Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ
  • [03] ΣΤΟ 3,5% ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
  • [04] ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [05] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ - 13 ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [06] ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
  • [07] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε.Ε. - ΙΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
  • [08] ΣΕ ΞΕΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ
  • [09] ΥΣΤΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΜΠΕΡΝΣ
  • [12] 100.000 ΕΙΔΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [14] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • [15] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ
  • [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ
  • [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ
  • [18] ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [19] Ο Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
  • [20] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ
  • [21] Ο ΤΡΙΜΠΛ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΙΝ ΦΕΙΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ
  • [22] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
  • [24] XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-8/10/2002

  • [01] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Σινισινάτι, 8 Οκτωβρίου 2002 (08:20 UTC+2)

    "Το Ιράκ μπορεί να αποφασίσει ανά πάσα στιγμή να προσφέρει βιολογικά ή χημικά όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες ή άτομα" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους σε τηλεοπτικό διάγγελμα του, από το Σινσινάτι του Οχάιο, τονίζοντας ότι ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τον Σανταμ Χουσείν.

    Παράλληλα, προέβλεψε ότι αν ο Χουσείν δεν προχωρήσει σε αφοπλισμό του Ιράκ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συμμαχία, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Απευθυνόμενος σε Ιρακινούς αξιωματούχους, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που εκτελέσουν εντολές "βίας και απόγνωσης" του Σανταμ Χουσείν, ενδέχεται να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

    [02] ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (13:35 UTC+2)

    Ανοιγμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμα και αυτούς που βρίσκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία, έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τους κάλεσε σε συσπείρωση, η οποία δεν θα έχει ημερομηνία λήξης την 21η Οκτωβρίου, μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πανεθνικής προσπάθειας για την επίτευξη των εθνικών στόχων της χώρας.

    Κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και την κατηγόρησε ότι συνεργάζεται με την ακροδεξιά, δείχνει υποκρισία, διγλωσσία, ακολουθεί διχαστική πολιτική και το δόγμα "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", ενώ δεν έχει πρόγραμμα.

    Για τις εκλογές της Κυριακής κάλεσε όλες τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ συσπειρωμένες να κινητοποιηθούν σε συμμαχία με τα προοδευτικά κόμματα, τους προοδευτικούς συνδυασμούς και του προοδευτικούς πολίτες σε κάθε νομό και σε κάθε δήμο. Οι προοδευτικές πλειοψηφίες θέλουν και μπορούν να αναδείξουν τοπικές ηγεσίες, ικανά πρόσωπα με δημιουργικό έργο, σύγχρονο όραμα και προοδευτικό πρόγραμμα", είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησης με έμφαση στην επιτυχία στον τομέα εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ελληνική προεδρία, την Ολυμπιάδα και τα άλλα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Σημείωσε πως η πεμπτουσία της πολιτικής της κυβέρνησης αποτελούν τρεις λέξεις:"Πρώτα η Ελλάδα".

    Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ως εξής:

    "Η σημερινή συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια πολιτική συγκυρία, όπου οφείλουμε να ολοκληρώσουμε σημαντικότατους στόχους. Μέσα σε 4 μήνες ολοκληρώσαμε δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που δίνουν πνοή στην οικονομία και προωθούν την δικαιοσύνη και τη συνοχή στην κοινωνία. Η ασφαλιστική και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι δύο από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες αναδιανομής εισοδήματος των τελευταίων ετών. Μέσα στην ίδια περίοδο είχε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ένα φαινόμενο, που υπονόμευσε τα συμφέροντα της χώρας μας και στιγμάτισε τη Δημοκρατία μας για 27 χρόνια. Η προσπάθεια πάταξης της τρομοκρατίας συνεχίζεται με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Έτσι θα συνεχίσουμε. Η ελληνική κοινωνία καταδικάζει κατηγορηματικά τις προκλητικές απόπειρες αποπροσανατολισμού απ' όπου κι αν προέρχονται.

    Στα μεγάλα ζητήματα της πατρίδας μας εργαζόμαστε συστηματικά, με μέθοδο και σχέδιο. Στο ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, εμείς κατοχυρώνουμε την ασφάλεια της ελληνικής οικονομίας. Θωρακίζουμε τη χώρα και προωθούμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Την επιτυχή Ελληνική Προεδρία. Την άρτια Ολυμπιάδα του 2004. Τη σύγκλιση της χώρας με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η σταθερότητα και η συνέπεια στις αρχές και τους στόχους μας για μια πιο Ισχυρή Ελλάδα αποδίδουν καρπούς. Σήμερα έχουμε αντοχές, που διασφαλίζουν ότι δεν θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε την προσπάθειά μας για την οικονομική ανάπτυξη και τη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους και για την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων. Όμως χρειάζεται να προσέξουμε στις σημερινές συνθήκες διεθνούς αβεβαιότητας, διεθνούς ύφεσης στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. και επαπειλούμενου πολέμου.

    Χτίζουμε το αύριο με συστηματική εργασία, αλλά και με πίστη γιατί εργασία, αλλά και πίστη χρειάζεται για να μη λυγίσουμε από τις δυσκολίες και να μην παγιδευτούμε σε στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις κατώτερες των περιστάσεων. Έχουμε χρέος να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας. Να κάνουμε την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια ισχυρή χώρα σε όλους τους τομείς. Χρέος να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια σε μια εποχή, που οι κατακτήσεις στην οικονομία και στην κοινωνική οργάνωση θα είναι μη αναστρέψιμες. Σε μια εποχή, που η Ελλάδα θα έχει κατοχυρώσει οριστικά τη θέση του ισχυρού και υπολογίσιμου εταίρου στην Ενωμένη Ευρώπη, γιατί θα μπορεί και ανταγωνίζεται τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες με τον σύγχρονο πολιτισμό της, με τις σύγχρονες υποδομές της, με τη σύγχρονη οικονομία της.

    Αυτή την Ελλάδα χτίζουμε σήμερα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο κέντρο της πολιτικής σκηνής κυβερνά με γνώμονα το συμφέρον ολόκληρου του ελληνικού λαού, για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη, για μια κοινωνία συνοχής, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η πατρίδα δεν δυναμώνει με χειρονομίες, που έχουν ως σκοπιμότητα τη νομή της εξουσίας. Δυναμώνει με έργα, που γίνονται με κόστος, με μόχθο και προπαντός με ευθύνη και σταθερή πολιτική βούληση. Όποιος πολιτεύεται με αποκλειστικό αντικείμενο την εξουσία και το αξίωμα λοιδορεί και υποτιμά τον ελληνικό λαό, την κρίση και τη μνήμη του. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ακούστηκε από πολιτικό αρχηγό μέχρι και η διχαστική φράση ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει «κάτσει στο σβέρκο» του ελληνικού λαού. Στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν εντυπώσεις φτάνουν σχεδόν στο επίπεδο να ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει Δημοκρατία! Πρέπει να καταλάβουν ότι απλά ματαιοπονούν. Στην σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία, στην καλύτερη Δημοκρατία, που έχει γνωρίσει η Ελλάδα, ο λαός δεν εγκαταλείπει την εξουσία σ' αυτούς, που ξεπερνούν κάθε όριο για να πετύχουν τη νομή και τη διανομή της. Η εξουσία ανήκει στο λαό και δεν είναι προϊόν φιλανθρωπίας για όσους δηλώνουν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι την έχουν ανάγκη γιατί απλώς τους έχει λείψει και την έχουν στερηθεί. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το λαό κι όχι για να ζητούν από το λαό να τα υπηρετήσει.

    Με το πρόγραμμά μας θωρακίζουμε τη χώρα από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που προκαλεί η ρευστότητα των διεθνών εξελίξεων. Και αυτή η κρίση, όπως και άλλες προηγούμενες αποδεικνύουν πως δεν ζούμε μόνοι μας στον κόσμο. Τα γεωπολιτικά προβλήματα μετατρέπονται σε οικονομικά. Τα προβλήματα άλλων κρατών γίνονται προβλήματα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Κάθε χώρα οφείλει να εντάσσει στην στρατηγική της αυτή την ρεαλιστική διαπίστωση, που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Το βαθύτερο νόημα του εκσυγχρονισμού είναι η δημιουργική αξιοποίηση για τη χώρα μας αυτής της ρεαλιστικής διαπίστωσης. Αναλαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες, που μας επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση. Το διπλό πλεονέκτημα του ΕΥΡΩ και της συμμετοχής στην ΟΝΕ είναι ο ισχυρός συνδυασμός αναπτυξιακής δυναμικής και οικονομικής αντοχής. Με την οικονομική μας πολιτική, δημιουργούμε ταυτόχρονα συνθήκες ανάπτυξης και ασφάλειας για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

    Απαντάμε στην κρίση με δράση. Δρομολογούμε την συνέχεια των διαρθρωτικών αλλαγών. Προωθούμε τα έργα και τις επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το αναπτυξιακό κεφάλαιο του νέου προϋπολογισμού θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο. Με εθνικούς πόρους επιταχύνουμε τα μεγάλα έργα και τις δράσεις εκσυγχρονισμού. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε την ανεργία, η οποία ακολουθεί καθοδική πορεία και βρίσκεται ήδη κάτω από το 10%. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε γρηγορότερα από το μέσο όρο της ΕΕ την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να ενισχύσουμε έτσι σημαντικά την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

    Η πορεία προς την πραγματική κοινωνική σύγκλιση δεν έχει ως σταθμούς τις ευκαιριακές και φευγαλέες παροχές χωρίς αντίκρισμα. Σταθμοί στην πορεία μας είναι οι στέρεες βελτιώσεις στην οικονομία και την παραγωγή, που έρχονται με σοβαρή και συστηματική προσπάθεια όλων μας μέσα σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Με αυτή την πολιτική πετυχαίνουμε σταθερά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρώτο εξάμηνο του 2002 η ανάπτυξη στην Ε.Ε. αγγίζει το 0,6%. Την ίδια περίοδο εμείς με ρυθμούς 4% κατακτούμε την πρώτη θέση στην Ένωση. Είμαστε πρώτοι σε ρυθμό ανάπτυξης και οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι θα διατηρήσουμε μια από τις πρώτες θέσεις για το 2002 και το 2003. Στόχος μας είναι να επιβεβαιώσουμε αυτές τις προβλέψεις και να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς.

    Το κοινωνικό κεφάλαιο του προϋπολογισμού του 2003 θα είναι το ισχυρότερο των τελευταίων ετών. Η ασφαλιστική και η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελούν ένα ενιαίο σύμφωνο στήριξης και διασφάλισης των εργαζομένων και των οικογενειών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το σύμφωνο αυτό αντικατοπτρίζει μια μεγάλη και εκτεταμένη αναδιανομή εισοδήματος ίση με 2% του ΑΕΠ και αποτελεί την κοινωνική τομή του προϋπολογισμού του 2003.

