Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ
  • [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
  • [04] ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
  • [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [06] ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ 55-53
  • [07] ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73 - 80 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
  • [08] ΝΙΚΗ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
  • [10] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η Τ. ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
  • [11] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
  • [12] Ο ΚΑΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ
  • [13] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
  • [14] ΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΣΤΟ
  • [15] ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΤΑΜΒΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ
  • [16] ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓΑΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ
  • [17] ΒΟΥΓΙΑΣ: Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΜΗ
  • [18] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
  • [19] ΕΚΡΗΞΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ
  • [20] B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ
  • [21] O ΙΑΠΩΝΑΣ ΡΙΓΙΟΚΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ
  • [22] ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [23] ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ BNP PARIBAS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [24] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ 3 ΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [01] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (10:13 UTC+2)

    Σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους διατηρούν η Φώφη Γεννηματά, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Θεσσαλονίκης, αντιστοίχως, σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών Καπα Research και V-PRC, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την V-PRC, η Φώφη Γεννηματά συγκεντρώνει το 37,9% στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, έναντι 12,1%, που παίρνει ο Γιάννης Τζαννετάκος. Ακολουθούν ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 11,1%, ο Μιχάλης Γλέζος με 9,7% και ο Θανάσης Παφίλης με 2,6%.

    Καταλληλότερη για τη δημαρχία της Αθήνας εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη, με ποσοστό 38,2% έναντι 18,1% που συγκεντρώνει ο Χρήστος Παπουτσής. Ακολουθούν οι Γιάννης Δημαράς με ποσοστό 10%, ο Φώτης Κουβέλης με 5% και ο Σπύρος Χαλβατζής με 3,1%. Ωστόσο, 24,9% των ερωτηθέντων επιφυλάσσεται να απαντήσει ποιον θεωρεί καταλληλότερο δήμαρχο

    Επίσης, σε δημοσκόπηση της Κάπα-Research για τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Πειραιά, προηγούνται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Χρήστος Αγραπίδης, αντίστοιχα.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος συγκεντρώνει το 49,6% των ψηφοφόρων, έναντι 29,4% του Σπύρου Βούγια. Ακολουθούν ο Αγάπιος Σαχίνης με 5% και ο Τάσος Κουράκης με 3,7%.

    Για το δήμο Πειραιά ο Χρήστος Αγραπίδης συγκεντρώνει 47,1% έναντι του 18,1 του Μανώλη Μπεντενιώτη. Ακολουθούν οι κ.κ. Δρίτσας με 6,7%, Τζατζάνης με 3,6% και Αλφιέρη με 2,9%.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την Κάπα-Research, για τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης θεωρείται καταλληλότερος για τη νομαρχία από το 45,8% των ερωτηθέντων έναντι του 24,6% του Γρηγόρη Χατζησάββα. Ακολουθούν ο Γιώργος Ρόκκος με 4,8% και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με 2%.

    [02] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ

    Λονδίνο, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο κατέληξαν σε προσχέδιο ψηφίσματος και εντείνουν τις πιέσεις προς τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, δε λείπουν οι ξεκάθαρες απειλές εκ μέρους της αμερικανικής ηγεσίας ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική επέμβαση. Το πολεμικό κλίμα οξύνεται και αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στόχους της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ιράκ.

    Αλλεπάλληλες συνομιλίες με συμβούλους του Γάλλου Προέδρου, αλλά και αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, με στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις του Παρισιού για την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Ιράκ, στο οποίο θα εμπεριέχονται συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους επιδιώκει το τελεσίγραφο του ΟΗΕ να περιορίζεται στους δύο μήνες. Ο Γκρόσμαν, στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Μόσχα, ενώ στο Παρίσι θα καταφθάνει ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του βρετανικού ΥΠΕΞ, Πίτερ Ρίκετς, που θα παραλάβει τη σκυτάλη των πιέσεων. Ο Ρίκετς, επίσης, θα μεταβεί στη Μόσχα, ενώ ο διευθυντής Διεθνούς Ασφαλείας του βρετανικού ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Ερμαν, σπεύδει στο Πεκίνο.

    Οπως δήλωνε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, «ο δρόμος για μια κοινή απόφαση είναι δύσκολος και μακρύς», προϊδεάζοντας για τις σκληρές διαπραγματεύσεις σε Παρίσι, Μόσχα, Πεκίνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμενε στην πρότασή του για «δύο αποφάσεις», με στόχο το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει χρόνο νηφάλια να αποφασίσει για τα αντίποινα στο Ιράκ, αν χρειαστεί. «Πρέπει να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη», δήλωνε ο Σιράκ, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν τόνιζε ότι «ο πόλεμος θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση», προκαλώντας την έμμεση λοιδορία του Πάουελ, που χαρακτήρισε αυτήν τη λογική «συνταγή αποτυχίας».

    Ενδιαφέρουσα, όμως, φαίνεται ότι βρήκε τη γαλλική πρόταση ο Κινέζος πρωθυπουργός, που εξέφρασε τη συμφωνία του. Ακόμη μεγαλύτερη απόσταση μοιάζει να χωρίζει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο από τη Μόσχα, που επιμένει ότι αρκούν οι υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ επαναλάμβανε ότι «δε βρήκε καμία απόδειξη ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ΗΠΑ - Βρετανία» και κατέληξε ότι «το τραγικότερο λάθος είναι η καθυστέρηση των επιθεωρητών».

    Το στίγμα της επιβεβαίωσε και η Γερμανία, αρχίζοντας τη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς ο υπουργός Αμυνας, Πίτερ Στρακ, δήλωνε ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε έναν πόλεμο στο Ιράκ που θα προκαλέσει χιλιάδες θανάτους». «Μια δράση εκτός των ορίων του ΟΗΕ, δεν πρόκειται να φέρει ασφάλεια στις ΗΠΑ», εκτιμούσε ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν.

    «Αν ο Χουσεΐν δεν αφοπλιστεί, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει δράση, θα αναλάβουμε εμείς, ηγούμενοι μιας συμμαχίας», δήλωνε ο Τζορτζ Μπους, επιμένοντας φιλοπολεμικά και κρίνοντας, μάλιστα, ότι «η Ιστορία καλεί τις ΗΠΑ να δράσουν». Σε ρεαλιστικότερους τόνους, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επαναλάμβανε αυτό που όλοι τείνουν να κατανοήσουν: «Στόχος μιας στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ θα είναι η ανατροπή του Χουσεΐν», υπογράμμισε, αποφεύγοντας επισταμένα να διευκρινίσει, αν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ένα επόμενο καθεστώς θα είναι καλύτερο από το τωρινό. Ο Ράμσφελντ, επίσης, απέφυγε να σχολιάσει παρατήρηση του Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με την οποία, «αν επιδιώκεται ανατροπή καθεστώτος, τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν επί μακρόν στο Ιράκ και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες».

