Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΑΡΑΦΑΤ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧΡΟ
  • [04] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 16 ΚΙΛΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [06] ΓΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ Ο Σ.Ε.Δ.Θ.
  • [07] "ΠΟΔΑΡΙΚΟ" ΜΕ ΗΤΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΒΟΛΕΪ Η ΕΛΛΑΔΑ
  • [08] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΠΕΤΑΞΕ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [09] ΘΛΑΣΗ Ο ΓΡ.ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [10] OMIΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [11] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΦΤΑΣΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟ Ο Ρ.ΜΠΙΟΥΦΟΡΝΤ
  • [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ Φ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ
  • [14] Η Ν.Δ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
  • [15] ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS BΑΡΗΣ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
  • [16] 17 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ
  • [17] H NΤΟΡΑ MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ
  • [18] NEA EΠΙΘΕΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
  • [19] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΔΟΥΚΑΣ 21 - 14
  • [20] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΜΕΣΙΤΣ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
  • [21] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
  • [22] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ
  • [24] ΣΧΟΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

  • [01] ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΑΡΑΦΑΤ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ραμάλα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (10:26 UTC+2)

    Η Ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να χαλαρώσει την πολιορκία στο αρχηγείο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, απομακρύνοντας τους στρατιώτες της που είναι μέσα στο κτίριο, διατηρώντας ωστόσο τις δυνάμεις της σε απόσταση γύρω από το κτίσμα, μετέδωσε το ραδιόφωνο της χώρας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του και αποφάσισαν την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων μέσα από το μισογκρεμισμένο αρχηγείο του Αραφάτ.

    Ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί σταδιακά εντός της ημέρας αλλά θα παραμείνει στην περιοχή, ενώ οι 200 Παλαιστίνιοι που είναι μέσα στο αρχηγείο θα μπορούν να το εγκαταλείψουν. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε συλλήψεις 50 μόνο ατόμων που είναι στη λίστα αυτών που καταζητούνται από το Ισραήλ για βομβιστικές επιθέσεις, μετέδωσε το ραδιόφωνο.

    Η Ουάσιγκτον άσκησε έντονες πιέσεις στο Τελ Αβιβ το Σάββατο για να τερματιστεί η πολιορκία που ξεκίνησε όταν σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι σε επιθέσεις Παλαιστινίων στις αρχές του μήνα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο Μπους έστειλε μήνυμα στον Σαρόν ζητώντας του να λήξει η πολιορκία του αρχηγείου του Αραφάτ που έγινε όπως λένε οι ισραηλινοί για να συλληφθούν πενήντα Παλαιστίνιοι μαχητές που κρύβονται μέσα στο κτίριο.

    Η πολιορκία δυσκόλευε ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον στην προσπάθεια που κάνει τώρα να πείσει την διεθνή κοινότητα να την στηρίξει σε μία επίθεση κατά του Ιράκ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

    Ο.Κ.

    [02] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2002 (21:20 UTC+2)

    Προβάδισμα 7,2 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφει δημοσκόπηση της MRB, που έγινε για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, έναντι 30% του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Κώστα Σημίτη, στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνει ποσοστό 40,9%, έναντι 38% του πρωθυπουργού.

    Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη και στην παράσταση νίκης, με ποσοστό 57,8%, έναντι 28,3% του ΠΑΣΟΚ.

    Στην έρευνα οι ερωτηθέντες θεωρούν ως σημαντικότερα προβλήματα την ανεργία, την υγεία, τον πληθωρισμό και την παιδεία

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ:ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΧΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (12:30 UTC+2)

    «Πάμε για να κερδίσουμε την EXPO, αλλά και να κερδίσουμε από την EXPO», επισημαίνει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, σε σημερινή συνέντευξή του στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»

    Ειδικότερα ο κ. Πασχαλίδης, αναφερόμενος στη συζήτηση στη Σεβίλη, της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO του 2008, υποστηρίζει ότι υπερτερεί αυτών της Σαραγόσα και της Τεργέστης, διότι «εμείς έχουμε ένα δυνατό θέμα, «Τα ανθρώπινα δίκτυα». Έχουμε οργανώσει το σύστημα διεκδίκησης σε κυβερνητικό, κοινωνικό, τεχνογνωστικό και εκτελεστικό επίπεδο. Έχουμε την εγγύηση της Πολιτείας για το εγχείρημα της διεκδίκησης και της πραγματοποίησης της EXPO. Επιπλέον η παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας στη Σεβίλη είχε επαρκές τεχνοκρατικό εύρος και βάθος».

    Ακόμη, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, επισημαίνει την οικονομική διάσταση της έκθεσης για την περιοχή όπου πραγματοποιείται, «η EXPO, δεν είναι μια ακόμη μεγάλη εμπορική έκθεση, αλλά ένα «πολυεπίπεδο παγκόσμιο γεγονός, που κρατά μήνες και έχει μακρόχρονες επιπτώσεις στην περιοχή που πραγματοποιείται. Η Ελλάδα διοργανώνει την EXPO για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Είναι εθνικός στόχος η EXPO να είναι θετικά ανταποδοτική. Η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα έχουν μόνο να κερδίσουν από την πραγματοποίησή της σε θέματα υποδομών, απασχόλησης, τουριστικού προϊόντος, διεθνούς προβολής.», λέει χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς για τη δυνατότητα έγκαιρης υλοποίησης όλων των έργων υποδομής έως την άνοιξη του 2008, ο κ. Πασχαλίδης σημειώνει ότι αυτό είναι εφικτό εφόσον αξιοποιηθεί η εμπειρία της Θεσσαλονίκης του 1997 και της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα του 2004.

    Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη, για τη Σύνοδο Κορυφής του 2003, ο κ. Πασχαλίδης, υποστηρίζει ότι η τοπογραφική προσέγγιση των εργασιών της Συνόδου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που κάνουν ορισμένοι αδικεί την ίδια τη Σύνοδο, η οποία πρέπει να κρίνεται από το περιεχόμενο των αποφάσεών που πρόκειται να λάβει. Αναφορικά με τους συσχετισμούς δυνάμεων στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. έστω και μετά τη νίκη Σρέντερ και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων υπέρ των ασθενέστερων στην επικείμενη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, ο κ.Πασχαλίδης σημειώνει ότι «και στη Γερμανία πολλοί είχαν αρχίσει να γράφουν τον επικήδειο της κεντροαριστεράς και διαψεύστηκαν».