    Δεν είναι όμως η μόνη κοινωνική τομή. Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί η σταθερή πραγματική αύξηση των πόρων για το κοινωνικό κράτος. Μετά το 2000 επιτελούμε στην υγεία και την παιδεία μια μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που τα αποτελέσματά της μόλις έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Θα κάνουμε πραγματικότητα ένα νέο κοινωνικό κράτος. Το θεωρούμε κυρίαρχο κεφάλαιο της σύγκλισης με το μέσο επίπεδο της ΕΕ για την οποία εργαζόμαστε συστηματικά. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από τη «βοήθεια στο σπίτι» μέχρι τα 4.300 ολοήμερα σχολεία.

    Ένα επίσης μεγάλο κεφάλαιο της σύγκλισης με το μέσο όρο της ΕΕ είναι το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, που σήμερα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση σε μόνιμη κρίση λαϊκισμού και δημαγωγίας μιλά για το ελληνικό κράτος με ορολογία, που θυμίζει την εποχή της «εθνικοφροσύνης». Διχάζουν απροκάλυπτα όταν χρησιμοποιούν τη λέξη «κατοχή». Τι εννοούν;

    Ψ Ότι αν ποτέ αποκτήσουν τη δυνατότητα θα καταργήσουν την αδιάβλητη νομοθεσία προσλήψεων, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήδη από το 1994;

    Ψ Ότι αν ποτέ βρουν την ευκαιρία θα εκδιώξουν τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα και θα τους αντικαταστήσουν με άλλους;

    Ψ Υπόσχονται μήπως την επιστροφή της κομματικοποίησης, που χαρακτήρισε το ελληνικό κράτος από την αρχή της ίδρυσής του;

    Ψ Θέλουν να πάνε τη χώρα τόσο πίσω;

    Ο εκσυγχρονισμός του κράτους αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εδραίωση της διαφάνειας. Αυτό ακριβώς το στόχο έχουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, που ιδρύουμε σε όλους τους Δήμους της χώρας με ταχύτατους ρυθμούς. Με το σχέδιό μας αξιοποιούμε τη νέα τεχνολογία και δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία του πολίτη. Με τον αυτοματισμό των υπηρεσιών καταργούμε συνθήκες, που δημιουργούν εστίες συναλλαγής. Δημιουργούμε ένα νέο κράτος, που θα συμβάλλει ακόμα πιο καθοριστικά στην μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία του πολίτη.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια άλλη και μάλιστα μία κυρίαρχη συνιστώσα της μεγάλης προσπάθειας για την ανάπτυξη της χώρας. Προωθούμε την Ολυμπιάδα σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο οργάνωσης ώστε παράλληλα με την ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας να αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάπτυξης τόσο την περίοδο πριν το 2004 όσο και την περίοδο μετά το 2004. Διασφαλίζουμε όλες τις προϋποθέσεις ώστε η Ολυμπιάδα να αποτελέσει επένδυση με σημαντική και διαρκή απόδοση για το σύνολο της χώρας.

    Η οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια επηρεάζεται άμεσα από τις θέσεις μας και τη δράση μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα της άμεσης συσχέτισης ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πολιτική βρίσκεται στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Με την πολιτική μας έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για μέχρι και το 2006. Πόρους ιδιαίτερα σημαντικούς. Είμαστε με κριτήριο τη στήριξη ανά στρέμμα πρώτοι στις χώρες της Ένωσης. Έχουμε ακατάλυτους δεσμούς με τους αγρότες και αισθανόμαστε τις ευθύνες απέναντί τους.

    Μετά το 2006 θα ισχύσει η νέα ΚΑΠ. Για τη νέα ΚΑΠ οι θέσεις μας είναι σαφείς: Είμαστε υπέρ της περιστολής της στήριξης μεγαλοπαραγωγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να στηρίξουμε ουσιαστικά τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Με αυτή την πολιτική κατοχυρώνουμε τα συμφέροντα του συνόλου σχεδόν των Ελλήνων αγροτών. Όμως, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη. Δεν γνωρίζουμε την έκβαση. Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα εντός κι εκτός Ελλάδος αντίθετα σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, θα επιμείνουμε. Εργαζόμαστε και θα εργαστούμε σκληρά ώστε η προσαρμογή της αγροτικής πολιτικής να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία για τον έλληνα αγρότη.

    Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική σηματοδοτεί ένα μόνο από τα πολλά και κορυφαία οικονομικά και εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, που θα κριθούν το χρόνο που έρχεται.

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα μείζονος σημασία για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Εργαζόμαστε συστηματικά για την ένταξη της Κύπρου τα τελευταία 8 χρόνια. Έχουμε φτάσει στην εποχή των κρίσιμων αποφάσεων. Οι πληροφορίες φέρουν την επικείμενη έκθεση της Επιτροπής για την διεύρυνση ευνοϊκή ως προς την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου. Είναι ένα μεγάλο βήμα που δείχνει ότι η συστηματική δουλειά και η συνέπεια καρποφορούν. Η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται εδώ. Ενδεχομένως παρουσιαστούν δυσκολίες τόσο στην διεύρυνση, όσο και στην ίδια την ένταξη της Κύπρου σε επόμενο στάδιο. Όμως με την πολιτική μας έχουμε δημιουργήσει τις ασφαλείς προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων κι έχουμε καταστήσει σαφές: Η διεύρυνση ξεκινά και με την Κύπρο.

    Η ελληνική Προεδρία έχει κεντρική σημασία για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και των ελληνικών θέσεων για τη λειτουργία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Προεδρία γίνεται δυσκολότερη καθώς συμπίπτει με μια περίοδο διεθνούς οικονομικής και γεωπολιτικής αστάθειας. Αυτό δεν μας πτοεί. Η Ελλάδα έχει ζήσει κι άλλες δύσκολες περιόδους. Ποτέ όμως σε δύσκολες περιόδους δεν είχε τη θέση και τις δυνατότητες, που έχει σήμερα.

    Η πολιτική της Ισχυρής Ελλάδας δεν είναι πολιτική της μιας εβδομάδας και των φευγαλέων τηλεοπτικών εντυπώσεων. Είναι εθνική στρατηγική μακράς πνοής. Τα θετικά της αποτελέσματα για τη χώρα συσσωρεύονται σταθερά και κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στις πιο δύσκολες στιγμές.

    Η Ελλάδα του 2002 δεν είναι η ίδια με την Ελλάδα του 1992, με την Ελλάδα της εποχής του πολέμου στον Κόλπο. Σήμερα η χώρα έχει πολύ πιο ισχυρή οικονομία. Σήμερα έχουμε κατακτήσει με το σπαθί μας μια νέα αξιοπιστία. Με την πολιτική μας η Ελλάδα έχει καταστεί μια χώρα, που συμβάλλει τα μέγιστα στην ειρήνη και τη συνεργασία στα Βαλκάνια. Με την εθνική μας προσπάθεια για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης έχουμε αποτελέσει παράδειγμα για άλλους λαούς που θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση. Με τη δική μας συμβολή σηματοδοτούμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μικρότερες χώρες αποκτούν δυνατότητες. Σηματοδοτούμε ότι είναι μια Ένωση με διάφορες αντιλήψεις και ευαισθησίες, αλλά με μια κοινή επιδίωξη: Την ειρήνη και τη συνεργασία, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Για όλους αυτούς τους λόγους η Προεδρία μας μπορεί να γίνεται πιο δύσκολη, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα ακόμα πιο πολύτιμο μέσο για να συμβάλλουμε δημιουργικά στη διαμόρφωση του κοινού μας ευρωπαϊκού μέλλοντος. Για να εργαστούμε για να προωθήσουμε περισσότερο τις θέσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης σε κάθε τομέα της κοινής δράσης και της κοινής πορείας στον κόσμο. Στην οικονομική και την αναπτυξιακή πολιτική. Την πολιτική για την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

    Οι εθνικοί μας στόχοι είναι σταθεροί και ανεπηρέαστοι από τη συγκυρία. Αναγνωρίζουμε όμως τις ιδιαιτερότητες της κάθε εποχής. Και σήμερα είναι βέβαιο ότι απαιτείται εθνική ομοψυχία, αίσθημα ευθύνης και ενότητα για να προωθήσουμε με ασφάλεια αυτούς τους στόχους. Τρεις λέξεις αποτελούν την πεμπτουσία της πολιτικής μας: «Πρώτα η Ελλάδα». Με αυτή την αρχή πορευόμαστε σήμερα όπως και πάντοτε.

    Τι έχει να αντιπαραθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση στο πρόγραμμα και την εθνική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Επειδή δεν έχει πρόγραμμα, περιορίζεται σε απέλπιδες απόπειρες απαξίωσης της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Προσπαθεί να μετατρέψει τη δική της κρίση σε κρίση των θεσμών. Κανένας πολίτης δεν γνωρίζει για ποιες αρχές και ποιο πρόγραμμα αγωνίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα και στις Δημοτικές Εκλογές έφτασαν στο σημείο να υψώνουν σημαίες ευκαιρίας, άλλες στην Αθήνα, άλλες στη Θεσσαλονίκη, άλλες στην Κρήτη, στη Δράμα, στην Ηγουμενίτσα. Η αλήθεια για τη Νέα Δημοκρατία λέγεται σε τρεις λέξεις: Δεν Έχει Πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως κι άλλες αλήθειες. Επειδή δεν έχει πρόγραμμα η αγαστή συνδιαλλαγή με την ακροδεξιά γίνεται κοινή και καθημερινή πρακτική. Εδώ όμως δεν ζούμε σε μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα για να μπορεί η Δεξιά παράταξη να συνεργάζεται με την ακροδεξιά χωρίς συνέπειες. Ακόμα και στην Ευρώπη, σε χώρες με τραύματα από τον πόλεμο η συγκεκριμένη συνεργασία δημιουργεί έντονη διαμαρτυρία. Εδώ η ακροδεξιά κατέλυσε τη Δημοκρατία. Η τραγωδία της Κύπρου έχει μια ανεξίτηλη ακροδεξιά σφραγίδα. Αυτές οι βαρύτατες ευθύνες δεν παραγράφονται. Ο τρόπος, που πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία δείχνει κάτι χειρότερο από διγλωσσία. Δείχνει καθαρή υποκρισία. Όμως, όταν ο σκοπός αγιάζει όλα τα μέσα τότε κανένα μέσο δεν μπορεί να πετύχει το σκοπό. Όταν πηγαίνεις, όπου φυσά ο άνεμος δεν φτάνεις ποτέ σε κανένα λιμάνι. Όταν ο άνεμος κρατάει το τιμόνι, τότε πράγματι δεν χρειάζεσαι κανένα χάρτη, καμία πυξίδα και κανένα πρόγραμμα.

    Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών. Τα επόμενα 4 χρόνια σε κάθε Νομαρχία και κάθε Δήμο κρίνονται τις επόμενες 5 και τις επόμενες 12 μέρες από το δικό μας αγώνα, τη δική μας συσπείρωση, τη δική μας κινητοποίηση.

    Ψ Αγώνα με Συσπείρωση και Κινητοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συμμαχία με τα προοδευτικά κόμματα, τους προοδευτικούς συνδυασμούς και τους προοδευτικούς πολίτες απ' όλα τα κόμματα σε κάθε Νομό και κάθε Δήμο.

    q Στόχος μας να εκλεγούν σε κάθε Νομό και κάθε Δήμο ηγεσίες, που θέλουν και μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες για την Ανάπτυξη και την Ποιότητα Ζωής, για τη συνοχή και την αλληλεγγύη σε κάθε Νομό και κάθε Δήμο.

    Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει την στο έπακρο κομματικοποίηση των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Απαξιώνει με τον τρόπο αυτό το θεσμό της αυτοδιοίκησης. Καταφέρει ένα πλήγμα στην προσπάθεια του ελληνικού λαού για να έχουμε μια αυτοδιοίκηση που δεν είναι υποτελής σε κομματικές εντολές. Αναιρεί τους προηγούμενους ισχυρισμούς της απαξιώνοντας με τις παλινωδίες της την πολιτική. Οι επιλογές της συναντούν την αποδοκιμασία της προοδευτικής πλειοψηφίας, των προοδευτικών πολιτών. Έχει ήδη εγκαταλείψει τους υποψηφίους, που η ίδια επέλεξε. Η διχαστική τακτική της αποτελεί ομολογία μεγάλης αδυναμίας σε πρόσωπα και πρόγραμμα. Προσπαθώντας να συγκαλύψουν το κενό πρότασης με διχαστικές τακτικές της τελευταίας στιγμής, το αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερο. Ντύνουν βιαστικά τους υποψηφίους με κομματικές σημαίες.

    Ψ Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών από την ακαταλληλότητα και την αδυναμία των υποψηφίων της πρέπει να πέσει στο κενό.

    Ψ Η πόλωση, ο αρνητισμός και η καταστροφολογία δεν πείθουν και δεν θα περάσουν.

    Ψ Οι προοδευτικοί πολίτες απ' όλα τα κόμματα δεν θέλουν να εγκατασταθούν στους Δήμους και τις Νομαρχίες για 4 καθοριστικά χρόνια παλαιοκομματικοί και συντηρητικοί μηχανισμοί αντίδρασης, οπισθοδρόμησης και στείρας διαμαρτυρίας.

    Η προοδευτική πλειοψηφία απ' όλα τα κόμματα, η προοδευτική πλειοψηφία σε κάθε Νομό και κάθε Δήμο θέλει και μπορεί να αναδείξει στην τοπική ηγεσία ικανά πρόσωπα με δημιουργικό έργο, σύγχρονο όραμα και προοδευτικό πρόγραμμα. Θέλει και μπορεί να εκλέξει συνδυασμούς, που μπορούν να αξιοποιήσουν τις πολλές αρμοδιότητες, που ήδη έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνδυασμούς, που εγγυώνται τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διαφάνεια στις λειτουργίες της, την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

    Η ψήφος είναι δύναμη δημιουργίας. Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες: Έχουμε Δύναμη. Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες: Να πάρουμε Θέση. Να πάρουμε θέση για το παρόν και το Μέλλον του Νομού και του Δήμου μας. Ο εθνικός μας στόχος, η μεγάλη πορεία για την σύγκλιση της Ελλάδας της Ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα περνά και από την δράση, το έργο των τοπικών κοινωνιών και αυτών που αναδεικνύονται με την ψήφο τους στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλοι οι βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη, οι φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πρωτοστατήσουμε σε μια ευρύτερη προοδευτική κινητοποίηση, που θα εκλέξει στον πρώτο και το δεύτερο γύρο τις ικανές, τις αποτελεσματικές, τις προοδευτικές ηγεσίες.

    Η συσπείρωση, η συνεργασία και η συμπόρευση των προοδευτικών πολιτών απ' όλα τα κόμματα δεν πρέπει να σταματήσει στις 21 Οκτωβρίου. Καλούμε ολόκληρη την προοδευτική πλειοψηφία του τόπου και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε όλα τα προοδευτικά κόμματα και όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, σε μια πανεθνική συσπείρωση για την επίτευξη των μεγάλων στόχων της χώρας. Θέλουμε πάντοτε κοντά μας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου, όλους τους πολίτες, που αντιπροσωπεύουν την αξιοπρέπεια, τη δύναμη, τη δικαιοσύνη, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και την περηφάνια της Ελλάδας.

    Γιατί:

    Ψ Η προσπάθεια για τη σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς δεν είναι μόνο μια διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης. Είναι μια ιστορική προσπάθεια, που μπορεί και πρέπει να πετύχει γιατί αλλάζει αποφασιστικά το πρόσωπο της Ελλάδας και τις δυνατότητες των Ελλήνων του σήμερα και του αύριο. Ένας τέτοιος εθνικός στόχος χρειάζεται τη συμβολή και τη στήριξη της προοδευτικής πλειοψηφίας του τόπου.

    Ψ Η προσπάθεια για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η οριστική διευθέτηση των σχέσεών μας με την Τουρκία πάνω στις αρχές του Ελσίνκι και του διεθνούς δικαίου δεν είναι τυπική εξωτερική πολιτική. Είναι κορυφαίο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας και αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή. Για να ολοκληρωθεί χρειάζεται τη συμβολή και τη στήριξη ολόκληρης της προοδευτικής πλειοψηφίας του τόπου.

    Ψ Η Ολυμπιάδα του 2004 δεν είναι απλά ένα αθλητικό γεγονός. Είναι ένα νέο και μεγάλο ορόσημο για τη χώρα μας, για τις νέες γενιές, για χρόνια και δεκαετίες μετά το 2004. Ένα τέτοιο ορόσημο χρειάζεται τη στήριξη ολόκληρης της προοδευτικής πλειοψηφίας του τόπου.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο στο μέλλον το Κίνημα της προοδευτικής πλειοψηφίας της πατρίδας μας. Το Κίνημα των πολιτών, που οραματίζονται μια Ισχυρή Ελλάδα και, που αγωνίζονται για να την κάνουν πραγματικότητα. Το Κίνημα όλων όσων θέλουν να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι της χώρας. Κάναμε πολλά, αλλά μένουν περισσότερα. Και θέλουμε όλοι μέσα σε έναν κόσμο ανασφάλειας και αβεβαιότητας η Ελλάδα να ανεβαίνει συνεχώς ψηλότερα στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών.

    Γίνεται λόγος για την ισχυροποίηση της Δημοκρατίας σε συνάρτηση με την πάταξη της τρομοκρατίας. Πράγματι με την πρόοδό μας σε αυτό το ζήτημα ενισχύουμε τη Δημοκρατία μας. Όμως, ισχυροποιούμε τη Δημοκρατία μέσα από την πρόοδο της πορείας προς όλους τους εθνικούς μας στόχους. Η Δημοκρατία, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1974, ένα καλοκαίρι εθνικής καταστροφής, θα βρει μια κορυφαία συμβολική και πραγματική δικαίωση στο καλοκαίρι του 2004. Στη Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση, που σηματοδοτούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η πορεία της αλλαγής της χώρας βρίσκεται σε αποφασιστική φάση. Έχουμε χρέος να την διασφαλίσουμε, να την κατοχυρώσουμε, να την προωθήσουμε, να την εγγυηθούμε. Είμαστε δύναμη αλλαγής. Εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μαζί με ολόκληρο τον ελληνικό λαό αλλάζουμε τη χώρα. Αυτή είναι η ουσία, το νόημα και η αιτία της επόμενης Νίκης μας".

    [03] ΣΤΟ 3,5% ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (13:49 UTC+2)

    Στο 3,5% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός τον Σεπτέβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Σε μέσα επίπεδα ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 3,4%.

    Η είδηση αυτή, ξαφνιασε αρμόδιους αναλυτές, οι οποίοι διατύπωναν την εκτίμηση ότι θα σκαρφάλωνε στο επίπεδο μεταξύ του 3,7% και 3,8%, λόγω των ανατιμήσεων στα οπωρολαχανικά και τα καύσιμα.

    Σε δωδεκάμηνη βάση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, σημειώνεται σημαντική άνοδο της τάξης του 12% στις τιμές των εισιτηρίων των πλοίων, 10,6% στις τιμές των νωπών λαχανικών, 8,8% στα νωπά φρούτα, 9,7% στο ελαιόλαδο, 8,6% στα έξοδα ξενοδοχείου, 8,3% στα ασφάλιστρα, 8,1% στις τιμές των αναψυκτικών, γλυκών καφέδων και ποτών και 4,9% στα δίδακτρα.

    Στον αντίποδα, παρατηρείται μείωση της τάξης του 16,2% στην τιμή της πατάτας, 4,5% στο κόστος των τηλεφωνικών υπηρεσιών και 1,6% στη βενζίνη.

    ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

    Κατά 7,1% ενισχύθηκαν τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα, έναντι αύξησης κατά 9,7% τον Ιούνιο.

    Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2002, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,7%, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΥΕ.

    [04] ΒΟΥΝΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (09:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

    Βουνό εξακολουθούν να παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η απεργία των εργαζομένων στο δήμο έχει ήδη κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ωστόσο οι υπάλληλοι εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους και έχουν εξαγγείλει νέες 48ωρες κυλιόμενες απεργίες έως την Παρασκευή με τη στήριξη της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

    Πάντως κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης, αργά χθες βράδυ, οι εργαζόμενοι στο δήμο Θεσσαλονίκης αποφάσισαν πως προσωπικό ασφαλείας θα αναλάβει από σήμερα την αποκομιδή των σκουπιδιών έξω από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και σε ένα μέρος της κεντρικής αγοράς της πόλης.

    Μετά από οχτώ μέρες απεργίες υπολογίζεται πως στους δρόμους της πόλης έχουν συσσωρευτεί τόνοι σκουπιδιών. Τα απορρίμματα σχηματίζουν τεράστιους λόφους σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και δυσκολεύουν την κίνηση των πολιτών. Η δυσοσμία είναι έντονη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων.

    Επίσης οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν την καταβολή παλαιότερου πριμ παραγωγικότητας, αποφάσισαν πως προσωπικό ασφαλείας θα αναλάβει και τη διεκπεραίωση των διαδικαστικών θεμάτων για τις εκλογές.

    Οι απεργοί του δήμου είναι αμετακίνητοι στις θέσεις τους και προχωρούν σε νέες κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή έχοντας την κάλυψη της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

    [05] ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ - 13 ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Μόσχα, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Τσετσενία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 Ρώσοι στρατιώτες, μετέδωσε το Ρόιτερς. Στρατιωτικές πηγές στη Μόσχα ανέφεραν ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις στην Τσετσενία 18 φορές τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας πέντε στρατιώτες και τραυματίζοντας επτά.

    Κοντά στην πόλη Γκουντερμές ένα κομβόι αποτελούμενο από πέντε φορτηγά και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού προσέκρουσε σε νάρκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις στρατιώτες και να τραυματιστούν επτά, ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος.

    Δύο ακόμη στρατιώτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Μπάμουτ της Τσετσενίας. Στις επιθέσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους και δύο Τσετσένοι αντάρτες.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους στην περιοχή.

