Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ
  • [02] ΟΤΕ:ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
  • [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [04] Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ
  • [05] Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ 67Η ΔΕΘ
  • [06] Γ. ΔΡΥΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 250 ΔΡΧ ΤΟ ΚΙΛΟ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
  • [07] ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «1520» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο
  • [08] ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΣΗ
  • [09] ΑΡΗΣ: ΜΕ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ
  • [10] ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ Η 11η ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΥ
  • [11] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ΚΗΦΙΣΟΣ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΔΙΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΛΑΣΠΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ
  • [13] ΧΑΓΗ: ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ 86 ΣΟΡΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΣΕΡΒΟΣ
  • [14] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ
  • [16] ΚΑΤΑ 25,54% ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΟΧΙΚΑ
  • [17] ΑΥΡΙΟ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ
  • [18] ΕΠΤΑ ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [19] ΝΔ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [20] Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ
  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
  • [22] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣE ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  • [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [24] ΝΑΝΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [25] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (11:55 UTC+2)

    Η οικονομία πάει καλά και παρά τη διεθνή κατάσταση έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βρίσκεται σε μια δυναμική περίοδο. δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σημίτης είπε στους δημοσιογράφους:

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο συζητήσαμε τα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρθηκα ιδίως στην πορεία της οικονομίας και στα όσα θα πω σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Θέλω να τονίσω ότι η οικονομία πάει καλά, ότι αυτό το χρόνο πραγματοποιήσαμε και πραγματοποιούμε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις: Το ασφαλιστικό το οποίο ολοκληρώθηκε και τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει προχωρήσει στο κύριο μέρος της.

    Ιδίως τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή σε σχέση με το φόρο εισοδήματος είναι μέτρα τα οποία προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανακατανομή του εισοδήματος. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να στηρίξουμε τη δυναμική σύγκλισης, να στηρίξουμε μια πορεία, η οποία θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Υπάρχουν βέβαια κάποια θέματα που μας απασχολούν, για παράδειγμα το θέμα του πληθωρισμού. Αλλά τα θέματα αυτά δεν είναι τέτοια που να αναιρούν και καθόλου μάλιστα τη γενική εικόνα μιας οικονομίας, η οποία, παρά τη διεθνή κατάσταση, έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βρίσκεται σε μία δυναμική περίοδο".

    [02] ΟΤΕ:ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (19:08 UTC+2)

    Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να επιδείξει η διοίκηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Συνόδου Κορυφής και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο θα καλυφθεί κατά 65% από τον οργανισμό ως χορηγία.

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι παράλληλα θα τεθούν σε λειτουργία και τέσσερις σταθμοί ψηφιακής ραδιοφωνικής επικοινωνίας (σύστημα ΤΕΤΡΑ).

    Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική του οργανισμού, ο κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε ότι η διοίκηση προσανατολίζεται στην αναπροσαρμογή αυτών, ανά κατηγορία, κάτι που αναμένεται να υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2003.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, «ο οργανισμός δεν μπορεί να αγνοήσει το ζήτημα των τιμών'', προσθέτοντας ότι «το εν λόγω ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί ως συνολικό πακέτο με βάση τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες και σε καμιά περίπτωση τυχόν μειώσεις δεν πρέπει να είναι σε βάρος της ποιότητας».

    Αναφερόμενος στο θέμα των νέων ενοποιημένων λογαριασμών, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε ότι η αποστολή τους αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, τονίζοντας ότι αρχικά θα ταχυδρομηθούν σε 250-350 χρήστες.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

    Ο κ. Αντωνακόπουλος αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της διοίκησης του οργανισμού, είναι να ενισχύσει το μερίδιο που κατέχει στη RomTelecom, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 34%, κατέχοντας ποσοστό άνω του 50%.

    Για τις επενδύσεις στην Σερβία, υπογράμμισε ότι θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσει η στάση που θα τηρήσει η ιταλική πλευρά και στη συνέχεια θα προχωρήσει ο ΟΤΕ.

    [03] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Στρασβούργο, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (12:18 UTC+2)

    Tη θέση ότι "η πολιτική επίλυση του κυπριακού δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση", επανέλαβε ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε προφορικές ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη και του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου. Ο κ.Φερχόιγκεν επισήμανε επίσης ότι οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν να κερδίσουν πολλά από την επίλυση του κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου ως ενιαίου κράτους στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια και θα απευθύνω και πάλι κατεπείγουσα έκκληση προς τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους για να αναγνωριστεί το γεγονός ότι εάν δεν επιτευχθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, θα αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις οι Τούρκοι, οι οποίοι μπορούν να κερδίσουν πολλά από την πολιτική επίλυση, ενώ αντίθετα έχουν πολλά να χάσουν από τη μη επίτευξη λύσης", τόνισε ο κ.Φερχόιγκεν.

    Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου από την ένταξη ως ενιαίου κράτους, επισήμανε ότι η ΕΕ "είναι διατεθειμένη ως απόρροια της εντάξεως, να προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική υποστήριξη για την ευρύτερη ανάπτυξη της Κύπρου".

