Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΡ THΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ
  • [04] ΣΥΝΔΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ "ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ"
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [06] ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [07] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [08] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΪΤΕΡΣ
  • [09] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΡΙΑΣ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [11] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΚΑΙ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [15] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΠΕΦΤΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ"
  • [17] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [18] ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ
  • [19] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΗ MAYO
  • [20] ΚΑΙ Η TV100 ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Σ. ΒΟΥΓΙΑ
  • [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [22] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [23] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

  • [01] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΡ THΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (13:47 UTC+2)

    Υπέρ της προφυλάκισης της Αγγελικής Σωτηροπούλου, συντρόφου του Δημήτρη Κουφοντίνα, τάχθηκε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση του συμβούλιο εφετών, υιοθετώντας την άποψη του εισαγγελέα Εφετών Κυριάκου Καρούτσου. Σημειώνεται ότι μετά την απολογία της Σωτηροπούλου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο κ. Καρούτσος είχε ταχθεί υπέρ της προφυλάκισης της Σωτηροπούλου ωστόσο με την άποψη αυτή είχε διαφωνήσει ο ανακριτής. Ο εισαγγελέας είχε επισημάνει πως η παρουσία του δακτυλικού αποτυπώματος της Σωτηροπούλου στο κρησφύγετο της «17 Νοέμβρη» στην οδού Δαμάρεως είναι ενδεικτική του γεγονότος πως γνώριζε τι ακριβώς υπήρχε εκεί.

    Στη συνέχεια, το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου αναμένεται να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι το ένταλμα σύλληψης. Συνεπώς είναι πλέον θέμα χρόνου η σύλληψη της Σωτηροπούλους από άνδρες του τμήματος αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής και ο εγκλεισμός της στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [02] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Νέα Υόρκη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (08:22 UTC+2)

    Ο Χανς Μπλιξ επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις εκδηλώνοντας την ετοιμότητα του, για την έναρξη συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, σχετικά με πρακτικά θέματα, τα οποία και σχετίζονται με την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών, στο ιρακινό οπλοστάσιο.

    Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία, που υπογράφτηκε το 1991 σφραγίζοντας τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων στον Περσικό Κόλπο, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, καλούνται να επικυρώσουν τον τερματισμό όλων των προγραμμάτων του Ιράκ, που σχετίζονται με την ανάπτυξη χημικών, βιολογικών, αλλά και πυρηνικών όπλων, όπως επίσης και με την ανάπτυξη και παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων.

    Στην ομάδα του Μπλιξ, ανήκουν 63 επιθεωρητές, κάποιοι από τους οποίους και θα μεταβούν στο Ιράκ, άμεσα, ενώ άλλοι 200 επιθεωρητές από διάφορες χώρες, παραμένουν σε ετοιμότητα και μπορούν να δραστηριοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η διεθνής επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για τη "διαχείριση" των επιθεωρητών.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΟΥΕΛ

    Νέα Υόρκη, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (23:46 UTC+2)

    Οι διεθνείς εξελίξεις με την ευκαιρία και της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ Γιώργου Παπανδρέου και Κόλιν Πάουελ.

    Συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εξελίξεις στο Ιράκ, στο Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η τρομοκρατία.

    Ο κ. Πάουελ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επικρατήσει η ηρεμία στην Κύπρο, όταν ο κ. Παπανδρέου του έθεσε υπόψη πως η Τουρκία τροφοδοτεί κλίμα έντασης με αφορμή την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της αποφυγής δηλώσεων και εντάσεων που θα δημιουργήσουν άσχημο κλίμα και στο Κυπριακό και στις διεργασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου, αναφορικά με το Κυπριακό, "ο Κόλιν Πάουελ επιθυμεί να στηρίξει τον Κόφι Ανάν για την επίλυση αυτού προβλήματος που χρονίζει και δημιουργεί τριβές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    "Συζητήσαμε και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την ελληνική θέση που έχουμε ήδη και δημοσίως τονίσει, την οποία θεωρεί πολύ σωστή και εποικοδομητική στάση από την πλευρά μας", σημείωσε.

    Ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας στον κ. Πάουελ τις προτάσεις που υπέβαλε πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι δεν περιέχουν ουσιαστικά στοιχεία που θα βοηθήσουν σε λύση του κυπριακού. Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τον Κόφι Ανάν στις προσπάθειες που καταβάλλει, ιδίως μετά τις τουρκικές εκλογές.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι δέχθηκε για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήρια του κ. Πάουελ για την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη" και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα αυτό.

    [04] ΣΥΝΔΕΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ "ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ"

    Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2002 (23:33 UTC+2)

    Την εγκατάσταση τηλεφωνικής γραμμής άμεσης επικοινωνίας που θα συνδέει τα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών Γιάννος Παπαντωνίου και Σαμπαχαντίν Τσακμάκογλου

    "Είναι σημαντικό να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ δύο φιλικών χωρών όπως η Τουρκία και η Ελλάδα που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και έχουν εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι λοιπόν σημαντικό να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε άμεσα οποιαδήποτε στιγμή προκύψουν προβλήματα. Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια απόφαση έχει ληφθεί και εφαρμοστεί στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας", δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στα πλαίσια της τετραμερούς συνάντησης υπουργών Αμυνας στην Κωνσταντινούπολη, Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας.

    "Ολοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία διέρχεται μία ευαίσθητη προεκλογική φάση. Ολοι επίσης γνωρίζουμε ότι προσεγγίζει το Κυπριακό σε μία επίσης κρίσιμη απόφαση στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά συνέπεια έχει σημασία οι δύο χώρες να βρεθούν μακριά από τις εντάσεις και να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τις αποφύγουμε. Και ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό συνδέεται με τις συστηματικές παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, στο οποίο έχει προχωρήσει τους τελευταίους 18 μήνες η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία. Τέτοιου είδους εντάσεις ή άλλου τύπου εντάσεις θα πρέπει να αποφευχθούν. Το επισήμανα αυτό με μεγάλη έμφαση στον κ. Τσακμάκογλου για το καλό της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχής", τόνισε.

    Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Αμυνας συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι "δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για να καταλήξουν θετικά οι προσπάθειες που σήμερα καταβάλλονται ανάμεσα στον Πρόεδρο κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς για την επίτευξη δίκαιης λύσης του Κυπριακού".

    Η βέβαιη, πλέον, ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του χρόνου, είναι μία "ιδιαίτερα ελκυστική" προοπτική για τους Τουρκοκύπριους, για την ένταξη της ίδιας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    "Η Ελλάδα είναι χώρα που στηρίζει την υποψηφιότητα περισσότερο ισχυρά και περισσότερο ειλικρινώς, από οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν χαθεί η υποστήριξη της Ελλάδας, τότε πιθανόν να χαθεί και η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Αλλά για να στηρίξει η Ελλάδα την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της προοπτική, θα πρέπει και το Κυπριακό να έχει λυθεί με δίκαιο τρόπο και ασφαλώς να έχουν αρθεί οι γνωστές μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στα δικά μας εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, μέσα από τη διαδικασία που προβλέπει το Ελσίνκι", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Νέα Υόρκη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Σε ανασκόπηση της όλης κατάστασης, των προοπτικών και των κινήσεων που διαγράφονται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, μέχρι τη συνάντηση της Κοπεγχάγης, προέβησαν σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Ελληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση.

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε - απαντώντας ουσιαστικά σε ανταπόκριση του πρακτορείου "Ρόιτερ" - με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ότι "δεν πρόκειται να μας επηρεάσουν ανώνυμα σχόλια και εκδοχές που αντιβαίνουν στα όσα μας διαβεβαιώνουν υπουργοί, πρωθυπουργοί και αυτοί που θα λάβουν τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ηταν δε σαφής πως "δεν πρόκειται να σταματήσουν" την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σημειώνεται ότι ανταπόκριση του Ρόιτερ, επικαλούμενη ανώνυμο διπλωμάτη της ΕΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κύπρος να μείνει εκτός του πρώτου κύματος διεύρυνσης της ΕΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και είχε επαφές με τους εργαζόμενους και με τις διοικήσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του Α΄ και Β΄ Τελωνείου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης δεσμεύτηκε για τη λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την ουσιαστική διασύνδεση του νομού με διεθνείς αγορές, τη διεύρυνση του διαμετακομιστικού ρόλου του νομού και τη σύνδεσή του με τα σημερινά και τα μελλοντικά δίκτυα της περιοχής.