    Παράλληλα, εντείνεται η διαμάχη στο Κογκρέσο για την ακριβή διατύπωση της απόφασης που θα δίνει «ελευθέρας για δράση κατά του Ιράκ» στον Πρόεδρο, με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν το Λευκό Οίκο διατεθειμένο να αποδεχτεί τις διορθώσεις που προσδιορίζουν ότι η απόφαση αφορά μόνον το Ιράκ και ότι ο Πρόεδρος οφείλει να δώσει ακριβή στοιχεία για το πώς, πότε και γιατί θα αρχίσει μια στρατιωτική επίθεση. Παρ' όλα αυτά, οι σφοδρές επικρίσεις συνεχίστηκαν. Χτες, ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι εξέφρασε την αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική ηγεσία «δεν έδωσε πειστικά στοιχεία για την ιρακινή απειλή και δεν ενημέρωσε για το βαρύ τίμημα σε ζωές που θα έχει αυτός ο πόλεμος για τις ΗΠΑ».

    Εναντίον δύο ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών έβαλλαν, χτες, αμερικανικά αεροσκάφη, στην επαρχία Ντχι Καρ, 350 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «πρόκειται για αυτοάμυνα, καθώς τα συμμαχικά αεροσκάφη δέχονται πλέον καθημερινά πυρά στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι επλήγησαν πολιτικές εγκαταστάσεις και τραυματίστηκε ένας πολίτης.

    Στο μεταξύ, νοσοκομεία επισκέφθηκαν, χτες, οι 3 Αμερικανοί Δημοκρατικοί βουλευτές, που μετέβησαν στη Βαγδάτη, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα δεινά του εμπάργκο και να παρέμβουν, όπως μπορούν, για αποτροπή στρατιωτικής επέμβασης. Οι Ντέιβιντ Μπόνιορ, Μάικ Τόμσον, Τζιμ Ντερμότ, που τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του πολέμου, θα συναντηθούν και με αξιωματούχους Υγείας.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (14:32 UTC+2)

    «Ο στόχος μας να συγκλίνουμε με τις άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες δεν είναι ένα στόχος ουτοπικός. Είναι ένα στόχός ρεαλιστικός, θα τον πραγματοποιήσουμε και θα τον ζήσουμε όλοι μας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κακιά Σκάλα, όπου ενημερώθηκε για την πορεία κατασκευής των οδικών και σιδηροδρομικών σηράγγων.

    Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Λαλιώτη, τα έργα στην Κακιά Σκάλα πρόκειται να παραδοθούν τον Μάιο του 2004 και σήμερα έχει ήδη κατασκευαστεί το 50%.

    [04] ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (10:40 UTC+2)

    Με χιόνια μας αποχαιρετά ο Σεπτέμβρης. Σύμφωνα με προβλέψει της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας από σήμερα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας ενώ θα χιονίσει στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Για σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά Μετά το μεσημέρι στις δυτικές περιοχές τα φαινόμενα θα ενταθούν και μέχρι αργά το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν στη βόρεια Ελλάδα ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι 4 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 21 βαθμούς, στα δυτικά από 16 έως 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

    Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται σήμερα νεφώσεις με βροχές που αργότερα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι 4-5 μπ και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με βροχή κυρίως το απόγευμα αναμένονται στην Αττική. Τη νύχτα θα εκδηλωθούν καταιγίδες που πιθανώς κατά τόπους να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    [05] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Τα σημερινά αποτελέσματα, καθώς και το αυριανό πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής για την Β΄ φάση του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ των ανδρών είναι τα εξής:

    Περιστέρι-Ηρακλής 55-53

    Μακεδονικός-Μαρούσι 79-76

    Πανιώνιος-Ηράκλειο 82-88

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 73-80 (κ.α. 69-69)

    Αρης-Παπάγου 75-67

    Αύριο θα γίνουν οι αναμετρήσεις:

    ΠΑΟ-Ξάνθη

    Ολύμπια-Ιωνικός ΝΦ

    Νήαρ Ηστ-ΑΕΚ

    Για τους προημιτελικούς που θα γίνουν στις 6 Οκτωβρίου θα γίνουν τα παιχνίδια

    Νικητής Νηαρ - ΑΕΚ-Μακεδονικός

    Ηράκλειο- Νικητής Ολύμπια - Ιωνικός ΝΦ

    Αρης-Περιστέρι

    Ολυμπιακός- Νικητής ΠΑΟ - Ξάνθη.

    [06] ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΗΡΑΚΛΗΣ 55-53

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Δεν τα κατάφερε ο Ηρακλής. Εχασε από το Περιστέρι με 55-53 και παράλληλα την πρόκριση στους «8» του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο Ηρακλής προηγήθηκε με 24-9 στα μισά της δεύτερης περιόδου. Το Περιστέρι αντέδρασε άμεσα και πέρασε μπροστά στο σκορ στο 28΄, προβάδισμα που κράτησε μέχρι και το τέλος.

    Τα δεκάλεπτα: 6-15, 23-29, 44-39, 55-53.

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Πελεκάνος 7 (1), Κούρτοβιτς 9 (1), Γιοφανόφσκι 17 (3), Δορκοφίκης 2, Γλυνιαδάκης 4, Παπαμακάριος 8 (1), Ιμπέζα 8.

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Διαμαντίδης 16 (2), Ιλιάδης 13 (1), Τσιριγωτάκης, Κούβελας 6, Σχορτσιανίτης 6, Σφέικος 10 (2), Λυμπάρης 2, Μιλόσεβιτς.

    [07] ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73 - 80 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Στην παράταση προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος κέρδισε στην Πυλαία με 80-73 τον ΠΑΟΚ. Ο κανονικός αγώνας έληξε 66-66.

    Ο Ολυμπιακός καλύτερος στην παράταση κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση του κυπέλλου, όπου θα υποδεχθεί τον ΠΑΟ.

    Κορυφαίος παίκτης της αναμέτρησης ήταν ο Μιλισάβλιεβιτς που έχοντας την συμπαράσταση του κόσμου του ΠΑΟΚ (περίπου 4000) εντυπωσίασε με την απόδοσή του.