    Ως προς τις επικείμενες εκλογές της 13ης Οκτωβρίου, ο κ. Πασχαλίδης εκφράζει την πεποίθηση ότι τα πολιτικά συμπεράσματα πρέπει να εξαχθούν από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τα οποία κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει. Ωστόσο τονίζει ότι η χώρα και μετά τις 20 Οκτωβρίου θα συνεχίσει να κυβερνάται από το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Σημίτη.

    Τέλος, ερωτηθείς για την μεταστροφή των συλληφθέντων της 17 Ν ως προς τη γενικότερη τακτική και τις ομολογίες τους, ο υπουργός εφιστά την προσοχή στα ΜΜΕ για το ρόλο τους στην υπόθεση της τρομοκρατίας, σε μια χρονική στιγμή «που επιχειρείται, χωρίς αποτέλεσμα, η εκ νέου πολιτικοποίησή της, καθώς τα δίκτυα των ΜΜΕ παγιδεύονται συχνά στο σκληρό ανταγωνισμό της αγοράς των ειδήσεων, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στο επικοινωνιακό παιχνίδι όσων επιδιώκουν να μεταδώσουν μηνύματα με τις εικόνες τις οποίες οι ίδιοι προκαλούν».

    [04] ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ 16 ΚΙΛΩΝ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (09:54 UTC+2)

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία οι δυνάμεις ασφαλείας κατάσχεσαν 16 κιλά ουρανίου, που πιστεύεται ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή όπλων.

    Όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, η ποσότητα που κατασχέθηκε προέρχεται από την ανατολική Ευρώπη και είχε μεταφερθεί στην Τουρκία από λαθρέμπορους.

    Μετά από πληροφορίες που έλαβαν, οι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν ένα ταξί μέσα στο οποίο εντόπισαν κάτω από τα καθίσματα, σε ειδική μολύβδινη κρυψώνα, το ουράνιο.

    Η αξία της ποσότητας που κατασχέθηκε στην μαύρη αγορά υπολογίζεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ.

    Δύο Τούρκοι υπήκοοι που επέβαιναν στο αυτοκίνητο συνελήφθησαν και ανακρίνονται στην πόλη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

    Όπως μετέδωσε το BBC, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η ποσότητα ουρανίου που κατεσχέθη-η μεγαλύτερη στα χρονικά της χώρας-μπορεί να προοριζόταν για το Ιράκ, μέσω Συρίας.

    Η τουρκική αστυνομία έχει προβεί σε κατασχέσεις ραδιενεργών υλικών και στο παρελθόν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, πολλοί επιχειρούν, μέσω Τουρκίας, να εξαγάγουν λαθραία στο εξωτερικό πυρηνικές ύλες.

    Η ποσότητα που κατεσχέθη τώρα, όμως, είναι η μεγαλύτερη που βρήκαν ποτέ οι τουρκικές αρχές.

    [05] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Για σπατάλη δισεκατομμυρίων εκ μέρους των δύο μεγάλων κομμάτων ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Άργος. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δαπανούν τεράστια ποσά σε γιγαντοαφίσες, σποτ σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα και πληρωμένες δημοσκοπήσεις και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν επιθυμούν πραγματικά τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών.

    «Εμείς αντιστεκόμαστε, αδιαφορώντας για καρέκλες» είπε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε πως το ΔΗΚΚΙ στηρίζει συνδυασμούς που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή διεφθαρμένη πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια. «Σε αυτές τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές δοκιμάζεται η ίδια η κοινωνία και η αντοχή της» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα στο Ιράκ χαρακτήρισε απαράδεκτη την όποια επέμβαση και κάλεσε την Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση να μην καθήσουν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή του πολέμου.

    Σχετικά με την τρομοκρατία επισήμανε πως οι τρομοκρατικές οργανώσεις κινήθηκαν με πολιτικά κίνητρα και τόνισε πως οποιαδήποτε αποπολιτικοποίηση των ενεργειών της «17 Νοέμβρη» μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον στην ανάπτυξη και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας.

    Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσοβόλας εκτίμησε πως ο κόσμος θα στηρίξει τις επιλογές του ΔΗΚΚΙ στις επικείμενες εκλογές ώστε στη συνέχεια στις βουλευτικές εκλογές να έρθει το κόμμα και πάλι στη Βουλή.

    [06] ΓΙΑ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟ Ο Σ.Ε.Δ.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Για αδιάλλακτη στάση στο θέμα της χορήγησης του πριμ παραγωγικότητας κατηγόρησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Δ.Θ.).

    Σε σχετική ανακοίνωση οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως ο κ. Παπαγεωργόπουλος επικαλέστηκε νομικά κωλύματα χωρίς να έχει διάθεση για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα τονίζουν πως όλοι οι δήμοι της χώρας τακτοποίησαν το ζήτημα με μοναδική εξαίρεση το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο ΣΕΔΘ προαναγγέλλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο και σημειώνει πως ο μοναδικός υπεύθυνος για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην πόλη είναι ο δήμαρχός της. Παράλληλα υπογραμμίζει πως τα σωματεία των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν υποκινούνται από προεκλογικές σκοπιμότητες αλλά από την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπούν.

    [07] "ΠΟΔΑΡΙΚΟ" ΜΕ ΗΤΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΟΒΟΛΕΪ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Με ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βόλεϊ που πραγματοποιείται στην Αργεντινή η εθνική μας ομάδα των ανδρών. Οι παίκτες του Στέλιου Προσαλίκα δεν μπόρεσαν να κάμψουν την αντίσταση της Ολλανδίας και ηττήθηκαν με 3 - 0 σετ.

    Στα δύο πρώτα σετ οι έλληνες βολεϊμπολίστες εμφανίστηκαν "μουδιασμένοι" και δεν κατάφεραν σε κανένα σημείο να απειλήσουν τους ολλανδούς. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως και τα δύο σετ χάθηκαν με 25 - 15.

    Στο τρίτο σετ προσπάθησε η εθνική μας ομάδα να παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο, ωστόσο η Ολλανδία με την εμπειρία της επικράτησε 25 - 22.

