Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ Η ΦΟΡΟΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [04] ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
  • [05] TO KEIMENO THΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΣΒΒΕ
  • [07] ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΧΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [09] 18 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
  • [10] ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [11] ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 65ΧΡΟΝΟΣ
  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [13] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ 23ΧΡΟΝΟΣ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ Σ.ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ
  • [15] ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ.
  • [16] ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: 13 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [17] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ WAKEBOARD
  • [18] ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΕ ΕΠΤΑΝΗΣΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  • [19] ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [20] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [21] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ IΝFOTE
  • [22] Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [23] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΕΔΩ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ"

  • [01] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:18 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θα ξεκαθαρίσει πλήρως την υπόθεση της τρομοκρατία, θα αποκαλύψει όλη την αλήθεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας την ηγεσία της ότι επιχείρησε να εμπλέξει το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του με την τρομοκρατία. Επιτέθηκε και όσων καλλιεργούν μυθεύματα, για μυστικές υπηρεσίες, τους οποίους χαρακτήρισε "εμπόρους της τρομοκρατίας" κι ότι επιθυμούν την Ελλάδα του παρακράτους.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στην υπόθεση της τρομοκρατίας και χαρακτήρισε τους τρομοκράτες μαφιόζους και εγκληματίες.

    Η Ν.Δ. ΚΡΙΝΕΙ ΕΞ ΙΔΙΩΝ ΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΑ

    Σε ερώτηση για τις προσπάθειες της Ν.Δ. να εμπλέξει το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του με την τρομοκρατία, απάντησε:"Είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρούσε συστηματικά στο παρελθόν, στο πρόσφατο παρελθόν, να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του για το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Και σήμερα, με το να διαδίδει, για παράδειγμα, ότι ορισμένοι από τους υπόδικους ήταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κι ότι είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι για ποιους λόγους το έκανε αυτό και γιατί συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη τακτική. Ορισμένοι φαίνεται ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η δεξιά εξέθρεψε σε αυτή τη χώρα το παρακράτος. Η Δεξιά συνδέει τη σκέψη της πάντα με μυστικές υπηρεσίες, με συνωμοσίες, με υπόγειες διαδρομές, ανάμεσα στο έγκλημα και την εξουσία. Προσπαθεί τώρα να ισοσκελίσει ιστορικά.αυτό το οποίο όλοι οι Ελληνες ξέρουν και να ενοχοποιήσει έναν χώρο ο οποίος έδωσε μαζί με την ευρύτερη Αριστερά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Προσπαθεί να απαλείψει την παλιά αρνητική εικόνα της και να κολλήσει, ας το πούμε απλά, μια ρετσινιά στους άλλους για να μην λέγονται αυτά τα οποία υπήρχαν σε σχέση με αυτούς.

    Η Ν.Δ. ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

    Αυτός, όμως, δεν είναι ομόνος λόγος. Είναι η στάση και έκφραση μιας μόνιμης, συνεχούς, πάγιας τακτικής της Ν.Δ.. Κάθε επιτυχία την οποία έχει η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να την υποβαθμίσει, κάθε επιτυχία της ελληνικής κοινωνίας, κάθε τι που πάει καλύτερα σ΄αυτό τον τόπο, πρέπει να φαίνεται όχι ως καλό, αλλά ως κακό, ως αποτέλεσμα σκοτεινών δυνάμεων. Η εικόνα που θέλει είναι να κυριαρχήσει σ΄αυτό τον τόπο το γκρίζο, η αμφιβολία, η απαισιοδοξία. Νομίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν τις εκλογές. Θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές από δυσαρέσκεια, από άρνηση και αυτή την άρνηση καλλιεργούν. Εγώ παρακολουθώ αυτή την εξέλιξη με απορία. Διερωτώμαι, θα πάνε όλο και πιο πέρα; Διαπιστώνω, με αυτό το παράδειγμα της τρομοκρατίας, ότι πράγματι συνεχίζουν. Συνεχίζουν ακάθεκτοι θα έλεγα, τους έχει καταλάβει μια ηροστράτεια διάθεση, αλλά ο κόσμος, η Ελλάδα, ο τόπος, δεν έχει ανάγκη από Ηρόστρατους, ανθρώπους που αναδεικνύονται ή των οποίων των όνομα συνδέεται με καταστροφές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανθρώπους που δημιουργούν. Το λέω αυτό, γιατί η στάση αυτή της Ν.Δ. και όσων μαζί με τη Ν.Δ. καλλιεργούν αυτές τις υποψίες, τις φήμες, εμπορεύονται την τρομοκρατία, κάνει κακό στη χώρα μας. Γιατί δίνει λαβές σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα, σε όσους αμφισβητούν την ασφάλεια, σε όσους θέτουν ερωτηματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δυστυχώς ότι άθελα της η Ν.Δ. με αυτήν τη διάθεση που περιέγραψα παίζει το παιγνίδι όλων αυτών των κύκλων, παίζει το παιγνίδι της αρνητικής εικόνας.

    Η 17 Ν ΕΧΕΙ ΕΞΑΡΘΡΩΘΕΙ

    Θα ξεκαθαρίσουμε πλήρως το θέμα της τρομοκρατίας. Η 17 Νοέμβρη έχει εξαρθρωθεί. Μπορεί να υπάρχουν παραφυάδες, μπορεί να υπάρχουν- και υπάρχουν-συγγενείς οργανώσεις. Θα αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια. Με όλες μας τις δυνάμεις, η ελληνική κοινωνία θέλει να ξέρει τι συμβαίνει και η ελληνική κοινωνία θα έχει την πληροφόρηση που πρέπει για να κρίνει αυτό το φαινόμενο. Είναι θετικό ότι παρόλη αυτή τη φημολογία και την προσπάθεια μιας ανόητης πολιτικής αντιπαράθεσης ο ελληνικός λαός συμπαραστέκεται στην προσπάθεια μας".

    Σε ερώτηση αν η εξάρθρωση της τρομοκρατίας βελτιώνει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε:"Εμείς δεν εξαρθρώνουμε την τρομοκρατία για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ πόντους. Εμείς θέλουμε να κερδίσει πόντους η χώρα και κέρδισε πόντους η χώρα. Διότι σε όλο το διεθνή χώρο διαπίστωσαν ότι μπορέσαμε να λύσουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τη χώρα για κοντά 30 χρόνια. Ετσι αναδεικνύουμε την Ελλάδα. Οταν κάνουμε τη δουλειά μας, το κάνουμε για την Ελλάδα και δεν έχει μικροκομματικό κριτήριο".

    Σχετικά με την προσπάθεια του Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλων υπόδικων να δοθεί κάποιος ιδεολογικόςε, πολιτικός μανδύας στη δολοφονική δράση της 17 Ν, σχολίασε:"Γίνεται τις τελευταίες μέρες μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η όλη υπόθεση ως μια υπόθεση εκδικητών σε μια άδικη κοινωνία, που επεδίωκαν να εγκαταστήσουν μια άδικη κοινωνία. Ετσι προσπαθούν τη συμπάθεια του κόσμου και χρησιμοποιούν όρους, όπως σοσιαλισμός, αξιοπρέπεια, και ούτω καθεξής. Ολη αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε μια διαστρέβλωση του τι σημαίνουν οι όροι που επικαλούνται και είναι λαθρέμποροι της αριστερής ιδεολογίας".

    Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

    Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός διατύπωσε μια σειρά ερωτημάτων:

    -"Εχεις αξιοπρέπεια, έχεις ηθική, όταν σκοτώνεις, όταν ληστεύεις, όταν σακατεύεις ανθρώπους, στους οποίους έχει δώσει εντολή η πολιτεία να προστατεύουν τον πολίτη;

    -Εχεις αξιοπρέπεια, όταν τυχαία, χωρίς κριτήρια, με το έτσι θέλω ή πως πέσαν τα ζάρια, διαλέγεις θύματα και κοντά σ΄αυτά τα θύματα δεν διστάζεις να σκοτώσεις και άλλους, που ούτε καν τους σκέφτηκες και ποτέ δεν νοιάστηκες;

    -Εχεις αξιοπρέπεια, όταν λες ή είσαι ένας άνθρωπος ο οποίος υποτίθεται ότι λές την αλήθεια και είσαι υπόδικος για όλα αυτά και υπάρχουν στοιχεία και όλα και σιωπάς;

    -Η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει το αίτημα να μάθει γιατί αυτό το μακελλειό για 25 τόσα χρόνια;

    -Γιατί αυτή η δυσφήμιση της χώρας;

    -Γιατί να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως μία άναρχη χώρα;

    -Τι σχέση έχει το αντιδικτατορικό κίνημα με όλα αυτά;

    -Τι σχέση έχει η Αριστερά με όλα αυτά;

    Οσοι πάλεψαν τη δικτατορία, πάλεψαν για δημοκρατία, για το κράτος δικαίου, για τους κανόνες.

    Οσον αφορά όλο αυτό το ιδεολογικό προκάλυμμα, η σιωπή. Εγώ ξέρω ότι η σιωπή, η ομερτά, όπως λέγεται, είναι ο νόμος της μαφίας. Η μαφία αποτελείται από εγκληματίες, εκβιαστές, ανθρώπους οι οποίοι υποδηλώνουν τους αδύνατους και περιορίζουν την ελευθερία. Η σιωπή είναι αξιοπρέπεια στη μαφία. Γι αυτό πρόκειται για μαφία.Ε, όχι, δεν είναι ήρωες. Είναι εγκληματίες. Κι αυτό πρέπει να είναι, γιατί αν καθιερώσουμε αυτό τον κανόνα, των δήθεν ηρώων, της δήθεν αξιοπρέπειας, το μόνο το οποίο θα καθιερώσουμε είναι ο καθένας που έχει κάποια προβλήματα, να αρπάζει ένα πιστόλι και να κάνει τον Ζορό. Αυτά δεν τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Αυτά είναι η κοινωνία του 17ου, του 16ου και 15ου αιώνα, δεν είαμστε εδώ στο δάσος του Σέργουντ. Και η κοινωνία πρέπει να τους καταδικάσει, να τους καταδικάσει όλους αυτούς χωρίς καμία αμφιβολία. Ο καθένας μπορεί να έχει τους προσωπικούς λόγους, ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του αντιλήψεις, αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα όριο. Η ελευθερία του άλλου και τα δικαιώματα του άλλου. Κι αυτό το όριο δεν πρέπει και δεν μπορεί να το υπερβαίνει κανένας".

    ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    "Εχουμε δει πολλούς, οι οποίοι συστηματικά καλλιεργούν μύθους, διακρίνουν συνωμοσίες. Ο κ. Κουφοντίνας, ήταν, ακούσαμε, στα κτίρια της ασφάλειας και τον παρουσιάσαμε, όπως οι ταχυδακτυλουργοί έναν λαγό από το καπέλο, τη μέρα που έπρεπε. Διότι είναι πράκτορας της ΚΥΠ, ή ότι τον έχουν πάρει οι Αμερικανοί και βρίσκεται στη βάση Γκουαντανάμο. Στο Αγγίστρι ήταν ο άνθρωπος και είναι πολύ πιο λογικό.

    Ολα αυτά έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο. Θέλουν η καθυστερημένη Ελλάδα, η Ελλάδα που γνωρίσαμε στο παρελθόν, όπου οι υπηρεσίες εκινούντο με πολιτικές ευλογίες, όπου η πολιτική δυσφήμιση, η συνωμοσία, η υπερβολή, ήταν τρέχουσα πρακτική. Θυμηθείτε τη ζάχαρη στα τανκς. Θέλουν την Ελλάδα του παρακράτους οι έμποροι της τρομοκρατίας. Από την στιγμή που η αστυνομία και το κράτος κάνει καλά τη δουλειά του όλοι αυτοί οι κύριοι γίνονται περιττοί, πάνε στο σωρό των αχρήστων. Κι αυτό δεν θέλουν, δεν θέλουν να γίνουν άχρηστοι.

    Δείξαμε σ΄αυτή την υπόθεση ότι το κράτος μπορεί να κινηθεί επαγγελματικά, μπορεί να κινηθεί με κανόνες, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δόγματα. Ετσι πετύχαμε. Πετύχαμε, γιατί είπαμε με τον κ. Χρυσοχοίδη, δεν θέλουμε δόγματα, εξαρχής από το μηδέν, χωρίς παρωπίδες".

    ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΟΥΤΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε κατηγορηματικά πως ούτε για πρόεδρος της Δημοκρατίας σκέφτεται να πάει στις εκλογές του 2005, ούτε ανασχηματισμό της κυβέρνησης θα κάνει. Στο ερώτημα αν θα μείνει ή θα φύγει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το ίδιο ερώτημα το απαντά ανά τρίμηνο (έχει πει ότι ο ίδιος θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές) και σχολίασε πως "το πολύ το Κύριε ελήσον το βαριέται κι ο παπάς".

    ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με επιμονή την πολιτική της και θα εξαντλήσει την τετραετία. Ο πήχυς για το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου είναι να κερδίσει σε όλους τους Δήμους και όλες τις Νομαρχίες κι αν αυτό δεν επιτευχθεί η συμπεριφορά της θα είναι η ίδια σαν να είχε επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι αυτές είναι ένας γνώμονας για την κοινή γνώμη, αλλά δεν είναι εκλογές. Δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που θα καθορίσουν τους στόχους και την πολιτική, διότι έτσι δεν θα είχαμε δημοκρατία, αλλά πολιτικό σύστημα δημοσκοπήσεων.

    ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Σε ότι αφορά τα προβλήματα στον Κηφισό και τις καταστροφικές πλημμύρες είπε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα ολοκληρωθούν το 2003 και τα οδικά το 2004. "Αν είχε πλημμυρίσει το σπίτι του θα διαμαρτυρόμουν έντονα και θα ζητούσα αποζημίωση", είπε ενώ στο ερώτημα αν θα συνιστούσε στους πολίτες να τον ψηφίσουν επειδή έβαλε στη φυλακή τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, απάντησε. "Δεν θα έλεγα να με ψηφίσουν επειδή έβαλα στη φυλακή τον Γιωτόπουλο, όμως αν κάποιος πιστεύει ότι το μόνο που έκανα ήταν ότι έβαλα στη φυλακή τον Γιωτόπουλο, τότε πρέπει να έρχεται από την Παταγονία".

    Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, όμως η Ελλάδα θα δώσει μάχη στο πλευρό της Κύπρου και θα είναι μέσα στην πρώτη ομάδα των νέων μελών.

    Για την Τουρκία σημείωσε ότι δεν είναι ικανή να πάρει αποφάσεις αυτή την περίοδο, διότι βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία και χαρακτήρισε "διαπραγματευτικές" τις απειλές που διατυπώνονται από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

    ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι για να γίνει στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ πρέπει να υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ κι αν αυτό γίνει, τότε και η Ελλάδα θα συνταχθεί με αυτή την απόφαση, ενώ θα συζητήσει το ζήτημα στην Ευρωπαική Ενωση με βάση τις διαδικασίες που προβλέπονται.

    Παρατήρησε, ωστόσο, πως μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ θα έχει αρνητικές συνέπειες στην περιοχή, θα δυσκολέψει το διάλογο Ισραηλινών-Παλαιστινίων, θα δημιουργήσει νέες τριβές και ένταση στο θέμα της τρομοκρατίας.

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ

    Ο κ. Σημίτης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή ότι ακολουθεί την πολιτική της μή ύπαρξης, φοβάται και δεν έχει πρόγραμμα. Στο ζήτημα των δημοτικών εκλογών φάσκει και αντιφάσκει. Στην αρχή έλεγε ότι είναι μια αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση και τώρα θέλει να τις μετατρέψει σε πολιτική αναμέτρηση. "Κάνει λάθος", είπε ο πρωθυπουργός.

    Στο θέμα της οικονομίας ο κ. Σημίτης είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιτεύγματα και η χώρα μας έχει σήμερα δεκαπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης (4%) από τον μέσο όριο της Ευρωπαικής Ενωσης (0,4%).

    Η Ελλάδα αλλάζει, βρίσκεται σε μεγάλη διαδικασία αλλαγής, είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Aθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (16:18 UTC+2)

    Απολογήθηκε το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Η απολογία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Ο Κουφοντίνας κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα με το οποίο αποδέχεται τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη» και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης.

    Ωστόσο δηλώνει ότι αρνείται τις κατηγορίες ως έχουν και ως περιγράφονται στο κατηγορητήριο και τονίζει ότι σε όλες του τις ενέργειες η δράση του καθορίστηκε από πολιτικά κίνητρα και είχε πολιτικούς σκοπούς. Παράλληλα κάνει έκκληση για μια δίκαιη δίκη εκφράζοντας την αμφιβολία του για το κατά πόσο κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί υπό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και με τις πρακτικές με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας μεταφέρθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου προφυλακίστηκε.

    Η συνήγορός του κ. Κούρτοβικ διευκρίνισε πως ο Κουφοντίνας στην απολογία του αναφέρθηκε με το υπόμνημα στο μέγιστο μέρος των ερωτήσεων που του έγιναν. Ρωτήθηκε συνολικά για τους συγκατηγορούμενούς του και αρνήθηκε να πει οτιδήποτε σε σχέση με αυτούς.

    Για την αντιμετώπιση που είχε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία τόνισε ότι δεν έχει κανένα παράπονο ωστόσο χαρακτήρισε άθλιες τις συνθήκες κράτησής του και είπε ότι το κελί στο οποίο βρίσκεται είναι πολύ μικρό, ενώ δεν μπορεί να δει φως της ημέρας και δεν του επιτρέπεται οποιαδήποτε ενημέρωση από εφημερίδες.

    Επισήμανε ακόμη ότι η απόφασή του να παραδοθεί καθορίστηκε από τη θέλησή του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις πράξεις του. Παράλληλα διέψευσε οποιαδήποτε σχέση του με μυστικές υπηρεσίες και τόνισε ότι όλες του οι πράξεις ήταν ανιδιοτελείς επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι εμφανίστηκε για να αναλάβει τις ευθύνες του γνωρίζοντας τις συνέπειες.

    Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα μετέφερε εξάλλου την θέση του πως η δίκη του κινδυνεύει να γίνεται στις οθόνες των τηλεοράσεων προτού γίνει μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων και επανέλαβε το αίτημά του για διεξαγωγή δίκαιης λύσης.

    Ερωτηθείσα αν ο Κουφοντίνας ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της «17 Νοέμβρη», η κ. Κούρτοβικ σημείωσε πως ο πελάτης της, στο απολογητικό του υπόμνημα, δηλώνει πως σέβεται την ανθρώπινη ζωή και εκτιμά ότι κάθε αγωνιστής που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον θεωρεί την ανθρώπινη ζωή μια σημαντική αξία.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ Η ΦΟΡΟΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (13:20 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες επιβαρύνσεις λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης, έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει κάθε δυνατότητα να καλύψει τα κονδύλια που θα απαιτηθούν.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τόσο ο προϋπολογισμός, όσο η ανάληψη των δαπανών, θα προχωρήσουν κανονικά το 2003, ενώ επανέλαβε ότι, μετά τα τρία νομοσχέδια περί φορολογικής μεταρρύθμισης, θα υπάρξει άλλο ένα, το οποίο -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- "θα συμπληρώσει το καρέ".

    "Η ελληνική οικονομία είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία χρειάζεται για να επιταχύνει την ανάπτυξη και να ενισχύσει την απασχόληση και την ευημερία των πολιτών", υπογράμμισε ο υπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του περιπτέρου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στην 67η ΔΕΘ.