    Τα δεκάλεπτα: 21-14, 34-35, 49-52, 66-66 (κ.α.), 73-80

    ΠΑΟΚ Μιλισάβλιεβιτς 23 (3), Λημνιάτης, Βασιλειάδης 4, Βασιλόπουλος 3, Κόμματος 11, Μπραγκς 15 (1), Κάρτερμ, Σκοτ 17

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπουντούρης 1, Χαρίσης, Μρσιτς 4, Μάρκοβιτς 22 (2), Ζεβροσένκο 10, Γιαννουζάκος, Τόμιτς 9 (1), Νικαγκμπάτζε 8, Τζόνσον 14, Ντε Μίγκελ 12.

    [08] ΝΙΚΗ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Πιάνοντας πολύ καλή απόδοση το Ηράκλειο έκανε την έκπληξη και πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση του κυπέλλου κερδίζοντας στη Νέα Σμύρνη, τον Πανιώνιο με 88-82.

    Η ομάδα του Νίκου Παύλου μπήκε δυνατά και εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη του Πανιωνίου. Ετσι πήρε μια διαφορά την οποία κράτησε μέχρι το τέλος. Τα δεκάλεπτα: 20-21, 36-40, 57-69, 82-88.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Σκλάβος 21 (1), Διαμαντόπουλος 13 (1), Αγαδάκος 1, Λιντς 7, Κόνλαν 9 (2), Μελάς 8 (2), Μπατής, Μπερνάρντ 23.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Οστιν 33 (3), Τέιλορ 12, Μπένερμαν 23 (3), Βαρδαβάς 4, Μακρής 10 (3), Κρίτσαλος 6, Παβλίσεβιτς, Σταυρουλάκης, Μπαρμπαρής.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:20 UTC+2)

    Καλό ξεκίνημα στο κλειστό της Κοζάνης έκανε ο Μακεδονικός που κέρδισε με 79-76 το Μαρούσι στο κύπελλο Ελλάδας και πήρε το εισιτήριο για την προημιτελική φάση. Η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου έπαιξε με ψυχή και κυνήγησε με πάθος τη νίκη. Μάλιστα έδειξε αρκετά έτοιμη και συγκροτημένη.

    Το Μαρούσι προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Μακεδονικό, και τα κατάφερε ως ένα βαθμό, αφού προηγήθηκε με 7 πόντους (11-4) στην αρχή της αναμέτρησης. Στη συνέχεια ο Μακεδονικός ανέβασε την απόδοσή του, ισορρόπησε το παιχνίδι και ισοφάρισε με την εκπνοή του δευτέρου δεκαλέπτου σε 35-35.

    Στην επανάληψη οι δύο ομάδες δεν άλλαξαν τρόπο παιχνιδιού. Το παιχνίδι πήγαινε πόντο- πόντο ώσπου το Μαρούσι προς του τέλος τρίτου ημιχρόνου πήρε μια μικρή διαφορά 53-48. Κατόπιν ισοφαρίστηκε από τον Μακεδονικό και στο 38' οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα (74-69), το οποίο κράτησαν μέχρι το τέλος.

    K.Π.

    [10] ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Η Τ. ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Τέλος η ξεκούραση για την Ολυμπιονίκη της δισκοβολίας στο στίβο, Τασούλα Κελεσίδου. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει την προετοιμασία της. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πού, τη στιγμή που έχει κλείσει εδώ και ένα μήνα το Καυταντζόγλειο και δεν έχει δοθεί εναλλακτική λύση για τους πρωταθλητές του στίβου.

    Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονικιά πρωταθλήτρια είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο δίσκο με 67.70 μέτρα και αισιοδοξεί το 2003 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Παρισιού να κάνει μια καλή παρουσία.

    Φέτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου ήταν τρίτη με βολή στα 63.92μ., ενώ πρώτη ήταν η Κατερίνα Βόγγολη. Η καλύτερή της βολή για το 2002 ήταν στα 65.08μ. στις 11 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη.

    [11] ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ O Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Σίγουρος για τη νίκη του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιά, Γιάννη Τζαννετάκου, που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Δημήτρης Σιούφας.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την δημοσκόπηση που δημοσιεύται στην εφημερίδα "Τα Νέα" και καταγράφει προβάδισμα της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία, Φώφης Γεννηματά, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε: Η δημοσκόπηση αυτή, στο βαθμό που απηχεί μία πραγματικότητα και βέβαια δε μας ικανοποιεί. Χρέος μας είναι το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να προσπαθήσουμε ακόμα πιο πολύ, ώστε να ακουστεί η ακηδεμόνευτη φωνή του κ. Τζαννετάκου, με το σθένος που διαθέτει και τα εχέγγυα τα οποία δίνει για μία διεκδικητική θέση στην υπερνομαρχία της Αθήνας με τους ικανούς συνυποψηφίους του, την κ. Τσανάκη και τον κ. Βεζυργιάννη".

    "Πιστεύουμε ότι και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή θα φτάσουμε σε αυτό που είναι για μας στόχος: Η υπερνομαρχία της Αθήνας να έχει τους ανθρώπους εκείνους που θα την υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", επισήμανε.

    [12] Ο ΚΑΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (19:06 UTC+2)

    Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η συνεχόμενη βροχόπτωση στη Θεσσαλονίκη προβληματίζει έντονα τους υπευθύνους του γηπέδου του ΠΑΟΚ που βλέπουν τον χλοοτάπητα να βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αυτό προβληματίζει και τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Αγγελο Αναστασιάδη εν όψει του παιχνιδιού με την Λεϊσόες για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού από τη μία οι απαγορεύσεις των υπευθύνων για την χρησιμοποίησή του, και από την άλλη η παραχώρηση του αγωνιστικού χώρου στη γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ τον κάνουν να προπονείται σε άλλα γήπεδα.

    Ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει στη διάθεσή του τον Γιασεμή Γιασεμάκη που βρίσκεται στην Κύπρο και θα επιστρέψει την Δευτέρα, τον τραυματία Σπάσιτς και τον Εγκωμίτη που έχει άδεια.