    [08] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΠΕΤΑΞΕ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Προτεραιότητα κοινωνικής ευθύνης χαρακτήρισε τη μάχη για το περιβάλλον ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος πέταξε σήμερα με αεροπλάνο της αερολέσχης Θεσσαλονίκης πάνω από τη λίμνη Κορώνεια σε μια προσπάθεια να καταδείξει το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

    «Εάν τελικά οι πολίτες μας επιλέξουν έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με ειδικούς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο, με τους αγρότες της περιοχής, την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης για το θέμα της λίμνης Κορώνειας και επισήμανε ότι το ζήτημα προβληματίζει όλο το νομό.

    «Τα προβλήματα εντοπίζονται στο αστικό και στο περιαστικό τοπίο, στα δάση, στα ποτάμια, στα ρέματα, στα ποτάμια, στο Θερμαϊκό και σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο. Εμείς ασυμβίβαστοι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών για καθαρό, υγιές περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για απώλεια σημαντικού χρόνου λόγω αδιαφορίας.

    [09] ΘΛΑΣΗ Ο ΓΡ.ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (20:16 UTC+2)

    Θλάση υπέστη ο Γρηγόρης Γεωργάτος στη σημερινή προπόνηση της ΑΕΚ και η συμμετοχή του στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης που θα γίνει την Τετάρτη στο "Νίκος Γκούμας", στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

    Ο Γρηγόρης Γεωργάτος αύριο θα υποβληθεί σε υπερηχογράφημα και θα φανεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του.

    Η ΑΕΚ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης θα προσπαθήσει να κάνει την έκπληξη και να αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα, προκειμένου να έχει ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [10] OMIΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Μήνυμα προς όλους τους πολίτες να απαντήσουν με ένα μεγάλο όχι στην πολυδάπανη προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να βάλουν τους Ελληνες πολίτες στο δικομματικό δίλημμα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας απόψε στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του κόμματος στην Αθήνα.

    «Δύο εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είμαστε όλοι μάρτυρες της τεράστιας και προσπάθειας που καταβάλλουν τα δύο μεγάλα κόμματα, για να βάλουν για άλλη μια φορά τους Έλληνες πολίτες στο δικομματικό κρεβάτι του Προκρούστη» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν απαλλαγμένοι από το δικομματικό δίλημμα, με κριτήριο τα προβλήματα, αλλά και τις ανθρώπινες δυνατότητες της κάθε περιοχής, τα μεγάλα προβλήματα της ποιότητας ζωής της προστασίας του περιβάλλοντος και των υποδομών, τα μεγάλα προβλήματα των πόλεων και της περιφέρειας, τα ελλείμματα στη θεσμική ολοκλήρωση της περιφερειακής αποκέντρωσης και της ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, σε όλα τα επίπεδα.

    «Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται προγράμματα, πρόσωπα, αντιλήψεις, κουλτούρες και αξίες για την ισόρροπη ανάπτυξη και την αξιοβίωτη καθημερινότητα» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα καταδικάσουν όσους αντιμετωπίζουν τις εκλογές με μικροκομματικά κριτήρια.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στους νέους και τις νέες του Συνασπισμού που διοργάνωσαν τη σημερινή γιορτή και τόνισε πως η ανάληψη πρωτοβουλιών για αγωνιστική παρέμβαση στη ζωή μας είναι ο εναλλακτικός δρόμος

    στην εποχή του κέρδους και του ατομικού βολέματος.

    «Κόντρα σε εχθρούς και άσπονδους φίλους, κόντρα στις Κασσάνδρες που χρόνια τώρα προβλέπουν την περιθωριοποίησή μας, κόντρα στους μηχανισμούς, που θέλουν την αποτυχία μας, ένας αέρας αισιοδοξίας αρχίζει να φουσκώνει τα πανιά της σύγχρονης ελληνικής Αριστεράς, του Συνασπισμού της Αριστεράς, της Οικολογίας, των κοινωνικών κινημάτων» είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εκτίμησε πως τα πρώτα αποτελέσματα της αισιοδοξίας αυτής θα φανούν στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού αναφέρθηκε λεπτομερώς στους ανθρώπους που στηρίζει το κόμμα του στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές λέγοντας πως οι άνθρωποι της Αριστεράς έχουν ως μοναδική φιλοδοξία να υπηρετήσουν τον τόπο τους να δώσουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Συγκεκριμένα μίλησε για τον Φώτη Κουβέλη, στην Αθήνα, τον Θ. Δρίτσα στον Πειραιά, τους Μανώλη Γλέζο, Σπύρο Λυκούδη και Εύη Καρακώστα στην Αθήνα και τον Πειραιά και τους Τάσο Κουράκη και Μιχάλη Τρεμόπουλο στη Θεσσαλονίκη.

    «Και στους μεγάλους Δήμους και στους μικρούς, και στις μεγάλες Νομαρχίες και στις μικρές, οι υποψήφιοι που υποστηρίζει ο ΣΥΝ και οι άλλες δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, δυνάμεις που αποδέχονται την αξία του διαλόγου και της κοινής αριστερής δράσης, όλοι οι υποψήφιοι, είναι πρόσωπα καταξιωμένα. Είναι άνθρωποι που μπορούν να εγγυηθούν στους συμπολίτες τους ότι θα είναι και αύριο δίπλα τους, ότι θα συγκρουστούν με τα συμφέροντα, προκειμένου να υπηρετήσουν τον τόπο τους, ότι θα φέρουν νέες ιδέες και κυρίως νέο ήθος στα τοπικά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε εξάλλου την αντίθεση του Συνασπισμού σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ, καταδίκασε την εμπορευματοποίηση της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

    [11] Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟΥΣ "8" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Λάρισα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:58 UTC+2)

    Η Ολύμπια Λάρισας πανηγύρισε την πρόκριση στους "8" του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς κέρδισε σήμερα εντός έδρας τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας με σκορ 79 - 75 (ημίχρονο 37 - 34).

    Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο αντιπάλων ήταν δυνατή και χάρισε συγκινήσεις στους περίπου 2.000 φιλάθλους. Ωστόσο στο τέλος οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που πήραν το ροζ φύλλο αγώνα με το Νίκο Οικονόμου να είναι ο κορυφαίος και να πετυχαίνει 19 πόντους.

