Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ
  • [02] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
  • [03] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ
  • [04] ΕΥΘΥΜΙΟΥ:Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ
  • [05] ΒΑΡΥ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [07] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
  • [08] Η ΠΑΕ ΟΦΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΧΑΝΕΪ
  • [10] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ
  • [11] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ
  • [12] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ- ΒΑΖΕΧΑ
  • [14] "ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ" ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [15] ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΙΜ ΤΣΑΤΙ
  • [16] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ
  • [17] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ
  • [18] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
  • [19] "ΟΧΙ" ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ
  • [20] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ
  • [21] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
  • [23] "ΧΑΡΤΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [24] ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [01] ΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΠΕΡΑΣΕ Ο Σ.ΞΗΡΟΣ

    Aθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (12:59 UTC+2)

    Το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε το μεσημέρι ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος μεταφέρθηκε στις φυλακές μετά από 65 μέρες νοσηλείας στον «Ευαγγελισμό». Νωρίτερα οι γιατροί έδωσαν το «πράσινο φως» για τη μεταφορά του ενώ η όλη επιχείρηση ήταν αστραπιαία και πραγματοποιήθηκε συνοδεία ισχυρούς αστυνομικής δύναμης. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και στα σημεία από τα οποία περνούσε η αυτοκινητοπομπή διακοπτόταν η κυκλοφορία.

    Ο Σάββας Ξηρός μεταφέρθηκε στο ίδιο κελί με τα αδέλφια του Χριστόδουλο και Βασίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του δικηγόρου του, εξακολουθεί να έχει προβλήματα κινητικότητας καθώς και ορισμένα προβλήματα όρασης και ακοής.

    Με τη μεταγωγή του 40χρονου αγιογράφου στον Κορυδαλλό ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος στην υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη".

    [02] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (11:08 UTC+2)

    Οι ηγέτες των κρατών συγκεντρώθηκαν σήμερα για την τελευταία φάση της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, που διεξάγεται στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Περισσότεροι από 100 επικεφαλής χωρών από όλο τον κόσμο εργάζονται προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα στο τελευταίο τριήμερο το σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη μόλυνσης του περιβάλλοντος.

    Νωρίς το πρωί, οι σύνεδροι ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται κοντά στην τελευταία φάση της συμφωνίας μιας σειράς μέτρων, αρκεί να τακτοποιηθούν οι επί μέρους διαφορές για να επιτευχθεί η βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής στις φτωχές χώρες.

    Ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών για το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

    Όπως μεταδίδει το BBC, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες, αναμένεται να δοθεί μία λύση στο αδιέξοδο αργώ το απόγευμα.

    [03] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (13:02 UTC+2)

    Η Γερμανία οφείλει να επανορθώσει για τις ζημιές που προκάλεσε στη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα κι αυτό είναι μια ηθική δικαίωση για τα θύματα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος παρέστη σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, οι οποίες για πρώτη φορά έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Το θέμα των επανορθώσεων και της αποκατάστασης των συγγενών των θυμάτων έθεσε ο δήμαρχος του Χορτιάτη Θεόδωρος Χριστοδούλου ο οποίος παρατήρησε ότι οι κάτοικοι του Χορτιάτη δεν ορκίζονται αιώνια εκδίκηση στη μνήμη των θυμάτων αλλά ζητούν να υπάρξει επανόρθωση και αποκατάσταση. Στην αντιφώνησή του στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας η Δημοτική Αρχή, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη και παρατήρησε:

    «Ορθότατα τίθεται το θέμα της επανορθώσεως. Αυτές οι επανορθώσεις δεν ζητούνται για το χρηματικό μέρος των. Το χρηματικό μέρος είναι ο τρόπος εκφράσεως των ηθικών υποχρεώσεων που βαρύνουν εκείνους οι οποίοι ανήκουν στην ίδια φυλή, στο ίδιο έθνος, στην ίδια συνέχεια την κοινωνική με εκείνους οι οποίοι δεν εδίστασαν να εκτελέσουν ανθρώπους. Οφείλουν λοιπόν μια αναγνώριση, μια αναγνώριση στις οικογένειες των θυμάτων, μια αναγνώριση στα ίδια τα θύματα τα οποία θυσιάστηκαν και των οποίων οι ψυχές μένουν ανικανοποίητες μέχρι σήμερα. Αλλά ακόμη περισσότερο μια αναγνώριση στην ιδέα της δικαιοσύνης η οποία και αυτή δεν εδικαιώθη. Η δικαιοσύνη έμεινε αδικαίωτος σ' αυτή την περίπτωση. Κι αν ζητείται η επανόρθωσις δεν ζητείται για να γίνει πλουσιότερος ο κληρονόμος των δολοφονηθέντων ούτε το κράτος μας να γίνει πλουσιότερο από τα ψιχία των επανορθώσεων. Ζητούνται οι επανορθώσεις χάριν της ηθικής δικαιώσεως και αυτή την επανόρθωση οφείλουν να την πραγματοποιήσουν εκείνοι οι οποίοι διαδέχθηκαν όσους ελειτούργησαν κατά αυτόν τον τρόπο έστω κι αν καταδικάζουν και εκείνοι την συμπεριφορά τους».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως μέσα στο πλαίσιο της ευημερίας λησμονούμε πολλές φορές τις θυσίες που έκαναν οι προηγούμενοι από εμάς και ζήτησε να ξανασκεφτούμε τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής και τη θυσία των ηρώων του Χορτιάτη που ήταν ένα πραγματικό Ολοκαύτωμα γιαί οι Γερμανοί τους έκαψαν κυριολεκτικά. Έδωσε έμφαση στην αποτρόπαια αυτή πράξη λέγοντας ότι οι κατακτητές ξέσπασαν εναντίον αθώων και όχι ενόπλων ενώ υπενθύμισε πως η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει καταργήσει την ποινή του θανάτου ακόμη και για τους χειρότερους εγκληματίες.

