Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ Η Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΙΡΑΚ, Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [03] ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ
  • [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ
  • [06] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ
  • [08] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
  • [09] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [10] ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΕΛΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ
  • [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ
  • [12] ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] O B. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ
  • [14] ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η
  • [15] ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ
  • [16] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [17] ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Π .ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Α.Π.Θ.
  • [19] ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ Β. ΙΣΡΑΗΛ
  • [20] Σ. ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
  • [21] ΤΟ ΚΕΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΝΟΣ
  • [22] Ο ΚΟΥΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ
  • [23] ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ 2004
  • [24] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΣΡΕΝΤΕΡ

  • [01] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ Η Α.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (11:59 UTC+2)

    Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης η Αγγελική Σωτηροπούλου οδηγήθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, καθώς κρίθηκε προφυλακιστέα από το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση της "17 Νοέμβρη".

    Η μεταφορά της Αγγελικής Σωτηροπούλου από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών έως τον Κορυδαλλό διήρκεσε ελάχιστα λεπτά, καθώς άνδρες της τροχαίας είχαν φροντίσει να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.

    Η 40χρονη σύντροφος του Δημήτρη Κουφοντίνα και πρώην σύζυγος του Σάββα Ξηρού θα κρατηθεί σε ένα από τα πέντε κελιά της γυναικείας πτέρυγας που είναι ειδικά διαμορφωμένα για να υποδεχτούν γυναίκες κρατούμενες που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου σύμφωνα με απόφαση του συμβουλίου φυλακών θα προαυλίζεται μόνη και δεν θα έχει επαφή με τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

    [02] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΙΡΑΚ, Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (08:13 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η πρόταση του Ιράκ για επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών, δε θα πρέπει να "ξεγελάσει" το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση και ενώ η προετοιμασία των πολεμικών σχεδίων του Πενταγώνου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει για την έγκριση νέου αυστηρού ψηφίσματος του ΟΗΕ έναντι του Ιράκ, ενώ στη διάρκεια ομιλίας του στο Νάσβιλ του Τενεσί, δήλωσε ότι ακόμη αναμένει την κινητοποίηση του ΟΗΕ, παρά τη θέση της Ρωσίας, που δε θεωρεί αναγκαία την έκδοση νέου ψηφίσματος.

    [03] ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

    Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (12:25 UTC+2)

    Η κυπριακή διπλωματία κατόπιν επιμόνων ενεργειών κατάφερε να αποτρέψει την υιοθέτηση νέων τουρκικών θέσεων, που επιχείρησε να επιβάλει η Αγκυρα στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συντονιστικής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατέθεσε λίγο πριν από τη λήξη της συνάντησης, η Τουρκία επιχείρησε να υιοθετηθούν στο τελικό ανακοινωθέν, οι προτάσεις που επέδωσε ο Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, αλλά και να γίνει αποδεκτή η θέση που εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για "κυρίαρχη ισότητα".

    Συγκεκριμένα, μετά την παρουσίαση το απόγευμα της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα της Ισλαμικής και της πρότασής του στο Κυπριακό να μην αλλάξει η παράγραφος που είχε υιοθετηθεί στο Χαρτούμ, ο Τούρκος αντιπρόσωπος, συνεπικουρούμενος από το λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών" του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατέθεσαν τη σχετική τροπολογία.

    Ζήτησαν συμπερίληψη παραγράφου που ανέφερε ότι η Διάσκεψη καλωσορίζει τις προτάσεις που υπέβαλε το Δεκέμβριο ο κ. Ντενκτάς, τις οποίες θεωρεί θετικές για τη λύση του Κυπριακού και καλεί το Γενικό Γραμματέα να τις λάβει σοβαρά υπόψη.

    Ομως η τουρκική προσπάθεια απέτυχε, έπειτα από σκληρές παρασκηνιακές προσπάθειες της κυπριακής διπλωματίας, που κινητοποίησαν τους φίλους της Κύπρου στον ισλαμικό κόσμο, αλλά και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Εκφράστηκε η άποψη ότι ενδεχόμενη τροπολογία της παραγράφου για το Κυπριακό θα ανοίξει την πόρτα για τροπολογίες του συνόλου του ανακοινωθέντος. Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Εθνη διαβίβασαν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αναφορές σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο εμπιστευτικής διαπραγμάτευσης.

    Ετσι, αποφασίστηκε να παραμείνει το κείμενο ως έχει (η παράγραφος του Χαρτούμ) και η Γραμματεία να μελετήσει τις τουρκικές προτάσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει απόρριψή τους. Η εξέλιξη προκάλεσε εκνευρισμό του Τούρκου αντιπροσώπου, στον οποίο το προεδρείο αρνήθηκε να δώσει για δεύτερη φορά το λόγο.

    Η παράγραφος του Χαρτούμ, που περιλαμβάνεται και στο ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης, αναφέρει ότι "η Σύνοδος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΓΓ του ΟΗΕ εντός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του για επίτευξη, μέσω διαπραγματεύσεων, διευθέτησης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Επίσης καλωσόρισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, επαναβεβαίωσε την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο πλευρών και εξέφρασε την υποστήριξη της στην υπόθεση του τουρκικού μουσουλμανικού λαού της Κύπρου, μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης στην κυπριακή διαμάχη, βασισμένης στην αρχή της ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου".