    Ο Γερμανός επίτροπος επιβεβαίωσε ότι στη γνωμοδότηση που θα παρουσιάσει η Επιτροπή, στις 16 Οκτωβρίου, σε γενικές γραμμές η Κύπρος βρίσκεται σε προηγμένο στάδιο διαπραγματεύσεων και ότι σχεδόν ολοκληρωθεί η εξέταση των σχετικών κεφαλαίων.

    Τόσο ο κ.Χατζηδάκης όσο και ο κ.Αλαβάνος χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Επιτροπής και ειδικά του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου, στην επιδίωξη και αναζήτηση μιας οριστικής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό.

    [04] Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ

    Γιοχάνσεμπουργκ, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (08:20 UTC+2)

    Ως "προδοσία" χαρακτηρίζουν οι διεθνείς περιβαλλοντολογικές οργανώσεις τη συμφωνία για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική) που επιτεύχθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην αύξηση της χρήσης καθαρών πηγών ενέργειας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησε έναντι του προσδιορισμού συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή τους.

    Σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις Greenpeace, WWF και Oxfam τονίζουν ότι χωρίς τον καθορισμό χρονικών στόχων, η συμφωνία δε θα έχει καμία πρακτική αξία και θα υποπέσει σε αχρηστία, με τελικό θύμα το περιβάλλον.

    [05] Η ΓΑΛΛΙΑ ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ 67Η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (17:39 UTC+2)

    Η Γαλλία είναι η τιμώμενη χώρα στην 67η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και η γαλλική αντιπροσωπεία στη χώρα μας έχει ετοιμάσει μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που θα κάνουν αισθητό αυτό το γεγονός στην πόλη και τους επισκέπτες της.

    Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση θα είναι οι αεροπορικές ακροβατικές επιδείξεις που θα κάνει η Patrouille de France, ένα από τα καλύτερα ακροβατικά σμήνη στον κόσμο, που αποτελείται από 8 αεροσκάφη. Η δοκιμαστική επίδειξη θα γίνει στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής και οι κανονικές την ίδια ώρα το Σάββατο και την Κυριακή, πάνω από τον Θερμαϊκό κόλπο, στην περιοχή που βρίσκεται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Jean-Maurice Ripert έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προέδρου των δύο εταιριών της ΔΕΘ, Βασίλη Κουρτέση, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Ο κ. Πασχαλίδης εξήρε τις καλές σχέσεις Ελλάδας- Γαλλίας σε όλους τους τομείς και σημείωσε πως η Γαλλία έδειξε στην πράξη ότι επιθυμεί την ενίσχυση των οικονομικών και όχι μόνο σχέσεων με τη Β. Ελλάδα και την Ελλάδα. Τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόξενη χώρα για τους Έλληνες και υπενθύμισε ότι το 2002 στη Γαλλία είναι αφιερωμένο στον Βίκτορα Ουγκώ.

    Ο πρέσβης τόνισε ότι Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινό μέλλον και μοιράζονται τις ίδιες απόψεις για τη ζωή, την κοινωνία και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέλουμε μια παγκοσμιοποίηση με ανθρώπινο πρόσωπο. Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Είμαστε εδώ γιατί έχουμε εμπιστοσύνη, πιστεύουμε στο μέλλον της ΔΕΘ, της Θεσσαλονίκης, της Β. Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα», είπε χαρακτηριστικά.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάει πολύ καλά και η Γαλλία της έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Σε ότι αφορά τις διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης σχολίασε ότι η παγκοσμιοποίηση είναι γεγονός και πρέπει να παλέψουμε ενάντια στις αρνητικές πλευρές της και τις παρενέργειες.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί φιλόξενα όσους θελήσουν να την επισκεφθούν και στη διάρκεια της ΔΕΘ και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2003.

    Ο Γάλλος πρέσβης υπογράμμισε πως η εταιρία «Μπουίκ», η ανάδοχος του Μετρό της Θεσσαλονίκης, τον ενημέρωσε ότι έχουν εκλείψει οι δυσκολίες που υπήρχαν γύρω από το έργο. Ο υπουργός επισήμανε τη σταθερή βούληση της κυβέρνησης για την κατασκευή του Μετρό. Η Γαλλία είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας μετά την Ιταλία και τη Γερμανία. Το 2001 οι γαλλικές θυγατρικές εταιρίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20% και ανήλθαν σε 102. Πραγματοποιούν συνολικό κύκλο εργασιών 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολούν 24.102 μόνιμους εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 10% των Ελλήνων μιλούν τη γαλλική γλώσσα και περισσότεροι από 80% των μαθητών μαθαίνουν γαλλικά. Η Γαλλία υποστηρίζέι την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Γαλλία φιλοξενεί 2.500 Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο. Το γαλλικό περίπτερο στεγάζεται στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ και σ' αυτό εκθέτουν τα προϊόντα τους 64 εταιρίες.

    Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο περίπτερο 8 η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνο-Γαλλικό Επιμελητήριο διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό, στρατιωτικό και βιομηχανικό τομέα. Ομιλητές θα είναι οι υπουργοί Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρέσβης της Γαλλίας, επιχειρηματίες, Έλληνες και Γάλλοι.