    Πλέον η Ολύμπια Λάρισας θα αντιμετωπίσει στις 6 Οκτωβρίου για την επόμενη φάση του Κυπέλλου το Ηράκλειο στην Κρήτη σε νοκ άουτ αναμέτρηση. Ο νικητής θα εξασφαλίσει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της διοργάνωσης.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΕΦΤΑΣΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟ Ο Ρ.ΜΠΙΟΥΦΟΡΝΤ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Στην Αθήνα βρίσκεται από το μεσημέρι το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, Ρόντνεϊ Μπιούφορντ. Ο αμερικανός πάντως δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει τον αγώνα των πρασίνων με τη Ξάνθη στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο Μπιούφορντ αύριο θα περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και αναμένεται να κάνει την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα του τριφυλλιού.

    [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Δ. ΣΙΟΥΦΑ ΣΤΗΝ Φ.ΠΕΤΡΑΛΙΑ

    Aθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Την Φάνη Πάλλη Πετραλιά συγχαίρει ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Δ. Σιούφας με αφορμή την εκλογή της στη θέση της Προέδρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γυναικών των Κεντροδεξιών και Φιλελεύθερων Κομμάτων.

    «Η μεγάλη αυτή επιτυχία της κας Πετραλιά έρχεται μετά από τις δύο απολύτως επιτυχείς θητείες της, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών. Αποτελεί αναγνώριση της δυναμικής της παρουσίας και του σημαντικού και πολυεπίπεδου έργου που επιτελεί για την προώθηση του αγώνα των γυναικών για ίσες ευκαιρίες», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Σιούφας και της εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο της αυτό.

    [14] Η Ν.Δ. ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

    Aθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Τρίτη Ηλικία διοργανώνεται από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, Διάσκεψη της «Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τρίτη Ηλικία» στο Ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» (Λεωφ. Συγγρού 385).

    Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα πραγματοποιήσει, τη Δευτέρα 30/9 και ώρα 13:30, ομιλία με θέμα «Για μια νέα Αλληλεγγύη των Γενεών».

    Η εκδήλωση, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οργανώσεων ευρωπαϊκών κρατών.

    [15] ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS BΑΡΗΣ Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ

    Aθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:26 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του Χωριού. Ο κ. Δημαράς ξεναγήθηκε στους χώρους, ενώ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και παραστάσεις που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την ημέρα τα παιδιά.

    Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο κ. Δημαράς σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ των άλλων πως επισκέπτεται το Παιδικό Χωριό SOS από την ημέρα που ιδρύθηκε στη χώρα μας. «Ως δημοσιογράφος είχα την τύχη και την ευκαιρία να το προσεγγίσω για να καταγραφεί η συνολική προσπάθεια των ανθρώπων οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο κοινωνικό στόχο του Παιδικού Χωριού SOS. Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ και ελπίζω να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα. Ως πρόσωπο, ως συνδυασμός και ως κοινωνικοπολιτικός χώρος θα βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Παιδικού Χωριού SOS» είπε ο κ. Δημαράς.

    Αύριο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,83» ενώ νωρίς το απόγευμα θα παραστεί σε συζήτηση που διοργανώνει η Ελληνική Γραμματεία Ομοιοπαθητικής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48) με θέμα: «Η Ιατροφαρμακευτική και Νοσηλευτική υποδομή των Δήμων της Αττικής σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, εν όψει του 2004».

    Τέλος, στις 8:30 μ.μ. ο κ. Δημαράς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας.

    [16] 17 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΡΑΤΕ

    Βέροια, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Δεκαεφτά μετάλλια, έξι χρυσά, εφτά ασημένια και τέσσερα χάλκινα, κατέκτησαν οι έλληνες καρατέκα στο βαλκανικό πρωτάθλημα ανδρών - γυναικών που ολοκληρώθηκε σήμερα στο γυμναστήριο της Βέροιας και κατέλαβαν έτσι τη 2η θέση στο σχετικό πίνακα των μεταλλίων.

    Την πρώτη θέση πήρε η Τουρκία με 8 χρυσά μετάλλια, 7 αργυρά και 9 χάλκινα, ενώ 3η ήταν η Γιουγκοσλαβία με ένα χρυσό, δύο αργυρά και 12 χάλκινα.

    [17] H NΤΟΡΑ MΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Τις θέσεις της για μια Αθήνα πιο καθαρή, με περισσότερο πράσινο, με περισσότερες θέσεις στάθμευσης και με σοβαρή μέριμνα για τις εργαζόμενες μητέρες παρουσίασε η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση στα Άνω Πατήσια.

    «Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα πιο καθαρή. Είναι η άμεση προτεραιότητα μας, η κύρια δέσμευση μας. Στόχος μας είναι η καθαριότητα στην Αθήνα να φτάσει σε υψηλό επίπεδο καθώς πλησιάζουμε στο 2004 και να διατηρήσουμε την κατάκτηση αυτή και στη συνέχεια. Η πόλη μας να γίνει επιτέλους αντάξια της φήμης και της ιστορίας της.

    Μπορούμε να κάνουμε την Αθήνα με περισσότερο πράσινο. Να δώσουμε σύγχρονες και πρωτοποριακές λύσεις για περισσότερο πράσινο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Θέλουμε, τα πάρκα οι λόφοι, οι παιδικές χαρές να έχουν ελεύθερη πρόσβαση απ όλους, να αποκτήσουν ζωή, να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής για τα παιδιά και τους μεγάλους» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

    Σε ό,τι αφορά στις εργαζόμενες μητέρες τόνισε πως το πρόγραμμα του συνδυασμού της «Αθήνα αύριο» προβλέπει ολοήμερο ωράριο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε οι μητέρες να στέλνουν τα παιδιά τους και να καλύπτουν αποτελεσματικά τις ανάγκες τους.

    Σχετικά με το θέμα των θέσεων στάθμευσης επισήμανε ότι προετοιμάζονται επενδύσεις σε έργα υποδομής για χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα και για τα δίκυκλα.