    Παράλληλα, ο κ.Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση κυοφορεί ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, το οποίο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη και δικαιοσύνη. "Από το 2003 όλες οι φορολογικές διαδικασίες θα είναι πιο απλές και αποδοτικές", συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος εξάλλου στη φοροδιαφυγή, ο κ.Χριστοδουλάκης -που συνοδευόταν από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη και Γεώργιο Φλωρίδη- επεσήμανε ότι η πάταξή της εξακολουθεί να αποτελεί μόνιμο στόχο της κυβέρνησης.

    "Η φοροδιαφυγή αποτελεί κλοπή σε βάρος των κανονικά φορολογούμενων, από υπόχρεους που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια και αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους. Η αντιμετώπισή της είναι συστατικό στοιχείο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Εκτιμώ ότι η φοροδιαφυγή θα μειώνεται χρόνο με τον χρόνο, καθώς αυξάνονται και οι τεχνικές δυνατότητες των ελεγκτικών μηχανισμών. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι", κατέληξε.

    Νωρίτερα, ο κ.Χριστοδουλάκης είχε επισκεφτεί τα περίπτερα του υπουργείου Ανάπτυξης, της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ στην Ελλάδα, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, της ΔΕΠΑ, των τραπεζών Εθνική, Αττικής και Πειραιώς, των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ ΑΕ), του Εθνικού Κτηματολογίου, του ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ, του ΟΛΘ ΑΕ, της ΠΥΡΚΑΛ ΑΕ και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης._

    [04] ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (09:43 UTC+2)

    Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα. Σε όλη τη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα, ενώ βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ, από τα δυτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    Για την Αττική η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει άστατο καιρό. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και αργότερα βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    Αστατο καιρό θα έχει και η Θεσσαλονίκη. Προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό κατά τόπους να είναι ισχυρές θα έχει, ενώ τη νύχτα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και αργότερα βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Για αύριο, η ΕΜΥ προβλέπει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που τις απογευτινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και κατά τόπους βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

    [05] TO KEIMENO THΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε όλους στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης φέτος στην 67η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

    Γ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την τρομοκρατία υπάρχει ένα πολιτικό θέμα, το εξής: Η ελληνική κοινή γνώμη υπέστη για περισσότερο από 20 χρόνια μια πλύση εγκεφάλου σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που προστάτευε την τρομοκρατία, μέσα στους κόλπους του ανδρώθηκε και λειτούργησε ειδικά η 17Ν.

    Παρατηρούμε ότι ενώ αυτές οι κατηγορίες επαναλαμβάνονται ακόμα και στις μέρες μας, η αντίδραση της κυβέρνησής σας είναι τελείως υποτονική. Το ίδιο υποτονική είναι και για ένα άλλο μείζον θέμα που αφορά την τρομοκρατία, αυτό δηλαδή της πιθανής ενδεχόμενης σχέσης της 17Ν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, με τις μυστικές υπηρεσίες και ειδικά με την ΕΥΠ.

    Θα ήθελα σας παρακαλώ το σχόλιό σας και ειδικότερα το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, δεν δίνει εξηγήσεις, ειδικά στο δεύτερο ερώτημα που σας υποβάλλω.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιχειρούσε συστηματικά στο παρελθόν, το πρόσφατο παρελθόν, να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του για το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Και σήμερα έμμεσα, με το να διαδίδει για παράδειγμα ότι ορισμένοι απ' τους υπόδικους ήταν πράκτορες των μυστικών της ΕΥΠ και ότι είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.

    Το θέμα είναι για ποιους λόγους το έκανε αυτό και γιατί συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη τακτική. Ορισμένοι φαίνεται ότι κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Η δεξιά εξέθρεψε σ' αυτή τη χώρα το παρακράτος. Η δεξιά συνδέει τη σκέψη της πάντα με μυστικές υπηρεσίες, με συνωμοσίες, με υπόγειες διαδρομές, ανάμεσα στο έγκλημα και στην εξουσία.

    Προσπαθεί τώρα να ισοσκελίσει ιστορικά αυτό το οποίο όλοι οι Έλληνες ξέρουν και να ενοχοποιήσει ένα χώρο, ο οποίος έδωσε μαζί με την ευρύτερη αριστερά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Προσπαθεί να απαλείψει την παλιά αρνητική εικόνα της και να κολλήσει ας το πούμε απλά μια ρετσινιά στους άλλους για να μη λέγονται αυτά τα οποία υπήρχαν σε σχέση μ' αυτούς.

    Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος λόγος. Είναι η στάση της και έκφραση μίας μόνιμης συνεχούς πάγιας τακτικής της. Κάθε επιτυχία την οποία έχει η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να την υποβαθμίσει. Κάθε επιτυχία της ελληνικής κοινωνίας, κάθε τι που πάει καλύτερα σ' αυτό τον τόπο, πρέπει να φαίνεται όχι ως καλό, αλλά ως κακό, ως αποτέλεσμα σκοτεινών δυνάμεων.

    Η εικόνα που θέλει είναι να κυριαρχεί σ' αυτό τον τόπο το γκρίζο, η αμφιβολία, η απαισιοδοξία. Νομίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν τις εκλογές. Θέλουν να κερδίσουν τις εκλογές από δυσαρέσκεια, από άρνηση και αυτή την άρνηση καλλιεργούν. Εγώ παρακολουθώ αυτή την εξέλιξη με απορία. Διερωτώμαι, θα πάνε όλο και πιο πέρα;

    Και διαπιστώνω με αυτό το παράδειγμα της τρομοκρατίας ότι πράγματι συνεχίζουν. Συνεχίζουν ακάθεκτοι θα έλεγα. Τους έχει καταλάβει μία «ηροστράτεια» διάθεση. Αλλά ο κόσμος, η Ελλάδα, ο τόπος, δεν έχει ανάγκη από «ηρόστρατους», ανθρώπους που αναδεικνύονται ή των οποίων το όνομα επισημαίνεται με καταστροφές. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανθρώπους που δημιουργούν.

    Το λεω αυτό, γιατί η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας και όσων μαζί με τη Νέα Δημοκρατία καλλιεργούν αυτές τις υποψίες, τις φήμες και εμπορεύονται την τρομοκρατία, κάνει κακό στη χώρα. Γιατί δίνει λαβές σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα, σε όσους αμφισβητούν την ασφάλεια, σε όσους θέτουν ερωτηματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν η Ελλάδα είναι ασφαλής.

    Και δυστυχώς πιστεύω ότι άθελά της η Νέα Δημοκρατία με αυτή τη διάθεση που περιέγραψα, παίζει το παιχνίδι όλων αυτών των κύκλων. Παίζει το παιχνίδι της αρνητικής εικόνας για τη χώρα. Έχω πει -και θα επαναλάβω σήμερα- ορισμένες αρχές, τις οποίες ακολουθούμε. Θα ξεκαθαρίσουμε πλήρως το θέμα της τρομοκρατίας.

    Η 17Ν έχει εξαρθρωθεί. Μπορεί να υπάρχουν παραφυάδες. Μπορεί να υπάρχουν -και υπάρχουν- συγγενείς οργανώσεις. Θα αποκαλύψουμε όλη την αλήθεια, με όλες μας τις δυνάμεις. Η ελληνική κοινωνία θέλει να ξέρει τι συνέβη και η ελληνική κοινωνία θα έχει την πληροφόρηση που πρέπει για να κρίνει αυτό το φαινόμενο.

    Και είναι θετικό ότι παρόλη αυτή τη φημολογία και την προσπάθεια μιας ανόητης πολιτικής αντιπαράθεσης, ο ελληνικός λαός συμπαραστέκεται στην προσπάθειά μας, συμπαραστέκεται στην αστυνομία. Αυτό μας δίνει δύναμη και μας δείχνει ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε και σε άλλες υποθέσεις. Ευχαριστώ.

    Γ. ΚΑΡΕΛΙΑΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): Η γενική εντύπωση που επικράτησε μετά τις αποκαλύψεις για την τρομοκρατία, είναι ότι το πολιτικό κλίμα βελτιώθηκε για την κυβέρνησή σας. Οι έρευνες όμως που βγήκαν στη δημοσιότητα έδειξαν ότι η βελτίωση αυτή ήταν μικρή. Παράλληλα, το οικονομικό περιβάλλον φαίνεται ότι δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Δηλαδή οι Έλληνες φαίνεται ότι φέτος αισθάνονται ότι η οικονομική τους προοπτική θα είναι ίδια ή και χειρότερη από πέρσι.

    Θέλω να σας ρωτήσω, σας ανησυχεί αυτό το κλίμα και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά τη διαπίστωση ότι το πολιτικό κλίμα ή ας το πω κάπως πιο απλά, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε πόντους απ' την υπόθεση της τρομοκρατίας, η απάντησή μου είναι ότι εμείς δεν κυνηγούμε, δεν εξαρθρώνουμε την τρομοκρατία για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ πόντους. Εμείς θέλουμε να κερδίσει πόντους η χώρα και κέρδισε πόντους η χώρα, διότι σε όλο το διεθνή χώρο διαπίστωσαν ότι μπορέσαμε να λύσουμε αποτελεσματικά ένα πρόβλημα που ταλάνιζε τη χώρα για κοντά 30 χρόνια.

    Και έτσι, αναδεικνύουμε την Ελλάδα. Πραγματικά όταν κάνουμε τη δουλειά μας, την κάνουμε για την Ελλάδα και δεν έχουμε κριτήριο το μικροκομματικό, τι ωφελεί ή τι δεν ωφελεί.

    Όσον αφορά την παρατήρηση ότι η οικονομία δεν έχει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον, θέλω πολύ σύντομα να αναφέρω τα δεδομένα. Υπάρχει μία ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Προχθές, την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ένωσης για το β' τρίμηνο του 2002. Ο μέσος κοινοτικός όρος για το β' τρίμηνο, είναι 0,4%. Το 0 είναι το όριο της ύφεσης. Επομένως το 0,4% είναι κοντά στην ύφεση. Η γερμανική οικονομία κινείται στο 0,5% στο β' τρίμηνο.

    Η ύφεση αυτή επηρεάζει και την Ελλάδα. Είχαμε πει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί με ρυθμούς γύρω στο 5%-5,5% το 2002. Αναγκαστήκαμε να διορθώσουμε τις προβλέψεις μας και λέμε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2002 θα είναι περίπου 3,8%. Γιατί η ύφεση εκεί (στην Ευρώπη) επηρεάζει τον τουρισμό για παράδειγμα εδώ στην Ελλάδα. Επηρεάζει επίσης τις εξαγωγές των προϊόντων μας.

    Πάμε άσχημα; Την Πέμπτη επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ρυθμούς ανόδου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, 4%. Και αν θέλουμε να παίξουμε με τις στατιστικές, γιατί πολλοί παίζουν με τις στατιστικές για να δημιουργούν εντυπώσεις, θα λέγαμε απλά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι δεκαπλάσιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β' τρίμηνο. Έτσι είναι αριθμητικά στατιστικά.

    Επειδή θέλουμε να είμαστε σοβαροί, εγώ απλώς διαπιστώνω ότι η ύφεση δεν μας έχει επηρεάσει υπέρμετρα. Ότι κρατάμε ακόμα ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι είναι υψηλότεροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στο ρυθμό ανάπτυξης. Ότι η οικονομία παρουσιάζει το ένα ή το άλλο πρόβλημα, αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου για παράδειγμα, ωστόσο η οικονομία πάει καλά.

    Και τώρα τι ελπίζουμε ή τι προβλέπουμε για να διορθώσουμε ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα; Θα σας πω απλά και πολύ πεζά: Προβλέπουμε, ελπίζουμε, στοχεύουμε πάνω στη δουλειά μας. Συστηματική δουλειά, συστηματική προσπάθεια, που εγώ πιστεύω ότι έχει αποτέλεσμα. Έχουμε μεγάλα θέματα να λύσουμε. Την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα. Πρέπει να συστρατευθούμε όλοι σ' αυτά τα θέματα.

    Έχουμε στη διάρκεια της προεδρίας να δώσουμε οριστικές μορφές λύσεων σε προβλήματα, όπως η λαθρομετανάστευση. Όλα αυτά βελτιώνουν τη λειτουργία του κράτους, της κοινωνίας, κάνουν την οικονομία, την κοινωνία πιο ισχυρή. Αυτό θα αποδώσει. Πάντα αποδίδει, όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου.

    Β.ΣΚΟΥΡΗΣ («ΕΘΝΟΣ»): Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια έμμεση αντιπαράθεση του Ξηρού με τον Κουφοντίνα. Ακούμε για πολιτικοποίηση της δίκης και της πορείας έως εκεί, για ένα έμμεσο διάλογο με όσους βρίσκονται στον Κορυδαλλό. Και επίσης παρακολουθούμε να συκοφαντείται το αριστερό και κοινωνικό αντιδικτατορικό κίνημα εκείνης της περιόδου. Θα ήθελα το σχόλιό σας για όλα αυτά.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράγματι, όπως λέτε, γίνεται τις τελευταίες ημέρες μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η όλη υπόθεση σαν μία υπόθεση εκδικητών σε μία άδικη κοινωνία, που επεδίωκαν να αποκαταστήσουν μία δίκαιη κοινωνία. Έτσι προσπαθούν να κερδίσουν τη συμπάθεια του κόσμου.

    Και χρησιμοποιούν όρους, όπως, «σοσιαλισμός», «αξιοπρέπεια» κλπ. Πιστεύω, ότι -όπως το είπα και επανειλημμένα- όλη αυτή η προσπάθεια βασίζεται σε μία διαστρέβλωση του τι σημαίνουν οι όροι που επικαλούνται. Είναι λαθρέμποροι της αριστερής ιδεολογίας.

    Έχεις «αξιοπρέπεια», έχεις «ηθική», όταν σκοτώνεις, όταν ληστεύεις; Όταν σακατεύεις ανθρώπους (στους οποίους έχει δώσει εντολή η πολιτεία να προστατεύουν τον πολίτη), για το υπόλοιπο της ζωής τους;

    Έχεις «αξιοπρέπεια» όταν τυχαία, χωρίς κριτήρια, με το έτσι θέλω ή κατά πώς «πέσανε τα ζάρια» διαλέγεις θύματα και κοντά σ' αυτά τα θύματα δεν διστάζεις να σκοτώσεις και άλλους, που ούτε καν τους σκέφτηκες και για τους οποίους καν δεν νοιάστηκες.

    Έχεις «αξιοπρέπεια» όταν λες ότι είσαι ένας άνθρωπος που υποτίθεται πως λέει την αλήθεια και όντας είσαι υπόδικος για όλα αυτά και με στοιχεία για όλα αυτά και σιωπάς;

    Η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει το δικαιώματα να μάθει γιατί αυτό το μακελειό για 25 τόσα χρόνια, γιατί αυτή η δυσφήμιση της χώρας, γιατί να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως μία άναρχη χώρα; Και έστω υπάρχουν ελάχιστοι που συμμερίζονται την άποψή τους. Απέναντι σ' αυτούς δεν χρειάζεται μία εξήγηση, γιατί επέλεξαν αυτό το δρόμο, το δρόμο του αίματος, το δρόμο της αυθαίρετης εκδίκησης, το δρόμο της καταπάτησης της δημοκρατίας;

    Τι σχέση έχει το αντιδικτατορικό κίνημα με όλα αυτά; Τι σχέση έχει η Αριστερά με όλα αυτά; Όσοι πάλεψαν τη δικτατορία, πάλεψαν για τη δημοκρατία, για το κράτος δικαίου, για τους κανόνες, για να μην πιάνει ο «Α» και ο «Β» τον οποιονδήποτε να τον βασανίζει, είτε να τον εκτελεί, είτε να τον φυλακίζει.

    Αυτό το καθεστώς το οποίο προωθούν στη νοοτροπία του κόσμου είναι ακριβώς το καθεστώς της αυθαίρετης βίας. Σκοτώνουμε όποιον θέλουμε. Τιμωρούμε όποιον θέλουμε. Του τσακίζουμε τα πόδια ή τον στέλνουμε στον Άδη ή τον σακατεύουμε για όλη του τη ζωή. Και χρήματα; Τα παίρνουμε με το έτσι θέλω. «Απαλλοτρίωση» ήταν ο εύφημος όρος.

    Και θέλω επίσης να πω, όσον αφορά όλο αυτό το «ιδεολογικό προκάλυμμα» της σιωπής. Εγώ ξέρω ότι η σιωπή, η «ομερτά» (όπως λέγεται), είναι ο νόμος της μαφίας. Η μαφία αποτελείται από εγκληματίες, εκβιαστές, ανθρώπους οι οποίοι υποδηλώνουν τους αδύνατους και περιορίζουν την ελευθερία. Η σιωπή είναι αξιοπρέπεια στη μαφία. Και γι' αυτό πρόκειται για μαφία. Για μαφία, η οποία δεν θέλει να αυτοαποκαλύπτεται.

    «Ιδεολογία», «Αριστερά», «Σοσιαλισμός», ωραίες λέξεις. Αλλά όταν ερχόμαστε στο συγκεκριμένο γιατί και πώς, για να υπάρχει επιχείρημα, τεκμηρίωση, για να υπάρχει ιδεολογική προέκταση, για να δημιουργηθεί πεποίθηση στον άλλον ότι σωστά έγινε, εκεί ισχύει ο νόμος της μαφίας. Να μην πούμε τίποτε, να κρύψουμε τα πάντα, δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζω. Είναι το κράτος αντιμέτωπο με κάποιους «ήρωες».

    Ε, όχι, δεν είναι ήρωες. Είναι εγκληματίες και αυτό πρέπει να είναι. Διότι εάν καθιερώσουμε αυτό τον κανόνα, των δήθεν ηρώων, της δήθεν αξιοπρέπειας, το μόνο που θα καθιερώσουμε είναι ότι ο καθένας που έχει και λίγο υπερβολικό έργο ή έχει μία διάσταση για να ξεπερνά τα προσωπικά του προβλήματα, θα αρπάζει ένα πιστόλι και θα κάνει το Ζορό!

    Αυτά δεν τα έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Αυτές είναι κοινωνίες του 17ου 16ου και 15ου αιώνα. Δεν είμαστε εδώ στο δάσος του Σέργουντ! Και η κοινωνία πρέπει να τους καταδικάσει. Να καταδικάσει όλους αυτούς χωρίς καμία αμφιβολία. Ο καθένας μπορεί να έχει τους προσωπικούς του λόγους, ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του αντιλήψεις, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει ένα όριο, η ελευθερία του άλλου και τα δικαιώματα του άλλου. Και αυτό το όριο δεν πρέπει και δεν μπορεί να το υπερβαίνει κανένας.

    Και θα πάρω αφορμή από την ερώτηση του κ.Σκουρή, και θα προσθέσω σε όλο αυτό και κάτι άλλο, που έχει σχέση και με την πρώτη ερώτηση του κ. Παπαχρήστου: Όλες αυτές τις μέρες, δύο μήνες τώρα, έχουμε δει πολλούς, οι οποίοι συστηματικά καλλιεργούν μύθους, σπείρουν υπόνοιες, διακρίνουν συνωμοσίες.

    Ο κ. Κουφοντίνας ήταν, ακούσαμε, στα κτίρια τα κυβερνητικά της Ασφάλειας και τον παρουσιάσαμε, όπως οι ταχυδακτυλουργοί ένα λαγό από το καπέλο τη μέρα που έπρεπε ή ότι είναι πράκτορας της ΚΥΠ ή ότι τον έχουν πάρει οι Αμερικάνοι και βρίσκεται στο Γκουαντανάμο! Στο Αγκίστρι ήταν ο άνθρωπος και πολύ πιο λογικό!