    Σε όλη τη διάρκεια της 67ης ΔΕΘ στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι έντονη η γαλλική παρουσία, με εικαστικά, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, γευσιγνωσία κ.ά.

    Ν.Ρ.

    [06] Γ. ΔΡΥΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 250 ΔΡΧ ΤΟ ΚΙΛΟ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Πάνω από τις 250 δρχ το κιλό θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί ως ελάχιστη τιμή για το προϊόν, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς..

    Η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ δέχτηκε τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή θα φτάσει τους 1.062.000 τόνους από την καλλιέργεια 3.575.000 στρεμμάτων βαμβακιού και τη τιμή της επιδότησης ορίστηκε στις 218 δρχ το κιλό.

    Η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η τιμή του βαμβακιού θα διαμορφωθεί σε πάνω από 250 δρχ το κιλό, δηλαδή 218 δρχ της κοινοτικής επιδότησης, συν ένα μέρος της εμπορικής αξίας.

    Πέρσι, η ελάχιστη τιμή του προϊόντος είχε καθοριστεί στις 193,5 δρχ το κιλό και με την παράδοση του προϊόντος οι παραγωγοί έπαιρναν 220 με 225 δρχ το κιλό.

    Ο κ. Δρυς επισήμανε ότι τα στοιχεία αυτά προαναγγέλλουν μια ικανοποιητική σοδειά και ένα καλό εισόδημα για τους παραγωγούς, ενώ πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι των αγροτών να επιδιώξουν το μεγαλύτερο ποσό από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, προστατεύοντας την παραγωγή τους από παραβιάσεις του κανονισμού.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης δήλωσε ότι ήδη έχουν διαπιστωθεί οι πρώτες υπερβάσεις της τάξης των 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Λάρισας.

    [07] ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «1520» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από την εύρυθμη λειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρο 1520 για τις εκλογικές κάρτες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον χώρο όπου υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης εξυπηρετούν τηλεφωνικά κάθε μέρα περισσότερους από 2.500 δημότες.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, παρουσία της αρμοδίας αντιδημάρχου Κ. Ζελομοσίδου ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη τη χώρα που με μεθοδικότητα και σωστή οργάνωση εξυπηρετεί τους δημότες, ενημερώνοντας με υπευθυνότητα και σαφήνεια για το νέο σύστημα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος κατά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και την απόκτηση του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού και της εκλογικής κάρτας. Μέχρι σήμερα από το τηλεφωνικό κέντρο 1520 του Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 115.000 δημότες.

    Επίσης ο κ. Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε την άμεση αναγκαιότητα επικοινωνίας των δημοτών με το Τηλεφωνικό Κέντρο 1520 προκειμένου να ενημερωθούν για τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό τους και για την παραλαβή της εκλογικής κάρτας μέσω ταχυδρομείου.

    Υπενθυμίζεται ότι και τα Σαββατοκύριακα σε 12ωρη βάση, από 8 π.μ. έως 8 μ.μ. λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τις εκλογικές κάρτες. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των 50 ημερών λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 1520 ενημερώθηκαν 115.000 δημότες που αντιστοιχούν στο 45% των εκλογέων ενώ έχουν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς 100.000 εκλογικές κάρτες. Το τηλεφωνικό κέντρο 1520 θα λειτουργεί ανελλιπώς όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την ενημέρωση των δημοτών .

    Οι βασικές πληροφορίες που αφορούν κάθε δημότη είναι οι εξής:

    1. Το εκλογικό βιβλιάριο καταργείται,

    2. Ψηφίζει μόνο στο Δήμο, στα Δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος (έχει δηλαδή οικογενειακή μερίδα),

    3. Το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, έχει αποδώσει σε κάθε Έλληνα έναν Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (13ψήφιο). Για την Θεσσαλονίκη ο αριθμός αρχίζει από τα ψηφία 2119 και ακολουθούν οι άλλοι εννέα (9) ενδεικτικοί αριθμοί (ημερομηνία γέννησης και προσωπικός κωδικός αριθμός),

    4. Η Θεσσαλονίκη έχει χωρισθεί σε 30 εκλογικά διαμερίσματα,

    5. Η εκλογική κάρτα, που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στους Δήμους έχει χρήση επικουρική και βοηθητική και δεν χρειάζεται να την επιδείξει την ημέρα των εκλογών,

    6. Στις εκλογές ψηφίζει με την αστυνομική του ταυτότητα εφόσον έχει αποδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό.

    Σημειώνεται πως είναι απαραίτητο να πληροφορηθεί ο κάθε δημότης από το Τηλεφωνικό Κέντρο 1520 εάν το Υπουργείο Εσωτερικών του έχει αποδώσει Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζει καθώς και να δώσει την ταχυδρομική του διεύθυνση για να του αποσταλεί η εκλογική του κάρτα χωρίς απώλεια χρόνου και ταλαιπωρία.