    «Η Αθήνα έχει ανάγκη από πολλή δουλειά. Δουλειά που θα την κάνουμε μαζί, με σχέδιο, ευαισθησία και αγάπη. Το προσωπικό μου στοίχημα, όπως και το στοίχημα των συνεργατών μου, είναι στο τέλος της τετραετίας οι υποσχέσεις μας να έχουν γίνει πράξεις. Να ταυτιστούμε με μια τετραετία αλλαγών. Με μια περίοδο έργου και δημιουργίας. Το χρωστάμε στον εαυτό μας. Το χρωστάμε στον κόσμο που δυσπιστεί απέναντι στην πολιτική. Το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου. Το χρωστάμε στην Αθήνα» είπε η κ. Μπακογιάννη. Κάλεσε εξάλλου όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους σε κοινό έργο και συντονισμένες προσπάθειες ώστε ο λαός της Αθήνας να αγαπήσει και πάλι την πόλη του.

    [18] NEA EΠΙΘΕΣΗ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Για αλαζονεία έναντι των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης κατηγόρησε τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία Σπύρος Βούγιας σημειώνοντας πως «η χθεσινή εμφάνιση του κ. Παπαγεωργόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο αποκάλυψε τον κυνισμό και την αλαζονεία με την οποία ο υποψήφιος της Ρηγίλλης αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών».

    Ο κ. Βούγιας κατηγόρησε τον κ. Παπαγεωργόπουλο ότι με μία προσχηματική πρόταση, που στηρίχθηκε στην αυθόρμητη παρουσία των βουλευτών Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή των οφειλομένων στους εργαζομένους του Δήμου (πριμ παραγωγικότητας), την ώρα που σκορπά αφειδώς κονδύλια για προσωπικές δημόσιες σχέσεις και έργα βιτρίνας. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση πως στις 13 Οκτωβρίου οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα στείλουν στον κ. Παπαγεωργόπουλο «το μήνυμα που του αξίζει» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    ««Είναι εμφανές ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη για την μη καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στην Κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση ψήφισε τον Νόμο ακριβώς για να λύσει οριστικά το πρόβλημα που απασχολούσε για πολλά έτη τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Και το έλυσε. Οι περισσότεροι Δήμοι σε όλη την χώρα έχουν προχωρήσει την διαδικασία υλοποίησης του νόμου και οι εργαζόμενοι είναι ικανοποιημένοι» είπε ο κ. Βούγιας και επισήμανε πως ο κ.Παπαγεωργόπουλος αμφισβητεί την νομιμότητα καταβολής του επιδόματος και ζητά τροπολογία του νόμου 3013 προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο για να αποφύγει εν τέλει να πληρώσει τα χρήματα στους εργαζόμενους.

    «Αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος συνεχίσει την αδιάλλακτη τακτική του και δεν αποφασίσει να προχωρήσει σε απόφαση καταβολής του επιδόματος, αποδεχόμενος τον νόμο, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν τα χρήματά τους διότι θα χαθεί η προθεσμία» είπε ο κ. Βούγιας. Παράλληλα τόνισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύεται επίσης με σχετικό έγγραφο προς την ΚΕΔΚΕ, ότι το 50% των πιστώσεων για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων ΟΤΑ, που πάνω απ' όλα υποστηρίζει τα συμφέροντα των υπαλλήλων ΟΤΑ, δεν πρότεινε ποτέ και δεν υποστηρίζει τροπολογία του νόμου 3013/2002 και οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει στην διαδικασία απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για καταβολή του πριμ παραγωγικότητας , εφαρμόζοντας τον νόμο 3013 χωρίς προβλήματα.

    «Αν ο κ. Παπαγεωργόπουλος πίστευε πραγματικά ότι ο νόμος είναι παράνομος, θα έπρεπε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να εμπαίζει τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις οικογένειές τους, προσπαθώντας να μεταθέσει την ευθύνη μη καταβολής του επιδόματος στην Κυβέρνηση, ευθύνη την οποία έχει αποκλειστικά ο ίδιος. Ας το πει καθαρά ότι δεν θέλει η δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων» πρόσθεσε ο κ. Βούγιας.

    [19] Α1 ΧΑΝΤΜΠΟΛ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ - ΔΟΥΚΑΣ 21 - 14

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (19:00 UTC+2)

    Με νίκη του Πανελληνίου επί του Δούκα με σκορ 21 - 14 στο γήπεδο της Κυψέλης, έπεσε η αυλαία της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ετσι, ο Πανελλήνιος διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα μαζί με τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας που κέρδισε το ΒΑΟ 25 - 20.

    Στα υπόλοιπα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος χάντμπολ Α1 το Κολέγιο Αθηνών επικράτησε επί του ΠΑΟΚ 23 - 20, ο Αθηναϊκός νίκησε τον Αρχέλαο Κατερίνης 32 - 26, ο Αρης Νικαίας ηττήθηκε από το Φίλιππο Βέροιας 34 - 22, ενώ το Κιλκίς κέρδισε τις Σχολές Ξυνή 10 - 0 δίχως αγώνα.

    [20] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ - ΜΕΣΙΤΣ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Χάγη, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (18:47 UTC+2)

    Το πρώτο τους τετ-α-τετ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια θα έχουν την Τρίτη, στις αίθουσες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο πρόεδρος της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, και ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο Κροάτης πρόεδρος μεταβαίνει αύριο στην Ολλανδία, προκειμένου να καταθέσει στη δίκη για τον ρόλο του Μιλόσεβιτς σε Κροατία και Βοσνία την περίοδο 1991-'95.

    Ο Μέσιτς καλείται να δώσει τη δική του μαρτυρία για τον πρώην ισχυρό άνδρα του Βελιγραδίου, τον οποίο στα πολιτικά του απομνημονεύματα περιγράφει ως «αλαζόνα» και «ανυποχώρητο» πολιτικό που «με τις πράξεις του, με επιστέγασμα τον πόλεμο πρώτα κατά της Σλοβενίας και μετά κατά της Κροατίας, μας έκανε να εγκαταλείψουμε την ιδέα οποιασδήποτε μορφής της (ενωμένης) Γιουγκοσλαβίας».

    Ο Στίπε Μέσιτς και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν συναντηθεί στη Χάγη πριν από 11 περίπου χρόνια, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1991, όταν μετείχαν στο πρώτο μιας σειράς πολλών ειρηνευτικών συνεδρίων για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Αυτή τη φορά, οι ρόλοι των δυο ανδρών είναι πολύ διαφορετικοί, αφού ο Μέσιτς καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας και ο Μιλόσεβιτς κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμετωπίζοντας σωρεία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακόμη και γενοκτονία.