    [13] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Δεν υπήρξε κάποια απόφαση στην σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των ΠΑΕ που έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας και κράτησε περίπου 6 ώρες, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το πλαίσιο λειτουργίας τους μετά την αναστολή λειτουργίας του Alpha Digital. Ωστόσο κατά την έξοδό τους από την αίθουσα συνεδριάσεων ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης διάβασε την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

    Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση - πρόταση θα υποβάλλουν και πάλι στη Γ.Σ. της ΕΠΑΕ, που θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου. Επίσης αποφάσισαν να μην γίνουν άλλες δηλώσεις για το θέμα μέχρι τη γενική συνέλευση της 23ης Οκτωβρίου.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 15 ΠΑΕ έχει ως εξής: "Σήμερα Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες - εκπρόσωποι των ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Γιάννινα, Πανιώνιος, Παναχαϊκή, Ξάνθη, Προοδευτική, Πανσερραϊκός, Απόλλων Καλαμαριάς, Εθνικός Αστέρας, Ατρόμητος Αθηνών, Φωστήρας, Παναιγιάλειος, και Μαρκό, αποφάσισαν από κοινού, αμοιβαία και αμετάκλητα ότι:

    1. Κοινός τους στόχος και επιδίωξη είναι η αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    2. Η επίτευξη του στόχου αυτού είναι δυνατή μόνο μέσα από μια ενωτική και συνολική επιχειρηματική αναπτυξιακή πρόταση στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν οι υπόλοιπες ΠΑΕ, η ΕΠΟ, η ΕΠΑΕ και ο ΠΣΑΠ. Η πρόταση αυτή θα αποβλέπει στην βέλτιστη αξιοποίηση του προϊόντος του ποδοσφαίρου, στην παύση της μονοπωλιακής εκμετάλλευσής του και στόχος της θα είναι η βιωσιμότητα των ΠΑΕ και η προσέλκυση επενδυτών. Με αυτόν τον τρόπο το ποδόσφαιρο εκτός από ψυχαγωγικό θέαμα θα παραμείνει μοχλός ανάπτυξης του αθλητισμού και του πολιτισμού.

    3. Αντιμετωπίζουν από κοινού δια της δικαστικής οδού τις καταγγελθείσεις και ανεκτέλεστες συμβάσεις τόσο κατά της ALPHA Digital, όσο και κατά της Netmed, καθώς και των μετόχων αυτών.

    4. Απέχουν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των ανωτέρω ΠΑΕ από κάθε δημόσια δήλωση.

    5. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της δίκαιης αυτής πρότασης μας, εισηγούνται στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΑΕ της 23/10/2002, την περαιτέρω μετάθεση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και αναστολή των πάσης φύσεως πληρωμών από τις ΠΑΕ.

    6. Η ανωτέρω πρόταση θα κατατεθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2002.

    Καλούνται όλοι οι φίλαθλοι και όσοι αγαπούν και ενασχολούνται με το ποδόσφαιρο να είναι στο πλευρό μας και να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα μας".

    [14] ΟΜΙΛΙΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Μελβούρνη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Αλαβάνος και της Ν.Δ., κ. Παπαδόπουλος, μέλη της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα αποδήμων εκπροσώπησαν το Ελληνικό κοινοβούλιο στο περιφερειακό συνέδριο του ΣΑΕ Ωκεανίας στη Μελβούρνη.

    Χαιρετίζοντας τους συνέδρους ο κ. Αλαβάνος, διαβεβαίωσε πως οι Ολυμπακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα, με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια.

    "Ναι, η Ελλάδα θα τους κάνει τους Αγώνες και θα τους κάνει ασφαλείς. Επιτέλους έπεσαν οι μάσκες κι έφυγαν οι κατηγορίες που γίνονταν άδικα εναντίον της χώρας μας για την τρομοκρατία και οι τρομοκράτες βρίσκονται στη φυλακή" τόνισε ο κ. Αλαβάνος, ενώ δήλωσε επίσης πως όλοι έχουνε υποχρέωση να στηρίξουν το ΣΑΕ και ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει και στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στην Αυστραλία.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων της Αυστραλίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία δεν πρέπει να διακόψει τις πτήσεις προς την Αυστραλία αφού όπως είπε η γραμμή δεν είναι ζημιογόνος. "Εύχομαι η κυβέρνηση να το σκεφθεί καλύτερα. Δεν φταιει η γραμμή, αλλά η κακή διαχείριση" είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση να υπογραφεί σύντομα η διακρατική συμφωνία για τις συντάξεις των Ελληνοαυστραλών.

    Δ.Ρ.

    [15] ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΤΑΜΒΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Μελβούρνη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Εκκληση για ενότητα απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Αθενς στην ομιλία του στο συνέδριο του ΣΑΕ Ωκεανίας τονίζοντας ότι μόνο με την ενότητα δύναται να προοδεύσει ο ελληνισμός, μεταδίδει το ομογενειακό πρακτορείο ειδήσεων Tga News από τη Μελβούρνη.

    "Με την αγάπη και την ενότητα, ενωμένοι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, το Πατριαρχείο μας, την Εκκλησία μας, τους Έλληνες" τόνισε.

    Ο κ. Αθενς αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο του ΣΑΕ και ιδιαίτερα στη βοήθεια προς τους Έλληνες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ομογενείς των χωρών αυτών, καθώς και εκείνων που ζουν σε διάφορες περιοχές της Αφρικής, όπως στο Σουδάν, υποφέρουν. Στάθηκε ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας του ΣΑΕ που έχουν δημιουργηθεί ή που πρόκειται να δημιουργηθούν στις χώρες αυτές και στην Αλβανία.

    Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρέπει σταδιακά η ίδια η ομογένεια να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του ΣΑΕ και χαρακτήρισε ως απαραίτητη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου τονίζοντας ότι δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτεί το θεσμό. "Πρέπει οι ίδιοι να χρηματοδοτούμε τις δραστηριότητές μας, είπε ο κ. Άθενς. "Το ΣΑΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς δικό του ταμείο, η λειτουργία του οποίου θα γίνεται με αυστηρό έλεγχο και διαφάνεια", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι άλλοι Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι στηρίζουν το ΣΑΕ, εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό και ευχήθηκε κάποια μέρα να το υποστηρίξει κι αυτός.

    Τέλος έκανε έκκληση να υποστηριχθεί η νεολαία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

    Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης συνεχάρη τον αξιοζήλευτο, όπως είπε, ελληνισμό της Αυστραλίας, που είναι ένας μοχλός στήριξης του ΣΑΕ.

    "Η περιφέρειά σας έχει δείξει επίσης αξιοσημείωτη ενεργοποίηση στον τομέα της νεολαίας. Στηρίζουμε τη νεολαία. Τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται τα αγκαλιάζουμε. Το ΣΑΕ και ο απόδημος Ελληνισμός γνωρίζουν πολύ καλά πως η συνέχησή μας βασίζεται στη νεολαία μας. Από τη μακρινή Αλεξάνδρεια, την πόλη του Καβάφη, σαν φέρνω το μήνυμα της αναζήτησης, του συνεχόμενου αγώνα, σε ένα ταξίδι που είμαστε όλι συνεπιβάτες. Σε μια πορεία που ξεκίνησε από την πατρίδα μας, σήμερα, τόσο μακριά, ο φάρος του Ελληνισμού που ακόμα μας οδηγεί", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ταμβάκης.

    Δ.Ρ.