    Παρόλα αυτά, είπε, οι Γερμανοί δεν εδίστασαν να εκτελέσουν τους κατοίκους του Χορτιάτη με τον τρόπο που τους εκτέλεσαν.

    Στην ομιλία του ο δήμαρχος του Χορτιάτη είπε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να μην συμβούν ξανά τέτοια φαινόμενα και εξέφρασε την ανησυχία του για τις περιπτώσεις εμφάνισης νεοναζιστικών οργανώσεων όπως και για τους πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη στους οποίους σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι.

    Αφηγήθηκε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944 με αφορμή μία ενέδρα Ελλήνων εναντίον Γερμανών στην οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις. Οι Γερμανοί έστειλαν φάλαγγα με 32 αυτοκίνητα στον Χορτιάτη, συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και στην συνέχεια άλλους εκτέλεσαν και άλλους τους έκαψαν. Γλίτωσαν μόνο 6 και στα 149 θύματα περιλαμβάνονται 39 παιδιά εκ των οποίων τα 32 ήταν κάτω των 12 ετών ακόμη και ολίγων μηνών.

    Οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα άρχισαν με το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οι επίσημοι και κάτοικοι του δήμου περπάτησαν μέχρι το μνημείο του Ολοκαυτώματος όπου ο κ. Στεφανόπουλος κατέθεσε στεφάνι κι έγινε προσκλητήριο νεκρών. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του Χορτιάτη, ορισμένοι από αυτούς του πρόσφεραν και δώρα ενώ ο δήμαρχος Θεόδωρος Χριστοδούλου του πρόσφερε μια πλακέτα που έχει χαραγμένο το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

    Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου ΜΑ-ΘΡ Γιώργος Λυσσαρίδης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κύρκος, Κώστας Διαμαντής Βασίλης Γερανίδης, της Νέας Δημοκρατίας Αδάμ Ρεγκούζας, του ΣΥΝ Ασημίνα Ξυροτύρη, οι υποψήφιοι νομάρχες Χατζησάββας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ρόκκος, Μιχάλης Τρεμόπουλος κ.α.

    [04] ΕΥΘΥΜΙΟΥ:Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (12:05 UTC+2)

    «Η πρωτοβουλία να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια ανήκει σε αυτόν που θέλει να τα κλείσει. Η κυβέρνηση εργάζεται στο σύνολό της για ένα σταθερό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε να είναι απρόσκοπτη η λειτουργία των πανεπιστημίων και να μη χάσουν 250.000 παιδιά το εξάμηνο». Τα παραπάνω τονίζει ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε σημερινή συνέντευξή του στα «Νέα», στην οποία εκφράζει την πεποίθηση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα ανταποκριθεί στην πρόταση της κυβέρνησης για έναν σταθερό διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα, ο οποίος δεν θα επικεντρωθεί στο μισθολογικό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας δεν τίθεται θέμα δυσμενής μεταχείρισης των πανεπιστημιακών, καθώς η θέση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει, μέσα στο 2002, ειδική μισθολογική ρύθμιση για καμία κατηγορία εργαζομένων, που να ισχύει από το 2003.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ευθυμίου προαναγγέλλει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου πενταετούς, προγράμματος φοιτητικής στέγης και εκτιμά ότι έως το 2008 θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του 30% των φοιτητών που θα σπουδάζουν εκτός μονίμου κατοικίας.

    Επίσης ο υπουργός Παιδείας, αποκλείει οποιαδήποτε συνολική μεταβολή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, πριν από το 2004 και επισημαίνει ότι καθηγητές και βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία εγκαίρως, ενώ είναι ήδη έτοιμο και το σύστημα αναπλήρωσης για τυχόν λειτουργικά κενά.

    Τέλος αναφορικά με την αναγνώριση των πτυχίων ξενων πανεπιστημίων που συνεργάζονται με κολέγια στη χώρα μας, ο κ. Ευθυμίου τονίζει ότι αυτή δεν είναι εφικτή τόσο από την ελληνική νομοθεσία, όσο και από τις ίδιες τις συνθήκες της Ε.Ε., που προσδιορίζουν ότι η εκπαίδευση είναι αντικείμενο της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών.

    [05] ΒΑΡΥ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Βαρύ χρηματικό πρόστιμο στους παίκτες του ΠΑΟ επέβαλλε ο έκπτωτος πρόεδρος της ομάδας, Αγγελος Φιλιππίδης. Ο λόγος; Τα δύο συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα της ομάδας στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Α' εθνικής.

    Από την πλευρά των παικτών, η τοποθέτηση για όλα όσα συμβαίνουν βγήκε επίσημα, με κοινή δήλωσή τους στο επίσημο site της ομάδας. Όμως σε αυτήν υπόσχονται καλύτερη πορεία.

    Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Με αφορμή τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, εμείς οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον προπονητή μας και το έργο του, καθώς επίσης και στη διοίκηση της ομάδας που πιστεύουμε ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Αυτήν την δύσκολη ώρα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Η ομάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Στην πραγματικότητα ένας δρόμος υπάρχει και αυτός είναι μονόδρομος. 'Η τον ακολουθούμε και πάμε μέχρι τέλους ή καθόμαστε και κλαίμε τη μοίρα μας μπροστά στο κακό που μας βρήκε. Για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την πρώτη. Καταλαβαίνουμε την αγανάκτηση του κόσμου. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε αυτήν την ώρα είναι ότι θα δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι για να ξαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό στο δρόμο των επιτυχιών. Καλούμε τους φιλάθλους μας να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια".