    Η έκθεση για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα της Ισλαμικής Διάσκεψης, Dr. Abdelouahed Belkeziz, ήταν αρκετά ήπια, με αναφορές στις συνθήκες εγγυήσεως του 1960 και στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Η έκθεση αναφέρει ότι "τα ψηφίσματα της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης υπογραμμίζουν τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και αναπτύσσουν τη σημασία της εφαρμογής της αρχής της ισότητας μεταξύ τους και των Ελληνοκυπρίων".

    Εκφράζει την υποστήριξη της Συνόδου στις προσπάθειες που καταβάλει ο Γενικός Γραμματέας, στο πλαίσιο των όρων εντολής του, για εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης αποδεκτής και στην ελληνική και στην τουρκική κοινότητα, με εγγύηση των ίσων δικαιωμάτων και των δύο.

    Επίσης "καλωσορίζει την έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, ως τον καλύτερο τρόπο για επίλυση του προβλήματος και εγγύηση των νομίμων δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων πλευρών".

    [04] ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (10:17 UTC+2)

    Τα ελληνικά δικαστήρια δεν είναι αρμόδια να εκδικάζουν αγωγές αποζημιώσεων των θυμάτων της γερμανικής κατοχής, σύμφωνα με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

    Ειδικότερα με μία ψήφο διαφορά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, ένα κράτος δεν μπορεί να δικαστεί από δικαστήριο άλλου κράτους, για αποζημίωση από κάθε είδους αδικοπραξία των οργάνων του που τελέστηκε τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης.

    Ωστόσο η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων παραπέμπεται εκ νέου στο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο έχει τη δυνατότητα πριν την έκδοση της απόφασής του να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, προκειμένου να καθοριστεί η έννοια της αδικοπραξίας.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποφανθεί, μετά από προσφυγή συγγενών θυμάτων του Διστόμου, ότι οι υποθέσεις διεκδικήσεων αποζημιώσεων για αδικοπραξία από άλλο κράτος, μπορούν να εκδικάζονται στην Ελλάδα.

    Από την πλευρά τους οι συγγενείς των θυμάτων ενδέχεται να προσφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης κατά του ελληνικού δημοσίου για παράβαση της ευρωπαϊκής σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου που αφορά στην παρεμπόδιση του δικαιώματος πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

    [05] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟΝ ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον ηγέτη του συνασπισμού «Μαζί για τη Μακεδονία», Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για τη νίκη του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής απέστειλε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής ’μυνας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα.

    Όπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Χαβιέρ Σολάνα εκφράζει επίσης την ελπίδα για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ευρωπαϊκής «οικογένειας» και της ΠΓΔΜ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

    [06] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

    Βέροια, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Διεθνή διημερίδα για τις βιβλιοθήκες, τα μουσεία και τα αρχεία στην κοινωνία της πληροφορίας συνδιοργανώνουν αύριο και μεθαύριο στη Βέροια το υπουργείο Παιδείας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης.

    Οι εργασίες της διημερίδας θα ξεκινήσουν αύριο στις 3:00 το μεσημέρι, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας και θα ολοκληρωθούν στις 4:30 το απόγευμα της Παρασκευής με εισηγήσεις και παρεμβάσεις που αναμένεται να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα προβληματισμού για το μέλλον των βιβλιοθηκών και το νέο κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οφείλουν να αναπτυχθούν σήμερα οι Λαϊκές Βιβλιοθήκες.

    Για τον ρόλο των Λαϊκών Βιβλιοθηκών στην Κοινωνία της Πληροφορίας έχουν κληθεί να μιλήσουν εννέα εισηγητές διεθνούς κύρους από την Ευρώπη και τον Καναδά, από τον χώρο της πανεπιστημιακής έρευνας, των βιβλιοθηκών και της δημόσιας διοίκησης.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ - ΓΟΥΕΣΤΟΝ

    Νέα Υόρκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Κυπριακό και οι προοπτικές που διαγράφονται για το διάστημα μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Διπλωματικές πληροφορίες φέρουν τους Αμερικανούς δυσαρεστημένους με το ανέβασμα των τόνων από μέρους της Αγκυρας, που εκτιμούν ότι γίνεται για προεκλογικούς λόγους, ωστόσο έχουν αποφασίσει να μην αντιδράσουν έντονα.

    Οσον αφορά την προετοιμασία των συναντήσεων της 3ης και 4ης Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, θα λάβει χώρα σύσκεψη μία ή δύο μέρες ενωρίτερα, σύμφωνα με ξένη διπλωματική πηγή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [08] ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Από τα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις μελλοντικές κινήσεις του ΠΑΟΚ. Αυτά πάντως αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως της μεταγραφής του 25χρονου Βόσνιου γκαρντ Πρέντραγκ Μάτεριτς.

