χορηγικών συμφωνιών με τις εταιρίες SHELL και ALSTOM SIEMENS έχουμε καλύψει σε ποσοστό 114% τον προϋπολογισμό του χορηγικού μας προγράμματος.

    Στο θέμα της Ασφάλειας, αναφέραμε τις συλλήψεις 15 μελών της Οργάνωσης «17 Νοέμβρη», καθώς και την σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ότι όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με την οργάνωση αυτή έχουν διαλευκανθεί.

    Βεβαίως, παραμένουμε σε εγρήγορση και το θέμα της Ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας.

    Σε άλλα Προγράμματα της ΑΘΗΝΑ 2004, όπως είναι τα Εισιτήρια, η Προστασία του Περιβάλλοντος, ο Εθελοντισμός όπου έχουμε συγκεντρώσει 35,200 επίσημες αιτήσεις, η Λαμπαδηδρομία και τα Αθλήματα που αποτελούν την καρδιά των Αγώνων, σημειώνουμε πρόοδο και επιταχύνουμε.

    Η ΑΘΗΝΑ 2004 αναλαμβάνει τώρα επιχειρησιακή δράση και η δουλειά μας κρίνεται πλέον με διαφορετικά κριτήρια.

    Μπορούμε να συνδυάσουμε αυτές τις ξεχωριστές λειτουργίες και να διαμορφώσουμε κοινή επιχειρησιακή δράση;

    Έχουμε διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια του έργου μας και μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πραγματικό χρόνο;

    Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα οργανωτικά μας όρια δράσης και να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς;

    Αυτά τα σημεία δοκιμάσαμε στην ATHENS 2002 Regatta την προηγούμενη εβδομάδα. Στον ΄Άγιο Κοσμά, διαφορετικά τμήματα της ΑΘΗΝΑ 2004 συνεργάστηκαν αρμονικά με το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, την Τροχαία, με ένα κοντινό Νοσοκομείο, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, διάφορους εργολάβους, την SHELL που παρείχε καύσιμα σε 140 σκάφη και τους προμηθευτές που φρόντισαν τη διατροφή περισσότερων από 500 αθλητές και όλων των εργαζομένων στη διοργάνωση.

    Η ισχύς κάθε τομέα της οργάνωσής μας, της Τεχνολογίας, της Ασφάλειας, της Διαπίστευσης, το έμψυχο δυναμικό μας, οι Ιατρικές Υπηρεσίες, ακόμη και η ικανότητά μας να μετακινήσουμε τους αθλητές από τα νερά όταν ξέσπασε μία καταιγίδα όλα αυτά δοκιμάστηκαν μέσα σε συνθήκες πίεσης. Κρινόμενη, συνεπώς με αυτά τα επιχειρησιακά κριτήρια, η Regatta ήταν απόλυτα επιτυχημένη και αναφέραμε στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι τα σχέδιά μας απέδωσαν.

    Αυτό το γεγονός μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση.

    Το μεγαλύτερο έπαινο, όμως, τον λάβαμε από την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας και από τους Ιστιοπλόους που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να αγωνιστούν στον ΄Άγιο Κοσμά, τόσο την επόμενη χρονιά όσο και το 2004.

    Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά αναφέραμε στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι τα μαθήματα που διδαχθήκαμε στη Regatta θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε κάθε πλευρά της προετοιμασίας μας. Η επιτυχία αυτή μας ωθεί να δουλέψουμε πιο σκληρά και πιο αποτελεσματικά στο χρόνο που απομένει».

    Για το πρόγραμμα των εισιτηρίων, το οποίο κατατέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 κ. Μάρτων Σίμιτσεκ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε: «Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να συνδυάσει το ευρύτερο επικοινωνιακό της πρόγραμμα με αυτό των εισιτηρίων των Ολυμπιακών Αγώνων . Θα μελετηθεί κάθε λεπτομέρεια αυτού του προγράμματος, όπως και των εισιτηρίων και μας έχει δοθεί διαβεβαίωση ότι θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής».

    [15] ΠΑΡΟΧΗ 109 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Βουκουρέστι, 29 Αυγούστου 2002 (19:50 UTC+2)

    Μέλη της διοικητικής επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις σχετικά με την απόδοση και το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η οικονομία της Ρουμανίας βάσει των οποίων θα μπορέσει η χώρα να εξασφαλίσει τελικά οικονομική βοήθεια ύψους 109 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οργανισμό.