    Όλα αυτά έχουν όμως ένα συγκεκριμένο στόχο: Θέλουν την καθυστερημένη Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν, όπου οι υπηρεσίες εκινούντο με πολιτικές ευλογίες, όπου η πολιτική δυσφήμιση, η συνωμοσία, η υπερβολή ήταν τρέχουσα πρακτική. Θυμηθείτε τις ζάχαρες στα τανκ. Θέλουν την Ελλάδα του παρακράτους οι έμποροι της τρομοκρατίας.

    Από τη στιγμή που η Αστυνομία και το κράτος κάνει καλά τη δουλειά του, όλοι αυτοί οι κύριοι γίνονται περιττοί, πάνε στο σωρό των αχρήστων και αυτό δεν θέλουν. Δεν θέλουν να γίνουν περιττοί. Δεν θέλουν να γίνουν άχρηστοι, να είναι στο σωρό των αχρήστων.

    Δείξαμε σ' αυτή την υπόθεση, ότι το κράτος μπορεί να κινηθεί επαγγελματικά. Μπορεί να κινηθεί με κανόνες, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δόγματα. Είναι οι Μυστικές Υπηρεσίες, είναι ο πολιτικός αντίπαλος, είναι ο άλλος που υποψιαζόμαστε και καλά κάνουμε να του σκάσουμε μία. Εμείς όμως πετύχαμε, γιατί είπαμε με τον κ.Χρυσοχοϊδη ότι δεν θέλουμε δόγματα, ότι ξεκινάμε από την αρχή, από το μηδέν, χωρίς παρωπίδες.

    Η επιτυχία δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια σύγχρονη χώρα. Γιατί πετύχαμε ακριβώς με βάση μια σύγχρονη νοοτροπία, που δεν είχε η Ελλάδα παλιά. Εμείς θα συνεχίσουμε έτσι και οι διάφοροι έμποροι της τρομοκρατίας θα το μάθουν και κάποτε θα πάψουν αυτές οι διαδικασίες.

    Π. ΛΑΜΨΙΑΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή σ' ένα μήνα σχεδόν από σήμερα έχουμε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα ήθελα να μου πείτε σας παρακαλώ σε ποια περίπτωση, με ποιο αποτέλεσμα μπορούν να δημιουργηθούν πολιτικές εξελίξεις τέτοιες που να ανατρέπουν τον πολιτικό σας σχεδιασμό.

    Διότι ναι, βεβαίως, έχετε πει ότι δεν είναι εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται η Κυβέρνηση. Ωστόσο, ξέρουμε ότι ένα κακό αποτέλεσμα, μια ήττα ή μια νίκη αντιστρόφως, δημιουργούν το κατάλληλο πολιτικό κλίμα για εξελίξεις θετικές ή αρνητικές. Και σε αυτή την περίπτωση θα ήθελα να μου πείτε αν και πότε συντρέχει λόγος για πρωτοβουλίες από την πλευρά σας, όπως για παράδειγμα ένας ανασχηματισμός ή πρόωρες εκλογές.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε πει ότι οι δημοτικές εκλογές δεν είναι δημοψήφισμα. Στις δημοτικές εκλογές εκείνο το οποίο κρίνεται, είναι η πολιτική που έχουν οι υποψήφιοι και οι πολιτικές παρατάξεις για την Αυτοδιοίκηση. Ότι οι δημοτικές εκλογές είναι εκλογές όπου παίζει μεγάλο ρόλο και το τι πρόγραμμα παρουσιάζεται σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε νομό και ότι και οι δήμοι και οι νομοί είναι πολύ σημαντικοί μοχλοί, για να πραγματοποιήσει μια Κυβέρνηση το πρόγραμμά της σε μια χώρα, η οποία προωθεί την αποκέντρωση. Σε μια χώρα όπου όλο και περισσότεροι πόροι δίνονται στις τοπικές εξουσίες.

    Δεν πρόκειται οι δημοτικές εκλογές να έχουν αποτέλεσμα να αλλάξουν τον πολιτικό σχεδιασμό που έχει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, γιατί έχει έργο να παράγει ακόμη. Ανέφερα για παράδειγμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει το παράδειγμα της Ελληνικής Προεδρίας, η όλο και καλύτερη εφαρμογή, η πληρέστερη εφαρμογή του Γ' ΚΠΣ και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό το πρόγραμμα.

    Θα με ρωτήσει ίσως ο κ. Λάμψιας «που βάζουμε τον πήχη μας». Θα σας απαντήσω: Εμείς θέλουμε να κερδίσουμε παντού, όλες τις νομαρχίες, όλους τους δήμους. Αυτός είναι ο πήχης για μας. Θέλουμε να δώσουμε τη μάχη, να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

    Αν δεν κερδίσουμε όλες; Αν κερδίσουμε περισσότερες ή λιγότερες; Θα κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο θα κάναμε και αν είχαμε κερδίσει όλες. Γιατί πρόκειται για την Αυτοδιοίκηση, πρόκειται για μια λειτουργία της πολιτείας, την οποία θέλουμε να προωθήσουμε και το πρόγραμμά μας παραμένει αμετάβλητο.

    ΣΤ. ΤΖΙΜΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να μεταφέρω για λίγο τη συζήτηση στο πεδίο της διεθνούς επικαιρότητας. Το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Μπους έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία αναζήτησης συμμάχων για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ. Ήδη στο ευρωπαϊκό επίπεδο πολλοί ηγέτες έχουν αντιδράσει. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον κ. Σιράκ και τον κ. Σρέντερ προσφάτως.

    Πώς σκέφτεται να ανταποκριθεί η ελληνική Κυβέρνηση στο κάλεσμα αυτό του κ. Μπους, δεδομένου μάλιστα ότι αυτή την εποχή, ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ΚΕΠΑΑ και θα εξακολουθήσει την ασκεί έως και τον Ιούνιο του 2003;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς έχουμε μια πάγια αρχή σε αυτά τα θέματα. Είμαστε κατά των επεμβάσεων, εφόσον δεν έχουν την κάλυψη των Ηνωμένων Εθνών. Αν τα Ηνωμένα Έθνη αποφασίσουν ότι πρέπει να γίνει μια επέμβαση, τότε κι εμείς, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, θα ακολουθήσουμε αυτή την απόφαση.

    Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν συμβεί μια παρέμβαση, μια επίθεση στο Ιράκ, έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε με όλους τους άλλους, με όλα τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία από ό,τι ξέρω ασπάζονται την ίδια άποψη με εμάς. Και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας με τους εταίρους μας στην Ένωση σύμφωνα με τις διαδικασίες της Ένωσης. Εμείς, ως Προεδρία, θα έχουμε γνώμονα αυτή την πολιτική.

    Βεβαίως, επιπρόσθετα θέλω να τονίσω, ότι πιστεύουμε σε αυτό το σημείο, με τα στοιχεία τα οποία έχουν παρουσιαστεί, τα τεκμήρια τα οποία έχουν δοθεί, ότι μία παρέμβαση ή επίθεση θα είχε πολύ αρνητική συνέπεια στην περιοχή, θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο το διάλογο ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλίτες, θα δημιουργούσε νέες τριβές, θα έδινε ένταση σε τρομοκρατία. Και γι' αυτό μια παρέμβαση θα πρέπει να δικαιολογηθεί απόλυτα και να έχει τη διεθνή νομιμότητα, για να πραγματοποιηθεί. Αυτό και θα προσέξουμε.

    Α. ΜΑΡΑΘΙΑΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Η ερώτησή μου είναι παρεμφερής με εκείνη του συναδέλφου του κ. Λάμψια για τις δημοτικές εκλογές. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Καραμανλής προκάλεσε την Κυβέρνηση, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν για την κυβερνητική πολιτική και μάλιστα να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με την ψήφο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ποιο είναι το σχόλιό σας γι' αυτή τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Καραμανλής όπως το συνηθίζει φάσκει και αντιφάσκει. Στο παρελθόν είχε πει ότι θα πρέπει να επιλέξουμε για το Κόμμα του βέβαια και συμφωνώ σε αυτή την τοποθέτηση ανθρώπους, οι οποίοι ξέρουν καλά τα αυτοδιοικητικά πράγματα, μπορούν να λειτουργήσουν σωστά τους δήμους και τις νομαρχίες και ότι η αναμέτρηση αυτή αφορά την Αυτοδιοίκηση.

    Έρχεται τώρα και παρουσιάζει μια άλλη εικόνα. Ότι είναι μια αναμέτρηση με την Κυβέρνηση και ότι ψηφίζοντας, για ποιους δεν ξέρω ακριβώς, ψηφίζουμε κατά της Κυβέρνησης. Λέω «για ποιους δεν ξέρω ακριβώς» γιατί έχοντας πιστεύω- γνώση του εκλογικού τοπίου σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι δήμαρχοι πολλών ομάδων και παρατάξεων. Επίσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι υποψήφιοι νομάρχες δεν έχουν το ακριβές στίγμα μιας παράταξης ή μιας και μόνο παράταξης.

    Αυτή η θέση του εντάσσεται μέσα στην προσπάθειά του ενός συνεχούς κλίματος αναμέτρησης. Το κλίμα αναμέτρησης αυτό, είναι το μόνο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα δημιουργικό, με προτάσεις σε βασικά θέματα π.χ. τώρα στη φορολογική μεταρρύθμιση και να κερδίσει μια συστράτευση με προτάσεις επί της ουσίας.

    Αυτές είναι προτάσεις αντιπαράθεσης πολιτικής, που απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται τα πράγματα. Νομίζω ότι κάνει πολύ λάθος.

    Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»): Κύριε Πρόεδρε, πριν ένα χρόνο κάνατε στο ΠΑΣΟΚ έκτακτο Συνέδριο, είχε υπάρξει τότε ένα κλίμα αμφισβήτησης και εσωστρέφειας. Μάλιστα όλοι θυμόμαστε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχατε απειλήσει και με παραίτηση.

    Εάν, κ. Πρόεδρε, δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, αυτό το ρεπορτάζ το οποίο επικαλείστε είναι κάπως μη ενήμερο.

    Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε διαψευστεί.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν κατάλαβα, αναφέρατε το Συνέδριο και την Οργανωτική Συνδιάσκεψη.

    Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για το έκτακτο Συνέδριο στο οποίο οδηγηθήκατε πέρσι, οδηγήσατε μάλλον το ΠΑΣΟΚ πριν ένα χρόνο και λέω είχε προηγηθεί ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν από το Συνέδριο;

    Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από το Συνέδριο.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα, ωραία.

    Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι θυμόμαστε -όπως είπα- και μια θυελλώδη συνεδρίαση στο Εκτελεστικό Γραφείο, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ είχατε απειλήσει και με παραίτηση.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν από το Συνέδριο.

    Β. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από το Συνέδριο όλα αυτά. Κάτι το οποίο δεν είχε διαψευστεί.

    Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εάν δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες, επειδή ακούμε διάφορα από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου ακούμε ότι ο πήχης τοποθετείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθενός- σε διαφορετικό ύψος.

    Εάν δημιουργηθούν ανάλογες συνθήκες, τι πρόκειται να κάνετε; Πως θα αντιμετωπίζατε ένα τέτοιο κλίμα, κ. Πρόεδρε;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτές είναι υποθετικές ερωτήσεις και θα σας πω πολύ απλά ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει με ενότητα στις εθνικές εκλογές. Τα στελέχη μπορεί να έχουν πολύ σωστά διαφορετικές απόψεις σε πολλά θέματα. Υπάρχουν, όμως, διαδικασίες σύγκλισης των απόψεων και σύνθεσης των απόψεων και έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο.

    Το πρόγραμμα αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμόσουμε, δεν νομίζω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εκτός πραγματικότητας, να βλέπουν ότι πρέπει να λύσουμε το θέμα της Κύπρου μέχρι τέλος του χρόνου και ότι η Ελλάδα έχει την Προεδρία και πρέπει να αναδείξει την Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη και στον κόσμο, ότι έχουμε να προετοιμάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και άρα πρέπει να κάνουμε σκληρή δουλειά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είναι τυφλά. Ξέρουν ότι θα υπάρχει ενότητα, θα υπάρχει και μαχητικότητα και η απόδειξη θα είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όπου και πάλι θα κερδίσουμε.

    I. XAΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ («MEGA»): Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγο είπατε ότι εμείς δεν εξαρθρώσαμε τη 17Ν για να έχουμε πολιτικά οφέλη. Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος σας επιβραβεύει γι' αυτές τις πράξεις. Θέλω να σας πω όμως ότι αυτό που συζητιέται στον κόσμο είναι ότι η κυβέρνηση για τα μεγάλα θέματα τα καταφέρνει, δηλαδή Ολυμπιάδα, Κύπρος, τρομοκρατία.

    Υπάρχει μια δυστοκία και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, για τα καθημερινά θέματα. Και σας το λέω αυτό γιατί; Για τρίτη φορά εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που είναι παραδοσιακά κομμάτια που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν πάρει απαντήσεις και παίρνουν μόνο φοροαπαλλαγές. Δεν παίρνουν αυξήσεις δηλαδή ουσιαστικές στους μισθούς, παίρνουν μόνο φοροαπαλλαγές.

    Ήθελα να ρωτήσω: Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο πρώτο σχόλιό σας ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει στα μεγάλα θέματα, αλλά στα μικρά θέματα δεν τα καταφέρνει, στα μικρά αναφέρατε την εισοδηματική πολιτική που δεν είναι μικρό θέμα κ. Χασαπόπουλε. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άλλα πιο μικρά, που έχουν σχέση με νοσοκομεία, με τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αθήνα, όπου πράγματι υπήρχε πρόβλημα.

    Πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι όποια μικρά θέματα υπάρχουν, δεν μπορούν να λυθούν αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου, αν δεν λύσουμε τα μεγάλα θέματα. Για να μην υπάρχουν πλημμύρες ούτε στην Αττική, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε αλλού, χρειάζεται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, απαιτούν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές. 200, 300, 400 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά δεν είναι μικρά θέματα. Αυτά χρειάζονται μια πολιτική, η οποία εξασφαλίζει έσοδα και στρέφει τα έσοδα αυτά στις επενδύσεις.

    Αυτή η επιτυχία που έχουμε σχετικά με τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης: μπορεί να πει κανένας ήταν μικρό θέμα το ότι στην Καστοριά κάποτε στην κεντρική πλατεία δύο αλλοδαποί μετανάστες λήστεψαν κάποιον έμπορο και έφυγαν προς τα σύνορα; Αυτό δεν γίνεται πια.

    Όμως, το θέμα αυτό λύθηκε αποτελεσματικά με το να προσλάβουμε 4.000 θαρρώ συνοριοφύλακες, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο και ως εκ τούτου φαινόμενα όπως αυτό που ανέφερα πριν ή τους Αλβανούς στα λεωφορεία κ.ο.κ., έχουν εκλείψει.

    Πρέπει να βλέπουμε τη συσχέτιση και η πολιτική μας έχει στόχο να εξασφαλίσει πόρους για να πραγματοποιήσουμε τα έργα τα οποία είναι αναγκαία, να προσφέρουμε υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία και όπου αλλού, στα κοινωνικά θέματα που είναι αναγκαία.

    Και έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος: τη μισθολογική πολιτική και τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα μισθολογικά αιτήματα. Πρώτα, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η εισοδηματική πολιτική στην Ελλάδα ήταν πιο άνετη, πιο καλή αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο απέναντι στους εργαζόμενους απ' ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι ρυθμοί αύξησης του εισοδήματος ιδίως των μισθωτών, ήταν υψηλότεροι, από τους υψηλότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επίπεδα αύξησης των μισθών και ιδίως των δημοσίων υπαλλήλων στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια ήταν χαμηλότερα ή πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην Ελλάδα.

    Και γι' αυτό, όσον αφορά τους μισθωτούς, οι μισθωτοί αυτή τη στιγμή έχουν μία απόσταση από το μέσο όρο των μισθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20% μονάχα. 80% είναι οι μισθοί των μισθωτών σε σχέση με ένα επίπεδο 100 που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το αναφέρω αυτό διότι υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Όπως ξέρετε στο μέσο εισόδημα είμαστε στο 70% περίπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, οι μισθωτοί βρίσκονται αναλογικά σε καλύτερη θέση σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Συνεπώς, ακολουθήσαμε μία πολιτική αύξησης του εισοδήματος.

    Έρχονται κάποιοι και λένε, αυτή η απόσταση του 80 με το 100, ένα 20% αν το διαιρέσουμε δια του 3, δια του 2, μας κάνουν και χάρη και λένε δια του 4, που σημαίνει 7% το χρόνο και στο τέλος θα έχουμε φτάσει στο ίδιο επίπεδο. Αυτά είναι «παιδιαρίσματα». Η οικονομία έχει τους δικούς της κανόνες. Η αύξηση των μισθών, των ημερομισθίων, του εισοδήματος, έχει σχέση με την παραγωγικότητα της εργασίας. Το τι παράγεις, τι μπορείς να διαθέσεις.

    Αν η παραγωγικότητα δεν αυξάνεται, αν ο πλούτος δεν αυξάνεται, δεν έχεις πλούτο να μοιράσεις. Αν μοιράζεις χωρίς να αυξήσεις την παραγωγικότητα, το μόνο που κάνεις είναι να οδηγείς τις επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση και έτσι να αυξάνεις την ανεργία, να δημιουργείς πληθωρισμό με τα ελλείμματα κ.ο.κ. Είναι η συνταγή της ύφεσης. Και τη γνωρίσαμε αυτή τη συνταγή στην Ελλάδα.

    Δεν έχει περάσει δα και τόσο πολύς καιρός που κάναμε υποτιμήσεις της δραχμής για να μπορέσουμε να φέρουμε βόλτα τα πράγματα. Δεν έχει δα περάσει και τόσος πολύς καιρός που όλα-όλα στο ταμείο του κράτους ήταν 500 εκατομμύρια δολάρια και το ερώτημα ήταν αν θα περάσουμε τη μία μέρα ή όχι.

    Μην ξεχνάμε τους κανόνες. Σύγκλιση - πυροτέχνημα, σύγκλιση - ψευδαίσθηση, αυξήσεις που οδηγούν σε καταστροφικές εξελίξεις και είναι σε βάρος της οικογένειας, του πολίτη, του εργαζόμενου, δεν πρόκειται να κάνουμε ποτέ. Εμείς έχουμε δείξει ότι ακολουθούμε μια πολιτική σύνεσης, η οποία αποδίδει.

    Και θα πω και ένα στοιχείο μονάχα. Επειδή γίνεται λόγος για τις κοινωνικές δαπάνες κλπ, όλοι έχετε ακούσει ότι έχουμε αυξήσει σημαντικά το ύψος των κοινωνικών δαπανών και είμαστε στις χώρες της συνοχής. Είμαστε η πρώτη σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες, σε αναλογία με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πάντα. Θέλω να σας πω επίσης, ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την αύξηση των κοινωνικών δαπανών τα τελευταία χρόνια.

    Ποιον ωφελεί η αύξηση των κοινωνικών δαπανών; Δεν ωφελεί κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Η καλύτερη δημόσια παιδεία, η καλύτερη δημόσια υγεία, οι καλύτερες συγκοινωνίες, οι καλύτερες συντάξεις, δεν ωφελούν αυτούς που έχουν μεσαία ή χαμηλότερα εισοδήματα; Όλοι οι άλλοι με υψηλό εισόδημα μπορούν να καλύψουν όλα αυτά με ιδιωτικές υπηρεσίες.