    [08] ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΟ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ επισήμανε ότι συμφωνεί κατ' αρχήν με το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Αραφάτ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ, η χώρα του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρεία της ΕΕ, τόνισε ότι συμφωνεί κατ' αρχήν με το εν λόγω σχέδιο ενώ σαφή απάντηση αναμένεται να δοθεί αργότερα.

    Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της ΕΕ προτείνει την σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα το 2003, ενώ η διευθέτηση των οριστικών του συνόρων αναμένεται να καθοριστούν το 2005.

    [09] ΑΡΗΣ: ΜΕ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΣΙΡ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Τα βλέμματα όλων των ανθρώπων του Αρη και περισσότερο του ιατρικού τιμ, έχουν στραφεί πάνω στον Σελαχεντίν Μπασίρ. Και αυτό προκειμένου να ξεπεράσει όλα τα μυϊκά προβλήματα. Αλλωστε έχουν κάθε λόγο να το κάνουν αυτό, τη στιγμή που ο παίκτης του Αρη έχει δείξει ότι μπορεί να πάρει πάνω του πολλές αρμοδιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιατρικού τιμ ο άσος των κιτρίνων θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματά του μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες. Διάστημα στο οποίο το ελληνικό πρωτάθλημα έχει διακοπεί λόγω του παιχνιδιού της εθνικής ομάδας με την Ισπανία. Ο ίδιος πάντως θα δώσει κανονικά το παρών στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με το Αιγάλεω στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής. Αντίθετα δεν θα μπορέσουν να αποθεραπευτούν πλήρως και οι Επαλέ και Παπαδόπουλος.

    «Η διακοπή θα με βοηθήσει να βελτιώσω την αντοχή μου και μέχρι να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα θα είμαι έτοιμος να δείξω τις πραγματικές μου δυνατότητες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπασίρ. Σε καλό δρόμο, αλλά θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμη για να επιστρέψουν στις προπονήσεις ο Πασσαλής, αλλά και ο Πανόπουλος.

    Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Αρης.

    [10] ΤΑΧΥΔΡΟΜΗΘΗΚΕ Η 11η ΠΑΡΤΙΔΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εκκαθάρισης του συνόλου των σημειωμάτων φόρου εισοδήματος, βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, έχοντας επεξεργαστεί 4.128.322 δηλώσεις σε σύνολο 4,8 εκατομμυρίων δηλώσεων.

    Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων απέστειλε σε 353.043 φορολογούμενους ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα της ενδέκατης παρτίδας, εκ των οποίων τα 103.412 είναι χρεωστικά με τον επιπλέον φόρο στα 229 εκατ. ευρώ, τα 124.923 είναι πιστωτικά με το προς επιστροφή ποσό στα 55,7 εκατ. ευρώ, ενώ 124.708 σημειώματα είναι μηδενικά.

    Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλλουν τον επιπλέον φόρο σε δύο δόσεις, στο τέλος Οκτωβρίου και στο τέλος Δεκεμβρίου.

    [11] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: Ο ΚΗΦΙΣΟΣ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΔΙΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Tις πληγείσες από τις τελευταίες πλημμύρες περιοχές επισκέφθηκε το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Κ.Ε. Ευ. Μεϊμαράκη και τους βουλευτές Ν. Λέγκα, Φ. Πετραλιά, Π. Καμμένο, Ι. Παπαθανασίου, Π. Παναγιωτόπουλο, Θ. Κατσιγιάννη, Μ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Βλάχο και Θ. Μπούρα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι "για μια ακόμη φορά μέσα σε 1,5 μήνα η Αθήνα πνίγηκε στη λάσπη".

    "Χθες ο Κηφισός μαζί με τις περιουσίες που κατέστρεψε, παρέσυρε και διέσυρε και την κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό που συνέβη χθες ισοδυναμεί με έγκλημα. Και είναι ντροπή για την κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την αποπομπή του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας", υπογράμμισε.

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. σημείωσε ότι "αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι το κράτος, έτσι όπως το κατάντησαν στα 20 χρόνια που κυβερνούν, είναι ανύπαρκτο, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα".

    [12] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΛΑΣΠΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    "Ο κ. Πρωτόπαπας, προφανώς επηρεασμένος από τους ρυθμούς και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Σημίτη, έφτασε στο σημείο να μεμφθεί τη Νέα Δημοκρατία για το γεγονός, ότι εγκαίρως ξεκαθάρισε τη θέση της επί της προτάσεως της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων", επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    "Κατηγορώντας αυθαίρετα τη Νέα Δημοκρατία για ''ισοπέδωση των ανεξάρτητων αρχών'', αποδεικνύει, είτε ότι δεν διαβάζει με τη δέουσα προσοχή τις ανακοινώσεις της, είτε ότι σκοπίμως διαστρεβλώνει τις θέσεις της, στο βωμό του αποπροσανατολισμού των πολιτών από τα προβλήματα που συσσωρεύει η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Η βυθισμένη στα λασπόνερα του Κηφισού Κυβέρνηση Σημίτη δεν σώζεται πετώντας λάσπη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση", κατέληξε.