    Μετά τη συνάντηση με τον Κριστόφ Βαζέχα, ο κ. Φιλιππίδης συναντήθηκε με τους Φερνάντο Σάντος, Γιάσμινκο Βέλιτς και όλο το ιατρικό επιτελείο, τους γυμναστές και τους φυσιοθεραπευτές.

    [06] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τη δεύτερη της συναυλία στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ "Κύπρια 2002", δίνει απόψε η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα ερμηνεύσει υπό τη διεύθυνση του Vlandimir Ashkenazy την 9η Συμφωνία του Λούτβιχ βαν Μπετόβεν με τη συμμετοχή των χορωδιών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΡΤ) και Μακεδονίας. Η παράσταση θα δοθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΚΥΠΡΟΣ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

    Λεμεσός, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Οκτώ μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 7 σήμερα το πρωί στο δρόμο Φασουρίου - Ακρωτηρίου, διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάσταση από τους Βρετανούς γιγαντιαίας κεραίας στον υγροβιότοπο Ακρωτηρίου.

    Τα μέλη του Κινήματος πέρασαν αλυσίδες κατά μήκος του δρόμου πάνω στις οποίες αλυσοδέθηκαν και οι ίδιοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] Η ΠΑΕ ΟΦΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Στην αστυνομική διεύθυνση του Ηρακλείου έριξε τις ευθύνες το μεσημέρι με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΟΦΗ. Η διοίκηση του ΟΦΗ τονίζει ότι είχε κατ΄ επανάληψη επισημάνει στην αστυνομία και ότι όφειλε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Επίσης, η ΠΑΕ ΟΦΗ δηλώνει «ηθικά νικήτρια» και ευχαριστεί τους παίκτες και τους φιλάθλους της για την στήριξη.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΟΦΗ, έχει ως εξής: «H διοίκηση της ΠAE-OΦH συγχαίρει τους προπονητές και τους παίκτες της ομάδας μας για την μεγαλειώδη εμφάνιση που πραγματοποίησαν στον αγώνα με το Oλυμπιακό. Mπορεί από καθαρή ατυχία η ομάδα μας να μην είναι η νικήτρια του αγώνα και να μην πήρε τους βαθμούς που μετρούν στον βαθμολογικό πίνακα, όμως στον ηθικό τομέα εμείς θεωρούμε ότι η ομάδα μας είναι νικήτρια. H εκπληκτική εμφάνιση που πραγματοποίησε ο OΦH αναγνωρίσθηκε απ όλους και είμαστε σίγουροι ότι η ομάδα μας θα διακριθεί φέτος, γιατί έχει μεγάλες δυνατότητες. Επίσης, η διοίκηση της ΠAE OΦH θέλει να απευθύνει ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον φίλαθλο κόσμο, για την συγκλονιστική βοήθεια που πρόσφερε στην ομάδα μας. H δύναμη που μπορεί να δώσει ο φίλαθλος κόσμος είναι τεράστια και φάνηκε στο χθεσινό αγώνα. Ήμαστε σίγουροι ότι εφόσον ο φίλαθλος κόσμος μας συνεχίσει να είναι με παρόμοιο τρόπο κοντά στην ομάδα μας, τότε είναι θέμα χρόνου η διάκριση του OΦH. H διοίκηση της ΠAE-OΦH βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να καταδικάσει την απαράδεκτη εγκληματική αμέλεια που επιδείχθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Hρακλείου, με αποτέλεσμα να έχουμε γεγονότα που μας βρίσκουν αντίθετους και για τα οποία εμείς εξ αρχής είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας στον αστυνομικό διευθυντή Hρακλείου. Kαι στις δύο συναντήσεις που είχαμε με τον αστυνομικό διευθυντή Hρακλείου- στην δεύτερη ήσαν παρόντες και δύο αστυνομικοί υποδιευθυντές- το πρώτο θέμα που του θέσαμε ήταν να προστατευθεί το γήπεδο μας και συγχρόνως να εξασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Tα παραπάνω για μας είναι πιο σημαντικά για κάθε ματς που δίνει η ομάδα μας στο γήπεδο μας. Δυστυχώς από τον αστυνομικό διευθυντή Hρακλείου δεν έγινε καμία προσπάθεια για την λήψη έστω των απλών βασικών προληπτικών μέτρων που θα ήσαν αρκετά να αποτρέψουν ενέργειες που εμείς σαν διοίκηση πάντα τις έχομε καταδικάσει. Λυπούμαστε, αλλά η αστυνομική διεύθυνση Hρακλείου και οι υπεύθυνοι της δεν τήρησαν όπως είχαν υποχρέωση τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που μας είχαν δώσει και δεν φρόντισαν να προστατεύσουν τους πολίτες της πολης μας όπως είναι ταγμένοι».

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΧΑΝΕΪ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Μια ώρα διήρκησε το πρόγευμα εργασίας του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Βρετανό απεσταλμένο για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση Κληρίδη - Χάνεϊ συμμετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Διευθυντής του Γραφείου του ΥΠΕΞ Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Από βρετανικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Λιν Πάρκερ, ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής Φίλιπ Μπάρτον και ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας Στιούαρτ Σάμερς.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χάνεϊ μετέβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου έχει συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΕΝ ΑΚΣΟΥ

    Αγκυρα, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Στη μεγάλη συναυλία που έδωσε η γνωστή Τουρκάλα καλλιτέχνης Σεζέν Ακσού στο Αρχαίο Θέατρο της Εφέσου, στις 30 Αυγούστου, όπου τραγούδησε τραγούδια στην τουρκική, στην κουρδική, στην αρμενική και στην ελληνική, ενώ τη συνόδευε ορχήστρα από 174 μέλη και χειροκροτήθηκε από 10.000 ακροατές αναφέρεται εκτενώς ο τουρκικός τύπος.

    Ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγός Χουρσίτ Τολόν, στη δεξίωση που δόθηκε στην Αγκυρα με την ευκαιρία της "Εορτής της Νίκης" , εξέφρασε την ενόχλησή του για τη συναυλία, της Σεζέν Ακσού στην Εφεσο και τόνισε:

    "Αυτή την ημέρα βρήκαν για μία τέτοια συναυλία; Αντιμετωπίζω με δυσπιστία το γεγονός ότι δόθηκε μία τέτοια συναυλία με την ονομασία "Ψηφιδωτό Τουρκίας". Δεν έχω να πω τίποτε για την καλλιτέχνιδα, αλλά αυτή την ημέρα βρήκαν για μία τέτοια συναυλία; Θα μπορούσε η συναυλία να δοθεί στις 31, την 1η ή στις 2 του μηνός".

    Η εφημερίδα "Hurriyet" αναφέρεται στη συναυλία στην πρώτη σελίδα με τον πεντάστηλο τίτλο "Ο νόμος από τη Βουλή και η εκτέλεση από την Σεζέν" και επισημαίνει πως, μετά την επικύρωση του νόμου για την κουρδική από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, η Σεζέν Ακσου συμπεριέλαβε στα τραγούδια της και στη χορωδία της τραγούδια στην κουρδική, στην πρώτη συναυλία της.

    Ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας κ. Οζκιόκ, σε άρθρο του, τονίζει πως δεν συμφωνεί με το Στρατηγό Τολόν ο οποίος επέκρινε το γεγονός ότι η συναυλία δόθηκε στις 30 Αυγούστου.

    Ο κ. Οζκιόκ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε από την ανταποκρίτρια που είχε στείλει στη συναυλία, επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός, δεν εκφράσθηκε καμία λέξη περί εχθρότητας και είχαν συγκινηθεί οι πάντες. Ακόμη τονίζει πως μίλησε με την ίδια την καλλιτέχνιδα, την κα Ακσού, η οποία του είπε ότι η συγκεκριμένη μέρα για τη συναυλία τους είχε δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Η "Radikal" αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο "Τα χρώματα της Τουρκίας έλαμψαν με τον ήλιο της Σεζέν".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η βραδιά ήταν αξέχαστη και επί σκηνής βρίσκονταν Αρμένιοι, Ελληνες, Κούρδοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Επικεφαλής τους δε, η Σεζέν Ακσού. Τραγούδησαν όλοι μαζί τα τραγούδια αυτού του τόπου και πολύ καλά έκαναν.

    Η "Zaman" προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα και με τον τρίστηλο τίτλο "Η συναυλία της Σεζέν Ακσού που επικρίθηκε, έφερε κοντά διαφορετικές θρησκείες και γλώσσες, καθώς επίσης και πολιτισμούς οι οποίοι έζησαν ειρηνικά επί αιώνες στα εδάφη αυτά".

    Στο δημοσίευμα τονίζεται πως αρμόδιοι του Πολιτιστικού Κέντρου δεν σχολίασαν τα λόγια του Στρατηγού Τολόν, αλλά τόνισαν πως η συναυλία ήταν θαυμάσια και δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα όσον αφορά την ημερομηνία.

    Η "Sabah" αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο "Σεζέν: Θα το ήθελε και ο Ατατούρκ;".

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τα λόγια του Στρατηγού Τολόν είχαν ευρεία απήχηση. Η Σεζέν Ακσού, σε δήλωσή της προς την εφημερίδα, τόνισε ότι δεν θέλει να σχολιάσει τα λόγια του Στρατηγού Τολόν, αλλά πρόσθεσε πως εάν ζούσε ο Ατατούρκ κι εκείνος θα ήθελε να γίνει έτσι.

    Τέλος η "Milliyet" προβάλλει το θέμα σε δίστηλο στην κορυφή της πρώτης σελίδας με τον τίτλο "Απάντηση από τη Σεζέν στο Στρατηγό Τολόν: Αν ζούσε ο Ατατούρκ έτσι θα γιόρταζε".

    Σε σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπήρξε αντίδραση για τη συναυλία της Σεζέν Ακσού από το MHP.

    Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του MHP, (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) Μεχμέτ Γκιούλ, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Στρατηγό Τολόν και κατηγόρησε την Σεζέν Ακσού λέγοντας: "Το γεγονός ότι είχε σχέσεις κάποτε με τον αρμενικής καταγωγής μουσικοσυνθέτη Οννο Τουντς, είναι προσωπικό της θέμα. Μην συγχέει όμως την προσωπική της ζωή με τη ζωή του τουρκικού έθνους. Δεν θέλουμε να βλέπουμε έτσι την Σεζέν Ακσού που εκτιμούμε και αγαπούμε. Να μην ξεγελιέται από ορισμένους κύκλους. Η σύστασή μου στην Ακσού είναι να πάει να δώσει τη συναυλία αυτή στον Ελληνοκυπριακό τομέα και στην Αρμενία. Ισως να της επιτρέψουν να τη δώσει, αλλά δεν θα τη χειροκροτήσουν με θέρμη όπως εδώ. Να δώσει εκεί αυτή τη συναυλία, έτσι για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνοκύπριοι και οι Αρμένιοι τα τουρκικά τραγούδια. Εγώ υποθέτω πως εάν μάθουν ότι θα δώσει τη συναυλία αυτή εκεί, δεν θα της δώσουν καν θεώρηση".