    Υπάρχει μία ουσιαστική πρόοδος και θα εμμείνουμε η πρόοδος να συνεχίσει να είναι ουσιαστική.

    Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ («ΑΝΤ1-TV»): Κύριε Πρόεδρε, εάν εσείς προσωπικά ήσασταν ένας μέσος Έλληνας πολίτης, του οποίου έχει πλημμυρίσει τρεις φορές το υπόγειο στο Μοσχάτο και αγοράζει το μπουκαλάκι το νερό 1,5 από το περίπτερο, θα ψηφίζατε Σημίτη, επειδή έχει βάλει το Γιωτόπουλο στη φυλακή;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Καμπουράκη, δεν θα έλεγα σε κανέναν, μα σε κανέναν να ψηφίσει Σημίτη, επειδή εγώ έχω βάλει το Γιωτόπουλο στη φυλακή. Αλλά εάν υπήρχε κάποιος που μου έλεγε, ότι το μόνο που έκανες είναι ότι έχεις βάλει το Γιωτόπουλο στη φυλακή, θα του έλεγα «έρχεσαι από την Παταγονία ή από πού αλλού;»! Διότι αυτός ο κάποιος δεν θα έχει ποτέ ανοίξει την τσέπη του για να δει ότι έχει ένα ευρώ σ' αυτή την τσέπη και δεν θα έχει καταλάβει ποτέ τι σημαίνει αυτό το ευρώ. Αυτός ο κάποιος δεν θα έχει αντιληφθεί ότι το εισόδημά του είτε ήταν χαμηλό είτε όχι, αυξήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

    Αυτός ο κάποιος δεν έχει αντιληφθεί, ότι από εκεί που η χώρα ονομαζόταν ο «ασθενής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εκεί που ξεκίνησε αυτή η διακυβέρνηση με τα Ίμια, από εκεί που στα Βαλκάνια γινόταν πόλεμος και φαινόταν ότι θα παρασυρθεί η Ελλάδα, οι Έλληνες αυτή τη στιγμή ζουν σε ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ασφάλειας οικονομικής, όσον αφορά τα εθνικά θέματα και θα έλεγα και κοινωνικής.

    Γιατί αν αυτός ο κάποιος ήταν χαμηλοσυνταξιούχος, θα είχε διαπιστώσει ότι εκεί που η σύνταξή του κάποτε ήταν γύρω στις 60.000 δραχμές, βρίσκεται αυτή τη στιγμή με το ΕΚΑΣ στις 152.000 δραχμές. Εάν είχε παιδιά σ' αυτή την περιοχή που λέτε και τον βάρυναν τα χρήματα για το φροντιστήριο, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι το Γυμνάσιο και το Λύκειο του προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία ή πρόσθετη διδακτική στήριξη και δεν χρειάζεται να στείλει τα παιδιά του στο φροντιστήριο.

    Και αν με ρωτήσει εμένα και μου πει, μα πώς θα μπουν στο Πανεπιστήμιο; Εγώ θα του βγάλω ένα χαρτί, το οποίο μπορώ να σας δώσω κ. Καμπουράκη και από το οποίο φαίνεται ότι στις τελευταίες εξετάσεις παιδιά από Λύκεια απομεμακρυσμένων περιοχών, από τη Λευκάδα, την Καρδίτσα και αλλού, μπήκαν στα Πανεπιστήμια και μάλιστα σε πολύ καλή θέση, χωρίς να πάνε σε φροντιστήρια.

    Εάν αυτός ο κάποιος είχε τη γιαγιά του, τον παππού του ή τον πατέρα του κατάκοιτο και έπρεπε να πηγαίνει στη δουλειά και δεν θα είχε κανέναν να τον φροντίζει, παλιά θα έπρεπε να απευθυνθεί σε μία κυρία, σε μία νοσοκόμα, η οποία να έρχεται να αλλάζει τον άρρωστο, να του δίνει φαγητό. Τώρα μπορεί να απευθυνθεί στο δήμο και να πει, έχω αυτή την περίπτωση και ο δήμος να του στείλει τη βοήθεια στο σπίτι, μία νοσοκόμο, μία κοινωνική λειτουργό κ.ο.κ. για να φροντίσει τον άρρωστο.

    Και αν αυτός ο κύριος είχε ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, το οποίο παλιά δεν πήγαινε στο σχολείο, το οποίο παλιά δεν είχε ειδική φροντίδα, θα μπορούσε να διαπιστώσει από το δήμο, ότι και τέτοιο σχολείο υπάρχει και τέχνη μπορεί να μάθει το παιδί του και ειδική φροντίδα μπορεί να έχει.

    Θα πουν κάποιοι, μα όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα παντού; Δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα παντού. Η βοήθεια στο σπίτι είναι αυτή τη στιγμή σε 300 δήμους. Σε λίγο θα είναι σε 1.000 δήμους και στόχος μας είναι να είναι σε όλους τους δήμους. Υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις για να βοηθήσουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αλλά σ' αυτή τη χώρα τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί τα σχολεία, τα κέντρα εκπαίδευσης, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

    Και είπα για τους μισθούς, εμείς έχουμε κάνει το ΕΚΑΣ. Τη φτώχεια την χτυπάμε εκεί που υπάρχει. Ήταν κάποιοι τότε που είπαν, όχι ΕΚΑΣ και τέτοια, αύξηση σε όλους τους συνταξιούχους τους ΙΚΑ για να πάρει ο καθένας ένα 500σάρικο ή χίλιες δραχμές. Είπαμε εμείς όχι. Κάποιοι δεν θα πάρουν. Οι περισσότεροι, αυτοί που έχουν μεγάλες συντάξεις, δεν θα πάρουν, για να επικεντρώσουμε.

    Βεβαίως είπα και πριν, ότι ο Κηφισός είναι ένα αρνητικό στοιχείο, ότι εγώ, αν μου πλημμύριζε τρεις φορές το σπίτι, θα διαμαρτυρόμουν εντονότατα, θα ζητούσα από την πολιτεία να κάνει ό,τι είναι δυνατόν και αυτή είναι η εντολή για να μην υπάρξει πάλι το φαινόμενο. Θα περίμενα να μου έρθει μια αποζημίωση γι' αυτό. Αλλά θα μπορούσα, πιστεύω εγώ, να διακρίνω απ' αυτό το οποίο με ταλαιπώρησε και εκείνο το οποίο αφορά την πρόοδο του συνόλου του τόπου.

    Γιατί στις εκλογές ψηφίζουμε με δύο κριτήρια βέβαια: ψηφίζουμε και αυτό το οποίο μας αφορά προσωπικά, αλλά πιστεύω ότι ως πολίτες πρέπει να έχουμε και μία αίσθηση πώς θα πάει ο τόπος μπροστά. Προβλήματα υπάρχουν, τα παλεύουμε, θα συνεχίσουμε να τα παλεύουμε. Αλλά ταυτόχρονα με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε, πιστεύω ότι έχουμε οδηγήσει τη χώρα σε ένα άλλο επίπεδο και αυτό θα συνεχίσουμε.

    Γ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ («ALPHA» - «ALPHA NEWS»): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου μια προέκταση της ερώτησης του κ. Καρελιά. Η εξάρθρωση της 17Ν ήταν και -νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό- η μεγαλύτερη επιτυχία της δεύτερης θητείας σας, και ίσως και η μεγαλύτερη συνολικά επιτυχία σας, ως Πρωθυπουργού. Ωστόσο, αν δεχτούμε τις δημοσκοπήσεις, έχει βελτιώσει σαφώς το κλίμα για την Κυβέρνηση, δεν το έχει αντιστρέψει.

    Το ερώτημα είναι σαφές: Εάν μετά την Ελληνική Προεδρία τεθεί για σας κάποιο δίλημμα, τι θα αποφασίσετε: Να δώσετε τη μάχη των εκλογών, ίσως με πιο αρνητικές προϋποθέσεις από κάθε άλλη φορά, θα επιλέξετε την υστεροφημία σας να καταγραφείτε στην ιστορία ως ο μοναδικός πολιτικός ηγέτης, που και σε εθνικό επίπεδο και σε εσωκομματικό, έχει μόνο νίκες; Ευχαριστώ.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως μου λέει ο κ. Πρωτόπαπας, εννοείτε με απλά λόγια αν θα μείνω ή θα φύγω; Αυτό με ρωτάτε;

    Κύριε Ευσταθίου, το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετά τις εκλογές, κάποιοι συνάδελφοί σας με ρώτησαν το ίδιο. Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσα μετά το Δεκέμβριο στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, με ρώτησαν το ίδιο. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσα το Φεβρουάριο, με ρώτησαν το ίδιο. Το 2001 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με ρώτησαν το ίδιο. Δεν θέλω να σας κουράσω, ότι ανά τρίμηνο περίπου απαντώ σε αυτή την ερώτηση, εδώ και 3 χρόνια. Νομίζω ότι έχω απαντήσει και έχω απαντήσει με σαφήνεια και το πολύ το «Κύριε Ελέησον το βαριέται και ο παπάς»!

    Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε ζητήσατε πριν από λίγο να κρίνει ο λαός το συνολικό σας έργο. Η κοινή γνώμη πάντως έτσι όπως εκφράζεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις δίνει ένα προβάδισμα διαρκείας στη Νέα Δημοκρατία 6 7 μονάδων και θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή εξίσου ή και πολλές φορές καταλληλότερο πρωθυπουργό από εσάς. Νομίζετε πως αυτή η άποψη της κοινής γνώμης προοιωνίζεται και την ήττα σας στις ερχόμενες εκλογές;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αυτό το θέμα το έχουμε θίξει επανειλημμένα. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένας γνώμονας για τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι στοιχείο καθοριστικό, για να ληφθούν αμέσως πολιτικές αποφάσεις ή να αλλάξουν πολιτικές εξελίξεις. Αλίμονό μας! Τότε, δεν θα είμαστε μια δημοκρατία, θα είμαστε ένα πολιτικό σύστημα δημοσκοπήσεων και τον κυρίαρχο λόγο θα είχαν οι δημοσκόποι, όποιοι κι αν είναι.

    Είμαστε μια δημοκρατία και ο λαός αποφασίζει στις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις όπως είπα- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Μια κακή δημοσκόπηση δεν πρέπει να δημιουργεί πανικό ή δεν πρέπει να σε τυφλώνει, σε σχέση με το τι επιδιώκεις. Γιατί, αν είναι έτσι, δεν θα επιδιώξεις ποτέ τίποτα. Μια καλή δημοσκόπηση δεν πρέπει να σε κάνει να θριαμβολογείς και δεν πρέπει επίσης να σε παρασύρει ότι ό,τι έχει προχωρήσει, προχωρεί σωστά.

    Επαναλαμβάνω, αφού εκτιμηθούν τα στοιχεία, ένα κριτήριο υπάρχει. Και αυτό το κριτήριο είναι και το βασικό πολιτικό κριτήριο που πρέπει να έχει η Κυβέρνηση, η όποια Κυβέρνηση, το όποιο Κόμμα: Το πρόγραμμά σου το προχώρησες; Το έκανες; Γιατί δεν το έκανες; Τη δουλειά σου την προχώρησες; Δεν την προχώρησες; Γιατί;

    Γιατί πολλές φορές μπορεί να θέλεις να κάνεις κάτι σε κάποιο τόπο, το οποίο βρίσκει και μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης ή την πλειοψηφία αντίθετη. Το πιστεύεις; Αν το πιστεύεις, πρέπει να το προχωρήσεις, να παλέψεις γι' αυτό. Γι' αυτό σε εξέλεξε ο κόσμος. Γιατί, αλίμονο τότε. Θα ήμασταν Κόμματα χωρίς πεποιθήσεις, χωρίς στόχους, χωρίς προσπάθεια. Θα φωνάζαμε κάθε πρωί το δημοσκόπο τι θέλουν και θα κάναμε ό,τι θέλουν. Αυτή δεν είναι η δική μας αντίληψη για την πολιτική.

    Η δική μας αντίληψη για την πολιτική είναι ότι έχουμε αποστολή και όσο δυσάρεστη κι αν είναι, θα πρέπει να την πραγματοποιήσουμε. Αυτό υποδηλώνει η δική μας αντίληψη, ή είναι και η απάντηση σε διάφορες κινητοποιήσεις. Λέγεται: «μα, δεν κινητοποιηθήκατε αφού το ξέρατε 6 μήνες πριν;». Έξι μήνες πριν; Και ένα χρόνο πριν και δύο χρόνια πριν. Είναι σωστό να γίνει; Αν δεν είναι σωστό να γίνει, δεν θα γίνει. Όποτε και να το ξέραμε.

    Ο στόχος μας δεν είναι να βολέψουμε. Τι μας λένε δηλαδή; «Δεν βολέψατε τα πράγματα»; Γιατί να τα βολέψουμε; Έχουμε υποχρέωση εμείς να βολεύουμε; Εμείς έχουμε υποχρέωση να χτίζουμε σωστά και αυτό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να πω βέβαια ότι αυτό είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν πιέσεις, πέρα από τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν πιέσεις.

    Εμείς απορρίπτουμε τη νοοτροπία αυτή. Εμείς δεν υποστηρίζουμε τη νοοτροπία του πολιτικού κόστους, δηλαδή, να αποφύγουμε συγκρούσεις, τριβές. Μια κοινωνία εξελίσσεται με συγκρούσεις, με τριβές. Αυτή είναι η αλήθεια. Μια κοινωνία δημιουργείται μέσα από αντιπαραθέσεις και η πολιτική δεν πρέπει να αποφεύγει αυτές τις αντιπαραθέσεις. Τότε, θα είναι επίπεδη πολιτική σαν αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

    Φορολογική μεταρρύθμιση; Είπαν «δεν ήταν μεταρρύθμιση», «δεν ήταν ικανοποιητική». Ωραία, τι προτείνουν;. Έπρεπε να μειωθεί και ποιος φορολογικός συντελεστής; Έπρεπε να αυξηθεί και ποιος φορολογικός συντελεστής; Έπρεπε να υπάρχει και ποια έκπτωση και πού; Πέστε δέκα συγκεκριμένες αλλαγές! Ακούσατε εσείς καμία συγκεκριμένη αλλαγή; Αυτή είναι η πολιτική των δημοσκοπήσεων με την έννοια που είπα ή η πολιτική του να μη θίξουμε κανέναν.

    Το ασφαλιστικό: Στο ασφαλιστικό, όπως ξέρουμε όλοι, υπήρξε μια εξέλιξη, η οποία στην αρχή προκάλεσε τεράστια αντίθεση στην κοινωνία απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση συνεργάστηκε με τους κοινωνικούς φορείς και παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο είναι πάρα πολύ διαφορετικό. Βασίζεται σε μια ιδέα χρηματοδότησης, η οποία συνδέει το ασφαλιστικό με την καταβολή του 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την εξασφάλιση των συντάξεων μέχρι το 2030.

    Ακούσαμε πάλι από τη Νέα Δημοκρατία ότι «δεν είναι ικανοποιητικό», ότι «δεν λύσατε κανένα πρόβλημα». Ωραία, πείτε εσείς! Είχε ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία το Νόμο Σιούφα όπως λέγεται και είχε στο INTERNET μια σελίδα, που ανέφερε το τι θα πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό. Το επισημάναμε αυτό και απέσυρε η Νέα Δημοκρατία από το INTERNET, όπως ξέρετε, την πρότασή της για το ασφαλιστικό και από τότε δεν ξανάφερε τίποτε.

    Ο κ. Καραμανλής σε μια συζήτηση στη Βουλή μου έδωσε ένα φυλλάδιο, και μου είπε, «να, η πρόταση, επειδή λέτε ότι δεν έχουμε πρόταση». Και εγώ το φυλλομέτρησα καλόπιστα και διάβασα εκεί ότι η Νέα Δημοκρατία έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, ότι η ΕΟΚ έκανε αυτά κι εκείνα, ότι υπάρχουν αυτά τα ασφαλιστικά συστήματα και διάφορες θεωρίες και τίποτε πρακτικό. Καμία πρακτική πρόταση!

    Αυτή είναι η πολιτική της μη ύπαρξης. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πολιτικές της μη ύπαρξης. Δεν χρειάζεται ανθρώπους που φοβούνται. Γιατί ταλαιπωρηθήκαμε τόσα χρόνια, από αυτό: «δεν παίρνω θέση, γιατί θέλω σταυρούς, γιατί θέλω να με ψηφίσουν».

    Ας το σταματήσουμε αυτό. Και ας χαρούμε κάποτε, που κάποιος, όποιος και να είναι αυτός, λέει «αυτή είναι η πεποίθησή μου και αυτή θα παλέψω» !.

    Φ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ («ALTER»): Θα ήθελα να μείνω λίγο στα μικρά και στα καθημερινά, όπως τα λέμε, και με αφορμή τα όσα είπατε πριν για το θέμα των πλημμυρών, ότι εάν ήσασταν κάτοικος του Μοσχάτου ή του Ρέντη θα διαμαρτυρόσασταν έντονα και θα ζητούσατε από την Κυβέρνηση να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει.

    Κύριε Πρόεδρε, το έργο του Κηφισού πότε θα τελειώσει;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έργο του Κηφισού, όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία θα τελειώσει τέλος του 2003, ενώ το οδικό τμήμα, το 2004.

    Δ.ΜΠΟΤΩΝΗΣ («ΝΕΤ»): Κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε και προηγουμένως, αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι η ένταξη της Κύπρου είναι ένα από τα κορυφαία θέματα της επόμενης περιόδου. Παρακαλώ να μας πείτε τι μηνύματα έχετε από τους Ευρωπαίους ηγέτες;

    Επίσης εάν η πολιτική αστάθειας στην Τουρκία θα επηρεάσει αυτή την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αν υπάρξουν προβλήματα, πώς θα αντιδράσουμε; Αν χρειαστεί θα θέσουμε ακόμα και βέτο;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι και στην ομιλία μου την Παρασκευή αναφέρθηκα σ' αυτό το θέμα. Πρώτα απ' όλα, η Τουρκία, αυτή τη στιγμή, δεν έχει μια κυβέρνηση που να είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία και όλοι ξέρουμε, ότι σε μία εκλογική διαδικασία δεν μπορούν να γίνουν βήματα, τα οποία αλλάζουν άρδην μία πολιτική.

    Άρα, μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα- να υπάρξουν από την τουρκοκυπριακή πλευρά θεαματικές κινήσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα.

    Η Τουρκία, επίσης, έχει πει ότι σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιδράσει. Το πώς θα αντιδράσει, είναι ασαφές. Κάποιοι δηλώνουν ότι θα προσαρτηθεί το τουρκοκυπριακό τμήμα της Κύπρου. Κάποιοι άλλοι ότι θα ενταχθεί η τουρκοκυπριακή πλευρά στην τουρκική οικονομία κ.ο.κ.

    Και αυτά όλα δεν τα θεωρώ σοβαρά, με την έννοια ότι είναι διαπραγματευτικές απειλές, είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να αποκρύψω ότι σίγουρα υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό κλίμα για την ένταξη, για να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θέλω να προσθέσω, επίσης, ότι η Τουρκία ζητά να προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεών της για να ενταχθεί αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και οι ημερομηνίες αυτές που έχουν ακουστεί από την τουρκική πλευρά είναι οι ημερομηνίες εντός του 2003.