    [13] ΧΑΓΗ: ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ 86 ΣΟΡΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΛΑΒΕ ΣΕΡΒΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ

    Χάγη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Ο Σέρβος αξιωματικός της αστυνομίας Κασλάβ Κολούμποβιτς, υποστήριξε χθες στην κατάθεσή του στη Χάγη ότι είχε λάβει εντολή τον Απρίλιο του 1999 να κρύψει 86 πτώματα που είχαν βρεθεί σε φορτηγό-ψυγείο στο Δούναβη.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Σέρβος αξιωματικός υποστήριξε ενώπιον των δικαστικών αρχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ότι του είχαν αναθέσει να μεταφέρει τα πτώματα μέσα σε ένα άλλο όχημα και να ενεργήσει για την ταφή τους χωρίς να μαθευτεί τίποτα.

    Διευκρίνισε μάλιστα ότι η εν λόγω εντολή του είχε δοθεί από τον στρατηγό Βλαστιμιρ Τζόρτζεβιτς που ασκούσε την περίοδο εκείνη τα καθήκοντα του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

    Διευκρίνισε δε ότι το φορτηγό-ψυγείο έφερε μία επιγραφή που έδειχνε ότι προερχόταν από το Πρίζρεν, ενώ πρόσθεσε ότι μετά από συνομιλίες ο στρατηγός Τζόρτζεβιτς δέχθηκε να μεταφερθούν οι σοροί στο Βελιγράδι για να γίνουν νεκροψίες.

    [14] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Κάιρο, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του αραβικού κόσμου εξέφρασαν την άποψη στο πλαίσιο της συνάντησής τους στο Κάιρο ότι πρέπει να επιλυθεί σύντομα το θέμα της επιστροφής των παρατηρητών όπλων στο Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μουσά, εξέφρασε την άποψη ότι το πρώτο βήμα για μία ειρηνική επίλυση της κρίσης θα ήταν η επιστροφή των παρατηρητών όπλων στη χώρα.

    Ο Αμρ Μουσά εκτίμησε ότι ένας πόλεμος μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή ενώ ζήτησε την άμεση ανάληψη δράσης.

    Σημειώνεται ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ασκεί κριτική στις αμερικανικές απειλές και πιστεύει ότι η Βαγδάτη πρέπει να αρχίσει διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιτρέψει την επιστροφή των παρατηρητών όπλων.

    [15] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:21 UTC+2)

    "Ο κ. Ρουσόπουλος σήμερα βιάστηκε και σκόνταψε. Στην προσπάθειά του να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη προέτρεξε και όταν εκφράστηκαν οι κυβερνητικές θέσεις εξετέθη", δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών.

    "Ομως οφείλουμε να του επισημάνουμε ότι η ανεύθυνη και καιροσκοπική ισοπέδωση των ανεξάρτητων αρχών στην οποία προέβη είναι άκρως επικίνδυνη για τη λειτουργία των θεσμών", σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε: "Ας μη τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό των εκλογικών προβλημάτων του κ. Τζανετάκου".

    [16] ΚΑΤΑ 25,54% ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΤΟΧΙΚΑ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Τα διεθνή μετοχικά και αυτά του εσωτερικού, είναι οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» από όλες τις κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, οι αρνητικές αποδόσεις τους ανέρχονται σε 25,54% και 22,24% αντίστοιχα, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη υποχώρηση των διεθνών κεφαλαιαγορών.

    Η μέση απόδοση των αμοιβαίων μετοχικών κεφαλαίων εσωτερικό κατά το οκτάμηνο του 2002, -14,01%, μικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού είναι -7,11%, των μικτών εξωτερικού -14,78% και των μικτών διεθνών -8,68%.

    Μικρές είναι οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, με τη μέση απόδοση των διαθεσίμων εσωτερικού να είναι από την αρχή του τρέχοντος έτους 1,60%, των διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού 1,83% και των διεθνών διαθεσίμων είναι αρνητική -1,83%.

    Στα ομολογιακά εσωτερικού, σημειώθηκαν οι καλύτερες αποδόσεις και σε μέσα επίπεδα, με βάση τα στοιχεία της ένωσης, φθάνουν από την αρχή του έτους το 2,83%, ενώ η μέση απόδοση των ομολογιακών εξωτερικού είναι 0,56% και των διεθνών ομολογιακών αρνητική στο -0,24%.

    Η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, στο τέλος Αυγούστου χαρακτηρίστηκε από μικρομεταβολές στα ενεργητικά των υποκατηγοριών και τα μερίδια.

    Το συνολικό ενεργητικό ανήλθε σε 22,82 δισ. ευρώ από 22,86 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουλίου 2002, παρουσιάζοντας μείωση περίπου 40 εκ. ευρώ (0,17%) και ο συνολικός αριθμός μεριδίων ανήλθε σε 3,83 δισ. από 3,84 δισ. τον προηγούμενο μήνα (-0,43%), ενώ οι συνολικές εκροές ανήλθαν σε 30,79 εκατ. ευρώ.

    Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, παρουσίασαν συνολικές εισροές κεφαλαίου ύψους 241,76 εκατ. ευρώ, που σχεδόν αντιστάθμισαν τις εκροές που παρουσίασαν στο σύνολό τους οι κατηγορίες Α/Κ Ομολογιακών, Μετοχικών και Μικτών. Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εσωτερικού σημείωσαν τις μεγαλύτερες εισροές ύψους 241,64 εκατ. ευρώ, ενώ το ενεργητικό και τα μερίδια της υποκατηγορίας αυξήθηκαν κατά 0,51% και 0,38% αντίστοιχα.

    Εκροές κεφαλαίων ύψους 151,06 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν στα Α/Κ Μετοχικά Εσωτερικού, ενώ το ενεργητικό και τα μερίδια της υποκατηγορίας μειώθηκαν ελαφρώς κατά 0,40% και 0,28% αντίστοιχα. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α.Α το μήνα Αύγουστο σημείωσε αύξηση 0,64%, έναντι μέσης αριθμητικής απόδοσης των Α/Κ Μετοχικών Εσωτ. τον Αύγουστο -0,34%. Από την αρχή του έτους μέχρι και 30/8/02 ο Γενικός Δείκτης μειώθηκε κατά 17,85%, ενώ η μέση αριθμητική απόδοση των Α/Κ της υποκατηγορίας ανήλθε σε -14,01%. 58 από τα 74 Α/Κ της υποκατηγορίας σημειώνουν καλύτερες αποδόσεις από το Γενικό Δείκτη, οι οποίες κυμαίνονται από -17,73% έως -1,80%.

    Τα Μικτά Α/Κ Εσωτερικού επίσης παρουσίασαν εκροές ύψους 65,66 εκατ. ευρώ, ενώ τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, παρά τις εκροές κεφαλαίων ύψους 40,87 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν αύξηση του ενεργητικού κατά 0,13%. Επίσης, οι μέσες αριθμητικές αποδόσεις Αυγούστου, τόσο για τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού, όσο και για τα Ομολογιακά Α/Κ Εξωτερικού και Διεθνή βελτιώθηκαν σε σχέση με το μήνα Ιούλιο. Τα Α/Κ Εξωτερικού και Διεθνή σημείωσαν συνολικά εκροές κεφαλαίων που έφτασαν τα 14,85 εκατ. ευρώ.

    Ε.Α.

    [17] ΑΥΡΙΟ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΟΑΒ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου.

    Η Επιτροπή θα εξετάσει θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του ΕΣΟΑΒ μετά την υπογραφή των Διμερών Οικονομικών Συμφωνιών και με τις έξι λήπτριες χώρες (Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βοσνία Ερζεγοβίνη).

    [18] ΕΠΤΑ ΟΙ "ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσaλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Επτά όμιλοι εκδήλωσαν εμπρόθεσμα ενδιαφέρον για την πρώτη φάση (αφορά στην προεπιλογή) του διαγωνισμού για την «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Εκμετάλλευση της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης».

    Υπενθυμίζεται ότι το έργο, το οποίο είναι συνολικού προϋπολογισμού 110 δισ. δρχ., θα εκτελεστεί με Σύμβαση Παραχώρησης και το ελληνικό δημόσιο θα συμμετέχει στο συνολικό κόστος του έργου με 20 δισ. δρχ. πλέον πέντε δισ. δρχ. για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, τις αρχαιολογικές έρευνες και τις μετατοπίσεις των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

    Οι όμιλοι, κατά σειρά υποβολής των φακέλων τους, είναι σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην "Ναυτεμπορική"οι: "Σήραγγα Θερμαϊκού»: Vinci S.A. (Γαλλία) / Vinci Construction Grands Projects S.A. (Γαλλία) / J&P - ΑΒΑΞ Α.Ε. (Ελλάδα) - Εταιρεία Τεχνικών Έργων Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ελλάδα). Ως Σύμβουλος και Μέτοχος της Εταιρείας Λειτουργίας: Cofiroute S.A. (Γαλλία), η "Trans Port Thessaloniki": Strabag AG (Γερμανία) / Bilfinger Berger AG (Γερμανία) / ΑΕΓΕΚ (Ελλάδα), ο "Ομιλος Θερμαϊκή Οδός": Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε. (Ελλάδα) / ?κτωρ Α.Τ.Ε. (Ελλάδα) / Boskalis International B.V. (Ολλανδία) / Archirodon Group N.V. (Ολλανδία) / Θεμελιοδομή Α.Ε. (Ελλάδα), η "Bouygues TP-ASF-ΑΛΤΕ-VOLKER STEVIN": Bouygues Travaux Publics (Γαλλία) / Autoroute du Sud de la France (Γαλλία) / ΑΛΤΕ Α.Ε. (Ελλάδα) / Volker Stevin Construction Europe B.V. (Ολλανδία), ο "Ομιλος Ποσειδών": Hochtief Projektentwicklung GmbH (Γερμανία) / Hochtief Construction AG (Γερμανία) / Dragados Concesiones de Infrastructuras S.A. (Ισπανία) / Dragados Obras y Proyectos S.A. (Ισπανία) / Ballast Nedam Infra B.V. (Ολλανδία) / Αθηνά Α.Ε. (Ελλάδα), ο "Oμιλος Φιλιππος": Impregilo S.p.A. (Ιταλία) / Impregilo International Infrastructures N.V. (Ιταλία) / Γ.Ε.Κ. Α.Ε. (Ελλάδα) / ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (Ελλάδα) / ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (Ελλάδα) / ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. (Ελλάδα) / NCC International A.B. (Σουηδία). Μελετητικά Γραφεία του Ομίλου: Faber Maunsell LTD (Αγγλία) με υπεργολάβο DENCO (Ελλάδα). Υπεργολάβος κατασκευής: SMIT HEAVY LIFT EUROPE B.V. (Ολλανδία) και ο "Ομιλος Thescros": FCC Construccion S.A. (Ισπανία) / Ε. PIHL & SON A.S. (Δανία) / Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. (Ελλάδα) / Παντεχνική Α.Ε. (Ελλάδα) / ΑΤΤΙ-ΚΑΤ Α.Τ.Ε. (Ελλάδα) / MACQUARIE International LTD (Αυστραλία) / ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCE Α.Ε. (Ελλάδα) / COWI A.S. (Δανία).