    [11] ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ

    Ισλαμαμπάντ, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Το Πακιστάν ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απελευθερώσουν τους 58 Πακιστανούς που κρατούνται στη βάση Γκουαντάναμο μαζί με υπόλοιπα μέλη της Αλ Κάιντα.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ομάδα μελών των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών επισκέφθηκε τη βάση στην Κούβα και ανέκρινε τους Πακιστανούς κρατουμένους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανείς από αυτούς δεν είχε καμία σχέση με το δίκτυο Αλ Κάιντα.

    Οι Πακιστανοί συνελήφθησαν από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν κατά τη στρατιωτική εκστρατεία που έλαβε χώρα εκεί.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις τους μετέφεραν στην βάση Γκουαντάναμο μαζί με τους άλλους κρατουμένους που θεωρούνται μέλη της Αλ Κάιντα.

    Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί τα στοιχεία των Πακιστανών κρατουμένων και ότι κανείς από αυτούς δεν είχε εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες.

    Οι πακιστανικές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το αίτημά τους θα εισακουσθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [12] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Τίρανα, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    του Κλ. Λιάτη

    Αρχίζουν το βράδυ οι εργασίες της Αλβανικής Βουλής μετά τις θερινές διακοπές.

    Πριν την έναρξη των εργασιών συνεδρίασε η κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία καθορίζει τα θέματα που θα συζητηθούν στη Βουλή και εξέτασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις συνοριακές διαβάσεις της Κρυσταλλοπηγής και της Κακαβιάς, με τον υπερβολικό συνωστισμό Αλβανών μεταναστών που επέστρεφαν στην Ελλάδα, μετά τις διακοπές τους στην Αλβανία.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος Ναρντ Ντόκα ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα από τον πρωθυπουργό Φατός Νάνο και τον υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα για την κατάσταση στις δύο συνοριακές διαβάσεις, την οποία χαρακτήρισε "σοβαρή και απαράδεκτη".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος "Λεγκαλιτέτι" Εκερέμ Σπάχια κατηγόρησε τόσο την ελληνική, όσο και την αλβανική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Κρυσταλλοπηγή και την Κακαβιά, τονίζοντας ότι "το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με υπευθυνότητα από το Σώμα της Βουλής. Η Βουλή θα πρέπει να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των Αλβανών πολιτών που υποφέρουν στα σύνορα, εφόσον αυτό δεν είναι σε θέση να το κάνει η αλβανική κυβέρνηση".

    Ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι "η κατάσταση στην Κρυσταλλοπηγή και στην Κακαβιά είναι και πάλι βεβαρυμένη", ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκράμοζ Ρούτσι δήλωσε ότι "μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της αλβανικής πλευράς η κατάσταση στα σύνορα έχει ομαλοποιηθεί".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στις συνοριακές διαβάσεις ισχυρίστηκε ότι "η αλβανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για τη βελτίωση της κατάστασης, πράγμα που δεν έγινε από την ελληνική διοίκηση, η οποία είναι από τις πιο προβληματικές διοικήσεις της Ε.Ε.".

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ- ΒΑΖΕΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Συνάντηση με τον Κριστόφ Βαζέχα είχε ο έκπτωτος πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, Αγγελος Φιλιππίδης. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η άσχημη εικόνα του ΠΑΟ στην έναρξη του πρωταθλήματος, αλλά και η ήττα από την Προοδευτική. Ο Βαζέχα, εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες του, τόνισε στον κ. Φιλιππίδη ότι ανέλαβαν την ευθύνη της ήττας από την Προοδευτική, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Φερνάντο Σάντος.

    Μετά το τέλος της δεύτερης αγωνιστικής χθες παίκτες και προπονητής δεν είχαν όρεξη για πολλά λόγια. Ετσι αυτές έγιναν σήμερα, με όλες τις παρατηρήσεις από τον κ. Σάντος. Παίκτες και τεχνική ηγεσία ανέλυσαν τις αιτίες της ήττας, αλλά παράλληλα υποσχέθηκαν ότι στο εξής θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να κάνει η ομάδα πορεία, ανάλογη της ιστορίας της.

    [14] "ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΑ" ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ

    Αγκυρα, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Την εκτίμηση Τούρκων εμπειρογνωμόνων ότι "θα ήταν τρέλα να προσαρτήσει η Τουρκία το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου" σε περίπτωση ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβάλει με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Zaman".

    Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα τονίζεται ότι Τούρκοι εμπειρογνώμονες σχολιάζοντας το θέμα της προσάρτησης των κατεχόμενων, θέμα το οποίο έφερε στην επικαιρότητα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και είχε θετική ανταπόκριση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι "είναι κάτι αδύνατο" και ότι "κάτι τέτοιο θα αποτελέσει τρέλα".

    Ο πρώην πρέσβης Γιαλίμ Εράλπ, τόνισε πως δεν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία και ότι η ιδέα αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί σε κάποια λογική.

    Ο κ. Εράλπ τόνισε ότι η Τουρκία ενδέχεται να ακολουθεί μία τέτοια τακτική, ίσως για να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε., αλλά ακόμη και στην πιο αρνητική περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί θέμα προσάρτησης της Κύπρου.

    Ο κ. Εράλπ τόνισε: "Δεν γίνεται προσάρτηση. Στην καλύτερη περίπτωση, όπως στην Ινδία και το Νεπάλ, μπορεί η Τουρκία να εξασφαλίσει τον έλεγχο όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις και την άμυνα.

    Η Τουρκία σε κάθε περίοδο καταφεύγει σε τέτοιου είδους τακτικές, αλλά τελικά τα κάνει θάλασσα. Κάθε φορά συμπεριφέρεται σαν κάποιον που ρίχνει πάνω του τα φαγητά τη στιγμή που τρώει".

    Εξ' άλλου, ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, Χασάν Κιονί, τόνισε ότι σχετικά με την Κύπρο υπάρχουν διάφορα σενάρια, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα αποφασίσει τελικά την προσάρτηση της Κύπρου.