    Όπως ξέρουμε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε μία μεγάλη αλλαγή, όσον αφορά τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Υπάρχουν τώρα κυβερνήσεις, οι οποίες είναι επιφυλακτικές απέναντι στη διεύρυνση γενικότερα και ειδικότερα, όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία και τον προσδιορισμό μιας ημερομηνίας ένταξης. Και γι' αυτό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κάτι το οποίο ίσως δεν θα προσέκρουε σε μεγάλες αντιρρήσεις πριν την αλλαγή αυτών των κυβερνήσεων, τώρα μπορεί να βρει κάποιους ριζικά αντίθετους.

    Έχουμε και δύο εκλογές το Σεπτέμβρη: στις 15 του μηνός στη Σουηδία και στις 22 του μηνός στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβερνήσεων, οι οποίες θα έχουν και διαφορετικές απόψεις από τις υπάρχουσες.

    Όλα αυτά συνιστούν ένα περιβάλλον, όπου η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία μέχρι τώρα θέλω να τονίσω έχει προχωρήσει απόλυτα ομαλά, μπορεί να συναντήσει δυσκολίες. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί γι' αυτή την περίπτωση και θα δώσουμε μία σκληρή μάχη. Όπως είπα και την Παρασκευή, η Κύπρος θα είναι στην πρώτη ομάδα που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Γ.ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ («FLASH»): Κύριε Πρόεδρε, επειδή επί της ουσίας του περιεχομένου δηλαδή της πολιτικής σας έχουμε λάβει απαντήσεις για όλο το φάσμα, αναγκάζομαι να επανέλθω σε μία ερώτηση, η οποία κατά το ήμισυ έχει μείνει αναπάντητη, του κ. Λάμψια: Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, σκέπτεσθε να προχωρήσετε σε κάποιες αλλαγές στην Κυβέρνησή σας αμέσως μετά; Και να σας θυμίσω ότι πέρσι ή πρόπερσι, δεν θυμούμαι καλά, μας είχατε πει, ότι ακόμα δεν είσαστε έτοιμος να μας απαντήσετε, αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε την Προεδρία το 2005. Μήπως το έχετε σκεφτεί καλύτερα;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν σκέπτομαι να διεκδικήσω την Προεδρία το 2005 και δεν πρόκειται να κάνω ανασχηματισμό.

    Γ. ΑΡΓΥΡΟΣ («ΣΚΑΪ»): Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατα κάνατε τη φορολογική μεταρρύθμιση και σας κατηγόρησαν ότι δεν ήσασταν τολμηροί, δεν προχωρήσατε σε δραστικές αλλαγές για το αφορολόγητο της οικογένειας. Και από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε αναπτυξιακός χαρακτήρας και ακόμη, ότι κάποιοι τομείς της οικονομίας, ενώ η οικονομία μας βεβαιώνετε ότι πάει καλά, το Χρηματιστήριο για παράδειγμα παραμένει καθηλωμένο για τέταρτη χρονιά.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ' όλα, να σας πω για το Χρηματιστήριο. Εάν δούμε τους δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τους συγκρίνουμε με τους δείκτες των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, θα διαπιστώσουμε ευκολότατα ότι, μετά από μία ορισμένη ημερομηνία, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, αλλά όχι πρόσφατα, αυτό ισχύει για ένα χρόνο ή και περισσότερο, όταν στην Ελλάδα οι τιμές των μετοχών ήρθαν στο επίπεδο της ζήτησης της αγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε την ίδια περίπου πορεία. Θα μπορούσα να πω και ακριβώς την ίδια πορεία, που ακολούθησαν και τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Όπως ξέρετε, λόγω του θέματος του ENRON, λόγω πρόσφατα του φόβου για την ανατίμηση του πετρελαίου, λόγω της πτώχευσης της WORLD COM, λόγω του ότι η VIVENTI μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο έχασε το 85% της αξίας της, λόγω της μεγάλης κρίσης στις μετοχές της Πληροφορικής, τα Χρηματιστήρια διεθνώς έπεσαν. Και η πτώση αυτή είναι αντίστοιχη στο Χρηματιστήριο Αθηνών στο ίδιο περίπου επίπεδο. Λέω μετά την ημερομηνία εκείνη η οποία σηματοδότησε το τέλος της ειδικής συμπεριφοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι και στο μέλλον οι εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο θα είναι συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στα διεθνή Χρηματιστήρια. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ίσως λόγω του υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης που έχει η χώρα, μπορεί να έχει κάποιες διαφορετικές καλύτερες αντιδράσεις. Ίσως.

    Η φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι άτολμη. Άκουσα αυτό το «άτολμη», γιατί υπήρχε το ερώτημα «πού κάνουμε τη μείωση των συντελεστών;». Μία σχολή, μία άποψη η οποία έχει βέβαια και πολιτικό περιεχόμενο, λέει ότι «τη μείωση των συντελεστών, θα έπρεπε να την κάνετε στα υψηλά κλιμάκια και ιδίως στη φορολογία των επιχειρήσεων, των νομικών προσώπων δηλαδή, γιατί εκείνες θέλουν ενίσχυση, περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερο περιθώριο για την ανταγωνιστικότητα».

    Η άλλη άποψη, η δική μας άποψη ήταν ότι, τον τελευταίο καιρό, όσες παρεμβάσεις μπορέσαμε να κάνουμε στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, τις κάναμε. Μειώσαμε αισθητά τα περασμένα χρόνια τους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. Δημιουργήσαμε καλύτερες συνθήκες γι' αυτούς. Γι' αυτό, αυτή η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει για τους μισθωτούς, για τους συνταξιούχους, για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, για να προστατεύσουμε την οικογένεια.

    Ήταν μία συνειδητή, πολιτική απόφαση: ότι σε αυτή την περίοδο χρειάζεται να βελτιώσουμε τη θέση των εργαζομένων. Και η θέση των εργαζομένων -επειδή ακούστηκε πριν- δεν βελτιώνεται μονάχα με τις αυξήσεις των μισθών. Μία μείωση φόρου μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την αύξηση των μισθών.

    Πήραμε λοιπόν την πολιτική απόφαση, γιατί πιστεύουμε επίσης, ότι μία τέτοια αλλαγή δεν είναι αμέτοχη στη διαδικασία ανάπτυξης. Μία τέτοια αλλαγή βοηθάει επίσης στην ανάπτυξη, αυξάνει τη ζήτηση, κινεί περισσότερο την αγορά και άρα βοηθάει την συνολική μας προσπάθεια. Εμείς πιστεύουμε ότι μετά τις προσπάθειες που κάναμε τα περασμένα χρόνια, εκεί κυρίως πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια.

    Θα προσθέσω ότι όπως έχετε δει, η αλλαγή συντελεστών είναι μία διαρκής εξέλιξη. Μία διαρκής εξέλιξη, γιατί κάθε φορά που εκτιμάμε ότι έχουμε τις δυνατότητες, που χρειάζεται μία βοήθεια στη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με τις εισπράξεις τις οποίες διαθέτει το κράτος, κάνουμε και μία τέτοια προσαρμογή και μπορεί να γίνει και στο μέλλον όταν δούμε ότι αυτό χρειάζεται και άλλη προσαρμογή.

    Αυτή η προσαρμογή όμως, αυτό το χρόνο, ήταν μία προσαρμογή, η οποία σκοπό είχε την ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

    Τώρα, όσον αφορά το επιχείρημα, δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά είναι απλώς αλλαγή φορολογικών συντελεστών, θέλω να θυμίσω ότι η πρώτη δέσμη αποφάσεων αφορά τον κώδικα και τα βιβλία φορολογικών στοιχείων. Η δεύτερη δέσμη αποφάσεων αφορά τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.

    Η τρίτη δέσμη αποφάσεων, αφορά το φόρο εισοδήματος και μέσα στο πλαίσιο αυτό πήραμε και κάποιες σημαντικές αποφάσεις για τις επιχειρήσεις, τις οποίες δεν πρέπει να υποτιμούμε. Το δραστικό περιορισμό του εξωλογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος. Τα βιβλία πια είναι υποχρεωτικά στο μεγάλο τμήμα των υποθέσεων και αυτό είναι κάτι που δεν έχει σχέση με τις κλίμακες. Όπως δεν έχουν σχέση και μερικές αποφάσεις που αφορούν το χαρτόσημο για παράδειγμα ή την απόφαση ότι δεν φορολογείται πια η ιδιοκατοίκηση, δηλαδή ότι δεν υπάρχει ειδικός φόρος γι' αυτήν.

    Θα υπάρξει ένα τέταρτο πακέτο, το οποίο θα αφορά τους φόρους επί της περιουσίας. Έχουμε ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και αφού ολοκληρώσουμε αυτή τη δουλειά θα κωδικοποιήσουμε τη νομοθεσία και όλες αυτές τις ρυθμίσεις. Ελπίζουμε τον Απρίλιο του 2004, να παρουσιάσουμε ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων, το οποίο θα καταργήσει όλο το παλιό σύστημα. Θα έχουμε μία σύγχρονη νομοθεσία.

    Ίσως υπάρχει το ερώτημα «μα, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν». Ναι. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και χρειάζεται συνεννόηση. Θα αναφέρω για παράδειγμα ότι οι εξαγωγικές, ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ένα 2% το οποίο μπορούν να δαπανούν χωρίς να προσκομίζουν δικαιολογητικά. Αυτό έχει κατακριθεί διεθνώς. Έχουμε συνεννοηθεί και αυτό θα πάψει να ισχύει, όταν λήξει η προθεσμία.

    Λοιπόν, έγινε μεταρρύθμιση. Η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί νομοθετικά τον Απρίλη και θα συνεχίσουμε σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τις δυνατότητες.

    ΣΤ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»): Μιλήσατε προηγουμένως για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Και αναφέρατε το παράδειγμα της Καστοριάς, πριν από λίγα χρόνια. Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα από την άνοιξη, από τον Έβρο μπήκαν περίπου 3.000 λαθρομετανάστες, με νέες συνθήκες όπως λένε χαρακτηριστικά, διότι παραδίδονται στις ελληνικές αρχές και παραμένουν πολλοί εξ' αυτών φιλοξενούμενοι στην περιοχή, στον Έβρο και στη Ροδόπη.

    Πρώτον, ποιο θα είναι το μέλλον τους; Επίσης τι σκέφτεται να κάνει η Κυβέρνηση στο θέμα και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ' όλα, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, ήδη είπα: Υπάρχουν οι συνοριοφύλακες από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Έβρο. Στον Έβρο υπάρχουν επίσης συνοριοφύλακες και Αστυνομία. Αλλά στον Έβρο ισχύει ένα ιδιαίτερο καθεστώς, διότι εκεί, λόγω των ελληνοτουρκικών συνόρων, υπάρχουν και στρατιωτικές δυνάμεις, υπάρχει η περιοχή την οποία εποπτεύει ο στρατός και η αστυνομία, για να δράσει εκεί χρειάζεται συνεργασία με τον στρατό.

    Το δεύτερο είναι ότι με την Τουρκία όπως ξέρετε είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία υπέγραψε ένα σύμφωνο επαναπροώθησης. Δηλαδή, όποιος συλλαμβάνεται, να μπορεί να στέλνεται πίσω.

    Αυτό το σύμφωνο επαναπροώθησης δεν έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά ή σχεδόν καθόλου μέχρι σήμερα, διότι οι λαθρομετανάστες δεν έχουν τις περισσότερες φορές χαρτιά επάνω τους, περνούν σκοπίμως, δηλώνουν ότι είναι Ιρακινοί, Κούρδοι, Αφγανοί και οι Τούρκοι, κατόπιν τούτου, λένε ότι «δεν είναι Τούρκοι και δεν τους παίρνουμε πίσω».

    Εκεί θα πρέπει να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται ήδη σε διαπραγμάτευση και δεν θυμάμαι καλά, αν πέτυχε ήδη κιόλας την συμφωνία ότι και αυτοί που δεν έχουν χαρτιά και έρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, να μπορεί να επαναπροωθείται.

    Θέλω να σας αναφέρω ότι αυτή η συμφωνία έχει χαιρετιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει λάβει ως υπόδειγμα για να υπογράψουν και άλλες χώρες και εμείς έχουμε καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει την Τουρκία για να την εφαρμόσει σε όλο το εύρος της και να μην επικαλείται τη διαφορά η οποία υπάρχει, το γεγονός, δηλαδή, ότι αυτοί δεν είναι Τούρκοι.

    Υπήρξε αυτό το κύμα. Αυτό το κύμα όμως σταμάτησε. Πέρασαν κάπου 4.000 τότε, διότι μετά από συνεργασία με τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Χρυσοχοϊδη, οι συνοριακοί φύλακες και η αστυνομία μαζί με τον ελληνικό στρατό, συλλαμβάνουν αυτούς που μπαίνουν, τους οδηγούν εκεί σε καταυλισμούς και βάζουμε μπροστά τη διαδικασία επαναπροώθησης.

    Ήταν ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε την άνοιξη, στις αρχές του καλοκαιριού. Υπάρχουν αυτοί οι 4.000 άνθρωποι και εξετάζουμε ανάλογα με την περίπτωση και με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών, τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές της χώρας ή την επαναπροώθησή τους.

    Θέλω όμως να σας πω ότι το καθεστώς αυτό, το οποίο δημιούργησε αυτή την έξοδο πολλών μεταναστών, έχει αλλάξει, το ελέγχουμε. Αλλά βέβαια δεν οφείλεται καθόλου σε εμάς. Οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό παρουσιάστηκε, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας επαναπροώθησης. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι, για να προλάβουν την εξέλιξη έστειλαν όσους είχαν και δεν είχαν εκείνες τις εβδομάδες, να περάσουν τα σύνορα. Και βεβαίως, ξέρουν μονοπάτια και πιστεύουμε και εμείς ότι έχουν τη συνεργασία των στρατιωτικών της άλλης πλευράς.

    Β.ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗΣ («ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν θεωρείτε το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ένα επαρκές εργαλείο μέχρι στιγμής, αν είστε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς υλοποίησής του ή αν ετοιμάζετε κάποιες νέες πρωτοβουλίες και ποιες είναι αυτές στο χώρο των Βαλκανίων. Ευχαριστώ.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το σχέδιο αυτό καθυστέρησε πολύ. Μπορώ να πω ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου έκανα μία έντονη παρέμβαση. Παρεκάλεσα τον κ. Λοβέρδο, όταν ανέλαβε, να το προχωρήσει και μπορώ με χαρά να πω ότι 27 Αυγούστου έχει κλείσει όλη η προεργασία. Υπάρχουν συμφωνίες με όλες τις βαλκανικές χώρες τώρα. Έχει γίνει προκήρυξη, ώστε να επιλεγούν επιχειρήσεις εδώ στη Θεσσαλονίκη που θα αξιοποιούν τα σχέδια. Θα πιέσουμε για να ορίσουν οι χώρες συντονιστές και θα αρχίσει να τρέχει η διαδικασία.

    Αν θυμάμαι καλά, υπολογίζουμε ότι τέλος του επόμενου χρόνου, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα εκείνα τα σχέδια τα οποία θα απορροφήσουν το ποσόν, το οποίο προβλέπεται.

    Α. ΠΕΤΡΙΔΗΣ («ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»): Σας άκουσα κύριε Πρόεδρε για δεύτερη ή τρίτη φορά να διαβεβαιώνετε τους Θεσσαλονικείς ότι το έργο του Μετρό πηγαίνει καλά. Έτσι είπατε προχθές στο αεροδρόμιο. Δεδομένου ότι όλοι ξέρουμε ότι το έργο αντιμετωπίζει σοβαρές χρηματοοικονομικές δυσκολίες, δύσκολα κάποιοι επενδύουν τα χρήματα τους σε αυτό, ενώ κάποιοι διεθνείς οίκοι. Αναρωτιέμαι, σε ποια καινούργια στοιχεία βασίζετε αυτή σας την αισιοδοξία;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το έργο του Μετρό υπάρχει ένας ανάδοχος. Στον ανάδοχο αυτό, όπως δηλώσαμε χθες, έχουμε θέσει μία προθεσμία. Μέχρι 31/12, πρέπει να παρουσιάσει το χρηματοδοτικό σχήμα. Και για να μην περιμένουμε μέχρι τότε με δεμένα τα χέρια, έχουμε ορίσει και κάποιους ενδιάμεσους σταθμούς, τους οποίους πρέπει να μας αναφέρει και να διαπιστώνουμε βέβαια, πόσο έχει προχωρήσει τη δουλειά.

    Και από αυτή τη διαδικασία εγώ βγάζω το συμπέρασμα ότι ο ανάδοχος ενδιαφέρεται ότι προχωρεί τη δουλειά. Αυτό δεν σημαίνει ότι 31/12 πράγματι θα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουμε από την πορεία αυτή αρνητικά μηνύματα από τα οποία να μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν τα καταφέρνει. Δεν έχουμε αρνητικά μηνύματα και άρα, ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρει.

    Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κύριε Πρόεδρε, εκτός από την είδηση ότι ο κ. Κουφοντίνας παραθέριζε ένα μήνα στο Αγκίστρι, υπάρχουν και άλλες ειδήσεις στην Ελλάδα. Μία είδηση, για παράδειγμα, είναι το αναφέρω γιατί δημοσιεύτηκε προχθές- ότι με λιγότερες πωλήσεις φέτος ο Όμιλος του κ. Λάτση είχε πενταπλάσια κέρδη, μια και μιλάμε και για πληθωρισμό.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, εγώ δεν είμαι ενήμερος των χρηματοοικονομικών του Ομίλου Λάτση και δεν πρέπει νομίζω να είμαι ενήμερος.

    Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είπα ότι είχε αύξηση κερδών ο άνθρωπος, δεν έχει πρόβλημα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε οποιοδήποτε όνομα. Είστε απολύτως ενήμερος γι' αυτό που είπατε προηγουμένως και το θεωρώ τεράστια είδηση ότι οι αυξήσεις δηλαδή που οδηγούν σε καταστροφικές πολιτικές, όπως είπατε, δεν θα υπάρξουν ποτέ.

    Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αυτό σημαίνει λιτότητα και μάλιστα σκληρή λιτότητα. Και το ερώτημα είναι, αυτή η πολιτική η οποία θεωρεί ευλογία Θεού τον πολλαπλασιασμό των κερδών των κυρίων Λάτση και διαφόρων άλλων, πώς γίνεται να θεωρεί καταστροφή τις διεκδικήσεις αυξήσεων από τους εργαζόμενους, που όπως εσείς είπατε, αύξησαν κατά 10% την παραγωγικότητα, τινάζοντας τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στα ύψη;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, νομίζω ότι διαστρέφετε τα πράγματα. Διαστρέφετε τα πράγματα σε μία προσπάθεια να τα παρουσιάσετε πάντα από την ίδια πλευρά. Εγώ δεν χρησιμοποίησα την έκφραση «λιτότητα» ούτε την έκφραση «σκληρή λιτότητα». Εγώ έδειξα ότι το εισόδημα των μισθωτών αυξήθηκε, ότι το εισόδημα όλων των Ελλήνων αυξήθηκε.

    Έχω την απορία πώς με μία «σκληρή λιτότητα» το εισόδημα αυξάνεται, πώς με μία «σκληρή λιτότητα» το εισόδημα των μισθωτών αυξάνεται. Πώς με μία «σκληρή λιτότητα» το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξάνεται, πώς με μία «σκληρή λιτότητα» οι κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται, πώς με μία «σκληρή λιτότητα» σε πάρα πολλά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν μία οικονομία, η ελληνική οικονομία σημειώνει μία σημαντική πρόοδο. Αν θέλει κάποιος να βλέπει τα πράγματα μέσα από παραμορφωτικούς φακούς, δικαίωμά του.