    E.A.

    [19] ΝΔ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    «Αυτό το οποίο συνέβη στον Κηφισό, για τρίτη φορά σε δύο μήνες, είναι ντροπή. Και δεν είναι αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι αποτέλεσμα ακραίας κυβερνητικής ανευθυνότητας και έλλειψης πολιτικής», τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης για τις χθεσινές πλημμύρες στην Αττική.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη της ΝΔ και ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής με το προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ενόψει της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσιτουρίδης, σημείωσε ότι τα έργα στον Κηφισό έχουν καθυστέρησει πάρα πολύ, αλλά, ακόμα και όταν θα ολοκληρωθούν δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

    «Υπάρχουν νέα επιστημονικά, υδρολογικά, πληθυσμιακά δεδομένα που απαιτούν, εδώ και τώρα, η Κυβέρνηση να επαναχαράξει την πολιτική της και να υλοποιήσει τα έργα που θα θωρακίσουν, πραγματικά, το Λεκανοπέδιο», τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής του τομέα ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Τρυφωνίδης επισήμανε ότι ο Κηφισός αποδεικνύει ότι κακώς η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από ακραία καιρικά φαινόμενα. « Η ουσία είναι ότι υπάρχει ακραία πολιτική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας », πρόσθεσε.

    Στη συνάντηση μετείχαν, εκτός από τους κ. Τσιτουρίδη και Τρυφωνίδη, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Γιώρος Σουφλιάς, ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [20] Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:15 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν στην ανάγκη άσκησης πιέσεων προς το Ιράκ με σκοπό την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ. Ωστόσο η ΕΕ έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να αποφασιστεί τι ακριβώς θα συμβεί σε περίπτωση που η Βαγδάτη αρνηθεί την είσοδό τους στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμουσεν ύστερα από συνομιλίες που είχε στο Γιοχάνεσμπουργκ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ έκανε σαφές ότι πρόθεση της Ένωσης είναι η εξασφάλιση της έγκρισης των Ηνωμένων Εθνών σε πιθανά σχέδια επίθεσης στο Ιράκ.

    Επισήμανε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσείν έχει την ικανότητα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής προσθέτοντας ότι ο κ. Πάουελ τον διαβεβαίωσε ότι πρόθεση των ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση της υποστήριξης των συμμάχων στα σχέδια επίθεσης στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα χαρακτήρισε ως τελευταία επιλογή την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ ενώ τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:12 UTC+2)

    ''Η κυβέρνηση δεν κρίνει ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. Τα Θρησκευτικά θα διδάσκονται κανονικά στα σχολεία και ισχύουν οι απαλλαγές για μαθητές άλλων θρησκειών ή δογμάτων'', τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για να χρειαστεί να αλλάξει κάτι, ενώ όσον αφορά τα επιμέρους θέματα της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής παρέπεμψε στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού κ. Ευθυμίου, η οποία, όπως υπογράμμισε είναι σαφής.

    "Υπάρχει σειρά συνταγματικών και νομικών προβλημάτων και έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις και απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που προκύπτουν. Και βεβαίως, δεν κρίνεται ότι υπάρχει ανάγκη ή υποχρέωση εφαρμογής, αυτή τη στιγμή, και αυτής της απόφασης", πρόσθεσε.

    "Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα θέμα και ανάγκη κάποιας αλλαγής. Μη υφισταμένου προβλήματος, δεν υπάρχει και ανάγκη αλλαγής", επανέλαβε.