    Ο καθηγητής Κιονί τόνισε ότι η Τουρκία καταφεύγει σ' αυτή την τακτική, έτσι ώστε να μην ζητούνται απ' αυτήν περαιτέρω παραχωρήσεις.

    Ο κ. Κιονί, που παρουσίασε και πρόταση λύσης στην περίπτωση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Επεσήμανε ότι μέχρι να γίνει μέλος η Τουρκία μπορεί οι νόμοι της Ε.Ε. να εφαρμοσθούν μόνο στο νότο και όταν γίνει μέλος η Τουρκία να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νόμοι αυτοί και στα κατεχόμενα. "Η προσάρτηση θα έχει την έννοια ότι η Τουρκία παραμένει τελείως εκτός και αυτό θα είναι καταστροφή από πλευράς Τουρκίας, Ε.Ε., αλλά και της Ελλάδας", κατέληξε.

    [15] ΑΠΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΙΜ ΤΣΑΤΙ

    Στοκχόλμη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Με την κατηγορία του σχεδιασμού αεροπειρατείας, της δολιοφθοράς σε αεροπλάνο και της παράνομης μεταφοράς και κατοχής όπλων ήρθε σήμερα αντιμέτωπος ο Σουηδός τυνησιακής καταγωγής που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα σε αεροδρόμιο στη Στοκχόλμη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, οι αρχές της Σουηδίας χαρακτήρισαν το περιστατικό ως πολύ σοβαρό ενώ έκριναν ότι δεν έχει προηγηθεί στη χώρα ανάλογο περιστατικό.

    «Είναι ένα πολύ, πολύ σοβαρό έγκλημα και πολύ ασυνήθιστο στη Σουηδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ουλφ Παλμ.

    Ο Καρίμ Τσάτι συνελήφθη στο αεροδρόμιο Βαστέρας, κοντά στη Στοκχόλμη, όταν βρέθηκε ένα όπλο στη χειραποσκευή του, ενώ ταξίδευε προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου. Ο 29χρονος έχει παρακολουθήσει μαθήματα πλοήγησης αεροσκάφους σε κολέγιο της Νότιας Καρολίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Καρίμ Τσάτι, σουηδικής υπηκοότητας αλλά τυνησιακής καταγωγής, έχει καταδικασθεί στο παρελθόν για ληστεία. Μέχρι στιγμής πάντως, τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.

    [16] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΑΥΡΙΟ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Με επταμελή ομάδα θα συμμετέχει η χώρα μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης των ανδρών που θα φιλοξενηθεί στο Ιράν από 4-7 του μήνα. Παρόντες στους αγώνες θα είναι οι δύο Ολυμπιονίκες μας Αμιράν Καρντάνοβ και Αφταντίλ Ξανθόπουλος που θα επιδιώξουν μαζί με τους υπόλοιπους παλαιστές μας να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές διακρίσεις.

    Η αποστολή της πάλης θα αναχωρήσει αύριο από την Μόσχα όπου προετοιμάζεται για την Τεχεράνη, αφού εκεί θα διεξαχθούν οι αγώνες.

    Η αποστολή αποτελείται από τους: 55κ. Καρντάνοβ, 60κ. Ασλανασβίλι, 66κ. Αλεξανδρίδης, 74κ. Πολυανίδης, 84κ. Λοϊζίδης, 96κ. Ξανθόπουλος, 120κ. Θεοδωρίδης.

    [17] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Τις 120 θέσεις του συνδυασμού του "Ξημερώνει Θεσσαλονίκη ανθρώπινη πόλη" παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Βούγιας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μύλο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, των συμβούλων του και άλλων φορέων.

    Ο κ. Βούγιας επιτέθηκε στον σημερινό δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, λέγοντας ότι ζητά τα πάντα από τους πολίτες και την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος δεν κάνει τίποτα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης άσκησε κριτική και στις εξαγγελίες του κ. Παπαγεωργόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του της προηγούμενης τετραετίας για την ανάπλαση της παλιάς πόλης, τα έργα στο λαχανόκηπο, στη μαρίνα στο λιμάνι, στην αγορά, στην Υφανέτ, στη δυτική είσοδο κ.ά. "Παρουσιάζει τα έργα των υπουργείων και του ΚΠΣ ως δικά του έργα (Αλάνα της Τούμπας και νέο Δημαρχείο)" τόνισε και πρόσθεσε ότι προχωρά "ανοργάνωτα και πρόχειρα" σε ασφαλτοστρώσεις και πεζοδρομήσεις.

    Ο κ. Βούγιας σχολίασε και τις προεκλογικές αφίσες του νυν δημάρχου, στις οποίες αναφέρεται στα μεγάλα έργα, τη στιγμή που φρόντισε, όπως είπε, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες.

    Συγκεκριμένα για το Μετρό είπε ότι κατέστη μη βιώσιμο και μη δημόσιο με την ευθύνη της Ν.Δ., ενώ για την υποθαλάσσια αρτηρία, ότι κάνει πως δεν γνωρίζει ότι οι διαδικασίες προχωρούν.

    Αντίστοιχα για τη ΔΕΘ ανέφερε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος βάζει εμπόδια και διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι η επέκταση και ενδυνάμωσή της ενόψει της ΕΧΡΟ.

    Κατηγόρησε εξάλλου τον κ. Παπαγεωργόπουλο ότι συστρατεύει τους υπαλλήλους του δήμου για την προεκλογική του καμπάνια και ότι χρησιμοποιεί χρήματα που πιθανώς προέρχονται από τα κονδύλια του δήμου.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις 12 θεματικές ενότητες που αποτελούν τον πυρήνα των 120 θέσεων του συνδυασμού του και οι οποίες αφορούν τις προτάσεις του για την υγεία, την παιδεία, την ανεργία, την ασφάλεια, οικονομική ανάπτυξη, μεγάλα έργα υποδομής, κυκλοφοριακό, περιβάλλον-αναπλάσεις, καθαριότητα, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός, αισθητική της πόλης, νεολαία και αθλητισμό.