    [06] ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΝΟΜΑΡΧΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Κοινή επιστολή προς όλα τα τηλεοπτικά μέσα, προκειμένου να ανοίξει ο τηλεοπτικός διάλογος, με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, για τα ζητήματα του Νομού Θεσσαλονίκης απέστειλαν χθες οι υποψήφιοι νομάρχες, Γρηγόρης Χατζησάββας, Γιώργος Ρόκος και Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    «Λίγες ημέρες πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση για τις νομαρχιακές εκλογές πιστεύουμε ότι θα ήταν χρήσιμο για τους πολίτες ν' ακούσουν τα προγράμματα, τις θέσεις και- γιατί όχι- τις αντιπαραθέσεις των υποψηφίων για το Νομαρχιακό αξίωμα, στο δεύτερο μεγάλο νομό της χώρας, το νομό Θεσσαλονίκης.

    »Στην προεκλογική περίοδο που πρέπει να χαρακτηρίζεται από διάλογο και αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και προγράμματα εσείς, ως λειτουργοί της ενημέρωσης, και εμείς, ως υποψήφιοι που θα κριθούμε από τους πολίτες, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών πριν από την ώρα της κάλπης.

    »Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα ήταν ωφέλιμο να συναντιόμασταν όλοι μαζί σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου».

    [07] Ο Τ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε.Ε. - ΙΝΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Για την Κοπεγχάγη αναχωρεί αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Υπουργική Τρόικα Ε.Ε. - Ινδίας, που θα διεξαχθεί στη δανική πρωτεύουσα στις 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Συνάντησης Κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της χώρας αυτής.

    Τα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις Ε.Ε. - Ινδίας, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, τις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, καθώς και ζητήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών, ο αφοπλισμός και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Κατά την παραμονή του στην Κοπεγχάγη, ο κ. Γιαννίτσης θα συμμετάσχει επίσης στο Σεμινάριο για την Παγκοσμιοποίηση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς και στην πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του ΕΣΚ για τον οικονομικό συντονισμό και την απασχόληση.

    [08] ΣΕ ΞΕΡΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Περιπέτεια έζησαν οι επιβάτες του ελληνικού κρουαζιερόπλοιου Olympic Voyager. Το πλοίο προσέκρουσε σε ξέρα έξω από το λιμάνι της Πάτμου, στην περιοχή Γέρακας με αποτέλεσμα να υπάρξει εισροή υδάτων στα στεγανά, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν οι 788 επιβάτες και τα 351 μέλη του πληρώματος.

    Δύτες πραγματοποιούν έρευνες στα ύφαλα του πλοίου για να διαπιστώσουν την έκταση του ρήγματος. Αν κριθεί απαραίτητο, το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Πάτμου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και να επιθεωρηθεί από κλιμάκιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [09] ΥΣΤΑΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Εν δυνάμει απειλή για την Μέση Ανατολή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Ραφαρέν τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσείν τονίζοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος με τη Βαγδάτη θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σε δηλώσεις του στο γαλλικό Κοινοβούλιο ο κ. Ραφαρέν επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας της διεθνούς Κοινότητας ώστε να ασκηθούν πιέσεις στη Βαγδάτη για τον αφοπλισμό.

    "Θα πρέπει να θεωρούμε τη χρήση βίας ως την ύστατη επιλογή έχοντας προσπαθήσει με διπλωματικά μέσα να επιλύσουμε το πρόβλημα" είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ θα ενδυναμώσει το αίσθημα αδικίας που διακατέχει τον αραβικό κόσμο.

    Κατέληξε λέγοντας ότι η διεθνή Κοινότητα δεν θα πρέπει να ξεχνάει το γεγονός ότι η Βαγδάτη έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του ιρακινού λαού και εναντίον του Ιράν.

    Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει προτείνει σχέδιο έκδοσης δυο ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, το πρώτο που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη Βαγδάτη και ένα δεύτερο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο εάν το καθεστώς του Ιράκ δεν συνεργαστεί με τους επιθεωρητές.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στις παρατηρήσεις της υποψήφιας για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά αναφορικά με το κοινοβουλευτικό του έργο.

    Κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεοπτικής εκπομπής η κ. Γεννηματά σχολιάζοντας τις αναφορές που, όπως είπε, έχει κάνει ο κ. Μεϊμαράκης στο κοινοβουλευτικό της έργο και «στο πόσες πιθανά ερωτήσεις ή κουβέντες» έχει κάνει στη Βουλή, τόνισε πως ο Γραμματέας της Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας έχει κάνει λιγότερες ομιλίες από την ίδια, παρ' ότι αυτή είναι μια νέα βουλευτής.

    «Προκειμένου η κ. Γεννηματά να διαχειρισθεί τη διαφαινόμενη ήττα της καταφεύγει σε ατυχείς κινήσεις και προβαίνει σε υβριστικές και ανακριβείς δηλώσεις εναντίον μου, που δεν προσιδιάζουν στο μέχρι τώρα ύφος και ήθος της. Ηθελημένα φαίνεται, ξεχνάει η κ. Γεννηματά ότι εγώ δεν είμαι αντίπαλός της σ' αυτή τη μάχη», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Κάλεσε δε την υποψήφια υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς «να απολογηθεί στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, την ψήφο των οποίων ζητεί, γιατί με την ανοχή της συνέβαλε σ' αυτή την κυβερνητική πολιτική που υπήρξε καταστροφική για το Λεκανοπέδιο».

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΜΠΕΡΝΣ

    Σκόπια, 8 Οκτωβρίου 2002 (20:04 UTC+2)

    Mε τον πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις υποψήφιες για ένταξη στη Συμμαχία χώρες, πριν τη διάσκεψη κορυφής της Πράγας, συναντήθηκε στα Σκόπια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η συνεργασία ΠΓΔΜ-ΝΑΤΟ και ειδικότερα για την παράταση της θητείας των ειρηνευτικών δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ως έντιμες και δημοκρατικές και επιβεβαίωσε την συμπαράσταση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και την ταχεία ένταξη των Σκοπίων στην Συμμαχία.

    Ο κ. Μπερνς επιβεβαίωσε ότι ο Αλί Αχμέτι εξακολουθεί να βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, παρόλα αυτά επισήμανε ότι οι Αλβανοί πολίτες τον εξέλεξαν και είναι αρχηγός ενός κοινοβουλευτικού κόμματος.

    Ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε και με τον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που έλαβε χτες εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης.

    [12] 100.000 ΕΙΔΗ ΕΝΤΟΜΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:52 UTC+2)

    Μεγάλες ποσότητες γεωργικών καλλιεργειών υφίστανται ζημιές κάθε χρόνο στη χώρα μας λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει ορισμένα έντομα. Η καρπόκαψε της μηλιάς, η μύγα της μεσογείου, ο θρίπας, η ευδεμίδα, ο δορυφόρος της πατάτας, είναι ορισμένα έντομα που προκαλούν κάθε χρόνο πονοκέφαλο στους καλλιεργητές και μπαίνουν στο μικροσκόπιο των εντομολόγων, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για την αποτελεσματική αντιμετώπισής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ένα εκατομμύρια είδη εντόμων που υπάρχουν στον πλανήτη, τα 100.000 είναι βλαβερά στην γεωργία.

    Ένα από τα πολλά έντομα που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα είναι η "καρπόκαψε της μηλιάς", η οποία μεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς, κάτι, όμως που επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και απαιτεί μεγάλο κόστος.

    Όπως τόνισε, στο περιθώριο του 7ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Εντομολογικής Εταιρίας Ελλάδος, Φίλιππος Ιωαννίδης, τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει προκαλέσει το εν λόγω έντομο παρουσιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ημαθίας. "Αυξάνουμε τις δόσεις και τη συχνότητα των ψεκασμών ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα", εξηγεί ο κ. Ιωαννίδης και προσθέτει ότι αν δεν γίνουν ψεκασμεί υπάρχει πιθανότητα να χαθεί έως και το 30% της παραγωγής των μήλων. Όπως τόνισε ο ίδιος, πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος.

    Μάλιστα, στη διάρκεια του συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται ανά τέσσερα χρόνια και οι εργασίες του θα διαρκέσουν έως τις 13 Οκτωβρίου, δώδεκα επιστήμονες που εργάζονται σε βιομηχανίες παραγωγής φαρμάκων θα αναζητήσουν τρόπους ενιαίας αντιμετώπισης του συγκεκριμένου εντόμου.

    Η μύγα της Μεσογείου

    Σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ροδάκινων, σύκων κ.ά. μπορεί να προκαλέσει στη χώρα μας η μύγα της Μεσογείου, καθώς έχουν σταμάτησαν προ καιρού οι ψεκασμοί του δάκου της ελιάς, έπειτα από ρητή εντολή της Ε.Ε. Για την αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου, η οποία κατά τη φετινή χρονιά δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών αλλαγών, έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι παγκοσμίως. Μια από αυτές είναι η μέθοδος του στείρου εντόμου.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Αριστείδη Οικονομόπουλο, η εν λόγω μέθοδος βασίζεται στη στείρωση των αρσενικών εντόμων και την εξαπόλυσή τους. "Αν η μέθοδος είναι επιτυχής μπορεί μέσα σε ένα χρόνο να υπάρξει εξάλειψη του εντόμου", τόνισε ο κ. Οικονομόπουλος.

    Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι η εξαφάνιση ενός είδους ελλοχεύει κινδύνους για το οικοσύστημα, καθώς στη θέση του μπορεί να εμφανιστεί ένα άλλο είδος και να προκαλέσει άλλα προβλήματα.

    Οι φερομόνες ως

    σύστημα επικοινωνίας

    Σημαντική πρόοδος για την καταπολέμηση των εντόμων έχει επιτευχθεί βάσει της έρευνας που βασίζεται στις φερομόνες. Τα έντομα συγκεντρώνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το περιβάλλον τους χρησιμοποιώντας συνήθως τη "γλώσσα των χημικών σημάτων": ανιχνεύουν χημικές ουσίες που προέρχονται από άλλους οργανισμούς, του ίδιου ή διαφορετικού είδους, καταγράφοντας μηνύματα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και τη διαιώνισή τους. Αυτά τα μηνύματα ονομάζονται φερομόνες (από τις ελληνικές λέξεις φέρω και ορμή)

    "Οι φερομόνες μας δίνουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε την επικοινωνία των εντόμων, που συνήθως γίνεται με χημικά σήματα, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χημικά σήματα, για να αναπτύξουμε μεθόδους για τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων", σημείωσε ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, κ. Μαζωμένος, ο οποίος έχει μελετήσει τις φερομόνες του δάκου της ελιάς. Πρόσθεσε δε ότι οι φερομόνες ανακαλύφθηκαν το 1960, ενώ η έρευνά τους αναπτύσσεται συνεχώς.

    Η τεχνολογία που εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή βασίζεται σε παγίδες, οι οποίες είναι εμποτισμένες με ένα εντομοκτόνο, ενώ σαν προσελκυστικό χρησιμοποιείται η φερομόνη και ένα προσελκυστικό τροφής. Τα πλεονέκτημα είναι ότι αυτές οι παγίδες συλλέγονται στο τέλος του έτους κι επομένως δεν ψεκάζονται τα εντομοκτόνα.

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:50 UTC+2)

    Στη νέα δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ο κ. Πρωτόπαπας, σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης αναφορικά με συνδιαλλαγές, απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

    Απαντώντας ο κ. Ρουσόπουλος είπε: «μιλώντας για «παζάρια και συνδιαλλαγές ο κ. Πρωτόπαπας πάλι περιαυτολογεί».