    Πρότεινε εξάλλου τη βελτίωση των υποδομών, την ανακαίνιση του επιβατικού σταθμού, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και τη σύνδεση του λιμανιού με το σιδηροδρομικό σταθμό και το αεροδρόμιο.

    [07] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Στο επίπεδο των 85 μονάδων υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κλείνοντας στις 85,93 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το γεγονός ότι τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης διαπραγματευόταν με θετικό πρόσημο, έκλεισε τελικά αρνητικά, καταγράφοντας αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,1%. Σημαντικά μειωμένος, σε σύγκριση με χθες, παρουσιάστηκε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 403 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,27% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 344,01 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΪΤΕΡΣ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Εντελώς αβάσιμη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου πληροφόρηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποιεί για την πιθανότητα η Κύπρος να παραμείνει εκτός του πρώτου κύματος διεύρυνσης για να μην διαταραχθούν οι απευθείας συνομιλίες.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι όλες οι ενδείξεις που έχει η κυβέρνηση δίδουν εντελώς το αντίθετο μήνυμα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πληροφόρηση αυτή να προήλθε από τουρκικές πηγές.

    "Είναι εντελώς αβάσιμη αυτή η πληροφόρηση. Ολες οι πληροφορίες, όλες οι ενδείξεις και όλα όσα μας λέγονται δείχνουν εντελώς το αντίθετο, ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο πρώτο κύμα διεύρυνσης και ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που να μπορεί να ανατρέψει αυτή την πορεία," τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Παπαπέτρου σχολίαζε δήλωση ανώνυμου διπλωμάτη της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς ότι θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα κατά πόσο είναι σοφό στο παρόν στάδιο να δηλωθεί ξεκάθαρα ότι η Κύπρος θα είναι στο επόμενο κύμα διεύρυνσης. Ο διπλωμάτης είπε ακόμα πως η ΕΕ δεν επιθυμεί να κάνει οτιδήποτε που να δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία τις παραμονές των γενικών εκλογών στη χώρα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΡΙΑΣ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Κύπρος και Συρία υπέγραψαν στη Δαμασκό Πρωτόκολλο που αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ενέργειας, της έρευνας και τεχνολογίας.

    Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Υπουργός Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου της Συρίας Γκασάν αλ Ρίφα Α'.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τρίτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, μετά τη συνάντηση του Παρισιού.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΛΗΝΑΦΗΜΑΤΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΚΑΙ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    "Επαναλαμβανόμενα φληναφήματα" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου Χρήστου Πρωτόπαπα και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη για την εταιρία "Mayo".

    O κ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι στα "επαναλαμβανόμενα φληναφήματα" των κ. Πρωτόπαπα και Λαλιώτη "καταλυτική και οριστική απάντηση έδωσε σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη".

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας είχε σήμερα στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας με την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας - Κύπρου στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, Ρενάτε Ρένεμπαχ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Αποχαιρετώντας την ο κ. Χριστόφιας της ευχήθηκε ό,τι το καλύτερο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα την υποδεχθεί ξανά σε μια ελεύθερη Κύπρο, για να επισκεφθούν μαζί την Κερύνεια και να συναντήσουν εκεί και τους Τ/Κ φίλους τους.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] AΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    "Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Ρουσόπουλος σε ένα πράγμα εξακολουθεί να μην απαντά. Γιατί ισχυριζόταν ότι η Ν.Δ δεν είχε σχέση με τη Λιβεριανή offshore εταιρεία Mayo, όταν τώρα οι ίδιοι αποδέχονται σαφώς ότι εισέρευσαν από αυτή την πηγή 2,5 εκατομμύρια δολλάρια στο Ταμείο της;", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπρόσωπου της ΝΔ Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

    "Αυτό δικαιώνει ή όχι την αλήθεια των στοιχείων του κ. Λαλιώτη; Αυτό λέγεται ΝΑΙ ή ΟΧΙ συναλλαγή και εξάρτηση από οικονομικά συμφέροντα;", πρόσθεσε.

    "Aς ζητήσουν τουλάχιστον συγγνώμη από τον Ελληνικό λαό. Και ας θυμούνται ότι για τέτοιες περιπτώσεις " κρείττον εστί σιγάν του λαλείν"", κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [14] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βόννη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:42 UTC+2)

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και η ενταξιακή πορεία της νήσου είναι δύο διαδικασίες που πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα η μία από την άλλη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γερμανός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ούλριχ Κέλπερ.