    Σ.Π.

    [21] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

    Πάτρα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (18:07 UTC+2)

    Δύο Kούρδοι λαθρομετανάστες, ιρακινής υπηκοότητας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από άνδρες του κεντρικού λιμεναρχείου Πάτρας.

    Οι δύο λαθρομετανάστες επέβαιναν σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με οδηγό τον Tούρκο, Mehmet Ozcelik, 43 χρόνων και συνοδηγό τον Iρακινό, Ahmed Allahverdi, 39 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν. Το αυτοκίνητο επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

    [22] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (18:06 UTC+2)

    Στους δεσμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με την Ελλαδική Εκκλησία αναφέρθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την άφιξή του στην Αθήνα όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη ανεπίσημη επίσκεψη. Το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη.

    Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι ο πνευματικός ομφάλιος λώρος που συνδέει τον ελληνικό λαό με τη μητέρα του Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί από τίποτε. «Πάντοτε θα υπάρχει αυτός ο δεσμός προς χαράν και ικανοποίησιν αμφοτέρων των πλευρών και προς οικοδομήν εν Χριστώ των αγαπητών Ελλήνων ορθοδόξων που έχουν το ευτύχημα να έχουν επικεφαλή τους πνευματικόν ηγέτη τον Μακαριώτατον αδελφόν Χριστόδουλο» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα σημειώνοντας ότι ο Πατριάρχης είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα για να μας ευλογεί και να μας αγιάζει.

    [23] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

    Bόλος, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (17:43 UTC+2)

    Την εμπιστοσύνη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους Ελληνες πολίτες ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους προέλευση εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του από το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου νομάρχη Μαγνησίας Γ. Πρίντζου.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως άμεση προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η επανίδρυση του κράτους μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης, της απαλλαγής του κράτους από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και της ουσιαστικής αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες και τους Δήμους, και κάλεσε τους πολίτες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στέλνοντας μήνυμα στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού τομέα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός σύγχρονου ''Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων'' και ενός σύγχρονου Οργανισμού Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων. Για τα προβλήματα της Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην υστέρηση των συγκοινωνιακών υποδομών, την έλλειψη σχεδίου υποδομών για την ανάπτυξη του Πηλίου αλλά και τα προβλήματα στην εκπαίδευση, την ιατρική κάλυψη και την οδική πρόσβαση.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Καραμανλή:

    «Ενα μεγάλο ευχαριστώ, από βάθους καρδιάς, γι' αυτή τη ζεστή υποδοχή σας. Αισθάνομαι συγκίνηση και χαρά που είμαι μαζί σας. Συγκίνηση για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε και χαρά για την αγωνιστική συμπαράταξή σας στον κοινό αγώνα. Θέλω να σας πω ότι η εμπιστοσύνη είναι αμοιβαία. Εμπιστευόμαστε όλους τους Ελληνες, ό,τι κι αν ψήφισαν χθες, όποια κι αν είναι η ιδεολογική προέλευσή τους. Είναι, επιτέλους, η ώρα να ξεφύγουμε οριστικά από τις ξεθωριασμένες ταμπέλες του χθες, που δεν έχουν να πουν τίποτε στη νέα εποχή. Να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε κοινούς στόχους. Για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Να αξιοποιήσουμε τα πολλά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας. Να επενδύσουμε στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, την ποιότητα. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. ΄Οραμά μας είναι να έχουν όλες οι οικογένειες, να έχει κάθε νέα και νέος, μεγάλες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες δημιουργίας και ευημερίας. Πιστεύουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα. Φιλοδοξούμε και αισιοδοξούμε για το μέλλον του τόπου μας. Γιατί η Ελλάδα μπορεί καλύτερα.

    Φίλες και φίλοι,

    Αμεση προτεραιότητα στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας αποτελεί η επανίδρυση του κράτους. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε το στρατηγικό και ελεγκτικό ρόλο της Κεντρικής Διοίκησης. Να απαλλάξουμε το κράτος από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Να δημιουργήσουμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό, πραγματικά ανθρώπινο κοντά στον πολίτη. Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να αποκτήσει οικονομική αυτοδυναμία και να αναλάβει το σύνολο των αποφάσεων τοπικού ενδιαφέροντος. Η τακτική της Κυβέρνησης να αφαιρεί αρμοδιότητες από τις Νομαρχίες και τους Δήμους, για να ενισχύει τις δυνατότητες παρεμβάσεων του δοτού Περιφερειάρχη, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Οι περιφερειάρχες δεν μπορεί να στήνουν μικροκομματικά παραμάγαζα στην ελληνική περιφέρεια. Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που έμπρακτα επιχειρείται από τους εκπροσώπους του κατεστημένου, συνιστά πρόκληση στις τοπικές κοινωνίες. Η Αυτοδιοίκηση έχει λόγο και ρόλο στην ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη διαμόρφωση μιας νέας προοπτικής για κάθε τοπική κοινωνία. Και το ρόλο αυτό τον διασφαλίζετε όλες και όλοι εσείς. Με την απόφαση και το μήνυμα, που θα στείλετε τον Οκτώβριο.

    Φίλες και φίλοι,

    Η σημερινή Κυβέρνηση, αιχμάλωτη στη συντηρητική διαχείριση, απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαμορφώσει και να ακολουθήσει συγκροτημένη πολιτική, σε κανέναν τομέα. Οι διαχειριστές της εξουσίας δεν κατάλαβαν και δεν μπόρεσαν να συνδυάσουν ποτέ την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης, την ανάγκη πραγματικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης. Καθήλωσαν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις των ''15'' σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες και μας έδωσαν θλιβερή πρωτιά στα παρακμιακά φαινόμενα:

    - Είμαστε τελευταίοι στις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία. Τελευταίοι στα εισοδήματα και τις συντάξεις. Τελευταίοι στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τις εξαγωγές.