    [16] ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓΑΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΩΚΕΑΝΙΑΣ

    Μελβούρνη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (18:45 UTC+2)

    Συνεχίζονται με επιτυχία οι εργασίες του συνεδρίου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας, στη Μελβούρνη, παρουσία των μελών της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για τους Απόδημους κ.κ. Αλαβάνου και Παπαδόπουλου, του ΓΓΑΕ κ. Δημήτρη Δόλλη, του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΣΑΕ κ.κ. .Αντριου Αθενς και Στέφανου Ταμβάκη, στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και της ΓΓΑΕ και δεκάδων συνέδρων, μεταδίδει το ομογενειακό πρακτορείο ειδήσεων Tga News από τη Μελβούρνη.

    Μήνυμα ελπίδας και ενότητας ώστε το όνειρο να γίνει πραγματικότητα μετέφερε στο συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος εστίασε την παρέμβαση του στην συνταγματική θωράκιση του ΣΑΕ και στους διακριτούς ρόλους του που δεν συγκρούονται με άλλους θεσμούς, όπως δεν μπορεί να αμφισβητήσει και το θεσμό της Εκκλησίας.

    "Το ΣΑΕ και ο ρόλος του κατοχυρώθηκε συνταγματικά στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος με το άρθρο 108. Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Έθνους στη Βουλή των Ελλήνων αποφάσισαν και κατοχύρωσαν αυτό το θεσμό με το άρθρο 108. Το Σύνταγμα της χώρας είναι αυτό που καθοδηγεί όλους εμάς, άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις διάφορες προοπτικές των καιρών που βρίσκονται μπροστά μας. Πιστεύω αυτό να κλείσει τη συζήτηση ως προς την ύπαρξη, ή μη του ΣΑΕ.", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δόλλης.

    Για το ρόλο του ΣΑΕ επισήμανε ότι δεν είναι αυτός που θα καθορίσει τους θεσμούς που θα υπάρχουν στη χώρα μας κι εδώ, όπως ο θεσμός της Εκκλησίας, της πίστης μας, που επίσης κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να σπαταλάτε πολύς χρόνος σε κατευθύνσεις που δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

    " Μιλάω όχι μόνο ως ΓΓΑΕ, αλλά και ως ομογενής που έζησε 29 χρόνια σε αυτή τη χώρα. Αυτό που λέμε ομογένεια το πονάμε. Διαφορές μπορεί να έχουμε. Πάντοτε τις είχαμε. Αλλά ένα κοινό είχαμε. Τον πόνο και τον πόθο των επόμενων γενιών. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προσφορά των πρώτων γενιών"

    Ο κ. Δόλλης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία του έργου των πρώτων μεταναστών και ιδιαίτερα εκείνων που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία κατά την μεταπολεμική περίοδο.

    "Αν μιλήσετε με τους ανθρώπους αυτούς που ίδρυσαν τις κοινότητες και τους θεσμούς, όλους αυτούς που δημιούργησαν ότι βλέπουμε εμείς μπροστά, και τους αγώνες της Εκκλησίας για να εδραιώσει την πίστη μας σε αυτό το χώρο που λέγεται Αυστραλία, θα καταλάβετε πως αυτό που λέμε ομογένεια δεν είναι απλό πράγμα. Είναι πολύπλοκο, έχει πτυχές" είπε ο ΓΓΑΕ. "Κι αυτές οι πτυχές είναι η ολότητα που περιγράφει εμάς, αλλά αυτό που διαφοροποιεί εμάς ως Έλληνες της Αυστραλίας, είναι το ότι ζούμε σε μια πολυεθνική κοινωνία, όπου οι θεσμοί αυτής της χώρας αναγνωρίζουν και δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης και προώθησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, δυνατότητα προώθησης της γλώσσας, δυνατότητα του να έχουμε, να μπορούμε να στηρίζουμε τη θρησκεία μας, την πίστη μας".

    Για το τρίπτυχο γλώσσα, πολιτισμός και πίστη τόνισε ότι αυτό χαρακτηρίζει τον ελληνισμό ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα τον ελληνισμό της Αυστραλίας.

    Αναφερόμενος στα προβλήματα των νέων γενεών επισήμανε πως είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα. Μια ταυτότητα που είναι ελληνική αλλά είναι και αυστραλιανή, μια ταυτότητα που προωθεί την ανάπτυξη αυτής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που συνεχίζει να δημιουργεί τη δική της προσωπικότητα.

    Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού χαρακτήρισε το περιφερειακό συνέδριο του ΣΑΕ ως μια μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει ένας διάλογος με διαφορετικό τρόπο τονίζοντας ότι ο σεβασμός πρέπει να είναι αυτός που αρμόζει στο θεσμό.

    Στο μεταξύ ο κ. Δόλλης ανέφερε πως ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μαγκριώτης δεν παρίσταται το συνέδριο, όχι λόγω των δημοτικών εκλογών, αλλά για το γεγονός ότι επισκέπτεται την Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, καθώς "τυγχάνει να έχει την αρμοδιότητα αυτών των θεμάτων".

    Αναφερόμενος στον πατριάρχη και του Οικουμενικό Πατριαρχείο ο. Δόλλης δήλωσε:

    " Μιλάμε για σεβασμό στους θεσμούς. Επιτρέψτε μου να τονίσω πως έχουμε ένα πολύ μεγάλο σεβασμό στο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ενα μεγάλο σεβασμό στην έκφραση του Ελληνισμού της Κωνσταντινουπόλεως, Έναν ελληνισμό που έχει βιώσει και βιώνει τα πολύ δύσκολα χρόνια και εύχομαι να έρθούν τα εύκολα".

    Δ.Ρ.

    [17] ΒΟΥΓΙΑΣ: Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (18:43 UTC+2)

    "Είναι εμφανές ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για την μη καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στην κυβέρνηση", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας.

    Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο συνυποψήφιος του και νυν δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στους βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης, ζητώντας τους να καταθέσουν τροπολογία για την τροποποίηση του νόμου 3013/2002 για την καταβολή πριμ παραγωγικότητας στους δημοτικούς υπαλλήλους, ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι με τον νόμο η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα που απασχολούσε για πολλά χρόνια τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και ότι οι περισσότεροι δήμοι σε όλη την χώρα έχουν προχωρήσει την διαδικασία υλοποίησης του νόμου και οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι.

    Ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος αμφισβητεί την νομιμότητα καταβολής του επιδόματος. "Λέει δηλαδή ότι η νομική υπηρεσία του δήμου γνωμοδοτεί ότι ο νόμος 3013 απαγορεύει στο δήμο να καταβάλει το επίδομα. Αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται εφόσον η νομιμότητα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου κρίνεται από την Περιφέρεια και όχι από την νομική υπηρεσία του δήμου. Αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος θέλει πραγματικά να δώσει το επίδομα στους εργαζόμενους, ας προχωρήσει σε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κάνοντας το καθήκον του και ας αφήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν την δουλειά τους και να κρίνουν αν η απόφαση είναι νόμιμη η όχι", πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, σημείωσε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος "ζητά τροπολογία του νόμου 3013 προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει εν τέλει να πληρώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους, διότι όταν είχε στα χέρια του το προσχέδιο του νόμου (από τον Φεβρουάριο του 2002 ) και είχε τον χρόνο να κάνει τις παρατηρήσεις του και τις ενστάσεις του, δεν το έκανε". "Αρα ο νόμος ψηφίστηκε και με δική του σύμφωνη γνώμη", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι ο νόμος 3013 δίνει διορία στους δήμους να πάρουν απόφαση για ρύθμιση του ζητήματος μέσα σε 6 μήνες από την ψήφισή του, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβριο του 2002 και τόνισε ότι "αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος συνεχίσει την αδιάλλακτη τακτική του και δεν αποφασίσει να προχωρήσει σε απόφαση καταβολής του επιδόματος, αποδεχόμενος τον νόμο, οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν τα χρήματά τους διότι θα χαθεί η προθεσμία".

    "Αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος πίστευε πραγματικά ότι ο νόμος είναι παράνομος, θα έπρεπε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να εμπαίζει τους εργαζόμενους του δήμου Θεσσαλονίκης και τις οικογένειές τους, προσπαθώντας να μεταθέσει την ευθύνη μη καταβολής του επιδόματος στην κυβέρνηση, ευθύνη την οποία έχει αποκλειστικά ο ίδιος. Ας το πει καθαρά ότι δεν θέλει η δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων", κατέληξε.

    [18] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (18:17 UTC+2)

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των αγορών σε όλη τη χώρα και όλους τους κλάδους και να συνεχίσει την αναπτυξιακή πολιτική και την μεγέθυνση της βάσης της οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.

    Οπως διαφάνηκε από τη συνάντηση η απεργιακή κινητοποίηση δεν θα πραγματοποιηθεί στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία, ενώ θα υπάρξει εισήγηση για την αναστολή της και σε Αθήνα και Πειραιά.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας από ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ, καθώς και στη χρήση του ευρώ από τους πολίτες και ανακοίνωσε νέες επενδύσεις στη Θράκη που θα καλύψουν όπως είπε το "κενό" που άφησε στην περιοχή το κλείσιμο της Softex. Σχολίασε τις θέσεις των υποψηφίων της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ως αναχρονιστικές και ανεπαρκείς.

    ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαν με τον κ.Τσοχατζόπουλο, και δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει κηρυχθεί στην Αθήνα και τον Πειραιά από 1ης Οκτωβρίου, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής με μοναδικό σημείο αιχμής τις ταμειακές μηχανές, πρόβλημα το οποίο θα εξετάσει σε περιθώριο δύο μηνών διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

    Κατά τα άλλα συμφώνησαν στη δημιουργία ενιαίου πλαισίου λαϊκών αγορών που θα ισχύει για όλη την Ελλάδα και θα επιλύει προβλήματα έκδοσης αδειών, λειτουργίας των αγορών κ.α., που μέχρι σήμερα διέφεραν από δήμο σε δήμο, στην επιβολή πλαφόν στους δήμους για τις αυξήσεις στις τιμές, που δεν θα ξεπερνούν τον ετήσιο τιμάριθμο. "Με βάση αυτή τη συμφωνία εκτιμώ ότι μία απεργιακή κινητοποίηση που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των καταναλωτών, όχι μόνο είναι αναίτια, αλλά θα βρει τη συνολική καταδίκη από την κοινωνία" τόνισε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος στην ευρύτερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τόνισε ότι "κινείται σε ένα σταθερό αναπτυξιακό τοπίο, εξασφαλίζει σταθερά τη διαρκή οικονομική μεγέθυνση σε ετήσια βάση της οικονομίας". Οπως ανέφερε ο υπουργός, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα, για τρίτη συνεχή χρονιά, ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχα οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινούνται στην καλύτερη περίπτωση σε ποσοστό αύξησης ΑΕΠ κάτω από το 1%. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες είναι οι μόνες με πλεονασματικό προϋπολογισμό.

    ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΦΕΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι η πιθανότητα επιχείρησης κατά του Ιράκ θα απασχολήσει τη χώρα την επόμενη χρονιά, ωστόσο η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει αυξημένα ενεργειακά αποθέματα της χώρας πολύ περισσότερο από τα προβλεπόμενα όρια. Παράλληλα, θα ξεκινήσει, όπως είπε, από 1ης Οκτωβρίου η λειτουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών για τα πετρελαιοειδή που σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δημοσιοποιεί δύο φορές την εβδομάδα το σύνολο των τιμών από όλα τα πρατήρια των δύο πόλεων. "Δίνουμε στον πολίτη μία πρόσθετη ευκαιρία να έχει γνώση των διαφορών των τιμών και να επιλέξει το κατάλληλο για αυτόν προϊόν" είπε.

    ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε νέα επένδυση, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δραχμών στη Δράμα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από φυσικό αέριο. Στην επένδυση συμμετέχει μία δανική εταιρία- μαζί με την επιχείρηση ηλεκτρισμού της Δανίας - καθώς και η εταιρία ΘερμιΔράμας ΑΕ που θα έχει σταθμό συμπαραγωγής, τηλεθέρμασνης και θερμοκηπιακής μονάδας και η Θερμοκήπια ΑΕ που θα συντηρήσει θερμοκηπιακή μονάδα 100 στρεμμάτων. Θα εξασφαλιστούν 120 θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού και 200 εποχιακών, και θα καλύπτονται οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια της Δράμας και της Καβάλας, εκτός από τη σύνδεση των πόλεων με το φυσικό αέριο.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι ξεκινά και μία νέα διαδικασία αποκατάστασης στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιϊας Softex στη Δράμα με την προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση της μονάδας είτε με βάση την ενοικίαση είτε με βάση την πώληση.

    ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, προέρχονται από το χώρο της αυτοδιοίκησης, διακρίνονται για τις γνώσεις και εμπειρίες τους και για αυτό ο λαός τους εμπιστεύεται, αναφερόμενος στους χαρακτηρισμούς της ΝΔ για τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, ότι αποτελούν φερέφωνα της κυβέρνησης. "Οσοι προβαίνουν σε τέτοιους χαρακτηρισμούς βρίσκονται μακράν της αυτοδιοίκησης. Μόνον άσχετοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιους χαρακτηρισμούς για εκείνους οι οποίοι επί δύο, τρεις, τέσσερις θητείες διακρίθηκαν, ανταγωνιζόμενοι με δημοκρατικό τρόπο, για την ικανότητά τους να υπηρετήσουν τις κοινωνίες, τους θεσμούς, τους πολίτες" είπε.

    Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συνειδητοποιήσουν ότι οι τοπικές εκλογές είναι αναμφισβήτητα πολιτικές, διότι έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο, την ταυτότητα, την αντίληψη και την ουσία της πολιτικής για την αυτοδιοίκηση.

    Αναφερόμενος στους χειρισμούς του σημερινού δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, είπε ότι είναι "ξεπερασμένοι, αναχρονιστικοί και ανεπαρκείς" και έκανε λόγο για "θεατρινίστικο τρόπο διεκδίκησης έργων" από την κυβέρνηση, που όμως όφειλε να έχει κάνει ο δήμος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε και τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή από τη Λάρισα, ο οποίος ζήτησε από τους ψηφοφόρους να στείλουν μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση. "Η αδυναμία της ΝΔ να υποστηρίξει αξιόπιστα μία προοδευτική πολιτική ολοκληρωμένης ΤΑ, δημοκρατικής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τους οδηγούν σε τέτοιου είδους ατραπούς, ελπίζοντας ότι κατηγορώντας την κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενοι το όποιο κλίμα να υπάρχει στον κόσμο για αδυναμίες, καθυστερήσεις, ατέλειες της κυβέρνησης, θα πετύχουν άλλου είδους κλίμα στις εκλογές, το οποίο θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν. Ας προσέξει ο κ. Καραμανλής, που στέλνει αυτά τα μηνύματα, μην τυχόν και αυτή τη φορά ο ταχυδρόμος χτυπήσει την πόρτα του αποστολέα στη Ρηγίλλης" είπε.

    Τέλος έκανε λόγο για αλλαγή του κλίματος και επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της Τ.Α.

    Ε.Ρ.

    [19] ΕΚΡΗΞΗ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (17:55 UTC+2)

    Εκρηξη που προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος, σημειώθηκε στις 3μμ, στο πεζοδρόμιο της οδού Ρόδων 108, στην Εκάλη.

    Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο πεζοδρόμιο, χωρίς να σημειωθούν άλλες υλικές ζημιές.

    Στην οδό Ρόδων 108 μένει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καρώνης. Οι αστυνομικοί της ασφάλειας ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα των δραστών της έκρηξης.

    [20] B. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Χ. ΒΕΡΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (17:51 UTC+2)

    Το Μάιο του 2004 θα έχουν ολοκληρωθεί τόσο το οδικό όσο και το σιδηροδρομικό έργο, που κατασκευάζεται στην Κακιά Σκάλα, δήλωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, που συνόδευσε, μαζί με τον υπουργό Μεταφορων, Χρίστο Βερελή, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην επίσκεψή του στην περιοχή.

    "Με την ολοκλήρωση του συνδυασμένου αυτού έργου, θα διευκολυνθεί πάρα πολύ η διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών μέσα σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας της κυκλοφορίας", υπογράμμισε.

    "Το έργο στην Κακιά Σκάλα είναι ένα από τα μεγάλα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα και θα διευκολύνει τόσο τους πολίτες, όσο και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής", κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βερελής σημείωσε ότι "η χώρα μας αποκτά ένα νέο σιδηρόδρομο με εντυπωσιακά αποτελέσματα που θα διευκολύνει στο μέγιστο βαθμό τις μετακινήσεις των πολιτών. Μέχρι το Μάιο του 2004 μαζί με τα οδικά έργα και τα σιδηροδρομικά θα έχουν ολοκληρωθεί. Από την Αθήνα στο Κιάτο θα χρειαζόμαστε με το σιδηρόδρομο 58 λεπτά αντί για 115 λεπτά που χρειάζονται σήμερα. Από την Αθήνα στην Κόρινθο θα χρειάζονται μόνο 48 λεπτά και ο σιδηρόδρομος από το Θριάσιο μέχρι και την Πάτρα θα αναπτύσσει ταχύτητες που θα φτάνουν τα διακόσια χιλιόμετρα την ώρα", σημείωσε.

    [21] O ΙΑΠΩΝΑΣ ΡΙΓΙΟΚΙ ΝΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (17:44 UTC+2)

    Ο Ιάπωνας Ριγιόκι Σεκίγια με χρόνο 23 ώρες, 47' και 54'' ήταν ο νικητής στον διεθνή αγώνα υπεραποστάσεως «Σπάρταθλον 2002». Ο Ιάπωνας δρομέας κάλυψε τα 246 χιλιόμετρα της διαδρομής Αθήνα-Σπάρτη και τερμάτισε στο άγαλμα του Λεωνίδα.

    Δεύτερος ήταν ο αυστριακός Μάρκους Τάλμαν και τρίτος ο Ολλανδός Τζέφρεϊ Ουγκ, ενώ ο Κώστας Ρέππος, δύο φορές νικητής στον εν λόγω αγώνα κατά το παρελθόν εγκατέλειψε.

    Μετά την επιτυχία του ο Ιάπωνας Ριγιόκι Σεκίγα τόνισε: «Είμαι χαρούμενος που βρέθηκα στην Ελλάδα και κέρδισα αυτόν τον σπουδαίο αγώνα. Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος και έντονος και το χαρακτηριστικό ήταν ότι κάποιοι μεγάλοι αθλητές δεν κατάφεραν να τερματίσουν. Αν μπορέσω θα έρθω και του χρόνου στην Ελλάδα».

    Στις γυναίκες, νικήτρια ήταν η Ρωσίδα Ιρίνα Ρεούτροβιτς με επίδοση 28 ώρες, 10 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, που είναι και νέο ρεκόρ αγώνων (προηγούμενο της Σουηδέζας, Μέρι Λάρσον, με 28 ώρες 46:58).

    [22] ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Καρδίτσα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (17:35 UTC+2)

    Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στα έργα εκτροπής του Αχελώου στην Δρακότρυπα Καρδίτσας.