    Ο πρόεδρος της χώρας Ίον Ιλιέσκου χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι την απόφαση του Ταμείου για παροχή της οικονομικής βοήθειας λέγοντας ότι αποτελεί ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ευνοϊκή αυτή χρονική στιγμή θα πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να προσελκυσθούν ξένοι επενδυτές στη χώρα.

    Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάι Τανασέσκου χαιρέτησε την απόφαση του Δ.Ν.Τ. δηλώνοντας ότι φανερώνει την εκτίμηση του οργανισμού για τα βήματα στα οποία έχει προβεί η χώρα το τελευταίο διάστημα.

    [16] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2002 (19:43 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Συνέπεια, ενότητα, σταθερότητα, αποφασιστικότητα συνέστησε στα μέλη της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο που είχε ως αντικείμενο θέματα παιδείας.

    Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στο θέμα των πανεπιστημιακών έκανε λόγο για "απευκταίες κινητοποιήσεις" επισημαίνοντας πως "δεν υπάρχει αντίθεση, ούτε με τους καθηγητές, ούτε με τα πανεπιστήμια. Το μόνο πρόβλημα που μας χωρίζει είναι το μισθολογικό, το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου το 2003. Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ειδικά της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια, είναι υπέρ ενός ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου, που μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. "Θέλουμε να δώσουμε λύση, λύση πειστική, λύση βιώσιμη στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και μας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε με τους πανεπιστημιακούς για να υπάρχουν λύσεις" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Επίσης ο κ. Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη ανάδειξης της ενισχυτικής διδασκαλίας, θεσμός που απαντά στην επιβάρυνση της οικογένειας, που γίνεται με τα φροντιστήρια, όπως επίσης να δοθεί και ιδιαίτερη προσοχή στη διδασκαλία ξένων γλωσσών στη δημόσια εκπαίδευση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενόψει της ΔΕΘ, λέγοντας ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι πιεστικές αλλά θα μπορέσουμε να αντισταθούμε αν έχουμε όλοι την ίδια γραμμή, ενότητα, αποφασιστικότητα και σωστή επιχειρηματολογία.

    Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να έχουν συνεχή παρουσία στις περιφέρειες, "ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε όσα προβλήματα είναι ακόμη εκκρεμή, λέγοντας ότι είναι λογικό η αντιπολίτευση να κινηθεί για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όπως κι εμείς. Θεωρώ", είπε, "ότι η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να εμφανίσει ή να αναδείξει τις δημοτικές εκλογές, ως ένα δήθεν πρόκριμα, για το τι θα συμβεί μετά. Θα υπάρξουν, λοιπόν, διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που πιθανό να οφείλονται και στην τακτική αυτή της Ν.Δ.", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [17] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΠΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:37 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Μανωλάς ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της εθνικής ομάδας ελπίδων για τον αγώνα με την αντίστοιχη ομάδα της Ισπανίας, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ. στο γήπεδο Νίκος Γκούμας.

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι Γιάννης Αμανατίδης (Στουτγκάρδη), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Μπέρνλι), Λάμπρος Βαγγελής (Σιένα), Αντώνης Βούλγαρης (Απόλλων Αθηνών), Λουκάς Βύντρα (Πανηλειακός), Σπύρος Βάλλας (SKODA Ξάνθη), Ευθύμης Κουλουχέρης, Βασίλης Σπέρτος (Προοδευτική), Γιάννης Χρήστου, Γιώργος Φωτάκης, Ανέστης Αγρίτης (Αιγάλεω), Γιώργος Μελαμπιανάκης (Φωστήρας), Άρης Γαλανόπουλος (Καλαμάτα), Γιάννης Χρυσάφης, Μιχάλης Σηφάκης (ΟΦΗ), Αλέξης Γαβριλόπουλος (Ατρόμητος Αθηνών), Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Φώτης Κισκαμπάνης (ΠΑΟΚ), Τάσος Λυκούδης, Κλέοπας Γιάννου (Ολυμπιακός), Δημήτρης Πετκάκης (Καλαμαριά).