    [22] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣE ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Γ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, με θέμα: «Το νέο βιομηχανικό όραμα, κινητήρας οικονομικής ανάπτυξης».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

    [23] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΑΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Ιερουσαλήμ, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν επισήμανε ότι για πρώτη φορά είναι πιθανόν να σημειωθεί πρόοδος υπέρ της ειρήνης με τους Παλαιστινίους καθώς η παλαιστινιακή πλευρά έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η χρήση της βίας δεν θα ικανοποιήσει τους σκοπούς της.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε κρατικό σταθμό του Ισραήλ επισήμανε ότι η άσκηση βίας από την πλευρά των εξτρεμιστών απέναντι στο Ισραήλ έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική προσθέτοντας: "τώρα για πρώτη φορά διαβλέπω την πιθανότητα προόδου για πολιτική διευθέτηση".

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να είναι εύκολο πράγμα ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα.

    Τόνισε μάλιστα ότι το Ισραήλ ότι θα διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι με την τρομοκρατία δεν θα πετύχουν τίποτα.

    Σημειώνεται ότι οι ακραίες παλαιστινιακές οργανώσεις απέρριψαν την έκκληση του Παλαιστίνιου υπουργού Εσωτερικών Αμπντέλ Ραζάκ αλ Γιαχία για τερματισμό της βίας δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα.

    [24] ΝΑΝΟ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Η Αλβανία, αν και μικρή χώρα, συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα που επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη, επισήμανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Φατός Νάνο στην ομιλία του στη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για τη αειφόρο ανάπτυξη.

    «Το Σύνταγμα της Αλβανίας, το οποίο καθρεφτίζει το πνεύμα της νέας χιλιετίας, καθορίζει ξεκάθαρα όχι μόνο τις πολιτικές υποχρεώσεις της ηγεσίας της χώρας, αλλά και τις υποχρεώσεις του αλβανικού κράτους για την εξασφάλιση ενός καθαρού περιβάλλοντος», τόνισε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η Αλβανία, επιδιώκοντας την ένταξη της στις ευρωατλαντικές δομές δημιούργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει χαράξει και εφαρμόσει πολιτικές και στρατηγικές, οι οποίες επιδιώκουν άμεσα μια σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. «Επίσης, επιδιώκουμε να διευρύνουμε την συμβολή μας στην περιοχή και ευρύτερα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις παγκόσμιες προκλήσεις που αφορούν το περιβάλλον.

    Ο κ. Νάνο επισήμανε ότι η Αλβανία έχει υπογράψει πολλές διεθνείς συμβάσεις για το περιβάλλον όπως αυτή του Ρίο και προσπαθεί να τις εφαρμόσει. Περαιτέρω, επισήμανε ότι η χώρα του έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασία των βαλκανικών χωρών στον τομέα του περιβάλλοντος.

    «Η Αλβανία, η οποία έχει πάνω από δέκα χρόνια που εγκατέλειψε το κομμουνιστικό καθεστώς αντιμετωπίζει σήμερα πολλά προβλήματα που κληρονόμησε από το παρελθόν αλλά και νέα προβλήματα. Το περιβάλλον και οι υποδομές επλήγησαν κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ωστόσο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Αλβανία έχει τώρα μια πολιτική που ανταποκρίνεται στην πίεση της κοινής γνώμης για βελτίωση της κατάστασης και τις απαιτούμενες αλλαγές προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

    [25] ΓΚΙΟΥΡΕΛ: ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΕΠΑΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 4 Σεπτεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Συναντήσεις με τον αρχηγό της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φράνσις Βουρτζ και τον πρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ είχε στο Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιάς Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Η "Cumhuriyet" αναφερόμενη στις επαφές του κ. Γκιουρέλ σημειώνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών "κατηγόρησε το Ευρωκοινοβούλιο ότι βρίσκεται υπό την επήρεια των Ελληνοκυπρίων".

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο κ. Γκιουρέλ πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες δήλωσε πως "είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία θα παρεμβάλλει εμπόδια στο θέμα της ΚΕΠΑΑ και το Κυπριακό καθώς και ότι τα θέματα αυτά δεν συνδέονται μεταξύ τους".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο μη προσδιορισμός από την Ε.Ε. χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της Τουρκίας, παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει τελευταία, θα επιδράσει αρνητικότατα στις σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε. και ο τουρκικός λαός θα αισθανθεί βαθιά απογοήτευση.

    Η εφημερίδα "Radikal", υπογραμμίζει ότι στη διάρκεια της συνάντησης Βουρτζ Γκιουρέλ στο Στρασβούργο ο πρώτος τόνισε πως ως αρχή υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά η βαρύτητα του τουρκικού στρατού στην πολιτική ζωή και το Κυπριακό αποτελούν τα σημαντικότερα εμπόδια για τη μη πραγματοποίηση / υλοποίηση της ένταξης.

    Επίσης στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ με τον κ. Γκιουρέλ στο Στρασβούργο και σημειώνεται ότι ο πρώτος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως το Κυπριακό και οι σχέσεις Τουρκίας Ε.Ε., αν και είναι διαφορετικά θέματα, αλληλοεπηρεάζονται.

    Ο κ. Κοξ σημείωσε πως η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στην Εκθεση Προόδου που θα γνωστοποιήσει η Κομισιόν τον Οκτώβριο, οι εξελίξεις αυτές θα εκτιμηθούν δεόντως.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 4 September 2002 - 18:13:42 UTC