    - Είμαστε πρώτοι στη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, στην έξαρση της ανεργίας, στην ακρίβεια. Για ποια σύγκλιση μιλούν, όταν οι 3 στις 7 πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης είναι ελληνικές; Για ποια κοινωνική ευαισθησία υπερηφανεύονται, όταν 2,5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας; Σε ποιο τομέα έχουν να επιδείξουν μια ουσιαστική αναπτυξιακή διάσταση; - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η αποβιομηχάνιση στη Μαγνησία έχει πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις;

    - Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο Τουρισμός φέτος σημείωσε σοβαρή κάμψη;

    - Μήπως περηφανεύονται για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα;

    - Υπάρχει, έστω και ένας Έλληνας, που να μην αντιλαμβάνεται ότι επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία απέναντι στον αγροτικό κόσμο;

    - Ποιος δεν ξέρει ότι ο αγρότης παράγει, κάτω από αβέβαιες και σκληρές συνθήκες, αλλά απολαμβάνει τη μικρότερη ασφάλεια;

    Και όμως!

    Οι Κυβερνήσεις που αυτοπροβάλλονται σαν εκσυγχρονιστικές, αγνοούν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου.

    · Το σύστημα επιδοτήσεων προς τους αγρότες χρησιμοποιήθηκε για πελατειακές και κομματικές σκοπιμότητες.

    · Η Αγροτική Τράπεζα, το άγος του κομματικού φεουδαρχισμού στο δημόσιο τομέα, παρά την επιδότηση του επιτοκίου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή της από το κράτος, διαπράττει ληστεία σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

    · Τα προγράμματα για τους νέους αγρότες καρκινοβατούν.

    · Λείπει η κρατική αρωγή για την κατάρτιση και την ενημέρωση γεωργών και κτηνοτρόφων.

    · Ο ΕΛΓΑ προκαλεί τον αγροτικό κόσμο, με τις αυθαιρεσίες και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποχρεώσεών του.

    · Πολλές περιοχές (σχεδόν ολόκληρη η Θεσσαλία) αντιμετωπίζουν καταστροφικές πλημμύρες τον χειμώνα και έλλειψη νερού το καλοκαίρι, αλλά τα αναγκαία έργα δεν προχωρούν.

    · Υπάρχει συνεχής διεύρυνση του χάσματος στο γεωργικό ισοζύγιο.

    · Συνεχής απώλεια παραδοσιακών αγορών και σταδιακός εκτοπισμός των προϊόντων μας από την εσωτερική αγορά.

    · Συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής και πτώση των τιμών.

    · Συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

    · Ένα στα τρία αγροτικά νοικοκυριά ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

    Φίλες και φίλοι,

    Γίνεται, πια, περισσότερο από φανερό ότι η συνέχιση της ίδιας τακτικής δεν πάει άλλο. Η Ελλάδα, χωρίς ζωντανή και ακμαία ύπαιθρο δεν μπορεί να επιβιώσει. Η χώρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης της αγροτικής υπαίθρου. Απαιτείται, πρώτα απ' όλα, ριζοσπαστική αναδιάρθρωση των φορέων της αγροτικής πολιτικής. Το Υπουργείο Γεωργίας να γίνει κέντρο επιτελικού σχεδιασμού με πλήρως αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Δεν έχουν καμμία δουλειά στην Αθήνα υπηρεσίες ή οργανισμοί εκτελεστικής αρμοδιότητας, για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα Υπουργείο, το οποίο να διεκδικεί στο πλαίσιο της Ε.Ε., να δημιουργεί τις αναγκαίες υποδομές και να συμπαραστέκεται στον αγρότη. Ενα Υπουργείο, το οποίο να ενισχύει την αγροτική μεταποιητική βιομηχανία, την οικοτεχνία, τον αγροτουρισμό. Να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάκτηση των χαμένων αγορών. Είναι, ταυτόχρονα, επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνεται σε προσδιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Από 'κει και πέρα, για οποιαδήποτε, δηλαδή, καθυστέρηση, η αποζημίωση να καταβάλλεται έντοκα. Κάποτε αυτό το κράτος πρέπει να μάθει να σέβεται.

    Αμεσης προτεραιότητας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ''Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων''. Η λογιστική αντίληψη της Κυβέρνησης δεν της επιτρέπει να επενδύσει για τον αγρότη, την ελληνική περιφέρεια, το αύριο του τόπου μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς τα έργα για την ενίσχυση των υδάτινων πόρων και την αποτροπή πλημμυρών. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται στον 21ο αιώνα. Το σαθρό καθεστώς στις αναθέσεις των έργων έγινε Καιάδας που καταβροχθίζει τους πόρους του λαού και υπονομεύει την ανάπτυξη του Τόπου. Πολλά από τα μεγάλα έργα καρκινοβατούν, ενώ πολύ περισσότερα εγκαταλείφθηκαν παντελώς. Το βλέπετε, το ξέρετε, το ζείτε.

    Χρειαζόμαστε, παράλληλα, ένα σύγχρονο Οργανισμό Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, ικανό να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση μιας εθνικής στρατηγικής, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας και την προώθησή τους στην εσωτερική και την παγκόσμια αγορά. Είναι ανάγκη να δοθούν αποτελεσματικά κίνητρα για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων μας. Για ν' αποκτήσουν τα προϊόντα μας πιστοποιητικά ποιότητας και ταυτότητα.

    Αναφέρομαι ειδικότερα στο ελληνικό ελαιόλαδο. Δεν μπορεί να φεύγει το ελληνικό λάδι ''τζάμπα'' από τον παραγωγό και να ξαναγυρίζει πανάκριβο στον καταναλωτή. Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, μεγαλύτερη έμφαση στην τυποποίηση, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από τις χύμα εξαγωγές σε τρίτες χώρες, που εκμεταλλεύονται τα δικά μας άριστα προϊόντα αποκομίζοντας το μέγιστο του κέρδους. Παράλληλα βέβαια, είναι ανάγκη να υπάρξει συστηματοποίηση των ελέγχων, ώστε ν' αποφεύγονται πλασματικές υπερβάσεις της εθνικής ποσόστωσης και να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή επιδότηση. Οι πρακτικές της Κυβέρνησης (πρακτικές παρασκηνιακού παζαρέματος και αυθαίρετου προσδιορισμού της παραγωγής) δεν μπορεί να συνεχίζονται. Στο κατρακύλισμα των τιμών του λαδιού (ήταν 1200 δρχ. το '96 και είναι 600 σήμερα) κανείς δεν μπορεί να παριστάνει τον ανεύθυνο παρατηρητή.