    [18] Ο ΣΠ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:34 UTC+2)

    «Για μια ακόμη φορά κατά τη σημερινή αποκάλυψη της υποψηφιότητας του ο κ. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε τον κακό του εαυτό», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας, με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για τις δημοτικές εκλογές.

    «Μετά τις γιγαντοαφίσες που ανήρτησε πριν λίγες μέρες σε εκατοντάδες σημεία τα οποία ανήκουν και μισθώνονται από το δήμο Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησε σήμερα απροκάλυπτα-ενώπιον του λαού της Θεσσαλονίκης και των δημοσιογράφων-τον μηχανισμό των δημοτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα της δημοτικής τηλεόρασης για να προωθήσει προσωπικά συμφέροντα. Ετσι, την ημέρα που ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τη διοίκηση του δήμου, ουσιαστικά αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διοίκηση αυτή», τόνισε ο κ. Βούγιας.

    «Με την παροιμιώδη πλέον προχειρότητα του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος κράτησε και πάλι τη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο, κρατώντας την αντιμέτωπη με την Πολιτεία, όπως κάνει αποκλειστικά εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Και προέβαλε για άλλη μια φορά ως έργο «δικό του» τα αυτονόητα, όπως την αποκομιδή των σκουπιδιών ή όσα έγιναν με κρατικά κονδύλια, όπως αναπλάσεις, ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια κλπ, παρουσιάζοντα μια στρεβλή εικόνα της πόλης, την οποία ο ίδιος περιέγραψε λίγες μέρες πριν περίπου ως γκέτο», υπογράμμισε.

    «Οι πολίτες γνωρίζουν την πραγματικότητα γιατί την ζουν καθημερινά. Και στις 13 Οκτωβρίου θα δώσουν την απάντηση στον κ. Παπαγεωργόπουλο και τις μεθόδους του», κατέληξε.

    [19] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2002 (19:33 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Διευκρινίσεις για την εμπλοκή του ονόματος του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βουτσάκη στο θέμα της τρομοκρατίας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί του.

    Το όνομα του κ. Βουτσάκη συμπεριλαμβάνεται στην τηλεφωνική ατζέντα του κ. Γιωτόπουλου. Όπως είπε ο κ. Πρωτόπαπας ο κ. Βουτσάκης δεν γνωρίζει τον κ. Γιωτόπουλο και η μόνη πιθανή εξήγηση που δίνει για την αναγραφή του ονόματός του στον τηλεφωνικό κατάλογο είναι ότι την άνοιξη του 1997, η κα Μαϊτέ Πεϊνό ζήτησε τηλεφωνικώς, μέσω μιας συναδέλφου της, να αναλάβει ο κ. Βουτσάκης, ως δικηγόρος, μια αστική υπόθεση που αφορούσε ζημιές που κάποιοι είχαν προκαλέσει στο σπίτι της στους Λειψούς. Ο κ. Βουτσάκης, δεδομένου ότι είχε αναστολή του δικηγορικού επαγγέλματός του, αρνήθηκε να αναλάβει την υπόθεση. Η κα Πεϊνό τον ευχαρίστησε και έκτοτε δεν υπήρξε καμία επαφή, είτε με την κα Πεϊνο, είτε με τη σχετική υπόθεση, κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [20] ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΑΕΚ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:30 UTC+2)

    Δύσκολη αποστολή έχουν οι δύο ελληνικές ομάδες που μετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η ΑΕΚ έχουν να αντιμετωπίσουν... μεγαθήρια, διεκδικώντας ουσιαστικά την 3η θέση στον όμιλο τους και την συμμετοχή τους στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οσο για την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, αυτό ίσως να αποτελεί για τις ελληνικές ομάδες απατηλό όνειρο.

    Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, κληρώθηκε στον 6ο όμιλο με αντιπάλους την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Λεβερκούζεν και την Μακάμπι Χάιφα. Η τελευταία ομάδα κάνει την αποστολή του λίγο πιο εύκολη. Οσο για τους «μπέμπηδες» του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον και την Λεβερκούζεν που είναι η ομάδα που πέρυσι έφτασε μία ανάσα από τρία τρόπαια ούτε που το συζητάει.