    [14] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:47 UTC+2)

    Έντονη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Πρωτόπαπα, στις κατηγορίες του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλου αναφορικά με το θέμα της τροπολογίας που έφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης.

    «Ο εκνευρισμός του κ. Ρουσόπουλου, μετά την αποκάλυψη του απροκάλυπτου χθεσινοβραδινού ψεύδους του, τον παρασύρει σε συνεχή λάθη.  Χθες προσπάθησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη, χωρίς να σκεφθεί την επαύριον. Και επιμένει...», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ξεχνά δήθεν πως ο κ. Φλωρίδης είχε ξεκαθαρίσει στη Βουλή τις προθέσεις του και είχε ήδη συμφωνήσει με όλα τα κόμματα στην τελική διατύπωση».

    Αναφορικά με τις «συνδιαλλαγές» που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πρωτόπαπας είπε χαρακτηριστικά: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

    [15] ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες -δηλαδή μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- ως προς την καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Θα έλεγα προκλητική», τόνισε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όχι μόνο έχει την πρόθεση, αλλά κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να δοθεί το πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους στον δήμο Θεσσαλονίκης, η «κυβέρνηση αποφεύγει επιδεικτικά να τροποποιήσει και να συμπληρώσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο του ν. 3013/2002, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων».

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων, αλλά επισήμανε ότι ο το υφιστάμενο «ατελέστατο και ελλιπέστατο» νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στον κ. Παπαγεωργόπουλο να το ικανοποιήσει γιατί το άρθρο 27 του ν. 3013/2002, ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει θετική γνωμοδότηση του νομικού Συμβούλου του δήμου, κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση.

    Τόνισε, δε, ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ισχυρίζεται «ανακριβέστατα ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές». «'Η υπάρχει πρωτόγνωρη άγνοια εκ μέρους του ή υπάρχει σκοπιμότητα, για να συντηρηθεί αυτή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποβοηθηθεί η υποψηφιότητα του κ. Βούγια. Ας επιλέξει ο κ. Σκανδαλίδης τι από τα δύο συμβαίνει», συμπλήρωσε.

    «Χαρακτηριστικό, επίσης, μνημείο ανευθυνότητας και προκλητικότητας αποτέλεσε και η σημερινή πρωινή παρέμβαση, σε τηλεοπτική εκπομπή, του υποψηφίου Δημάρχου κ. Βούγια. Ο κ. Βούγιας έφθασε στο σημείο να πει ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος οφείλει να καταβάλει τα ποσά αυτά στους εργαζομένους, όχι επειδή το προβλέπει ο νόμος, αλλά μόνον επειδή ''καλύπτεται'' από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης!! Συνεπώς, κατά τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βούγια, δεν έχει σημασία τι λέει το Σύνταγμα και ο νόμος. Σημασία έχει τι λέει ο κ. Σκανδαλίδης. Δηλαδή, ο κ. Βούγιας εμφανίζεται ενώπιον του λαού της Θεσσαλονίκης και ζητεί να ψηφισθεί ως δήμαρχος, διαβεβαιώνοντας τους δημότες της Θεσσαλονίκης ότι, αν εκλεγεί, δεν θα κάνει αυτό που λέει το Σύνταγμα και ο νόμος, αλλά αυτό που λέει ο κ. Σκανδαλίδης. Ητοι θα είναι φερέφωνο της Χαριλάου Τρικούπη και του Μεγάρου Μαξίμου. Ας το εκτιμήσουν αυτό οι δημότες της Θεσσαλονίκης, όταν θα φθάσουν στην κάλπη και ας αξιολογήσουν την προσωπικότητα και το πολιτικό ήθος του κ. Βούγια», σημείωσε.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που θα καταθέσουν βουλευτές απ' όλα τα κόμματα της «προκειμένου το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι ελλιπές, να συμπληρωθεί και να καταστεί δυνατή η ικανοποίηση των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης». Εάν η Κυβέρνηση, όπως διαφαίνεται δυστυχώς από τις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη, αρνηθεί την τροπολογία αυτή, τότε όλη η ευθύνη θα είναι δική της. Η ευθύνη για τη μη καταβολή των οφειλομένων στους εργαζομένους πέφτει αποκλειστικά στους ώμους της Κυβέρνησης και του κ. Σκανδαλίδη», επισήμανε.

    «Και πρέπει να αντιληφθεί και ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ότι με σκουπίδια δεν εκλέγονται άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αρα με τα σκουπίδια δεν πρόκειται να διασφαλίσουν την εκλογή του κ. Βούγια. Τα σκουπίδια θα πέσουν πάνω τους», κατέληξε.

    [16] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ

    Aθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Στο θέμα τροπολογίας που έφερε στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, αναφέρεται με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    «Ψευδόμενος συνειδητά σήμερα ο κ. Πρωτόπαπας προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Χθες βράδυ, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι γίνονται και λάθη. Σήμερα, ανεπιτυχώς, επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα» είπε ο κ. Ρουσόπουλος. Παράλληλα διευκρίνισε ότι όχι μόνο στην τροπολογία, αλλά και στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, το οποίο έφερε ο κ. Φλωρίδης πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, γίνεται προσπάθεια να δοθεί σύνταξη σε όλους τους δοτούς από τη δικτατορία δημάρχους.

    Εξάλλου ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας καλεί τον κ. Πρωτόπαπα να απαντήσει: «Τι είδους συνδιαλλαγή, τι είδους παζάρια κρύβονται πίσω απ' αυτή την ενέργεια; Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση; Η τροπολογία Φλωρίδη είναι ένα αδιάψευστο στοιχείο. Ενα στοιχείο - κόλαφος για την Κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Για μια Κυβέρνηση, η οποία, πίσω από την αριστερή ρητορική, κρύβει ακροδεξιές πρακτικές».

    [17] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Καίρια ζητήματα που προέκυψαν αναφορικά με το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ εξηγεί με ανακοίνωσή της η ΕΟΚ, που παράλληλα θέλησε να ξεκαθαρίσει κάποια ζητήματα που προέκυψαν με τα ελάχιστα εισιτήρια, όπως και να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΟΚ είναι η ακόλουθη: «Σχετικά με την προσπάθεια κάποιων κύκλων να δημιουργήσουν θόρυβο με την τοποθέτηση της ΕΟΚ και του προέδρου της, Π. Καπαγέρωφ, ως προς την συνάντηση Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, για το Κύπελλο, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

    1ον Ο ορισμός των εισιτηρίων (700) καθορίστηκε από την υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης, Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά.

    2ον Ο τρόπος κατανομής (50-50%) προέκυψε από τον νέο κανονισμό και την προκήρυξη της διοργάνωσης, τα οποία ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΟΚ είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν και να εφαρμόσουν.

    3ον Σε αίτημα του Παναθηναϊκού περί αναβολής του αγώνα, λόγω συμμετοχής παικτών του σε διεθνή φιλική συνάντηση η απάντηση της ΕΟΚ ήταν αρνητική, διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον κανονισμό.

    4ον Επισημαίνεται ότι την περασμένη σεζόν (2001-2002), η ΕΟΚ όρισε το ΣΕΦ, έδρα του Ολυμπιακού, ως τόπο τέλεσης του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου, το οποίο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, παρ όλες τις έντονες αντιδράσεις των άλλων μετεχόντων, όπως η απειλή της μη συμμετοχής.

    Η ΕΟΚ δεν υποκύπτει σε τέτοιου είδους εκβιασμούς και απειλές και συνεχίσει το έργο της. Στέκει μακριά από φανατισμούς, πάθη και την εξυπηρέτηση μικροσωματειακών συμφερόντων, που όπως λειτουργούν δυστυχώς βαρύνουν την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα και πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος του πρωταθλήματος, για το οποίο για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος και το Δ.Σ. της ΕΟΚ θέλουν να διαβεβαιώσουν το φίλαθλο ελληνικό λαό πως θα υπερασπιστούν".

    [18] ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:33 UTC+2)

    Τη Διεύθυνση Πολεοδομίας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος συναντήθηκε με τους προϊστάμενους της υπηρεσίας.

    Σε δηλώσεις του επισήμανε πως είναι προτεραιότητα του συνδυασμού του η βελτίωση των συνθηκών εργασίας όλων όσων εργάζονται στην πολεοδομία, στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών και τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης σε ένα χώρο όλων των υπηρεσιών της Πολεοδομίας.

    Αύριο ο κ. Ψωμιάδης θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του για τον πολιτισμό στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς.

    [19] Ο Σ. ΒΟΥΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Στο πρόβλημα με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε πάλι ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας τονίζοντας πως για ακόμη μια φορά σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου να εξασφαλίσει το πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    «Ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαγεωργόπουλος καλύπτεται και νομικά, όπως και όλοι οι δήμαρχοι στην Ελλάδα, για να πάρουν αυτήν την πολιτική απόφαση. Τα χρήματα που χρειάζονται για τους εργαζόμενους θα καταβληθούν κατά το ήμισυ από την Πολιτεία και τα υπόλοιπα από το Δήμο σε τέσσερις ετήσιες δόσεις μέχρι το 2006», είπε ο κ. Βούγιας και δεσμεύτηκε ότι ως επόμενη διοίκηση με μια σωστή διαχείριση, που μειώνει τα έξοδα της διαφήμισης, της προβολής και των δημοσίων σχέσεων θα εξοικονομηθούν τα χρήματα αυτά χωρίς να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη.

    «Το πρόβλημα των σκουπιδιών ξεπερνάει και εμάς και την προεκλογική εκστρατεία, είναι θέμα δημόσιας υγείας και επιβίωσης της πόλης. Θα έλεγα ότι πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να βρούμε άμεσα μια λύση στο πρόβλημα. Ακόμα και οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν την υπέρβαση και υποστηρίζοντας πάντα τα δίκαια αιτήματά τους, να μαζέψουν τα σκουπίδια. Θα ήθελα επίσης να απευθύνω μια έκκληση προς τους πολίτες να μην βγάζουν τις σακούλες με τα σκουπίδια στους δρόμους και να τα κρατάνε στα σπίτια τους μέχρι να λυθεί το ζήτημα αυτό. Πρέπει ακόμη άμεσα να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς συλλέγουμε υπογραφές για να ζητήσουμε τη σύγκλησή του», είπε ο κ. Βούγιας.

    [20] ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την κατάληψη των εργασιακών χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του Συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αναγέννηση», Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, έσπευσε να προκαταλάβει τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και μέσα από τα τηλεοπτικά παράθυρα να απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσαν και υποστηρίζουν βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με την ψήφιση αυτής της τροπολογίας και την τροποποίηση του επίμαχου νόμου μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης κι όχι με μια απλή ερμηνευτική δήλωση όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.

    «Εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να δώσουμε στους εργαζομένους τα χρήματα που διεκδικούν. Η Κυβέρνηση μας δένει τα χέρια» είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης να καταλάβουν ότι τους χρησιμοποιούν, ότι παίζονται κομματικά παιχνίδια στην πλάτη τους.