    "Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε την Καρδίτσα, για να στήσει άλλη μία τηλεοπτική φιέστα ενόψει των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Δεν καταδέχθηκε, όμως, να δει τους εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας. Και δεν το καταδέχθηκε, γιατί δεν τολμά να τους δει στα μάτια. Όπως επίσης, δεν μπήκε στον κόπο να έρθει εδώ για να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έργο της εκτροπής του Αχελώου, που είναι ο καθρέφτης της απόδοσης της κυβέρνησής του", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    "Η πραγματικότητα είναι ότι το έργο δεν πηγαίνει καλά. Το φράγμα, που έπρεπε να έχει τελειώσει το 2000, έχει σταματήσει, ενώ υπολείπεται ακόμα το 75% των εργασιών. Η σήραγγα της εκτροπής έχει και αυτή σταματήσει, ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πέρυσι το καλοκαίρι και έχει γίνει μόνο το 25% των εργασιών. Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρει κανείς αν αυτό το μεγάλο έργο πνοής για ολόκληρη τη Θεσσαλία θα γίνει και πότε θα ολοκληρωθεί", πρόσθεσε.

    "Και, δυστυχώς, παρόμοια είναι η κατάσταση και σ' όλα τα άλλα, μικρότερα μεν, αλλά εξίσου αναγκαία έργα, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά. Το αποτέλεσμα είναι να παίρνει το πρόβλημα του νερού εφιαλτικές διαστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο κάμπος της Θεσσαλίας κινδυνεύει με ερήμωση. Το κόστος παραγωγής των αγροτικών μας προϊόντων αυξάνει δραματικά και μειώνεται η ανταγωνιστικότητά τους", υπογράμμισε.

    "Και, βέβαια, δεν μπορεί, υπό αυτές τις συνθήκες, να γίνει πολιτική αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Με άλλα λόγια, με τους ρυθμούς της κυβέρνησης Σημίτη δεν μπορεί να κερδηθεί η νέα εποχή", κατέληξε.

    [23] ΒΑΡΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ BNP PARIBAS ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (17:23 UTC+2)

    Πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από τα οποία το μεγαλύτερο στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία φέρεται να είχε προβεί σε κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης, εκμεταλλευόμενη τα σενάρια περί εξαγοράς της Alpha Bank.

    Πρόστιμα καλούνται να αποπληρώσουν και τρεις χρηματιστηριακές εταιρίες που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση της συμπεριφοράς της μετοχής της εταιρίας Λιβάνη, κατά την ημέρα εισαγωγής.

    Σε θεσμικό επίπεδο, εγκρίθηκε η τροποποίηση της απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, για τον Κανονισμό Αναδόχων, σύμφωνα με την οποία, θεσμοθετείται, μεταξύ άλλων, η ύπαρξη του Ειδικού Διαπραγματευτή και στην Κύρια Αγορά του ΧΑΑ.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου της ενέκρινε την εισήγηση για την τροποποίηση της 41517/Β1972/4.12.1998 απόφασης του υπουργού Οικονομίας για τον Κανονισμό Αναδοχων.

    Σημειώνεται ότι με την τροποποίηση παρέχεται η δυνατότητα στον ειδικό διαπραγματευτή να εξαιρείται κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου (τρεις μήνες από την εισαγωγή για διαπραγμάτευση), προχωρώντας έτσι στην αγορά μετοχών, τόσο για την κύρια όσο και για την παράλληλη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνον για τον ειδικό διαπραγματευτή στη ΝΕΧΑ.

    Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου το διορισμό χρηματιστηριακού εκπροσώπου της εταιρίας Γενεσις ΑΧΕΠΕΥ, καθώς και την επιβολή προστίμου ύψους 860.000 ευρώ στην ΒΝP Paribas για κατάχρηση εμπιστευτικής πληροφόρησης.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπίστωσε ότι η ΒΝP Paribas γνώριζε ότι η είδηση που είχε κυκλοφορήσει στις 19 Ιουλίου του 2001 σχετικά με την επικείμενη συνεργασία της με την Alpha Bank και η οποία είχε ως συνέπεια την άνοδο της τιμής της μετοχής την ίδια ημέρα κατά 9,34% δεν ήταν αληθής και εκμεταλλευόμενη καταχρηστικά το πληροφοριακό προβάδισμα έναντι του επενδυτικού κοινού προέβη σε πωλήσεις μετοχών για λογαριασμό συνδεδεμένων με αυτήν προσώπων, προτού προβεί σε διάψευση των ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούσαν έντονα στην αγορά.

    Πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ, επιβλήθηκε στην εισηγμένη εταιρία Ridenco Α.Ε. καθώς και προστίμα συνολικού ύψους 21.000 ευρώ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας κ.κ. Αθανάσιο Κουτσούκο, πρόεδρο δ.σ. Μορίς Φρανσές Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Παπαευθυμίου, Aρη Φόρνη, και Μορίς Καπουάνο, για διάδοση ανακριβούς και ελλιπούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού σχετικά με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας Ridenco Α.Ε.

    Συγκεκριμένα, κατά τις χρήσεις 1999 και 2000 οι ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ανωτέρω εταιρίας δεν ανέφεραν την αναλογία μετόχων μειοψηφίας στα αποτελέσματα με συνέπεια τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου να εμφανίζονται χαμηλότερα των πραγματικών κατά -18,5% (-176 εκατ. δρχ.) και κατά -29% (-90 εκατ. δρχ.) για τις χρήσεις 1999 και 2000 αντίστοιχα.

    Παράλληλα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, αποφάσισε ητν επιβολή προστίμου ύψους 9.000 ευρώ στον κ. Μπουτζάκο Στυλιανό διότι παρείχε επενδυτικές δραστηριότητες χωρίς να έχει σχετική άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως απαιτείται από τον νόμο.

    Την επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ, επέβαλε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην Εuroline ΑΕΕΧ διότι υπερέβη το 6% του περιθωρίου ασφαλείας επί συναλλαγών σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και ποσό ύψους 35.000 ευρώ, κλήθηκε να αποπληρώσει η Ιntertrust AEΔΑΚ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας, μη παροχή στοιχείων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και υπέρβαση των ορίων σύνθεσης χαρτοφυλακίου από τα όρια της νομοθεσίας.

    Τέλος, επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 34.000 ευρώ στις ΕΛΔΕ Κεφαλαιοδομή, Δύναμις, Πανδής και Schios με έδρα την Αθήνα διότι διαπιστώθηκαν παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.

    Ε.Α.

    [24] ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ 3 ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (16:07 UTC+2)

    Εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς, κατά την προσυμβατική ενημέρωση για στεγαστικά δάνεια, έχουν θέσει σε εφαρμογή η Εμπορική Τράπεζα, η Εθνική και η Alpha Bank, εναρμονιζόμενες με τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Με την υιοθέτηση του Κώδικα, παρέχεται η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης του συναλλακτικού κοινού, σε προσυμβατικό στάδιο για τα στεγαστικά δάνεια. Το τυποποιημένο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πληροφοριών είναι στην διάθεση των πελατών, σε έντυπη μορφή σε όλα τα καταστήματα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 September 2002 - 18:13:36 UTC