    Ε. ΠΑΛΛΗΚΑΡΗΣ («ΗΜΕΡΗΣΙΑ»): Κύριε Πρόεδρε, οι φοροαπαλλαγές που ανακοινώσατε είναι κατ' εκτίμησή σας συνολικής δαπάνης ίσης με το 1% του ΑΕΠ. Αλλά τόσο προβλέπεται και το πλεόνασμα στο ΑΕΠ που θα πρέπει να έχουμε για το 2003 σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ερώτησή μου είναι, πάμε στην πράξη να αναιρέσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με δεδομένο ότι και οι κρατικές δαπάνες αυξάνονται πάνω από τους ρυθμούς που είχατε προϋπολογίσει;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι αποφάσεις μας για τις φοροαπαλλαγές ελήφθησαν, αφού εξετάσαμε και τα μεγέθη του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Με τις φοροαπαλλαγές αυτές, με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει από το ασφαλιστικό, θα υπάρχει πλεόνασμα.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας εξακολουθεί να ισχύει. Και θέλω να τονίσω γιατί ίσως διαβάσατε, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία θέλουν να αλλάξουν τις διαδικασίες, όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή, να μη λαμβάνεται υπόψη το έλλειμμα, αλλά να λαμβάνεται υπόψη το χρέος το οποίο έχει η χώρα, το δημόσιο χρέος. Και αυτό, γιατί αυτές έχουν μικρό χρέος και άρα έχουν μεγάλα περιθώρια να δανειστούν και να αυξήσουν το έλλειμμα.

    Εμείς έχουμε μεγάλο χρέος, είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτή η αλλαγή θα επικεντρώσει την προσοχή όλων επάνω στην Ελλάδα. Δεν μας συμφέρει, δεν θέλουμε να το κάνουμε και αυτή τη θέση υποστηρίζουμε. Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να συνεχίσουμε την πολιτική αυτή, όπως είχε αποφασιστεί παλαιότερα και θα τη συνεχίσουμε.

    Κλείνοντας θέλω να τονίσω το εξής με βάση αυτή την ερώτηση. Όλα δεν γίνονται ταυτόχρονα. Υπάρχουν μία σειρά θέματα στον τόπο μας τα οποία χρειάζονται αντιμετώπιση. Αλλά, όλα ταυτόχρονα να γίνουν, δεν οδηγεί πουθενά. Έχουμε πάρει δύο σημαντικές αποφάσεις: Η μία είναι το ασφαλιστικό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε τους συνταξιούχους, τους νυν και τους μελλοντικούς. Και η άλλη σημαντική απόφαση που έχουμε πάρει, αφορά το φορολογικό. Αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο και κάναμε μία άλλη σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις επίσης μεγάλου ύψους.

    Ο επόμενος προϋπολογισμός έχει κύρια αποστολή να εξασφαλίσει τους πόρους γι' αυτές τις δύο μεγάλες κινήσεις. Από εκεί και πέρα, θα αρχίσουμε να εξετάζουμε τις επόμενες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε με τον προϋπολογισμό, ο οποίος θα ισχύσει το 2004. Αυτό εξαρτάται και από τα δεδομένα της οικονομίας, εξαρτάται και από τη διεθνή κατάσταση. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και άλλα βήματα για την αύξηση του εισοδήματος και για περισσότερη ευημερία.

    Και τις μέρες αυτές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και άλλοτε, με τις επισκέψεις μου στην περιφέρεια, με τις επισκέψεις που κάνω στα διάφορα έργα τα οποία γίνονται στην Αττική, με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία διαπιστώνω, όπως αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ανάπτυξη, το συμπέρασμα για μένα είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μία μεγάλη διαδικασία αλλαγής.

    Η Ελλάδα αλλάζει. Αποκτά ολοένα και περισσότερο ένα καινούργιο πρόσωπο. Και αυτή τη δυναμική θέλουμε να την ενισχύσουμε, για να μπορέσουμε μέσα σε ένα νέο περιβάλλον να διαδραματίσουμε ρόλο, για να διατηρήσουμε αυτά που έχουμε και να κατακτήσουμε κι άλλα.

    Και το νέο περιβάλλον δεν είναι ένας λόγος μόνο που λέγεται έτσι για να εντυπωσιάσει. Αν γίνει η διεύρυνση, θα υπάρχει μια άλλη αγορά ευρωπαϊκή, θα υπάρχουν άλλα δεδομένα. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δείχνουν ότι και εκεί θα υπάρξουν άλλα δεδομένα. Και στη γειτονική χώρα θα προκύψουν άλλα δεδομένα.

    Για να είμαστε έτοιμοι γι' αυτές τις προκλήσεις και να κερδίσουμε, χρειάζεται να κάνουμε, όπως πάντα, δουλειά με σύστημα, συνέπεια και προπαντός στόχο. Τι θέλουμε για την Ελλάδα του αύριο; Τι θέλουμε για το μέλλον των παιδιών μας;

    Να μην μας παρασύρει μόνο η εικόνα του σήμερα που ίσως έχει προβλήματα και αυτή, βέβαια, πρέπει να την προσέχουμε- αλλά οδηγός μας να είναι η εικόνα του αύριο".

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - ΣΒΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Η φορολογική μεταρρύθμιση, οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, η περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Ο κ. Χριστουλάκης δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης, που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου, στη Θεσσαλονίκη, ότι οι ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλες παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες. «Η Ελλάδα αναπτύσσεται με έναν ρυθμό ανάπτυξης εξαιρετικά μεγαλύτερο από αυτόν που έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι η περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση πρέπει να αποκτήσει στέρεες βάσεις, έτσι ώστε να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα και να μην είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, που θα εξαρτάται από τα αναπτυξιακά προγράμματα.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους, με τη συμμετοχή και των παραγωγικών φορέων, αλλά η σχετική συζήτηση δεν έχει ανοίξει ακόμη. Όπως επισήμανε στόχος του νόμου θα είναι η διευκόλυνση και η επιτάχυνση των διαδικασιών ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο θα διατηρηθεί το κριτήριο απασχόλησης, αλλά με έναν πιο ευέλικτο τρόπο.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το φορολογικό σύστημα να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, απλότητα στις διαδικασίες, αποτελεσματικότητα και σταθερές κατευθύνσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας θα έχουν τη δυνατότητα να εκταμιεύσουν με ταχείς διαδικασίες μέσω τραπεζών τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

    Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από το Ecofin. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι απαραίτητο εργαλείο για τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών, που όχι μόνο δεν εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά, αντίθετα, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα, διαμορφώνει συνθήκες μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας και κατά συνέπεια ανάπτυξης και απασχόλησης», πρόσθεσε.

    Ικανοποιημένος δήλωσε από τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Δημήτρης Συμεωνίδης. Όπως επισήμανε, ο κ. Χριστοδουλάκης κατανοεί ότι υπάρχουν ιδιομορφίες στην περιφέρεια και αυτές τις θα συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου

    [07] ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Πέθανε το Σάββατο το πρωί ο Γιώργος Τσιπλάκος, υπεύθυνος του Θεάτρου της Επιδαύρου και συνεργάτης του Ελληνικού Φεστιβάλ Α. Ε. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο το Σάββατο το μεσημέρι στο νεκροταφείο του Παπάγου.

    Ο Γιώργος Τσιπλάκος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής και της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης εργάστηκε για σειρά ετών, εκτός από το Θέατρο Τέχνης και σε πολλά ακόμα μεγάλα θεατρικά σχήματα. Είχε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Ελεύθερο Θέατρο, το θέατρο Άττις του Θόδωρου Τερζόπουλου, τη Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή και το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Είχε επίσης οργανώσει και είχε μέχρι τέλους την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Φεστιβάλ Παπάγου.

    Στο Ελληνικό Φεστιβάλ άρχισε να εργάζεται από το 1987 αρχικά ως υπεύθυνος του Θεάτρου του Λυκαβηττού, και στη συνέχεια για περισσότερη από μία δεκαετία ανέλαβε την ευθύνη του Θεάτρου της Επιδαύρου.

    Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Τσιπλάκου εξέφρασαν ο πρόεδρος, το Δ.Σ, και οι εργαζόμενοι του Ελληνικού Φεστιβάλ.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΧΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος παρευρέθη σήμερα, τη δεύτερη ημέρα λειτουργίας της Δ.Ε.Θ., στο εκθεσιακό χώρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του ΣΑΕ Ανδρέα Άθενς και μέλη του Συμβουλίου.

    Σχολιάζοντας την παρουσία του περιπτέρου του ΣΑΕ τόνισε ότι αυτό εκπροσωπεί τον απόδημο Έλληνα στην έκθεση Θεσσαλονίκης δηλώνοντας με έμφαση ότι οι δεσμοί του ΣΑΕ με τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία γενικότερα είναι πολύ στέρεοι. Και οι εν λόγω δεσμοί είναι τόσο στέρεοι, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «ώστε η πορεία μας να είναι κοινή, να είναι δεδομένη και από κοινού επιτυχής».

    Αναφορικά με τη 67η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι αυτή παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι η πρώτη διεθνής έκθεση του 21ου αιώνα και η πρώτη έκθεση με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που ο παγκόσμιος ελληνισμός συμμετέχει πολύ πιο ενεργά πλέον στις προσπάθειες του ελληνικού λαού να πετύχει μια ανταγωνιστική και παραγωγική σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο και την παγκόσμια οικονομία, γεγονός που καταλήγει στο συμπέρασμα σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού ότι απαιτείται συνεργασία.

    «Απαιτείται συνεργασία του παγκόσμιου ελληνισμού και του ελληνικού λαού με σκοπό να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα γεωπολιτικά και τα γεωοικονομία και τις νέες τεχνολογίες ιδιαίτερα στην περιοχή των Βαλκανίων και να βάλλουμε κοινές βάσεις», είπε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η εν λόγω συνεργασία θα φέρει πολύ γρήγορα θετικά αποτελέσματα τόσο για τον παγκόσμιο ελληνισμό όσο και για όλους τους Έλληνες.

    [09] 18 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Δεκαοχτώ Αφγανούς λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες και πέντε παιδιά, εντόπισαν σήμερα το πρωί έξω από το λιμάνι Μανδρακίου άνδρες της λιμενικής αρχής Ρόδου.

    Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε ταχύπλοο πλαστικό σκάφος με όνομα "Doga". Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ξεκίνησαν τα ξημερώματα από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα. Το σκάφος κατασχέθηκε ενώ προανάκριση διενεργεί η λιμενική αρχή της Ρόδου.

    [10] ΔΗΛΩΣΗ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 67ης ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Υποτίμησε, γι άλλη μια φορά, τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού ο κ. πρωθυπουργός με τις προετοιμασμένες γραπτώς απαντήσεις που έδωσε στις αρχικές, στημένες, ερωτήσεις δημοσιογράφων. Είναι θλιβερό το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης -όπου ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να χαράσσουν το μέλλον της χώρας και με ειλικρίνεια να αναπτύσσουν τις απόψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας- να χρησιμοποιείται, με μεθοδεύσεις, για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού".

    "Ματαίως προσπάθησε ο κ.πρωθυπουργός να ωραιοποιήσει την αρνητική δημοσιονομική οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μας. Με αλχημείες προσπάθησε να αποκρύψει τη μεγάλη ανεργία, τη χειροτέρευση των ονομαστικών οικονομικών δεικτών, το γεγονός ότι το 25% του ελληνικού πληθυσμού έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ότι έχει ερημώσει η ύπαιθρος, ότι το 30% των νέων είναι άνεργο".

    "Για πρώτη φορά ο κ.πρωθυπουργός, δικαιώνοντας τις σταθερές θέσεις του ΔΗΚΚΙ, έμμεσα αλλά σαφώς, διατύπωσε την άποψη ότι η συμφωνία του Ελσίνκι δεν διασφαλίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ανεξαρτήτως της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Αρα, αποδεικνύεται σήμερα ότι αντίθετα με όσα υποστήριζε τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία του Ελσίνκι -όπου η Ελλάδα παραιτήθηκε από το βέτο και διευκόλυνε την Τουρκία ώστε να πάρει οικονομική ενίσχυση και να μπει στο υπό ένταξη καθεστώς των χωρών της Ε.Ε.- δεν διασφαλίζεται η ένταξη της Κύπρου με καθαρά οικονομικά όρους".

    "Τέλος, φαίνεται ότι ζει σε άλλη χώρα ο κ.πρωθυπουργός γιατί προσπάθησε να εμφανίσει ότι οι μισθωτοί στην Ελλάδα ζουν καλύτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εργαζόμενους, ενώ τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι οι αμοιβές των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες από όλες τις χώρες της Ευρώπης", κατέληξε στη δήλωση του ο κ. Τσοβόλας.

    [11] ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΒΡΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 65ΧΡΟΝΟΣ

    Χανιά, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (19:09 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο 65χρονος, Βασίλης Ανδριανάκης, όταν για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό βάθους 100 μέτρων. Το περιστατικό συνέβη σήμερα το μεσημέρι στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσκλών στα Χανιά.

    Στο αυτοκίνητο επέβαινε και η σύζυγος του άτυχου άνδρα, Μαρία, 62 ετών, η οποία αν και τραυματισμένη κατάφερε να καλέσει σε βοήθεια.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και η συμμετοχή παγκοσμίως διακεκριμένων επιστημόνων, η πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων που διοργανώνει για 30η συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης υπό την εποπτεία της διευθύντριάς του καθηγήτριας του ΑΠΘ Καλλιόπης Κούφα.

    Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση διεθνούς δικαίου στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως. Τα μαθήματα, με γενικό τίτλο "Διεθνείς Προκλήσεις κατά της Ειρήνης και της Ασφάλειας στη νέα χιλιετία" άρχισαν στις 2 Σεπτεμβρίου με επίσημη τελετή παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και άλλων επισήμων και θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Την εβδομάδα που πέρασε δίδαξαν ή έκαναν σεμινάρια τέσσερις προσκεκλημένοι ομιλητές. Ο Αυστριακός καθηγητής Γκέρχαρντ Χάφνερ μίλησε με θέμα "Η διαδοχή των κρατών - σύγχρονες τάσεις". Τόνισε ότι η διαδοχή των κρατών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο της διεθνούς ζωής, που απαιτεί νομική ρύθμιση, καθώς κανένα νέο κράτος δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τη διεθνή έννομη τάξη, ενώ εξάλλου, επηρεάζει και τα άλλα υφιστάμενα κράτη.

    Η διαδοχή κρατών ήταν σε μεγάλο βαθμό απόρροια της διαδικασίας αποαποικιοποίησης, αλλά όχι μόνο. Το πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς αντανακλάται συνήθως στις νομικές ρυθμίσεις που αφορούν τη διαδοχή. Συνήθως η μορφή των ρυθμίσεων αυτών είναι μία διεθνής σύμβαση. Κυρίαρχη αρχή στις περιπτώσεις διαδοχής κρατών σε θέματα ιδιοκτησίας, οφειλών ή αρχείων, είναι η αρχή της ευθυδικίας (επιείκειας).

    Από τα σοβαρότερα ζητήματα, επίσης, είναι η κατανομή των υπηκόων μεταξύ των κρατών, όταν επέρχεται διαδοχή κρατών. Ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επηρεάζουν σήμερα το θέμα αυτό και οι κυριότερες αρχές για την κατανομή είναι η εθνικότητα, η ενότητα της οικογένειας, η αποφυγή της ανιθαγένειας και ο σεβασμός της βούλησης των απόψεων.

    Τέλος, στα πρακτικά θέματα που αφορούν τη διαδοχή εξετάστηκαν οι περιπτώσεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Ανατολικού Τιμόρ και του μελλοντικού κράτους της Παλαιστίνης.

    Ο Βρετανός Ραλφ Ζάκλιν, βοηθός ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για νομικά ζητήματα παρουσίασε εισηγήσεις με θέμα: "Η συνεισφορά των διεθνών δικαιοδοτικών μηχανισμών στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας". Θεμελιώδης ιδέα που εξέτασε ήταν ότι τα διεθνή ποινικά δικαστήρια μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο πολιτισμό στις διεθνείς σχέσεις, έναν πολιτισμό, στον οποίο δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία για κανέναν, για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή παραβιάσεις Συμβάσεων της Γενεύης (ανθρωπιστικό δίκαιο).

    Παραπέρα, την τελευταία δεκαετία επιβεβαιώνεται η σύνδεση μεταξύ του καθιερωμένου συστήματος της ατομικής ευθύνης για τα διεθνή εγκλήματα και της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

    Μολονότι η εγκαθίδρυση από την 1.7.2002 του μόνιμου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι ένα καθοριστικό γεγονός, ήταν η δημιουργία των δύο ad hoc δικαστηρίων για τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουάντα (1993 και 1994) που έδωσαν την ώθηση για τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επιλύοντας μία σειρά από προβλήματα που υπήρχαν. Το έργο τους υπήρξε προϊόν της ανανέωσης του διεθνούς δικαίου της τελευταίας δεκαετίας.

    Τέλος ο κ. Ζάκλιν ανέλυσε τις προσπάθειες για τη σύσταση μικτών δικαστηρίων για την Καμπότζη και τη Σιέρα Λεόνε.

    Ο καθηγητής Ντάνιελ Τουρπ από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ του Καναδά αναφέρθηκε με τις διαλέξεις του στο θέμα: "Εθνικά συντάγματα και το διεθνές δίκαιο της ειρήνης και της ασφάλειας". Επρόκειτο ουσιαστικά για την προσπάθεια των εθνικών συνταγμάτων να εφαρμόσουν κανόνες του διεθνούς δικαίου που αφορούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Περιέγραψε αρχικά την αύξουσα διεθνοποίηση των εθνικών συνταγμάτων, στους τομείς της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, στην εσωτερική έννομη τάξη, τη συμμετοχή σε υπερεθνικούς οργανισμούς, τις συνθήκες και διακηρύξεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις για την ειρήνη και ασφάλεια. Συχνά προβλέπεται η ρητή αποκήρυξη του πολέμου ή της χρήσης βίας. Τα συντάγματα της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αυτή την άποψη, όπως και τα αντίστοιχα αρκετών κεντροευρωπαϊκών κρατών ή αναπτυσσομένων χωρών.

    Οι τρόποι και τα μέσα για να υπάρχει κοινοβουλευτικός και δικαστικός έλεγχος των σχετικών κανόνων εξετάστηκαν επίσης για χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία.

    Ο κ. Τουρπ κατέληξε υπογραμμίζοντας τη σημασία της επίτευξης μιας διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, μέσω των εθνικών συνταγμάτων ή των συνταγματικού χαρακτήρα συνθηκών, όπως ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Γαλλία καθηγήτρια διεθνούς δικαίου από τη Σορβόνη Μπριζίτ Στερν ανέλυσε το θέμα: "Η διεύρυνση του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της ειρήνης: Από τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας".

    Η κ. Στερν παρουσίασε ένα πανόραμα της δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη δημιουργία του ΟΗΕ μέχρι σήμερα. Αρχικά, το Συμβούλιο στόχευε στο σεβασμό της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, δηλαδή τη μη χρήση όπλων μεταξύ των κρατών. Περιέγραψε την εξέλιξη του συλλογικού συστήματος ασφαλείας στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Λίγο - λίγο, είπε η κ. Στερν, το Συμβούλιο Ασφαλείας άρχισε να ασχολείται και με ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό των κρατών, δηλαδή την αστική ειρήνη και σταδιακά η εξουσία του γίνεται σαν εξουσία μιας διεθνούς δημόσιας τάξης. Πρόσφατα το Συμβούλιο Ασφαλείας, ανέλαβε δράση με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις οποίες εξέτασε η καθηγήτρια κ. Στερν.