    «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Θεσσαλονικείς ότι η σημερινή κακή εικόνα της πόλης μας έχει ημερομηνία λήξης: Την 13η Οκτωβρίου. Οι πολίτες την Κυριακή θα δώσουν στους υποκινητές την απάντησή που τους αξίζει. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει πάλι καθαρή και λειτουργική πόλη» πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    [21] Ο ΤΡΙΜΠΛ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΙΝ ΦΕΙΝ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ

    Λονδίνο, 8 Οκτωβρίου 2002 (18:59 UTC+2)

    O ηγέτης των Ενωτικών του Oλστερ, Ντέιβιντ Τριμπλ ζήτησε την απομάκρυνση του Σιν Φέιν σε μία εβδομάδα από την κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το Ρόυτερς, ο κ. Τριμπλ μετά από συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ απείλησε ότι αν δεν γίνει κάτι τέτοιο η παράταξη του θα αποχωρήσει από την εξουσία.

    «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να στείλει μία τέτοια πρόταση στη βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας» δήλωσε ο ηγέτης των Ενωτικών Προτεσταντών του Ολστερ και πρόσθεσε ότι "σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί μέχρι τη Δευτέρα ή την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας, τότε δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση από το να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση".

    Ο Τριμπλ ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεργάζεται με το Σιν Φέιν, την πολιτική πτέρυγα του IRA επειδή ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός εικάζεται ότι κατασκοπεύει την κυβέρνηση της Β.Ιρλανδίας.

    [22] Ο Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (18:55 UTC+2)

    Για ακρότητες κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Σημίτης σήμερα μιλώντας στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    «Τα τραγικά αδιέξοδα του ιδίου και της Κυβέρνησής του, οδήγησαν και σήμερα τον κ. Σημίτη σε άκρα και ακρότητες. Το κείμενο που απήγγειλε στους βουλευτές του αποτελεί μνημείο λαϊκισμού και υποκρισίας» είπε ο κ. Ρουσόπουλος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κατέφυγε, για μια ακόμη φορά, στη λάσπη, την παραχάραξη της Ιστορίας, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την κινδυνολογία.

    «Ο κ. Σημίτης καθημερινά αποδεικνύει ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Ακόμη όμως κι από έναν πρωθυπουργό, ο οποίος τελεί υπό το κράτος του πανικού, δεν θα περίμενε κανένας τέτοιες ακρότητες», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

    Λευκωσία, 8 Οκτωβρίου 2002 (18:46 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι οι δύο τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν για να συζητήσουν θέματα συνθηκών και νομοθεσίας, που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού, τα δημοψηφίσματα για εγκριση της συμφωνίας λύσης και τη διάλυση του ψευδοκράτους, δεν δημιουργούν οποιουσδήποτε κινδύνους αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης.

    ''Δεν μιλούμε για ένα κατασκεύασμα ή οντότητα (το ψευδοκράτος) που να είναι νομικά ανύπαρκτη, αλλά για μια οντότητα νομικά άκυρη, όπου γεννήθηκαν, σπούδασαν παντρεύτηκαν και πέθαναν άνθρωποι, νομικά άκυρα'', σημείωσε ο κ. Κασουλίδης και πρόσθεσε ότι μετά τη λύση του Κυπριακού και ''μετά οποιουσδήποτε κινδύνους αναγνώρισης οποιουδήποτε ψευδοκράτους, πρέπει να δοθεί μια νομική εγκυρότητα σε όλα αυτά τα θέματα''.

    ''Οσα είναι λογικά θα πρέπει να τα δούμε, μετά τη λύση και μετά που δεν θα υπάρχει θέμα αναγνώρισης'', είπε ο κ. Κασουλίδης.

    ''Εάν υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που χρειάζονται να κυρωθούν μετά τη λύση που να αφορούν κάποια ομάδα ανθρώπων σε κάποια θέματα που είναι αποδεκτά νομικά και πολιτικά, τότε θα προβούμε σε τέτοιες ενέργειες που θα τους δώσουμε νομική εγκυρότητα μετά, δεν θα ισχύει καμία νομική εγκυρότητα τώρα,'' τόνισε.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] XΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ-8/10/2002

    Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2002 (18:45 UTC+2)

    Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Ε Ι Σ

    Α) ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφoρούμε το επενδυτικό κοινό ότι εισάγονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι μετοχές της εταιρίας «ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε.». Ο συνολικός αριθμός μετοχών της εταιρίας είναι 6.825.030 κοινές ονομαστικές μετοχές. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της παραπάνω εταιρίας στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου θα αρχίσει την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002. Κωδικός Μετοχής ΟΑΣΗΣ: ΛΑΝΤΕ/ LANTEC. Κωδικός ISIN: GRS453003006.

    ΔΙΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.

    Α/ Ο κ. Κανταρτζόπουλος Μιχαήλ, σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., με την από 8/10/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου προσώπου: Κανταρτζόπουλος Μιχαήλ. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Πρόεδρος Δ.Σ. Επωνυμία εταιρίας: ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 60.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 10/10/2002 έως 18/10/2002. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ και ATLAS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕ.

    Β/ Ο κ. Τόλης Νικόλαος, σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., με την από 8/10/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου προσώπου: Τόλης Νικόλαος. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Δ/νων Σύμβουλος και Μέτοχος άνω του 20%. Επωνυμία εταιρίας: ΔΙΕΚΑΤ ΑΤΕ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 60.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 10/10/2002 έως 18/10/2002. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: PRAXIS INTERNATIONAL ΑΧΕΠΕΥ και ATLAS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕ.

    ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣ/ΡΓΙΑ Α.Ε.Β.Ε.

    Ο κ. Δοντάς Απόστολος του Ιωάννη, σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., με την από 8/10/2002 επιστολή του προς το Χ.Α. γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου προσώπου: Δοντάς Απόστολος του Ιωάννη. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Μέλος Δ.Σ. με ποσοστό άνω του 5%. Επωνυμία εταιρίας: ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣ/ΡΓΙΑ ΑΕΒΕ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ανώνυμες. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 100.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 8/10/2002 έως 8/11/2002. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: MARFIN HELLENIC.

    ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Κατ' εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 και 4 του άρθρου 10 της υπ' αριθμ. 5/204/14.11.2000 Απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Κ., και σύμφωνα με την από 25/6/2002 γνωστοποίηση προαναγγελίας συναλλαγών της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ σχετικά με την εκχώρηση κοινών ονομαστικών μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, σας γνωρίζουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 5/9/2002 έως 5/10/2002, δεν προέβη μέσω της Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ σε καμία συναλλαγή πώλησης βάσει της γνωστοποίησης. Συγκεντρωτικά για το χρονικό διάστημα από 5/7/2002 έως 5/10/2002 η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ δεν εκχώρησε μέσω της Ν.Δ. ΔΕΒΛΕΤΟΓΛΟΥ ΑΧΕΠΕΥ κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.»

    ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της 5/204 Απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρία γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 4ης Οκτωβρίου 2002 έκανε δεκτή την παραίτηση των μελών του κ.κ. Μ. Καμπά, Ε. Μασούρα και Ε. Περιστέρη και εξέλεξε τους κ.κ. Κων/νο Βαβαλέτσκο, Εμμ. Βράιλα και Μερ. Μόσχοβη ως νέα Μέλη σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων. Στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Νικόλαος Καμπάς. Διευθύνων Σύμβουλος: Γεώργιος Περιστέρης. Μέλη: Δημήτριος Αντωνάκος, Κωνσταντίνος Βαβαλέτσκος, Εμμανουήλ Βράιλας, Μιχαήλ Γουρζής, Σοφία Δημητρακοπούλου, Μερκούριος Μόσχοβης, Παναγιώτης Πόθος. Την Εταιρεία εκπροσωπούν και δεσμεύουν με μόνη την υπογραφή τους ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Καμπάς και / ή ο Δ/νων Σύμβουλος κ. Γεώργιος Περιστέρης. Η θητεία των νέων Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει, όπως και των υπολοίπων, το αργότερο στις 30/6/2006.

    ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

    Η εταιρία ELBISCO Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιήθηκε στις 04/10/2002 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Elbisco Α.Ε. Συμμετοχών, στην έδρα της, στο κτίριο ΠΑΛΑΣ, στο Κεφαλάρι. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε τα θέματα της ημερησίας διάταξης και αποφάσισε: 1. Την παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας για την έκδοση Ομολογιακού Δανείου μέχρι του ποσού των 33.600.000 ευρώ μετατρέψιμου σε μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση και σε τιμή υψηλότερη της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την ημερομηνία έκδοσης του δανείου. 2. Την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετοχών στην έκδοση του ως άνω Ομολογιακού Δανείου. Όσον αφορά στην έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου με ιδιωτική τοποθέτηση, κρίθηκε από την Διοίκηση της εταιρίας ως το πλέον κατάλληλο εργαλείο χρηματοδότησης αφού συνεκτιμήθηκε η παρούσα χρηματιστηριακή συγκυρία. Η έκδοσή του κρίθηκε επιβεβλημένη για την ανάπτυξη του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου και την ταχεία προώθηση και καθιέρωση των δραστηριοτήτων του στις νέες, μεγάλες αναπτυγμένες και απαιτητικές αγορές. Επίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής των προβλεπομένων από τον Ν. 3016/2002 περί «εταιρικής διακυβέρνησης», η Έκτακτη Γενική Συνέλευση προχώρησε στην εκλογή νέου Πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου που θα συγκροτηθεί σε σώμα και θα διαχωρισθούν τα εκτελεστικά και τα μη εκτελεστικά μέλη του.»

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. και η Kawasaki Steel Corporation ("KSC") ανακοινώνουν ότι συνήψαν συμφωνία συνεργασίας, αποσκοπώντας στη βελτίωση της ποιότητας και της γκάμας των προϊόντων τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών τους στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου, που θα συμβάλει κατ' επέκταση στην ανάπτυξη και την ευημερία των εταιρειών τους. Ειδικότερα, η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. και η KSC συμφώνησαν να αναπτύξουν συνεργασία σε τεχνικά θέματα, μέσω της ανταλλαγής στοιχείων, πληροφοριών και εμπειρίας σχετικά με τη πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. για τα προϊόντα της (χάλυβας θερμής έλασης), καθώς και την παραγωγή σωλήνων ευθείας ραφής (ERW/HFI), με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και του σχεδιασμού των προϊόντων τους. Επιπλέον, με την ίδια συμφωνία, η KSC αναδεικνύεται σε έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές της Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. με υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη (τσέρκια χάλυβα θερμής έλασης) για την κατασκευή σωλήνων ευθείας (ERW/HFI) και ελικοειδούς ραφής. Η Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο κατασκευαστές χαλυβδοσωλήνων υψηλών προδιαγραφών σε μεσαίες και μεγάλες διαμέτρους με εξωτερική και/ή εσωτερική αντιδιαβρωτική επένδυση. Από τον Ιούλιο του 1998, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονται στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Η KSC ανήκει στους σημαντικότερους κατασκευαστές χάλυβα θερμής έλασης και χαλυβδοσωλήνων στην Ιαπωνία και πρόκειται να συγχωνευθεί με την εταιρεία ΝΚΚ και να γίνει μέλος της JFE Steel τον Απρίλιο του 2003 με το σχήμα της εταιρείας JFE Holdings, που συστήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2002.»