    «Μέχρι τώρα καταφέραμε να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό της ομάδας στα επίπεδα που θέλαμε. Περιμένουμε λίγο και θεωρώ ότι το θέμα να διευθετηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα έσοδα που προέρχονται από τα τηλεοπτικά θεωρώ ότι βοηθήσουν να αποκτήσουμε τον Μάτεριτς», τονίζει ο βοηθός του Μπάνε Πρέλεβιτς στον πάγκο του ΠΑΟΚ, Γιάννης Σφαιρόπουλος.

    Κανονικά στις προπονήσεις του ΠΑΟΚ μετέχει ο Νέστορας Κόμματος, παρά το γεγονός ότι αισθάνεται μικρές ενοχλήσεις στον ώμο από τον τραυματισμό που υπέστη στο τουρνουά της Χέμοφαρμ. Το στάδιο της αποθεραπείας ακολουθεί και ο Γιώργος Λημνιάτης.

    Ωστόσο ο ΠΑΟΚ το Σάββατο σε φιλικό παιχνίδι θα αντιμετωπίσει στη Λάρισα την Ολύμπια και την Κυριακή στην Πυλαία την Μπουντούτσνοστ.

    [09] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Η αγοραστική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), οδήγησε την αγορά σε θετικό έδαφος. Ο Γενικός Δείκτης, βοηθούμενος κυρίως από περιφερειακούς τίτλους, κατέγραψε αμελητέα άνοδο σε ποσοστό 0,03%, κλείνοντας στις 85,96 μονάδες. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 1/3 της συναλλακτικής δραστηριότητας, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 468 χιλιάδες λίρες.

    Αντίθετα, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε οριακή πτώση σε ποσοστό 0,40%, κλείνοντας στις 342,64 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [10] ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΕΛΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

    Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Σε άλλο κελί των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο φερόμενος ως αρχηγός της "17 Νοέμβρη" Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, λόγω της μεταγωγής της Αγγελικής Σωτηροπούλου στο σωφρονιστικό κατάστημα.

    Το κελί στο οποίο κρατούνταν μέχρι σήμερα ο κ. Γιωτόπουλος ήταν το τελευταίο πριν τη σιδερένια πόρτα που χωρίζει τα κελιά στα οποία θα κρατούνται οι άντρες και οι γυναίκες που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Η μεταφορά του κρίθηκε σκόπιμη για να αποφευχθεί ενδεχόμενη τυχαία συνάντηση του με την κ. Σωτηροπούλου στη διάρκεια του προαυλισμού ή του επισκεπτηρίου.

    Η κ. Σωτηροπούλου οδηγήθηκε σε ένα από τα πέντε ειδικά διαμορφωμένα κελιά των φυλακών Κορυδαλλού που προορίζονται για τις γυναίκες που θα συλληφθούν για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη".

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Σωτηροπούλου όταν οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού σχολίασε τις συνθήκες κράτησης και ειδικότερα την ώρα προαυλισμού για την οποία ανέφερε ότι έπρεπε να είναι περισσότερη.

    Η κ. Σωτηροπούλου θα προαυλίζεται μόνη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί να βλέπει το ανήλικο παιδί της για μία ώρα κάθε μέρα και χωρίς να μεσολαβεί το ειδικό τζάμι του επισκεπτηρίου.

    Επίσης, το συμβούλιο των φυλακών διερευνά την πιθανότητα να μπορεί η κ. Σωτηροπούλου να βλέπει τον σύντροφο της Δημήτρη Κουφοντίνα μια φορά την εβδομάδα ως ανταλλαγή επισκεπτηρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ρώτησε κάποιον από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αν θα μπορεί να βλέπει την κ. Σωτηροπούλου

    [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2003

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 ικανοποιεί τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για περαιτέρω σύγκλιση της κυπριακής οικονομίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Επίσης, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση και το προενταξιακό πρόγραμμα οδηγούν την Κύπρο "ένα βήμα, ίσως το τελικό βήμα, πιο κοντά στην ένταξή της στην ΕΕ".

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003, ο κ. Κληρίδης είπε ότι προβλέπεται με βάση τον προϋπολογισμό "να έχουμε περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους", και σημείωσε ότι τα Υπουργεία που έχουν "τρομερή αύξηση" δαπανών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, είναι αυτά που έχουν σχέση με την υγεία, τις κοινωνικές παροχές και την παιδεία.

    Ο κ. Κληρίδης είπε πως, παρά το γεγονός ότι το 2002 "αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε το αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρη την υφήλιο", η Κύπρος έχει να επιδείξει ένα ρυθμό ανάπτυξης "υψηλότερο της ΕΕ και των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι οικονομικοί δείκτες του τόπου να έχουν βελτιωθεί".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Ενέργειας του Λιβάνου Mohammed Abdel Hamied Beydoun, θα μεταβεί αύριο στη Βηρυτό για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, την ενέργεια και την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την εκεί παραμονή του ο κ. Ρολάνδης θα έχει και επαφές για θέματα που άπτονται του τουρισμού και συγκεκριμένα για το θέμα της συνεργασίας Κύπρου-Λιβάνου για απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις ΗΠΑ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] O B. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Την θέση πως την αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία των εργαζομένων την φέρει η Κυβέρνηση διατύπωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά τη σημερινή συνάντησή του με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης που διεκδικούν την καταβολή των αναδρομικών του πριμ παραγωγικότητας για την περίοδο 1990-1996.