    Ο κ. Βούγιας μίλησε για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα το οποίο με τη συνεργασία της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί, τόνισε ότι η παράταξή του θα αγωνιστεί για να αλλάξει χέρια ο δήμος και εκτίμησε ότι στις επόμενες εκλογές η Θεσσαλονίκη θα αναδείξει μητροπολιτικό δήμαρχο.

    Ε.Ρ.

    [18] ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Δύσκολη εκτιμάται ότι ήταν η φετινή χρονιά για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφηκε μείωση των τουριστών από 3%-30%.

    Μεγαλύτερη ήταν η μείωση του αριθμού των Γερμανών τουριστών -30%- οι οποίοι εξαιτίας του ευρώ και των πλημμύρων επέλεξαν φθηνότερο προορισμό (Τουρκία-Βουλγαρία), είτε προτίμησαν να μείνουν στη χώρα τους.

    Στα ίδια επίπεδα ήταν η άφιξη Βρετανών, ενώ μικρή αύξηση σημειώθηκε στους τουρίστες από τη Σκανδιναβία.

    Μικρή ήταν η έλευση Σέρβων και Σκοπιανών, εξαιτίας προβλημάτων έκδοσης βίζας, ενώ μειωμένες ήταν και οι έξοδοι των Ελλήνων τα Σαββατοκύριακα, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων αλλοδαπών στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, παρατηρείται μείωση 9%, λόγω της μείωσης των τακτικών πτήσεων του εξωτερικού.

    Η μείωση διανυκτερεύσεων στη Χαλκιδική υπολογίζεται στο 7%, ενώ η τουριστική σεζόν για Ασπροβάλτα-Βρασνά κλείνει με μείωση της τάξης του 20%-30%, και για τη Θάσο 3%-4%. Στα μεγάλα νησιά (Ρόδο-Κρήτη) η μείωση ξεπερνά το 20%, αν και στις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο η κατάσταση είναι καλύτερη.

    Σε καλά επίπεδα κινήθηκαν τουριστικά οι βόρειες Σποράδες, με τη Σκιάθο να παρουσιάζει αύξηση 3% λόγω αεροδρομίου, ενώ Σκόπελος και Αλόννησος επηρεάστηκαν στον εσωτερικό τουρισμό εξαιτίας της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

    Ε.Ρ.

    [19] "ΟΧΙ" ΜΟΥΣΑΡΑΦ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:09 UTC+2)

    Η ανάπτυξη επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στο Πακιστάν με σκοπό τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών του δικτύου της Αλ Κάιντα θα ήταν παράλογη και μη αναγκαία επισήμανε ο πρόεδρος της χώρας στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Μουσάραφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN διευκρίνισε ότι τάσσεται κατά της ανάπτυξης επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα ενώ πρόσθεσε ότι ο πακιστανικός στρατός είναι ικανός να εντοπίσει μέλη της Αλ Κάιντα.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει την αποτυχία των διεθνών προσπαθειών για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν ο στρατηγός Μουσάραφ επισήμανε ότι ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα μπορεί να είναι νεκρός ενώ αναφορικά με το τρομοκρατικό δίκτυο έχει εξασθενίσει.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος την 11η Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Πακιστάν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός νέου χτυπήματος.

    [20] ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    "Υπάρχει μια προφανής στάση βελτίωσης της θέσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει στα χέρια του πολλές δυνατότητες τις οποίες και θα αξιοποιήσει", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλου, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της εταιρίας Κapa Research, η οποία εμφανίζει το κυβερνών κόμμα να μειώνει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου (υπολείπεται κατά 6,3%).

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε τη συστράτευση και τη βοήθεια όλων των πολιτών, καθώς, όπως είπε, "δεν χειριζόμαστε μια δική μας υπόθεση, μια κομματική κυβερνητική υπόθεση, αλλά την υπόθεση του μέλλοντος του τόπου αυτού, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Γ' ΚΠΣ, τις νέες προκλήσεις. Ας απαντήσουμε όλοι μαζί".

    [21] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται στη λίμνη της Καστοριάς οι προετοιμασίες για την διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Θαλασσίου Σκι, που θα πραγματοποιηθεί από 5-8 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το 5ο κατά σειρά Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Το συγκεκριμένο άθλημα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη νεολαία των δυτικών ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και στις ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία σε ηλικίες 7 έως 35 χρονών.

    Στους αγώνες θα πάρουν μέρος περίπου 100 αθλητές όλων των κατηγοριών από 12 χώρες.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Θέματα που σχετίζονται με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τις σχέσεις εργασίας, τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τα φαινόμενα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι για τα φαινόμενα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, δεν ευθύνονται οι περιοριστικές εισοδηματικές πολιτικές, αλλά οι μηχανισμοί κερδοσκοπίας και ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών.

    "Ο Ελληνας πολίτης επιβαρύνεται στον οικογενειακό του προϋπολογισμό περίπου 30 μονάδες πιο πάνω από τον Ευρωπαίο για τις υπηρεσίες που υποτίθεται ότι εισπράττει από τον κοινωνικό τομέα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες ζωής. Υπάρχει υπερχρέωση των νοικοκυριών και υπάρχει από την άλλη μεριά μια απαράδεκτη εισοδηματική πολιτική λιτότητας, όπου δίνει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, οι οποίες οδηγούν σε ονομαστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο", τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

    Σημείωσε ότι "η κυβέρνηση υπαναχωρεί στο θέμα του μισθολογίου και μ΄ έναν προκλητικό τρόπο επιχειρεί να δημιουργήσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εργαζομένων, περί προνομιούχων και μη εργαζομένων", ενώ κατήγγειλε ότι κυβερνητικά στελέχη συκοφαντούν τους δημοσίους υπαλλήλους και επιχειρούν να μετατοπίσουν ευθύνες για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης, για τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στους δημοσίους υπαλλήλους.