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής η TOUSA ανακοίνωσε σήμερα ότι εισήλθε στην αγορά της Jacksonville της Florida μέσω της εξαγοράς της εταιρείας D.S. Ware Homes, της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας στην κατασκευή και πώληση κατοικιών με βάση το τζίρο της, στην ευρύτερη περιοχή της Jacksonville. Η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της TOUSA για επέκτασή της μέσα στις υφιστάμενες αγορές της και επιλεκτικά σε νέες. Η D.S. Ware Homes ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους κατασκευαστές κατοικιών στην Jacksonville.»

    ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

    Η εταιρία ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Πραγματοποιήθηκε στις 7/10/2002 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στα γραφεία της εταιρίας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με τα εξής θέματα ημερησίας διάταξης: 1. Διεύρυνση του σκοπού της εταιρίας και τροποποίηση του σχετικού άρθρου 3 του καταστατικού της. 2. Επικύρωση της εκλογής με απόφαση του Δ.Σ. ενός νέου μέλους του σε αναπλήρωση παραιτηθέντος. 3. Καθορισμός της ιδιότητας του κάθε μέλους του Δ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 3 του Ν. 3016/2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης και επικύρωση αυτής. Η Γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε με απαρτία 70,13% και αποφάσισε τα εξής: 1) Για το πρώτο θέμα ενέκρινε και αποφάσισε την διεύρυνση του σκοπού της εταιρίας και την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού της, στο οποίο προστίθενται τα εξής: α) H ίδρυση μονάδων διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης, συσκευασίας, ανασυσκευασίας και τυποποίησης οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Β) Η ίδρυση αποθηκευτικών κέντρων κέντρων διανομής με σκοπό την τροφοδοσία των αστικών κέντρων με προϊόντα φυτικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ελεγχόμενης, βιολογικής και οικολογικής καλλιέργειας), σε συσκευασίες χονδρικής πώλησης ή μικροσυσκευασίες καταναλωτή. Η εκτέλεση προγραμμάτων διανομής για την μεταφορά των προϊόντων αυτών με χρήση ιδιόκτητου στόλου φορτηγών οχημάτων σε σημεία λιανικής, χονδρικής πώλησης και σε εταιρίες τροφοδοσίας και παραγωγής γευμάτων. 2) Για το δεύτερο θέμα, η Γ.Σ. επικύρωσε την εκλογή με απόφαση του Δ.Σ. του κυρίου Μιχάλη Φανδρίδη του Εμμανουήλ, ως μέλους στο Δ.Σ. της εταιρίας, σε αναπλήρωση παραιτηθέντος. 3) Για το τρίτο θέμα, η Γ.Σ. επικύρωσε την ιδιότητα του κάθε μέλους του Δ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 3 του Ν. 3016 περί εταιρικής διακυβέρνησης, ήτοι: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ. Αλέξανδρος Κατσιώτης, Έλλη Δρακοπούλου, Παρασκευάς Τοκτόκογλου. ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ. Μιχάλης Φανδρίδης. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ) ΜΕΛΗ. Εμμανουήλ Πατεράκης, Νικόλαος Σκουλάς, Ηλίας Γιάννηλερ.»

    ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 στοιχείο ε της Απόφασης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 5/204/14.11.2000, η εταιρία γνωστοποιεί ότι έχει προκύψει αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου. Το νέο Δ.Σ. της εταιρίας έχει ως εξής: 1. Χρήστος Γιόκαρης του Αγγελή, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής. 2. Κων/νος Σαραντόπουλος του Ιωάννη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Εντεταλμένος Σύμβουλος. 3. Δημήτριος Γιόκαρης του Αγγελή, Μέλος του Δ.Σ. 4. Άγγελος Γιόκαρης του Χρήστου, Μέλος του Δ.Σ. 5. Εδουάρδος Σαραντόπουλος του Κων/νου, Μέλος του Δ.Σ. 6. Κων/νος Γιόκαρης του Δημητρίου, Μέλος του Δ.Σ. 7. Ελευθέριος Γιόκαρης του Δημητρίου, Μέλος του Δ.Σ. 8. Ιωάννης Παπανικολάου του Λεωνίδα, Μέλος του Δ.Σ. και Τεχνικός Διευθυντής. 9. Θεόδωρος Λύρας του Αντωνίου, Μέλος του Δ.Σ. Η θητεία του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου είναι μέχρι 30/6/2006. Την εταιρεία εκπροσωπούν και δεσμεύουν, ύστερα από σχετική εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της, ο κ. Χρήστος Γιόκαρης του Αγγελή, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Γενικός Διευθυντής και ο κ. Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος του Ιωάννη, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Εντεταλμένος Σύμβουλος, ενεργούντες από κοινού ή χωριστά έκαστος.

    ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.

    Η εταιρία ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την Ιαπωνική εταιρία Kawasaki Steel Corporation, αλλά και την ολοκλήρωση της επένδυσής της στη Θίσβη Βοιωτίας, η εταιρία Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε. πραγματοποίησε τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2002, παρουσίαση σε οικονομικούς συντάκτες στους χώρους του νέου εργοστασίου της στη Θίσβη Βοιωτίας. Η KAWASAKI STEEL CORPORATION ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1950, απασχολεί σήμερα 9.269 εργαζόμενους και η παραγωγή της για την τελευταία οικονομική χρήση ανήλθε σε 12,3 εκατομμύρια τόνους χάλυβα. Tα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε JPY 239.644.544.475 (ήτοι EUR 1.972.492.665).»

    FRIGOGLASS Α.Ε.

    Η εταιρία FRIGOGLASS ΑΕ με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Χαράλαμπος-Κρίτωνας Λεβέντης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Frigoglass ABEE δήλωσε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ότι παραιτήθηκε από μέλος του. Το Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του πρόκειται να εγκρίνει την πιο πάνω παραίτηση και να προβεί στην εκλογή νέου μέλους.»

    ΑΛΤΕ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΑΛΤΕ ΑΤΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με ξενάγηση στα εργοτάξια δύο σημαντικών ολυμπιακών έργων που κατασκευάζει η ΑΛΤΕ, ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα οι 12 International Marketing Directors, οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μας από τις ΗΠΑ, τη Δευτέρα 30/09, ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Greece USA Business Council. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο και Ολυμπιακό Χωριό, σε πλήρη εξέλιξη και τα δύο, εντάχθηκαν στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης που έλαβε η ομάδα των 12 σχετικά με την πορεία εξέλιξης της ολυμπιακής προετοιμασίας. Στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, τους 12 Marketing Directors υποδέχθηκε το επιτελείο του Έργου. Η ΑΛΤΕ έχει αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή του Σκοπευτηρίου, σε έκταση περίπου 306 στρεμμάτων, στη θέση Στρογγύλη του Δήμου Μαρκοπούλου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 43,4 εκατ. ευρώ (14,8 δισ. δρχ.), περιλαμβάνει την κατασκευή συγκροτήματος τεσσάρων (4) κτιρίων, συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ., καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Τα κτίρια θα εξυπηρετούν βασικές λειτουργίες όπως: Αγωνίσματα 50 μ., 25 μ., 10 μ. και 10 μ. κινούμενου στόχου, εξυπηρέτηση αγωνιζομένων, εστιατόρια, ξενώνες, κλειστή αίθουσα τελικών αγώνων κλπ. Επόμενος σταθμός, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, το εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Λεκάνες, θέση Πάτημα Δημόγλη, του Δήμου Αχαρνών Αττικής. Η ΑΛΤΕ ενημέρωσε τα 12 στελέχη για τη μορφή και την πορεία του έργου, ενώ την ξενάγηση συνόδευσε το ιδιαίτερα κατατοπιστικό έντυπο υλικό της εταιρίας. Η ΑΛΤΕ, ως μέλος της ανάδοχου Κ/Ξ (μαζί με ΕΛ.ΤΕΧ & ΓΕΚΑΤ), έχει αναλάβει τμήμα της μελέτης και κατασκευής του Α' μέρους του Ολυμπιακού Χωριού, προϋπολογισμού Euro 70,7 εκατ., το οποίο περιλαμβάνει 93 κτίρια με 555 διαμερίσματα και τους περιβάλλοντες χώρους. Η συμμετοχή της ΑΛΤΕ στα ολυμπιακά έργα καθώς και σε μεγάλα έργα υποδομής όπως οι οδικοί άξονες Αττικής Οδού και Εγνατίας, οι Σταθμοί ΟΣΕ Θριάσιου Πεδίου, η Σήραγγα Καλλιδρόμου, τα έργα στην Κακιά Σκάλα κ.α., επιβεβαιώνει την παρουσία της εταιρίας στην «πρώτη γραμμή» της κατασκευαστικής αγοράς και της εξασφαλίζει το μερίδιο που της αναλογεί στα μεγαλύτερα έργα υποδομής που θα κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας. Ήδη η ΑΛΤΕ, σε Κ/Ξ με τη γαλλική Bouygues έχει προεπιλεγεί για την κατασκευή τεσσάρων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, που αποτελούν το μέλλον της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας, μετά τα έργα του Γ' ΚΠΣ και της Ολυμπιάδας.»

    GOODY'S A.E.

    H εταιρία GOODY'S AE, μέτοχος της εταιρείας ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ AKTH ΔΥΜΑΙΩΝ Α.Ε. (κατάστημα GOODY'S), με ποσοστό 30%, γνωστοποιεί ότι προέβη σε αγορά μετοχών ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου, διαμορφώνοντας την συμμετοχή της στην παραπάνω εταιρεία σε ποσοστό 35%.