    Ο κ. Κέλπερ εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί την Κύπρο στους κόλπους της ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί μέχρι την ώρα ένταξης η επανένωση του νησιού.

    "Η πορεία ένταξης πρέπει να συνεχιστεί με ή χωρίς λύση του Κυπριακού", είπε ο κ. Κλέπερ και κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο καθώς και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, προβαίνοντας, όπως είπε, σε συμβιβασμούς.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετέχει στη διάσκεψη της UNESCO για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    "Φαίνεται ότι είμαστε στο σημείο εκείνο όπου ο κόσμος αντιλαμβάνεται πια ότι όπως διατηρούμε και διαφυλάσσουμε την υλική κληρονομιά, την ίδια υποχρέωση έχουμε να διαφυλάξουμε και την άυλη", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωαννίδης.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΠΕΦΤΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ "ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ"

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Με την ψήφιση στο σύνολο τους των κειμένων που οι ίδιοι είχαν συνθέσει οι έφηβοι βουλευτές ολοκλήρωσαν σήμερα στις έξις διαρκείς επιτροπές της Βουλής τις εργασίες τους.

    Μερικές από τις προτάσεις των νέων που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα της Βουλής παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας και η θεσμοθέτηση του δικαιώματος των πολιτών να ψηφίζουν από ενιαία λίστα τους βουλευτές που επιθυμούν ή η κατοχύρωση του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για δεύτερη δουλειά.

    Επίσης ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους ενώ καταψήφισαν προτάσεις που αφορούσαν τη μερική νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών και το κλείσιμο των οίκων ανοχής.

    Οι έφηβοι βουλευτές τάχθηκαν ακόμα κατά μίας εισβολής στο Ιράκ ενώ υπερψήφισαν πρόταση για οικονομική βοήθεια στους αδύνατους προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

    Η αυλαία της έβδομης συνόδου της "Βουλής των εφήβων" θα πέσει αύριο με την σύγκληση της Ολομέλειας παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.

    [17] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν το άτομο που προκάλεσε την μαζική δηλητηρίαση σε εστιατόριο στην πόλη Nanjing.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, πρόκειται για τον Τσεν Ζενγκπινγκ, ιδιοκτήτης ενός εστιατόριο και ο οποίος συνελήφθη στην πόλη Ζενγκζου την ώρα που επιβιβαζόταν σε τρένο.

    Ο ίδιος ομολόγησε ότι εσκεμμένα τοποθέτησε ποντικοφάρμακο σε μερίδες πρωινού ενός αντίπαλου εστιατορίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσεν ήταν ο ξάδερφος του ιδιοκτήτη του αντίπαλου εστιατορίου και φέρεται να προκάλεσε την τραγωδία από ζήλο για την εμπορική επιτυχία του ξαδέρφου του.

    Σημειώνεται ότι συνολικά 49 άτομα, τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την μαζική δηλητηρίαση ενώ περίπου 300 άτομα νοσηλεύονται.

    [18] ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ

    Βουκουρέστι, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την άποψη ότι η Ρουμανία οφείλει να είναι ιδιαιτέρως προσεχτική σε ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό της συμφωνίας που υπεγράφη με τις ΗΠΑ για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν τονίζοντας ότι η χώρα οφείλει να εναρμονίζεται με τις θέσεις της ευρωπαϊκής Κοινότητας.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν έχει ξεχάσει την εν λόγω συμφωνία περί ασυλίας στους Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που έσπευσε να υπογράψει η Ρουμανία πριν καν ενημερώσει την ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάζε τόνισε ότι το θέμα ανήκει στο παρελθόν ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος μέσω μιας ενδιάμεσης συμφωνίας ΕΕ ΗΠΑ για το εν λόγω θέμα.

    [19] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΤΗ MAYO

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Εχει αποδειχθεί η σύνδεση της λιβεριανής offshore εταιρίας "Mayo" με τη ΝΔ, καθώς και η διακίνηση "μαύρου" και "αδήλωτου" χρήματος από την εταιρία στο Λονδίνο και στην Αθήνα στα ταμεία της ΝΔ, τόνισε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ Θεόδωρου Ρουσόπουλου για το ίδιο θέμα.