    «Tην αποκλειστική ευθύνη για την ταλαιπωρία των εργαζομένων την φέρει η Κυβέρνηση και ο Ν. 3013/2002 που ψήφισε, ο οποίος απαγορεύει στους Δήμους να δώσουν τα αναδρομικά 1993-1996 σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Δήμο Θεσσαλονίκης» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Εξάλλου υπογραμμίζει ότι με χθεσινή επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη τον κάλεσε να πάρει θέση στο συγκεκριμένο θέμα και να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Συγχρόνως ζήτησε από το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ τη Δευτέρα 23/9/2002 να μεταβούν στον Υπουργό κ. Σκανδαλίδη για το συγκεκριμένο θέμα, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να δώσει λύση, με μία καινούργια νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος γνωστοποιεί πως η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν απεδέχθη την πρότασή του.

    [14] ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΥΕΜΕΝΗ

    Σαναα, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Η Υεμένη έκανε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο τα στρατεύματά της με σκοπό την σύλληψη μελών του δικτύου της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν αρνούμενη αναφορές σύμφωνα με τις οποίες αμερικανικές ειδικές δυνάμεις επρόκειτο να διεξάγουν επιχειρήσεις στο έδαφός της εναντίον τρομοκρατών που έχουν διαφύγει από το Αφγανιστάν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε ότι μόνο τα στρατεύματα της Υεμένης είναι υπεύθυνα για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και την σύλληψη μελών του τρομοκρατικού δικτύου.

    Κατέληξε λέγοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών περιορίζεται μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών και την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

    [15] ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Στις θέσεις του συνδυασμού του για την παιδεία αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης κατά την επίσκεψή του στο 26ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κουράκης επισήμανε πως συμπαρίσταται στα αιτήματα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου και τόνισε πως ο συνδυασμός του «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας» προτείνει, μεταξύ άλλων, να γίνουν όλα τα σχολεία πρωινά, να αυξηθούν τα κονδύλια για την παιδεία, να γίνουν τα σχολεία κύτταρα πολιτισμού και δημοκρατίας και να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και διδασκαλίας πολιτιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Κουράκης επισκέφθηκε εξάλλου το Ίδρυμα «Ασυλο του Παιδιού» και είχε συνάντηση με την πρόεδρό του από την οποία ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται, το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που καλύπτουν τις ανάγκες των εξακοσίων παιδιών που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, την εθελοντική προσφορά των πολιτών και το σχεδιασμό επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια ο κ. Κουράκης συναντήθηκε με το σωματείο των εργαζομένων και περιηγήθηκε στους χώρους όπου φιλοξενούνται τα παιδιά.

    [16] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Στο αίτημα των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και το ομόφωνο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ο.Τ.Α. για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα συμπαρίστανται ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας».

    Σε ανακοίνωση του συνδυασμού του κ. Κουράκη επισημαίνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τον Δήμο Πειραιά παραμένουν οι μόνοι Δήμοι που δεν έχουν ως τώρα καταβάλλει τα πριμ παραγωγικότητας. Παράλληλα ο κ. Κουράκης καταγγέλλει τη στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης και δηλώνει ότι ο συνδυασμός του θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζομένων των ΟΤΑ.

    [17] ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Π .ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα παρουσία εκατοντάδων Θεσσαλονικέων.

    Στην ομιλία του ο κ. Ψωμιάδης υπογράμμισε πως απευθύνεται σε όλους σήμερα και είναι αποφασισμένος να στηριχθεί σε όλους αύριο, χωρίς αποκλεισμούς, φανατισμούς και στενόκαρδες κομματικές δεσμεύσεις, ξεπερνώντας διαχωριστικές γραμμές και παλιές αντιλήψεις.

    «Εμείς, φέρνουμε μια νέα αντίληψη στην αυτοδιοίκηση» είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Μοναδική μας προτεραιότητα είναι ο τόπος μας. Η προσφορά και η δημιουργία. Δεν είναι αυτοσκοπός μου η πολιτική σταδιοδρομία και για τον λόγο αυτό επιλέγω το δύσκολο πεδίο της καθημερινής δράσης, το πεδίο της αυτοδιοίκησης. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά με πίστη στις δυνατότητες των πολιτών του Νομού μας».

    Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του μίλησε για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, τη βελτίωση των συγκοινωνιών, την ανάπτυξη της υπαίθρου, την ενίσχυση των υποδομών εκπαίδευσης και υγείας, τη δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης, την αποδοτική, φιλική, εύρυθμη και αποκεντρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών της νομαρχίας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε τους κανόνες της προεκλογικής περιόδου τονίζοντας: «Δυστυχώς ορισμένοι προτιμούν τη συκοφαντία και τη λάσπη. Τις ύβρεις και τις προσωπικές επιθέσεις. Τα ψέματα, τις ανήθικες τακτικές και συμπεριφορές. Έτσι όμως υποτιμούν και προσβάλλουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Υποτιμούν και προσβάλλουν τη δική σας νοημοσύνη. Προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία και το κύρος της πολιτικής». Παράλληλα υπογράμμισε πως ποτέ δεν φοβήθηκε την αλήθεια και κάλεσε οποιονδήποτε έχει κάτι να του καταλογίσει να πάει τώρα στον εισαγγελέα.