    ΕΛΓΕΚΑ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι στις 07 Οκτωβρίου 2002, πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία της, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της. Στη Γενική Συνέλευση παρίσταντο Μέτοχοι που εκπροσωπούσαν το 70,13% των μετοχών και ψήφων, οι οποίοι έλαβαν παμψηφεί τις παρακάτω συνοπτικά αποφάσεις ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης: Α. Διευρύνθηκε ο σκοπός της εταιρίας και κατά συνέπεια τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο 3 του καταστατικού της με την προσθήκη δύο νέων παραγράφων με το παρακάτω περιεχόμενο: Άρθρο 3. 2. Η ίδρυση μονάδων διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης, συσκευασίας, ανασυσκευασίας και τυποποίησης οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, όσπριων και ξηρών καρπών. 3. Η ίδρυση αποθηκευτικών κέντρων κέντρων διανομής με σκοπό την τροφοδοσία των αστικών κέντρων με προϊόντα φυτικής προέλευσης (συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ελεγχόμενης, βιολογικής και οικολογικής καλλιέργειας), σε συσκευασίες χονδρικής πώλησης ή μικροσυσκευασίες καταναλωτή. Η εκτέλεση προγραμμάτων διανομής για την μεταφορά των προϊόντων αυτών με χρήση ιδιόκτητου στόλου φορτηγών οχημάτων σε σημεία λιανικής, χονδρικής πώλησης και σε εταιρίες τροφοδοσίας και παραγωγής γευμάτων. Β. Επικυρώθηκε η από 22/07/2002 προσωρινού χαρακτήρα εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας του νέου μέλους κου Μιχάλη Φανδρίδη, στη θέση του παραιτηθέντος μέλους κου Αλέξανδρου Βιτάλη και ως εκ τούτου το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας θα έχει την ακόλουθη σύνθεση: 1) Αλέξανδρος Κατσιώτης του Γεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, 2) Ελλη σύζ. Νικ. Δρακοπούλου, Αντιπρόεδρος, 3) Παρασκευάς Τοκτόκογλου του Χαράλαμπου, μέλος, 4) Εμμανουήλ Πατεράκης του Νικολάου, μέλος, 5) Νικόλαος Σκουλάς του Εμμανουήλ, μέλος, 6) Ηλίας Γιάννηλερ του Νικολάου, μέλος και 7) Μιχάλης Φανδρίδης του Εμμανουήλ, μέλος. Η λήξη της θητείας του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι στις 27/12/2006. Γ. Καθορίστηκε η ιδιότητα του κάθε μέλους του Δ.Σ. σύμφωνα με τη παράγρ. 3, του άρθρου 4 του Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης λαμβάνοντας υπόψιν τη παράγρ. 1, του άρθρου 3 του Ν. 3016/2002 σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι ο αριθμός των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του καθώς και ότι μεταξύ των μη εκτελεστικών μελών πρέπει να υπάρχουν δύο τουλάχιστον ανεξάρτητα μέλη κατά την έννοια του άρθρου 4 του ίδιου νόμου. Κατόπιν αυτού επικυρώθηκε η ιδιότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ως προς την Εταιρική Διακυβέρνηση με την παρακάτω νέα σύνθεση: ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ. 1. Αλέξανδρος Κατσιώτης του Γεωργίου. 2. Έλλη σύζ. Νικολάου Δρακόπουλου το γένος Γεωργίου Κατσιώτη. 3. Παρασκευάς Τοκτόκογλου του Χαραλάμπους. ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΜΕΛΗ. 4. Χρήστος Φανδρίδης του Εμμανουήλ. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ (ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΑ) ΜΕΛΗ. 5. Εμμανουήλ Πατεράκης του Νικολάου. 6. Νικόλαος Σκουλάς του Εμμανουήλ. 7. Ηλίας Γιάννηλερ του Νικολάου.

    ΕΤΕΒΑ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι ο κ. Αντώνιος Αντύπας Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, υπέβαλε την παραίτηση του και αποχώρησε από την Τράπεζα. Αναπληρωτής προϊστάμενος στην παραπάνω Διεύθυνση τοποθετήθηκε ο κ. Αναστάσιος Ζέρβας.

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε.

    Η εταιρία ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Οι Μινωικές Γραμμές ανακοινώνουν, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι η παραλαβή του H/S/F ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΑΛΑΣ πραγματοποιείται στις 9 Οκτωβρίου 2002 στα ναυπηγεία Samsung της Ν. Κορέας. Πρόκειται για ένα ακόμη υπερσύγχρονο πλοίο, που έρχεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω την ηγετική θέση της εταιρείας στην ανταγωνιστική αγορά της Αδριατικής και να δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την εταιρεία στο νέο επιχειρηματικό σκηνικό που δημιουργείται. Το νεότευκτο πλοίο έχει 212 μ. συνολικό μήκος, πλάτος 25 μ., δυνατότητα μεταφοράς 1250 επιβατών, 120 φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών και 150 Ι.Χ. ή εναλλακτικά 600 Ι.Χ. αυτοκινήτων, έχει 4 υπερσύγχρονες μηχανές, τύπου WARTSILA 12V46C και αναπτύσσει υπηρεσιακή ταχύτητα 30 κόμβων. Το ξενοδοχειακό τμήμα του πλοίου διαθέτει: 412 κλίνες και 138 αεροπορικά καθίσματα διακεκριμένης θέσης με ενσωματωμένη τηλεόραση και δυνατότητα ακρόασης μουσικής μέσω έξι καναλιών, καθώς επίσης και εμπορικό κέντρο, εστιατόρια, πανοραμική ντίσκο, κινηματογράφο, παιδότοπο, σαλόνια και γυμναστήριο. Με την παραλαβή του ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΑΛΑΣ οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ολοκληρώνουν απρόσκοπτα ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής 10 υπερσύγχρονων νέων πλοίων που είχε ξεκινήσει από το 1995, συνολικού ύψους ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ και μπαίνουν δυναμικά σε μια νέα περίοδο, έχοντας ανανεώσει πλήρως το στόλο τους με νεότευκτα πλοία, που συνδυάζουν τις μεγάλες ταχύτητες με την άνεση και την πολυτέλεια, κάνοντας το ταξίδι πραγματική απόλαυση για τον επιβάτη. Η δρομολόγηση των νέων πλοίων των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, που κατά γενική ομολογία αποτελούν τα πλέον σύγχρονα και ταχύτατα πλοία, όχι μόνο στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό θαλάσσιο χώρο και η πιστή εφαρμογή των στρατηγικών αποφάσεων της διοίκησης, έχουν οδηγήσει στην πλήρη αναστροφή των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, όπως προκύπτει και από τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2002.»

    ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ Α.Ε.

    Η εταιρία ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΡΙΝΤΖΗ ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Μετά τη δρομολόγηση του BLUE STAR 1 στη γραμμή Δωδεκανήσου τον μήνα Σεπτέμβριο παρουσιάζεται αύξηση στη διακίνηση επιβατών κατά 24,7% και κατά 20,85% στα οχήματα. Το μεταφορικό έργο του BLUE STAR 1 τον μήνα Σεπτέμβριο από και προς Πειραιά ανήλθε σε 21.891 επιβάτες, 3.062 Ι.Χ αυτοκίνητα και 1.543 φορτηγά με κάλυψη μεριδίου αγοράς 34,08% στους επιβάτες, 32,9% στα ΙΧ αυτοκίνητα και 32,2% στα φορτηγά. Η συνολική κίνηση της γραμμής τον μήνα Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 12.475 επιβάτες. Με τη δρομολόγηση του BLUE STAR 1 και την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους κατοίκους των νησιών και τους επισκέπτες των νησιών αποδεικνύεται η μέχρι σήμερα ανεπαρκής κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών και ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η δυνατότητα για περαιτέρω θεαματική αύξηση της επιβατικής κίνησης στα νησιά της Δωδεκανήσου.»

    Γ) ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

    Π. ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ Α.Ε.Β.Ε.*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Εταιρίας, την 16/10/2002, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, Μεταμόρφωση Αττικής (14ο χλμ Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας & Σπηλιάς αρ.2), με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Λήψη απόφασης για αποδοχή και έγκριση της Έκθεσης του Ορισθέντος Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή επί του Ισολογισμού Μετασχηματισμού 31/03/2002 της υπό απορρόφηση Θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρίας «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 2166/1993. 2. Λήψη απόφασης για έγκριση του από 17/04/2002 καταρτισθέντος και υπογραφέντος Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης της Εταιρίας και σε συνδυασμό με όσα προέκυψαν από την έκθεση εκτίμησης των δύο εταιριών από την ορισθείσα ανεξάρτητη εκτιμητική εταιρία, ως και της από 17/04/2002 Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 69 του Κ.Ν. 2190/1920. 3. Λήψη απόφασης για τη Συγχώνευση της Εταιρίας, με απορρόφηση της θυγατρικής Ανώνυμης Εταιρίας «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 2190/1920, όπως ισχύει και σε συνδυασμό και με τις ευεργετικές διατάξεις του Κ.Ν. 2166/1993 όπως ισχύει. 4. Λήψη απόφασης: α) Για την αλλαγή της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. β) Για αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εταιρίας. γ) Για τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας. 5. Λήψη απόφασης για παροχή ειδικής εντολής και εξουσιοδότησης σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου όπως εκπροσωπήσει νόμιμα την εταιρία και υπογράψει στο όνομα και για λογαριασμό της, την απαιτούμενη για την υλοποίηση της Συγχώνευσης, Συμβολαιογραφική Πράξη καθώς και ότι άλλο απαιτηθεί προς τούτο σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της Εταιρίας. 6. Λήψη απόφασης για παροχή ειδικής εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο για την τακτοποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων επί των μετοχών που θα προκύψουν από την ανταλλαγή των μετοχών λόγω συγχώνευσης. 7. Επικύρωση εκλογής μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντος. 8. Επανακαθορισμός της ιδιότητας εκάστου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, ως εκτελεστικού, μη εκτελεστικού και ανεξάρτητου μη εκτελεστικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3016/2002 για την εταιρική διακυβέρνηση. 9. Λήψη απόφασης για τροποποίηση του άρθρου 12 του Καταστατικού της Εταιρίας. 10. Λήψη απόφασης για επέκταση του σκοπού της εταιρίας και τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της. 11. Ενσωμάτωση των τροποποιημένων υπ΄ αριθμούς 4, 5 και 12 άρθρων του Καταστατικού της Εταιρίας. 12. Διάφορες Ανακοινώσεις.

    NEXUS ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.*

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Εταιρίας, την 16/10/2002, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, στο Ξενοδοχείο «HOLIDAY INN», Λεωφ. Μιχαλακοπούλου 50, αίθουσα «CONGRESS», με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων της 2ης εταιρικής χρήσης (01/07/2001 30/06/2002) και των σχετικών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή. 2. Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού ελεγκτή Λογιστή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της 2ης εταιρικής χρήσης (01/07/2001- 30/06/2002). 3. Εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την 3η εταιρική χρήση και καθορισμός της αμοιβής τους. 4. Έγκριση εκλογής νέων μελών του Δ.Σ. σε αντικατάσταση παραιτηθέντων. 5. Ορισμός εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Μετατροπή των μετοχών της Εταιρίας από ανώνυμες σε ονομαστικές και αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 6 του Καταστατικού. 7. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας για κάλυψη ζημιών με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής. Μετατροπή της ονομαστικής αξίας της μετοχής και του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας από δραχμές σε ευρώ. Αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 5 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρίας. 8. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΟΤΕ Α.Ε.*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της Εταιρίας, την 17/10/2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00, στο Διοικητικό Μέγαρο του Οργανισμού, Λεωφ. Κηφισίας 99, Μαρούσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού που προήλθε από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων (Ν. 2065/92). 2. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού του Οργανισμού, συνεπεία της ανωτέρω αυξήσεως του Μετοχικού Κεφαλαίου. 3. Ανανέωση της κατά νόμο δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών μέσω του Χ.Α. (άρθρο 16 παρ. 5 14, Κ.Ν. 2190/1920). 4. Ορισμός ιδιοτήτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 (εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.) 5. Έγκριση αμοιβών λοιπών παροχών και βασικών όρων συμβάσεων προσώπων των άρθρων 23α και 24 του Κ.Ν. 2190/1920 και παροχή εξουσιοδότησης για την υπογραφή των εν λόγω συμβάσεων. 6. Διάφορες ανακοινώσεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 8 October 2002 - 18:13:37 UTC