    Τα μαθήματα θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα με τις διαλέξεις οι σύνεδροι έχουν κατανεμηθεί σε ομάδες εργασίας, στις οποίες επεξεργάζονται διάφορα θέματα "πρακτικές εργασίες" υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της διευθύντριας του Ινστιτούτου κ. Κούφα και των αντίστοιχων διευθυντών σπουδών. Οι εργασίες αυτές στη συνέχεια δημοσιεύονται μαζί με τις διαλέξεις των καθηγητών - ομιλητών και τις συζητήσεις που ακολουθούν πάνω σε διάφορα επίκαιρα θέματα, στη σειρά εκδόσεων του Ινστιτούτου "Θησαυρός Ακροάσεων", κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία του Ινστιτούτου.

    [13] ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ 23ΧΡΟΝΟΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (18:57 UTC+2)

    Εικοσιτριάχρονος τοξικομανής τραυματίστηκε θανάσιμα με μαχαίρι από αγνώστους, αργά χθες βράδυ στην οδό Χαλκοκονδύλη 15 στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Ιωάννη Ζαντίδη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" με πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο θώρακα και την κοιλιά όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και γίνονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα κίνητρα της δολοφονίας του 23χρονου τοξικομανή. Οι δράστες αναζητούνται.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ Σ.ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (18:53 UTC+2)

    Τη σημασία των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ για το δήμο και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, Σπύρο Βούγια και Γρηγόρη Χατζησάββα.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε την εμπειρία και τις γνώσεις των δύο υποψηφίων για την τοπική αυτοδιοίκηση. Για τον κ. Χατζησάββα σημείωσε ότι ήταν επί χρόνια δήμαρχος στη Νεάπολη ενώ για τον κ. Βούγια επισήμανε τη μακρά θητεία του στο δημοτικό συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζησάββας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αναμέτρηση στη νομαρχία της Θεσσαλονίκης τονίζοντας πως η μάχη του Οκτωβρίου είναι μια μάχη αυτοδιοικητική, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών.

    Από την πλευρά του ο κ. Βούγιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη. Μετά μάλιστα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό δήλωσε βέβαιος ότι η θαλάσσια αστική συγκοινωνία θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε γι΄αυτό.

    [15] ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (18:49 UTC+2)

    Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας επιχειρεί να προβάλλει το περίπτερο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινίασε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.

    Αναφερόμενος στον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως ήμασταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που είχαμε έναν παραλογισμό στην οργάνωση της πολιτικής σε σχέση με τον πολίτη καθώς κάποιος μπορούσε να είναι αλλού δημότης, αλλού να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα και από αλλού να παίρνει τα πιστοποιητικά.

    «Ο πολίτης ταυτίζεται με την έννοια του δημότη. Η Αυτοδιοίκηση είναι η βάση των κοινών και μια και έχουμε και δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αυτή είναι και η ουσία της πολιτικής αναμέτρησης για μια Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και τον πολίτη να στηρίζει με τη συμμετοχή του στα κοινά τη δουλειά στο Δήμο του» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Εξάλλου επισήμανε ότι το εκλογικό δικαίωμα ταυτίστηκε με τη δημοτική κατάσταση, ώστε να ψηφίζει κανείς εκεί που είναι δημότης ενώ στο εξής έχουν όλοι έναν ειδικό εκλογικό αριθμό και θα ψηφίζουν μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα. «Οι κάρτες που βγάλαμε σε κάθε Δήμο είναι για να έρθουμε σε επαφή μαζί σας και άρα να ξέρετε, που θα πάτε να ψηφίσετε στις εκλογές. Αυτή είναι η έννοια της κάρτας. Στις εκλογές, επαναλαμβάνω, θα ψηφίσετε μόνο με την αστυνομική σας ταυτότητα» διευκρίνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Είπε ακόμη πως για να πληροφορηθεί κανείς που ψηφίζει μπορεί να απευθυνθεί παντού, είτε στο περίπτερο του υπουργείου στη ΔΕΘ, είτε στο τηλεφωνικό νούμερο «1464», είτε μέσω της εκλογικής κάρτας. «Πρέπει να μάθετε που ψηφίζετε από τώρα, για να είστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα και να μην ψάχνετε τελευταία στιγμή» τόνισε ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στους νέους εκλογικούς καταλόγους επισήμανε ότι γίνεται μια μεγάλη αλλαγή μετά από 40 χρόνια, σημείωσε πως οι παλιοί κατάλογοι έβριθαν από πεθαμένους και από διπλοεγγραφές που ήταν πάνω από 1.000.000. «Σήμερα είναι τα πράγματα πολύ πιο ορθολογικά και ελπίζουμε, ότι μέχρι και τις βουλευτικές εκλογές θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πλήρεις και χωρίς κανένα ψεγάδι εκλογικούς καταλόγους. Γι' αυτό η εκλογή αυτή, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, δηλαδή η διαδικασία και η ψηφοφορία θα είναι πολύ κρίσιμη και ένα μεγάλο τεστ για μας» πρόσθεσε.

    Για την περίπτωση στην οποία κάποιος δεν βρει πουθενά το όνομά το, δηλαδή δεν είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως μπορεί να απευθυνθεί στο Δήμο του, μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει στις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές.

    Αναφερόμενος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση στη Διοίκηση, μια αλλαγή που σπάει τη γραφειοκρατία. «Σ' αυτό το μικρό χώρο ένας πολίτης μπορεί να διεκπεραιώσει σήμερα 420 διοικητικές πράξεις που κάνει το κράτος χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία. Και αν υπολογίσει κανείς, ότι περίπου όλες οι πράξεις είναι γύρω στις 1.000, που με την απλοποίηση θα γίνουν και πολύ λιγότερες, δηλαδή θα είναι γύρω στις 700, θα μπορούμε του χρόνου τέτοια εποχή όλες τις διοικητικές πράξεις που έχουν σχέση με τον πολίτη και το κράτος να τις διεκπεραιώνουμε σε ένα κατάστημα, ουσιαστικά σαν κι αυτό, που χτυπάει τη γραφειοκρατία, καταργεί την ταλαιπωρία, χτυπάει τη διαφθορά και τη συναλλαγή, γιατί δεν χρειάζεται ο πολίτης να πάει σε 20 υπηρεσίες για να βγάλει χαρτιά» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    [16] ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: 13 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Με 13 μετάλλια στις αποσκευές επιστρέφει αύριο από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα η εθνική μας ομάδα της κωπηλασίας, που πήρε μέρος στο βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων και παίδων - κορασίδων που διεξήχθη στο Πλόβντιφ.

    Οι έλληνες αθλητές και αθλήτριες της κωπηλασίας κατάφεραν να κατακτήσουν τρία χρυσά, οχτώ ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια και κατέλαβαν την 2η θέση στη γενική βαθμολογία, πίσω από τη Ρουμανία.

    [17] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ WAKEBOARD

    Καστοριά, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (18:45 UTC+2)

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα στη λίμνη της Καστοριάς το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Wakeboard που οργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι, για πρώτη φορά στη χώρα μας.

    Πρωταγωνιστές των αγώνων ήταν ο Αντυ Μέινμπεργκ από την Ελβετία που πήρε την πρώτη θέση στους άνδρες άνω των 30 ετών, ο Μπεν Χίτς από τη Βρετανία που αναδείχτηκε νικητής στην κατηγορία των εφήβων, η Λουίζα Μουρ από τη Βρετανία που κέρδισε στην κατηγορία των γυναικών και ο Κουέντιν Ντελεφόρτι που τερμάτισε πρώτος στους παίδες.

    Το προεδρείο της Παγκόσμιας Επιτροπής Wakeboard, που υπάγεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση για την προετοιμασία των αγώνων, τις άριστες τεχνικές προδιαγραφές, υποδομή και ομορφιά της λίμνης Καστοριάς.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Wakeboard, βρετανός, Κόλιν Χαρτ δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε από την ποιότητα της λίμνης της Καστοριάς και υπογράμμισε ότι διαθέτει τις ιδανικές προϋποθέσεις για διοργάνωση ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων θαλάσσιου σκι και Wakeboard.

    [18] ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΣΕ ΕΠΤΑΝΗΣΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:21 UTC+2)

    Καταιγίδες πλήττουν από το πρωί τα Επτάνησα, τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και τις βόρειες Κυκλάδες. Από την καταρρακτώδη βροχή έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα, ενώ αρκετά υπόγεια καταστήματα και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Σε επιφυλακή βρίσκονται ο κρατικός μηχανισμός και η πυροσβεστική προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

    Τα καιρικά φαινόμενα επεκτάθηκαν και στην Αττική με αποτέλεσμα να σταματήσει το μεσημέρι η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους. Τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου διακόπηκαν για αρκετή ώρα, ωστόσο από το απόγευμα εκτελούνται κανονικά. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 30 κλήσεις για βοήθεια.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για αύριο, Δευτέρα, προβλέπονται νεφώσεις και παροδικές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

    [19] ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Κίμωλος, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:20 UTC+2)

    Για διαστρέβλωση των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της τρομοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια εμπλοκής του ΠΑΣΟΚ στην τρομοκρατία και τόνισε πως η δεξιά εξέθρεψε σε αυτή τη χώρα το παρακράτος.

    Ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στην Κίμωλο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στις Κυκλάδες, επισήμανε ότι ο κ. Σημίτης με θρασύ τρόπο διαστρέβλωσε τις θέσεις της ΝΔ ακόμη και για το ζήτημα της τρομοκρατίας και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πλήρωσε με αίμα την υπόθεση αυτή και επέβαλε την ψήφιση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Παράλληλα επανέλαβε ότι πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι το ξερίζωμα της τρομοκρατίας.

    Με αφορμή εξάλλου τις πρόσφατες πλημμύρες από την κακοκαιρία στην Αττική σημείωσε ότι ο κ .Σημίτης θα πρέπει να ντρέπεται αφού μοιραία παρακολουθεί τα λασπόνερα να πνίγουν για τρίτη φορά την Αθήνα και πρόσθεσε: «τις εκλογές ο κ. Σημίτης θα τις χάσει. Ας τις χάσει με αξιοπρέπεια». Για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική ο κ. Καραμανλής τόνισε πως ο κ. Σημίτης άλλαξε τρεις φορές θέσεις για το ασφαλιστικό, παρακολουθεί τους υπουργούς Παιδείας να γκρεμίζουν ο ένας τη, δήθεν, μεταρρύθμιση του προηγούμενου και λέει στους αγρότες να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κίμωλος ο κ. Καραμανλής επισήμανε την εγκατάλειψη του νησιού και την ανάγκη για καλύτερες συγκοινωνίες, για ουσιώδεις υποδομές στην εκπαίδευση και την υγεία.

    Νωρίτερα, βλάβη σημειώθηκε στον ένα κινητήρα του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που επρόκειτο να μεταφέρει τον Κώστα Καραμανλή και τη συνοδεία του από τη Σύρο στη Μήλο. Οι πιλότοι αντιλήφθηκαν τη βλάβη κατά την απογείωση του ελικοπτέρου και αναγκάστηκαν να προσγειώσουν το ελικόπτερο και πάλι στη Σύρο. Ένα δεύτερο ελικόπτερο πήγε από τη βάση των Μεγάρων στη Σύρο και μετέφερε τον κ. Καραμανλή στη Μήλο.

    [20] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:15 UTC+2)

    Εγκαινιάζεται αύριο στις 11:30 το πρωί το περίπτερο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στην 67η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρόεδρο του ΣΑΕ, Αντρέα Αθενς, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρη Δόλλη.

    Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, John M.Koenig και ο Peter Critsimilios, πυροσβέστης ελληνικής καταγωγής από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος συμμετείχε στις ομάδες διάσωσης στην περιοχή των δίδυμων πύργων μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Το ΣΑΕ συμμετέχει για δεύτερη χρονιά με δικό του περίπτερο στη ΔΕΘ, προβάλλοντας τις δραστηριότητες της ομογένειας, αλλά και το ρόλο του ΣΑΕ ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον ελληνισμό της διασποράς και την Ελλάδα.

    Οι επισκέπτες του περιπτέρου του ΣΑΕ θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους σκοπούς, τα προγράμματα και τις δραστηριότητες του οργανισμού και της ομογένειας που πραγματοποιούνται με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και των φορέων της Θεσσαλονίκης.

    [21] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ IΝFOTE

    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:05 UTC+2)

    Τα νέα προϊόντα, και τους στόχους της InfΟTE, θυγατρικής εταιρίας του ΟΤΕ που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενημέρωσης του κοινού γύρω από τις επιχειρήσεις παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ιωάννης Βασιλάρας, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Η εταιρία, που έχει τριάντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά με τον παραδοσιακό «Χρυσό Οδηγό», άλλαξε πέρυσι διοικητικό καθεστώς, αποκτώντας αυτόνομη διοίκηση και έθεσε νέους επιχειρηματικούς στόχους για την κατάκτηση της αγοράς.

    Όπως επισήμανε ο κ. Βασιλάρας, στόχος της εταιρίας αυτή τη στιγμή είναι να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα προϊόντα (Χρυσό Οδηγό, Blue Pages) τόσο σε περιεχόμενο όσο και εμφάνιση, αλλά να δημιουργήσει και νέα, κάποια από τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα για το κοινό.

    Μεταξύ αυτών είναι και το δίκτυο των ελληνικών επιχειρήσεων (Greek Business Network), μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει επιχειρήσεις Ελλήνων, Απόδημων και ξένων και είναι εύκολα προσβάσιμη χάρη στο διαδίκτυο. Η υπηρεσία αυτή που ήδη λειτουργεί πιλοτικά προσφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων γύρω από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό αλλά και το διεθνή χώρο.

    Επιπλέον, μια νέα υπηρεσία που θα είναι σύντομα στη διάθεση του κοινού είναι ο Χρυσός Αριθμός 11844, στον οποίο θα παρέχονται τηλεφωνικά πληροφορίες για την πόλη, τα ψώνια κλπ σε διάφορες πόλεις της χώρας.

    Η αναβάθμιση της εταιρίας είναι εμφανής, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βασιλάρα, όχι μόνο στη βελτίωση και αναμόρφωση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μετά την αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς πέρυσι επιλέχτηκε με προσοχή και επιμορφώθηκε με ειδικά σεμινάρια.

    Τέλος, όσον αφορά στα προσδοκώμενα κέρδη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι ενώ την περασμένη χρονιά ο τζίρος αυξήθηκε κατά 15 εκατομμύρια, φέτος αναμένεται άνοδος κατά τουλάχιστον 15-20%.

    [22] Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:02 UTC+2)

    Η ειδική συγκριτική έρευνα κλειδιών που βρέθηκαν στις οπλαποθήκες της 17Ν στην οδό Πάτμου 84 και στην οδό Δαμάρεως 73 αλλά και στη γιάφκα της Αντικρατικής Πάλης στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, η αποστολή 300 περίπου τριχών για τον προσδιορισμό του DNA σε εργαστήρια της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας αλλά και ο εντοπισμός του άγνωστου γραφικού χαρακτήρα σε χειρόγραφα σημειώματα με δεδομένα παρακολουθήσεων στόχων της 17Ν και οδηγίες για τον χειρισμό όπλων και εκρηκτικών υλών, αποτελούν ορισμένες από τις νέες προοπτικές στις έρευνες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας. Στόχος των εργαστηριακών ερευνών, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», είναι να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τρόποι επιστημονικής τεκμηρίωσης της εμπλοκής - μέσω αποτυπωμάτων, σύγκρισης DNA, χρήσης κλειδιών αλλά και ευρημάτων σε κομπιούτερ ή γραφολογικών εξετάσεων - καθενός από τα συλληφθέντα μέλη της 17Ν. Ετσι ώστε να μην υπάρχει τρόπος να αμφισβητηθεί οτιδήποτε στη διάρκεια της δίκης τους.

    Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια έχουν πλέον υπερβεί το 40%-50% των ερευνών σε 5.000 κρίσιμα «πειστήρια» - τα αντικείμενα συνολικά από όλες τις κατασχέσεις υπερβαίνουν τις 14.000 - ενώ θα ακολουθήσει ειδικός έλεγχος από τον Τομέα Εξέτασης Ιχνών Εργαλείων ως και τους «κόφτες» καλωδίων και συρμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενδεικτικό του λεπτομερειακού ελέγχου που πραγματοποιείται, υπό τον εποπτεία του προϊσταμένου των Εργαστηρίων κ. Ευστράτιου Κυριακάκη, είναι ότι θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ίχνη ιδρώτα ή άλλου βιολογικού υλικού σε πολλά ζευγάρια γάντια που βρέθηκαν στις γιάφκες της 17Ν και ορισμένα εξ αυτών θ αποσταλούν στα εργαστήρια της Βρετανίας.

    Αναλυτικά τα ευρήματα, ανά τύπο «πειστηρίων» και αντιστοίχων εργαστηριακών εξετάσεων, έχουν ως εξής:

    * Αποτυπώματα

    Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι στις γιάφκες της Δαμάρεως και της Πάτμου με βάση τη σύγκριση των αποτυπωμάτων έδιναν παρών οι Αλέκος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Πάτροκλος Τσελέντης, Βασίλης Τζωρτζάτος, Κώστας Τέλλιος και Διον. Γεωργιάδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γιάφκα της Πάτμου που νοικιάστηκε το 1992 ανευρέθησαν αποτυπώματα του Τσελέντη και του Τζωρτζάτου, από τους οποίους ο μεν πρώτος είχε δηλώσει ότι είχε σταματήσει τη δράση του το 1988, ενώ ο δεύτερος ότι το 1992 είχε αποστασιοποιηθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπισθεί αποτυπώματα του Θεολόγου Ψαραδέλλη, παρ' ότι υπήρξαν καταθέσεις συγκατηγορουμένων του ότι έδινε συνεχές παρών στις γιάφκες, αλλά και της επονομαζόμενης «ομάδας του Μορφίου» των Θωμά και Παύλου Σερίφη, του Ηρακλή Κωστάρη και του Κώστα Καρατσώλη. Οι αστυνομικοί διαψεύδουν την ανεύρεση γυναικείου αποτυπώματος στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, και υπάρχουν σχετικές ενδείξεις - χωρίς πλήρη διασταύρωση - για ένα αποτύπωμα που έχει εντοπισθεί σε μια κουβέρτα, η οποία πιθανόν μεταφέρθηκε από την κατοικία του Δημήτρη Κουφοντίνα. Στις δύο γιάφκες έχουν βρεθεί πολλά μη ταυτοποιημένα αποτυπώματα - σε ποσοστό άνω του 50% - τα οποία μπορεί να ανήκουν σε άσχετα άτομα. Στην τελευταία όμως φάση θα διερευνηθεί εξονυχιστικά αν ορισμένα από τα ατακτοποίητα αποτυπώματα «ταυτίζονται» με άλλα μη αποδοθέντα σε συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε γιάφκες άλλων οργανώσεων, όπως αυτές των οδών Λυδίας και Καλαμά που ανήκαν στις οργανώσεις Αντικρατική Πάλη του Χρήστου Τσουτσουβή. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η συλλογή αποτυπωμάτων από τις 53 ρουκέτες που εντοπίστηκαν στις γιάφκες της οδού Δαμάρεως. Βασικό συμπέρασμα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τμήμα των ρουκετών αυτών δεν προέρχεται μόνο από την κλοπή του στρατοπέδου του Συκουρίου και αναζητείται η προέλευσή τους αφού δεν υπάρχει άλλη «επίσημη» αναφορά για κλοπή στρατιωτικού υλικού. Κεντρικός άξονας των ερευνών το κοινό αποτύπωμα που έχει βρεθεί σε πόρτες και παράθυρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως 73 αλλά και στην κατοικία του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την επίλυση του γρίφου του «κοινού αποτυπώματος» προσμετρούν το δεδομένο ότι παρόμοια ευρήματα δεν εντοπίστηκαν ούτε στη γιάφκα της Πάτμου αλλά ούτε και στο σπίτι του Αλέκου Γιωτόπουλου στην Αθήνα. Και το βασικό ερώτημα που διατυπώνεται είναι: «Ποιος είναι αυτός ο γνώριμος του Γιωτόπουλου που τον επισκέπτεται μόνο στο εξοχικό του και εμφανίζεται σε γιάφκα της 17Ν μετά το 1999 που νοικιάζεται το διαμέρισμα στη Δαμάρεως;».