    «Ζούμε σ' ένα ωραίο τόπο και πρέπει να τον κρατήσουμε έτσι και να τον κάνουμε καλύτερο. Αυτό είναι το όνειρο μου, αυτό αξίζει στα παιδιά μας. Χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με καθημερινή προσπάθεια. Όσοι πιστεύουν ότι μας αρκεί μια μέτρια επιλογή με ρηχά γραφειοκρατικά κριτήρια, όσοι πιστεύουν ότι το μέλλον του τόπου μας χαρίζεται χωρίς σχέδιο και επίπονη διεκδίκηση, όσοι φοβούνται τις δυσκολίες, ας μείνουν μακριά μας» σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης και απηύθυνε έκκληση σε όσους το επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθειά του.

    [18] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Α.Π.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Προγραμματική σύμβαση υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχ. Παπαδόπουλο για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Δήμου στους τομείς Οργάνωσης και Διοίκησης, από το επιστημονικό προσωπικό του Α.Π.Θ.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Α.Π.Θ. επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να βελτιώσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες του με το καταλληλότερο κατά περίπτωση επιστημονικό δυναμικό συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την μελέτη εξειδικευμένων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

    Ενδεικτικά, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι η υλοποίηση της προσπάθειες αυτής θα επιδιωχθεί με τη μελέτη διαχείρισης των προβλημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης, προβλημάτων πολεοδομικού χαρακτήρα, με την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στην αναζήτηση πόρων είτε από το Γ΄ ΚΠΣ είτε από ανταγωνιστικά προγράμματα, κ.ά.

    Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Μιχ. Παπαδόπουλος δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι η μέχρι σήμερα άριστη σχέση του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Α.Π.Θ., οργανώθηκε και σε επιστημονική βάση μέσα από τη συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση και ότι το επιστημονικό προσωπικό του Α.Π.Θ., θα ολοκληρώσει τις προτάσεις του με επιστημονική τεκμηρίωση, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

    [19] ΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΟ Β. ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:27 UTC+2)

    Ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του στο βόρειο Ισραήλ όταν ένας Παλαιστίνος καμικάζι ανατινάχθηκε κοντά σε στάση λεωφορείου στο χωριό Ουμ αλ Φαχμ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, από τη δυνατή έκρηξη που σημειώθηκε τραυματίστηκαν τουλάχιστον δυο άτομα, ένας εκ των οποίων αστυνομικός.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Παλαιστίνιος επρόκειτο να επιβιβαστεί σε λεωφορείο όταν είδε ομάδα αστυνομικών να τον πλησιάζει με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας.

    Ο Παλαιστίνιος τότε πυροδότησε τα εκρηκτικά τα οποία κουβαλούσε με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

    Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές απέφυγαν να ανακοινώσουν αρχικά τον θάνατο του αστυνομικού.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σε διάστημα ενός μήνα που σημειώνεται στο Ισραήλ ενώ μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το περιστατικό.

    Το Ισραήλ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για το συμβάν καθώς δεν μπόρεσε να θέσει υπό έλεγχο τις εξτρεμιστικές οργανώσεις.

    Το περιστατικό σημειώθηκε την χρονική στιγμή οπότε έγινε γνωστό το σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στην Μέση Ανατολή.

    Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δια στόματος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι το σχέδιο δεν θα επιτύχει παρά μόνο όταν σταματήσει κάθε μορφή βίας και επιθέσεων από την πλευρά των Παλαιστινίων εναντίον αθώων πολιτών.

    [20] Σ. ΠΡΟΣΑΛΙΚΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και ευχών για καλή επιτυχία, παρουσία του προεδρείου της ΕΟΠΕ, μελών του ΔΣ, αλλά και σημαντικών προσώπων της αθλητικής ηγεσίας της χώρας πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συμμετοχής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 2002, που θα γίνει στην Αργεντινή 28 Σεπτεμβρίου με 13 Οκτωβρίου.

    Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Θανάσης Μπελιγράτης τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου: «Η Εθνική ομάδα των ανδρών πετάει στην Αργεντινή με μια κρυφή ελπίδα. Είναι πολύ σημαντικό και πολύ σπάνιο για ένα άθλημα να έχει δύο ομάδες σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η Εθνική ανδρών έχει τη δυνατότητα να κάνει το θαύμα, λόγω εμπειρίας σε σχέση με τις γυναίκες. Ελπίζουμε ότι όταν η ομάδα μας επιστρέψει από την Αργεντινή όχι μόνο οι φίλοι του αθλήματος, αλλά όλος ο αθλητικός κόσμος θα είναι σε θέση να χαρούν και θα δουν όλοι ότι το ελληνικό βόλεϊ δεν θα παρελάσει απλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά θα έχει μια θετική αγωνιστική παρουσία. Εύχομαι η αποστολή να έχει καλό ταξίδι και καλή επιτυχία όχι μόνο για το άθλημά μας, αλλά για όλο τον ελληνικό αθλητισμό».