    Από την άλλη η ΑΕΚ, κληρώθηκε στον 3ο όμιλο με αντιπάλους την Ρεάλ Μαδρίτης, την Ρόμα και την Γκενκ. Η «βασίλισσα» είναι και πάλι το πρώτο φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο και να διατηρήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ πολλές αξιώσεις έχει και η Ρόμα. Η Γκενκ αποτελεί τον πιό προσιτό στην ΑΕΚ, αντίπαλο, καθώς η φετινή είναι η πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση, ενώ παράλληλα δεν διαθέτει και παίκτες-ονόματα.

    Στους υπόλοιπους ομίλους οι ομάδες που κληρώθηκαν είναι:

    Στον 1ο όμιλο, η Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, είναι το φαβορί για την πρόκριση, ενώ σε αυτόν μετέχουν η Ντόρμουντ, η Αϊντχόβεν και η Οσέρ.

    Στον 2ο όμιλο, Λίβερπουλ και Βαλένθια, πιθανότατα θα πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις. Η Σπαρτάκ Μόσχας είναι η 3η ομάδα, ενώ τον όμιλο συμπληρώνει η Βασιλεία.

    Στον 4ο όμιλο μετέχουν οι ομάδες του Αγιαξ, της Ιντερ, της Ρόζενμποργκ και της Λιόν.

    Στον 5ο όμιλο, η Γιουβέντους είναι το φαβορί, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου είναι η Φέγενορντ, η Νιουκάστλ και η Ντιναμό Κιέβου.

    Στον 7ο όμιλο φαβορί είναι η Μπάγερν, ενώ επίσης συμμετέχουν οι ομάδες της Κορούνια, της Μίλαν και της Λανς.

    Τέλος στον 8ο όμιλο η παρουσία της Μπαρτσελόνα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για την πρώτη θέση. Από κει και πέρα σκληρή μάχη θα δώσουν η Γαλατασαράι, η Λοκομοτίβ Μόσχας και η Μπριζ.

    Κ.Π.

    [21] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΑΔΗΝ ΝΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:27 UTC+2)

    Το πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην νέων (αθλητές και αθλήτριες μέχρι 22 ετών) διεξάγεται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Παλέρμο της Καρδίτσας. Παράλληλα διεξάγεται ημερίδα βάδην ανδρών και γυναικών. Η διαδρομή είναι κυκλική απόστασης 1000 μ. Ο αγώνας αυτός αποτελεί ένα από τα κριτήρια για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων βάδην που θα λάβουν μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθεί 12-13 Οκτωβρίου στο Τορίνο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα η εκκίνηση στην κατηγορία νέων θα δοθεί στις 17:30 και στην κατηγορία ανδρών - γυναικών στις 17:45.

    [22] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΘΕΤΕΙ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:24 UTC+2)

    Το πρόβλημα της μόλυνσης του Αξιού ποταμού από χημικά απόβλητα εργοστασίων που λειτουργούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, θέτει με δήλωσή του ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Παράλληλα σημειώνει ότι ο ποταμός δέχεται ανεξέλεγκτα τα αστικά λύματα της πρωτεύουσας της γειτονικής χώρας και άλλων περίπου δεκατριών μικρότερων πόλεων.

    Σύμφωνα με τον κ. Ψωμιάδη, οι παραπόταμοι του Αξιού που διέρχονται από το Πρίλεπ και το Μοναστήρι μεταφέρουν ρύπανση με διάφορες επικίνδυνες ουσίες, βαριά μέταλλα και ενώσεις χρωμίου ενώ στο Βέλες υπάρχουν δύο εργοστάσια μολύβδου και ψευδαργύρου και εργοστάσιο φωσφωρικών λιπασμάτων με επανειλημμένες διαρροές επικίνδυνων οξέων, που αφού εξοντώσουν τα ψάρια της περιοχής φτάνουν μέχρι το Θερμαϊκό Κόλπο.

    Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία της Θεσσαλονίκης επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της αδιαφορία και σημειώνει ότι παρά τις πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Μακεδονίας Θράκης στα Σκόπια κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ο Αξιός αποτελεί πηγή άρδευσης για χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Θεσσαλονίκης και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η ρύπανση και να υπάρξει μέριμνα για τις αγροτικές καλλιέργειες του νομού Θεσσαλονίκης.