    * Εξέταση DNA

    Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί από τους υπευθύνους των εργαστηρίων, στις δύο γιάφκες της 17Ν, περίπου 320 τρίχες που θεωρείται ιδιαιτέρως εκμεταλλεύσιμο υλικό. Εξ αυτών οι 300 δεν φέρουν ρίζα και για τον προσδιορισμό του DNA θα σταλούν σε εργαστήρια του εξωτερικού και κυρίως στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη Γερμανία αλλά και στη Βρετανία. Από αυτές τις εξετάσεις έχουν αποκλεισθεί τα περισσότερα εργαστήρια των ΗΠΑ, τα οποία θεωρείται ότι έχουν απασχόληση ετών με τις εξετάσεις DNA από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωση των σχετικών εξετάσεων τοποθετείται σε ένα τρίμηνο. Εχουν όμως ανευρεθεί περίπου 20 τρίχες με ρίζες, από τις οποίες έχουν εξετασθεί οι τρεις. Από αυτές η μία ανήκει σε μια γυναίκα και οι άλλες δύο στον ίδιο άνδρα, που δεν είναι ο Σάββας Ξηρός αφού από αυτόν έχει ήδη ληφθεί βιολογικό υλικό. Η λήψη δείγματος βιολογικού υλικού από όλους τους συλληφθέντες - συμπεριλαμβανομένων των Αλέκου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα - ίσως πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα αμέσως μετά τη σχετική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου. Παράλληλα βιολογικό υλικό - κυρίως υπολείμματα ιδρώτα - θα ανιχνευθεί σε δεκάδες ζευγάρια γάντια που έχουν ανευρεθεί στα δύο διαμερίσματα που χρησιμοποιούσε η 17Ν.

    * Συγκριτική έρευνα

    Μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της έρευνας είναι και η ανεύρεση πάνω από 3.000 κλειδιών, τα οποία εντοπίστηκαν στις δύο γιάφκες της 17Ν αλλά και σε σπίτια συλληφθέντων και θεωρούνται - έχει αποδειχθεί και από παλαιότερες έρευνες σε γιάφκες - εξαιρετικό αποδεικτικό στοιχείο. Ετσι λοιπόν αναμένεται η παραλαβή κεντρικού λογισμικού που θα εγκατασταθεί στον Τομέα Εξέτασης Κλειδιών για την ταξινόμηση και τη σύγκριση όλων αυτών των ευρημάτων... Ετσι λοιπόν θα διαπιστωθεί ποια εξ αυτών που βρέθηκαν στις γιάφκες αντιστοιχούν σε κλεμμένα οχήματα που έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση σε αντίστοιχες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ακόμη θα διερευνηθεί αν ορισμένα από αυτά αντιστοιχούν σε οχήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ενέργειες των οποίων την ευθύνη δεν έχει αναλάβει η 17Ν. Μάλιστα θα εξετασθεί αν κλειδιά από τις δύο γιάφκες της 17Ν «ταυτίζονται» με ορισμένα εξ αυτών που ανακαλύφθηκαν στη γιάφκα της οδού Καλαμά, η οποία ανήκε στην οργάνωση Αντικρατική Πάλη. Ιδιαίτερα όμως σημαντικά θεωρούνται και τα κλειδιά που ανευρέθησαν σε κατοικίες μελών της 17Ν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κατοικία του Πάτροκλου Τσελέντη στο Ελληνικό ανευρέθησαν περισσότερα από 150 κλειδιά αγνώστου χρήσεως. Ετσι λοιπόν θα εξετασθεί αν αυτά τα κλειδιά που εντοπίστηκαν σε σπίτια κατηγορουμένων «ανοίγουν» τις δύο γιάφκες ή ταυτίζονται με κλειδιά που βρέθηκαν στα δύο διαμερίσματα των οδών Πάτμου και Δαμάρεως ή ακόμη αντιστοιχούν σε κλεμμένα οχήματα που χρησιμοποίησε η οργάνωση. Και αυτό, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματικός της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, αποτελεί ένα σημαντικό ενοχοποιητικό στοιχείο.

    * Υπολογιστές

    Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι σε 8 από τις 21 υποθέσεις διερεύνησης ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και άλλων ευρημάτων στις γιάφκες της οργάνωσης αλλά και στις κατοικίες όλων των συλληφθέντων. Μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και εκμεταλλεύσιμο θεωρείται το περιεχόμενο των δισκετών που εντοπίστηκαν στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως και αφορούσαν δεκάδες παρακολουθήσεις στόχων της 17Ν αλλά και των καταγραφών στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Σάββα Ξηρού όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών αγνώστων ατόμων. Ακόμη ενδιαφέρον θεωρείται το υλικό στον υπολογιστή του Πάτροκλου Τσελέντη, όπου φέρεται να ανακαλύφθηκαν και κείμενα που αποτελούν σχεδόν αυτούσια τμήματα προκηρύξεων της 17Ν. Χωρίς κανένα ενδιαφέρον και σχεδόν «διακοσμητικός» χαρακτηρίζεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του Αλέκου Γιωτόπουλου που υπήρχε στην κατοικία του στον Βύρωνα.

    Αναζητώντας τους «παππούδες»

    Οι αξιωματικοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτή την εξέταση, κυρίως όσον αφορά την τεκμηρίωση της εμπλοκής παλαιοτέρων ή ηγετικών στελεχών της οργάνωσης. Από έξι τουλάχιστον χειρόγραφα σημειώματα αλλά και διορθώσεις προκηρύξεων που ανευρέθησαν στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου 84 επιβεβαιώθηκε ήδη η ηγετική «παρουσία» του φερομένου ως αρχηγού της 17Ν Αλέκου Γιωτόπουλου. Ακόμη βρέθηκαν τετράδια εσόδων - εξόδων της 17Ν που αποδίδονται στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Εκείνο όμως που αναζητούν οι υπεύθυνοι των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων είναι ο συγγραφέας χειρογράφων με οδηγίες για την τήρηση κανόνων συνωμοτικότητας, για την παρακολούθηση στόχων αλλά και τον χειρισμό χειροβομβίδων (πειστήρια 277β και 277ιβ), τα οποία δεν αποδίδονται σε κανέναν από τους ήδη συλληφθέντες. Ακόμη ζητούμενο είναι η ταυτότητα του άγνωστου συγγραφέα ενός μεγάλου τμήματος των χειρόγραφων σημειωμάτων που ανευρέθησαν το 1977 στην Πάρνηθα. Εχει επιβεβαιωθεί γραφολογικά ότι μέρος αυτών των σημειωμάτων έχει γραφεί από τον Αλέκο Γιωτόπουλο, όμως ο «δεύτερος συγγραφέας» εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα σε μια χρονική περίοδο όπου πολλά θέματα για τη σύνθεση και τις επιλογές της 17Ν παραμένουν θολά.

    [23] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΕΔΩ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ"

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2002 (17:00 UTC+2)

    «Οι τρομοκράτες θα λογοδοτήσουν εδώ» είναι η κατηγορηματική θέση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φίλιππου Πετσάλνικου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», για την πιθανότητα έκδοσης τρομοκρατών στις ΗΠΑ, ενώ για τις αιτιάσεις Γιωτόπουλου για παράνομες συνθήκες κράτησης τονίζει ότι «η κράτησή τους είναι νόμιμη».

    Ο κ. Πετσάλνικος προαναγγέλλει μέσω του «Βήματος» νέα μέτρα για την τρομοκρατία και τις νέες διατάξεις για την παραγραφή, ενώ σχολιάζει με τον δικό του τρόπο την παράδοση-σύλληψη του Κουφοντίνα και το «πολιτικό του μανιφέστο». «Οποιος» λέει «θέλει να ξαναχτίσει τον μύθο της 17Ν είναι καταδικασμένος σε αποτυχία», ενώ δίνει τη δική του εκδοχή για το πότε θα γίνουν οι δίκες για την τρομοκρατία.

    - Από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι συνθήκες κράτησής του δεν είναι νόμιμες. Τι πραγματικά συμβαίνει;

    «Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το θέμα. Οι συνθήκες κράτησης των υποδίκων για την τρομοκρατία είναι καθ' όλα σύννομες. Κρατούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία μας και ο σωφρονιστικός μας κώδικας αλλά και με βάση τα διεθνή κείμενα που έχει υπογράψει η χώρα μας καθώς και τις σχετικές κατευθύνσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ολα αυτά λάβαμε υπόψη μας για τη διαμόρφωση των χώρων κράτησης αλλά και για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με την ενημέρωσή τους - εφημερίδες, ραδιόφωνο - και με την επικοινωνία τους με τους συνηγόρους τους και με τους συγγενείς τους».

    - Ποιους λόγους όμως εξυπηρετεί η τακτική τού κατά μόνας προαυλισμού του Α. Γιωτόπουλου αλλά και του Ν. Παπαναστασίου και ως πότε θα συνεχισθεί η τήρηση αυτού του μέτρου;

    «Ο τρόπος προαυλισμού του Γιωτόπουλου συνδέεται με τη σοβαρότητα και την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ' όλα την αναγκαιότητα συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας. Πάντως εξασφαλίστηκαν επαρκείς χώροι και ικανός - πρωί και απόγευμα - χρόνος».

    - Τι απαντάτε στις αιτιάσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατηγορουμένων;

    «Κοιτάξτε. Προς απογοήτευση ορισμένων, ούτε «λευκά κελιά» κατασκευάστηκαν ούτε κάμερες παρακολούθησης υπάρχουν μέσα στα κελιά. Ούτε λόγος μπορεί να γίνει περί απομόνωσης. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα επικοινωνίας, ενημέρωσης, επισκέψεων και λοιπά. Δεν πρέπει άλλωστε να μας διαφεύγει ότι στις φυλακές αντεισαγγελέας Εφετών ορίζεται και αποκλειστικά εποπτεύει και την έκτιση της ποινής, ασκώντας παράλληλα τις προβλεπόμενες από τον σωφρονιστικό κώδικα αρμοδιότητές του».

    - Πότε νομίζετε ότι θα γίνει η δίκη; Θα έχουμε τελειώσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

    «Ο χρόνος έναρξης της δίκης, που είναι βέβαια αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα περατωθεί η ενδιάμεση διαδικασία - ανάκριση, εισαγγελική πρόταση, βούλευμα. Λόγω του αριθμού των πράξεων, του αριθμού των κατηγορουμένων, του πλήθους των στοιχείων και των μαρτύρων εκτιμώ ότι θα χρειαστούν μερικοί μήνες για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες μεσολαβούν βέβαια δύο ολόκληρα χρόνια».

    - Θεωρείτε πιθανό, να υπάρξει αίτημα έκδοσης από τρίτες χώρες και κυρίως από τις ΗΠΑ για κάποιους εκ των υποδίκων τρομοκρατών;

    «Εκείνο που μπορώ να σας πω, ειδικά για τις ΗΠΑ, είναι ότι με βάση τη νομοθεσία της χώρας μας και τη διμερή σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης. Ετσι έλληνες πολίτες, όπως εν προκειμένω οι κρατούμενοι για την υπόθεση της τρομοκρατίας, που τέλεσαν στην Ελλάδα όπου και συνελήφθησαν για τρομοκρατικές πράξεις, έστω και αν στρέφονται εναντίον Αμερικανών, δεν προβλέπεται να εκδοθούν στις ΗΠΑ».

    - Μπορούν όμως να εκδοθούν υπόδικοι τρομοκράτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για παράδειγμα στη Βρετανία ή στη Γερμανία -, και μάλιστα εν όψει των νέων ρυθμίσεων για ενιαίο πλαίσιο στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας;

    «Η 17Ν τέλεσε τα αποτρόπαια εγκλήματά της στη χώρα μας. Οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη. Αλλωστε η σύμβαση για την έκδοση που ισχύει σήμερα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας δίδει το δικαίωμα να αρνηθούμε την έκδοσή τους ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Οτι τα εγκλήματά τους διαπράχθηκαν εδώ».

    - Αυτά ισχύουν σήμερα. Μήπως όμως εν όψει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης αλλάξουν τα δεδομένα; Πότε θα είμαστε έτοιμοι για τις νέες ρυθμίσεις;

    «Εχουμε περιθώριο ως το τέλος του 2003, οπότε και όλα τα κράτη-μέλη οφείλουν να μεταφέρουν τις σχετικές διατάξεις στο εσωτερικό τους δίκαιο. Με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης απλοποιούνται οι διαδικασίες αλλά οι δικαστικές αρχές μπορούν να αρνηθούν την εκτέλεση του εντάλματος σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, όταν το έγκλημα διαπράχθηκε στο έδαφος της χώρας από την οποία ζητείται η έκδοση (αρχή της εδαφικότητας) ή όταν το πρόσωπο του οποίου ζητείται η έκδοση έχει διαπράξει τις ίδιες πράξεις και στη χώρα που τον ζητεί και στη χώρα που τον έχει».

    - Κύριε υπουργέ, για να έρθουμε στις πρόσφατες εξελίξεις για την τρομοκρατία, πολλοί ήταν εκείνοι που απογοητεύθηκαν από τις συλλήψεις. Περίμεναν άλλο από μια οργάνωση που έμενε ασύλληπτη επί 27 χρόνια. Εσείς τι λέτε;

    «Πράγματι, είχε διαμορφωθεί ένας μύθος ή μάλλον πολλοί μύθοι για τη 17Ν. Οταν όμως τα πράγματα απομυθοποιούνται, παίρνουν τις σωστές τους διαστάσεις. Εκτιμώ ότι η αίσθηση που προκάλεσαν οι συλλήψεις σε πολλούς είναι η έκπληξη και σε κάποιους η απογοήτευση. Απογοήτευση ένιωσαν κυρίως όσοι εκμεταλλεύονταν τους μύθους περί τη "17 Νοέμβρη" κατά τον τρόπο που τους βόλευε».

    - Ορισμένοι από τη ΝΔ αλλά και ο κ. Καρατζαφέρης διακινούν και τώρα υπαινιγμούς για υπόγειες σχέσεις τρομοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

    «Εδώ και χρόνια κάποιοι από τη συντηρητική παράταξη καλλιεργούσαν και παράλληλα βολεύονταν με τον μύθο ότι ΠΑΚ και ΠΑΣΟΚ ήταν πίσω από τη 17Ν. Αρκεί να θυμηθούμε τι ελέγετο και τι εγράφετο την περίοδο '89-'90! Ολοι αυτοί βέβαια αισθάνονται τώρα διπλή απογοήτευση, γιατί αφενός οι μύθοι γκρεμίστηκαν και δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση πλέον και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που έδωσε το καίριο πλήγμα στην τρομοκρατία. Πάντως θα έλεγα ότι η φλυαρία, η σεναριολογία, η πρακτορολογία και η εμμονή σε συκοφαντικούς υπαινιγμούς δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου θέματος, όπως αυτό της τρομοκρατίας».

    - Η εξάρθρωση της 17Ν φαίνεται να έδωσε μια ανάσα στην κυβέρνηση. Μπορεί όμως να λειτουργήσει καθοριστικά για τις πολιτικές εξελίξεις;

    «Είναι φυσικό μια κυβερνητική επιτυχία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας να έχει θετικό αντίκτυπο. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ενισχύθηκε σημαντικά, όπως και η διεθνής εικόνα της χώρας μας. Οι πολίτες αποτιμούν, θα σας έλεγα, τη συνολική πορεία μιας κυβέρνησης. Εργαζόμαστε με πρόγραμμα και με συνέπεια στους στόχους, που δεν είναι άλλοι παρά η ανάπτυξη της χώρας και η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών».

    - Κύριε υπουργέ, παρά τη δεδομένη επιτυχία στο πεδίο της τρομοκρατίας, διατυπώνεται από πολλούς μια καχυποψία και υπαινιγμοί για τη νομιμότητα των ερευνών, της προανάκρισης και γενικά του χειρισμού της υπόθεσης για τη 17Ν.

    «Οι έρευνες και η προανάκριση καθ' όλη τη διάρκειά τους διενεργήθηκαν υπό τη διεύθυνση εισαγγελικού λειτουργού, η παρουσία του οποίου εγγυάται τη νομιμότητα των ανακριτικών πράξεων. Αυτή είναι η απάντησή μου».

    - Προωθείτε νέες ρυθμίσεις για την τρομοκρατία εν όψει της προσαρμογής μας στην απόφαση της Ενωσης για ενιαία αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου;

    «Επεξεργαζόμαστε πράγματι σχετικό νομοσχέδιο, Οι νέες διατάξεις θα είναι έτοιμες σύντομα και θα έχουν ψηφιστεί ως το τέλος του χρόνου».

    - Τι καινούργιο φέρνουν αυτές οι ρυθμίσεις για την πάταξη της τρομοκρατίας;

    «Οι προτεινόμενες αλλαγές μεταξύ άλλων προβλέπουν: την επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής από τα 20 στα 30 χρόνια, τη θέσπιση αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης του αρχηγού τρομοκρατικής ομάδας, την τιμωρία όσων διευκολύνουν την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων με παροχή υλικών μέσων ή τη διάθεση κεφαλαίων ή την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Να ξεκαθαρίσουμε όμως εδώ ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ρητά ότι δεν μπορούν να υπαχθούν στην έννοια των τρομοκρατικών πράξεων οι ενέργειες εκείνες που αποβλέπουν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών, πολιτικών, θρησκευτικών, οικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

    Τι σημαίνει η παράδοση του Κουφοντίνα

    - Με την παράδοση-σύλληψη του Δ. Κουφοντίνα έκλεισε ο κύκλος των συλλήψεων για την τρομοκρατία;

    «Ουσιαστικά, κλείνει το κεφάλαιο για τη 17Ν, όχι όμως συνολικά για την τρομοκρατία. Με σοβαρότητα, προσοχή και αξιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων θα συνεχιστεί η προσπάθεια και στις άλλες οργανώσεις».

    - Πώς θα σχολιάζατε τη θέση του Κουφοντίνα, ο οποίος σε αντίθεση με τον Γιωτόπουλο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την πολύχρονη τρομοκρατική δράση;

    «Θα σας έλεγα ότι δεν σχολιάζω τη θέση κανενός. Η απομυθοποίηση της 17Ν είναι πλήρης και ολοκληρωτική. Οποιος επιχειρεί να ξαναχτίσει τον μύθο αυτής της οργάνωσης είναι καταδικασμένος σε αποτυχία».

    - Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Κουφοντίνα επηρεάζει ίσως τη θέση του ως κρατουμένου;

    «Οχι, καμία επιρροή δεν ασκεί. Ολοι έχουν την ίδια μεταχείριση και τις ίδιες συνθήκες κράτησης».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 September 2002 - 18:13:38 UTC