    Από την άλλη, ο Λάμπης Νικολάου (πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) επισήμανε: «Είμαι σίγουρος ότι η Εθνική ομάδα θα κάνει το καθήκον της, γιατί ξέρει να αγωνίζεται, τα παιδιά είναι ενωμένα και θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Ξέρω ότι τους περιμένουν δύσκολοι αγώνες, αλλά στην καριέρα τους έχουν μάθει να παλεύουν και δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας ότι η Εθνική απλά θα παρελάσει το 2004. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτρπή είναι στο πλευρό των αθλητών και βοηθά οικονομικά όταν υπάρχει η δυνατότητα».

    Ο διευθυντής αγωνιστικού αθλητισμού ΓΓΑ Γιώργος Τσιτρούλης δήλωσε: «Η Εθνική ομάδα μας έκανε υπερήφανους με την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Θα ήθελα με αισθήματα χαράς να μεταφέρω τους θερμούς αθλητικούς χαιρετισμούς και την αμέριστη συμπαράσταση του υφυπουργού αθλητισμού κυρίου Γιώργου Λιάνη και του γενικού γραμματέα αθλητισμού κυρίου Νίκου Έξαρχου, οι οποίοι δεν μπόρεσαν αν βρεθούν σήμερα μαζί μας.. Η ομάδα θα πετύχει κάτι καλό χωρίς άγχος και θα είμαστε δίπλα της σε αυτή την προσπάθεια. Η ΕΟΠΕ και τα σωματεία έχουν κάνει ένα δυνατό πρωτάθλημα και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στην ευρωπαϊκές διοργάνωσεις, καθώς φέτος Ηρακλής και Ολυμπιακός ήταν παρόντες στο φάιναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και αυτό δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Η συμμετοχή της Εθνικής ομάδας στα μεγάλα γεγονότα δείχνει το επίπεδο του ελληνικού βόλεϊ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ελίτ του παγκοσμίου βόλεϊ και η τέταρτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα βοηθά στην περαιτέρω ανάδειξη και επιτυχία. Η αθλητική ηγεσία στέκεται στο πλευρό της Εθνικής και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην διοργάνωση που αποτελεί πρόκληση για τους αθλητές και τους προπονητές. Ο όμιλος είναι δύσκολος, αλλά αν η Εθνική εμφανιστεί όπως την έχουμε συνηθίσει τελευταία θα φτάσει στον στόχο της».

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Προσαλίκας και αυτός με τη σειρά του διαβεβαίωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, τώρα που κλείνει ο δεύτερος χρόνος αυτής της συνεργασίας, ότι τα πράγματα γίνονται κάθε φορά και καλύτερα. Ο στόχος μας δεν είναι να παρελάσουμε το 2004, καθώς αυτή η ομάδα έχει στόχους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το πώς αντιμετωπίζεται από τον κόσμο, την αθλητική ηγεσία και τον Τύπο. Πρέπει να αποφύγουμε το εκκρεμές, που μια μας δείχνει στο ναδίρ και μια στο ζενίθ. Βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Σήμερα το βόλεϊ είναι συγκλονιστικά όμορφο, καθώς μια μικρή ομάδα μπορεί να νικήσει μια ισχυρότερη. Ο όμιλός μας είναι αναμφισβήτητα ο πιο δύσκολος. Πρέπει να αφήσουμε έξω δύο ομάδες που έχουν πατήσει την κορυφή του αθλήματος. Η Τσεχία, ως Τσεχοσλοβακία, βρίσκεται πίσω από την ΕΣΣΔ στις κατακτήσεις μεταλλίων, η Κούβα παρά την απουσία κάποιων παικτών είναι επικίνδυνη και η Ολλανδία έχει κατακτήσει ήδη ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Δεν μας έχει δημιουργηθεί άγχος, λειτουργούμε άνετα, καθώς βλέπουμε άλλα συστήματα να καταρρέουν από την πίεση. Στόχος μας στο Παγκόσμιο είναι να προκριθούμε, αλλά κυρίως να το κάνουμε παίζοντας καλά. Θέλουμε να δώσουμε την εικόνα μαχητικότητας που σας έχουμε συνηθίσει ως τώρα. Θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες θα είναι όλοι υγιείς, να μην έχουμε κανένα τραυματισμό και να κατεβούμε στους αγώνες με πλήρη σύνθεση. Σας διαβεβαιώνω ότι η τηλεοπτική εικόνα που θα δείτε θα σας ικανοποιήσει. Τα φιλικά που θα δώσουμε στην Αθούλ θα μας βοηθήσουν στυο δέσιμο της ομάδα από άποψη τεχνικής, επιθετικής και αμυντικής τακτικής και θα χρησιμεύσουν στο να προσαρμοστούν οι αθλητές μετά την ταλαιπωρία του ταξιδιού και του τζετ λαγκ. Όσο για τις αντιπάλους μας η Τσεχία είναι η πιο καλή οργανωτικά ομάδα και με σειρά δυναμικότητας τις κατατάσσω Τσεχία, Ολλανδία, Κούβα. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι σε τέτοιου είδους διοργανώσεις γίνονται πολλά μαγειρέματα, τα οποία οι προπονητές ονομάζουν ρύθμιση θέσεων. Εμείς δεν μπορούμε να επιδιώξουμε να τερματίσουμε τρίτοι ή σε άλλη θέση και γι αυτό θα παίξουμε τίμια τους αγώνες μας. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι ένα κρας τεστ για την ομάδα προκειμένου να δούμε πώς λειτουργούμε όλοι μας κάτω από πίεση, ποιος αντέχει, ποιος φοβάται και ποιος όχι. Κρας τεστ θα είναι και τα παιχνίδια της Φινλανδίας του χρόνου για το Ευρωπαϊκό και ενόψει 2004 θα δουλέψουμε ώστε να καταβάλουμε τον φόβο. Το Παγκόσμιο της Αργεντινής θα μας κάνει πιο σοφούς γιατί λειτουργεί όπως το μοντέλο του Ευρωπαϊκού και των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Τέλος ο αρχηγός της εθνικής ομάδας βόλεϊ ανδρών, Μάριος Γκιούρδας δήλωσε: «Αν είναι δύσκολο για έναν προπονητή να μιλήσει πριν από τέτοια παιχνίδια, φανταστείτε πώς είναι για έναν αθλητή. Κάναμε σωστή προετοιμασία και πρέπει να δείξουμε τα αποτελέσματά της στον αγωνιστικό χώρο. Ελπίζω να μην έχουμε απώλειες γιατί είναι σημαντικό σε τέτοιες διοργανώσεις να είναι όλοι οι αθλητές παρόντες. Εύχομαι να επιστρέψουμε από την Αργεντινή με αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν τόσο εμάς, όσο και την ομοσπονδία και το φίλαθλο κοινό και θα μας δώσουν δύναμη για την επόμενη χρονιά και πίστη μέχρι το 2004».