    Επισήμανε ότι είναι ανάγκη να επανεξεταστεί μέσα από μια πολιτική το θέμα της ονομαστικής σύγκλισης στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας να προωθηθεί η πραγματική κοινωνική σύγκλιση.

    "Απαιτείται να δει η κυβέρνηση εναλλακτικές λύσεις στην οικονομική πολιτική. Λύσεις οι οποίες απαιτούν διαρθρωτικές τομές στην οικονομία, απαιτούν δίκαιο φορολογικό σύστημα, όχι με εφήμερες λύσεις κατά την παραδοσιακή λογική των φοροελαφρύνσεων. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση, είπε.

    "Για μας σταθερά μένει ένας δρόμος. Ο δρόμος των συνεχών πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, με οποιαδήποτε μορφή, από τις συγκεντρώσεις μέχρι τη συνεχή ενημέρωση των εργαζομένων και της κοινωνίας, μέχρι και τις απεργιακές κινητοποιήσεις", τόνισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και οι συνταξιούχοι του δημοσίου καλούνται να υποστούν μια ακόμα παρατεταμένη περίοδο αυστηρής λιτότητας, η οποία θα εξακολουθήσει να δημιουργεί και να μεγαλώνει την αδικία και την ανισότητα.

    "Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο υφίστανται και διαρκείς εμπαιγμούς, γιατί σε περιόδους όπως η σημερινή, εν όψει εκλογών και εν όψει Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ακούνε διάφορες υποσχέσεις για μια μελλοντική καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους. Ενα είναι βέβαιο, ότι σήμερα τόσο η παρατεταμένη εισοδηματική πολιτική όσο και η ακρίβεια, δημιουργούν διαρκείς απώλειες στο μέσο εισόδημα και δεν αντισταθμίζονται αυτές οι απώλειες όταν η κυβέρνηση υιοθετεί αυξήσεις της τάξεως του 2,5%, που είναι κάτω από την αύξηση του πληθωρισμού", σημείωσε.

    "Τον πληθωρισμό τον πληρώνουν και τα σπασμένα της κυβερνητικής πολιτικής τα επωμίζονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι", είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζοντας ότι δικαιολογημένα λοιπόν τούτη την ώρα θέτουν σε προτεραιότητα τα σοβαρά προβλήματα της ζωής τους, που είναι και προβλήματα ποιοτικής αναβάθμισης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και συνολικά της δημόσιας διοίκησης.

    "Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί η Ελλάδα του 2002 είναι τελευταία στις κοινωνικές δαπάνες και πρώτη στους δείκτες της διαφθοράς", κατέληξε.

    [23] "ΧΑΡΤΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Δ. ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Τη Διακήρυξη Αρχών για έναν σύγχρονο Δήμο, ενόψει των εκλογών της 13ης Οκτωβρίου, παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, Δημήτρης Σταμάτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Καλαμαριά πιο ψηλά».

    Η φιλοσοφία του συνδυασμού για έναν σύγχρονο Δήμο πηγάζει από την ανάγκη εισαγωγής μιας νέας εναλλακτικής πολιτικής δομής, η οποία στηρίζεται: Στην ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων. Στη διεύρυνση και εμβάθυνση της εσωτερικής δημοκρατίας. Στην προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής, μορφωτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και κοινωνική ευαισθησία.

    Στην περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος ο κ. Σταμάτης θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων, όπως: Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Σύσταση διεύθυνσης ευρωπαϊκών υποθέσεων. Θεσμοθέτηση συστήματος ολικής ποιότητας. Σύσταση γραφείου απασχόλησης. Προώθηση προγράμματος διαρκούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

    Για τη διεύρυνση της δημοκρατίας θα κατοχυρώσει θεσμικά τον «χάρτη δικαιωμάτων του δημότη», τον οποίο θεωρεί ιστορική καινοτομία για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα εφαρμόσει επίσης τον θεσμό του «συνηγόρου του δημότη» και τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων.

    Ο κ. Σταμάτης ανακοίνωσε τα πρώτα 40 ονόματα των υποψηφίων του συνδυασμού του.

    [24] ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 2 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου για τους επενδυτές εντός του ρουμανικού Πρακτορείου για τις Ξένες Επενδύσεις (ARIS) ανακοίνωσε η επικεφαλής του Πρακτορείου Μαριαν Σανιουτα.

    Όπως ανέφερε το νέο συμβούλιο αναμένεται να ασχολείται με τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ξένοι επενδυτές στη χώρα ενώ θα προτείνει νέα μέτρα ώστε να διευκολύνεται η βελτίωση της επιχειρησιακής νομοθεσίας.

    Οι ξένοι επενδυτές που επιθυμούν να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις στη Ρουμανία θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από το συμβουλευτικό συμβούλο τις απαραίτητες πληροφορίες για την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα ενώ θα διευκολύνονται οι σχέσεις και η προσέγγισή τους με τις αρμόδιες αρχές.

    Σημειώνεται ότι το Πρακτορείο για τις Ξένες Επενδύσεις άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι. Έχει σκοπό να προσελκύσει νέους επενδυτές στη χώρα και να αυξήσει τον όγκο των ξένων επενδύσεων στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2004.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 2 September 2002 - 18:13:47 UTC