    "Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της, ακόμη και όταν διαφωνούμε με αποφάσεις τους", υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης, αλλά πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να γνωρίζουν και οι δικαστικοί λειτουργοί ότι σ' ένα δημοκρατικό σύστημα, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία και οι κρίνοντες κρίνονται".

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι πέρα από την κρίση του εισαγγελέα που έκρινε ορθή την τοποθέτηση της υπόθεσης της Mayo στο αρχείο, υπάρχει και το πολιτικό στίγμα που σημαδεύει τη ΝΔ για τη συναλλαγή και τη διαπλοκή της με οικονομικά συμφέροντα.

    "Υπάρχει το πολιτικό στίγμα για τους διαχρονικούς δεσμούς της ΝΔ με την offshore λιβεριανή εταιρία "Mayo" και τη ροή "αδήλωτου και μαύρου" χρήματος 2,5 εκατ. δολαρίων προς τα ταμεία της. Ολα αυτά αναγκάστηκαν να τα ομολογήσουν τα ίδια τα στελέχη και η ηγεσία της ΝΔ για να αποτρέψουν την παραπέρα ποινική διερεύνηση του θέματος", συμπλήρωσε.

    "Η πρωτοφανής ομολογία κορυφαίων στελεχών της ΝΔ ότι τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια εισπράχθηκαν τελικά από τη ΝΔ, εμπόδισε την ποινική διερεύνηση για την υπεξαίρεση και οδήγησε την υπόθεση στο αρχείο. Αυτή η ομολογία όμως αφήνει τη ΝΔ πολιτικά και ηθικά έκθετη. Γι' αυτό και με τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου της η ΝΔ καταφεύγει και πάλι κατά την προσφιλή της τακτική σε ένα παραλήρημα ύβρεων και προσωπικών επιθέσεων καθώς δεν μπορεί ν α αντιπαρατεθεί σε καμία περίπτωση επί της ουσίας", ανέφερε.

    Ο κ. Λαλιώτης επισήμανε ότι η ΝΔ για πολλούς μήνες ισχυρίζονταν ότι δεν είχε πάρει χρήματα από τη "Μayo", αλλά τελικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε δοσοληψίες με την εταιρία μετά τα στοιχεία και τα παραστατικά τραπεζικά έγγραφα που προσκόμισε ο ίδιος. Περαιτέρω, υποστηρίζει ότι με τις ένορκες καταθέσεις και έγγραφες ομολογίες όλων των επιφανών στελεχών της ΝΔ (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Εβερτ, Γ. Βαρθολομαίο, Α. Μπρατάκου) έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει εισροή χρήματος από τη "Mayo" προς τα ταμεία της ΝΔ 2,5 εκατ. δολαρίων.

    Επιπλέον, σημείωσε ότι "είναι αδιανόητο η ηγεσία της ΝΔ να κόπτεται για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή", αλλά να "αρνείται προκλητικά τον έλεγχο για να μη χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση".

    "Γιατί μόνο με τη "δικαστική συνδρομή" μπορεί να ερευνηθεί όχι μόνο ποιοι αλλά και γιατί έδωσαν στη ΝΔ από το 1980 και μετά και κυρίως την περίοδο 1989-1994, δηλαδή την περίοδο παντοκρατορίας και πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Γιατί μόνο με τη "δικαστική συνδρομή" την οποία δεν ζήτησαν οι εισαγγελείς, μπορεί να αποκαλυφθεί εάν όλα τα χρήματα που συγκέντρωνε η Mayo πήγαν τελικά στα ταμεία της ΝΔ ή "τζιράρονται" ακόμη και σήμερα, είτε για λογαριασμό της ΝΔ, είτε για λογαριασμό προσώπων της ΝΔ, νοθεύοντας το πολιτικό μας σύστημα", επισήμανε.

    Ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι η υπόθεση της "Mayo" δεν πρόκειται να κλείσει όσο υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα . Ανέφερε, επιπλέον, ότι νοιώθει πολιτικά δικαιωμένος επειδή η ΝΔ "αναγκάστηκε να ομολογήσει τη συναλλαγή της με τη Mayo" και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να κατοχυρωθεί η διαφάνεια στη δημόσια ζωή.