    [21] ΤΟ ΚΕΠ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΝΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    To Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Θερμαϊκού πρόκειται να εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Νέων Επιβατών.

    Το Κ.Ε.Π. του Δήμου Θερμαϊκού είναι από τα πρώτα που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και ενάγεται στη συνέχεια της γενικότερης προσπάθειας που γίνεται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες του.

    Ο Δήμος Θερμαϊκού, αξιοποιώντας το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, φιλοδοξεί στην έγκυρη και υπεύθυνη πληροφόρηση των πολιτών για θέματα που αφορούν τις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση, στην υποβολή αιτημάτων για την διεκπεραίωση διαφόρων υποθέσεων καθώς και στην παραλαβή διοικητικών εγγράφων.

    [22] Ο ΚΟΥΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 24 ΩΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Ο Γιάννης Κούρος ήταν για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο νικητής του Αμερικανικού πρωταθλήματος των 24 ωρών που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Τολίντο του Οχάιο, με ένα νέο ρεκόρ. Ο Έλληνας πρωταθλητής των υπερ - αποστάσεων κάλυψε στο χρονικό διάστημα των 24 ωρών απόσταση 277,356 χλμ (172,378 μίλια) καταρρίπτοντας την επίδοση του Ντόν Ρίτσι (ΗΠΑ) που ήταν 267,258 η 166,120 μ. Επίσης ο Κούρος βελτίωσε και τη δική του επίδοση στη διαδρομή από το 1999. Στον αγώνα πήραν μέρος 167 δρομείς (αθλητές και αθλήτριες) που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής για το αγώνισμα των 24 ωρών.

    Ο Γιάννης Κούρος από την εκκίνηση πήρε το προβάδισμα και σε κανένα σημείο της κούρσας δεν έδωσε το δικαίωμα στους αντιπάλους του να τον πλησιάσουν. Ο αγώνας έγινε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με εξαιρετικά μεγάλη ζέστη την ημέρα και βροχή στη διάρκεια της νύκτας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    1.. Γιάννης Κούρος (Ελλάς) 172,52 μίλια.

    2.. Τζόν Γκέσλερ (ΗΠΑ) 137,52 μ.

    3.. Μάρκ Γκοντέιλ (ΗΠΑ) 133,10 μ.

    4.. Στέφαν Γκοντέιλ (ΗΠΑ) 130,66 μ.

    Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Ανν Χίσλετ (ΗΠΑ) 128,55 μίλια.

    [23] ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ 2004 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Το πολυτελέστερο και πλέον τεχνολογικά προηγμένο πλωτό ξενοδοχείο στον κόσμο, το QUEEN MARY II (5 αστέρων), θα δεσπόζει με την παρουσία του στο κατάμεστο από κρουαζιερόπλοια λιμάνι του Πειραιά κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (από 12-30 Αυγούστου 2004). To QUEEN MARY II διαθέτει 173 διαμερίσματα - σουίτες και 1.137 καμπίνες, σε 15 καταστρώματα.