    Φίλες και φίλοι,

    Τα προβλήματα της Θεσσαλίας τα γνωρίζετε καλύτερα απ' όλους. Οι συγκοινωνιακές υποδομές, παρουσιάζουν τέτοια υστέρηση, που δυσχεραίνει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Ο κάθετος άξονας Ε65, που μπορεί να βγάλει τη Θεσσαλία και τη Β. Ελλάδα από την απομόνωση, συνεχώς ξεκινά και ποτέ δεν αρχίζει. Το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου δεν προχωρά, όπως υπόσχονταν προεκλογικά. Η επανασύσταση της Λίμνης Κάρλας παίρνει νέα παράταση. Η περιφερειακή του Βόλου καρκινοβατεί. Το νοσοκομείο της πόλης δεν προβλέπεται να εκσυγχρονιστεί. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υποδομών για την ανάπτυξη του Πηλίου. Τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, στιγματίζονται παντού από καθυστερήσεις, κακοτεχνίες και τεράστιες υπερβάσεις των αρχικών τους προϋπολογισμών. Οι πρακτικές του χτες χρεοκόπησαν. Η ελληνική περιφέρεια χρειάζεται και δικαιούται ουσιαστική στήριξη. Η εκπαίδευση, η ιατρική κάλυψη, η οδική πρόσβαση, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για να αισθάνεται ο κάτοικος της περιφέρειας ισότιμος με τους άλλους πολίτες. Αποτελούν όρους απαραίτητους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ελληνική περιφέρεια και τη συγκράτηση του πληθυσμού κοντά στη γη του. Με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν καλύπτονται οι ανάγκες του κόσμου. Βλέποντας και κάνοντας δεν κερδίζεται η νέα εποχή. Έτσι, χωρίς πρόγραμμα, δεν αλλάζει η κατάσταση.

    Είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο άλμα που απαιτεί ο καινούργιος αιώνας. Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τώρα. Γιατί η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά φορτισμένη. Η οικονομία στηριγμένη σε ξύλινα πόδια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι εθνικές υποθέσεις μας βρίσκονται σε φάση καθοριστικής σημασίας. Ο διεθνής ορίζοντας σκιάζεται από πυκνά σύννεφα. Οι καιροί επιβάλλουν επαγρύπνηση, συστράτευση, ενίσχυση του εθνικού μετώπου μας. Και σ' αυτήν την επιταγή εμείς ανοίγουμε διάπλατα το δρόμο. Αποκρούουμε κάθε απόπειρα έντασης, πόλωσης και φανατισμού. Απλώνουμε τα χέρια σ' όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική μας. Και αυτή τη στρατηγική ακολουθούμε στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Επιμένουμε αταλάντευτα στο άνοιγμά μας σ' ολόκληρη την κοινωνία. Γιατί η θέση μας αυτή δεν οφείλεται σε τακτικίστικη επιλογή. Είναι γνώμονας που χαράξαμε και ακολουθούμε, προτάσσοντας τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, της Πατρίδας, του έθνους μας. Είναι γνώμονας ευθύνης και χρέους. Είναι η εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο.

    Επιλέξαμε και στηρίζουμε υποψηφίους καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες και αφοσιωμένους σε έργο προσφοράς. Αποφασισμένους να δώσουν νέα διάσταση στην Αυτοδιοίκηση και την τοπική ανάπτυξη. Και μια τέτοια διάσταση για τη Μαγνησία εγγυάται ο Γιάννης Πρίντζος. Είμαστε υπερήφανοι για τις επιλογές μας. Είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε τον Γιάννη Πρίντζο, για τη Νομαρχία και τον Κυριάκο Μήτρου για το Δήμο Βόλου. Εμείς επιλέξαμε και στηρίζουμε ανθρώπους ικανούς να προωθήσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Και τα προβλήματα αυτά δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα. Είναι κοινά για όλους. Απαιτούν προσπάθειες στηριγμένες από όλους. Αυτό το στόχο υπηρετούμε και είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

    Σας ευχαριστώ".

    [24] ΣΧΟΛΙΑ ΣΙΟΥΦΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2002 (17:29 UTC+2)

    Στη νέα δημοσκόπηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και φέρει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην πρόθεση ψήφου κατά 7,2% έναντι του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δ. Σιούφας, επαναλαμβάνοντας πως και αυτή η δημοσκόπηση είναι μία πρόκληση για τη Νέα Δημοκρατία για περισσότερη δουλειά.

    «Να βρεθούμε περισσότερο κοντά στον κόσμο και στα προβλήματα, στην αβάσταχτη καθημερινότητα που ζουν οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στην ελληνική περιφέρεια, όπου οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Κράτος, επιχειρήσεις και πολίτες ζουν με δανεικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα που απηχείται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις» είπε ο κ. Σιούφας.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενώ η Νέα Δημοκρατία προηγείται πανελλαδικά, στην Υπερνομαρχία Αθήνας Πειραιά ο κ. Τζαννετάκος υπολείπεται κατά πολύ της κας. Γεννηματά, ο κ. Σιούφας απάντησε πως η δημοσκόπηση αυτή, στο βαθμό που απηχεί μία πραγματικότητα και βέβαια δεν ικανοποιεί τη Νέα Δημοκρατία.

    Για το λόγο αυτό επισήμανε πως είναι χρέος του κόμματος το υπόλοιπο χρονικό διάστημα να προσπαθήσει ακόμα πιο πολύ, «ώστε να ακουστεί η ακηδεμόνευτη φωνή του κ. Τζαννετάκου, με το σθένος που διαθέτει και τα εχέγγυα τα οποία δίνει για μία διεκδικητική θέση στην Υπερνομαρχία της Αθήνας με τους ικανούς συνυποψηφίους του, την κ. Τσανάκη και τον κ. Βεζυργιάννη». Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι και την πρώτη και την δεύτερη Κυριακή θα επιτευχθεί ο στόχος η υπερνομαρχία της Αθήνας να έχει τους ανθρώπους εκείνους που θα την υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 29 September 2002 - 18:13:39 UTC