    [23] ΠΕΤΥΧΕ Ο ΣΕΓΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Αυγούστου 2002 (19:23 UTC+2)

    «Εύστοχος» για μια ακόμα φορά ήταν ο ΣΕΓΑΣ στις προβλέψεις του για την εμφάνιση των εθνικών ομάδων στις φετινές μεγάλες διοργανώσεις. Σε έγγραφο που είχε καταθέσει τον περασμένο χειμώνα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), η ομοσπονδία του στίβου είχε προδιαγράψει με σαφήνεια τους στόχους του ελληνικού στίβου για το 2002. Για μια ακόμα φορά οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του ΣΕΓΑΣ επαληθεύτηκαν, όπως είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς του Σίδνει και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Έντμοντον.

    Συγκεκριμένα οι προβλέψεις του ΣΕΓΑΣ μιλούσαν για :

    1. Ευρωπαικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου: θέσεις 1-3: 0-3 και θέσεις 4-8: 2-8.

    2. Ευρωπαικό Κύπελλο (Μπρούνο Τζάουλι): άνοδος στην Super League.

    3. Ευρωπαικό Κύπελλο Συνθέτων: Παραμονή - Ανοδος στην Super League.

    4. Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων: θέσεις 1-3 : 0-3, θέσεις 4-8: 3-6 και θέσεις 9-12: 2-6.

    5. Ευρωπαικό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών: θέσεις 1-3: 3-6, θέσεις 4-8: 4-10 και θέσεις 9-12: 2-6.

    Στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου ο απολογισμός της ελληνικής ομάδας ήταν: θέσεις 1-3: 6, θέσεις 4-8: 9+2 σκυταλοδρομίες, θέσεις 9-12: 6+2 σκυταλοδρομίες. Οι εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών ανέβηκαν στην Super League του Ευρωπαικού Κυπέλλου (Μπρούνο Τζάουλι). Επίσης στην Super League του Ευρωπαικού Κυπέλλου στα σύνθετα ανέβηκε και η ομάδα των γυναικών (οι άνδρες ήταν άτυχοι γιατί τραυματίστηκε ο Πρ. Κορκίζογλου).

    Στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βιέννης η ελληνική ομάδα κατέκτησε δύο μετάλλια (χρυσό και χάλκινο) και είχε ακόμα μια πέμπτη και μια έκτη θέση. Πίσω από τους στόχους της έμεινε η ελληνική ομάδα στο παγκόσμιο εφήβων - νεανίδων της Τζαμάικα, όπου πήρε δυο τέταρτες θέσεις στο άλμα επί κοντώ.

    Απομένει μόνο να δούμε αν στο παγκόσμιο κύπελλο βάδην που γίνεται στο Τορίνο θα καταφέρουν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες να επαληθεύσουν τα προγνωστικά που μιλάνε για: θέσεις 1-3: 0-1, θέσεις 4-8: 0-2, θέσεις 9-12: 1-2.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΒΕΑ

    Aθήνα, 29 Αυγούστου 2002 (19:14 UTC+2)

    Τις προτάσεις του συνδυασμού της «Αθήνα αύριο» για την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας παρουσίασε η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με το Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

    Στις προτάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία Οργανισμού Ανάπτυξης της Οικονομίας και Προβολής της Αθήνας, η δραστική αντιμετώπιση του παραεμπορίου, ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών αλλά και των προστίμων για τις παραβάσεις, η προβολή της Αθήνας ενόψει του 2004 και η καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών της Αθήνας με ηλεκτρονικά περίπτερα πληροφόρησης, ειδικό ξενόγλωσσο δικτυακό τόπο, χώρους πληροφόρησης στα σημεία εισόδου των ξένων επισκεπτών και εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δρακούλης Φουντουκάκος, δήλωσε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διεκδικεί μειωμένα δημοτικά τέλη και ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του προς τις επιχειρήσεις - μέλη του. Παράλληλα τόνισε πως το ΕΒΕΑ συντάσσεται μαζί με το Δήμο της Αθήνας στην κοινή προσπάθεια για άσκηση πιέσεων με σκοπό τη δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης και βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης από τις συγκεντρώσεις και τη λήψη μέτρων κατά του παράνομου και πλανόδιου εμπορίου.

    Νωρίτερα η κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε τη βαρβάκειο αγορά για την οποία υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων υποδομής.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 August 2002 - 18:13:37 UTC