    Πρόκειται να καθελκυστεί το β' εξάμηνο του 2003 και θα πραγματοποιήσει το πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, στις 12 Ιανουαρίου 2004. Έχει μήκος 345 μέτρα, ύψος 80 μέτρα, βάρος 150.000 τόνους και διαθέτει 10 διαφορετικά εστιατόρια, 14 μπαρ, εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες, Γυμναστήριο και Κέντρο Αισθητικής, Κινηματογράφο, συνεδριακούς χώρους κλπ. Το πλήρωμα για την εξυπηρέτηση των επιβατών θα υπερβαίνει τα 1.200 άτομα. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 800 εκατομμύρια δολάρια και θα είναι το μακρύτερο, το υψηλότερο, το φαρδύτερο και βαρύτερο κρουαζιερόπλοιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

    Υψηλότερο από το ’γαλμα της Ελευθερίας, φθάνει στο ύψος ενός ουρανοξύστη 23 ορόφων. Είναι μακρύτερο από 3 ½ γήπεδα ποδοσφαίρου. Οι μηχανές του, με ιπποδύναμη 157.000 ίππων, έχουν τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσουν πλήρως και για κάθε λειτουργία, μια πόλη με πληθυσμό 70.000 κατοίκους. Το βάρος του είναι 19 φορές το βάρος του Πύργου ’ϊφελ.

    Θα το πλαισιώσουν τα εξίσου πολυτελή και νεότευκτα, υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοια OLYMPIA VOYAGER (4 αστέρων) και OLYMPIA EXPLORER (4 αστέρων), τo υπό κατασκευή OOSTERDAM (5 αστέρων), το club-ship AIDAVita (4 αστέρων), η ναυαρχίδα του Ολλανδικού επιβατηγού στόλου ROTTERDAM (4 αστέρων), καθώς και το υπό ελληνική σημαία OLYMPIA COUNTESS (3 αστέρων).

    Εκτός από τα κρουαζιερόπλοια που επελέγησαν με βάση τις διαδικασίες προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΑΘΗΝΑ 2004, την εικόνα συμπληρώνουν:

    Το SPLENDOUR OF THE SEAS (4 αστέρων), πλοίο που θα φιλοξενήσει αποστολές Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

    Το TOPAZ (3 αστέρων), πλοίο που θα φιλοξενήσει αποστολές γαλλικών τηλεοπτικών μέσων.

    Τα SEABOURN PRIDE (5 αστέρων) και SILVER WHISPER (5 αστέρων), πλοία που θα φιλοξενήσουν αποστολές Διεθνών Χορηγών των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συνολικά, τα 11 κρουαζιερόπλοια που καλύπτουν ισάριθμες θέσεις στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτουν 6.640 διαμερίσματα, σουϊτες και καμπίνες όλων των κατηγοριών (εσωτερικές, εξωτερικές, με μπαλκόνι κλπ) και μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 13.280 επισκέπτες, ενώ εκτιμάται ότι θα απασχολήσουν άνω των 5.000 ατόμων ως πληρώματα.

    Τον Αύγουστο του 2004, η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα μεταμορφωθεί σε ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν πέρα από την Αθήνα, το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης του Πειραιά.

    Το Master Plan της λειτουργίας του Πειραιά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχει εκπονηθεί από την ΑΘΗΝΑ 2004 και έχει παραδοθεί στον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ), με ευθύνη του οποίου θα γίνουν όλα τα έργα. Από τα 3 χλμ συνολικής προβλήτας που έχουν παραχωρηθεί για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων αυτών, τα 600 μέτρα είναι νέες κατασκευές. Με ευθύνη των υπηρεσιών της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν επίσης, οι μελέτες για τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσω των οποίων θα εξυπηρετούνται τα κρουαζιερόπλοια απ' ευθείας από τις μόνιμες χερσαίες εγκαταστάσεις του πρώτου λιμανιού της χώρας. Προβλέπονται, τέλος, έργα αναβάθμισης των δικτύων ηλεκτρισμού, επικοινωνιών και πυρόσβεσης, επέκτασης των παλαιών και δημιουργία νέων κτιρίων επιβατών, καθώς και χώροι στάθμευσης οχημάτων.

    Τέλος, εκπονείται ειδικό σχέδιο για την επιτήρηση του λιμανιού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο Πειραιάς δε θα είναι μόνο ένα λιμάνι-σταθμός, αλλά και λιμάνι-προορισμός για υψηλού επιπέδου επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.

    [24] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΣΡΕΝΤΕΡ

    Βερολίνο, 18 Σεπτεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Σκληρή κριτική κατά του Γκέρχαρντ Σρέντερ, άσκησε ο σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου ’μυνας, Ρίτσαρντ Πέρλ, με αφορμή την κατηγορηματική αντίθεση του Γερμανού Καγκελάριου σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Περλ με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην γερμανική έκδοση των "Financial Times", ο κ. Σρέντερ γυρίζει την πλάτη του σε μια φιλική προς τη Γερμανία χώρα (δηλαδή τις ΗΠΑ), προκειμένου να κερδίσει με το μέρος του ορισμένους ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. "Έτσι δεν φαντάζομαι εγώ μια φιλία", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Περλ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν ζήτησε από τη Γερμανία να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 18 September 2002 - 18:13:42 UTC