    [20] ΚΑΙ Η TV100 ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Σ. ΒΟΥΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, Σπύρο Βούγια, ο οποίος κατηγόρησε την TV 100 για απροκάλυπτη προπαγάνδα υπέρ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου απάντησε με ανακοίνωσή της η δημοτική τηλεόραση.

    Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η TV 100 τηρεί τις αρχές της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας και της ισοτιμίας και εφαρμόζει πιστά τις οδηγίες και τον Κώδικα Δεοντολογίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Παράλληλα αναφέρει ότι ο κ. Βούγιας αδυνατεί να παρακολουθήσει ο ίδιος τα προγράμματα της δημοτικής τηλεόρασης και διαμορφώνει εσφαλμένη άποψη λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

    Επίσης επισημαίνεται ότι στα δελτία ειδήσεων του σταθμού έχουν παρουσιαστεί όλες οι κεντρικές εκδηλώσεις των συνδυασμών ενώ οι δραστηριότητες του δημάρχου καλύπτονται τηλεοπτικά αφού αποτελούν βασικό στοιχείο ενημέρωσης των δημοτών της Θεσσαλονίκης.

    [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:28 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ρουμανίας για επίσπευση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση Γκύντερ Φερχόιγκεν.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Άντριαν Ναστάζε υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις δηλώσεις Φερχόιγκεν ενώ τόνισε ότι το 2007 αποτελεί την πιο ρεαλιστική ημερομηνία για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

    [22] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Ο' Νιλ χαρακτήρισε "ψεύτη" τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν, λέγοντας πως θα πρέπει να απομακρυνθεί από την ηγεσία της χώρας παρά την αποδοχή της Βαγδάτης για άνευ όρων επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο έδαφός της.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Αμερικανός υπουργός τόνισε την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος στη Βαγδάτη.

    «Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι το Ιράκ θα κάνει τελικά κάτι από όσα υποσχέθηκε μετά τις 16 παραβιάσεις των ψηφισμάτων του ΟΗΕ τα τελευταία 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ο' Νιλ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αντέξουν το οικονομικό κόστος μιας ενδεχόμενης επίθεσης στη Βαγδάτη.

    Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επιφυλακτικά στην εν λόγω ιρακινή πρόταση. Ο διευθυντής επικοινωνίας Ντάν Μπάρτλε έκανε λόγο για κίνηση τακτικής του Σαντάμ Χουσεϊν με σκοπό να δοθούν ψεύτικες ελπίδες στη διεθνή κοινότητα. Επανάλεβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Ιρακινό πρόεδρο ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα εστιάσει την προσοχή της στον αφοπλισμό του Ιράκ, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Σκότ ΜακΚλέλαν ο οποίος έκανε λόγο για μια κίνηση τακτικής η οποία θα αποτύχει.

    [23] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΕΡΛ

    Καράτσι, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Πακιστανός κρατούμενος στο Καράτσι αναγνώρισε τον έναν εκ των δολοφόνων του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ ο οποίος φέρεται ότι συνελήφθη μαζί με τον Ραμζί Μπιναλσίμπ για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι κατηγορίες του Πακιστανού κρατούμενου τότε θα είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σύνδεση της απαγωγής και της δολοφονία του Περλ τον περασμένο Ιανουάριο με στοιχεία της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    Σημειώνεται ότι ο Πακιστανός κρατούμενος μεταφέρθηκε σε κτήριο των μυστικών υπηρεσιών όπου κρατούνταν 10 ύποπτοι και όπου αναγνώρισε τον δολοφόνο του Ντάνιελ Περλ. Ωστόσο αρνήθηκε να τον κατονομάσει και το μόνο στοιχείο που έδωσε στις αρχές ήταν ότι ο δολοφόνος του Αμερικανού δημοσιογράφου δεν ήταν μεταξύ των πέντε κρατουμένων που μεταφέρθηκαν σε αμερικανικό έδαφος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο δολοφόνος κατάγεται από την Υεμένη.

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του Πειραιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά, Μανώλη Μπεντενιώτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Μπεντενιώτης κατέθεσε στον πρωθυπουργό τις προτάσεις του για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Πειραιά να εξελιχθεί σε έναν Ολυμπιακό Δήμο έως τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ως παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά ανέφερε τη δημιουργία Διεθνούς Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου.

    Ο κ. Μπεντενιώτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών και τη βεβαιότητά του για την τελική νίκη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 September 2002 - 18:13:36 UTC